facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Νέα Ιωνία: Απετράπη οπαδικό επεισόδιο με 87 συλλήψεις εκ των οποίων 62 ανήλικοι – Κατασχέθηκαν αυτοσχέδια όπλα και ναρκωτικά

Οπαδικό επεισόδιο απετράπη το απόγευμα της Κυριακής 1 Οκτωβρίου ενόψει ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ ομάδων τοπικού επιπέδου της Αθήνας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή της Νέας Ιωνίας οι Αρχές προχώρησαν σε συνολικά 87 συλλήψεις. Σοκ προκαλεό ότι οι 62 από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντοπίστηκαν πλησίον γηπέδου της περιοχής, 23 άτομα, εκ των οποίων οι 13 ανήλικοι, τα οποία έφεραν κομμάτια ξύλου και ράβδο, ενώ σε άλλο σημείο, εντοπίστηκαν ακόμη 64 άτομα, από τους οποίους οι 49 ανήλικοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, φωτοβολίδες, κροτίδες, λίμα και σίδερο.

Με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, οι ανωτέρω προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, τυγχάνουν οπαδοί δύο διαφορετικών ομάδων, οι οποίες θα αγωνίζονταν σε γήπεδο της περιοχής αργότερα.

Όλα τα άτομα συνελήφθησαν –κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για παράβαση των νόμων για τον αθλητισμό, τα όπλα, τις φωτοβολίδες, τα ναρκωτικά και για διατάραξη της κοινής ειρήνης και θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της βίας με αθλητικό υπόβαθρο, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους με σκοπό την πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ιωνία: Απετράπη οπαδικό επεισόδιο με 87 συλλήψεις εκ των οποίων 62 ανήλικοι – Κατασχέθηκαν αυτοσχέδια όπλα και ναρκωτικά"

OAKA: Ο Καλατράβα είχε αφήσει οδηγίες συντήρησης για τα στέγαστρα και τις έχασαν – Νέες αποκαλύψεις

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στο ΟΑΚΑ, το οποίο κατέληξε να είναι πλέον επικίνδυνο εξαιτίας του στεγάστρου Καλατράβα και να μπει «λουκέτο» στην εγκατάσταση.

Κατά καιρούς είχαν εγκριθεί κονδύλια, ενώ ο ίδιος ο Σαντιάγκο Καλατράβα που έφτιαξε το περίφημο στέγαστρο του ΟΑΚΑ είχε αφήσει αναλυτικές οδηγίες συντήρησης, οι οποίες και χάθηκαν.

Η ελληνική πλευρά όταν διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είναι έτοιμες και δεν χρειάζονται εργασίες. Στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα… 

Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι αν γνώριζαν ότι το έργο είναι τόσο πολύπλοκο ίσως και να μην το έκαναν.

Το 2005, έναν χρόνο μετά τουςΟλυμπιακούς Αγώνες, ένας γερμανικός οίκος είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε θέμα στατικότητας.

Από την άλλη ο κατασκευαστής των στεγάστρων ο διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Σαντιάγο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο έχασαν αυτές τις τόσο πολύτιμες οδηγίες.

Το 2006-2007 υπογράφτηκε σύμβαση για την συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με τη Hochtief.

Πρόκειται για μια σύμβαση που εν μέρει υλοποιήθηκε, αλλά το παράξενο είναι ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτή.

Την περίοδο 2008-2009 έκανε τεχνικό έλεγχο μια γερμανική εταιρία η οποία παρέδωσε και αναλυτικές οδηγίες μέσα από τις οποίες προβλέπονταν συντήρηση δυο φορές το χρόνο. Καμιά από αυτές τις συντηρήσεις δεν έγιναν παρά μόνο το 2014 όταν περιφερειάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός.

Τότε είχε εγκριθεί ένα ποσό για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που είχαν γίνει στο Τείχος των Εθνών στο ΟΑΚΑ. Επρόκειτο βέβαια για μια κατασκευή που δεν είχε καμιά σχέση με τα δύο στέγαστρα.

Όταν το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας το 2021 προβλέπονταν συνολικές δαπάνες για την αναμόρφωση του συγκροτήματος ύψους 53,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 22,3 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν την συντήρηση και επίσκεψή της στέγης Καλατράβα.

Το φαινόμενο του «stress corrosion» 

Oι υπεύθυνοι ασφαλείας του ΟΑΚΑ, πάντως, απέκλεισαν το σημείο γύρω από τις βάσεις του στεγάστρου.

Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το φαινόμενο του «stress corrosion» δηλαδή της πρόσθετης διάβρωσης λόγω της μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία.

«Αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο όριο δημιουργούν “κόπωση” στο υλικό κι αυτό το στοιχείο είναι το πιο “ύπουλο”» ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "OAKA: Ο Καλατράβα είχε αφήσει οδηγίες συντήρησης για τα στέγαστρα και τις έχασαν – Νέες αποκαλύψεις"

Ληστεία στη Βαρυμπόμπη: Ο γιατρός κάλεσε την ΕΛΑΣ - Πως οι αστυνομικοί έχασαν μέσα από τα χέρια τους ληστές

Άγνωστες πτυχές της ληστείας στο σπίτι του πλαστικού χειρουργού και της συζύγου του στη
Βαρυμπόμπη αποκαλύπτονται από το ieidiseis και εγείρουν ερωτήματα σε σχέση με τη διαχείριση του συμβάντος από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλαστικός χειρουργός πρόλαβε να καλέσει την Αστυνομία και να ειδοποιήσει για την παρουσία κακοποιών στην οικία του, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι δύο ληστές μπήκαν στο σπίτι αρχικά ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με την 61χρονη σύζυγο του γιατρού, την οποία ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου.

Ο πλαστικός χειρουργός βρισκόταν σε άλλο χώρο του σπιτιού. Άκουσε το θόρυβο, κατάλαβε τι συμβαίνει, κάλεσε την Αστυνομία και στη συνέχεια έκρυψε το κινητό του τηλέφωνο.

Μετά την κλήση του έφτασε στο σπίτι της Βαρυμπόμπης όχημα της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί χτύπησαν επιμόνως το κουδούνι αρκετές φορές , ωστόσο, όταν είδαν ότι δεν απαντά κανείς αποχώρησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που οι αστυνομικοί χτυπούσαν το κουδούνι στο εσωτερικό του σπιτιού οι ληστές κρατούσαν ομήρους υπό την απειλή όπλου τον γιατρό και τη σύζυγό του.

Όταν οι κακοποιοί κατάλαβαν ότι οι αστυνομικοί έχουν αποχωρήσει, τότε βγήκαν από το σπίτι και εξαφανίστηκαν.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των ερευνών, οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, προκειμένου να βρουν κάποιο καρέ που θα μπορούσε να έχει καταγράψει το όχημα διαφυγής των δραστών και τις πινακίδες κυκλοφορίας του. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης στο σπίτι. Έτσι, οι έρευνες στρέφονται σε άτομα που μπήκαν κατά το παρελθόν για οποιοδήποτε λόγο στο σπίτι (για παράδειγμα για κάποια εργασία ή παροχή κάποιας υπηρεσίας) και θα μπορούσαν να το έχουν στοχοποιήσει. Από την προφορά των ληστών προκύπτει ότι πιθανότατα είναι αλλοδαποί.

Την έρευνα για την υπόθεση δεν έχει αναλάβει κάποια κεντρική υπηρεσία της Ασφάλειας αλλά το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας.

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ληστεία στη Βαρυμπόμπη: Ο γιατρός κάλεσε την ΕΛΑΣ - Πως οι αστυνομικοί έχασαν μέσα από τα χέρια τους ληστές "

Τα προβληματικά έργα Καλατράβα σε όλο τον κόσμο - Καθυστερήσεις, υπερβάσεις και ατελείωτη κριτική

Μεγάλες μεταλλικές κατασκευές που θυμίζουν πουλιά έτοιμα να πετάξουν, αψίδες, καμπύλες και εκτυφλωτικό λευκό χρώμα. Το αρχιτεκτονικό ύφος του Σαντιάγο Καλατράβα είναι εύκολα αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν έργα του.

Αλλά εξίσου αναγνωρίσιμα είναι και τα προβλήματα, όπου το όραμα του Καλατράβα προσκρούει στην πεζή πραγματικότητα: τα κτίρια είναι εντυπωσιακά αλλά πολλές φορές δύσχρηστα αν όχι και επικίνδυνα, ενώ συχνά δεν θυμίζουν το αρχικό σχέδιο.

Τα έργα του Σαντιάγο Καλατράβα έχουν ένα μακρύ ιστορικό από υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και στον χρόνο ολοκλήρωσης – άλλωστε και το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ ήταν έτοιμο την τελευταία στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η λίστα με τα έργα που βγήκαν εκτός ορίων είναι ήδη μεγάλη και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 καταγράφονται έργα που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ πάνω από το αρχικό, έργα που είχαν σχεδιαστικά λάθη, ακόμη και έργα που δεν τέλειωσαν ποτέ. Όσο μάλιστα προχωράμε στο σήμερα, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

oculus

oculus_2

Στη Νέα Υόρκη, από τα εντυπωσιακά σχέδια στην υλοποίηση ο σταθμός μεταφορών στο Μανχάταν πέρασε από σαράντα κύματα με το κόστος να ανεβαίνει κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και την έναρξη λειτουργίας να αναβάλλεται διαρκώς.

Αν και δεν είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην πόλη, είναι ο πιο εντυπωσιακός και ο πιο ακριβός. Μόνο τα μεταλλικά κομμάτια έφτασαν να ζυγίζουν πάνω από 36.000 τόνους κατασκευάστηκαν μάλιστα στην Ιταλία και εισήχθησαν στις ΗΠΑ ανεβάζοντας δραματικά το κόστος. Τα γυάλινα κομμάτια, όμως, καταργήθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο Καλατράβα σχεδίασε ένα άλλο μικρότερο έργο. Είναι ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν κάτω από τους Δίδυμους Πύργους και ισοπεδώθηκε κατά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου. Το νέο κτίσμα, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 (αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για το 2021), είναι πάντως εντυπωσιακό.

naos-150925

naos-160600

naos-210106

naos-210118

naos-210909

naos-210911

naos-220929

naos-220721

naos-221206

Το 2017 οι New York Times ρωτούσαν πάντως γιατί είχαν σταματήσει οι εργασίες ανακατασκευής του ναού του Αγίου Νικολάου, δίνοντας την απάντηση ότι αυτό οφείλεται –και εδώ– στην εκτόξευση του εκτιμώμενου κόστους του ναού από τα 50 στα 78 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγους μήνες και στη «σκιά» που καλύπτει τη διαχείριση των δωρεών από στελέχη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στη Βαλένθια, τη γενέτειρα πόλη του Καλατράβα. Μια σειρά από κτίρια πολιτισμού (όπερα, μουσείο, πλανητάριο) κόστισαν πολύ πάνω από το προβλεπόμενο (από 300 εκατ. σε πάνω από 1 δισ. ευρώ), έχουν σοβαρά προβλήματα με κομμάτια της πρόσοψης να πέφτουν λόγω των ανέμων, αλλά έχουν και μεγάλα οικονομικά ανοίγματα.

Το αποτέλεσμα: ο δήμος της Βαλένθια μήνυσε τον αρχιτέκτονα, αλλά και ο ίδιος μήνυσε τους δημιουργούς ιστοσελίδας που κατέγραφε τις υπερτιμολογήσεις στα έργα του.

calatrava_valencia_01

calatrava_valencia_02

Η Αθήνα έχει και αυτή την εμπειρία των έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα.

Το 2004, λίγο πριν από τους Αγώνες, ο ίδιος υπερασπιζόταν τα σχέδιά του, αλλά απέφευγε να μας ενημερώσει για το κόστος. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το τελικό κόστος ήταν… μόλις 12.771% πάνω από το αρχικό.

Οι κατασκευές στο ΟΑΚΑ πρακτικά δεν συντηρήθηκαν ποτέ, και ας επιμένουν οι ειδικοί ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

bilbao

Σε μια άλλη ισπανική πόλη, το Μπιλμπάο, η πεζογέφυρα ήταν μεν εντυπωσιακή, αλλά αποδείχτηκε κίνδυνος για τους πεζούς. Τη λύση έδωσε ένα μαύρο κάλυμμα που αλλοίωσε την ιδέα του Καλατράβα αλλά πάντως δεν είναι επικίνδυνα.

calatrava_venice

Ωραία, αλλά καθόλου πρακτική ήταν η πεζογέφυρα στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, μία πόλη που τότε -και ακόμη περισσότερο σήμερα- είχε σοβαρά προβλήματα με τον υπερτουρισμό. Οι φθορές ήταν πολλές, ο φωτισμός ποτέ δεν ήταν καλός, αλλά το χειρότερο είναι ότι πολλοί τουρίστες κατέληξαν στα νοσοκομεία με σπασίματα. Τα σχεδόν 12 εκατομμύρια που κόστισε το έργο ήταν τελικά τρεις φορές πάνω από το προβλεπόμενο. Λογικό μέσα όλα αυτά που ο δήμος της Βενετίας ζήτησε αποζημίωση από τον Καλατράβα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα προβληματικά έργα Καλατράβα σε όλο τον κόσμο - Καθυστερήσεις, υπερβάσεις και ατελείωτη κριτική"

Καιρός αύριο: Στους 29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και τοπικές βροχές τη Δευτέρα (2/10)

Αίθριος θα είναι ο καιρός της Δευτέρας (2.10.2023) σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ενώ αναμένονται κάποιες τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Όπως αναφέρει η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές ή όμβροι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα (2.10.2023) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ για την υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια με βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους .
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη 29 με 30 βαθμούς

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 4 και στα ανατολικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και τοπικές βροχές τη Δευτέρα (2/10)"

Ρύθμιση για δόμηση εκτός σχεδίου και αυθαίρετα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Τρία σημαντικά εκκρεμή ζητήματα της αγοράς και της κοινωνίας, όπως τα χαρακτήριζει, έθεσε με σημερινή επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και ζήτησε την άμεση νομοθετική επίλυσή τους.

Ειδικότερα μέσω του προέδρου της Ομοσπονδίας., Στράτου Παραδιά, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά: Τη δυνατότητα νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης, τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και τη δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που έχει ως παραλήπτη τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, έχει ως εξής:

«Μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις ευχές μας για επιτυχία στο έργο σας, σας θέτουμε τρία εκκρεμή σημαντικά αιτήματα της αγοράς και της κοινωνίας και σας παρακαλούμε για την άμεση νομοθετική επίλυσή τους:

Δυνατότητα νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης

Οι μικροϊδιοκτήτες αυτής χώρας βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και με δικαστικές αποφάσεις που απαξιώνουν πλήρως την αξία της εκτός σχεδίου πόλης περιουσίας τους, των οποίων το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η βάναυση καταπάτηση των περί προστασίες της ιδιοκτησίας διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών στις οποίες έχει προσχωρήσει η χώρα μας. Όμως:

Πολεοδομικά η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αποτελεί αυθαίρετη δόμηση, αλλά δόμηση με κανόνες, ενώ η κατάργησή της κινδυνεύει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων στη χώρα.

Οικονομικά η αγορά αγροτεμαχίων γίνεται για επένδυση ή εκμετάλλευση (από Έλληνες και ξένους) και θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους (νησιώτες, αγρότες και γενικά πολίτες) ως σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία με ενσωματωμένη και φορολογημένη αξία η οποία απαξιώνεται και εξαερώνεται ολοκληρωτικά από την κατάργηση της ήδη κεκτημένης αρτιότητας & οικοδομησιμότητάς τους, ή από την τυπική δήθεν έλλειψη «προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο», ενώ έχουν από δεκαετίες πρόσωπο σε δημόσιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο, με όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας!

Κοινωνικά η απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων μοιραία θα αναγκάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα ξεπουλήσουν αντί «πινακίου φακής» σε εταιρείες μεγαλοεπενδυτών, που θα τα συνενώσουν νόμιμα, υλοποιώντας παντού μεγαθήρια οργανωμένης δόμησης. Σήμερα ειδικά οι πλημμυρόπληκτοι της Θεσσαλίας που έχουν ανάγκη μεταστέγασης, ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να οικοδομήσουν ούτε καλύβα στις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες τους!

Περιβαλλοντικά η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση δεν καταστρέφει, αλλά στην ουσία προστατεύει το περιβάλλον λόγω του ότι διατηρεί ζωηρό το ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον, αφού οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου. H δόμηση μεγαθηρίων με πριμοδοτημένους όρους δόμησης είναι αυτή που θα βλάψει πολύ περισσότερο το περιβάλλον!

Συμπερασματικά η πλήρης απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, που προωθείται σήμερα, δεν συνιστά τίποτε λιγότερο από ουσιαστική «δήμευση» των εκτός σχεδίου μικρών γεωτεμαχίων, της περιουσίας δηλαδή του ελληνικού λαού, χωρίς καμιά απολύτως αποζημίωση, στο όνομα δήθεν του περιβάλλοντος.

Γι΄αυτό και ζητούμε με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρετε στη Βουλή να υπάρξει άμεση μεταβατική λύση, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού των εκτός σχεδίου περιοχών, με χαρακτηρισμό ως «κοινόχρηστου» του οδικού δικτύου που υπήρχε το 1977 βάσει αεροφωτογραφιών και με σύνδεση της «ηλικίας» του κάθε οικοπέδου με το δικαίωμα δόμησης εκτός σχεδίου, ώστε να επιτραπεί η νόμιμη δόμηση στα οικόπεδα χωρίς «πρόσωπο» που «δημιουργήθηκαν» πριν από το έτος 2003 και συνεπώς είχαν πλήρη οικοδομησιμότητα.

Δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5

Η αδυναμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων αυτής της κατηγορίας έχει δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο κτιριακό τομέα. Γι’ αυτό πρέπει να επιτραπεί άμεσα η τακτοποίηση όσων έχουν κατασκευαστεί έως την 28.7.2011, μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίου, με αυστηρό προληπτικό έλεγχο κάθε δήλωσης υπαγωγής από ελεγκτή δόμησης.

Δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας

Η πλήρης εφαρμογή της «Ταυτότητας Κτιρίου» η οποία επιβάλλει λεπτομερή εμβαδομέτρηση και αποτύπωση όλων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, και ιδιαιτέρως των οριζοντίων ιδιοκτησιών, και η σύγκρισή τους με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια, με τις κατόψεις που επισυνάπτονται στις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις, με τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, τις κτηματολογικές εγγραφές αλλά και τις βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ κλπ., ως προς τη διαμερισμάτωση και το εμβαδόν της επιφανείας τους, ακόμη και αν στην πράξη είναι μικρότερο, έχουν «εγκλωβίσει» και φέρει σε πλήρη απόγνωση τους ιδιοκτήτες τους, έχουν καταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σε όλη τη χώρα «πράγματα εκτός συναλλαγής» και έχουν μετατρέψει σε πραγματικό «Γολγοθά» τη σύνταξη οποιουδήποτε συμβολαίου μεταβίβασης ή και γονικής παροχής ακινήτου, για πολίτες, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, δικηγόρους και κτηματομεσίτες !

Αυτό συμβαίνει γιατί η σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων έχει καταστεί σήμερα αδύνατη αν δεν προηγηθεί διόρθωση των προηγουμένων συμβολαίων απόκτησης του ακινήτου, ή υπογραφή πράξεων τροποποίησης των οριζοντίων ιδιοκτησιών από όλους τους συνιδιοκτήτες των πολυκατοικιών, ακόμη και αν πρόκειται για ελάχιστες μικροδιαφορές, πράγματα ουσιαστικά αδύνατα, ιδιαίτερα στα οροφοδιαμερίσματα όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της νέας και κατ΄όνομα και μόνον, «μονομερούς» τροποποίησης, αφού δεν υπάρχει γείτονας για να τη συνυπογράψει!

Επειδή συνεπώς κάθε μέρα, χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα διαπιστώνουν ότι οι ιδιοκτησίες τους είναι αδύνατον να μεταβιβαστούν για τους παραπάνω λόγους, και πρέπει το πρόβλημα να επιλυθεί άμεσα ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να προβούν σε νόμιμες μεταβιβάσεις των ακινήτων τους, ζητούμε να τεθεί σε ισχύ νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία με υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών και με υπεύθυνη βεβαίωση των μηχανικών τους:

Κάθε ιδιοκτήτης ανεξάρτητου ακινήτου θα μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς στο ορθό την ακριβή πραγματική επιφάνεια και μορφή του ακινήτου του, διορθώνοντας το συμβόλαιο με το οποίο το απέκτησε, και

Κάθε συνιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας σε πολυκατοικία θα μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς στο ορθό την ακριβή πραγματική επιφάνεια και διαμερισμάτωση της ιδιοκτησίας του, από οποιοδήποτε λόγο και αν έχει προκύψει η διαφοροποίηση, με μονομερή τροποποίηση και της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, χωρίς, εννοείται, να θίγονται τα χιλιοστά επί του οικοπέδου και οι λοιπές αναλογίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων συνιδιοκτητών.

Επισημαίνουμε το κατεπείγον της ανάγκης θεσμοθέτησης των παραπάνω ρυθμίσεων, όχι μόνον για να αντιμετωπιστεί η απαξίωση της περιουσίας σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού, αλλά και να σταματήσει ο «Γολγοθάς» των πολύμηνων καθυστερήσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων που ταλαιπωρεί τους ιδιώτες και όλους τους σχετικούς επαγγελματικούς κλάδους».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση για δόμηση εκτός σχεδίου και αυθαίρετα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ"

Θεσσαλία: Σε αυτές τις περιοχές το νερό παραμένει ακατάλληλο – Δείτε όλη τη λίστα του υπουργείου

Ακατάλληλο παραμένει το νερό σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ την Κυριακή το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις αλλαγές στην καταλληλότητα του νερού, στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Αναφορικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία, σας ενημερώνουμε ότι έως σήμερα 1/10/2023, 08:00 π.μ., έχουν πραγματοποιηθεί 1.284 λήψεις δειγμάτων αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:

  • Στον Δήμο Καρδίτσας: Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καταφυγίου.
  • Στον Δήμο Κιλελέρ: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Μεγάλου Μοναστηρίου, Κιλελέρ, Δοξαρά, Νέας Λεύκης, Πλατυκάμπου και Γαλήνης, καθώς και για τους οικισμούς Αχιλλείου, Νίκης, Μέλισσας, Λοφίσκου, Αγροκηπίου, Μελίας, Αναγέννησης και Μοδέστου.

Οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.

Η καταλληλότητα του νερού σε όλους τους Δήμους στην Π.Ε. Θεσσαλίας

Ειδικότερα, από την αξιολόγηση ύδατος ανά Δήμο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκύπτει ότι το νερό είναι :

  • στον Δ. Βόλου – Ακατάλληλο
  • στον Δ. Νοτίου Πηλίου – Ακατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Καλών Νερών, Αφετών. Οικισμοί: Κάτω Γατζέα, Αργαλαστή, Λαύκος, Κορόπη που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Ζαγοράς – Μουρεσίου – Ακατάλληλο
  • στον Δ. Αλμυρού – Κατάλληλο
  • στον Δ. Ρήγα Φεραίου – Κατάλληλο
  • στον Δ. Σκιάθου – Κατάλληλο
  • στον Δ. Αλοννήσου – Κατάλληλο
  • στον Δ. Παλαμά – Ακατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Μάρκου, Γοργοβιτών, Προαστίου, Καλογριανών, Αγίας Τριάδος, Πεδινού που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Σοφάδων – Ακατάλληλο (εκτός της δημοτικής ενότητας Σοφάδων και των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Μελισσοχωρίου, Μαυραχάδων, Φίλιας, Αγίας Παρασκευής, Αμπέλου, Ανωγείου, Καρποχωρίου, Μασχολουρίου, Ματαράγκας, Ερμητσίου, Αηδονοχωρίου, Βαθυλάκκου, Θραψιμίου, Λουτροπηγής, Ρεντίνας, Ανάβρας, Αχλαδέας, Γραμματικού, Καππαδοκικού, Πασχαλίτσας, Νέου Ικονίου που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Καρδίτσας – Κατάλληλο (εκτός της τοπικής κοινότητας Καταφυγίου που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Μουζακίου – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής, Αγίου Ακακίου που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Αργιθέας – Kατάλληλο
  • στον Δ.Λίμνης Πλαστήρα – Kατάλληλο
  • στον Δ. Λάρισας – Κατάλληλο
  • στον Δ. Ελασσόνας – Κατάλληλο
  • στον Δ. Φαρσάλων – Ακατάλληλο (εκτός της Δημοτικής Κοινότητας των Φαρσάλων και των τοπικών κοινοτήτων Μεγάλο Ευύδριο, Υπέρεια, Πολυνέρι, Πολυδάμειο που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Τυρνάβου – Κατάλληλο (εκτός του οικισμού Μικρόλιθος ή Μαυρόλιθος που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Κιλελέρ – Ακατάλληλο (Εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Νίκαια, Νέες Καρυές, Ομορφοχώρι, Μελισσοχώρι, Κραννώνας, Άγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσος, Μοσχοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Ψυχικό, Αρμένιο, Βούναινα, Ελευθέριο, Καλαμάκι, Μαυροβούνιο, Δίλοφο, Ζάππειο, Χαρά, Γλαύκη, Νάματα, Χάλκη, Μεγάλο Μοναστήρι, Κιλελέρ, Δοξαράς, Νέα Λεύκη, Πλατύκαμπος, Γαλήνη. και οικισμών: Αχίλλειο, Νίκη, Μέλισσα, Λοφίσκος, Αγροκήπιο, Μελία, Αναγέννηση, Μόδεστος που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Αγιάς – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Ομόλιο, Παλαιόπυργος που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Τεμπών – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων Σπηλιά, Αμπελάκια, Τέμπη, Ιτέα, Καλλιπεύκη και οικισμών Γυρτώνη, Κάτω Αιγάνη, Καστρί-Λουτρό, ΣΣ Ραψάνη που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Τρικκαίων – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Ξυλοπάροικο, Γοργογύρι, Λόγγος, Μεγαλοχώρι, Γλίνος, Ελληνόκαστρο που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Πύλης – Ακατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Μετεώρων – Κατάλληλο από τις γεωτρήσεις ( εκτός των ακόλουθων δημοτικών ενοτήτων: Ασπροπόταμος, Καστανιά και των ακολούθων τοπικών κοινοτήτων Αηδώνα, Καλογριανή, Κλεινοβός, Παλαιοχώρι
  • στον Δ. Φαρκαδόνας – Κατάλληλο (εκτός της τοπικής κοινότητας Κεραμίδι που είναι Ακατάλληλο)

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά. Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).

 iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Σε αυτές τις περιοχές το νερό παραμένει ακατάλληλο – Δείτε όλη τη λίστα του υπουργείου"

«Καμπανάκι» Καρύδη: Να γίνουν έλεγχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα - Να μείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο το ΟΑΚΑ

Για την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ λόγω θεμάτων στατικότητας του στέγαστρου Καλατράβα και πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής Προστασίας, πολιτικός μηχανικός, Παναγιώτης Καρύδης.

«Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης. Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Καρύδης.

«Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτήριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να φύγουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αθλητισμού, πάντως, έλεγχος έχει γίνει και στα υπόλοιπα τρία έργα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ (Τοίχος των Εθνών, Αγορά και Πύλες) και δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα στατικότητας. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπανάκι» Καρύδη: Να γίνουν έλεγχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα - Να μείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο το ΟΑΚΑ"

Έρντογαν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους – Δεν περιμένουμε τίποτα πλέον από την ΕΕ

Το μήνυμά του για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στην Άγκυρα, μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους».

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε, μετά τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην επίθεση, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο κοινοβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρντογαν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους – Δεν περιμένουμε τίποτα πλέον από την ΕΕ"

Φάρσαλα: Με το δίκανο πήγε να «εκδικηθεί» υπάλληλο καφενείου για τη... μουσική και πυροβόλησε λάθος άνθρωπο

Λάθος άνθρωπος πλήρωσε το μένος ενός θαμώνα καφενείου στην κοινότητα Άγιος Κωνσταντίνος των Φαρσάλων, ο οποίος διαπληκτίστηκε με τον υπάλληλο επειδή δεν... έβαζε μουσική και πυροβόλησε εναντίον του χωρίς να τον πετύχει, αργά το βράδυ του Σαββάτου!

Όλα ξεκίνησαν από μια φραστική παρεξήγηση ανάμεσα στον 60χρονο πελάτη του καφενείου που ζητούσε επίμονα να βάλουν τραγούδια και έναν υπάλληλο που αρνήθηκε, καθώς οι υπόλοιποι θαμώνες παρακολουθούσαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Αφού τσακώθηκαν, ο 60χρονος έφυγε για λίγο για το σπίτι του, αλλά επέστρεψε κραδαίνοντας ένα δίκανο κυνηγετικό όπλο, με το οποίο πυροβόλησε προς το μέρος του τραπεζιού στο οποίο κάθονταν πέντε θαμώνες. Όμως, τα σκάγια πέτυχαν έναν 44χρονο πελάτη του καταστήματος που καθόταν σε άλλο τραπέζι και δεν είχε συμμετάσχει στον καυγά.

Βλέποντας ότι αστόχησε, ο "πιστολέρο" έφυγε από το κατάστημα, πυροβολώντας μία φορά στον αέρα στον προαύλιο χώρο. Στην περιοχή έσπευσε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τον τραυματία στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όπου νοσηλεύεται. Λίγη ώρα αργότερα, ο δράστης συνελήφθη σε περιοχή των Φαρσάλων από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος και κατασχέθηκαν το όπλο, το οποίο ήταν παραποιημένο, δύο χρησιμοποιημένα φυσίγγια και δέκα σκάγια.

Σε βάρος του 60χρονου "πιστολέρο" σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, με την οποία παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, που έδωσε εντολή να παραμείνει στα κρατητήρια ώσπου να απολογηθεί στον ανακριτή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φάρσαλα: Με το δίκανο πήγε να «εκδικηθεί» υπάλληλο καφενείου για τη... μουσική και πυροβόλησε λάθος άνθρωπο"

Θήβα: Έκανε motocross στο δάσος και βρήκε ανθρώπινο σκελετό

Πριν καλά καλά αξιολογηθούν τα μακάβρια ευρήματα που εντοπίσθηκαν την Παρασκευή (29/9/23) το πρωί σε καλαμιές στην περιοχή Αγίας Ελεούσας Χαλκίδας, περίπου στις 11:30’ το πρωί της Κυριακής, εντοπίσθηκε νέος ανθρώπινος σκελετός στο δάσος του Μοσχοποδίου στη Θήβα σε κοντινή απόσταση από το Νοσοκομείο της περιοχής.

Το μακάβριο εύρημα εντόπισε μοτοσυκλετιστής που έκανε μοτο κρος στην περιοχή, μέσα σε ρέμα με πυκνή βλάστηση. Μην μπορώντας να πιστέψει αυτό που έβλεπε, ενημέρωσε την αστυνομία και αναμένεται έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις όπου από το νεκρό έχουν μείνει μόνο τα οστά, γίνεται επιπλέον εξειδικευμένη ανθρωπολογική εξέταση. Σημαντικό ρόλο στην εύρεση της ταυτότητας του νεκρού θα παίξει και η λίστα με ανθρώπους που αγνοούνται και ειδικότερα όσων είχαν σχέση με την περιοχή. 

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Θήβα: Έκανε motocross στο δάσος και βρήκε ανθρώπινο σκελετό"

Μητσοτάκης για ΟΑΚΑ: Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004 -57 εκατ. για τη συντήρηση

Την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφοντας εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

«Καλημέρα σας! Έχουμε πολλά να πούμε πάλι και σήμερα. Ομολογώ είναι ελάχιστες οι εβδομάδες που δεν έχουμε πολλά τελικά. Ίσως μόνο οι εβδομάδες των γιορτών. Και ναι, δεν είναι όλα τέλεια, δεν γίνονται όλα αμέσως, δεν μπορούμε με ένα μαγικό ραβδί να διορθώσουμε τα πάντα, αλλά ελπίζω ότι όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις, θα ξέρετε πως προσπαθούμε και εργαζόμαστε σκληρά για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά. Με μικρά ή μεγάλα βήματα, όμως πάντα μπροστά», αναφέρει στην

«Στα σχόλια παρατήρησα πως αρκετοί από εσάς εκτιμήσατε την «ανασκόπηση της ανασκόπησης» που έκανα την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε θα τη συνεχίσω. Σήμερα λοιπόν έχουμε: τη στήριξη στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, το νέο σύστημα αξιοκρατικής επιλογής διοικήσεων δημοσίων φορέων, τις 17 νέες Eιδικές Mονάδες Aντιμετώπισης Eγκεφαλικών, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος «Σπίτι μου», τον διπλασιασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού παράλληλης στήριξης στα σχολεία μας, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις νέες ταυτότητες, την υποχρεωτική ανακοίνωση όλων των ανατιμήσεων προϊόντων που κάνουν τα σούπερ μάρκετ, την έναρξη του εμβολιασμού για τη γρίπη, τη μελέτη στατικότητας του ΟΑΚΑ και την παράδοση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου στη Ρόδο», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: 2,25 δισ. για την αποκατάσταση των καταστροφών – Έχουν γίνει 18.000 αυτοψίες

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα της κακοκαιρίας. «Ξεκινάω με τη σκέψη μου στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σκληρά από το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Δυστυχώς, χτυπήθηκαν πάλι περιοχές, όπως ο Βόλος και η Βόρεια Εύβοια, μόλις τρεις εβδομάδες από την επέλαση του Daniel.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα δώσει τη μάχη με όλα τα μέσα, θα σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι επλήγησαν. Θα τους βοηθήσουμε να ξαναφτιάξουν -όσο γίνεται πιο γρήγορα και καλύτερα- αυτά τα οποία έχασαν. Θα ξαναφτιάξουμε και τις υποδομές μας, αλλά πιο ανθεκτικές, γιατί η κλιματική κρίση μας δείχνει, με ανησυχητική συχνότητα και αύξουσα ένταση πια, το άγριο πρόσωπό της.

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώσαμε ότι 686 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δρόμους και γέφυρες, για το σιδηροδρομικό δίκτυο και για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στη Θεσσαλία, στη Ροδόπη και στον Έβρο. Μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων θα διατεθούν περισσότερα από 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Είναι ωστόσο επιβεβλημένο να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα θέματα προσαρμογής στην κλιματική διαταραχή ως προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Λίαν συντόμως θα σας πω και πώς θα το κάνουμε.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί σχεδόν 30.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 4.700 προσωρινές στην πλατφόρμα arogi. Αθροιστικά, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 36,7 εκ. ευρώ σε 6.648 φυσικά πρόσωπα ως πρώτη αρωγή. Παράλληλα, έχουν γίνει πάνω από 18.000 αυτοψίες και έλεγχοι κτιρίων σε 225 κοινότητες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος και έχει ελεγχθεί ένα μήκος οδικού δικτύου 981 χλμ. Ως προς τα ζητήματα δημόσιας υγείας, ευτυχώς δεν υπάρχει συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, όμως η επιτήρηση είναι συνεχής και θα είμαστε εκεί για όσο χρειαστεί. Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων από τις προσπελάσιμες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και γίνεται παντού απολύμανση. Υπολείπονται περιοχές σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, όπου ακόμα τα νερά καθιστούν αδύνατη την όποια επιχείρηση. Μόλις καταστεί δυνατόν, θα επέμβουμε και εκεί.

Να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι η κρατική αρωγή πάει χέρι-χέρι με την αλληλεγγύη που δείχνει και ο ιδιωτικός τομέας. Τράπεζες, εφοπλιστές και ΣΕΒ διαθέτουν κοντά 150 εκ. ευρώ ως συνδρομή για τις ανάγκες των πληγέντων. Μακάρι να βρουν μιμητές. Να ξέρουν ότι τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο. Με δωρεά ιδιωτών έχουμε αναθέσει στην ολλανδική εταιρεία HVA -που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων γεωργικών έργων και στη διαχείριση των υδάτων- να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας. Ολλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή και ξεκίνησαν, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, τη συλλογή δεδομένων με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου Master Plan που θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Αλλάζω θέμα, για να σας πω για μία μεταρρύθμιση που μας προχωράει ένα βήμα μπροστά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε επεξεργαστεί λοιπόν ένα καινοτόμο σύστημα επιλογής προσώπων με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, που προσαρμόζεται όμως στις ανάγκες κάθε φορέα. Προβλέπει αξιολόγηση βάσει στόχων αλλά και διαδικασία αντικατάστασης όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Σκοπός μας εδώ είναι να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια της ποιότητας διορισμένων διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. Γιατί πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε: η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί με αξιοκρατία και στοχοθεσία. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.

Αυτή την εβδομάδα επίσης δρομολογήθηκε μία σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση ενός σιωπηρού αλλά εξαιρετικά μεγάλου κινδύνου, που είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία. Αν όμως διαγνωσθούν εγκαίρως, τα εγκεφαλικά επεισόδια ξεπερνιούνται και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.

Τι κάνουμε γι’ αυτό λοιπόν; Δημιουργούμε ένα δίκτυο 17 Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών σε όλη τη χώρα, που θα βοηθήσει να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Συνεχίζω με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», έναν από τους πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής μας που υλοποιεί το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μαζί με τη ΔΥΠΑ, με ωφελούμενους κυρίως τους νέους. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 πέρασαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» απευθύνεται σε νέους και νέες ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κύρια κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Χάρη στην επιδότηση επιτοκίου μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με μηνιαία δόση χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν.

Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιήσουμε και το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν 8.500 φοιτητές. Προς το παρόν στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους με το στεγαστικό σπουδαστικό επίδομα. Και όσοι από τους δικαιούχους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, το Υπουργείο Παιδείας «άνοιξε» πάλι το σύστημα ως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου προκειμένου να μην το χάσουν.

Θα μείνω στον χώρο της εκπαίδευσης, για να σας ενημερώσω ότι διπλασιάζουμε το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις 7.300 εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών εντός του επόμενου 15νθημερου, και άλλων 2.700 στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό παράλληλης στήριξης, από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.

Λοιπόν, για όσους από εσάς στεναχωρηθήκατε με τις ουρές για την παλιά ταυτότητα, ελπίζω αυτή η είδηση να σας δώσει λίγη χαρά. Ίσως ξέρετε ότι την περασμένη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες που εκδίδονται βάσει των κανόνων της Ε.Ε. Και με το «καλημέρα», έχει ήδη δεσμευτεί έως τις 30/11/2023 το 60% των διαθέσιμων ραντεβού! Ειδικά στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των Νομών έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να διπλασιάσει τη διαθεσιμότητα για το προσεχές δίμηνο και να προσθέσει περίπου 50.000 ραντεβού για τον Δεκέμβριο. Έχετε χρόνο, αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να γνωρίζετε ότι από το 2026 και μετά όλες οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν.

Στον πόλεμο κατά της ακρίβειας τώρα. Έως σήμερα έχουν δοθεί ενισχύσεις συνολικά σε 2.971.754 μοναδικούς δικαιούχους με μέση επιδότηση σωρευτικά 265 ευρώ στο 8μηνο. Την περασμένη εβδομάδα η Eurostat έδειξε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα -έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο- στο 2,4%, ενώ στην Eυρωζώνη είναι σχεδόν διπλάσιος στο 4,3%.

Η νέα είδηση εδώ είναι πως με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η ανακοίνωση των ανατιμήσεων προϊόντων είναι πλέον υποχρεωτική. Όλα τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκ. ευρώ είναι υποχρεωμένα να μας κοινοποιούν τις αυξήσεις στις τιμές αγοράς των προϊόντων, που τους ανακοινώνουν οι προμηθευτές τους. Με αυτόν τον τρόπο θα επικεντρώσουμε και θα προτεραιοποιήσουμε τους ελέγχους σε εκείνους τους προμηθευτές που θα προχωρούν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους. Επίσης, όλα τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει υποχρεωτικά να ανακοινώνουν σε καθημερινή βάση τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων, ώστε να αναρτώνται στην πλατφόρμα του e-Katanalotis, ενώ και οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν και να δικαιολογούν πλέον τις αυξήσεις που κάνουν. Έτσι εξασφαλίζουμε διαφάνεια στις τιμές, ώστε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να έχει πρόσβαση σε οπωροκηπευτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Μια τρίτη και πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αφορά τα προϊόντα που οι προμηθευτές τους θα προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές στο ράφι για τουλάχιστον 5% και για κατ’ ελάχιστον 6 μήνες. Αυτά θα σηματοδοτούνται με ειδική ταμπέλα που θα τοποθετηθεί κάθετα στα ράφια. ‘Αρα ο καταναλωτής που θα εισέρχεται στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ θα μπορεί με μια ματιά να διακρίνει σε ποια προϊόντα οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε σταθερή μείωση τιμής πέρα και πάνω από τυχόν προσφορές 1+1 ή άλλων εκπτωτικών κουπονιών κλπ.

Είμαστε προσεκτικοί με τη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ ώστε να έχουμε πόρους για κοινωνική πολιτική, όπως είναι ο δωρεάν εμβολιασμός των πολιτών. Και επειδή ενδεχομένως δημιουργήθηκε σύγχυση -ίσως με όχι «αθώα» κίνητρα- διευκρινίζω ότι και φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια είναι δωρεάν.

Τι έχει συμβεί: για πρώτη φορά φέτος έχουμε δύο τύπους εμβολίων -τα συμβατικά και τα νέου τύπου, ενισχυμένα εμβόλια, εξίσου αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν, με ένδειξη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα από τώρα με συνταγή. Υπολογίζουμε πως από τις αρχές Νοεμβρίου όμως, τα συμβατικά θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Για τα δε νέου τύπου εμβόλια θα συνεχίσει να χρειάζεται μεν συνταγογράφηση, αλλά θα είναι δωρεάν το ραντεβού συνταγογράφησης σε όλες τις δημόσιες δομές, πχ στον προσωπικό σας γιατρό ή σε κέντρα υγείας. Αυτό είναι σωστό για τον φορολογούμενο πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά.

Θα περάσω σε ένα θέμα που «άνοιξε» την Παρασκευή και έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο. Αυτό δεν είναι άλλο από το ΟΑΚΑ. Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες.

Και θα κλείσω με ένα «ταξίδι» στη Ρόδο. Αυτή την εβδομάδα, αποδόθηκε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου μετά την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης και αποκατάστασής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με χρηματοδότηση 1.350.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για όσους δεν το ξέρουν, πρόκειται για ένα δημοφιλές περιαστικό περιβαλλοντικό πάρκο με μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Έχει αρχαία και παλαιοχριστιανικά κτιριακά λείψανα, ερείπια από την εποχή του Βυζαντίου, της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας αλλά και τον ναό του Αγίου Γεωργίου του «Χωστού», του 15ου αιώνα. Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο με 2.500 στρεμματα πυκνού δάσους.

Αυτά για σήμερα, σας ευχαριστώ πολύ που φτάσατε μέχρι το τέλος, και εύχομαι καλό μήνα σε όλες και όλους!».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για ΟΑΚΑ: Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004 -57 εκατ. για τη συντήρηση"

Ωρωπός: Θανάσιμη παράσυρση 70χρονης από αρματοφόρο όχημα του στρατού

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (1/10) στην περιοχή του Ωρωπού με θύμα μια 70χρονη, η οποία παρασύρθηκε από αρματοφορέα στην προσπάθειά της να περάσει το δρόμο. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

Το περιστατικό έγινε στις 9 το πρωί κατά τη διάρκεια μεταφοράς αρμάτων από τον Αυλώνα στον Ωρωπό, στο πλαίσιο της άσκηση “Παρμενίων”. Εκεί θα έμπαιναν σε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού. Προπορευόταν περιπολικό της αστυνομίας, στρατιωτικά τζιπ και ακολουθούσαν αρματοφορείς που μετέφεραν τα άρματα μάχης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές υπάρχουν μαρτυρίες πως η γυναίκα προσπάθησε να περάσει το δρόμο και στην συνέχεια παρασύρθηκε από αρματοφορέα που είναι ένα βαρύ όχημα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος είναι υπό διερεύνηση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ωρωπός: Θανάσιμη παράσυρση 70χρονης από αρματοφόρο όχημα του στρατού"

Απόφαση του ΣτΕ “κόβει” τους υποψηφίους που παρουσιάζουν δυσλεξία από Στρατό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Δεν έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας οι υποψήφιοι που παρουσίασαν στα μαθητικά τους χρόνια προβλήματα δυσλεξίας, δηλαδή θέματα κατανόησης μαθησιακού τύπου, έκρινε το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄αριθμόν 1643/2023 απόφασή του. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικαλείται αφενός την επικινδυνότητα των καθηκόντων και συνακόλουθα λόγους δημοσίου συμφέροντος για να καταλήξει ότι η μη πρόσβαση των υποψηφίων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εν λόγω σχολές δεν είναι αντισυνταγματική : “…οι υποψήφιοι για τις σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να μην παρουσιάζουν διαταραχές της μάθησης με έναρξη στην παιδική ηλικία τελεί σε συνάφεια με τα καθήκοντα που οι ως άνω θα κληθούν να εκτελέσουν μετά την αποφοίτησή τους από τις οικείες παραγωγικές σχολές, δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος, που ανάγονται στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και δεν είναι προδήλως απρόσφορη ή μη αναγκαία για την επίτευξη των ως άνω σκοπών”, αναφέρει η απόφαση.

Η επικινδυνότητα

Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του ότι το στρατιωτικό περιβάλλον είναι περιβάλλον υψηλής ασφάλειας και επικινδυνότητας ενώ και το αστυνομικό και πυροσβεστικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας και σε πολλές περιπτώσεις καλείται να δράσει υπό συνθήκες ακραίας ψυχοσωματικής πίεσης. Οι δικαστές περιγράφουν επίσης πως η ικανότητα κατανόησης των διδόμενων διαταγών, ώστε να εκτελεσθούν ορθώς, και η σωστή και σαφής διατύπωση διαταγών, αποτελούν αναγκαία προσόντα του στρατιωτικού, που αναδεικνύονται σε κρίσιμα κατά την ώρα της μάχης: “Εκ τούτου παρέπεται ότι διαταραχές, που επιδρούν στην ικανότητα κατανόησης ή απόδοσης του περιεχομένου διαταγής, δικαιολογούν τον αποκλεισμό ατόμων που πάσχουν από αυτές από την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, από τις οποίες αποφοιτούν τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεπώς, η συμπερίληψη της δυσλεξίας μεταξύ των διαταραχών, που καθιστούν το άτομο που πάσχει από αυτήν «ακατάλληλο» να υπηρετήσει ως μόνιμος αξιωματικός ή υπαξιωματικός στις ένοπλες δυνάμεις δικαιολογείται εκ του λόγου ότι η δυσλεξία επηρεάζει την ικανότητα ορθής κατανόησης και σύνταξης γραπτών εντολών στο υψηλής ασφάλειας και επικινδυνότητας στρατιωτικό περιβάλλον.

Ο ίδιος λόγος, εξάλλου, δικαιολογεί την πρόβλεψη της δυσλεξίας ως διαταραχής που οδηγεί στον αποκλεισμό των υποψηφίων που πάσχουν από αυτήν από την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος”.

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόφαση του ΣτΕ “κόβει” τους υποψηφίους που παρουσιάζουν δυσλεξία από Στρατό, Πυροσβεστική και Αστυνομία"

«Παρμενίων-23»: Θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη την επικράτεια αύριο (2/10)

Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθεί  αύριο (Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου) στο πλαίσιο της Άσκησης ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23»

Συγκεκριμένα:

  • Στις 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης), 
  • Στις 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), 
  • Στις 11:10, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Βορειοανατολικό Τομέα (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου), 
  • Στις 11:15, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στον Βορειοανατολικό Τομέα, 
  • Στις 11:20, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Νότιο Τομέα (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας), 
  • Στις 11:25, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στον Νότιο Τομέα, 
  • Στις 11:30, σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ απειλής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στο σύνολο της Επικράτειας, 
  • Στις 11:35, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στο σύνολο της Επικράτειας, 
  • Στις 12:20, σήμανση συναγερμού ΧΒΡΠ προσβολής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Βορειοανατολικό (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου) και στον Νότιο Τομέα (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας), 
  • Στις 12:25, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στο Βορειοανατολικό και Νότιο Τομέα, 
  • Στις 12:30, σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ απειλής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Βορειοανατολικό (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου) και στον Νότιο Τομέα (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας), 
  • Στις 12:35, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στο Βορειοανατολικό και Νότιο Τομέα, 
  • Στις 12:40, σήμανση συναγερμού ΧΒΡΠ προσβολής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 
  • Στις 12:45, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 
  • Στις 12:50, σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ απειλής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 
  • Στις 12:55, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. 

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Επίσης, γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.  

Ταυτόχρονα με την ήχηση των Σειρήνων Συναγερμού, θα πραγματοποιηθεί ήχηση των καμπανών των Ιερών Ναών της Επικράτειας με σειρά βραχέων κωδωνισμών σε ταχύ ρυθμό διάρκειας τριών (3) λεπτών».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Παρμενίων-23»: Θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη την επικράτεια αύριο (2/10)"

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα - 74χρονος πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Ένας 74χρονος πυροβόλησε και σκότωσε μέσα σε διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα έναν Γεωργιανό και τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του.

Το έγκλημα έγινε τα ξημερώματα στο διαμέρισμα του ζευγαριού και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο νωρίτερα, δράστης και θύματα, διασκέδαζαν όλοι μαζί.

Ο 74χρονος συνελήφθη από την αστυνομία.

Πώς συνέβη το περιστατικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 74χρονος δράστης και το ζευγάρι έμεναν στην ίδια πολυκατοικία στην οδό Μύρων και έκαναν παρέα. Το βράδυ του Σαββάτου βγήκαν έξω για τα γενέθλια της 12χρονης κόρης του ζευγαριού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και μετά από τη διασκέδαση γύρισαν στα σπίτια τους. Κάποια στιγμή, περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα (Κυριακής πλέον), ο 74χρονος χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος του ζευγαριού, εμφανώς μεθυσμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, φώναζε ότι κάτι του έριξαν στο ποτό με αποτέλεσμα να μη νιώθει καλά.

Το ζευγάρι του άνοιξε, μπήκε μέσα στο σπίτι και πυροβόλησε στο κεφάλι με πιστόλι τον 50χρονο πατέρα, ο οποίος έπεσε νεκρός. Στη συνέχεια, επιχείρησε να επιτεθεί στη σύζυγό του, ενώ φώναζε ότι θα σκοτώσει και τα παιδιά. Η γυναίκα μπήκε στη μέση για να τα προστατέψει, προσπαθώντας να του πάρει το όπλο. Την ώρα εκείνη ο 74χρονος πυροβόλησε και την τραυμάτισε στην ωμοπλάτη.

Την ώρα των πυροβολισμών στο σπίτι βρίσκονταν η 12χρονη κόρη του ζευγαριού που γιόρταζε τα γενέθλιά της και τα δύο αδερφάκια της, ηλικίας 11 και 14 ετών. Η 45χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, ενώ ο 74χρονος δράστης κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους αστυνομικούς λόγω της μέθης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα - 74χρονος πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news