facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ζάεφ στην ΕΡΤ: Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα & θα επικυρωθεί η συμφωνία

Στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ελληνική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ άνοιξε τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Έκκανε έκκληση στον Πάνο Καμμένο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεξετάσουν τη θέση τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για το γεγονός πως η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί τελικά να μην εφαρμοστεί καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις τόσο στα Σκόπια όσο και στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστκά είπε «η συμφωνία, μάλλον από μόνη της δείχνει ότι δεν είναι εύκολη και γι’ αυτό κι έχει ανοίξει αυτή η δημόσια συζήτηση. Αλλά πρόκειται για δύο δημοκρατικές χώρες και είναι καλό να υπάρχουν δημόσιες συζητήσεις.
Η δημόσια συζήτηση στο τέλος θα αναδείξει την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι με τη συμφωνία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φιλία και να εξασφαλίσουμε θετικό μέλλον που θα εγγυάται το μέλλον των πολιτών της Ελλάδας και της χώρας μου, γνωρίζοντας πως ό,τι μέχρι τώρα ήταν εμπόδιο αυτά τα 27 χρόνια να αναπτυχθούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, επιτέλους θα μπει στην άκρη και θα δημιουργήσει μια δυνατότητα για συνεργασία σε κάθε επίπεδο: σε οικονομικό, πολιτιστικό, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στον αθλητισμό, σε όλους τους τομείς. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες και πιστεύω ότι έχουμε τόσες δυνατότητες μπροστά μας, από τις οποίες οι πολίτες από μόνοι τους θα διαπιστώσουν ότι φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς.
Ανησυχώ μήπως δεν εφαρμοστεί η συμφωνία
Εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι. Και ο ομόλογός μου ο Αλέξης Τσίπρας είναι απλός άνθρωπος. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το τέλος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε και οι δύο σ’ αυτή την υπόθεση, όπως πιστεύουν και οι δύο υπουργοί μας, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ από την πλευρά μας.
Αλλά σίγουρα εμείς είμαστε μόνο για να υπηρετούμε τον λαό, οι πολίτες αποφασίζουν μέσω των δικών τους θεσμών, η Ελλάδα μέσω της Βουλής κι εδώ στη χώρα μου μέσω του δημοψηφίσματος που θα έχουμε, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, για να μπορούν έτσι οι πολίτες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αλλάζει το συνταγματικό μας όνομα να εκφράσουν τη βούλησή τους. Είμαι πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές. Ξέρω ότι οι πολίτες μας θέλουν φιλία με την Ελλάδα, θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι όσο και να είναι επίπονο και δύσκολο το ζήτημα, είμαι σίγουρος ότι θα αδράξουν το μέλλον και το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι επώδυνο ζήτημα για την Ελλάδα. Δεν είναι τόσο εύκολο. Εγώ καταλαβαίνω όλους τους ανθρώπους που έχουν κριτική τοποθέτηση επί του θέματος. Πιθανότατα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν όλοι ότι αυτό φέρνει μόνο οφέλη και για τις δύο χώρες. Ξέρω ότι οι πολιτικοί ηγέτες του ελληνικού λαού και της αντιπολίτευσης, θεωρούσαν σημαντικό η λύση να είναι «erga omnes» και αυτό ήταν πιθανότητα ένα από τα πιο δύσκολα σημεία κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα γίνονται σκέψεις για δημόσιο διάλογο σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθεί, αλλά επίσης πιστεύω ότι και εκείνοι που διαφωνούν θα πειστούν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε το δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του Προέδρου Ιβάνοφ
Απόδειξη ότι η συμφωνία είναι δίκαιη, είναι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στις δύο χώρες έχουν επικριτική θέση ως προς τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έκαναν εξίσου υποχωρήσεις και εξίσου αποκόμισαν οφέλη. Αλλά στο τέλος και οι δύο χώρες είναι αυτές που κερδίζουν. Οι δύο λαοί κερδίζουν και για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι η δημόσια συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας μου εξελίσσεται έτσι, που η αντιπολίτευση είναι από τη μία πλευρά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και από την άλλη είναι κατά της συμφωνίας, μ’ έναν τρόπο που δεν στέκει.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αναγκάσει όλους εμάς τους πολιτικούς να ακούσουμε τους πολίτες, δηλαδή και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, επειδή όλοι εμείς υπηρετούμε τους πολίτες. Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και μ’ αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές και η υπογραφή εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, ώστε να αναμένουμε να κυρώσει τη συμφωνία και η Ελληνική Βουλή.
Απευθύνω έκκληση στον Πάνο Καμμένο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξαναδούν την συμφωνία – Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο φιλικές και τουριστικές
Ξέρετε εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και πιστεύω ότι θα αντιληφθούμε όλοι μας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τους πολίτες και τις χώρες μας. Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Καμμένο και στον κ. Μητσοτάκη. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν εκεί που έπρεπε να δεχτώ την αιτιολόγηση για ποιο λόγο το όνομα θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό με συνταγματικές αλλαγές. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ήταν ότι αν δεν κλείσει μ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρωτικά το θέμα, στο μέλλον θα προκύψουν και νέα προβλήματα. Και αυτό είναι γεγονός. Όσο αυτό και να ήταν δύσκολο, αυτό ήταν το σημείο καμπής. Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας.
Το άρθρο 7, παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό μας και απ’ αυτήν την άποψη εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες.
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μ’ αυτό. Εμείς αυτό το σεβόμαστε και θέλουμε σ’ αυτή τη βάση να οικοδομήσουμε τη φιλία μας. Με τον αμοιβαίο διαχωρισμό αυτών των ζητημάτων ταυτότητας, διότι η ταυτότητα είναι αίσθημα, δεν μπορεί να ορισθεί με συμφωνίες. Δεχόμενοι την χρήση «erga omnes», πιστεύω ότι και τα ζητήματα ταυτότητας που συζητιούνται προστατεύονται στην ελληνική πλευρά. Θέλω να απευθυνθώ σ’ αυτούς και να τους καλέσω να δουν αυτό το ζήτημα μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές.
Οι διευκρινίσεις περί μακεδονικής ταυτότητας
Λοιπόν εμείς δεχόμαστε την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Εκεί είναι οι φίλοι μας όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Ασπροβάλτα, στη Λάρισα, παντού όπου πηγαίνουμε, και πιστεύω απόλυτα ότι σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες στην περιοχή Μακεδονία θα αποδεχθούν αυτό που ειλικρινά εμείς πιστεύουμε. Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής Ιστορίας της Μακεδονίας. Εμείς διαφέρουμε στο πλαίσιο αυτών των συνόρων, με τη δική μας ιδιαιτερότητα, με τον πολιτισμό μας, με την Ιστορία μας, η οποία μπορεί μόνο να είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί κανέναν από τους άλλους πολιτισμούς. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων λειτουργεί μόνο ως όφελος. Εμείς δείξαμε στον κόσμο ένα πρότυπο για το πώς επιλύονται τα ζητήματα ταυτότητας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη. Και εγώ είμαι περήφανος, όταν έχω μια τέτοια συμφωνία. Είναι μια συμφωνία φιλίας. Είμαι πεπεισμένος πως όλοι οι ηγέτες στην Ελλάδα, όχι μόνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να βλέπουν τη θετική πλευρά. Το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ας δούμε ότι είναι μισογεμάτο, για να μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες μας κάποιο νερό, οι οποίοι μέχρι τώρα μ’ αυτό το πρόβλημα αντιμετώπιζαν εμπόδια στη συνεργασία τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και με ανεπίλυτο το ζήτημα αυτό, είχαμε πάνω από 1.200.000 επισκέψεις στην Ελλάδα, ενώ είμαστε 1.600.000 πολίτες στη χώρα. Η φιλία υπάρχει μεταξύ των λαών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς.
Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Περιμένουμε στις 12 Ιουλίου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, όλοι μαζί. Πιθανότατα θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες μετά το επιτυχές δημοψήφισμα, χρόνος που μας επαρκεί για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία. Έτσι, το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση.
Πότε θα κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Σκοπίων
Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες. Γι’ αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου. Με το επιτυχές δημοψήφισμα είμαι πεπεισμένος ότι όλοι στο Κοινοβούλιο θα ακούσουν αυτό που ο λαός θα πει στο δημοψήφισμα και ανάλογα θα ψηφίσουν. Αυτό σήμερα λαμβάνουμε ως μήνυμα, ακόμα και από τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και αυτός θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλα όσα ακολουθούν ως επόμενη φάση. Το ίδιο και η αντιπολίτευση. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό είναι Δημοκρατία, αλλά μετά το δημοψήφισμα ακολουθούν οι συνταγματικές αλλαγές. Αναμένουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία που υπογράψαμε και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση του πρωτοκόλλου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το δημοψήφισμα θα είναι δεσμευτικό
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους. Για εμάς, επιτυχές δημοψήφισμα σημαίνει 50% συν ένας συμμετοχή και το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό για όλους. Όλοι συμφωνούμε μ’ αυτό. Είμαστε δημοκρατική χώρα, ο λαός μας εκλέγει και πρέπει να τον υπηρετούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός θα είναι υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, επειδή το ερώτημα πιθανότατα θα είναι αν είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι το ερώτημα επειδή τα δύο αυτά θέματα είναι αλληλένδετα. Και από την άποψη αυτή, όταν οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους, οι πολιτικοί, η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβαστούμε. Ίσως το ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”». Γιατί αυτό είναι το θέμα. Πιστεύω, ότι οι πολίτες θα είναι απόλυτα θετικοί.
Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα ισχύσει μόνο όταν κυρωθεί η συμφωνία και από την Ελλάδα
Μετά την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, θα έχει κυρωθεί και από τις δύο πλευρές και θα τεθεί σε ισχύ. Και αυτό σημαίνει ότι τότε θα είμαστε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, για όλους τους γείτονές μας, για όλες τις χώρες τους κόσμου, για όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Με τις συνταγματικές αλλαγές, όπως θα ανοίξουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι θα προχωρά και η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό. Κάθε κεφάλαιο αφορά όλους τους θεσμούς και έτσι η χρήση θα μπαίνει σταδιακά και στο εσωτερικό. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε με τα κεφάλαια, για να προχωρήσει πιο γρήγορα και η χρήση το εσωτερικό. Με την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που όλοι περιμένουμε να μην είναι αργότερα από το 2025, η χώρα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Περιμένουμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε
Περιμένουμε ότι θα λάβουμε πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, με την οποία ουσιαστικά θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την εισδοχή. Αυτές θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, οπότε περιμένουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στη «Μακεδονία» με το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές και η κύρωση από την Ελλάδα. Αμέσως μετά αρχίζει η δεύτερη φάση της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ που είναι η κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης από τα κράτη-μέλη και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος που θα την κυρώσει, εφόσον και εμείς εκπληρώσουμε τα συμφωνηθέντα.
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, όπως και ο λαός μας με το γεγονός ότι λάβαμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019. Αυτό είναι δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σ’ αυτές τις συνθήκες έχουμε κι εμείς να κάνουμε το δημοψήφισμα. Έχουμε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούμε για τη διαδικασία screening που προηγείται της έναρξης του ανοίγματος των κεφαλαίων και της προετοιμασίας των διαπραγματευτικών ομάδων. Κάπου τον Ιούνιο του 2019 θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Αυτό κατέστη εφικτό, χάρη τους φίλους μας. Πρώτος νέος φίλος η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία, που έπεισαν τη Γαλλία. Φυσικά ευχαριστώ όλα τα κράτη-μέλη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη «Μακεδονία» και την Αλβανία. Χάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να πείσουν τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών τη Γαλλία και την Ολλανδία, ότι αξίζει να λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έχουμε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα και λάβαμε από την Κομισιόν σύσταση άνευ όρων για έναρξη διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία που πετύχαμε με την Ελλάδα χαιρετήθηκε και από το Συμβούλιο των υπουργών και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, στάσης και ηγεσίας. Αυτό που έδειξε ένας πρωθυπουργός χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας, συνιστά πρότυπο ευρωπαϊκής ηγεσίας και ευρωπαϊκής συμπεριφοράς σ’ όλη αυτήν τη διαδικασία μαζί με εμάς για την επίλυση αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος. Είναι κάτι που έχει αξία για την Ευρώπη κι αποτελεί ωραίο μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό η Ευρώπη θα είναι πολύ θετική απέναντί μας, όπως θα είναι πολύ θετική απέναντι και στην Ελλάδα. Και απ’ αυτήν την άποψη ένα μόνο θα πω. Πιθανότατα βρεθήκαμε δύο άνθρωποι, εγώ και ο Αλέξης Τσίπρας, που αγαπάμε πολύ τις χώρες μας τόσο πολύ, που δεν υπολογίζουμε τις πολιτικές μας καριέρες. Σημασία έχει το μέλλον των χωρών μας. Αναγνώρισα αυτήν την αγάπη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας για τη χώρα του. Τα αισθήματα που κυριαρχούν στο Βόρειο τμήμα της Ελλάδας, τη Μακεδονία, τα γνωρίζει. Ο παππούς του είναι από την Καβάλα. Τα αισθήματα αυτά τα εξέφρασε ανοιχτά. Κάποια στιγμή γίναμε και νομικοί στις συνομιλίες, αλλά μιλήσαμε για την ουσία. Κάποιες στιγμές μιλήσαμε και για τις οικογένειές μας.
Τα αγκάθια προς τη συμφωνία με κυρίαρχο το erga omnes
Το «erga omnes» ήταν το θέμα. Επειδή το πιο επώδυνο θέμα στη συμφωνία είναι η εσωτερική χρήση του ονόματος και η ανάγκη να αλλάξει στο Σύνταγμα. Είναι επώδυνο ζήτημα. Ραγίζει την καρδιά. Τη δική μου και του λαού μου. Αλλά δίνει μεγάλη προοπτική για τους πολίτες μας. Δημιουργούμε έναν καινούργιο φίλο, τον νότιο γείτονά μας με τον οποίο πρέπει να αναπτύξουμε τεράστια φιλία. Ανοίγει προοπτική για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στη Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός.
Όσο και αν είναι δύσκολο, καταλαβαίνω τους πολίτες μου. Και για μένα είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο, ξέρω όμως ότι οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται και να εξασφαλίζουν ένα καλό μέλλον για τα παιδιά και τις επερχόμενες γενιές. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Μπορεί και να στοιχίσει στην πολιτική καριέρα τη δική μου και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ξέρω ότι οι δύο χώρες μας θα έχουν οφέλη. Αυτό ήταν το επώδυνο θέμα. Όταν συναντηθήκαμε στη Σόφια με ρώτησε ο Αλέξης για την οικογένειά μου και εγώ για τη δική του. Του είπα ότι εκείνη την ημέρα η γυναίκα μου με τα παιδιά μου ήταν στη Θεσσαλονίκη. Ήταν σε εμπορικό κέντρο για ψώνια. Κι εκείνος με ρώτησε πώς κι έτσι. Του είπα ότι η Θεσσαλονίκη από τη Στρώμνιτσα, όπου μένω, απέχει 100 χιλιόμετρα. Τα Σκόπια απέχουν 160 χιλιόμετρα. Είμαστε εκεί κάθε μέρα. Οι πολίτες από το νότιο μέρος της χώρας μας πηγαίνουν συνέχεια στην Ελλάδα. Έχουν δεσμούς οι πολίτες των χωρών μας. Ήρθαμε πιο κοντά σ’ αυτή τη διαδικασία και αυτό μας βοήθησε να κάνουμε αυτό το γενναίο βήμα με αγάπη προς τις χώρες και τους λαούς μας. Κάναμε ένα ιστορικό βήμα για το οποίο είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα δουν τα οφέλη όχι σε 5 και 10 χρόνια αλλά σε 5 και 10 μήνες.
Καθοριστικής σημασία η συνάντηση με τον Τσίπρα στο Νταβός
Εκεί είχαμε δύο ώρες κατ’ ιδίαν συζήτηση. Μιλήσαμε για τα πάντα. Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου ο Αλέξης, μου άνοιξε την καρδιά του κι έπρεπε και εγώ να κάνω το ίδιο. Πράγματι ανοίξαμε τις καρδιές στο τραπέζι κι αποδείξαμε ότι και οι δύο έχουμε τη βούληση να βρούμε λύση. Υποσχεθήκαμε ότι ακόμα κι αν δεν βρούμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας. Αυτό το οφείλουμε στους πολίτες μας. Μετά αναφερθήκαμε στις ανάγκες. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τι είναι το ελάχιστο που περιμένει ο ελληνικός λαός. Εγώ μίλησα για τον δικό μας λαό και τι αναμένει. Κατά κάποιο τρόπο προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Τότε βάλαμε τα θεμέλια για να δώσουμε ώθηση στους δύο υπουργούς, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη δημιουργικότητά τους, την εφευρετικότητα και την αγάπη τους προς τη χώρα τους, ώστε να βρουν λύση την οποία σε πολιτικό επίπεδο εμείς οι πρωθυπουργοί καθορίσαμε.
Στη Σόφια πλέον μπήκαμε στη συζήτηση των θεμάτων ταυτότητας για εμάς και στο θέμα της χρήσης «erga omnes» που αποτελούσε προτεραιότητα για την Ελλάδα. Μάλλον ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές. Μίλησα για το «erga omnes», που σημαίνει χρήση παντού, διεθνώς και στο εσωτερικό. Εκεί τότε, κυριολεκτικά διαχωρίσαμε ποια είναι τα συναισθήματα του τμήματος του πληθυσμού της Ελλάδας που ζει στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι οποίοι αισθάνονται Έλληνες Μακεδόνες.
Πάνω σ’ αυτό βρήκαμε τρόπο πως να μην αρνηθούμε όλα εκείνα που αποτελούν την κληρονομιά μας, την ιδιαιτερότητά μας, τη διαφορετικότητά μας. Σ’ αυτό το σημείο επανέλαβα τις θέσεις μας. Ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις προς την Ελλάδα. Εγγυόμαστε το απαραβίαστο των συνόρων και σεβόμαστε όλη την ελληνική κληρονομιά. Η Ελλάδα έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας στον κόσμο, έχει ιστορικό ρόλο σε όλα τα Βαλκάνια και είναι ο ηγέτης των Βαλκανίων. Γιατί είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τότε είπα ότι από όλες αυτές τις απόψεις μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και πιστεύω ότι αυτό ήταν το σημείο καμπής.
Στη δεύτερη συνάντηση, γιατί είχαμε δύο συναντήσεις στη Σόφια, μιλήσαμε για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν». Και οι δύο είπαμε ότι αξίζει να πάμε πίσω στις χώρες μας, να μιλήσουμε με τους προέδρους και την αντιπολίτευση και ξέρουμε τι συνέβη. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι συναντήσεις μας στη Σόφια.
Δύσκολο το διάστημα πριν τις Πρέσπες
Υπήρξε ένα πολύ δύσκολο διάστημα πριν από τις Πρέσπες. Εγώ μίλησα γι’ αυτό στα δικά μας Μέσα Ενημέρωσης, όταν είδα ότι πλέον υπήρχε αδιέξοδο και δεν θα ήταν εφικτή η συμφωνία. Ήταν πολύ δύσκολο διάστημα. Πολύ δύσκολες μέρες. Ήμασταν στα τηλέφωνα εγώ και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών μας, συνεχώς. Έγιναν προσπάθειες για δημιουργικότητα στη διατύπωση των λέξεων στη συμφωνία, που θα αποτελούσαν επαρκή εγγύηση για εμάς και για την Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός εμένα, πιστεύοντας ότι δώσαμε ό,τι είχαμε. Αυτές οι στιγμές αποδεικνύουν ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία. Είπαμε ο ένας στον άλλον, σε ευχαριστώ φίλε μου που έκανες τα πάντα. Ίσως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε περισσότερα. Ας κρατήσουμε τη φιλία μας και τη φιλία των πολιτών μας. Το σκεφτήκαμε όμως λίγο και διαπιστώσαμε, ο Αλέξης πρωτίστως αλλά κι εγώ, ότι έρχεται Σαββατοκύριακο. Είπαμε ας ξεκουραστούμε και μήπως τη Δευτέρα, που θα είμαστε πιο ξεκούραστοι, να προσπαθήσουμε ξανά. Περάσαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή στις συνομιλίες και κατάλαβα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε και τα τελευταία βήματα. Να κατανοήσω εγώ την ελληνική πλευρά και ο Αλέξης τη δική μου για να κάνουμε τελικά την τομή και να πάρουμε την απόφαση. Οι τελευταίες συνομιλίες αφορούσαν στη δημιουργικότητα τη δική μου και του Αλέξη στις διατυπώσεις. Εκείνη τη στιγμή είπαμε πως πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε νομικοί και να γίνουμε πολιτικοί. Να μιλήσουμε για την ταυτότητα για το όνομα και για τη χρήση του ονόματος και πώς θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό. Σε όλους τους θεσμούς.
Αντιμετωπίσαμε με εντιμότητα όλα τα θέματα. Ήμουν πολύ προσεκτικός για το θέμα της ταυτότητας των πολιτών της Ελλάδας που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι κάναμε κάτι καλό και ξέρω ότι οι πολίτες μας θα το υποστηρίξουν.
Χάθηκαν 25 χρόνια, όλα θα ήταν πιο εύκολα το 1993 ή το 1994
Θα ήταν πιο εύκολο για την Ελλάδα και για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αν το λύναμε το 1992, το 1993 ή το 1994. Τότε θα ήταν πιο εύκολο. Όλη αυτή την περίοδο συνέβησαν πολλά πράγματα που άλλαξαν την κατάσταση προς το χειρότερο. Κι όπως εναλλάσσονταν οι κυβερνήσεις γίνονταν όλο και πιο δύσκολο. Και ίσως αυτήν τη στιγμή για εμάς να είναι ακόμα πιο δύσκολο. Αλλά αν δεν το λύναμε θα ήταν ακόμα δυσκολότερο για τους επόμενους. Και θα υπάρξουν επόμενοι πολιτικοί. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Δεν είναι όμως αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό είναι οι χώρες να πηγαίνουν μπροστά. Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις κάτι καλό για τον λαό και για τους πολίτες σου. Είμαι πεπεισμένος ότι όχι αργότερα από την Άνοιξη του 2019 ή τα μέσα του 2019, ο ελληνικός λαός θα δει μονάχα οφέλη. Μόνο θετικά πράγματα απ’ αυτήν τη συμφωνία. Το ίδιο και ο λαός στο δικό μας μέρος της Μακεδονίας, όχι στο ελληνιστικό. Θα δει μονάχα οφέλη. Ξέρω ότι κάθε συμφωνία φέρνει πρόοδο, προοπτικές και από την άποψη αυτή προσωπικά στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες τη Ελλάδας, να μας βλέπουν ως φίλους. Είμαστε ο βόρειος γείτονάς σας. Έχουμε σαφώς διαχωρισμένα τα θέματα ταυτότητας. Αλλάζουμε το Σύνταγμά μας, επειδή πιστεύουμε σ’ αυτήν τη φιλία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρει ευμάρεια και ευημερία στους πολίτες της Ελλάδας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», που στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ στην ΕΡΤ: Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα & θα επικυρωθεί η συμφωνία"

Πόσες χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια

Στη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, κυρίως στα διοικητικά, οι οποίες έπεσαν κατω απο τις 200.000, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσυνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στις αιτιάσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο υπουργός μάλιστα εκτίμησε, ότι με τα μέτρα που εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων οι δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης, σε 2 χρόνια οι εκκρεμείς υποθέσεις θα μηδενιστούν. Υπενθυμίοζει δε, ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούσαν περίπου 310.000 υποθέσεις.

Ολόκληρη η δηλωση του υπουργού εχει ως εξής :

«Ο πρόεδρος του κόμματος "Το Ποτάμι" κ. Σταύρος Θεοδωράκης, στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στο πρόβλημα της εκκρεμότητας πληθώρας υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια. Χαρακτηριστικά τόνισε, ότι ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων εκκρεμούν περίπου 200.000 υποθέσεις. Η αναφορά αυτή είναι σωστή, διότι αυτή την ώρα ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων εκκρεμούν περίπου 195.000 υποθέσεις.

Θέλω όμως να πληροφορήσω τον κ. Θεοδωράκη, για κάτι που προφανώς δε γνωρίζει, διότι αν το γνώριζε, θα επαινούσε την Κυβέρνηση: Το 2015 παραλάβαμε συνολική εκκρεμότητα στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας 310.000 υποθέσεις, με τάση αυξητική και σήμερα όχι μόνο έχουμε αναστρέψει την αυξητική πορεία της εκκρεμότητας, αλλά την έχουμε περιορίσει στον αριθμό που προανέφερα. Πρόκειται περί ενός επιτεύγματος της Κυβέρνησης, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μείωσε εντυπωσιακά τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Τα νομοθετικά μέτρα που πήραμε, ο εκσυγχρονισμός της Διοικητικής Δικονομίας, η εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η στελέχωση των Δικαστηρίων κυρίως σε διοικητικό προσωπικό, απέφεραν άμεσα τα προμνησθέντα αποτελέσματα. Με τη διεξαγωγή των δικών μέσω τηλεδιάσκεψης, που ευελπιστώ να αρχίζει να εφαρμόζεται περί τα τέλη τού έτους, υπολογίζουμε ότι η εκκρεμότητα στα Διοικητικά Δικαστήρια θα μηδενιστεί, μέσα σε δύο χρόνια. Στην ίδια κατεύθυνση εργαζόμαστε και για την άρση των καθυστερήσεων στην Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη, όπου ήδη έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσες χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια"

Αυστρία: Ψηφίστηκε το δωδεκάωρο ημερήσιας εργασίας και η εβδομάδα 60 ωρών

Η αυστριακή Βουλή ενέκρινε σήμερα τον αμφιλεγόμενο νόμο της κυβέρνησης για την θέσπιση δωδεκάωρου ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομάδας εργασίας.

Με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όπως επίσης με τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, εναντίον του οποίου είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Σάββατο τεράστια - για τα αυστριακά δεδομένα - πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων, προηγήθηκε πολύωρη και ιδιαίτερα έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1 η Σεπτεμβρίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2019, που προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με την νέα παράταση του ωραρίου χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Αυτό, σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης και του νόμου, «υποτίθεται» ότι θα είναι προαιρετικό και θα αφορά υπερωρίες που προβλέπονταν και στο παρελθόν, αν και είναι βέβαιο, όπως σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Η πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε αίτημα που είχε καταθέσει νωρίτερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν με δριμύτητα το γεγονός ότι πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ την εμπρόθεσμη έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Κερν, έκανε λόγο για την «μαζικότερη χειροτέρευση εδώ και τρεις δεκαετίες», καταγγέλοντας τον νόμο της κυβέρνησης ως «άδικο, ανώριμο και παντελώς παράλογο», ενώ επισήμανε ότι βλέποντας κανείς τους εκπροσώπους της οικονομίας και της βιομηχανίας να πανηγυρίζουν για τον νόμο, επειδή έγινε όπως παραγγέλθηκε, καταλαβαίνει ποιος ωφελείται από αυτόν.

Πρόκειται για μία επίθεση κατά των εργαζόμενων και «εσείς θα περάσετε στην ιστορία όχι μόνον ως προδότες των εργαζομένων, αλλά γιατί κάνετε την αδικία πρόγραμμα σας», τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, απευθυνόμενος προς τους επικεφαλής της κυβέρνησης, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η πολύωρη έντονη συζήτηση συνοδεύτηκε από πινακίδια που ύψωναν οι μεν βουλευτές της συμπολίτευσης με τα συνθήματα "8 ώρες την εβδομάδα παραμένουν" ή "40 ώρες την εβδομάδα παραμένουν", οι δε βουλευτές της αντιπολίτευσης με απαγορευτικά σήματα της οδικής κυκλοφορίας στα οποία ήταν διαγραμμένοι οι αριθμοί «12» και «60».

ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Ψηφίστηκε το δωδεκάωρο ημερήσιας εργασίας και η εβδομάδα 60 ωρών "

Σωματεία Δ. Αττικής: Ζητούν άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Με αίτημα να κλείσει οριστικά η χωματερή της Φυλής νέα κινητοποίηση διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιούλη, Σωματεία και Φορείς της Δυτικής Αθήνας και Αττικής στο κέντρο της Αθήνας, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής  Χαμαλίδης, προέδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, (την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω), ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους κατοίκους του Γραμματικού γιατί κοινά είναι τα αιτήματα μας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, για προστασία του περιβάλλοντος, για τη ζωή που μας αξίζει».
Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα «το κλείσιμο δηλαδή της χωματερής λόγω καθίζησης, δεν είναι κάτι που προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία! Δεν χωράει άλλο σκουπίδι! Δεν μπορεί να σκάβουμε το βουνό για να δημιουργούμε και νέες επιφάνειες και ακριβώς στο ίδιο μέρος να εναποθέτουμε τα απορρίμματα, το πρόβλημα με το πρόσφατο ρήγμα ή άλλα παρόμοια είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθούν», ενώ υπογράμμισε πως «συνειδητά με ταξική επιλογή επιλέγουν να οδηγηθούμε σε υποτιθέμενα αδιέξοδα προκειμένου να επιλεγούν τρόποι διαχείρισης και χώροι που θα εξυπηρετούν την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
Επίσης, ανέφερε πως «για το ότι ζούμε δίπλα στη χωματερή, για το ότι πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, για την ανεργία και τη φτώχεια που χτυπάει τις περιοχές μας δε φταίει το «κακό μας ριζικό»» αλλά η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η Περιφέρεια Αττικής που στηρίζει αυτήν την πολιτική αλλά και η σημερινή διοίκηση του δήμου Φυλής.
Τέλος, έθεσε τις διεκδικήσεις των σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, επισημαίνοντας πως «δεν σταματάμε με τη σημερινή κινητοποίηση. Προγραμματίζουμε από κοινού τις επόμενες κινήσεις μας. Παραμένουμε αταλάντευτοι στους στόχους μας και δεν είμαστε το πρωί σε υπουργικά γραφεία, στην Περιφέρεια και στον ΕΣΔΝΑ και το απόγεμα «αντιπολιτευόμαστε» τις αντιλαϊκές επιλογές αυτές ή το κόμμα ή τη δημοτική παράταξη που ανήκουμε, μας γνωρίζει όλους ο εργατόκοσμος των περιοχών μας».
Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μιχάλης Ζαχαρίας, γραμματέας του Συλλόγου ΕΒΕ στο δήμο Μαραθώνα.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των σωματείων και φορέων, το μέλος της ΚΕ και περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, καθώς επίσης, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου.
Οι διαδηλωτές με πορεία -στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν απορριματοφόρο του Δήμου Πετρούπολης- έφτασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό. Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό» και «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ’ το Θριάσιο η χωματερή». Εκεί συνάντησαν κατεβασμένα τα ρολά και τον υπουργό Π. Σκουρλέτη να έχει «χαθεί» παρά το γεγονός πως είχε ενημερωθεί για τη σημερινή συγκέντρωση και πορεία. Αμέσως μετά, ο Β. Σίμος και ο Θ. Χαμαλίδης,απευθυνόμενοι στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου, ενώ σημείωσαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκαιο των αιτημάτων.
Τα Σωματεία και οι φορείς διεκδικούν:
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Ήδη η διοίκηση του Συνδέσμου ψήφισε, πριν λίγες μέρες, την αύξηση των τελών κατά 5 ευρώ τον τόνο από 44 στα 49 με άμεσο αντίκτυπο στα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα Υγιεινής, Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σωματεία Δ. Αττικής: Ζητούν άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής"

Ογκώδες συλλαλητήριο στην Κοζάνη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 20:00, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συλλόγων της περιοχής εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό κι ομιλία του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το Kozan.gr






5454
Kozan4
Kozan6
IMG_0168
Kozan2
Kozan3
Διαβάστε Περισσότερα » "Ογκώδες συλλαλητήριο στην Κοζάνη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών"

Μετάθεση αξιωματικού της ΕΛΑΣ με ... ταυτότητα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Η υπόθεση αφορά σε αστυνομική διεύθυνση της Βόρειας Ελλάδας. Ή εάν προτιμάτε σε αστυνομική διεύθυνση της Μακεδονίας- αστυνομικών της Νότιας περιφέρειας της. Η υπόθεση αφορά σε
δύο υπαστυνόμους.

Ο ένας, υποβάλει αίτημα μετάθεσης στο Μεταγωγών της αστυνομικής διεύθυνσης με δικές του δαπάνες, ενώ υπηρετεί σε τμήμα μεγάλης κωμόπολης. Ο δεύτερος, συνάδελφος και ομοιόβαθμος του όχι.

Μετά τη συνεδρίαση του αρμόδιου συμβουλίου των μεταθέσεων κατώτερων αξιωματικών, η απόφαση προκαλεί θυμηδία. Ο υπαστυνόμος που έκανε την αίτηση για μετάθεση στο Μεταγωγών της αστυνομικής διεύθυνσης παραμένει ως έχει και ο υπαστυνόμος που δεν υπέβαλε αίτημα μετακίνησης, δεδομένου ότι εκεί είναι το σπίτι του, η σύζυγος, τα παιδιά του και από εκεί κάνει το μεταπτυχιακό του, λαμβάνει εντολή μετάθεσης για το ... Μεταγωγών της αστυνομικής διεύθυνσης με έξοδα δημοσίου. Ο τελευταίος σε λίγους μήνες πρόκειται να προαχθεί στο βαθμό του αστυνόμου.

Μετά την αρχική έκπληξη για τον ... ανορθόγραφο σολοικισμό, το ερώτημα είναι γιατί; Πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν πως ο υπαστυνόμος που πήρε πόδι, δεν καθόταν καλά! Είχε αναγάγει την έννοια του καθήκοντος σε πράξη και αντί να κάθεται στα καφέ της πόλης, συνέτασσε δικογραφίες για παράνομη λειτουργία καταστημάτων και δεν έσβηνε κλήσεις αυτοκινητιστών που βεβαίωναν οι υφιστάμενοι του.

Η παρουσία του είχε προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση σε επιχειρηματίες και φορτηγατζήδες της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την απέχθεια τους για το πρόσωπο του στον βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής.

Η συνέχεια είναι γνωστή.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάθεση αξιωματικού της ΕΛΑΣ με ... ταυτότητα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ"

Αυστρία – Ουγγαρία πιέζουν για επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα

Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα με την Αυστρία και την Ουγγαρία να ζητούν επιτακτικά επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ με τον Ούγγρο ομόλογό της Β. Όρμπαν, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά το αγεφύρωτο χάσμα που τους χωρίζει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά ο Όρμπαν ζήτησε επιτακτικά να αρχίσει η επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, σε μία άλλη συνάντηση, αυτή του Αυστριακού καγκελάριου, Σ. Κουρτς και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χ. Ζεεχόφερ επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ σε συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ιταλία για τις επιστροφές προσφύγων.

Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος της αποκαλούμενης «Νότιας Διαδρομής» με τον Γερμανό υπουργό να δηλώνει πως στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας θα συζητηθούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, κυρίως, δε, όσα πρέπει να γίνουν για το κλείσιμο της Νότιας Διαδρομής.

Οι ακανθώδεις συνομιλίες Μέρκελ - Όρμπαν

Ήταν τόσο μεγάλο το χάσμα μεταξύ τους που ακόμη και η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, «σημαδεύτηκε» από τις έντονες διαφωνίες τους.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους: πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και αυτό έχει κάποια σχέση με το βασικό μήνυμα της Ευρώπης, την ανθρωπιά», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω πως η ψυχή της Ευρώπης είναι η ανθρωπιά και, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ψυχή και να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην Ευρώπη με αυτές τις αξίες, τότε η Ευρώπη απλώς δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την ανάγκη και τη δυστυχία».

«Η Ευρώπη δείχνει καλύτερα την ανθρωπιά της, αφαιρώντας τα κίνητρα που έχουν οι πρόσφυγες να έρθουν στην ήπειρο» ήταν η αιχμηρή απάντηση του Β. Όρμπαν για να καταλήξει: «Αν η βοήθεια που προσφέρει η Ευρώπη στους μετανάστες οδηγεί τους ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία στο συμπέρασμα ότι μπορούν να έλθουν, τότε θα έλθουν… Θα πρέπει να είμαστε φιλεύσπλαχνοι χωρίς να δημιουργούμε έναν παράγοντα έλξης και ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουμε για το κάνουμε είναι να κλείσουμε τα σύνορα και να στείλουμε βοήθεια (στις χώρες αυτές), και όχι να αφήνουμε να έρχονται άνθρωποι που φέρνουν προβλήματα».

«Η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα»

Ο Όρμπαν τόνισε ακόμη πως το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ουγγαρία αλλά η Ελλάδα, ακόμη και αν εκεί δεν καταγράφονται όλοι οι πρόσφυγες, γι’ αυτό και η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα.

«Το θέμα είναι ότι η Ουγγαρία δεν είναι το πρώτο σημείο εισόδου, σε ό,τι αφορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο σημείο εισόδου είναι η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα ή στην Βουλγαρία- και κυρίως στην Ελλάδα. Και εκεί συχνά συμβαίνει ότι δεν καταγράφονται».

Όπως είπε, στρατηγικός στόχος της Ουγγαρίας είναι να προστατεύσει την Ευρώπη ώστε η εσωτερική αγορά, η οποία προστατεύεται από την Σένγκεν να μπορεί να λειτουργήσει ανεμπόδιστα. «Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και το ότι πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά που προστατεύεται από τη Σένγκεν. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα, κι εκεί όμως αυτό δεν έγινε. Εμείς όμως τους καταγράφουμε, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτό πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία».

«Είμαστε ο Καπετάνιος των Συνόρων»

Η θέση της Ουγγαρίας σχετικά με την μετανάστευση δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, συνέχισε ο Βίκτορ Όρμπαν κι επισήμανε ότι «η Ουγγαρία έφτιαξε έναν φράχτη στα νότια σύνορα ώστε να ανακτήσει το έλεγχο στην ίδια της την επικράτεια». Είναι αδύνατο κάποιος να παρακάμψει την τήρηση των νόμων και να μπει στην Ουγγαρία, τόνισε, για να καταλήξει: «Η Γερμανία μπορεί να είναι σίγουρη ότι εμείς, ως ένα είδος "Καπετάνιου των Συνόρων", προστατεύουμε όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και την Γερμανία. Παίρνουμε από τους ώμους της Γερμανίας ένα μεγάλο βάρος με το να μην αφήνουμε κανέναν να μπει στην Ουγγαρία. Η συζήτηση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι νομικής Γερμανίαύσης».

Κλείσιμο της «Νότιας Διαδρομής» ζητούν Κουρτς - Ζεεχόφερ

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα γίνονται ακόμη πιο έντονες, δεδομένης και της κοινής θέσης που εξέφρασαν σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος της αποκαλούμενης «Νότιας Διαδρομής» για τους πρόσφυγες και προανήγγειλαν πως το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζεεχόφερ υποστήριξε πως πρόκειται για τόσο πολύπλοκες συζητήσεις, ώστε στο τέλος τα κεντρικά σημεία των συμφωνιών θα πρέπει να τεθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία – Ουγγαρία πιέζουν για επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα"

Προκαλούν οι Τούρκοι για το άσυλο στον τρίτο αξιωματικό: Άλλη μία απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα

Αντικείμενο σκληρής και προκλητικής κριτικής για την Ελλάδα αποτέλεσε η απόφαση να δοθεί άσυλο και σε τρίτο Τούρκο αξιωματικό, από τους οκτώ που έφθασαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου.

Για «άλλη μία απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα» κάνει λόγο στον τίτλο της η Hurriyet, με τη Sabah να κινείται στο ίδιο ύφος αναφέροντας ότι «η Ελλάδα έδωσε άσυλο σε άλλον έναν πραξικοπηματία».

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλούν οι Τούρκοι για το άσυλο στον τρίτο αξιωματικό: Άλλη μία απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα"

Σχοινάς: Δεν θα βρείτε πολλούς να νοσταλγούν το πρώτο εξάμηνο του 2015

«Δεν θα βρείτε πολλούς ανθρώπους σε αυτό το κτίριο να νοσταλγούν το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς τη συμπλήρωση τριών ετών από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά ο κ. Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει την επέτειο των τριών χρόνων από το δημοψήφισμα αλλά και την πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό σε σχέση με το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας, ανέφερε:

«Δεν θα βρείτε πολλούς ανθρώπους σε αυτό το κτίριο να νοσταλγούν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εδώ στην Επιτροπή προτιμούμε να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω. Ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του ψηφίζει εδώ και οκτώ χρόνια για την παραμονή της χώρας του στο ευρώ.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Επιτροπή του είναι περήφανοι που έχουν συμβάλει σε αυτό και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα και τη επιστροφή της στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα που τελειώνει στις 20 Αυγούστου, το Eurogroup έλαβε τις αποφάσεις στις 21 Ιουνίου που καθορίζουν τις παραμέτρους της ενισχυμένης εποπτείας για τη μεταμνημονιακή περίοδο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχοινάς: Δεν θα βρείτε πολλούς να νοσταλγούν το πρώτο εξάμηνο του 2015 "

DW:Το απατηλό όνειρο των Ελλήνων

Ενόψει της 20ής Αυγούστου, που σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, οι γερμανοί αναλυτές προχωρούν ήδη σε έναν πρώτο απολογισμό.

Σε εκτενείς τους αναλύσεις και άρθρα, οι γερμανοί αρθρογράφοι επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα οικονομικά και εάν όντως μπορεί να γιορτάζεται το τέλος της κρίσης.
Ιδιαίτερα απογοητευτικός είναι ο απολογισμός του οικονομικού περιοδικού Manager Magazin. Μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο «σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα του 2000 και συνεπώς είναι φτωχότερη σε σχέση με την εποχή προ-ευρώ. […]. Γενικά η Ελλάδα παραμένει ένα πεδίο οικονομικής καταστροφής με αμυδρά σημάδια ανάκαμψης. Οι οργισμένες διαμαρτυρίες έδωσαν τη θέση τους στην παραίτηση. Ακόμη και η μισητή Τρόικα των ξένων επιτηρητών παραμένει στη χώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Augsburger Allgemeine που καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Μπορεί από το 2017 η οικονομία της Ελλάδας να αναπτύσσεται και πάλι, αλλά με εμφανώς πιο αδύναμους ρυθμούς από τους προσδοκώμενους. Υπό αυτή την έννοια δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή οι πιστωτές αναζητούσαν κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται κάτι σαν ‘εποικοδομητικές πιέσεις'. Το εργαλείο στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup ακούγεται τόσο αυστηρό που καθιστά το όνειρο των Ελλήνων για μια ζωή χωρίς έξωθεν καθοδήγηση σχεδόν απατηλό. Διότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία του ESM έως το 2066».
Spiegel: Πενιχρά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις
Oι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα απέφεραν μόλις 5,1 δις ευρώ
Oι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα απέφεραν μόλις 5,1 δις ευρώ
Υπό τον τίτλο «Η εκποίηση της Ελλάδας αποφέρει ελάχιστα χρήματα» το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel προχωρά σε έναν απολογισμό από το πεδίο που αποτέλεσε βασικό πυλώνα της πολιτικής διάσωσης, τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ιδιαίτερα φτωχός ο απολογισμός που παρουσιάζεται και ο οποίος στηρίζεται μάλιστα σε στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης: όπως προκύπτει από απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς, από το 2011 μέχρι το 2017 οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα απέφεραν μόλις 5,1 δις ευρώ. «Και αυτό παρότι τα έσοδα έπρεπε να είναι δεκαπλάσια. Ο στόχος των 50 δις ευρώ συμφωνήθηκε το 2015 ως μέρος του τρίτου προγράμματος, παρότι θεωρούνταν ήδη και τότε μη ρεαλιστικός».
Σύμφωνα με το Spiegel οι βασικοί λόγοι των καθυστερήσεων που σημειώνονται είναι οι πολιτικές αντιδράσεις αφού «όπως και οι προκάτοχοί του έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ουσία κατά των ιδιωτικοποιήσεων». Ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται υπό την πίεση του χρόνου και σε μια κακή οικονομική συγκυρία που δεν επιτρέπει καλές τιμές πώλησης.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Το απατηλό όνειρο των Ελλήνων"

Και δεύτερο «ναι» από τη Βουλή των Σκοπίων στη συμφωνία των Πρεσπών

Επικυρώθηκε ξανά ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για νέα ψηφοφορία, μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκεόργκε Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Σήμερα, το κοινοβούλιο των Σκοπίων έκανε δεκτή τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» με 69 ψήφους (απείχε ένας βουλευτής).

Πλέον, η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Και δεύτερο «ναι» από τη Βουλή των Σκοπίων στη συμφωνία των Πρεσπών"

Τσίπρας: Είστε πολιτικός απατεώνας - Μητσοτάκης: Έχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές

Σε οξύτατους τόνους ξεκίνησε η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση γαι την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους και σκαιούς χαρακτηρισμούς κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον οποίο αποκάλεσε «πολιτικό απατεώνα» και «ψεύτη» ενώ πολλές φορές χρησιμοποίησε τη λέξη ντροπή κατηγορώντας τον ότι πήγε στο Βερολίνο για να διασφαλίσει ότι θα περικοπούν οι συντάξεις.

Σε αντίστοιχο τόνο ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχει γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές» ενώ του θύμισε τη μαντινάδα του Παύλου Πολάκη ότι «το όχι θέλει Έλληνες, το ναι θέλει προδότες». Από τα βέλη του κ. Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο παρατήρησε ότι δεν είναι στα έδρανα της Βουλής, με τον πρόεδρο της ΝΔ να χαρακτηρίζει «σαχλαμάρες» τα όσα έχει πει για τη στάση του απέναντι στη συμφωνία για το Σκοπιανό. 


Τσίπρας: Βγαίνουμε με ασφάλεια από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου

«Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει καθαρά και με ασφάλεια από τα μνημόνια. Ε
κεί που τρεις δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν, εμείς τα καταφέραμε» είπε ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στο βήμα της Βουλής ξεκινώντας τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία και την τελευταία απόφαση του Eurogroup.

«Κύριε Μητσοτάκη σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε. Δεν ξέρω ποιοι σας συμβουλεύουν να μου κάνετε τέτοια δώρα. Θα έχουμε διεξοδικό διάλογο λίγες ημέρες μετά την ιστορική επιτυχία της Ελλάδας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Δεν θα μπορούσα να εκφράσω την χαρά μου γιατί τα τελευταία 8 χρόνια δεν υπήρξε ευκαιρία σε άλλον πρωθυπουργό να αναφερθεί σε τόσες πολλες μαζεμένες επιτυχίες στην οικονομία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της τοποθέτησής του.

«Ξεκινάμε να συγκρίνουμε σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα και η οικονομία όταν παραδώσατε την εξουσία εσείς τον Ιανουάριο 2015 και πού είμαστε σήμερα. Παραλάβαμε δραματική κατάσταση με τους δείκτες να είναι στο 27% ανεργία και επι των ημερών σας στο ντροπιαστικό ρεκόρ 28% με το 60% να είναι νέοι άνεργοι. Ενας στους τρείς Έλληνες άνεργος και δύο στους τρεις νέους άνεργος. Μεσα στα 5 χρόνια των δύο πρώτων προγραμμάτων 850 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Εκει που υποτίθεται θα χτίζατε το success story των πλεονασμάτων πετύχατε διπλή αποτυχία. Δεν καταφέρατε ούτε καν να προσεγγίσετε τους στόχους. Ακόμα και την πρώτη φορά που ήταν ο στόχος 1,5%» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. 

«Φτιάξατε μια οικονομία που σύμφωνα με τους θεσμούς ήταν αναντίστρεπτα εκτός πορείας. Είχατε το θράσος τότε να προαναγγέλλετε το τέλος των μνημονίων κραδαίνοντας την προστατευμένη έξοδο στις αγορές που εξελίχθηκε σε καταστροφή. Όχι μόνο δεν πήρατε ρύθμιση για χρέος αλλά δεν είχατε και ουσιαστική μεταρρύθμιση αλλά μόνο περικοπές. Συνειδητά τότε παραμυθιάζατε τους πολίτες λέγοντας ότι είμαστε λίγους μήνες πριν την έξοδο και οι θεσμοί έλεγαν ότι είστε εκτός πορείας. Όταν καταλάβατε ότι η επικοινωνιακή εκστρατεία βυθίζεται επιχειρήσατε να εγκλωβίσετε την επόμενη κυβέρνηση ώστε να βρεθεί με άδεια ταμεία. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε σε σχέση με τι παραλάβαμε το 2015 και που είμαστε σήμερα;» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Σε λίγες ημέρες από σήμερα 20 Αυγούστου για μεγάλη σας στεναχώρια η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια που εσείς μας βάλατε» επισήμανε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. 

«Αυτό δεν είναι μόνο στα χαρτιά, έχει αλλάξει και η εικόνα της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ανεργία μειώθηκε. Εσείς χάσατε 850 χιλιάδες θέσεις εργασίας, εμείς δημιουργήσαμε 350 χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί ο αριθμός. Οι δημοσιονομική στόχοι υπερκαλύφθηκαν χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών. Μετά μια δεκαετία η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Υποστήριξε πως «τα ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ευρισκόμενα σε επίπεδα 2006. Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής, στους κύκλους βιομηχανίας, καθαρών εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων, των εξαγωγών, του τουρισμού».

Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα «όλα αυτά είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας που θα επιταχύνεται ιδιαίτερα μετά την καθοριστική και τολμώ να πω ιστορική απόφαση του Eurogroup που χωρίζεται σε τρία σκέλη:

- οριστικό τέλος μνημονίων

- ρύθμιση ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια απόφαση που επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και διαμορφώνει καθαρό διάδρομο για την οικονομία για την επόμενη 15ετία. Αυτά κρίνονται από τις αγορές. Το καθοδικό ράλι που κατέγραψαν οι τιμές ομολόγων αποδεικνύει ότι η λύση έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές. Εκτός αν κ. Μητσοτάκη πιστεύετε ότι εκτός του κ. Μοσκοβισί είναι και οι αγορές υπερ του ΣΥΡΙΖΑ

- το τρίτο σκέλος αφορά την μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Ακούσαμε για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για τέταρτο μνημόνιο που δεν είναι φαντασίωση αλλά και επιθυμία σας. Τι συνέβη; Η παρακολούθηση της οικονομίας θα γίνεται υπο την μορφή εκθέσεων για την πορεία τους και ορισμένες φορές να εισηγούνται και παραμβάσεις για την πορεία της όπως γίνεται σε άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία θα τα λαμβάνουμε υποψη μας αλλά ο τελικός λόγος θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας μας». 

«Η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Η κατάσταση που βίωσε η χώρα επι 8 χρόνια τελειώνει οριστκά και αμετάκλητα και δυσκολεύεστε να το χωνέψετε και αντιδράτε σπασμωδικά για να γελάει ο κόσμος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας»

«Αναφέρθηκα σε αυτά για τον λαό που βλέπει ότι όλα όσα κάναμε είχαν ένα σκοπό. Δεν προχωρήσαμε σε δύσκολο συμβιβασμό απλά και μόνο για να μην επιστρέψουν όσοι λεηλάτησαν την χώρα αλλα προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας και την επούλωση των πληγών. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και να κάνουμε την Ελλαδα κανονική χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε πως «η περίοδος που ανοίγεται είναι η πιο κρίσιμη».

«Το σχέδιό μας είναι σαφές, να λάβουμε πρωτοβουλίες για περαιτέρω βελτίωση ανάπτυξης, ενίσχυση θέσεις εργαζόμενων, αυξηση μισθών και περιορισμό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Να μην μείνει κανείς πολίτης εκτός. Να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και να μην διανοηθεί κανείς να παίξει στα ζάρια την λειτουργία των σχολείων που λειτουργούσαν χωρίς δασκάλους. Να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους και να δώσουμε λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» πρόσθεσε. 

Μάλιστα είπε ότι «θα πρέπει και οι τράπεζες από εδώ και στο εξής με αίσθημα ευθύνης να συμβάλουν στην προσπάθεια και από μέρος του προβλήματος να γίνουν μέρος της λύσης. Αυτά συνιστούν για εμάς καθαρό μηνυμα προς τον λαό: ότι το τέλος μνημονίων δεν είναι σύνθημα και κάτι αόριστο αλλά μετουσιώνεται σε παρεμβάσεις και αυτός είναι ο σκοπός μας. Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα πρέπει σύντομα να δει απτά στην καθημερινότητά του σταδιακή βελτίωση. Ξέρω καλά κ. Μητσοτάκη ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική. Δεν αποτελεί πρωτοουλία σας η βελτίωση της καθημερινότητας γι' αυτό θέλετε να ανακυκλώνεται συνεχώς η μιζέρια. Είστε νοήμων άνθρωπος και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές. Εκτός από νοήμων θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος αλλά δεν ήσαταν ποτέ θαρραλέος γιατί δεν είχατε το θέρρος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Όταν κανείς στερείταοι πολιτικού θάρρους επιστρατεύει το θράσος και κάνατε επίθεση στον κ. Μοσκοβισί. Θυμάστε γιατί ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην πραγματικότητα. Είπε ότι τα περι τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χονδροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα, κατεδάφισαν το αφήγημά σας. Τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη. Αφού ψεύτης ο Τσίπρας ψεύτης και ο Μοσκοβισί. 

«Ψεύτες όλοι και οι πραγματικότητα.

Πολύ ωραία γραμμή εκπροσωπείτε κ. Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια. Είπαμε κ Μητσοτάκη έχετε μια προφανή επικοινωνιακή υπεροπλία ΜΜΕ έχετε διάφορους φίλους στην οικογένειά σας με προβλήματα στην Δικαιοσύνη που έχουν αγοράσει εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα αλλά να πείσετε ότι ο ήλιος δύει από την Ανατολή είναι λίγο δύσκολο.

Τους έχει πιάσει πρεμούρα για τις συντάξεις. Τέτοιος θυμός και πανικός πια. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Βγήκε ο κατά τα άλλα μετριοπαθής αντιπρόεδρος στην ενημέρωση του κ. Μοσκοβισί και έσπευσε ο κ. Χατζηδάκης να μαλώσει τον επίτροπο που μίλησε για ανελαστικές ρυθμίσεις σε περίπτωση που πιάνονται οι στόχοι. Τον μάλωσε που είπε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα ρυθμίζουν τις υποθέσεις τους σε περίπτωση που πιάνουν τους στόχους. Τελικά επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την προοπτική να μην εφαρμοστεί. Εμείς συνηθίσαμε στον κυνισμό σας αλλά αυτό ήταν αποκαλυπτικό. Αποδείξατε στους πολίτες και κάθε συνταξιούχο ποιες είναι οι επιδιώξεις σας. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική επιβίωση και η δίψα στην επιστροφή σας στην εξουσία.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται ο Μοσκοβισί για να αποκαλυφθεί ο κ. Μητσοτάκης. Σας τρώει το σαράκι. Μάθαμε σήμερα από ένα εντυπωσιακό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακτών ότι ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο και Βρυξέλλες και θα έπρεπε να ντρέπεστε για να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. Είναι ντροπή σας! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Θα έπρεπε να ντρέπεστε απέναντι στο λαό να βγαίνετε στο εξωτερικό και αντί να υπερασπίζεστε τους Έλληνες να υπερασπίζεστε τα στενά σας συμφέροντα» είπε και συμπλήρωσε: «Το θράσος σας και ο κυνισμός δεν έχουν όρια. Την ίδια ντροπιαστική στάση πήρατε και με όσα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Βγήκατε και κατηγορήσατε χωρίς αιδώ την Μέρκελ και εμένα ότι κάνουμε παζάρια ότι δήθεν ανταλλάξαμε την μείωση του ΦΠΑ στα 5 νησιά με νέα χοτ σποτ. Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας».

Διθύραμβοι Τσίπρα για Μεϊμαράκη

Εξαπολύωντας σκληρή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ παρατήρησε: «Καθοδηγείστε από την κυνική σας επιθυμία να γυρίσετε εκεί που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε, στις καρέκλες εξουσίας. Καθοδηγείστε από νεόκοπους και από ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ. Σε εσάς αναφέρομαι κ. Βορίδη και κ. Γεωργιάδη! Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για την χώρα και η πορεία της χώρας αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε την εσωκομματική εκλογή και εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή ο κ. Μεϊμαράκης. Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά με τον κ. Μεϊμαράκη αλλά με πολιτικά επιχειρήματα. Του αναγνωρίζω ότι στην δύσκολη στιγμή για την χώρα έβαλε μπροστά το εθνικό και όχι προσωπικό συμφέρον. Δεν θα πήγαινε να εξευτελιστεί όπως εσείς στο Βερολίνο και θα μου έλεγε ότι θα βάλει πλάτη γιατί κερδίζει η χώρα. Είστε εγκλωβισμένος σε μια αξιέξοδη στάση. Εννοώ τις λέξεις: Η στάση σας είναι επιζήμια για την χώρα».

Οδηγείστε σε αυτή την στάση γιατί το τέλος μνημόνίων σας οδηγεί να χάνετε την γη κατω από τα πόδια σας.

Το πρόγραμμα που έχετε δεν μπορεί να σταθεί χωρίς μνημόνια. Οι καταστροφικές επιλογές σας δεν μπορούν να σταθούν χωρίς το μνημόνιο. 

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ταυτίζεστε με Ορμπάν και Κουρτς

«Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τα νέα διλήμματα: με το 8ωρο ή 12ωρο; Με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ή τα δωράκια και τις offshore που αποτελούν ειδικότητά σας οικογενειακή. Αυτά είναι τα διλήμματα. Ξέρετε πιο δρόμο επιλέγει ο λαός και επιλέγετε το ψέμα και την διαστρέβλωση και παράλληλα ανοίξατε και το παιχνίδι για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα να διχάσετε τους έλληνες για να κρατήσατε ενωμένο το κόμμα σας. Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Παίρνετε οριστικά διαζύγιο με ό,τι ονομάζεται φιλελευθερισμός και κεντροδεξιά.

Υιοθετώντας τον λόγο και τις πρακτικές νέας εθνικοφροσύνης παρέχετε κάλυψη στον φασισμός. Δώσατε το δικαίωμα να βγουν από τις κρυψώνες τους. Από το 1960 είχαμε να δούμε αντισυγκεντρώσεις. Και να φωνάζουν σε αυτές τις αντισυγκεντρώσεις: μαχαίρι στην καρδία του κάθε αντιφασίστα και στα όπλα στα όπλα να μπούμε μες στα Σκόπια.

Δεν λέω ότι εσείς οργανώνετε αυτές τις αντισυγκεντρώσεις. Λέω ότι έχετε την ευθύνη για τον επιχειρούμενο διχασμό και την έξαρση της ακροδεξιάς. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση ρητορεύει με την ακροδεξιά ατζέντα δίνει αφορμή σε αυτούς να βγουν στο προσκήνιο.

Δεν κατανοείτε ότι υποθηκεύετε και το δικό σας μέλλον. Χτίζετε την δική σας φυλακή. Είχατε ιστορική ευκαιρία για ένα κύριο θέμα που συζητά η Ευρώπη το προσφυγικό να διαλέξετε το σωστό μέρος της ιστορίας. Δεν αξιοποιήσατε την ευκαιρία και συνεχίσατε την αγαστή σύμπλευση με την ακροδεξιά. Ταυτίζεστε στο προσφυγικό με τις απόψεις Ορμπαν και Κουρτς. Στο Μακεδονικό συμπλέετε με τον Γκρουέφσκι.

Έχετε επιλέξει στρατόπεδο για το μέλλον της Ευρώπης μόνο που είστε με την λάθος πλευρά της ιστορίας. Αυτοχαρακτηριζόσασταν ως φιλελεύθερος. Σήμερα χαρακτηρίζεστε ως έλληνας Ορμπαν. 

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ψεύδεστε και είστε πολιτικός απατεώνας

Η ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων και αποδεικνύετε ότι ακολουθείτε αυτό το δρόμο και θέλετε να καταγραφείτε ως πολιτικός απατεώνας. Ψεύδεστε ανερυθρίαστα και είστε απλά και το λέω ευθέως είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα ένα πολιτικό ελίτ των επιχειρηματιών φίλων σας όπως αποκαλύφθηκε και από τον κ. Φρουζή. Μας λέγατε χωρίς ντροπή ότι δεν γνωρίζατε ποιος είναι και αυτός διοργάνωνε δείπνα προς τιμήν σας και συμμετέίχε για την εκλογή σας στην ηγεσία της ΝΔ. Είχατε το θράσος να μας πείτε ότι στήσαμε σκευωρία.

Όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε εις υγεία των κορόιδων. Με τι ανταλλάγματα σας το υποσχέθηκαν;

Η χώρα δεν είναι πια τσιφλίκι ούτε του Φρουζή ούτε του Χριστοφοράκου ούτε κανενός επιχειρηματία που παριστάνει τον επαναστάτη στα μπουζούκια που νομίζει ότι το πορτοφόλι του θα ανεβάζει και θα κατεβάζει κυβερνήσεις. Η Ελλάδα του χθες τελείωσε.

Πάρτε το λοιπόν απόφαση και μεταφέρτε το στους φίλους σας τους Φρουζήδες που νομίζουν ότιθ η χώρα τους ανήκει. Η χώρα ανήκει στο λαό και η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε τους έλληνες στην μιζέρια. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας.  

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες ξέρουν ότι η λέξη πολιτικός απατεώνας ταιριάζει στον Αλέξη Τσίπρα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι «συνήθως χάνετε την ψυχραιμία σας στην δευτερολογία. Βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό και μας δώσατε πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει στην προεκλογική περίοδο που έχουμε εισέλθει. Σας διαβεβαιώνω ότι αν ρωτήσετε αν βγείτε έξω και ρωτήσετε, αν μπορείτε βέβαια – αν ρωτήσετε τους Έλληνες σε ποιο πολιτικό ταιριάζουν οι λέξεις πολιτικός ψεύτης και απατεώνας θα σας πουν στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Οσες παραστάσεις και κρεσέντα χρησιμοποιήσετε η πραγματικότητα δεν αλλάζει».

«Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια σημαδιακή ημέρα. Το συνειδητοποιήσατε ότι είναι η επέτειος σήμερα του δημοψηφίσματος του 2015; Συνειδητά το προγραμματίσατε. Τότε που φέρατε την κοινωνία μπροστά στο χείλος του διχασμού. Όταν διχάσατε και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό. Αναφερθήκατε στην τάση μας να χρησιμοποιούμε ως ΝΔ έναν ακραίο και διχαστικό λόγο που δεν είχατε ξαναδεί από το 1960. Σας θυμίζω ένα τουιτ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που έξανε εκείνες τις ημέρες. Η μαντινάδα που συνόδευσε ο κ. Πολάκης το δημοψήφισμα ήταν "το Όχι θέλει έλληνες το ναι θέλει προδότες καιρός να ξεχωρίσουν τα αγρίμια από τις κότες". Αυτός είναι ο καθρέφτης του πολιτικού σας λόγου. Και θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε αλλάξει. Το ποιοι είναι κότες φάνηκε.

Φωνάζατε Go back και σήμερα εκλιπαρείτε για έναν καλό λόγο

Ασκώντας κριτική για την κατάσταση της οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «τις συνέπειες της επιλογή σας τις πληρώνουμε ακόμα. Φτώχεια, ανασφάλεια και ακόμα και σήμερα 3 χρόνια μετά το όχι συνεχίζετε να κυερνάτε με ψέματα και να διχάζετε. Μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας να θρηνούν κάθε τέτοια ημέρα που το όχι έγινε ναι αλλά για τους υπόλοιπους είναι μια οδυνηρή και χρήσιμη επέτειος. Να αναλογιστούμε τι έγινε και τι επιφέρει ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα στην εξουσία. Η επέτειος αυτή για εσάς κ. Τσίπρα δεν σηματοδοτεί την μετάλλαξή σας αλλά την πολιτική σας ήττα. Φωνάζατε γκοου μπακ και σήμερα εκλιπαρείτε για ένα καλό λόγο 

«Αυτή την πολιτική σας συντριβή θέλετε να την βαφτίσετε επιτυχία. Και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προσπαθήσατε με ψέματα να κρύψετε την κωλοτούμπα. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης προέβλεπε άρση καπιταλ κοντρόλς και αποκατάσταση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων. Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει κουβέντα για το Υπερταμείο και την δήμευση της περιουσίας εως το 2115. Τα είχατε πει; Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για ψέματα;» 

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν πήρατε τον κ. Καμμένο δίπλα σας σήμερα. Σας ενοχλεί το κάδρο;»

Δεν είχατε μιλήσει για περικοπές συντάξεων και κάθεστε στην καρεκλίτσα σας

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ επικέντρωσε την κριτική του στο θέμα των συντάξεων λέγοντας «για τα πλεονάσματα 3,5% μεχρι το 2022 και πάνω από 2% εως το 2060. Δεν είχατε πει κουβέντα για τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε παραιτήσεις αν κοπεί το αφορολόγητο. Ντροπή σας κάθεστε στην καρεκλίτσα σας ακόμα. Δεν μας είχατε πει ούτε λέξη για το ΦΠΑ των νησιών. Τον αυξήσατε και πανηγυρίζετε τώρα γιατί εξαιρέθηκαν 5 για έξι μήνες. Λέγατε ψέματα τότε και τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά που σας συνοδεύουν είναι στο DNA σας. Τα πράγματα δυστυχώς για εσάς άλλαξαν. Σήμερα έχετε απέναντί σας μια κοινωνία που δεν τολμάτε να κοιτάξετε στα μάτια. Η χώρα έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση οπερέτα, έναν θίασο που αλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το ράδυ. Ο ταλαίπωρος κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει γίνει διπρόσωπος προσπαθώντας να συγκεράσει τις αντιφάσεις σας».

Η συμφωνία που υπογράψατε στις Πρέσπες δημιουργεί τετελεσμένα

Το επόμενο πεδίο κριτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το Σκοπιανό. Όπως υπογράμμισε «με πρωτοφανή τυχοδιωκτισμό λειτουργείτε στα εθνικά θέματα. Ο κ. Καμμένος επέτρεψε στον Κοτζιά να υπογράψει την συμφωνία και την άλλη μερά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Την μια ημέρα λεει ότι η συμφωνία είναι κακή και την άλλη είναι καλή και να ψηφιστεί με 180. Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός θα σας είχε απολύσει. Πώς θα πάτε στο ΝΑΤΟ; Κύριε Τσίπρα θα καθίσετε μαζί στο ΝΑΤΟ; Είστε εκτός από αναξιόπιστος, ένας πρωθυπουργός αδύναμος και υπο προθεσμία. Κυβερνάτε έως να αποφασίσετε με τον κ. Καμμένο να βάλετε ένα τέλος στην παθιασμένη σας σχέση, Εως τότε κάνετε καλά αυτό που μόνο ξέρετε. Συκοφαντείτε, διχάζετε, λέτε ψέματα. Χαρακτηρίσατε όποιον διαφωνεί μαζί σας ως ακροδεξιό. Εσείς που αντιμετωπίσατε με αλλαζονία και αυταρχισμό τους πολίτες που διαδηλώνουν εναντίον σας. Μας είπατε ότι με την συμφωνία Πρεσπών δεν αναγνωρίστηκε γλώσσα και έθνος. Και ο πρωθυπουργος Σκοπιων πανηγυρίζει ότι κέρδισαν την αναγνώριση ως Μακεδόνες. Χθές μνάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός. Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι αργά για δάκρυα. Προειδοποιήσαμε ότι με την συμφωνία δημιουργούνται τετελεσμένα». 

«Σας είπαμε ότι επιχειρείτε να διχάσετε τους Έλληνες για να ενώσετε κάποιους άλλους. Τελικά καταφέρατε να ενώσετε την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Εσείς είστε ευεργέτης της ακροδεξιάς»

Απαντώντας σε όσα υποστήριξε νωρίτερα ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «ματαιοπονείτε. Οση λάσπη και αν πετάξετε δεν με ακουμπά. Ο κόσμος γνωρίζει ότι η μεγάλη παράταξη της ΝΔ δεν έχει σχέση με τον φασισμό. Εσείς ήρθατε και τα διαλύσατε όλα».

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο μεγάλος ευεργέτης της ακροδεξιάς είστε εσείς. Εσείς συνεργαστήκατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Εσείς φωνάζατε μαζί τους από τις πλατείες. Τι διαφορά έχει το τουιτ του Πολάκη με όσα λένε οι ακροδεξιοί; Εσείς συγκυβερνάτε με τον ακροδεξιό Καμμένο. Ετσι τον λένε οι δικοί σας. Εσείς μετράγατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για τον εκλογικό νόμο. Εσείς κάνετε τα πάντα στο παρασκήνιο για την δημιουργία ενός ακόμα ακροδεξιού κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Παριστάνετε ότι μάχεστε την ακροδεξιά την ώρα που έχετε ποντάρει τα ρέστα σας πάνω της για την σωτηρία σας. Σήμερα η κοινωνία αναζητεί διέξοδο από τα δικά σας αδιέξοδα. Να τελειώνουμε με αυτό τον θίασο».

Δεν λέγεαι τέλος του τρίτου Μνημονίου αυτό που θα συμβεί στις 21 Αυγούστου

Επανερχόμενος στα θέματα της οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «προκάλεσα την συζήτηση όχι μόνο για να φανεί το ψέμα του υποτιθέμενου τέλους των μνημονίων αλλα για να περιγράψω την αληθινή εικόνα της οικονομίας».

Μιλώντας ειδικά για ό,τι ξημερώνει στις 21 Αυγούστου είπε ότι «τέλος Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα. Λήγει ο ευνοϊκός δανεισμός και η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Ενας δανεισμός που συνδυάστηκε με σκληρά μέτρα που είχε το 3ο μνημόνιο το αχρείαστο που εσείς υπογράψατε. Μετά τον Αύγουστο ανα τρίμηνο η ευρωπαίκή επιτροπεία θα κάνει την έκθεση για τα μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί. Αυτό δεν λέγετε τέλος μνημονίων. Η λεγόμενη ασφάλεια που δήθεν έχετε εξασφαλίσει την εξασφαλίσατε από μαξιλάρι ορισμένων υπολείπων δανείων και συσσώρευση υψηλών πλεονασμάτων. Από πού προκύπτει; Από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας. Την αναγκαστική δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων και μη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου. Η χώρα παραλύει εντός συνόρων για να διεκδικήσει δανεισμό εκτός συνόρων. Αυτή την έξοδο δεν την λές ασφαλή, ούτε καθαρή. Σύμφωνα με νόμο που φέρει τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου και Τσακαλώτου και την ψήφο όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Υποχρεώθηκε η χώρα για πλεονάσματα 3,5% εως το 2022 και 2,2 % εως το 2060. Δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα. Ποια χώρα βγήκε από πρόγραμμα έχοντας δεσμευτεί με προνομοθετημένα μέτρα;»

«Στον ίδιο νόμο προβλέπεται μείωση αφορολόγητου στα 5.680 ευρώ εξαφάνιση ΕΚΑΣ και επιδομάτων και οριζόντια κατάργηση της έκπτωσης 15% επι των εσόδων αγροτών κ.α. Όλα αυτά μόνο δίκαιη ανάπτυξη δεν συνιστούν. Ας τελειώσουμε με την προπαγάνδα. Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν έρχεται το τέλος από την κρίση. Εσείς κ. Τσίπρα και κάποιοι στην Ευρώπη – δεν είναι όλοι – που επιμένουν να σας σιγοντάρουν, ας δείξουν λίγο σεβασμό σε ένα λαό που υποφέρει χάρη στις δικές σας επιλογές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Είστε πολιτικός απατεώνας - Μητσοτάκης: Έχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news