Να κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα δια των οποίων μεταβιβάστηκε, από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Εξωτερικών η αρμοδιότητα για την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες, ζητεί με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος.
"Κατέθεσα σήμερα, 22.06.2018, στην Βουλή των Ελλήνων Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων αναφορικά με το λογικό αίτημα να προσκομιστούν τα σχετικά έγγραφα, δια των οποίων μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα από τον κ. Πρωθυπουργό, μέσω γραπτής εξουσιοδότησης για την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες στις 17.06.2018, αποκλειστικά στον Υπουργό Εξωτερικών, ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τον σκοπό αυτόν. Επί της ως άνω αναφερθείσας συμφωνίας, παραστάθηκε θέτοντας την υπογραφή του ο κ. Κοτζιάς ως Υπουργός Εξωτερικών, από κοινού με τον ομόλογό του κ. Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών κ. Αλέξη Τσίπρα και κ. Ζόραν Ζάεφ" αναφέρει ο κ. Καμμένος και προσθέτει:
"Η αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών δεν έχει αποδειχθεί ουδέποτε από κανένα έγγραφο. Δεν έχει υπάρξει ουδεμία γνωστοποίηση των απαραίτητων εγγράφων, μέσω των οποίων πιστοποιήθηκε ως αποκλειστικώς αρμόδιος για την Υπογραφή της Συμφωνίας αυτής. Ζήτησα λοιπόν, να προσκομιστούν τα σχετικά έγγραφα μέσω των οποίων έλαβε την νομιμοποίηση ο κ. Κοτζιάς και να αποδειχθεί αν όντως υπήρξε ρητή και γραπτή εξουσιοδότηση, σύμφωνα με την οποία του επετράπη να προχωρήσει στην υπογραφή της Συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων".
Έντονα επέκρινε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος την εκδήλωση και την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο. «Το σημερινό άνευ προηγουμένου κυβερνητικό σόου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα περιείχε όλα.
Διχαστικός πολωτικός λόγος, πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου "η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες" που συνοδεύονταν από μία εσωστρεφή ρητορική για τους "τεχνοκράτες τους ξένους", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας υπέγραψε διαρκή λιτότητα για όλα τα επόμενα χρόνια και τριμηνιαία εποπτεία από τους "ξένους"! Έχει και η κοροϊδία τα όρια της!
«Είχαμε δε και αναφορές του κ. Τσίπρα για "έντιμη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που λοιδωρήθηκε από τις παλιές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος". Προφανώς κατατάσσει τον κ. Καμμένο στις νέες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος! Ο κυβερνητικός εταίρος δεν άργησε παρά μόνο λίγα λεπτά για να επιβεβαιώσει τον πρωθυπουργό, χωρίζοντας τους Έλληνες "σε πραγματικούς πατριώτες και μη" και μιλώντας για "μαύρο μέτωπο της πολιτικής", υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι επρόκειτο για βαθιά διχαστικό λόγο που έρχεται από το παρελθόν, αποτελεί αιτία της κρίσης και είναι μακριά από τις ανάγκες του σήμερα για εθνική συνεννόηση.
«Τελικά η σημερινή δεν ήταν μια απλή φιέστα, αλλά ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι η κρίση είναι βαθιά, όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κοινωνική και πολιτισμική και ότι η έξοδος από αυτήν δεν είναι μία εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί όχι μόνο πολιτική αλλαγή αλλά και ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές» κατέληξε ο κ.Θεοχαρόπουλος .
Περικοπές συντάξεων και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις φόρων με μείωση αφορολόγητου, περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για αγρότες, είναι μερικά μόνον από τα δεκάδες μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τους επόμενους μήνες.
Μετά την Συμφωνία στο Eurogroup του Λουξεμβούργου εχθές, η Κομισιόν έδωσε στην δημοσιότητα την Παρασκευή και το Τεχνικό Μνημόνιο (Technical Memorandum of Understanding – TMU) το οποίο πριν ένα μήνα αποκάλυψε η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Εκεί καταγράφονται γραμμή-γραμμή όλα τα νέα μέτρα.
Συγκεκριμένα, με βάση τα Κείμενα αυτά, η «καθαρή έξοδος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για μετά το Μνημόνιο: Επανυπολογισμός και μείωση συντάξεων από 1.1.2019: επαναβεβαιώνεται η δέσμευση για πλήρη εφαρμογή των μειώσεων κύριων συντάξεων, όπως αυτές ψηφίστηκαν ήδη με δύο νόμους, τον Μάιο του 2016 και του 2017 (νόμοι Κατρούγκαλο και Αχτσιόγλου αντίστοιχα αντίστοιχα). Οι επικείμενες περικοπές θα αποκαλυφθούν σταδιακά από τον Ιούνιο φέτος κιόλας, αφού πρέπει να εκδοθούν οι οριστικές συντάξεις για το σύνολο των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016 και το 30% των αιτήσεων του 2017. Επιπλέον πρέπει να εκδοθούν και 13.800 επικουρικές συντάξεις με άση τα ισχύοντα από το καλοκαίρι του 2015. Η μείωση θα φτάνει στο 18% των καταβαλλομένων μέχρι σήμερα συντάξεων. Οι απώλειες θα ξεπερνάνε ακόμα και τις 2 συντάξεις το χρόνο για χιλιάδες συνταξιούχους.
Αναστέλλονται οι αυξήσεις των συντάξεων που θα έπρεπε να ισχύσουν από το 2019 έως και το 2022 βάσει του πληθωρισμού:
Αυξήσεις εισφορών στους αγρότες: από το 2019 επιβάλλεται η σταδιακή αύξηση της εισφοράς αγροτών ώστε να ανέρχεται στο 20% του εισοδήματός τους, έως το 2022.
Υψηλά συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα: η χώρα δεσμεύεται να διατηρήσει "μεσοπρόθεσμα" πρωτογενή πλονάσματα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει σκληρή λιτότητα έως και το 2022. Η δέσμευση αυτή αποτυπώθηκε θα ψηφιστεί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα ψηφιστεί ταυτόχρονα με όλα τα άλλα προαπαιτούμενα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση ως το Eurogroup 21ης Ιουνίου.
"Ανοικτο" και να ζητησει το ΔΝΤ να εφαρμοστει νωριτερα η μειωση στο αφορολογητο
Νέα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση
Παράλληλα με όλα τα μελλοντικά νέα μέτρα, στο τεχνικό Μνημόνιο καταγράφονται και μέτρα «άμεσης εφαρμογής» που ήδη ψηφίστηκαν ως προαπαιτούμενα που συνοδεύουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στο Eurogroup. Αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Ως προαπαιτούμενο «οι αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών» χωρίς να επηρεάζονται όμως «οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκτός για την εισαγωγή της αγοραίας αξίας για την αξιολόγηση των ακινήτων». Μεταξύ άλλων, με τις νέες διατάξεις η κυβέρνηση:
• αυστηροποιείται η εξέταση αιτήσεων για τον εντοπισμό μη δικαιούχων προσώπων και στρατηγικών κακοπληρωτών.
• θα ζητείται από τους οφειλέτες να παραιτηθούν της προστασίας του δικαιώματός τους στο τραπεζικό απόρρητο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που συμμετέχουν στη διαδικασία να έχουν πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες.
• θα μπορούν οι πιστωτές να ζητούν κρατική επιδότηση αντί των δικαιούχων οφειλετών, σε περίπτωση που οι τελευταίοι αδυνατούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό.·
• θα χάνουν την προστασία οι οφειλέτες, εάν η αίτησή τους απορρίφθηκε επειδή σκόπιμα κατέστησαν αφερέγγυοι ή σκόπιμα παραποίησαν την οικονομική τους κατάσταση
• η αυτόματη αναστολή δεν θα ισχύει εάν οι οφειλέτες παραιτήθηκαν από δύο προηγούμενες αιτήσεις και τις υπέβαλαν εκ νέου
• θα θεωρείται αυτόματα ως παραίτηση, η ακύρωση της ακρόασης, εάν δεν ζητηθεί νέα ημερομηνία ακρόασης εντός 30 ημερών από τον οφειλέτη
• εγγυητές που εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους από την εγγύηση, θα έχουν το δικαίωμα να υποκαταστήσουν τον πιστωτή στο σχέδιο αποπληρωμής
Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για την ολοκλήρωση των αιτήσεων και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ δανειοληπτών και οφειλετών, η κυβέρνηση θα εκδώσει νόμους και αποφάσεις για:
α) να ενταχθούν και χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31-12-2017
β) να ρυθμίζονται χρέη ελευθέρων επαγγελματιών έως 125.000 στην εφορία ή στα ασφαλιστικά Ταμεία.
γ) να αντλούνται αυτόματα τα δικαιολογητικά των αιτήσεων, εφόσον σε αυτά μπορεί να υπάρξει πρόσβαση ηλεκτρονικά, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι απαιτήσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων
δ) να εντοπίζονται και να διορθώνονται ευκολότερα παραλείψεις, λάθη και ανακρίβειες στις αιτήσεις
ε) να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των συντονιστών.
Τουρισμός: ως προαπαιτούμενο, οι αρχές θα επανεξετάσουν σε συμφωνία με τους Θεσμούς τις συστάσεις για άρση των περιορισμών στον τομέα των σκαφών αναψυχής, των υπηρεσιών τουριστικών λεωφορείων και της ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό.
Στις ιδιωτικές κλινικές, η κυβέρνηση, ως προαπαιτούμενο, θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις ιδιωτικές κλινικές με στόχο την έγκρισή του έως τα μέσα Ιουλίου του 2018. Στις μονοήμερες κλινικές, η κυβέρνηση θα μειώσει τους περιορισμούς (για ιατρικές ειδικότητες, μικτές επιχειρήσεις κλπ) με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και με την επιστημονική γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας όσον αφορά στις ιατρικές ειδικότητες.
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων: όλες οι καπνοβιομηχανίες θα αναλάβουν «δια νόμου» την υποχρέωση να γνωρίζουν και να αναφέρουν σε ποιον πούλησαν προϊόντα τους, ώστε να συμβάλλουν στις έρευνες για την αποκάλυψη κυκλωμάτων (“Know Your Customer"). Επιπλέον θα πληρώνουν στην ΑΑΔΕ, σε περιπτώσεις που εντοπίζονται λαθραία φορτία.
Δείτε ΕΔΩτην Τεχνική Συμφωνία με τα μέτρα μετά το Μνημόνιο (στα αγγλικά)
Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολίασε τη… «φιέστα της γραβάτας» στο Ζάππειο ο πρώην σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σχολιάζοντας την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα με την κόκκινη γραβάτα, ο πρόεδρος της ΛΑΕ αναφέρει: «Την ώρα που στο λαιμό του ελληνικού λαού ο Αλ. Τσίπρας έσφιξε γερά μια «μεταμνημονιακή» θηλιά λιτότητας και χρεοδουλείας, την ίδια ώρα, σε ρωμαϊκή φιέστα στο Ζάππειο και με μια κίνηση πολιτικής απάτης και αμοραλισμού, δένει στο δικό του λαιμό, γραβάτα».
«Από τις κωλοτούμπες και τα ψέματα μέχρι τις φιέστες εξαχρείωσης, την ειρωνεία και τον εμπαιγμό των πολιτών η απόσταση είναι ελάχιστη», συνεχίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και καταλήγει:
«Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει αφήσει τίποτα το εξευτελιστικό για τον ίδιο και καταστροφικό για τον τόπο, που να μην το έχει διαπράξει.»
Με κόκκινη γραβάτα προσήλθε τελικά ο πρωθυπουργός στη «φιέστα» του Ζαππείου, για τη συμφωνία στο Eurogroup. Στο τέλος της ομιλίας του, όμως, σε μια θεατρική κίνηση, on camera, έβγαλε τη γραβάτα του.
«Εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, όμως τη μάχη ως τώρα την έδινα με τη στολή εργασίας, χωρίς τη γραβάτα» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα όταν εμφανίστηκε με τη γραβάτα είχε πει λίγο αμήχανα ενώπιον των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: «Δυσκολεύομαι λίγο, αλλά...Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται».
Πρόκειται πιθανότατα για την γραβάτα που του χάρισε την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις Πρέσπες κατά την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε το κόκκινο χρώμα, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος φόρεσε μονόχρωμη γαλάζια γραβάτα.
Σημεία από την ομιλία Τσίπρα
«Η σημερινή μέρα ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
"Μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι η χώρα περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.
"Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος", υπογράμμισε. "Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας", είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι "σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια". "Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων", είπε.
"Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Υπογράμμισε πως "όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες".
"Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις", "να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, "να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού".
"Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης.
Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα».
"Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά από εδώ και στο εξής με πολύ μεγαλύτερο χώρο δημοσιονομικό για ελαφρύνσεις και για τη κάλυψη των αναγκών και την επούλωση των πληγών της κρίσης", είπε ο Αλ. Τσίπρας.
"Και το κυριότερο, από εδώ και στο εξής", πρόσθεσε, "η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε".
Σημείωσε ότι "το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010 και μετά, ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του οριστικά".
"Η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι "η Ελλάδα πλέον θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και για το μέλλον της".
"Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες", σημείωσε.
"Βασική της δέσμευση απέναντι στους εταίρους είναι να μην οπισθοχωρήσουν οι κεντρικές θεσμικές - το τονίζω θεσμικές - μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει ή συνεχίζουμε να υλοποιούμε".
Πρόσθεσε ότι δέσμευση φυσικά είναι να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Σημείωσε πως "την ίδια στιγμή όμως όποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, θα δει ότι αυτό δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους".
"Η ρύθμιση λοιπόν που έχουμε πλέον στα χέρια μας είναι το εισιτήριο μας για τη νέα εποχή", τόνισε.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ και οι αντίπαλοί μας που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ό,τι καταφέραμε".
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα είχαν φτάσει μέχρι εδώ χωρίς την συμβολή και την ακούραστη προσπάθεια όλων, χωρίς την συμβολή όλων των υπουργών και των συνεργατών που πέρασαν μέρες και νύχτες από τις συμπληγάδες των διαπραγματεύσεων, για να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και τα επιτελεία τους.
Τον Σεπτέμβριο του '19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
"Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα", είπε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση την γραβάτα που για πρώτη φορά έβαλε σήμερα.
Οι αφίξεις στο Ζάππειο
Πρώτοι στο Ζάππειο έφτασαν ο αναπληρωτής υπ. Αμυνας Φώτης Κουβέλης (χωρίς γραβάτα), ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος (με γραβάτα) ο ο οποίος επίσπευσε την αναχώρησή του από την Κύπρο, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στο Ζάππειο, η περιφερειάρχηςΡένα Δούρου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής (με γραβάτα).