facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Market Pass: Στη Βουλή η τροπολογία – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η τροπολογία για την κρατική επιδότηση κατά 10% των αγορών από καταστήματα τροφίμων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Market Pass θα τεθεί σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2023 και θα έχει διάρκεια έξι μηνών, μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Aπό τα μέσα Φεβρουαρίου θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για το market pass από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να τους πιστωθεί το ποσό ή στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Δικαιούχοι και κριτήρια ένταξης

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
    Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
    Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιοι εξαιρούνται

α) Εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Διαδικασία χορήγησης και χρήσης

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Κατόπιν δύναται να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Market Pass: Στη Βουλή η τροπολογία – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια"

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν έκαναν αίτηση - Η νέα ημερομηνία

Νέα απόφαση για το επίδομα θέρμανσης δίνει την δυνατότητα σε όσους δεν έκαναν αίτηση και είναι δικαιούχοι του επιδόματος, να την υποβάλλουν στην πλατφόρμα.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και τροποποιεί την προηγούμενη σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022 - 2023.

Με την τροποποίηση αυτή, δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν υποβάλει αίτηση έως 9/12/2022, να υποβάλλουν την αίτησή τους από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 13 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Τι αναφέρει η νέα απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει :

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1156/2022 κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών ως ακολούθως:

1. Η παρ. 1 του Άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1, μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022. Όσα από τα ως άνω αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, μπορούν να την υποβάλλουν από την 20ή Δεκεμβρίου 2022 μέχρι και την 13η Ιανουαρίου 2023.».

2. Το τελευταίο εδάφιο της περ. β' της παρ. 3 του Άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 13 Ιανουαρίου 2023».

Ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης

Η πληρωμή του επιδόματος για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση, γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και «σπάει» σε 3 ημερομηνίες:

  1. Η πρώτη θα γίνει έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  2. Η δεύτερη έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  3. Η τρίτη έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

 ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν έκαναν αίτηση - Η νέα ημερομηνία "

ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ καταδικάζουν την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν τη φοίτηση των γυναικών σε Πανεπιστήμια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν σήμερα «με τον κατηγορηματικότερο τρόπο» την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να φοιτούν σε Πανεπιστήμια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση, αφού ανακοινώθηκε από την Καμπούλ ότι απαγορεύεται «μέχρι νεωτέρας» στις γυναίκες να σπουδάζουν σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσια ή ιδιωτικά.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών και ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», σχολίασε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.

Η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ είπε ότι η απαγόρευση συνιστά «άλλη μια στυγερή περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών» και «μια βαθιά απογοήτευση για κάθε φοιτήτρια».

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς είπε ότι η σημερινή απόφαση είναι «σαφώς άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε». «Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ καταδικάζουν την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν τη φοίτηση των γυναικών σε Πανεπιστήμια"

Δημοσκόπηση GPO: Στις 6,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 6,4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της GPO, για λογαριασμό του «Power game».

Στη δημοσκόπηση της GPO η οποία διενεργήθηκε μεταξύ της αποκάλυψης του Qatargate με την εμπλοκή της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή και της ψήφισης του προϋπολογισμού, η ΝΔ εξακολουθεί να καταγράφει σαφές προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνόν κόμμα συγκεντρώνει 32,2% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 25,8% με την ψαλίδα να διαμορφώνεται στις 6,4 μονάδες.Αισθητή η πτώση για το ΠΑΣΟΚ που παραμένει οριακά σε διψήφιο ποσοστό.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,3% η ελληνική λύση με 3,9 και το ΜεΡΑ25 με 2,4%. Η λεγόμενη και γκρίζα ζώνη των δημοσκοπήσεων αναποφάσιστων και όσων δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 12,6%.

Οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα των εκλογών αν στην κάλπη της απλής αναλογικής δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με το 50,1% των ερωτηθέντων να προτείνει να ξαναγίνουν εκλογές και το 47,1 να ζητά κυβέρνηση συνεργασίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Στις 6,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

ΕΕ – Γρίπη των πτηνών: Περισσότερα από 50 εκατομμύρια πουλιά σφαγιάστηκαν σε 37 χώρες

Η Ευρώπη βιώνει εδώ και πάνω από έναν χρόνο «την πιο καταστροφική» γρίπη των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν σφαγιαστεί σε εκτροφεία όπου εντοπίστηκε ο ιός, ανακοίνωσαν σήμερα (20/12) οι υγειονομικές αρχές.

Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρώπη πλήττεται «από την καταστροφικότερη, υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI)». Έχουν πληγεί 37 χώρες και έχουν εντοπιστεί 2.500 εστίες σε πτηνοτροφεία, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του κοινοτικού εργαστηρίου για τη γρίπη των πτηνών.

Οι απώλειες σε όρνιθες, πάπιες ή γαλοπούλες στα πτηνοτροφεία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερες αφού στον αριθμό των 50 εκατομμυρίων πτηνών που σφαγιάστηκαν δεν περιλαμβάνονται οι σφαγές για προληπτικούς λόγους γύρω από τις εστίες της νόσου.

Η γρίπη των πτηνών δεν έχει υποχωρήσει από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα οι μολύνσεις διπλασιάστηκαν όσο πλησίαζε ο χειμώνας.

Η EFSA επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά» δεν υπήρξε κάποια ανάπαυλα ανάμεσα στα δύο κύματα της επιδημίας, αφού ο ιός δεν εξαφανίστηκε το καλοκαίρι. Και όταν μπήκε το φθινόπωρο η επιδημία φάνηκε να επιδεινώνεται σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αφού καταγράφηκαν κρούσματα σε πάνω από το 35% των πτηνοτροφείων. Από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν σε 18 ευρωπαϊκές χώρες περίπου 400 εστίες, με τις περισσότερες από αυτές στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ουγγαρία.

Ο ιός έχει επίσης εντοπιστεί περισσότερες από 600 φορές σε άγρια πουλιά, ιδίως υδρόβια (πάπιες, κύκνοι).

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA «εξετάζει τη διαθεσιμότητα εμβολίων για την HPAI και μελετά τις πιθανές στρατηγικές εμβολιασμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που αναμένονται με ανυπομονησία από τους εκτροφείς, θα ανακοινωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP  /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ – Γρίπη των πτηνών: Περισσότερα από 50 εκατομμύρια πουλιά σφαγιάστηκαν σε 37 χώρες"

Δημοσκόπηση Alco: Οι νέοι εξοργίζονται με τα κόμματα και ονειρεύονται ταξίδια – Θα παρανομούσαν για να βοηθήσουν

Αποκαλυπτικά ευρήματα και του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης της Alco για τους νέους από 17 έως 34 ετών στην Ελλάδα σήμερα. Έχουν σχέσεις οργής με τα πολιτικά κόμματα, ενώ συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου.

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για τους νέους και για λoγαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, εμφανίζει ως πρώτο, ανεκπλήρωτο πόθο τα περισσότερα ταξίδια.

Το 78% των νέων συμφωνεί ότι η σχέση με πολιτικά πρόσωπα βοηθά να έχεις καλύτερη μεταχείριση στις υποθέσεις με το Δημόσιο, ενώ τα κόμματα δημιουργούν τα λιγότερο θετικά συναισθήματα, πάνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την αστυνομία, την εκκλησία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι σχεδόν ένας στους δύο – ποσοστό 46% – δηλώνει ότι θα μπορούσε να παρανομήσει προκειμένου να βοηθήσει ένα πρόσωπο που αγαπά, ενώ σχεδόν εννέα στους δέκα συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Την ίδια στιγμή, το 81% διαφωνεί στο ότι το σημαντικότερο στη ζωή είναι η επιτυχία με κάθε κόστος.

Οι νέοι από 17 έως 34 ετών δηλώνουν παράλληλα ότι θα ήθελαν, αλλά αδυνατούν να ταξιδεύουν περισσότερο, να ξοδεύουν πιο πολλά, να ζουν σε δικό τους σπίτι, να εργάζονται σε αντικείμενο που θέλουν και να ζουν με τον άνθρωπο που αγαπούν.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha:

Η έρευνα της εταιρίας Alco για τον Alpha πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 έως 6 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 1.134 ατόμων ηλικίας 17 έως 34 ετών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Οι νέοι εξοργίζονται με τα κόμματα και ονειρεύονται ταξίδια – Θα παρανομούσαν για να βοηθήσουν"

Τουρκία: Προχωρά σε παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυραύλων Tayfun

Σε μαζική παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun, προχωρά η Τουρκία, κατόπιν αποφάσεων σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής για την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία υπό την προεδρία Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα ότι οι πύραυλοι Tayfun θα έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.

Η επιτροπή έλαβε αποφάσεις για 25 σημαντικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία, οφείλει να επενδύσει στην εγχώρια ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας που σήμερα η χώρα υποχρεώνεται να προμηθεύεται από το εξωτερικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, Xinhua /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Προχωρά σε παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυραύλων Tayfun"

Αφγανιστάν: Εκτός πανεπιστημίων οι γυναίκες, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός αναφέρει ότι η κίνηση αυτή γίνεται μέχρι νεωτέρας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση, καθώς ήδη είχαν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια.

Πριν από τρεις μήνες, χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια σε όλο το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, επιβλήθηκαν πολλοί περιορισμοί στα αντικείμενα που μπορούσαν να σπουδάσουν, με την κτηνιατρική, τη μηχανική, την οικονομία και τη γεωργία εκτός ορίων και τη δημοσιογραφία να περιορίζεται αυστηρά.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πέρυσι, τα πανεπιστήμια περιλάμβαναν αίθουσες και εισόδους με διαχωρισμό των δύο φύλων.

Οι φοιτήτριες μπορούσαν να διδάσκονται μόνο από γυναίκες καθηγήτριες ή ηλικιωμένους άνδρες.

Τον Νοέμβριο, οι αρχές απαγόρευσαν στις γυναίκες την είσοδο σε πάρκα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ισχυριζόμενες ότι εκεί δεν τηρούνται οι ισλαμικοί νόμοι.

BBC /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Εκτός πανεπιστημίων οι γυναίκες, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν"

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Διχασμένοι οι πολίτες για το market pass

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ικανότερος από τους πολίτες να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα οικονομίας και ανάπτυξης, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Pulse.

Όσον αφορά το market pass περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θεωρούν πως δε θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών.

Στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 37% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 45%, ο Αλέξης Τσίπρας 24% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 4%.

Στα θέματα της ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 35%, ο Αλέξης Τσίπρας 27% και ο Νίκος Ανδρουλακης 8%.


Στα θέματα διαφάνειας Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν ποσοστό 28% και 10% έχει ο Νίκος Ανδρουλακης.

Στην ερώτηση για το αν το μέτρο για την κάλυψη του 10% των δαπανών αγοράς τροφίμων,θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών το 53% λέει όχι και μάλλον όχι ενώ το 39% λέει ναι και μάλλον ναι.

Στην ερώτηση για τους πιθανούς υποθετικούς συνδυασμούς κυβέρνησης το 33% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και ένα 8% κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Το 15% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ένα 17% κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ένα 8% ζητά κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή και των δυο κομμάτων.

Στην ερώτηση για το αν οι πολίτες προτιμούν κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας το 48% ζητά αυτοδύναμη ΝΔ η ΣΥΡΙΖΑ και το 33% συνεργασίας με κορμό ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα.

Στους πολιτικούς δείκτες καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 28% και ο…. κανένας με 28%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8 μονάδες και συγκεκριμένα με 34% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜεΡΑ25 με 3% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι το 9,5%.

Δείτε εδώ αναλυτικά την δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Διχασμένοι οι πολίτες για το market pass"

Μενέντεζ: Η Τουρκία να σταματήσει να απειλεί και να σεβαστεί τη διεθνή τάξη

Πυρά στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις απειλές του να πλήξει με πυραύλους την Αθήνα εξαπέλυσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, είναι ώρα η Τουρκία να αρχίσει να λειτουργεί ως μέλος του ΝΑΤΟ.

«Χθες το βράδυ μίλησα στη Γερουσία για να καταδικάσω την πρόσφατη απειλή του Ερντογάν να πλήξει την Αθήνα με πυραύλους. Η ηγεσία της Τουρκίας πρέπει να αρχίσει να ενεργεί σαν μέλος του NATO αντί να χαϊδεύει αυταρχικούς και να απειλεί να βομβαρδίσει μια πόλη με 3 εκατομμύρια πολίτες», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Μενέντεζ καλεί τον Ερντογάν να σεβαστεί τη διεθνή τάξη και σε ένα μήνυμα εντός των ΗΠΑ ζητά να τεθεί ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον των ευθυνών του.

«Είναι καιρός να προκαλέσουμε τον Ερντογάν να σεβαστεί τη διεθνή τάξη. Είναι καιρός να σταματήσουμε να επιτρέπουμε τις κακόπιστες ενέργειες της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή.

Είναι καιρός να θέσουμε τον Ερντογάν προ των ευθυνών του για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την επίθεση στους δημοκρατικούς κανόνες», προσθέτει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενέντεζ: Η Τουρκία να σταματήσει να απειλεί και να σεβαστεί τη διεθνή τάξη"

Παρακολουθήσεις: Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ από τις ελληνικές Αρχές

Σε μία κίνηση-ματ για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών προχώρησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω κακόβουλων λογισμικών απέστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, αναζητώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των SMS που φέρονται να παγίδευσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των καταγγελλόντων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Το αίτημα απευθύνεται στις αμερικάνικες αρχές καθώς οι εταιρείες που φέρονται να απέστειλαν τα μηνύματα εμφανίζονται να δηλώνουν έδρα σε αμερικανικές πολιτείες.

Οι εισαγγελείς, με το έγγραφο τους,ενημερώνουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι αναζητούν τη διάπραξη ενδεχόμενων αδικημάτων, όπως η παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση της εισαγγελικής έρευνας είναι να εντοπιστούν οι αποστολείς των ύποπτων μηνυμάτων, ώστε να γίνει εφικτή η περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας.

Παράλληλα, οι Έλληνες εισαγγελείς συνεχίζουν να καλούν και να εξετάζουν μάρτυρες ενώ στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζεται η εξέταση των κατασχεθέντων στις πρόσφατες εφόδους σε γραφεία εταιρειών και σπίτια προσώπων που φέρονται να συνδέονται με τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο στην Ελλάδα λογισμικό predator.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρακολουθήσεις: Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ από τις ελληνικές Αρχές"

Φορολοταρία Χριστουγέννων 2022: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την κλήρωση των 100.000 ευρώ

Ανακοινώθηκε επίσημα από την ΑΑΔΕ η ημερομηνία της κλήρωσης για την σούπερ φορολοταρία Χριστουγέννων 2022.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για να πραγματοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη φορολοταρία από την οποία θα προκύψουν 12 υπερτυχεροί που θα κερδίσουν από 100.000 ευρώ. Αλλά τα δώρα δεν σταματούν εδώ καθώς θα κληρωθούν και επιπλέον μικρότεροι λαχνοί των 1.000 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει ανήμερα των Χριστουγέννων για συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ.

Συμμετέχουν στην κλήρωση όσοι έκαναν ηλεκτρονικές συναλλαγές για τις αγορές τους μέσα στο 2022. Εκτός κλήρωσης μένουν όσοι λίγοι κέρδισαν σε προηγούμενη μηνιαία κλήρωση έπαθλο αξίας 50.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, η φορολοταρία Χριστουγέννων θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται πεντακόσιοι 556 τυχεροί λαχνοί ως εξής:

  • 1 που κερδίζει 50.000 ευρώ,
  • 5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ
  • 50 που κερδίζουν 5.000 ευρώ,
  • 500 που κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 100.000 ευρώ που θα δοθεί από την φορολοταρία της ΑΑΔΕ θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ η κλήρωση της σούπερ φορολοταρίας θα διεξαχθεί το τελευταίο δεκαήμερο του έτους

Πώς υπολογίζονται οι λαχνοί της φορολοταρίας

φορολοταρια χριστουγεννων 2022, ααδε, κληρωση

Για συναλλαγές έως 100 ευρώ θα δίνεται στον φορολογούμενο, 1 λαχνός για κάθε ένα 1 ευρώ άρα 100 λαχνοί

  1. Για τις επιπλέον συναλλαγές μέχρι 400 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ. Δηλαδή για συναλλαγές 500 ευρώ το μήνα ο φορολογούμενος θα δικαιούται 300 λαχνούς
  2. Για τα επόμενα 500 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ. Αρά κάποιος με 950 ευρώ συναλλαγών θα πάρει 100 λαχνούς για τα πρώτα 100 ευρώ, 200 λαχνούς για τα επιπλέον τετρακόσια και 150 λαχνούς για τα τελευταία 450 ευρώ. Συνεπώς θα συμμετέχει στην κλήρωση με συνολικά 450 λαχνούς
  3. Για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ. Για μηνιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές 1.500 ευρώ ο φορολογούμενος θα λάβει 591 λαχνούς.

Ποιοι συμμετέχουν στη χριστουγεννιάτικη φορολοταρία για 100.000 ευρώ

Στις κληρώσεις συμμετέχουν ενήλικοι άνω των 18 ετών που έχουν ΑΦΜ και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Οι λαχνοί που εξασφαλίζουν την συμμετοχή αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και χρησιμοποιώντας κάποιος τους κωδικούς του Taxisnet μπορεί να δει, με πόσους λαχνούς θα μπει στην κλήρωση.

Οι λαχνοί αναγράφονται ως αριθμός και ως αριθμοσειρά όπως ακριβώς γίνεται και με τα λαχεία.

Πώς κερδίζετε στη φορολοταρία

Οι τυχεροί της κλήρωσης θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα που αναρτάται ως προσωποποιημένο μήνυμα στην πρώτη σελίδα της φορολογικής του μερίδας στο Taxisnet. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολοταρία Χριστουγέννων 2022: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την κλήρωση των 100.000 ευρώ "

Καιρός αύριο: Παγετός με βροχές και 8 μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση

Χειμωνιάτικος θα παραμείνει ο καιρός αύριο, Τετάρτη (21.12.2022). Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές, αλλά και παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και με σταδιακή βελτίωση στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Στα βόρεια θα φτάσει τους 10 με 11 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 15 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Καιρός αύριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίριος με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και κυρίως στα δυτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις κυθρίως στο Ιόνιο. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παγετός με βροχές και 8 μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση"

Καναδάς: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στο Βανκούβερ

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ ανέστειλε προσωρινά όλες τις εισερχόμενες πτήσεις και ακύρωσε ορισμένες αναχωρήσεις λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και της περιορισμένης ορατότητας από τη χειμερινή καταιγίδα που πλήττει τη δυτική ακτή του Καναδά.

Ένα χαμηλό βαρομετρικό από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε συνδυασμό με τον πολύ κρύο, αρκτικό αέρα πάνω από τη Βρετανική Κολομβία, έριξε σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία. Ορισμένες περιοχές της επαρχίας αυτής καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με ένα στρώμα χιονιού ύψους 25 εκατοστών, σύμφωνα με έναν μετεωρολόγο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Καναδά.

Το αεροδρόμιο του Βανκούβερ ανέφερε ότι αναμένει και άλλες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων σήμερα, ενδεχομένως όμως και τις επόμενες ημέρες, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και των «άνευ προηγουμένου» συνεπειών της.

Τα δεδομένα από τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightaware δείχνουν ότι συνολικά 130 πτήσεις, που επρόκειτο να φτάσουν ή να αναχωρήσουν σήμερα ακυρώθηκαν και άλλες 38 παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

Ο μετεωρολόγος Ρος ΜακΝτόναλντ είπε ότι η περιοχή του Βανκούβερ πλήττεται από μια «σοβαρή χιονοθύελλα» αλλά ο καιρός αναμένεται ότι θα βελτιωθεί τις απογευματινές ώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στο Βανκούβερ"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Νέος ιατροδικαστής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παθολογικού θανάτου της Ίριδας

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ετοιμάζεται να απολογηθεί για τους θανάτους των δύο παιδιών της, της 3χρονης Μαλένας το 2019, και της -6 μηνών- Ίριδας το 2021, για τους οποίους κατηγορείται η ίδια, όπως επίσης για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας, και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, ο ιατροδικαστής κ. Τσαντίρης φαίνεται να έχει εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τα ευρήματα στο στόμα της Μαλένας και της Ίριδας αν συνιστούν προσπάθεια ασφυξίας. Πάντως ο κ. Τσαντίρης φαίνεται να έχει καταθέσει να μην υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά των κοριτσιών, Μαλένας και Ίριδας που να εξηγεί το πρόβλημα.

Υπάρχει κι ένας ιατροδικαστής που φαίνεται να έχει καταθέσει ότι σε δείγματα αίματος που έχουν αναλυθεί σε πλακίδια έχει βρει σε μακροφάγα κύτταρα δείγματα αιμοσιδηρίνης. Αυτό σημαίνει, ότι σύμφωνα με το εν λόγω εύρημα ότι η Ίριδα δεν είχε αγενεσία φλεβόκομβου, αλλά έπασχε μάλλον από άλλο αυτοάνοσο νόσημα στον πνεύμονα και στο ήπαρ. Άρα ο θάνατος θα μπορούσε να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια.

Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι θα παρουσιαστούν και στοιχεία σχετικά με τον θάνατο της Τζωρζίνας, τα οποία θα διαψεύδουν την ύπαρξη κεταμίνης στον οργανισμό της. «Και η κεταμίνη θα καταρριφθεί, θα γελάει ο κόσμος και το παρδαλό κατσίκι», είπε χαρακτηριστικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Νέος ιατροδικαστής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παθολογικού θανάτου της Ίριδας"

Δήμος Αθηναίων: Επιστροφή πινακίδων οχημάτων από 21/12

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας θα έχουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών από την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων για την παραλαβή τους δικαιολογητικών (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αστυνομική ταυτότητα ή θεωρημένη εξουσιοδότηση στην περίπτωση που θα τις παραλάβει τρίτος), από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων (Αγ. Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος), από τις 09:00 έως τις 15:00.

Δεν θα επιστραφούν οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που έχουν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία για παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης (στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ, Ρ-71, Ρ-72), καθώς και σε περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από δικαστικές αρχές.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Επιστροφή πινακίδων οχημάτων από 21/12"

Ηγουμενίτσα: «Τσάκωσαν» νταλικέρη που μετέφερε 11,5 κιλά κοκαΐνης από την Ιταλία - Δείτε βίντεο

Οι πληροφορίες που είχαν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για την επικείμενη μεταφορά μεγάλου φορτίου κοκαΐνης με νταλίκα από την Ιταλία, επιβεβαιώθηκαν όταν ο σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών «Βλαντ» ερεύνησε το όχημα που οδηγούσε ένας 59χρονος Έλληνας.

Ο σκύλος ανιχνευτής εντόπισε δέκα νάιλον συσκευασίες που ήταν κρυμμένες μέσα σε μια παλετοθήκη που μετέφερε η νταλίκα του 59χρονου, που έφτασε στην Ηγουμενίτσα με το πλοίο της γραμμής από την Ανκόνα της Ιταλίας. Μέσα σε αυτές ήταν συσκευασμένη κοκαΐνη βάρους 11 κιλών και 540 γραμμαρίων, που η αξία της υπολογίζεται σε 400.000 ευρώ.



Ο 59χρονος νταλικέρης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, με την κατηγορία της εισαγωγής ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια με σκοπό την διακίνηση σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τελικών παραληπτών του φορτίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηγουμενίτσα: «Τσάκωσαν» νταλικέρη που μετέφερε 11,5 κιλά κοκαΐνης από την Ιταλία - Δείτε βίντεο"

Σπυράκη: Κατέθεσε 21.240 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο – Εξώδικο στον πρώην συνεργάτη της

Το ποσό των 21.240 ευρώ που ο πρώην συνεργάτης της έλαβε ως επίδομα αλλοδαπής κατέθεσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που του ζητεί να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του, οικονομική και διοικητική. Παράλληλα, με ανάρτησή της στο Instagram, ενημερώνει πως του έστειλε σχετικό εξώδικο.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανάρτηση της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Κατέθεσα χθες, με άρνηση της ευθύνης μου και έγγραφη δήλωση επιφύλαξης για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου, το ποσό των 21.240 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να μην υπάρχει καμία διαφορά του προϋπολογισμού του γραφείου μου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περίοδο 2016-2020.

Διευκρινίζω:

Α: Το ποσό των 21.240 ευρώ έλαβε πρώην συνεργάτης μου ως επίδομα αλλοδαπής στον τραπεζικό του λογαριασμό την περίοδο 2016-2020. Σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρώην συνεργάτης μου ήταν παρών σε συνεδριάσεις και διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου. Είναι ωστόσο ευθύνη του να τεκμηριώσει τον ακριβή χρόνο παρουσίας του στους τόπους συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στις Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Β: Έχω επίσης αποστείλει εξώδικη πρόσκληση στον πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος έλαβε το εν λόγω επίδομα αλλοδαπής, καλώντας τον να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του, οικονομική και διοικητική. Εάν δεν ανταποκριθεί, θα ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου.

Γ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΥΓ: Έδωσα στον πρώην συνεργάτη μου προφορική άδεια για την περίοδο που νοσηλεύτηκε ο πατέρας του, λίγο καιρό μετά το θάνατο της μητέρας του, και ενώ ο ίδιος ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα. Ευελπιστώ ότι δεν καταχράστηκε την εμπιστοσύνη μου. Αν αποδειχθεί το αντίθετο, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπυράκη: Κατέθεσε 21.240 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο – Εξώδικο στον πρώην συνεργάτη της"

Πάτρα: Πίτμπουλ επιτέθηκε σε σκυλάκι και στην ιδιοκτήτριά του - Στο νοσοκομείο η γυναίκα

Επίθεση από πίτμπουλ δέχθηκε μία γυναίκα και το σκυλάκι της, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Πράτσικα, στην Πάτρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης (20/12) όταν η ιδιοκτήτρια του πίτμπουλ έβγαλε βόλτα τον μεγαλόσωμο σκύλο. Εκείνη τη στιγμή περνούσε από το σημείο μία άλλη γυναίκα με ένα μικρόσωμο σκυλάκι.

Τότε το πίτμπουλ επιτέθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τη γυναίκα.

Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από διασώστη του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, αιμορραγούσε και έφερε τραύματα στο χέρι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Πίτμπουλ επιτέθηκε σε σκυλάκι και στην ιδιοκτήτριά του - Στο νοσοκομείο η γυναίκα"

Σταδιακή αποκατάσταση δρομολογίων σε Πειραιά και Ραφήνα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η εξασθένηση των ισχυρών ανέμων οδήγησαν στην κανονική διεξαγωγή της πλειοψηφίας των δρομολογίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα από τις απογευματινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι άνεμοι έφταναν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου.

Ειδικότερα:

  • Από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεστούν κανονικά τα δρομολόγια για την Κρήτη: Στις 9μ.μ. θα αναχωρήσουν το «Κρήτη ΙΙ» και το «Κνωσός Παλλάς» για το Ηράκλειο και το «Έλυρος» για τα Χανιά. Το «Κυδων Παλάς» θα αναχωρήσει στις 10:30 για τα Χανιά. Επίσης το δρομολόγιο του «Μπλού Στάρ Νάξος» αντί στις 5:30 το απόγευμα θα εκτελεστεί στις 11 το βράδυ για Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα Κουφονήσι Κατάπολα. Στις 11 το βράδυ θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο για τη Ρόδο το «Μπλου Στάρ 2».
  • Τα δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα διεξάγονται επίσης κανονικά.
  • Από το λιμάνι της Ραφήνας στις 5:30μ.μ. θα εκτελεστεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Θεολόγος» για τις Κυκλάδες.

Το λιμενικό συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταδιακή αποκατάσταση δρομολογίων σε Πειραιά και Ραφήνα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών"

Αιτωλοακαρνανία: 60χρονος λογομάχησε με οδηγό του ΚΤΕΛ και τον απείλησε με καραμπίνα

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου στην Κατούνα, όταν ένας άνδρας περίπου 60 χρονών φέρεται να λογομάχησε με 40χρονο οδηγό του ΚΤΕΛ και στη συνέχεια να τον απείλησε με καραμπίνα!

Συγκεκριμένα, ο φερόμενος ως δράστης οδηγούσε φορτηγό όταν βρέθηκε στον ίδιο δρόμο με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που είχε αντίθετη κατεύθυνση αλλά δεν χωρούσαν να περάσουν. Τότε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 60χρονος λογομάχησε με τον 40χρονο και περίπου ένα χιλιόμετρο πιο κάτω, κοντά στο χωριό, ο οδηγός του φορτηγού είχε στήσει καρτέρι στο λεωφορείο και κρατώντας κυνηγετικό όπλο απείλησε τον οδηγό του ΚΤΕΛ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέα του όπλου ο οδηγός του ΚΤΕΛ κάλεσε την Αστυνομία και ο 60χρονος όταν το αντιλήφθηκε τράπηκε σε φυγή, με αποτέλεσμα να αναζητείται.

Σε βάρος του κατατέθηκε μήνυση από τον οδηγό του ΚΤΕΛ και σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η έρευνα της Αστυνομίας. 

karvasaras

Διαβάστε Περισσότερα » " Αιτωλοακαρνανία: 60χρονος λογομάχησε με οδηγό του ΚΤΕΛ και τον απείλησε με καραμπίνα"

ΙΕΛΚΑ: Σύγκριση τιμών στα σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η επαναλαμβανόμενη εξαμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σούπερ μάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022 με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Για την παρούσα ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε συνολικά 41 κατηγορίες προϊόντων:

  • 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη έρευνα από το 2012 έως σήμερα.
  • 21 επιπλέον υποκατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο καλάθι του νοικοκυριού από τον Νοέμβριο 2022.

Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα πάνω από 5.000 τιμών προϊόντων και 30 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις έξι χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο τιμές προϊόντων σε προσφορά όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα.

Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι τρεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα: 15% η Γαλλία, 8% το Ηνωμένο Βασίλειο, 5% η Ιταλία, ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα, 1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι και οι έξι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα: η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4%.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα, αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η επίδραση ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα για το τυπικό του καλάθι με κατά μέσο όρο χαμηλότερη τιμή, που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή με μικρές διακυμάνσεις είναι διαχρονική την τελευταία 10ετία που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα από το ΙΕΛΚΑ. Η διαχρονική σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες, με διακυμάνσεις οι οποίες δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα της ανάλυσης.

Σημειώνεται ότι πέρα από τον ΦΠΑ, παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι:

  • Η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη
  • Το κόστος ενέργειας και μεταφορών
  • Η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κ.λπ.)
  • Το μέγεθος της αγοράς και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες των προϊόντων
  • Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε σχέση με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παρασκευής τους
  • Τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία)
  • Η παραγωγικότητα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου σε κάθε χώρα
  • Οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγοραστική δυνατότητα σε κάθε χώρα
  • Το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα

Τα δεδομένα τιμών υπολογίζονται από γνωστά παρατηρητήρια τιμών των χωρών που εξετάστηκαν και για την Ελλάδα στα πρωτογενή δεδομένα από τιμοληψίες σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων στο καλάθι ήταν ένας συνδυασμός αντίστοιχων χρησιμοποιούμενων καλαθιών για εκτίμηση στο εξωτερικό, καθώς και κοινής διαθεσιμότητας στοιχείων τιμών στις χώρες που εξετάσθηκαν. Σε κάθε νέα μέτρηση ανανεώνεται το δείγμα των κωδικών που μετρούνται και ανάλογα τη διαθεσιμότητα, επιλέγονται διαφορετικές ποσότητες προϊόντων.

ΕΡΕΥΝΑ ΙΕΛΚΑ ΤΙΜΕΣ 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΕΛΚΑ: Σύγκριση τιμών στα σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και εξωτερικό"

Επιδημιολογικό δελτίο: 24 θάνατοι την ημέρα και 47.497 κρούσματα

Μείωση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων ασθενών με CoViD την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου, καταγράφεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το 40,5% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούν τις υποπαραλλαγές ΒQ1 και BQ1.1. Υποχώρηση παρατηρείται στην Όμικρον 5, η οποία περιορίστηκε στο 59,5% από 64,3% την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρατηρείται επίσης αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και μικρή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.

Τα ποσοστά θετικότητας και επαναλοιμώξεων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   12 έως 18 Δεκεμβρίου 5 έως 11 Δεκεμβρίου
Κρούσματα εβδομάδας 47.497    51.824  
Σύνολο κρουσμάτων 5.548.487   5.500.737
Νέοι θάνατοι  150+15* 130 + 2* 
Σύνολο θανάτων 34.779   34.614   
Διασωληνωμένοι  104 88
Εισαγωγές ανά ημέρα    192 205  
Σύνολο τεστ PCR 13.384.221    13.322.237
Σύνολο rapid tests 88.844.144  88.254.594  
Τεστ εβδομάδας 651.534   663.626     
Τεστ ημέρας 93.076  94.803 
Θετικότητα τεστ 7,29%    7,81%        
Επαναλοιμώξεις (σύνολο) 30% 30% 

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 19.345 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 4.962 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 2.407 από την Ανατολική Αττική.
  • 3.437 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 761 από τη Δυτική Αττική.
  • 2.616 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 4.985 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 2.569 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 2.350 από τον Πειραιά.
  • 220 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

Το επόμενο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ θα εκδοθεί την Πέμπτη και θα περιλαμβάνει στοιχεία για την CoViD, για τους ιούς του αναπνευστικού και τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 24 θάνατοι την ημέρα και 47.497 κρούσματα"

Η Ιταλία απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στις σχολικές τάξεις

Η ιταλική κυβέρνηση δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, εγκύκλιο με την υπογραφή του υπουργού Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, η οποία απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στη διάρκεια του μαθήματος στα σχολεία.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι «ένα στοιχείο που διασπά την προσοχή» και δείχνει «έλλειψη σεβασμού στους δασκάλους», προσθέτοντας πως αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση του κύρους των εκπαιδευτικών.

Στην εγκύκλιο προστίθεται ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών είναι δυνατό να επιτραπεί για εκπαιδευτικούς λόγους.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ιταλία απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στις σχολικές τάξεις"

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των Χριστουγέννων

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία για την έξοδο των εκδρομέων των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως εξής:

  1. Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, από 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, από 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ).

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από την αερογέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας).

  1. Τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, από 15:00 έως 21:00, για το ρεύμα εισόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα- Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι κόμβο τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως την αερογέφυρα Θέρμης.

  1. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

(α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της υπ’ αρ. 50786/3319/2014 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

(β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

(γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

(δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

(ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

(στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

(ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

(η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

(θ) Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

(ι) Τα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί.

(ια) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Οι συμβολές της Αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των Χριστουγέννων"

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Η επίσημη ανακοίνωση – Μέχρι πότε τα πληρώνουμε

Υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

«Σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων φορολογούμενων, προχωράμε σε δίμηνη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες Δευτέρα 19/12 στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2023 και ότι θα ανακοινωθεί αυτή τη εβδομάδα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας 2023: Η επίσημη ανακοίνωση – Μέχρι πότε τα πληρώνουμε"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ποινική ασυλία στον Καμμένο

Υπέρ της προσφυγής της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Πάνου Καμμένου για το γεγονός ότι είχε επικαλεστεί την ασυλία του προκειμένου να μην επιτρέψει στην ελληνική δικαιοσύνη να εξετάσει μήνυση σε βάρος του για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση αφορούσε προσβολές από τον Πάνο Καμμένο, τον Ιούλιο του 2018, κατά της αξιοπρέπειας της Ντόρας Μπακογιάννη και της μνήμης του Παύλου Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη «από την βολική θέση του υπουργού-υβριστή τον ξετρύπωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει την τότε κυβερνητική πλειοψηφία των ΣυριζΑνελ για την ποινική ασυλία που παρανόμως του παρείχε».

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, μετά την απόφαση αυτή «εφ’εξής, κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί για τις ύβρεις του έναντι των Ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, όπως συμβαίνει για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Χωρίς ασυλία, χωρίς προστασία της πλειοψηφίας».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «κρίθηκε ότι η συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου προς την κυρία Μπακογιάννη δεν σχετιζόταν με τις δραστηριότητες ή τον ρόλο του ως υπουργός και βουλευτής. Επομένως το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση για άρση της ασυλίας του Πάνου Καμμένου παρεμπόδισε την πρόσβαση της κυρίας Μπακογιάννης στο δικαστήριο κατά παράβαση του άρθρου 6, παρ.1 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Διαβάστε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου
Διαβάστε την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη

«Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και στα δικαστήρια. Όταν τον Ιούλιο του 2018 προσέβαλε την αξιοπρέπειά μου και την μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, ο Πάνος Καμμένος κρύφτηκε ο ίδιος πίσω από την υπουργική του ασυλία για να μην επιτρέψει στην Ελληνική δικαιοσύνη να εξετάσει την μήνυσή μου για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση διά του τύπου. Από την βολική θέση του υπουργού-υβριστή τον ξετρύπωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει την τότε κυβερνητική πλειοψηφία των ΣυριζΑνελ για την ποινική ασυλία που παρανόμως του παρείχε. Εφ’εξής, κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί για τις ύβρεις του έναντι των Ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, όπως συμβαίνει για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».

Το έγγραφο της απόφασης εδώ

 

fimotro
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ποινική ασυλία στον Καμμένο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news