facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Απεργία για τα Τέμπη: «Σοβαρή σύσταση» του ΕΒΕΑ να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά την ώρα των κινητοποιήσεων

Να παραμείνουν κλειστά, αύριο, κατά τις ώρες των κινητοποιήσεων, συστήνει στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών «για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων, των πολιτών και των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και για τη διευκόλυνση  των μετακινήσεων».

Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε από τους εμπόρους την συνεργασία τους, στις οδηγίες της αστυνομίας. «Αυτές, ίσως απαιτήσουν ακόμα και το προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς και την αποκομιδή χαρτονιών και εύφλεκτων αντικειμένων από τις προσόψεις, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία επιχειρήσεων εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλη» όπως σημειώνει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΒΕΑ αναφέρει τα εξής:

«Ενόψει  των αυριανών  απεργιακών  κινητοποιήσεων, το ΕΒΕΑ απευθύνει σοβαρή σύσταση προς τα μέλη του επιχειρήσεις και καταστήματα του κέντρου της Αθήνας να παραμείνουν κλειστά κατά τις ώρες των κινητοποιήσεων για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων , των πολιτών και των ιδίων των επιχειρήσεων , αλλά και για τη διευκόλυνση  των μετακινήσεων, σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων, καθώς και για τη διευκόλυνση συμμετοχής όποιων επιθυμούν στις ειρηνικές εκδηλώσεις.

Όπως το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και αναφαίρετο, ομοίως ιερή και πρώτιστης σημασίας για το κοινωνικό σύνολο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία της περιουσίας όλων των εμπόρων και των επαγγελματιών και η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης».

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγωνία του εμπορικού κόσμου» αναφέρει τα εξής: «Με αφορμή τις αυριανές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, επικοινώνησε με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, εκφράζοντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου της πρωτεύουσας

Ο αρχηγός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΕΣΑ ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, επιχειρώντας με όλες τις δυνάμεις της για να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Παρόλα αυτά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ζήτησε από τους εμπόρους να είναι σε απόλυτη συνεργασία με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της. Αυτές, ίσως απαιτήσουν ακόμα και το προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς και την αποκομιδή χαρτονιών και εύφλεκτων αντικειμένων από τις προσόψεις, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία επιχειρήσεων εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία για τα Τέμπη: «Σοβαρή σύσταση» του ΕΒΕΑ να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά την ώρα των κινητοποιήσεων"

Φλώρινα: Αποχή δικηγόρων από τα καθήκοντά τους

Την αποχή από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 8 Μαρτίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου 2023, ως ένδειξη πένθους και φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους “απαιτούμε την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των πραγματικών αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα θύματα. Να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που θέτει επιτακτικά η κοινωνία, την εξασφάλιση της υποστήριξης και μέριμνας της Πολιτείας για τα θύματα της τραγωδίας και την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών, για να σταματήσει η διαρκής έκθεση εργαζομένων και επιβατών σε κίνδυνο.

Να δημιουργηθεί ένα σύστημα σύγχρονων δημόσιων συγκοινωνιών στην διάθεση των πολιτών .

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Φλώρινα: Αποχή δικηγόρων από τα καθήκοντά τους "

Αίγυπτος: Σιδηροδρομικό δυστύχημα – Πληροφορίες για έναν νεκρό και 16 τραυματίες

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα βόρεια του Καΐρου νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου.

«Ένας αρχικός απολογισμός είναι ένας νεκρός και 16 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων έξι που έχουν ήδη νοσηλευτεί και πήραν εξιτήριο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

 
ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: Σιδηροδρομικό δυστύχημα – Πληροφορίες για έναν νεκρό και 16 τραυματίες"

Τραγωδία στα Τέμπη: Στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων και εμπειρογνώμονες της Κομισιόν

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ και ο διευθυντής επίγειων μεταφορών της γενικής διεύθυνσης μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Σμιτ, θα μεταβούν αύριο 8 Μαρτίου στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με θέμα την τεχνική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και της ERA, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε το πρωί της 6ης Μαρτίου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα των συναντήσεων των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα δεν έχει καθοριστεί, διευκρινίζει εκπρόσωπος της Επιτροπής. Από την πλευρά της Επιτροπής στην επίσκεψη στην Αθήνα θα μεταβεί και η Ελζμπιέτα Λουκανιούκ, αρμόδια για θέματα ασφάλειας σιδηροδρόμων στο γραφείου της Επιτρόπου Μεταφορών, Αντίνα Βάλεαν.

Από την πλευρά του, ο ΕRA ενημέρωσε, ότι η ελληνική ρυθμιστική αρχή ασφάλειας σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ζήτησε στις 06/03/2023 τη βοήθειά του σε μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων της ΡΑΣ. Αναφορικά με την διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος ο ERA επισημαίνει: «Σύμφωνα με την Οδηγία για την Ασφάλεια (ΕΕ) 2016/798, η υποχρέωση διερεύνησης ατυχημάτων ανήκει στο κράτος μέλος (άρθρο 20.1): «Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι διενεργείται έρευνα από τον φορέα διερεύνησης που αναφέρεται στο άρθρο 22 μετά από οποιαδήποτε σοβαρό ατύχημα στο σιδηροδρομικό σύστημα της Ένωσης. Στόχος της έρευνας είναι η βελτίωση, όπου είναι δυνατόν, της σιδηροδρομικής ασφάλειας και της πρόληψης ατυχημάτων».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στα Τέμπη: Στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων και εμπειρογνώμονες της Κομισιόν"

Κως- Δεν παρατείνει τη σύμβαση του μοναδικού παθολόγου στη ΤΟΜΥ η Μ. Γκάγκα

Την μη παράταση της σύμβασης του μοναδικού παθολόγου της ΤΟΜΥ στη Κω αποφάσισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Με υπουργική απόφαση την οποία η ίδια υπογράφει στις 20 Φλεβάρη του 2023 δεν ανανεώνεται η παραμονή του ιατρού , με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον ‘’αέρα’’ 2.000 ασθενείς.

Παρά το γεγονός ότι ό ίδιος ο  ιατρός Τίμος Κουτσουράδης  ενώ είχε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια ,παρέμεινε στη θέση μέχρι τη 1η Μάρτη, με δική του βούληση υπογράφοντας σχετική σύμβαση ,η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας  Μίνα Γκάγκα ,δεν δέχθηκε να την παρατείνει  παρόλο που η διοίκηση του Νοσοκομείου Κω το είχε ζητήσει από τον  Δεκέμβριο του 2022.

 Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου η 2Η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου) ζητά, χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση, από την αναπληρώτρια υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση, καθώς δεν υπάρχει δεύτερος ιατρός παθολόγος και οι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν  εφόσον κλείσει η Μονάδα.

Είναι επίσης γνωστό ότι η λειτουργία των ΤΟΜΥ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  κ Γκάγκα δεν ανανέωσε ούτε την σύμβαση παραμονής του διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου ,ούτε της επιμελήτριας της Χειρουργικής του Νοσοκομείου Λέρου ,ούτε του γυναικολόγου στο Νοσοκομείο της Σάμου ούτε και αυτή του δερματολόγου στη Μυτιλήνη παρά τις ανάγκες στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κως- Δεν παρατείνει τη σύμβαση του μοναδικού παθολόγου στη ΤΟΜΥ η Μ. Γκάγκα"

Qatargate: Γιατι προσφεύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου η Εύα Καϊλή

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου προσφεύγει η Εύα Καϊλή, μετά την απόρριψη της έφεσής της στις 3 Μαρτίου και την «επικύρωση» της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου, στις 16 Φεβρουαρίου, να παραταθεί κατά δύο μήνες η προφυλάκισή της.

Οι συνήγοροί της έχουν ζητήσει να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι», αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Αιτιολογώντας την προσφυγή ο ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του: “Πήγαμε στον ‘Αρειο Πάγο, γιατί έτσι, πετυχαίνουμε απ’ τους δύο μήνες να πάμε στον ένα μήνα για να έχουμε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης” σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Qatargate: Γιατι προσφεύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου η Εύα Καϊλή"

Ένας σύγχρονος χώρος στάθμευσης λεωφορείων και αυτοκινήτων δημιουργείται στον Προαστιακό Άνω Λιοσίων

Ένα σύγχρονο χώρο στάθμευσης για οχήματα και λεωφορεία του ΟΑΣΑ ξεκινά να δημιουργήσει στον Προαστιακό Άνω Λιοσίων, ο Δήμος Φυλής. Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από όλες τις συνοικίες που κινούνται από και προς τον Προαστιακό χρησιμοποιώντας είτε τα δικά τους οχήματα, είτε τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Τα έργα θα ξεκινήσουν να εκτελούνται το προσεχές διάστημα, με την κατασκευή των απαιτούμενων υποστηρικτικών κατασκευών. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Φυλής, στόχος του έργου είναι η περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του υφιστάμενου χώρου με την εγκατάσταση φωτισμού με αυτόφωτα φωτιστικά LED και καλάθια απορριμμάτων. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί το πηγάδι που υπάρχει μέσα στον χώρο, όπου θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι στο δάπεδο και επένδυση με ξύλο πεύκου περιμετρικά του τοιχώματος.

Μελετάται επίσης η κατασκευή σκάλας που θα διευκολύνει την πρόσβαση από το χώρο στάθμευσης προς τον Σταθμό του Προαστιακού.

Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 59.985,71 €, το έργο θα γίνει με πόρους του Δήμου Φυλής και την επίβλεψη έχει η Τεχνική Υπηρεσία.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Θανάσης Σχίζας, σκοπός είναι να διαμορφωθεί ένας μεγάλος και όμορφος χώρος τους πολίτες. “Για τον σκοπό αυτό προτείνεται να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ο χώρος στάθμευσης, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των οχημάτων και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί μια διακριτή περιοχή ανάπαυσης και επαφής των ανθρώπων της γειτονιάς” σημειώνει.

Προσθέτει επίσης, ότι θέληση και κατεύθυνση του δημάρχου Χρήστου Παππού είναι να γίνει ένας πραγματικά όμορφος χώρος που θα απολαμβάνουν ακόμα και για μια βόλτα οι κάτοικοι της περιοχής.

doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας σύγχρονος χώρος στάθμευσης λεωφορείων και αυτοκινήτων δημιουργείται στον Προαστιακό Άνω Λιοσίων"

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία στα Τέμπη: «Βασίλη, τι έγινε;» - «Πρέπει να έγινε τράκα»

Ο «μοιραίος σταθμάρχης» Βασίλης Σαμαράς εμφανιζόταν σίγουρος ότι είχε «κλειδώσει» το Intercity 62 στην γραμμή της ανόδου, ακόμα κι όταν πληροφορήθηκε από τον ρυθμιστή της κυκλοφορίας  ότι η επιβατική αμαξοστοιχία είχε συγκρουστεί μετωπικά με την εμπορική στην περιοχή του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη. 

Αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των σταθμαρχείων και τον ρυθμιστή κυκλοφορίας στην ΑΘήνα τη μοιραία νύχτα:
Λόγω της έλλειψης του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του σιδηροδρόμου, ο ρυθμιστής δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τα τρένα ηλεκτρονικά καθώς κινούνται στο δίκτυο - και είναι υποχρεωμένος να δέχεται την ενημέρωση από τους σταθμάρχες.  

Στις 23.05 της Τρίτης, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, η σταθμάρχης των Νέων Πόρων - του επόμενου σταθμού μετά τη Λάρισα - επικοινωνεί με τον Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος ήταν από αρκετή ώρα πριν ο μοναδικός σταθμάρχης στον συγκεκριμένο σταθμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αμαξοστοιχία Intercity 62 θα πλησίαζε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα την καθυστέρησε στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου. 

Χωρίς τίποτε να προμηνύει την καταστροφή που θα ερχόταν λίγο αργότερα, ο Σαμαράς ενημερώνει την συνάδελφό του - που λίγο νωρίτερα του είχε πει ότι είχε αναχωρήσει από τους Νέους Πόρους η εμπορική αμαξοστοιχία - ότι εκείνη τη στιγμή «διώχνει το 62».



Στις 23.24 - τρία λεπτά μετά από  τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων, ο σταθμάρχης ενημερώνεται από την Αθήνα ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης των τρένων - προφανώς ως αποτέλεσμα της τραγωδίας που μόλις είχε συντελεστεί. 




Στις 23.27, ο ρυθμιστής επικοινωνεί και πάλι με τη Λάρισα για το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την σύγκρουση των δύο τρένων. 



Στις 23.41, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έχει ενημέρωση από την Πυροσβεστική ότι υπάρχει σύγκρουση δύο τρένων. Καλεί τον σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος - όπως λέει στην αρχή της συνομιλίας έχει και αυτός ενημέρωση, αλλά προφανώς έχει μείνει στις  δύο αρχικές εκδοχές, είτε ότι μία νταλίκα έπεσε πάνω στο τρένο από τον ανισόπεδο κόμβο, είτε ότι εκτροχιάστηκε η εμπορική αμαξοστοιχία. Τον ρωτά αν «έδιωξε» το τρένο από την άνοδο. Ο σταθμάρχης αναφωνεί «αμάν», ενώ ήδη γνωρίζει ότι υπάρχει  δυστύχημα και διαβεβαιώνει ότι το τρένο έφυγε από την γραμμή της ανόδου. 



Έξι λεπτά αργότερα, στις 23.47, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επικοινωνεί και πάλι με τον σταθμάρχη, του επισημαίνει ότι η σύγκρουση έχει γίνει στην περιοχή του Ευαγγελισμού και ρωτά και πάλι τον Σαμαρά από ποια γραμμή έδιωξε το Ιntercity. Εκείνος επιμένει ότι το είχε στην γραμμή της ανόδου, αλλά εμφανώς εκνευρισμένος για πρώτη φορά αρχίζει να λέει ότι εκείνη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά. 



Στις 23.57, ο ρυθμιστής ρωτά και πάλι τον σταθμάρχη από ποια γραμμή «έδιωξε» την επιβατική αμαξοστοιχία - και εκείνος αρχίζει να λέει ότι όλη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά και τις αλλαγές, ενώ ήταν στη νυκτερινή βάρδια. Είναι προφανές ότι δεν ήθελε να αποδεχθεί το μοιραίο λάθος του, το οποίο οδήγησε το επιβατικό τρένο σε πορεία σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία. 



Στις 00.06, η σταθμάρχης των Νέων Πόρων επικοινωνεί σοκαρισμένη με τον Σαμαρά και με οργή που ελάχιστα κρύβει τον ρωτά «γιατί» έγινε η σύγκρουση. «Δεν ξέρω, Ελένη, δεν ξέρω, ό,τι και να σου πω θα σου πω ψέμματα», απαντά εκείνος. 



Στις 00.21, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επανέρχεται και ρωτά τον Σαμαρά: Εσένα άνοδο σου έδειχνε, σωστά; Ναι, απαντά ο σταθμάρχης... 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία στα Τέμπη: «Βασίλη, τι έγινε;» - «Πρέπει να έγινε τράκα»"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Βροχερός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Τετάρτη (08.03.2023) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 16 με 17 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη με τοπικές βροχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι:Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και μέχρι τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπεγράφη στο Βατικανό η συμφωνία για την επιστροφή τριών θραυσμάτων

Τρία θραύσματα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονταν από τον 19ο αιώνα στις συλλογές των Μουσείων του Βατικανού, ανήκουν πλέον και επισήμως στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της δωρεάς που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Βατικανό, υπό την βαριά σκιά του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πρόκειται για την επισφράγιση της προφορικής συμφωνίας που υπήρξε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄, με πρωτοβουλία του πρώτου, στέλνοντας ένα ηχηρό, παγκόσμιο μήνυμα υπέρ της επιστροφή των αρχαιολογικών αγαθών στους τόπους καταγωγής τους.

Vatiakno_epistrofi_1

Η επισημοποίηση της σημαντικής αυτής συμφωνίας, η επρόκειτο αρχικά να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου αλλά καθυστέρησε εξαιτίας του θανάτου του Πάπα Βενέδικτου. Τα τρία θραύσματα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες και θα παρουσιαστούν, στις 24 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.

Την πράξη δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τη βόρεια ζωφόρο, το δυτικό αέτωμα και τη νότια μετόπη του Παρθενώνα υπέγραψαν σήμερα ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga Πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού καθ. Barbara Jatta.

Κατά τον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη στάθηκε στη περίοδο εθνικού πένθους με την οποία, δυστυχώς, συμπίπτει, η ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής δωρεάς. «Βρισκόμαστε εδώ, με μικτά συναισθήματα, καθώς η τραγωδία στα Τέμπη και ο θάνατος τόσων νέων ανθρώπων δεν μας επιτρέπει να χαρούμε για την σημερινή τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να μνημονεύσω ιδιαίτερα ότι, από την πρώτη στιγμή, ο Πάπας Φραγκίσκος ενώνοντας την προσευχή του με όλους εμάς, για τις ψυχές των θυμάτων, μίλησε με θερμά λόγια συμπαράστασης και αγάπης προς τις οικογένειες τους, ώστε να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτό το μεγάλο πένθος» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλει καθοριστικά στον διάλογο, στην ειρήνη, στην συμφιλίωση των κοινοτήτων. Επιτρέψτε μου, να επισημάνω πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή και η πρεσβεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή μεγάλη και ιστορική μέρα για όλους μας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο, προς τον Καρδινάλιο κ. Fernando Vérgez Alzaga και τους συνεργάτες και ιδιαίτερα προς την διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού καθ. Barbara Jatta που προετοίμασαν την απόδοση  στην Ελλάδα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, των τριών θραυσμάτων του παρθενωνίου διακόσμου, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου»
 
Από την πλευρά του ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της πόλης του Βατικανού, δήλωσε: «Αυτή η δωρεά είναι μια χειρονομία ειρήνης, σε αυτή την ιστορική στιγμή, η οποία σημαδεύτηκε, τόσο πολύ, από πολέμους. Αυτή η χειρονομία θέλει να χτίσει γέφυρες αδελφοσύνης και να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει πάντα ένας δρόμος για τον διάλογο και την ειρήνευση, όπως ελπίζουμε ότι μπορεί να συμβεί στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια».

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου,  Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης εξέφρασε την ελπίδα πως της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι αυτή η πρωτοβουλία του Πάπα, σήμερα στο Βατικανό, θα βρει και άλλους μιμητές για την επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα. «Ο Πάπας έδειξε ότι αυτό είναι εφικτό και ρεαλιστικό. Συνέπεια αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, που την καθιστά πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός, είναι ότι επιστρέφουν σε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναπόσπαστα μέρη του, θεραπεύοντας, έστω και μερικώς, πληγές και  τραύματα  από πρακτικές που ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν. Πολλά  ακόμη μένουν να γίνουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπεγράφη στο Βατικανό η συμφωνία για την επιστροφή τριών θραυσμάτων"

Κλειστά την Τετάρτη τα φαρμακεία του Πειραιά - Στάση εργασίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα φαρμακεία του Πειραιά, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης (ΦΣΠ) ανακοίνωσε "απεργία συνείδησης" και συμμετοχή των φαρμακοποιών στο εθνικό πένθος από την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά αποφάσισε την 8 Μαρτίου 2023 τα φαρμακεία της Περιφέρειάς του να παραμείνουν κλειστά.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, κάνουμε απεργία συνείδησης και όχι αιτημάτων.

Κάθε υπεύθυνος θα πρέπει να πληρώσει το μέγεθος της δικής του ευθύνης καλώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να διασφαλίσει στο ακέραιο την ασφάλεια των
συγκοινωνιών.

Ποτέ ξανά"!

Αττική

Στο μεταξύ, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε για αύριο τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Θεσσαλονίκη

Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε ομόφωνα κήρυξη στάσης εργασίας για την Τετάρτη, από τις 11:30 έως τις 14:30, σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Με τη συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών και ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μην συμβεί 'ποτέ ξανά' τέτοια τραγωδία.

Σας καλούμε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία του Συλλόγου θα παραμείνουν αύριο ανοιχτά.

Από τις 11:30 έως τις 14:30 θα είναι ανοιχτά μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο ανοίγουν ξανά μετά τις 14:30".

ΠΦΣ

Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αναφέρεται πως ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και  τις οικογένειες τους, στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει. Ο ΠΦΣ προτρέπει τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά την Τετάρτη τα φαρμακεία του Πειραιά - Στάση εργασίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη"

O Ντογιάκος ζήτησε τη δικογραφία για την τραγωδία το 2017, αιχμές ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακρίτρια του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη εξετάζει ως μάρτυρες σταθμάρχες που υπηρετούν στη Λάρισα και άλλους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ αναμένονται οι πραγματογνωμοσύνες που ήδη έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και διενεργούνται για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017 προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος θα εξετάσει, αν κριθεί αναγκαίο, να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017 μετά τα νέα δεδομένα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε τη δικογραφία για να μελετήσει το σκέλος εκείνο που αφορά τη διάπραξη τυχόν άλλων αδικημάτων από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες. Κι αυτό γιατί, οι καταγγελίες τότε μιλούσαν για άθλια συνθήκες στον σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίες τότε το 2017 δεν ερευνήθηκαν και ίσως κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο να γίνει τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα τους και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ένας μηχανοδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά τελικά αθωώθηκε. Συγκεκριμένα, στις 10.10.2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ελπίζουμε να ερευνήσει και τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023

«Οι έρευνες της Δικαιοσύνης πρέπει να ρίξουν φως στην αλήθεια που αναζητούν αυτή τη στιγμή τα θύματα, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία. Ο κ. Ντογιάκος διέταξε έρευνα για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο. Ασφαλώς και να γίνει. Ελπίζουμε να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και να διατάξει αντίστοιχες έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις έρευνες της Δικαιοσύνης

«Ταυτόχρονα διερωτόμαστε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν επιτόπιες έρευνες στα γραφεία στην Αθήνα του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρίας Hellenic Train προκειμένου να κατασχεθεί κάθε έγγραφο, αλληλογραφία, εξώδικο, ηχογραφημένες συνομιλίες και κάθε στοιχείο που είναι κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας. Τώρα, όχι 6 χρόνια μετά».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "O Ντογιάκος ζήτησε τη δικογραφία για την τραγωδία το 2017, αιχμές ΣΥΡΙΖΑ"

Ακόμα και… η ΔΑΚΕ απεργεί για την τραγωδία στα Τέμπη

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε την κοινή γνώμη και γέμισε με απέραντη θλίψη την Ελλάδα. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν κόλαφο στο πρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες, τις παραλείψεις και
τις εγκληματικές πρακτικές που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες σε κάθε εργασιακό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια και τη ζωή πολιτών και εργαζομένων.

Δυστυχώς οι εκπτώσεις στα θέματα ασφαλείας, οι αμέλειες και η πρακτική αδιαφορία δεκαετιών που έγιναν γνωστές Πανελλαδικά μετά από τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων και οι οποίες αποτελούσαν σκληρή καθημερινότητα στους Σιδηρόδρομους, συναντώνται εδώ και δεκαετίες, με την ίδια ακριβώς συχνότητα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέτοντας σε κίνδυνο καθημερινά τις ζωές των εργαζομένων στους Δήμους, αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Η ΔΑΚΕ ΟΤΑ καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ, αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Συγκέντρωση στις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αττική και κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα.

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, απαιτεί την πλήρη απόδοση ΌΛΩΝ των ευθυνών.» 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ακόμα και… η ΔΑΚΕ απεργεί για την τραγωδία στα Τέμπη "

Τέμπη: Έφοδος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στα γραφεία του ΟΣΕ εν μέσω έρευνας για την τραγωδία

Στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) έκαναν έφοδο στα γραφεία του ΟΣΕ σήμερα Τρίτη (7.3.2023) μια εβδομάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) θα ερευνήσουν ηχογραφημένες συνομιλίες και σημαντικά έγγραφα ώστε να ρίξουν φως στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Άλλωστε, η διαδικασία της αυτεπάγγελτης έρευνας έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή.

Αναμένεται να εξεταστεί η ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας από τον ΟΣΕ και τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση Ηellenic Train AΕ. Τα ευρήματα της έρευνας θα σταλούν μέσω πορίσματος στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάει στον τόπο της τραγωδίας και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Έφοδος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στα γραφεία του ΟΣΕ εν μέσω έρευνας για την τραγωδία"

Σύγκρουση τρένων: Έσβησαν χρέη 700 εκατ. ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017 για να την πουλήσουν 45 εκατ. στους Ιταλούς

Με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη έρχονται στην επιφάνεια και όσα προηγήθηκαν πριν περάσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα χέρια της Ιταλικής Hellenic Train το 2017. Η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υλοποιήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις για τη διαχείριση των μεγάλων ελλειμμάτων του ΟΣΕ, οδήγησε σε μια χαριστική σύμβαση από την οποία επωφελήθηκαν διπλά οι αγοραστές της Trenitalia.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στους Ιταλούς έναντι τιμήματος μόλις 45 εκατομμυρίων, το οποίο αντιστοιχεί στα έσοδα της εταιρείας από τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές (Υποχρεώσεις Δημόσιας Υπηρεσίας) σε έναν μόλις χρόνο και καθαρή από υποχρεώσεις.

Έτσι, λίγες μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές των αρμόδιων υπουργών της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης, χάρισαν στην Hellenic Train, χρέη ύψους σχεδόν 700 εκατομμυρίων ευρώ! Συγκεκριμένα όπως επιβεβαιώνεται από το ΦΕΚ της 12ης Σεπτεμβρίου 2017, διαγράφηκαν χρέη της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ ύψους 692.161.809,27 ευρώ, όρος προφανώς απαράβατος για να μεταβιβαστεί η εταιρεία.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ της 12ης Σεπτεμβρίου

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι χάριζε την άλλοτε κρατική εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών και με το άλλο εισέπραττε το εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα των 45 εκατομμυρίων. Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «ξεπούλημα» τα… 300 εκατομμύρια που επιδίωκε να εισπράξει η προηγούμενη κυβέρνηση από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Κι έτσι τελικά, με δυο υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δόθηκε σχεδόν τζάμπα και τα 650 εκατομμύρια κλήθηκε να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος ενώ τις δεσμευτικά υποσχεθείσες επενδύσεις των Ιταλών ακόμα τις περιμένουμε.

Χωρίς να υπολογίζεται η δεκαετής συμφωνία για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές που έχει υπογράψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, η οποία της παρέχει πρόσθετα έσοδα ύψους 750 εκατομμυρίων για τα επόμενα δέκα συν πέντε χρόνια μαζί με την δυνατότητα παράτασης. Η ετήσια αποζημίωση που θα καταβάλλεται για την εκτέλεση των προβλεπόμενων δρομολογίων προς την εταιρεία ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων: Έσβησαν χρέη 700 εκατ. ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017 για να την πουλήσουν 45 εκατ. στους Ιταλούς"

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι ασφαλείας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Τα θέματα ασφαλείας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τίθενται στο μικροσκόπιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει σαφή εντολή στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η έρευνα αφορά τόσο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσα στην πόλη όσο και σε αεροδρόμια και λιμάνια. Ειδικότερα, σε σημερινή (7.3.2023) στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και υπηρεσιακών παραγόντων, η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γιάννη Πλακιωτάκη ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και οι επιθεωρήσεις σε πλοία και λιμάνια.

Εν όψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπό τις κατευθύνσεις του νέου υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη, ξεκινά μπαράζ επαφών με εκπροσώπους αεροδρομίων και μέσων σταθερής τροχιάς, ώστε να υπάρξουν και εκεί έκτακτες επιθεωρήσεις για την ασφάλεια στις συγκοινωνίες.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι ασφαλείας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"

Σύγκρουση τρένων: Στην ανακρίτρια Λάρισας το πόρισμα της ΕΔΕ για την αναρρωτική - «Δεν τηρήθηκε η διαδικασία»

Tο πόρισμα της ΕΔΕ στις δικαστικές αρχές, παρέδωσε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης.

Ο κ. Σερέτης τόνισε ότι, επί της ουσίας, είναι ήδη σε αργία οι δύο εμπλεκόμενοι γιατροί και εξήγησε την διαδικασία για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας, η οποία ουσιαστικά δεν ακολουθήθηκε.

Όπως είπε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας αποχωρώντας από τα δικαστήρια, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας διαβιβασε στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση το πόρισμα της ΕΔΕ, που αφορούσε την αναρρωτική άδεια που χορηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου στον επιθεωρητή προϊστάμενο του ΟΣΕ.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη διαδικασία, η ΥΠΕ με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, έθεσε σε αναστολή άσκησης καθηκόντων τους δύο εμπλεκόμενους γιατρούς και παράλληλα ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία της παραπομπής τους στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ.

Το ένα θέμα, όπως είπε ο κύριος Σερέτης, είναι η πιθανή ποινική αξιολόγηση των δύο εμπλεκομένων από την Ανακρίτρια, και το άλλο ζητούμενο είναι οι ποινές από το πειθαρχικό, οι οποίες μπορεί να είναι μέχρι και οριστική αργία.

Ο κ. Σερέτης, εξήγησε, επίσης, τη συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται για να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, η οποία σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να τηρήθηκε στην περίπτωση του επιθεωρητή. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων: Στην ανακρίτρια Λάρισας το πόρισμα της ΕΔΕ για την αναρρωτική - «Δεν τηρήθηκε η διαδικασία»"

Τέμπη: Καταγγελία ότι ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ καθυστερούσαν το έργο της Hellenic Train – Της πλήρωσαν και πρόστιμο 500.000 ευρώ

Καταγγελία έρχεται να ρίξει φως στην κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς σιδηρόδρομους με τραγικό αποκορύφωμα το δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με την καταγγελία ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ έβαζαν εμπόδια στην Hellenic Train και μάλιστα έφτασαν στο σημείο το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει 564.347,56 ευρώ στην κοινοπραξία!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ και της εκπομπής «Αταίριαστοι», με αφορμή τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη, καταγγέλλεται ότι ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ πλήρωσαν στην Ηellenic Train το ποσό των 564.347,56 ευρώ.

Ο λόγος – σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάζει και έγγραφο με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2021 – φέρεται να είναι ότι τόσο η ΕΡΓΟΣΕ όσο και ο ΟΣΕ καθυστερούσαν τους εργολάβους της κοινοπραξίας από το να αρχίσουν τα έργα αναβάθμισης του δικτύου.

«Ίσως κάποιοι δεν θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο εκσυγχρονισμού και τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ», διερωτήθηκαν οι δημοσιογράφοι, επισημαίνοντας, εύλογα πώς να ολοκληρωθεί το έργο του συστήματος τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Και ένα άλλο, βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι «ποιος υπέγραψε να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο 564.347,56 ευρώ;».

Σχολιάζοντας την καταγγελία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος ήταν στο πάνελ της εκπομπής είπε πως «γι’ αυτό χρεώθηκε σε οικονομικό εισαγγελέα η διερεύνηση της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου».

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για τις πολιτικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο σύστημα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης στο σιδηροδρομικό δίκτυο… 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Καταγγελία ότι ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ καθυστερούσαν το έργο της Hellenic Train – Της πλήρωσαν και πρόστιμο 500.000 ευρώ"

Β. Μαρκής στο Πρώτο: Δεν αποτελεί παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, η επιστολή του ΠΘ προς τον κ. Ντογιάκο (audio)

«Είναι το κλίμα των ημερών τέτοιο που οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πολιτική αντιπαράθεση, οξύνει κάποια πράγματα. Όχι, η άποψη η δική μου είναι ότι δεν αποτελεί παρέμβαση. Ο πρωθυπουργός αυτό το οποίο έκανε, είναι να εκφράσει τη διάθεσή του, η υπόθεση αυτή να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα και σε όσο το δυνατόν υψηλότερο δικαστικό επίπεδο». Με αυτή την δήλωση, ο επίτιμος πρόεδρος Εισαγγελέων, Βασίλης Μαρκής σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, το κατά πόσο η επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον Ι. Ντογιάκο αποτελεί παρέμβαση προς την Δικαιοσύνη, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.

«Θέλω να σημειώσω ότι αυτή η αντίδραση προκλήθηκε από κάποιους που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε αυτό το δικαίωμα, ενώ αντιθέτως το είχε παραδείγματος χάρη, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που πριν λίγες ημέρες ζήτησαν τοι ίδιο πράγμα. Γιατί οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν, αν αυτό θεωρηθεί παρέμβαση; Από που προκύπτει η δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν και να ζητάνε από τον χ Εισαγγελέα να ενεργήσει κατά τον χ τρόπο; Για μένα είναι ξεκάθαρο ποια ήταν η πρόθεση του πρωθυπουργού. Η πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν να δείξει στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει ενδιαφέρον για άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης» συμπλήρωσε ο κ. Μαρκής.

Αναφορικά με την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή, ο κ. Μαρκής, ανέφερε πως ο νόμος έχει προβλέψει σε ορισμένες πολύ σοβαρές υποθέσεις να τηρείται αυτή η διαδικασία, η οποία είναι αμιγώς δικαστική διαδικασία, σύμφωνα την οποία, μόνο ο εισαγγελέας Εφετών της περιοχής, μπορεί να ζητήσει από την Ολομέλεια του Εφετείου της Περιφέρειας να αναλάβει σε αυτό το επίπεδο την έρευνα ένας εφέτης ανακριτής και αυτό έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Μάλιστα, ο κ. Μαρκής τόνισε πως στην προκειμένη περίπτωση αυτή η διαδικασία πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε και για έναν άλλο λόγο. Ότι συνήθως στην επαρχία, οι ανακριτές Πρωτοδίκες είναι νέοι δικαστές, χωρίς μεγάλη εμπειρία. Όταν λοιπόν υπάρχει μια τέτοια υπόθεση σε μια επαρχιακή πόλη και υπάρχει η δικονομική δυνατότητα να τηρηθεί αυτό το μέτρο, το οποίο έχει το εχέγγυο ότι κατά τεκμήριον θα αναλάβει τον χειρισμό ένας πιο έμπειρος, παρότι μπορεί η ανακρίτρια που αυτή τη στιγμή χειρίζεται την υπόθεση να είναι ικανότατο άτομο, η εμπειρία όμως ενός εφέτη με 10 – 15 χρόνια υπηρεσία, θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

«Η διαδικασία αυτή έχει και ένα άλλο θετικό. Είναι πιο απλή στην περαίωσή της. Όταν τελειώσει η ανάκριση από εφέτη ανακριτή μένει ένα βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τελειώνει η υπόθεση και δεν εμπλεκόμαστε σε βουλεύματα, σε εφέσεις, αναιρέσεις και λοιπά» προσέθεσε ακόμα ο κ. Μαρκής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Μαρκής στο Πρώτο: Δεν αποτελεί παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, η επιστολή του ΠΘ προς τον κ. Ντογιάκο (audio)"

Σταθμάρχης Θεσσαλονίκης: Απαρχαιωμένα συστήματα και παντού ποντίκια – «Άπειρες αναφορές στους αρμόδιους»

SOS εκπέμπει ο σταθμάρχης Θεσσαλονίκης. Ο Παύλος Πετσάβας καταγγέλλει απαρχαιωμένα συστήματα και άθλιες συνθήκες εργασίας στον σταθμό ΤΧ1 στη συμπρωτεύουσα.

Ο Παύλος Πετσάβας, σταθμάρχης Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι μέσα στο παλαιωμένο κτίριο όπου γίνεται ο έλεγχος διέλευσης των τρένων υπάρχουν ποντίκια! Μάλιστα, μέσα στον πίνακα ελέγχου κυκλοφορίας υπάρχει ποντικοφάρμακο, καθώς έχουν τρυπώσει μέσα σε αυτόν και καταστρέφουν τα καλώδια…

Ο σταθμάρχης σημειώνει στο politic.gr πως στον σταθμό ΤΧ1 της Θεσσαλονίκης τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, ούτε καν η φωτοσήμανση. «Έχουν γίνει άπειρες αναφορές για τα προβλήματα που έχει το δίκτυο στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς, όμως, να έχει γίνει κάποια κίνηση για να διορθωθούν». 
Σταθμάρχης Θεσσαλονίκης: Τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα

Όπως σημειώνει ο σταθμάρχης Θεσσαλονίκης, πρέπει άμεσα να φτιαχτεί η φωτοσήμανση και να δοθεί σε λειτουργία το σύστημα ασφαλείας ATCS για να υπάρξει το επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας.

Ένα άλλο κομμάτι είναι η σωστή εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού, ώστε να διαχειριστεί αυτά τα εργαλεία.

Ακόμα και ο ίδιος, όπως αναφέρει, παρά την πενταετή εμπειρία του στα συστήματα, υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση και το άγχος που δημιουργείται από τη διαχείριση των συστημάτων αυτών.

«Η δουλειά γίνεται χειροκίνητα και κανονιστικά»

Ο κ. Πετσάβας σημειώνει πως όλα σήμερα λειτουργούν χειροκίνητα και κανονιστικά δηλαδή με τους κανονισμούς που ίσχυαν πριν από τριάντα και σαράντα χρόνια. Πολλές είναι οι φορές που ενώ δίνεται εντολή από το ηλεκτρονικό σύστημα, δεν είναι σαφές αν έχει πραγματοποιηθεί ή όχι και απαιτείται η παρουσία ανθρώπου που θα πρέπει να διενεργήσει την εντολή αυτή χειροκίνητα.

Κομβικός σταθμός στη Βόρεια Ελλάδα

Τέλος, ο σταθμάρχης Πετσάβας σημειώνει πως ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός κόμβος. Κι αυτό επειδή ενώνονται οι γραμμές Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, αλλά και η γραμμή με κατεύθυνση την Αθήνα και τη Φλώρινα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθμάρχης Θεσσαλονίκης: Απαρχαιωμένα συστήματα και παντού ποντίκια – «Άπειρες αναφορές στους αρμόδιους»"

Απεργούν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία για την τραγωδία στα Τέμπη

Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη.

"Δεν πρόκειται για 'τραγικό ανθρώπινο λάθος' ούτε για 'ελληνική ιδιαιτερότητα' η μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο", αναφέρεται από την ΟΕΝΓΕ. Επισημαίνεται, δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

"Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους - όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην Παιδεία, στην Υγεία, στις μεταφορές, παντού", τονίζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί τα μέλη της να μετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

"Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων", σημειώνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της, συμμετέχει και στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική και πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Να συμμετάσχουν στην απεργία καλεί τα μέλη του και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, με κύρια αιτήματα την απόδοση των πραγματικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών και τον τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών. 

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, το Σωματείο εργαζομένων στον ΕΟΔΥ καταγγέλλει προσπάθεια της εργοδοσίας του Οργανισμού να μην μετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), με απειλές πως θα δηλωθούν ως αδικαιολογήτων απόντες.

"Αποτελεί τεράστιο θράσος πάνω στους 56 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, να απειλουνται οι συνάδελφοι με τέτοιο τρόπο", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

"Ο Οργανισμός που κοπτεται για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας ουδέποτε έκανε συνάντηση για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας ως οφείλει. Φροντίζει βέβαια να εφαρμόσει άλλες πλευρές της νομοθεσίας όπως το να μας σέρνει στα δικαστήρια όταν απεργούμε, να μην δέχεται καν η διοίκηση να ακούσει τα αιτήματα μας, να βάζει διμοιρίες να φιλάνε τα γραφεία του οργανισμού όταν διαμαρτυρόμαστε στην εισοδο του και να πριμοδοτεί το εργοδοτικό σωματεία των μονίμων υπαλλήλων που ψευδεπίγραφα χρησιμοποιεί σε ανακοινώσεις το όνομα μας.

Παράλληλα, ξέρει να καλεί σε απολογίες συναδέλφους για μια ημέρα απουσίας και να επιβάλει σκληρές πειθαρχικές ποινές οχυρωμένος πίσω από τον εσωτερικό κανονισμό του που τον καθιστά μειτε δημόσιο μείτε ιδιωτικό φορέα, αλλά ένα υβριδικό κατασκεύασμα κατά το δοκούν της κάθε κυβέρνησης".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία για την τραγωδία στα Τέμπη"

Τέμπη: Εκδίδεται στην Ελλάδα από την Τουρκία ο πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού

Εκδίδεται στην Ελλάδα από την Τουρκία ο πατέρας του μηχανοδηγού που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πατέρας του οδηγού εξέτιε ποινή για ναρκωτικά σε τουρκική φυλακή.

Νέα συνομιλία Θεοδωρικάκου- Σοϊλού – Θετική ανταπόκριση στην έκδοση του πατέρα του μηχανοδηγού

Σε νέα επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Προστασίας Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού συζητήθηκε η έκδοση στην Ελλάδα, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που υπεβλήθη από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του κρατούμενου σε τουρκικές φυλακές, Δημήτρη Ναλμπάντη, πατέρα του μηχανοδηγού που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Τούρκος Υπουργός ενημέρωσε για τη θετική ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στο αίτημα αυτό. Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεση για την άμεση ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στο ανθρωπιστικό αυτό αίτημα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Εκδίδεται στην Ελλάδα από την Τουρκία ο πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού"

Τέμπη: «Καταπέλτης» το πόρισμα της ΕΔΕ για τους γιατρούς που εμπλέκονται στην αναρρωτική του επιθεωρητή

«Καταπέλτης» είναι το πόρισμα της ΕΔΕ για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου που φέρεται να εμπλέκονται στην αναρρωτική άδεια που πήρε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας που έλαβε ο επιθεωρητής το επόμενο πρωί του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο φάκελος της ΕΔΕ διαβιβάζεται αμελλητί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, στην Ανακρίτρια λόγω της σπουδαιότητας, τίθενται σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί και παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Προέκυψε από την ΕΔΕ ότι ο επιθεωρητής έλαβε αναρρωτική άδεια ενώ δεν υπεβλήθη σε καμία διαγνωστική εξέταση, δεν προσήλθε στα ΤΕΠ, αλλά αναζήτησε τον διευθυντή της κλινικής που γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα και χωρίς καμία άλλη εξέταση. Εν συνεχεία ο επιμελητής κατ’ εντολή του διευθυντή έδωσε 30ήμερη αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η έκδοση της γνωμάτευσης, εκτός της συνήθους διαδικασίας που απαιτεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού και διαγνωστικό έλεγχο, και που έγινε λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: «Καταπέλτης» το πόρισμα της ΕΔΕ για τους γιατρούς που εμπλέκονται στην αναρρωτική του επιθεωρητή"

ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 5,9% κατέγραψε το 2022 η ελληνική οικονομία

Ισχυρή επίδοση κατέγραψε το 2022 η ελληνική οικονομία, καθώς η πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έδειξε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% σε σχέση με το 2021. Κάτι το οποίο αφενός πιστοποιεί το «comeback» της ανάπτυξης, αφετέρου παρέχει μια ισχυρή τονωτική «ένεση» στις επιδόσεις του 2023.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένα, το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 192,1 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 5,9%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ.

AEP

Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές καθορίστηκε σε 208 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 181,7 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 14,5%.

AEP2

Ας σημειωθεί ότι η δεύτερη εκτίμηση για το περσινό ΑΕΠ είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 18 Οκτωβρίου του 2023.

Ανάπτυξη 5,2% στο δ’ τρίμηνο

Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 και άνοδο κατά 5,2% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Σε μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατέγραψε βελτίωση κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

anaptyksi1

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών

Σε τριμηνιαίο επίπεδο:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,7%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,1%.

Σε ετήσιο επίπεδο:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,1%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,9%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 5,9% κατέγραψε το 2022 η ελληνική οικονομία"

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Η εκδοχή του σταθμάρχη – Τι είπε για τα κλειδιά και τον πίνακα ελέγχου

Την δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ που συγκρούστηκαν τα δύο τρένα στα Τέμπη έδωσε ο σταθμάρχης της Λάρισας στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που τον ανέκριναν για 7,5 περίπου ώρες.

Στην απολογία του, που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως ο σταθμάρχης που είχε βάρδια εκείνο το βράδυ απάντησε σε όλα όσα τον ρώτησαν. Ανέλαβε την ευθύνη σε όσα του αναλογούν και επέρριψε επίσης ευθύνες στον υπόλοιπο μηχανισμό.

Για τα όσα έγιναν τα πρώτα λεπτά μετά την μοιραία σύγκρουση, ανέφερε:

«Με πήρε τηλέφωνο η αστυνομία και με ρώτησε αν έχουμε κάποιο ατύχημα ή εκτροχίαση. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο με την αστυνομία με πήρε τηλέφωνο η πυροσβεστική και με ενημέρωσε ότι έγινε σύγκρουση τρένων στον Ευαγγελισμό. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς έχει γίνει το συμβάν. Δεν θυμάμαι τι έγινε. Εγώ είχα δει στον πίνακα ότι όταν γύρισα τα κλειδιά, αφού μπήκε το 2597, οι λυχνίες ήταν λευκές σταθερά. Αυτό που μπορώ να εικάσω είναι ότι το κλειδί κούμπωσε στιγμιαία και στη συνέχεια ξεκούμπωσε και γύρισα στην παρακαμπτήριο δίχως όμως να αλλάξουν οι λυχνίες στον πίνακα».

Πώς ξεκίνησε η βάρδια

Για το πώς ξεκίνησε εκείνη η βάρδια στο σταθμαρχείο, περιγράφει:

«Η έναρξη της βάρδιας μου ήταν στις 22:00. Περί τις 21:15 με 21:20 δέχτηκα τηλεφώνημα από τον συνάδελφο μου τον Γ. Τ. οποίος υπηρετούσε στην βραδινή βάρδια, στο σταθμό Παλαιοφαρσάλων από ώρα 22:00 έως 06:00 αυτός βρισκόταν στο σταθμό της Λάρισας αναμένοντας το τρένο για να πάει στο σταθμό Παλαιοφάρσαλο και με ενημέρωσε ότι ο απογευματινός σταθμάρχης ο κύριος Π. Κ. ήταν να με ενημερώσει για την εκτέλεση της κυκλοφορίας, λόγω ενός συμβάντος στο σταθμό Παλαιοφαρσάλων. Ο Π. με ενημέρωσε ότι θα Παλαιοφάρσαλα είχαν πέσει ηλεκτροφόρα καλώδια στην αμαξοστοιχία 56, η οποία εκτελούσε δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να αποκοπεί η γραμμή ανόδου από Παλαιοφάρσαλο έως Λάρισα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, η κυκλοφορία μέχρι τον σταθμό της Λάρισας, θα έπρεπε να γίνει σε μονή γραμμή και συγκεκριμένα στην γραμμή καθόδου Παλαιοφαρσάλων – Λάρισας με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία να μπει στον σταθμό Λάρισας ανάποδα. Εάν η αμαξοστοιχία ερχόταν κανονικά θα έπρεπε να κινηθεί στην δεύτερη γραμμή, η οποία είναι γραμμή ανόδου, λόγω όμως της ανωτέρω βλάβης για να κινηθεί από Παλαιοφάρσαλο προς Λάρισα θα έπρεπε να κινηθεί στην πρώτη γραμμή που είναι η γραμμή καθόδου και μέσω παρακαμπτήριας στη Λάρισα, να μπει στη γραμμή ανόδου. Έτσι θα έπρεπε να κινηθούν όλες οι αμαξοστοιχίες από Παλαιοφάρσαλο προς Λάρισα μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες. Όταν πήγα στις 21:20 στο σταθμό στη γραμμή ανόδου ήταν η αμαξοστοιχία 56 σαν κενό υλικού, δηλαδή ήταν με μηχανή ντίζελ και είχε πάρει νέα αρίθμηση 93506. Η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία έφυγε στις 21:50 κανονικά για Θεσσαλονίκη από τη γραμμή ανόδου με εντολή του σταθμάρχη Κ. Π. Μετά από λίγη ώρα περί τις 22:10 ήρθε κανονικά στη γραμμή καθόδου (1η γραμμή) η αμαξοστοιχία 63 με κατεύθυνση από την Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα».

Σε ερώτηση για το ποιος σταθμάρχης υποδέχτηκε την συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, είπε: «Eγώ μαζί με τον κύριο Π. , συγκεκριμένα εγώ ήμουν στο ράδιοτηλέφωνο και στα τηλεγραφήματα και ο κύριος Π. στην κυκλοφορία και στην αναχώρηση. Ο κύριος Χ. παρακολουθούσε δίχως να έχει κάποιο συγκεκριμένο καθήκον. Με διάφορα 1-2 λεπτών περίπου αφίχθη στο σταθμό Λάρισας και αμαξοστοιχία με αριθμό 2575 από Βόλο και μπήκε στην 6η γραμμή αντί να μπει στην 3η γραμμή γιατί η 3η γραμμή ήταν κατειλημμένη από την αμαξοστοιχία προαστιακού 2594, η οποία πραγματοποιούσε δρομολόγιο Λάρισα - Θεσσαλονίκη με ώρα αναχώρησης από τη Λάρισα στις 18:35 και είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης στο ύψος του εργοστασίου Ζαχάρεως. Η απογευματινή βάρδια έστειλε μηχανή για να την φέρει πίσω στο σταθμό. Η μηχανή έφυγε στις 20:40 και γύρισε στις 21:25. Η αμαξοστοιχία 2575 που ήρθε από Βόλο, μπήκε στην 5η γραμμή μέσω των κλειδιών 116 και 115. Για να πάει η 2575 στην 6η γραμμή γύρισα τα κλειδιά 116 και 115 σε παρακαμπτήριο και όταν η αμαξοστοιχία μπήκε στην 6η γραμμή επανέφερα τα κλειδιά σε ευθεία γραμμή. Αυτό συνέβη περι ώρα 22:05 με 22:10. Όπως προείπα εντός του σταθμού ήταν και η αμαξοστοιχία 63. Την στιγμή εκείνη ρυθμίσαμε την κυκλοφορία και οι τρεις σταθμάρχες. Περί τις 22:10 με 22:15 ο Χ. Π. αναχώρησε. Λίγο μετά περι ώρα 22:20 με 22:25 αναχώρησε και ο Κ. Π».

Στην ερώτηση για τον αριθμό των δρομολογίων που διέρχονται από το σταθμό της Λάρισας κατά την νυχτερινή βάρδια, ο σταθμάρχης ανέφερε ότι «Διέρχονται 13 δρομολόγια εκ των οποίων τα 9 διέρχονται μεταξύ των ωρών από 22:09 έως 00:30.»

Σχετικά με τον αριθμό των σταθμαρχών που υπηρετούν από τις 22.00 μέχρι 23.00, απάντησε πως: «Κανονικά υπηρετούν τρεις σταθμάρχες. Δύο οι απογευματινοί και ένας ο βραδινός. Συνολικά στην Περιφέρεια στην οποία επεκτείνεται η εξουσία της Γ’ Επιθεώρησης, υπηρετούν περίπου 26 με 27 άτομα σταθμάρχες, συμπεριλαμβανομένων εμού και των 13 συναδέλφων μου. Ο αρχαιότερος σταθμάρχης ρυθμίζει την κυκλοφορία και οι νεότεροι συντάσσουν τα τηλεγραφήματα, τα υποδείγματα και ο νυχτερινός σταθμάρχης ενημερώνεται για την κυκλοφορία. Επικεφαλής είναι πάντοτε ο αρχαιότερος και ανάλογα με τις ανάγκες μοιράζονται τα καθήκοντα».

Για τα κλειδιά και τον πίνακα ελέγχου 

Σε σχετικά με τα κλειδιά είπε: «Ενημέρωσα τον κλειδούχο για να γυρίσει τα κλειδιά στην αιχμή 101 σε ευθεία γραμμή και να έρθει στο κλειδί 102 οι 105 δεν θυμάμαι ακριβώς και να το γυρίσει από κυρία σε παρακαμπτήρια γραμμή ώστε η αμαξοστοιχία 1564 να κατευθυνθεί στο μηχανοστάσιο. Ο λόγος που απευθύνθηκα στον κλειδούχο, ήταν ότι δεν μπορούσα να γυρίσω το κλειδί από τον πίνακα λόγω κόκκινο κυκλώματος. Η χαλασμένη αμαξοστοιχία 2594 πατούσε σε μία επαφή και αυτό στον πίνακα ελέγχου φαίνεται ως κόκκινο κύκλωμα. Μόλις τελείωσα αυτή την εργασία με πήρε τηλέφωνο ο ρυθμιστής έλξης από Θεσσαλονίκη και με ενημέρωσε ότι στον πίνακα του στην Θεσσαλονίκη βλέπει κόκκινο κύκλωμα στην Ραψάνη πράγμα που σημαίνει ότι είχε γίνει διακοπή ρεύματος. Αμέσως μετά κοίταξα το ηλεκτρικό πίνακα για να δω μήπως είχε βλάβη και δεν διαπίστωσα βλάβη πουθενά. Ταυτόχρονα ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 2598 μου ανέφερε ότι δεν έχει ρεύμα το τρένο. Την ίδια στιγμή με πήρε τηλέφωνο η αστυνομία και με ρώτησε αν έχουμε κάποιο ατύχημα ή εκτροχιάση. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο με την αστυνομία με πήρε τηλέφωνο η πυροσβεστική και με ενημέρωσε ότι έγινε σύγκρουση τρένων στον Ευαγγελισμό. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως έχει γίνει το συμβάν. Δεν θυμάμαι τι έγινε. Εγώ είχα δει στον πίνακα οτι όταν γύρισα τα κλειδιά, αφού μπήκε το 2597, οι λυχνίες ήταν λευκές σταθερά. Αυτό που μπορώ να εικάσω είναι ότι το κλειδί κούμπωσε στιγμιαία και στη συνέχεια ξεκούμπωσε και γύρισα στην παρακαμπτήριο δίχως όμως να αλλάξουν οι λυχνίες στον πίνακα».

Αναφορικά με το εάν διαπίστωσε κάποια βλάβη στον πίνακα ελέγχου ανέφερε: «Όχι δεν διαπίστωσα καμιά βλάβη. Την στιγμή που ενημερώθηκα από την πυροσβεστική για την σύγκρουση των τρένων, κάλεσα και τις δύο αμαξοστοιχίες και δεν μου αποκρίθηκε καμιά, ενημέρωσα δε την σταθμάρχη Νέων Πόρων για να καλέσει κι αυτή αλλά δεν υπήρχε καμιά απόκριση και εκεί κατάλαβα τι είχε συμβεί. Το άρθρο 1204 του γενικού κανονισμού κυκλοφορίας ΟΣΕ ορίζει ότι όταν ο μηχανοδηγός διαπιστώσει σε περιοχές σταθμών ή κόμβων πως τελικά η αμαξοστοιχία ακολουθεί λόγω του τρόπου διευθέτησης των αλλαγών από το προσωπικό της υποδομής, διαφορετική πορεία από αυτή που υποδείχθηκε, μέσω σημάτων ή δελτίων ή διαφορετική από αυτή που αντιστοιχεί στο δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας, τότε οφείλει να προβεί σε άμεση στάθμευση της αμαξοστοιχίας και στη συνέχεια συνεννοείται με το σταθμάρχη ή τον κεντρικό χειριστή».

Επιρρίπτει ευθύνες και στον μηχανοδηγό

Στο τέλος της απολογίας του επισήμανε:

«Υπάρχουν λυχνίες στον ηλεκτρικό πίνακα που δείχνουν την πορεία του τρένου για όσο δείχνει ο πίνακας. Στη γραμμή ανόδου, το σημείο που αποτυπώνεται στον ηλεκτρικό πίνακα, έχει εμβέλεια μέχρι το ύψος της 110 Πτέρυγας Μάχης. Εκεί υπάρχει μόνιμο κόκκινο κύκλωμα. Παρότι δε ότι αριστερά του πίνακα υπάρχουν κι άλλες λυχνίες αυτές δεν λειτουργούν λόγω του κόκκινου κυκλώματος που βρίσκεται στο ύψος της 110 Πτέρυγας Μάχης. Δεν ξέρω αν κάθονταν και οι άλλοι σταθμάρχες έως τις 23:00 ίσως να μη γινόταν ότι έγινε, εάν αποδειχθεί η δική μου αμέλεια. Εάν ο μηχανοδηγός μου έλεγε ότι μπήκε στη γραμμή από την άνοδο στην κάθοδο πάλι δεν θα γινόταν τίποτα αυτό το επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος μου ο κύριος Νικολάου. Εάν μου ζητούσε υπόδειγμα 1001 θα σταματούσε η πορεία του τρένου και θα έστελνα τον κλειδούχο να δει τι έχει γίνει απ’ τη στιγμή που εγώ είχα ενδείξεις ότι τα κλειδιά ήταν στην ευθεία. Ο μηχανοδηγός σίγουρα είχε αντιληφθεί ότι κινείται στη γραμμή καθόδου. Έπρεπε να με φωνάξει και να με ρωτήσει γιατί κινείται εκεί κι αν θα συνεχιστεί ή όχι. Απ’τη στιγμή που δεν του ανέφερα ότι κινείται μέσω διαγωνίου στην κάθοδο, έπρεπε να σταματήσει και να φωνάξει γιατί το κλειδί είναι ανάποδα. Δεν πρόλαβα να ενημερώσω τον προϊστάμενο μου τον κύριο Νικολάου ή την επιθεώρηση ότι οι κύριοι Π. και Χ. είχαν αποχωρήσει στις 22:15 ο πρώτος και 22:05 με 22:10 ο δεύτερος αντιστοίχως λόγω του φόρτου εργασίας…».

Στην ερώτηση της ανακρίτριας ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να υποβάλει αίτηση στα πλαίσια της κινητικότητας για να τοποθετηθεί ως σταθμάρχης, ο 59χρόνος απάντησε το εξής: «Να έχει απολυτήριο λυκείου και δεν θυμάμαι αν υφίσταται και κάποιο ηλικιακό κριτήριο». Επίσης υπογράμμισε πως:

«Στις 7/2/1989, πρσλήφθηκα στον ΟΣΕ αρχικά σαν εργάτης στο τρενάκι του Πηλίου και μετά το έτος 1990 ήρθα στον ΟΣΕ Λάρισας στο τμήμα αποσκευών και εμπορευμάτων μέχρι και 30/4/2011 που καταργήθηκε το συγκεκριμένο τμήμα. Ξεκίνησα ως φορτωτής, εν συνεχεία ζυγιστής και επί 6-7 χρόνια ήμουν επιστάτης. Το έτος 2011 την 1 Μαΐου μετακινηθήκα με μετάταξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας. Στις 6/7/2022 με κινητικότητα του 1ου κύκλου του έτους 2022, επέστρεψα στον ΟΣΕ προκειμένου να εργαστώ ως σταθμάρχης με βάση τις θέσεις της κινητικότητας που υπήρχαν στην Λάρισα».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Η εκδοχή του σταθμάρχη – Τι είπε για τα κλειδιά και τον πίνακα ελέγχου"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Με υπογραφή Χαυτούρα η αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή

Την υπογραφή του διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Νίκου Χαυτούρα έχει η αναρρωτική άδεια που έλαβε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο γιατρός έχει ήδη τεθεί σε αναστολή καθηκόντων και αναμένεται η παραπομπή του στο πειθαρχικό, ενώ με απόφαση του ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από τα ψηφοδέλτια «για λόγους αρχής και πολιτικού ήθους».

Σύμφωνα με το έγγραφο της αναρρωτικής, που δημοσίευσε το taxydromos.gr, ο επιθεωρητής προσήλθε στο γραφείο του διευθυντή της Νευροχειρουργικής και του ανέφερε αδυναμία βαδίσματος. Επίσης, ζήτησε από συνάδελφό του ιατρό να του συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, καθώς ο ίδιος δήλωνε αδυναμία συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο της αναρρωτικής, ο επιθεωρητής προσήλθε με πόνους στη μέση, ενώ είχε ιστορικό βαριάς κάκωσης με τραυματισμό κάτω άκρων.

porisma1 porisma3 

Σε αναστολή καθηκόντων οι γιατροί

Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκαν οι γιατροί που εμπλέκονται στη χορήγηση αναρρωτικής άδειας στον επιθεωρητή του σταθμάρχη Λάρισας μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι γιατροί παραπέμπονται και στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ειδικότερα, μετά την εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, διενεργήθηκε η ΕΔΕ η οποία έδειξε πως ο επιθεωρητής πήρε 30ήμερη αναρρωτική άδεια χωρίς καν να υποβληθεί σε εξετάσεις, δεν προσήλθε στα επείγοντα, δεν είχε ραντεβού και πηγαίνοντας στο νοσοκομείο ζήτησε μόνο τον διευθυντή της κλινικής για να μπορέσει να του δώσει την άδεια.

Ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή ο φάκελος της ΕΔΕ να διαβιβαστεί αμελλητί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, στην Ανακρίτρια λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι για να εκδοθεί αναρρωτική άδεια πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία ενώ θα πρέπει να γίνει και διαγνωστικός έλεγχος.

Μάλιστα για να χορηγηθεί άδεια ενός μηνός πραγματοποιούνται και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι από μονάδες Υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Με υπογραφή Χαυτούρα η αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news