facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ετοιμάζεται να στείλει αποστολή της στο Τσερνόμπιλ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να στείλει μια αποστολή στις εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων στο Τσερνόμπιλ μετά αφότου η Ουκρανία την ενημέρωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που ελέγχουν την τοποθεσία έχουν αποσυρθεί και ότι και οι εναπομείναντες ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να αποσυρθούν επίσης.

«Η IAEA βρίσκεται σε στενές διαβουλεύσεις με τις ουκρανικές αρχές για την αποστολή της πρώτης αποστολής βοήθειας και υποστήριξης του Οργανισμού στο Τσερνόμπιλ μέσα στις επόμενες ημέρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «υποθέτει» ότι και οι εναπομείναντες ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσυρθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ετοιμάζεται να στείλει αποστολή της στο Τσερνόμπιλ"

Ουκρανία: «Ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά»

Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, εκτόξευσαν 1.370 πυραύλους και κατέστρεψαν 15 ουκρανικά αεροδρόμια, από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: «Ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά» "

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή: Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης σε 12.746 σελίδες

Την ακτινογραφία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αποτυπώνει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην απόφαση του που αριθμεί 12.746 σελίδες ενώ μόνο το σκεπτικό είναι περίπου 500.

Στην απόφαση, που καθαρογράφηκε και δημοσιεύτηκε, καταγράφεται η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, η ιδεολογία, η ρητορική μίσους αλλά και η δράση της μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου.

Ενάμιση, περίπου, χρόνο μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι δικαστές καταγράφουν τα συμπεράσματα που οδήγησαν στην καταδίκη των κατηγορουμένων που φέρονται να δρούσαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε με πολιτικό μανδύα.

Σύμφωνα με τους δικαστές «η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως ολιγάριθμη ομάδα εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης με επικεφαλής τον κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος με την επωνυμία λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή».

Αναφερόμενοι στην ναζιστική ιδεολογία της Οργάνωσης λένε πως αποτυπώνεται σε έγγραφα της ίδιας από ιδρύσεως της και καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο του Χρήστου Παππά με τίτλο χρυσή "Αυγή Όρκος 30/6/1983”, τα άρθρα του κατηγορουμένου Νικόλαου Μιχαλολιάκου (1987) με τον τίτλο "Χίτλερ για χίλια χρόνια", στην ιδεολογική διακήρυξη που είναι κείμενο αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό. Επιπλέον, αναφορά γίνεται στον μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, εγγράφων, βίντεο του Αδόλφου Χίτλερ των SS με ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικές σημαίες και στρατιωτικές στολές των ναζί.

«Η ναζιστική αυτή ιδεολογία δεν άλλαξε από το 1992, ούτε οι υποστηρικτές αυτής απομακρύνθηκαν, όπως αβάσιμα οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται.» σημειώνεται στην απόφαση η οποία συνεχίζει λέγοντας πως αυτό προκύπτει σαφώς «από δηλώσεις, έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικό χαιρετισμό, ομιλίες εντός των γραφείων αλλά και δημόσια ,όπως ενδεικτικά αποσπάσματα δημοσιεύματα στην εφημερίδα χρυσή Αυγή του 2006 δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου ομιλίες του και άλλα».

Οι δικαστές αναφέρουν ότι «την ναζιστική ιδεολογία τους ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής την καθιστούσαν εμφανή πλην άλλων και με δερματοστιξία, όπως ο ναζιστικός αετός του Ιωάννη Λαγού, η σβάστικα του Ηλία Κασιδιάρη, το « Sieg Heil » του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, όπως και με άλλους τρόπους μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση ενηλίκων με το « χάιλ Χίτλερ ».

Από την ακροαματική διαδικασία για τους δικαστές προέκυψε με σαφήνεια ότι η Οργάνωση λειτουργούσε με ιεραρχική δομή, με επικεφαλής τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι είχαν οριστεί και περιφερειάρχες σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων, αλλά και τους υπεύθυνους κάθε τοπικής οργάνωσης που αποκαλούνταν πυρηνάρχες. «Η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών τους αντιπάλων, των αντιφρονούντων εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της» εξηγούν οι δικαστές και συμπληρώνουν ότι «η ιεραρχική δομή ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει, όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου».

Οι δικαστές αναφερόμενοι στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μιλούν για «απαρέγκλιτη, τυφλή και απόλυτη πειθαρχία» των κατώτερων στους ανώτερους, με τους πρώτους να μην έχουν ούτε δικαίωμα απορίας, αλλά και για «απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία και πίστη στον αρχηγό, που ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικό».

Η επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται με λεπτομέρειες στην χιλιάδων σελίδων απόφαση όπως και η ύπαρξη ομάδων ατόμων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις και έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα, μαχαίρια, κοντάρια, ξύλα και σίδερα. «Οι επιθέσεις ήταν γρήγορες, διάρκειας 10 με 15 λεπτών, ενώ συχνά υπήρχε παράγγελμα τέλους της επίθεσης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στον Ηλία Κασιδιάρη αποδίδεται ο κομβικός ρόλος του εκπαιδευτή την ώρα που τα θύματα, σύμφωνα με την απόφαση, «επιλέγοντό ανάμεσα σε κατηγορίες ανθρώπων που είχαν χαρακτηριστεί ως «εχθροί» (πρόσφυγες, μετανάστες, πολιτικοί αντίπαλοι κι άλλα). Η στοχοποίηση εκφραζόταν μέσω της ρητορικής μίσους, που στη συνέχεια γινόταν πράξη μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου».

«Η δημόσια αυτή ρητορική μίσους του αρχηγού, της ηγετικής ομάδας και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος απέναντι σε όσους σκέφτονται διαφορετικά, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μετανάστες απέναντι σε κατηγορίες ανθρώπων που ανήκουν στους χαρακτηρισμένους εχθρούς τους, καλλιεργούσαν την ιδέα και πράξη της φυλετικής υπεροχής, διαμόρφωναν σκόπιμα και όχι τυχαία σε ορισμένους οπαδούς στελέχη και μέλη αντίστοιχη συνείδηση, εξουδετέρωναν τους ενδοιασμούς, ηθικούς φραγμούς και αναστολές τους και εξοικειώνουν αυτούς με τη χρήση βίας και με το έγκλημα» τονίζουν οι δικαστές.

Πολιτικό - ιδεολογικό το κίνητρο της δολοφονίας Φύσσα

Στο σκεπτικό της απόφασης που αφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γίνεται αναφορά στην έκθεση νεκροψίας - νεκροτομής, από την οποία όπως υπογραμμίζεται αποδεικνύεται ότι το θύμα δέχτηκε επίθεση και χτυπήματα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, πριν το θανάσιμο τραυματισμό του.

«Ο Παύλος Φύσσας δεν πρόλαβε να αντιδράσει απέναντι στον Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάση σχεδίου κινήθηκε κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους Χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν το Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα όπως και έγινε. Ο εν λόγω δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα, αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο» υπογραμμίζουν.

Οι δικαστές επικαλούνται τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων σημειώνοντας πως ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος και αυτοβούλως, αλλά ότι η δολοφονία του άτυχου μουσικού ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης κινητοποίησης της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, ενώ το κίνητρο ήταν πολιτικό - ιδεολογικό.

Επιπλέον, οι δικαστές εντοπίζουν επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας από την ηγεσία και επιφανή στελέχη της Χρυσής Αυγής και επικαλούνται τα σχεδιαγράμματα των τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν το μοιραίο βράδυ, κάνοντας μνεία, μεταξύ άλλων, και στη συνομιλία Λαγού - Πατέλη. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η Χρυσή Αυγή έκλεισε τυπικά τα γραφεία της στη Νίκαια αφού «όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών της συγκεντρώνονταν, πλέον, στα γραφεία της τοπικής του Πειραιά ενώ προέκυψε ότι ο Λαγός στην προσπάθεια συγκάλυψης που γινόταν έδινε εντολές «να καθαρίσουν τα σπίτια» δηλαδή να απαλλαγούν από όπλα και τυχόν άλλο υλικό ενοχοποιητικό για τη Χρυσή Αυγή, όσοι δε κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα, ενίοτε προσπαθούσαν να περάσουν στην γραμμή ότι δεν είχαν ιδέα τι είχε συμβεί ενώ κάποιοι από αυτούς πέταξαν τα τηλέφωνά τους και τα αντικατέστησαν με καινούργια».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή: Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης σε 12.746 σελίδες"

Δημοσκόπηση Pulse: Ρεύμα, Ουκρανία, πανδημία, εκλογές – Όλες οι απαντήσεις στα «καυτά» ζητήματα

Προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το κυβερνών κόμμα προηγείται με ποσοστό 32%, ενώ έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το το Κίνημα Αλλαγής με 14%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 38% και ακολουθεί με 25% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 33%.

δημοσκόπηση

Ως προς το ερώτημα για το πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 45% απαντά το 2023, το 30% λέει μέχρι το φετινό καλοκαίρι και το 16% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

δημοσκόπηση

Δείτε όλες τις κάρτες της έρευνας

Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse Δημοσκόπηση Pulse

ΣΚΑΪ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Ρεύμα, Ουκρανία, πανδημία, εκλογές – Όλες οι απαντήσεις στα «καυτά» ζητήματα"

Απέραντο ναρκοπέδιο η Μαύρη Θάλασσα - Δεκάδες «αδέσποτες» νάρκες απειλούν τα εμπορικά πλοία

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της και τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στον νότιο γείτονά του στις 24 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η Ρωσία τοποθέτησε νάρκες θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα ως «ανεξέλεγκτα παρασυρόμενα πυρομαχικά», μετατρέποντάς τα «σε ένα de facto όπλο αδιάκριτης δράσης».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τα υπολείμματα των ναρκαλιευτικών δυνάμεων του ουκρανικού ναυτικού είχαν τοποθετήσει περίπου 420 θαλάσσιες νάρκες που φέρουν άγκυρα - 370 στη Μαύρη Θάλασσα και 50 στη Θάλασσα του Αζόφ.

«Ως αποτέλεσμα των καταιγίδων στη Μαύρη Θάλασσα και λόγω της μη ικανοποιητικής τεχνικής κατάστασης, τα καλώδια με άγκυρες στον πυθμένα έσπασαν σε περίπου 10 ουκρανικές νάρκες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Από τότε, υπό την επίδραση του ανέμου και των επιφανειακών ρευμάτων, οι ουκρανικές νάρκες παρασύρονται στην ανοιχτή θάλασσα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας σε νότια κατεύθυνση... Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού παρασύρονται οι εναπομείνασες νάρκες σήμερα».

Η Μόσχα υποστήριξε ότι το Κίεβο «δημιούργησε μια άμεση απειλή ναρκοπεδίων για μεταφορικά και φορτηγά πλοία όλων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας». Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για να σχολιάσουν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι τοποθέτησε νάρκες για την προστασία των λιμανιών και είπε ότι αρκετές εκατοντάδες από τα εκρηκτικά είχαν σπάσει από τα καλώδια και απομακρύνθηκαν. Το Κίεβο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό ως παραπληροφόρηση.

Τις τελευταίες ημέρες τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων έχουν εμπλακεί στην απενεργοποίηση των αδέσποτων ναρκών γύρω από τα χωρικά τους ύδατα.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την πηγή και τον αριθμό των παρασυρόμενων ναρκών και ότι είχε έρθει σε επαφή με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματουχους για το θέμα.

Ο Ταϊφίν Οζμπέρκ, πρώην ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είπε στο Reuters ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αξιόπιστες πληροφορίες για τις νάρκες που χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται υπό αποκλεισμό για περίπου δύο μήνες, φαίνεται πολύ απίθανο η Ουκρανία να έχει τοποθετήσει πρόσφατα νάρκες», είπε ο Οζμπέρκ.

Η αγορά ναυτιλιακής ασφάλισης του Λονδίνου έχει διευρύνει την περιοχή των χωρικών υδάτων που θεωρεί υψηλού κινδύνου στην περιοχή και το κόστος ασφάλισης έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Πέντε εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν από βλήματα - με το ένα από αυτά να βυθίστηκε - στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας, με δύο ναυτικούς να σκοτώνονται, δήλωσαν αξιωματούχοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απέραντο ναρκοπέδιο η Μαύρη Θάλασσα - Δεκάδες «αδέσποτες» νάρκες απειλούν τα εμπορικά πλοία"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραιτήθηκε και ο νέος δικηγόρος της, Νίκος Ιωάννου – Αρνείται να αναλάβει την υπεράσπιση της

Δεν αναλαμβάνει τελικά ο Νίκος Ιωάννου την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος: «Μετά τη σημερινή παραίτηση του μέχρι τώρα συνηγόρου της κ. Πισπιρίγκου, εξαιρετικού συνάδελφου κ.κ Απόστολου Λύτρα, το Γραφείο μας έλαβε εντολή επικοινωνίας με την κατηγορούμενη από τους οικείους της. Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ του κ. Ιωάννου και της κ. Πισπιρίγκου σήμερα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, και προ της μελέτης της δικογραφίας, τα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην αναλάβει το Γραφείο μας την υπεράσπιση».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραιτήθηκε και ο νέος δικηγόρος της, Νίκος Ιωάννου – Αρνείται να αναλάβει την υπεράσπιση της"

ΣτΕ-Δημόσιο: Ορθή η «μη προαγωγή υπαλλήλων» εφόσον απεργούσαν σε στάδιο αξιολόγησης

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων που ζητούσαν να ακυρωθεί ο πίνακας του ειδικού συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων με τον οποίο «κόπηκαν» από τη διαδικασία αξιολόγησης για προαγωγή στο βαθμό του προϊσταμένου, λόγω της συμμετοχής τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με επτά αποφάσεις του (υπ’ αρθμ. 711-717/2022) σε δύο δικαστικούς σχηματισμούς (με προέδρους τον Δημήτρη Σκαλτούνη και την Παναγιώτα Καρλή και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή), έκρινε ότι η μη διενέργεια από δημόσιο υπάλληλο αξιολόγησης λόγω της συμμετοχής του σε απεργία, συνιστά μη εκπλήρωση σχετικής υποχρεώσεως του και παράλληλα επιφέρει αδυναμία συμμετοχής του σε διαδικασίες επιλογής και τοποθετήσεως προϊσταμένων, χωρίς αυτό να παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ διαφωνώντας με το σύστημα αξιολόγησης που προέβλεπε ο νόμος 4369/2016, κήρυξε απεργία-αποχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, μέχρι τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης, και με σχετικό εξώδικο γνωστοποιούσε στους αρμόδιους φορείς την απόφασή της.

Σύμφωνα με τις επτά αποφάσεις του ΣτΕ «στην περίπτωση κατά την οποία δημόσιος υπάλληλος δεν εκπληρώνει την κατά νόμο υποχρέωση αξιολογήσεως των υφισταμένων του συνεπεία της συμμετοχής του, ελευθέρως και αβιάστως, σε απεργία, δεν πληροί την θεσπισθείσα σχετική προϋπόθεση, ασχέτως προς την νομιμότητα ή μη της απεργίας».

Κατά το ΣτΕ «η ερμηνεία αυτή των διατάξεων του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 δεν έρχεται σε αντίθεση προς το άρθρο 23 παράγραφος 2 του Συντάγματος, διότι η μη συνδρομή της ανωτέρω προϋποθέσεως για την συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής και τοποθετήσεως προϊσταμένου συνεπεία απεργίας οφείλεται σε ηθελημένη μη εκπλήρωση της υποχρεώσεως παροχής των σχετικών υπηρεσιών εκ μέρους των υπαλλήλων και όχι σε αυτό τούτο το γεγονός της κηρύξεως της απεργίας και της συμμετοχής σε αυτήν, δεν θίγει το δικαίωμα της απεργίας ούτε συνιστά κύρωση που επιβάλλεται συνεπεία της ασκήσεώς του και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προσκρούει στους ορισμούς της προαναφερόμενης συνταγματικής διατάξεως».

Επομένως, αναφέρει το ΣτΕ, «εφόσον οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παράσχουν τις εν λόγω υπηρεσίες αξιολογήσεως, εκπληρώνοντας την υποχρέωσή τους, και δεν τις παρείχαν, δεν μπορούν να μετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής και τοποθετήσεως προϊσταμένων».

Επιπλέον «με τις διατάξεις του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 ρυθμίζεται ζήτημα οργανώσεως και λειτουργίας της Δημόσιας Διοικήσεως προς εξυπηρέτηση των εκτεθέντων σκοπών στο πλαίσιο των αναφερθεισών συνταγματικών αρχών, ασυνδέτως προς το δικαίωμα της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων», ανεφέρε το ΣτΕ κρίνοντας ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ ο αποκλεισμός των δημοσίων υπαλλήλων εν προκειμένω δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα ή πειθαρχική ποινή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ-Δημόσιο: Ορθή η «μη προαγωγή υπαλλήλων» εφόσον απεργούσαν σε στάδιο αξιολόγησης "

Παυλόπουλος: H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξίσου βάρβαρη με αυτήν της Τουρκίας στην Κύπρο

Στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου με τίτλο «Καταγραφή» (εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 2021), ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Εκπληρώνω αυτονόητο, στοιχειώδες, χρέος απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Φίλο κ. Γιαννάκη Ομήρου, συμμετέχοντας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τον τίτλο «Καταγραφή». Πρόκειται για ένα λιτό, εν πολλοίς «λακωνικό» ως προς τον τρόπο γραφής του, «οδοιπορικό» της πολυκύμαντης ζωής του, οι σελίδες του οποίου αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, πώς και γιατί το κοινώς γνωστό και ομολογημένο ήθος του και η οιονεί φυσική του σεμνότητα επέβαλαν στον συγγραφέα να μείνει στα εντελώς ουσιώδη, παραλείποντας πολλά από τα όσα έχει πραγματικά προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στον Ελληνισμό εν γένει. Το ηθελημένο αυτό κενό θα το συμπληρώσουν -είμαι βέβαιος- άλλοι, αρμοδιότεροι εμού. Επιλέγω λοιπόν να «καταθέσω», με αισθήματα σεβασμού αλλά και αγάπης, τ’ ακόλουθα:
Α. Στηριζόμενος στην προσωπική μου εμπειρία μπορώ -ορθότερα δε πρέπει, για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης- να συνοψίσω την προσωπικότητά του μέσα στην φράση: Ο Γιαννάκης Ομήρου, κατά την διαδρομή του υπό την ευρεία του όρου έννοια Δημόσιου Βίου του, έχει πλέον αναδειχθεί σ’ έναν πραγματικό Ευπατρίδη, αυθεντικό εκφραστή των αρχών και αξιών του Ελληνισμού κατ’ εξοχήν ως προς την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας -κατά κυριολεξία δε της Μαρτυρικής Κύπρου- απέναντι στην προκλητικώς συνεχιζόμενη βάρβαρη τουρκική κατοχή, μελανό απομεινάρι, για την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, της εξίσου βάρβαρης τουρκικής εισβολής το 1974. Βίωσε, ως τα βάθη της ψυχής του, την τουρκική βαρβαρότητα από τα εφηβικά του χρόνια, και έκτοτε παραμένει «στις επάλξεις», επιλέγοντας ν’ ανήκει στους «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», για ν’ αναχθώ στις «Θερμοπύλες» του Καβάφη. Το χρέος ν’ αγωνίζεται, απ’ όπου κι αν βρίσκεται, για να ξανάρθει η Ελευθερία και η Δημοκρατία στην Κύπρο, την «γη της πικραμένης Παναγιάς», κατά τον στίχο του Λεωνίδα Μαλένη, και για ν’ ακουσθεί απ’ άκρη σε άκρη της «το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας», κατά τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη, στην «Σαλαμίνα της Κύπρος». Και εδώ θέλω να διαβεβαιώσω τον Γιαννάκη Ομήρου ότι, στο ίδιο μήκος κύματος, για κάθε μέλος του Ελληνισμού η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται, 201 χρόνια μετά, έως ότου απελευθερωθεί, υφ’ όλες τις επόψεις, και το τελευταίο μέτρο γης της Κύπρου από την τουρκική κατοχή.

Β. Σχεδόν συνομήλικός του, είχα ακούσει από τα φοιτητικά μου χρόνια να μιλούν για τον νεαρό τότε Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος μετείχε ενεργώς στους αγώνες υπεράσπισης της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Φοιτητής στην Αθήνα ο Γιαννάκης Ομήρου, ενεργό μέλος της στενώς συνδεδεμένης με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο φοιτητικής παράταξης «Παλμός», μετείχε με πάθος σε κάθε εκδήλωση κατά της εγκληματικής δικτατορίας των συνταγματαρχών μεταξύ 1967-1974 -κυρίως δε το 1973, στην κατάληψη της Νομικής Σχολής και στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου- για ν’ απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατό απ’ αυτή λες και διαισθανόταν την εθνοκτόνο κατάληξή της. Κατάληξη που είχε προβλέψει, με την μοναδική του διορατικότητα, ο Γιώργος Σεφέρης στην δήλωσή του της 28ης Μαρτίου 1969, στο BBC: «Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πώς στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα, όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό.» Την αντιστασιακή δράση του Γιαννάκη Ομήρου κορύφωσε η γενναία στάση του κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που, δυστυχώς με την ανοχή του ΝΑΤΟ και όχι μόνο, «άνοιξε το δρόμο» στον Αττίλα και επέτρεψε στην Τουρκία να γυρίσει πίσω στο μαύρο παρελθόν της των Γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Από τον «Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου», ως εκφωνητής αυτού του «οχυρού της Ελευθερίας» και την ενεργό συμμετοχή του στην αντίσταση του Λαού της Πάφου ως τον αγώνα του, ως έφεδρος στρατιώτης, εναντίον των τούρκων εισβολέων, ο Γιαννάκης Ομήρου επέδειξε όλο το μεγαλείο της αδάμαστης Ελληνικής Ψυχής του.

Γ. Γνώρισα πια τον Γιαννάκη Ομήρου από κοντά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν συναντηθήκαμε επανειλημμένως υπό την τότε ιδιότητά του ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε μεταξύ μας απόλυτη συναντίληψη -και αντίστοιχη συναντίληψη με τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη- τόσο ως προς το ότι ήταν πραγματικό όνειδος για την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανοχή, επί τόσες δεκαετίες, της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και του ανίερου εποικισμού του κατεχόμενου τμήματός της. Όσο και ως προς το ότι Ελλάδα και Κύπρος έπρεπε να επιδιώξουν, το ταχύτερο δυνατό, λύση του Κυπριακού Ζητήματος. Όχι όμως οποιαδήποτε λύση. Με δεδομένο το ότι αφενός η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του «σκληρού πυρήνα» της, της Ευρωζώνης και, αφετέρου και συνακόλουθα, το Κυπριακό είναι Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ζήτημα, μόνη αποδεκτή ως δίκαιη και βιώσιμη λύση του είναι εκείνη, η οποία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και επ’ αυτού δεν νοείται οιαδήποτε υποχώρηση η υπαναχώρηση του Ελληνισμού, στο σύνολό του. Πολλώ μάλλον όταν μια τέτοια υποχώρηση ή υπαναχώρηση θ’ αποτελούσε, επιπλέον, βαρύ πλήγμα και για την Διεθνή Κοινότητα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας επικίνδυνα προηγούμενα σε παγκόσμια κλίμακα. Ακριβώς δε μια τέτοια συνέπεια του ως άνω τουρκικού προηγουμένου βιώνουμε σήμερα -και θα επανέλθω επ’ αυτού- με την απαράδεκτη και εγκληματική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου αλλά και κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.

Δ. Κατά συνέπεια, λύση του Κυπριακού Ζητήματος νοείται μόνον υπό τις ακόλουθες επτά, κατ’ ελάχιστο, προϋποθέσεις:
1. Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει την πολιτειακή μορφή Ομοσπονδιακού Κράτους, κατά τα Διεθνή και κυρίως κατά τα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα πρότυπα. Ουδεμία μορφή συνομοσπονδίας, ευθεία ή συγκεκαλυμμένη, είναι ανεκτή. Και τούτο πρωτίστως διότι πέραν του ότι μια τέτοια «λύση» είναι, εξ ορισμού, «θνησιγενής» και εξυπηρετεί μόνο τις βλέψεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας με το να οδηγεί σε αποσύνθεση την Κυπριακή Δημοκρατία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον «πυρήνα» του Πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου, κυρίως δε με τις διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την πολιτειακή μορφή και την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της. Πραγματικά, αποτελεί κοινό νομικό και πολιτικό «τόπο» ότι συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι δεν δύναται, εκ φύσεως, ν’ ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων και στις απαιτήσεις ουσιαστικής και αποτελεσματικής τήρησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

2. Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται, καθ’ ολοκληρία, στις θεμελιώδεις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, ως θεσμικής εγγύησης της Ελευθερίας in globo, άρα ως θεσμικής εγγύησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όχι μόνο κατά το Εθνικό αλλά και κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
3. Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει, ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια Νομική Προσωπικότητα.
4. Τέταρτον, στην Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μία και, μόνον, Ιθαγένεια.

5. Πέμπτον, η Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι πλήρης, με εξίσου πλήρη σεβασμό όλων, ανεξαιρέτως, των διατάξεων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τούτο σημαίνει πληρότητα και της stricto sensu Κυριαρχίας της -π.χ. σε ό,τι αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, τα σύνορά της, την αιγιαλίτιδα ζώνη της κ.λπ.- και της lato sensu Κυριαρχίας της, άρα την πλήρη άσκηση όλων, δίχως οιαδήποτε διάκριση, των Κυριαρχικών της Δικαιωμάτων, μ’ επίκεντρο τα Δικαιώματά της επί του συνόλου των Θαλάσσιων Ζωνών της κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982), π.χ. επί της Υφαλοκρηπίδας της και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Ουδεμία δε επιρροή ασκεί επ’ αυτού το ότι η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην ως άνω Διεθνή Σύμβαση, αφού αυτή, κατά την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει εθιμικούς, ορθότερα δε διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι ισχύουν erga omnes.

6. Έκτον -και κατά συνέπεια- επί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι επιτρεπτό να παραμένουν, κατ’ ουδένα τρόπο, στρατεύματα κατοχής ούτε να ισχύουν, επίσης κατ’ ουδένα τρόπο, εγγυήσεις τρίτων. Και στις «εγγυήσεις» αυτές περιλαμβάνονται ενδεχόμενες «εγγυήσεις» και της Μεγάλης Βρετανίας, ιδίως αφότου συντελέσθηκε το Brexit.
7. Και, έβδομον, τα προαναφερόμενα συνεπάγονται ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει ν’ αποχωρήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, οι «έποικοι», τους οποίους εγκατέστησε παρανόμως, σύμφωνα μάλιστα και με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Τουρκία και να επανέλθουν οι εκδιωχθέντες από τις εστίες τους, λόγω της τουρκικής εισβολής, πρόσφυγες, ανακτώντας και ασκώντας πλήρως όλα τα κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δικαιώματά τους.
Ε. Ολοκληρώνοντας την εκ μέρους μου παρουσίαση της «Καταγραφής» του Γιαννάκη Ομήρου οφείλω να επαναλάβω ορισμένες σκέψεις, που διατύπωσα πριν λίγες μέρες στην Αθήνα: Τα όσα εκτέθηκαν προηγουμένως καθίστανται εξαιρετικά επίκαιρα και κρίσιμα μέσα στην τρέχουσα δεινή διεθνή συγκυρία, όταν η Διεθνής Κοινότητα – στην ουσία η Ανθρωπότητα – βιώνει την φρίκη της εγκληματικής πολεμικής εισβολής της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας της Διεθνούς Νομιμότητας. Η εισβολή αυτή προσβάλλει, ευθέως και προκλητικώς, όχι μόνο τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και, εν τέλει, αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.  Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα.  Ελλάδα και Κύπρος – αντίθετα από την Τουρκία – συμπαραστάθηκαν, συμπαρίστανται  και θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται, ειλικρινώς και ποικιλοτρόπως ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον δοκιμαζόμενο Λαό της Ουκρανίας.  Αμέσως όμως μόλις τελειώσει ο αδιανόητος αυτός πόλεμος και ο υπαίτιος εισβολέας πληρώσει το βαρύ τίμημα του εγκλήματός του, πρέπει να συναγάγουμε, τόσο σ’ επίπεδο Διεθνούς Κοινότητας όσο και σ’ επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τ’ αναγκαία διδακτικά συμπεράσματα και για τα αίτιά του και για τις επιπτώσεις του.  Υπ’ αυτό το πνεύμα και ως συνεπείς υπέρμαχοι της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, Ελλάδα και Κύπρος –κατ’ ουσία δε ο Ελληνισμός, στο σύνολό του– πρέπει να καταδείξουν στην Διεθνή Κοινότητα, και πρωτίστως στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους διότι ανέχθηκαν και ανέχονται, για τόσες δεκαετίες, τις επιπτώσεις και τα τετελεσμένα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Μαρτυρική Κύπρο.  Της πρώτης τέτοιας ωμής καταπάτησης της Εδαφικής Ακεραιότητας και της Κυριαρχίας Κράτους-Μέλους της Διεθνούς Κοινότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιας εισβολής που στοίχισε την ζωή δεκάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων, πολλών από τα οποία η τύχη αγνοείται ακόμη και σήμερα. 

Ελλάδα και Κύπρος, λοιπόν,  πρέπει να θέσουν την Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών τους, επισημαίνοντας χωρίς περιστροφές, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις πως όπως όλοι στεκόμαστε σήμερα στο πλευρό της Ουκρανίας,  καταδικάζοντας απερίφραστα το πολεμικό έγκλημα της Ρωσίας, στην ίδια γραμμή υπεράσπισης της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας πρέπει να καταδικασθεί, απεριφράστως και εμπράκτως, και η συνεχιζόμενη εγκληματική τακτική της Τουρκίας εις βάρος της Μαρτυρικής Κύπρου.  Διότι η επιλεκτική εφαρμογή της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας οδηγεί, μοιραίως, στην ουσιαστική αναίρεσή τους.  Επιπροσθέτως, είναι αδιανόητο η Διεθνής Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ ανέχονται σήμερα την Τουρκία, που εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση εις βάρος της Κύπρου, και να τηρεί στάση «επιτήδειου ουδέτερου» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να διεκδικεί δήθεν «μεσολαβητικό ρόλο» «ειρηνοποιού»!  Στην περίπτωση της πολεμικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η στάση της Τουρκίας πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί από την Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως της αρμόζει: Ο εγκληματίας γυρίζει πίσω, υποκριτής και αμετανόητος, στον τόπο του εγκλήματος.  Ελλάδα και Κύπρος, υπό όρους αρραγούς ενότητας και ασυμβίβαστης αποφασιστικότητας, πρέπει να πορευθούν αυτό τον δρόμο υπεράσπισης της Μαρτυρικής Κύπρου, που είναι και δρόμος υπεράσπισης  της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.»

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παυλόπουλος: H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξίσου βάρβαρη με αυτήν της Τουρκίας στην Κύπρο"

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει 1,2 δισ. δολάρια σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Πέμπτη, 31.03.2022, ότι η ρωσική κυβέρνηση θα χορηγήσει 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο τέλος μιας συνάντησης με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών και κατασκευαστών αεροσκαφών, ο Πούτιν τόνισε ότι οι πτήσεις εσωτερικού θα λάβουν κρατικές επιδοτήσεις το 2022.

Η 11η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη από τη μια πλευρά και η Ρωσία από την άλλη έχουν κλείσει ο καθένας τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του άλλου.

Επιπλέον, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ανταλλακτικά ή υπηρεσίες συντήρησης από την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λόγω των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, οι δυτικοί εκμισθωτές αεροσκαφών αναγκάστηκαν επίσης να τερματίσουν τις συμβάσεις βάσει των οποίων οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μίσθωναν περισσότερα από 500 αεροσκάφη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος των πληρωμών χρηματοδοτικής μίσθωσης στις αεροπορικές εταιρείες

Τα περισσότερα από τα μισθωμένα αεροπλάνα παραμένουν στη Ρωσία, η οποία έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την εγγραφή τους στο δικό της μητρώο αεροσκαφών. Ωστόσο, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το νόμο, φοβούμενες ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς με διεθνείς εταίρους.

«Όσον αφορά τις πληρωμές χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών έπρεπε να καταβληθεί σε εταιρείες από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες που παραβίασαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις», είπε ο Πούτιν.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ζητώ από την κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα σύνολο μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληρωμών χρηματοδοτικής μίσθωσης, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη σε ποια χώρα εδρεύει αυτή ή η άλλη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει 1,2 δισ. δολάρια σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες"

Βρετανία: Στέλνει περισσότερα θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία

Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συμφώνησαν να στείλουν περισσότερα θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

“Θα χορηγηθεί περισσότερη βοήθεια θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες κατέθεσαν είτε νέες ιδέες και άλλες δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν επιπλέον χρήματα”, είπε ο Ουάλας σε δημοσιογράφους αφού φιλοξένησε περισσότερους από 30 διεθνείς εταίρους σε μια διάσκεψη.

Συμπλήρωσε ότι η θανατηφόρα βοήθεια θα περιλαμβάνει πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς, πυρομαχικά και περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Στέλνει περισσότερα θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία"

Μ. Γκάγκα: Με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις επόμενες ημέρες το χάπι της Pfizer – Μεγάλη ζήτηση για αντιικά

“Τα αντιικά χάπια της Merck και της Pfizer για τον κορονοϊό, έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και η αίσθηση της επιτροπής είναι ότι είναι αποτελεσματικά και έχουν αποτρέψει νοσηλείες. Είμαστε στις 700 αιτήσεις την ημέρα για αντιικά χάπια και εγκρίνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό”, είπε στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οι αιτήσεις γίνονται στην παλιά πλατφόρμα ενημέρωσε αλλά τις επόμενες ημέρες ανοίγει στην ΗΔΙΚΑ για το χάπι της Pfizer (Paxlovid), που έχει πάρει έγκριση, κανονικά η συνταγογράφηση. Όπως εξήγησε, εφόσον εγκριθεί η αίτηση, θα μπαίνει ο γιατρός και θα κάνει κανονικά ηλεκτρονικά την συνταγογράφηση όπως έγινε και με τα μονοκλωνικά, ενδοφλέβια φάρμακα.

Για την αποτελεσματικότητα των αντιικών χαπιών έχουμε προς το παρόν ανάλυση από χίλια άτομα είπε η κα Γκάγκα αλλά η αίσθηση της επιτροπής είναι ότι πράγματι προστατεύουν. Για το Paxlovid της Pfizer, δεν έχουμε ακόμη δικά μας στοιχεία αλλά τα διεθνή στοιχεία είναι υπέρ του επισήμανε. Όπως ενημέρωσε, έχει κάποιες αλληλεπιδράσεις με στατίνες και άλλα φάρμακα, γι΄αυτό το λόγο η επιτροπή με τον ιατρικό σύλλογο, έκανε ενημέρωση των γιατρών για το πότε ενδείκνυται να το συνταγογραφούν σε ασθενείς και σε ποιές περιπτώσεις θα υπάρξει πρόβλημα. Ανέφερε ως παράδειγμα πως αντενδείκνυται για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Γκάγκα: Με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις επόμενες ημέρες το χάπι της Pfizer – Μεγάλη ζήτηση για αντιικά"

Στέλιος Πέτσας για φυσικό αέριο: Δεν θα έχουμε πρόβλημα με την αλλαγή στην πληρωμή

Στην δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το φυσική αέριο και στις αλλαγές που θα επιφέρει η απόφαση Πούτιν να δέχεται πληρωμή μόνο σε ρούβλια μίλησε στο LIVE NEWS ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας αυτή που θα επηρεαστεί από την αλλαγή του προέδρου Πούτιν είναι η spot αγορά φυσικού αερίου, τονίζοντας τα μακροχρόνια συμβόλαια δεν θίγονται. «Έχουμε μακροχρόνια συμβόλαια με τη Ρωσία, οπότε δεν βλέπω κάποιο λόγο ανησυχίας βραχυπρόθεσμα για τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

«Από κει και πέρα έχουμε την παρέμβαση των ΗΠΑ με την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου» τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι οι χώρες θα πρέπει μετά τα τελευταία γεγονότα θα πρέπει να κάνουν κινήσεις για μια μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια.

«Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία είναι πρωτοφανείς σε παγκόσμια κλίμακα και προσπαθεί και η ίδια να αντιδράσει κάνοντας μεγαλύτερο το κόστος για τις οικογένειες της Δύσης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια αντίδραση θα οδηγήσει γρήγορα στον τερματισμό των γεωπολιτικών αναταραχών και φυσικά στον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Μιλώντας για την ακρίβεια, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η ανατίμηση που προκαλείται από την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση ψαλιδίζει το διαθέσιμο εισόδημα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Θα είμαστε δίπλα, για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσο χρειαστεί» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία να αποσταλεί σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν ζώα συντροφιάς. Ειδικότερα, πρόκειται για 11 τόνους ζωοτροφής και υγειονομικό υλικό που θα φτάσει σε μία κτηνιατρική κλινική που έχει οργανωθεί στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλιος Πέτσας για φυσικό αέριο: Δεν θα έχουμε πρόβλημα με την αλλαγή στην πληρωμή"

Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 53χρονος για τον βιασμό της 6χρονης ανιψιάς του

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του σήμερα ο 53χρονος από την Καλαμάτα, που κατηγορείται για το βιασμό της ανιψιάς του πριν 8 χρόνια, όταν το κορίτσι ήταν 6 ετών.

Η σύλληψη του 53χρονου έγινε στις 25 Μαρτίου και αρχικά είχε δοθεί προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δόθηκε νέα προθεσμία για σήμερα, καθώς ζήτησε ο συνήγορος του να ενημερωθεί για την υπόθεση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 53χρονος για τον βιασμό της 6χρονης ανιψιάς του"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία – Παραμένει η αφρικανική σκόνη

Ο καιρός αύριο, 1η Απριλίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και τα βόρεια, οι οποίες στα βορειοδυτικά είναι πιθανό πρόσκαιρα να είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.
Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά όπου η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 12 με 14 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τις πρωινές ώρες κυρίως αυξημένες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Από νωρίς το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Νοτίων διεθύνσεων 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βαθμιαία από τα δυτικά τα φαινομένα θα εξασθένησουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά είναι πιθανό, κατά περιόδους να είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Ήπειρου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στη βόρεια Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Από νωρίς το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία – Παραμένει η αφρικανική σκόνη"

Ο Πούτιν απειλεί με «μπλόκο» στο φυσικό αέριο αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια: «Δεν θα κάνουμε φιλανθρωπία»

Πολύ υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνοντας τελεσίγραφο προς τις μη φιλικές χώρες ότι η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια.

Σε διάταγμα που υπέγραψε, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρεται ότι οι αγοραστές πρέπει «να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» από την Παρασκευή, 1η Απριλίου.

«Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται κι εμείς να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, οι υφιστάμενες συμβάσεις θα τερματιστούν» ξεκαθάρισε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα έχει διαφάνεια και είναι εύκολο. Τυχόν άρνηση των μη φιλικών χωρών να προχωρήσουν στη διαδικασία θα θεωρηθεί ως αθέτηση υποχρεώσεων για τις συμβάσεις, που θα σταματήσουν.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως όπλα, κάτι που γίνεται και με τις εταιρείες τους. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν, στο πλαίσιο των κυρώσεων, δολάρια, ευρώ και περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, τότε δεν γίνεται η Ρωσία να δίνει προμήθειες σε ευρώ, που θα τεθούν στο καθεστώς κυρώσεων.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή πολιτική

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική της Ευρώπης, προκειμένου να επιλέξουν ακριβό αμερικανικό LNG, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη απειλείται με αποβιομηχάνιση μεγάλης κλίμακας και απώλεια θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο, όπως είπε, ευθύνονται οι ΗΠΑ.

Το διάταγμα για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια για παραδόσεις σε μη φιλικές χώρες ισχύει μόνον μέσω των παραδόσεων φυσικού αερίου της Gazprom μέσω αγωγών, όπως προκύπτει από το κείμενο.

Η Gazprombank έχει οριστεί ως η εξουσιοδοτημένη τράπεζα για τους ξένους αγοραστές, που καλούνται να ανοίξουν τον ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια για την καταβολή των προμηθειών.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Πούτιν απειλεί με «μπλόκο» στο φυσικό αέριο αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια: «Δεν θα κάνουμε φιλανθρωπία»"

Ούτε η Βρετανία σκοπεύει να πληρώσει σε ρούβλια

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της ζήτησης του Πούτιν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είχε υπογράψει ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου – και τα συμβόλαια θα σταματήσουν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν περιστάσεις υπό τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλήρωνε σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ούτε η Βρετανία σκοπεύει να πληρώσει σε ρούβλια"

Ο Μπάιντεν «απελευθερώνει» 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου στην αγορά κάθε μέρα για να ρίξει τις τιμές

Σε μια απόφαση «άνευ προηγουμένου» ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται αργότερα σήμερα να ανακοινώσει την αποδέσμευση 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στόχος του Μπάιντεν είναι να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να προβεί στην ανακοίνωση στη 13:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο.

«Μετά από διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου στην Ιστορία, διαθέτοντας ένα εκατομμύριο επιπλέον βαρέλια στην αγορά την ημέρα κατά μέσο όρο –κάθε μέρα– για τους επόμενους έξι μήνες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Επιπλέον, η νομοθεσία περί αμυντικής παραγωγής θα εξουσιοδοτηθεί να υποστηρίζει την παραγωγή και την επεξεργασία ορυκτών και υλικών που χρησιμοποιούνται για συσσωρευτές μεγάλης χωρητικότητας – όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Το μέγεθος της απελευθέρωσης αποθεμάτων πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο ως άνευ προηγουμένου.

«Ο κόσμος δεν είχε ποτέ δει απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου με αυτό το ρυθμό 1 εκατομμυρίου ημερησίως για τέτοιο διάστημα. Αυτή η αποδέσμευση ρεκόρ θα προσφέρει μια ιστορική ποσότητα προσφοράς που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μέχρι το τέλος του έτους, όταν η εγχώρια παραγωγή θα αυξηθεί».

Το υπουργείο Ενέργειας θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την απελευθέρωση για να ανανεώσει το Στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR) για τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε η αμερικανική προεδρία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπάιντεν «απελευθερώνει» 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου στην αγορά κάθε μέρα για να ρίξει τις τιμές"

Νέα Δημοκρατία: Διαθέσιμο το επίσημο κανάλι της στο Viber

«Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα κανάλια επικοινωνίας που έχει με τους πολίτες, και βρίσκεται πλέον και στο Viber», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Το επίσημο κανάλι της Νέας Δημοκρατίας στο Viber είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας στην Ελλάδα. Μέσω της νέας κοινότητας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα στο κινητό τους για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το κυβερνών κόμμα.

Το κανάλι ανοίγει ενόψει του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα. Άλλο ένα εργαλείο για την ανάδειξη των κρίσιμων στόχων για την ανόρθωση της χώρας και του κυβερνητικού έργου σε μια πορεία που υπερβαίνει τα κομματικά όρια.

Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν για να λαμβάνουν όλα τα τελευταία νέα της Νέας Δημοκρατίας στο επίσημο Viber κανάλι στον παρακάτω σύνδεσμο: https://vb.me/neademokratia», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Δημοκρατία: Διαθέσιμο το επίσημο κανάλι της στο Viber"

Υπόθεση Πάτρας: Στη ΓΑΔΑ η μητέρα και η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου

Η Ελένη και η Δήμητρα Πισπιρίγκου έφτασαν λίγο πριν τις 17:30 στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να επισκεφτούν την 33χρονη Ρούλα, που κατηγορείται για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Η μητέρα και η αδερφή, αντίστοιχα, της Ρούλας Πισπιρίγκου, την επισκέπτονται, προκειμένου να την δουν, να μιλήσουν μαζί της και να της δώσουν ρούχα για το διάστημα που θα παραμείνει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, μέχρι τη Δευτέρα που θα απολογηθεί.

Την στηρίζει η οικογένεια

Η οικογένειά της δηλώνει ότι την στηρίζει και ότι δεν πιστεύει στις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί.

«Για μένα ήταν μια μάνα υπόδειγμα. Τη στηρίζω μέχρι τελικής πτώσεως, θα τη στηρίζουμε ό,τι και να λένε. Θα είμαστε δίπλα της μέχρι τελικής πτώσεως» δήλωσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου ενώ στο ίδιο ύφος μίλησε και η μητέρα τους, η οποία ανέφερε: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που φώναζε ο κόσμος και αντηχούν μέσα στο κεφάλι μου γιατί ξέρω το παιδί μου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δε θα το υπερασπιστώ γιατί είναι παιδί μου αλλά είναι το παιδί που εγώ μεγάλωσα πατέρας και μάνα μαζί».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Πάτρας: Στη ΓΑΔΑ η μητέρα και η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου"

Μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης η ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων ύψους €260 εκατομμυρίων

Την εργαλειοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση σε 68 δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσαν σήμερα οι ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας.

Το κόστος του προγράμματος, όπως ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγεσιών των δύο υπουργείων, αναμένεται να φθάσει τα 260 εκατ. ευρώ. Το δε έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας.

Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρη και την αναπλ. Υπ. Υγείας κα Μίνα Γκάγκα στο πρόγραμμα θα υπαχθούν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, το οποίο σήμερα είναι υπέρογκο.

Μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο έλαβε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ύψους 500.000 ευρώ τον Ιανουάριο, από 200.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο έργο σύμπραξης των δυο υπουργείων θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ειδικά στους θαλάμους Επειγόντων Περιστατικών, αλλά η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών. Δηλαδή από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία της προετοιμασίας και εκτέλεσης των διαγωνισμών θα γίνει μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) υπό τον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη με στόχο όλα να γίνουν στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ακόμα και εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο εντός τριετίας, θα συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. «Είναι από τα έργα εκείνα τα οποία λόγω της φύσης τους μπορούν να περάσουν ως «γέφυρα» και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Άρα, θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε μέχρι το τέλος του 2023 το μεγαλύτερο από αυτά τα ποσά. Ό,τι μείνει αδιάθετο θα περάσει αυτόματα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Γιατί προβλέπεται και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο έργο ενεργειακής αναβάθμισης και είμαστε μάλιστα τυχεροί διότι ειδικά το νέα πρόγραμμα έχει και πολύ μεγαλύτερο κομμάτι για τέτοιου είδους έργα. Άρα, είναι εύκολο να το περάσουμε από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα απώλειας πόρων. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχει προχωρήσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των έργων», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση των 68 νοσοκομείων «τρέχουν» σειρά προγραμμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ με στόχο να αναβαθμιστεί συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης. «55 εκατομμύρια για τη ψυχιατρική υγεία, 278 εκατομμύρια για τον ψηφιακό φάκελο, 250 περίπου εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συνολικά 1,5 δις ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών, σε ένα συνολικό πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε που ξεκινάει από την πρόληψη», υπογράμμισε ο υπ. Υγείας.

«Έχουμε κάνει έναν πολύ λεπτομερή κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ για να μην τα επαναλάβουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα έχουμε πολύ σημαντική αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας με προτεραιότητα φυσικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά για να αντιμετωπίζονται οι άρρωστοι εξαιρετικά», τόνισε απ’ την πλευρά της η κα Γκάγκα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης η ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων ύψους €260 εκατομμυρίων"

Τι αναφέρεται στο διαβιβαστικό για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Εννέα σοβαρά ιατρικά επεισόδια εμφάνισε η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 πριν καταλήξει στις 29 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.

Στο περίπου 18 σελίδων διαβιβαστικό που εστάλη στην Εισαγγελία αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία που κατέστησαν κεντρικό πρόσωπο της έρευνας την 33χρονη μητέρα του παιδιού. Αναφέρεται μάλιστα και η φράση που είπε η μητέρα στους γιατρούς μία μέρα πριν το παιδί της καταλήξει. «Τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» τους ανέφερε προκαλώντας τους μεγάλη έκπληξη.

Βασικό στοιχείο της δικογραφίας αποτελεί το γεγονός ότι τα εννέα επεισόδια που εμφάνισε το κοριτσάκι, είτε στο Νοσοκομείο της Πάτρας, είτε στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ήταν ενόσω βρισκόταν σε θάλαμο και όχι σε ΜΕΘ και ενώ ήταν υπό την εποπτεία της μητέρας της χωρίς την παρουσία άλλου συγγενικού προσώπου. Τα περιστατικά της Τζωρτζίνας ξεκίνησαν στις 8 Απριλίου 2021 λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της 6 μηνών αδελφής της Ίριδας.

«Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Στο χρονικό της αρχής του τέλους της Τζωρτζίνας που καταγράφουν οι αστυνομικοί τονίζουν πως το παιδί:

-Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών όπου παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική. Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ όπου έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε πίσω στην Κλινική και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία.

-Το κοριτσάκι εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ όπου μένει εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει συμπτώματα. Τότε αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, τις 26 Ιανουαρίου, για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.

-Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.

-Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3 1/5 λεπτών που αντιμετωπίστηκε

-Τις επόμενες ημέρες εμφανίζει από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.

-Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική. -Διασωληνώθηκε και 13.50 ώρα το παιδί κατέληξε.

-Το κοριτσάκι είχε νοσηλευτεί και στο Ωνάσειο όπου δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί .

Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.

Οι αστυνομικοί τονίζουν πως όταν η 9χρονη μεταφέρθηκε από το Ωνάσειο στο

Παίδων η κατηγορούμενη, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της.

Ο πατέρας της Τζωρτζίνας βρέθηκε στο νοσοκομείο το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ενώ όλες τις άλλες ημέρες ήταν μόνη της η μητέρα .

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό η μητέρα, δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από την γαστροστομία και γι αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.

Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών, δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η μητέρα αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.

Η μητέρα σύμφωνα με καταθέσεις, είχε ρωτήσει να μάθει αν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο αιτιολογώντας το ενδιαφέρον της για τον φόβο κλοπών καθώς άφηνε, όπως είπε, τα πράγματα της .

Την κρίσιμη ημέρα, στις 29 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις 14.30, μία από τις νοσηλεύτριες είδε την μητέρα να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια, έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο.

Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού.

Κατά την είσοδό τους στο θάλαμο, είδαν ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα 15:50 κατέληξε.

Από την αξιολόγηση του υλικού οι αρχές καταλήγουν πως το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και πως κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.

Σημειώνεται δε ότι η μητέρα ήταν συνέχεια παρούσα και κοντά στο παιδί.

Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μητέρα φέρεται να είπε στους γιατρούς «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Στο διαβιβαστικο αναφέρεται ότι «τα λεγόμενα της κατηγορουμένης έκαναν αίσθηση στους γιατρούς γιατί από τα δεδομένα που είχαν, τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο».

Τέλος επισημαίνεται ότι «όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο η κατηγορούμενη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αναφέρεται στο διαβιβαστικό για τον θάνατο της Τζωρτζίνας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news