facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Ηandelsblatt: Ποιος θα πληρώσει μια πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών;

Στην δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στις μικροπολιτικές επιδιώξεις του Αλέξης Τσίπρας εν όψει εκλογών, που ενδέχεται να στραγγίξουν τις τράπεζες από καταθέσεις, αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Σύμφωνα την Ηandelsblatt ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να βρει τη λύση σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο δίλημμα. Την άρση των περιορισμών στα capital controls τα οποία επέβαλε η ίδια η πολιτική του, κάτι που ζητούν αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θα μπορούσε να το «πουλήσει» ως αφήγημα εξόδου από τα Μνημόνια πριν τις εκλογές και στην πιθανότητα να «στραγγίξουν» οι καταθέσεις σε μια περίοδο που οι τα κόκκινα δάνεια πνίγουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

«Τα capital controls ήταν η ζώνη ασφαλείας που έσωσε τις ελληνικές τράπεζες από την καταστροφή το καλοκαίρι του 2015. Τη νύχτα 27-28 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την κάνουλα των χρημάτων στους Έλληνες. Οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες, στα ΑΤΜ υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 60 ευρώ την ημέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά γ γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2015 ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων καθώς λόγω της καταστροφικής τους πολιτικής οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. «Φοβούμενοι την επιστροφή στη δραχμή οι Έλληνες πολίτες απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Ηandelsblatt, καθώς η Ελλάδα ολοκλήρωσε τυπικά τα προγράμματα στήριξης ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να άρει τους περιορισμούς με σκοπό να κερδίσει πόντους κατά την προεκλογική περίοδο. Θα ήταν μια κίνηση που ταιριάζει στο αφήγημά του. Ότι οδήγησε τη χώρα στην κανονικότητα. Ωστόσο οι τράπεζες προειδοποιούν για βιαστικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανάληψη του 2015.

Οι εταιρείες ζητούν περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

«Οι μεγάλες συναλλαγές πρέπει να εγκρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και από το Υπουργείο Οικονομικών - μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Συνεπώς, οι επιχιρήσεις επιθυμούν περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων. Ωστόσο, οι τράπεζες ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εάν αρθούν οι περιορισμοί».

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους. Οι καταθέσεις μειώθηκαν από 237,5 δισ. ευρώ σε μόλις 122,2 δισ. ευρώ από το 2009 έως τα μέσα του 2015. Σήμερα, αυξήθηκαν και πάλι σε 134,5 δισ. ευρώ. Αλλά τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι Έλληνες εξακολουθούν έχουν περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε θυρίδες, λόγω του φόβου για το μέλλον των τραπεζών.

«Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες εξακολουθούν να απέχουν από το κανονικό. Ως αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με με τεράστιους κινδύνους. Σχεδόν το 47% όλων των χορηγηθέντων δανείων δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται για αξιώσεις σχεδόν 85 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, 27 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια} αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει.

Το εφιαλτικό σενάριο του Bail - in

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές κατά τα έτη της κρίσης, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Από που θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές. Το να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών είναι ένα αμφισβητήσιμο σενάριο. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.[...] Είναι επίσης απίθανο οι να χορηγήσουν νέες ενισχύσεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο σενάριο φρίκης, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για άρση των περιορισμών στα capital controls».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηandelsblatt: Ποιος θα πληρώσει μια πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών;"

Το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ στους γονείς που αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους

Μήνυμα στους γονείς που «ανεβάζουν» φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media θέλησε να στείλει η ΕΛ.ΑΣ με ανάρτηση που έκανε στο twitter.

«Καταλαβαίνουμε... Είσαι περήφανος γονιός και θες να αναρτήσεις φωτογραφία με το παιδάκι σου στα social media!

Αν επιμένεις τουλάχιστον κάνε το με στυλ! ??

Προστάτεψέ το...», αναφέρει το μήνυμα της ΕΛ. ΑΣ.



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ στους γονείς που αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους"

Φοροδιαφυγή: Μοντέλα και καλλιτέχνες στο στόχαστρο «ράμπο» μέσω social media

Στο «κυνήγι» των τεράστιων αδήλωτων κερδών που αποκομίζουν επώνυμοι, μέσω της παρουσίας τους σε γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instragram, έχουν βγει πλέον τα αρμόδια κλιμάκια της Εφορίας, σε μια προσπάθεια να πατάξουν το «μαύρο» διαδικτυακό χρήμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», εδώ και τέσσερις μήνες έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει ως σκοπό να ελέγχει σε εικοσιτετράωρη βάση τα προφίλ επωνύμων, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν παράνομες πράξεις που αφορούν – κατά κύριο λόγο – σε μη δήλωση ποσών προς την Εφορία.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η νέα ομάδα «ψηφιακών κυνηγών» αποτελείται από επτά νεαρά άτομα, τα οποία παρακολουθούν όλα όσα κάνουν στα social media οι celebrities.

Κατά την εφημερίδα, πάντα, από τα έως τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αρμόδια αρχή έχει διαπιστωθεί ότι τεράστια μερίδα της διαφήμισης έχει μετατοπιστεί από τα λεγόμενα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, εφημερίδες κ.τ.λ.) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρκετοί «celebrities» που έχουν χιλιάδες «followers» κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να τα δηλώνουν στην Εφορία.

Μάλιστα, η ομάδα των ψηφιακών «ράμπο» χρησιμοποιεί καινοτόμα ηλεκτρονικά εργαλεία και λογισμικό, το οποίο είναι ικανό να «σαρώσει» ό,τι κυκλοφορεί στους λογαριασμούς των υπό έρευνα μοντέλων και καλλιτεχνών.

Στη συνέχεια προχωρά σε διασταύρωση των ευρημάτων με την εφορία ως προς τα οικονομικά στοιχεία των ερευνώμενων ατόμων και καταλήγει στο να «ξετρυπώσει» άμεσα και μεθοδικά τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος που διακινείται ψηφιακά.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή: Μοντέλα και καλλιτέχνες στο στόχαστρο «ράμπο» μέσω social media"

Τροχαίο στο Κιλελέρ - Δεκάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι (video)

Εξατίας των μπλόκων των αγροτών, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παράκαμψης στο ύψος του Κιλελέρ.
Λόγω της στενότητας του δρόμου, μία νταλίκα εξετράπη της πορείας της γύρω στις 18:30 το απόγευμα, εγκλωβίζοντας όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο. 
Άμεσα στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τον οδηγό της νταλίκας αλλά και οχήματα της Πυροσβεστικής.
Ευτυχώς, η ζωή του οδηγού της νταλίκας δεν κινδυνεύει. 

tvstar
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαίο στο Κιλελέρ - Δεκάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι (video)"

Οριστική αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει στο ΚΙΝΑΛ, οριστικά με απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής και με καθαρή πλειοψηφία.
Mε πλειοψηφία, 37 ψήφους υπέρ (ποσοστό 65%), ψηφίστηκε η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ενώ 19 ψήφους έλαβε το κείμενο της μειοψηφίας και υπήρξε και 1 «παρών».
Στην εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το ΚΙΝΑΛ ακυρώθηκε. Η Εκτελεστική Επιτροπή, στις 22 Ιανουαρίου, ουσιαστικά έκανε τη «διαπιστωτική πράξη» ενός ήδη συντελεσμένου γεγονότος από τις 20 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν και είναι αυτονόητη και η αποχώρηση των στελεχών μας από το ΚΙΝΑΛ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, από τους Τομείς Πολιτικής και από ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ, δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ».
Στο κείμενο της μειοψηφίας αναφέρεται ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να συνεχίσει μέσα από το ΚΙΝΑΛ «και να αγωνιστούμε για ένα ουσιαστικό Συνέδριο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώσμωσης μεταξύ των μελών του κόμματος και αναγέννησης του χώρου σε πολιτική και ιδεολογική βάση. Αναμένουμε αυτό το Συνέδριο να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόμματος με σεβασμό στην ύπαρξη πλειοψηφιών και μειοψηφιών» και υπογραμμίζεται ότι «οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές επιλογές όπως αυτή για μια «νέα αρχή» -περιορισμένη στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς- δεν «επικοινωνεί» με τις πραγματικές διαθεσιμότητες στην κοινωνία και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».
Η απόφαση της Κ.Ε.:
“Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για πρώτη φορά μία μεγάλη χώρα – μέλος θα αποχωρήσει από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Το Brexit αποτελεί αναμφίβολα μια αρνητική εξέλιξη, από την οποία θα επηρεαστεί και η χώρα μας. Όμως, ο κίνδυνος μιας γενικότερης αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λόγω της ανόδου αντιευρωπαϊκών, λαϊκίστικων, δήθεν αντισυστημικών και ακροδεξιών δυνάμεων, είναι προφανής. Και οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το εάν θα επεκταθεί αυτή η άνοδος ή θα ανατραπεί.
Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική. Η συζήτηση που έχει ανοίξει για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζονται ταχύτερα και πιο τολμηρά βήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τώρα περισσότερο αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα έχει ως συλλογικό όραμα έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, που θα δίνει τη μάχη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς της, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα των μεταναστών, του προσφυγικού και της ασφάλειας και θα στοχεύει ξεκάθαρα στην πολιτική της ενοποίηση.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική και θεσμική κρίση. Ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου είναι πλέον ορατός μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων σημαντικής μερίδας του λαού από το αυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης μετά από τις ευρέως αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2018, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνώρισε ως νόμιμες. Αντιθέτως, η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει την Εθνοσυνέλευση ως το μόνο νόμιμο θεσμό της χώρας. Συντασσόμαστε απολύτως με τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εξωτερικών, της κ. Μογκερίνι, για εξεύρεση ειρηνικής και δημοκρατικής λύσης, που μεταφράζεται σε διαμεσολάβηση, πιέσεις και μέτρα για ελεύθερες εκλογές, χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις και χωρίς διχασμό της διεθνούς κοινότητας με τη μια ή την άλλη πλευρά και την αποφυγή με κάθε τρόπο μιας αιματηρής εμφύλιας διαμάχης. Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την άμεση συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας επαφής είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα που επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρώπη ως ήπια, μετριοπαθής και ειρηνική δύναμη στη διεθνή σκηνή. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να «κλείνει τα μάτια» μπροστά σε ένα αυταρχικό καθεστώς που καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Όφειλε και οφείλει να το καταδικάσει. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τις προσπάθειες για επιτυχή μετάβαση στη Δημοκρατία.
Όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ ήταν το επόμενο και επίσης σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, εν αναμονή και του τελευταίου τυπικού βήματος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας με τη ρηματική διακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ολοκλήρωση και των δύο διαδικασιών. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση, είναι πλέον γεγονός.
Δεν πρόκειται για μια «συμφωνία υποταγής», όπως υποστήριξε την Παρασκευή στη Βουλή η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με μια ρητορική κομμάτων από άλλες πτέρυγες της Βουλής, μακριά από τις αρχές και τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αντίθετα, η μη λύση του ζητήματος θα οδηγούσε στη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα, καθώς ήδη 140 και πλέον χώρες την είχαν αναγνωρίσει ως «Μακεδονία». Αυτό πλέον αλλάζει και θα την αναγνωρίσουν ως «Βόρεια Μακεδονία».
H ΔΗΜΑΡ έμεινε σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Βάλαμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν λογαριάσαμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος. Όπως ακριβώς πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς ετεροκαθορισμούς και μικροκομματικές στοχεύσεις. Με βάση τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς και της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Με τη στάση μας ταχθήκαμε καθαρά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη μας για την ασκούμενη πολιτική της. Η θέση μας αυτή είναι σταθερή. Καταψηφίσαμε στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Το ίδιο ακριβώς είχαμε πράξει και τον Ιούνιο του 2018, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά και πριν δύο μήνες καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, καθώς αυτή η κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση.
Δεν είναι δυνατόν, όμως, τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού. Όποιος δεν ψήφισε τη συμφωνία να θεωρείται ότι στηρίζει τη ΝΔ και όποιος την ψήφισε να θεωρείται ότι στηρίζει την κυβέρνηση και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες. Επιτέλους να επιστρέψει η κοινή λογική σε αυτό τον τόπο!
Αν και το Μακεδονικό κυριάρχησε στην επικαιρότητα, δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου το κύριο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για την χώρα μας, τις εντάσεις στα ανατολικά μας σύνορα και τις κινήσεις της Τουρκίας του Ερντογάν. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας δεν φαίνεται να έφερε κάποια πρόοδο στα ανοιχτά ζητήματα. Εξάλλου για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διμερή θέματα. Ακόμα και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της θεολογικής σχολής της Χάλκης δεν είναι σε καμιά περίπτωση αμιγώς ελληνοτουρκικά.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πριν ακόμη αφιχθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται υπό καθεστώς ασύλου στη χώρα μας. Πρόκειται για ευθεία επίθεση του Τούρκου Προέδρου στα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς, με κορυφαίο την ανεξάρτητη δικαιοσύνη που έκρινε και αποφάσισε για την παροχή ασύλου. Και από αυτή την άποψη, ούτε εδώ πρόκειται για διμερές ζήτημα. Αφορά το σύνολο της Ευρώπης, των δημοκρατικών θεσμών της και των αποφάσεων της δικαιοσύνης που ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί και έχει το δικαίωμα να τις αμφισβητεί. Και ως τέτοιο, ευρωπαϊκής διάστασης ζήτημα, πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να το αναδείξει.
Όσον αφορά τώρα στα της χώρας μας και το κρίσιμο πεδίο της οικονομίας, το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα από τις αγορές -το υψηλότερο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών που βρέθηκαν σε μνημόνιο- και το τελεσίγραφο του Euro Working Group για άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης θολώνουν το αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου από την κρίση. Τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος. Όσο για την ανεργία, το ποσοστό της οποίας σημειώνει μια πτωτική τάση, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για ουσιαστική καταπολέμησή της με τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Γιατί δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε το γεγονός ότι σε όλη την αγορά κυριαρχούν οι πρόσκαιρες, υποαμοιβόμενες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Βέβαια, η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί θετικό γεγονός, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους. Πρέπει όμως να συνδυαστεί και με αναθεώρηση των προβλέψεων για το αφορολόγητο και με μέτρα συγκράτησης των εργοδοτικών εισφορών που το ύψος τους αποθαρρύνει τις προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση, για να μην καθορίζεται η αύξηση με υπουργικές αποφάσεις, αλλά με αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, μέσα από την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Για εμάς, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς εργασιακά δικαιώματα και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ούτε κοινωνική πολιτική με αναδιανομή της φτώχειας. Χρειάζονται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου, για να ενισχύσουμε με δίκαιη αναδιανομή τα εισοδήματα και το κοινωνικό κράτος. Μόνο έτσι θα βγάλουμε την Ελλάδα από την καθήλωση και θα την οδηγήσουμε με ασφάλεια στη νέα εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης ως ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου, ισότιμο και όχι προβληματικό εταίρο στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ΔΗΜΑΡ από την αρχή συμμετείχε με υπευθυνότητα στο διάλογο. Αρκεί να θυμίσουμε την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση του «Πολιτικού Εργαστηρίου για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία», το Νοέμβριο, όπου ακούστηκαν οι προτάσεις τόσο των κομμάτων όσο και των νομικών, αλλά και την απάντηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την αναθεώρηση.
Η συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας της Δημοκρατίας, για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και να μην εντάσσεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το ζοφερό κλίμα πόλωσης και διχασμού που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα συναίνεσης που απαιτείται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και δεν θα μπορούσε να μην επισημανθεί ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης έρχεται στη Βουλή την ύστατη ώρα, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά εξ αντικειμένου δύσκολη την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων.
Βέβαια, οι επισημάνσεις αυτές δεν αναιρούν τη δική μας στάση, καθώς παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, ιδίως σε ζητήματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση, γιατί μόνο αν ανοίξει τώρα η διαδικασία θα γίνει εφικτό να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να μην χαθεί ακόμη μια πενταετία.
Οφείλουμε επιτέλους να προωθήσουμε εκείνες τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είναι ώριμες και αναγκαίες και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος, που αποτελεί αίτημα των πολιτών και κοινό τόπο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Σήμερα απαιτείται, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν επιτέλους οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των πολιτών, και του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμη και όταν υπάρχουν κατηγορίες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Αν θέλουμε πραγματικά να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή, οφείλουμε να θεσπίσουμε το ασυμβίβαστο της θέσης των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος, το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή, καθώς και ανώτατο όριο θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και συγκεκριμένα τριών πλήρων συνεχόμενων βουλευτικών θητειών που αντιστοιχούν σε 12 έτη και δύο για ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν σε 10 έτη.
Επιπλέον, να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τον τρόπο ανάδειξης των προέδρων των ανώτατων δικαστικών σωμάτων, ώστε να ελαχιστοποιείται η δυνατότητα παρέμβασης της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Οφείλουμε επίσης να κατοχυρώσουμε συνταγματικά το ρόλο και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.
Αν θέλουμε να είμαστε συνολικά απέναντι στον κρατισμό και όχι αντικρατιστές α λα καρτ, οφείλουμε να προχωρήσουμε τόσο στο διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους όσο και σε αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, με την ίδια αυστηρή εποπτεία με το δημόσιο πανεπιστήμιο, απέναντι στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δει την πραγματικότητα και την πρόθεση της ΝΔ για ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια,. Απαραίτητα στοιχεία μιας προοδευτικής πολιτικής.
Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί, επίσης, κατάλληλη ευκαιρία για τη ρητή κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες, αλλά και για την προώθηση της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, μία πάγια θέση της αριστεράς.
Τέλος, η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να μείνει μακριά από προτάσεις που υποκύπτουν στις σειρήνες του λαϊκισμού, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, που μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες δυαρχίας, η πρόταση για λαϊκά δημοψηφίσματα για εθνικά θέματα και για αναπομπή νομοθετημάτων.
Η σοβαρότητα, η ευαισθησία και η πολυπλοκότητα ενός τέτοιου ζητήματος όπως η συνταγματική αναθεώρηση δεν μας επιτρέπουν να χαθεί άλλη μία ευκαιρία για μία γενναία αναθεώρηση, για ζητήματα που έχουν ωριμάσει στην ελληνική κοινωνία, για μεταρρυθμίσεις που κινούνται πλέον στη σφαίρα του αυτονόητου, για ένα σύγχρονο Σύνταγμα μίας σύγχρονης Ελλάδας.
Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, μπορεί να έφυγε ο Καμμένος από την κυβέρνηση, το ζητούμενο όμως συνεχίζει να είναι η αλλαγή των πολιτικών. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια συνοδεύτηκε από μακροχρόνια εποπτεία και παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Ο διχαστικός λόγος, η ακραία πόλωση δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα και εμποδίζουν να ακουστούν οι φωνές της μετριοπάθειας, της λογικής, της συναίνεσης και της συνεννόησης που έχει ανάγκη η χώρα. Η συμπεριφορά διαφόρων στελεχών τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη κόντρα του αν. Υπουργού Υγείας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας. Είναι επίσης άκρως προβληματική η κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, με βουλευτές που, ενώ παραμένουν σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα στην αντιπολίτευση ή είναι ανεξάρτητοι, έχουν δώσει εκ των προτέρων και χωρίς προϋποθέσεις τη στήριξή τους σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής. Μία κατάσταση που πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ ασκεί μια στείρα αντιπολίτευση παλαιοκομματικού τύπου μακριά από τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Η ΝΔ αδυνατεί να μετεξελιχθεί σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Σκληρές δεξιές απόψεις φαίνεται ότι κυριαρχούν στο εσωτερικό της. Επικρατεί η πολιτική του Άδωνι Γεωργιάδη και όχι του Νίκου Δένδια. Καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς και των πελατειακών σχέσεων. Το αποδεικνύει με τη στάση της στο Μακεδονικό, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα εργασιακά κ.ά. Θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας.
Και μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο συμμετείχαμε έως και τις 20 Ιανουαρίου, όταν και τεθήκαμε εκτός αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας, αποτυγχάνει στο εγχείρημα δημιουργίας ενός ισχυρού κεντροαριστερού προοδευτικού πόλου. Ενώ μέχρι και τις αρχές του 2018 υπήρξε αναζωογόνηση του ευρύτερου χώρου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η ηγεσία του εγκατέλειψε την προσπάθεια κοιτώντας προς τα πίσω. Το ΚΙΝΑΛ όφειλε να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία. Αντί για αυτό όμως εξέπεμπε και συνεχίζει να εκπέμπει σήματα μιας συντηρητικής στροφής. Με την στάση αυτή όχι μόνο δεν προσελκύει προοδευτικούς πολίτες αλλά τους απωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Μακεδονικού, όπου η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πήγε αντίθετα από την προσέγγιση του Πολιτικού Συμβουλίου και αρνήθηκε τελικά να αξιοποιήσει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης.
Αντί ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα εξελίσσεται σ’ ένα περίκλειστο κόμμα, μακριά από τους προσανατολισμούς όχι μόνο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Η απαξιωτική αντιμετώπιση των στελεχών που αποχωρούν είναι χαρακτηριστική της έλλειψης οποιασδήποτε διάθεσης αναστοχασμού από την ηγεσία του για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς, άλλη μια ευκαιρία πήγε χαμένη και αυτό θα φανεί σίγουρα στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή των δύο οργανωμένων κομμάτων εντός του ΚΙΝΑΛ που δεν προέρχονταν από την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο που ανακοινώθηκε δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο «αναβάπτισης» του ΠΑΣΟΚ ως ενιαίου φορέα υπό τον τίτλο ΚΙΝΑΛ εντασσόμενο μάλιστα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Εξάλλου η ίδια η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την Παρασκευή στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά αυτοπροσδιοριζόμενη για το εγχείρημα «η μεγάλη προοδευτική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου». Μία τέτοια επιλογή είναι προφανές ότι δεν αφορά εμάς εδώ.
Από τον Ιούνιο του 2018 στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ είχαμε επισημάνει ότι «Το σίγουρο είναι ότι συμφωνήσαμε για έναν πραγματικά νέο φορέα και όχι για ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή την μετεξέλιξή του. Με ανανέωση δομών, πρακτικών και κυρίως του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό για πολλά χρόνια. Με ένα σύγχρονο και όχι ένα παρωχημένο πολιτικό λόγο μακριά από το νεοσυντηρητισμό και με ρηξικέλευθες προοδευτικές θέσεις. Όποιοι υποτιμούν την ενότητα και τον πλουραλισμό στην κεντροαριστερά, όσοι αντικειμενικά οδηγήσουν με τις πράξεις τους σε συρρίκνωση το εγχείρημα, είναι σίγουρο ότι θα κριθούν από τον κόσμο. Στόχος μας δεν είναι η ανακύκλωση παθογενειών αλλά η υπέρβασή τους». Δυστυχώς, αντί της υπέρβασης επικράτησαν η ανακύκλωση των παθογενειών, η αναπαλαίωση δομών πρακτικών και του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο νεοσυντηρητισμός και η συρρίκνωση του εγχειρήματος.
Η ΔΗΜΑΡ όλο αυτό το διάστημα έχει επιλέξει να ασκεί προγραμματική εποικοδομητική και όχι στείρα αντιπολίτευση, μακριά από λογικές που διχάζουν την κοινωνία και ενισχύουν την πόλωση με μοναδικό στόχο το μικροκομματικό όφελος. Έχουμε αποδείξει στην πράξη πως ό,τι θεωρούμε καλό για τη χώρα το υπερψηφίζουμε και ό,τι αρνητικό το καταψηφίζουμε. Με αυτή τη λογική ψηφίσαμε νομοσχέδια που ήταν σε θετική κατεύθυνση, όπως την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη περικοπή των συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα και πρόσφατα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό είναι το στίγμα μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα, που αποδέχεται την παγκοσμιοποίηση επιδιώκοντας δημοκρατικές και κοινωνικές ρυθμίσεις, που αποστρέφεται κάθε εθνικισμό και λαϊκισμό, που υπερασπίζεται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αγωνίζεται για τα δικαιώματα όσων βιώνουν τον αποκλεισμό όχι μόνο στην οικονομία αλλά σε κάθε πεδίο του κοινωνικού χώρου.
Στην προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφέραμε «H ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο». Με αυτό το σκεπτικό, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να πει ΝΑΙ στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο, πριν καν δημοσιευθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε τη διαγραφή. Δεδομένου ότι η απόφαση ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν συλλογική απόφαση του κόμματός μας και όχι προσωπική απόφαση, η επιλογή της κ. Γεννηματά σήμαινε απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ. Οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα είναι αδύνατο να σταθεί λογικά.
Η Φώφη Γεννηματά δεν αποδέχθηκε την απόφαση που συλλογικά πήραμε ως κόμμα. Πολύ περισσότερο που η απόφαση της διαγραφής δεν λήφθηκε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μετά από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε μονομερώς της ΔΗΜΑΡ εκτός του Κινήματος Αλλαγής. Στη ΔΗΜΑΡ όλες τις αποφάσεις μας τις παίρνουμε συλλογικά και δημοκρατικά, φαίνεται ότι αυτό είναι που αδυνατούν να κατανοήσουν ορισμένοι, ότι υπάρχουν και κόμματα που δεν λειτουργούν  αρχηγοκεντρικά.
Η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το ΚΙΝΑΛ ακυρώθηκε. Η Εκτελεστική Επιτροπή, στις 22 Ιανουαρίου, ουσιαστικά έκανε τη «διαπιστωτική πράξη» ενός ήδη συντελεσμένου γεγονότος από τις 20 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν και είναι αυτονόητη και η αποχώρηση των στελεχών μας από το ΚΙΝΑΛ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, από τους Τομείς Πολιτικής και από ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ, δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ.
Στη ΔΗΜΑΡ, με τις πολιτικές αποσκευές του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, επιλέγουμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς. Είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων, όχι υπέρ της αφαίρεσης και διαίρεσής τους.
Με σταθερό πολιτικό προσανατολισμό και στόχο την εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών που δεν τους εκφράζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Για αυτό κινηθήκαμε άμεσα για τη συσπείρωση, σε πρώτη φάση, του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής αριστεράς που μόλις τα προηγούμενα χρόνια εξέφρασε ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Ήδη, την προηγούμενη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια πρώτη ανοιχτή συνάντηση, την οποία οργάνωσε η πρωτοβουλία «Για μια νέα αρχή» και στην οποία συμμετείχαμε. Μια πρωτοβουλία από τα «κάτω», από τη βάση, με στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς. Ήταν ένα πρώτο βήμα για μια νέα αρχή στο χώρο.
Η ΔΗΜΑΡ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της με ορίζοντα αρχικά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η κινητικότητα στο χώρο θα πρέπει να σχηματοποιηθεί με συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά και να μεταφέρει αποφασιστικά το μήνυμα της συσπείρωσης και τις πολιτικές θέσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Ο οδικός χάρτης του κόμματός μας περιλαμβάνει για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών, με συνεντεύξεις τύπου οργάνωση τοπικών ομάδων πολιτών, προσέλκυση νέων μελών και με την πραγματοποίηση αντίστοιχων ανοιχτών συζητήσεων σε μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Καβάλα, η Ξάνθη, τα Ιωάννινα και η Αλεξανδρούπολη.
Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι εντός Μαρτίου να είναι έτοιμη και η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, και τον Απρίλιο να συζητηθούν όλα τα δεδομένα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας.
Η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει τη συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές του χώρου της ενιαίας, σύγχρονης, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που θα εκφράζει τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς και της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και θα διεκδικεί προοδευτικές αλλαγές που θα κατοχυρώσουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον απέναντι στο λαϊκισμό, τον συντηρητισμό και τον εθνικισμό. Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι το σπίτι μας.
Για την ενίσχυση του πολιτικού μας στίγματος ενόψει των ευρωεκλογών προτείνεται επίσης η πραγματοποίηση, το Μάρτιο, εκδήλωσης για τις ευρωεκλογές, όπου θα παρουσιάσουμε τις βασικές προτάσεις μας στην ελληνική κοινωνία. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από έναν χώρο που πίστεψε από τους πρώτους το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε.
Είναι επίσης, αναγκαίο, το προσεχές διάστημα να αναδείξουμε την προοδευτική μας ατζέντα ειδικά στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα του αναγκαίου διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας – κράτους. Απέναντι σε κάθε συντήρηση, η όποια βλέπουμε να υιοθετείται σε αυτό το ζήτημα και μάλιστα από πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές. Να βγούμε μπροστά για να πείσουμε τον προοδευτικό κόσμο. Στις κρίσιμες πολιτικά περιόδους οι ηγεσίες οφείλουν να βγαίνουν μπροστά και όχι να κρύβονται ή και να ακολουθούν πρόσκαιρες πλειοψηφίες εξαιτίας του πολιτικού κόστους.
Ταυτόχρονα, οφείλουμε στη ΔΗΜΑΡ εντός του Φεβρουαρίου να δραστηριοποιηθούμε και να στηρίξουμε ενεργά εκείνα τα πρόσωπα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης του χώρου μας, που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην κοινωνία με προοδευτικές πολιτικές, όπως ο Σπύρος Βούγιας στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Τσουκαλάς στην Ελευσίνα, ο Βασίλης Λαμπρινός στο Ηράκλειο, ο Τάσος Βάμβουκας στα Χανιά κ.ά. Και αυτή η στήριξη δεν πρέπει να μείνει σε απλές ανακοινώσεις, αλλά να είναι όσο το δυνατόν έμπρακτη, με δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης, με κοινές εμφανίσεις με υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους και με τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα αντίστοιχα ψηφοδέλτια του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Το στίγμα του χώρου μας στην αυτοδιοίκηση ήταν και πρέπει να παραμείνει ισχυρό.
Το 2015 τα καταφέραμε και η ΔΗΜΑΡ επανήλθε στη Βουλή, με την αυτονομία της. Το εγχείρημα τότε ήταν πιο δύσκολο από ότι είναι σήμερα. Όπως τα καταφέραμε το 2015, το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Με γνώση των δυσκολιών και με πίστη στη συλλογικότητα. Με πολιτική αυτοπεποίθηση. Γιατί εμείς στον χώρο μας έχουμε μάθει στα δύσκολα να είμαστε παρόντες!
Η ΔΗΜΑΡ και ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς, με τις εμπειρίες μας και με το ιστορικό αξιακό μας φορτίο, θα συνεχίσουμε να παίζουμε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και στη νέα εποχή της κεντροαριστεράς. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες εξελίξεις.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, περισσότερη απ’ όση είχαμε μέχρι τώρα, αλλά είναι στο χέρι μας να πετύχουμε.
Στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Και παίρνουμε τολμηρές αποφάσεις.
Σήμερα η ΔΗΜΑΡ δίνει το σήμα. Της ανασυγκρότησης και της ετοιμότητας. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.
Προχωράμε μπροστά για ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προοδευτικών πολιτών. Προχωράμε μπροστά για μία σύγχρονη ανανεωτική αριστερά.
Για την επανεκκίνηση του χώρου της ανανέωσης.
Απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Καλούμε σε μια ευρεία συμμαχία.
Να συμβάλλουμε ώστε ο χώρος μας να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, για να υπάρξει στην χώρα μας ένας σύγχρονος φορέας της κεντροαριστεράς.
Έχουμε βαθιά μέσα μας την πίστη στις αξίες της συλλογικότητας. Στο ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ. Αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη θέλουμε να συνεχίσουμε. Με σταθερότητα στις θέσεις και τις αρχές μας και αποφασιστικότητα. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Με πράξεις και όχι με λόγια.
Από εδώ, σήμερα, δίνουμε το σήμα.
Για ένα προοδευτικό ρεύμα κοινωνικής ευθύνης και ρεαλιστικής προοπτικής.
Για μία Νέα Αρχή στην ανανεωτική αριστερά και την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.”
Το κείμενο που μειοψήφισε:
“1. Η πολιτική ζωή της χώρας έχει διαμορφώσει  ένα γκρίζο τοπίο που διευκολύνει την ακροδεξιά αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα θα ζήσουμε χειρότερες μέρες απ’ αυτές που βιώσαμε την τετραετία 2011-2015. Τότε η βία και η ρητορική του μίσους  προτεινόταν ως πολιτικά μέσα επίλυσης των κομματικών  διαφορών, πράγμα εντελώς ξένο από τις αρχές και το ήθος της σοσιαλδημοκρατίας και  της ανανεωτικής αριστεράς. Αντιταχθήκαμε σ’ αυτή τη βία από την πρώτη στιγμή.
Σήμερα όμως η έκπτωση της πολιτικής έχει μεταφερθεί από τους εκτός Κοινοβουλίου χώρους μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο. Όλα όσα συμβαίνουν εσχάτως, στο όνομα μάλιστα της προόδου, αμφισβητούν ευθέως τον θεσμό των κομμάτων μέσα από τη γελιοποίηση των φορέων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που είναι οι ίδιοι οι βουλευτές. Το γνωστό «o tempora o mores»  είναι πολύ λίγο για να εκφράσει τη ζημιά που προκαλούν στη Δημοκρατία οι πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος  με τις κομματικές μετάγραφες και τα διαδικαστικά κόλπα στην βουλή  για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων του τόπου. Μόνη λύση σε αυτήν την κατάσταση είναι η προσφυγή στις κάλπες με μια νέα ετυμηγορία των πολιτών και  με νέους συσχετισμούς που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  1. Την ίδια στιγμή συσσωρεύονται  τα προβλήματα στον πολιτικό χώρο που επιδιώκει να ανασυγκροτήσει τον συνασπισμό των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού  κέντρου. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος που να ακυρώνει το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ», που να αποτρέπει τον εθνικό διχασμό. Με γραμμή αυτονομίας τόσο απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό όσο και τις συντηρητικές πολιτικές. Η κατεύθυνση αυτή αντιμετωπίζει δυσκολίες από την έκρηξη των υποκειμενισμών, από τις  ιδεολογικές ασάφειες αλλά  και την απουσία μιας ισχυρής πολιτικής αυτοπεποίθησης στις σκληρές κομματικές διαμάχες.
  2. Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών διευκρινίζουμε.
Πρώτον: δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν συμφωνούμε με μέτρα όπως η διαγραφή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, πριν καν γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή  για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως σεβόμαστε την αυτονομία και την αυτοτέλεια του ρόλου κάθε βουλευτή ξεχωριστά, αλλά  ταυτόχρονα  υπογραμμίζουμε και την ανάγκη των κομματικών σχηματισμών  και της ηγεσίας τους να έχουν κοινή θέση σε μείζονα ζητήματα. Οι συνθέσεις σε τέτοια ζητήματα είναι απαραίτητες.
Δεύτερον: όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν εγκαίρως είχε προχωρήσει η πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής. Ακριβώς στη ΔΗΜΑΡ αντί να «αρπάξουμε» την ευκαιρία της πρότασης για διοργάνωση Συνεδρίου ενοποίησης ο Πρόεδρος της ταυτίζει τη διαγραφή του με τη διαγραφή του κόμματος ακυρώνοντας έτσι ένα από τα πάγια αιτήματά μας. Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ τον Μάρτιο του 2016 που χάραξε την γραμμή της συγκρότησης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ -και κατά συνέπεια του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ- με στόχο έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.  Οφείλουμε επομένως  να συνεχίσουμε μέσα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ και να αγωνιστούμε για ένα ουσιαστικό Συνέδριο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώσμωσης μεταξύ των μελών του κόμματος και αναγέννησης του χώρου σε πολιτική και ιδεολογική βάση. Αναμένουμε αυτό το Συνέδριο να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόμματος με σεβασμό στην ύπαρξη πλειοψηφιών και μειοψηφιών.
Τρίτον: θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές επιλογές όπως αυτή  για μια  «νέα αρχή» – περιορισμένη στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς- δεν «επικοινωνεί»  με τις πραγματικές διαθεσιμότητες στην κοινωνία και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Παρά τις όποιες καλές προθέσεις  των συμμετεχόντων πιστεύουμε πως η κατάληξη τέτοιων κινήσεων θα είναι η σταδιακή διολίσθηση  στην αφήγηση ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικών συμμαχιών.
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει παρά τις διαφωνίες μας να συνεχίσουμε το εγχείρημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με στόχο την ισχυροποίηση του  ώστε  με  νέους συσχετισμούς να υπάρξει  αναδιάταξη του πολιτικού τοπιού με την σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατικής προοπτικής.”
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστική αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ"

Γ. Μανιάτης: «Αυτή η κυβέρνηση κατέστρεψε και τη ΔΕΗ»

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή, όπως γράφει χαρακτηριστικά της ΔΕΗ.

«Κατέστρεψαν και τη ΔΕΗ. Αν καταρρεύσει, οι ευθύνες Α. Τσίπρα και υπουργών του θα είναι πολιτικές και ποινικές. Ακύρωσαν τη δική μας «Μικρή ΔΕΗ» (ν.4273/2014), που θα έφερνε έσοδα 2δις€ στα ταμεία της ΔΕΗ, άλλα 2δις€ σε επενδύσεις και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, λόγω ανταγωνισμού. Την αντικατέστησαν με τα τραγικά ΝΟΜΕ, που ήδη κόστισαν 1δις€. Κέρδη 434 εκατ€ το 2014, ζημιές 454 εκατ€ το 2018. Χρηματιστηριακή αξία 2,5δις € το 2014, μόλις 300εκατ€ το 2018.

Ο διαγωνισμός τους για τα λιγνιτικά άγονος, επιτρέπει στην Κομισιόν να διενεργήσει μόνη της διαγωνισμό για ελληνική δημόσια εταιρεία, χωρίς κατώτερο όριο τιμή. Η McKinsey εκτιμά, οτι για να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ, πρέπει να απολύσει 5.860 άτομα και να αυξήσει τα τιμολόγια στους καταναλωτές. Θα λογοδοτήσουν στους Έλληνες πολίτες».


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Μανιάτης: «Αυτή η κυβέρνηση κατέστρεψε και τη ΔΕΗ»"

Ο κίνδυνος για όποιον δεν δηλώσει το ακίνητό του

Ξεκίνησε τη Δευτέρα που μας πέρασε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο η λειτουργία νέας εφαρμογής. Στόχος αυτής είναι να εξυπηρετηθούν δικαιούχοι που μένουν σε άλλη περιοχή από εκείνη που είναι το ακίνητο που θέλουν να δηλώσουν.

Η πρώτη εβδομάδα πέρασε με τον κόσμο να έχει πολλές απορίες σύμφωνα με το πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά, ο οποίος μιλώντας στο news.gr επεσήμανε πως αν και το project είναι αρκετά φιλόδοξο και με καινοτόμες λύσεις, όπως η καταγραφή των συντεταγμένων με το GPS του κινητού αντί για τοπογραφικό, έχει εντούτοις και μια «ουρά της αχλάδας». Συγκεκριμένα πέρα από τα 35 ευρώ για την υποβολή της δήλωσης έχει και ένα αναλογικό τέλος 1 τοις χιλίοις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει δε πως όποιοι δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.

Ο κ Στράτος Παραδιάς είπε συγκεκριμένα στο news.gr: «Περιμένουμε την έναρξη λειτουργίας στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου ενός κέντρου συλλογής δηλώσεων για όλη την νότια Ελλάδα, όπου όποιος έχει ένα ακίνητο σε περιοχή της Πελλοπονήσου, της Κρήτης σε νησιά του νότιου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, θα μπορεί να πάει εκεί να την καταθέσει αυτοπροσώπως, πέρα από τα τοπικά. Αν κάποιος δηλαδή μένει στην Αθήνα μπορεί να πάει εκεί και δεν θα χρειάζεται να πάει στα κατά τόπους.

Παράλληλα υπάρχει και η ηλεκτρονική εφαρμογή, που θεωρείται πρωτοποριακή. Ακόμα και απο το κινητό του τηλέφωνο κανείς με το GPS του κινητού να μαρκάρει τις τέσσερις γωνίες του ακινήτου και αυτό το πράγμα να το χρησιμοποιήσει αντί για τοπογραφικό.

Βέβαια η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο, αναγκαστικά θα υπάρξουν παρατάσεις των προθεσμιών. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι επεξεργασίες των στοιχείων αυτών και η πρώτη ανάρτηση, μην ξεχνάτε για την Αθήνα που έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις το 2008 ακόμα δεν έχει γίνει ανάρτηση, περιμένουμε μέσα στο Απρίλιο.

Είναι μια διαδικασία μακρόχρονη, επίπονη.

Ελπίζω τα προβλήματα να ξεπεραστούν και να ξεμπλοκάρουν σιγά σιγά. Βέβαια «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Περιμένουμε εκτός από αυτά να σταλεί και το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης, πέρα από τα 35 ευρώ, που είναι για το «καλημέρα», για την υποβολή κάθε δήλωσης, το οποίο είναι 1 τοις χιλιοις, αφαιρουμένων 20.000 για πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία επί της αντικειμενικής αξίας.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε θα τελειώσει αυτό και θα καλύψει ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι πάρα πολύ φιλόδοξο αυτό το project έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ. Υπάρχουν απορίες στον κόσμο. Όποιος δεν συμμετάσχει στην διαδικασία θα χάσει την περιουσία του μακροπρόθεσμα. Όλα αυτά τα αδήλωτα περιουσιακά είτε αυτά είναι αστικά διαμερίσματα κτλ είτε είναι αγροτικά θα καταλήξουν στο κράτος. Η πρότασή μας ήταν να πάνε στους δήμους καθώς το κράτος έχει αποδειχθεί κακός διαχειριστής».

Η διαδικασία δηλώσεων ακινήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ μπορεί να δει κανείς την διαδικασία δηλώσεων ακινήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τα πέντε βήματα για την υποβολή της δήλωσης είναι τα εξής:

- Ο πολίτης πρέπει να μπει στη σελίδα www.ktimatologio.gr, επιλέγει το εικονίδιο e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και πατάει «είσοδος». Μπαίνει την εφαρμογή κάνοντας κλικ στην Ηλεκτρονική Δήλωση Κτηματολογίου.

- Βάζει τους κωδικούς Taxis και του εμφανίζεται η αρχική σελίδα με τις εξής επιλογές:

α) για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει ΕΔΩ

β) για εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ

γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ

δ) για τροποποίηση των στοιχείων του δικαιούχου να πατήσει ΕΔΩ

Στο τέλος της σελίδας υπάρχει οδηγός για χρήση της ηλεκτρονικής υποβολής:

1) ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ και να πατήσει αποθήκευση

2) θα πρέπει να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων του

3) να επιλέξει τον τύπο του ακινήτου του (πχ. απλό αγροτεμάχιο κλπ), να δηλώσει στοιχεία όπως οδό, αριθμό, ΤΚ, περιοχή κοκ., ενώ θα πρέπει να δηλώσει και αν το ακίνητο είναι εντός ορίων οικισμού.

Στην συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου του πάνω στο χάρτη. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να το εντοπίσει μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής, μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου, μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού του μέσω κινητού τηλεφώνου. Αν ο πολίτης αδυνατεί να ανταποκριθεί σε εντοπισμό με οποιοδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, θα πρέπει να προσκομίζει σύγχρονο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του ακινήτου του από τοπογράφο με γεωγραφικές συντεταγμένες, η αποκτήση του οποίου έχει οικονομικό κόστος.

4) επισύναψη σε ηλεκτρονική μορφή των εγγράφων που έχει δηλώσει στα προηγούμενα βήματα, όπως απλό φωτοαντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μεταγραφής, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου. Όταν ο δηλούμενος τίτλος είναι η χρησικτησία, τότε θα χρειαστεί να επισυνάψει το Ε9 του, λογαριασμό ΔΕΗ, μισθωτήρια κλπ ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή του ακινήτου στο πρόσωπό του.

5) έλεγχος πληρότητας της δήλωσης πριν την πληρωμή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Εάν υπάρχουν λάθη στη δήλωση θα εμφανιστούν κάτω από την ειδοποίηση που θα λάβει και θα πρέπει να τα διορθώσει πριν υποβάλει τη δήλωση.

Η επισήμανση της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως σε αυτή τη νέα γενιά κινηματογράφησης θα καταγραφούν 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών σε 57 περιφερειακές κοινότητες, με τα 10,3 εκατ. να αφορούν αγροτικές και ορεινές περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιοχές τα περισσότερα ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, και δεν υπάρχουν συμβόλαια και τίτλοι κτήσης. Αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χαρτιά στα υποστελεχωμένα υποθηκοφυλακεία, να βρεθούν μάρτυρες για να βεβαιώσουν τυχόν χρησικτησία και στη συνέχεια να μεταβούν σε συμβολαιογραφεία ή στα ειρηνοδικεία για να βεβαιώσουν ενόρκως την περίπτωση χρησικτησίας.

Κατά την κατάθεση των δηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να καταβάλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης, ήτοι όχι μόνον ανά ακίνητο,α αλλά και ανά δικαιούχο συνιδιοκτήτη. Για βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες, το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ. Όμως στη συνέχεια, άγνωστο πότε, κάθε ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει και το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) επί της αντικειμενικής αξίας κάθε δηλούμενου ακινήτου, -20.000 ευρώ ανά ακίνητο...

Όλες οι σχετικές πληροφορίες, προθεσμίες και διαδικασίες καθώς και η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής δήλωσης, στη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κίνδυνος για όποιον δεν δηλώσει το ακίνητό του"

Τσάμισσα σε Φόρουμ Γυναικών στα Τίρανα: Θα επιστρέψουμε στην …τσαμουριά

Το Κόμμα για τη Δικαιοσύνη, την Ενσωμάτωση και την Ενότητα- PDIU, διοργάνωσε σήμερα κομματική συνάντηση του Φόρουμ Γυναικών.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία από την Κοζέτα Μεσίτι, η οποία τόνισε ότι οι Αλβανοτσάμισσες υπέστησαν διακρίσεις στην αλβανική κοινωνία και δεν έλαβαν αυτό που άξιζαν, προερχόμενες από την ‘τσαμουριά’.

«Είμαστε μητέρες και γυναίκες που μεγάλωσαν με τον πόνο των μητέρων και των γιαγιάδων μας. Ο πόνος προκλήθηκε από την γενοκτονία των Ελλήνων που μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε τα εδάφη μας.

Οι γυναίκες της κοινότητάς μας, αν και ικανές στην οικογένεια και την κοινωνία, ωστόσο δεν λάβαμε αυτό που μας άξιζε, μόνο και μόνο επειδή ήμασταν τσάμισσες.

Οι τσάμισσες ωστόσο πέτυχαν, αισθανόμαστε υπερήφανες για αυτές σήμερα!"

Κατέληξε λέγοντας ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στην ‘τσαμουριά’.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν είμαστε ευπρόσδεκτες στα εδάφη μας, θέλουν ή δεν θέλουν εμείς θα πάμε στην τσαμουριά».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσάμισσα σε Φόρουμ Γυναικών στα Τίρανα: Θα επιστρέψουμε στην …τσαμουριά"

Οι τρεις δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνέχισε την περιοδεία του στη Μακεδονία, επισκεπτόμενος τη Σιάτιστα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιηγήθηκε στον ιστορικό λόφο «Καπιτσίνη», όπου έλαβε χώρα η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης.

Στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αμέσως μετά περπάτησε στην περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους.

Κατόπιν, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Κοζάνη, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. σε Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα.

Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών

Κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή, ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να δώσει “λύση” στο ζήτημα αυτό».

«Δεν ξέρω πραγματικά τι γραμμάτια είχε αναλάβει να εξοφλήσει και δεν ξέρω ο ίδιος πως πιστεύει ότι μπορεί να ωφεληθεί από μία τέτοια πρωτοβουλία. Η αλήθεια όμως, είναι δυστυχώς πολύ σκληρή για τη χώρα μας».



Κριτική στον Π. Καμμένο

Κριτική άσκησε και στον κ. Καμμένο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «όψιμο μακεδονομάχο».

«Θέσαμε προ των ευθυνών του και τον όψιμο τώρα “μακεδονομάχο”, ο οποίος ξέχασε να μας πει, όμως, ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που είχαμε καταθέσει και δεν το έκανε.

»Και είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έδωσε στον κ. Κοτζιά και στον κ. Τσίπρα το στυλό να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Οι τρεις δεσμεύσεις για τη Μακεδονία

Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέχεια, δεσμεύτηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την προστασία της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

«Το πρώτο, το οποίο θα κάνω, είναι ότι ως επόμενος Πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να απεμπολήσω το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, εφόσον κρίνω ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο -συνέχισε- είναι ότι «θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να κατοχυρώσω τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν από αυτή τη συμφωνία και είναι ουσιαστικά απροστάτευτα».

Και πρόσθεσε: «Το τρίτο που θα κάνω, είναι ότι θα εκπονήσουμε ως Νέα Δημοκρατία ένα συγκροτημένο τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο συνολικά για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, με ειδική αναφορά και ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία. Εάν η Βόρεια Ελλάδα χρειαζόταν πάντα ένα τέτοιο σχέδιο, σήμερα, μετά από αυτή τη συμφωνία ,το χρειάζεται δύο φορές».

Εκλογές στις 26 Μαΐου

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές.

«Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα, μπορούμε καλύτερα με μια αξιόπιστη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάταξη, την ελπίδα, την αισιοδοξία» κατέληξε, πανηγυρικά.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τρεις δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία"

Νεφελούδης: Μέχρι και 11.000 ευρώ το πρόστιμο στους εργοδότες για τον κατώτατο μισθό

Μέχρι και έντεκα χιλιάδες πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσους εργοδότες δεν συμμορφωθούν με την υπουργική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τον γενικό γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247, ο Ανδρέας Νεφελούδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο εργοδότης μπορεί να μην θέλει να τηρήσει το νόμο αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το καταφέρει. Επειδή έχει χαρακτηριστικά αναγκαστικού δικαίου η υπουργική απόφαση, η μη εφαρμογή του έχει σοβαρές ποινικές κυρώσεις. Θα συνιστούσα, λοιπόν, σε όποιον εργοδότη σκέφτεται περίεργα, να το σκεφτεί και δεύτερη φορά.

Η νομιμότητα συμφέρει τελικά. Εμείς από το πληροφοριακό μας σύστημα θα εντοπίσουμε τι κάνει ο κάθε εργοδότης. Μπορούμε να επιβάλλουμε το ανώτατο πρόστιμο που είναι 11.000 ευρώ ανά άνθρωπο. Επίσης, η προσπάθεια μετατροπής της πλήρους σε μερική απασχόληση είναι εργατική μεταβολή είτε την υπογράφει ο εργαζόμενος είτε όχι.

Ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει ανώνυμα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να γίνει στη συνέχεια η παρέμβασή μας. Παρακολουθούμε όλες τις μεταβολές των ατομικών συμβάσεων έτσι όπως καταγράφονται στην "Εργάνη". Να το ξέρουν καλά αυτό οι εργοδότες. Έχουμε πλήρη στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για όλους. Στις 28 του μηνός θα δούμε λοιπόν τι στοιχεία έχουμε».

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το επάγγελμα του διανομέα και συμπλήρωσε ότι η δραστηριότητα της φινλανδικής εταιρείας Wolt βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο του υπουργείου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεφελούδης: Μέχρι και 11.000 ευρώ το πρόστιμο στους εργοδότες για τον κατώτατο μισθό "

Ε.Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις για την πορεία ένταξης των γειτόνων στην ΕΕ»

Με την κύρωση και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO το βάρος πρέπει να πέσει στον έλεγχο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τώρα το κρίσιμο ζήτημα είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας με τρόπο που να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο εθνικό μας συμφέρον και την ανάγκη για περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις για την πορεία ένταξης των γειτόνων στην ΕΕ λόγω ονόματος, μπορεί και οφείλει όμως να παρακολουθεί πολύ αυστηρά τη συμμόρφωσή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Απαιτείται συνεπώς προσοχή, ετοιμότητα και εθνική ενότητα που μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει» είπε σε συνέντευξή του.

Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι απαιτείται πάντα πολύ καλή προετοιμασία και θεωρεί θετικό ότι θα επαναληφθούν οι επαφές για τα αεροναυτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ωστόσο τονίζει ότι «οι αναφορές του Τούρκου προέδρου στους οκτώ στρατιωτικούς και τη μειονότητα της Θράκης, απαιτούσαν καλύτερα ανακλαστικά».

«Μπορεί, αν θέλει να εξαντλήσει τελείως και τη χώρα, τα εθνικά αποθέματα αντοχής», απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ρωτάτε αν η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Χαρακτηρίζει ωστόσο την κατάσταση στο Κοινοβούλιο παρακμιακή.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί «στην ανάγκη να αναπνεύσει η χώρα και να αποκτήσουν ξανά στοιχειώδη αισιοδοξία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».

Επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή με την ενισχυμένη εκλογική και κοινοβουλευτική του παρουσία ώστε να μπορεί να είναι ο εγγυητής των εξελίξεων, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Σχολιάζει αιχμηρά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να είναι διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. «Προσβάλλοντας δηλαδή τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής κεντροαριστεράς. Υπάρχουν και ελάχιστα δευτερεύοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιρρεπή στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό που θεωρούν κεντροαριστερή μια κυβέρνηση βασισμένη στις ψήφους των κυριών Κουντουρά και Παπακώστα και των κυρίων Ζουράρη, Παπαχριστόπουλου και Κόκκαλη».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι είναι πολυτέλεια οι διασπάσεις στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ για το δικό του ρόλο υπογραμμίζει: «Αν μου ζητηθεί η γνώμη μου για το πώς πρέπει να πορευθεί η παράταξη προς τις εκλογές, θα την πω. Έχω συνείδηση της ευθύνης μου και απέναντι στον τόπο και απέναντι στο χώρο. Η παράταξη πρέπει να έχει σαφή ταυτότητα, να τιμά το ίδιο το έργο της και να διατυπώνει καθαρή θέση απέναντι στα μεγάλα εκλογικά διακυβεύματα ως εγγυήτρια της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής προοπτικής. Απευθύνομαι στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο με συγκροτημένες προτάσεις και θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό βοηθώ, όσο μπορώ, και την εθνική ανάταξη αλλά και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Οσο για την περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσωπο από την κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Υπάρχουν στην κεντροαριστερά πρόσωπα κατάλληλα για τον θεσμικό αυτό ρόλο».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις για την πορεία ένταξης των γειτόνων στην ΕΕ»"

«Τελεσίγραφο» μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δίνουν στην κυβέρνηση οι αγρότες

«Τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να ορίσει ραντεβού με κλιμάκιο υπουργών έδωσαν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας σε συνέλευση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής.

Όπως αποφάσισαν αν μέχρι τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας δεν έχει οριστεί το ραντεβού, τότε θα υπάρξει νέα κινητοποίηση με παρόμοιο στόχο - να κοπεί η Ελλάδα στα δύο - με αυτόν του Σαββάτου όταν και απέκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη.

Το ραντεβού των αγροτών, αν δεν έχει υπάρξει ραντεβού μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, θα είναι για την Τρίτη στις 4 το απόγευμα στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Οι αγρότες δεν αποκλείουν, μάλιστα, να προχωρήσουν σε κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους αλλά και να κάνουν και άλλες αιφνιδιαστικές κινήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τελεσίγραφο» μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δίνουν στην κυβέρνηση οι αγρότες"

Νεφώσεις και τοπικές βροχές από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο

Η γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 3 έως 7 ήμερων που εκδόθηκε την Κυριακή και ισχύει από την Τρίτη έως και το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΜΥ είναι η εξής:

Τρίτη 12-02-2019

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 στο Αιγαίο 7 μποφόρ, που βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: σε πτώση. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα.

Τετάρτη 13-02-2019

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και νότια.
Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νότιων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση. Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πέμπτη 14-02-2019

καιρός: νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα, που πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρά, βαθμιαία θα περιοριστούν στα
νοτιοανατολικά.
Άνεμοι: βόρειοι 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή 15-02-2019 και Σάββατο 16-02-2019

καιρός: νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα το Σάββατο θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ με εξασθένηση το Σάββατο.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεφώσεις και τοπικές βροχές από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο"

Τσελέντης για τα ετοιμόρροπα παλιά σπίτια στην Αθήνα: «Είναι εκατοντάδες, "φου" να κάνεις, γκρεμίζονται»

Έξαλλος είναι ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με αφορμή την κατάρρευση του παλιού σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας σήμερα τα ξημερώματα. 

Με ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook, ο κύριος Τσελέντης αναφέρεται ειρωνικά στην διαβεβαίωση του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας πως «η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι άριστη» και συνεχίζει «προσκαλώντας» τους ιθύοντες σε μια βόλτα στην Αθήνα, όπου «εκατοντάδες παλιά σπίτια κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας και "φου" να τους κάνεις, γκρεμίζονται»!

Όπως προσθέτει ο κύριος Τσελέντης, ο ίδιος έχει επισημάνει το ζήτημα πολλάκις, αλλά συναντά διάφορες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και ενός δημάρχου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως τα σπίτια αυτά είναι χαρακτηρισμένα «αρχαιολογικά».

«Ωραία, του λέω, πες στους δημότες σου ότι θα φάνε στο κεφάλι αρχαιολογικά κεραμίδια, αυτά πονάνε λιγότερο» ήταν η πληρωμένη απάντηση του Άκη Τσελέντη, που καταλήγει με ένα μήνυμα προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη: «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν κύριε Σπίρτζη»!

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
ΟΑΣΠ: Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΗ
Να τους πάρω εγώ μια βόλτα στην Αθήνα να τους δειξω ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ παλιά ΣΠΙΤΙΑ που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας και φου να τους ΚΑΝΕΙΣ γκρεμίζονται. 
Το θέμα το έχω αναδείξει πολλές φορές και σε ομιλίες μου και στα ΜΜΕ. Μια φορά συνέβη το εξής ανεκδιήγητο : ενας Δήμαρχος μου λέει είναι χαρακτηρισμένο Αρχαιολογικό! Ωραία του λέω πες στους δηνμότες σου ότι θα φάνε στο κεφάλι αρχαιολογικά κεραμίδια αυτά πονάνε λιγότερο.(κινδυνολογώ πάλυ κ.Λεκκα ΕΜΠΡΟΣ τον εισαγγελέα)

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν κ Σπίρτζη




spiti-gazi-ena
spiti-gazi-dyo
spiti-gazi-pente
spiti-gazi-tria
spiti-gazi-tessera
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελέντης για τα ετοιμόρροπα παλιά σπίτια στην Αθήνα: «Είναι εκατοντάδες, "φου" να κάνεις, γκρεμίζονται»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news