facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

«Αδειάζει» τις τουρκικές αρχές ο Ιμάμογλου για Τζιτζικώστα: «Σοβαρό περιστατικό, θα ενημερώσω την κοινή γνώμη»

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, μίλησε στο Open.

Ο Ιμάμουγλου τόνισε τα εξής: «κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Μάλιστα αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό».

Να υπενθυμίσουμε ότι την καταδίκη του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την αδιανόητη πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Για το συμβάν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δεσμεύτηκε, αύριο το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Επίσης, μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδειάζει» τις τουρκικές αρχές ο Ιμάμογλου για Τζιτζικώστα: «Σοβαρό περιστατικό, θα ενημερώσω την κοινή γνώμη»"

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Αδιανόητη η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία» λέει ο Κώστας Μπακογιάννης

Την καταδίκη του εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης μετά την πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση.

Έχοντας στο πλευρό του τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά με τον Απόστολο Τζιτζικώστα: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη.

Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση και συνολικά την επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Μάλιστα, ενημέρωσε για το συμβάν τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε αύριο το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον Δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Ο Κωστας Μπακογιαννης σημείωσε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο Αθήνα και Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν από κοινού το δίκτυο Β40, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία.

«Θέλαμε, σε πείσμα των καιρών να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα πως μπορούμε από κάτω προς τα πάνω να χτίσουμε γερές γέφυρες συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, διαλόγου» δήλωσε με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων, για να προσθέσει ότι «μην ξεχνάτε πως οι δήμοι είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να διερμηνεύσουμε, αν θέλετε, καλύτερα τα συναισθήματα των λαών μας.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόστολος Τζιτζικώστας: «Αδιανόητη η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία» λέει ο Κώστας Μπακογιάννης"

Σουηδία: Θα αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας θα αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) καθώς επιθυμεί να κερδίσει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο σουηδικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία και ο πολιτικός της βραχίονας PYD θεωρούνται από την Τουρκία προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Από το 1984, το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την YPG στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν σταματήσει να υποστηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή.

"Υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις και το PKK ...και δεν είναι καλό για τη σχέση μας με την Τουρκία", δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία Swedish Radio ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.

"Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ", σχολίασε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Άγκυρα με στόχο να πείσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αίτημά τους έχει εγκριθεί από τις 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Οι σκανδιναβικές χώρες εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα την αισιοδοξία τους ότι η Ουγγαρία θα άρει τις αντιρρήσεις της. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Θα αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ "

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Τεχνικό πρόβλημα» η κράτηση του στη Σμύρνη σύμφωνα με το Anadolu

Απίστευτες είναι οι δικαιολογίες των Τούρκων για την απαράδεκτη κράτηση στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. 

Οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν το περιστατικό με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu να μεταδίδει ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη λόγω “τεχνικού προβλήματος”, καθώς υπήρξε ομοιότητα του ονόματος του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα!

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Τζιτζικώστα ότι -αφού επιλυθεί το πρόβλημα- θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη, ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε και είπε ότι έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Όπως πρώτο σας ενημέρωσε το newsit.gr, με αποκλειστικές πληροφορίες του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας βρέθηκε κρατούμενος στο λιμάνι της Σμύρνης, όπου έφτασε το πρωί του Σαββάτου (05.11.2022) με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM).

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος βρίσκεται εκεί ως Ευρωπαίος αξιωματούχος, παραμένει στο πλοίο και δεν του επιτρέπουν την είσοδο του στη χώρα. Όταν ο ίδιος ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους, δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Ο κ. Τζιτζικώστας επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ωστόσο, ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου.

Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα.

Η 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM)

Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου.

Αποτελείται από 80 μέλη και 2 παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόστολος Τζιτζικώστας: «Τεχνικό πρόβλημα» η κράτηση του στη Σμύρνη σύμφωνα με το Anadolu"

Ποιοι παίρνουν σειρά για επιδότηση από το «Αλλάζω Συσκευή»

Πάνω από 100.000 νοικοκυριά εκτιμάται ότι άλλαξαν ψυγείο, καταψύκτη ή/και κλιματιστικό στο πλαίσιο της α' φάσης του προγράμματος "Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή", αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, όπου κατατάχθηκαν 151.410 ωφελούμενοι (από τις συνολικά 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα).

Αρχίζει πλέον η επόμενη και πιο ενδιαφέρουσα για την αγορά ηλεκτρικών ειδών φάση του προγράμματος καθώς ανοίγει ο δρόμος για επιδοτήσεις σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα και άρα μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα. Υπενθυμίζεται ότι κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135 - 710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη) και η δράση εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ στην αγορά.

Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 20.000 επιλαχόντες ενώ άμεσα, εντός των ημερών, αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα και άλλοι 60.000 περίπου (ξεπερνώντας τους 230.000 ωφελούμενους συνολικά, από την αρχή του προγράμματος).

Σύντομα μάλιστα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα προστεθούν και 140.000 με τους επιπλέον πόρους των 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά δηλαδή, οι ωφελούμενοι θα φτάσουν σύντομα τους 370.000 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω. Έτσι παίρνουν σειρά και επιλαχόντες από υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες (όπως η 3η για εισοδήματα 10-20 χιλ. ευρώ, με ποσοστό επιδότησης 35% και η 4η με πάνω από 20 χιλ. ευρώ και επιδότηση 30%). 

Η ωφελούμενοι της α' φάσης

Υπενθυμίζεται ότι στην α' φάση του προγράμματος εντάχθηκε σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων αποσπώντας μερίδιο 61,3% στο σύνολο των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι η 1η κατηγορία, που ωφελείται με επιδότηση 50%, αφορά εισοδήματα από 5.000 ευρώ και κάτω ενώ η 2η, με 45%, αφορά εισοδήματα μέχρι 10.000. Σε αυτό αποδίδεται και το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τα 151 χιλ. επιλέξιμα νοικοκυριά, πάνω από 30%, δεν ολοκλήρωσε αγορές ή δεν κατέβασε καν το voucher, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία.

Αν και η επιδότηση φτάνει το 45-50% του κόστους των συσκευών στις πρώτες κατηγορίες της δράσης, πολλοί δικαιούχοι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στα έξοδα ακόμη και των 200-300 ευρώ που υπολείπονται -μετά την επιδότηση- για την αγορά των πιο οικονομικών συσκευών, ψυγείου, καταψύκτη ή κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Επίσης μέρος της ζήτησης κατευθύνθηκε σε πιο χαμηλής τιμής προϊόντα, με αποτέλεσμα μέρος της αξίας των επιταγών να μην εξαργυρώνεται στο κατάστημα και να επαναπιστώνεται στο πρόγραμμα. Τα παραπάνω ευνόησαν την είσοδο στο πρόγραμμα επιλαχόντων.   

Τα μερίδια

Σχετικά με τις αγορές που έχουν γίνει, τα κλιματιστικά έχουν τη μερίδα του λέοντος. Με βάση τα στοιχεία, έχουν πουληθεί ή δεσμευτεί πάνω από 82.920 ενώ ακολουθούν τα ψυγεία, 81.630 συσκευές και οι καταψύκτες, με 18.130 συσκευές. Συνολικά, μέχρι προχθές το βράδυ, είχαν δεσμευτεί/εξαργυρωθεί πάνω από 182.680 επιταγές και άλλες 96.850 ήταν διαθέσιμες σε σύνολο εκδοθέντων 279.540 από τις 290.640 που προβλέπονταν στην α' φάση του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι νέες προθεσμίες για αγορές και απολογιστικά στοιχεία του προγράμματος θα είναι διαθέσιμα όταν παρέλθει και η προθεσμία για την παράδοση προς ανακύκλωση των παλαιών συσκευών, ήτοι το 15ήμερο από την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας αγορών (16/11/2022). Εξάλλου, βασική προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η απόσυρση μιας παλαιάς συσκευής (της ίδιας κατηγορίας) για κάθε νέα που επιδοτείται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι παίρνουν σειρά για επιδότηση από το «Αλλάζω Συσκευή»"

Κύκλοι Δένδια για «Documento»: Αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός τον παρακολουθούσε

Tο δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” που κάνει λόγο για παρακολουθήσεις υπουργών και δημοσιογράφων, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Όπως επισημαίνουν, είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Επιπλέον, τονίζουν ότι η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Νίκου Δένδια και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούν τις συνομιλίες τους.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλοι Δένδια για «Documento»: Αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός τον παρακολουθούσε"

Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στη χώρα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πολιτική των ακραίων προκλήσεων από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που βρίσκεται στη Σμύρνη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.

Είναι η πρώτη φορά που ο Απόστολος Τζιτζικώστας ταξιδεύει στην Τουρκία υπό την ευρωπαϊκή του ιδιότητα.

Έφτασε στις 10:00 στο λιμάνι της Σμύρνης με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει ως προεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Τότε οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, χωρίς ωστόσο να του δίνουν μια σαφή απάντηση.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την καταδίκη του για το συμβάν, κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Σημειώνεται ότι ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία επικοινώνησε με το τουρκικό ΥΠΕΞ για να ζητήσει εξηγήσεις, όμως δεν δόθηκε απάντηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, νωρίς το απόγευμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, για το θέμα που δημιουργήθηκε απρόκλητα στη Σμύρνη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους αρμόδιους της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, καθώς επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον κ. Καλαφάτη, όπου υπογράμμισε πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερώσει τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, βρισκόταν  τουλάχιστον επτά ώρες εγκλωβισμένος στο λιμάνι ενώ θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Τη στήριξή του στον περιφερειάρχη εξέφρασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωμεσογειακή Επιτροπή

Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου.

Αποτελείται από 80 μέλη και 2 παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στη χώρα"

Η απάντηση της κυβέρνησης στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για τις παρακολουθήσεις

Απάντηση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Documento”, το οποίο δημοσιεύει ονόματα υπουργών και δημοσιογράφων που -κατά το δημοσίευμα- παρακολουθούνταν, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου: “Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος.
Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία.

Όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.

• Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι «αποκαλύψεις» του προαναγγέλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας.

• Στο ποιο σκοπό εξυπηρετεί, όταν χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον Πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στο μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο.

Λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή. Η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη η δριμεία θεσμική αντίδραση της Κυβέρνησης στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της.

Η ελληνική πολιτεία θα αξιολογήσει κάθε πτυχή του ζητήματος αυτού. Κανένας τυφλοπόντικας δεν θα μείνει κρυμμένος”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της κυβέρνησης στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για τις παρακολουθήσεις"

Κακοκαιρία EVA: Μέτωπο καταιγίδων μήκους 900 χλμ. πλησιάζει τη Δυτική Ελλάδα

Πιο κοντά στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται η κακοκαιρία EVA, με μέτωπο ισχυρών καταιγίδων μήκους 900χλμ. να βρίσκεται στα ανοικτά του Ιονίου, προσεγγίζοντας τα νησιά και τις ακτές της δυτικής Ελλάδας.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή, ενώ κλειστή από το πρωί είναι η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης, καθώς έχει εκδοθεί απαγορευτικό για τα ανοικτού τύπου πλοία.

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η θέση και το μήκος του μετώπου. Με κίτρινα σύμβολα αποτυπώνονται οι ανιχνευόμενες ηλεκτρικές εκκενώσεις από το σύστημα ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 05/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως τα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Κυριακή 06/11 και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας – συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όσον αφορά στον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11.

Ειδικότερα στο νομό Αττικής και την πόλη της Αθήναςισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν τη νύχτα προς Κυριακή 06/11 όπως φαίνεται στον ακόλουθο προγνωστικό χάρτη. Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται μέχρι το βράδυ της Κυριακής 06/11.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία EVA: Μέτωπο καταιγίδων μήκους 900 χλμ. πλησιάζει τη Δυτική Ελλάδα"

Μάνδρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 14χρονο που ομολόγησε ότι σκότωσε τον αδερφό του – Ελεύθερος ο πατέρας

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή κατηγορείται ο 14χρονος ο οποίος -όπως ομολόγησε- πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο αδελφό του την Πέμπτη το βράδυ, στην Μάνδρα,  μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος του, ο εισαγγελέας.

Ο 14χρονος που υποστηρίζει ότι κατά λάθος χτύπησε τον αδελφό του, παραπέμφθηκε σε ανακριτή ανηλίκων.

Στις 14.30 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο 14χρονος θα απολογηθεί την Τρίτη το πρωί. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία από την ανακρίτρια ανηλίκων για την απολογία του. Μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος…

Ο πατέρας του ανήλικου αφέθηκε ελεύθερος και θα γίνει προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχει τελέσει τα αδικήματα της παραμέλησης ανηλίκου και της οπλοκατοχής.

Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν νωρίτερα, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ενώ εκεί πήγε και η υπόλοιπη οικογένεια, η μητέρα και τα αδέρφια…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνδρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 14χρονο που ομολόγησε ότι σκότωσε τον αδερφό του – Ελεύθερος ο πατέρας"

Μάνδρα – Θάνατος 17χρονου: Τι έδειξε το πόρισμα των ιατροδικαστών

Διαμπερές τραύμα στον αυχένα και πυροβολισμό από χαμηλό ύψος  έδειξε το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον θάνατο του 17χρονου από καραμπίνα στη Μάνδρα. Οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν ότι το πόρισμα συνάδει με όσα κατέθεσε ο 14χρονος αδερφός του θύματος, ο οποίος οδηγήθηκε νωρίτερα στον εισαγγελέα.  Ο ανήλικος, ο οποίος ομολόγησε χθες μόνο προφορικά ότι πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε τον 17χρονο αδερφό του στην περιοχή της Μάνδρας, συνοδευόταν στην Ευελπίδων από τον πατέρα του, που κατηγορείται για οπλοκατοχή και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Το πόρισμα των ιατροδικαστών δεν επιβεβαιώνει ίχνη κακοποίησης στον 17χρονο που έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του παιδιού», δύο φορές τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταγγελίες για κακοποίηση των παιδιών από τον πατέρα και παραμέληση από τους γονείς. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι τον Ιούνιο του 2021 είχε λάβει ανώνυμη καταγγελία που ανέφερε ότι τα οχτώ παιδιά της οικογένειας υφίσταντο σωματική κακοποίηση από τον πατέρα και παραμέληση και από τους δύο γονείς.

Ο πολύτεκνος πατέρας φέρεται να αρνείται κάθε κατηγορία.

Ωστόσο η αναφορά εστάλη στην Εισαγγελία και τον περασμένο Απρίλιο το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε και δεύτερη καταγγελία για κακοποίηση και παραμέληση, ενώ αναφερόταν ότι τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Τι ισχυρίστηκε ο 14χρονος

«Ο αδερφός μου είχε την καραμπίνα για το κυνήγι. Κάποια στιγμή την έδωσε σε εμένα και πλησίασε ένα γουρούνι για να το τρομάξει, να βγει από τους θάμνους και να μπορέσω εγώ να το πυροβολήσω. Όταν πήρα την καραμπίνα στα χέρια μου, το όπλο εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα πέτυχε τον αδερφό μου στο κεφάλι».

Ο μεγάλος αδερφός της οικογένειας φέρεται να υποστήριξε νωρίτερα ότι «το παιδί ήρθε μόνο του, τρομαγμένο» και υποστήριξε ότι δεν είχαν καραμπίνα τα παιδιά».

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Βέρρρας , ανέφερε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η προανάκριση, η διαδικασία είναι μυστική, ενώ πατέρας και γιος ήρθαν αυτοβούλως  στη ΓΑΔΑ για να αποσαφηνίσουν τα ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον 17χρονο εντόπισε νεκρό με μία σφαίρα ψηλά στον αυχένα ένας περαστικός βοσκός, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δίπλα στο νεκρό παιδί υπήρχαν δυο φυσίγγια από κυνηγετική καραμπίνα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνδρα – Θάνατος 17χρονου: Τι έδειξε το πόρισμα των ιατροδικαστών"

Γενς Στολτενμπεργκ: «Βρείτε τα» για άλλη μια φορά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ - Ούτε κουβέντα για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Την ουδετερότητα και τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα επέλεξε για άλλη μια φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk «βαφτίζοντας» ως «διαφορετικές απόψεις» την τουρκική προκλητικότητα.

Λίγες ώρες μετά το παραλήρημα Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που «κάνει τις επιθετικές ενέργειες» προσθέτοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρυνθεί η Αθήνα για να δεσμευτεί σε διάλογο με την Άγκυρα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αρκέστηκε να πει όταν ρωτήθηκε για το θέμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας:

«Και οι δύο χώρες είναι πολύτιμες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια. Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις απόψεις. Καλώ και τις δύο χώρες να επιλύσουν αυτές τις διαφορές τους. Πρέπει να συνεργαστούμε με πνεύμα συνεργασίας και συμμαχίας»

Στην ίδια συνέντευξη ο Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στην κρίση με τα σιτηρά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην κρίση αυτή, ο διάδρομος για τα σιτηρά είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία. Εκτιμώ τις προσπάθειες της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι «ο Πούτιν άρχισε μόνος του τον πόλεμο, μπορεί και να τον τελειώσει. Έκανε ένα τεράστιο λάθος. Εισέβαλε σε ένάν ειρηνικό γείτονα. Δεν υπάρχει καμία ίση απόσταση εδώ. Από τη μια υπάρχει η Ουκρανία και από την άλλη η Ρωσία. Ο πυρηνικός πόλεμος δεν έχει κανέναν νικητή. Η Ρωσία θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γενς Στολτενμπεργκ: «Βρείτε τα» για άλλη μια φορά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ - Ούτε κουβέντα για τις προκλήσεις της Τουρκίας"

Χανιά: Άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε ελαφρά αστυνομικό, που προσπάθησε να τον συλλάβει

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκαν δύο αστυνομικοί στην περιοχή της Κισάμου στα Χανιά, όταν επιχείρησαν να συλλάβουν έναν άνδρα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε μήνυση από συγγενικό του πρόσωπο, για προσωπικές μεταξύ τους, διαφορές.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον άνδρα στο λιμάνι της Κισσάμου και στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν, εκείνος τους επιτέθηκε με μαχαίρι, τραυματίζοντας ελαφρά τον ένα στο φρύδι.Οι αστυνομικοί του ΑΤ Κισάμου κατάφεραν να τον αφοπλίσουν και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στον αστυνομικό που τραυματίστηκε ελαφρά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Κισάμου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε ελαφρά αστυνομικό, που προσπάθησε να τον συλλάβει"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία EVA σήμερα Σάββατο (5/11)

Η κακοκαιρία EVA θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη μέχρι το βράδυ και θα πλήξει και την Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας σήμερα Σάββατο (5.11.2022) σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ την περασμένη Πέμπτη και επικαιροποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία EVA, ήδη τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο) από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αναφέρει η ΕΜΥ.

Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. 
 
Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:
  1. μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
  2. μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
  3. από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και
  4. από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι τα μεγάλα ύψη βροχής, οι μεγάλες ραγδαιότητες και η μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ και τον λογαριασμό της ΕΜΥ στο Twitter.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία EVA σήμερα Σάββατο (5/11)"

Δένδιας: Η Τουρκία επιχειρεί τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινωνίας και κυβέρνησης

Για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα μίλησε ο Νίκος Δένδιας, σε συνάντευξη που παραχώρησε στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό «Rai» και τη δημοσιογράφο Ελιζαμπέττα Καζαλόττι.

«Εάν επιτρέπεται κάθε χώρα να θυματοποιείται από μία μεγαλύτερη χώρα δίπλα της που για οποιοδήποτε λόγο ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο όπως της αρέσει, τότε τα φαινόμενα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία απλώς θα πολλαπλασιάζονται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξής του

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο Κίεβο, μέσα στα ερείπια ενός καταφυγίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απευθύνει έκκληση με αυτά τα λόγια προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας τους κινδύνους μιας νέας σύγκρουσης στην Ευρώπη. Υπουργέ, η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνεται επικίνδυνα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από την τουρκική πλευρά εκτοξεύονται διάφορες απειλές εναντίον της Ελλάδας, είτε απειλές της μορφής, «θα έρθουμε νύχτα» ή απειλές της μορφής, «ο καινούριος μας πύραυλος μπορεί να χτυπήσει την Αθήνα». Επιχειρείται από την τουρκική πλευρά ένας εκφοβισμός και της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Φοβάμαι ότι πλέον δημιουργείται μια διαρκής στάση αμφισβήτησης όχι μόνο κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνολικά ενός τρόπου αντιμετώπισης των σχέσεων μεταξύ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία στην αρχική φάση της κρίσης στη Συρία αντιμετώπισε με έναν πολύ καλό τρόπο τα μεταναστευτικά ρεύματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως η Ελλάδα, το αναγνώρισαν.

Από εκεί και πέρα όμως αυτό το οποίο συνέβη τον Μάρτη του 2020 ήταν παντελώς απαράδεκτο. Και τι συνέβη; Η Τουρκία, έχοντας περάσει πια σε μια άλλη φάση, και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, απολύτως αποδεδειγμένο, ώθησε χιλιάδες ανθρώπους στα ελληνικά, άρα τα ευρωπαϊκά σύνορα, προσπαθώντας να εκβιάσει την είσοδό τους στην Ευρώπη και να πετύχει υποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν την ίδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και απειλεί να περάσει στην πράξη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές νομικό προηγούμενο, υπογράφοντας με τη Λιβύη μία συμφωνία για τις οικονομικές τους ζώνες. Για να σας το πω με ένα παράδειγμα, θα ήταν το ίδιο σαν η Ελλάδα να υπέγραφε μία συμφωνία με την Τυνησία αγνοώντας ότι η Σικελία και η Μάλτα είναι στη μέση. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί.

Η στήριξη της Ιταλίας προς την Ελλάδα έχει για την Ελλάδα ιδιαίτερα μεγάλη σημασία γιατί η Ιταλία είναι μια γειτονική χώρα. Και επίσης η Ιταλία όντας μια μεγάλη χώρα έχει και έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στη Λιβύη και στη βόρειο Αφρική.

Αυτή τη στιγμή ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είναι ένας γνωστός φίλος της χώρας μου, αλλά επίσης και ένας Ευρωπαίος πολιτικός. Μας δίνει την ελπίδα μίας περαιτέρω αύξησης του ενδιαφέροντος της Ιταλίας στα προβλήματα της Μεσογείου, στα προβλήματα της βόρειας Αφρικής με ευρωπαϊκό μανδύα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η Τουρκία επιχειρεί τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινωνίας και κυβέρνησης"

Ανατροπή με τα καταστήματα: Κλειστά αύριο λόγω της κακοκαιρίας – Ανοιχτά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου

Κλειστά θα παραμείνουν τελικά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας «EVA», η οποία αναμένεται να πλήξει πολλές περιοχές.

Στη ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Επικράτεια αύριο, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως τονίζει, «για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε ολόκληρη την επικράτεια την επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα  11:00 έως ώρα 20:00.

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή με τα καταστήματα: Κλειστά αύριο λόγω της κακοκαιρίας – Ανοιχτά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news