Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι "οφείλει να σέβεται, και στον τομέα οριοθέτησης της ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο" έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram».
Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία έχει, όχι μόνον οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία, για τις τρεις χώρες, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι "ο τρόπος οριοθέτησης της ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου θ’ αποτελέσει και ένα γενικότερο προηγούμενο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου αναφορικά με αυτή την οριοθέτηση".
"Την οριοθέτηση της ΑΟΖ διέπουν κυρίως οι διατάξεις της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, μέσω των οποίων κωδικοποιήθηκε το Δίκαιο της Θάλασσας. Τις διατάξεις αυτές πρέπει να τις εφαρμόσουμε πιστά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ καθεμιάς Χώρας στην περιοχή μας. Και εμείς, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος σε συνεργασία με την Αίγυπτο, το πράττουμε. Δυστυχώς, η Τουρκία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, και μάλιστα πολλές φορές με άκρως αυθαίρετο ως προκλητικό τρόπο" είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Οφείλουμε όλοι -δηλαδή όχι μόνον οι τρεις χώρες μας αλλά, γενικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ -να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται, και στον τομέα οριοθέτησης της ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο, συγκεκριμένα δε το Δίκαιο της Θάλασσας".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι, δήθεν, δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay, καθώς "το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει νομολογήσει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay, επειδή έχει γίνει αποδεκτό, μέσω προσχωρήσεως, από μέγιστο αριθμό κρατών, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ήτοι κανόνες που δεσμεύουν τους πάντες, ακόμη και κράτη, τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή". Άρα "οφείλουμε όλοι ν’ αναρωτηθούμε τι προηγούμενο θα εδημιουργείτο διεθνώς, αν ανεχόμαστε τέτοιες αυθαίρετες ερμηνείες από την Τουρκία ως προς τις διατάξεις περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Πως θα μπορούσαμε ν’ αντιταχθούμε, και μάλιστα με κυρώσεις, σε τέτοιες συμπεριφορές άλλων κρατών, αν θ’ ανεχόμασταν, χωρίς κυρώσεις, τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εις βάρος του διεθνούς δικαίου που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ;"
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Αιγύπτου, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η επίσκεψη "επιβεβαιώνει, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Επίπεδο, που προκύπτει από τις πολλές πτυχές της συνεργασίας μας, οι οποίες διαρκώς διευρύνονται", σημειώνοντας ότι επί προεδρίας Αλ Σίσι, "οι πατροπαράδοτες καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενισχύθηκαν σημαντικά".
Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες της Αιγύπτου κατά της τρομοκρατίας του ISIS, λέγοντας ότι "ιδίως η Δύση και, πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Αίγυπτο, επί των ημερών του Προέδρου Αλ Σίσι, το ότι αποτελεί αναντικατάστατο ανάχωμα εναντίον της τρομοκρατίας. Και μάλιστα της πιο στυγνής τρομοκρατίας, εκείνης του ISIS, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "ραγδαία" πρόοδο στις σχέσεις Αιγύπτου και ΕΕ "προς την κατεύθυνση της οποίας η Ελλάδα, όπως καθένας γνωρίζει, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο", όπως είπε, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται "και στο ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται πλέον πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αιγύπτου στη ευρύτερη περιοχή".
"Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Μέση Ανατολή αφορά, πέραν των γειτονικών χωρών, κατ’ εξοχήν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως απέδειξαν και τα στυγερά εγκλήματα της τρομοκρατίας του ISIS. Κι όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν, δυστυχώς, όσο έπρεπε παρούσα όταν υπήρχε αδήριτη ανάγκη να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να μην επεκταθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και για ν’ ανακοπεί, εν τη γενέσει της, η τρομοκρατία του ISIS" δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, αναφέροντας ότι τα θεσμικά "εργαλεία" για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού πυλώνα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υπάρχουν και είναι επαρκή, αλλά και πως οφείλουμε να εργασθούμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. "Είναι ήδη αρκετά αργά. Και δεν πρέπει να φθάσουμε σε σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή. Σε καμία περίπτωση" κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση για το πρόγραμμα «Nόστος – Η επιστροφή» που έχει έδρα την Αλεξάνδρεια, σημείωσε ότι "με τις δράσεις του εφαρμόζει τις αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν στην Αίγυπτο, στις 2 Οκτωβρίου 2017, κατά την πρώτη Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπου επισφραγίσθηκε η αρχή μίας νέας, κοινής, πορείας των τριών Κρατών. Τότε, ως βασικός άξονας της συνεργασίας, επελέγη να είναι η διασπορά των τριών λαών, οπότε τα θέματα της ομογένειας καθενός από τους τρεις λαούς αποφασίσθηκε να ενταχθούν στο πλαίσιο της ατζέντας των συνομιλιών, όπου και άρχισαν να συζητούνται διεξοδικώς. Επιδιώχθηκε, έτσι, να δοθεί μια σημαντική ώθηση για συνεργασία μεταξύ των διασπορών, η οποία να οδηγήσει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αντίστοιχων παροικιών".
ΑΠΕ - ΜΠΕ/enikonomia