facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μέρκελ: Πρέπει να βοηθήσουμε τα άλλα κράτη της ΕΕ να ξανασταθούν στα πόδια τους

Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν την οικονομία τους μετά την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνάντηση με βουλευτές του συντηρητικού συνασπισμού της, σύμφωνα με αρκετούς συμμετέχοντες.

Είναι σημαντικό για τη Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, και οι εταίροι της στην ΕΕ να τα πάνε καλά, είπε η Μέρκελ στους βουλευτές, ενόψει των διαβουλεύσεων για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΕΕ, του οποίου και το εύρος και η χρηματοδότηση είναι ανοιχτά, δήλωσε η καγκελάριος.

Η Γερμανία ήταν η πιο επιτυχημένη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, εν μέρει χάρη στις μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες οδήγησαν σε μερική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός να είναι δυνατή μόνο η Γερμανία μετά την κρίση, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη συνάντηση αυτή, ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Η καγκελάριος συμφώνησε με τον Ραλφ Μπρινκχάους, τον επικεφαλής του συντηρητικού κοινοβουλευτικού συνασπισμού CDU/CSU, ότι η Γερμανία θα πρέπει να μεταφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στις Βρυξέλλες, πρόσθεσαν. Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Μπούντεστακ) θα συμμετάσχει στην απόφαση που θα αφορά την οικονομική βοήθεια.

Νωρίτερα, ο Μπρίνκχαους είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά πρέπει να ξέρει πού θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει αναθεωρημένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό την προσεχή εβδομάδα.

Ο ειδικός στον προϋπολογισμό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ‘Εκχαρτ Ρέμπεργκ περιέγραψε με ζοφερή εικόνα τα οικονομικά της Γερμανίας κατά τη συνάντηση αυτή. Προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί πιθανόν έως το 2023 για να επανέλθουν οι φόροι στα επίπεδα του 2019, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 6,5% φέτος, δήλωσαν οι συμμετέχοντες.

Η Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους βουλευτές να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες για το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας, ένα θέμα που θα συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο αύριο, Τετάρτη.

Η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί προς την κανονικότητα στη ζώνη Σένγκεν, αλλά η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία σίγουρα δεν θα ανοίξει τα σύνορά της πριν από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με συμμετέχοντες στη συνάντηση.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Πρέπει να βοηθήσουμε τα άλλα κράτη της ΕΕ να ξανασταθούν στα πόδια τους"

Η Πορτογαλία θα παραλάβει 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Η Πορτογαλία πρόκειται να παραλάβει 500 ασυνόδευτα παιδιά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, μόλις αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

«Η δέσμευση για να πάρουμε 500 από τους (πάνω από) 5.000 ασυνόδευτους ανηλίκους σε καταυλισμούς στην Ελλάδα παραμένει και θα υλοποιηθεί μόλις μας το επιτρέψουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας», δήλωσε ο Σάντος Σίλβα σε κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών γίνεται μετά την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιζαμπέλ Σάντος το Σάββατο ότι 60 ασυνόδευτα παιδιά αναμένεται να φτάσουν στη χώρα από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο Ιζαμπέλ Σάντος δεν διευκρίνισε το πότε ακριβώς.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει αναφέρει 27.913 κρούσματα του ιού και 1.163 θανάτους, δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να παραλάβει ορισμένα παιδιά ως μέρος του εθελοντικού ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης περίπου 1.600 παιδιών.

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, συμμετέχουν επίσης στην πρωτοβουλία. Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις έγιναν τον περασμένο μήνα όταν μεταφέρθηκαν 12 ανήλικοι στο Λουξεμβούργο. Έκτοτε, η Γερμανία έχει λάβει περίπου 50 παιδιά.

Αν και ο Σάντος Σίλβα είπε ότι η υποδοχή και η επανένταξη των 500 παιδιών προετοιμάζεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση, η βουλευτίνα του Αριστερού Μπλοκ Μπεατρίζ Γκόμες Ντίας είπε ότι οι συνθήκες διαμονής που παρέχονται στους πρόσφυγες στην Πορτογαλία συχνά είναι ανεπαρκείς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Πορτογαλία θα παραλάβει 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα"

Υπ. Οικονομικών: Θα καταβληθεί το σύνολο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους, δεύτερος γύρος τον Ιούνιο

Απάντηση στην ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους τομεάρχες του οποίοι μόλις 8.652 επιχειρήσεις θα λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, ξακαθαρίζοντας τι πραγματικά ισχύει.

«O ΣΥΡΙΖΑ, και οι αρμόδιοι Τομεάρχες του, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. «Όχι μόνο δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά δεν διαβάζουν καν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προτού τοποθετηθούν, με αποτέλεσμα να εκτίθενται από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους».

«Προς απάντησή τους – σημειώνεται στην ανακοίνωση – επαναλαμβάνουμε τα εξής:

1ον. Επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ, έλαβαν σήμερα 8.652 επιχειρήσεις. Όσοι, περίπου, υπέβαλαν οριστική δήλωση μέχρι χθες το βράδυ. Αυτό δεν είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν!

Όλες οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι και θα οριστικοποιήσουν έως την Παρασκευή 15 Μαΐου την Αίτηση Χορήγησης, θα λάβουν την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση που τους αναλογεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με δεύτερη καταβολή την Παρασκευή, σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «την επιστρεπτέα προκαταβολή θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις». Να ενημερώσουμε, μάλιστα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ήδη ο συγκεκριμένος αριθμός έχει υπερβεί τις 22.300 οριστικοποιημένες αιτήσεις (στοιχεία 8.00 μ.μ.)!

2ον. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο. Όσον αφορά στο παράδειγμα που επικαλούνται οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους, μία επιχείρηση με τζίρο 400.000 ευρώ και τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει, κατ’ ελάχιστο 4.000 ευρώ, και όχι 933 ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν, ενώ ανάλογα με την πτώση του τζίρου και τα στοιχεία εισροών της, μπορεί να λάβει – με βάση τον μαθηματικό τύπο – πολλαπλάσια ποσά. Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθιστεί στα «ψίχουλα» της διακυβέρνησής του.

3ον. Το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει το σύνολο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους, και θα επαναλάβει το εν λόγω χρηματοδοτικό σχήμα, με πρόσθετο 1 δισ. ευρώ τον μήνα Ιούνιο.

Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθούν την ειδική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), που περίπου κάθε τέσσερις ώρες επικαιροποιεί τα στοιχεία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ώστε να μην εκτεθούν ξανά.

Ευχόμαστε, διαβάζοντάς την, να προσγειωθούν στη γη, από το διάστημα…».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Οικονομικών: Θα καταβληθεί το σύνολο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους, δεύτερος γύρος τον Ιούνιο"

Γεραπετρίτης: «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν – Πιθανότατα φορολογική η ενίσχυση»

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απώλεσαν μέρος των μισθωμάτων τους, θα αποζημιωθούν, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση θα είναι «πιθανότατα φορολογική».

«Είναι προφανές ότι μέριμνα της Πολιτείας είναι ότι εκείνοι που επιβαρύνθηκαν, δυσανάλογα αρκετές φορές, από το κόστος αυτής της πανδημίας, θα αποζημιωθούν», απάντησε, αναλυτικά, στο ερώτημα που του τέθηκε για να προσθέσει, «ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για το κομμάτι το οποίο απώλεσαν από τα μισθώματά τους, δηλαδή το 40% για εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση, θα έχουν μίας μορφής ενίσχυση». Η ενίσχυση αυτή «θα είναι πιθανότατα φορολογική και η οποία θα δίνει ανάσα σε σχέση με τα εισοδήματά τους».

Ταυτοχρόνως ο υπουργός Επικρατείας βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την κοινωνική συστράτευση απέναντι στον κορονοϊό: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια υπήρχε επιμερισμός του κόστους από όλους τους φορείς, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, από τις τράπεζες, από το Δημόσιο, από τους εργαζόμενους, από τις επιχειρήσεις. Αυτού του τύπου η κοινωνική συστράτευση μας οδήγησε στα θετικά αποτελέσματα που έχουμε σήμερα», επεσήμανε εξάλλου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης: «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν – Πιθανότατα φορολογική η ενίσχυση»"

Πέθανε 88χρονη από κορωνοϊό - Στους 153 οι θάνατοι

Κατέληξε 88χρονη που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο ΝΙΜΙΤΣ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νεκρών στην Ελλάδα στους 153. Η ηλικιωμένη, που πέθανε, υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Άλλα 18 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με τα 12, όπως είπε, να αφορούν σε συρροή κρουσμάτων σε ομάδες και τα επτά εξ αυτών, μάλιστα, στην ίδια οικογένεια.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2.744, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.308 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε 88χρονη από κορωνοϊό - Στους 153 οι θάνατοι"

Η Γαλλία ξεπέρασε την Ισπανία σε θανάτους – 348 νέοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε και πάλι σήμερα, με 348 νέους θανάτους μέσα σε 24 ώρες, ωστόσο ο αριθμός των βαριά πασχόντων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση υγείας.

Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.991 θάνατοι, αλλά η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζει να μειώνεται, με 2.542 ασθενείς, 170 λιγότερους από την προηγούμενη ημέρα.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό η Γαλλία ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων την Ισπανία (26.920), φέροντας τη χώρα στην τέταρτη θέση με τους περισσότερους νεκρούς από την Covid-19, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία.

Τη δεύτερη μέρα της λήξης του 55ημερου lockdown, καταγράφηκαν επίσης 708 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός αυτών ανέρχεται πλέον σε 140.227.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία ξεπέρασε την Ισπανία σε θανάτους – 348 νέοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο"

Δημοσκόπηση: Στο 17,4% το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Στις 17,4 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Open που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 5 έως 10 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ΝΔ στα έγκυρα φτάνει το 40%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 22,6% του Κινήματος Αλλαγής στο 5,9%, του ΚΚΕ στο 5,5%, της Ελληνικής Λύσης στο 3,8% και του ΜέΡΑ 25 στο 2,2%.

prothesi-egkyra


Στην πρόθεση ψήφου, η μέτρηση της Alco διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 37,1% ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΚΙΝΑΛ 5,5%, ΚΚΕ 5,1%, Ελληνική Λύση 3,1% και ΜέΡΑ 25 στο 2,0%.

prothesi


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ερωτώμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία (87%) θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

ekloges


Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 40% έναντι 20% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένα από τους δύο» απαντά το 25%.

katallilos


Το 75% δηλώνει ικανοποιημένο από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό. Υψηλά ποσοστά και για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

empistois


Την ίδια ώρα, η εμπιστοσύνη στον Σωτήρη Τσιόδρα παραμένει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς το 79% θεωρεί έγκυρη και επαρκή την ενημέρωσή του για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

tsiodras


Την ίδια ώρα το 82% θεωρεί πολύ ή αρκετά επιτυχημένους στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας και το 60% θεωρεί ότι ο ρυθμός άρσης των περιοριστικών μέτρων είναι ο σωστός.

xeirismoi


Μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι η χώρα κινείται πολύ γρήγορα με τηνάρση των μέτρων και ένας στους δέκα ότι κινούμαστε πολύ αργά.

rythmosarsismetron


Για τα σχολεία η πλειοψηφία (60%) θεωρεί ότι έπρεπε να γίνουν μόνο οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ το 29% θωρεί ότι σωστά ανοίγουν.  

sxoleia


Το 73% θεωρεί ότι τα δημοτικά δεν πρέπει να ανοίξουν καθόλου. 

dimotika


Η πλειοψηφία, τέλος, θεωρεί μη επαρκή τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

metrastiriksis
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Στο 17,4% το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου"

Βρετανία: 627 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Στους 32.692 ανεβάζει τον αριθμό των φορέων του κορωνοϊού που έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο νεότερος απολογισμός από το βρετανικό Υπουργείο Υγείας.

Κατά το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας αναφέρθηκαν ακόμα 627 θάνατοι.

Έως τις 9 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν ακόμα 3.403 κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων φορέων σε 226.463.

Συνολικά σε διαγνωστικό τεστ έχουν υποβληθεί 1.460.517 πολίτες.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 627 νεκροί το τελευταίο 24ωρο"

Όχι στα κορωνοομόλογα, ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον Μαργαρίτη Σχοινά

Στο κρίσιμο θέμα της πανδημίας και του πως αντέδρασε η Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε, στη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, πως βλέπουμε το γνωστό μοντέλο ευρωπαϊκής κρίσης, πρώτα μαλώνουμε υπό την πίεση των γεγονότων και έχοντας την αντίληψη ότι οι λύσεις βρίσκονται κοντά μας σε εθνικό επίπεδο αλλά μετά καταλαβαίνουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ μεγαλύτερα. Περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι η φάση της σύγκλισης. “Τώρα είμαστε στο τρίτο και τελικό στάδιο, το στάδιο της εξόδου, το στάδιο της οικονομικής επανεκκίνησης,” επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Λουκάς Τσούκαλης τόνισε πως από οικονομικής άποψης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα και υπενθύμισε πως όταν η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μεγάλα σοκ, στη αρχή λειτουργεί με το ρητό ο σώζων εαυτόν σωθήτω αλλά ευτυχώς γρήγορα αντιλαμβάνεται πως αυτό είναι λάθος.

“Όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση μας πήρε πολύ χρόνο να συντονιστούμε και τα μέτρα που πήραμε ήταν ανεπαρκέστατα. Σήμερα οι αποφάσεις ήταν πολύ γρήγορες. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι πολύ μεγάλο,” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα σε αυτά που ο κόσμος περιμένει από την Ευρώπη και στα εργαλεία που η Ευρώπη έχει στα χέρια της και εξήγησε πως οι αρμοδιότητες της Ε.Ε. σε παιδεία και υγεία είναι ουσιαστικά μηδενικές. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε πως η πρώτη φάση αποκάλυψε μερικά ελλείμματα του παραγωγικού μοντέλου. Χρειάστηκε δηλαδή μια πανδημία για να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη πως δεν κατασκευάζει μάσκες. Και παραμένει ζητούμενο το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει τη συνεκτικότητα, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Λουκάς Τσούκαλης έθεσε το σοβαρό ζήτημα των ασύμμετρων επιπτώσεων της πανδημίας σε κάθε χώρα αλλά και το γεγονός πως η ικανότητα της καθεμιάς χώρας να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση είναι κι αυτή ασύμμετρη. “Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει όχι ότι απλώς είμαστε στην ίδια βάρκα, αλλά και ότι δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες,” σχολίασε ο Λουκάς Τσούκαλης.

Το βασικό ζητούμενο είναι η οικονομική επανεκκίνηση είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για τις αγορές τίτλων, στο πρόγραμμα για βραχυπρόθεσμη ανεργία και επισήμανε πως μέσα στις επόμενες 10 μέρες η Κομισιόν θα καταθέσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς το βασικό είναι να έχει τους απαραίτητους πόρους για την περίσταση και μίλησε για 1,5 με 2 τρις ευρώ. Το δεύτερο να είναι ισοϋψής η παρέμβαση ανάμεσα σε αυτούς που τη χρειάζονται. “Οι άσχημες προβλέψεις που δείχνουν την Ελλάδα στο 9,7% της ύφεσης ίσως αποτελέσουν μια ευλογία για την είσοδο στο ταμείο,” σχολίασε ο αντιπρόεδρος. Σημαντική είναι ακόμα η δοσολογία επιδοτήσεων και δανείων γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο Νότος να χρεωθεί παραπάνω για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και πρόσθεσε πω τεράστια σημασία έχει να κινηθούν αυτή τη φορά τα κράτη - μέλη γρήγορα και αυτό εξαρτάται από την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών.

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης συμφώνησε πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι σημαντικές αλλά επέμεινε στο κρίσιμο ζήτημα τόσο των τελικών πόρων του ταμείου όσο και στους όρους που θα δοθούν τα δάνεια και οι επιδοτήσεις. “Πώς θα μοιραστούν τα χρήματα;” αναρωτήθηκε ο Λουκάς Τσούκαλης.

Η συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφος, Ελένη Βαρβιτσιώτη έθεσε το θέμα της απόφασης - βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που πήρε πριν από λίγες μέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, με την οποία αμφισβήτησε ουσιαστικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε πως ίσως ο ανταγωνισμός τραπεζών-δικαστών φέρνει στο τραπέζι την ενίσχυση της ΟΝΕ.

Ο Λουκάς Τσούκαλης χαρακτήρισε επικίνδυνη την απόφαση και είπε πως η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι πολύ περιοριστική, και αναρωτήθηκε ποιος θα τολμήσει να την αλλάξει.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε πως σε καμιά περίπτωση αυτά τα έκτακτα μέτρα δε μπορεί να είναι ανοιχτά στο χρόνο και επισήμανε πως δεν μπορεί κάποιος να παίρνει ενισχύσεις από την κυβέρνησή του αλλά και κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ επισήμανε πως ναι μεν ήταν αναγκαία η απόφαση της Κομισιόν να χαλαρώσει τους κανόνες γιατί η αγορά από μόνη της οδηγούσε σε Αρμαγεδώνα. Ωστόσο είπε , “κάποιοι έχουν γερά σωσίβια κι άλλοι σωσίβια με τρύπες και αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την κατάσταση τότε θα επιβιώνει αυτός που έχει ισχυρότερο κράτος.”

Στο κρίσιμο θέμα των κορωνομολόγων που δίχασε την Ε.Ε., ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα υπερόπλο που θα κάνει τη διαφορά και το οποίο γρήγορα θα φέρει ανακούφιση. Και χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης υπερόπλο.

Από την πλευρά του ο Λουκάς Τσούκαλης συμφώνησε πως το αποτέλεσμα μετράει αλλά ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των ευρωομολόγων.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης ο Επίτροπος είπε πως η Κομισιόν εργάζεται για να έχει έτοιμο το πακέτο των προτάσεων για το άσυλο και τη μετανάστευση τον Ιούνιο, πριν από τη γερμανική προεδρία. Το σχέδιο προβλέπει έλεγχο των ροών στην πηγή τους, μία συλλογική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων όπως έγινε στον Έβρο και επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις χώρες- μέλη. “Χρειαζόμαστε μόνιμη αλληλεγγύη και όχι αλληλεγγύη α λα καρτ” είπε ο κ. Σχοινάς.

Ο Λουκάς Τσούκαλης εξήγησε πως η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να συνομιλεί με την Τουρκία γιατί η Τουρκία είναι μία χώρα με πολύ μεγάλη αγορά και με στρατηγιική θέση στην περιοχή. Ούτε η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς Ευρώπη ούτε η Ευρώπη χωρίς την Τουρκία, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και χαρακτήρισε τη συμβίωση προβληματική και την Ελλάδα την ενδιάμεση χώρα που υφίσταται τη στάση “του νταή της γειτονιάς.”

Τέλος ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως ένα από τα επιτεύγματα όλου του εύρους της ελληνικής πολιτικής είναι ότι έχει καταφέρει να βάλει τις ελληνοτουρκικές και κυπριακές θέσεις στο προσκήνιο.

O κόσμος έχει προσδοκίες από την Ευρώπη , δεν την απαξιώνει και στα δύσκολα δεν ακουμπά στους λαϊκιστές, είπε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη. Ο Λουκάς Τσούκαλης επισήμανε πως όσο αποτελεσματικότερες είναι οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρώπη τόσο λιγότερες ελπίδες θα έχει ο λαϊκισμός. Οι λαϊκιστές προτείνουν εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα είπε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι στα κορωνοομόλογα, ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον Μαργαρίτη Σχοινά"

Ιταλία: 172 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, αύξηση των νέων κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 221.216. Οι νεκροί έφτασαν τους 30.911. Παράλληλα, 109.039 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 219.814 και είχαν χάσει την ζωή τους 30.739 άνθρωποι, ενώ 106.587 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 172 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.402 νέα κρούσματα. 2.452 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 952 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 12.865 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 67.449 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε, με 658 περισσότερα κρούσματα. Παρουσιάζει μικρή μείωση ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 7 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 1.051 περισσότεροι από χθες. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται, για έβδομη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η ιταλική κυβέρνηση, τις ώρες αυτές εξετάζει την δυνατότητα να επιτρέψει στους πολίτες να συναντούν τους φίλους τους και όχι μόνον τους συγγενείς. Παράλληλα, η περιφέρεια του Βένετο ανακοίνωσε ότι από τις 18 του μηνός θα επαναλειτουργήσουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες. H περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, την ίδια ημέρα σκοπεύει να δώσει «πράσινο φως» και για να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ.

Στη δε Λομβαρδία, με πρωτεύουσα της περιφέρειας το Μιλάνο, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα διαπιστωθεί αν ο δείκτης μετάδοσης του ιού παραμένει κάτω από την μονάδα ή παρουσιάζει ανησυχητική άνοδο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 172 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, αύξηση των νέων κρουσμάτων"

Κεραμέως: Νόμιμος ο σκοπός της διάταξης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που νομοθετήθηκε πρόσφατα, και με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως.»
Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τη δίκη προθέσεων, με τη σημερινή της ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποσαφήνισε ότι είναι καταρχήν νόμιμος ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της.
Με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων.
Ακολουθούν διευκρινιστικές
Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την ειδική ρύθμιση
για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση;
Προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα, δε, τώρα που προχωρούμε σε σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα:
• Προβλέπεται, όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου (όπως αυτή που βιώνουμε τώρα λόγω του κορωνοϊού COVID-19)
• Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).
Ως εξαιρετική διάταξη, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεσπίστηκε και στη χώρα μας, ώστε να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.
Εκτός από τις γενικές ρυθμίσεις για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν προβλέπεται έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός, η ρύθμιση προβλέπει και τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως σε ειδικές περιστάσεις. Γιατί εισάγετε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση;
Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων. Ακριβώς την ανάγκη αυτή βιώνουμε τώρα κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.
Μέριμνα του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω, να μην αποκοπούν δηλαδή από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές εκείνοι που πρέπει να παραμείνουν σπίτι. Να μην τιμωρηθούν, επειδή προστατεύουν την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, του κοινωνικού συνόλου, παραμένοντας εκτός σχολικής αίθουσας, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Χωρίς την επιλογή της ζωντανής μετάδοσης, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μπορεί να μείνουν μήνες αποκομμένοι από κάθε μαθησιακή διαδικασία.
Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως.
Υποκαθίσταται η δια ζώσης διδασκαλία;
Ασφαλώς και όχι. Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάγκης σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να μην αποξενωθούν οι μαθητές από τη μαθησιακή διαδικασία για το διάστημα κατά το οποίο επικρατούν οι ανωτέρω έκτακτες συνθήκες.
Προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη;
Όχι. Η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιδημικής νόσου, όπως αυτή που βιώνουμε – επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.
Θα εγκατασταθούν κάμερες στις τάξεις και θα γίνεται καταγραφή;
Όχι. Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.
Μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά οποιοσδήποτε με τη φυσική τάξη;
Όχι, ο σύνδεσμος μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Προ της σύνδεσης των εν λόγω μαθητών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Ο εκπαιδευτικός έχει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων συμμετεχόντων και όλης της διαδικασίας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων των μαθητών;
Για τη διασφάλιση της προστασίας τυχόν προσωπικών δεδομένων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή/και τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή, ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος από την τάξη μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην περίπτωση της επιδημικής νόσου;
Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση τεχνολογίας για ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό.
Όπως προαναφέρθηκε, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως, προβλέπεται μόνο ως δυνατότητα και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Νόμιμος ο σκοπός της διάταξης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση"

Αρχή Προσωπικών δεδομένων: Κατ’ αρχήν νόμιμη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά με όρους

Η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποφάνθηκε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, είναι νόμιμη η διδασκαλία σε μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων.

Επιπλέον η Αρχή σημειώνει πως δεν έχει προχωρήσει στην συνολική αξιολόγηση της τηλεεκπαίδευσης, καθώς αναμένει την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως ο Πρόεδρος καθώς και μέλη της Αρχής πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιασκέψεις με το Προεδρείο και τη νομική σύμβουλο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων.

Με αφορμή αυτό η Αρχή τονίζει :

“Με πρόσφατη νομοθετική διάταξη προβλέπεται, στην ειδική περίπτωση επιδημικών νόσων, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ο σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας που συνίσταται στην παροχή εκπαίδευσης είναι κατ’ αρχήν νόμιμος και μπορεί να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις, τη βάση για τη σύννομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των διδασκόντων και των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Πέραν της απαγόρευσης της καταγραφής και αποθήκευσης του μαθήματος, μετά από συμβουλευτική σύσταση της Αρχής, ορίστηκε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, περιορίστηκε ο σκοπός χρήσης των μεταδεδομένων (πληροφορίες που παράγονται κατά τη λειτουργία των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, π.χ. δεδομένα για τους χρόνους διάσκεψης ενός χρήστη) και θεσπίσθηκε η υποχρέωση καταστροφής τους. Περαιτέρω ετέθη, ως προϋπόθεση για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου. Με την Υπουργική Απόφαση θα οριστούν, πλην άλλων, και οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Με την απόφαση αυτή θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου τρόπου διδακτικής και θα είναι δυνατή η συνολική αξιολόγησή του από την άποψη της αρχής της αναλογικότητας που διέπει το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων.

Η Αρχή αναγνωρίζει ότι η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου. Τονίζεται, όμως, ότι η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων επεξεργασίας στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία διενεργείται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις, τα μέτρα και οι μηχανισμοί ασφάλειας μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχή Προσωπικών δεδομένων: Κατ’ αρχήν νόμιμη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά με όρους"

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Έφεραν χάος στη Μέση Ανατολή»

Την οργή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε η κριτική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη, κατά την κοινή δήλωση που εξέδωσαν μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Αίγυπτο τη Δευτέρα, καταδικάζοντας την στρατιωτική παρέμβαση στης Άγκυρας στη χώρα της βορείου Αφρικής.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι έφεραν χάος στη Μέση Ανατολή, μέσω των παρεμβάσεών τους στη Λιβύη και την Υεμένη. Μιλώντας στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Akit TV, υποστήριξε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «μαζί με την Αίγυπτο και άλλες χώρες», «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή».

«Εάν ρωτάτε ποιος αποσταθεροποιεί αυτή την περιοχή, ποιος φέρνει χάος, τότε θα λέγαμε το Αμπού Ντάμπι χωρίς δισταγμό», είπε. «Είναι πραγματικότητα ότι είναι η δύναμη που αναστάτωσε τη Λιβύη και κατέστρεψε την Υεμένη».

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι στηρίζουν τους ισλαμιστές μαχητές της Αλ-Σαμπάμπ, στη Σομαλία, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση και εκπαιδεύει στρατεύματα της Σομαλίας.

Τα ΗΑΕ είχαν εκπαιδεύσει εκατοντάδες στρατεύματα της Σομαλίας από το 2014, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ενισχύθηκε από μια στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης, για να νικήσει μια ισλαμιστική εξέγερση, έως ότου η Σομαλία διαλύσει το πρόγραμμα το 2018.

Την οργή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε η κριτική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη, κατά την κοινή δήλωση που εξέδωσαν μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Αίγυπτο τη Δευτέρα, καταδικάζοντας την στρατιωτική παρέμβαση στης Άγκυρας στη χώρα της βορείου Αφρικής.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι έφεραν χάος στη Μέση Ανατολή, μέσω των παρεμβάσεών τους στη Λιβύη και την Υεμένη. Μιλώντας στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Akit TV, υποστήριξε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «μαζί με την Αίγυπτο και άλλες χώρες», «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή».

«Εάν ρωτάτε ποιος αποσταθεροποιεί αυτή την περιοχή, ποιος φέρνει χάος, τότε θα λέγαμε το Αμπού Ντάμπι χωρίς δισταγμό», είπε. «Είναι πραγματικότητα ότι είναι η δύναμη που αναστάτωσε τη Λιβύη και κατέστρεψε την Υεμένη».

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι στηρίζουν τους ισλαμιστές μαχητές της Αλ-Σαμπάμπ, στη Σομαλία, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση και εκπαιδεύει στρατεύματα της Σομαλίας.

Τα ΗΑΕ είχαν εκπαιδεύσει εκατοντάδες στρατεύματα της Σομαλίας από το 2014, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ενισχύθηκε από μια στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης, για να νικήσει μια ισλαμιστική εξέγερση, έως ότου η Σομαλία διαλύσει το πρόγραμμα το 2018.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Έφεραν χάος στη Μέση Ανατολή»"

Τραγωδία στην Κορινθία – Αυτοκίνητο παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε 15χρονο - Συνελήφθη ο ασυνείδητος οδηγός

Σοκ προκαλεί τροχαίο δυστύχημα με εγκατάλειψη στα Εξαμίλλια Κορινθίας, με θύμα έναν 15χρονο ο οποίος είχε βγει για περπάτημα.

Ο 15χρονος τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Εξαμίλια – Ξύλοκέριζας από Ι.Χ., ο οδηγός του οποίου τον παρέσυρε, δεν σταμάτησε αφήνοντας τον αβοήθητο στην άσφαλτο και εξαφανίστηκε, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα korinthostv,gr. Mεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες, αστυνομικοί της Τροχαίας Κορίνθου, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Κορινθίας κατάφεραν να εντοπίσουν το αυτοκίνητο και συνέλαβαν τον ασυνείδητο οδηγό.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Κορινθία – Αυτοκίνητο παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε 15χρονο - Συνελήφθη ο ασυνείδητος οδηγός"

Υπ. Ναυτιλίας: Στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και νησιώτες που δεν είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης

Στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου εντάσσονται και οι νησιώτες που δεν είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 1772.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, με την Απόφαση αυτή εφαρμόζεται η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2020 (Νόμος 4676/20, άρθρο 51, παρ.2), η οποία προβλέπει την επέκταση του δικαιώματος υπαγωγής στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με κατάθεση αίτησης του δικαιούχου σε έγχαρτη μορφή.

Δηλαδή, νησιώτες που μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα για τις μετακινήσεις τους να αξιοποιούν το συγκεκριμένο μέτρο, όπως είναι οι πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι μοναχοί, οι μοναχές και γενικά οι νησιώτες που είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν τον Μοναδικό Αριθμό του Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), σε έγχαρτη μορφή.

Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από τις 9 Μαΐου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Δείτε υπόδειγμα της σχετικής γραπτής αίτησης

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Ναυτιλίας: Στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και νησιώτες που δεν είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης"

Πελάτες από την… πίσω πόρτα σε οίκο ανοχής στην Ηλεία!

Με ραντεβού και από την… πίσω πόρτα, λειτουργούσε οίκος ανοχής στην περιοχή του δήμου Ήλιδας το διάστημα αυτό, που αυτήν την περίοδο λόγω κορονοϊού το… «αρχαιότερο επάγγελμα» περιλαμβάνεται στις επιχειρήσεις που υποχρεούνται να παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας!

Σύμφωνα με την αστυνομία, την Δευτέρα, «συνελήφθησαν σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, δύο γυναίκες και πιο συγκεκριμένα μια ημεδαπή ως υπεύθυνη οίκου ανοχής και μια αλλοδαπή ιερόδουλη, διότι λειτουργούσαν και εργάζονταν στον οίκο ανοχής κατά παράβαση των μέτρων που ισχύουν για την λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο πρόληψης ασθενειών».

Η ιδιοκτήτρια φέρεται να κανόνιζε τηλεφωνικά τα ραντεβού με πελάτες… εμπιστοσύνης κυρίως, οι οποίοι έμπαιναν στον χώρο σε συγκεκριμένη ώρα και από την πίσω πόρτα!

Ωστόσο, το «τσεκάρισμα» κάπου φαίνεται χαλάρωσε και κλείστηκε ραντεβού και με «πελάτη», που τελικά ήταν αστυνομικός, ο οποίος όταν έφτασε στον οίκο ανοχής και πριν «προχωρήσει» στα… κανονισμένα από το τηλέφωνο, αποκάλυψε την ταυτότητά και συνέλαβε τις δύο γυναίκες, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο, όπως προβλέπεται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν παρά την απαγόρευση.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πελάτες από την… πίσω πόρτα σε οίκο ανοχής στην Ηλεία!"

Νέα επιχείρηση της Τροχαίας για κόντρες στην Πετρούπολη

Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, το διήμερο 8ης και 9ης Μαΐου 2020, έκανε μια ακόμη επιχείρηση για κόντρες στην περιοχή της Πετρούπολης.

Ειδικότερα, αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων πραγματοποίησαν τροχονομικούς ελέγχους οδηγών και οχημάτων στην περιοχή, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν οι εξής παραβάσεις: 15 για πρόκληση υπερβολικού θορύβου, 4 για στέρηση άδειας οδήγησης, 4 για έλλειψη πινακίδων κυκλοφορίας, 36 για φιμέ τζάμια, 8 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 1 για έλλειψη ΚΤΕΟ και 12 για διάφορες άλλες τροχαίες παραβάσεις.

Παράλληλα, αφαιρέθηκαν 34 άδειες ικανότητας οδήγησης, 44 άδειες κυκλοφορίας και 39 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ ακινητοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν με γερανοφόρα οχήματα 2 οχήματα.

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επιχείρηση της Τροχαίας για κόντρες στην Πετρούπολη"

«Ψήθηκε» η βόρεια Κρήτη: Ξεπέρασε τους 38 βαθμούς η θερμοκρασία

Ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες επικράτησαν στη Βόρεια Κρήτη σήμερα το μεσημέρι, λόγω των καταβατικών νοτίων ανέμων. Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η σχετική υγρασία έπεσε κάτω από το 10% σε σταθμούς της Βόρειας Κρήτης (Κολυμπάρι Χανίων, Σταλός Χανίων, Κνωσός, Νεάπολη Λασιθίου). Παράλληλα, η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 38,4 βαθμούς στο Ακρωτήρι Χανίων, τους 37,4 στους Αγίους Πάντες Χανίων, τους 37 στο κέντρο των Χανίων, τους 37 στον Πλατανιά Χανίων και τους 36,9 στην Κνωσό Ηρακλείου.

 2020051218

Ηλιοφάνεια και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στο Αιγαίο αναμένονται Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, αλλά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση και οι βόρειοι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα έξι μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις στα νότια. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στις θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Στο Αιγαίο οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες και θα συμβάλουν στον περιορισμό της ορατότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 12 έως 27, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 28, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 30, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 26 και στην Κρήτη από 14 έως 32 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ από το πρωί όμως θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, ενώ έως το πρωί θα φτάνουν τοπικά τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν έως το πρωί από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, στη συνέχεια θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης και προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψήθηκε» η βόρεια Κρήτη: Ξεπέρασε τους 38 βαθμούς η θερμοκρασία"

Επίθεση Χαρδαλιά κατά δημάρχων: Αντί για δηλώσεις να κάνουν αυτό που πρέπει

Επίθεση σε δημάρχους που δήλωσαν ότι έμαθαν για κρούσματα στην περιοχή τους από την τηλεόραση εξαπέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε δεικτικά, σημειώνοντας ότι υπήρξε κι εκείνος αυτοδιοικητικός: «Αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες καλό θα είναι να κάναμε αυτό που πρέπει πριν ώστε να μην παρουσιαστούν πολλά κρούσματα στις περιοχές μας», συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών έπραξε αυτό που έπρεπε».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει στις 3 Μαΐου ο κ. Χαρδαλιάς, «στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα πρώτος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73, ο Δήμος Πειραιά με 59, ο Δήμος Χαλανδρίου με 52, ο Δήμος Γλυφάδας με 49, ο Δήμος Περιστερίου με 46, ο Δήμος Λαρισαίων με 42, Πατρέων με 38, Νέας Σμύρνης με 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31. Από αυτούς τους δήμους, 7 – ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής- παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου», είχε προσθέσει τότε, με πολλού από τους δημάρχους των παραπάνω περιοχών να αντιδρούν, τονίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά την επίθεση, υποστήριξε ότι «η ανωνυμία του ασθενή σε σχέση με τα προσωπικά του δεδομένα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που χρειάστηκε να συνδράμουμε κάποια περιοχή, ήρθαμε σε επαφή με τους αιρετούς». Μάλιστα, ανέφερε μία περίπτωση ανακοίνωσης κρούσματος νέου ανθρώπου σε συγκεκριμένο δήμο (σ.σ. χωρίς να τον κατονομάσει) όπου, όπως είπε, επικράτησε «κατάσταση πανικού και με εντολή δημάρχου τοποθετήθηκε περιπολικό έξω από το σπίτι του ανθρώπου αυτού».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Χαρδαλιά κατά δημάρχων: Αντί για δηλώσεις να κάνουν αυτό που πρέπει"

Αρση μέτρων: Από Δευτέρα ελεύθερη η μετακινήση προς Κρήτη - Από τις 25/5 ίσως και στα υπόλοιπα νησιά

«Η χθεσινή πρώτη μέρα του δεύτερου κύκλου κύλησε σχετικά ομαλά» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάςκαι πρόσθεσε ότι «η γενική εικόνα είναι ότι τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης».

Με αυτά τα δεδομένα, «Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην νήσο Κρήτη» ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ανακοίνωσε ότι «πρόθεσή μας είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά», παρότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, υποστήριξε ο Υφυπουργός.

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις του




Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από την Κυριακή 17 Μάϊου επιτρέπονται τα μυστήρια και οι βαπτίσεις, αφού ανοίγουν εκ νέου οι χώροι λατρείας, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές, δηλαδή:

· Ο αριθμός των πιστών διαμορφώνεται με βάση την αναλογία 1 άτομο ανά 10τμ, με απόσταση 1, 5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

· Παράδειγμα: χώρος λατρείας 800 ή 1000 τμ. θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 50 άτομα.

· Παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ

· Είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού

Παράλληλα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα υπάρξει σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Στην κατεύθυνση αυτή, «πρέπει να υπενθυμίσουμε την τήρηση των αποστάσεων» υποστήριξε ο Υφυπουργός, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαϊου τα μέτρα κυκλοφορίας για όσους διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Τέλος, εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο Υφυπουργός απηύθυνε δημόσια ευχαριστίες στο νοσηλευτικό προσωπικό και το ιατρικό προσωπικό, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος που γιορτάζει σήμερα 90 χρόνια του, ευχαριστώντας τους για τη συμβολή τους, την οποία χαρακτήρισε ως «καθοριστική» στην ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων επαφών και στον έλεγχο τήρησης της καραντίνας.

«Τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά σταματούν ισχύουν και διαμορφώνεται μια νέα καθημερινότητα που το τρίπτυχο χέρια- αποστάσεις - μάσκα αποτελεί τη δικλείδα προστασίας που μας οδηγεί στην επόμενη φάση» παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς καταλήγοντας πως «κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν χθες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρση μέτρων: Από Δευτέρα ελεύθερη η μετακινήση προς Κρήτη - Από τις 25/5 ίσως και στα υπόλοιπα νησιά"

Αλματώδης αύξηση της επιβατικής κίνησης σε όλα τα μέσα μεταφοράς

Η δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη του κορονοϊού προκάλεσε αύξηση 131% στην επιβατική κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τη Δευτέρα (11.05.2020) σε σχέση με τις 27 Απριλίου.

Οι ακυρώσεις εισιτηρίων έφτασαν τις 597.773 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης, η πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού κύλησε ομαλά.

Αναλυτικά, το ποσοστό αύξησης που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου, στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 4 Μαΐου ανήλθε σε 34% και το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) κινήθηκε στα επίπεδα του 30%. Συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της χθεσινής ημέρας με τη Δευτέρα 27 Απριλίου, το ποσοστό αύξησης στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) ανήλθε σε 126%, η, δε, αύξηση στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) ανήλθε σε 132%.

Η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης ανά εβδομάδα

Δευτέρα 11 Μαΐου, συνολικά 597.773 επικυρώσεις, τρόλεϊ και λεωφορεία 143.996 επικυρώσεις και μετρό, ηλεκτρικός και τραμ 453.777 επικυρώσεις.

Δευτέρα 4 Μαΐου, συνολικά 455.929 επικυρώσεις, τρόλεϊ και λεωφορεία 107.250 και μετρό, ηλεκτρικός και τραμ 348.679 επικυρώσεις.

Δευτέρα 27 Απριλίου, συνολικά 258.958 επικυρώσεις, τρόλεϊ και λεωφορεία 63.697 και μετρό, ηλεκτρικός και τραμ 195.261 επικυρώσεις.

Σημειώνεται, πως από χθες το υπουργείο Μεταφορών πύκνωσε περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα μέσα, ενώ όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα.

Στους δρόμους το σύνολο του στόλου των λεωφορείων

Υπενθυμίζεται, ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν βγει περί τα 1.000 λεωφορεία, δηλαδή το σύνολο του στόλου. Επίσης, παραμένουν και θα παραμείνουν όλο τον Μάιο οι 300 βοηθοί επιβατών στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας στο επιβατικό κοινό την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται νέες σημάνσεις στις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, ενώ γίνεται καθημερινά έλεγχος για την αντικατάσταση όσων σημάνσεων έχουν υποστεί φθορές. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα, λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα, το προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ οδηγού και του χώρου των επιβατών, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, το ενημερωτικό βίντεο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα. Μένουμε ασφαλείς» προβάλλεται ήδη στις οθόνες στις αποβάθρες του μετρό και του ηλεκτρικού και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαϊου θα προβάλλεται και στις οθόνες εντός των συρμών του μετρό και του τραμ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλματώδης αύξηση της επιβατικής κίνησης σε όλα τα μέσα μεταφοράς"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: «Μην το παίρνουμε στα αστεία, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε χαλάρωση» - 18 νέα κρούσματα

Άλλα 18 κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με τα 12, όπως είπε, να αφορούν σε συρροή κρουσμάτων σε ομάδες και τα επτά εξ αυτών, μάλιστα, στην ίδια οικογένεια.



Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2.744, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.308 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

«Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών. Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας. Χρειάζεται προσοχή. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το Κογκρέσο για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιορισμών. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στην Ουχάν, στην Κορέα επίσης. Στη Γερμανία είδαν άνοδο των αριθμών» τόνισε.

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με καταγραφή των δεδομένων να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. Αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, αλλά σαν μα συνεχής υπενθύμιση του πώς απλά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα βλέπουμε τα δεδομένα για να σβήσουμε μικρές φωτιές. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών και η επάρκεια για την φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλεία. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό» ξεκαθάρισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το προσεχές Σαββατοκύριακο, όταν η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35 βαθμούς. Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα, υπογράμμισε.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι ο ιός στη χώρα μας ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου, τόνισε ωστόσο πως δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός για το αν υπήρξε και νωρίτερα. Παράλληλα, απέκλεισε τη θεωρία του «ασθενούς μηδέν», επισημαίνοντας ότι μπορεί η είσοδος του κορωνοϊού σε μια χώρα να έχει πολλαπλές πηγές. «Δεν έχει αλλάξει ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας» υπογράμμισε, αναφορικά με τις πρώτες εννέα μέρες από την άρση των περιοριστικών μέτρων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: «Μην το παίρνουμε στα αστεία, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε χαλάρωση» - 18 νέα κρούσματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news