facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Κύπρος: Παραίτηση διευθυντή «Καθημερινής»-Σάλος μετά τις «αποκαλύψεις» για Αναστασιάδη

Σάλος ξέσπασε στην Κύπρο με άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Κύπριος δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος, διευθυντής της εφημερίδας.

Ο Ανδρέας Παράσχος υποστηρίζει πως ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, του είχε πει πως είχε αποκομίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» και υπολόγιζε να κερδίσει περίπου 1 δισ. μέχρι το τέλος της θητείας του το 2023. Όπως είχε αναφέρει στο άρθρο, στην «Καθημερινή», τα χρήματα αυτά τα μετέφερε στις Σεϊχέλες με ιδιωτικές πτήσεις.

Την προηγούμενη Δευτέρα ο Α. Παράσχος έκανε διευκρίνιση λέγοντας πως τα όσα ανέφερε βασίστηκαν σε ψιθύρους και φήμες και σήμερα υπέβαλε την παραίτηση του, καταγγέλλοντας πίεση εκ μέρους των εκδοτών.

Ο Α. Παράσχος επιμένει στις καταγγελίες του και δηλώνει πως δεν ασκήθηκε καμία πίεση από τον Κύπριο Πρόεδρο.

Κατηγορηματικά διαψεύδουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τις αναφορές για εκμυστηρεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στον τέως Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» στη Κύπρο.

«Τα όσα ανυπόστατα αναφέρονται στη σημερινή επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου, κ. Παράσχου, περί δήθεν εκμυστήρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία μάλιστα και άλλων πολλών, για την υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίων, είναι ανάξια σχολιασμού και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με τη πραγματικότητα», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε το άρθρο:

Το επίμαχο άρθρο του Ανδρέα Παράσχου με τίτλο «Μας πήρε ο δαίμονας» έγραφε:

«Η επιδρομή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον (06.01.2021) απέδειξε ότι η δημοκρατία ποτέ και πουθενά δεν είναι δεδομένη. Ο λαϊκισμός είναι δίκοπο λεπίδι, που αφύλακτο, μπορεί να τραυματίσει έως και θανάσιμα μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με σημαντικό παρελθόν και ισχυρές θεσμικές δικλίδες, όπως αυτή των ΗΠΑ και να τη φτάσει μέχρι τον άλλο «ισμό», τον φασισμό, που τον πληρώσαμε η ανθρωπότητα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με 80 εκατ. θύματα.

Την Τετάρτη το πλέον καίριο ερώτημα που ανέκυψε ήταν: Πώς οι ΗΠΑ θα γιατρέψουν ένα τόσο βαθύ τραύμα, όπως η ύβρις κατά της δημοκρατίας με την επιδρομή των τραμπιστών στο Καπιτώλιο; «Η απάντηση είναι η Παιδεία!», απάντησε στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, Χάρης Μυλωνάς. Είναι πασιφανές ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στερείται παιδείας. Και δεν είναι ο μόνος των ηγετών του πλανήτη. Όλοι οι αυταρχικοί ηγεμόνες στερούνται παιδείας. Πολλοί εξ ημών, που έχουμε δυνατότητα δημόσιου λόγου, θεωρούμε ότι ο ανώνυμος πολίτης ευθύνεται, διότι δεν εκδιώκει δυναμικά προέδρους, υπουργούς, βουλευτές και κομματάρχες που ευτελίζουν τη ζωή μας και υποσκάπτουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Λάθος!

Ο πολίτης έχει το αισθητήριο της αυτοσυντήρησης που τον καθοδηγεί στην προστασία του εαυτού του και της οικογένειάς του. Την ώρα, όμως, που θα δει έναν αυθεντικό εκφραστή των συμφερόντων του, ο πολίτης θα σηκωθεί από τον καναπέ και θα πάει να ψηφήσει. Έτσι έδωσε στον Μπάιντεν επτά εκατ. ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ. Ωστόσο, στα 4 χρόνια που το λεπίδι ήταν στην καρωτίδα της δημοκρατίας δημιουργήθηκαν τα ζόμπι που εφόρμησαν με προβιές και κέρατα στο Καπιτώλιο. Χρειάζεται χρόνος και Παιδεία για να γιατρευτεί η δημοκρατία στις ΗΠΑ και να αποκατασταθούν απολεσθέντα δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις. Κι εδώ στη μικρή Κύπρο, έχουμε τεράστιο έλλειμα παιδείας που καταπονεί την κοινωνία και εκφράζεται τώρα κυρίως διά της έπαρσης των εξουσιαστών, οι οποίοι αν και όρθιοι μέσα στο τέλμα του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων», που τους αφήνει εκτεθειμένους διεθνώς και το κύρος της ΚΔ στο ναδίρ, συνεχίζουν να φτύνουν στο πρόσωπο τη δημοκρατία.

Απτό παράδειγμα το ζήτημα με το λογαριασμό-παρωδία «Lady Έμιλυ Καρτάσιαν Dutchess of Yiolou Parody» στο Twitter, που «επέσυρε» αστυνομική έρευνα σε σπίτι πολίτη κατόπιν καταγγελίας της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη, ως εάν το χιούμορ να είναι ποινικά κολάσιμο. Πρόβλημα παιδείας εντοπίζεται και στον δικαστή που εξέδωσε το ένταλμα έρευνας χωρίς καμία περίσκεψη. Για όλα αυτά τα «κατορθώματα», υπουργός Δικαιοσύνης, αρχηγός Αστυνομίας και Ανώτατο Δικαστήριο, εδώ και δύο βδομάδες σιωπούν εκκωφαντικά. Ως να μην υπήρξε κατάχρηση εξουσίας, πλημμελής έρευνα και άσκηση δικαστικής εξουσίας και κυρίως παράνομη είσοδος σε οικία και παραβίαση οικογενειακού ασύλου.

Όλα αυτά συνιστούν κυρίως πλήγμα στη δημοκρατία καθότι παρά την κραυγαλέα παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλημμελή λειτουργία εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε ούτε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως να μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Δεν ξέρω την πρόεδρο του Ανωτάτου, ξέρω όμως τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος για τη λύση δύο κρατών που βολιδοσκοπούσε από το 2017 και εντεύθεν, είχε μιλήσει και σε μένα και το έγραψα τον Μάρτιο του 2018, ότι «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση. Αιφνιδίως όμως το Al Jazeera σήκωσε τη σκεπή και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και η κουστωδία του και πως εμάς τελικά μας πήρε ο δαίμονας!»

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Παραίτηση διευθυντή «Καθημερινής»-Σάλος μετά τις «αποκαλύψεις» για Αναστασιάδη"

ΗΠΑ: Υπέρ της παραπομπής Τραμπ ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπέρ της παραπομπής Τραμπ, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα με την είσοδο των οπαδών του στο Καπιτώλιο προκειμένου να διακόψουν την συνεδρίαση του Κογκρέσου για την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών,  ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ψήφισε υπερ της παραπομπής στη δεύτερη ψηφοφορία, με 232 «ναι» και 197 «κατά». Στην προκαταρκτική ψηφοφορία, η Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε ψηφίσει υπέρ, με  221 «ναι» έναντι 203 «όχι», υπέρ της παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πήραν αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και για τα επεισόδια του Καπιτωλίου, ωστόσο οι περισσότεροι τάχθηκαν εναντίον της παραπομπής του. Πάντως κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου.

Πάντως η Γερουσία δεν σχεδιάζει να συνεδριάσει ξανά πριν τις 19 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμά του θα έχει ουσιαστικά εξαντληθεί.

Ωστόσο, η Γερουσία, με ένα αποτέλεσμα υπέρ της παραπομπής, μπορεί να τον εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από το να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2025, αλλά και να του αφαιρέσει τα προνόμια που δίνονται στους πρώην προέδρους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που εξετάζεται δύο φορές στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Υπέρ της παραπομπής Τραμπ ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων"

Rafale: Υπέρ του νομοσχεδίου ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση – Στην Ολομέλεια εισάγεται την Πέμπτη

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο το πρωί για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχεδίο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά τις συμβάσεις απόκτησης των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και της δεύτερης ανάγνωσή του στην Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπερ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής κάλεσε όσα ακόμα κόμματα αμφιλατεύονται, αύριο στην Ολομέλεια να ψηφίσουν το νομοσχέδιο καθώς πρόκειται για «ένα πραγματικά εμβληματικό εγχείρημα απότομης και δραματικής ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και του συνολικού αποτρεπτικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως μια τέτοια ενίσχυση «είχε πολύ καιρό να συμβεί στην Ελλάδα» αλλά «συμβαίνει και μάλιστα με ασυνήθιστα ταχείς ρυθμούς, με πνεύμα σεβασμού και συμμόρφωσης και προς τη συνολική διαφάνεια και προς τη νομιμότητα, αλλά και προς την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν απέφυγε να σχολιάσει τις επιφυλάξεις που κράτησαν και στη χθεσινή ψηφοφορία στην Επιτροπή της Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το ΜέΡΑ 25, λέγοντας πως «δεν ξέρω εάν αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα στην εξεύρεση ενός κίνητρου για να πείτε το «ναι» ή την επίκληση μιας δικαιολογίας για να πείτε το «όχι».

Δεν το έχω ξεκαθαρίσει ακόμη (μέσα μου). Ελπίζω να ισχύει το πρώτο». Μάλιστα, ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δουν «τη μεγάλη εικόνα και να προτάξουν το δάσος απέναντι στο δέντρο ή στο κλαδί…» και πρόσθεσε πως «κατανοώ ότι είναι εύλογο να έχετε επιφυλάξεις, αλλά νομίζω ότι απαντήθηκαν οι περισσότερες» τόσο στις δύο ανοικτές συνεδριάσεις της Επιτροπής όσο και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που προηγήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για τα απόρρητα μέρη αυτών των συμβάσεων.

Ο υπουργός απαντώντας στα επιχειρήματα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα πως η σύμβαση αυτή θα έπρεπε να ήταν καλύτερη ανέφερε πως εδώ έχουμε μια σύμβαση αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που «πάντα στη διαδικασία αυτή κάποιοι όροι γίνονται δεκτοί καθόλα, κάποιοι όροι γίνονται δεκτοί εν μέρει και κάποιοι όροι απορρίπτονται από το ένα ή το άλλο μέρος. Έτσι έγινε και εδώ πέρα».

Επίσης, στην παρατήρηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Βίτσα για το εάν η προμήθεια αυτή εκφεύγει του δημοσιονομικού πλαισίου των διαβεβαίωσε «να μην έχει καμία ανησυχία για το δημοσιονομικό κομμάτι», γιατί μεταξύ άλλων, στον προϋπολογισμό αυξήθηκαν οι δαπάνες για την άμυνα και ασφαλώς μέρος αυτής της αύξησης είναι και αυτά που θα δαπανηθούν για την προμήθεια των Rafale.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, όμως, ξεκαθάρισε και μια «παρανόηση» που δημιουργήθηκε χθες σχετικά με τα όσα ανέφερε και παρουσιάστηκε πως «παίρνουμε 40 σύγχρονα μαχητικά μέχρι το 2025» λέγοντας πως «δεν είπα ακριβώς αυτό χθες. Είπα ότι στα πλαίσια τόσο της ισχύουσας όσο και της υπό έγκριση δομής δυνάμεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η πρόσθεση 40 καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτής της προβλεπόμενης πρόσθεσης εντάσσεται και αυτή η προμήθεια των 18 Rafale.

Δεν έχουμε συμφωνήσει, όμως, με καμία χώρα, με καμία εταιρεία, να αποκτήσουμε 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη» και πρόσθεσε πως κάνει αυτή την αποσαφήνιση για να μην υπάρχουν «παράπονα από το Πολεμικό Ναυτικό. Διότι οι μεγάλες αποφάσεις μέχρι τώρα αφορούν ως επί το πλείστον την Πολεμική Αεροπορία.

Οι μεγάλες αποφάσεις, όμως, που θα κληθούμε να λάβουμε μέσα στο τρέχον έτος, θα αφορούν τη βασική προμήθεια των τεσσάρων κυρίων μονάδων επιφανείας ομάδων κρούσης των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ασφαλώς και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO. Φυσικά έπεται συνέχεια, αφού ανάγκες υπάρχουν και στο Πολεμικό Ναυτικό και άλλες στην Πολεμική Αεροπορία, ασφαλώς και στο Στρατό Ξηράς και εντάσσονται, όπως σας είπα, στον ευρύτερο σχεδιασμό μας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε και τις επικριτικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΑΒ στο εξοπλιστικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «ασφαλώς και δεν αποκλείεται από τη διατύπωση της σύμβασης και νομίζω ότι αν προκύψει εμπλοκή της Αμυντικής Βιομηχανίας, είναι κάτι που όλοι θα θέλαμε, και αυτό νομίζω θα προκύψει στην πορεία, όταν ενδεχομένως θα ανακύψει ζήτημα ανάθεσης υποκατασκευαστικού έργου σε ελληνικές εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε έναν κατασκευαστή, την εταιρεία Dassault, μοναδικό κατασκευαστή, και βάζω στην ίδια κατηγορία και τις άλλες δύο κατασκευάστριες εταιρείες, τη Thales και τη Safran και ως προς το σκέλος της προμήθειας, δεν ήταν τόσο εύκολο να γίνει, πλην όμως προβλέφθηκε η σχετική δυνατότητα στο γράμμα του νόμου.

Η ενεργοποίηση της ΕΑΒ σε αυτό, ασφαλώς και θα ήταν ευχής έργο και πραγματικά επιθυμία δική μας». Ευχήθηκε, πάντως, η ΕΑΒ να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ο πελάτης και μάλιστα ένας αρκετά δυσαρεστημένος πελάτης της ΕΑΒ με βάση το αποτέλεσμα όσον αφορά το οφειλόμενο έργο της προς την Πολεμική Αεροπορία, η οποία ως πελάτης είναι και συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της και πληρώνει προκαταβάλει για τα ανταλλακτικά και ό,τι ακόμα χρειάζεται για να έχει αεροπλάνα».

Για μένα, είπε, «το 2021 θα είναι ένα κομβικό έτος για τη λειτουργία της ΕΑΒ, διότι εκτός των άλλων, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να βγάλει εις πέρας και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper. 10 με 12 αεροσκάφη θα μπουν στη γραμμή παραγωγής φέτος. Σε λίγες μέρες θα πετάξει το πρώτο Viper πλέον από την ΕΑΒ στην Αμερική, προκειμένου να υποστεί εκεί όλες τις δομικές παρεμβάσεις και να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αρχίσει κανονικά να λειτουργεί η γραμμή παραγωγής, προκειμένου να μας προκύψουν και τα υπόλοιπα Viper, κατά το πρόγραμμα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέρριψε και την κριτική της ειδικής αγορήτριας του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφας ότι οι συμβάσεις αυτές εάν περνούσαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κατέπιπταν, λέγοντας πως εμείς έχουμε προβλέψει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου να τεθούν στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενώ θα μπορούσαμε να τεθούμε εναντίον της προσφυγής στον προσυμβατικό αυτό έλεγχο, για να πάμε ακόμα πιο γρήγορα εμείς είπαμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος και νομιμότερος δρόμος.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης από την δική του πλευρά κάλεσε αύριο στην Ολομέλεια όλα τα κόμματα να ψηφίσουν αυτό το ιστορικό νομοσχέδιο καθώς «διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον με την ουσιαστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον με τους διαφανείς όρους των συμβάσεων».

Καθώς «οποιαδήποτε άλλη θέση «αντικατοπτρίζει» κομματικές εμμονές και αγκυλώσεις […] Το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι ευανάγνωστο και όποιος έχει ακόμα ενστάσεις επιλέγει να ακολουθήσει τη μοναξιά του μικροκομματικού «στενοσόκακου» και όχι την «πολύβουη λεωφόρο» του εθνικού συμφέροντος».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας επισήμανε πως η αγορά των Rafale δια στόματος του πρωθυπουργού συνδέθηκε με μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που θα μας προστάτευε στο ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε εμάς και τη γείτονα χώρα. Αυτό, όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις, έχει φύγει αυτήν τη στιγμή από το τραπέζι… Εμείς, είπε, «δεν τηρήσαμε μία αρνητική στάση για το θέμα των RAFALE, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός ο οποίος υπήρχε από το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας ήταν λίγο διαφορετικός και προέβλεπε άλλα πράγματα…» και τόνισε πως «η θετική μας στάση στην επιλογή των Rafale, είναι υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο στρατηγικός αμυντικός σχεδιασμός, ο οποίος υπήρχε».

Το «ναι» στα Rafale από τη δική μας πλευρά, εξήγησε, είναι υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο σχεδιασμός αυτός» και υπογράμμισε πως «είμαστε κάτι παραπάνω από υπερθετικοί για τους εξοπλισμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την εφαρμογή κανόνων, διαδικασιών και προτεραιοτήτων, που όλοι καλά γνωρίζουμε […] ο Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή του δημοκρατικού ελέγχου επί των συμβάσεων μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής σε τέσσερα στάδια. Και επανέλαβε ορισμένες από τις αδυναμίες που θεωρεί ότι έχουν οι συμβάσεις αυτές λέγοντας πως αυτές είναι εξαιρετικά προβληματικές και θα έπρεπε να ήταν σε καλύτερο επίπεδο για να μπορούμε με μεγαλύτερη ευκολία να πούμε το «ναι».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου είπε πως από χθες «έχουμε τοποθετηθεί καθαρά για την, επί της αρχής, ψήφο με ένα «ναι» καθαρό, διότι η προμήθεια των RAFALE ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας, ενισχύει την άμυνα μας και, μάλιστα, σε μια περίοδο που υπήρξε κλιμάκωση της επιθετικότητας και, ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ένα μεγάλο κενό που υπήρξε από την επιβράδυνση των προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια και την έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού.

Αρα, λοιπόν, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και καθαρό. Και επέμεινε στην ανάγκη εμπλοκής της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και στη συντήρηση και στην υποστήριξη των αεροσκαφών αυτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε πως εμείς έχουμε τεκμηριώσει τη θέση καταψήφισης της προμήθειας και θα τοποθετηθούμε συνολικά και σφαιρικά στην Ολομέλεια αύριο.

Υπέρμαχος της προμήθειας των Rafale δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης λέγοντας πως όλοι πρέπει να είμαστε θετικοί και μάλιστα πρότεινε πως θα πρέπει «κάθε φορά που κάνουμε μία αγορά, να είναι αγορά τύπου RAFALE. Σας το λέω αυτό, διότι έρχονται και οι αγορές των φρεγατών».

Επιφυλακτική και προβληματισμένη δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα παρατηρώντας με λύπη πως «διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία ακραία εκμετάλλευση της δεδομένης εθνικής ευαισθησίας του καθενός από εμάς, που θεωρείται ότι δίνει το δικαίωμα για πλήρη καταστρατήγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά, η κοινοβουλευτική διαδικασία διεξάγεται μόνο για τα προσχήματα. Συζητούμε για τρεις συμβάσεις, που περιλαμβάνουν όρους αντίθετους με την εθνική νομοθεσία […]. Περιλαμβάνουν, επίσης, και όρους, που αντιτίθενται στην πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στις συμβάσεις με αντίστοιχο αντικείμενο […] Εδώ, έχουμε ουσιαστικά συμβάσεις προσχώρησης. Και αυτό, δυστυχώς για εσάς, αλλά κυρίως για τη χώρα, σημαίνει πλήρη απουσία της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Rafale: Υπέρ του νομοσχεδίου ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση – Στην Ολομέλεια εισάγεται την Πέμπτη"

Κοζάνη: Παρέμβαση εισαγγελέα για την ετεροχρονισμένη εμφάνιση κρουσμάτων, ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Κοζάνης ως προς την ετεροχρονισμένη εμφάνιση κρουσμάτων covid από τον Νοέμβριο του 2020 στα κρούσματα της 12ης Ιανουαρίου του 2021 που αναρτήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν στην επίσημη λίστα του ΕΟΔΥ, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής μιας και η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες. Επίσης ο Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώθηκε ώστε να προχωρήσει σε οδηγίες και σε ιχνηλάτηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού».

Όλα ξεκίνησαν από την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας που εμφάνισε την ΠΕ Κοζάνης στις 12 Ιανουαρίου να έχει 53 κρούσματα covid, όταν οι υπηρεσίες του τοπικού ΕΟΔΥ έβλεπαν στο σύστημα καταγραφής μόνο 13 ημερήσια κρούσματα.

Από επικοινωνία του αναπληρωτή διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσου Γκοβεδάρου και του Λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, με τα κεντρικά του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Γκοβεδάρος εξήγησε ότι 9 κρούσματα του Νοεμβρίου προστέθηκαν ετεροχρονισμένα στην λίστα της 11 Ιανουαρίου και ακόμη 31 στην λίστα της 12 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε δε ότι μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αλλά 9 κρούσματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προστέθηκαν σε ανακοινώσεις του Ιανουαρίου 2021.

Πού εντοπίστηκαν τα ετεροχρονισμένα κρούσματα

Όπως τονίστηκε στην έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, τα παραπάνω κρούσματα που εμφανίστηκαν ετεροχρονισμένα αφορούν τον δήμο Εορδαίας και προέρχονται από ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης με το οποίο έχει συμβληθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ο κ. Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αγορά 5000 rapid test καθώς και 10.000 αντιδραστηρίων για το εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου που εδρεύει στο Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει της αγορά εξοπλισμού για μοριακό έλεγχο δειγμάτων covid ο οποίος θα εγκατασταθεί στα νομαρχιακά νοσοκομεία, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας «ώστε σε σύντομο χρόνο να έχουμε τα αποτέλεσματα του μοριακού ελέγχου των δειγμάτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κοζάνη: Παρέμβαση εισαγγελέα για την ετεροχρονισμένη εμφάνιση κρουσμάτων, ζήτησε ο Περιφερειάρχης"

Παράταση του lockdown στην Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, παρατείνεται η ισχύς των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Κοινότητας Σπερχειάδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)
  • H αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της Κοινότητας Σπερχειάδας της Π.Ε. Φθιώτιδας, του Δήμου Μακρακώμης από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών, παραπέμπεται στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή 15/1.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 14-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 18-01-2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση του lockdown στην Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης"

Κορωνοϊός – Κύπρος: Θλίψη για τον θάνατο 28χρονης – Έξι νεκροί και 227 κρούσματα

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του κυπριακού υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 6 θανάτους και 227 νέα περιστατικά.

Οι θάνατοι αφορούν έναν άντρα 78 ετών και πέντε γυναίκες 28, 89, 91, 77 και 85 ετών, και οι έξι με υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου στη Κύπρο ανέρχεται σε 163, ενώ ιδιαίτερη θλίψη προκαλεί ο θάνατος της 28χρονης που διέμενε στη Στέγη «Νέα Ελεούσα» με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 198 ασθενείς, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 59 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 30 είναι διασωληνωμένοι, οι έξι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 23 σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Από τα χθεσινά 227 νέα περιστατικά τα 111 προήλθαν από rapid tests, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 28.124.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός – Κύπρος: Θλίψη για τον θάνατο 28χρονης – Έξι νεκροί και 227 κρούσματα"

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ: Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε 15 ερωτήσεις

Νέα δεδομένα έρχονται να αλλάξουν το τοπίο για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια αλλά και για τη λειτουργία τους, με το νομοσχέδιο που φέρνει το υπ. Παιδείας.

Το υπουργείο δίνει απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την νέα πραγματικότητα στα ΑΕΙ και που -μεταξύ άλλων- αφορούν και την προστασία τους.

Ακολουθούν οι 15 ερωταπαντήσεις:

1) Με δυο λόγια, τι ρυθμίσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις:

  • Σχετικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά:
    • Ελάχιστη βάση εισαγωγής
    • συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό
    • χρονικό όριο φοίτησης – τέλος στους «αιώνιους φοιτητές»
  • Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος:
    • ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ
    • ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ
    • θεσμοθέτηση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία
    • πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ.

2) Γιατί θεσπίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ;

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίζεται:

  • για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών – έως σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμη και με βαθμό 1 στα 20, ενώ σχεδόν 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ,
  • για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,
  • για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,
  • για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

3) Πώς θα υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου

[ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Για παράδειγμα:

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

4) Γιατί προκρίθηκε ΕΒΕ σε ποσοστό και όχι σε απόλυτο μέγεθος, π.χ. 10;

Για να μην εξαρτάται το ποσοστό επιτυχόντων / αποτυχόντων κάθε χρόνο από την εκάστοτε ευκολία / δυσκολία των θεμάτων.

5) Γιατί όχι η ίδια ΕΒΕ για όλα τα τμήματα;

  • Γιατί τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά.
  • Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αυτονομίας των ΑΕΙ, είναι σημαντικό αυτά να μπορούν να διαμορφώσουν την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία.

6) Τι αλλάζει ως προς τους συντελεστές βαρύτητας στη διαμόρφωση των μορίων των υποψηφίων;

Σήμερα, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπάρχουν δύο συγκεκριμένα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, οι συντελεστές βαρύτητας των οποίων καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας με οριζόντιο τρόπο για όλες τις Σχολές / Τμήματα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή / Τμήμα θα μπορεί να ορίζει το ποσοστό (συντελεστή βαρύτητας) με το οποίο κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των μορίων του υποψηφίου, π.χ. το Φυσικό θα μπορεί να ορίζει α) ότι η Φυσική είναι το μάθημα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα, και β) τον συντελεστή της βαρύτητας αυτής, ο οποίος θα επιδρά στη διαμόρφωση των μορίων των υποψηφίων του.

Η ρύθμιση αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο την αυτονομία των Πανεπιστημίων και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων εισαγωγής υποψηφίων. Προβλέπεται η εφαρμογή της ρύθμισής αυτής από τους υποψηφίους που θα εξεταστούν το καλοκαίρι του 2022 και έπειτα.

7) Πώς θα λειτουργήσουν ακριβώς οι δύο φάσεις υποβολής του μηχανογραφικού, πόσες επιλογές θα έχουν οι υποψήφιοι;

Στην Α φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου για τους υποψηφίους από ΓΕΛ και έως 20% για τους υποψηφίους από ΕΠΑΛ. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.

8) Σε τι εξυπηρετεί το να προβλεφθεί συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό στη Φάση Α;

Σήμερα, που δεν υπάρχουν δύο φάσεις και είναι συνολικά απεριόριστος ο αριθμός των επιλογών στο μηχανογραφικό, μπορεί ο φοιτητής να καταλήξει να εγγραφεί σε τμήμα το οποίο έχει επιλέξει ως 250ο στις επιλογές του, με αυξημένη πιθανότητα να μην φοιτήσει ποτέ και να μην αποφοιτήσει, ενώ καταλαμβάνει τη θέση από κάποιον που μπορεί να επιθυμεί να σπουδάσει στο συγκεκριμένο τμήμα. Η ρύθμιση αποσκοπεί λοιπόν στο να προβαίνουν οι υποψήφιοι σε πιο συνειδήτες επιλογές, ανάλογα με τις κλίσεις, δεξιότητες και προτεραιότητές τους, και τελικά να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν.

9) Τι είναι η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ;

Μέλημά μας είναι οι νέοι μας να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους. Με το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών αυτών και την καλύτερη σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, για να έχουν οι νέοι μας καλύτερες προοπτικές και διεξόδους.

Με το παρόν νομοσχέδιο, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

10) Ποιο το όφελος των υποψηφίων και ποιο των Πανεπιστημίων από τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής;

Όφελος για τους υποψηφίους: 

- Η εισαγωγή τους ή μη στο Πανεπιστήμιο δεν εξαρτάται από τη δυσκολία των θεμάτων τη χρονιά που έδωσαν εξετάσεις,

- καλύτερη ποιότητα σπουδών στο Πανεπιστήμιο,

- μεγαλύτερη πιθανότητα να σπουδάσουν αυτό που θέλουν περισσότερο,

- μεγαλύτερη πιθανότητα να σπουδάσουν στον τόπο που θέλουν να σπουδάσουν.

- πιο αναβαθμισμένο πτυχίο στην αγορά εργασίας.

Όφελος για τα Πανεπιστήμια: 

  • θωρακίζεται το κύρος των Πανεπιστημίων,
  • βελτιώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε αυτά,
  • ενισχύεται η αυτονομία τους και η δυνατότητά τους να διαμορφώσουν ιδιαίτερη ακαδημαϊκή φυσιογνωμία,
  • μειώνεται η ανάγκη για μετεγγραφές φοιτητών εφόσον περισσότεροι υποψήφιοι θα μπορούν να εισαχθούν  στον τόπο κατοικίας τους,
  • βελτιώνεται η θέση των ΑΕΙ στα διεθνή συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων και ενισχύεται το κύρος τους.

11) Από πότε θα ισχύσουν οι διάφορες ρυθμίσεις σχετικά με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ;

Από το καλοκαίρι του 2021: 

  • Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

(δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου, δεν αφορά τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη κτλ αλλά μόνο την κατάταξή τους στις σχολές/τμήματα προτίμησής τους μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων)

  • Παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ

Από το καλοκαίρι του 2022:

  • Συγκεκριμένος αριθμός επιλογών μηχανογραφικού
  • Υποβολή μηχανογραφικού σε δύο φάσεις
  • Ορισμός συντελεστών βαρύτητας πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ΑΕΙ

12) Πώς θα ορίζεται το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια και ποιους αφορά;

Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ  θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022.Το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

13) Τι είναι η ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο;

Σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, και οι πανεπιστημιουπόλεις (campus) των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους /κτίρια.

14) Τι είναι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος;

Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον/την Πρύτανη/αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ.

15) Με ποια άλλα μέτρα θα αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον;

Επιπλέον, σε κάθε ΑΕΙ συστήνεται:

  • «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται στον/στην Πρύτανη ή αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, τη φύλαξη των υποδομών του ΑΕΙ, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση προσωπικού και φοιτητών σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών, ανθρωπογενών καταστροφών και την προστασία των υποδομών και εξοπλισμού του ΑΕΙ από κάθε είδους κινδύνους.
  • «Επιτροπή Ασφαλείας και Προστασίας ΑΕΙ»: με κύριο στόχο την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ και στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της ΟΠΠΙ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι αλλάζει στα ΑΕΙ: Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε 15 ερωτήσεις"

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε ποσοστά και διαφορές μεταξύ των κομματών

Στην πρόθεση ψήφου το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 18,6 ποσοστιαίες μονάδες, με την ΝΔ να συγκεντρώνει 38,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20%, σύμφωνα με  την πανελλαδική δημοσκόπηση της Marc που αποκαλύπτει στοιχεία για την επιθυμία ή μη για πρόωρες εκλογές αλλά και την πρόθεση εμβολιασμού των πολιτών, ενώ παρουσιάζεται η άποψη των πολιτών για τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας αλλά και τα μέτρα ενάντια στην επιδημία Covid-19.. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,8% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Δημοσκόπηση MARC: Αγγίζει τις 19 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόθεση εμβολιασμού βρίσκεται υψηλά, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης και φτάνει το 70%. Σε αυτούς που δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων.

Πρόθεση εμβολιασμού

To 53% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αξιολόγηση μέτρων κορονοιου

Το 52,4% των πολιτών εμφανίζεται επίσης ικανοποιημένο από τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Αξιολόγηση μέτρων στήριξης

Το 55,8% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές.

Αξιολόγηση κυβέρνησης

Παρά ταύτα, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 55,1%, θεωρεί ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν πρόκειται να βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησης.

Ανασχηματισμός

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου 3 στους τέσσερις, δεν θέλουν πρόωρες εκλογές αλλά εξάντληση της 4ετίας.

Τετραετία ή πρόωρες

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Δείτε ποσοστά και διαφορές μεταξύ των κομματών"

Κλειστός το πρωί της Πέμπτης ο σταθμός Μετρό «Πανεπιστήμιο»

Κλειστός θα είναι αύριο Πέμπτη, από τις 10 το πρωί, ο σταθμός του Μετρό "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ" με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω συγκέντρωσης φοιτητών στα Προπύλαια.

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούνται στάσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστός το πρωί της Πέμπτης ο σταθμός Μετρό «Πανεπιστήμιο»"

Ελλάδα: Μονόφθαλμος βλέπει άριστα και από τα δύο μάτια - Απίστευτες κομπίνες

Μετά τους τυφλούς, τους ηλικιωμένους με βαριές ασθένειες με ανανεωμένες άδειες οδήγησης που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν και οι Αρχές είχαν προβεί σε συλλήψεις φαίνεται ότι τώρα η κατάσταση έχει και πάλι ξεφύγει από κάθε έλεγχο!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν διαπιστώσει κραυγαλέες περιπτώσεις κυρίως σε ανανεώσεις αδειών οδήγησης κατά τις οποίες ηλικιωμένοι οδηγοί κινούνται νόμιμα με τα οχήματά τους ενώ λαμβάνουν βαριά φαρμακευτική αγωγή που απαγορεύει την οδήγηση.

Ωστόσο μία περίπτωση φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς μονόφθαλμος οδηγός ανανέωσε την άδεια οδήγησής του χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα ο υπογράφων οφθαλμίατρος διαπίστωσε ότι και τα… δύο μάτια του εξεταζόμενου έχουν άριστη όραση!

Ναι σωστά διαβάσατε ο μονόφθαλμος οδηγός φαίνεται ότι με κάποιο μαγικό τρόπο απέκτησε και δεύτερο οφθαλμό ή ο οφθαλμίατρος εξέτασε άλλον άνθρωπο ή κάποια Σχολή Οδηγών απλά χρησιμοποιώντας την σφραγίδα του ιατρού σφράγισε τα έγγραφα ανανέωσης της άδειας οδήγησης χωρίς να εξεταστεί κανείς από κανένα γιατρό!

Όπως και να έχει το θέμα ο μονόφθαλμος οδηγός που ανανέωσε την άδεια οδήγησής του είναι πολύ πιθανό να υποστεί σοβαρές κυρώσεις όπως να χάσει το δίπλωμά του ενώ τόσο ο γιατρός που φέρεται ότι έχει υπογράψει όσο και η Σχολή Οδηγών που έχει προσκομίσει τα έγγραφα ανανέωσης εκτός από αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος και άδειας λειτουργίας είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι και με σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

Όπως επισημαίνουν στο Newsauto.gr στελέχη από τον κλάδο των Μεταφορών: «Η κατάσταση στις άδειες οδήγησης έχει ξεφύγει εδώ και πάρα πολύ καιρό καθώς από τη μία είχαμε την οικονομική κρίση, μετά τον κορωνοϊό και πλέον έχουμε και τις αμέτρητες Σχολές Οδηγών που ανοίγουν με αμείωτους ρυθμούς εξαιτίας της ανεργίας. Βέβαια πολλά στελέχη από Σχολές Οδηγών αλλά και κάποιοι εξεταστές δελεασμένοι από το εύκολο κέρδος στήνουν ολόκληρες «επιχειρήσεις» που εισπράττουν τα γνωστά σε όλους φακελάκια δίδοντας στους υποψήφιους οδηγούς διπλώματα ή ανανεώνουν διπλώματα σε υπερήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μοναδική λύση στο πρόβλημα που έχει εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες και πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο είναι να πραγματοποιούνται εξετάσεις οδήγησης χωρίς την παρουσία εκπαιδευτών από Σχολές Οδηγών και στο όχημα να βρίσκονται μόνο ο εξεταζόμενος και ο εξεταστής ή οι εξεταστές.

Όσον αφορά στις ανανεώσεις των διπλωμάτων οδήγησης τα φάρμακα να καταγράφονται όλα στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων ώστε να μην δίδεται η δυνατότητα απόκτησής τους χωρίς συνταγογράφηση με την εξόφληση μετρητοίς…»

Ωστόσο μέχρι να συμβούν τα παραπάνω κάποιες Σχολές Οδηγών ή γιατροί θα σφραγίζουν πιστοποιητικά με τα οποία θα ανανεώνουν τις άδειες οδήγησής τους σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα που δεν έπρεπε να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι κανενός οχήματος ενώ σε άλλες περιπτώσεις τυφλοί θα δουν και κάποιοι μονόφθαλμοι θα αποκτήσουν ακόμη έναν υγιή οφθαλμό

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελλάδα: Μονόφθαλμος βλέπει άριστα και από τα δύο μάτια - Απίστευτες κομπίνες"

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία – Παραιτούνται οι υπουργοί του Ρέντσι

«Οι δυο υπουργοί μου παραιτούνται από την κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο Ματτέο Ρέντσι και πλέον ο πρωθυπουργός Κόντε καλείται είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να να παραιτηθεί. Αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας «με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς» ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 13.01.2021, ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται από την κυβέρνηση Κόντε.

“Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου”, τόνισε ο Ρέντσι.

Τι θα γίνει τώρα στην Ιταλία

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι “οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό”.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Δεν «βλέπει» εκλογές ο Ρέντσι μετά την… βόμβα

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους δυο υπουργούς του από την κυβέρνηση Ρέντσι, πρόσθεσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

Διατεθειμένος να συνεχίσει αλλά χωρίς τον Κόντε στην πρωθυπουργία ο Ρέντσι;

Ο Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, ολοκληρώνοντας την συνέντευξη τύπου του, τόνισε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας». Θέλησε, ουσιαστικά, να αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία του με τα Πέντε Αστέρια, την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και την Ιταλική Αριστερά, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Μια πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε θα μπορούσε να φτάσει σήμερα το βράδυ, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να εξετάσει νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό. Υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν οι δυο υπουργοί (Γεωργίας και Ισότητας) του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι, που δήλωσαν ότι παραιτούνται.

Ο γραμματέας της Λέγκα, τέλος, Ματέο Σαλβίνι, μέσω διαδικτύου ζήτησε την άμεση προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Ο Ρέντσι έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη πως θεωρεί το κυβερνητικό έργο αναποτελεσματικό, ενώ η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα τόνιζε χθες πως «ο Κόντε κρατά σε ομηρία την κυβερνητική του πλειοψηφία».

Τα δυο μεγάλα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Πέντε Αστέρια και Δημοκρατικό Κόμμα), επισήμως επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί κυβερνητική κρίση και ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση απαιτούν σύνεση και αίσθημα ευθύνης.

Πλέον, καθώς ο Ρέντσι αποφάσισε να τραβήξει το σχοινί (με στόχο και την αύξηση της δύναμής του, μιας και στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνά το 2,9%), ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις πολιτικές εξελίξεις

Ο Κόντε αναμένεται να επιχειρήσει να βρει νέους υποστηρικτές στο κοινοβούλιο, ώστε να συνεχίσει να κυβερνά. Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δείξει ένα σχετικό ενδιαφέρον, καθιστώντας σαφές, όμως, ότι θα ψηφίζει ή θα απορρίπτει τον κάθε νόμο ανάλογα με το περιεχόμενό του, χωρίς καμία γενικότερη δέσμευση συνεργασίας.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να αποφασίσει αν θεωρεί ότι μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές (παρά τις πρακτικές δυσκολίες που θέτει η πανδημία του κορονοϊού) ή πρέπει να επιλεγεί η λύση μιας νέας κυβέρνησης: ένα κυβερνητικό σχήμα με όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών δυνάμεων και καινούριο πρωθυπουργό, χωρίς συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία – Παραιτούνται οι υπουργοί του Ρέντσι"

Ασημακοπούλου: Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

Ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ως απάντηση στις συστηματικές παραβιάσεις της εν λόγω συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας, αφήνει ανοικτό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην απάντησή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας εμφατικά ότι η λήψη μονομερών μέτρων από την Τουρκία (πρόσθετοι δασμοί, πιστοποιητικά καταγωγής, διάφορα άλλα μη δασμολογικά εμπόδια) υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης εις βάρος της οικονομίας και των δύο μερών».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η ΕΕ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σημειώσουν σαφή πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της χώρας προς τις αρχές και τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης» και δηλώνει ότι «εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές εντός του νομικού πλαισίου που διέπει την Τελωνειακή Ένωση και τις σχετικές αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ερώτηση είχε κατατεθεί έπειτα από πρωτοβουλία της κ. Ασημακοπούλου και με την υποστήριξη όλων των ευρωβουλευτών της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

«Ερώτηση: Λήψη μέτρων προστασίας και αναστολή της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ -Τουρκίας ως απάντηση στην κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(20/10/2020)

Στην από 19.10.2020 επιστολή του προς τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Oliver Varhelyi, η οποία κοινοποιήθηκε στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, κ. Valdis Dombrovskis, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νικόλαος Δένδιας σημειώνει ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση με την υιοθέτηση, μονομερώς, μη προβλεπομένων νομοθετικών, δασμολογικών και ισοδύναμων μέτρων, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου του 2020 και ζητά ως απάντηση σ’ αυτή την αντισυμβατική συμπεριφορά της Τουρκίας την άμεση υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 60 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου 1970 και το άρθρο 58 της Απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Συνδέσεως ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης με βάση την Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (άρθρο 60 επ.) ως μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της ΕΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε: Ποια είναι η θέση σας σχετικά, πρώτον, με την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων προστασίας και, δεύτερον, με τη λήψη του μέτρου της συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας;

Απάντηση από τον Επίτροπο Dombrovskis (5/01/2021)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των διατάξεων της απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Μονομερή μέτρα που επιβάλλονται από την Τουρκία με τη μορφή πρόσθετων δασμών σε προϊόντα τρίτων χωρών που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και τα πιστοποιητικά καταγωγής που απαιτούνται από τους φορείς λειτουργίας της ΕΕ και διάφορα άλλα μη δασμολογικά εμπόδια, σαφώς και δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της Τελωνειακής ‘Ενωσης, και υπονομεύουν την ίδια τη λειτουργία της, εις βάρος της οικονομίας και των δύο πλευρών.

Η ΕΕ έχει αναδείξει τις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας -των αρχών και κανόνων της Τελωνειακής Ένωσης- τακτικά στα σχετικά φόρουμ στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και σε διμερείς επαφές σε υψηλότερο επίπεδο. Η ΕΕ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σημειώσουν σαφή πρόοδο όσον αφορά στη συμμόρφωση της χώρας προς τις αρχές και τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης.

Η Επιτροπή εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές εντός του νομικού πλαισίου που διέπει την Τελωνειακή ‘Ενωση ΕΕ-Τουρκίας και τις σχετικές αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να υιοθετηθεί οποιοδήποτε μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 58 της απόφασης 1 / 95. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησαν μια ευρύτερη στρατηγική θεώρηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασημακοπούλου: Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας"

Μετρό: Οι κάμερες κατέγραψαν τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη

Ζήτημα χρόνου είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη των δυο νεαρών οι οποίοι ξυλοκόπησαν άγρια τον σταθμάρχη του Μετρό όταν τους ζήτησε να φορέσουν τις μάσκες τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάμερες που υπάρχουν μέσα στο Μετρό κατέγραψαν και την επίθεση αλλά και τους δράστες με τα χαρακτηριστικά τους να φαίνονται ολοκάθαρα. 

Πως έγινε η επίθεση 

Όλα έγιναν σήμερα το μεσημέρι προκαλώντας την οργή όχι μόνο των συναδέλφων του αλλά και κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Ο Πρόεδρος του συνδικάτου σταθμαρχών της ΣΤΑΣΥ «Η πρώτη γραμμή», Λεωνίδας Γεωργόπουλος, περιγράφει στο newsit.gr πως έγινε η αποτρόπαιη επίθεση στον σταθμάρχη στο μετρό.

«Ο συνάδελφος επιβιβάστηκε στο μετρό της Ανθούπολης για να ξεκινήσει τη βάρδια του στην Ομόνοια. Το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στη 13.00. Την ώρα που βρισκόταν στο συρμό διαπίστωσε πως δύο νεαρά άτομα, περίπου 20 με 25 ετών, δεν φορούσαν όπως έπρεπε τις μάσκες τους ενώ είχαν απλώσει και τα πόδια τους πάνω στα καθίσματα του συρμού. Η όλη συμπεριφορά τους ήταν απρεπής. Ο συνάδελφος τους πλησίασε και πολύ ευγενικά τους ζήτησε να φορέσουν τις μάσκες τους και να συμμορφωθούν. Αυτό που συνέβη τελικά ήταν πως όταν ο συρμός έφτασε στην Ομόνοια, οι νεαροί ακολούθησαν τον σταθμάρχη και βγήκαν έξω μαζί του στην πλατφόρμα. Μόλις έκλεισαν οι πόρτες του συρμού, άρχισαν να τον ξυλοκοπούν αδιάκοπα και δυνατά. Τον χτυπούσαν σε όλο το σώμα με κλωτσιές αλλά και στο πρόσωπο», αναφέρει.

Για την κατάσταση της υγείας του λέει: «Αυτή τη στιγμή, ο συνάδελφος βρίσκεται σε νοσοκομείο και του γίνονται διαρκείς εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εσωτερικές αιμορραγίες ή πιο βαθιά τραύματα. Παρόλα αυτά η υγεία του σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει. Ο συνάδελφος είναι περίπου 45 χρονών, παντρεμένος, με ένα μικρό παιδί».

Ο κ. Γεωργόπουλος λέει ότι: «Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συναντάμε αρνητές μάσκας μέσα στο μετρό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις όπως και η επιθετική διάθεση του επιβατικού κοινού».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετρό: Οι κάμερες κατέγραψαν τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη"

Κορωνοϊός: Στα 671 τα νέα κρούσματα - 340 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146688, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5673 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44562 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

340  άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 239 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3161 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 14
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 44
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΤΑΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ 22
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 19
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 46
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 30
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 32
ΕΒΡΟΥ 5
ΕΥΒΟΙΑΣ 13
ΗΛΕΙΑΣ 2
ΗΜΑΘΙΑΣ 14
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 10
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 69
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3
ΚΑΒΑΛΑΣ 3
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 7
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 62
ΚΟΖΑΝΗΣ 22*
ΚΙΛΚΙΣ 5
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 7
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 7
ΛΑΡΙΣΑΣ 16
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 7
ΛΕΣΒΟΥ 12
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 13
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4
ΜΥΚΟΝΟΥ 5
ΝΗΣΩΝ 6
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 21
ΞΑΝΘΗΣ 12
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 36
ΠΙΕΡΙΑΣ 25
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 4
ΡΟΔΟΠΗΣ 8
ΣΕΡΡΩΝ 17
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 7
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 4
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3
ΧΑΝΙΩΝ 2

Τσολιά: Περίπου 65.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι «διανύουμε τώρα την τρίτη εβδομάδα» εμβολιασμών και «η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά».

«Αφού άρχισε και συνεχίζει ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ταυτόχρονα διενεργείται και ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είπε η κ. Τσολιά, προσθέτοντας ότι «άμεσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών».

«Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός έχει κυλίσει ομαλά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και με ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» υπογράμμισε η κ. Τσολιά. «Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65 χιλιάδες εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί ποσοστό 0,059% του πληθυσμού» είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.



«Η εμπειρία από τα κέντρα εμβολιασμού είναι άριστη και η διαδικασία του εμβολιασμού είναι καλά οργανωμένη ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

«Η εμπειρία από την πορεία του εμβολιασμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια είναι ιδιαίτερα θετική και μας κάνει να αισιοδοξούμε» ανέφερε η κ. Τσολιά.

Είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού.  Εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες.  Αλλεργίες σε τρόφιμα, έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη. Ωστόσο οι εμβολιασμοί αυτών των ατόμων πρέπει να γίνονται σε νοσοκομεία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η κα Τσολιά είπε ότι στα ιδιωτικά κέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ενώ σε ότι αφορά την επίδραση των Χριστουγέννων στα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται - με βάση τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η Επιτροπή - ότι  δεν ήταν ιδιαίτερα αρνητική. 

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι είχαν ήδη κολλήσει τον κορωνοϊό, η Μαρία Τσολιά απάντησε: «Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.

Όσοι νόσησαν να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών

Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Αναφερόμενη στις έγκυες και τους εμβολιασμούς σημείωσε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 671 τα νέα κρούσματα - 340 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι"

Ολιγοήμερη παράταση για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του Ν. Κατσέλη

Παρατείνεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του ΑΣΕΠ».

Η παράταση αφορά όσους είχαν υποβάλει αρχική αίτηση πριν από το 2015, καθώς για τους υπόλοιπους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο «Νόμο Κατσέλη», η καταληκτική ημερομηνία είναι διαδοχικά ανά 15νθήμερο έως την 31η Μαΐου 2021.

Συνεπώς, με την τροπολογία, σημειώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δίδεται ο αναγκαίος χρόνος στους δικηγόρους, προκειμένου να εξοικειωθούν περαιτέρω με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας και να προστατευθούν τα δικαιώματα του κάθε δανειολήπτη που χρήζει δικαστικής προστασίας.

«Δίνουμε μια 15νθήμερη παράταση, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ούτε ένας δανειολήπτης που έχει υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, ο κ. Τσιάρας παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 δανειολήπτες από τους συνολικά 37.000 υπόχρεους σε επαναπροσδιορισμό της συζήτησης της υπόθεσής τους έχουν εισέλθει στην ειδική πλατφόρμα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την επιτυχή λειτουργία της πλατφόρμας και μάλιστα σε συνθήκες πρωτόγνωρες, εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι από την κοινοποίηση του επαναπροσδιορισμού της συζήτησης μιας υπόθεσης, οι δανειολήπτες έχουν πρόσθετο χρόνο 2 μηνών για την υποβολή των προτάσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν ασφυκτικές προθεσμίες.
Κατά την τοποθέτησή του ο Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας έχει αναστείλει όλους τους πλειστηριασμούς και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης όχι μόνο για την α’ κατοικία αλλά για όλα τα δάνεια και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτική προσέγγιση, στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και για όψιμο ενδιαφέρον για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τους οποίους ωστόσο είχε ξεχάσει παντελώς όταν καταψήφιζε τον Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη). Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 25.000 πλειστηριασμοί την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολιγοήμερη παράταση για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του Ν. Κατσέλη"

Κακοκαιρία στη Ναύπακτο: «Το αντιπλημμυρικό έργο που κατέρρευσε δεν έχει παραδοθεί» - Τι υποστηρίζει η Περιφέρεια

Τις απαραίτητες διευκρινίσεις - απαντήσεις έσπευσε να δώσει το απόγευμα της Τετάρτης ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Μαυρομάτης για το αντιπλημμυρικό έργο στη θέση Πινακάδες του Τρικόρφου Ναυπακτίας, τμήμα του οποίου κατέρρευσε από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία «Λέανδρος».

Όλα ξεκίνησαν από την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας χθες από τοπικό μέσο της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο υποστηρίζει σε ρεπορτάζ ότι το έργο έχει παραδοθεί.

Την είδηση διαψεύδουν κύκλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Έργων να διαμηνύει ότι «το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο 74,6 του οικονομικού αντικειμένου του».

Μιλώντας στο protothema ο Θανάσης Μαυρομάτης υποστηρίζει ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ, καθώς το συμβάν είναι υπαιτιότητα του εργολάβου», πως κάθε έργο υποστηρίζεται από εγγύηση 1,5 έτους, ενώ αναφέρει σχετικά ότι υπάρχει και σχετική αλληλογραφία από την υπηρεσία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Παραλάβαμε ένα προβληματικό έργο. Από τη διοίκησή μας οι εργασίες ξεκίνησαν συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου του 2018. Δηλώνω υπεύθυνα ότι το έργο θα παραδοθεί, δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είναι ενήμερος πριν καν πάρει δημοσιότητα το θέμα και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Υπογραμμίζω ξανά, ότι την ευθύνη θα την αναλάβει ο ανάδοχος».

Σε ερώτηση του protothema.gr, εάν η καταστροφή στο αντιπλημμυρικό έργο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ο Θανάσης Μαυρομάτης απαντά: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην περιοχή υπάρχουν 700 μέτρα συρματοκιβώτια. Για να απαντηθεί η ουσιαστική ερώτηση θα πρέπει να πέσουν τα νερά και να γίνει αυτοψία, να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος».

naupaktos_ergo
Εικόνες από την κατάρρευση του αντιπλημμυρικού έργου στην θέση Πινακάδες του Τρικόρφου Ναυπακτίας, όπως δημοσιεύει το npress.gr

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία στη Ναύπακτο: «Το αντιπλημμυρικό έργο που κατέρρευσε δεν έχει παραδοθεί» - Τι υποστηρίζει η Περιφέρεια"

Σε αυστηρό lockdown Αργολίδα και Σπάρτη

Μετά τη Λέσβο και τη Βοιωτία, σε καθεστώς αυστηρού lockdown εισέρχονται από αύριο η Π.Ε. Αργολίδας και ο Δήμος Σπάρτης με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επιπλέον προβλέπεται:

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.
  • H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αυστηρό lockdown Αργολίδα και Σπάρτη"

Χατζηνικολάου: Τι απάντησε στον Ηλιόπουλο για την συγγνώμη που ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο απάντησε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου μέσα σπό τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαλέσει τον δημοσιογράφο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τον συμψηφισμό των νεκρών που του απέδωσε (Μάτι – πανδημία) κατά τη συνέντευξη με τον πρωθυπουργό.

Ο Χατζηνικολάου ζήτησε συγγνώμη όχι στον ίδιο, αλλά γιατί  δεν το είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος αλλά ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχανε στο ραδιόφωνο ο Νίκος Χατζηνικολάου, βάζει το ηχητικό από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στον Γιώργο Παπαδάκη στον Ant1 όπου το έλεγε ξεκάθαρα για τους 100 νεκρούς καθημερινά εν μέσω της πανδημίας και τα 100 θύματα από τις φονικές φωτιές στο Μάτι.

Η αλήθεια είναι ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος όφειλε να είναι πιο προσεκτικός. Κι αυτό γιατί είναι εκπρόσωπος Τύπου.

Η χθεσινή ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηνικολάου: Τι απάντησε στον Ηλιόπουλο για την συγγνώμη που ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ"

Φονικό τροχαίο στην Εκάλη: Γιος εφοπλιστή παραβίασε «stop» και σκότωσε 25χρονο Αλβανό

Θρίλερ με τροχαίο δυστύχημα στην Εκάλη, με πρωταγωνιστή γιο γνωστού εφοπλιστή, νεκρό έναν 25χρονο μηχανικό αυτοκινήτων και φόντο μια δικαστική διαμάχη που τώρα ξεκινά και αφορά στις αστικές αποζημιώσεις.

Ο 19χρονος Δ.Δ, οδηγός ενός θηριώδους Mercedes GLE 3500 κυβικών, παραβίασε STOP, εμβόλισε τη μοτοσικλέτα του 25χρονου με καταγωγή από την Αλβανία, συνελήφθη, οδηγήθηκε με χειροπέδες στο Αυτόφωρο και οι πληροφορίες λένε ότι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το συμβάν.

Πλέον, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη, για να κλείσει η δικογραφία, καθώς την έρευνα έχει αναλάβει η Τροχαία Κηφισιάς, που ψάχνει με ιδιαίτερη προσοχή τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα, στη συμβολή της λεωφόρου Θησέως με την οδό Πασχαλιάς, στην Εκάλη.

Ο εφοπλιστής επέστρεφε από γυμναστική 

Ήταν γύρω στις 18:30 το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου. Ο 25χρονος Φώτης-Φλάιντι Περντρέτσα επέστρεφε από την εργασία του στο σπίτι του στην Κηφισιά. Οι πληροφορίες λένε ότι βρισκόταν επί της λεωφόρου Θησέως, όταν ο Δ.Δ, οδηγός του πολυτελούς Mercedes GLE 3500 κυβικών, παραβίασε stop, που είχε στην πορεία της καθέτου οδού Πασχαλιάς στη συμβολή με τη Θησέως και έπεσε πάνω στη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα ο 25χρονος να βρει ακαριαίο θάνατο.

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αστυνομικοί, αλλά και ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ότι ο 19χρονος φαίνεται να θέλει να πάει προς Διόνυσο, ενώ είχε διπλή διαχωριστική η Θησέως. Εκτός από το STOP, λένε οι πληροφορίες, επιχείρησε να διαβεί και τη διπλή διαχωριστική γραμμή και να πάει στο άλλο ρεύμα.

Εκεί υπάρχει και ένα άνοιγμα μεταξύ των οχημάτων που κινούνται στην οδό Θησέως με κατεύθυνση προς Διόνυσο, επιταχύνει και πάει να χωθεί σε αυτό το άνοιγμα. Εκεί ήταν ο 25χρονος με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του και να γίνει το θανατηφόρο ατύχημα, ενώ στη συνέχεια με οπίσθια πλαγιολίσθηση καταλαμβάνει το οδόστρωμα προς Διόνυσο και πηγαίνει προς τα πάνω.

Στη συνέχεια σταματάει, πηγαίνει προς τον τόπο όπου ο 25χρονος έχει πέσει κάτω και κείτεται νεκρός και περιμένει την Τροχαία. Όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ελήφθη αίμα, το οποίο έχει πάει για εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε καταναλώσει αλκοόλ ή ουσίες.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο εφοπλιστής επέστρεφε από γυμναστική -καθώς φορούσε τη φόρμα του- και, όπως ισχυρίζεται, δεν είδε το STOP. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε με χειροπέδες στο Αυτόφωρο.

To θύμα

 
thyma


Το protothema.gr επικοινώνησε με την οικογένεια του 25χρονου μηχανικού. Βυθισμένοι στην οδύνη οι δικοί του άνθρωποι, έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση στον ποινικολόγο κ. Αλέξιο Καλπούζο και αναμένουν την ολοκλήρωση της δικογραφίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην διεκδίκηση αποζημιώσεων, ενώ, όπως λένε, θέλουν να τιμωρηθεί ο υπαίτιος του τροχαίου που βύθισε στο πένθος την οικογένειά τους τις ημέρες των εορτών.

Το παιδί ήταν Έλληνας υπήκοος, ο οποίος υπηρέτησε στον Στρατό. Εργαζόταν ως μηχανικός σε συνεργείο, είχε μακροχρόνια σχέση με μια κοπέλα και ήθελε να παντρευτεί.

«Η οικογένεια έχει σκοπό τη δικαίωση της μνήμης του θανόντος. Και φυσικά την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υφίσταται και την τιμωρία του δράστη. Ένα νέο παιδί, που είχε όνειρα και επέστρεφε στο σπίτι του είχε ραντεβού με τον θάνατο. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της δικογραφίας και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις αστικές αξιώσεις» τονίζει στο protothema.gr o συνήγορος της οικογένειας κ. Αλέξιος Καλπούζος

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φονικό τροχαίο στην Εκάλη: Γιος εφοπλιστή παραβίασε «stop» και σκότωσε 25χρονο Αλβανό"

Ρόδος: Τα κινητά «καίνε» τους δύο κατασκόπους – Τι δείχνουν οι φωτογραφίες

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση κατασκοπείας σε Ρόδο και Καστελόριζο. Τα κινητά “καίνε” τους δύο κατηγορούμενους αφού εμφανίζονται να έχουν προσπαθήσει να σβήσουν φωτογραφίες!

Η σοβαρή υπόθεση σε Ρόδο και Καστελόριζο που άρχισε να ξεδιαλύνεται από την ΕΥΠ και την Κρατική Ασφάλεια φαίνεται ότι θα έχει συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση των δύο προφυλακισθέντων για κατασκοπεία, καθώς οι ειδικοί της ΕΛΑΣ “ξεκλειδώνουν” σταδιακά τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου συνεργάτη του μάγειρα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν καταγραφεί 61 τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών που κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για κατασκοπεία. Εκτός όμως από τις ηχογραφημένες συνομιλίες, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ κατάφεραν να επαναφέρουν έως τώρα και 10 φωτογραφίες που θα είχαν σβήσει από τα κινητά τους τηλέφωνα οι δύο κατηγορούμενοι.

Τι απεικονίζουν αυτές; Όπως αναφέρουν πηγές του newsit.gr, πλοία αλλά και στρατεύματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Tα καρέ έχουν σταλεί από το smartphone του 52χρονου μάγειρα στο ένα από τα κινητά τηλέφωνα του γραμματέα του τουρκικού Προξενείου, που κατασχέθηκαν από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Οι φωτογραφίες αυτές όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι οι πρώτες από μια σειρά νέων οπτικών ντοκουμέντων που θα ενταχθούν στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τους δύο κατηγορούμενους.

Τόσο ο 35χρονος διπλωματικός υπάλληλος όσο και ο συνεργάτης του μετά την αποστολή και την λήψη της κάθε φωτογραφίας, διέγραφαν τα αποτυπώματα της από την κάρτα sim και την μνήμη του κινητού τους τηλεφώνου, ωστόσο δεν έκαναν το ίδιο και από το cloud με αποτέλεσμα να πέσουν στην τσιμπίδα των διωκτικών αρχών.

Το συνολικό μέγεθος των αποδεικτικών στοιχείων να σταλούν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Ρόδου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 Gb και πρόκειται για αρχεία ήχου, εικόνας, βίντεο και μηνυμάτων.

Την ίδια ώρα από “σάρωμα” έχουν περάσει και τα άλλα τέσσερα κινητά τηλέφωνα που είχε στην κατοχή του ο 35χρονος διπλωματικός υπάλληλος, ωστόσο έως τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κάποια σημαντικά στοιχεία.

“Ο πελάτης μου επιμένει στην αθωότητα του. Περιμένουμε την προσκόμιση των νέων στοιχείων προκειμένου να εξετάσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας”, λέει στο newsit.gr, o δικηγόρος του 52χρονου μάγειρα, Στέλιος Αλεξανδρής.

Τα νέα ευρήματα που έχουν πλέον στη διάθεση τους οι διωκτικές αρχές, έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι ενώπιον των δικαστικών λειτουργών. Κι αυτό γιατί όπως είχαν αναφέρει είχαν συνομιλήσει ελάχιστες φορές κι ότι δεν είχαν ανταλλάξει πλήθος φωτογραφιών.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Τα κινητά «καίνε» τους δύο κατασκόπους – Τι δείχνουν οι φωτογραφίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news