facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) από τα ΚΕΠ

Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης χορήγησης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ
Αριθμ. 13637 ΕΞ 2020 – ΦΕΚ Τεύχος B 2160/04.06.2020
Ένταξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) – Καθορισμός εντύπου διοικητικής διαδικασίας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
1. Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης χορήγησης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 31 του ν. 3013/2002 (Α’ 102), όπως ισχύει.
2. Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας συμπληρώνεται ειδικό έντυπο αίτησης, σύμφωνα με το Υπόδειγμα του Παραρτήματος που προσαρτάται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
Άρθρο 2
1. Οι υπάλληλοι των Κ.Ε.Π. πιστοποιούνται στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- EΦΚΑ) ως χρήστες της ηλεκτρονικής υπηρεσίας έκδοσης Ε.Κ.Α.Α.
2. Κατά την προσέλευση του ασφαλισμένου στα ΚΕΠ οι πιστοποιημένοι υπάλληλοι καταχωρούν τον ΑΜΚΑ και τα λοιπά στοιχεία του Ασφαλισμένου στην ηλεκτρονική υπηρεσία και υποβάλλουν για λογαριασμό του, το αίτημα έκδοσης της Ε.Κ.Α.Α.
Στη συνέχεια εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης και το παραδίδουν στον Ασφαλισμένο.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) αποστέλλεται ταχυδρομικά από τον e-ΕΦΚΑ στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο Ασφαλισμένος
3. Σε περίπτωση που τα στοιχεία του Μητρώου του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ του Ασφαλισμένου είναι διαφορετικά από τα αναγραφόμενα στα ταξιδιωτικά του ασφαλισμένου (ταυτότητα, διαβατήριο), απαιτείται προηγούμενη διόρθωση στα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.
4. Η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), παρεμβαίνει στα συστήματά της προκειμένου να υλοποιήσει τις απαιτούμενες υπηρεσίες διαδικτύου (web services) από την πλευρά της, ώστε να διασυνδεθεί και διαλειτουργήσει με το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης των ΚΕΠ.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται το ενιαίο περιβάλλον λειτουργίας των υπαλλήλων των ΚΕΠ, τα θέματα ασφάλειας και η τήρηση των απαραίτητων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης των ΚΕΠ, η παραγωγή αναφορών και στατιστικών, αλλά και γενικότερα η παρακολούθηση των υποθέσεων που διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή από την πλευρά του e-EΦΚΑ θα πρέπει να γίνεται σε συμφωνία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης των ΚΕΠ.
5. Για την εξυπηρέτηση των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ κατά την υποβολή της αίτησης, διατίθεται, το αργότερο 15 ημέρες πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στα ΚΕΠ, εγχειρίδιο χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής καθώς και τυχόν οδηγίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.
Άρθρο 3
1. Η περ. 1 της υπ’ αρ. 17062/6.9.2005 κοινής απόφασης των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (Β ́ 1309) καταργείται.
2. Οι περ. 1 και 2 της παρ. Γ ́ της υπ’ αρ. ΔΙΑΔΠ/Ε/10264 /1.4.2003 κοινής απόφασης των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Β ́ 726) και η υπ’ αρ. Φ.80000/4464/240/12.5.2005 κοινή απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (Β ́ 702) καταργούνται.
3Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει ένα μήνα από τη δημοσίευσή της. (δηλαδή ισχύει από 4.7.2020)
Το ειδικό έντυπο αίτησης για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ΕΚΑΑ
Η ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) είναι μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
odigostoupoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) από τα ΚΕΠ"

Συγγραφείς της αμφιλεγόμενης μελέτης για την υδροξυχλωροκίνη ζήτησαν την απόσυρσή της

Οι τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς αμφιλεγόμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet και αφορούσε στη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό ζήτησαν να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο.

Σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, η μικρή εταιρεία Surgisphere που παρείχε τα δεδομένα, αρνείται να δώσει πλήρη πρόσβαση σε αυτά ώστε να εξεταστούν από ανεξάρτητη πηγή.

«Δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ακρίβεια των πηγών των προκαταρκτικών δεδομένων» αναφέρουν οι τρεις, επισημαίνοντας ότι ο τέταρτος, που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που τα συνέλεξε, αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση.

Η μελέτη αυτή διαπίστωνε ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγγραφείς της αμφιλεγόμενης μελέτης για την υδροξυχλωροκίνη ζήτησαν την απόσυρσή της"

ΕΚΤ: Έρχεται και νέα ένεση άνω των 500 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο;

Αποφασισμένη να στηρίξει την Ευρωζώνη, η EKT ανακοίνωσε την ενίσχυση του PEPP κατά 600 δισ. ευρώ. Ακόμη και αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να ικανοποιήσει τους επενδυτές στις αγορές μετοχών, όπου κοκκίνησαν τα ταμπλό και τους αναλυτές των οίκων που έσπευσαν να επισημάνουν την ανάγκη για ακόμη πιο δυναμική δράση. Η επόμενη «ένεση» προβλέπεται να έρθει τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να είναι παρόμοιας ισχύος με τη σημερινή.

Αν και με τη νέα επέκτασή του το PEPP φτάνει στα 1,35 τρισ. ευρώ, η ABN Amro σε σημείωμά της προς τους επενδυτές θεωρεί ότι δεν είναι αρκετό για να σώσει την Ευρωζώνη, που βυθίζεται στην πιο επώδυνη ύφεση στην ιστορία της.

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Banuqe Pictet, η οποία προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα προσθέσει επιπλέον 500 δισ. ευρώ στη δύναμη πυρός. Η JPMorgan Chase βλέπει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του προγράμματος, κατά 750 δισ. ευρώ μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι η στήριξη στην οικονομία της νομισματικής ένωσης θα είναι «χωρίς όρια». Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι τα μέλη του ΔΣ είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν ότι η Ευρωζώνη θα έχει τη νομισματική στήριξη, που χρειάζεται. Έθεσε ωστόσο προ των ευθυνών τους και τις κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να εντείνουν και οι ίδιες τις προσπάθειές τους για την επιστροφή των οικονομιών στην ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ θέλει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 9% φέτος και να καλύπτει ένα μέρος μόνο του χαμένου εδάφους την επόμενη χρονιά.

Bloomberg/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Έρχεται και νέα ένεση άνω των 500 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο;"

Βίντεο-ντοκουμέντο: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν λέμβους μεταναστών στο Αιγαίο

Με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, λέμβοι με αλλοδαπούς στο Ανατολικό Αιγαίο, επιχειρούν να εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως διαπιστώνεται από το βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν αναμφίβολα οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους πρόσφυγες και μετανάστες, τις οποίες συνοδεύουν, στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου.

Στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται, ότι χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ' αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Προστίθεται δε, ότι το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο-ντοκουμέντο: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν λέμβους μεταναστών στο Αιγαίο"

Κορωνοϊός στη Γαλλία: Επιβραδύνεται η πορεία του - Άλλοι 44 νεκροί

Συνεχίζει να επιβραδύνεται η εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στη Γαλλία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, 44 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 29.065. Από αυτούς, οι 18.715 πέθαναν σε νοσοκομεία και οι 10.315 σε γηροκομεία κι άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, ωστόσο ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει ενημερωθεί από την Τρίτη 2 Ιουνίου, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 13.101 σε σύγκριση με τους 15.208 μια εβδομάδα πριν, ενώ 1.163 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ από τους 1.429 της προηγούμενης εβδομάδας.

Συνολικά, 102.283 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί λόγω κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων 18.042 σε ΜΕΘ, ενώ 69.976 πήραν εξιτήριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στη Γαλλία: Επιβραδύνεται η πορεία του - Άλλοι 44 νεκροί"

Ράπισμα του ευρωπαϊκού Νότου στον Ερντογάν – «Να σέβεστε το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας»

Ο ευρωπαϊκός Νότος έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για κοινή δήλωση των υπουργών των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας). Παράλληλα, στην κοινή δήλωση των έξι σημείων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED 7 (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της MED 7, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δημοσίευσης σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από πλευράς των υπουργών των MED-7, όπως τονίζεται, εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και τονίστηκε ότι όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο τραπέζι και το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη συζήτηση, οι επτά υπουργοί συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης και της εξόδου από την κρίση, το Μέλλον της Ευρώπης και τα διδάγματα που προέκυψαν από την κρίση, τη μετανάστευση και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισήμαναν ότι για την έξοδο από την παρούσα κρίση απαιτείται ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης, το οποίο θα στηρίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη, και χαιρέτισαν την πρόσφατη πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά στη μετανάστευση, τονίστηκε ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Σημειώθηκε ότι η επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να έχει ως βάση την από κοινού ευθύνη και την αλληλεγγύη και να παρέχει συνδρομή στα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο.

Σημειώνεται ακόμα πως η τηλεδιάσκεψη προετοίμασε τη Σύνοδο Κορυφής των MED 7, η οποία θα διοργανωθεί από τη Γαλλία το προσεχές διάστημα.

Στην κοινή δήλωση των 6 σημείων περιλαμβάνονται θέματα ευρωπαϊκής ανάπτυξης όπως το σχέδιο ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο συντονισμός για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θέματα που άπτονται της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράπισμα του ευρωπαϊκού Νότου στον Ερντογάν – «Να σέβεστε το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας»"

Παναγιωτόπουλος: Έτοιμοι ακόμη και για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο υπ. Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας στην τηλεόραση του Star.

Οι δηλώσεις αυτές του Ελληνα υπ. Αμυνας έρχονται λίγες ώρες μετά την νέα πρόκληση Ερντογάν. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας έχει ως εξής:

Ερ.: Παρατηρείτε κι εσείς το τελευταίο διάστημα μια αυξανομένη τουρκική προκλητικότητα;

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερ: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος;

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξανδρος Διακόπουλος, μίλησε στο Open για τις προκλήσεις και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας αλλά και τις κινήσεις της Αθήνας.

Ο κ. Διακόπουλος ερωτήθηκε μεταξύ άλλων αν «θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνική υφαλοκρητπίδας;». Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», ενώ για το ενδεχόμενο να παραβιάσουν τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας τόνισε «θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Έτοιμοι ακόμη και για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία"

Κορωνοϊός - Τουρκία: Πάνω από 167.000 τα κρούσματα

Ξεπέρασαν τις 167.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία, καθώς με τα σημερινά 988, ανήλθαν σε 167.410.

Παράλληλα, με τους 21 νεκρούς του τελευταίου 24ωρου, το σύνολο των νεκρών στη χώρα από την αρχή της πανδημίας έφτασε στους 4.630.

Οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι, πλέον, 602, ενώ αυτοί που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη είναι 265.

Από την άλλη, άλλοι 926 ανέρρωσαν το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 131.778.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τουρκία: Πάνω από 167.000 τα κρούσματα"

ΚΙΝΑΛ: Η κατάθεση της Ελένης Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου και η δικαίωση

«Δικαιώνεται η θέση του ΚΙΝΑΛ να καταθέσει η Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου», αναφέρουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής, μετά τα έγγραφα που κατέθεσε στην επιτροπή ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής.

Αναλυτικά τι λέει το ΚΙΝΑΛ

«Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστολή του εισαγγελέα Ιωάννη Αγγέλη, και κυρίως με τα έγγραφα που κατέθεσε στην επιτροπή αυτή, είναι καταιγιστικές και ταυτοχρόνως απολύτως αποκαλυπτικές για το μέγεθος, το εύρος και την απαξία της ερευνώμενης σκευωρίας.

Όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό, οι εισαγγελείς Διαφθοράς διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα», αναφέρουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτουν: «Βεβαίως όλα αυτά αναδεικνύουν την πλήρη δικαίωση της επιλογής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει να εξετασθεί από την επιτροπή η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου. Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε: Η πρότασή μας αυτή δεν στηρίχθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς όμως είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές μας. Όπως ακριβώς κάθε αθώος από εμάς προστατεύεται, έτσι ακριβώς και κάθε ένοχος πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και θάρρος, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πλήρη αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας αυτής της υπόθεσης.

Επίσης, ως Κίνημα Αλλαγής, επανακαταθέτουμε αίτημα να μας αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI, τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα, που έχει στην κατοχή του ο κ. Μπρακουμάτσος, και όλα τα έγγραφα ερωτήματα που είχε απευθύνει η κα Τουλουπάκη στις αμερικανικές αρχές».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Η κατάθεση της Ελένης Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου και η δικαίωση"

Θεσσαλονίκη: Νέο επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στη Μοναστηρίου

Ένας τραυματίας σε επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών που σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 στην οδό Μοναστηρίου στην Θεσσαλονίκη.

Όπως μεταδίδει το Grtimes.gr, για άγνωστο λόγο συνεπλάκησαν μεταξύ τους ομάδες αλλοδαπών, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του επεισοδίου ένας από αυτούς να τραυματιστεί.

Ο τραυματίας φέρει κακώσεις στο σώμα και διεκομίσθη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Τα άτομα που συμμετείχαν στο επεισόδιο πρόλαβαν να φύγουν πριν φτάσει στο σημείο η αστυνομία, που πραγματοποιεί ελέγχους στη γύρω περιοχή για τον εντοπισμό τους.

grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Νέο επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στη Μοναστηρίου"

Παρασκευή η νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 40.756.800 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Αφορά 50.946 δικαιούχους, εκ των οποίων:

  • οι 2.255 δικαιούχοι αφορούν αναστολές συμβάσεων Μαρτίου-Απριλίου 2020 ποσού 1.804.000 ευρώ
  • οι 48.691 δικαιούχοι αφορούν ειδικές περιπτώσεις ποσού 38.952.800 ευρώ

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία η πίστωση θα γίνει αύριο Παρασκευή, 5 Ιουνίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευή η νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού"

«Η Αττική δεν πρόκειται να μείνει από νερό τα επόμενα 100 χρόνια»

Δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χαράλαμπος Σαχίνης απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος. Απαντώντας μάλιστα για το θέμα των ΣΔΙΤ, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, παρά μόνο ανάλυση για το εάν (η συνεργασία) έχει λογική.

Με βάση μελέτη του ΕΜΠ, η Αττική δεν πρόκειται να μείνει από νερό τα επόμενα 100 χρόνια ενώ δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμών, είπε ο κ. Σαχίνης, ο οποίος υπενθύμισε την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία η ΕΥΔΑΠ «θα παραμείνει δημόσια, και το Δημόσιο πάντα θα κατέχει το 50% συν μία μετοχή» της εταιρείας.

Ειδικότερα για τις ΣΔΙΤ, ο κ. Σαχίνης είπε ότι αυτό εναπόκειται στο Δημόσιο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχει παρθεί καμία τέτοια απόφαση, απλώς γίνεται μια έρευνα, μια ανάλυση, εάν θα είχε ένα τέτοιο πράγμα, λογική». Ο κ. Σαχίνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καλό να μελετά κανείς εναλλακτικές.

«Εννοείται, ότι εμείς θεωρούμε ότι η καλύτερη εναλλακτική, είμαστε εμείς» είπε, εξηγώντας ότι «έχουμε την τεχνογνωσία, τους ανθρώπους, τα έχουμε κάνει καλά, και το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα». Τέλος, είπε ότι ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, πρέπει να κάνει το καλύτερο για την εταιρεία.

«Είτε είναι ρυθμιζόμενο είτε ανταγωνιστικό, θέλουμε να έχουμε την ευελιξία να δουλεύουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον για να έχουμε αυτό το έργο», κατέληξε.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Αττική δεν πρόκειται να μείνει από νερό τα επόμενα 100 χρόνια»"

Βρετανία: Άλλοι 176 θάνατοι από κορονοϊό – Μόνο με μάσκα πλέον στα μέσα μεταφοράς

Δεν λέει να κλείσει ο λίστα των νεκρών από τον κορονοϊό στη Βρετανία με τη χώρα να ανακοινώσει 176 νέους θανάτους από τη φονική πανδημία.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βρετανία πλησιάζει τις 40.000, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά 39.904 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από τις 15 Ιουνίου η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, μετρό, αεροπλάνα, πλοία) θα είναι υποχρεωτική για την Αγγλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, κατά την ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία, και εξέφρασε την ελπίδα την ίδια οδηγία να ακολουθήσουν και οι διοικήσεις της Σκοτίας και της Ουαλίας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία των πολιτών καθώς, το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται στις 15 Ιουνίου, οπότε προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων μη βασικών αναγκών, και αυτό με την σειρά του θα προκαλέσει πίεση στις συγκοινωνίες. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις ώρες αιχμής και να προτιμούν άλλα μέσα για τις μετακινήσεις τους, εκτός από τις δημόσιες συγκοινωνίες, και ανέφερε ότι θα εκδοθεί κουπόνι των 50 λιρών για επισκευή ποδηλάτων προκειμένου να ενθαρρυνθούν στη χρήση τους.

Η παραβίαση του μέτρου θα συνιστά την απαγόρευση επιβίβασης, αλλά η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική εντός των καταστημάτων.

Μία από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις, Unite, που εκπροσωπεί σχεδόν 80.000 εργαζόμενους σε λεωφορεία, όπως επίσης οι τρεις βασικές εργατικές ενώσεις σιδηροδρομικών, καλωσόρισαν την ανακοίνωση του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον Γκραντ Σαπς.

Στα 132,5 δισεκ. λίρες το κόστος προγραμμάτων στήριξης λόγω πανδημίας

Κατά 7,2% μεγαλύτερη από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί, υπολογίζεται η δαπάνη της κυβέρνησης για τις δράσεις στήριξης λόγω του κορονοϊού, φτάνοντας τα 132,5 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το γραφείο ευθύνης προϋπολογισμού.

Το γραφείο είχε εκτιμήσει στα μέσα Μαϊού ότι το κόστος για τα προγράμματα οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας θα έφταναν τα 123,2 δισεκατομμύρια για το τρέχον οικονομικό έτος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δαπάνες του προγράμματος για την αποζημίωση των μισθών των υπαλλήλων σε αναγκαστική άδεια και οι επιχορηγήσεις στους αυτοαπασχολούμενους.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Άλλοι 176 θάνατοι από κορονοϊό – Μόνο με μάσκα πλέον στα μέσα μεταφοράς"

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε κοντέινερ με 70.000 μαϊμού ρολόγια και 12.000 παπούτσια

Κοντέινερ με μαϊμού προϊόντα εντοπίστηκε σε ειδικό έλεγχο όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Νέα επιτυχία στη δίωξη του λαθρεμπορίου σημείωσε το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά της ΑΑΔΕ.

Κρυμμένα σε κοντέινερ προερχόμενο από την Κίνα και με προορισμό τη Βουλγαρία βρήκε συγκεκριμένα: 

69.830 ρολόγια χειρός,

11.600 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια

Ολα είναι απομιμήσεις γνωστών εταιρειών.

Τα προϊόντα αυτά θα καταστραφούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.


container-5

container-1
container-2
container-3
container-4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε κοντέινερ με 70.000 μαϊμού ρολόγια και 12.000 παπούτσια"

Η Ρωσία έστειλε δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών στη Συρία

Η Ρωσία έστειλε μια ομάδα προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στη Συρία, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Μόσχας στη Δαμασκό, με Σύρους πιλότους που χρησιμοποιούν ήδη τα αεροπλάνα για να διεξάγουν αποστολές στον εναέριο χώρο της χώρας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή την περασμένη εβδομάδα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον στενό σύμμαχό τους, στη Συρία, για να αποκτήσουν περισσότερες εγκαταστάσεις και θαλάσσια πρόσβαση εκεί, εκτός από τις δύο στρατιωτικές βάσεις που έχει ήδη.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Συρία ανάρτησε στο Twitter αργά την Τετάρτη ότι η τελευταία παρτίδα αεροπλάνων αφορούσε τον συριακό στρατό.

Ήδη, από τις 30 Μαΐου η κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας- Sana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι τα νέα μαχητικά αεροσκάφη είναι πιο αποτελεσματικά από την προηγούμενη γενιά τους και θα χρησιμοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Συρίας από την 1η Ιουνίου.

Reuters/echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία έστειλε δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών στη Συρία"

Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά η ΝΔ με διαφορά 19,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 19,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Pulse, που παρουσιάστηκε απόψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 42,5%, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτη δύναμη το Κίνημα Αλλαγής, με 6%, ενώ ακολουθούν τοΚΚΕ, με 5%, η Ελληνική Λύση του Κυρ.Βελόπουλου με 3,5% και το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, βρίσκεται στο όριο του 3%.


Καταγραφη4_66


Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη κατά μια μονάδα σε σχέση με την μέτρηση του Μαΐου γεγονός το οποίο οφείλεται σε αύξηση του ποσοστού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 22% στο 23%.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί εμφατικό προβάδισμα 26 μονάδων έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 50% έναντι 24%, ενώ 21% απαντά "κανένας από τους δύο".

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι το 57% θεωρεί πως ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ανασχηματισμό (διορθωτικές κινήσεις).

Θετικά ή μάλλον θετικά κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού το 75% των πολιτών, ενώ 19% την κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση του Σωτήρη Τσιόδρα στο 79% οι θετικές γνώμες και μόλις 16% οι αρνητικές

Το 44% ανησυχεί για τον κορωνοϊό από την χαλάρωση των μέτρων, το 27% μέτρια και 20% δηλώνει λίγο. 

Τέλος, το 54% θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα στήριξης κινούνται στην θετική κατεύθυνση και το 37% διατυπώνει αρνητική γνώμη.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά η ΝΔ με διαφορά 19,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ολλανδία: Προς «σφαγή» 10.000 βιζόν λόγω... κορωνοϊού

Οι ολλανδικές αρχές διέταξαν σήμερα να σφαγιαστούν περισσότερα από 10.000 βιζόν στα εκτροφεία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ αυτών των μικρών θηλαστικών τα οποία «πιθανόν» να μετέδωσαν την ασθένεια σε δύο εργαζομένους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πρότασης των υγειονομικών αρχών και αφορά τα εκτροφεία επτά επιχειρήσεων στη νότια Ολλανδία. Ο στόχος είναι να μην μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης, όπως ανέφεραν η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν και ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε λα Γιόνγκε.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές «ο ιός μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί στα εκτροφεία των βιζόν για μεγάλη χρονική περίοδο και κατά συνέπεια συνιστά κίνδυνο για την υγεία» τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, ανέφεραν οι υπουργοί σε μια επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.

Η Ελίζε βαν ντερ Μπος, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, είπε ότι η απόφαση αφορά «περισσότερα από 10.000 βιζόν», αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Στον απολογισμό αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί, για παράδειγμα, τα μικρά που γεννήθηκαν την άνοιξη. Το κάθε θηλυκό γεννά από 4 έως 6 μικρά, εξήγησε.

Οι υπουργοί παραδέχτηκαν ότι το μέτρο αυτό είναι «δύσκολο» για τους εκτροφείς, οι οποίοι ωστόσο θα αποζημιωθούν.

Τον Μάιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο Ολλανδοί ενδέχεται να προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό από τα βιζόν, κάτι που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστά ενδεχομένως την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η εκτροφή βιζόν για τη γούνα τους είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην Ολλανδία. Το 2016 το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο διέταξε να κλείσουν τα εκτροφεία μέχρι το 2024.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Προς «σφαγή» 10.000 βιζόν λόγω... κορωνοϊού"

Μυτιλήνη: Βάρκα με 32 μετανάστες έφτασε στο Μανταμάδο

Μια βάρκα με 32 σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Αφρικανικής και Αφγανικής καταγωγής έφτασε σήμερα το απόγευμα, στην παραλία Παλιός του Μανταμάδου στη Βορειοανατολική Λέσβο. Πρόκειται για την πρώτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο τον Ιούνιο. Οι ροές στα υπόλοιπα νησιά παραμένουν μηδενικές από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Οι 32 αφιχθέντες αφού ελεγχθούν ιατρικά θα τεθούν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θέρμα της Βόρειας Λέσβου. Εν τω μεταξύ, αρνητικοί στον κορωνοϊό covid 19 κρίθηκαν 125 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν έρθει στη Λέσβο τον Μάιο. Μεταξύ τους και τέσσερις που στον πρώτο έλεγχο είχαν βρεθεί θετικοί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Βάρκα με 32 μετανάστες έφτασε στο Μανταμάδο"

Αγωγή μαμούθ 5 δισ. ευρώ στην Google για παραβίαση της ανώνυμης περιήγησης

Βαριά κατηγορία για την Google στην οποία έγινε αγωγή ύψους 5 δισ. δολαρίων για παραβίαση της ανώνυμης περιήγησης.

Σύμφωνα με το Reuters το δικαστήριο της Καλιφόρνια κατατέθηκε η καταγγελία ότι η Google συλλέγει στοιχεία μέσω του Google Analytics και άλλων εφαρμογών, μεταξύ κι αυτών που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα.

Οι ενάγοντας διεκδικούν το αστρονομικό ποσό των 5 δισ. δολαρίων με την κατηγορία ότι η Google συλλέγει κρυφά πληροφορίες από τους χρήστες, ακόμη κι αν εκείνοι έχουν επιλέξει την ανώνυμη περιήγηση.

«Αυτό βοηθά την Google να μάθει για τους φίλους των χρηστών, τα χόμπι, τα αγαπημένα φαγητά, τις συνήθειες αγορών, ακόμη και όσα αναζητούν στο διαδίκτυο», αναφέρεται στην αγωγή.

Η Google «δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με τη συγκεκαλυμμένη και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων από σχεδόν κάθε Αμερικανό με υπολογιστή ή τηλέφωνο», σημειώνεται στην καταγγελία.

Ο Χοσέ Καστανέντα, εκπρόσωπος της Google, ανέφερε ότι: «Δηλώνουμε με σαφήνεια κάθε φορά που ανοίγετε μια νέα καρτέλα ανώνυμης περιήγησης, οι ιστότοποι ενδέχεται να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα περιήγησής σας».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή μαμούθ 5 δισ. ευρώ στην Google για παραβίαση της ανώνυμης περιήγησης"

Ισπανία: 27.133 οι νεκροί από κορονοϊό – Στα 240.660 τα κρούσματα

Ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με κορονοϊό στην Ισπανία έφτασε τους 27.113, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι θάνατοι είναι πέντε περισσότεροι από τα στοιχεία που έδωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές στην Ισπανία

Το υπουργείο έχει σταματήσει να χορηγεί καθημερινό απολογισμό, αλλά έχει αναφέρει πως 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σήμερα κατά 195 από την προηγούμενη μέρα. Από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται σε 240.660.

Η Ισπανία εφαρμόζει μια νέα μεθοδολογία καταγραφής θανάτων και κρουσμάτων, οδηγώντας σε διακυμάνσεις στα στατιστικά στοιχεία και σε συχνές αναθεωρήσεις δεδομένων που οι αξιωματούχοι προειδοποιούν είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 27.133 οι νεκροί από κορονοϊό – Στα 240.660 τα κρούσματα"

Προανακριτική Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος ζήτησε προθεσμία 30 ημερών για να ετοιμάσει την απολογία του - Στις 15 Ιουνίου αποφάσισε η επιτροπή

Προθεσμία τριάντα ημερών προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν την σκευωρία Novartisκαι την λειτουργία του μηχανισμού Ρασπούτιν.

Τελικά η επιτροπή αποφάσισε να δώσει δεκαήμερη παράταση στον κ. Παπαγγελόπουλο (ο νόμος προβλέπει 5θήμερη) και όρισε ημερομηνία εξέτασης την 15η Ιουνίου. Στις 18 Ιουνίου θα καταθέσει ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 του μήνα ο Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. 
Υπενθυμίζεται ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε σήμερα ως ύποπτος για την τέλεση ποινικών αδικημάτων μεταξύ των οποίων σύσταση συμμορίας, εκβίαση, δωροληψία κ.α.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε επίσης να κληθούν και μια σειρά επιπρόσθετων μαρτύρων ενώ αιτήθηκε να υποβληθεί σε κατ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα ο πελάτης του θα υποβάλλει αρκετές ενστάσεις ακυρότητας της όλης διαδικασίας.

eggrafo1-1
eggrafo1-2
eggrafo1-3
Πιο αναλυτικά ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:

Δ. Παπαγγελόπουλος : Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τον τρόπο που θα πάρω αντίγραφα και για τον αριθμό των σελίδων για να ασκήσω τα δικαιώματα μου.

Ι. Μπουγάς (πρόεδρος): Δεν έχω εκτίμηση για όλο τον όγκο. Αλλά είναι έτοιμα, ψηφιοποημενα, σήμερα. Είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Διάβασα για 200.000 στον τύπο. Είναι πάνω από 100.000. σελίδες;

Ι. Μπουγάς : Ναι είναι.

Δ. Τσοβόλας (συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Είχα 20 χρόνια να έρθω εδώ. Οι εποχές άλλαξαν, ήταν δυσάρεστες. Για αυτό έχω πολλά χρόνια να πατήσω. Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυροτήτων.

Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία.

Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε την διαδικασία.

Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Δεν γίνεται όλα αυτά να γίνονται μετά από όλα όσα επικαλείται ο Σαμαράς και να μην καλείται. Θέλουμε το στικάκι με το υλικό, την κατάλληλη προθεσμία, και σαφές κατηγορητήριο

Για πολιτικές σκοπιμότητες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επιχείρησε με διαδικαστικά επιχειρήματα να προσβάλει για μια ακόμα φορά την διαδικασία.

«Σε αυτή την φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, οχι συμμέτοχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει. Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη η κλήση μη πολιτικών προσώπων σε αυτή την φάση, της Προανάκρισης» είπε.

Αίτημα για να αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI από το Κίνημα Αλλαγής 

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στα έγγραφα του FBI που διαβίβασε στην επιτροπή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

«Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστολή του Εισαγγελέα Ιωάννη Αγγέλη και κυρίως με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή αυτή είναι καταιγιστικές και ταυτοχρόνως απολύτως αποκαλυπτικές για το μέγεθος, το εύρος και την απαξία της ερευνώμενης σκευωρίας.

Όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα.

Και βεβαίως όλα αυτά αναδεικνύουν την πλήρη δικαίωση της επιλογής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει να εξετασθεί από την Επιτροπή ηΕισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου.

Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε: η πρότασή μας αυτή δεν στηρίχθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς όμως είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές μας. Όπως ακριβώς κάθε αθώος από εμάς προστατεύεται, έτσι ακριβώς και κάθε ένοχος πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και θάρρος θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πλήρη αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας αυτής της υπόθεσης.

Επίσης ως Κίνημα Αλλαγής επανακαταθέτουμε αίτημα να μας αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα που έχει στην κατοχή του ο κ.Μπρακουμάτσος και όλα τα έγγραφα ερωτήματα που είχε απευθύνει η κα Τουλουπάκη στις Αμερικανικές Αρχές» είπε η κυρία Λιακούλη.

Παπαγγελόπουλος ως ΕΛ Σίντ: θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους - Θα τους πάω σταγόνα – σταγόνα

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μετά την σύντομη παραμονή του στην αίθουσα της επιτροπής ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και παρομοίασε τον εαυτό του με τον θρυλικό Ελ Σίντ.

«Θα ακούσουν αυτά που τρέμουν. Για όλους. Δεν είχαν υπολογίσει ότι θα ειπωθούν όλα αυτά σταγόνα – σταγόνα. Εγώ τους τα είχα πει. Αυτοί πάνε βρόγχο βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους εγώ θα τους πάω σταγόνα σταγόνα με καθαρό νεράκι. Θέλουν να σέρνεται στη δικαιοσύνη και να λένε τα έκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παπαγγελοπουλος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η προανακριτική κινείται με βάση σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής. Ειδικά δε για τα έγγραφα που κατατέθηκαν πρόσφατα στην επιτροπή εκτίμησε πως «με αυτό τρόπο θα κληθούν ξανά Τουλουπακη, Ντζούρας, Μανώλης. Δίνει το χρόνο να γίνει αυτό μπας και προλάβουν εδώ να μου ασκήσουν μια δίωξη για να έρθουν όλοι μαζί μου ως συμμορίτες. Ο Όρμπαν είναι αγγελικό πρόσωπο μπροστά σε αυτά που κάνουν».

Επιπροσθέτως, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τους υπαινιγμούς και τις απειλές είπε «θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Αυτά που θα βγάλω εγώ... Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Πάνε να ξεπλύνουν τη Νοβάρτις και τη Λαγκάρντ. Ακόμα δεν έχω πει ούτε το 1/10 από όσα έχω να τους καταλογίζω.

Λένε για Παπαδάκου – Φιλιππάκη και μιλάνε για συμμορία. Που ήξερα εγώ την Παπαδάκου το 2012; Τι ήξερα πριν γίνω υπουργός για λίστα Λαγκάρντ και Μιωνή- Παπασταύρου; Αυτοί είναι συμμορίτες όχι εγώ . Ποινικοποιούν και τις έρευνες τις δημοσιογραφικές. Το μόνο αδίκημα που βγαίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η ζωοκλοπή. Τους έχουμε πιάσει με τη γίδα στην πλάτη».

Τσοβόλας: Ζητήσαμε ένα μήνα προθεσμία αλλιώς θα τους κάνω να χοροπηδάνε

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Δ. Τσοβόλας σημείωσε μεταξύ άλλων:«ζητήσαμε ένα μήνα προθεσμία αλλιώς θα τους κάνω να χοροπηδάνε. Έχουν γελοιοποιηθεί στη συνείδηση λαού οι επιτροπές».

Πέραν αυτού ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η προανακριτική δεν έχει σε αυτό το στάδιο αρμοδιότητα να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο επιχείρημα επισήμανε και ο συνήγορος των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα.

Η κλήση του κ. Φιλιππάκη παραβιάζει τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις διατάξεις νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής. Δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί ανωμοτί μη πολιτικά πρόσωπα. Καθ' υπέρβαση της εξουσίας της, η Επιτροπή καλεί τον κ. Φιλιππάκη ως ύποπτο.

Εμείς θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας. Ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία με ακυρότητες. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κ. Μιωνής είναι συκοφάντης και σκευωρός. Αλλά αυτό κινδυνεύει από τη διαδικασία.

Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να θωρακιστεί η διαδικασία από ακυρότητες. Και αυτό διασφαλίζεται μόνον αν κληθεί ως μάρτυρας.

Υποχρεούστε να κληθεί ο κ. Φιλιππάκης ως μάρτυρας, αλλιώς πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή και αρνησιδικία» είπε. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος ζήτησε προθεσμία 30 ημερών για να ετοιμάσει την απολογία του - Στις 15 Ιουνίου αποφάσισε η επιτροπή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news