facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε η κυβέρνηση Κόντε

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Ρώμης έλαβε το βράδυ της Δευτέρας (19/01) η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Συγκεκριμένα, 321 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, 259 την καταψήφισαν και 27 απείχαν από την ψηφοφορία.

Βάσει της ανταπόκρισης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως είχαν ήδη κάνει γνωστό, τα μέλη του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», του Ματέο Ρέντσι, επέλεξαν την αποχή και το ίδιο ενδέχεται να συμβεί αύριο στη Γερουσία.

Ως γνωστόν, η αυριανή ψήφος των γερουσιαστών θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε. Τις τελευταίες ώρες, πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι η κυβερνητική συμμαχία θα καταφέρει να εξασφαλίσει και αύριο την μάχη της Γερουσίας, χωρίς όμως, να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία των εκατόν εξήντα ενός ψήφων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε η κυβέρνηση Κόντε"

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Τηλεφώνημα για βόμβα στο τέμενος στην Ιερά Οδό

Άγνωστος τηλεφώνησε το βράδυ της Δευτέρας στην ιστοσελίδα zougla.gr προκαλώντας συναγερμό στις Αρχές.

Συγκεκριμένα ο άγνωστος που κάλεσε τόνισε πως στις 23:45 θα εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός στο μουσουλμανικό τέμενος στην Ιερά οδό.

Στο σημείο σπεύδουν περιπολικά να ελέγξουν την πληροφορία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Τηλεφώνημα για βόμβα στο τέμενος στην Ιερά Οδό"

Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων

Με την κακοκαιρία «Λέανδρος» να οδεύει προς την… έξοδο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αναμένεται σταδιακά να αποκατασταθούν και τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει. Ένα από αυτά αφορά τις μετακινήσεις.

Έτσι, κάποιες ώρες πριν και συγκεκριμένα από τις 19:00 είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο τμήμα από το ύψος κόμβου Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο Σχηματαρίου.

Ωστόσο, πλέον η Τροχαία αποφάσισε να προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα οχήματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων"

Αττική: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη – Τι αλλάζει στο Δήμο Κηφισιάς

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, και κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των Δήμων, κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 νηπιαγωγεία και δημοτικά σε ορισμένους Δήμους της Αττικής, όπου σημειώθηκε και σήμερα έντονη χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός.

Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι τα εξής:

-Όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στον Δήμο Ωρωπού
-Όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στον Δήμο Διονύσου
-Στον Δήμο Μαραθώνα κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού
-Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών.

Η Περιφέρεια Αττικής ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων και με βάση τα αιτήματα των δήμων θα επαναξιολογήσει την κατάσταση το πρωί της Τρίτης.

Τι αλλάζει στο Δήμο Κηφισιάς

Όλα τα Νηπιαγωγεία , Δημοτικά Σχολεία, καθώς και Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κηφισιάς (Κηφισιάς, Ν.Ερυθραίας, Εκάλης) θα λειτουργήσουν, από τις 10.00 π.μ., λόγω πρόληψης της υγείας και ασφάλειας, εξαιτίας πρόβλεψης παγετού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη – Τι αλλάζει στο Δήμο Κηφισιάς"

Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε σπρέι έδειξε ασφάλεια και ανοσολογική απόκριση

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει το επιστημονικό και ερευνητικό Ινστιτούτο γρίπης Α. Σμαρόντιντσεφ στην Αγία Πετρούπολη έδειξε κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών της πρώτης και δεύτερης φάσης ότι είναι ασφαλές και δημιουργεί αντισώματα.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε στο πρακτορείο TASS το εν λόγω Ινστιτούτο, το οποίο, επισημαίνει ότι το εμβόλιο αναπτύσσεται με βάση τον ιό της γρίπης, ότι συνεχίζονται οι μελέτες για τις διάφορες προστατευτικές ιδιότητες του εμβολίου αυτού σε διάφορα ζώα, και πως το εμβόλιο αυτό θα χρησιμοποιείται με την μορφή σταγόνων και σπρέι που θα λαμβάνεται από την μύτη.

Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ ολόκληρος ο κύκλος των κλινικών δοκιμών του εμβολίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο 2021.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε σπρέι έδειξε ασφάλεια και ανοσολογική απόκριση"

NATO: Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών που φιλοξενούνται στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το υπουργείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η συνάντηση θα περιστρεφόταν γύρω από έναν καθιερωμένο μηχανισμό αποσυμπίεσης μεταξύ των δύο χωρών, εν μέσω διαφορών σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και συναφή θέματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΝΑΤΟ είπε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός «έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τουρκικές και ελληνικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν μια σειρά τεχνικών συνομιλιών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το θέμα.

Η Τουρκία και η Ελλάδα αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη για την επίλυση των διαφορών τους, γράφει το Anadolu.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "NATO: Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Ελλάδας – Τουρκίας"

Λαβρόφ για Ελλάδα – Κύπρο: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα στα 12 μίλια χωρικών υδάτων

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη  ετήσια συνέντευξη Τύπου τόνισε τις πολύ θερμές, στενές σχέσεις και πνευματικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφερόμενος στο εύρος των χωρικών υδάτων, ο Λαβρόφ διαμήνυσε ότι από τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας απορρέει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να τα καθορίσει έως και 12 μίλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη απόφαση την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και προσέθεσε: «Άλλο πράγμα, όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων».

Επιπλέον, κάλεσε για όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σωστός τρόπος, με τον οποίο πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα.

Ειδικότερα, επισήμανε πως κανείς δε θέλει στρατιωτικές πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέθεσε ότι εάν «η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες, είμαστε έτοιμοι, εάν βέβαια σε μας απευθυνθεί αίτημα να το κάνουμε».

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να πεισθούν ότι η Ρωσία είναι αντίπαλός τους ή εφαρμόζει μη φιλική πολιτική προς αυτές τις χώρες και συμπλήρωσε:

«Οι Αμερικανοί προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά οι λογικοί πολιτικοί βλέπουν όλο το υπόβαθρο, δηλαδή ότι ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εικόνα της Ρωσίας ως εχθρού. Δεν υπάρχει διπλωματία σ’ αυτό, αλλά ο ωμός δημόσιος εξαναγκασμός. Αμερικανοί διπλωμάτες σε όποια χώρα υπηρετούν σε αντίθεση με όλους τους κανόνες δεν διστάζουν να ζητούν ανοιχτά τον τερματισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαβρόφ για Ελλάδα – Κύπρο: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα στα 12 μίλια χωρικών υδάτων"

Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν θα δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Το πρωτόκολλο θα εξασφαλίζει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αναγνωρίσιμο από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες - μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πιστοποιητικό αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα καραντίνας και παροχής αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες.

Το προσχέδιο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη τους, τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την οποία έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σκεπτικισμό έναντι του πιστοποιητικού φαίνεται να εκφράζουν χώρες όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι θα δώσει την αίσθηση ότι ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός από εθελοντικός.

Ως προς τους στόχους εμβολιασμού, η Κομισιόν θέτει ως στόχους για τα κράτη - μέλη να έχουν εμβολιάσει έως το Μάρτιο τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια, καθώς τους άνω των 80 ετών πολίτες.

Προστίθεται ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Η Κομισιόν θα συστήσει επίσης διεύρυνση της χρήσης των rapid test,  αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα , καθώς και αποφυγή κάθε μη απαραίτητου ταξιδιού μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.

Τι είναι το πιστοποιητικό

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται.

»Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Το ψηφιακό πιστοποιητικό

Ήδη, ένας συνασπισμός οργανισμών μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Oracle έχουν σχηματίσει την Πρωτοβουλία Πιστοποιητικού Εμβολιασμού που στοχεύει στη θέσπιση προτύπων για την επαλήθευση κατά πόσο ένα άτομο έχει εμβολιαστεί.

Ο συνασπισμός εταιρειών βασίζεται σε μια εργασία που έγινε από ένα από τα μέλη του, το The Commons Project, για να αναπτύξει ένα διεθνώς αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε Covid-19.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το CommonPass, μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το Commons Project.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού"

Κορονοϊός – Κύπρος: 162 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι

Πέντε θανάτους και 162 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας Κύπρου. 

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από COVID-19 στην Κύπρο είναι 175, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 29.130. 

Εξίσου υψηλός με τις προηγούμενες ημέρες παραμένει ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι οποίοι ανέρχονται στους 199, εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση. 

Έχουν γίνει συνολικά 9.384 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Κύπρος: 162 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι"

«Στοπ» από την Τροχαία στα φορτηγά από 3,5 τόνους και πάνω στην Αθηνών – Λαμίας

Ο παγετός που έχει φέρει η κακοκαιρία «Λέανδρος» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα διατηρηθεί μέχρι και αύριο, Τρίτη 19 Ιανουαρίου, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας θα είναι ολικός -δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπερνούν το μηδέν στην κλίμακα Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα και στις μετακινήσεις, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουν όσοι έχουν τη σχετική δυνατότητα.

Στα πλαίσια αυτά και σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας, από τις 19:00 σήμερα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο τμήμα από το ύψος κόμβου Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο Σχηματαρίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Στοπ» από την Τροχαία στα φορτηγά από 3,5 τόνους και πάνω στην Αθηνών – Λαμίας"

Ανάκληση ενεργειακού ποτού Monster -Τι συνέβη

Σε προληπτική ανάκληση κωδικών του ποτού Monster από την ελληνική αγορά, προχωρά η εταιρεία Monster Energy, έχοντας ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ένας περιορισμένος αριθμός κωδικών Monster (LH44 / Ripper / Espresso Vanilla) περιέχει το πρόσθετο τροφίμων προπυλενογλυκόλη (E1520) -ένα κοινό, επιτρεπόμενο και ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόσθετο τροφίμων- σε ποσοστό που ξεπερνά το όριο που έχει θεσπιστεί εντός ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών και την ασφάλεια των προϊόντων, ωστόσο κρίναμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων από την ελληνική αγορά, έχοντας ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο από αυτά τα προϊόντα καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς, προκειμένου να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιστροφής.

Τα προϊόντα αυτά, με αναθεωρημένη συνταγή θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς ενεργειακών ποτών Monster, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών Monster Green και Ultra, δεν επηρεάζονται.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση ενεργειακού ποτού Monster -Τι συνέβη"

Γερμανία – κορονοϊός: Τουλάχιστον 25 κρούσματα των δύο «επιθετικών» μεταλλάξεων

Στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 περιπτώσεις νέων, εξαιρετικά μολυσματικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτονται από πηγές προσκείμενες στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Στις 20 από τις 25 μολύνσεις στη Γερμανία εντοπίστηκε η μετάλλαξη που ήταν αρχικά γνωστή στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (εκδόσεις Τρίτης), οι οποίες επικαλούνται εκπρόσωπο του RKI.

Αυτές οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στα κρατίδια του Βερολίνου, της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, της Κάτω Σαξονίας, της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της Σαξονίας.

Η μετάλλαξη που περιγράφηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική εντοπίστηκε στις υπόλοιπες πέντε.

Αυτές οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, το Αμβούργο και τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Σύμφωνα με το RKI, σε 17 περιπτώσεις της πρώτης ομάδας υπάρχει σύνδεση με το εξωτερικό, σε 16 περιπτώσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, σε μία περίπτωση με την Τσεχική Δημοκρατία.

Σε τρεις περιπτώσεις, η προέλευση εξακολουθεί να ιχνηλατείται.

Και στις πέντε περιπτώσεις της δεύτερης ομάδας υπάρχει σύνδεση με τη Νότια Αφρική.

Την περασμένη Πέμπτη (14.01.2021), ο αριθμός των γνωστών περιπτώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της RKI, Λόθαρ Βίλερ, ήταν 20.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία – κορονοϊός: Τουλάχιστον 25 κρούσματα των δύο «επιθετικών» μεταλλάξεων"

Γερμανία: Σε ειδικά κέντρα κράτησης θα οδηγούνται οι παραβάτες του lockdown

Μια νέα στρατηγική με σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων προωθεί η Γερμανία, όπου τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 47.000.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, όσοι Γερμανοί αρνούνται να αυτοαπομονωθούν ύστερα από επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, θα οδηγούνται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε ειδικά κέντρα κράτησης, όπου θα βρίσκονται και υπό την επίβλεψη της αστυνομίας.

Όπως γράφει η βρετανική Telegraph, οι Αρχές της Σαξονίας, του κρατιδίου που έχει πληγεί σε δραματικό βαθμό από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, έχουν εγκρίνει το σχέδιο κράτησης σε περιφραγμένο σημείο κέντρου κράτησης μεταναστών για όσους «σπάνε» την καραντίνα.

Ακόμη ένα κρατίδιο, το Βρανδεμβούργο εξετάζει τη χρήση ειιδικού χώρου σε κέντρο μεταναστών.

Στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν οι απείθαρχοι θα κρατούνται σε ειδική περιοχή κέντρου ανήλικων παραβατών, σύμφωνα με τη γερμανική Welt.

Το κρατίδιο Μπάντεν-Βούτεμπεργκ διαθέτει, από την πλευρά του, δύο νοσοκομεία με ειδικά δωμάτια για τους παραβάτες, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας.

Τα ειδικά κέντρα κράτησης σε όλη τη Γερμανία δημιουργούνται για εκείνους που δεν υπακούουν στο lockdown, ακόμη και μετά την επιβολή προστίμων.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: Σε ειδικά κέντρα κράτησης θα οδηγούνται οι παραβάτες του lockdown"

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε ένα μήνα φυλακή και καλεί τους Ρώσους σε διαμαρτυρία

Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 30 ημέρες φυλακής, κάτι που φαίνεται ότι τον εξόργισε. Έτσι, κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν, μέσω ενός βιντεοκλίπ που αναρτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του δικαστή ότι του επιβλήθηκε η συγκεκριμένη ποινή.

«Μην φοβόσαστε, βγείτε στους δρόμους. Μην βγείτε για μένα, βγείτε για τους εαυτούς σας και για το μέλλον σας», λέει ο Ναβάλνι στην έκκλησή του, διάρκειας περίπου 3 λεπτών, που απηύθυνε προς τους υποστηρικτές του και η οποία αναρτήθηκε στο YouTube.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν «μεγάλες συγκεντρώσεις» στις 23 Ιανουαρίου στις οποίες θα ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν οι διοργανωτές θα επιδιώξουν να λάβουν την άδεια των αρχών για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σε πολλές περιοχές οι συγκεντρώσεις αυτή τη στιγμή απαγορεύονται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε ένα μήνα φυλακή και καλεί τους Ρώσους σε διαμαρτυρία"

Θεμιστοκλέους: Σε νησιά με κάτω από 1000 κατοίκους θα εμβολιάζονται όλοι την ίδια στιγμή

Για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τα πρόσθετα μέτρα που αφορούν τις χαμένες δόσεις και τα νησιά μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι 84.831, που αντιστοιχεί στο 0,77% της εμβολιαστικής κάλυψης. Σήμερα, έγιναν πάνω από 6.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 85 ετών.

Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές τις χώρας. Το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε μέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer, είπε ότι αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία, η εταιρεία διαβεβαίωσε πως το πρόβλημα θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν υπάρχει παραμικρός κίνδυνος για κάποιον που έκανε την πρώτη δόση να μην μπορέσει να κάνει και τη δεύτερη, καθώς είναι εξασφαλισμένη.

Συνολικά, έως τώρα έχουμε 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές, ωστόσο θα αναπτύσσονται περισσότερα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μέχρι να ξεπεράσουν τα 1000 και σε κέντρα υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε, στη συνέχεια, τι ισχύει για τα ραντεβού.

– Για να ισχύσει ένα ραντεβού πρέπει ο πολίτης, που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, να απαντήσει με sms.

– Ο πολίτης δε χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού εκ νέου μέσω της πλατφόρμας ή σε κάποιο φαρμακείο.

– Αν δεν εμφανίζει στην πλατφόρμα την περιοχή που προτιμάμε, αλλάζουμε τον ταχυδρομικό κώδικα και επιλέγουμε το εμβολιαστικό κέντρο που επιθυμούμε.

– Αλλαγή ραντεβού θα μπορεί να γίνεται μόνο έως και 72 ώρες πριν, για να μη χαθεί ο προγραμματισμός.

– Αν δεν προσέλθει ο πολίτης στο ραντεβού του θα μπορεί να ξανακλείσει μετά από 1 μήνα. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι πιθανότητες να χαθούν οι δόσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις λιγότερες χαμένες δόσεις. Για να αντιμετωπιστεί, όμως, ριζικά το θέμα της απώλειας δόσεων, αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού, έτσι ώστε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα. Σύνθημα, «καμία δόση χαμένη».

Τέλος, είπε πως εντός του Ιανουαρίου θα παραδοθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά. Παράλληλα, ως πρόσθετο μέτρο στα νησιά με κάτω από 1000 μόνιμους κατοίκους, οι κάτοικοι θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια χρονική στιγμή και όχι μόνο όσοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεμιστοκλέους: Σε νησιά με κάτω από 1000 κατοίκους θα εμβολιάζονται όλοι την ίδια στιγμή"

Κορωνοϊός: Στα 320 τα νέα κρούσματα - 322 οι διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι

Ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.925, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5763 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45578 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

322 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.488 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3234 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα: 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 4
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 9
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 4
ΑΧΑΪΑΣ 6
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 3
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 19
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 10
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 19
ΕΒΡΟΥ 3
ΕΥΒΟΙΑΣ 7
ΗΜΑΘΙΑΣ 4
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 35
ΘΗΡΑΣ 1
ΚΑΒΑΛΑΣ 1
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 3
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 46
ΚΙΛΚΙΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ 3
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 9
ΛΑΡΙΣΑΣ 6
ΛΕΣΒΟΥ 7
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 6
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
ΝΗΣΩΝ 2
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 10
ΞΑΝΘΗΣ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 24
ΠΕΛΛΑΣ 1
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΣΕΡΡΩΝ 5
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 2
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 3
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 22

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση ανέφερε ότι σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει πάνω από 40 εκατ. εμβόλια σε 51 χώρες.

Η παρακολούθηση για πιθανές παρενέργειες συνεχίζεται - εκτός από τις κλινικές μελέτες - και μετά τους εμβολιασμούς για να εντοπιστούν ακόμα και οι πιο σπάνιες παρενέργειες (μία στο εκατομμύριο).

Η κα Θεοδωρίδου αναφερόμενη στους θανάτους στη Νορβηγία σε υπερήλικους, είπε ότι εξετάστηκαν διεξοδικά και μόλις πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σήμερα έγιναν πάνω από 6.000 συμπολίτες μας και μέχρι τώρα έχουν κλειστεί 372.000 ραντεβού.

Συνολικά από την έναρξη των εμβολιασμών στην χώρα μας έχουν εμβολιαστεί  84.884 υγειονομικοί και υπερήλικες και όπως αποκάλυψε η κα Θεοδωρίδου έχουν σημειωθεί μόνο τέσσερις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από το ιατρικό προσωπικό. 

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 320 τα νέα κρούσματα - 322 οι διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι"

Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου: «Να ερευνάτε ταχύτατα κάθε καταγγελία όπως αυτή της Μπεκατώρου»

«Μη  βάζετε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στο συρτάρι. Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα», είναι η ισχυρή προτροπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας.

Με αφορμή τις καταγγελίες της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, ο κ.Βασίλης Πλιώτας απέστειλε σήμερα εγκύκλιο με οδηγίες και κατευθύνσεις στους εισαγγελείς.

Ενδεχομένως έχοντας στην άκρη του μυαλού του ότι η κα Μπεκατώρου έχει επίσημα καταγγείλει εδώ και δύο μήνες  τη σεξουαλική της κακοποίηση, αλλά η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μόλις χθες και αφού η ίδια η ολυμπιονίκης επέλεξε να δημοσιοποιήσει την καταγγελία της, ο κ.Πλιώτας προτρέπει τους εισαγγελείς να εστιάζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους σε τέτοιες καταγγελίες ακόμα και «όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης της πράξης».

Ο κ. Πλιώτας κάνει στην εγκύκλιο του ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ανηλίκων που μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε χώρους άθλησης σχολών επαγγελματικής απασχόλησης και δίνει κατευθύνσεις στους νεώτερους εισαγγελείς για το πώς πρέπει να χειρίζονται αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις ώστε τα θύματα να μη φοβούνται να μιλήσουν.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του:

«Πρώτο χρονικό μέλημα του εισαγγελέα που καθίσταται κοινωνός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος να προβεί στην καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός. Επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων με επιμέλεια ταχύτητα και σχολαστικότητα με εκμετάλλευση όλου του δικονομικού μας ποινικού οπλοστασίου που μπορεί να περιλαμβάνει εκτός των άλλων την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Δεν ξεχνά, όμως, ο κ.Πλιώτας και το τεκμήριο αθωότητας που συνοδεύει κάθε ύποπτο ή κατηγορούμενο μέχρι την καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη.

Η εγκύκλιος

Ολόκληρη η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Με την πρόσφατη υπ’ αρ. 11/2020 εγκύκλιό μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις προβλέψεις των άρθρων 19§1 στοιχ. γ. 2 και 24 παρ. 5 στοιχ. α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς μας και ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή σας όταν συντρέχουν οι όροι αυτεπάγγελτης έρευνας και ποινικής δίωξης (άρθρο 37 ΚΠΔ).

Οι περιστάσεις επιβάλλουν να επανέλθουμε άμεσα και να εστιάσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας, κατά την άσκηση της βασικής λειτουργικής αρμοδιότητάς σας, στην ποινική αντιμετώπιση, σε όλες τις διαστάσεις τους, ειδικών αξιόποινων συμπεριφορών που ήδη αναδεικνύονται με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική της κακοποίηση. Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση, από τα οποία, εγκλήματα, προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου εννόμου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, εννόμων αγαθών για την προστασία των οποίων, προεχόντως, διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις του δεκάτου ενάτου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 336- 353).

Μάλιστα, για την προστασία των ανηλίκων στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχει υιοθετηθεί και η Οδηγία 211/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της σεξουαλικής πορνογραφίας. Οι, συναφώς, ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σ’ αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους.

Πρώτο χρονικώς μέλημα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ως «εισαγγελέα ακροάσεων» που καθίσταται κοινωνός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης ή βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί στην καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός.

Επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά την οποία η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιμέλεια, ταχύτητα και σχολαστικότητα, με εκμετάλλευση όλου του δικονομικού μας ποινικού οπλοστασίου που μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός άλλων, τη διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων (άρθρα 243, 254 ΚΠΔ), την άρση
του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 4 Ν. 2225/94) υπό τους όρους των διατάξεων αυτών κλπ., ακολούθως δε θα πρέπει να προωθείται, αναλόγως με τα εκάστοτε προκύπτοντα, δικονομικώς κατά προτεραιότητα η υπόθεση και μπορεί αυτή να εξικνείται μέχρι και τον ποινικό κολασμό του υπαιτίου, εφόσον, βεβαίως, αποδειχθεί η τέλεση της αξιόποινης πράξης.

Σε κάθε πάντως περίπτωση τονίζεται ότι είναι αυτονόητη η καθ’ όλη τη διαδικαστική πορεία της υπόθεσης, μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, διαφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου, που έλαβε νομοθετική υπόσταση με το ισχύον άρθρο 71 ΚΠΔ, υπό το φως της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ, ενσωματώνοντας την κεντρική αξίωσή του, όπως έχει καταγραφεί στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 14 ΔΣΑΠΔ, δηλαδή του δικαιώματος κάθε κατηγορουμένου να θεωρείται (τεκμαίρεται) αθώος εωσότου η ενοχή του αποδειχθεί νομίμως.

Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ο.Δ. Κ.Δ.Λ.) αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή μας επαγρύπνηση.»

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου: «Να ερευνάτε ταχύτατα κάθε καταγγελία όπως αυτή της Μπεκατώρου»"

Επισφαλή δάνεια Proton Bank: Έξι χρόνια κάθειρξη στον Λαυρεντιάδη με αναστολή

Αυλαία έπεσε στη δίκη που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 792 εκατ. ευρώ της Proton Bank.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία εξέδωσε την απόφασή του επί των ποινών. Βάσει αυτής, στον βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ακόμη, με την ίδια απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στα άλλα οκτώ εμπλεκόμενα πρόσωπα ποινές φυλάκισης από πέντε ή έξι έτη. Οι δικαστές έδωσαν σε όλους τους καταδικασθέντες αναστολή ενώ τους αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη συνεδρίασή του το δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τους εννέα καταδικασθέντες για την συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι οχτώ συγκατηγορούμενοί του είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της απιστίας και αθώοι για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί – κατά περίπτωση απάτη, υπεξαίρεση, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, ο Λ. Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των υπολοίπων οκτώ κατηγορουμένων που του, δύο δικηγόρους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank και υπαλλήλους των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων την τριετία 2010-2012. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα ενέκριναν τα επίδικα δάνεια τα οποία σύμφωνα με τη δικογραφία προορίζονταν για εταιρίες που φέρονται να ελέγχονταν από τον ίδιο τον Λ. Λαυρεντιάδη.

Τέλος, με την απόφαση του δικαστηρίου είχαν απαλλαγεί 34 ακόμα πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επισφαλή δάνεια Proton Bank: Έξι χρόνια κάθειρξη στον Λαυρεντιάδη με αναστολή"

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα κάνει ό,τι θέλει θα κάνουμε «αυτό που πρέπει»

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μάλιστα με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ «στόχευσε» το Καστελόριζο για πολλοστή φορά, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

«Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη» δήλωσε μάλιστα προκλητικά.

Πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Χάικος Μάας επισήμανε ότι «αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Τουρκία έχει ως εταίρος στο ΝΑΤΟ τη σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγματευτικής οδού, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα κάνει ό,τι θέλει θα κάνουμε «αυτό που πρέπει»"

Πυρά τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ιερώνυμου: "Υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές"

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, σχετικά με το Ισλάμ.

Η αρχή έγινε με τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Diyanet, του ανώτατου Ιμάμη της Τουρκίας, ενώ παρά τη διευκρινιστική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα, φαίνεται πως χρησιμοποιεί τις δηλώσεις αυτές, για να κατηγορήσει την Ελλάδα έμμεσα πως υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
 
 "Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι.

Η ανώτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος, είναι λυπηρό που όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής.

Είναι θλιβερό παράδειγμα, όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη, σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει επιτύχει η Ισλαμοφοβία.

Οι λόγοι πίσω από τον αυξανόμενο ρατσισμό, κατά του Ισλάμ και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες.

Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που πραγματοποιούνται προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες είναι επίσης σημαντικό, και είναι ένα ατυχές βήμα που υπονομεύει τη διαδικασία."

Νωρίτερα,επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξαπέλυσε και ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, σε δήλωση του αναφέρει πως καταδικάζει έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Επιπλέον χαρακτήρησε ως "άρρωστες" τις αντιλήψεις του Αρχιεπισκόπου απέναντι στο Ισλάμ.

Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εξέδωσε  ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως «με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη».

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

 pentapostagma

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ιερώνυμου: "Υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές""

Αδύνατη η άρση παρακράτησης σε ΙΧ που έχει εξοφληθεί από το 2015!

Μια απίστευτη ιστορία γραφειοκρατικής ελληνικής τρέλας έφθασε στο Newsauto.gr η οποία επιβεβαιώνει πόσο ανάγκη έχει η αγορά τη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και αφορά στην αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας.

Ειδικότερα η ιδιοκτήτρια ενός πολυτελούς τετρακίνητου οχήματος η οποία το έχει εξοφλήσει από το 2015 δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια μεταβολής των στοιχείων του οχήματος καθώς το κατάστημα επίσημης αντιπροσωπείας που το είχε αγοράσει δυστυχώς έχει κλείσει (πτώχευση) και μία εκ των εταιρειών που άνηκε στον πτωχευμένο όμιλο και λειτουργεί ακόμη σε συνδυασμό με την Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να διαπιστώσουν ποια από όλες τις πτωχευμένες εταιρείες έχει εισάγει και πουλήσει το πολυτελές τετρακίνητο μοντέλο!

Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι εξαιρετικά δυσμενές για την ιδιοκτήτρια του πολυτελούς τετρακίνητου μοντέλου καθώς επιθυμεί είτε να πουλήσει είτε να διαγράψει το αυτοκίνητό της αλλά εξαιτίας της παρακράτησης κυριότητας δεν μπορεί να προβεί σε καμία αλλαγή στοιχείων και θα πρέπει να πληρώσει τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας του 2021 χωρίς να κινεί το όχημα.

Μάλιστα από τη Διεύθυνση Μεταφορών Θεσσαλονίκης την ενημέρωσαν ότι το αυτοκίνητό της δεν μπορούν να ανακαλύψουν ποια από τις πτωχευμένες εταιρείες του επίσημου αντιπροσώπου το έχει εισάγει ώστε η μία και μοναδική εταιρεία του πρώην ομίλου που λειτουργεί στην Αθήνα να μπορέσει να της δώσει τη βεβαίωση της άρσης παρακράτησης κυριότητας τη στιγμή που επιβεβαιωμένα το αυτοκίνητο έχει εξοφληθεί από το 2015!

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο Newsauto.gr η ιδιοκτήτρια του πολυτελούς Land Rover Freelander 2: «Το 2007 πραγματοποιήθηκε η αγορά αυτοκινήτου Land Rover Freelander 2 με κινητήρα 3,2 λίτρων από την επίσημη αντιπροσωπεία με την καταβολή μετρητών και σύναψη μικρού δανείου το οποίο και εξοφλήθηκε πλήρως το 2015.

Το αυτοκίνητο ανήκε στο σύζυγο μου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το Φεβρουάριο του 2020 και δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει την άρση της παρακράτησης, ίσως γιατί απεχθάνονταν τη γραφειοκρατία.

Έκτοτε άρχισα την εκστρατεία για την άρση παρακράτησης. Μετά από 6μηνο έλαβα τη βεβαίωση εξόφλησης από την Τράπεζα ωστόσο έπρεπε να έχω και βεβαίωση του εκκαθαριστή της αντιπροσωπίας, και έτσι άρχισε ο αγώνας να βρω που κατέληξε η αντιπροσωπεία απ’ όπου είχαμε αγοράσει το αυτοκίνητο.

H εταιρεία ανήκε σε παλιά εισαγωγική εταιρεία η οποία είχε πτωχεύσει και μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι μόλις μία εταιρεία του ομίλου λειτουργεί αλλά όταν επικοινώνησα μαζί τους δεν κατάφερα να βγάλω άκρη.

Η διευθύνσεις Μεταφορών στις Περιφέρειες δεν ανταποκρίνονταν ως όφειλαν με την πανδημία να αποτελεί μια πολύ καλή δικαιολογία ωστόσο η αδιαφορία των υπαλλήλων οδηγεί στην κωλυσιεργία των πάντων.

Ακόμη δεν έχω καταφέρει να βγάλω άκρη με την άρση παρακράτησης της κυριότητας του οχήματός μας και προσπαθώ να προλάβω τις ημερομηνίες ώστε να μην καταβάλω τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας που ανέρχονται σε 1.150 ευρώ!

Θέλω να ξεφορτωθώ κυριολεκτικά το αυτοκίνητο και αποφάσισα να το δώσω για ανταλλακτικά αλλά ούτε τις πινακίδες δεν μπορώ να καταθέσω. Δυστυχώς τα μεγάλα αυτοκίνητα δε συμφέρει να τα διατηρείς, τιμωρία για όσους τα πήραν επειδή ήταν λάτρεις της φύσης, των βουνών.

Μοναδική μου σωτηρία αποτελεί το νομοσχέδιο  που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και αποκαλύψατε στο Newsauto.gr που περιλαμβάνει διάταξη με την αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης της κυριότητας…»

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδύνατη η άρση παρακράτησης σε ΙΧ που έχει εξοφληθεί από το 2015!"

«Κράξιμο» ΠΟΥ για το εμβόλιο: Καταστροφική αποτυχία ο τρόπος διανομής του

Για «καταστροφική ηθική αποτυχία» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μιλώντας για το μπάχαλο που επικρατεί για το εμβόλιο και τη διπάθεσή του.

Επίσης, κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή “κινδυνεύουν σοβαρά” την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο.

“Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή”, τόνισε ο ίδιος.

Σε κίνδυνο οι πιο φτωχές χώρες

Μια προσέγγιση του τύπου “εγώ πρώτος” εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

“Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας”, προειδοποίησε.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Ο Τέντρος ανέφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.

ΑΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κράξιμο» ΠΟΥ για το εμβόλιο: Καταστροφική αποτυχία ο τρόπος διανομής του"

Ελληνοτουρκικά: Ξαναρχίζουν σήμερα στο ΝΑΤΟ οι τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Για επανεκκίνηση τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, κάνουν λόγο πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή».

«Ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις των στρατιωτικών επιτελείων Τουρκίας κι Ελλάδας ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα στις 3 στις Βρυξέλλες» ανέφεραν οι πηγές από το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται πως η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών μεταξύ των δυο χωρών έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά: Ξαναρχίζουν σήμερα στο ΝΑΤΟ οι τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας"

Θεσσαλονίκη: Έφτασε το «λευκό βέλος» που αλλάζει τα δεδομένα στις μετακινήσεις – Σε 3:15 η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη (φωτο, βίντεο)

Εντός της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσουν οι δυναμικές δοκιμές του «Λευκού Βέλους», του πρώτου από τα πέντε πλήρως ανακατασκευασμένα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει το πρώτο του δρομολόγιο με επιβάτες στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα στις 25 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Το «Λευκό Βέλος» (ETR 470), που έφτασε στο μηχανοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου, δύο ημέρες νωρίτερα από την αναμενόμενη άφιξή του, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία παραλαβής, η οποία θα ακολουθηθεί από στατικές δοκιμές.

Στη συνέχεια, το ETR 470 θα «βγει» στη γραμμή για να γίνουν και οι δυναμικές δοκιμές για την απόδοση του τρένου εν κινήσει, ώστε να πραγματοποιηθούν και οι τελευταίες πιστοποιήσεις.

Η διαδρομή του τρένου από το Σαβιλιάνο στη Θεσσαλονίκη

Το τρένο, που επρόκειτο να φύγει από την Ιταλία για την Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου, ξεκίνησε τελικά από το εργοστάσιο της Alstom στο Σαβιλιάνο της Βόρειας Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε ο καταστροφικός σεισμός στην Κροατία.

Διέσχισε τέσσερις χώρες -Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία- συρόμενο σε κάθε χώρα από ηλεκτράμαξες και στην Ελλάδα εισήλθε από την Ειδομένη, όπου το παρέλαβε ντιζελάμαξα «Hellas Sprinter» και το μετέφερε στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Για τη «φιλοξενία» και τη συντήρηση των ETR 470, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολόγησε την εκτεταμένη αναβάθμιση του μηχανοστασίου της στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της εταιρείας, θα είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες (νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, έργα πολιτικού μηχανικού κτλ), που βρίσκονται στην τελική φάση.

Επίσης, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ώς το παρθενικό δρομολόγιο της 25ης Μαρτίου, θα ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση -πάνω στο «Λευκό Βέλος»- των μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από στελέχη της FS (Trenitalia).

Το «Λευκό Βέλος» αποτελείται από εννέα βαγόνια, πέντε οικονομικής θέσης, τρία πρώτης και ένα καφέ-εστιατόριο. Αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, μόνο το ένα από τα συνολικά πέντε ETR 470, που ανακατασκευάζονται στην Ιταλία, τα οποία αναμένεται να αφιχθούν σταδιακά στην Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο του 2021.

Θεσσαλονίκη – Αθήνα σε τρεις ώρες κι ένα τέταρτο

Κάθε τρένο θα μπορεί να μεταφέρει πάνω από 475 επιβάτες, ενώ, όταν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, θα καλύπτει τη διαδρομή Αθήνα -Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και ένα τέταρτο, κάνοντας το ταξίδι συντομότερο κατά περίπου 45 λεπτά. Τα ETR 470 μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες έως 200 χιλιομέτρων την ώρα, αλλά βάσει των συνθηκών στο υπό αναβάθμιση ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, θα κινούνται με 160 χιλιόμετρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έφτασε το «λευκό βέλος» που αλλάζει τα δεδομένα στις μετακινήσεις – Σε 3:15 η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη (φωτο, βίντεο)"

Λοβέρδος: «Ναι» από το υπουργείο Εξωτερικών για 12 μίλια χωρικά ύδατα και στην Κρήτη

Το ζήτημα της επέκτασης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Προσερχόμαστε στο υπουργείο Εξωτερικών για συζήτηση με τον υπουργό με αποκλειστικό γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας μας, το συμφέρον της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος μετά τη συνάντηση.

«Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για την ανακήρυξη της κυριαρχίας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Απορήσαμε ευλόγως και με επιχειρήματα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται ήδη και η Κρήτη και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα συμπεριληφθεί», πρόσθεσε

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λοβέρδος: «Ναι» από το υπουργείο Εξωτερικών για 12 μίλια χωρικά ύδατα και στην Κρήτη"

Θεσσαλονίκη: Παίρνει διαστάσεις η καταγγελία φοιτήτριας για σεξουαλική παρενόχληση – «Να βγουν όλα στο φως»

Παίρνει διαστάσεις η καταγγελία που έκανε φοιτήτρια. Τι αναφέρει για τη σεξουαλική παρενόχληση και ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις…

“Θα τους καλέσουμε να έρθουν όλοι μπροστά για να διαλευκάνουμε αυτές τις καταγγελίες” λέει στο newsit.gr , ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Άμεσες ήταν από ότι φαίνεται οι διαδικασίες μετά τα όσα ανάφερε στην ανάρτηση του τμήματος Γεωλογίας. Ο πρόεδρος του τμήματος Κώστα Παπαζάχος επικοινώνησε με το περιβάλλον της γυναίκας που ανέφερε την σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή της, τονίζοντας ότι θα φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους.

“Έχω ενημερώσει και τον Πρύτανη. Θα κάνω οτιδήποτε περνάει απ’ το χέρι μου, ακόμα και αν οι εν λόγω πράξεις έχουν ποινικώς παραγραφεί. Η ηθική αποκατάσταση σε τέτοιου είδους ζητήματα, είναι το σημαντικότερο”.

Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος απευθύνει πρόσκληση με αφορμή τις καταγγελίες της γυναίκας που αναφέρουν ότι κι άλλες συμφοιτήτριες της είχαν καταφύγει στον τότε πρόεδρο της σχολής για να γνωστοποιήσουν την ανάρμοστη συμπεριφορά του καθηγητής της, να επικοινωνήσουν μαζί του έτσι ώστε να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και τη γενική κατακραυγή, φαίνεται ότι στάθηκε η αφορμή για την πρώην φοιτήτρια  να μοιραστεί μέσω του Facebook και τη δική της εφιαλτική εμπειρία. 

Η ανάρτηση της στο Facebook

«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές.

Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω «καθηγητής» επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε.

Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο «άνθρωπος» μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη.

Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Παίρνει διαστάσεις η καταγγελία φοιτήτριας για σεξουαλική παρενόχληση – «Να βγουν όλα στο φως»"

Πότε θα εκταμιευτούν επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και ενοίκια

Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει η πρώτη εκταμίευση χρημάτων για το επίδομα θέρμανσης ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθούν και τα πρώτα κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5.

Όπως εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυτή την περίοδο γίνεται επεξεργασία των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης και θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση που θα ορίσει την κατανομή των πόρων που θα δοθούν σε όσους έκαναν αγορές καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 80 έως 650 €.

Όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ο υπουργός τόνισε πως αύριο με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων θα οριστικοποιηθεί ο αλγόριθμος που θα καθορίσει το ύψος των κρατικών δανείων που θα λάβουν όσοι κριθούν δικαιούχοι. Η εκταμίευση τους θα ξεκινήσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο ο υπουργός απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα προβλέπει την μη επιστροφή του 50% των δανείων που θα χορηγηθούν.

Σχετικά με τις δόσεις στις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές για το ενοίκιο του Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Οι αποζημιώσεις που αφορούν στα ενοίκια Δεκεμβρίου θα καταβληθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου και ο στόχος είναι οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Ιανουαρίου να δοθούν έως τα τέλη του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα όλες οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο ανοίγουν σήμερα θεωρούνται πληττόμενες και πέρα από την μείωση ενοικίου μπορούν να κάνουν χρήση όλων των μέτρων στήριξης όπως αναστολές συμβάσεων κλπ. Η χρηματοδότηση τους από το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί για όσο κριθεί αναγκαίο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πότε θα εκταμιευτούν επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και ενοίκια"

Πάτρα: Καταγγελίες για τη διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο – Πως έχασε τη ζωή της η 44χρονη καρκινοπαθής

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχωρoύν ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο γενικό νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο είναι «απροφύλαχτο» όσον αφορά την είσοδο και έξοδο των συνοδών, με αποτέλεσμα να γίνεται διασπορά του κορονοϊού από εξωγενείς παράγοντες στο νοσοκομείο.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο είναι να χάσει χθες το μεσημέρι, τη ζωή της μια γυναίκα 44 χρονών, φωτογράφος στο επάγγελμα, μητέρα ενός μικρού παιδιού.

Καρκινοπαθής με λευχαιμία σε τετράκλινο θάλαμο

Η 44χρονη γυναίκα ήταν καρκινοπαθής, έπασχε από λευχαιμία, και σύμφωνα με τον κ.Γιαννάκο βρισκόταν σε τετράκλινο θάλαμο, ενώ λόγω της πάθησης της έπρεπε να βρίσκεται σε μονόκλινο.

Η νοσηλεία της σε τετράκλινο θάλαμο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης σύμπτυξης που γίνεται στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου για να δημιουργούνται κλίνες στις κλινικές και τις ΜΕΘ κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο κ.Γιαννάκος στο Newsit, η καρκινοπαθής μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ κορονοϊού το περασμένο Σάββατο 16 Ιανουαρίου και διασωληνώθηκε αμέσως. Μια μόλις ημέρα μετά, έχασε τη ζωή της χτυπημένη από κορονοϊό.

O κ. Γιαννάκος καταγγέλλει στο newsit, πως στο δεύτερο, επταώροφο τμήμα του νοσοκομείου, η είσοδος δεν ελέγχεται. Οι συνοδοί των ασθενών, παρ’ ότι αυτό απαγορεύεται ρητά μπαίνουν συνεχώς στο νοσοκομείο για επισκέψεις.

«Δεν γίνεται καν θερμομέτρηση στην είσοδο»

Ο Κώστας Πετρόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου, μας επιβεβαίωσε με τη σειρά του πως η είσοδος στο επταώροφο κτίριο, όπου είναι ο βασικός κορμός των κλινικών, είναι αφύλαχτη και δεν πραγματοποιείται καν θερμομέτρηση.

Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή, με την εξωγενή παρέμβαση που υπάρχει, να έχουν κολλήσει κορονοϊό 4 ασθενείς, 4 συνοδοί και 1 γιατρός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Πετρόπουλο ήταν ο ίδιος ο συνοδός ενός ασθενή που ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες το νοσοκομείο πως ο ίδιος έχει κολλήσει κορονοϊό.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: « Μετά το θλιβερό γεγονός και τις καταγγελίες μας, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση. Παρ’ όλα αυτά, σε εμάς, το ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα τεστ όπως ενημερωθήκαμε θα ξεκινήσουν από αύριο! Η διοίκηση δεν αφουγκράζεται τις αγωνίες μας και ειδικά απέναντι στη διασπορά από συνοδούς αλλά και το τι συμβαίνει γενικότερα, τηρεί μια στάση σαν να πρόκειται για επτασφράγιστο μυστικό.

Η αλήθεια είναι ότι οι μη covid 19 κλινικές του νοσοκομείου είναι πολύ συνωστισμένες. Σκεφτείτε μόνο, ότι στον ίδιο χώρο λειτουργούν η παθολογική και η πνευμονολογική κλινική, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Το newsit ζήτησε ένα σχόλιο από τον διοικητή του νοσoκομείου Ηλία Θεοδωρόπουλο, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τα παραπάνω.

Επιστολή-κραυγή αγωνίας των νοσηλευτριών της Α’ παθολογικής κλινικής

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η επιστολή των νοσηλευτριών της Α’ παθολογικής κλινικής για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο:

« Οι Νοσηλεύτριες της Α΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, μια ακόμη ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ- ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ στην κατ΄ επανάληψιν δοκιμασία τους, όπου οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν.

Αισθανόμαστε να αυτοτιμωρούμαστε στις βάρδιες της Παθολογικής, λέμε πως δεν μπορεί να είναι αλήθεια όλος αυτός ο όγκος δουλειάς, είναι μεγάλος ο φόρτος εργασίας! ! Είναι στιγμές που σταματάει το μυαλό και όλα γίνονται μηχανικά, αφού σαν μηχανές και άψυχα ρομπότ δουλεύουμε να προλάβουμε το χρόνο, γιατί αυτός μας κυνηγάει συνεχώς.

Θα μας πείτε, ήταν επιλογή σας να γίνετε νοσηλεύτριες, όμως δεν φανταστήκαμε ποτέ πως θα είμαστε νοσηλεύτριες με ικανότητες γραμματέα, τραυματιοφορέα, ασφάλειας νοσοκομείου, καθαρίστριας. γιατρού και ότι άλλο προκύψει.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε συναδέλφους να δακρύζουν στο τέλος της βάρδιας από τη πίεση της δουλειάς, να προσπαθούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες και να αναγκάζονται να καλύψουν την ανυπαρξία άλλων συναδέλφων και όλα να τα δέχονται χωρίς να μιλάνε, σαν να πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Μας ξεπερνάει το ότι έχουμε τόσους θετικούς στον κορονοϊό, άλλοι 2 συνοδοί σήμερα, η διασπορά στο τμήμα είναι ξεκάθαρο ότι είναι μεγάλου βαθμού. Οι συνοδοί συνεχίζουν να περνάνε ελεύθερα την είσοδο και εμείς χωρίς αντίδραση παθητικά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το καλό του τμήματος Το έχουμε ξαναπεί: υπάρχει πρωτόκολλο;

Υπάρχει μεγάλη διασπορά, φωνάζαμε από πριν αλλά δεν μας υπολογίζει κανένας. Δεν ακουγόμαστε πουθενά. Είμαστε εκεί μόνο για τις βάρδιες. Πρέπει να πεθάνουμε; Aνευθυνότητα μεγάλη. Που είναι η Διοίκηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην συνεχιστεί αυτό; Η αδιαφορία στο μεγαλείο της».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Καταγγελίες για τη διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο – Πως έχασε τη ζωή της η 44χρονη καρκινοπαθής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news