facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Ασθενής πλήρωσε 2.360 ευρώ για εξετάσεις (έγγραφο)

Με ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε σήμερα πως το Νοσοκομείο Σαντορίνης όχι μόνο «λειτουργεί με μεγάλη επικινδυνότητα», αλλά «δυσφημίζει τη χώρα μας διεθνώς», καθώς «οι χρεώσεις είναι πολλαπλάσιες από αυτές που προβλέπει το κρατικό τιμολόγιο» και «χρεώνει όσο θέλει».

Μάλιστα, παραθέτει και αποδεικτικά στοιχεία, με τις εξετάσεις ενός ασθενή να ανέρχονται στα 2.360 ευρώ!

«Η Πολιτική ηγεσία της προηγούμενης Κυβέρνησης πανηγύριζε για το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του Νοσοκομείου Σαντορίνης. Στην πραγματικότητα λειτουργεί με μεγάλη επικινδυνότητα χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και χρεώνει ακριβότερα τις εξετάσεις ακόμη και από τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, για τουρίστες και όσους δεν δικαιούνται περίθαλψη. Δυσφημίζει τη χώρα μας διεθνώς. Οι χρεώσεις είναι πολλαπλάσιες από αυτές που προβλέπει το κρατικό τιμολόγιο. Λειτουργεί ως υποκατάστημα της ΑΕΜΥ Α.Ε. και χρεώνει όσο θέλει», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια προστίθεται: «Σας κοινοποιούμε τιμολόγια που είναι «τσουχτερά» στην κυριολεξία. Αξονική που στοιχίζει 74 ευρώ με το κρατικό τιμολόγιο, χρεώνεται 200 ευρώ, συρραφή τραύματος με τιμή χειρουργικής επέμβασης, αιματολογικές εξετάσεις 30 ευρώ αντί 3 ευρώ!!!

Το Νοσοκομείο θα πρέπει να αλλάξει Νομική μορφή και να μετατραπεί σε Ν.Π.Δ.Δ. Η απόλυτη καταστροφή για το ΕΣΥ. Διέλυσε η ΑΕΜΥ το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Φτάνει!

Οι εξετάσεις του εν λόγω ασθενή που σας κοινοποιούμε είναι 2.360 ευρώ».



aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Σαντορίνης: Ασθενής πλήρωσε 2.360 ευρώ για εξετάσεις (έγγραφο)"

Διπλά θα μετρούν οι αποδείξεις από 10 επαγγέλματα (λίστα)

Διπλά θα μετράνε οι αποδείξεις τουλάχιστον 10 επαγγελματιών για την κάλυψη του 30% επί του πραγματικού εισοδήματος προκειμένου να μην προκύψει πρόσθετος φόρος 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δεκαπενθήμερο, ή στην υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει για την εφαρμογή του νόμου θα καθοριστούν τα επαγγέλματα που θεωρούνται ότι ανήκουν στη λεγόμενη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή και για τα οποία θα ισχύσει το μέτρο που συγκαταλέγεται στις αλλαγές επί του φορολογικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, σχεδιάζονται βελτιώσεις στην προτεινόμενη διάταξη για την έκπτωση φόρου 40% για ανακαίνιση – ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ενώ πλέον για τον υπολογισμό του 30% των αποδείξεων θα αφαιρείται από το εισόδημα, πέραν της εισφοράς αλληλεγγύης, και η διατροφή που καταβάλλεται σε πρώην συζύγους για την επιμέλεια τέκνων.

Ποια είναι αυτά τα 10 επαγγέλματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΙΟΒΕ για τον προσδιορισμό των εν λόγω επαγγελματιών, ενώ εκτιμάται ότι σε αυτά θα συγκαταλέγονται:

•τα συνεργεία αυτοκινήτων

•τα εστιατόρια

•τα κέντρα διασκέδασης

•οι καφετέριες

•τα κομμωτήρια

•οι γιατροί

•οι δικηγόροι

•οι μηχανικοί

•οι διοργανώσεις εκδηλώσεων (γάμοι, πάρτι κλπ)

•και ταξί.

Επίσης όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων (σοβατζήδες) κατασκευαστές στεγών κλπ) αναμένεται να είναι στη λίστα των επαγγελμάτων όπου η αξία των αποδείξεων που θα εκδίδονται θα μετράει διπλά.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλά θα μετρούν οι αποδείξεις από 10 επαγγέλματα (λίστα)"

«Βόμβα» Τσαβούσογλου: Θα εισβάλουμε ξανά στη Συρία - ΗΠΑ και Ρωσία απέτυχαν

«Βροχή» πέφτουν οι απειλές από την Τουρκία, με τους νέους εκβιασμούς να αφορούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει εκ νέου τις εισβολές εάν η περιοχή δεν εκκαθαριστεί από τους Κούρδους μαχητές.

Στράφηκε μάλιστα κατά ΗΠΑ αλλά και Ρωσίας, παρά το έντονο διπλωματικό φλερτ Ουάσινγκτον - Μόσχας. «Δεν έχουν κάνει όσα προβλέπονταν από τις συμφωνίες βάσει των οποίων η Άγκυρα τερμάτισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απέτυχαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα (βάσει των συμφωνιών με την Άγκυρα). Εάν τα εδάφη δεν εκκαθαριστούν (από τις κουρδικές μονάδες), θα επαναλάβουμε την επιχείρηση», διαβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ όπως μεταδίδουν το Haberturk και η Yeni Safak.

Ο Τσαβούσολγου υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει να «ξεφορτωθεί την τρομοκρατική απειλή».

Βάσει της συμφωνίας προβλεπόταν ότι οι YPG, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, θα απομακρυνθούν από μια μεγάλη περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία, στη βορειοανατολική Συρία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Τσαβούσογλου: Θα εισβάλουμε ξανά στη Συρία - ΗΠΑ και Ρωσία απέτυχαν"

Eλεύθεροι οι 32 συλληφθέντες για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Το πρωί προκλήθηκε ένταση στα δικαστήρια όταν οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι 32 συλληφθέντες από τα Εξάρχεια. Αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους που βρίσκονταν εκεί για συμπαρασταθούν.Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι 28 θα δκαστούν στο αυτόφωρο ενώ οι 4 είναι ανήλικοι.

Οι 28 κατηγορούμενοι διώκονται, κατά περίπτωση ,για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνες σωματικές βλάβες τελεσθείσες και σε απόπειρα και παράβαση του νόμου περί κροτίδων, φωτοβολίδων κλπ.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Eλεύθεροι οι 32 συλληφθέντες για τα επεισόδια στα Εξάρχεια"

Ειδική Αγωγή: «Στον αέρα» πάλι οι αποζημιώσεις για τις θεραπείες

Στον αέρα βρίσκονται -και πάλι- χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, κα., καθώς από τον περασμένο μήνα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την αποζημίωση των διενεργούμενων θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι συγκεντρώνουν τα παραστατικά και τα υποβάλλουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΊ) του ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να προβλέπεται στον νόμο ότι οι υπάλληλοι των ΠΕΔΊ υποχρεούνται να τα παραλαμβάνουν και φυσικά χωρίς να διασφαλίζεται ότι θα τούς καταβληθούν τα χρήματα που έχουν πληρώσει για τις θεραπείες.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προεκλογικό άφησε "ανοιχτό" το θέμα των συμβάσεων με όλους τους παρόχους της ειδικής αγωγής και εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία ρύθμιζε το θέμα των αποζημιώσεων για την ειδική αγωγή, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πάροχοι με τη σειρά τους έχοντας απορρίψει τις συμβάσεις που τους πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ καθώς και τα voucher για την πληρωμή τους προςέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Το πεδίο της ειδικής αγωγής και των θεραπειών στις οποίες υποβάλλονται κατά κύριο λόγο ανήλικοι με διάφορες διαταραχές, από μαθησιακές δυσκολίες, μέχρι σοβαρές παθήσεις με κινητικά και άλλα προβλήματα, παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο αφενός μεν σε "πειραματισμούς" από πλευράς πολιτείας, αφετέρου σε αντιδράσεις και διεκδικήσεις των επαγγελματιών ειδικής αγωγής που θεωρούν ότι θίγονται τα επαγγελματικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Όπως όλα δείχνουν και η τωρινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται στο να δρομολογήσει και πάλι τις συμβάσεις με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, με το περιεχόμενο τους να είναι ενδεχομένως πιο "ευέλικτο" ιδίως σε ό,τι αφορά την αποζημίωσή τους. Μάλιστα, τονίζεται από στελέχη του ΕΟΠΥΥ πως η υπογραφή συμβάσεων με τους παρόχους είναι μονόδρομος για να ελεγχθούν οι δαπάνες αλλά και η παραβατικότητα των παρόχων.

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση φυσικοθεραπειών μόνο εντός δικτύου συμβεβλημένων φυσικόθεραπειών

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει την κατηγορία των φυσικόθεραπειών το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε πως από τον Ιανουάριο του 2020 θα καλύπτονται οι φυσικοθεραπείες στα παιδιά εφόσον γίνονται σε συμβεβλημένους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές. Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ) οι οποίος κάνει λόγο για άδικη και αινφνίδια απόφαση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, είναι συμβεβλημένοι παραπάνω από 200 φυσικοθεραπευτές σε όλη την Ελλάδα που προσφέρουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρακτικά, οι γονείς θα ανακουφιστούν από το οικονομικό βάρος, καθώς "δεν θα καλούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι τα χρήματα για την φυσιοθεραπεία των παιδιών τους στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής. Ο συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής θα πληρώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω της υποβολής που κάνει και δεν θα αναγκάζεται ο κηδεμόνας να πηγαίνει στην ΠΕΔΙ και να καταθέτει ατομικό αίτημα για να αποζημιωθεί" εξηγεί ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, διευκρινίζεται από τον Οργανισμό ότι τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει, ή θα ξεκινήσουν θεραπείες μέσα στο 2019 με μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, θα ολοκληρώσουν τις συνεδρίες αυτές (ακόμα και αν πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020) με ατομικά αιτήματα έως ότου αναζητήσουν συμβεβλημένο φυσιοθεραπευτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική Αγωγή: «Στον αέρα» πάλι οι αποζημιώσεις για τις θεραπείες"

“Πράσινη” γίνεται η Βουλή – Πόσο θα κοστίσει η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

Η Βουλή θα γίνει "πράσινη" με βάση το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%, με ταυτόχρονη μείωση κατά 39% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση στο κτίριο στη Βουλή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου στη Βουλή ανέρχεται σε 2.794.020,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ ενώ η δημοπράτηση του έγινε στις 15/11/2019 με διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι εργασίας, οι οποίες όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, αφορούν μεταξύ άλλων, αλλαγή σωληνώσεων και κλιματιστικών μονάδων, αντικατάσταση 191 κουφωμάτων και προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Πράσινη” γίνεται η Βουλή – Πόσο θα κοστίσει η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου"

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες από τα δυτικά - Βροχές από αύριο και στην Αττική

Άστατος καιρός με κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, που θα δίνουν βροχές και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά έως το μεσημέρι, αναμένονται την Τρίτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα τοπικά θα ενταθούν, ενώ από τις βραδινές ώρες ένα μέτωπο αρκετά έντονων καταιγίδων θα επηρεάσει το Ιόνιο και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με επέκταση τη νύχτα ανατολικότερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 17 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19, στην Ήπειρο από 8 έως 23 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 22, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται άστατος καιρός με νεφώσεις που κατά περιόδους θα δίνουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 16 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως τοπικές καταιγίδες. Τις πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έρχονται καταιγίδες από τα δυτικά - Βροχές από αύριο και στην Αττική"

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στην Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο

Ο λόγος που το κόμμα HDP ετοιμάζεται να προβεί σε αυτή την κίνηση είναι η ολοένα και αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζει από την κυβέρνηση στην Τουρκία καθώς και ως μια πράξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως έχουν εκδιωχθεί 24 δήμαρχοι του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα συγκεντρωθούν στην Άγκυρα τη Τετάρτη για να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο καθώς και τις μετέπειτα κινήσεις τους.

Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Τουρκία ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP, Σαρουχάν Όλουτς που ανέφερε επίσης πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον της απομάκρυνσης των δημάρχων μας σε κάθε βήμα. Μία από τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε είναι αν θα αποσύρουμε τους βουλευτές μας από το Κοινοβούλιο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν το HDP πως έχει δεσμούς με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι που οδήγησε στην άσκηση διώξεων σε βάρος χιλιάδων μελών και ορισμένων ηγετών του. Το HDP πάντως αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK.

Οι δήμαρχοι του HDP στο υπό κουρδική πλειοψηφία νοτιοανατολικό τμήμα στην Τουρκία απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες για φερόμενες συνδέσεις με τρομοκρατία.

Οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, ενώ άλλα στελέχη κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατία, λόγω των δεσμών, που υποστηρίζει η κυβέρνηση πως έχουν, με το ΡΚΚ.

Το HDP είναι το μοναδικό κόμμα με θέση στο κοινοβούλιο στην Τουρκία που ήταν αντίθετο στην επίθεση στη βορειοανατολική Συρία η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στην Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο"

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Ένταση στα δικαστήρια

Κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα τα 32 άτομα που συνελήφθησαν την Κυριακή στην οδό Στουρνάρη και στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και σε δώμα κτηρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί ομάδες ατόμων, οι οποίες, πριν από την προσαγωγή των συλληφθέντων, απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

Τα νεαρά άτομα οδηγήθηκαν προς την έξοδο των δικαστηρίων, με τους αστυνομικούς να τους κυνηγούν προς την οδό Μουστοξύδη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Ένταση στα δικαστήρια"

Αναθεώρηση Συντάγματος: Διαφωνίες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συμφωνία για ανάγκη συναινετικών λύσεων

Με τους δύο γενικούς εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Κατρούγκαλου άνοιξε η συζήτηση επί της αρχής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει οι καταληκτικές συνταγματικές προτάσεις να έχουν ευρεία συναίνεση, να γίνει προσπάθεια από όλους χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, ενώ αναγνώρισαν ότι θα μπορούσε να είναι πιο γενναίο και πιο θαρραλέο το νέο Σύνταγμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις προτάσεις τους για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ψήφο των αποδήμων και στην ποινική ευθύνη των υπουργών, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης κοινού τόπου.

«Σκοπός είναι να συγκεράσουμε τις διαφορετικές συγκρουόμενες αντιλήψεις. Δεν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ούτε η ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πρέπει να έχουν συνείδηση και τα δύο κόμματα ότι δεν μπορεί να αγνοεί το ένα το άλλο. Υπηρετήσαμε την αντίληψη ότι η δημοκρατία είναι έκφραση ενός πολιτικού συσχετισμού και ο συμβιβασμός είναι το ιδεώδες» τόνισε χαρακτηριστικά ο

Κώστας Τζαβάρας.

Ο κ. Τζαβάρας μίλησε για επτά μεγάλες τομές που πέτυχαν όλα τα κόμματα σε αυτή την Αναθεώρηση και καλύπτουν, όπως είπε, όλο το φάσμα και το πλαίσιο του Συντάγματος.

«Πρωτίστως είναι άρθρα για το κοινωνικό κράτος δικαίου, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και το δικαίωμα της μειοψηφίας να προκαλεί δύο Εξεταστικής Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο» σημείωσε.

Πολύ μεγάλη τομή χαρακτήρισε το άρθρο 86 για τα υπουργικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι τώρα δεν υπάρχει κανένα χρονικό εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος της Βουλής για την τιμωρία τους για πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Έμφαση έδωσε στο άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του μετά από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και αυξημένη πλειοψηφία, είναι μεγάλη προσφορά στη Δημοκρατία.

Μεγάλη επαναστατική τομή χαρακτήρισε επίσης τη διάταξη του άρθρου 54 με τη προσθήκη για την ψήφο των ομογενών. «Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, όλα τα κόμματα δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη έγνοια για τη διευκόλυνση της ψήφου τους και πρέπει πράγματι να μπουν περιορισμοί» σημείωσε.

Σημαντικές επίσης χαρακτήρισε τις συνταγματικές ρυθμίσεις για την εξομοίωση των δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους τακτικούς δικαστές, όπως και τη μειωμένη πλειοψηφία για την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.

«Έπρεπε να είμαστε πιο γενναίοι και υποχωρητικοί. Όμως είναι βέβαιο ότι αν επιμέναμε θα είχαμε πετύχει καλύτερες επιλογές, όπως την αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» ανέφερε ο κ. Τζαβάρας καταλογίζοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως είπε, η άρνησή του δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει ένα βήμα προόδου.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε για ανάδειξη βαθιών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος και ιδεολογική υποχώρηση από τις θέσεις που είχε το 2014.

«Η αντίληψη του τακτικισμού και της ακραίας πολιτικής υποκρισίας ξεκίνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσουν στη προτείνουσα Βουλή διατάξεις ώστε με απλή πλειοψηφία να ρυθμίσει η επόμενη Βουλή με 151» ανέφερε και προσέθεσε:

«Κανείς στο παρελθόν δεν είχε τη φαεινή αυτή ιδέα, γιατί το άρθρο 110 του Συντάγματος που θέλει συναινέσεις όχι μόνο για το ποιες διατάξεις αλλά και πώς θα αναθεωρηθούν. Δεν μπορεί να αλλοιώσει την κατεύθυνση που έχουν, για αυτό η πρόταση του κ. Μητσοτάκη ήταν πολιτικά παραπλανητική αλλά και αντισυνταγματική».

Και ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε: «Με την ίδια αντίληψη παιγνίου κινήθηκε και στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπερψηφίσατε τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ρητά δηλώσατε ότι δεν συμφωνείτε, ως κόλπο για να υποστηρίξετε εντελώς διαφορετική πρόταση σε αυτή τη Βουλή. Αυτό δεν είναι δείγμα θεσμικής σοβαρότητας, και μάλιστα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή, σχετική πλειοψηφία. Καταλήγει να τον καθιστά άθροισμα της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας».

«Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν παρόμοια παιχνίδια στην ψηφοφορία. Διαρρεύσατε ότι θα ψηφίσετε εκείνες τις διατάξεις που έτυχαν θετικής επεξεργασίας στην Επιτροπή Αναθεώρησης. Θα ήταν ευθέως αντισυνταγματικό γιατί μόνο η Ολομέλεια μπορεί να ψηφίσει τις προτάσεις της προτείνουσας Βουλής» επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε επίσης για σημαντική οπισθοδρόμηση της ΝΔ για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ενώ την επέκρινε έντονα ότι αρνήθηκε, «παρά τον σημαντικό κίνδυνο για τη τιμή του πολιτικού κόσμου, να είναι ξεκάθαρο ότι η δωροληψία ανήκει στο φυσικό δικαστή».

«Αρνηθήκατε με τον ίδιο τρόπο που προχωρήσατε στο ξέπλυμα του λευκού κολάρου και την πλήρη κατάργηση των ποινικών ευθυνών των τραπεζών. Απορρίψατε όλες τις προτάσεις μας για ίση αμοιβή ίση εργασία, προστασία της εργασίας, να είναι δημόσιο αγαθό το νερό. Απορρίψατε κάθε σκέψη εισαγωγής δημοψηφισμάτων», τόνισε και προσέθεσε:

«Εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και θα επιδιώξουμε, θα επιμείνουμε για την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο για τη ποινική ευθύνη υπουργών και στη δέσμευση της κυβέρνησης για νέα διατύπωση για τη ψήφο των αποδήμων.

Το Σύνταγμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη θεσμική και πολιτική σοβαρότητα που πρέπει. Έστω και τη τελευταία στιγμή θα το περιμένουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία και όλα τα κόμματα».

Και ο κ Κατρούγκαλος κατέληξε: «Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ σημαίνει ότι ένα τμήμα των προτάσεων μας δεν θα υιοθετηθεί που αφορούν την υγεία, τη κοινωνική προστασία. Θα ψηφιστούν εκείνες που η ΝΔ δεν άντεχε να μην τις στηρίξει. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι χωρίς αντίκρισμα η διαδικασία αναθεώρησης η οποία αποδεικνύει τις ιδεολογικές πολιτικές μας διαφορές».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναθεώρηση Συντάγματος: Διαφωνίες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συμφωνία για ανάγκη συναινετικών λύσεων"

Οι τρεις μεγάλες αδικίες του μέτρου για ηλεκτρονικές δαπάνες στο 30% του εισοδήματος

Τρεις μεγάλες στρεβλώσεις και αδικίες θα προκαλέσει, αν δεν αλλάξει ριζικά και δεν επαναδιατυπωθεί ώστε να εκλογικευτεί, η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου με την οποία προβλέπεται ότι οι έχοντες εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα υποχρεούνται να πραγματοποιούν κάθε χρόνο, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών μέχρι ποσού 30% επί των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων τους από τις συγκεκριμένες πηγές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ που προέρχεται από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια, θα πρέπει να καλύψει περίπου τις ίδιες δαπάνες από έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει εισόδημα 60.000 ευρώ, το οποίο όμως προέρχεται από κινητές αξίες ή μεταβίβαση κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα:

1) Από την υποχρέωση πραγματοποίησης ενός τόσο υψηλού ποσοστού καταναλωτικών δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται φορολογούμενοι με εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά ή κυρίως από τόκους καταθέσεων, ομολόγων και ρέπος, μερίσματα και δικαιώματα (royalties) καθώς επίσης και όσοι αποκομίζουν κέρδη (υπεραξίες) από τοποθετήσεις σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ουσιαστικά, η επαχθής υποχρέωση της πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους έως 30% επί του εισοδήματος – η οποία ενέχει τον κίνδυνο πρόσθετης επιβάρυνσης με φόρο 22% σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του απαιτούμενου ποσού δαπανών - ισχύει μόνο για τα εισοδήματα από εργασία και από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Αντιθέτως για τα εισοδήματα από κινητές αξίες και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.), τα οποία αποκτώνται κατά κύριο λόγο από φορολογούμενους εύπορους και δυνάμενους να πραγματοποιήσουν μεγάλου ύψους καταναλωτικές δαπάνες δεν ισχύει η συγκεκριμένη υποχρέωση.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος εκατομμυρίων φορολογουμένων που όχι μόνο μοχθούν για να αποκτήσουν τα εισοδήματά τους αλλά φορολογούνται γι’ αυτά με πολύ πιο υψηλούς συντελεστές, από εκείνους οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από κινητές αξίες ή κι από υπεραξία εκμετάλλευσης κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 9% ή 15% ή 22% έως και 45%, ενώ οι δεύτεροι με συντελεστές 5%, 10% ή 15% το πολύ.

2) Μια άλλη αδικία που προκαλείται αφορά στη διάκριση που γίνεται σε βάρος φορολογουμένων με εισοδήματα μικρού και μεσαίου ύψους από εργασία ή και από ακίνητα.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα από εργασία ή και από ακίνητα μέχρι 66.667 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες αξίας ίσης με το 30% των εισοδημάτων τους αυτών. Για όσους όμως το εισόδημα αυτών των κατηγοριών υπερβαίνει το όριο των 66.667 ευρώ, αρκεί οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν να φθάσουν μέχρι τα 20.000 ευρώ για να αποφευχθεί η πληρωμή επιπλέον φόρου εισοδήματος με 22%. Κι αυτό, διότι το ποσό των 20.000 ευρώ έχει τεθεί ως πλαφόν.

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια οι έχοντες υψηλά εισοδήματα και άρα μεγαλύτερα περιθώρια να ξοδεύουν χρήματα με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής να αρκούνται σε ποσοστά κάλυψης του ετησίου εισοδήματος χαμηλότερα του 30%, ενώ οι έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να είναι υποχρεωμένοι να φθάσουν οπωσδήποτε στο 30%, για να μην πληρώσουν τον έξτρα φόρο εισοδήματος του 22%.

Π.χ. ένας υψηλόμισθος με ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ αρκεί να δαπανήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής 20.000 ευρώ, ήτοι 10% του ετησίου εισοδήματός του, για να απαλλαγεί από το … άγχος του 22%, ενώ ένας χαμηλόμισθος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει οπωσδήποτε με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό ίσο με το 30% του εισοδήματός του. Ο πρώτος αν και με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια πραγματοποίησης καταναλωτικών δαπανών, θα χρειαστεί ουσιαστικά να καλύψει ποσοστό μειωμένο στο 1/3 σε σχέση με τον δεύτερο.

3) Έτσι όπως έχει διατυπωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο η παράγραφος που προβλέπει την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την βάση υπολογισμού του 30%, οι φορολογούμενοι των οποίων τα εισοδήματα από πηγές μη υπαγόμενες στο μέτρο του 30% καταλαμβάνουν ποσοστό μεγάλο στο σύνολο των εισοδημάτων τους θα είναι, αδίκως, περισσότερο ευνοούμενοι από αυτούς οι οποίοι έχουν εισοδήματα κυρίως ή αποκλειστικά από πηγές που υπάγονται στο μέτρο.

Κι αυτό διότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισμα των εισοδημάτων κάθε φορολογούμενου δηλαδή καταλαμβάνει και εισοδήματα που δεν υπάγονται στο μέτρο του 30%. Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα προερχόμενα, σε μεγάλα ποσοστά επί του συνόλου καί από πηγές υπαγόμενες στο μέτρο (μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικά κέρδη, ενοίκια κ.λπ.) και από πηγές μη υπαγόμενες στο μέτρο (υπεραξίες μετοχών, τόκους από ρέπος, ομόλογα κ.λπ.), το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% θα μειώνεται, λόγω αφαίρεσης της εισφοράς αλληλεγγύης, πολύ περισσότερο από ότι στις περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα προερχόμενα μόνο από πηγές υπαγόμενες στο μέτρο.

Για να γίνει αντιληπτό καλύτερα το μέγεθος της στρέβλωσης και της αδικίας αυτής παραθέτουμε το παρακάτω παράδειγμα:

α) Σε φορολογούμενο, με συνολικό ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ, από το οποίο τα 20.000 ευρώ προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, υπάγονται στο μέτρο του 30% και τα υπόλοιπα 40.000 ευρώ προέρχονται από υπεραξίες μεταβίβασης μετοχών που δεν υπάγονται στο μέτρο του 30%, αναλογεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 2.826 ευρώ. Το ποσό αυτό της εισφοράς θα πρέπει, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, να αφαιρεθεί από το ποσό των 20.000 ευρώ, που είναι το εισόδημα από ατομικές επιχειρήσεις, και να το μειώσει στα 17.174 ευρώ. Συνεπώς, το 30% θα πρέπει να υπολογιστεί επί των 17.174 ευρώ, οπότε το ποσό δαπανών που πρέπει να καλύψει ο φορολογούμενος αυτός θα είναι 5.152,20 ευρώ (17.174 ευρώ Χ 30%).

β) Σε άλλο φορολογούμενο, με συνολικό ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ - το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από ατομικές επιχειρήσεις και άρα υπάγεται εξ΄ ολοκλήρου στο μέτρο του 30% αναλογεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους μόλις 176 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το εισόδημα των 20.000 ευρώ και θα το μειώσει στα 19.824 ευρώ. Συνεπώς, στην περίπτωση του φορολογούμενου αυτού, το 30% θα υπολογιστεί επί των 19.824 ευρώ, οπότε το ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύψει ο φορολογούμενος αυτός θα είναι 5.947,20 ευρώ (19.824 ευρώ Χ 30%), δηλαδή υψηλότερο κατά 795 ευρώ από του πρώτου με το συνολικό εισόδημα των 60.000 ευρώ!

money-money
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τρεις μεγάλες αδικίες του μέτρου για ηλεκτρονικές δαπάνες στο 30% του εισοδήματος"

Έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 179 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε σήμερα το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star 2" με 25 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 90 από την Κάλυμνο και 22 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Στις λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Σάμος”, μεταφέροντας 39 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο και 3 από τη Μυτιλήνη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 179 πρόσφυγες και μετανάστες"

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών το αεροδρόμιο της ΠΑ στο Αγρίνιο

Η αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αγρίνιο, εξετάζεται να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ο εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου στο Αγρίνιο, επιθεωρήθηκαν από αξιωματικό του Στρατού και όλα δείχνουν ότι στην 132 Σμηναρχία Μάχης που έγινε Αεροπορικό Απόσπασμα, θα μεταφερθεί αριθμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά.

Η ΠΑ δεν συμφωνεί μ΄ αυτή τη λύση ,αλλά φαίνεται ότι η αρνητική της θέση δεν θα επικρατήσει.

Το αεροδρόμιο στο Αγρίνιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά βεβαίως και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το Κατάρ το οποίο συζητούσε για τη χρήση του από δικές του δυνάμεις για λόγους εκπαιδευτικούς. Τελικά όπως φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί και αυτό για να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στο οποίο η κυβέρνηση έχει αλλάξει ριζικά πολιτική και απόψεις σε σχέση με όσα προεκλογικά έλεγε για το θέμα.

militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών το αεροδρόμιο της ΠΑ στο Αγρίνιο"

Επιθέσεις σε γραφεία εταιρειών σε Νέα Φιλαδέλφεια και Μαρούσι

Τρεις καταδρομικές επιθέσεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες σε γραφεία εταιρειών στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Μαρούσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, στις 04:50, άγνωστοι δράστες προκάλεσαν με βαριοπούλες ζημιές στην πρόσοψη των γραφείων εταιρείας τσιμέντων, ενώ αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

Στις 05:00, σημειώθηκε νέα επίθεση σε γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας, με πέτρες και μπογιές, στην οδό Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, στο Μαρούσι. Λίγα λεπτά αργότερα, στην ίδια οδό, πραγματοποιήθηκε ανάλογη επίθεση σε κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία διαφόρων εταιρειών.

Η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας ανέλαβε, με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ευθύνη για τις καταδρομικές επιθέσεις.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιθέσεις σε γραφεία εταιρειών σε Νέα Φιλαδέλφεια και Μαρούσι"

Επίθεση με μολότοφ στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής [Pics]

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (18.11.2019), στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής, επί της οδού Κανάρη, στα Γλυκά Νερά.

Οι δράσεις, εκμεταλλευόμενοι παρακείμενη παράγκα ως κάλυψη πέταξαν από τη Λεωφόρο Λαυρίου τέσσερις μολότοφ, που κατέληξαν κοντά στο φυλάκιο, και τράπηκαν σε φυγή. Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με μολότοφ στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής [Pics]"

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σε κτίριο στα Εξάρχεια Το διαμέρισμα-ορμητήριο των μπαχαλάκηδων είχε ενοικιαστεί λίγες ημέρες πριν την Κυριακή

Συνελήφθησαν τα δύο άτομα που είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα στην Στουρνάρη 4 - Δείτε φωτογραφίες από τα ευρήματα της επιχείρησης το πρωί της Δευτέρας - Τα τρία σημεία-κλειδιά για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου «Πολυτεχνείο 2019»

Ως ορμητήριο σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν οι ταραξίες το διαμέρισμα σε κτήριο στην οδό Στουρνάρη 4, στα Εξάρχεια, στο οποίο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της ΕΛΑΣ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σύμφωνα με την οποία το διαμέρισμα που έγινε «φύλλο και φτερό» από τους αστυνομικούς είχε ενοικιαστεί λίγες ημέρες πριν τις συγκεντρώσεις της Κυριακής. 


Σύμφωνα με την αστυνομία από το διαμέρισμα οι ταραξίες θα πετούσαν και αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το διαμέρισμα προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων που το είχαν ενοικιάσει ενώ στους χώρους του βρέθηκαν οκτώ αντιασφυξιογόνες μάσκες, τρεις κροτίδες, ναυτικό καπνογόνο και πέτρες.


maskes-stourn1
maskes-stourn2

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε δύο διαμερίσματα σε κτήριο επί της οδού Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια.

Σε διαμέρισμα 4ου ορόφου συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, που βρέθηκαν εντός του χώρου, ενώ κατασχέθηκαν οκτώ αντιασφυξιογόνες μάσκες, τρεις κροτίδες, ναυτικό καπνογόνο και πέτρες.

Το διαμέρισμα είχε ενοικιαστεί τις τελευταίες μέρες από τους συλληφθέντες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για την αποθήκευση και εκτόξευση αντικειμένων σε επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Πλατεία Εξαρχείων, αλλά και χώρος απόκρυψης ατόμων που μετέχουν στις επιθέσεις αυτές.

Γιατί πέτυχε το σχέδιο

Οι επιτελείς της Κατεχάκη κάνοντας απολογισμό του σχεδίου που εφαρμόστηκε την Κυριακή και το οποίο, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται επιτυχές δεδομένου ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια, ούτε και εκτεταμένες καταστροφές, μιλούν για τρία σημεία κλειδία:

- η συνεχής και έγκαιρη μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων επέστρεψε στην ΕΛΑΣ να είναι ένα βήμα μπροστά από τους ταραξίες στα σημεία που είχαν θεωρηθεί κρίσιμα για την πρόκληση επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο

- η διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει ότι η ρίψη και η κατοχή μολότοφ είναι κακούργημα πιθανότατα λειτούργησε αποτρεπτικά από το να γίνει χρήση του συγκεκριμένου «όπλου» από τους μπαχαλάκηδες καθώς δεν υπήρξε ούτε μια ρίψη μολότοφ το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα

- η επιχείρηση «καθαρές ταράτσες» με τις επεμβάσεις δυνάμεων της αστυνομίας σε ταράτσες κτηρίων στα Εξάρχεια το απόγευμα της Κυριακής πριν να επιστρέψουν οι ταραξίες στην περιοχή.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σε κτίριο στα Εξάρχεια Το διαμέρισμα-ορμητήριο των μπαχαλάκηδων είχε ενοικιαστεί λίγες ημέρες πριν την Κυριακή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news