facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ακραίος Ερντογάν! «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά»

Για ακόμη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε προκλητικός για την Αγιά Σοφιά.

Ο Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι TRT και εμφανίστηκε αποφασισμένος να “τραβήξει το σχοινί”.

«Τώρα άρχισε κάτι καινούριο. Λένε «μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί». Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της γειτονικής χώρας ερωτηθείς για το ζήτημα.

Μάλιστα, κατηγόρησε τους Κυπρίους για επιθέσεις σε τζαμιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “στην Κύπρο πέταξαν δυο μολότοφ σε τζαμιά”.

Προκλητικός και για την Μεσόγειο ο Ερντογάν

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προστριβές με την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως η «Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση».

Αναφερόμενος στα θαλάσσια σύνορα και τις γεωτρήσεις που θέλει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στη Μεσόγειο, υποστήριξε πως η χώρα του δραστηριοποιείται μόνο σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να «μάθει καλύτερα» ποια είναι η δυναμική της χώρας και πού είναι τα όρια της σε σχέση με την Τουρκία. «Δεν είχαμε σεισμικά ερευνητικά πλοία, ούτε γεωτρήσεις. Τώρα έχουμε τρεις γεωτρήσεις και δύο σεισμικά ερευνητικά σκάφη» σημείωσε για τις δραστηριότητες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι… συμφώνησε με τον Τραμπ;

Εν τω μεταξύ, η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε επίσης στην συνέντευξη, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε «ορισμένα ζητήματα» που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή αυτήν.

«Μια νέα εποχή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινά μετά το τηλεφώνημά μας. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση TRT.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα της Λιβύης και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αγιά Σοφιά: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί

Όλα αυτά ενώ την Δευτέρα, 08.06.2020, έγινε γνωστό πως η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν θα γίνει το χατήρι του Ερντογάν και θα μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά.

Η απόφαση θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου και θα εξεταστεί το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Υποτίθεται ότι η υπόθεση είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2018 από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, που είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραίος Ερντογάν! «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά»"

Αύριο η κρίσιμη συνάντηση Δένδια - Ντι Μάιο για την ΑΟΖ στο Ιόνιο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί, αύριο, Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα 12:00, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος (όπως ο τουρισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ) και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο για την οποία, όπως έχει αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονη διπλωματική κινητικότητα και έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο η κρίσιμη συνάντηση Δένδια - Ντι Μάιο για την ΑΟΖ στο Ιόνιο"

Πλησιάζει η «Ώρα Mηδέν»: Η Άγκυρα ανακοίνωσε τις περιοχές σε Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο & Κάσο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις

Τα τεμαχισμένα οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, στα οποία η Τουρκία θέλει να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις παρουσίασε –επισήμως- για πρώτη φορά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Οι περιοχές αυτές αφορούν τις τουρκικές γεωτρήσεις και δεν βρίσκονται νότια της Κρήτης, αλλά στο ανατολικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε χάρτη που παρουσίασε κατά τη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, έδειξε τις 7 περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα τα Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλαν αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης.

«Στο πλαίσιο του μνημονίου με τη Λιβύη αυτές οι 7 περιοχές, που βλέπετε εδώ με το ροζ, μία είναι πιο μικρή, είναι αυτές που ορίσαμε και για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα άδειες για έρευνα και εξόρυξη από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων», εξήγησε ο Φατίχ Ντονμέζ, παρουσιάζοντας το χάρτη με τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις που «ακουμπούν» τα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επίμαχες 7 περιοχές ανατολικά των ελληνικών νησιών, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών.

«Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση (για άδεια), τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή.

Ίσως χρειαστεί κι ένας μήνας ακόμη για να γίνει μία αξιολόγηση και μετά –πιθανολογώ ότι- οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες. Έπειτα θα αναλύσουμε τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και στο τέλος θα καθορίσουμε την περιοχή (της γεώτρησης)», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι η Τουρκία εμπλέκεται με την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη εδώ και περίπου 20 χρόνια. Μόνο το 2011, λόγω του εμφυλίου πολέμου αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητες, ωστόσο τα Τουρκικά Πετρέλαια –όπως υποστήριξε- έχουν καταστεί ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή στον τομέα των ερευνών και των γεωτρήσεων.

Ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε επίσης ότι πριν από τον κορονοϊό η Τουρκία είχε συμφωνήσει στη διενέργεια κοινής προγραμματισμένης δραστηριότητας με την Αλγερία –την οποία δεν αναφέρει- στην ανατ. Μεσόγειο και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο συνεχίζει τη γεώτρησή του στο τεμάχιο Σελτσούκος-1, δυτικά της Κύπρου.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλησιάζει η «Ώρα Mηδέν»: Η Άγκυρα ανακοίνωσε τις περιοχές σε Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο & Κάσο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις"

Στάσεις εργασίας ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ - Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Στάσεις εργασίας για την στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών που διοργανώνουν αύριο η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να κηρύξει Πανελλαδική Στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που γίνονται την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα, με αφορμή την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στα Προπύλαια, ώρα 13:00.

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να στηρίξουν και το νέο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020, ώρα 19:00, στα Προπύλαια.

Διεκδικούμε:

· Να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

· Να καταργηθεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού Παιδείας για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

· Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

· Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ - Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών"

Ο ΠΑΟΚ καταγγέλλει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία και καταγγέλλει την πρόθεση της Τουρκίας, για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.
Η είδηση έχει κάνει το γύρω του κόσμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ πήρε επίσημα θέση, ως ένα σωματείο που έχει την καταγωγή του από την Πόλη.
Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ για την Αγιά Σοφιά
«Ο ΠΑΟΚ, το μεγάλο προσφυγικό σωματείο, με σεβασμό στην ιστορία του και με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην διατήρηση αναλλοίωτης της κληρονομιάς του, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί και να καταγγείλει την πρόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία, συνεχίζει να κρατάει ακόμα και σήμερα ζωντανό τον πολιτισμό του βυζαντινού ελληνισμού. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 537 μ.Χ., με την τελευταία λειτουργία της ως χριστιανικός ναός να πραγματοποιείται το 1919, 466 ολόκληρα χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 1934 και έπειτα λειτουργεί ως μουσείο.
Το 1985, η Αγία Σοφία αναδείχθηκε σε Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από τότε τελεί υπό την προστασία της UNESCO, ωστόσο ποτέ δε δόθηκε ένα «τέλος» στις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης περί
μετατροπής της σε τζαμί.
Εν έτει 2020, για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση της Τουρκίας εκδηλώνει την ίδια πρόθεση, η οποία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη…
Ο ΠΑΟΚ, ένα σωματείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Βυζαντίου, φορέας κληρονομιάς και ιστορίας, με το μαύρο για το πένθος των χαμένων πατρίδων και το άσπρο για την ελπίδα σε ένα καλύτερο αύριο, με σήμα το Δικέφαλο Αετό με κλειστά τα φτερά του σε ένδειξη πένθους, ζητάει από τους διεθνείς φορείς, την UNESCO, τις Εθνικές Επιτροπές της UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς, καθώς και την κυβέρνηση της Ελλάδας να δώσουν οριστικά λύση σε αυτό το ζήτημα, λύση η οποία θα προσβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ιστορικού μνημείου.
Πράξεις, όπως αυτή, στόχο έχουν την όξυνση του φανατισμού, θρησκευτικού και εθνικού, σε μία εποχή που η ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αναγράφεται και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ!
Ο ΠΑΟΚ καλεί όλα τα προσφυγικά σωματεία, τις προσφυγικές ενώσεις, τις προσφυγικές ομάδες, αλλά και τον καθένα προσωπικά να ενωθούν και να αποτρέψουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να προστατέψουμε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Μνημείο.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και όλα τα διεθνή fora, να αντιδράσουν και να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό απέναντι στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Ιερό Σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντινού Ελληνισμού, την Αγία Σοφία, η οποία έχει αντέξει στο πέρασμα τόσων αιώνων από την ανέγερσή της, κρατώντας αναλλοίωτες τις… «θύμισες»…
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ!!
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
ΟΜΙΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΠΑΟΚ καταγγέλλει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί"

Βρετανία: Άλλοι 52 νεκροί και 1.205 νέα κρούσματα Covid-19

Άλλοι 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 24 ώρες, στον χαμηλότερο έως τώρα ημερήσιο απολογισμό για τη χώρα από τις 22 Μαρτίου, την παραμονή της λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, συνολικά οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό ανέρχονται στους 40.597. Τα κρούσματα φτάνουν συνολικά τα 287.399, αφού σήμερα αναφέρθηκαν άλλα 1.205.

Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος επί δύο συνεχόμενες ημέρες.
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού (R) είναι κάτω από το 1, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων θα συνεχίσει να μειώνεται. «Ο κορονοϊός υποχωρεί σε όλη τη χώρα», είπε.

Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο και στους οίκους ευγηρίας και στα άλλα προνοιακά ιδρύματα για ενηλίκους, χάρη στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Άλλοι 52 νεκροί και 1.205 νέα κρούσματα Covid-19"

Τρόμος στη Νέα Σμύρνη – Βρήκαν στο σπίτι διαρρήκτες και τους κλείδωσαν

Στιγμές τρόμου έζησε μια οικογένεια στη Νέα Σμύρνη επιστρέφοντας στο διαμέρισμά της, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με δύο διαρρήκτες, αλλά μια κίνηση αποδείχθηκε σωτήρια.

Όλα έγιναν στην οδό Δαρδανελίων στη Νέα Σμύρνη με την οικογένεια να μην πιστεύει στα μάτια της με το θέαμα που αντίκρισε βλέποντας τους δυο ληστές μέσα στο σπίτι της. Διατήρησαν όμως την ψυχραιμία τους και κλείδωσαν τους διαρρήκτες μέσα στο διαμέρισμα, προκαλώντας τους πανικό.

Εκείνοι μην έχοντας άλλο τρόπο διαφυγής και στο ενδεχόμενο να συλληφθούν πήδηξαν από το μπαλκόνι. Εγιναν ωστόσο αντιληπτοί από έναν γείτονα που εκείνη την ώρα έβγαζε βόλτα τον σκύλο του και άρχισε να τους κυνηγάει.

Η οικογένεια είχε ήδη ειδοποιήσει την αστυνομία, η οποία τελικά κατάφερε να συλλάβει τον έναν διαρρήκτη, ενώ γίνονται προσπάθειες να συλληφθεί και ο δεύτερος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος στη Νέα Σμύρνη – Βρήκαν στο σπίτι διαρρήκτες και τους κλείδωσαν"

Αnonymous Greece: Είναι αρχάριοι οι Τούρκοι χάκερς

Στον διαδικτυακό «πόλεμο» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρθηκαν οι Αnonymous Greece μιλώντας στο OPEN.

«Τα όρια μας δεν υπάρχουν. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Υπερέχουμε με διαφορά έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απεγνωσμένων προσπαθειών εντυπωσιασμού. Σήμερα όλα δείχνουν ότι οι τουρκικές επιθέσεις δεν είναι δυνατόν να πλήξουν σοβαρά τις ελληνικές κρατικές ιστοσελίδες. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά παραδίδει μαθήματα στους Τούρκους αρχάριους χάκερ», λένε στο Open TV.

Oι Έλληνες χάκερ πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν χάος στις τουρκικές κρατικές υποδομές αν προκληθούν. «Οι απαντήσεις μας είναι αποτέλεσμα συνεχούς παρακολούθησης των εν δυνάμει απειλών και συνεργασίας με άλλες ομάδες Anonymous ανά τον κόσμο. Διαθέτουμε την ικανότητα να ανιχνεύουμε με ταχύτητα τον τρόπο που θα διεισδύσουμε εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εγρήγορση και προετοιμάζονται για τα όσα έρχονται.

Θυμίζουμε ότι χθες το βράδυ μετά το «χτύπημα» στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Anonymous Greece «έριξαν» και το site του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Anonymous Greece ισχυρίζονται πως «απάντησαν» στους Τούρκους χάκερ που επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκηδόνος.

«Μετά από επίθεση που δέχτηκε η Ελλάδα και συγκεκριμένα ένας Δήμος της Ελλάδας (κάτι ασήμαντο για εμάς) από την Τουρκία, προχωρήσαμε και εμείς σε επίθεση. Το τουρκικό υπουργείο εθνικής αμύνης είναι εκτός. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους μογγολους να ηρεμήσουν γιατί θα χάσουν την μπάλα», αναφέρουν οι Anonymous Greece.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αnonymous Greece: Είναι αρχάριοι οι Τούρκοι χάκερς"

Βλέπουν δεύτερο κύμα κορονοϊού νωρίτερα! “Ο ιός δε συγχωρεί κανένα λάθος”

Τα λεγόμενα του καθηγητή λοιμωξιολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Ν. Σύψα, απλώς επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι φοβόμασταν. Μετά τα 97 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, όλα φαίνεται πως αλλάζουν…

Με τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα κορονοϊού να παρουσιάζονται στην Ξάνθη αλλά και σε τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα, ο κύριος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ο ιός δε συγχωρεί τα λάθη…

“Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι της πανδημίας που είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα) και συνωστισμός και συγχρωτισμός, στην Ελλάδα, ήδη έδωσαν τα πρώτα τους δείγματα ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας. Οι επόμενες κινήσεις θα είναι, αφενός μεν τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου να λάβουμε μέτρα και αφετέρου, σε περιοχές της χώρας με πολλά κρούσματα να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας. Οι αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες”.

“Η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε ανεξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες”.

Μύθος ότι δεν κολλάμε λόγω της ζέστης

“Η αυξημένη θερμοκρασία ενδεχομένως να ελαττώνει τη μεταδοτικότητα κατά 10% με 15% Το υπόλοιπο 85% παραμένει! Υπενθυμίζω ότι ο κύριος τρόπος που έχει ο ιός για να διασπείρεται είναι ο συγχρωτισμός. Όταν παραβιάζουμε τον κανόνα της απόστασης. Να τα αποτελέσματα! Και μπορεί να δούμε τα ίδια αποτελέσματα που έχουμε παραβάσεις. Να δούμε τα ίδια αποτελέσματα σε πιο πολλές μέρες” είπε ο κύριος Σύψας.

“Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός”

Για τη μαζική έλευση των τουριστών σε λίγες ημέρες, είπε: “Ασφαλώς θα είναι ένας μεγάλος κίνδυνος ο τουρισμός. Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Απλώς τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί ακριβώς ποιο θα είναι το πλαίσιο με το οποίο θα δεχόμαστε τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία. Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις. Ιδίως υπό το φως των εισαγόμενων κρουσμάτων από τη Γερμανία”.

Νωρίτερα το δεύτερο κύμα;

Σε ερώτηση για το αν βλέπει να έρχεται νωρίτερα ένα δεύτερο κύμα του ιού, ο κύριος Σύψας απαντά:

“Αν έχουμε κακές εξελίξεις όσων αφορά τον τουρισμό και την εγχώρια επιδημία με τον συγχρωτισμό, ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα. Μην αμφιβάλει κανείς για αυτό! Ο ιός μας έχει μάθει ένα πράγμα: Ότι δε συγχωρεί κανένα λάθος”.

Το ότι επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊό, για τον ίδιο “είναι ένα κακό νέο. Είναι προφανές ότι έχουμε ανάγκη ενημέρωσης, προφανώς υπάρχει κίνδυνος η επιδημία να αρχίσει σιγά σιγά να επανακάμπτει και πρέπει οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση”…



ΑΝΤ1/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βλέπουν δεύτερο κύμα κορονοϊού νωρίτερα! “Ο ιός δε συγχωρεί κανένα λάθος”"

Ρωσία: Η Άγκυρα συμφώνησε να συνεργαστεί για την ειρήνευση στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ειρήνευση στη Λιβύη, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Η Ρωσία και η Τουρκία στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση αυτή.

Οι δύο υπουργοί, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να οριστεί γρήγορα ο νέος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Η Άγκυρα συμφώνησε να συνεργαστεί για την ειρήνευση στη Λιβύη"

Τριάδα Ευβοίας: Το πλήρωσαν ακριβά το πανηγύρι – Αστυνομία έκλεισε κατάστημα εστίασης για 15 μέρες και πρόστιμο 3000 ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Τήμισε ασφυκτικά από κόσμο η Πλατεία στην Τριάδα της Εύβοιας, επ ευκαιρίας του πρώτου Πανηγυριού στην Περιοχή όπου ήταν καλεσμένος ο Τραγουδοποιός Μιχάλης Μαραγκάκης από κατάστημα καφέ – μπάρ της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα λίγο μετά της 12 το βράδυ, αστυνομικό κλιμάκιο με συνοδεία επόπτη από την Χαλκίδα, ήρθε στο σημείο και μετά από έλεγχο ανέστειλε την λειτουργία του καταστήματος για 15 ημέρες ενώ έδωσαν πρόστιμο 3000 ευρώ.



eviathema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριάδα Ευβοίας: Το πλήρωσαν ακριβά το πανηγύρι – Αστυνομία έκλεισε κατάστημα εστίασης για 15 μέρες και πρόστιμο 3000 ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]"

Χαρδαλιάς: Ξεκάθαρο μήνυμα μετά τα 97 κρούσματα! «Όποιος νομίζει…»

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει το γεγονός ότι θα εκδίδεται καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα.

Επισήμανε ότι με τον κ. Τσιόδρα λένε τα ίδια πράγματα από την πρώτη στιγμή και παρατήρησε: «Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες».

«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει».

Χαρδαλιάς: “Δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα”

Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.

«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα», τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Ξεκάθαρο μήνυμα μετά τα 97 κρούσματα! «Όποιος νομίζει…»"

Το υπουργείο Παιδείας αγνοεί την απεργία της ΟΛΜΕ: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν!!!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωσή της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία αύριο, πηγές του υπουργείου υποστήριζαν ότι «τα σχολεία αύριο Τρίτη 9/6 θα είναι ανοιχτά»!!!! Μάλιστα, διευκρινιζόταν ότι η διαρροή γινόταν «προς αποφυγή σύγχυσης που μπορεί να προκύψει από ορισμένες αναρτήσεις ιστοσελίδων».
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν διευκρίνιζαν τι ακριβώς εννοούν όταν υποστηρίζουν ότι «τα σχολεία θα είναι ανοιχτά»:
-Θα λειτουργήσουν χωρίς καθηγητές;
-ΟΙ καθηγητές δεν θα ακολουθήσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΜΕ, δηλαδή τη δική τους απόφαση, και δεν θα απεργήσουν;
Καλό θα είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δώσει απαντήσεις και στα παραπάνω ερωτήματα και να μην προκαλεί σύγχυση σε γονείς και μαθητές.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΜΕ
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε  τις παρακάτω κινητοποιήσεις, εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης στη Βουλή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας:
  1. 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
  2. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ την ίδια μέρα στις 13.00
  3. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/6/20 ΣΤΙΣ 19.00, ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Καλούμε όλες και όλους τις ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.
Καλούμε    τις ΕΛΜΕ να διοργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις και παραστάσεις σε ΔΔΕ και ΠΔΕ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας
Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί και να μη ψηφιστεί το ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • Να καταργηθεί η τροπολογία-ντροπή για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Παιδείας αγνοεί την απεργία της ΟΛΜΕ: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν!!!"

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.

«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι τα κρούσματα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να αυξάνονται, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή αυτή.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ είπε στην ίδια ενημέρωση ότι απαιτείται μια «συνολική προσέγγιση» του προβλήματος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής. «Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε.

Ο Ράιν είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος της πανδημίας"

Ιταλία: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο

Μικρή αύξηση κατέγραψαν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων και νεκρών από την πανδημία στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 235.278. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.964. Παράλληλα, 166.584 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 234.998 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.899 άνθρωποι ενώ 165.837 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 65 άνθρωποι και καταγράφηκαν 280 νέα κρούσματα. 747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 83 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 12 περισσότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 12.

Στο μεταξύ, 283 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 4.729 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 29.718 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το 70% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και πάλι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο. Οι αρμόδιες αρχές, όμως, επαναλαμβάνουν ότι έστω και αν παρατηρούνται κάποιες αυξομειώσεις, η γενική πορεία των κρουσμάτων, όπως και του αριθμού των νεκρών, συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Euromedia Research, o δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών, στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε περιορίζεται στο 43,4%, ενώ στο σύνολο της κυβέρνησης στο 34,2%. Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι τα ποσοστά αυτά οφείλονται και στο ότι τα οικονομικά βοηθήματα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της Ρώμης, σε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, δεν καταβλήθηκαν αμέσως και ότι οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν νευρικότητα και απογοήτευση σε πολλούς Ιταλούς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο"

Χαρδαλιάς: Περισσότερα από ποτέ τα μέσα και οι άνθρωποι στη φετινή αντιπυρική περίοδο

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο διατίθενται περισσότερα μέσα και σε επίπεδο μισθωμένων ελικοπτέρων και σε επίπεδο προσωπικού είναι σαφώς πολύ καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά…

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσκεψη του στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κέδρινου Λόφου, στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο υφυπουργός φέτος το δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος ενισχύθηκε με 1.300 εποχικούς σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή προστέθηκαν 80 εποχικά κλιμάκια και δίνεται περισσότερη έμφαση στη Χαλκιδική με τη δημιουργία 4 εποχικών κλιμακίων.

«Έχουμε περισσότερα βαρέος τύπου ελικόπτερα, ο σχεδιασμός και τα δόγματα μας παραμένουν αυτά τα οποία εξελίχθηκαν στο δεύτερο μισό της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, κάνουν εξαιρετική δουλειά και χρέος της Πολιτείας είναι να βρίσκεται δίπλα τους και να ενισχύει τη δουλειά τους”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε από αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ το “παρών” έδωσε στην αρχή της συνάντησης και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Περισσότερα από ποτέ τα μέσα και οι άνθρωποι στη φετινή αντιπυρική περίοδο"

Προκαλεί ξανά ο Τσελίκ: Μην κάνετε αστεία περί σύγκρουσης με την Τουρκία, θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Προκλητική απάντηση έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας απαντώντας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος είπε πρόσφατα ότι προετοιμαζόμαστε ακόμα και για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ομέρ Τσελίκ επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και αποτελεί προτεραιότητά της η νόμιμη προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της!

Ο Τούρκος αξιωματούχος προχώρησε ένα βήμα ακόμα, απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό και προειδοποιώντας τον να μην κάνει «τέτοια αστεία» περί στρατιωτικής σύγκρουσης, «γιατί θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Ελλάδα».

«Λέμε στον Έλληνα υπουργό να μην κάνει τέτοια άσχημα αστεία. Εξάλλου καμία πλευρά δεν μπορεί να τα λάβει σοβαρά υπόψη της. Αυτά τα αστεία θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Και πρόσθεσε: «Με τέτοια άσχημα αστεία δείχνετε ότι δεν διαθέτετε το απαραίτητο επίπεδο νοημοσύνης. Όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και ότι είναι αναμφισβήτητη η ισχύς και η αποφασιστικότητά του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ξανά ο Τσελίκ: Μην κάνετε αστεία περί σύγκρουσης με την Τουρκία, θα σας γυρίσει μπούμερανγκ"

Κοροναϊός: Πόσες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη λόγω του lockdown

Τα ευρείας κλίμακας lockdown, περιλαμβανομένου του κλεισίματος καταστημάτων και σχολείων, έχουν μειώσει τους ρυθμούς μετάδοσης της COVID-19 στην Ευρώπη αρκετά ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωσή του και μπορεί να έχουν αποτρέψει έως και περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους, όπως ανέφεραν ερευνητές σήμερα.

Σε μια έρευνα μοντελοποίησης για την επίδραση του lockdown σε 11 χώρες, επιστήμονες του Ιμπίριαλ Κόλετζ (Imperial College) του Λονδίνου ανέφεραν πως τα δρακόντεια μέτρα, που επιβλήθηκαν στην πλειονότητά τους τον Μάρτιο, είχαν ένα «σημαντικό αποτέλεσμα» και βοήθησαν ώστε ο ρυθμός αναπαραγωγής της μόλυνσης να πέσει κάτω από το ένα έως τις αρχές Μαΐου.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής, ή η τιμή R, μετρά τον μέσο αριθμό των ανθρώπων στους οποίους θα μεταδώσει την ασθένεια κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί. Μία τιμή του R πάνω από 1 μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του Ιμπίριαλ έως τις αρχές Μαΐου, από 12 έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 χώρες --Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία-- είχαν μολυνθεί από την COVID-19.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των καταμετρηθέντων θανάτων με τους θανάτους που προέβλεπε το μοντέλο τους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα lockdown, βρήκαν ότι περίπου 3,1 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν.

«Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας αυτών των παρεμβάσεων είναι σημαντική, δεδομένου του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπού τους, και μπορεί να δείχνουν ποια πορεία δράσης χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος», ανέφεραν οι ερευνητές σε μια σύνοψη των ευρημάτων τους.

Μια δεύτερη μελέτη επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε μαζί με εκείνην του Ιμπίριαλ στο περιοδικό Nature, εκτίμησε πως οι πολιτικές lockdown κατά της μόλυνσης που εφαρμόστηκαν στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, στο Ιράν, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες απέτρεψαν ή καθυστέρησαν περίπου 530 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19.

Επικεντρώνοντας την ανάλυσή της σε αυτές τις έξι χώρες, η ερευνητική ομάδα των ΗΠΑ συνέκρινε τους ρυθμούς αύξησης της μόλυνσης πριν και μετά την εφαρμογή τουλάχιστον 1.700 τοπικών, περιφερειακών και εθνικών πολιτικών που σχεδιάστηκαν προκειμένου να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2.

Βρήκαν ότι χωρίς την εφαρμογή πολιτικών κατά της μόλυνσης, οι αρχικοί ρυθμοί μόλυνσης του SARS-CoV-2 αυξάνονταν κατά 68% την ημέρα στο Ιράν και 38% κατά μέσο όρο την ημέρα στις άλλες πέντε χώρες.

Χρησιμοποιώντας οικονομετρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται συνήθως στην αποτίμηση οικονομικών πολιτικών, βρήκαν ότι τα lockdown επιβράδυναν τον ρυθμό μετάδοσης με «μετρήσιμα επωφελή υγειονομικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Πόσες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη λόγω του lockdown"

Θεσσαλονίκη: Φωτιά από εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε εταιρεία – απεγκλωβίστηκε μια γυναίκα

Φωτιά από έκρηξη αυτοσχέδιο μηχανισμού σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

Τα γκαζάκια ήταν τοποθετημένα στην είσοδο της εταιρείας. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.20, με το κτήριο να γεμίζει άμεσα καπνούς.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία έφτασε στο σημείο με ισχυρές δυνάμεις και απεγκλώβισε μια γυναίκα η οποία βρισκόταν στον τρίτο όροφο του κτηρίου.

Λίγη ώρα αργότερα τα στελέχη της Πυροσβεστικής έσβησαν την φωτιά και διερεύνησαν τα αίτια που την προκάλεσαν.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Φωτιά από εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε εταιρεία – απεγκλωβίστηκε μια γυναίκα"

Παπαθανάσης στο Live Νews: Όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα θα κλείνει

Οι περιπτώσεις συγχρωτισμού στη Μύκονο έχουν θορυβήσει τους πάντες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση να απειλεί με λουκέτο τους παραβάτες.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα όσα έγιναν σε νυχτερινά μαγαζιά και σε ιδιωτικά πάρτι στη Μύκονο τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένοι να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία.

«Πρέπει να σταθούμε στο σε ποιον επιτρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να μπει στο κατάστημά του. Στο λιανικό εμπόριο, η εστίαση, τα σούπερ μάρκετ, έγινε αυτό. Γιατί όχι και εδώ; Δεν μπορεί να θυσιαστεί ο τουρισμός επειδή κάποιοι λίγοι επαγγελματίες επιθυμούν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και όποιο κατάστημα λειτουργεί με αυτόν τρόπο θα κλείσει για να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Ακούσαμε για τα πάρτι και είναι κάτι νέο που αντιμετωπίζουμε τώρα. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Πάντως έχουν ειδοποιηθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Και θα βρίσκονται παντού. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αν και όποιος αποφασίσει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο θα κλείσει. Είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι», πρόσθεσε.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαθανάσης στο Live Νews: Όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα θα κλείνει"

H BP καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο

Την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP.

Ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 15% του προσωπικού του ομίλου. Σύμφωνα με την BP, η κίνηση είναι επιβεβλημένη προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός ο όμιλος και να προσαρμοστεί σε μια πετρελαϊκή αγορά που επλήγη από την υγειονομική κρίση.

Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν έως τα τέλη του έτους και θα αφορούν κυρίως μισθωτούς σε διοικητικά καθήκοντα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.

Καταργήσεις θέσεων εργασίας θα υπάρξουν και σε υψηλόβαθμες θέσεις, καθώς η BP θα μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των υψηλόβαθμων στελεχών, σε 400 προς το παρόν.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο γενικός διευθυντής Μπέρναρντ Λούνεϊ στη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης που απευθυνόταν στο προσωπικό της BP.

«Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις», υπογράμμισε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους.

«Όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι καλό για την BP» και «αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», πρόσθεσε.

Το στρατηγικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο προέβλεπε ήδη έναν μικρότερο όμιλο ώστε να μπορεί στο μέλλον να εξαρτάται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα.

Όμως η υγειονομική κρίση άλλαξε τα πάντα και ώθησε την BP να λάβει ριζικές αποφάσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Μάρτιο κάτω από το όριο αποδοτικότητας της BP, απέναντι σε μια μειωμένη ζήτηση λόγω της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια των lockdown.

Ο Λούνεϊ εξηγεί πως ο όμιλος δαπανά περισσότερα χρήματα από όσα μπαίνουν στα ταμεία του, της τάξης των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα.

Η BP είχει ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου μια δραστική μείωση 25% των επενδυτικών δαπανών της και ένα πρόγραμμα εξοικονομήσεων 2,5 δισεκ. δολαρίων το 2021.

Λόγω της πτώσης των τιμών, η BP υπέστη απώλειες 4,4 δισεκ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

Εξάλλου, αντίθετα από τον ανταγωνιστή της, τη Royal Dutch Shell, ο όμιλος αποφάσισε να διανείμει μέρισμα στους μετόχους του, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα περιθώρια οικονομικών ελιγμών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "H BP καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο"

Κινηματογραφική καταδίωξη και σύλληψη τριών Πακιστανών που λήστεψαν πεζό στη Θεσσαλονίκη

Κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος, στο οποίο επέβαιναν οι δράστες ληστείας, σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, τρεις Πακιστανοί επιτέθηκαν σε πεζό στην περιοχή του Porto Palace και αφού τον χτύπησαν του άρπαξαν μια χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό. Επιβιβάστηκαν στο όχημά τους και τράπηκαν σε φυγή. Έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ και άρχισε καταδίωξη. Ο οδηγός του οχήματος κινήθηκε προς το κέντρο της πόλης. Κοντά στο Γαλλικό προξενείο εμβόλισε το όχημα της ομάδας ΟΠΚΕ και κατάφερε να διαφύγει.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης έδωσε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σε όλους τους σταθμούς για να γίνουν αναζητήσεις. Περίπου μισή ώρα αργότερα το όχημα εθεάθη από αστυνομικούς να κινείται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Άρχισε νέα καταδίωξη του οχήματος από αστυνομικούς της άμεσης δράσης αλλά και από το πλήρωμα της ΟΠΚΕ που είχε αντιληφθεί αρχικά το όχημα.

Οι τρεις Πακιστανοί στο ύψος του χωριού Φιλαδέλφεια εγκατέλειψαν το όχημα και προσπάθησαν να διαφύγουν πεζοί. Ο ένας από αυτούς συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ και οι άλλοι δυο συνελήφθησαν από αστυνομικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινηματογραφική καταδίωξη και σύλληψη τριών Πακιστανών που λήστεψαν πεζό στη Θεσσαλονίκη"

97 κρούσματα κορωνοϊού από την περασμένη Πέμπτη - 52 το τελευταίο τριήμερο

97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου), ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 52 εκ των κρουσμάτων αθροίστηκαν σήμερα, Δευτέρα, ενώ άλλα 18 κρούσματα φορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, μόνο σήμερα, Δευτέρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.

690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Τέσσερις (40,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται από τους ειδικούς στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σε μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης στην Αθήνα, τη Μύκονο -και όχι μόνο- τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και στην άφιξη τουριστών από τη Γερμανία. Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για τοπικά «lockdown», όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πλέον, η ενημέρωση από τοον ΕΟΔΥ θα γίνεται καθημερινά στις 18:00, με γραπτή ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "97 κρούσματα κορωνοϊού από την περασμένη Πέμπτη - 52 το τελευταίο τριήμερο"

Συναγερμός στην Τρίπολη: Κρούσμα κορονοϊού σε δομή ψυχικής υγείας

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές στην Τρίπολη, καθώς ένα θετικό κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε σε δομή ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος έχει ήδη διακομιστεί στο Νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο.Ήδη στην Τρίπολη βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς στη δομή, η οποία τέθηκε σε άτυπη καραντίνα, φιλοξενούνται άλλα 10 με 11 άτομα.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην Παθολογική Κλινική και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην Τρίπολη, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα είχαν αναφερθεί από την περιοχή της Κυνουρίας.

Επίσης αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε άνδρας ξένης υπηκοότητας, ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Τρίπολη: Κρούσμα κορονοϊού σε δομή ψυχικής υγείας"

Σκάνδαλο Novartis -Προανακριτική: Λοβέρδος, Στουρνάρας & Πατούλης σε έγγραφα του FBI

Κυβερνητικούς αξιωματούχους του οποίους η Νovartis φερεται να πλήρωνε τις μετρητοίς ή σε είδος περιέχουν δύο έγγραφα που κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Όπως γράφει σε ρεπορτάζ του στην «Αυγή» ο δημοσιογράφος Κώστας Πουλακίδας: «Ανάμεσα σ’ αυτούς που καταγγέλλονται είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο Γιώργος Πατούλης και ο Νίκος Μανιαδάκης! Μάλιστα, για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρεται ότι πήρε 20.000 ευρώ για συγκεκριμένο φάρμακο της Novartis.

Έγγραφα σε Ελ. Ράικου, Ελ. Τουλουπάκη

Τα δύο έγγραφα που κατέθεσε ο Ι. Αγγελής στην Προκαταρκτική Επιτροπή και τα οποία επί της ουσίας περιγράφουν τον τρόπο δράσης της Novartis «με δωροδοκία ή ανάρμοστες πληρωμές» σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους

Τα δύο έγγραφα που κατέθεσε ο Ι. Αγγελής στην Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πανομοιότυπα. Το ένα εστάλη στην Ελένη Ράικου όταν ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς, στις 29 Δεκεμβρίου 2016, και το δεύτερο εστάλη στη νυν εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στις 25 Μαΐου 2017.

Επί της ουσίας, περιγράφουν τον τρόπο δράσης τής Novartis «με δωροδοκία ή ανάρμοστες πληρωμές» σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους. Και περιλαμβάνουν λίστα με τους αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκήθηκαν σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στο FBI δύο προστατευόμενοι μάρτυρες!

Με βάση αυτές το FBI αναφέρει:

«Κατά την προρρηθείσα χρονική περίοδο (2008-2014), σύμφωνα με τους δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από τη NVG είναι, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθοι:

– Νίκος Μανιαδάκης, ανώτερος σύμβουλος στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργάτης στην Ενική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

– Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός Υγείας.

– Δημήτριος Λιντζέρης, μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ.

– Γεώργιος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του WHO, πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Φορέα Δομών Υγείας για Τοπικές Αρχές και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

– Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και πρόεδρος του Ελληνικού Οφθαλμολογικού Συνδέσμου.

– Ιωάννης Κυριακόπουλος, σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας στον Τομέα Κοστολόγησης Φαρμάκων και αποζημίωσης και διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

– Κυριάκος Σουλιώτης, σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ.

-Ιωάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών.

– Μαρία Καπετανίδου, επικεφαλής του Τμήματος Συνταγογράφησης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΦ.

– Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και πρώην επικεφαλής του φαρμακείου του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», ενός δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα.

– Μαρία Γείτονα, καθηγήτρια Οικονομίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρόεδρος και ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Φορέα Φαρμακοοικονομίας (HELSPOR).

– Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άνοιας και Νόσου Alzheimer, πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer του υπουργείου Υγείας».

«20.000 ευρώ στον Αν. Λοβέρδο»

Αποδεικνύεται επομένως ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε ενημέρωση από τις αμερικανικές αρχές από το 2016 και ότι δεν λειτούργησε στοχοποιώντας αυθαίρετα πολιτικά πρόσωπα. Ονόματα πολιτικών έδωσε το FBI.

Ειδικά για τον Αν. Λοβέρδο, οι προστατευόμενοι μάρτυρες έκαναν στο FBI δύο συγκεκριμένες αναφορές.

– «Το 2010 εισήγαγε δύο νέα σκευάσματα της Novartis: το επιτυχημένο σκεύασμα Gilenya και μία δεύτερη έκδοση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας αποδοχής και κοστολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός προγράμματος αποταμίευσης που είχε τεθεί σε εφαρμογή».

– «Το 2012 η Novartis κατέβαλε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω Ιατρικής Ανάπτυξης, ώστε να παρεμποδιστεί ένα φαρμακευτικό ανταγωνιστικό σκεύασμα από αντικατάσταση του Lucentis (που παρασκεύαζε η Νοvartis) από το να αποτελέσει τη βασική θεραπεία για οφθαλμική χρήση».

Δωροδοκίες

Ακόμη, στα έγγραφα του FBI αναφέρονται και άλλες δωροδοκίες.

– «Το 2014 η Novartis κατέβαλε 53.000 ευρώ στην Παρασκευή Σακκά ώστε να αυξήσει την τιμή του Εxelon, ένα φάρμακο παρασκευασθέν από τη Novartis για θεραπεία της νόσου Alzheimer, από 90% σε 100% αποζημίωση».

– «Το 2014 η Novartis δωροδόκησε τον Λιντζέρη ώστε να προσδώσει ανώτερο καθεστώς τιμολόγησης σε προϊόντα της Novartis όπως τα Xoterna Breezhaler, Tovanor Breezhaler, Seebri Breezhaler, Ultibro Breezahaler, Tasigna, Tobi Podhaler, Optaflu, Onbrez Breezhaler, Jakavi και Signifor».

– «Το 2013 και το 2014 η Novartis κατέβαλε 45.000 ευρώ στην Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία. Ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, ήταν ο πραγματικός δικαιούχος αυτών των πληρωμών και χρησιμοποιούσε την επιρροή του ώστε να διασφαλίσει ότι το Lucentis, ένα σκεύασμα της Novartis, θα λάβει αυξημένη τιμή στην Ελλάδα».

– «Τον Φεβρουάριο του έτους 2014, η Novartis ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411.72 ευρώ μέσω της Boυλκίδης ΜΜΕ, της Healthday και Μαυρίκος ΜΜΕ επί σκοπώ δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γεωργίου Πατούλη, ο οποίος χρησιμοποιούσε την επιρροή του προς υποστήριξη της διαρκούς ισχύος της Novartis σε διοικητικές θέσεις».

Ο Κ. Φρουζής και το ξέπλυμα μέσω ΜΜΕ

Σε όλα αυτά ο ρόλος του Κωνσταντίνου Φρουζή ήταν ο εξής: «Εκπονούσε ετήσια σχέδια και πλάνα για τα μέσα ενημέρωσης και διαφήμισης για λογαριασμό της Novartis συγκαλύπτοντας τις δωροδοκίες ως πληρωμές σε εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Novartis αγόραζε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες που δεν υφίσταντο καν». Τα έγγραφα αναφέρουν ότι «οι εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οι διαφημιστικές που λάμβαναν χρηματικά ποσά από τη Novartis γενικά κρατούσαν το ένα τρίτο του συνόλου του πληρωτέου ποσού και επέστρεφαν το υπόλοιπο στη Novartis για τον σκοπό δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων».

Οι εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και διαφήμισης που ξέπλεναν χρήμα για τη Novartis ήταν και οι:

– Boυλκίδης ΜΜΕ, που ανήκε στον Εμμανουήλ Βουλκίδη. Το FBI αναφέρει ότι «μεταξύ της 28ης Δεκεμβρίου του έτους 2009 έως και τον Μάιο του έτους 2014 η Novartis μόνο μέσω της Boυλκίδης ΜΜΕ ξέπλυνε 1.049.160 ευρώ. Η Novartis παρέλαβε 433.000 ευρώ από τα χρήματα που διοχετεύθηκαν, τα οποία ο Φρουζής προώθησε σε κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα».

– Ήθος ΜΜΕ, ένας όμιλος ΜΜΕ συσταθείς και διοικούμενος από τον Κωνσταντίνο Ουζούνη.

– Mαυρίκος ΜΜΕ, που ανήκε στον αποβιώσαντα Παναγιώτη Μαυρίκο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο Novartis -Προανακριτική: Λοβέρδος, Στουρνάρας & Πατούλης σε έγγραφα του FBI"

Καμμένος - Πολάκης μαζί στην Κύθνο γιατί «κάποια πράγματα αντέχουν στο χρόνο»

Μαζί πέρασαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος

Οι δυο πρώην υπουργοί, όπως στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Παύλος Πολάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, βρέθηκαν στην Κύθνο.

polakis1
polakis2
Όπως φαίνεται στην επίμαχη ανάρτηση οι δύο τους, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους αλλά και φιλικά τους πρόσωπα δείπνησαν στην ταβέρνα «Arias» ιδιαίτερα αγαπητή στους... σκαφάτους επισκέπτες του νησιού.

 
«Με καλούς φίλους στην Αγία Ειρήνη στην Κύθνο στην ταβέρνα του Κώστα του Βλαστάρη (Σουμας). Γιατί κάποια πράγματα αντέχουν στο χρόνο….»,γράφει με νόημα στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς μάλιστα οι δύο άντρες δεν δίστασαν να μπουν πίσω από την μπάρα του μπαρ και να φτιάξουν στην παρέα τους κοκτέιλ κι απαθανάτισαν τις στιγμές βγάζοντας selfie φωτογραφίες.

polakis3
kammenos1
pollakis2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος - Πολάκης μαζί στην Κύθνο γιατί «κάποια πράγματα αντέχουν στο χρόνο»"

«Παιχνίδι με τη φωτιά» στη Μύκονο: Τα λουκέτα, οι αντιδράσεις και ο κίνδυνος επιβολής τοπικού lockdown

Αυστηρή προειδοποίηση στέλνουν οι Αρχές προς τους τουρίστες και τους επιχειρηματίες της Μυκόνου καθώς η ανικανότητα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων προστασίας στις επιχειρήσεις κινδυνεύει να οδηγήσει σε αυστηροποίησή τους. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν ξεκάθαρες προειδοποποιήσεις πως στο νησί θα μπορούσε να επιβληθεί τοπικό lockdown, κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται για το άνοιγμα του τουρισμού.

Η βαριά «καμπάνα» που έπεσε στο γνωστό beach bar Alemagou, στο οποίο επιβλήθηκε «λουκέτο» για δύο μήνες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρηματιών του νησιού. Μάλιστα, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, οι επιχειρηματίες απειλούν με κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, καθώς υποστηρίζουν πως δεν είναι εφικτό να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, πάντως, σπεύδουν να δηλώσουν πως έχουν ως… προτεραιότητα «την υγεία των εργαζομένων και των πελατών».

«Είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας του Συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου Ηρακλής Ζησιμόπουλος. «Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι, αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό».

Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι είναι σαφείς ως προς τον κίνδυνο που εγκυμονεί η μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ειδικά μάλιστα από την ώρα που σταδιακά στο νησί θα φτάνουν τουρίστες από χώρες με περισσότερα κρούσματα από ότι στην Ελλάδα.

Η μεταφορά σταγονιδίων, από τα άτομα που συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλο στα μπαρ με τη δυνατή μουσική, φωνάζοντας για να ακουστούν, χωρίς μάσκες, κινδυνεύει να μετατρέψει τους υγειονομικές βόμβες. Έτσι, προειδοποιούν πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdown σε νησιά ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα. Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρομοίωσε την κατάσταση ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας». «Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ένας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», ανέφερε.

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να παραδέχεται πως υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά. Μάλιστα, έφερε σαν παράδειγμα την πτήση από τη Ντόχα όπου εντοπίστηκαν 12 κρούσματα, η οποία οδήγησε σε προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το Κατάρ.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση αφήνεται να εννοηθεί πως δεν θα υπάρχει ανοχή ως προς την παραβίαση των μέτρων προστασίας. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την επιβολή λουκέτου στο Alemagou. «Αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας», ανέφερε.

«Αν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου αποφασίσουν να κλείσουν είναι μια σεβαστή επιχειρηματική απόφαση», ανέφερε ο υπουργός, σχολιάζοντας την «προειδοποίηση» των επιχειρηματιών του νησιού. Δεν θα θυσιάσουμε όλη την Ελλάδα για κάποιους επιχειρηματίες που αδυνατούν να τηρήσουν τα μέτρα, ανέφερε.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήθελε να στηρίξει και να ενισχύσει την αγορά, θέλαμε κι εμείς να αρθούν νωρίτερα τα μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλά με κανόνες, που είναι αδιαπραγμάτευτοι. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια Υγεία. Όλοι να συνειδητοποιήσουν, και οι επιχειρηματίες, ότι άπαντες ακολουθούμε πρωτόκολλα και κανόνες», ανέφερε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παιχνίδι με τη φωτιά» στη Μύκονο: Τα λουκέτα, οι αντιδράσεις και ο κίνδυνος επιβολής τοπικού lockdown"

Γερμανία: Υποχρεώνει τα πρατήρια να τοποθετήσουν φορτιστές

Προκειμένου να αναθερμάνει την οικονομία της και να στηρίξει την αυτοκινητοβιομηχανία, η Γερμανία παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο ιστορικό σχέδιο, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της καθαρής κινητικότητας, το τελευταίο προβλέπει διπλασιασμό του οικολογικού μπόνους για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μείωση του ΦΠΑ τους.

Για να δώσει βάρος στα μέτρα της και να επιταχύνει τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η γερμανική κυβέρνηση έχει επίσης επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υποδομών και πιο συγκεκριμένα σε αυτό του δικτύου φόρτισης. Σήμερα αυτό το δίκτυο αριθμεί σε 27.730 σταθμούς φόρτισης σύμφωνα με τη BDEW, τη γερμανική ένωση για τη βιομηχανία ενέργειας και νερού.

Με το χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτήν την αποστολή, η Γερμανία θα επιβάλλει επίσης έναν ελάχιστο αριθμό σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης για καθένα από τα 14.118 πρατήρια καυσίμων της χώρας, όπως αναφέρει το Reuters. Κατώφλι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου τερματικών φόρτισης στη χώρα έως το 2030.

Σύμφωνα με τη BDEW, το δίκτυο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 70.000 συμβατικούς σταθμούς φόρτισης και 7.000 σταθμούς ταχείας φόρτισης για την υποστήριξη μιας μαζικής αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, η πυκνότητα του δικτύου θα καθησυχάσει τους πιθανούς αγοραστές, των οποίων ο φόβος μήπως και ξεμείνουν από ενέργεια είναι το κύριο εμπόδιο στην αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

drive
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Υποχρεώνει τα πρατήρια να τοποθετήσουν φορτιστές"

Συνταγματική η περικοπή δώρων εορτών και επιδόματος αδείας στους δημοτικούς υπαλλήλους

Οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας μας, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο.

Συνεπώς οι περικοπές αρχικά και εν συνεχεία οι κατάργηση δώρων και επιδομάτων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θέτει σε διακινδύνευση της αξιοπρεπή διαβίωση των υπαλλήλων.

Έτσι, οι διατάξεις του ν. 4093/2012, περί κατάργησης τους, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα ούτε σε άλλη υπερνομοθετική ισχύ, και δεν είναι παράνομη.

Με το σκεπτικό αυτό το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, (τμήμα ΣΤ΄ Μονομελές) απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή, εννιά υπαλλήλων του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, οι οποίες προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας από τον εν λόγω εναγόμενο Δήμο, να τους καταβάλει νομιμοτόκως, το ποσό των 4.250,00 ευρώ σε καθεμία από τις ενάγουσες, μόνιμες υπαλλήλους του. Το ανωτέρω ποσό κατά τις ενάγουσες υπαλλήλους αντιστοιχεί στα επιδόματα εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) και αδείας, τα οποία δεν τους καταβλήθηκαν για τα έτη 2013-2016, καθώς και στο επίδομα εορτών (Πάσχα), το οποίο δεν τους καταβλήθηκε για το έτος 2017, λόγω της κατάργησής τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, (υπ’ αριθμ 3582/2020), αν και απέρριψε την αγωγή τους, απάλλαξε τις ενάγουσες από τα δικαστικά έξοδα, η κατάργηση των δώρων εορτών και το επίδομα αδείας, «δεν παραβιάζει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος και της προστασίας των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και, συνεπώς, αυτή δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α..» Άλλα και «η επίδικη διάταξη δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγματος, δεδομένου ότι πρόκειται για μέτρο που αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ διαφορετικό είναι το ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αποτελούν διαφορετική κατηγορία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί άλλα οικονομικής φύσης μέτρα».

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:

– … το μέτρο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου, ολοκληρωμένου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής («Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016») και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο αποσκοπεί τόσο στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών της Χώρας και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων ελλειμμάτων, όσο και στη βελτίωση της μελλοντικής δημοσιονομικής κατάστασής της (βλ. σχετικές αναφορές στο εγκριθέν με το ν. 4046/2012 Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής καθώς και στην αιτιολογική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016), δηλαδή στην εξυπηρέτηση σκοπών, που συνιστούν σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, δυνάμενους να δικαιολογήσουν, καταρχήν, τη λήψη μέτρων περιστολής μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου (πρβλ. ΣτΕ Ολομ. 3372, 3373/2015, 3404-3406/2014, 3177/2014, 1286/2012, σκ. 16, 668/2012, σκ. 35), δεδομένου ότι συνδέεται με την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Οι υποχρεώσεις αυτές προβλέπονται στις αποφάσεις 2010/320, 2011/734 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκε ότι: «…εκδόθηκαν αφού διαπιστώθηκε ότι η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει» και ότι «…στο πλαίσιο αυτό τα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπουν οι επίμαχες αποφάσεις συζητήθηκαν διεξοδικά με την Ελληνική Κυβέρνηση και συμφωνήθηκαν από κοινού από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ… Συνεπώς, υπό το πρίσμα των ανωτέρω δεν ήταν προδήλως αδικαιολόγητο να προβλεφθεί η λήψη μέτρων εξοικονόμησης δαπανών»

– Τα επιδόματα εορτών και αδείας δεν συνιστούν απόλυτα προνόμια και ο περιορισμός των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την κατάργηση τους δικαιολογείται για λόγους γενικού συμφέροντος, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στη μείωση των δημοσίων δαπανών της Χώρας και, κατά συνέπεια, το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται επίσης στους σκοπούς που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

– Επομένως, το επίδικο μέτρο της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας, το οποίο, λόγω της φύσης του, συμβάλλει άμεσα στην περιστολή των δημόσιων δαπανών, τεκμηριώνεται επαρκώς με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, δεν παρίσταται δε απρόσφορο, και μάλιστα προδήλως, για την επίτευξη των επιδιωκόμενων ως άνω σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος.

– Παράλληλα, με τον ν. 4014/2011 θεσπίστηκε νέο, ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με τον βασικό μισθό υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ με βαθμό ΣΤ να διαμορφώνεται στα 780 ευρώ, τον βασικό μισθό υπαλλήλου κατηγορίας ΔΕ με βαθμό ΣΤ να διαμορφώνεται στα 858 ευρώ, τον βασικό μισθό υπαλλήλου κατηγορίας ΤΕ με βαθμό ΣΤ να διαμορφώνεται στα 1037 ευρώ και τον βασικό μισθό υπαλλήλου κατηγορίας ΠΕ με βαθμό ΣΤ να διαμορφώνεται στα 1092 ευρώ (άρθρο 13 του ν. 4024/2011), ενώ με τον ν. 4093/2012 ο κατώτατος βασικός μισθός διαμορφώθηκε στα 586,08 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Κατά συνέπεια, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο. Εξάλλου, η εκτίμηση του νομοθέτη ως προς τα ληπτέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαπιστωθείσας από αυτόν κρίσιμης κατάστασης υπόκειται, κατά τα ανωτέρω, σε οριακό δικαστικό έλεγχο (πρβλ. ΣτΕ Ολομ. 3372, 3373/2015, 3404-3406/2014, 3177/2014, 1286/2012, σκ. 16, 668/2012, σκ. 35), δεδομένου ότι ο νομοθέτης απολαμβάνει μεγάλης ελευθερίας επιλογής στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ιδίως όταν η επιλογή αυτή αναφέρεται σε χορήγηση παροχών και εντάσσεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που αποσκοπεί στη δημοσιονομική εξυγίανση, ενόψει των περιορισμένων πόρων του κράτους…

Ισοκράτης/dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματική η περικοπή δώρων εορτών και επιδόματος αδείας στους δημοτικούς υπαλλήλους "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news