facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση POS σε εννιά κλάδους

Διευρύνεται η λίστα των επαγγελματιών που από την νέα χρονιά θα πρέπει να διαθέτουν POS συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές τους. Από 1/1/2024 θα είναι τέτοια η διεύρυνση που τα POS θα απαιτούνται ακόμη και στους πάγκους των πανηγυριών.

«Προσπαθούν να πιάσουν το μαύρο χρήμα με τις συναλλαγές με τον POS και με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές γενικότερα για αυτό και θα γίνει και διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές», όπως δηλώνει η Θεοδώρα Ντολμούζη λογίστρια φοροτεχνικός.

Πρόκειται συνολικά για 35 νέες δραστηριότητες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 196, που εφαρμόζουν ήδη POS για τις ηλεκτρονικές τους πληρωμές.

Ειδικότερα η χρήση POS είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2024 σε: Ταξί, Λαϊκές αγορές, Περίπτερα, Πάγκους σε πανηγύρια, Ιδιωτικά πανεπιστήμια – ΙΕΚ, Χώρους θεάματος (όπως κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες)

«Σε πολλά σημεία δεν έχει σήμα μπορεί να μπλοκάρει ή κάρτα τι θα κάνουμε θα κλείνουμε το δρόμο ίσως γι’ αυτό δεν μας έχουν υποχρεώσει ακόμη», όπως αναφέρει οδηγός ταξί.

Μέχρι σήμερα οι επαγγελματίες αυτών των κλάδων δεν έχουν υποχρέωση να δέχονται πληρωμή με κάρτες. Από την νέα χρονιά όμως θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμή με τραπεζικές κάρτες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση POS σε εννιά κλάδους"

Κολωνός – Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: Δεν αληθεύει ότι η μητέρα έστελνε φωτογραφίες σε «πελάτες»

Το ότι η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό δηλώνει αθώα για τα όσα κατηγορείται αλλά και ότι δεν ισχύουν τα όσα ακούγονται ότι έστελνε φωτογραφίες της κόρης της σε «πελάτες», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της, η δικηγόρος της μητέρας.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της Μίνας Καούνη, ξεκαθαρίζεται ότι «με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, διατάχθηκε παράτυπα και αναιτιολόγητα η παράταση της προσωρινής κράτησης της εντολέως μας για ακόμη έξι μήνες με αποτέλεσμα να στερείται επί σειρά μηνών, όχι μόνο την ελευθερία της αλλά και τα στοιχειώδη δικαιώματά της σε μια δίκαιη δίκη».

«Πολύ περισσότερο σε μια υπόθεση που εξαρχής η Δικαιοσύνη την αντιμετώπισε με παροιμιώδη αυστηρότητα, μια αθώα γυναίκα βρίσκεται σήμερα να διώκεται για εγκλήματα που ουδέποτε διέπραξε και να αναγκάζεται να παραμένει εντός φυλακής έχοντας μετατραπεί με πρωτοφανή τρόπο από παθούσα σε κατηγορούμενη»…

Κατά την δικηγόρο της μητέρας «εκλείπουν παντελώς οι λόγοι της αναγκαιότητας επιβολής και διατήρησης της προσωρινής κράτησης».

Η δικηγόρος τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η μητέρα της 12χρονης αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος της ενώ διευκρινίζει μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ότι δεν αληθεύει πως έστελνε γυμνές φωτογραφίες της κόρης της σε «πελάτες».

Επισημαίνει ότι κατά τη δικογραφία, δεν έχει βρεθεί στο κινητό της τηλέφωνο φωτογραφία ή βίντεο τέτοιο.

Κλείνοντας η δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης τονίζει ότι τόσο η μητέρα όσο και οι υπερασπιστές της «θα εξακολουθήσουμε να μαχόμαστε καθημερινά και αδιάκοπα για την αδιαπραγμάτευτη αθωότητά της…

Με κάθε επιφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων της εντολέως μας, δηλώνουμε ευθαρσώς την πρόθεσή μας να την προστατεύσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε ψευδή είδηση έχει στόχο να προσβάλει το τεκμήριο αθωότητάς της, νοθεύοντας την αλήθεια και διαστρεβλώνοντας όσα η ίδια και το θύμα διατρανώνουν από την αρχή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το βούλευμα, παραπέμπονται τόσο ο θεωρούμενος ως πρωταγωνιστής της δυσώδους υπόθεσης, Ηλίας Μίχος, όσο και η μητέρα του κοριτσιού στο κατηγορητήριο της οποίας έχει προστεθεί άλλη μία κακουργηματική κατηγορία. Οι δύο τους θα δικαστούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με τους 24 θεωρούμενους «πελάτες του Μίχου» στα ραντεβού της φρίκης.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το βούλευμά τους (2865/2023), αποδίδουν στα δύο κεντρικά πρόσωπα του δράματος που βίωσε η 12χρονη, σοβαρότατες κατηγορίες, που για τον Μίχο αφορούν βιασμό και διακεκριμένη μαστροπεία σε βάρος του ανήλικου παιδιού, ενώ για τη μητέρα, πλην της διακεκριμένης μαστροπείας, προσθέτουν και την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός – Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: Δεν αληθεύει ότι η μητέρα έστελνε φωτογραφίες σε «πελάτες»"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Αθήνα λόγω της γιορτής του Αγίου Διονυσίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν αύριο, Τρίτη 3-10-2023, στο κέντρο της Αθήνας λόγω εορτασμού του πολιούχου της πόλεως των Aθηνών και της λιτανείας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων από τις 6 π.μ. καθώς και προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 15.00 της ιδίας έως πέρατος της εκδήλωσης, στις παρακάτω οδούς, περιοχής Δήμου Αθηναίων, ως εξής:

– Σκουφά, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ομήρου και της Πλατείας Φιλικής Εταιρείας.

– Δημοκρίτου, στο τμήμα του μεταξύ των οδών Σκουφά και Σόλωνος.

– Λυκαβηττού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σκουφά και Σόλωνος.

– Σέκερη, σε όλο το μήκος της.

– Πλατεία Φιλικής Εταιρείας.

– Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λυκαβηττού και Κανάρη.

– Κανάρη, σε όλο το μήκος της.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, για την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Αθήνα λόγω της γιορτής του Αγίου Διονυσίου"

Καιρός αύριο: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τρίτη (03/10) – Πού θα βρέχει

Φθινοπωρινός θα είναι ο καιρός στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Κρήτη και τα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια και θα φτάσει τους 26 με 27 και κατά τόπους τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων και βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική και βαθμιαία στη δυτική Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων και βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στη νότια Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων και βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες τοπικά έως 5 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τρίτη (03/10) – Πού θα βρέχει"

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που συνελήφθη για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση – Διατάχθηκε ΕΔΕ

Στη σύλληψη ενός αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ΄εξακολούθηση προχώρησε το Σάββατο (30/9) η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Aπό το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Ειδικότερα, την ίδια ημέρα (30-09-2023) προσήλθε αυτοβούλως στην ανωτέρω υπηρεσία εκδιδόμενη αλλοδαπή γυναίκα η οποία, παρουσία πραγματογνώμονα – ψυχολόγου, κατήγγειλε ότι τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία, ο αστυνομικός χρησιμοποιώντας απειλές καθώς και ψυχολογική και σωματική βία, προέβαινε συστηματικά στο βιασμό της, ενώ την εξέδιδε έναντι αμοιβής, παρακρατώντας για τον ίδιο χρηματικά ποσά.

Πιο αναλυτικά, ο αστυνομικός εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, καθώς και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιούνταν η καταγγέλλουσα, αρχικά την προσέγγισε με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, ενώ στη συνέχεια, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμβίωσης, απαιτούσε και αποσπούσε μέρος ή ολόκληρες τις εισπράξεις της.

Μάλιστα, για να επιτύχει το σκοπό του, είχε υποσχεθεί ότι θα την παντρευτεί, ώστε να εξασφαλίσει τη μόνιμη διαμονή της στην Ελλάδα.

Για τον τερματισμό της παράνομης δράσης του, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία ο αστυνομικός συνελήφθη αφού προηγουμένως είχε παραλάβει από την καταγγέλλουσα το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των –500ευρώ.

Από την επακόλουθη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία τους, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευή κινητού τηλεφώνου και το χρηματικό ποσό των 3.850 ευρώ, από τα οποία τα 500 ήταν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, που ο κατηγορούμενος είχε ήδη τοποθετήσει σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο απόκρυψης, εντός χώρου στον οποίο είχε αποκλειστική πρόσβαση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που συνελήφθη για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση – Διατάχθηκε ΕΔΕ"

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Το καινούργιο και το μοντέρνο δεν τηρούνται με τις επιλογές Παππά και Πολάκη για υπαρχηγούς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την επανεκλογή του.  

«Οι αδύναμοι θα στηριχθούν» δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», προκειμένου να υπάρξουν πόροι και να ανταπεξέλθουν οι ευάλωτες ομάδες στο τσουνάμι της ακρίβειας.

Χαρακτήρισε την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια και έδωσε έμφαση στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν από την αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000». Συμμερίζομαι το αίσθημα αγανάκτησης στις περιοχές που επλήγησαν πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πολίτες αβοήθητους,.

«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Βασίλη Κικίλια δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, όχι να σβήνει φωτιές, θα κριθεί από τις δομικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην Πυροσβεστική» τόνισε.

Παράλληλα καταδίκασε το χαστούκι του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου σε πολίτη, σημειώνοντας ότι δεν είχε τη στήριξη της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές.

Όσον αφορά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, που δέχτηκε σφοδρή κριτική, με την αντιπολίτευση να ζητά από τη Ν.Δ. να τον αποσύρει ως «γαλάζιο» υποψήφιο περιφερειάρχη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θεωρεί πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης».

«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υλοποιήθηκε στη λεπτομέρεια του κάθε έργο μετά τον Ιανό και αυτό καλώς θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη… Είναι άλλο θέμα το αν θα βρεθεί κατηγορούμενος. Καλώς έχει ξεκινήσει η έρευνα. Δεν είναι λόγος να μην στηρίξουμε τον κ. Αγοραστό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών, μπορούμε και πρέπει να φτιάχνουμε έργα υποδομών. Στη Θεσσαλία θα πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης για να δρομολογούνται τα έργα» τόνισε.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο στόχος παραμένει η Ν.Δ να κερδίσει όσες περισσότερες περιφέρειες μπορεί και γιατί όχι και τις 13, όπως είπε, αλλά και τους δημάρχους που στηρίζει.

Ερωτηθείς για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης του ευχήθηκε «καλή επιτυχία». «Είναι σημαντικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε, είναι ένας νέος άνθρωπος, προσωπικά μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Μεταξύ μας δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση» πρόσθεσε, κάνοντας δύο επισημάνσεις:

Πρώτον ότι ο κ. Κασσελάκης μέχρι τώρα δεν έχει αρθρώσει τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και δεύτερον ότι δεν θα είναι βουλευτής και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους «στον φυσικό χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης», στη Βουλή.

«Το μεγαλύτερο όμως θέμα είναι άλλο για εμένα, δεν είναι τόσο τα δύο πρώτα. Είναι: πόσο νέος είναι τελικά ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

“100 μέρες (διακυβέρνησης) μου φάνηκαν σαν 1.000”, παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης του, αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις φωτιές και τις κακοκαιρίες ανά την Ελλάδα. “Συμμερίζομαι το αίσθημα αγανάκτησης των κατοίκων των πληγέντων περιοχών”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο”, και ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποπομπής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια. 

“Ο κ. Αγοραστός ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υλοποιήθηκε στη λεπτομέρεια του κάθε έργο μετά τον Ιανό και αυτό καλώς θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη… Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών. Μπορούμε και πρέπει να φτιάχνουμε έργα υποδομών. Στη Θεσσαλία θα πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης για να δρομολογούνται τα έργα…”.

Ερωτηθείς για τον Γιώργο Πατούλη και αν “έφταιγε μόνο ο χορός”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: “Ο κ. Πατούλης έκανε σοβαρή δουλειά. Αλλά τώρα υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς. Θέλω να κερδίσει και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει από τον πρώτο γύρο”, ενώ για το περιστατικό με το χαστούκι του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, σε πολίτη, σχολίασε: “Καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας. Ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των δημοτών του Βόλου…”. 

Κεφάλαιο “ακρίβεια”

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια… Τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, αλλά πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους. Το πιο σημαντικό είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2023”. 

“Δεν διστάσαμε να βάλουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα για την ακρίβεια σε μεγάλες εταιρείες, τα οποία και πληρώθηκαν”.

«Αν δεν είχαμε τις καλές επιδόσεις στην οικονομία δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε όσα κάναμε και να στηρίξουμε την κοινωνία. Το αποτύπωμα της ανάπτυξης είναι σημαντικό. Οι μέσοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σήμερα αυξάνονται», είπε μεταξύ άλλων για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι και η μείωση των φόρων δημιούργησε απόθεμα εισοδήματος. «Υπάρχουν άνθρωποι που τα βγάζουν πολύ δύσκολα. Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

“Να ευχηθώ καλή επιτυχία. Προσωπικά μου είναι συμπαθής. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέβει στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο λόγο. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να κάνουμε μία πολιτική αντιπαράθεση, αλλά τώρα δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να κάνω πολιτική αντιπαράθεση με το κενό… Επίσης, ένα πρόβλημα είναι ότι δεν είναι βουλευτής. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Πέραν της εικόνας, αν σκαλίσει κάποιος πιο βαθιά βλέπει. Κάτι καινούργιο και μοντέρνο δεν τηρείται με τέτοιες επιλογές. Είμαι πολύ μετρημένος. Ένα πράγμα που δεν με χαρακτηρίζει είναι η αλαζονεία. Έχω πετύχει την επανεκλογή μου με υψηλό ποσοστό. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε πολύ χρόνο. Αλλά, έχουμε ένα πρώτο crash test στις αυτοδιοικητικές και μετά, τον Μάιο στις Ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη. Υπήρξε μία γνωριμία, όταν ήμουν βουλευτής. Δεν ξέρω αν ήταν υποστηρικτής μου, πάντως δεν ήταν συνεργάτης μου. Είχαμε μία σύντομη επικοινωνία. Όπως του είπα είμαι στη διάθεση του να συναντηθούμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένω, όσο περιμένω με τον κ. Ανδρουλάκη”.  

Για τα ελληνοτουρκικά

“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου… “.

Και συνέχισε: “Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση (με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας.

Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής. Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή τα αυτονόητα, τη μείωση της έντασης, θα έλεγα, τον μηδενισμό υπερπτήσεων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν ποτέ να είναι αποδεκτά από εμάς. Αυτά τα έχουμε δει και για κάποιους μήνες τώρα -όχι για κάποιες εβδομάδες- συνεχίζονται.

Έχουμε ένα σημαντικό γεγονός μπροστά μας, το οποίο είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών να μπούμε στην τελική ευθεία προετοιμασίας αυτού του Ανώτατου Συμβουλίου διατηρώντας το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί και το οποίο τελικά πιστεύω ότι είναι το κλίμα το οποίο θέλουν, ξέρετε, οι πολίτες και των δύο λαών.

Θυμάστε ότι και πέρυσι, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, πήγα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είπα ευθέως στους Τούρκους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας, δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις απέναντι στην Τουρκία, μην μας βλέπετε σαν απειλή». Και χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να πρυτανεύει η λογική”.

Δείτε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Το καινούργιο και το μοντέρνο δεν τηρούνται με τις επιλογές Παππά και Πολάκη για υπαρχηγούς"

Πυρκαγιές στην Αλβανία: Δύο Canadair έστειλε η Ελλάδα

Στο αίτημα των αλβανικών αρχών ανταποκρίθηκε η Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές στη προστατευόμενη περιοχή Pishe-Poro της περιφερειακής ενότητας Fier της Αλβανίας.

Η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού δύο (2) αεροσκάφη Canadair CL 415. Η αποστολή ξεκίνησε χθες, 1 Οκτωβρίου, και έχει ήδη ξεκινήσει να επιχειρεί από σήμερα το πρωί.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές στην Αλβανία: Δύο Canadair έστειλε η Ελλάδα"

Ο Πούτιν γέμισε τη Ρωσία με μνημεία του Στάλιν και ο αριθμός τους αυξάνεται

Στην Ρωσία έχουν ήδη τοποθετηθεί 110 μνημεία προς τιμήν του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν. Τα 95 εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί την περίοδο της διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ οι ρυθμοί κατασκευής μνημείων του Στάλιν διπλασιάσθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζει ο ιστότοπος «Mozem obiasnit».

Ο ιστότοπος έχει καταρτίσει πλήρη κατάλογο με τα μνημεία του Στάλιν που έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους (με εξαίρεση τα μουσεία). Σύμφωνα με τον κατάλογο, μόνο το 9% των μνημείων του Στάλιν είχαν εγκατασταθεί κατά την σοβιετική περίοδο, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους εμφανίσθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, τα χρόνια δηλαδή της διακυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες στην περιοχή Τβερσκάγια, στην θέση του μνημείου των θυμάτων των σταλινικών διώξεων, τοποθετήθηκε η προτομή του Στάλιν και μιας σειράς άλλων σοβιετικών ηγετών. Όσοι τοποθέτησαν την προτομή ισχυρίζονται ότι είναι μέρος κάποιας έκθεσης, αλλά δεν κατέστη προς το παρόν σαφές αν η προτομή αυτή θα είναι μόνιμη. Η προτομή αυτή είναι η τέταρτη που τοποθετείται στην Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα ο ιστότοπος Mozem obiasnit επισημαίνει ότι τα εγκαίνια κάθε τέτοιου μνημείου γίνονται υπό τις ιαχές συνθημάτων της πολεμικής προπαγάνδας.

Στην δεκαετία του 1990 είχαν αναγερθεί μόνο πέντε μνημεία του Στάλιν. Επί Πούτιν τοποθετούνται περίπου τέσσερα μνημεία τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας (στην οποία επίσης υπάρχει μνημείο του Στάλιν , αλλά δεν αναφέρεται στον κατάλογο).

Η τριάδα των περιοχών ως προς τον πληθυσμό τους όπου υπάρχουν προτομές του Στάλιν είναι η Βόρεια Οσετία, το Νταγκεστάν και η Γιακουτία. Τα μνημεία κατά κανόνα δεν ανεγείρονται στις κεντρικές πλατείες ή οδούς, Χαρακτηριστικό μνημείο του Στάλιν θεωρείται η προτομή, που τοποθετείται με πρωτοβουλία κάποιων ατόμων ή οργανώσεων όπως είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ συχνά τοποθετούνται στον περίβολο μουσείων ή ιδιωτικών κτημάτων. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά μνημεία του Στάλιν τοποθετούνται με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών ενώ στα εγκαίνιά τους παρίστανται δημόσιοι παράγοντες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Svoboda.org, https://pointmedia.io/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν γέμισε τη Ρωσία με μνημεία του Στάλιν και ο αριθμός τους αυξάνεται"

Βρούτσης: «Εντός του 2024 έτοιμο το Ποδηλατοδρόμιο» – Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ΟΑΚΑ

Τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε και προχωρά η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, για την ταχύτατη αλλά και ασφαλή αποκατάσταση του ΟΑΚΑ, τονίζοντας ότι «Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο», ενώ αποκάλυψε ότι εντός του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Ποδηλατοδρομίου.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι πολύ πριν ανακύψουν τα προβλήματα με το ΟΑΚΑ, η Κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή νέου πλαισίου λειτουργίας των αθλητικών χώρων με γνώμονα την ασφάλεια.

Αναλυτικά είπε ο κ. Βρούτσης:

«Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένες μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ. Και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει. Προχτές το Σάββατο έστειλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σε αυτά τα θέματα, τη σχετική μελέτη που παραλάβαμε για να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες. Εως ότου να έχουμε τα πορίσματά τους. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.

Δεν χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο, όπως δεσμεύεται το ΤΑΙΠΕΔ, η αποκατάστασή του υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στο πλαίσιο αυτό, και πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά Γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2000 θεατών, εαν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας.»

Κλειστό και το 2024 το ΟΑΚΑ

Από την ανακοίνωση του κ. Βρούτση προκύπτει ότι το ΟΑΚΑ λόγω του προβλήματος με το στέγαστρο θα παραμείνει κλειστό το 2024. Μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει το 2021 για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, με μια αύξηση της τάξης του 30% στον Προϋπολογισμό για τα αθλητικά σωματεία που μεταφράζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ για τα σωματεία και 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το Ολυμπιακό Στάδιο και 7,5 εκατ. ευρώ για το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο που πρόκειται να γίνει κοντά στο ΟΑΚΑ.
Για τις ομάδες που πλήττονται άμεσα με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, όπως ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ στο χάντμπολ, ξιφασκία, ταεκβοντό κλπ. θα βρεθούν λύσεις είτε Περιφερειακά, είτε σε δήμους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες και τις προπονήσεις. Η Κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των συλλόγων να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: «Εντός του 2024 έτοιμο το Ποδηλατοδρόμιο» – Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ΟΑΚΑ"

Θεσσαλονίκη: Φακελάκια μέχρι και €1.500 έπαιρνε ογκολόγος για την επίσπευση χειρουργείων

Φακελάκια που έφταναν ως τα 1.500 ευρώ, έδιναν καρκινοπαθείς σε γιατρό του Θεαγένειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισπευσθούν τα χειρουργεία τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα ήταν προγραμματισμένη η δίκη του γιατρού, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2019 με προσημειωμένα χαρτονομίσματα κι ενώ είχε προηγηθεί καταγγελία γυναίκας ότι έδωσε χρήματα για να επισπευσθεί το χειρουργείο της.

Η έρευνα που έγινε από την Υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, «αποκάλυψε» ότι ο γιατρός είχε εισπράξει φακελάκια μέχρι 1.500 ευρώ τουλάχιστον από 17 ασθενείς του.

Η δίκη αναβλήθηκε για τέταρτη φορά προκαλώντας τις αντιδράσεις των θυμάτων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Φακελάκια μέχρι και €1.500 έπαιρνε ογκολόγος για την επίσπευση χειρουργείων"

Δείτε την πρόοδο στον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου: «75 χιλιόμετρα προς το μέλλον» ΒΙΝΤΕΟ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, συμμετείχε στο Olympia Forum IV, που πραγματοποιήθηκε στις 22-23/9/2023 στην Αρχαία Ολυμπία, και  παρουσίασε την πρόοδο κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που συνολικά προσεγγίζει το 25%, ενώ επισήμανε ότι οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις είναι γεγονός στην περιοχή της Αμαλιάδας και σύντομα θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

Οι εργασίες προχωρούν καθημερινά και συγκεκριμένα γίνονται καθαρισμοί, κατασκευή επιχωμάτων, επεκτάσεις οχετών, ανακατασκευή Κάτω Διαβάσεων για τη διέλευση τοπικών οδών, εκσκαφές πλευρικών οδών, κατασκευή τεχνικών έργων, τοίχων αντιστήριξης και μετακίνηση υφιστάμενων δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης, ασφαλτόστρωση και κατασκευή κεντρικής νησίδας σε συγκεκριμένα σημεία, κατασκευή Γεφυρών και Διαβάσεων, εκσκαφές ορυγμάτων.

Το πρώτο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου, μήκους 13χλμ., από το Μιντιλόγλι έως και την Κάτω Αχαΐα, αφορά διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού. Τα υπόλοιπα 62 χιλιόμετρα είναι κατασκευή σε νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας.

Σήμερα απασχολούνται στα τρία εργοτάξια περίπου 700 εργαζόμενοι και χρησιμοποιούνται 470 μηχανήματα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει όλες τις καινοτομίες, που έχουν αναπτυχθεί στον αυτοκινητόδρομο σε λειτουργία, δηλαδή το τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα.

Δείτε το βίντεο προόδου για την περίοδο από Ιούνιο 2022-Σεπτέμβριο 2023

flamis

Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε την πρόοδο στον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου: «75 χιλιόμετρα προς το μέλλον» ΒΙΝΤΕΟ"

Στο δικαστήριο ο Τραμπ - Δικάζεται για «απάτη» που διόγκωσε τα κέρδη του κατά $3,6 δισ.

Στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έφτασε ο Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της έναρξης της δίκης σε βάρος του ιδίου, των μεγαλύτερων γιων του, των εταιρειών τους, καθώς και στελεχών του «Trump Organization», που κατηγορούνται για απάτη.

Σημειώνεται πως η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, έχει απαγγείλει κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησε ψευδείς και παραπλανητικές οικονομικές καταστάσεις από το 2011 έως το 2021 με σκοπό να πετυχει συμφωνίες, να λάβει χρηματοδότηση και να αυξήσει την κερδοφορία του κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Προσερχόμενος στην αίθουσα, ο Τραμπ τόνισε στους δημοσιογράφους πως η σημερινή δίκη αποτελεί «συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών».

Ο Τραμπ επιτέθηκε στη Γενική Εισαγγελέα, λέγοντας ότι «θα προχωρούσε στη σύλληψή μου, πριν καν μάθει οτιδήποτε για μένα. Το χρησιμοποίησε αυτό για να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης. Είναι μια απάτη».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ακόμα ότι «καμία τράπεζα δεν επηρεάστηκε, καμία τράπεζα δεν ζημιώθηκε» από τις οικονομικές του καταστάσεις.

Η εισαγγελέας Τζέιμς έχει υποστηρίξει ότι ο Τραμπ οφείλει τουλάχιστον 250 εκατ. δολάρια για διάπραξη απάτης, καθώς κατά τη διάρκεια τριετούς έρευνας διαπιστώθηκε ότι εμφάνισε την αξία 23 ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων του υψηλότερη κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν αντικρούσει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι άκρως υποκειμενικές και ότι εξακολουθούν να εξετάζουν τι σημαίνει η απόφαση για το μέλλον της εταιρείας.

Ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Αρθουρ Ενγκορον, ο οποίος προεδρεύει της υπόθεσης, θα λάβει την τελική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της επιχειρηματικής καριέρας του Τραμπ.

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν αντικρούσει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι άκρως υποκειμενικές και ότι εξακολουθούν να εξετάζουν τι σημαίνει η απόφαση για το μέλλον της εταιρείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο δικαστήριο ο Τραμπ - Δικάζεται για «απάτη» που διόγκωσε τα κέρδη του κατά $3,6 δισ."

Τραγωδία στον Πειραιά: Θρήνος για 27χρονο εργάτη που ανασύρθηκε νεκρός από φρεάτιο – Ήταν πατέρας δύο παιδιών

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του 27χρονου εργάτη, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από φρεάτιο, στον Πειραιά. Η τραγωδία συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών απόφραξης σε φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ, επί της οδού Πολυδεύκους, το μεσημέρι της Δευτέρας (2/10).

Το έδαφος υποχώρησε κατά τη διάρκεια των εργασιών, με αποτέλεσμα ο 27χρονος να πέσει σε βάθος επτά μέτρων και να καταπλακωθεί από χώματα και πέτρες.

Στο σημείο έσπευσαν 16 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, αλλά και διασωστική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ. Έπειτα από επιχείρηση που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, οι διασώστες κατάφεραν με ειδικά μηχανήματα να απομακρύνουν τις πέτρες που είχαν καταπλακώσει τον 27χρονο και να τον απεγκλωβίσουν. Ωστόσο, ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Ο 27χρονος εργάτης ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega. Συγγενείς του είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου συνέβη το περιστατικό και παρακολουθούσαν με αγωνία την επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του δικού τους ανθρώπου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να βγει ζωντανός. Δυστυχώς, όμως, ο 27χρονος εργάτης εξέπνευσε.

enikos 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στον Πειραιά: Θρήνος για 27χρονο εργάτη που ανασύρθηκε νεκρός από φρεάτιο – Ήταν πατέρας δύο παιδιών"

Θεσσαλία: Τα αυτοκίνητα που πλημμύρισαν είναι κατά 99% άχρηστα

Τα αυτοκίνητα που έπεσαν “θύματα” των πλημμυρών είναι κατά 99% άχρηστα και δε σώζονται, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιώργος Φιλίππου πρόεδρος των Συνεργείων Αυτοκινήτων του νομού Λάρισας. Η πρώτη ενέργεια των ιδιοκτητών είναι να αποσυνδέσουν τη μπαταρία του αυτοκινήτου σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου. Πάντως τις περισσότερες φορές η επισκευή τους είναι ασύμφορη καθώς το κόστος μπορεί να φτάσει και πάνω από 5000 ευρώ γιατί χρειάζεται να αντικατασταθούν όλα τα ηλεκτρικά συστήματα και επίσης θα υπάρχουν και προβλήματα σκουριάς, επισήμανε. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι τόσο κατεστραμμένα ώστε ανακυκλώνονται εν μέρει μόνον, κατέληξε ο κ. Φιλίππου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Τα αυτοκίνητα που πλημμύρισαν είναι κατά 99% άχρηστα"

«Έρχονται» 750 κάμερες στην Αττική για εγκληματικότητα και κυκλοφοριακό – Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΛΑΣ

«Καλωδιώνεται» με κάμερες η Αττική για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει την πρωτεύουσα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνεται η έρευνα του Αρχηγείου για τα σημεία στο κέντρο αλλά και σε άλλες προβληματικές ζώνες για την διαδικασία τοποθέτησης των ηλεκτρονικών «ματιών», που σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ θα ανέρχονται σε 750.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία προσπαθεί να ξεπεράσει τα «αγκάθια» για την ολοκλήρωση του project, που έχει να κάνει τόσο με το νομικό πλαίσιο όσο και με τη χρηματοδότηση του ηλεκτρονικού συστήματος, καθώς μιλάμε για ένα εγχείρημα που περιλαμβάνει σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο στη ΓΑΔΑ και στο αρχηγείο.

Στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει προχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του έργου που θα αφορά στην online εικόνα από ψηλά ενός μεγάλου μέρους της πόλης, είτε από τις σταθερές κάμερες είτε από drones που θα πετούν και θα μεταφέρουν δεδομένα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έρχονται» 750 κάμερες στην Αττική για εγκληματικότητα και κυκλοφοριακό – Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΛΑΣ"

Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης: Θα προστεθούν επιπλέον ραντεβού για την έκδοση ταυτοτήτων – Τον Νοέμβριο θα έχουμε και τον αριθμό πολίτη πάνω στην ταυτότητα

«Αύξηση της παραγωγής ταυτοτήτων 30% είχαμε την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη, δηλαδή πολύ περισσότεροι προσήλθαν και έκαναν αίτηση και πήραν την καινούργια ταυτότητα απ’ ότι γινόταν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στα ραντεβού ανέφερε πως «είναι μια δυναμική διαδικασία. Σήμερα που μιλάμε έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα και για τον Δεκέμβριο, άρα έχουν προστεθεί άλλα 50.000 ραντεβού και μέσα σε αυτή την βδομάδα θα γυρίσουμε πίσω και στον Οκτώβρη και στον Νοέμβρη και θα προσθέσουμε καινούργια ραντεβού».

Επιπλέον προσέθεσε πως «το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί, είναι ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, υπάρχει αυξημένη διάθεση να πάμε να βγάλουμε γρήγορα την καινούργια μας ταυτότητα. Αυτό τι έχει δημιουργήσει; Παρότι τα διαθέσιμα ραντεβού είναι ακόμα περίπου 35.000, αυτά όμως βρίσκονται τα περισσότερα στην επαρχία. Λίγα είναι τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης, τα τμήματα ασφαλείας που δίνουν ταυτότητα, που έχουν ακόμα διαθέσιμο ραντεβού, εάν υπάρχει σήμερα που μιλάμε κάποιο για τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη». Και δίνοντας περισσότερες διευκρινήσεις σημείωσε πως «υπήρχαν ούτως ή άλλως διαθέσιμα ραντεβού. Ήταν τα ραντεβού είναι χωρισμένα σε τακτικά και έκτακτα. Περιορίζουμε τα έκτακτα, δηλαδή αυτός ο οποίος έχασε την ταυτότητά του ή υπέστη κλοπή. Αυτά πρέπει να είναι έκτακτα, δεν μπορεί να περιμένει σε σχέση με κάποιον που έχει ήδη μια ταυτότητα και θέλει να εκδώσει καινούργια, δεν μπορεί να μείνει για ένα μήνα χωρίς ταυτότητα. Άρα εκεί υπήρχε ένα παράλληλο σύστημα έκτακτων ραντεβού σε συνεννόηση με το αστυνομικό τμήμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Λογοθέτης σημείωσε πως στις περιπτώσεις που ο πολίτης έχει χάσει την ταυτότητά του «έχει μια πρόσθετη χρέωση και χρειάζεται και μάρτυρα εάν πας το έκτακτο, ενώ στο τακτικό που παρουσιάζεις την ταυτότητά σου γλιτώνεις τη βάσανο του μάρτυρα ή του έκτακτου παραβόλου».

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το καλύτερο είναι να βγάζει κάποιος πιο πριν τη φωτογραφία, να πηγαίνει σε έναν επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος θα του βγάλει πολύ πιο γρήγορα και πιο καλή φωτογραφία και θα έχει τη δυνατότητα μέσω του myphoto να την αναρτά στο σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτόματα να την αναλαμβάνουμε εμείς για το δελτίο ταυτότητας. Εάν δεν μπορεί, βιάζεται ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχει η δυνατότητα στα τμήματα ασφαλείας να βγαίνει η φωτογραφία».

Ερωτηθείς για τις ταυτότητες των Ελλήνων του εξωτερικού σημείωσε πως «Στις παλιές ταυτότητες βγάζαμε ταυτότητες στο εξωτερικό; όχι πλην δύο προξενείων και το οποίο είχε κιόλας ατονήσει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία. Οφείλω να πω ότι το επόμενο βήμα που θα διερευνήσουμε, αφού ομαλοποιηθούν τα ραντεβού και η ροή των ανθρώπων στα αστυνομικά τμήματα, είναι να δούμε αν μπορούμε να εκδίδουμε τη νέα ταυτότητα και στα προξενεία του εξωτερικού. Είναι ένα μεγάλο έργο γιατί προϋποθέτει ότι θα υπάρχει κόσμος που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει όλα αυτά στο εξωτερικό ηλεκτρονικά και δεύτερον η σύγχρονη ταυτότητα είναι εξαιρετικά ασφαλές έγγραφο, βγαίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μία από τις προθέσεις είναι ότι είναι κλειστό το κύκλωμα του ίντερνετ που χρησιμοποιεί αστυνομία. Δεν ξέρω τεχνικά αν μπορώ να κάνουμε το ίδιο ακριβώς με όλα τα προξενεία.

Επιπλέον πρόσθεσε πως βγάζοντας τη νέα ταυτότητα, θα πάρουμε έναν νέο αριθμό και τόνισε «μην τον συγχέουμε με τον μοναδικό αριθμό πολίτη. Όταν θα έρθει μοναδικός αριθμός πολίτη τον επόμενο μήνα, θα είναι ένας ξεχωριστός αριθμός. Αυτός είτε θα εκτυπώνεται σε κάθε δελτίο ταυτότητας, θα εκδίδεται μετά τον Νοέμβριο ή θα μας έρθει με μία ειδοποίηση με μέιλ από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τον Νοέμβριο θα έχουμε τον αριθμό πολίτη πάνω στην ταυτότητα, πιο πριν δεν θα το έχουμε καθότι δεν είναι διαθέσιμος. Τώρα υπάρχει μόνο ένα κενό που λέει αριθμός πολίτη αλλά δεν αναγράφεται γιατί δεν τον έχετε ακόμα. Ο αριθμός πολίτη δεν αντικαθιστά όλα τα υπόλοιπα, όλους τους υπόλοιπους αριθμούς. Έχει όμως τη μοναδική ιδιότητα ότι μπορεί να ανακαλέσει σε όποια δημόσια υπηρεσία τον αντίστοιχο αριθμό που χρειάζεται. Δεν καταργείται το ΑΦΜ σας, δηλαδή ούτε το ΑΜΚΑ σας».

Κλείνοντας, ο κ. Λογοθέτης, υπογράμμισε πως οι σύγχρονες ταυτότητες έχουν πάρα πολλά στοιχεία ασφάλειας τα οποία καθιστούν σχεδόν αδύνατη την όποια πλαστογράφηση» ενώ αναφερόμενος στις παλιές σημείωσε πως «ένα έγγραφο το οποίο δημιουργήθηκε εξήντα χρόνια πριν είναι ελάχιστα αξιόπιστο. Η παλιά μας ταυτότητα είναι ένα απλό χαρτί με μια ζελατίνα η οποία έχει κάποια πλαστικοποίηση και θα μπορούσε πολύ εύκολα να πλαστογραφηθεί.  

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης: Θα προστεθούν επιπλέον ραντεβού για την έκδοση ταυτοτήτων – Τον Νοέμβριο θα έχουμε και τον αριθμό πολίτη πάνω στην ταυτότητα"

Εκλογές: Για πρώτη φορά αποζημίωση για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την έκτακτη απασχόλησή τους στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές καθορίζει απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπής.

Σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023 έχει ως εξής:

α. Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

δ) Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 40 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Εφόσον απαιτηθεί και δεύτερος γύρος την Κυριακή 15 Οκτωβρίου τα ποσά καθορίζονται ως εξής:

α. Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης

γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

δ. Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 30 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Αναλυτικά η απόφαση ΕΔΩ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές: Για πρώτη φορά αποζημίωση για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές"

Κολωνός: Στο «σκαμνί» η μητέρα της 12χρονης – Έστελνε γυμνές φωτογραφίες της κόρης της στους πελάτες

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την σοκαριστική υπόθεση της άγριας σεξουαλικής κακοποίησης και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό. Για τη μητέρα του κοριτσιού, που παραπέμπεται με βούλευμα σε δίκη, προστίθεται ακόμη μία σοβαρή κατηγορία.

Οι δικαστές κρίνουν πως η 37χρονη μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό διέθετε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, έναντι αμοιβής, ηλεκτρονικό υλικό με την κόρη της γυμνή! Η δίκη για τη συγκλονιστική υπόθεση είναι θέμα ημερών να προσδιοριστεί και στο «σκαμνί» αναμένεται να καθίσουν 26 κατηγορούμενοι, που είναι όλοι προσωρινά κρατούμενοι.

Συγκεκριμένα, με το βούλευμα παραπέμπονται τόσο ο θεωρούμενος ως πρωταγωνιστής της δυσώδους υπόθεσης, Ηλίας Μίχος, όσο και η μητέρα του κοριτσιού στο κατηγορητήριο της οποίας έχει προστεθεί άλλη μία κακουργηματική κατηγορία. Οι δύο τους θα δικαστούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με τους 24 θεωρούμενους «πελάτες του Μίχου» στα ραντεβού της φρίκης.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το βούλευμά τους (2865/2023), αποδίδουν στα δύο κεντρικά πρόσωπα του δράματος που βίωσε η 12χρονη σοβαρότατες κατηγορίες, που για τον Μίχο αφορούν βιασμό και διακεκριμένη μαστροπεία σε βάρος του ανήλικου παιδιού, ενώ για τη μητέρα, πλην της διακεκριμένης μαστροπείας, προσθέτουν και την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου. Οι δικαστές κρίνουν πως η 37χρονη μητέρα της ανήλικης διέθετε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, έναντι αμοιβής, ηλεκτρονικό υλικό με την κόρη της γυμνή.

Πλέον, οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές, με γνώμονα ότι μέσα στον μήνα Οκτώβριο συμπληρώνονται, ειδικά για τους βασικούς κατηγορούμενους, 12 μήνες προσωρινής κράτησης, κινητοποιούνται για τον άμεσο προσδιορισμό της δίκης με στόχο η εκδίκαση της υπόθεσης, με τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα έχει ως πολυπρόσωπη δίκη, να ολοκληρωθεί πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Σημειώνεται, ότι για την υπόθεση της 12χρονης βρίσκεται σε εξέλιξη ανάκριση για δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε, καθώς είχε γίνει διαχωρισμός των υποθέσεων με κριτήριο και πάλι τα όρια προσωρινής κράτησης των εμπλεκομένων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: Στο «σκαμνί» η μητέρα της 12χρονης – Έστελνε γυμνές φωτογραφίες της κόρης της στους πελάτες"

ΔΙΜΕΑ: «Καμπάνα» €100.000 για προϊόντα μαϊμού σε επιχείρηση στην Αττική

Σε 12.213 ανέρχονται τα τεμάχια απομιμητικών προϊόντων που εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν μετά από έλεγχο που διενήργησε η Διυπηρεασιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης σε επιχείρηση στην Αττική.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πέρα από την κατάσχεση των απομιμητικών προϊόντων επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο συνολικού ύψους 100.000 €.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΙΜΕΑ: «Καμπάνα» €100.000 για προϊόντα μαϊμού σε επιχείρηση στην Αττική"

Συνελήφθη 17χρονος στη Ρόδο έπειτα από καταγγελία 16χρονης για βιασμό!

Σοκ προκαλεί η είδηση για τον βιασμό μιας 16χρονης στη Ρόδο από έναν επίσης ανήλικο! Ειδικότερα, για βιασμό κατήγγειλε μια 16χρονη ημεδαπή έναν 17χρονο επίσης ημεδαπό ο οποίος και συνελήφθη την Κυριακή.

Ειδικότερα, η 16χρονη κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο νεαρός με την άσκηση βίας την υποχρέωσε σε σεξουαλική πράξη το περασμένο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή «Ζέφυρος». Με τον νεαρό, όπως είπε στους αστυνομικούς, γνωρίστηκε την προηγούμενη ημέρα, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, και το Σάββατο κανόνισαν να συναντηθούν. Ο βιασμός σύμφωνα με την 16χρονη τελέστηκε στις 8 το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία του Ζέφυρου. Ο δράστης την οδήγησε στο σημείο που βρίσκονται τα ντους και με την άσκηση σωματικής βίας, της κατέβασε το εσώρουχο και την εξανάγκασε σε συνουσία, η οποία όπως είπε η 16χρονη, διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.

Η κοπέλα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και ο 17χρονος συνελήφθη στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου.

dimokratiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη 17χρονος στη Ρόδο έπειτα από καταγγελία 16χρονης για βιασμό! "

ΕΚΠΑ: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Τι ισχύει για τους καρκινοπαθείς

Επειδή στην περίοδο του φθινοπώρου αναμένουμε έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων και ιδιαιτέρως του ιού της γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις υγειονομικές αρχές να προχωρούν στον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης.

Μάλιστα, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι έγκυες.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Καπαρέλου και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας), συνοψίζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Στη χώρα μας, οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για τη φετινή περίοδο περιλαμβάνουν πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά 6 μηνών και άνω και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικό προσωπικό, κλειστοί πληθυσμοί όπως στρατόπεδα, σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

Συνολικά, θα κυκλοφορήσουν 6 διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια για ενδομυική χορήγηση, 2 εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται σε άτομα 60 ετών και άνω, ως ακολούθως:

  • Vaxigrip Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών.
  • Fluarix Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών.
  • Influvac - subUnit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών.
  • Flucelvax Tetra QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 2 ετών.
  • Efluelda QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο, από 60 ετών.
  • Fluad Tetra aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο + ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την αναμενόμενη έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4 - 6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. ΄

Ασθενείς με καρκίνο

Οι ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις και λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή, συνήθως παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή. Με το όρο ανοσοκαταστολή αναφερόμαστε στη δυσλειτουργία ή καταστολή της φυσιολογικής λειτουργίας της κυτταρικής ή της χυμικής ανοσίας ή και των δύο.

Αυτοί οι ασθενείς, δεν πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς. Τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται πριν από την προγραμματισμένη αντινεοπλασματική θεραπεία, εάν είναι εφικτό. Ειδικά τα αδρανοποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την θεραπευτική αγωγή.

Η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό μπορεί να είναι μειωμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια χορήγησης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων ή σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή με παράγοντες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα έχουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό έως και 6 μήνες από την τελευταία χορήγηση της θεραπείας.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες από τη μεταμόσχευση.

Σε περιπτώσεις όπως τις παραπάνω, όπου αναμένεται πτωχή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό ή/και μειωμένη διάρκεια προστασίας από το αντιγριπικό εμβόλιο, μπορεί να συστήνεται αναμνηστικός εμβολιασμός μετά από 1 ή 2 μήνες για ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, ανά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Τέλος, σημειώνεται η ανάγκη εμβολιασμού των φροντιστών και του στενού οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου των ασθενών σε ανοσοκαταστολή.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΠΑ: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Τι ισχύει για τους καρκινοπαθείς"

Αύξηση 14% στα κρούσματα κορονοϊού – «Να είμαστε προσεκτικοί με μάσκες και αντισηπτικά» λέει η Παγώνη

Για τα εμβόλια της γρίπης αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η ίδια διευκρίνiσε πως τα εμβόλια είναι έξι, τα δύο είναι ενισχυμένα και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι τα απλά.

«Τα δύο ενισχυμένα θα τα παίρνουμε μόνο με ιατρική συνταγή, τα υπόλοιπα τέσσερα, θα τα παίρνουμε από αρχές Νοέμβρη χωρίς συνταγή», δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα».

«Τα ενισχυμένα, με συνταγή αφορούν τους πάνω από 65, γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ενισχυμένα σημαίνει πως έχουν μεγαλύτερη δόση αδρανοποιημένου ιού, αυτά τα εμβόλια θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή.

Σχετικά με τα απλά εμβόλια, δήλωσε πως «θα τα παίρνουμε μέχρι τέλος Οκτώβρη με συνταγή, και μετά χωρίς συνταγή».

«Καλό είναι όσοι βρίσκονται στην μονάδα υψηλού κινδύνου να αρχίσουν να εμβολιάζονται από 20 Οκτώβρη», συμπλήρωσε.

14% αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Αναφορικά με τον κορονοϊό, η κ. Παγώνη δήλωσε πως θα δοθούν οδηγίες από την επιτροπή εμβολιασμού.

«Έχουμε ένα 14% αύξηση των κρουσμάτων και για τους νοσηλευόμενους. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μάσκες και αντισηπτικά».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση 14% στα κρούσματα κορονοϊού – «Να είμαστε προσεκτικοί με μάσκες και αντισηπτικά» λέει η Παγώνη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news