facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Επιστρέφει το Θριάσιο Νοσοκομείο στην κανονική του λειτουργία

Τις προσεχείς ημέρες το Θριάσιο Νοσοκομείο επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση ως Γενικό Νοσοκομείο.

Από τις 7 Απριλίου το Θριάσιο Νοσοκομείο, το μόνο στην Δυτική Αττική, λειτουργούσε αποκλειστικά ως Covid Νοσοκομείο, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και συγκεκριμένα της Αττικής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ενημέρωσε τους τοπικούς βουλευτές, κύριο Μπούρα, κατά την διάρκεια συνάντησης τους, και τον κύριο Κώτσηρα, τηλεφωνικά, για την προσεχή επαναλειτουργία του Θριασίου Νοσοκομείου.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε κοινό μέτωπο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Κοσμόπουλος και οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας και Μεγαρέων είχαν στείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, με την οποία ζητούσαν την επανεξέταση της κατάστασης λειτουργίας του Θριασίου.

Η ανακοίνωση του κ. Γιώργου Κώτσηρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ

Σε επικοινωνία που είχα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενημερώθηκα ότι εντος των επόμενων ημερών το Θριασιο Νοσοκομείο επιστρέφει στην κατάσταση που βρισκόταν προ της έκτακτης μετατροπής του σε νοσοκομείο για COVID περιστατικά.

Επιβεβαιώθηκε η βραχύβια επιλογή έκτακτης ανάγκης, όπως εξαρχής είχε διαβεβαιώσει το Υπουργείο Υγείας.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη με την πανδημία, προχωράμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού και βήμα-βήμα επανέρχονται βασικές κοινωνικές δραστηριότητες.

Η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Το Θριάσιο Νοσοκομείο επαναλειτουργεί άμεσα τις επόμενες ημέρες ως γενικό νοσοκομείο και παύει η λειτουργία του ως νοσοκομείο αποκλειστικά για covid-19.
Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά από σειρά ενεργειών που κάναμε, με τον Δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, και τους Δημάρχους της Δυτικής Αττικής και συνάντηση που έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη.
Οι κοινές παρεμβάσεις των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδίδουν για το καλό των πολιτών της Δυτ. Αττικής. Είμαστε παρόντες για να εξασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας, να βελτιώσουμε καθοριστικά την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.
Το Θριάσιο Νοσοκομείο επαναλειτουργεί άμεσα τις επόμενες ημέρες ως γενικό νοσοκομείο και παύει η λειτουργία του ως νοσοκομείο αποκλειστικά για covid-19.

aspropyrgosnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστρέφει το Θριάσιο Νοσοκομείο στην κανονική του λειτουργία "

Νορβηγία: Εγκαταλείπει το εμβόλιο της AstraZeneca – Διατηρεί της Johnson & Johnson για τους εθελοντές

Η Νορβηγία θα εγκαταλείψει οριστικά, στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid, το εμβόλιο της AstraZeneca και θα διατηρήσει αυτό της Johnson & Johnson για όσους θέλουν να εμβολιαστούν με αυτό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός ‘Ερνα Σόλμπεργκ ως αιτιολογία για τα μέτρα αυτά, επικαλέστηκε τους σπάνιους αλλά σοβαρούς κινδύνους επιπλοκών μετά τη χορήγηση αυτών των εμβολίων, τα οποία χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία αδενοϊού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν τη συνέχιση της χρήσης τους, κρίνοντας ότι τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων τους.

Η Νορβηγία είχε αναστείλει στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca καθώς συνδέεται με περιπτώσεις άτυπης θρόμβωσης. Επίσης, οι νορβηγικές αρχές δεν έχουν διαθέσει το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί, πολύ περιστασιακά, παρόμοιες παρενέργειες.

Παρότι η αναστολή αυτή παραμένει σε ισχύ, το Όσλο αρνείται σε αυτό το στάδιο να σταματήσει οριστικά αυτό το εμβόλιο.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε αποθέματα έκτακτης ανάγκης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εάν αυξηθούν οι λοιμώξεις ή εάν υπάρχουν ελλείψεις στις παραδόσεις από άλλους παραγωγούς εμβολίων”, δήλωσε η Σόλμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, σε αντίθεση με αυτό της AstraZeneca, θα μπορεί επίσης να χορηγείται στους πολίτες σε εθελοντική βάση, είπε.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια των συστάσεων που έγιναν τη Δευτέρα από ειδικούς οι οποίοι — όπως το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας – υποστήριξαν την αφαίρεση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η έκθεσή τους, που εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της νορβηγικής κυβέρνησης, συνέστηνε αντίθετα να υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες που επιθυμούν, να εμβολιαστούν με αυτά τα εμβόλια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Εγκαταλείπει το εμβόλιο της AstraZeneca – Διατηρεί της Johnson & Johnson για τους εθελοντές"

Κύπρος: Δύο νεκροί και 269 νέα κρούσματα

Ακόμα δύο θάνατοι από την COVID-19 ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κύπρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 341. Τα νέα περιστατικά της νόσου ανέρχονται σε 260 με το ποσοστό θετικότητας να είναι 0,47%. Την ίδια ώρα 173 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 56 σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Υγείας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 54.816 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 70.358.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: Δύο νεκροί και 269 νέα κρούσματα"

Έκθεση – Κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία: Παραβιάζει θρησκευτικά δικαιώματα που προστατεύει η Συνθήκη της Λωζάνης

Τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις αθέμιτες πιέσεις που υφίσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με τις άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία καταγράφει η νέα Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες.

Όπως τονίζει η έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να περιορίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων ιδίως εκείνων που δεν αναγνωρίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

Παρόλα όμως αυτά, η έκθεση υποστηρίζει ότι ακόμα και οι τρεις αναγνωρισμένες κοινότητες (Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Εβραίοι, Αρμένιοι Αποστολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί) υφίστανται συστηματικές διακρίσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι θρησκευτικές μειονότητες ανέφεραν και πάλι δυσκολίες στο άνοιγμα ή στη λειτουργία οίκων λατρείας, στην επίλυση κτηματικών και περιουσιακών διαφορών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για τη λήψη της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται για περιουσιακά στοιχεία, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από την κυβέρνηση».

Όσον αφορά τον δημόσιο διάλογο, γίνεται ειδική αναφορά στην αντισημιτική ρητορική και στη γενικότερη ρητορική μίσους, η οποία συνεχίστηκε να υφίσταται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον έντυπο τύπο.

Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, συνέχισαν να ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να επιτρέψει γενικώς σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύσουν τους κληρικούς τους στη χώρα. Για παράδειγμα, στις 30 Ιουλίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε μαζί με το γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη τη Χάλκη για να δείξει το συνεχές ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το άνοιγμα της Σχολής.

Η έκθεση παραπέμπει στο δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu, το οποίο αναφέρει ότι το Ντιανέτ (Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων) απέκτησε το κτίριο ενός ιστορικού νοσοκομείου που βρίσκεται στο νησί της Χάλκης για να ανοίξει ένα ισλαμικό εκπαιδευτικό κέντρο. Μάλιστα καταγράφονται αναλυτικά τα εντελώς δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση στον τομέα της θρησκευτικής εκπαίδευσης.

«Η (τουρκική) κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει εκπαίδευση στους σουνίτες μουσουλμάνους κληρικούς, την ίδια στιγμή που συνέχισε να περιορίζει την εκπαίδευση κληρικών από τις άλλες θρησκευτικές ομάδες. Η (τουρκική) κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει χρηματοδότηση για δημόσια, ιδιωτικά και θρησκευτικά σχολεία που διδάσκουν το Ισλάμ. Δεν το έκανε για τα μειονοτικά σχολεία των κοινοτήτων που αναγνωρίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης, εκτός από την καταβολή των μισθών για μαθήματα που διδάσκονται στα τουρκικά, όπως η τουρκική λογοτεχνία. Οι μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες χρηματοδότησαν όλες τις άλλες δαπάνες τους μέσω ιδιωτικών δωρεών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η έκθεση παρουσιάζει και την έκκληση που είχε κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Ιούλιο για το άνοιγμα της Σχολής. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είχε δηλώσει ότι το συνεχιζόμενο κλείσιμο διέκοψε μια παράδοση διδασκαλίας που χρονολογείται εδώ και αρκετούς αιώνες και ανάγεται στις ιστορικές ρίζες που είχε η Σχολή ως μοναστήρι.

Η έκθεση κάνει αναφορά στην απόφαση που είχε λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας του 1971 για την απαγόρευση της λειτουργίας των ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε οδηγήσει στο κλείσιμο της Σχολής. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις του συντάγματος το 1982 επέτρεψαν την ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά έθεσαν επίσης σημαντικούς περιορισμούς στα ιδρύματα με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε Τζαμί

Η έκθεση παρουσιάζει την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί , καταγράφοντας τη διαφωνία που είχε εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις ενέργειες. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι:

Τον Ιούνιο, ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ ζήτησε από τη τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την κυβέρνηση «να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων της χώρας».

Την 1η Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που εξέφραζε την απογοήτευση για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Σε αυτή την ανακοίνωση είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να ακούσει τα σχέδια για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας χωρίς περιορισμούς στο μνημείο.

Στις 24 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και αντιπρόεδρο στον Λευκό Οίκο για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Μετά τη συνάντηση, ο Μάικ Πενς είχε δηλώσει με ανάρτηση του στο Twitter ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερά στο πλευρό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην έκκληση για να παραμείνει η Αγία Σοφία προσιτή ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης».

Αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου

Η έκθεση επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τον οικουμενικό χαρακτήρα του πατριαρχείου, το οποίο αποτελεί το πνευματικό κέντρο των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών του κόσμου. Όπως αναφέρεται, «η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του ελληνικού ορθόδοξου μειονοτικού πληθυσμού της χώρας».

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο στους Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερή Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εκλογή του πατριάρχη, αλλά συνέχισε την πρακτική της να παρέχει ιθαγένεια στους Έλληνες Ορθόδοξους μητροπολίτες.

Νομικοί Περιορισμοί και Έλλειψη Αποζημιώσεων για Περιουσιακά Στοιχεία

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να άρει τους περιορισμούς στις θρησκευτικές ομάδες και να σημειώσει πρόοδο στην επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι διοικητικές δομές των θρησκευτικών κοινοτήτων δεν έχουν νομική προσωπικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατέχουν άμεσα τίτλους ιδιοκτησίας και συνεπώς να ασκήσουν δικαστικές αξιώσεις. Οι κοινότητες βασίζονται σε ξεχωριστά ιδρύματα ή οργανώσεις για την κατοχή και διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων. Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο θέμα της επιστροφής ακινήτων ή στη παροχή αποζημίωσης για περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατασχέθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από τις αρχές.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση – Κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία: Παραβιάζει θρησκευτικά δικαιώματα που προστατεύει η Συνθήκη της Λωζάνης"

ΗΠΑ: 28 περιστατικά θρομβώσεων μεταξύ 8,7 εκατ. εμβολιασμών με Johnson & Johnson

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν 28 περιστατικά σοβαρών, δυνητικά απειλητικών για τη ζωή, αιματικών θρομβώσεων, μεταξύ των πάνω από 8,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο κατά της Covid-19 που παρασκεύασε η Johnson & Johnson.

Σε μια παρουσίαση των μέχρι σήμερα αποδεικτικών στοιχείων, τα CDC «συνηγορούν σε μια εύλογη αιτιώδη συνάφεια» μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου της J&J και περιστατικών θρομβώσεων με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS). Το TTS περιλαμβάνει θρομβώσεις αίματος που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Τρεις από τους 28 ανθρώπους πέθαναν. Προηγουμένως, έως τις 25 Απριλίου, τα CDC είχαν αναφέρει 17 περιπτώσεις θρομβώσεων μεταξύ των περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο.

Όπως υπογραμμίζεται, τα περιστατικά φαίνεται ότι είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Το σύνδρομο δεν φαίνεται να σχετίζεται με κανένα από τα εμβόλια κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών, τόνισαν τα CDC. Τα ποσοστά στις γυναίκες ηλικίας 30-39 και 40-49 ήταν ιδιαίτερα υψηλά, σύμφωνα με την παρουσίαση, 12,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο και 9,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα.

Μόνο έξι από τα περιστατικά θρομβώσεων που εντοπίστηκαν ήταν άνδρες.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: 28 περιστατικά θρομβώσεων μεταξύ 8,7 εκατ. εμβολιασμών με Johnson & Johnson"

Έγγραφο-σοκ: Η κυβέρνηση αναγνώρισε το σλαβοβουλγαρικό ιδίωμα ως «μακεδονική» γλώσσα! - Τι αναφέρει το υπ.Πολιτισμού

Την αναγνώριση του σλαβικού ιδιώματος των Σκοπίων ως  «μακεδονική» γλώσσα ενέκρινε ουσιαστικά η κυβέρνηση  με την αναγνώριση πολιτικού φορέα ο οποίος έχει την έδρα του στην Αρδαία Αλμωπίας.

Βάσει της συμφωνίας στις Πρέσπες που υπέγραψε και πέρασε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε στη συνέχεια η ΝΔ  αλλά και των τριών εφαρμοστικών  πρωτοκόλλων η κυβέρνηση αναγνώρισε σωματείο για την προώθηση της «μακεδονικής» γλώσσας δηλαδή των εκσερβισμένων  βουλγαρικών που  μιλιούνται στα Σκόπια ως «μακεδονικά» δηλαδή στην ουσία… ελληνικά!

 Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού, όχι κάποιας άλλης χώρας, αλλά της Ελλάδας, προς τον φορέα «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας», σύμφωνα με το οποίο εγγράφεται επίσημα στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων!

Πρόκειται για μια ανεκδιήγητη κίνηση με την οποία το υπουργείο «Πολιτισμού» δίνει άδεια ουσιαστικά στα Σκόπια να θέσουν μελλοντικά θέμα μειονότητας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για  μια άκρως επικίνδυνη κίνηση καθώς μια γλώσσα που ΚΑΜΙΑ σχέση  έχει με την ελληνική ή την Αρχαία ελληνική γλώσσα (δηλαδή και την μακεδονική) αναγνωρίζεται ως «μακεδονική» από ελληνική κυβέρνηση!

Μάλιστα το 2019 ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης είχε χαρακτηρίσει την αναγνώριση της «μακεδονικής»  γλώσσας» ω μέγα μέγιστο λάθος.

«Η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπιοα είναι βουλαγαρικής καταγωγής, εκσερβισμένη επί Τίτο. Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τν χώρα Μακεδονία και τη γλώσσα μακεδονική, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκαν τώρα, το 2019.

Δεν έχει καμμία σχέση με τα ελληνικά. Γράφεται με κυριλικό αλφάβητο. Θα μπορούσε να λέγεται και μακεδονο-σλαβ ική. Σε καμία  περίπτωση μακεδονική.

Γιατί το όνομα είναι ταυτότητα. και παραπέμπει στον πολιτισμό», είχε πει τότε.

Σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει επίσημα αυτό σλαβοβουλγαρικό ιδίωμα ως «μακεδονικό!

Και όχι μόνο αυτό: Αφήνει αυτό το σωματείο να ενεργεί πλέον εντελώς ανεξέλεγκτα εντός της χώρας.

Το θέμα ανέδειξε ο Δημήτρης Καμμένος ο οποίος έγραψε σχετικά:

«”Μακεδονική" ως μητρική γλώσσα των Σκοπιανών από το Υπουργείο Πολιτισμού της κας Μενδώνη.

Ποιος έδωσε άδεια σε Σωματείο "Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας" ; Ποιος ;

Δώσαμε αγώνες για να μην υπάρξει η "Τουρκική Ένωση Ξάνθης".

ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ;;

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ η ΕΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ»

 

Φυσικά η κυβέρνηση για να «εορτάσει» την αναγνώριση των σλαβοβουργαρικών ως «μακεδονική» γλώσσα, φρόντισε ώστε να το αναγγείλει και στον Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανακοινώθηκε σειρά συναντήσεων θα έχει αύριο Πέμπτη 13 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, στις 10:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Ανα Μπρναμπιτς. Στη συνέχεια, στις 12:30, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στις 16:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας», όπως λέει η κυβέρνηση  Ζόραν Ζάεφ, και τέλος, στις 18:00, θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγγραφο-σοκ: Η κυβέρνηση αναγνώρισε το σλαβοβουλγαρικό ιδίωμα ως «μακεδονική» γλώσσα! - Τι αναφέρει το υπ.Πολιτισμού"

Μέση Ανατολή: Παγκόσμια ανησυχία και 59 νεκροί σε τρεις ημέρες στις πιο έντονες εχθροπραξίες των τελευταίων ετών

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε σημερινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Γάζας και Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν «βροχή» ρουκετών στο Ισραήλ, καθώς αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για τις πιο έντονες εχθροπραξίες των τελευταίων χρόνων.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα αφότου κλιμακώθηκε η βία προχθές, Δευτέρα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, ανέφεραν ιατρικοί αξιωματούχοι.

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε πως ο διοικητής της ταξιαρχίας για την πόλη της Γάζας περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που σκοτώθηκαν.

“Είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ένας νέος καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκαν προς την ισραηλινή πόλη Ασντόντ και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο στρατός ετοιμαζόταν για νέες ομοβροντίες στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή και την απώλεια “άλλων ηγετών και πολεμιστών” και ανέφερε σε μια ανακοίνωση: “Χιλιάδες ηγέτες και στρατιώτες θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα γίνουν μάρτυρες”.

Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε πως προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν σημείωσαν πρόοδο ώστε να τερματιστεί η βία που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένταση στη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού και συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση είναι η πιο σφοδρή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακο, και αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Στη Γάζα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών κατέρρευσε μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προκαταβολικά το Ισραήλ στους κατοίκους να το εκκενώσουν και ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές.

Άλλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σημεία εκτόξευσης ρουκετών, όπως υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός, γραφεία της Χαμάς και σπίτια ηγετών της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις εχθροπραξίες στη Γάζα.

“Το Ισραήλ τρελάθηκε”, δήλωσε ένας άνδρας σε δρόμο της Γάζας, όπου οι άνθρωποι έτρεξαν να βγουν από τα σπίτια τους καθώς οι εκρήξεις συντάρασσαν κτίρια.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Αυτόπτες μάρτυρες και υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν πως από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένης μίας γυναίκας, που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο.

Πολλοί Ισραηλινοί πέρασαν επίσης μια άγρυπνη νύχτα καθώς κύματα ρουκετών έπλητταν την ισραηλινή ενδοχώρα.

“Τα παιδιά γλίτωσαν από τον κορονοϊό και τώρα νέο τραύμα”, δήλωσε μια Ισραηλινή στην παραλιακή πόλη Άσκελον στο Channel 11 TV.

Οι Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια ή ξάπλωσαν ακίνητοι στα πεζοδρόμια σε μερικές κοινότητες μακριά από τη Γάζα.

“Όλο το Ισραήλ δέχεται επίθεση. Είναι πολύ τρομακτική κατάσταση”, δήλωσε η Μάργκο Αρόνοβιτς, μια 26χρονη φοιτήτρια, στο Τελ Αβίβ.

Στα σύνορα με τη Γάζα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο, ανέφερε ο στρατός. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτα στη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η ένταση επεκτάθηκε σε μικτές αραβοεβραϊκές πόλεις στο Ισραήλ όπου έγιναν διαδηλώσεις για τις εχθροπραξίες. Μια συναγωγή πυρπολήθηκε στη Λοντ.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ισραηλινή στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτευχθεί “πλήρης και μακροπρόθεσμη ηρεμία”.

Η ενεργειακή εταιρία των ΗΠΑ, Chevron, ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πλατφόρμα φυσικού αερίου της Ταμάρ ανοικτά των ισραηλινών ακτών έπειτα από οδηγίες του υπουργείου Ενέργειας. Το Ισραήλ ανάφερε πως οι ενεργειακές του ανάγκες εξακολουθούν να καλύπτονται.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 210 ρουκέτες προς την κατεύθυνση της Μπερσέμπα στο νότιο Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ στη διάρκεια της νύχτας απαντώντας στα πλήγματα σε ψηλά κτίρια στην πόλη της Γάζας.

“Αν (οι ισραηλινές δυνάμεις) θέλουν να κλιμακώσουν, η αντίσταση είναι έτοιμη”, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Για το Ισραήλ, η στοχοποίηση του Τελ Αβίβ, της εμπορικής πρωτεύουσάς του, είναι μια νέα πρόκληση στην αντιπαράθεση με τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η βία ακολούθησε εβδομάδες έντασης στη διάρκεια του Ραμαζανιού, με συγκρούσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και Παλαιστίνιους διαδηλωτές κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αυτές κλιμακώθηκαν πριν από μια δικαστική ακρόαση –που έχει στο μεταξύ ακυρωθεί– η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τα οποία διεκδικούν Εβραίοι έποικοι.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στο πάγωμα των συνομιών των αντιπάλων του Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και την εκδίωξή του έπειτα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε πως 14 από τους ανθρώπους που φέρεται να σκοτώθηκαν ήταν παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ερευνά τις πληροφορίες αυτές και πως προτεραιότητά του είναι η αποτροπή απωλειών αμάχων.

Το Ισραήλ έχει στείλει πεζικό και θωρακισμένα οχήματα προκειμένου να ενισχύσουν άρματα μάχης που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην περιοχή, ξυπνώντας μνήμες από την τελευταία χερσαία εισβολή του στη Γάζα προκειμένου να σταματήσει επιθέσεις με ρουκέτες το 2014.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν το αρχηγείο της αστυνομίας της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέση Ανατολή: Παγκόσμια ανησυχία και 59 νεκροί σε τρεις ημέρες στις πιο έντονες εχθροπραξίες των τελευταίων ετών"

Γερμανία: Νέοι κανονισμοί για την είσοδο στη χώρα -Τι ισχύει για τους Έλληνες

Νέος οδικός χάρτης ισχύει από σήμερα, Τετάρτη (12.05.2021) στη Γερμανία. Χωρίς την υποχρέωση παραμονής σε προληπτική καραντίνα θα μπορούν στο εξής να ταξιδεύουν στη χώρα όσοι προέρχονται από «περιοχές κινδύνου».

Ειδικότερα, η είσοδος στη Γερμανία επιτρέπεται πλέον σε όλους όσοι έχουν, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, είτε απόδειξη ότι έχουν αναρρώσει από τη νόσο, είτε είναι σε θέση να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ το αργότερο 48 ώρες μετά την άφιξή τους.

Όπως αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη (12.05.2021) η κυβέρνηση Μέρκελ, αυστηρότεροι κανόνες εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν για όσους προέρχονται από περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται ως «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» ή από περιοχή «παραλλαγών» του βασικού στελέχους του κορονοϊού.

Κορωνοϊός – Γερμανία: Οι μεν και οι ΔΕΝ…

Για τους πρώτους εξακολουθεί να ισχύει επιπλέον η υποχρέωση για παραμονή σε δεκαήμερη καραντίνα, ενώ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid19 ή αναρρώσει από τη νόσο, θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβασή τους. Πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στην Γερμανία, μπορούν ωστόσο να υποβληθούν σε τεστ και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγούν από την περαιτέρω υποχρέωση της καραντίνας.

Αντιθέτως, όσοι φθάνουν στην Γερμανία από «περιοχή παραλλαγών» πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβαση, αλλά και να μείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες, ενώ δεν τους δίδεται η δυνατότητα να την διακόψουν νωρίτερα, με αρνητικό τεστ.

Κορωνοϊός – Γερμανία: Τι ισχύει από Ελλάδα και Κύπρο

Οι «περιοχές κινδύνου», στις οποίες αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται και η Ελλάδα μαζί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι περιοχές όπου τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως π.χ. ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται.

Ως περιοχή «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» χαρακτηρίζεται μια περιοχή όταν ο δείκτης υπερβεί το 200 και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, ενώ οι περιοχές «παραλλαγών» είναι εκείνες στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορονοϊού.

Όλες οι κατηγορίες καταγράφονται από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» και αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα του (www.rki.de). Ενδεικτικά, στις περιοχές «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Τουρκία και η Κύπρος, ενώ στις περιοχές «παραλλαγών» ανήκουν η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Από τις περιοχές «κινδύνου» αφαιρέθηκαν πρόσφατα η Αλβανία και η Μάλτα, καθώς και περιοχές της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά και οι Παρθένες Νήσοι οι Νήσοι Φώκλαντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε ακόμη ότι «εμβολιασμένος» θεωρείται κάποιος, ο οποίος έχει εμβολιαστεί με ένα από τα αδειοδοτημένα από τον ΕΜΑ εμβόλια (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson) και το πιστοποιητικό πρέπει να είναι γραμμένο στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά ή τα ιταλικά. Ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ οι αποθεραπευθέντες πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν περάσει 28 ημέρες έως έξι μήνες από θετικό τεστ.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, αποδεκτά γίνονται τα μοριακά (PCR, LAMP, TMA), αλλά και τα τεστ αντιγόνου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του ΠΟΥ και έχουν διενεργηθεί από ειδικό. Τα τεστ αντισωμάτων δεν γίνονται αποδεκτά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Νέοι κανονισμοί για την είσοδο στη χώρα -Τι ισχύει για τους Έλληνες"

500 οπαδοί του Ολυμπιακού ανέβηκαν στην Ακρόπολη και απαιτούσαν να σηκώσουν πανό

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 12.05.2021, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου βρέθηκαν περίπου 500 (!) οπαδοί του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι οπαδοί των ερυθρολεύκων «εισέβαλλαν ξαφνικά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης» προπηλακίζοντας μάλιστα τους αρχαιοφύλακες.

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως οι οπαδοί του Ολυμπιακού απαίτησαν να κάνουν ό, τι είχαν κάνει οπαδοί του Παναθηναϊκού… πέντε χρόνια πριν στην Ακρόπολη, ενώ ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Σήμερα το απόγευμα, οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν ξαφνικά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αφού προπηλάκισαν τους αρχαιοφύλακες. Από την Αστυνομία εκτιμάται ότι ο αριθμός των οπαδών ήταν περίπου 500 άτομα.

Το φυλακτικό προσωπικό της Ακρόπολης αντέδρασε με ψυχραιμία. Κάλεσε την Αστυνομία και προσπάθησε να τους κρατήσει εκτός του χώρου, αλλά ο αριθμός των οπαδών ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ανέβηκαν στον Βράχο, και αφού κράτησαν για λίγα λεπτά πανώ της ομάδας τους, αποχώρησαν.

Όπως φώναζαν, απαίτησαν να κάνουν ό,τι είχαν κάνει και οπαδοί του Παναθηναϊκού, σε αντίστοιχο περιστατικό στις 25 Ιουνίου 2016. Το συμβάν διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Υπογραμμίζεται ότι δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός και καμία φθορά σε μνημείο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "500 οπαδοί του Ολυμπιακού ανέβηκαν στην Ακρόπολη και απαιτούσαν να σηκώσουν πανό"

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Χωρίς self test για τα παιδιά ανοίγουν τη Δευτέρα

Με αυστηρά πρωτόκολλα αλλά χωρίς self test για τα παιδιά θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη λοιμωξιολόγων, οι βρεφονηπιακοί θα λειτουργήσουν από 17 Μαΐου

Σύμφωνα  με πληροφορίες, τα άτομα του ανήκουν στο προσωπικό θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα και θα κάνουν δύο υποχρεωτικά self test.

Για τα παιδιά δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο, δεν θα χρειάζεται, δηλαδή, να κάνουν self test.

Αλλωστε, είναι δύσκολο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να υποβληθούν στη «δοκιμασία» του αυτοδιαγνωστικού τεστ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Χωρίς self test για τα παιδιά ανοίγουν τη Δευτέρα"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Πέμπτη – Πού θα βρέχει

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια και κυρίως στη Μακεδονία όπου υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών μικρής διάρκειας. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και νότια δυτικοί 4 με 6, στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 και στα παραθαλάσσια έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.
Άνεμοι: Ασθενείς και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 και στα βόρεια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στη νότια Πελοπόννησο δυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 και στην Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, τοπικά στα βόρεια το απόγευμα έως 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Πέμπτη – Πού θα βρέχει"

Άκης Σκέρτσος: Τέλος από 14 Μαΐου τα SMS – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά – Τι αλλάζει για λιανεμπόριο, απαγόρευση κυκλοφορίας

Την επίσημη κατάργηση των SMS στα 13032 και 13033, την μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30, το άνοιγμα των μουσείων και την άρση των απαγορεύσεων για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τις 14 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκέρστος, θα ακολουθήσει στις 17 Μαΐου το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, στις 21 Μαΐου το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων, στις 28 Μαΐου το άνοιγμα των θεαμάτων σε ανοιχτούς χώρους, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει το άνοιγμα των εκδηλώσεων, των μπαρ και των δεξιώσεων (έως 100 άτομα για γάμους και βαφτίσια σε ανοιχτούς χώρους).

Πάντως η απαγόρευση της μουσικής θα συνεχίσει τον Μάιο στην εστίαση, ενώ το λιανεμπόριο θα συνεχιστεί χωρίς click away και click inside, με παρουσία 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος  έκανε γνωστό ότι τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιασθεί, από 1η Ιουνίου.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Ο κ.Σκέρτσος επισήμανε ότι οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν εκτόνωση, παρά την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών.  «11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό, παρατήρησε επίσης», ανέφερε.

«Είμαστε πολύ κοντά στον πρώτο σημαντικό στόχο, ώστε στα τέλη Μαΐου να υψώσουμε το πρώτο τείχος προστασίας. Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου».

Στο ερώτημα γιατί «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι: Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άκης Σκέρτσος: Τέλος από 14 Μαΐου τα SMS – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά – Τι αλλάζει για λιανεμπόριο, απαγόρευση κυκλοφορίας"

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν θα επιστρέψει 50.000 ευρώ νοσοκόμα που πλαστογράφησε το πτυχίο της στο Δημόσιο

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση της Ολομέλειάς του απαλλάσσει νοσοκόμα από την υποχρέωση να καταβάλει 50.000 ευρώ στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια είχε πλαστογραφήσει το βαθμό του πτυχίου της, από τη Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων από 14,33 «καλώς» σε 20 «άριστα».

Λόγω αυτού η νοσοκόμα απολύθηκε από την εργασία της πριν από επτά χρόνια και στη συνέχεια κινήθηκαν οι διαδικασίες για να επιστρέψει στο Δημόσιο τα χρήματα που είχε λάβει.

Ωστόσο, τελικά, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση της (599/2021), ακύρωσε την καταλογιστική πράξη του νοσοκομείου σε βάρος της νοσηλεύτριας, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί ο καταλογισμός.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή την αναίρεση που άσκησε η νοσοκόμα κατά της απόφασης του Τμήματος το οποίο είχε μειώσει στις 50.000 ευρώ το ποσό των 179.014 ευρώ το οποίο αρχικά της είχε καταλογιστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η νοσηλεύτρια «εκτέλεσε τα καθήκοντα της θέσης της με συνέπεια και επάρκεια κατά τη διάρκεια του εργασιακού της βίου σύμφωνα με τις οικείες εκθέσεις αξιολόγησης και ότι το νοσοκομείο επωφελήθηκε των υπηρεσιών της».

Ελεγκτικό Συνέδριο: Το σκεπτικό της απαλλαγής της νοσηλεύτριας

Οι δικαστές, με την απόφασή τους, έκριναν ότι ο καταλογισμός, έστω και μειωμένος «δεν επιτυγχάνει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ του σκοπού που υπηρετεί (σ.σ. αποκατάσταση της δημοσιονομικής νομιμότητας εξαιτίας της αναδρομικής ανατροπής της υπαλληλικής σχέσης) καθόσον:

Αφενός μετατρέπει την ανάκληση του διορισμού σε κύρωση, αφετέρου άγει σε πλουτισμό του νοσοκομείου σε βάρος της περιουσίας της» και προσθέτει, ότι «ως εκ τούτου, κατ’ εφαρμογή της κατ’ άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση του Ι Τμήματος».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν θα επιστρέψει 50.000 ευρώ νοσοκόμα που πλαστογράφησε το πτυχίο της στο Δημόσιο"

Κορωνοϊός: Στα 2.489 τα νέα κρούσματα - 707 οι διασωληνωμένοι, 70 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.489, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 369.554(ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.616 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.86 (95%Crl: 0.19 - 1.54)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.211 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.226 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +8.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 357 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.489 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

129 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

118 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

168 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

319 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

105 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

162 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

15 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

226 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

127 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Άνδρου

20 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

28 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας

66 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

44 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Γρεβενών

29 κρούσματα στην ΠΕ Δράμας

28 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου

37 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

26 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας

17 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

59 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην ΠΕ Θάσου

6 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Θήρας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ικαρίας

59 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

24 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

31 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου

14 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καρπάθου

4 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς

15 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

1 κρούσμα στην ΠΕ Κεφαλληνίας

15 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς

30 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης

21 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

9 κρούσματα στην ΠΕ Κω

4 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας

61 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας

4 κρούσματα στην ΠΕ Λασιθίου

25 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου

1 κρούσμα στην ΠΕ Λευκάδας

1 κρούσμα στην ΠΕ Λήμνου

60 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Νάξου

15 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

3 κρούσματα στην ΠΕ Πάρου

16 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας

9 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας

13 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

6 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης

3 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

4 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

28 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών

2 κρούσματα στην ΠΕ Σποράδων

3 κρούσματα στην ΠΕ Σύρου

19 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

22 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

21 κρούσματα στην ΠΕ Φλώρινας

1 κρούσμα στην ΠΕ Φωκίδας

11 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

25 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

3 κρούσματα στην ΠΕ Χίου

94 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.489 τα νέα κρούσματα - 707 οι διασωληνωμένοι, 70 θάνατοι"

Πέτρος Φιλιππίδης: Βαριά δίωξη για βιασμό και δύο απόπειρες

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε σε βάρος του δημοφιλούς ηθοποιού προσωποποιημένη ποινική δίωξη για το αδίκημα του βιασμού και για δύο απόπειρες βιασμού. Με την ενέργεια αυτή κλείνει η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε με τη συνδρομή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο διαβίβασε στις αρχές τις αναφορές κατά του Πέτρου Φιλιππίδη, ξεκινώντας τη διερεύνησή τους.

Πλέον η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και όλο το υλικό που συνέλεξε ο εισαγγελέας Σπυρόπουλος, διαβιβάζεται σε τακτικό ανακριτή ο οποίος και θα ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση. Ο δικαστικός λειτουργός καλείται να εξετάσει ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί (αναφορές, μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα), καθώς και να εντοπίσει νέα, τα οποία θα συμβάλλουν στην εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος ήδη έχει καταθέσει ανωμοτί εκφράζοντας τη δική του θέση γύρω από τις σε βάρος του καταγγελίες, αναμένεται στο τέλος της ανακριτικής διαδικασίας, να κληθεί προκειμένου κατηγορούμενος πλέον να απολογηθεί για τις πράξεις που σήμερα του απέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πάντως, η μέχρι σήμερα στάση του -έχει τηρήσει σιγή ιχθύος- είναι η στάση άρνησης, ως προς τις κατηγορίες. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, δεν αποδέχθηκε τις τρεις μη παραγεγραμμένες καταγγελίες, αν και ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν ο ίδιος αρνείται εξ ολοκλήρου τα περιστατικά ή υποστηρίζει πως για όσα έλαβαν χώρα, είχε τη συναίνεση των γυναικών.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Πέτρο Φιλιππίδη

Οι εισαγγελικές αρχές τοποθετήθηκαν ως προς τις τρεις κατηγορίες, ύστερα από ισάριθμες καταγγελίες γυναικών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Πρόκειται για τις μόνες αναφορές που αφορούσαν σε κακουργήματα και δεν είχαν παραγραφεί, με τον Κώστα Σπυρόπουλο να έχει τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος να ερευνήσει σε βάθος τα πραγματικά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία καταγγελία βιασμού, με χρόνο τέλεσης το 2008, σύμφωνα με την οποία η κοπέλα -κατά πληροφορίες- κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό στο θέατρο “Ήβη” για μία επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίζεται να της επιτέθηκε και παρά τις προσπάθειες της να αμυνθεί, τελικά δεν τα κατάφερε. Η ίδια αρχικά κατέθεσε ότι πρόκειται για μία υπόθεση απόπειρας βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές τείνουν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν δεν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.

Όσο για τις δύο πράξεις αφορούν σε απόπειρα βιασμού. Η πρώτη καταγγέλουσα υποστήριξε ότι το 2010 πήγε στο καμαρίνι του Πέτρου Φιλιππίδη προκειμένου να συζητήσουν για ένα ρόλο, ωστόσο -όπως ανέφερε- ο ηθοποιός της επιτέθηκε αλλά εκείνη κατορθώσει να διαφύγει. Η δεύτερη καταγγελία αφορά σε περιστατικό που εμφανίζεται να έλαβε χώρα το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγέλουσα υποστήριξε στην κατάθεσή της, ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό σε μία καφετέρια προκειμένου να συζητήσουν για επαγγελματικό ζήτημα και στη συνέχεια, εκείνος προσφέρθηκε να την πάει σπίτι της. Η καταγγέλουσα δέχθηκε, αλλά όταν μπήκαν στο αυτοκίνητο του, εκείνος -σύμφωνα με την ίδια- δεν την μετέφερε σπίτι της, αλλά σε ένα στενό στο Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά, χωρίς να τα καταφέρει.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτρος Φιλιππίδης: Βαριά δίωξη για βιασμό και δύο απόπειρες"

Υπουργείο Εργασίας: Οι 10 σημαντικότερες αλλαγές του εργασιακού νομοσχέδιου

Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και την γενική γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη.  Το νομοσχέδιο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου, αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις που θα διατυπωθούν σε αυτή, να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Όπως επισημάνθηκε, το νομοσχέδιο αποτελεί πρώτα από όλα παρέμβαση επικαιροποίησης της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 1982. Όταν οι δομές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετικές από ότι σήμερα και  δεν υπήρχαν το Διαδίκτυο, η τηλεργασία, οι συνεργατικές πλατφόρμες. Την ίδια στιγμή,  επιχειρεί να αντιμετωπίσει  χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία που έχουν έρθει με ένταση στο προσκήνιο.

Οι δέκα σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:

1. Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης»-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής

2. Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή

3. Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα τρίτη χώρα στην ΕΕ μετά την Γαλλία και την Ιταλία που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος

4. Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών

5. Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

6. Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους

7. Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών

8. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ

9. Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων

10. Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης

 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούμε να κάνουμε βήματα μπροστά μετά από σχεδόν 40 χρόνια, προσαρμόζοντας την εργατική νομοθεσία της Ελλάδας στις οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, με γνώμονα τις καλές πρακτικές των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, προσφέροντάς του νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές. Επιδιώκει επίσης να συνδυάσει το στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τον εξίσου σημαντικό στόχο της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζει την προσπάθεια για μια παραγωγική Ελλάδα που θα δημιουργεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που αποτελεί βασικό ζητούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετα-πανδημική περίοδο. Η σημερινή παρουσίαση σηματοδοτεί και την έναρξη της ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης. Εξυπακούεται ότι είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις και τις ιδέες των κοινωνικών εταίρων και προσβλέπουμε σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο το επόμενο διάστημα».

Η υφυπουργός  για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε: «Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας έρχεται να κλείσει την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και μίας αναχρονιστικής νομοθεσίας, η οποία αποτελούσε έως σήμερα αντικίνητρο για την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Με ρεαλιστικότητα, αλλά και με τη γνώση που μας έδωσε η πολύμηνη διαβούλευση με δεκάδες κοινωνικούς εταίρους και οργανώσεις ανατρέπουμε τα στερεότυπα, εκσυγχρονίζουμε τους θεσμούς του κράτους και ενισχύουμε την ισότητα των φύλων, ενώ παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια».

Η γενική γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη ανέλυσε τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το «TAXIS της Εργασίας», όπως το χαρακτήρισε.  «Το ΕΡΓΑΝΗ θα αποκτήσει από το τέλος Ιουνίου νέο προφίλ ώστε να αποτελέσει τη γέφυρα για την υποδοχή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.  Βασικό στοιχείο του εκσυγχρονισμού του θα είναι η παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής, μέσω της οποίας όλη η πληροφορία για το χρόνο εργασίας θα αποτυπωθεί ψηφιακά και θα είναι διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο στους εργαζόμενους. Θα αποτελέσει το βασικό βήμα για την μετάβαση στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, το οποίο θα διαλειτουργεί με τα ΠΣ του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και της Επιθεώρησης Εργασίας, διευκολύνοντας τους ελέγχους για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τη δυνατότητα διασταύρωσης των δηλώσεων για τους μισθούς και την ασφάλιση».

 

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

  1. Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες κλπ.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου και πάταξης της αδήλωτης, υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Ο λόγος είναι ότι τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας πριν μπουν σε μια εγκατάσταση θα γνωρίζουν πόσους και ποιους εργαζόμενους πρέπει να βρουν εκεί. Έτσι, ακόμη και αν υπό την πίεση του εργοδότη ένας εργαζόμενος δεν δηλώσει την παρουσία του στο χώρο δουλειάς ή δηλώσει ότι έχει σχολάσει ενώ εξακολουθεί να εργάζεται, ο έλεγχος θα είναι άμεσος, αυτόματος και διαφανής.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα θα συμπληρώνεται αυτόματα η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταργείται το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών. Δηλαδή μειώνεται η γραφειοκρατία και το διοικητικό βάρος. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας και θα επεκταθεί με βάση χρονοδιάγραμμα στις μεσαίες και μικρές. Η υλοποίηση των σχετικών υποδομών έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

  1. Επιθεώρηση Εργασίας

Το ΣΕΠΕ αντικαθίσταται από την Επιθεώρηση Εργασίας, που θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε με επιτυχία για παράδειγμα στην περίπτωση της ΑΑΔΕ και αποκλείει τις όποιες ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στον έλεγχο της αγοράς εργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας θα έχει λειτουργική ανεξαρτησία και  διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ο διοικητής της θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Θα έχει δυνατότητα ελέγχων όλο το 24ωρο χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία.

Με νέα διάταξη θεσπίζεται διαδικασία άμεσης επιβολής προστίμων όταν διαπιστώνεται ότι απασχολείται εργαζόμενος που δεν έχει δηλωθεί, ή όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.

 

  1. Υγεία και Ασφάλεια

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η Σύμβαση 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Η Σύμβαση προβλέπει:

  • Τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία κατόπιν διαβουλεύσεων με τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων.
  • Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας που περιλαμβάνει τη νομοθεσία, τους μηχανισμούς συμμόρφωσης, τις υπηρεσίες πληροφόρησης, τον μηχανισμό συλλογής και ανάλυσης στοιχείων, κ.ά.)
  • Την κατάστρωση Εθνικού Προγράμματος Υγείας και Ασφάλειας που συνίσταται ιδίως στην ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης των ατυχημάτων, στην θέσπιση δεικτών προόδου κ.ά.
  • Τη Προγραμματική συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) για έρευνες πεδίου, κατάρτιση εργοδοτών, ευαισθητοποίηση

 

  1. Αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που προχωρά στην κύρωση της σχετικής Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται:

  • Διευρύνουμε την υφιστάμενη προστασία (που αντιμετωπίζει την παρενόχληση ως μορφή διάκρισης) και προσθέτουμε τη βία στις συμπεριφορές που τιμωρούνται (mobbing).
  • Αναφέρουμε ως προστατευόμενα πρόσωπα ακόμα και τους αιτούντες εργασία και εθελοντές, καλύπτοντας πλέον όλες τις έννομες σχέσεις απασχόλησης (συμπεριλαμβάνονται μπλοκάκια, προσωπικό μέσω τρίτων, δικηγόροι, μαθητευόμενοι).
  • Υιοθετούμε τον διευρυμένο ορισμό της έννοιας «εργασία», ο οποίος περιλαμβάνει εκτός των χώρων εργασίας και τις σχετικές μετακινήσεις και επικοινωνίες.
    • Για να υπάρξει περιστατικό παρενόχλησης αρκεί να υπάρξει ακόμα και απειλή αυτής, η οποία σκοπεύει ή ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχολογική βλάβη.

Στις επιχειρήσεις:

  • Θεσμοθετούμε την υποχρέωση του εργοδότη (και άρα μπορούμε να τον ελέγξουμε επ’ αυτών):
    • Να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης.
    • Να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τα μέτρα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
    • Να συντρέχει τις δημόσιες αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.
  • Υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα να υιοθετήσουν εταιρική πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης, στην επιχειρησιακή ΣΣΕ, ή πάντως με απόφαση του εργοδότη.
  • Θεσμοθετούμε την υποχρέωση οι επιχειρήσεις αυτές να ορίζουν έναν «σύνδεσμο» για θέματα βίας και παρενόχλησης με ρόλο να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τον εργαζόμενο σχετικά.
  • Ομοίως υποχρεώνουμε τις ίδιες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν εταιρική πολιτική διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών με τήρηση εμπιστευτικότητας και ελάχιστα εχέγγυα αμεροληψίας.

Επί συγκεκριμένου περιστατικού:

  • Σε περίπτωση που λάβει χώρα περιστατικό, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ώστε να το σταματήσει (πχ μετακίνηση, καταγγελία σχέσης εργασίας).
  • Εφόσον ο εργοδότης δεν λάβει μέτρα ή αυτά είναι ανεπαρκή, ο/η θιγόμενος/-η μπορεί να ενημερώσει τον εργοδότη και να αποχωρήσει από την εργασία για εύλογο χρόνο, εάν αντιμετωπίζει κίνδυνο ζωής ή υγείας.
  • Η απόλυση καθώς και οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση του καταγγέλλοντος ή μάρτυρα απαγορεύεται.
  • Στη διοικητική και δικαστική διαδικασία (πλην ποινικών δικαστηρίων) αντιστρέφεται το βάρος απόδειξης και ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.
  • Ενισχύεται το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις – επεκτείνεται στις πολιτικές καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

 

  1. Άδειες-Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Περιλαμβάνονται σειρά ρυθμίσεων που οδηγούν στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και την άρση αντικινήτρων για την πρόσληψη γυναικών.

Ειδικότερα:

  • Θεσπίζεται άδεια πατρότητας: 14 ημέρες με αποδοχές έναντι 10 ημερών που προβλέπει η Οδηγία και 2 ημερών που ισχύει σήμερα. Έτσι η χώρα μας από προτελευταία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ανεβαίνει στην 5η θέση.
  • Προβλέπεται προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.

Με την καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων για τον πατέρα, εκτός από την εξισορρόπηση του ρόλου και των δύο γονέων στην οικογένεια, περιορίζεται το αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών αφού τόσο η μητέρα, όσο και ο πατέρας προστατεύονται από την απόλυση και δικαιούνται άδεια αρκετών μηνών που σχετίζεται με τη γέννηση και την ανατροφή του τέκνου τους.

Επιπλέον:

  • Θεσπίζεται γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
  • Εισάγεται δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (π.χ. τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση) για γονείς και φροντιστές παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, στην κατεύθυνση των προβλέψεων της Οδηγίας 2019/1158. Σημειώνεται πως η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι το ευέλικτο ωράριο μπορεί να διευκολύνει αποτελεσματικά τους εργαζόμενους προκειμένου να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες φροντίδας των παιδιών.
  • Θεσπίζεται άδεια φροντιστή (5 εργάσιμες ημέρες για συγγενή ή σύνοικο όταν υπάρχει ανάγκη φροντίδας ή σοβαρός ιατρικός λόγος).
  • Θεσπίζεται απουσία λόγω ανωτέρας βίας (1 ημέρα 2 φορές το χρόνο μετ’ αποδοχών).
  • Επεκτείνεται το τμήμα της άδειας μητρότητας μετά τη γέννα (9 εβδομάδες) στην υιοθεσία.
  • Επεκτείνεται η άδεια προστασίας της μητρότητας (6 μήνες με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ) στην υιοθεσία.
  • Θεσπίζεται άδεια 7 ημερών για υποβολή σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • Επεκτείνεται η άδεια φροντίδας τέκνου στην τεκμαιρόμενη μητέρα.
  • Απαγορεύεται κάθε δυσμενής ή λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση εργαζομένων, επειδή ζήτησαν ή έλαβαν άδεια ή ευέλικτη ρύθμιση.
  • Απαγορεύεται και είναι άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, εργαζόμενου, επειδή ζήτησε ή έλαβε άδεια ή ευέλικτη ρύθμιση. Αν εργαζόμενος θεωρεί ότι απολύθηκε για αυτό το λόγο, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση έγινε για άλλους λόγους (αντιστροφή του βάρους της απόδειξης).
  1. Τηλεργασία

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του δικαιώματος αποσύνδεσης. Δηλαδή του δικαιώματος του τηλεργαζόμενου να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του.

Προβλέπεται επίσης ότι στο πλαίσιο της τηλεργασίας:

  • Ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού, της συντήρησης και των τηλεπικοινωνιών.
  • Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης του τηλεργαζομένου. Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.
  • Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του τηλεργαζομένου.
  • Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα της επικοινωνίας της επιχείρησης και του τηλεργαζομένου για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου εργασίας.

 

  1. Εργατοτεχνίτες

Με το νομοσχέδιο τερματίζεται το καθεστώς διακρίσεων που ήθελε οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών να είναι πολύ κατώτερες από τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων. Ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

 

  1. Πλατφόρμες

Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες (επιχειρήσεις που συνδέουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας παρόχους υπηρεσιών και χρήστες) , ακολουθώντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις βέλτιστες πρακτικές του ILO και του ΟΟΣΑ.

Αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες, που είναι οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών και έργου. Ακολουθώντας την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεσπίζουμε συγκεκριμένα νομοθετικά κριτήρια για τη διάκριση των συμβάσεων.

Επιπλέον:

  • Θεσπίζουμε συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους απασχολούμενους με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/ έργου, οι οποίοι θα μπορούν να συστήνουν οργανώσεις, να διαπραγματεύονται συλλογικές συμφωνίες και να κηρύσσουν απεργία. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύονται τα δικαιώματα των απασχολουμένων σε πλατφόρμες ανεξάρτητα από τον ειδικότερο τύπο σύμβασης, με τον οποίο συνδέονται με την πλατφόρμα.
  • Προβλέπεται ότι οι πλατφόρμες έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια που ισχύουν για τις συμβάσεις συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας.

 

  1. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία, εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στη χώρα μας, έχει νομοθετηθεί από το 1990 και εφαρμόζεται σε σημαντικούς κλάδους, όπως ο ξενοδοχειακός και πολλές επιχειρήσεις, με συλλογικές συμβάσεις. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή συλλογική σύμβαση, ή το επιθυμεί ο εργαζόμενος, η διευθέτηση μπορεί να εφαρμόζεται μετά από αίτησή του.

Δημιουργούνται έτσι νέες ευκαιρίες, δυνατότητες συμφιλίωσης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, διευκολύνονται ουσιαστικά εργαζόμενοι γονείς, φροντιστές, φοιτητές, άτομα με διπλή απασχόληση κ.ά.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στον Οδηγό για «ισορροπημένη διευθέτηση του χρόνου εργασίας» (Guide to developing balanced working time arrangements https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_protect/—protrav/—travail/documents/publication/wcms_706159.pdf) επισημαίνει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις καθώς από τη μια βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και από την άλλη βοηθά τις επιχειρήσεις να καλύψουν τον αυξημένο φόρτο εργασίας μιας περιόδου και να μειώσουν το κόστος.

Με άλλη διάταξη κατοχυρώνεται ρητά το 8ωρο/5θήμερο/40ωρο, προβλέπεται δυνατότητα 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης ενώ ορίζεται ότι είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Άμεσα συνδεδεμένες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι οι ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και την Ψηφιακή Κάρτα εργασίας, που δημιουργούν πλαίσιο αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

  1. Διαλείμματα

Προβλέπεται ότι το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας αντί για 6 ώρες που ίσχυε ως τώρα. Επίσης, ξεκαθαρίζεται η διάρκειά του που θα είναι 15 – 30 λεπτά, ρύθμιση με την οποία αποφεύγονται εργοδοτικές καταχρήσεις που παρατηρούνται σήμερα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ελέγχων εργαζόμενοι που βρίσκονταν στους χώρους δουλειάς αρκετή ώρα μετά τη λήξη του ωραρίου «δικαιολογούνταν» από τον εργοδότη με το σκεπτικό ότι είχαν κάνει μεγάλο διάλειμμα στο ενδιάμεσο. Ορίζεται επίσης ότι απαγορεύεται η χορήγηση του διαλείμματος συνεχόμενου με την έναρξη ή λήξη της εργασίας.

 

  1. Υπερωρίες

Ενοποιείται και αυξάνεται το όριο για τις υπερωρίες σε 150 ώρες ετησίως (σήμερα είναι 96 στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους). Αυξάνεται επίσης η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης: καθορίζεται συγκεκριμένα στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120%, έναντι 80% που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό ιδίως με την ψηφιακή κάρτα εργασίας αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων και καλύπτονται οι επιχειρηματικές ανάγκες.

 

  1. Κυριακές

Το γενικό καθεστώς αργίας της Κυριακής παραμένει. Στις υφιστάμενες γνωστές εξαιρέσεις που ισχύουν εδώ και δεκαετίες σε κλάδους όπως η εστίαση, καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, κ.ά.) προστίθενται ορισμένοι κλάδοι στους οποίους είναι αναγκαία η δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας για δύο λόγους: αφενός για την εξυπηρέτηση αναγκών της κοινωνίας και αφετέρου για την πάταξη φαινομένων μαύρης εργασίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις αναγκάζονται να λειτουργήσουν Κυριακές χωρίς να μπορούν να εμφανίσουν επίσημα τους εργαζόμενους. Οι κλάδοι που προστίθενται είναι:

  • υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier),
  • δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών,
  • παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
  • επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων,
  • κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων,
  • επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου,
  • επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,
  • επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων,
  • κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.

Επίσης, επιτρέπονται μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας:

  • περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων εν γένει
  • περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης και γραμματείας και κάθε άλλου εργαζομένου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών
  • περιπτώσεις συντήρησης κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών,
  • περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων

 

  1. Προστασία από τις απολύσεις

Παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας (π.χ. απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, συνδικαλιστικής δράσης, λόγω άρνησης πρότασης για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κ.ά.)

Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, η οποία οδηγεί σε επαναπασχόληση (επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του) και καταβολή των μισθών υπερημερίας (για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπασχόληση).

Συγκεκριμένα, προστίθενται στις άκυρες οι απολύσεις:

  • Όταν γίνονται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (μέχρι σήμερα η επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του Δικαστηρίου).
  • Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης
  • Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου
  • Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια
  • Εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση
  • Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης

Θεσπίζεται και σε αυτή την περίπτωση αντιστροφή του βάρους της απόδειξης: «Αν, απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυσή του είναι άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη».

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το δικαστήριο, αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, μετά από αίτημα είτε του εργαζομένου είτε του εργοδότη, επιδικάζει υπέρ του εργαζομένου πρόσθετη αποζημίωση που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης. Αν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά τότε το δικαστήριο μπορεί να διατάξει επαναπρόσληψη και σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

  1. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αναβαθμίζεται και μετεξελίσσεται σε ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Στόχος είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, η απλοποίηση διαδικασιών και η κατάργηση των πολλαπλών δηλώσεων για το ίδιο αντικείμενο που υποχρεώνονται να υποβάλλουν σήμερα οι εργοδότες (π.χ. σε ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ). Αυτό συμβαίνει με την εξασφάλιση διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ, e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.

Βασικό στοιχείο είναι επίσης ότι διευκολύνονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς θα υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των δηλώσεων για μισθούς και ασφάλιση.

 

  1. Διαφάνεια στον συνδικαλισμό

Θεσπίζεται υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταχωρούνται βασικά στοιχεία όπως το καταστατικό, η έδρα και ο αριθμός των μελών. Η εγγραφή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας και την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είναι να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διαθέσιμο σε όποιο μέλος επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει, με όρους μυστικότητας.

Απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

Η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών εξομοιώνεται με εκείνην που ισχύει για τις εγκύους.


  1. Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία

Διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια απεργιών σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να παρέχεται τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, στους κλάδους: υγείας, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, διύλισης πετρελαίου, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, αποκομιδής απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια, Πολιτικής Αεροπορίας, μισθοδοσίας στο Δημόσιο (συντάξεις).

Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση του ν/σ

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Οι 10 σημαντικότερες αλλαγές του εργασιακού νομοσχέδιου"

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021 ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων"

Εισαγγελική κλήση στον Λιγνάδη για μια ακόμα καταγγελία βιασμού – Ύποπτος για βιασμό κι άλλος ηθοποιός

Για έναν τέταρτο βιασμό ανήλικου αγοριού καλείται να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο ήδη προφυλακισμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης για δύο βιασμούς, κλήθηκε σε ανωμοτί εξηγήσεις από τον εισαγγελέα μετά τη νέα καταγγελία ενός 24χρονου.

Ο καταγγέλλων πριν από δύο μήνες, εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και κατέθεσε ότι πριν από 7 χρόνια, ο Λιγνάδης τον είχε βιάσει δυο φορές στο σπίτι του.

Ύποπτος για βιασμό κι άλλος ηθοποιός

Ακόμα ένας ηθοποιός βρίσκεται σε θέση υπόπτου για βιασμό. Ο εισαγγελέας τον κάλεσε σε ανωμοτί εξηγήσεις μετά την καταγγελία νεαρής γυναίκας ότι τη βίασε το 2020.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά τη διαβίβαση της καταγγελίας από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ( ΣΕΗ).

Στο αρχείο οι καταγγελίες για τον σεναριογράφο

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά να τεθούν στο αρχείο οι καταγγελίες 11 γυναικών κατά του προέδρου της Ένωσης Σεναριογράφων, Αλέξανδρου Κακαβά.

Οι καταγγελίες είχαν γίνει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ωστόσο από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη των καταγγελλόμενων αδικημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική κλήση στον Λιγνάδη για μια ακόμα καταγγελία βιασμού – Ύποπτος για βιασμό κι άλλος ηθοποιός"

Υπουργείο Οικονομικών: Με τροπολογία μειώνεται η προκαταβολή φόρου, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Αναλυτικά όσα προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 100% σε 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και στο 70% για τις επιχειρήσεις εκτός των τραπεζών, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Για το 2022 η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται στο 80% ενώ παρατείνεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Για τις τράπεζες η προκαταβολή φόρου παραμένει στο 100% ενώ με την ίδια τροπολογία μειώνεται στο 22% από 24% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις για τα κέρδη που θα αποκτήσουν από φέτος.

Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

1.α. Μειώνεται, σε πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) από εκατό τοις εκατό (100%), που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

β. Μειώνεται, σε ογδόντα τοις εκατό (80%) από εκατό τοις εκατό (100%), που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 και επόμενων.

γ. Ορίζεται σε εβδομήντα τοις εκατό (70%), το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ειδικά για το φορολογικό έτος 2020.

2. Μειώνεται, κατά 2% (από 24% που ισχύει, σε 22%), ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κατά ειδικότερα οριζομένων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής.

3. Το ποσοστό 100% της προκαταβολής για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, ισχύει για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

4. Απαλλάσσονται, για το φορολογικό έτος 2021, από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, με εξαίρεση τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και συντάξεις. Η ανωτέρω απαλλαγή επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

5. Προβλέπεται, από το φορολογικό έτος 2020, η κατανομή της ωφέλειας της περ. ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν .4052/2012, ισόποσα εντός πέντε (5) φορολογικών ετών αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος εντός του οποίου θα προκύψει η ωφέλεια.

6. Τροποποιείται – συμπληρώνεται το άρθρο 69 του ν.4714/2020 σχετικά με τον μηχανισμό εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Ορίζεται ότι, ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί των ποσών που καταβάλλονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 (και όχι μόνο κατά το οικονομικό έτος 2020, που ισχύει), από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών προς τρίτους, παρακρατείται από τους αποδιδόμενους στους ΟΤΑ Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

β. Προβλέπεται ότι εάν οι ΟΤΑ ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής υ.α. (παρ.2 του άρθρου 6 του ν.4281/2014), το ποσό της επιχορήγησης που λαμβάνουν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να μην παρακρατείται.

γ. Οι εν λόγω προτεινόμενες ρυθμίσεις ισχύουν αναδρομικά από τις 31.7.2020.

7. Επανακαθορίζεται η έναρξη ισχύος των άρθρων 48 και 49 του ν.4797/2021 σχετικά με: α) τους πίνακες των τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο), που λειτουργούν ως συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας για επιβατικά αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε./Ε.Ο.Χ.), β) τη δυνατότητα υπαγωγής σε μειωμένο κατά 5% συντελεστή του τέλους ταξινόμησης (περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν.4714/2020), των επιβατικών αυτοκινήτων με άδεια κυκλοφορίας κράτους-μέλους της Ε.Ε. που έχει εκδοθεί πριν από την 1.6.2016, αντίστοιχα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Οικονομικών: Με τροπολογία μειώνεται η προκαταβολή φόρου, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news