facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Χατζηδάκης: Δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή PRIME tην υποχώρηση της παραοικονομίας στο 16% του ΑΕΠ το 2021, από 30% του ΑΕΠ το 2013, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση για την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο υπουργός το χαρακτήρισε ως ένα γιγαντιαίο project, που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάπτυξης ως ορόσημο. Ξεκαθάρισε δε πως δεν πρόκειται να ισχύσει καμία παράταση και κάλεσε τους επαγγελματίες να τρέξουν να προλάβουν τις προθεσμίες. «Θέλουμε η πρόοδος που υπάρχει τις τελευταίες μέρες να συνεχιστεί» είπε.

Αναφορικά με την έκκληση στις τράπεζες και στους προμηθευτές να μειώσουν τις προμήθειες στις μικρές συναλλαγές μέσω POS, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε πως «με τον τρόπο που το κράτος συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να συμβάλλει και η πλευρά των παρόχων».

«Είναι ένα θετικό νέο, στο οποίο οπωσδήποτε βοήθησε η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο περιορισμός της παραοικονομίας έχει να κάνει φυσικά με το ότι κυκλοφορεί περισσότερο ηλεκτρονικό χρήμα, αλλά έχει να κάνει και με άλλα πράγματα, όπως με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στο οποίο δηλώνεται ποιος εργαζόμενος είναι πλήρους και ποιος μερικής απασχόλησης. Έχει να κάνει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που επιβάλλει πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ στους παραβάτες του ωραρίου, με τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό σε πολλά επίπεδα, αλλά και στη μείωση της φορολογίας» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπάρχει και μεγαλύτερος περιορισμός της παραοικονομίας, καθώς στις μικρότερες επιχειρήσεις γίνονται πιο πολλές συναλλαγές με μετρητά».

Μιλώντας για το «κενό ΦΠΑ», από το 23% που το υπολόγιζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, έπεσε στο 15% το 2023, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη. «Στόχος μας με μια σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνουμε, είναι να φτάσουμε το 2026-2027 στο 9% που είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Άρα έχουμε μια συνεχιζόμενη πρόοδο, η οποία εγώ νομίζω όχι απλώς θα εξακολουθήσουμε να τη βλέπουμε, αλλά θα ενταθεί κιόλας».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης: Δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS"

Κορινθία: Απολύεται ο παλαιοχριστιανός Μανώλης από τον Δήμο Ερέτριας – Πρέπει να γυρίσει πίσω τους μισθούς του!

Τους μισθούς δυο μηνών, αυτούς του 2024, πρέπει να επιστρέψει ο Παλαιοχριστιανός Μανώλης στον Δήμο Ερέτριας!

Παράλληλα, ο Δήμος Ερέτριας κίνησε επίσημα τις διαδικασίες αργίας του 45χρονου καθώς παρήλθε ο χρόνος για το πειθαρχικό στο οποίο έπρεπε να παρουσιαστεί και έτσι σύντομα η… καριέρα του στο δημόσιο θα αποτελέσει παρελθόν.

Μάλιστα η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ερέτριας, αναφερόμενη για το εργασιακό καθεστώς του 45χρονου, από την 1η Ιανουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση του Δήμου διαπιστώθηκε «πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος, τον οποίον βρήκαμε στις καταστάσεις του δήμου, δεν είχε παρουσιαστεί καθόλου στην εργασία του».

«Δεν τον γνωρίζαμε, ούτε το πρόσωπο του, ούτε τον ίδιο αφού δεν είχε εμφανιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πότε είχε να παρουσιαστεί στην εργασία του. Εξ όσων κατέθεσε ο προηγούμενος δήμαρχος, ήταν σε εξ αποστάσεως εργασία. Τον είχαν βάλεις στο γραφείο κίνησης και έφτιαχνε τις καταστάσεις που αφορούσαν πετρέλαια και τα σχετικά» εξήγησε.

«Το πρώτο διάστημα μετά τη μετάταξη του δήμο Ερέτριας που ήταν την 1η Νοεμβρίου του 2020, είχε φυσική παρουσία. Από ό,τι καταλαβαίνουμε, με την πανδημία που μπορούσαν να γίνονται κάποιες εργασίες εξ αποστάσεως, σταμάτησε να εμφανίζεται».

Όσο για το τι ποσό είχε ως μηνιάτικο και τι πρέπει να επιστρέψει;

Τον Αύγουστο του 2023 ο μισθός του άντρα που ζει με την οικογένειά του στην Ορεινή Κορινθία είχε φθάσει στα 1.505,37 ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει πως πρέπει να επιστρέψει στον Δήμο Ερέτριας το ποσό των 3.010 ευρώ.

Άφαντα τα παιδιά, η ΕΛΑΣ τα αναζητά και ο παλαιοχριστιανός πατέρας κάνει τον ανήξερο!

Από τη Λαμία σε μοναστήρι παλαιοημερολογιτών στη Θεσσαλία και από εκεί στην Αττική και το… πουθενά.

Αυτό είναι το δρομολόγιο που έχουν ακολουθήσει τα εξαφανισμένα παιδιά του παλαιοχριστιανού Μανώλη και της παλαιοχριστιανής Σεβαστής, με την ΕΛ.ΑΣ. να μην μπορεί να τους εντοπίσει.

Υπό το φόβο πως θα τους πάρουν τα παιδιά, οι παλαιοχριστιανοί τα έχουν κρύψει με την Αστυνομία να τους αναζητά κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία από την πλευρά της έχει εκδώσει εντολή για τεστ DNA ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών αφού είναι δηλωμένα ως… αγνώστου!

«Η Ελληνική Αστυνομία έχει προκαταρκτική από τον εισαγγελέα και πρέπει να την ερευνήσει. Να παρέχουμε οτιδήποτε χρειαστεί ο κοινωνικός λειτουργός ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσής των παιδιών. Έχουμε ενημερώσει πως δεν έχουν βρεθεί τα παιδιά και συνεχίζουμε να τα αναζητούμε», ανέφερε στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Σε ό,τι αφορά το δείγμα DNA πρέπει ο 45χρονος σε 24 ώρες να μας δώσει υλικό. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει εμείς να ενημερώσουμε τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την λήψη δείγματος χωρίς τη συγκατάθεσή τους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως στις επόμενες ώρες είτε θα δεχτεί ο 45χρονος να δώσει DNA είτε θα απαγγελθεί κατηγορία για απείθεια και νέα σύλληψη του.

Όσο για το πού βρίσκονται τα παιδιά, η κυρία Δημογλίδου ήταν ξεκάθαρη πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν γνωρίζει και απλά ερευνά: «Δεν αποκλείεται να βρίσκονται σε μοναστήρια τα παιδιά. Ψάχνουμε περιοχές ανάλογα με τις πληροφορίες. Δεν είναι καταζητούμενοι οι άνθρωπο, εκτελούμε την εισαγγελική παραγγελία».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορινθία: Απολύεται ο παλαιοχριστιανός Μανώλης από τον Δήμο Ερέτριας – Πρέπει να γυρίσει πίσω τους μισθούς του!"

Κιλκίς: Ανοιγοκλείνει από τους αγρότες ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων

Τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων απέκλεισαν και σήμερα αγρότες με τα τρακτέρ τους. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις.

Αρχικά αποκλείστηκε τόσο ή είσοδος όσο και η έξοδος από το τελωνείο σε φορτηγά, αλλά και σε επιβατικά ΙΧ. Ακολούθως και έως τις 20.30 το βράδυ επιτράπηκε μόνο η είσοδος στη χώρα από Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Αυτήν την ώρα το τελωνείο λειτουργεί κανονικά, αν και οι αγρότες παραμένουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους.

ΑΠΕ ΜΠΕ / ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλκίς: Ανοιγοκλείνει από τους αγρότες ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων"

Εντοπίστηκε σορός γυναίκας στον Πόρο – Φόβοι πως είναι η Σταυρούλα από την Κυψέλη!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Σταυρούλα Γκουγκουλιά από την Κυψέλη καθώς εντοπίστηκε σορός γυναίκας στον Πόρο και εικάζεται πως ανήκει σε εκείνη.

Σύμφωνα με το STAR η σορός εντοπίστηκε στον Πόρο λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση της ενώ τα κοσμήματα που υπάρχουν πάνω στην σορό ανταποκρίνονται σε πρώτη φάση σε εκείνα που φορούσε η γυναίκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αρχές έχουν μια πρώτη εικόνα για την σορό που εντοπίστηκε στον Πόρο και φαίνεται πως ο θάνατος επήλθε από αυτοχειρία.

Ωστόσο οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε λήψη DNA από τον πατέρα της Σταυρούλας ώστε να έχουν την απάντηση αν πρόκειται για εκείνη ή για κάποια άλλη.

Η σορός βρισκόταν στα αζήτητα εδώ και 6 μήνες. Την είχε εντοπίσει βάρκα στα ανοιχτά του νησιού και είχε καλέσει τις Αρχές. 

Οι προβληματικοί χειρισμοί της συγκατοίκου και τα πολλά ερωτηματικά

Η Σταυρούλα παίρνει τη τσάντα της, περίπου 300 ευρώ σε μετρητά -όπως λέει η συγκάτοικος της- και το κινητό της. Είναι ευδιάθετη, χαμογελαστή και λέει στη φίλη της ότι ανυπομονεί να συναντήσει κάποιο άτομο στην πλατεία της Κυψέλης που θα την προσλάβει για δουλειά, σύμφωνα με την συγκάτοικο.

Οι ώρες περνούν και η Σταυρούλα δεν επιστρέφει στο σπίτι ούτε την ίδια μέρα, ούτε την επόμενη. Τότε η συγκάτοικος την καλεί στο τηλέφωνο το οποίο έδειχνε να είναι κλειστό. Αυτό συνεχιζόταν για μέρες με τη φίλη της να μην δηλώνει την εξαφάνισή της. Όπως υποστηρίζει η ίδια στην αρχή θεωρούσε ότι «έχει πάει κάπου για να ξεκουραστεί, διακοπές καθώς ήταν καλοκαίρι» μετά σκεφτόταν ότι «έχει κρυφτεί εσκεμμένα για να την κάνει να ενδιαφερθεί», όμως οι μέρες περνούσαν χωρίς κανένα σημάδι της γυναίκας και με τη συγκάτοικο να συνεχίζει να μη δηλώνει την εξαφάνισή της.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι «ήθελα να το πράξω αλλά κατάλαβα ότι είχα αργήσει πολύ και ότι θα υπήρχε πρόβλημα» ενώ χαρακτηρίζει την κίνησή της αυτή ως «λανθασμένη» λέγοντας ότι «έπρεπε να δηλώσω την εξαφάνισή της από την πρώτη στιγμή».

Επίσης, λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση της Σταυρούλας, η συγκάτοικος σήκωσε απο τραπεζικό λογαριασμό της γυναίκας περίπου 11.000 ευρώ «για ανάγκες που είχαν προκύψει όπως λογαριασμοί, ενοίκια, ερευνητής και δικηγόροι» όπως λέει, ωστόσο όταν σήκωσε τα χρήματα δεν είχε εμφανιστεί ακόμα η ανάγκη να πληρώσει ερευνητή και δικηγόρους καθώς τότε κανείς δε γνώριζε ότι είχε εξαφανιστεί η Σταυρούλα.

Και αυτή την πράξη της την χαρακτήρισε «λανθασμένη». «Ότι έχουν γίνει δυο λάθη δε σημαίνει ότι υπάρχει εγκληματική ενέργεια, ίσως γι αυτό θα πρέπει να δεχθώ και τις συνέπειες» λέει η ίδια και προσθέτει ότι «ενστικτωδώς σκέφτηκα ότι κάτι της έχει συμβεί και ότι δεν θα γυρίσει».

Έξι μήνες μετά και η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη με την συγκάτοικο να υποστηρίζει ότι «συζητούσε για ευθανασία, δεν ήταν πολύ στα καλά της, έπαιρνε χάπια ηρεμιστικά, με το ζόρι σηκωνόταν από το κρεββάτι, θεωρώ ότι έχει συμβεί κάτι κακό, ότι έχει βάλει τέλος στη ζωή της».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε σορός γυναίκας στον Πόρο – Φόβοι πως είναι η Σταυρούλα από την Κυψέλη!"

Πάτρα: Μετά τους αγρότες, έρχονται οι μελισσοκόμοι στο Σύνταγμα την Πέμπτη - Ξεκινούν τα ξημερώματα

Τον δρόμο των αγροτών ακολουθούν και οι μελισσοκόμοι, που προγραμματίζουν αύριο, Πέμπτη 22Φεβρουαρίου το πρωί, συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην πλατεία Γεωργίου μεταφέροντας δεκάδες κυψέλες και μοιράζοντας χιλιάδες μερίδες μέλι, στην προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματά τους με κυριότερο το ζήτημα των ελληνοποιήσεων μελιού από το εξωτερικό, τώρα προχωρούν σε συγκέντρωση.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας, και όπως μεταδίδει το tempo24.news, αύριο δίνουν ραντεβού με όλους τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη χώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Οπως έχουν προγραμματίσει θα συναντηθούν στις 4 τα ξημερώματα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα φορτηγά και πούλμαν και στη συνέχεια το κονβόι θα κατευθυνθεί στο Ρίο όπου θα συναντηθούν με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και όλοι μαζί θα κινηθούν προς τον Ισθμό. Εκεί θα αναμένουν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ώστε να σχηματίσουν μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που θα φθάσει στην Αθήνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Μετά τους αγρότες, έρχονται οι μελισσοκόμοι στο Σύνταγμα την Πέμπτη - Ξεκινούν τα ξημερώματα"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες – Έως τους 18 βαθμούς η θερμοκρασία

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, καθώς σε κάποιες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν στα δυτικά και νοτιοδυτικά θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά καθώς και στο εσωτερικό της Κρήτης θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 4, στο νότιο Ιόνιο έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 15 και τοπικά 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 17 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 18 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου πιθανώς να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές έως το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 και στην κεντρική Μακεδονία έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στις υπόλοιπες περιοχές. Μεμονωμένες καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4, στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 00 (μηδέν) έως 15 βαθμούς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 και τοπικά έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το βράδυ νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στα βόρεια μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί, στις Σποράδες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες – Έως τους 18 βαθμούς η θερμοκρασία"

Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένετε αμετακίνητοι από θέσεις που σας οδήγησαν στην συντριβή

Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου ποινικού κώδικα, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, ότι «η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε πλήρη διάλυση το κράτος δικαίου».

Την έντονη αντίδραση του κ. Φλωρίδη, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Φάμελου για «κυβέρνηση αδικίας», «ποινικό λαϊκισμό» «νομοσχέδιο με μόνο στόχο να τονώσει την διαλυμένη εικόνα της κοινοβουλευτικής της ομάδας», καθώς και οι αιχμές του για την μη κατάργηση άμεσα της ασυλίας των τραπεζιτών».

«Σας θυμίζω ότι κυβερνήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως ένα κακό ολόγραμμά του. Μετά τη διακυβέρνηση σας το 2019 ήρθε η ήττα, η συντριβή το 2023 και τώρα οδηγήστε στη διάλυση. Παρατηρώ, όμως, ότι παραμένετε αμετακίνητοι από θέσεις που σας οδήγησαν στη συντριβή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φλωρίδης.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου που ψήφισε τον Απρίλιο του 2015, οι ποινές φυλακίσεις που προέβλεπαν 1080 μέρες φυλακή έγιναν 108. «Απαλλάξατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας, γιατί από κακουργήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και παραγραφή, άρα σε αθώωση.

Το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν η αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος και το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση της κοινωνίας. Αντε, να βγουν έξω οι χαμηλοποινίτες. Αλλά εσείς βγάλατε έξω δολοφόνους, βιαστές, ληστές, εμπόρους ναρκωτικών χωρίς κανένα κριτήριο. Μόνο το 2017 είχαμε 320 αποφυλακίσεις ληστών, 1300 κλεφτών, 700 αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου, ήταν με το καλημέρα σας, που έβγαλε έξω αθρόως εγκληματίες, και με το καληνύχτα της κυβέρνησής σας, αποφυλακίσατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας. Μετατρέψατε σε πλημμελήματα τα κακουργήματα. Μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυσή σας είναι πολύ κοντά. Και όχι επειδή η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, αλλά επειδή κατάλαβε ο ελληνικός λαός», κατέληξε.

Στον υπουργό Δικαιοσύνης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται. «Ο νόμος Παρασκευόπουλου αφορά σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν αποφυλάκισε εμπόρους ναρκωτικών, δεν αφορούσε ισοβίτες δηλαδή δολοφόνους. Ψεύδεσθε ή κάνετε λάθος, όπως κάνατε και τότε που αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ την ασυλία των τραπεζιτών», αντέτεινε ο κ. Ξανθόπουλος και συμπλήρωσε:

«Ο ποινικός λαϊκισμός διαπερνά κάθετα το κυβερνητικό αφήγημα. Όμως τα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνίας, οι συνταγματικές προβλέψεις, αποτελούν το προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής της προοδευτικής παράταξης. Είμαστε περήφανοι γιατί η Αριστερά είναι προπύργιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε αντίθεση με την συντηρητική παράταξη».

Στην παρέμβαση του, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επιτέθηκε στον κ. Φλωρίδη, καταλογίζοντας του «πλειοδοσία ποινικού λαϊκισμού», «απαξίωση στην αντίθετη γνώμη» και «δαιμονοποίηση της άλλης άποψης με το επιχείρημα ή με νομοσχέδιο ή με το έγκλημα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένετε αμετακίνητοι από θέσεις που σας οδήγησαν στην συντριβή"

Eurostat: Από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 43% της ενέργειας στην Ελλάδα

Το 2022, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ προήλθε κατά 41% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περίπου στο 43% (έναντι 41% στην ΕΕ).

Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχεί στη Σουηδία, όπου το ποσοστό της το 2022 έφτασε το 83,3% (κυρίως υδροηλεκτρικές και αιολικές). Ακολουθούν η Δανία (77,2%, κυρίως αιολική) και η Αυστρία (74,7%, κυρίως υδροηλεκτρική). Ποσοστά άνω του 50% καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία (61%), στην Κροατία (55,5%), στη Λετονία (53,3%) και στην Ισπανία (50,9%).

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναφέρθηκαν στη Μάλτα (10,1%), στην Ουγγαρία (15,3%), στην Τσεχία (15,5%) και στο Λουξεμβούργο (15,9%).

Ένα χρόνο πριν, το 2021, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν στο 37,8%. Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,7% από το 2021 έως το 2022.

Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (37,5% και 29,9%, αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (18,2%), στερεά βιοκαύσιμα (6,9%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (7,5%). Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 43% της ενέργειας στην Ελλάδα"

Γερμανία: δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές για τη νοσηλεία παιδιών με σοβαρές ασθένειες

Η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) αναφέρει δυσλειτουργίες στη φροντίδα των βαρέως πασχόντων παιδιών στην Γερμανία. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εξειδικευμένη οργάνωση σε 145 μονάδες εντατικής θεραπείας, τα 91 τμήματα που απάντησαν διαθέτουν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα ελεύθερο κρεβάτι ανά θέση.

"Το καλοκαίρι, είμαστε συνήθως ήδη πλήρως επιβαρυμένοι. Το χειμώνα, αντίστοιχα, κατακλυζόμαστε από κύματα λοιμώξεων και μερικές φορές πρέπει να μεταφέρουμε βαριά άρρωστα παιδιά σε μεγάλες αποστάσεις", δήλωσε η Ellen Heimberg, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του τμήματος Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής της DIVI.

Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και των οξέων απουσιών του προσωπικού λόγω ασθενειών, μόνο το 65% των παιδιατρικών κλινών εντατικής θεραπείας ήταν σε λειτουργία κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Ένωση ειδικών προειδοποιεί ότι η ήδη κραυγαλέα έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον λόγω της δημογραφικής εξέλιξης και ότι η κατάσταση στην παιδιατρική εντατική φροντίδα επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο.

"Στη Γερμανία χρειαζόμαστε μια ριζικά νέα στρατηγική για τη φροντίδα των βαρέως πασχόντων παιδιών που θα οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση, ιδίως στο εγγύς μέλλον", τόνισε ο Sebastian Brenner από την εκτελεστική επιτροπή της DIVI., επικεφαλής της Διεπιστημονικής Μονάδας Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας και του Παιδιατρικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων της Δρέσδης.

Επιπλέον, σχεδόν το 40% των διαθέσιμων κλινών σύμφωνα με την έρευνα χρειαζόταν για παιδιά με σοβαρές εξελίξεις όπως του ιού RS ή άλλες εποχικές λοιμώξεις.

Ως εκ τούτου, η DIVI καλεί τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) να εκδώσει συστάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του RSV και της γρίπης, αφού αναλύσει κριτικά τα δεδομένα.

Εάν οι παιδιατρικοί εντατικολόγοι αντιμετώπιζαν λιγότερους ασθενείς με λοιμώξεις το χειμώνα, αυτό θα μείωνε σημαντικά την πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους κλινών, σύμφωνα με την Ένωση ειδικών. Τότε θα υπήρχαν ελεύθερες θέσεις για άλλα οξέως ή χρονίως πάσχοντα παιδιά.

"Η STIKO καλείται τώρα να αναλάβει δράση. Οι εμβολιασμοί μπορούν να πραγματοποιήσουν ακριβώς αυτή την ταχεία ανακούφιση", δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της DIVI, Florian Hoffmann.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές για τη νοσηλεία παιδιών με σοβαρές ασθένειες"

Βόρεια Ελλάδα: Εγκληματική οργάνωση χορηγούσε πινακίδες κυκλοφορίας και εξέδιδε άδειες με πλαστά δικαιολογητικά – Πώς δρούσαν

Έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν χθες (20/02) τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας στη Βόρεια Ελλάδα και 8 ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματικές ομάδες για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πολιτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία η δράση τους είχε σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τις σχέσεις κράτους–πολίτη και περί όπλων, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 57 άτομα.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία έμπορος αυτοκινήτων σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας κατέβαλλε χρηματικά ποσά σε υπαλλήλους Υπηρεσίας Μεταφορών Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου οι ίδιοι να προβαίνουν σε καταχωρήσεις φορτηγών αυτοκινήτων που ο ίδιος εισήγαγε από γειτονική χώρα σε επιβατικά, τα οποία στη συνέχεια διέθετε προς πώληση αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Εγκληματική οργάνωση: Η δράση τους

Όπως προέκυψε, έπειτα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη προανακριτική έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2023, είχαν ενταχθεί σε 3 εγκληματικές ομάδες, αποτελούμενες από 3 υπαλλήλους Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας και 8 ιδιώτες (διεκπεραιωτές και μηχανικός).

Τα μέλη των εγκληματικών ομάδων:

  • Εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα («γρηγορόσημο») τους διεκπεραιωτές σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες κατά τη διευθέτηση υποθέσεων των πελατών τους (π.χ. έκδοση αδειών κυκλοφορίας, μεταβιβάσεις, κ.α.), λαμβάνοντας αντίστοιχα χρηματικά ποσά και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία.
  • Χορηγούσαν συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη ή συγκεκριμένη αρίθμηση (π.χ. ημερομηνία γέννησης, έτος ίδρυσης αγαπημένης ομάδας, μοτίβο όπως αριθμός «καθρέπτης» 1991).
  • Προέβαιναν στην υπεξαγωγή πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες στη συνέχεια παραχωρούνταν στους ιδιώτες – διεκπεραιωτές, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες κυκλοφορίας.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι εκτός πλαισίου δράσης της ομάδας, γνωστοποιούσαν κατ’ εξακολούθηση στοιχεία που αφορούσαν προσωπικά δεδομένα ιδιοκτητών οχημάτων και παρέδιδαν χρηματικά ποσά σε ιατρούς προκειμένου να εκδοθούν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις με σκοπό την ανανέωση αδειών οδήγησης των πελατών τους.

Εγκληματική οργάνωση: Ο τιμοκατάλογος

Από την ανάλυση της δράσης κάθε εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν και τα επιμέρους χρηματικά ωφελήματα που λάμβαναν δύο από τους υπαλλήλους, τα οποία –κατά περίπτωση- κυμαίνονταν από 5 έως 150 ευρώ για θέματα όπως η παράκαμψη προτεραιότητας, η παροχή πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση ή η έκδοση αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση ωστόσο του τρίτου υπαλλήλου, ο οποίος κατείχε θέση λήψης αποφάσεων, τα ποσά διαφοροποιούνταν και καθορίζονταν σε 200 ευρώ για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ρυμουλκούμενου τροχοφόρου (τρέιλερ) και 1000 ευρώ για την εξασφάλιση πρωτοκόλλου με ημερομηνία προγενέστερη της λήξης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών.

Ο κώδικας

Επίσης, για τη μεταξύ τους επικοινωνία τα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικοποιημένη ορολογία ή φράσεις, ενώ απέφευγαν να κατονομάσουν τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικές φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιούσαν ήταν:

  • Αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα: «γρήγορο», «καρφίτσα», «ρέστα», «πεσκέσι», «γλυκάνω», «κερνάω», «γρηγορόσημο, «τακτοποιώ», «εξυπηρέτηση», «κοστούμι».
  • Πινακίδες κυκλοφορίας: «νούμερα».
  • Διατήρηση πινακίδων κυκλοφορίας: «καβάντζα».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Ελλάδα: Εγκληματική οργάνωση χορηγούσε πινακίδες κυκλοφορίας και εξέδιδε άδειες με πλαστά δικαιολογητικά – Πώς δρούσαν"

Ερντογάν: Με αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο η ομιλία για την παρθενική πτήση των KAAN – «Θα εμπνέει φόβο στους εχθρούς»

Πανηγυρική ήταν η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αφιόνκαραχισάρ, μετά την επιτυχημένη παρθενική πτήση του μαχητικού 5ης γενιάς της Τουρκίας, που ονομάζεται ΚΑΑΝ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο στάδιο στην πορεία της προς την παραγωγή του δικού της αεροσκάφους πέμπτης γενιάς» είπε, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, τονίζοντας πως «σήμερα ζήσαμε μια ακόμα περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, σήμερα το πρωί το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση».

Αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης που δεν πίστεψε ότι θα πραγματωθεί το έργο, ανέφερε πως «οι επιλογές όσων έχουν χάσει την πορεία τους αφορούν τους ίδιους. Εμείς επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας. Το κάναμε και συνεχίζουμε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Παρά τους καημένους χωρίς αυτοπεποίθηση, παρά τη δυσπεψία εκείνων που έλεγαν πως μοιάζει “με σώμα καλοριφέρ”, παρά τους δοσίλογους που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υπονομεύσουν το ΚΑΑΝ, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος έσμιξε σήμερα με τους αιθέρες. Ο Κύριος μου να ευλογεί όλους όσοι συνέβαλαν. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις υπόλοιπες δοκιμές του KAAN μας, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Την επόμενη περίοδο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε κι άλλα καλά νέα στο έθνος μας για την αμυντική βιομηχανία».

Απευθυνόμενος δε στο συγκεντρωμένο πλήθος ρώτησε: «Βλέπετε το KAAN, σωστά; Να δείτε τι άλλο θα έρθει ακόμη; Πού είσαστε ακόμη, να δείτε τι άλλο θα έρθει»;

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε και προεκλογικά μηνύματα με αναφορές στην ιστορία του Μικρασιατικού πολέμου. «Το Αφιόν, που χθες έγραψε έπος με την υπεράσπιση της πατρίδας στον εθνικό αγώνα, σήμερα γράφει ένα νέο έπος προστατεύοντας την εθνική βούληση» είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. «Τώρα θέλω να φωνάξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε από εδώ, ώστε να μη μείνει κανείς που δεν θα σας ακούσει από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι; Είμαστε έτοιμοι πολίτες της Αφιόν για τον Τουρκικό Αιώνα στις 31 Μαρτίου;», ρώτησε ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Σήμερα το πρωί το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση. Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της ‘Αγκυρας.

Πρόκειται για το δικινητήριο αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (με υπεργολάβο στο έργο τη βρετανική BAE Systems), μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την ‘Αγκυρα από το πρόγραμμα των F-35. Σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας το 2028

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Με αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο η ομιλία για την παρθενική πτήση των KAAN – «Θα εμπνέει φόβο στους εχθρούς»"

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη Ρομά μπούκαρε σε κατάστημα και αποπειράθηκε να αρπάξει την ταμειακή

Θρασύτατη ληστεία προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια ανήλικη Ρομά μέρα - μεσημέρι σε κατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα έγιναν περίπου στις 5 το απόγευμα, όταν η ανήλικη εισέβαλε σε καθαριστήριο επί της οδού Εγνατία και άρπαξε ολόκληρη την ταμειακή μηχανή!

Όπως ανέφερε στο protothema.gr η υπεύθυνη του καταστήματος που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο πίσω μέρος του μαγαζιού, μόλις αντιλήφθηκε την ανήλικη, έτρεξε και κατάφερε να την προλάβει στην είσοδο του καταστήματος. Μόλις την τράβηξε από την μπλούζα για να την σταματήσει η ανήλικη έβγαλε ένα κατσαβίδι και την απείλησε, ενώ βλέποντας τον κόσμο να μαζεύεται και έναν αστυνομικό να πλησιάζει προς το μέρος της, τράπηκε σε φυγή και πέταξε στο πεζοδρόμιο την ταμειακή μηχανή.

Το απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια μια γυναίκας που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο κατάστημα αλλά και δεκάδων πολιτών και καταστηματαρχών στην οδό Εγνατία. Μάλιστα, η ανήλικη γνώριζε πως λίγα μέτρα πιο κάτω υπήρχε αστυνομικός της Τροχαίας, αλλά δεν πτοήθηκε. Στην προσπάθειά της να διαφύγει και να μην καταφέρουν να την ακινητοποιήσουν η ανήλικη δεν πήρε ούτε τα παπούτσια της που βγήκαν από τα πόδια της και έφυγε ξυπόλυτη.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ανήλικη Ρομά μπούκαρε σε κατάστημα και αποπειράθηκε να αρπάξει την ταμειακή"

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη - Συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Μαβίλη

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν στις 8.30 το πρωί της ίδιας μέρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητεί διπλασιασμό μισθών και αποζημίωσης εφημεριών, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες, διπλασιασμό προσωπικού, ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα.

Διεκδικεί, επίσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μη συγχωνευτεί, να μην κλείσει, κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο, να μπει τέλος στις μετακινήσεις και να μην υπάρξουν πληρωμές από τους ασθενείς.

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) καλεί τα μέλη της να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση και διεκδικεί διπλασιασμό μισθών και χρηματοδότησης της Υγείας.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικεί: αύξηση μισθών, επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων - επικουρικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους, χρηματοδότηση της Υγείας και αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη - Συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Μαβίλη"

Η ΕΛΑΣ ευχαριστεί τους αγρότες για την απόβαση των τρακτέρ στην Αθήνα – Ψύχραιμη στάση και απόλυτη η συνεργασία τους

Ανακοίνωση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξαίροντας τη στάση των αγροτών, που όπως τονίζει έδειξαν «απόλυτη συνεργασία και ψύχραιμη στάση»

Με την κίνηση των οχημάτων να έχει πλέον αποκατασταθεί σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι εφαρμόστηκε «…ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, ώστε να διασφαλισθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

Παράλληλα, από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ σημειώνεται ότι καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ήταν η απόλυτη συνεργασία και η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, καθώς και η κατανόηση και συνεργασία των πολιτών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: «Μετά την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, η κίνηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες έχει αποκατασταθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτών η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, ώστε να διασφαλισθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΠΔ 73/2020 για τη ρύθμιση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, ήταν η απόλυτη συνεργασία και η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις καθώς και η κατανόηση και συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι εφάρμοσαν τις συστάσεις μας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τάξης.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση ψύχραιμα και με επαγγελματική προσέγγιση, επιδεικνύοντας απόλυτο σεβασμό προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διατήρηση της τάξης και την προστασία των πολιτών.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να εργάζεται καθημερινά προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της εποχής με σκοπό την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες, για μια κοινωνία σεβασμού, δικαιοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης».

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αποχώρησαν από το κέντρο της Αθήνας και επιστρέφουν στα μπλόκα μετά το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριό τους στην πλατεία Συντάγματος. Η κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας έχει πλέον αποκατασταθεί, ενώ το απόγευμα κιόλας θα αρχίσουν εκ νέου συνελεύσεις των αγροτών για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Αθήνα για τη φιλοξενία. Ήταν ιστορικές οι στιγμές αυτές που ζήσαμε από τους ανθρώπους, τους απλούς, τους καθημερινούς, να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να μας δείχνουν το σήμα της νίκης, της γροθιάς. Ηλικιωμένες γυναίκες να μας χειροκροτούν όταν ανεβαίναμε στην πλατεία Ομονοίας και πιο πάνω. Ήταν ιστορικό συλλαλητήριο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 o Γιάννης Βάγγος, Μέλος Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η όλη υπόθεση είναι το κόστος παραγωγής και θέλουμε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι αν εμείς έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής δεν μπορεί ο καταναλωτής να τρώει φθηνά (…). Αυτή τη στιγμή το πιο κύριο για μας είναι να μπορούμε και να παράγουμε και μετά να αποθηκεύουμε. Χωρίς λοιπόν, πετρέλαιο και χωρίς ρεύμα εάν δεν ποτίσεις, αν δηλαδή ξεκινήσεις από την Αθήνα και πας στη Θεσσαλονίκη, όλες οι πεδιάδες είναι πράσινες και ξέρετε γιατί; Διότι, όλα είναι σιτάρια. Και ξέρετε γιατί είναι όλα σιτάρια; Διότι, είναι άνυδρη η καλλιέργεια. Διότι, πολύ απλά δεν συμφέρει να ποτίσεις με 84% αύξηση το ρεύμα μέσα στο 23. Αυτό θέλουμε να εξηγήσουμε στη κυβέρνηση και δεν το καταλαβαίνει».

«Θέλουμε η κυβέρνηση να σκεφτεί ουσιαστικά και όχι με φθηνές ατάκες σαν να είμαστε στο Δελφινάριο, όπως “ξύσαμε τον πάτο”, έρχεται η σπορά και θα φύγουν», υπογράμμισε ο κ. Βάγγος, συμπληρώνοντας παράλληλα: «Εάν ο κύριος Μητσοτάκης σκοπεύει να μείνει ένας αγρότης σε κάθε επαρχία και ένας αγρότης σε κάθε χωριό, όσο θα είμαστε ζωντανοί θα το παλεύουμε. Θα γίνει όμως, την Πέμπτη και μια συνάντηση σε όλα τα μπλόκα και από κει και πέρα, εάν νομίζει η κυβέρνηση ότι μας έδιωξε από τα μπλόκα και συνεχίζει να κρύβει λεφτά 100 τον μήνα και τρίβει τα χέρια του ο κ. Μητσοτάκης είναι κερδισμένος. Εμείς την Πέμπτη έχουμε τη συνάντηση και θα περιμένουμε και τη συνάντηση την άλλη εβδομάδα που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους Θεσσαλούς για τα παρακάρλια χωριά και μετά θα αποφασίσουμε».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ σημειώνει πως «μετά την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, η κίνηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες έχει αποκατασταθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτών η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, ώστε να διασφαλισθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Π.Δ. 73/2020 για τη ρύθμιση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, ήταν η απόλυτη συνεργασία και η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις καθώς και η κατανόηση και συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι εφάρμοσαν τις συστάσεις μας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τάξης.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση ψύχραιμα και με επαγγελματική προσέγγιση, επιδεικνύοντας απόλυτο σεβασμό προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διατήρηση της τάξης και την προστασία των πολιτών.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να εργάζεται καθημερινά προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της εποχής με σκοπό την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες, για μια κοινωνία σεβασμού, δικαιοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛΑΣ ευχαριστεί τους αγρότες για την απόβαση των τρακτέρ στην Αθήνα – Ψύχραιμη στάση και απόλυτη η συνεργασία τους"

Πατέρας Αντώνιος: Νέες ανακριτικές πράξεις ζήτησαν οι δικαστές για την υπόθεση των ασελγειών – Τι αναφέρει το βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Να γίνουν δύο συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις για τη δικογραφία που αφορά σε καταγγελίες δύο αγοριών περί σεξουαλικής κακοποίησης τους από τον πατέρα Αντώνιο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε.

Οι πράξεις αυτές θα γίνουν από την ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση και εφόσον διενεργηθούν η δικογραφία θα επιστρέψει πίσω στο δικαστικό συμβούλιο ώστε αυτό να αποφανθεί με βάση και τα νεώτερα στοιχεία που θα προκύψουν για την παραπομπή ή μη του ιερέα σε δίκη.

Πιο συγκεκριμένα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το βούλευμά του, διέταξε σύμφωνα με πληροφορίες  τη διενέργεια συμπληρωματικής απολογίας του κατηγορουμένου ιερά για επιμέρους πράξη που αφορά στην κατηγορία για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος ενός 19χρονου σήμερα πρώην τροφίμου δομής της Οργάνωσης.

Ακόμη οι δικαστές, κατά τις ίδιες πληροφορίες ζήτησαν από την ανακρίτρια να λάβει καταθέσεις από δυο αδέλφια. Τα δυο αυτά πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καταθέσει σε κανένα στάδιο της προδικασίας.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο εισαγγελέας είχε ζητήσει με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη του ιερέα για δυο κακουργήματα Συγκεκριμένα ο εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει  την παραπομπή του πατρός Αντωνίου ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ώστε να δικαστεί για τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκου με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη. Πρόκειται για δυο βαριές κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες «πατούν» στις καταγγελίες δυο νεαρών αγοριών ηλικίας 19 και 15 ετών περί σεξουαλικής κακοποίησής τους από τον ιερέα εντός δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Πατέρας Αντώνιος: «Kαταπέλτης» η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική πρόταση ήταν «καταπέλτης» για τον πατέρα Αντώνιο, καθώς σε αυτή αναφέρονταν ότι έχουν προκύψει από την διαδικασία της ανάκρισης επαρκείς ενδείξεις ενοχής του ιερέα ώστε να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

Ο εισαγγελέας θεωρώντας βάσιμες τις καταγγελίες των δυο νέων στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής για τον πατέρα Αντώνιο: «Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και τις δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου», την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων, προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δυο ανηλίκων».

Πλέον, τον τελικό λόγο τον έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο αφού διενεργηθεί η περαιτέρω ανάκριση που ζητεί θα εκδώσει νέο βούλευμα με το οποίο θα αποφαίνεται αν ο πατέρας Αντώνιος θα παραπεμφθεί για την υπόθεση αυτή σε δίκη ή όχι.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατέρας Αντώνιος: Νέες ανακριτικές πράξεις ζήτησαν οι δικαστές για την υπόθεση των ασελγειών – Τι αναφέρει το βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών"

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός» από τα λαγούμια – «Χάρη κάνω στο κράτος που εργάζομαι με αναπηρία»

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη αφέθηκε ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών» που ζει υπό πρωτόγονες, άθλιες συνθήκες στα λαγούμια, στην ορεινή Κορινθία. 

Ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός» από την ορεινή Κορινθία προσκόμισε νωρίτερα την Τετάρτη (21.02.24) στο αυτόφωρο μονομελές Κορίνθου έγγραφο, με το οποίο επικαλέστηκε ότι πάσχει από ψυχιατρικό νόσημα σε ποσοστό αναπηρίας 67%, ζήτησε να εξεταστεί από πραγματογνώμονα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. 

Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, δεν είναι απαραίτητη η ψυχιατρική εξέταση του κατηγορούμενου, καθώς η αναφερόμενη πάθηση δεν μεταβάλλεται στο χρόνο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το εν λόγω έγγραφο για το ψυχιατρικό νόσημα είχε ισχύ το 2020, έπρεπε να είχε ανανεωθεί δύο χρόνια μετά, το 2022. Όπως υποστήριξε ο 45χρονος, είχε περάσει από σχετική επιτροπή το 2020 και λόγω του κορονοϊού δεν ανανεώθηκε.

Εξερχόμενος από το αυτόφωρο μονομελές Κορίνθου και ερωτηθείς για τις συνθήκες εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ίδιος ανέφερε ότι με 15χρόνια αναπηρίας, θα μπορούσε να είχε πάρει σύνταξη και ότι «κάνει και χάρη στο Δημόσιο που εξακολουθεί να εργάζεται».

Προχωρώντας δε σε ένα απίστευτο παραλήρημα μπροστά στις κάμερες, ο ίδιος είπε: «Αδέρφια, δεν σας ακούνε, γυρίστε τους την πλάτη… Έρχεται μια κοινωνία που σε έχει καταστρέψει και ύστερα ζητάει τα ρέστα τι δεν έκανες καλό. Δεν αρνήθηκα μόνο τη διενέργεια DNA, αρνήθηκα και τη βιομετρική εξέταση λόγω της πίστης μου».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του.  «Δεν ξέρω πού είναι η γυναίκα και τα παιδιά μου», είπε, προσθέτοντας ότι του πήραν το κινητό. 

Τέλος, ο 45χρονος ανέφερε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί υπήρξε η δικαστική του περιπέτεια, καθώς όπως είπε, δεν έχει πειράξει κανέναν. «Το παιδί μου κρατείται στο Παίδων με άρρωστα παιδιά, ενώ είναι υγιές», ανέφερε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός» από τα λαγούμια – «Χάρη κάνω στο κράτος που εργάζομαι με αναπηρία»"

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακάλυψε «κοριούς» στα τηλέφωνα των μελών της Επιτροπής Άμυνας

Ίχνη spyware στα τηλέφωνα ευρωβουλευτών και προσωπικού της επιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα (SEDE) εντόπισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κινητά μελών και προσωπικού της συγκεκριμένης επιτροπής βρέθηκαν στο «στόχαστρο» κάποιων με εργαλεία λογισμικού παρακολούθησης, ανέφερε χαρακτηριστικά εσωτερικό email του Ευρωκοινοβουλίου.

Στα μέλη της επιτροπής έγινε εισήγηση να μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους στην υπηρεσία πληροφορικής του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να ελεγχθούν για spyware.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχομενο κυβερνοεπιθέσεων και ξένων παρεμβάσεων, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και το συμβάν επιβεβαιώνει τους φόβους.

Το Politico ανέφερε τον περασμένο ότι μια εσωτερική ανασκόπηση έδειξε ότι η κυβερνοασφάλεια του «δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου» και πως «δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίπεδο απειλής» που τίθεται από χάκερ (που αποτελούν τον «βραχίονα» κρατών) και άλλες ομάδες απειλών.

Ένα μέλος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας πήγε για έλεγχο ρουτίνας την περασμένη Τρίτη, κατά την οποία ανακαλύφθηκαν ίχνη spyware στο τηλέφωνό του. Το μέλος της επιτροπής είπε στο Politico ότι δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί ακριβώς στοχοποιήθηκε με λογισμικό πειρατείας.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Ντελφίν Κολάρντ, δήλωσε ότι «ίχνη που βρέθηκαν σε δύο συσκευές» οδήγησαν στην απόφαση να συνταχθεί σχετικό email που καλούσε τα μέλη να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους.

«Στο δεδομένο γεωπολιτικό πλαίσιο και δεδομένης της φύσης των φακέλων που ακολουθεί η επιτροπή για την Ασφάλεια και την Άμυνα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μηχανισμούς των μελών αυτής της επιτροπής και στο προσωπικό που υποστηρίζει το έργο της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι νέες αποκαλύψεις ακολουθούν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στοχοποιήθηκαν μέσω spyware. Οι ερευνητές αποκάλυψαν το 2022 ότι τα τηλέφωνα μελών του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της ΕΕ, είχαν μολυνθεί με Pegasus και Candiru, δύο εργαλεία που χρησιμοποιούν για τέτοιες περιπτώσεις οι χάκερ.

Την ίδια χρονιά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν μεταξύ μιας λίστας Ελλήνων πολιτικών και δημοσίων προσώπων που αποκαλύφθηκε ότι είχαν στοχοποιηθεί με το Predator, ένα άλλο εργαλείο spyware. Επίσης, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα αντιμετώπισε στο παρελθόν επίσης απόπειρα hacking με χρήση spyware.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022 δημιούργησαν μια ειδική Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Διερεύνησε μια σειρά σκανδάλων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία και έκανε γνωστό ότι τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις στην ΕΕ είχαν καταχραστεί τα εργαλεία χάκερ για πολιτικό όφελος.

Το Politico σημειώνει, τέλος, πως η υπηρεσία πληροφορικής του Κοινοβουλίου εγκαινίασε ένα σύστημα ελέγχου των τηλεφώνων των μελών για spyware τον περασμένο Απρίλιο, «τρέχοντας» «εκατοντάδες περιστατικά» από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, ανέφερε η σχετική δήλωση.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακάλυψε «κοριούς» στα τηλέφωνα των μελών της Επιτροπής Άμυνας "

Τουρκία: Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το μαχητικό ΚΑΑΝ

Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Το πρωτότυπο του μαχητικού που απογειώθηκε σήμερα το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της Άγκυρας, σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2028. Πρόκειται για αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία με υπεργολάβο τη βρετανική BAE Systems, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την 'Αγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

Την ίδια ώρα, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να δήλωσε, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς. Σύμφωνα με την εθνικιστική εφημερίδα ευρωασιατικού προσανατολισμού Aydinlik, ερωτηθείς σχετικά, ο Αντρέι Μπουράβοφ απάντησε: «Ενδιαφερόμαστε επίσης για την ανάπτυξη στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Οι σχετικές εταιρείες και μονάδες μας έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το μαχητικό ΚΑΑΝ"

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Επιστολική Ψήφο – Το μήνυμα της Ν. Κεραμέως

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Επιστολική Ψήφο άνοιξε και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με επιστολική ψήφο, μπορούν να συνδεθούν στο epistoliki.ypes.gov.gr και να εγγραφούν για να παραλάβουν τον φάκελο με τον οποίο θα ψηφίσουν.

Σας θυμίζω ότι η επιστολική ψήφος θα είναι ο μόνος τρόπος να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές όσοι Έλληνες πολίτες μένουν στο εξωτερικό. Αν κάποιος – κάποια από εσάς έχει προβλήματα σύνδεσης στην πλατφόρμα, τότε μπορείτε να καλέσετε στο +302106266222 για βοήθεια ή να απευθυνθείτε σε ένα ΚΕΠ. Αν μένετε εκτός Ελλάδος, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στις προξενικές μας αρχές” αναφέρει σε μήνυμά της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Η αποστολή των φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει τον Μάιο, μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

Με την πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr η επιστολική ψήφος γίνεται πράξη, με στόχο να διευκολύνουμε τη συμμετοχή όλων στις εκλογές” προσθέτει η κα Κεραμέως.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Επιστολική Ψήφο – Το μήνυμα της Ν. Κεραμέως"

Αλβανία: Την παραίτηση Ράμα ζήτησαν διαδηλωτές – Πέταξαν μολότοφ και πέτρες έξω από το γραφείο του

Για διαφθορά κατηγορούν τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης ζητώντας την παραίτησή του

Για πάνω από δύο ώρες οι διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον κόμμα του Σαλί Μπερίσα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό «πολιορκούσαν» τα γραφεία της αλβανικής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και καπνογόνα προς το κυβερνητικό κτίριο που φυλάσσεται από μεγάλο αστυνομικό κλοιό, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές.

«Μέσα από αυτή τη συνάντηση θέλουμε να δείξουμε στον Έντι Ράμα ότι η αντιπολίτευση είναι ενωμένη» με στόχο να τον «ανατρέψουμε», ήταν τα λόγια του βουλευτή  Φλαμούρ Νόκα, και Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλακάτ που έγραφαν «Ράμα, φύγε» και «Αντιπολίτευση σε δράση, σήμερα ή ποτέ».

Η συγκεκριμένη διαδήλωση έγινε την ημέρα της 33ης επετείου από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Την παραίτηση Ράμα ζήτησαν διαδηλωτές – Πέταξαν μολότοφ και πέτρες έξω από το γραφείο του"

Μυστήριο στα Χανιά: Δύο Τούρκοι συνελήφθησαν σε υπερπολυτελή βίλα – Είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ

Μια μυστηριώδης υπόθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται δύο υπήκοοι Τουρκίας, βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε εξέλιξη. Υπό άκρα μυστικότητα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη σύλληψη δύο νεαρών Τούρκων, ηλικίας 22 και 27 ετών, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην υπόθεση ενεπλάκησαν και αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν θέσει υπό επιτήρηση τους νεαρούς Τούρκους. Η σύλληψη των δύο έγινε σε υπερπολυτελή μισθωμένη βίλα όπου είχαν καταλύσει, στην παραλία Τερσανάς, σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο Χανίων.

Η είσοδος και το αίτημα

Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να ήρθαν στη χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, διασχίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Υπέβαλαν την ίδια ημέρα αίτημα ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, δηλώνοντας ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς στην Τουρκία. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή τους, οι νεαροί τέθηκαν υπό επιτήρηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το μεσημέρι της Δευτέρας αποφασίστηκε η σύλληψή τους από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων.

Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. έγινε σε βίλα που μίσθωναν στον Τερσανά. Στο εσωτερικό της οι αστυνομικοί βρήκαν ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, καθώς και 15 φυσίγγια ίδιου διαμετρήματος. Κατασχέθηκε επίσης μικρή ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (εξαϋδροκανναβινόλη). Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν και άλλα αντικείμενα – πειστήρια από το σπίτι, τα οποία ερευνώνται.

Για τις μετακινήσεις τους οι δύο Τούρκοι υπήκοοι χρησιμοποιούσαν ένα αυτοκίνητο Porsche Cayenne, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές– κατασχέθηκε από υπαλλήλους του Τελωνείου Χανίων για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα. Αξιωματούχοι που μετέχουν στην έρευνα χαρακτηρίζουν την υπόθεση σοβαρή, αποφεύγοντας πάντως να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τη δράση των δύο νεαρών στην Κρήτη και εν γένει στην Ελλάδα.

Διακίνηση

Το γεγονός, πάντως, ότι μπορούσαν να δαπανούν εκατοντάδες ευρώ ημερησίως για τη διαμονή τους και να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ένα ακριβό Ι.Χ. επιτείνουν το μυστήριο στην υπόθεση. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι δύο συλληφθέντες να έχουν ανάμειξη σε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Εξάλλου, τόσο η Κρήτη όσο και η Γαύδος δέχονται τους τελευταίους μήνες μεγάλη μεταναστευτική πίεση, με σκάφη να καταφθάνουν από τις ακτές της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, πάντως, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, καθώς ασφαλέστερα συμπεράσματα για τη δράση των δύο θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας επί των κατασχεμένων πειστηρίων».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο στα Χανιά: Δύο Τούρκοι συνελήφθησαν σε υπερπολυτελή βίλα – Είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ"

Έφυγαν οι αγρότες από το Σύνταγμα, άνοιξαν δρόμοι στο κέντρο – Στα μπλόκα οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις

Έφυγαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από το Σύνταγμα. Η αναχώρηση έγινε τμηματικά και συντεταγμένα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ. Στο κέντρο της Αθήνας παρέμενε μόνο το μπλόκο του Αλμυρού, περίπου 20 τρακτέρ δηλαδή. Και οι συγκεκριμένοι αγρότες ξεκίνησαν τελικά να φεύγουν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου.

Οι αγρότες ακολούθησαν την αντίστροφη διαδρομή με χθες. Έτσι τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος του δρομολογίου: Πανεπιστημίου – Πλατεία Ομονοίας – Αγίου Κωνσταντίνου – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αχιλλέως – Λεωφόρος Αθηνών – Λεωφόρος Κηφισού.

Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι αποδόθηκαν στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και η οδός Πανεπιστημίου, ενώ άρθηκε η εκτροπή που διενεργούνταν στην άνοδο της Λεωφόρου Συγγρού προς Καλλιρόης.

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ήταν σε ισχύ λόγω της διέλευσης των τρακτέρ στην Αγίου Κωνσταντίνου περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Καραϊσκάκη, στην Αχιλλέως και στη Λεωφόρο Αθηνών. Τα οχήματα γύρω στις 12:10 κινούνταν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας στη λεωφόρο Κηφισού.

Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και αύριο να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Όπως ανέφερε χθες στην ΕΡΤ, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγαν οι αγρότες από το Σύνταγμα, άνοιξαν δρόμοι στο κέντρο – Στα μπλόκα οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις"

Υεμένη: Πλοίο με ελληνική σημαία που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι, εκφορτώνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Άντεν

Το υπό ελληνική σημαία πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «Sea Champion» έφθασε χθες Τρίτη στο λιμάνι της Άντεν, στη νότια Υεμένη, αφού υπέστη επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι, που μοιάζει να εξαπολύθηκε κατά λάθος, σύμφωνα με ναυτιλιακές και στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ και στον Κόλπο του Άντεν, από τον Νοέμβριο, όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αντέδρασαν εξαπολύοντας σειρά επιδρομών εναντίον εγκαταστάσεων και όπλων των Χούθι, κάτι όμως που δεν σταμάτησε τις επιθέσεις των ανταρτών.

Το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι οι Χούθι εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) εναντίον του Sea Champion. Πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο ένας από τους πυραύλους εξερράγη «κοντά στο πλοίο», προκαλώντας πάντως μόνο «ήσσονες ζημιές».

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε πως ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το πλοίο, με αποτέλεσμα απλά «να σπάσει ένα τζάμι». Τα 23 μέλη του πληρώματος, στα οποία συγκαταλέγονται πέντε Έλληνες, είναι «καλά στην υγεία τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Sea Champion, κατά το Ρόιτερς αμερικανικών συμφερόντων, που μετέφερε καλαμπόκι από την Αργεντινή στην Άντεν, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, ελλιμενίστηκε κι έχει αρχίσει εκφόρτωση 9.229 τόνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM, το πλοίο παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη 11 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέρος του φορτίου θα μεταφερθεί κατόπιν στο λιμάνι Χοντάιντα —που ελέγχουν οι Χούθι— για να εκφορτωθούν άλλοι περίπου 31.000 τόνοι.

Πηγή του Ρόιτερς στο οργανισμό του λιμένα της Χοντάιντα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως η επίθεση στο Sea Champion έγινε κατά λάθος.

Οι Χούθι δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα δημόσια.

Στο μεταξύ, συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για την τύχη του πλοίου Rubymar, αγκυροβολημένου στον Κόλπο του Άντεν αφού χτυπήθηκε από πυραύλους την Κυριακή. Το πλήρωμά του το εγκατέλειψε, διασώθηκε από παραπλέον σκάφος.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως το Rubymar δεν έχει βυθιστεί.

Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες πως δυο γαλλικές φρεγάτες κατέρριψαν δυο drones στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης υπό αμερικανική ηγεσία «για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Τον ίδιο σκοπό έχει η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Υεμένη: Πλοίο με ελληνική σημαία που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι, εκφορτώνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Άντεν"

Χαράτσι στα γενόσημα: Μόλις 531 σκευάσματα (23,8%) πιάνει ο κόφτης των 3 ευρώ [παραδείγματα]

Έως και τρεις φορές αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών στην αγορά γενοσήμων, παρά τον "κόφτη" των 3 ευρώ ανά σκεύασμα που όρισε ο υπουργός Υγείας μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το αρχικό "χαράτσι" στις τιμές.

Όλα ξεκίνησαν με το μέτρο αποσύνδεσης της ασφαλιστικής τιμής (αυτή που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ) από τη λιανική τιμή (αυτή με την οποία διατίθεται το φάρμακο), από το οποίο προέκυπτε η αυξημένη συμμετοχή σε συνολικά 2.385 προϊόντα.

Με τον κόφτη που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπήρξε μείωση στη συμμετοχή για 538 σκευάσματα. Για τα υπόλοιπα 2.384 σκευάσματα, όμως, η συμμετοχή παραμένει κάτω από 3 ευρώ, άρα δεν προστατεύονται με τον "κόφτη", ακόμη και εάν είναι κοντά στα 3 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 33 σκευάσματα, στα οποία η συμμετοχή αυξάνεται από 1 ευρώ, στα 2,9 ευρώ, δηλαδή τριπλασιάζεται!

Σε πόσα φάρμακα μειώθηκε ή αυξήθηκε η ασφαλιστική τιμή:

  • Από τις 12/2/2024 - πρώτη μέρα - εφαρμογής του μέτρου κατάργησης της εξίσωσης ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης με λιανική τιμή, άλλαξε  η ασφαλιστική τιμή αποζημίωσης  σε 2.385 φάρμακα, εκ των οποίων τα 2.230 σκευάσματα είναι γενόσημα και τα υπόλοιπα 156 είναι off patent.
  • Συγκεκριμένα, 2.352 σκευάσματα είδαν την ασφαλιστική τους τιμή αποζημίωσης να μειώνεται από 0,05% έως και 95,08%.
  • Tα 3 ευρώ αφορούν το 23,8% των σκευασμάτων (531 φάρμακα).
  • Από την άλλη, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές τιμές σε 33 φάρμακα από 0,1% έως και 4,51%.

Σε ποιες κατηγορίες μειώθηκε περισσότερο η ασφαλιστική τιμή αποζημίωσης

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, τέσσερις  είναι θεραπευτικές κατηγορίες που είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις:

  1. Τα αντικαταθλιπτικά.
  2. Φάρμακα για την υπέρταση.
  3. Οι στατίνες.
  4. Τα κορτιζονούχα.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν την τελευταία κατηγορία, τα κορτιζονούχα. Ακολουθούν 2 παραδείγματα:

1) Κορτιζονούχο (30 τεμάχια)

Προηγούμενη Λ.Τ. 111,04 ευρώ.

Ασφαλιστική Τιμή Αποζημίωσης 111,04 ευρώ.

Συμμετοχή του Ασθενή: 27 ευρώ.

Νέες Τιμές

Λιανική Τιμή 111,04 ευρώ.

Ασφαλιστική Τιμή Αποζημίωσης 30,79 ευρώ.

Συμμετοχή του Ασφαλισμένου 87,95 Ευρώ (αύξηση 95%)

2) Κορτιζονούχο

Προηγούμενη Λιανική Τιμή 18,3 ευρώ.

Ασφαλιστική Τιμή αποζημίωσης 18,3 ευρώ.

Συμμετοχή Ασφαλισμένου 4,57 ευρώ.

Νέες Τιμές

Λιανική Τιμή 17,02 ευρώ.

Ασφαλιστική Τιμή αποζημίωσης 0,9 ευρώ.

Συμμετοχή Ασφαλισμένου 16,34 ευρώ (αύξηση 72%).

Με τον κόφτη των 3 ευρώ:

α) μειώνεται ο πήχης της εξοικονόμησης πόρων (με βάση το Υπουργείο Υγείας) που είχε τοποθετηθεί στα 40 εκατ. ευρώ

β) η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ σημαίνει clawback που θα μετακινηθεί στις εταιρείες.

γ) Η επιπλέον επιβάρυνση για τον ασθενή - ανάλογα και με το ποσοστό συμμετοχής - για τα υπόλοιπα φάρμακα πέραν των 531 (που τα πιάνει ο κόφτης) εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 1 και 1,5 ευρώ.

Tι λέει η αγορά

Στελέχη τονίζουν ότι το μέτρο του υπουργείου Υγείας να βάλει τέλος στην εξίσωση λιανικής τιμής με την ασφαλιστική στα γενόσημα με προοπτική ένα κέρδος για το δημόσιο ταμείο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να αγοράζουν την ίδια "αποτελεσματικότητα" στην ίδια τιμή.

Από την άλλη, κάποιοι βάζουν θέμα ίσης μεταχείρισης (αγγίζοντας ακόμη και θέμα συνταγματικότητας) καθώς μιλάμε πια για φάρμακα δύο ταχυτήτων για τους ασφαλισμένους που πληρώνουν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαράτσι στα γενόσημα: Μόλις 531 σκευάσματα (23,8%) πιάνει ο κόφτης των 3 ευρώ [παραδείγματα]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news