facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στον Ερντογάν! «Κόψε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο»!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casus belli.
Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα γίνεται ειδική μνεία και στην Αγία Σοφία, με τους ευρωβουλευτές να αντιτίθενται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ως ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου (μετά από κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντής), καθώς και στη μετατροπή της σε τζαμί. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη θέση του ΕΚ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν δε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Αναστολή και όχι διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για αναστολή και όχι διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθώς ακούστηκε και αυτή η πρόταση από πολιτικές ομάδες του ΕΚ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΚ, «μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία». Δηλαδή δεν «πέρασε» η άποψη για πλήρη και οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Στα τέλη Φεβρουαρίου η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.
Στο ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την περσινή απόφαση της Τουρκίας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εκφράζουν ωστόσο τη λύπη τους που πολλές που από τις εξουσίες που παραχωρήθηκαν στον Πρόεδρο και την εκτελεστική εξουσία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διατηρούνται σε ισχύ, και συνεχίζουν να περιορίζουν ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Κοινοβούλιο παραμένει σοβαρά ανήσυχο για τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ελευθερία των ΜΜΕ και τη μάχη εναντίον της διαφθοράς, καθώς και για την «παντοδυναμία» του προεδρικού αξιώματος.
Ανησυχει επίσης βαθιά για τη συρρίκνωση του περιθωρίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, καθώς μεγάλος αριθμός ακτιβιστών, δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στη φυλακή.
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νέο σύνταγμα της Τουρκίας, το Κοινοβούλιο προτείνει οι τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ανασταλούν επίσημα.
Το ΕΚ στηρίζει τους Τούρκους πολίτες
Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τους Τούρκους πολίτες και να παραμείνουν προσηλωμένοι στον δημοκρατικό και πολιτικό διάλογο. Ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν (όχι μέσω της Άγκυρας, αλλά απευθείας στην τουρκική κοινωνία των πολιτών)για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους φοιτητές και τους δημοσιογράφους για την προώθηση και προστασία των δημοκρατικών αξιών και αρχών.
Εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης
Οι ευρωβουλευτές διατείνονται ότι για να παραμείνει η Τουρκία οικονομικά προσδεδεμένη στην ΕΕ, πρέπει να παραμείνει μια πόρτα ανοικτή για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι σχετικοί τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες βελτιώσεις στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.
Ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων
Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τα 72 κριτήρια που προσδιορίζονται στον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, προς όφελος των φοιτητών, των ακαδημαϊκών, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που έχουν οικογενειακούς δεσμούς στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό
Τέλος, όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, το ψήφισμα υπενθυμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την παροχή προσωρινής αρωγής στους πρόσφυγες. Το ΕΚ είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση και ο πληθυσμός της χώρας τήρησαν ιδιαίτερα φιλόξενη στάση προσφέροντας καταφύγιο σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ταυτόχρονα όμως παροτρύνει την Τουρκία να τηρεί την αρχή της μη επαναπροώθησης. Τα κράτη μέλη από την άλλη θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μια επανεγκατάσταση μεγάλης κλίμακας.
Η εισηγήτρια Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) είπε σχετικά: «Αν η ΕΕ παίρνει τις ίδιες τις αξίες της στα σοβαρά, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κατάληξη από την επίσημη αναστολή των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων έχουν αγνοηθεί πλήρως από την Άγκυρα. Εκτός από τις βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποδόμηση του κράτους δικαίου και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει την παγκόσμια αρνητική πρωτιά για τον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, το πρόσφατα αναθεωρημένο σύνταγμά της εδραιώνει τον απολυταρχισμό του Ερντογάν.»
«Καταλαβαίνω ότι μια παύση των συνομιλιών δε θα είναι θετική εξέλιξη για τους δημοκράτες της Τουρκίας. Για αυτό το λόγο, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Το Κοινοβούλιο, ως εκ τούτου, ζητά να διατεθούν εξειδικευμένοι πόροι για τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με ξεκάθαρες βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ περισσότερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί για τα προγράμματα ανταλλαγής και διαπροσωπικών επαφών».

Στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «ασήμαντη» για την Άγκυρα την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η δείχνει την ακροδεξιά τάση του ΕΚ».
alphatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στον Ερντογάν! «Κόψε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο»!"

Σκόπια: Η «πονηρή» απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για «Μακεδόνες του Αιγαίου»

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βόρειας Μακεδονίας, περί κατηγορίας πολιτών στην Ελλάδα που δεν μιλούν ελληνικά.

Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι δέχθηκε προβοκατόρικη ερώτηση από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία τον ρώτησε: «Μπορείτε να μου πείτε αν οι Μακεδόνες του Αιγαίου μιλούν Μακεδονικά;».

«Υπάρχει ορισμένη κατηγορία πολιτών στην Ελλάδα που δεν μιλάει ελληνικά, μιλάει άλλη γλώσσα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας. «Ομως, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίσουμε τι γλώσσα μιλάει ο καθένας. Αυτό θα είναι ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας», συμπλήρωσε.

Με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί και ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει. Οταν ρωτήθηκε για το αν η χώρα του νιώθει πως υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα- στον απόηχο του προκλητικού δημοσιεύματος του ΒBC που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις- ο Ντιμιτρόφ είχε απαντήσει «Και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης». Επιπλέον, όταν είχε ρωτηθεί αν η Βόρεια Μακεδονία θα στηρίξει κάποιους σε περίπτωση που ισχυριστούν ότι αποτελούν τέτοια μειονότητα και προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα συμφωνήσαμε».

Διάβημα από την Αθήνα

Πάντως, τα λεγόμενα του Μποσνιακόφσκι προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας. Το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα στα Σκόπια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Πάντως, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι καλύπτονται από τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και από πρόσφατη τοποθέτηση του Νικολά Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη της Σίας Αναγνωστοπούλου στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας είχε επισημάνει ότι τα μακεδονικά είναι γλώσσα που ομιλείται από τους πολίτες της χώρας του και τη διασπορά και πως δεν έχει καμία σχέση με τους Ελληνες Μακεδόνες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Η «πονηρή» απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για «Μακεδόνες του Αιγαίου» "

Νέα ήττα για Μέι: «Έχασε» για τέσσερις ψήφους και το no deal Brexit

Νέα ήττα, αυτή τη φορά για μόλις τέσσερις ψήφους, γνώρισε στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσε για το no deal Brexit, μία ημέρα μετά τον καταποντισμό της στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν οριακό, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν 312 κατά και 308 υπέρ της πρότασης Μέι.

Την ίδια στιγμή, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της Βρετανίας έχουν παρασκηνιακές επαφές με στελέχη δεξιών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στο ενδεχόμενο μίας παράτασης του Άρθρου 50 και έτσι να εξασφαλίσουν ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στο τέλος του μήνα χωρίς συμφωνία.

Θεωρητικά μία και μόνο χώρα αρκεί για να ασκήσει το δικαίωμά της σε βέτο ώστε να απορριφθεί οποιοδήποτε αίτημα της Βρετανίας. «Θεωρείται απίθανο μία τέτοια πρωτοβουλία να φέρει αποτέλεσμα, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν να λύσουν τα δικά τους θέματα με την ΕΕ, ωστόσο οι διεργασίες υπογραμμίζουν την επισφαλή θέση της Βρετανίας» αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Η καμπάνια Leave.EU έγραψε σήμερα, σε ένα μάλλον απειλητικό μήνυμά της στο twitter, για τις επαφές με τις αντίστοιχες ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, λέγοντας: «Το βρετανικό κατεστημένο θα κάνει καλά να θυμάται ότι η ευρωσκεπτικιστική σκηνή είναι μία στενά συνδεδεμένη ομάδα σε όλη την ήπειρο και σε άνοδο - μερικές (πολιτικές δυνάμεις) βρίσκονται τώρα στην εξουσία! Εάν οι πολιτικοί μας προδώσουν το Brexit και ψηφίσουν μία καθυστέρηση, ο Ματέο Σαλβίνι μπορεί να υπερασπιστεί τα 17,4 εκατομμύρια (εννοεί όσους ψήφισαν την αποχώρηση στο δημοψήφισμα) και να ασκήσει βέτο».

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο χρηματοδότης της καμπάνιας Leave.EU, 'Αρον Μπανκς, και ο 'Αντι Γουίγκμορ, επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την ιταλική επαρχία Βενετο, όπου είχαν συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του Σαλβίνι, σχετικά με ποια στάση θα κρατήσει η ιταλική κυβέρνηση σε μία παράταση του άρθρου 50.

Ο 'Αρον Μπανκς προσπάθησε να υποβαθμίσει τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι πρόκειται για συνωμοσιολογίες, ωστόσο, σήμερα ο πρώην ηγέτης του κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο είπε ότι η λύση για να μην εκλεγούν νέοι ευρωβουλευτές κομμάτων που υποστηρίζουν το Brexit είναι να ασκήσει βέτο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε οποιαδήποτε παράταση του άρθρου 50 και έτσι να εγγυηθεί ότι θα αποχωρήσει η Βρετανία στις 29 Μαρτίου.

Αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν στη Βαρσοβία με μέλη της πολωνικής κυβέρνησης με θέμα την κρίση του Brexit, στις οποίες μετείχαν οι πρώην υπουργοί Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Όουεν Πάτερσον.

Σύμφωνα με τον Guardian η γενική άποψη της πολωνικής κυβέρνησης είναι μάλλον υπέρ μίας παράτασης, ιδιαίτερα εάν υπάρξει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση από την Γαλλία και την Γερμανία, καθώς η χώρα έχει ήδη αρκετά ανοιχτά μέτωπα με την ΕΕ και δεν θα ήθελε να φανεί ως η αιτία ενός Brexit χωρίς συμφωνία που θα έβλαπτε την ευρωπαϊκή οικονομία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ήττα για Μέι: «Έχασε» για τέσσερις ψήφους και το no deal Brexit"

Οργή της Αγκυρας για την ευρωβουλή: Ασήμαντη η απόφαση, δείχνει την ακροδεξιά τάση τους

Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση της Αγκυρας για την ψηφοφορία στην ευρωβουλή υπέρ του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η απόφαση ήταν ασήμαντη, άκυρη και χωρίς αξιοπιστία», έγραψε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, AKP. «Δείχνει τη ροπή του κοινοβουλίου προς την ακροδεξιά ιδεολογία», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος, που με διαδοχικές αναρτήσεις έβαλλε κατά της ευρωβουλής. Μεταξύ άλλων, την κατηγόρησε ότι δεν έδειξε αλληλεγγύη για την επίθεση που δέχθηκε το τουρκικό κοινοβούλιο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αλλά τώρα δεν έχουν πρόβλημα να συνεργάζονται με ηγέτες πραξικοπημάτων», συνέχισε ο Τσελίκ, που κατηγόρησε τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ότι είναι «πιο κοντά σε υποστηρικτές της τρομοκρατίας παρά στη δημοκρατία». Σε άλλη ανάρτησή του, ανέφερε ότι η απόφαση της ευρωβουλής έχει ελάχιστη αξιοπιστία, ενώ σημείωσε ότι ο τουρκικός λαός πλήρωσε το τίμημα για την προστασία της δημοκρατίας.

«Κάθε φορά που θα βλέπετε αυτή την έκθεση θα θυμάστε πώς παραδώσατε την Ευρώπη ξανά στους ρατσιστές», κατέληξε ο Τσελίκ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή της Αγκυρας για την ευρωβουλή: Ασήμαντη η απόφαση, δείχνει την ακροδεξιά τάση τους "

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παραιτήθηκε μία μέρα πριν την αποπομπή του απ' την Attica Bank

Την πρόθεση του ΕΦΚΑ να τον αποπέμψει απ' την προεδρία της Attica Bank πρόλαβε σήμερα ο Π. Ρουμελιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτηση του απ' τη θέση του Προέδρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρουμελιώτης παραιτήθηκε και από μέλος του ΔΣ, πράγμα που δεν έγινε δεκτό.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο ΕΦΚΑ, που είναι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, ζήτησε την σύγκληση του ΔΣ της τράπεζας αύριο με θέμα τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με θέμα τη συγκρότηση νέας διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ είχε ζητήσει την αποπομπή του κ. Ρουμελιώτη διαπιστώνοντας ότι ασκούσε ως μη όφειλε εκτελεστικά καθήκοντα. Στην απόφαση της ΤτΕ βάρυνε επίσης και το γεγονός του πρόσφατου ξυλοδαρμού του διευθύνοντος συμβούλου κ. Θ. Πανταλάκη απ' τον κ. Ρουμελιώτη, πράξη με την οποία διασύρθηκε η τράπεζα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παραιτήθηκε μία μέρα πριν την αποπομπή του απ' την Attica Bank"

Δολοφονία Κωνσταντίνου Κατσίφα: Ακόμη δεν άρχισε η εισαγγελική έρευνα

Δημοσίευμα που αναφέρεται στην αντίθεση που ξέσπασε μεταξύ της Εισαγγελίας και της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Κρατικής Αστυνομίας, σχετικά με διερεύνηση ‘εθνικού μίσους’ στην Σκόντρα, αποκαλύπτει ότι η εισαγγελία Αργυροκάστρου, ακόμη, δεν άρχισε να διερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Με αφορμή τη διένεξη που ξέσπασε, όσον αφορά μία τελετή μνήμης που έγινε στα περίχωρα της πόλης Σκόντρα για να τιμηθούν οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι στρατιώτες που έπεσαν κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό το 1912-1913, γίνεται η σχετική μνεία για την Εισαγγελία Αργυροκάστρου.

Η αλβανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία θεωρεί ότι η εκδήλωση στη Σκόντρα ‘εγείρει το εθνικό μίσος’ ενώ η Εισαγγελία διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει σχετικό στοιχείο για να τεκμηριωθεί η εικασία αυτή.

Η υπόθεση έφθασε στο προσκήνιο από την ενόχληση δημοσιογράφου που ανέφερε πως ειπώθηκε ότι οι Μαυροβούνιοι πριν από πλέον ένα αιώνα είχαν εισέλθει στην Σκόντρα ως απελευθερωτές.

Ο Αλβανός δημοσιογράφος Μαρίν Μέμα είχε καταγγείλει την τελετή τον Δεκέμβριο ως ‘Σκάνδαλο’ στην εκπομπή «Αλβανικό Αποτύπωμα», όπως σημειώνεται.

Τα δύο αυτά αλβανικά θεσμικά όργανα, σημειώνει το δημοσίευμα, είχαν διαφωνίες και στο νότο (νότια Αλβανία), όταν η αντιτρομοκρατική είχε καταγγείλει στην Εισαγγελία για ‘ομιλία μίσους’ στην (ελληνική) μειονοτική περιοχή, όπου συχνά καταστρέφονται οδικές πινακίδες που είναι μόνο στην αλβανική γλώσσα.

Αυτό αναφέρεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ως πράξη μίσους, αλλά η Εισαγγελία του Αργυρόκαστρου απέρριψε τις καταγγελίες ‘λόγω μη εύρεσης των δραστών’.

«Προς το παρόν, η Εισαγγελία του Αργυρόκαστρου ερευνά το ζήτημα στις Βουλιαράτες, των διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Κατσίφα και πάλι για υποκίνηση πράξεων μίσους, ενώ η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων δεν έχει δώσει ακόμη οδηγίες για έρευνα στο φάκελο της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Κωνσταντίνου Κατσίφα: Ακόμη δεν άρχισε η εισαγγελική έρευνα"

Ευρωκοινοβούλιο: «Παγώνει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, υιοθετώντας την έκθεση της εισηγήτριας του φακέλου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Κάτι Πίρι για την Τουρκία.

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, υπήρξε τροπολογία για διακοπή των διαπραγματεύσεων, όμως αυτή απορρίφθηκε.

Πλέον, μετά την ψήφιση του κειμένου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο λόγος περνά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, το ψήφισμα, που χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: «Παγώνει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία"

Ο Φίλης αδειάζει Κυρίτση: Εγώ θυμάμαι νεκρούς από μολότοφ, της Marfin [βίντεο]

Με ευθύ τρόπο ο Νίκος Φίλης άδειασε μεγαλοπρεπώς τον συνάδελφό του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος είχε δηλώσει προκλητικά πως δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ, θυμίζοντάς του την Marfin.
«Εγώ θυμάμαι να υπάρχουν νεκροί από μολότοφ. Είναι η Marfin» είπε ο Νίκος Φίλης για να προσθέσει: «Μόνο που ξέρω ότι δεν πιάστηκαν ακόμα οι εγκληματίες αυτοί και γνωρίζω ότι οι μόνες καταδίκες που υπήρξαν για τον άδικο χαμό των τριών αν θυμάμαι καλά εργαζομένων, ήταν οι καταδίκες εις βάρος των υπευθύνων της τράπεζας. Που είχαν φτιάξει μια παγίδα, ένα κτίριο – παγίδα για τους εργαζόμενους».
Δείτε το βίντεο των δηλώσεων του Νίκου Φίλη στο Open:

Αφορμή της «κόντρας» είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα όπου προτείνεται να μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα η κατασκευή και κατοχή βομβών μολότοφ. Ενα θέμα που προκάλεσε - μεταξύ άλλων - και κόντρες στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στην ΕΡΤ για τον μετριασμό της ποινής στην κατοχή και ρίψη μολότοφ : «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δε θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο».
Δείτε το βίντεο με την επίμαχη δήλωση Γ. Κυρίτση στην ΕΡΤ:

ΝΔ για Κυρίτση: Ντροπή, τι έχει να πει στις οικογένειες θυμάτων της Marfin;
Την σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, στην ΕΡΤ, πως δεν γνωρίζει κάποιον που πέθανε από μολότοφ.
Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται: «Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φίλης αδειάζει Κυρίτση: Εγώ θυμάμαι νεκρούς από μολότοφ, της Marfin [βίντεο] "

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά εκτελούνται από το απόγευμα τα δρομολόγια των πλοίων μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων"

Υπόθεση Πετσίτη: Ανοίγουν οι λογαριασμοί του σε Ελλάδα και Κύπρο

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον Μανώλη Πετσίτη - πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Ο Μ. Πετσίτης εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να λειτουργούσε, μεταξύ άλλων, ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και να «αβαντάριζε» την εταιρεία ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία έχει «φεσώσει» τη ΔΕΠΑ με πάνω από 120 εκ. ευρώ.

Πλέον, μια νέα ιδιαιτέρως επιβαρυντική εξέλιξη για τον Μανώλη Πετσίτη έρχεται, αυτή τη φορά, από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως επίσης και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρου Κιτσάκου.

Η υπόθεση των ELFE και των οφειλών που η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προς τη ΔΕΠΑ ερευνάται εδώ και πολύ καιρό από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μάλιστα, για την πορεία αυτής της έρευνας και τα στοιχεία που ανακύπτουν ενημερώνονται αρμοδίως οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ενώπιον των οποίων εκρεμμούν σχετικές δικογραφίες.

Επιπλέον, η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και συγγενών των ελεγχόμενων προσώπων. Παράλληλα, η αρχή έχει ήδη στείλει, ερωτήματα προς αντίστοιχες αρχές στο εξωτερικό για τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Κεντρικά πρόσωπα όλων των προαναφερόμενων ενεργειών φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος και ο Μανώλης Πετσίτης.

Οι δυο δικογραφίες

Υπενθυμίζεται πως τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση των ELFE έχουν καταγράψει δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, αλλά και της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες. Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης διαβίβασε τα επίμαχα δημοσιεύματα στην ανάκριση ώστε να συσχετιστούν στις δυο παρεμφερείς έρευνες που είναι ανοιχτές:

Η πρώτη έρευνα αφορά στην υπόθεση του κ. Κιτσάκου, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τα χρέη του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Κιτσάκος σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι ο Μανώλης Πετσίτης πήγαινε στο γραφείο του ως απεσταλμένος της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ είχε αναφέρει: «Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Σπύρου Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».

Η δεύτερη έρευνα αφορά στην υπόθεση με τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και κατά 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική είσπραξής τους. Μάλιστα, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ, καθώς η ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Σύμφωνα με την καταγγελία, η λιπασματοβιομηχανία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Πετσίτη: Ανοίγουν οι λογαριασμοί του σε Ελλάδα και Κύπρο"

«Σκοτώνονται» Ερντογάν – Νετανιάχου! «Είσαι δικτάτορας»! – «Είσαι τύραννος που σφαγιάζει παιδιά»!

Τα... όρια της μεταξύ τους σχέσης δοκίμασαν για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νεταινάχου ότι είναι ένας «τύραννος» που «σφαγιάζει παιδιά», αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τον χαρακτήρισε «δικτάτορα», την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο ηγετών.

«Νετανιάχου, είσαι ένας τύραννος» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Άγκυρα, κατηγορώντας τον ισραηλινό ηγέτη ότι «σφάγιασε παιδιά Παλαιστινίων»

«Αυτός ο κλέφτης που ηγείται του Ισραήλ ετοιμάζεται να δικαστεί στη χώρα του. Γιατί ο Νετανιάχου και η γυναίκα του δικάζονται; Για κλοπή», πρόσθεσε υπαινισσόμενος την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του ισραηλινού ηγέτη σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Οι τόνοι ανέβηκαν αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ αφότου ο Νετανιάχου, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος «όλων των πολιτών του» αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού» και συνεπώς όχι της μεγάλης αραβικής κοινότητας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, κατήγγειλε χθες, Τρίτη, τον «κατάφωρο ρατσισμό» που εκδήλωσε –κατά τη γνώμη του– ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Ο Ερντογάν, ο τούρκος δικτάτορας, επιτίθεται στην ισραηλινή δημοκρατία, ενώ οι φυλακές του είναι γεμάτες από τούρκους δημοσιογράφους και δικαστές. Τί αστείο», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μήνυμα που μεταδόθηκε από τις υπηρεσίες του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η αντίδραση αυτή προκάλεσε νέα απάντηση του Καλίν σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Το κράτος του απαρτχάιντ το οποίο διοικεί έχει καταλάβει παλαιστινιακά εδάφη, σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, και φυλακίζει τους Παλαιστίνιους πάνω στην ίδια τους τη γη. Τα ψέματα και η πίεση δεν θα κουκουλώσουν τα εγκλήματά σας», έγραψε σε μήνυμα του στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης σήμερα για τις ταραχές που σημειώθηκαν χθες μεταξύ αστυνομικών και Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, καταγγέλλοντας ότι ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες εισχωρούν σε αυτόν τον άγιο τόπο.

«Μην μας προκαλεί. Ουδέποτε καταπίεσαμε Εβραίους σε αυτή τη χώρα, ουδέποτε κάναμε σε μια συναγωγή αυτά που κάνετε στην Πλατεία των Τζαμιών. Μην μας προκαλείτε, δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι», προειδοποίησε.

Τι είχε πει ο Νετανιάχου και αντέδρασε ο Ερντογάν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο περί «αστείου» αναφερόμενος στην κατηγορία εναντίον του περί «κατάφωρου ρατσισμού» την οποία εξακόντισε η Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα».

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, κατήγγειλε χθες Τρίτη τον «κατάφωρο ρατσισμό» τον οποίο εκδηλώνει, κατ’ αυτόν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ για τον ίδιο δεν αποτελεί έθνος-κράτος «όλων των πολιτών» του, αλλά αποκλειστικά και «μόνο του εβραϊκού λαού»: κατά συνέπεια, όχι της μεγάλης αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας.

Ερντογάν

«Ο Ερντογάν, ο τούρκος δικτάτορας, καταφέρεται εναντίον της ισραηλινής δημοκρατίας ενώ οι φυλακές είναι γεμάτες τούρκους δημοσιογράφους και δικαστές. Τι αστείο», ήταν η αντίδραση του Νετανιάχου, που περιέχεται σε ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε με αυτή τη φράση την Κυριακή σε τοποθέτηση που έκανε η ηθοποιός και μοντέλο Ροτέμ Σελά, αγανακτισμένη για τις θέσεις της δεξιάς κυβέρνησής του έναντι της αραβικής μειονότητας (17,5% του πληθυσμού).

Η ηθοποιός, που δέχθηκε επιθέσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίχθηκε από την ομότεχνή της Γκαλ Γκαντότ, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Wonder Woman».

«Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στο Ισραήλ», αντέτεινε ο Νετανιάχου, «το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία όπου όλοι οι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν δύο εκατομμυρίων Αράβων, απολαύουν ισότητα δικαιωμάτων».

«Όμως το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού και μόνο του εβραϊκού λαού», με το αστέρι του Δαυίδ στη σημαία, τα εβραϊκά επίσημη γλώσσα και αναγνωρισμένο το δικαίωμα όλων των Εβραίων του κόσμου να πάνε να ζήσουν εκεί, συμπλήρωσε ο δεξιός πολιτικός που διεκδικεί νέα θητεία στο αξίωμα την 9η Απριλίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκοτώνονται» Ερντογάν – Νετανιάχου! «Είσαι δικτάτορας»! – «Είσαι τύραννος που σφαγιάζει παιδιά»!"

Έντεκα οι προσαγωγές μετά την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Περίπου 30 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας έκαναν παρέμβαση, λίγο μετά τις 16:00, σε κτίριο όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην οδό Αμαλιάδος, στους Αμπελόκηπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τα συγκεκριμένα άτομα ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη Κέρκυρας. Στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 11 προσαγωγές έως αυτήν την ώρα.

Αργότερα, ο Ρουβίκωνας ανέβασε ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σχετικά με τη συγκεκριμένη παρέμβασή του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έντεκα οι προσαγωγές μετά την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Περιβάλλοντος"

Διαμαρτυρία προσφύγων στο Σύνταγμα - Πορεία στα γραφεία της ΕΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκεντρωση αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών και αντιπολεμικών συλλογικοτήτων στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να απομακρυνθούν από τις δομές φιλοξενίας και να βγουν από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας όσοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες συμπληρώνουν έξι μήνες από τη στιγμή της αναγνώρισής τους.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγελουν μέχρι το τέλος του μήνα συνολικά 600 πρόσφυγες θα απομακρυνθούν από τις δομές φιλοξενιας ενώ παράλληλα αναμένεται να σταματήσει και η οικονομική βοήθεια που τους δίνεται μέχρι και σήμερα.

Περίπου τριαντα άτομα πριν από λίγη ώρα κατευθύνθηκαν με πορεία μέσω της οδού Βασιλίσσης Σοφίας τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για μια άδικη απόφαση της Ε.Ε. να διώξει τους πρόσφυγες από την κατοικία τους και να σταματήσει την οικονομική βοήθεια […] Έχουμε ήδη θυσιάσει αρκετά! Δε θα φύγουμε από την κατοικία μας. Δε θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δε θα χάσουμε τα δικαιώματά μας», αναφέρει το κάλεσμα του Κινήματος Προσφύγων για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία προσφύγων στο Σύνταγμα - Πορεία στα γραφεία της ΕΕ"

Σε ΦΕΚ ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των αγροτικών φυλακών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, με την οποία εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης, μετά από πρόταση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) και την επεξεργασία αυτής από τη Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα τέσσερα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης (ΑΚΚ) της χώρας (Αγιάς/Χανίων, Κασσάνδρας/Χαλκιδικής, Κασσαβέτειας/Μαγνησίας, Τίρυνθας/Αργολίδας) και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας αποκτούν, για πρώτη φορά, εσωτερικό κανονισμό με λεπτομερείς διατάξεις, που ορίζουν ρόλους και καθήκοντα.

«Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ένας από τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα 2018-2020, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΑΚΚ και των εργαζομένων σε αυτά ενώ υιοθετείται και σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό και τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

1. Καταγράφονται, εξορθολογίζονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των συμβουλίων και των λοιπών οργάνων και υπαλλήλων των ΑΚΚ.

2. Διαχωρίζονται οι κρατούμενοι σε «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» και ορίζονται τα κριτήρια διαχωρισμού, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, καθώς και η οργάνωση της εργασίας τους.

3. Θεσμοθετείται το επισκεπτήριο μεταξύ συγγενών κρατουμένων ανάμεσα σε όμορα καταστήματα κράτησης.

4. Αποσαφηνίζεται και ενισχύεται η εποπτεία των ΑΚΚ από την κεντρική διοίκηση.

5. Θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο μέσω skype.

6. Κατοχυρώνεται ο έλεγχος από Ανεξάρτητη Αρχή (Συνήγορος του Πολίτη).

7. Θεσπίζεται βιβλίο ακροάσεων για τα αιτήματα των κρατουμένων και τις ενέργειες διευθέτησής τους, σύμφωνα με σχετική σύσταση της CPT.

Τα 7 αυτά σημεία αντιμετωπίζονταν ώς τώρα από κάθε αγροτική φυλακή είτε με απαρχαιωμένες πρακτικές είτε με αποσπασματικό τρόπο και πολλές φορές διαφορετικό, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, την ενιαία διοίκηση αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο κανονισμός αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών φυλακών, ενώ θα διευκολύνει και τη σχέση υπαλλήλων-κρατουμένων μέσα από ένα νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών (ΑΚΚ) και η αναδιοργάνωσή τους αποτελεί από το 2015 πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής και στρατηγικό στόχο για την προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και την απόκτηση εργασιακών δεξιοτήτων. Σ' αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν πρωτοβουλίες όπως είναι η διεύρυνση των κατηγοριών κρατουμένων που μπορούν να μεταχθούν σε ΑΚΚ, η σύσταση γυναικείου τμήματος αγροτικών φυλακών, η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και η κεντρική παρακολούθηση για τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού μοντέλου, η ανάδειξη των προϊόντων των ΑΚΚ στις πανελλήνιες εκθέσεις έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών και η αύξηση του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για εργασία σε ΑΚΚ».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ΦΕΚ ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των αγροτικών φυλακών"

Προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση της Data RC, για την εφημερίδα «Πελοπόννησος», δίνει διαφορά 7,5 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου για τη Δυτική Ελλάδα.

Η διαφορά φτάνει στις 9,5 μονάδες με βάση την αναγωγή επί των εγκύρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο συσπείρωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει περιθώρια συσπείρωσης.

Δημοσκοπική άνοδος καταγράφεται και για το ΚΙΝΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 28,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,8%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 9,05, το ΚΚΕ με 6,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,2%, ενώ εκτός μένουν Ένωση Κεντρώων (2,6%), η Ελληνική Λύση (2,0%), η Πλεύση Ελευθερίας (1,0%)

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 14,7%.
ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ                                              Θετική εξέλιξη    Ουδέτερη     Αρνητική 
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση"

Ευρωεκλογές 2019 – Έλενα Ακρίτα: Μου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφια αλλά αρνήθηκα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να είναι η Έλενα Ακρίτα ένα από τα πρόσωπα που θα έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιό του. Αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Το επιβεβαίωσε η ίδια η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στο Facebook, ευχαριστώντας, πάντως, τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που της έκανε.

Η ανάρτηση από την Έλενα Ακρίτα ήρθε μετά από δημοσίευμα στο protothema.gr, σύμφωνα με το οποίο ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης εκείνος που της έκανε την πρόταση να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Η Έλενα Ακρίτα, όμως, αρνήθηκε την πρόταση γιατί, όπως εξήγησε στην ανάρτησή της κάνει το ίδιο κάθε φορά που ένα κόμμα την προσεγγίζει και της προτείνει να είναι υποψήφια για τη Βουλή ή την Ευρωβουλή.

«Ο λόγος είναι ένας. Δεν μπορώ – και δεν θέλω – να συνδυάσω την δημοσιογραφία με την όποια κομματική στράτευση. Με βάση το δικό μου αξιακό σύστημα αυτά τα δυο είναι ασυμβίβαστα. Ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση», καταλήγει στην ανάρτησή της.

Δείτε την
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωεκλογές 2019 – Έλενα Ακρίτα: Μου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφια αλλά αρνήθηκα"

Κρατική χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για τα κόμματα - Δείτε πόσα παίρνει κάθε παράταξη

Λίγο πριν τις εκλογές και ενώ είναι σε δικαστική εκκρεμότητα η δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση κατανέμονται 15 εκατομμύρια ευρώ στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων για το τρέχον έτος.

Αναλυτικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 15425/2019 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κατανέμονται από την τακτική κρατική χρηματοδότηση 12,5 εκ. ευρώ και από την κρατική χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους στα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπ΄ αριθμ. 51776/23-12-2013 κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών έχει ανασταλεί κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης προς το πολιτικό κόμμα «Λαϊκός Σύνδεσμος –Χρυσή Αυγή» λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας που υπάρχει.

Ειδικότερα, η κατανομή των πoσών για την τακτική κρατική χρηματοδότηση ύψους 12.500.000 ευρώ και για την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους ύψους 2.500.000 ευρώ, στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων έχει ως εξής:

1-8
9-12
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατική χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για τα κόμματα - Δείτε πόσα παίρνει κάθε παράταξη"

Απίστευτος Κυρίτσης: Δεν θυμάμαι να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ

Στην απίστευτη δήλωση ότι «δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ», προχώρησε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, θέλοντας να μετριάσει τις αντιδράσεις για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Σημειώνεται ότι με τις ρυθμίσεις που προτάθηκαν στον διάλογο, μειώνονται οι ποινές τόσο για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.
Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δε θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Προφανώς ο βουλευτής Κυρίτσης δεν θυμάται τους νεκρούς της Μαρφίν που προκλήθηκαν από ρίψη μολότοφ, ούτε οι δημοσιογράφοι της εκπομπής του το θύμισαν... Μάλιστα ο Γιώργος Κυρίτσης- που δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από τις μολότοφ- πρόσθεσε ότι«ευτυχώς στις συγκρούσεις στο δρόμο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχαν τραγικά περιστατικά».  Δήλωσε πάντως ότι στο διάλογο πρέπει να ξαναδούν και το θέμα του βιασμού, αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Κυρίτσης απάντησε και στα πυρά που εκτοξεύει η ΝΔ για την καθυστέρηση στη δική της Χρυσής Αυγής, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «άφησε 110 δικογραφίες σε μία δίκη και προσπαθεί να χρεώσει την καθυστέρηση στην κυβέρνηση».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα των 21 ημερών που δόθηκε για τη διαβούλευση του νέου Ποινικού Κώδικα αλλά τόνισε οτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Δεν τους έφτανε ο Νόμος Παρασκευόπουλου, τώρα φέρνουν και Ποινικό Κώδικα "χάδι" για τους εγκληματίες» σχολίασε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.  Στο μήνυμά του στο Twitter έγραψε μάλιστα πως «αν δεν τον αποσύρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα τον καταργήσει».
Η κυβέρνηση δέχτηκε όμως σκληρή κριτική και από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Επίσης σκληρή κριτική έκανε και στις διατάξεις για τον ορισμό του βιασμού.
ΝΔ για Κυρίτση: Μόνο ντροπή
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
@neademokratia
Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτος Κυρίτσης: Δεν θυμάμαι να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ "

Καιρός: Έφτασε τους -2 η θερμοκρασία στην Πάρνηθα!

Τις τελευταίες ώρες ο καιρός μας έδειξε (ξανά) το… κακό του πρόσωπο. Το νέο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε προβλήματα και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό του τους ισχυρούς ανέμους αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Ο καιρός άλλαξε από τη… μια μέρα στην άλλη και θα ξαναλλάξει τις επόμενες ώρες, αφού η κακοκαιρία υποχωρεί σταδιακά.

Σήμερα, πάντως, το κρύο είναι τσουχτερό και ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν στο Νέο Καύκασο Φλώρινας (-6,9), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-5,4), στη Βλάστη Κοζάνης (-2,6), στο Περτούλι Τρικάλων (2,5), στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-2,3), στο Μέτσοβο (-2,2), στη Φλώρινα (-1,9) και στην Πάρνηθα (-1,8 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων).



Σήμερα Τετάρτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Στερεά, Θεσσαλία και Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα θα φαινόμενα τα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα βόρεια ηπειρωτικά και μικρή πτώση στην υπόλοιπη χώρα. Οι βόρειοι άνεμοι, που τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης έφθαναν κατά τόπους τα 9 μποφόρ, θα εξασθενήσουν σταδιακά και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Σήμερα (13.03.2019) το μεσημέρι πιθανόν να υπάρξουν μικροπροβλήματα ή δυσκολία στην οδήγηση κυρίως στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Στερεάς, της Μαγνησίας, της Εύβοιας, του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης, όπου αναμένονται βροχοπτώσεις.


Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο το μεσημέρι της Τετάρτης – Χάρτης meteo.gr

Θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν την Τρίτη και, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ισχυρότερες ριπές έως χθες το βράδυ, είχαν καταγραφεί στην παξιμάδα Καρύστου (121 χλμ/ώρα), στην Απείρανθο Νάξου (116 χλμ/ώρα), στην Πορταριά Πηλίου (106 χλμ/ώρα), στο Βόλο (97 χλμ/ώρα), και στη Σαμοθράκη (106 χμ/ώρα).

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και της Θράκη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις καταιγίδες τόπους αυξημένες στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις καταιγίδες τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στα ορεινά, βαθμιαία όμως από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 1000 μέτρα). Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο Πέμπτη 14-03-2019

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες στην ανατολική νησιωτική χώρα μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 ενισχυόμενοι στο Ιόνιο το απόγευμα σε 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στο Αιγαίο τοπικά 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο, αλλά τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έφτασε τους -2 η θερμοκρασία στην Πάρνηθα!"

Πολλά προβλήματα στην Εύβοια από ανέμους που φτάνουν τα 10 μποφόρ

Δυνατοί άνεμοι που φτάνουν τα 10μποφόρ χτύπησαν την Εύβοια προκαλώντας ζημιές σε διάφορες περιοχές του νησιού. Στο λιμάνι του Μαντουδίου προκλήθηκαν κι άλλες ζημιές στην προβλήτα του, η οποία πλέον είναι στα όρια της κατάρρευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΛΝΕ σήμερα περιμένει την πρώτη μελέτη για τις ζημιές που είχαν γίνει στο προηγούμενο καιρικό φαινόμενο την Ωκεανίδα, ώστε να προχωρήσει σε προσωρινές παρεμβάσεις.
limani3
Βέβαια, το έργο γίνεται πιο δύσκολο, αφού οι χθεσινοί δυνατοί άνεμοι σάρωσαν και εξακολουθούν να σαρώνουν τα πάντα. 
Στην Κεντρική Εύβοια έχουν σημειωθεί πτώσεις δέντρων και διακοπές του ρεύματος σε περιοχές του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 4,00 τα ξημερώματα μέχρι τις 10,30 το πρωί της Τετάρτης
tvstar
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει κάποια χωριά και στην Βόρεια Εύβοια από κολόνες της ΔΕΗ που έσπασαν και από δέντρα που έπεσαν. Μετά από επικοινωνία του tvstar.gr με τη ΔΕΔΔΗΕ  σε λίγη ώρα θα αποκατασταθεί και εκεί το πρόβλημα.
Καταπτώσεις σημειώθηκαν πάλι στο δρόμο Ροβιές-Ιστιαία, αλλά στο σημείο επεμβαίνουν από νωρίς μηχανήματα της περιφέρειας.

Από την Σκύρο δεν απέπλευσε το καράβι λόγω των δυνατών ανέμων.

Κακοκαιρία επικρατεί και στη Νότια Καρυστία. Χιονόνερο πέφτει στις περιοχές, χωρίς να υπάρχουν όμως τόσο δυνατοί άνεμοι όσο στην υπόλοιπη Εύβοια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολλά προβλήματα στην Εύβοια από ανέμους που φτάνουν τα 10 μποφόρ"

Αφέθηκε ελεύθερο το μοντέλο με τα ναρκωτικά στο Χονγκ Κονγκ

Αθώα έκρινε το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ την 21χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου η οποία είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 στο αεροδρόμιο να μεταφέρει 2,52 κιλά κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Σάκη Κεχαγιόγλου, η απόφαση του δικαστήριου για την αθώωση της 21χρονης από τη Μυτιλήνη ήταν ομόφωνη και το μοντέλο αφέθηκε ελεύθερο. 

Στην απολογία της πριν από λίγες ημέρες η νεαρή Ελληνίδα είχε αρνηθεί τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη των ναρκωτικών που εντόπισαν οι αρχές του Χόνγκ Κονγκ στο σάκο της.

Το ενδεχόμενο αθώωσή της πάντως είχε χαρακτηριστεί «έκπληξη» από τον κ. Κεχαγιόγλου ο οποίος σε σημερινή δήλωσή του δηλώνει «ευτυχής που διαψεύστηκα».

montelo03


«Εκφράζω τη χαρά και θα έλεγα τη συγκίνησή μου για την ομόφωνη αθώωση της Ειρήνης. Η άρτια προετοιμασία της υπεράσπισής της επί 17 μήνες και η άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους στο Χονγκ Κονγκ απέδωσαν τους καρπούς τους. Ήμουν ως γνωστόν επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα της δίκης λόγω της αυστηρότατης νομοθεσίας που ισχύει στην Κίνα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που αισθάνομαι ευτυχής επειδή διαψεύστηκα» ανέφερε στη δήλωσή του ο Σάκης Κεχαγιόγλου..
montelo05

Η απολογία της 21χρονης

Η απολογία της 21χρονης την περασμένη Δευτέρα διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και κατά τη διάρκειά της η νεαρή κοπέλα αναφέρθηκε στη ζωή της στη Μυτιλήνη και περιέγραψε τις δουλειές που έκανε εκεί. Όπως είπε, είχε εργαστεί σε βενζινάδικο, σε κατάστημα ρούχων και σε καφέ, ενώ ανέφερε ότι ως κόρη αστυνομικού είχε βρεθεί πολλές φορές στο αεροδρόμιο μαζί με τον πατέρα της, γνώριζε για τον έλεγχο μέσω των ακτίνων «χ» και πως εξ αυτού του λόγου, δεν θα ήταν δυνατόν, η ίδια να επιχειρήσει να μεταφέρει ναρκωτικά μέσω του αεροδρομίου στο Χονγκ Κονγκ.

montelo04

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της απολογίας της η 21χρονη αναφέρθηκε στη στενή φιλική σχέση που διατηρούσε με έναν άνδρα Ρουμανικής καταγωγής, ονόματι Πέτρο, ο οποίος όπως ανέφερε ήταν εκείνος που της πρότεινε να πάνε πρώτα στην Αντίς Αμπέμπα και έπειτα στο Χονγκ Κονγκ με προοπτική για την ίδια να κάνει καριέρα στο χώρο του μόντελινγκ.

Όπως υποστήριξε η νεαρή κοπέλα, ο Πέτρος της είχε εκδώσει τα εισιτήρια και της είχε προετοιμάσει το ταξίδι. «Του είχα απολυτή εμπιστοσύνη, δεν είχα λόγο να υποψιαστώ κάτι» είπε στην απολογία της η 21χρονη.

montelo01
montelo02

Σε ό,τι αφορά στο σακ - βουαγιάζ που είχε στη κατοχή της και μέσα στο οποίο εντοπίστηκε η ποσότητα ναρκωτικών, η ίδια ανέφερε πως ο στενός της φίλος της έδωσε ένα σάκο για να βάλει τα ρούχα της. Ο σάκος, αυτός όπως είπε, ήταν ιδιαίτερα ελαφρύς όταν τον έπιασε στα χέρια της και ως εκ τούτου δεν είχε κανένα λόγο να υποψιαστεί οτιδήποτε.

Μάλιστα, προς ενίσχυση του ισχυρισμού της η νεαρή κοπέλα ανέφερε πως δέχθηκε τρεις ελέγχους στις αποσκευές της και στον τρίτο μόνο βρέθηκαν τα ναρκωτικά. «Αν γνώριζα ότι ο σάκος περιείχε ναρκωτικά γιατί να μην τον πετάξω;» διερωτήθηκε στο δικαστήριο.

Περιγράφοντας εκείνες τις στιγμές όπου οι αρχές του Χονγκ Κονγκ την εντόπισαν με τα ναρκωτικά, η 21χρονη περιέγραψε τα συναισθήματα που την κατέκλυσαν και το σοκ που υπέστη.

kexagioglou_ar

Στην ουσία, κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η 21χρονη ανέφερε πως είναι θύμα του άλλοτε στενού της φίλου, ο οποίος όπως τόνισε ενώ εκείνη υφίσταται όσα υφίσταται εκείνος βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεχίζει τη ζωή του χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα όπως ανέφερε ο φίλος της, μετά τη σύλληψή της εξαφανίστηκε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφέθηκε ελεύθερο το μοντέλο με τα ναρκωτικά στο Χονγκ Κονγκ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news