facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Λάρισα: 50χρονος Ρομά το νέο κρούσμα κορωνοϊού

Ένας 50χρονος Ρομά είναι το μοναδικό θετικό κρούσμα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας στη Λάρισα.

Ο 50χρονος είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο σήμερα το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με υψηλό πυρετό.

Εκεί ελήφθη δείγμα το οποίο βγήκε θετικό στην εξέταση που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

larissanet
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: 50χρονος Ρομά το νέο κρούσμα κορωνοϊού"

Κορονοϊός: Αποχή των δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι τις 30 Απριλίου

Την απόφαση να απέχουν από τα καθήκοντά τους, έλαβαν σήμερα τα μέλη του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη, παρά τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας, δεν έχουν ληφθεί στους χώρους των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων της Π.Ε Ηρακλείου και του Κτηματολογικού Γραφείου της πόλης, τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και ότι δεν έχει διατεθεί στις Υπηρεσίες αυτές το απαραίτητο υγειονομικό υλικό γενικής και ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή επαναλειτουργία τους.

«Κατόπιν αυτών, αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων Ηρακλείου από 28 Απριλίου 2020 μέχρι και 30 Απριλίου 2020 από όλες τις διαδικασίες (δικαστικές και εξωδικαστικές) προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη προετοιμασία των Υπηρεσιών και την προσαρμογή τους στα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας και προφύλαξης που θα επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών από τους δικηγόρους και θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά το διάστημα της αποχής, δεν θα χορηγούνται άδειες για την κατάθεση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων (πλην αυτών που περιλαμβάνουν αίτημα προσωρινής διαταγής) και την παράσταση ενώπιον Δικαστηρίων (πλην αυτών στο πλαίσιο αιτημάτων προσωρινής διαταγής καθώς και εκδίκασης αυτόφωρων πλημμελημάτων), δεν θα πραγματοποιούνται καταθέσεις εγγράφων (πλην της περίπτωσης εκπνοής προθεσμίας τροπής προσημειώσεων υποθήκης) και έρευνες στα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά Γραφεία.


Επιπλέον, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπως αναφέρεται ο Δικηγορικός Σύλλογος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις παρεμβαίνοντας και συμβάλλοντας όπου απαιτείται προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, υπαλλήλους και πολίτες, ενώ παράλληλα όπως σημειώνεται «Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. υιοθετεί πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει επανειλημμένα ανακοινωθεί από την Ολομέλεια και καλεί την Κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της προς τον πληττόμενο κλάδο των Δικηγόρων». Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου αποφάσισε την αγορά υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) που θα διαθέσει στα μέλη του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αποχή των δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι τις 30 Απριλίου"

Λιβύη - Χαφτάρ: Έλαβα τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσω

Ο ισχυρός άντρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ότι έλαβε την «λαϊκή εντολή» να κυβερνήσει τη Λιβύη, υποσχόμενος να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης.

Υποστηριζόμενος από ένα κοινοβούλιο με έδρα στην ανατολική Λιβύη, ο Χάφταρ αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο στρατάρχης είπε πως σήμερα «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίσει από ποιο θεσμό έλαβε την «λαϊκή εντολή».

Επίσης, δεν ανέφερε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της «εντολής», συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που πιθανόν να διαδραματίσει το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από αυτή τη συνέλευση που εκλέχθηκε το 2014.

Οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους», διαβεβαίωσε.

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ» που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η GNA. Το 2017, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε «λήξει».

Ούτε το κοινοβούλιο ούτε η GNA έχουν σχολιάσει επί του παρόντος την ανακοίνωση του στρατάρχη.

Στις 23 Απριλίου, ο Χάφταρ ζήτησε από τους Λίβυους να επιλέξουν ένα θεσμικό όργανο για να του αναθέσουν την αποστολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά το τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, της συμφωνίας Σκιράτ. Στη συνέχεια ανέφερε τη δημιουργία μιας «συνταγματικής διακήρυξης» που θα διέπει τη χώρα.

Βυθισμένη στο χάος από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται σήμερα από μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Χάφταρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο στρατάρχης προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη - Χαφτάρ: Έλαβα τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσω"

Γαλλία: Πάνω από 23.000 οι νεκροί – 437 το τελευταίο 24ωρο

Το όριο των 23.000 νεκρών από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε σήμερα η Γαλλία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση, με 437 νεκρούς. Από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 14.497 άνθρωποι σε νοσοκομεία (+295 από χθες) και 8.796 (+142) σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα. Συνολικά τα θύματα από τις αρχές Μαρτίου έφτασαν τα 23.293.

Αντιθέτως, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε στους 4.608 (-74).

Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις 17 Μαρτίου. Η γαλλική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει την οικονομία, χωρίς ταυτόχρονα να αναζωπυρώσει την επιδημία.

Η κρίση αποτυπώνεται εύγλωττα στα στοιχεία που αφορούν την ανεργία τη Γαλλία τον Μάρτιο, οπότε καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ 7,1% (+246.000 άνθρωποι).

Καθώς απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι να αρχίσει η διαδικασία «κανονικοποίησης», πολλά ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί: θα γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες ή όχι; Τι είδους εξετάσεις θα γίνονται και σε ποιους; Θα ξανανοίξουν τα καταστήματα παντού ή ανά περιοχή; Και τι θα γίνει με τις καλοκαιρινές διακοπές;

Το Επιστημονικό Συμβούλιο που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση στις συστάσεις του, το βράδυ του Σαββάτου, έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη άρση» της καραντίνας. Πρότεινε επίσης, αντιθέτως με αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εφόσον επαναλειτουργήσουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Πάνω από 23.000 οι νεκροί – 437 το τελευταίο 24ωρο"

Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στα μαθήματα και στις εξετάσεις οδήγησης

Μέτρα προστασίας και υγιεινής θα λαμβάνονται από δω και στο εξής για τα μαθήματα και τις εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες και αναμένεται να ξεκινήσουν, εφόσον βέβαια δοθεί το "πράσινο φως" από τον ΕΟΔΥ, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στα μέτρα προβλέπεται ο αριθμός των υποψηφίων στις αίθουσες να είναι μειωμένος κατά 50%, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα (είτε πρόκειται για μάθημα, είτε για εξέταση) θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά γάντια και μάσκες.
Τα καθίσματα θα έχουν κενά μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Τόσο στην πρακτική εξέταση, όσο και στα μαθήματα που γίνονται, υποψήφιοι και εκπαιδευτές θα είναι εξοπλισμένοι με τα μέτρα ατομικής υγιεινής (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά), ενώ θα έχουν ανοιχτά παράθυρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Τα παραπάνω μέτρα προστασίας υέθηκαν στην 1η διαδικτυακή συνάντηση-ενημέρωση σχολών οδηγών και εκπαιδευτών που οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την επόμενη μέρα των εξετάσεων και της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Ζαριφόπουλος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου και εκπαιδευτές, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε αναλάβει ο Α' αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Ν. Γρέτζελος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, όταν αρχίσει η λειτουργία των σχολών οδήγησης, θα λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:
• Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιούνται εντός των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.) με την φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, κλπ) και στο 50% της δύναμης της χωρητικότητας του κέντρου, δηλαδή ουσιαστικά διπλασιάζοντας τα τετραγωνικά που χρειάζεται να έχει το κέντρο ανά εκπαιδευόμενο άτομο.
• Οι θεωρητικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στις αίθουσες εξετάσεων των διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών, με μείωση των εξεταζόμενων στο 50% της χωρητικότητάς τους και με τη χρήση όλων των αναγκαίων μέτρων.
• Τα πρακτικά μαθήματα θα γίνονται με τα εκπαιδευτικά οχήματα των σχολών οδήγησης με την τήρηση και χρήση όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).
• Οι πρακτικές εξετάσεις θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο, τηρώντας και σε αυτές όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.
Όσον αφορά στις πρακτικές εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης δικύκλου,δεδομένου ότι αυτές γίνονται σε εξωτερικό χώρο, δεν τίθεται ζήτημα υγειονομικής προστασίας, ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη φάση κατά την οποία ο υποψήφιος ακολουθείται από τον εκπαιδευτή με άλλο όχημα. Ειδικά για τη θεωρητική εκπαίδευση, επί του παρόντος δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται εξ αποστάσεως. Ωστόσο εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Στις ανανεώσεις διπλωμάτων, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί το πρώτο διάστημα λειτουργίας των υπηρεσιών στις κατηγορίες C, D, και CE και στη συνέχεια στις άδειες οδήγησης άνω των 65 ετών.
ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στα μαθήματα και στις εξετάσεις οδήγησης"

Βρετανία: Πάνω από 21.000 οι θάνατοι στα νοσοκομεία, 360 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Τους 21.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι συνολικά σε νοσοκομεία της Βρετανίας από τον κορονοϊό (21.092), με τους 360 νέους θανάτους που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα «ο δρόμος είναι μακρύς» σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των νεκρών με τον οποίο πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα. Με βάση τα επίσημα δεδομένα που παρουσίασε, ο αριθμός των περιστατικών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή μειώνεται, ωστόσο, δεν υπάρχει εξίσου γρήγορη μείωση των ασθενών που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός ανθρώπων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία με Covid μειώθηκε κατά 16%, από 18.667 σε 15.712.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι όσο μικρότερος μένει ο αριθμός μετάδοσης του ιού (κάτω από το 1), τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα από το σημείο κορύφωσης της πανδημίας και τόσο περισσότερη θα είναι η ευελιξία της κυβέρνησης να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα χαλαρώσει το lockdown. Είπε, επίσης, ότι ο αριθμός εξάπλωσης μειώνεται στα νοσοκομεία, αλλά είναι δυσκολότερο να εξακριβωθεί στους οίκους φροντίδας, ενώ παραμένει άγνωστο κατά πόσο το άνοιγμα των σχολείων επηρεάζει τον αριθμό μεταδοτικότητας.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, εξέφρασε ανησυχία για έναν μικρό αριθμό περιστατικών σε παιδιά που εμφανίστηκαν να έχουν κάποιο είδους σοβαρές επιπτώσεις από τύπο ασθένειας που συνδέεται με τον κορονοϊό. Για το θέμα αυτό ο ιατρικός επικεφαλής του NHS Αγγλίας, Στίβεν Πόουις, δήλωσε ότι η υπηρεσία δημόσιας υγείας Αγγλίας εξετάζει κατεπειγόντως το θέμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάποια σύνδεση.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε καταβολή χρημάτων ύψους 60.000 λιρών στις οικογένειες προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εργασία τους για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού.

ΑΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Πάνω από 21.000 οι θάνατοι στα νοσοκομεία, 360 νεκροί το τελευταίο 24ωρο"

Σουηδία: Λάβαμε αυστηρά μέτρα χωρίς επιβολή απαγορεύσεων

Αντικρούοντας κριτικές για τα χαλαρά μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που έλαβε η Σουηδία, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε πολυάριθμες άλλες χώρες , η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η σκανδιναβική χώρα έλαβε αυστηρά μέτρα χωρίς να επιβάλει απαγορεύσεις στην μάχη κατά του ιού.

Η Αν Λίντε, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είπε πως η αντίληψη ότι η ζωή στη Σουηδία συνεχίζει την καθημερινή της ρουτίνα, είναι απλά λάθος.

«Η σουηδική κυβέρνηση έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση έλαβε αυτά τα μέτρα ζητώντας από τους πολίτες να τα τηρήσουν, χωρίς να επιβάλει απαγορεύσεις», τόνισε.

«Για παράδειγμα, συμβουλεύσαμε όλους να μείνουν σπίτι το Πάσχα. Το 96% των ανθρώπων ακολούθησε αυτή τη συμβουλή. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ενεργεί με υποδείξεις και όχι με απαγορεύσεις», πρόσθεσε η ΥΠΕΞ.

Το βασίλειο των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά 18.700 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και 2.270 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των σουηδικών υγειονομικών αρχών, ένα ποσοστό θνησιμότητας σημαντικά υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στις άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες.

ΑΜΠΕ, Anadolu/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Λάβαμε αυστηρά μέτρα χωρίς επιβολή απαγορεύσεων"

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Έκανε σήμερα check in στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Και δεν τη θερμομέτρησε κανείς

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου περνά τις μέρες της καραντίνας, η Βίκυ Χατζηβασιλείου ταξίδεψε αεροπορικώς σήμερα στην Αθήνα, με αφορμή την επανέναρξη των γυρισμάτων του σόου του Open, Just The 2 Of Us, όπου  διαγωνίζεται.
Με μία επεξηγηματική και ιδιαίτερα οργισμένη ανάρτησή της στο instagram, η ίδια περιέγραψε την έλλειψη μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού που διαπίστωσε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, πριν επιβιβαστεί στην πτήση για Αθήνα. 

«Άλλη μια… απλή εβδομάδα ξεκινά. Εγώ αναγκαστικά χρειάστηκε σήμερα να ταξιδέψω για τη δουλειά μου. Φόρεσα τη μάσκα μου, τα γυαλιά μου, το πλαστικό πανωφόρι μου, τα γάντια μου μιας χρήσης, κι έφτασα στο αεροδρόμιο. 
Στον έλεγχο χειραποσκευών μου έδωσαν την πλαστική λεκάνη που χρησιμοποίησε ο προηγούμενος κύριος (άραγε ήταν φορέας? Ασυμπτωματικός? Ή ήταν ο προηγούμενος απ αυτόν που χρησιμοποίησε την ίδια λεκάνη?…) Πρότεινα στον υπεύθυνο του αεροδρομίου να έχουν απολυμαντικά σπρέι για να απολυμαίνει ο κάθε επιβάτης τη δική του λεκάνη ώστε να αποφύγουμε την όποια διασπορά του Covid 19. Ο ιός μένει στις πλαστικές επιφάνειες τουλάχιστον 3 μέρες! Συμφώνησε. Εκ των υστέρων. ΜΑ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΟΙΝΉ ΛΟΓΙΚΉ?? Δεν μας θερμομέτρησε δε κανείς!

Μετά προχώρησα στο ένα και μοναδικό κυλικείο που λειτουργεί στο ερημωμένο αεροδρόμιο Μακεδονία, για να αγοράσω χαρτομάντιλα. Όταν μου έδωσε ο πωλητής τα ρέστα, αναλογίστηκα πόσα χέρια τα έχουν ακουμπήσει πριν από μένα…. Ο ιός παραμένει στις μεταλλικές επιφάνειες τουλάχιστον 3 ημέρες. 
Όταν έφτασα στο gate, μου ζητήθηκε, εκτός βέβαια από την ταυτότητα, και το δικαιολογητικό του ταξιδιού μου. Τα έδειξα τη συνοδό εδάφους η οποία τα πήρε στα χέρια της (φορώντας γάντια), για να τα τσεκάρει. Κι αν εγώ είμαι φορέας χωρίς να το γνωρίζω, και η συνοδός έκανε διασπορά του ιού από τα δικά μου έγγραφα, στους υπόλοιπους επιβάτες μέσω των δικών τους εγγράφων? Όπως καταλαβαίνετε, δεν αλλάζει τα γάντια της σε κάθε επιβάτη!...

Κατόπιν μπήκαμε στο λεωφορείο! Χωρίς καμία επιβεβλημένη απόσταση ασφαλείας. Ο ένας δίπλα στον άλλον!! Και όταν μπήκαμε στο αεροσκάφος, 14 επιβάτες όλοι κι όλοι, αντί να μας τοποθετήσουν σε απομακρυσμένες θέσεις, καθόμασταν 4, 4, ανά σειρά!!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙ!! Αυτό που ΚΑΤΆΛΑΒΑ όμως σίγουρα είναι ότι από όλα τα ατομικά μέτρα που λαμβάνει ο καθένας, ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ : ΤΟ ΣΤΑΎΡΟ ΤΟΥ! ΚΑΤΆΛΑΒΕΣ?…

Καλή εβδομάδα!… ❤».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίκυ Χατζηβασιλείου: Έκανε σήμερα check in στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Και δεν τη θερμομέτρησε κανείς"

Ιταλία: Σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων – 330 νεκροί σε 24 ώρες

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία ανήλθαν στα 199.414 καθώς σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 1.739 νέα κρούσματα ενώ 330 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Οι νεκροί έφτασαν συνολικά τους 26.977 ενώ παράλληλα, 66.624 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 197.675 και είχαν χάσει την ζωή τους 26.644 άνθρωποι ενώ 64.928 είχαν θεραπευθεί.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 1.956 ασθενείς και, συνολικά, 20.353 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 83.504 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο περιορίζεται σημαντικά (585 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 70 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή τέταρτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων περιορίζεται κατά 112 ανθρώπους σε σχέση με χθες. Η μείωση των κρουσμάτων συνεχίζει να δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (ο οποίος απόψε θα επισκεφθεί τρεις πόλεις της Λομβαρδίας), συνεχίζει να τονίζει ότι η μετάβαση στην δεύτερη φάση, με μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.

Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε ότι από τις 4 Μαΐου και πέρα θα λειτουργήσουν η μεταποιητική βιομηχανία και ο οικοδομικός τομέας, αλλά οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για τις μετακινήσεις τους. Μόνη ουσιαστική διαφορά, στο θέμα αυτό, είναι ότι οι Ιταλοί θα μπορούν να επισκέπτονται και συγγενικά τους πρόσωπα, ή άτομα με τα οποία διατηρούν σταθερό δεσμό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων – 330 νεκροί σε 24 ώρες"

Τσιόδρας: Νέα συμπτώματα ίσως «δείχνουν» κορωνοϊό

Νέα συμπτώματα στον κατάλογο εκείνων που πρέπει να μην κινητοποιήσουν για το ενδεχόμενο να έχουμε προσβληθεί από τον κορωνοϊό πρόσθεσε η επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως είπε κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας «η επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσέθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας. Περιλαμβάνουν εκτός από τα γνωστά μας, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα ο οποίος μπορεί να είναι ξερόβηχας, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από απόχρεμψη, το λαχάνιασμα ή την δυσκολία στην αναπνοή, που ήταν τα τρία κύρια συμπτώματα γι’ αυτή τη νόσο, τις κρυάδες, το ρίγος, δηλαδή το τρεμούλιασμα του ανθρώπου, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία, δηλαδή τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και την ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης».

Ο κ.Τσιόδρας κατέληξε: «Τα συμπτώματα σας θυμίζω εμφανίζονται δύο έως δέκα τέσσερις ημέρες μετά την έκθεσή μας στον ιό και συνήθως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε τρεις με επτά ημέρες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Νέα συμπτώματα ίσως «δείχνουν» κορωνοϊό"

Σάμος: Οκτώ συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΚΥΤ

Οκτώ άτομα, αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Σάμου, συνελήφθησαν σήμερα κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, καθώς και για τα αδικήματα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης.

Σύμφωνα με τη σε βάρος τους δικογραφία, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια με βιαιοπραγίες, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, ενώ έβαλαν και φωτιές.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι εκβίαζαν άλλους αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη δομή, προκειμένου έναντι χρηματικής αμοιβής να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη δυο αιτούντες άσυλο, που έχουν συμπεριληφθεί στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Οκτώ συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΚΥΤ"

Επιστολή εισαγγελέων σε Τσιάρα: Να ληφθούν επιπλέον μέτρα στα δικαστήρια

Τη λήψη επιπλέον μέτρων στα δικαστήρια της χώρας ενόψει της σταδιακής επαναλειτουργίας του ζητάει με επιστολή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεση της στην παράταση του δικαστικού έτους με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή των εισαγγελέων στον υπουργό Δικαιοσύνης τονίζεται : “Μετά τη δημοσίευση του Ν.4684/2020 (ΦΕΚ 86/ 25-4-2020), στον οποίο προβλέπεται ο περιορισμός του διαστήματος των δικαστικών διακοπών από 16η Ιουλίου μέχρι 31η Αυγούστου και της με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.26804 26-4-2020 (ΦΕΚ B 1588/2020) Κ.Υ.Α, στην οποία ορίζονται όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα που προβλέφθηκαν στην από 24.4.2020 εισήγηση της 33ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων και δη:

α) χρήση μάσκας όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας, συνηγόρους και διαδίκους,


β) διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους,

γ) τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων, κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρου,

δ) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ.

«Προτεραιότητα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας»

και προκειμένου να γίνει ομαλά η επικείμενη επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, χωρίς τον κίνδυνο διασποράς μολύνσεων, λόγω του συνωστισμού που αναπόφευκτα υπάρχει στους δικαστικούς χώρους εργασίας, σας θέτουμε ως προτεραιότητα ζωτικής σημασίας, για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, τη λήψη αναγκαίων μέτρων που εξυπηρετούν τις ανωτέρω συστάσεις της και δη:

α) την τοποθέτηση διάφανων διαχωριστικών στις δικαστικές αίθουσες (τόσο στις έδρες όσο και στα έδρανα των συνηγόρων) και στις υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης (που έρχονται σε επαφή με κοινό) όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας,

β) την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών αντισηπτικών υγρών και μασκών προς διανομή στο απασχολούμενο στις δικαστικές υπηρεσίες προσωπικό, στους εισερχόμενους πολίτες, αλλά και την τακτική απολύμανση όλων των χώρων,

«Δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιφυλάξεις μας»

γ) τη λήψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία να τείνει στην αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών δικαστηρίων από ήσσονος απαξίας υποθέσεις αλλά και στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, τα οποία έχουμε θέσει ήδη και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε άμεσα στη διάθεσή σας , καθόσον είναι γνωστό ότι, με τις συσσωρευμένες προς εκδίκαση υποθέσεις στα ποινικά δικαστήρια και τις υπάρχουσες υλικοτεχνικές υποδομές, είναι αδύνατο να τηρηθούν ούτε κατ’ επίφαση οι συστάσεις περί απαγόρευσης συνωστισμού στις δικαστικές αίθουσες.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τόνισε με αδιάσειστα επιχειρήματα την επιφύλαξή της κατά πόσο η μείωση του χρόνου των «δικαστικών διακοπών» θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Τα ανωτέρω επιχειρήματα ενισχύει ακόμα και σήμερα η επισκόπηση των στατιστικών των Εισαγγελιών της χώρας που αποδεικνύουν ότι, σε καιρό πανδημίας, οι Έλληνες Εισαγγελείς υπερέβαλαν εαυτόν σε υπηρεσιακή απόδοση και όπως και ο ίδιος τονίσατε πρόσφατα σε δημόσια τοποθέτησή σας, το ίδιο πράττουν αποδεδειγμένα συνεχώς και κατά το χρονικό διάστημα των κατ’ επίφαση «δικαστικών διακοπών», προκειμένου να εξαλειφθεί η διαρκώς συσσωρευόμενη εκκρεμής δικαστική ύλη, η οποία πρωτίστως οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και υποδομών αλλά και γενναίων νομοθετικών πρωτοβουλιών, την οποία διαρκώς, επισταμένως και με κάθε ευκαιρία τονίζουμε.

Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι οι ανωτέρω επιφυλάξεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη.

Ωστόσο σας παρακαλούμε θερμά να λάβετε σοβαρά υπόψη, τις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, ώστε να ληφθούν όλες οι αναγκαίες και άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου η δικαιοσύνη να επαναλειτουργήσει ποιοτικά και με ομαλότητα, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στο υπέρτατο όλων αγαθό της δημόσιας υγείας.

Με τη θέληση να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνουμε και πάλι ότι είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας να αναπτύξουμε με κάθε λεπτομέρεια τις προτάσεις μας”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή εισαγγελέων σε Τσιάρα: Να ληφθούν επιπλέον μέτρα στα δικαστήρια"

Τσιόδρας: Στους 136 οι νεκροί, 17 νέα κρούσματα – «Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας

Συνολικά 2.534 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (το 55.5% αφορά άνδρες), όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 17 είναι νέα (12 σχετίζονται με γνωστή πηγή μετάδοσης). Από τα συνολικά κρούσματα, 580 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα. Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, σύμφωνα με την επιτροπή.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 43 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι 11 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Το 89% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 65 ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 66.094 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορωνοϊό.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο ακόμα θανάτους λόγω του Covid- 19 στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει στα 136. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 74 έτη, από αυτούς οι 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 90,4% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.
Η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου, προειδοποίησε στην αποψινή ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας.
«Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή». Είπε ότι ως επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία ώστε να μπορούν έγκαιρα να προβλέψουν αν η άρση των μέτρων συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού και στην κοινότητα.
«Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας», τόνισε ο κος Τσιόδρας που πρόσθεσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία όπως είπε θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους


Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τη χρήση μάσκας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή ήταν σαφής λέγοντας κατά πλειοψηφία ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, η οποία πλέον γίνεται υποχρεωτική σε συγκεκριμένους χώρους. Η μάσκα, σύμφωνα με την επιτροπή, «θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποχρεωτικό μέτρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους, όπως νοσοκομεία, παντοπωλεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ιατρεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.
Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι».
Για μια ακόμη φορά, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι είναι λάθος η μάσκα να δίνει τη ψευδή αίσθηση ασφάλειας και για αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με πλύσιμο των χεριών, σωστή χρήση της, χρήση αντισηπτικού το οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει στην τσέπη μας, τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων όταν φοράμε και αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας.
Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την επανεμφάνιση του ιού σε γυναίκα η οποία είχε νοσήσει, είχε αναρρώσει και ήταν αρνητική στα σχετικά τεστ, είπε ότι πιθανότατα πρόκειται για επανανίχνευση ή μεγάλη παραμονή του ιού στο σώμα, ακόμη και για ένα μήνα αφότου βρέθηκε θετική στον ιό. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επαναλοίομωξη, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης. Όμως, τα περιστατικά αυτά χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση και προσοχή καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος για το τι έχει συμβεί». Ο ίδιος τόνισε ότι η περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να διαφέρει από άλλες που έχουν αναφερθεί διεθνώς και είπε ότι παρακάλεσε να συνεχιστεί η παρακολούθηση του περιστατικού. Ωστόσο, επισήμανε ότι τέτοιου είδους περιστατικά φαίνεται ότι δεν συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.
«Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη γιατί σε όλη τη διάρκειά της ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε θέσει, όμως προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση μέτρων» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε, η άρση των μέτρων θα πρέπει να μεταβάλλει και να μεταφέρει την προσωπική μας ευθύνη από το στοίχημα της μέχρι σήμερα παραμονής μας στο σπίτι, στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.
Το πέρασμα της νέας φάσης θα εκτυλίσσεται κανονικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρξει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία.
Ο κανόνας είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας, κατέστησε σαφές.
Υπογράμμισε εκ νέου ότι ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτομαγιά, «άρα δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές».
Επίσης, ανέφερε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ενημέρωσε ακόμα ότι παρατείνεται η ισχύς των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στον δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ενώ ανακοίνωσε ότι από αύριο το πρωί λήγουν και αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν στα περιοριστικά μέτρα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στην παραλία Πάτρας και στην παραλία Βόλου.
economy365
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Στους 136 οι νεκροί, 17 νέα κρούσματα – «Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας"

Πρόταση Τσιόδρα για ιντερφερόνη λάμδα κατά κορωνοϊού

Τη χορήγηση ενός καινοτόμου φαρμάκου κατά της CoViD-19, το οποίο στοχεύει ιούς, προτείνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Η πρόταση γίνεται με επιστημονικό άρθρο, το οποίο δημοσίευσε χθες στο επιστημονικό περιοδικό ΕΜΒΟ και το συνυπογράφει ο ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ευάγγελος Ανδρεάκος (φωτογραφία κάτω).
Στο εισαγωγικό τους σημείωμα, οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν πως υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν επειγόντως δύο μείζονα κλινικά προβλήματα σε ασθενείς με CoViD-19: η επίμονη παρουσία του κορωνοϊού στο πνεύμονα και η πρόκληση μίας "καταιγίδας κυτοκινών", που οδηγούν σε πνευμονία και στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).
Οι συντάκτες υπογραμμίζουν πως οι πεγκυλιωμένες ιντερφερόνες λάμδα υπάρχουν ήδη και έχουν ένα ασφαλές προφίλ κατά τη χορήγηση στον άνθρωπο.
Η θεραπεία με τις συγκεκριμένες ουσίες για τη μείωση του ιικού φορτίου και την πρόληψη της μαζικής βλάβης των ιστών στους πνεύμονες, είναι μία πολλά υποσχόμενη υπόθεση, η οποία πρέπει να δοκιμαστεί στην κλινική πράξη.
Δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικού εμβολίου – σημειώνουν – και της προοπτικής για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, η μελέτη πρέπει να ξεκινήσει νωρίς.
Η ιντερφερόνη λάμδα παράγεται και από τον οργανισμό ως αντίδραση στις λοιμώξεις. Για να υπάρξει, ωστόσο, επαρκής απάντηση, απαιτούνται σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από τις φυσικά παραγόμενες.
Η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων έχει την ιδιότητα να διεγείρει τα κύτταρα που έχουν ως ρόλο την άμυνα του οργανισμού και είναι πολύ σημαντικά στην προστασία του ασθενούς κατά τη λοίμωξη.
Έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν συγκεκριμένους υποδοχείς, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της βλάβης και τον καλύτερο έλεγχο της λοίμωξης.

Σύνδρομο

Το 15% των ασθενών με CoViD-19 αναπτύσσουν σοβαρή πνευμονία, η οποία απαιτεί νοσηλεία και υποστήριξη με οξυγόνο, ενώ για το 5% των ασθενών απαιτείται εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ενός τύπου αναπνευστικής ανεπάρκειας, που χαρακτηρίζεται από μια ταχεία και διαδεδομένη υπερφλεγμονώδη απόκριση στους πνεύμονες. Έχει επίπτωση στη λειτουργία ανταλλαγής αερίων και οδηγεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια.
Στη φάση αυτή, ο μηχανικός αερισμός είναι η κύρια θεραπευτική επιλογή για να διατηρηθεί ο πνεύμονας σε λειτουργία, δίνοντας παράλληλα στον οργανισμό χρόνο να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
Η κατανόηση του τι προκαλεί το παραπάνω σύνδρομο και η ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών για την πρόληψη ή έλεγχο της έντασής του, αποτελεί κλειδί για τη διάσωση χιλιάδων ζωών.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση Τσιόδρα για ιντερφερόνη λάμδα κατά κορωνοϊού"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.408 παραβάσεις την Κυριακή για άσκοπες μετακινήσεις

«Ξεθαρρεύουν», φαίνεται, οι πολίτες σε όλη τη χώρα, με «σύμμαχο» τον καλό καιρό, και «σπάνε» την καραντίνα όλο και συχνότερα. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και ο αριθμός των άσκοπων μετακινήσεων -τουλάχιστον αυτών που επιβεβαιώνονται...

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Απριλίου βεβαιώθηκαν 1.408 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

(476) στην Αττική,
(262) στη Θεσσαλονίκη,

(158) στην Κρήτη,
(103) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (86 ) στη Δυτική Ελλάδα,
 (65) στα Ιόνια Νησιά,

 (57) στην Πελοπόννησο,
 (46) στη Στερεά Ελλάδα,
 (38) στη Θεσσαλία,
 (38) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (30) στο Νότιο Αιγαίο και
 (21) στο Βόρειο Αιγαίο,
 (19) στην Ήπειρο,
 (9) στη Δυτική Μακεδονία.

floisvos_2





Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε 57 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.245 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε 816 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων (πινακίδες) για 60 ημέρες.

Εκτός από τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις, βεβαιώθηκαν και 69 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, ως ακολούθως:

(53) στην Αττική,
 (9) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (3) στη Θεσσαλονίκη,
 (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (1) στη Δυτική Μακεδονία και
 (1) στη Στερεά Ελλάδα.

Σήμερα, Δευτέρα, από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν (9) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:

(6) στην Αττική,
(1) στη Θεσσαλονίκη,
(1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
(1) στη Δυτική Μακεδονία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (6) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.254) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (822) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

(489) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(190) στην Αττική,
(49) στη Θεσσαλονίκη,
(46) στην Κρήτη,
(38) στα Ιόνια Νησιά,
(30) στη Θεσσαλία,
(26) στην Κεντρική Μακεδονία,
(26) στη Δυτική Ελλάδα,
(22) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(20) στην Πελοπόννησο,
(18) στη Στερεά Ελλάδα,
(13) στο Νότιο Αιγαίο,
(6) στην Ήπειρο,
(3) στο Βόρειο Αιγαίο και
(2) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (54.906) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ). Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.408 παραβάσεις την Κυριακή για άσκοπες μετακινήσεις"

Αποχή δικαστικών υπαλλήλων σε 12 Ειρηνοδικεία της Αττικής. Διαμαρτύρονται για ελλιπή μέτρα

Μετά τους δικηγόρους και οι δικαστικοί υπάλληλοι σε 12 Ειρηνοδικεία της Αττικής αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντα τους αύριο, πρώτη μέρα της επανεκκίνησης κάποιων λειτουργιών της Δικαιοσύνης. Διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας τους από τον κορωνοϊό.
Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του, το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας αποφάσισε την αποχή των δικαστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κρωπίας, Ιλίου, Λαυρίου, Ν. Ιωνίας, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου.


Υποστηρίζουν πως παρά το αίτημα που έγκαιρα υπέβαλαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα που προβλέπονται στην ΚΥΑ για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων.
Σημαντικότερο όλων, οι δικαστικοί υπάλληλοι θεωρούν ότι είναι η παρουσία ενός αστυνομικού ή υπαλλήλου σεκιούριτι που θα ελέγχει την προσέλευση των πολιτών και των δικηγόρων στις δικαστικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλίζεται το προβλεπόμενο όριο των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κλειστούς χώρους.
Όπως αναφέρει η Ένωση Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωση της:
«Από αύριο 28-4-2020, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 26804/25-4-2020 ΚΥΑ των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, θα επαναλειτουργήσουν μερικώς οι Δικαστικές Υπηρεσίες σε ότι αφορά τις  διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες Ασφαλιστικών Μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.
Οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη και ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών, που πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, αναφέρονται αναλυτικά στην ανωτέρω κοινή Υπουργική Απόφαση:
“Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του, εφόσον διαθέτει, ορίζονται όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη του για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και, ιδίως, τα υγειονομικά μέτρα που προβλέφθηκαν στην από 24-4-2020 εισήγηση της 33ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημοσίας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες, ήτοι:
  1. Σύσταση για χρήση μάσκας όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας αλλά και από τους συνηγόρους και διαδίκους.
  2. Διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.
  3. Τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο.
  4. Καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ”
Το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την αποχή των Δικαστικών Υπαλλήλων που υπηρετούν στα Ειρηνοδικεία, ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ, ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ,  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ,  ΚΡΩΠΙΑΣ, ΙΛΙΟΥ, ΛΑΥΡΙΟΥ,  Ν. ΙΩΝΙΑΣ, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,  ΜΕΓΑΡΩΝ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, δεδομένου ότι δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις με κυριότερη την απουσία Αστυνομικού Οργάνου ή υπαλλήλου σεκιούριτι που θα ελέγχει την προσέλευση των πολιτών και των δικηγόρων στις Δικαστικές Υπηρεσίες, ώστε να διασφαλίζεται το προβλεπόμενο όριο των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κλειστούς χώρους.
Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον ΣΔΥΑ, την ΟΔΥΕ αλλά και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.»
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή δικαστικών υπαλλήλων σε 12 Ειρηνοδικεία της Αττικής. Διαμαρτύρονται για ελλιπή μέτρα"

Τουρκία: Συλλαμβάνουν όποιον επικρίνει την διαχείριση του κορονοϊού από την κυβέρνηση

Η αστυνομία στην Τουρκία έχει συλλάβει από τον προηγούμενο μήνα τουλάχιστον 400 ανθρώπους οι οποίοι κατηγορούνται για «προκλητικές» αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στη διάρκεια των 42 τελευταίων ημερών, 6.362 λογαριασμοί στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν εντοπιστεί, 855 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί και 402 άνθρωποι έχουν συλληφθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Οι αρχές στην Τουρκία έχουν εξαπολύσει αδιάκοπο κυνηγητό για τον εντοπισμό ανθρώπων που φέρονται να διαδίδουν φήμες για τον ιό ή επικρίνουν τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε πει πως άλλοι 410 άνθρωποι είχαν συλληφθεί με βάση παρόμοιες κατηγορίες με αυτές που αναφέρονται σήμερα.

Η Τουρκία έχει καταγράψει περισσότερους από 2.800 θανάτους που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό και τουλάχιστον 110.000 κρούσματα.

AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Συλλαμβάνουν όποιον επικρίνει την διαχείριση του κορονοϊού από την κυβέρνηση"

Βίντεο: Το αδιαχώρητο σε νέο γλέντι Ρομά - Δοκιμάζουν την ανοσία της αγέλης;

Απίστευτες εικόνες από γλέντι αθίγγανων στα Άνω Λιόσια, την περασμένη Παρασκευή. Συνωστίσθηκαν σε κλειστό χώρο, ο ένας πάνω στον άλλον κυριολεκτικά, χορεύοντας και πίνοντας με χορεύτριες οριεντάλ για να ξορκίσουν... τον κορωνοϊό.

Το γλέντι πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ρομά σε κατοικία των Άνω Λιοσίων, εκεί όπου δύσκολα φτάνει το χέρι του Νόμου. Σε μια από τις σκληροπυρηνικές γειτονιές, δεκάδες αθίγγανοι συνωστίσθηκαν με αφορμή την ονομαστική γιορτή ενός φίλου τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Οι καλεσμένοι έπιναν και γλένταγαν μαζί με οριεντάλ χορεύτριες, ο ένας δίπλα στον άλλον με τη μουσική από τα κλαρίνα να καλύπτει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Όσο για μέτρα προστασίας, μάσκες και τα σχετικά, αυτά ούτε για αστείο, καθώς οι ευάλωτες αυτές κοινωνικές ομάδες, δεν πιστεύουν σε κορωνοϊούς και πανδημίες και συμπεριφέρονται σα να μην πέρασε ποτέ ο ιός τα σύνορα της χώρας.

Δείτε το βίντεο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Το αδιαχώρητο σε νέο γλέντι Ρομά - Δοκιμάζουν την ανοσία της αγέλης;"

Οι Αμερικανοί προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προέτρεψε την Άγκυρα να σταματήσει τη γεώτρηση για αναζήτηση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κύπρου (ΑΟΖ).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Yavuz που έφτασε στις 20 Απριλίου στην περιοχή, την οποία η Κύπρος έχει κηρύξει ως αποκλειστική οικονομική ζώνη της, προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και συνεχίζουν να παροτρύνουν τα μέρη να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή », ανέφερε η Γκάρμπερ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας- TASS.

Όπως είπε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Κυπριακή Δημοκρατία:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές των σχεδίων της Τουρκίας για γεωτρήσεις στα ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί ένταση στην περιοχή».

Η Γκάρμπερ σημείωσε ότι η εκμετάλλευση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διευκολύνει τη συνεργασία και θα θέσει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία στο ίδιο το νησί.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της γενικά, πρέπει να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων», δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Σημειώνεται ότι παρόμοια δήλωση έκανε η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Αμερικανοί προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα"

Κορωνοϊός στη Βρετανία: Μειώνεται ο καθημερινός αριθμός νεκρών

Άλλοι 329 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους στα νοσοκομεία της Αγγλίας το τελευταίο 24ωρο, στη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά, 18.749 νοσοκομειακοί ασθενείς έχουν πλέον πεθάνει στην Αγγλία μετά την εμφάνιση της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα.

Οι τελευταίοι θάνατοι περιελάμβαναν κι έναν 29χρονο που ήταν μεταξύ 22 ατόμων χωρίς γνωστά υποκείμενα νοσήματα.

Η σημερινή είναι η μικρότερη ημερήσια αύξηση των θανάτων COVID-19 που ανακοίνωσε το NHS από τις 30 Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκαν 159 θάνατοι.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν είναι, ακόμα, η ώρα για να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Στο μεταξύ, επιπλέον 13 θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία στη Σκωτία, με το σύνολο να ανέρχεται, πλέον, σε 1.262.

Η Ουαλία ανέφερε ότι άλλα 8 άτομα με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους στα νοσοκομεία της σήμερα, με το σύνολο να είναι 796.

Τα δεδομένα για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Σημειώνεται πως οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν θανάτους στην κοινότητα, όπως εκείνοι στα κέντρα φροντίδας, με τους εμπειρογνώμονες να εκφράζουν ανησυχίες ότι πρόκειται για στοιχεία «κάτω από το ραντάρ».

Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να δημοσιεύσει συνολικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θανάτων στα νοσοκομεία αργότερα μέσα στην ημέρα. Την Κυριακή, το σύνολο ήταν 20.732.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στη Βρετανία: Μειώνεται ο καθημερινός αριθμός νεκρών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news