facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, στην ανακοίνωση σημειώθηκε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες"

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε να υπογράψει ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης των εννέα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας ενός άρθρου που υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Βούλγαρου Προέδρου.

Το έγγραφο υπογράφηκε στις 2 Οκτωβρίου από τους προέδρους της Ρουμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Σλοβακίας και της Πολωνίας. Ο Ρούμεν Ράντεφ δεν συμφωνεί με ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης που ενέκριναν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος υποστηρίζει άλλες θέσεις που βρέθηκαν στο έγγραφο, σύμφωνα με δήλωση που ανέφερε χθες το BTA.

Αν και η Βουλγαρία υπέγραψε μια δήλωση για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, αυτό συνέβαινε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση διεθνούς ασφαλείας.

Ο Ράντεφ θεωρεί ότι η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ληφθεί μόνο αφού η Ρωσία και η Ουκρανία, ως μέρη της σύγκρουσης, επεξεργαστούν, αποδεχτούν και εφαρμόσουν σαφείς παραμέτρους για μια ειρηνική λύση.

denesen

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ"

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας – Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε

Την ώρα που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου της Ε.Ε., ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο δεν ρίχνει τους τόνους, αλλά συνεχίζει την επιθετική ρητορική των τελευταίων μηνών κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: “Παρακολουθούμε πώς τα ελληνικά πλοία θάβουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο. Ακούγεται η φωνή του κόσμου; Όχι. Εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις των μουσουλμάνων μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Για ποιο πράγμα ζητά βοήθεια; Εναντίον της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε”.

Στις 6 Οκτωβρίου  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στην Πράγα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο πρόεδρο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται.

«Φυσικός μας χώρος, παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και «γι’ αυτό αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι θα ήθελαν να μιμηθούν στην γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας. Δημιουργούμε αναχώματα στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας – Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε"

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία – Συγκαλείται εκτάκτως την Δευτέρα

Μετά τις προσαρτήσεις των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως την Δευτέρα για να συζητήσει τις εξελίξεις αυτές, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της.

Η Γενική Συνέλευση, στην οποία μετέχουν και οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα συνεδριάσει την Δευτέρα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αλβανίας, ανέφερε η Παουλίνα Κούμπιακ.

Διπλωματικές πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένεται να συζητηθεί ένα ψήφισμα, που είναι προς το παρόν στο στάδιο της προετοιμασίας, σχετικό με τις προσαρτήσεις. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ίδιο θέμα, την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία έθεσε βέτο ενώ η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Το προσχέδιο εκείνου του ψηφίσματος, που είχαν συντάξει η Αλβανία και οι ΗΠΑ, καλούσε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν την ψευδοπροσάρτηση» των τεσσάρων περιοχών και ζητούσε να αποχωρήσουν «αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους» οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν η Ρωσία έθετε βέτο, θα προσέφευγαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου κάθε χώρα έχει μία ψήφο, χωρίς δικαίωμα βέτο.

Η ψηφοφορία θα δώσει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της απομόνωσης της Ρωσίας. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες δυσφορούν επειδή η Δύση επικεντρώνει όλη την προσοχή της στην Ουκρανία.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία – Συγκαλείται εκτάκτως την Δευτέρα"

Επιδημιολογικό δελτίο: 54.649 κρούσματα -13 θάνατοι την ημέρα

Αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και μείωση στον αριθμό των θανάτων από CoViD, καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και περιλαμβάνει στοιχεία από τις 19 Σεπτεμβρίου  έως τις 2 Οκτωβρίου. 

Το σύνολο σχεδόν των κρουσμάτων αφορά την παραλλαγή Όμικρον 5 και από αυτά τα 4 αφορούν την υπο-παραλλαγή Κένταυρος (ΒΑ.2.75).

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   19 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου  18 έως 26 Σεπτεμβρίου
Κρούσματα εβδομάδας 54.649  44.775     
Σύνολο κρουσμάτων  4.975.067  4.920.192      
Νέοι θάνατοι   85+4*  97+4* 
Σύνολο θανάτων 33.200     33.111      
Διασωληνωμένοι 66  79 
Εισαγωγές ανά ημέρα   153   117  
Σύνολο τεστ PCR 12.653.198   12.585.378    
Σύνολο rapid tests   82.182.672  81.554.588   
Τεστ εβδομάδας 695.904   661.468 
Τεστ ημέρας  99.415 94.495    
Θετικότητα τεστ 7,85%   6,77%      
Επαναλοιμώξεις (σύνολο)  25% 26%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 14.992 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 7.751 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 2.015 από την Ανατολική Αττική.
  • 2.680 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 527 από τη Δυτική Αττική.
  • 1.805 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 3.810 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 1.910 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 1.970 από τον Πειραιά.
  • 275 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 54.649 κρούσματα -13 θάνατοι την ημέρα"

Εκτός ορίων ο Μπαχτσελί: Δικά μας πια τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί αυτή τη φορά να ξεπερνάει τα όρια και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, να υποστηρίζει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ότι τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανήκουν πλέον στην Τουρκία.

«Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα» ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν

«Ανακοινώνω στον κόσμο, δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θα τυφλώσουμε όσους διεκδικούν τα δικαιώματά μας και τον νόμο μας. Δικαίωμα σημαίνει τιμή» προσέθεσε

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός χτύπησε το τσεκούρι στην πέτρα, δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε τον Θεό, έχουμε το έθνος μας, έχουμε νίκες να φτάσουμε» κατέληξε συνεχίζοντας το εθνικιστικό κρεσέντο του.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ορίων ο Μπαχτσελί: Δικά μας πια τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου"

Τουρκία για αντίδραση ΕΕ στη συμφωνία με τη Λιβύη: Δεν έχει καμία αξία για εμάς

Για την Τουρκία οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία αξία ή σημασία δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu αποτυπώνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για το «ράπισμα» που δέχθηκε από την Κομισιόν το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ η διαφωνία για μια συμφωνία που υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδα η οποία επιχειρεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δίκαια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της και τις άδειες που έχει εκδώσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει ο Τανσού Μπιλγκίτς.

Κατά τον ίδιο «η στήριξη της ΕΕ στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και η στάση της να αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και να εμποδίζει την παρέμβαση των διεθνών δικαστικών αρχών αντιβαίνει τόσο τις αρχές της όσο και το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για να σχολιάζει ή να επιδικάζει συμφωνίες ανάμεσα σε κυρίαρχες τρίτες χώρες»

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την έκκληση της Τουρκίας προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της «να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνάμεις τους, να σέβονται την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι αρχές του ΟΗΕ».

To βράδυ της Δευτέρας σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο είχε αναφέρει ότι «το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη».

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» πρόσθεσε και κατέληξε:

«η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία για αντίδραση ΕΕ στη συμφωνία με τη Λιβύη: Δεν έχει καμία αξία για εμάς"

Υπόθεση Ζέμπερη: Δύο φορές ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο της εφοριακού και στο Εφετείο

Δύο φορές ισόβια κάθειρξη επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στο δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη.Ο κατηγορούμενος που απουσίαζε από το δικαστήριο, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα  και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τη δολοφονία της 32χρονου τον Οκτώβριο του 2017 στο Β´ Νεκροταφείο.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την αναγνώριση ελαφρυντικού.Οι συγγενείς της Δώρας Ζέμπερη χειροκρότησαν την πρόταση της εισαγγελέως ενώ νωρίτερα ζήτησαν από το δικαστήριο την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης όπως πρωτοδίκως.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Ζέμπερη: Δύο φορές ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο της εφοριακού και στο Εφετείο"

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές

«Τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών αλλά και την άρρηκτη σχέση με την κοινωνία. Σχεδόν μισό αιώνα μετά και ύστερα από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Οι εξελίξεις απαιτούν να θέσω το πλαίσιο, που κινούμαστε» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

«Η 48χρονη ΝΔ εκφράζει στις μέρες μας το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, εξηγώντας πως αυτό έχει τέσσερα θεμέλια: την προστασία της πατρίδας, την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, την δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία και την εθνική ενότητα.

«Καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σε τόσο μικρό χρόνο. Και όμως, παρά τις αντιξοότητες η πατρίδα πηγαίνει μπροστά και πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, στηρίζει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς να ναρκοθετούμε το μέλλον».

«Φυσικός μας χώρος, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της παράταξής μας από αυτό το βήμα, είναι ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η Δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι, «οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές, συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές. Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές"

Κορονοϊός: Έρχεται νέο κύμα και νέες παραλλαγές – Τα εμβόλια προστατεύουν αλλά όχι για πολύ

Νέα «έκρηξη» κορονοϊού αναμένεται το επόμενο διάστημα, με τις αναδυόμενες υποπαραλλαγές και τη φθίνουσα ανοσία του πληθυσμού να φέρνουν νέο «κύμα».

Αυτό προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες, βρίσκοντας πλέον αυξανόμενες ενδείξεις ότι το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη (δηλαδή και Ελλάδα) έχει εισέλθει σε τροχιά έξαρσης του κορονοϊού για αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Τα νέα στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον που διαφεύγουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την ανοσιακή άμυνα (εμβολιαστική ή φυσική μετά από λοίμωξη), οι αλλαγές στις συμπεριφορές πολλών ανθρώπων (που δεν τηρούν πια μέτρα προστασίας) και η ολοένα μεγαλύτερη εξασθένηση των αντισωμάτων στον πληθυσμό καθώς περνάει ο χρόνος, συνδυάζονται, με αποτέλεσμα πολλές χώρες, όπως εκτιμάται, να βρεθούν και πάλι σύντομα ενώπιον μεγάλου αριθμού κρουσμάτων- και πιθανώς νοσηλειών- Covid-19.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προστατεύουν αλλά όχι για πολύ

Όμως, η νέα γενιά των επικαιροποιημένων εμβολίων που στοχεύουν ειδικά την Όμικρον φέρνει ελπίδα ότι θα βάλει ανάχωμα στο νέο επερχόμενο κύμα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature» που διερεύνησε τις μελλοντικές εξελίξεις. Πάντως, η πραγματοποίηση αυτών των νέων εμβολίων γίνεται με σχετικά αργό ρυθμό, ενώ παράλληλα η Όμικρον δεν σταματά να εξελίσσεται και να «γεννάει» νέες υποπαραλλαγές, που έχουν αρχίσει να εντοπίζονται διεθνώς και οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα τους επόμενους μήνες. Ήδη καταγράφεται αύξηση νοσηλειών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Προς το παρόν, πάντως, εκτιμάται -σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Τομ Βενσελέερς του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν – ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται τόσο σε αυτά τα νέα στελέχη του κορονοϊού, όσο αφενός στην φθίνουσα ανοσία, η οποία πια παρέχει βραχύχρονη μόνο προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης, αφετέρου στον αυξημένο πια συγχρωτισμό των ανθρώπων χωρίς μάσκες και τήρηση αποστάσεων, σε βαθμό που πλησιάζει τα προπανδημικά επίπεδα.

Ωστόσο οι ενισχυτικές δόσεις με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον θεωρείται πιθανό να παρέχουν κάποια προστασία έναντι της λοίμωξης με τις νέες υποπαραλλαγές, αλλά όχι για πολύ καιρό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κατά τον ανοσολόγο Γιουνλόνγκ Ρίτσαρντ Κάο, πιθανώς θα χρειαστούν δύο δόσεις αυτών των επικαιροποιημένων εμβολίων για να αναπτυχθούν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ειδικά κατά της Όμικρον.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Τζένιφερ Νούτσο του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, ευτυχώς, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα εμβόλια Covid-19 -παλαιά και νέα- παραμένουν άκρως αποτελεσματικά για την αποτροπή του κινδύνου βαριάς νόσησης. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, τα φθινοπωρινά-χειμερινά εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών με τις ενισχυτικές/αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, όπως ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Οι 4 και 5 υποχωρούν αλλά… έρχονται άλλες!

Τα προηγούμενα κύματα που προκλήθηκαν από υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον (ΒΑ.2, ΒΑ.4, ΒΑ.5) υποχωρούν, αλλά εξελικτικοί «απόγονοι» αυτών των υποπαραλλαγών κερδίζουν πια έδαφος, με νέες μεταλλάξεις που τις βοηθούν να εξαπλωθούν.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, καταγράφεται μία άνευ προηγουμένου ποικιλία νέων υποπαραλλαγών από διαφορετικά παρακλάδια του «δέντρου» της Όμικρον. Ορισμένες έχουν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, όπως η BQ.1 (προέρχεται από τη ΒΑ.5 με πρόσθετες αλλαγές-κλειδιά) που έχει εμφανίσει ταχεία άνοδο, η ΒΑ.2.75 και η συγγενική ΒΑ.2.75.2 (που τείνουν να κυριαρχήσουν στην Ινδία) και η ΒΑ.2.3.20 (που αναπτύσσεται γρήγορα στη Σιγκαπούρη και έχει, επίσης, εμφανιστεί σε Δανία και Αυστραλία).

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις παραλλαγές ή ένας συνδυασμός τους θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα λοιμώξεων, αν και τελικά δεν είναι τόσο σημαντικό ποια από αυτές θα φέρει το επόμενο κύμα, καθώς όλες συμπεριφέρονται παρόμοια», δήλωσε ο Βενσελέερς.

Πολλαπλές μεταλλάξεις

Όλες οι νέες υποπαραλλαγές φέρουν πολλαπλές αλλαγές (μεταλλάξεις) στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο κορονοϊός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει, κάτι που εξηγεί γιατί παρατηρείται ολοένα συχνότερα το φαινόμενο να μολύνονται εμβολιασμένοι, ιδίως αν έχει περάσει καιρός από τότε που έκαναν την τελευταία δόση. Κινεζική μελέτη, με επικεφαλής τον ανοσολόγο Γιουνλόνγκ Ρίτσαρντ Κάο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, βρήκε ότι η BQ1.1. (μέλος της οικογένειας της BQ.1 με μία έξτρα μετάλλαξη) και η ΒΑ.2.75.2 είναι αυτές με τη μεγαλύτερη ικανότητα να διαφεύγουν από τα εξουδετερωτικά αντισώματα. «Ο βαθμός ανοσιακής διαφυγής είναι εντυπωσιακός αυτήν τη στιγμή, τρελός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Κάο.

Ειδικοί, όπως ο Βενσελέερς, εκτιμούν αρχικά ότι το φθινοπωρινό-χειμερινό κύμα (ή κύματα) θα είναι παρόμοιο σε μέγεθος -τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων- με την έξαρση που προκάλεσε η ΒΑ.5. Πιο δύσκολο να προβλεφθεί είναι πώς θα εξελιχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ελπίζεται ότι οι νοσηλείες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους χειμώνες, αλλά πόσο χαμηλότερα είναι άγνωστο.

Αύξηση σε θανάτους και νοσηλείες;

«Παρ’ όλο που πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με το 2020 και το 2021, μία νέα έξαρση πιθανώς θα σχετιζόταν με αύξηση στους θανάτους και στις νοσηλείες», εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος-επιδημιολόγος Τζάστιν Λέσλερ του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα. Ο ίδιος θεωρεί πιθανή μία ισχυρή επανεμφάνιση της γρίπης μετά από τη σχεδόν εξαφάνισή της τους δύο προηγούμενους χειμώνες, κάτι που πυροδοτεί φόβους για μία διπλή επιδημία Covid-19 και γρίπης. Εάν, όντως, αυτό συμβεί, τότε θα «πιεστούν» τα νοσοκομεία και γενικότερα τα συστήματα υγείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Έρχεται νέο κύμα και νέες παραλλαγές – Τα εμβόλια προστατεύουν αλλά όχι για πολύ"

Κομισιόν: Ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα €800 εκατ. για την ενεργειακή στήριξη των μικρομεσαίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

To προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Ο αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξακολουθεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ και στην ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να στηρίξει τους πληττόμενους τομείς και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, διασφαλίζοντας ότι παραμένει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητα. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.»

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, ένα πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρών μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις απότομες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούνται από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση και τις σχετικές κυρώσεις και αντίμετρα.

Στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πλήττονται από την κρίση, οι οποίοι είτε i) έχουν συνάψει σύμβαση για μεταβλητό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ενέργειας δεν υπερβαίνει τα 35 kVA· ii) λειτουργούν ως αρτοποιεία (ανεξάρτητα από το όριο παροχής)· ή iii) έχουν αγροτικό τιμολόγιο (ανεξάρτητα από το όριο παροχής).

Από την 1η Οκτωβρίου 2022 και εξής, το μέτρο θα καλύπτει την κατανάλωση έως και 2000 kWh μηνιαίως για μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή ενέργειας έως και 35 kVA.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λαμβάνουν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μηνιαίο ποσό επιδότησης ανά εταιρεία θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τα 62 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα 75 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 500 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς· και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα €800 εκατ. για την ενεργειακή στήριξη των μικρομεσαίων"

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Τι προβλέπει το νέο παράνομο μνημόνιο

Η Αθήνα το αποκαλεί «ανενεργό και νεκρό», η διεθνής κοινότητα δεν το αναγνωρίζει και η… μισή Λιβύη το απορρίπτει. Τι προβλέπει τελικά το δεύτερο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας που βρέθηκε στην Τρίπολη;.

Μια πρώτη «ανάγνωση» των όσων προβλέπει το νέο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την πλευρά του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα επιχείρησε το Libyan News Observatory.

Σύμφωνα με την μετάφραση που δημοσίευσε η Καθημερινή Κύπρου, το «μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη περιλαμβάνει:
  • Συνεργασία σε έργα ανάπτυξης και χρήσης πόρων υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).
  • Τα έργα αυτά θα μπορούν να αφορούν σε εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, διανομή και εμπορία υδρογονανθράκων.
  • Παραγωγή και εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
  • Διασφάλιση της εξερεύνησης, ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής υδρογονανθράκων και από τις δύο πλευρές.
  • Τα δύο μέρη συμφωνούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων για την ενίσχυση της εξερεύνησης χερσαίων και θαλάσσιων πόρων.
  • Τα έργα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και παραγωγή.
  • Το Libyan Foundation προσκαλεί την Turkish Petroleum Corporation και τους εταίρους της να συμμετάσχουν σε χερσαία και θαλάσσια έργα στη Λιβύη.
  • Η Λιβύη εγγυάται τη σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων με την Turkish Petroleum Corporation για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου.
  • Τα δύο μέρη ενθαρρύνουν την Libyan Oil Corporation και την Turkish Petroleum Pipeline Corporation να δημιουργήσουν κοινές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
  • Τα δύο μέρη συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.
  • Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
  • Τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
  • Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή, με περίοδο γραπτής προειδοποίησης 3 μηνών.
  • Η λήξη του παρόντος Μνημονίου Συνεννόησης δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή υλοποιούνται.
  • Το υπόμνημα είναι γραμμένο στα τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και όλα τα κείμενα θεωρούνται εξίσου αυθεντικά.
  • Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς στην ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Τι προβλέπει το νέο παράνομο μνημόνιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news