facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Διορθώσεις στον «Προσωπικό Γιατρό»: Αυτόματη κατανομή πολιτών ανά Δήμο

Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα υπάρχουν ποινές για μη εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό. Η μεταρρύθμιση περνά στη δεύτερη φάση της, με μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρους για παιδιά.

Το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό, η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας είναι θέμα χρόνου να βγουν σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νέο σχέδιο, επιχειρείται η προσθήκη στο σύστημα επιπλέον 2.500 Προσωπικών Γιατρών, αφού διευρύνονται οι «δεξαμενές» των γιατρών στους οποίους θα μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες. Πλέον, εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι αγροτικοί, που γίνονται Προσωπικοί Γιατροί υποχρεωτικής θητείας, καθώς και οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.

Ανάμεσα στις αλλαγές λοιπόν που προωθούνται στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, είναι η κατάργηση του συστήματος κινήτρων – αντικινήτρων. Πρόκειται για ποινές που είχαν νομοθετηθεί στην περίπτωση που οι πολίτες δεν εγγράφονταν υποχρεωτικά στον Προσωπικό Γιατρό και προέβλεπαν αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Έως τώρα το σύστημα αντικινήτρων πήρε συνεχόμενες παρατάσεις εξαιτίας της μη καθολικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού, δεν έχει εφαρμοστεί και ούτε θα εφαρμοστεί, αφού καταργείται, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε Προσωπικό Γιατρό της επιλογής τους έως και την 1η Ιουνίου του 2025. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα θα τους εγγράψει αυτομάτως. Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή όμορων δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.

Στο μεταξύ, όπως προαναφέραμε για πρώτη φορά εισάγονται στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού και παιδίατροι για δωρεάν επισκέψεις παιδιών. Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν 530.000 παιδιά 0-16 ετών, τα οποία θα έχουν τον Προσωπικό τους Παιδίατρο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού. Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.214 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.331 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά λίγο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι φορείς των παιδιάτρων δεν έχουν ενημερωθεί για καμία ρύθμιση, αλλά ούτε και για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που θα περιλαμβάνει ο νέος προσωπικός γιατρός.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στο ethnos.gr, Κώστας Νταλούκας: «Η ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας και ο κλάδος παραμένει επιφυλακτικός, αναμένοντας να δει τις αμοιβές αλλά και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και τις συνθήκες εργασίας».

Να υπενθυμιστεί πάντως ότι στο προηγούμενο εγχείρημα πριν από περίπου 2,5 χρόνια δεν είχαν ενταχθεί καν Παιδίατροι στον Προσωπικό γιατρό αφού το ιατρικό σώμα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει λόγω των περιορισμένων αμοιβών.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Διορθώσεις στον «Προσωπικό Γιατρό»: Αυτόματη κατανομή πολιτών ανά Δήμο"

Παγκράτι: Βίντεο ντοκουμέντο από άγριο ξύλο μεταξύ μαθητών & εξωσχολικών

Ανελέητο ξύλο έξω από σχολικό συγκρότημα στο Παγκράτι. Με ξύλα στα χέρια ανήλικοι χτυπούν και απειλούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους.
 
Ντοκουμέντο

Στα βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το MEGA καταγράφεται η άγρια συμπλοκή μαθητών και εξωσχολικών σε πεζόδρομο δίπλα στην είσοδο σχολείου πριν από λίγες ημέρες. Με μπουνιές και κλωτσιές ο ένας ανήλικος χτυπά τον άλλον.

Η κατάσταση ξεφεύγει. Με τα ξύλα τραυματίζουν έναν 16χρονο. Τον χτυπούν στον αυχένα και συνεχίζουν να απειλούν όποιον βρίσκεται στο σημείο.

«Κάποια παιδιά πήραν ξύλα και άρχισαν να βαράνε όποιους βρούνε, νόμιζαν ότι ήταν όλοι εναντίον τους. Κάποια παιδιά έτρεξαν κατευθείαν, πήγαν σπίτι τους, αλλά κάποια άλλα έκατσαν και κοιτούσαν. Βγήκαν καθηγητές και προσπαθούσαν να τους σταματήσουν αλλά δεν μπορούσαν, ήταν πολύ έντονη μάχη», λέει μαθητής που βρέθηκε στο σημείο.

Στο νοσοκομείο

Όλα ξεκίνησαν μια ημέρα πριν. Τρεις ανήλικοι διαπληκτίστηκαν εντός του σχολείου και έσπρωξαν τον 16χρονο μαθητή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά σε αγκώνα και πλάτη. Την επομένη, οι νταήδες περίμεναν τον ανήλικο και την παρέα του στο σχόλασμα. Πατέρας μαθήτριας περιγράφει πως βγήκαν ακόμα και μαχαίρια.

«Ενώ σχόλασαν τα παιδιά, η κόρη μου, βγήκαν από το σχολείο, την κυνήγησε αρχικά μια ομάδα τριών ατόμων. Δύο παιδιά κρατούσαν μαχαίρι, τις κυνήγησαν και έφυγαν φοβισμένες, ήρθαν στο σπίτι. Τελικά επιτέθηκαν σε κάποιον νεαρό, τον τραυμάτισαν και ήρθε και τον πήρε ασθενοφόρο. Είναι δυνατόν να στέλνεις τα παιδιά σου στο σχολείο και να μην ξέρεις πώς θα γυρίσουν;».

Ασθενοφόρο παρέλαβε δύο τραυματισμένους μαθητές. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με τραύματα σε αυχένα και πρόσωπο.

Για το συμβάν, οι γονείς των μαθητών του σχολείου ενημερώθηκαν με mail, ενώ από την Αστυνομία έχει γίνει σύλληψη ενός 17χρονου. Αναζητούνται οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.

Σύμφωνα με τους περίοικους, τα περιστατικά βίας και έντασης μεταξύ των μαθητών είναι συχνά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Παγκράτι: Βίντεο ντοκουμέντο από άγριο ξύλο μεταξύ μαθητών & εξωσχολικών "

Πληροφορίες για θάνατο ή τραυματισμό του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από καμία πηγή, αναπαράγονται από ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης και κάνουν λόγο για θάνατο ή τραυματισμό του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Η Jerusalem Post, αναφέρει ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με το εάν ο αρχηγός της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ έχει σκοτωθεί ή έχει τραυματιστεί.

Μεταξύ των πηγών που συμβουλεύτηκε η Jerusalem Post, μια κορυφαία πηγή, διέψευσε απολύτως τις πληροφορίες. Μια άλλη πηγή που όπως διευκρινίζει η ισραηλινή εφημερίδα, θα έπρεπε να έχει τις σχετικές πληροφορίες, είπε ότι δεν υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για αυτό.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληροφορίες για θάνατο ή τραυματισμό του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ"

Αχαΐα: Εκκλησάκι εμφανίστηκε ξανά λόγω της λειψυδρίας - Ήταν βυθισμένο στο νερό για χρόνια

Ένα εκκλησάκι σε περιοχή της δυτικής Αχαΐας εμφανίστηκε ξαφνικά ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που εμφανίστηκε και πάλι όταν έπεσε η στάθμη του φράγματος Πείρου Αντιπείρου. Το εκκλησάκι που δέσποζε στο κέντρο της τεχνητής λίμνης είχε βυθιστεί εξ’ ολοκλήρου με την άνοδο της στάθμης των νερών.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα της ξηρασία, καθώς πριν από μια εβδομάδα ένα χωριό κοντά στα Τζουμέρκα εμφανίστηκε μετά από 44 χρόνια.

Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, λόγω της ανομβρίας, υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο εγκαταλελειμμένος οικισμός που κάποτε είχε 100 κατοίκους, να εμφανιστεί ξανά.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Αχαΐα: Εκκλησάκι εμφανίστηκε ξανά λόγω της λειψυδρίας - Ήταν βυθισμένο στο νερό για χρόνια "

Η General Motors προχωρά σε 1.700 απολύσεις

Η General Motors ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 1.695 εργαζομένους στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Fairfax στο Κάνσας.

Ο πρώτος από τους δύο γύρους απολύσεων θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει την προσωρινή απόλυση 686 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και την απόλυση 250 προσωρινών υπαλλήλων, ανέφερε το Automotive News σήμερα επικαλούμενο την κατάθεση της εταιρείας στην πολιτεία του Κάνσας.

Από τις 12 Ιανουαρίου, 759 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα απολυθούν προσωρινά, προστίθεται στην έκθεση. Η GM δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των λεπτομερειών των τελευταίων απολύσεων. Νωρίτερα τον Μάιο, η GM είχε δηλώσει ότι θα διακόψει την παραγωγή του Cadillac XT4 μετά τον Ιανουάριο του 2025 στο Κάνσας, με αποτέλεσμα να γίνουν απολύσεις εργαζομένων στην παραγωγή μέχρι να ξαναρχίσει η παραγωγή στα τέλη του 2025 τόσο για το Bolt EV όσο και για το XT4 στην ίδια γραμμή συναρμολόγησης.

Η εταιρεία είχε επίσης δηλώσει τον Αύγουστο ότι θα απολύσει περισσότερους από 1.000 μισθωτούς υπαλλήλους στις μονάδες λογισμικού και υπηρεσιών της παγκοσμίως.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Η General Motors προχωρά σε 1.700 απολύσεις"

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 41χρονος για πυροβολισμούς κατά αστυνομικών το 2014

Την υπόθεση επίθεσης με πολεμικό τυφέκιο κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή της Νέας Ιωνίας το 2014 εξιχνίασε η ΕΛΑΣ.

Για την υπόθεση συνελήφθη, δυνάμει σχετικού εντάλματος, ένας 41χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης την Πέμπτη στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Το χρονικό

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, το Νοέμβριο του 2014, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν δύο άτομα να επιβαίνουν σε μοτοσικλέτα, τα οποία, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο, ανέπτυξαν ταχύτητα.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε, ο συνεπιβάτης πυροβόλησε σε βάρος των αστυνομικών πέντε φορές με πολεμικό τυφέκιο, το οποίο είχε κρυμμένο στο εσωτερικό του μπουφάν του.

Στη συνέχεια, η μοτοσικλέτα εξετράπη της πορείας της και ο συνεπιβάτης κατάφερε να διαφύγει, ενώ συνελήφθη ο 43χρονος συνεργός του και οδηγός της μοτοσικλέτας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο κατασχέθηκε εξοπλισμός μοτοσικλέτας (κράνος μοτοσικλετιστή, ζεύγος γαντιών και κουκούλα τύπου full-face, τα οποία έφεραν επικολλημένα τμήματα ταινίας) καθώς και πολεμικό τυφέκιο με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με 23 φυσίγγια.

Για την υπόθεση είχε σχηματισθεί δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, καθώς και παράβαση του νόμου περί όπλων, η οποία είχε υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή το 2014.

Από την επακόλουθη συλλογή και αξιολόγηση νεότερων πληροφοριών, διακριβώθηκε ότι συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα ήταν ο 41χρονος και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων, ενώ η εργαστηριακή εξέταση βιολογικού υλικού, το οποίο ελήφθη από τον 41χρονο με διάταξη του αρμόδιου Ανακριτή, κατέδειξε ότι πρόκειται για το αναζητούμενο άτομο.

Ο 41χρονος είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα και στη συνέχεια σε ανακριτή, απ’ όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 41χρονος για πυροβολισμούς κατά αστυνομικών το 2014"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, επιμένουν οι τοπικές βροχές

Άστατος αναμένεται αύριο, Δευτέρα (23.09.24) ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με το σκηνικό να συνθέτουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, ενώ από το απόγευμα πιθανώς να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος ο καιρός, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στο Ιόνιο αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αρχικά γενικά αίθριος ο καιρός, από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών το απόγευμα κυρίως στην Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ, βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Στην Κρήτη αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 20 έως 26 και στην Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Γενικά αίθριος ο καιρός, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Αρχικά γενικά αίθριος ο καιρός, από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη

Στο Ιόνιο ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά ηπειρωτικά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο θα επικρατούν βόρειοι άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 και τοπικά στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη 

Στο Ιόνιο και την Ήπειρο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι ορατότητες θα είναι τοπικά περιορισμένες τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός την Πέμπτη 

Γενικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με παροδικά αυξημένες νεφώσεις στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. Οι ορατότητες θα είναι τοπικά περιορισμένες τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα νότια και ανατολικά πελάγη θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Ο καιρός την Παρασκευή

Σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη χώρα. Οι ορατότητες θα είναι τοπικά περιορισμένες τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα νότια και ανατολικά πελάγη θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, επιμένουν οι τοπικές βροχές"

Σεισμός στο Άγιον Όρος: Παπαζάχος φόβοι να «σπάσει» το ρήγμα με δόνηση 6 Ρίχτερ

Αναστάτωση προκάλεσαν οι δύο μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακή στο Άγιο Όρος, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακολουθία στο συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο halkidikinews.gr και στον Θοδωρή Δούκα τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμούς έχουμε καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να "σπάσει" το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

"Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ" υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. "Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα" ανέφερε ο καθηγητής.

halkidikinews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στο Άγιον Όρος: Παπαζάχος φόβοι να «σπάσει» το ρήγμα με δόνηση 6 Ρίχτερ"

Ζωγράφου: Έπεισαν 13χρονο ότι η μητέρα του σκότωσε παιδί σε τροχαίο και του πήραν 2.500 ευρώ και κοσμήματα

Θύμα τηλεφωνικής απάτης έπεσε ένα 13χρονο αγόρι στου Ζωγράφου, όταν μία γυναίκα προσποιούμενη την μητέρα του, τον έπεισε να πετάξει από το μπαλκόνι του σπιτιού του 2.500 ευρώ και κοσμήματα αξίας 2.000 ευρώ.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στην οδό Γαυγαμήλων στη Ζωγράφου, ενώ το 13χρονο αγόρι βρισκόταν μόνο του στο σπίτι όταν χτύπησε το τηλέφωνο.

Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν μία γυναίκα η οποία προσποιούμενη την μητέρα του, του αποκάλυψε με τρεμάμενη φωνή πως είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητό της ένα ανήλικο θύμα και χρειάζεται άμεσα χρήματα.

Αμέσως μετά την «πληροφόρηση», το ακουστικό πήρε ο συνεργός της που προσποιούνταν τον αστυνομικό. Ο άνδρας είπε στο παιδί πως η μητέρα του σκότωσε σε τροχαίο έναν ανήλικο και αν θέλει να μην πάει φυλακή θα πρέπει να βάλει σε μία τσάντα όσα χρήματα και κοσμήματα υπήρχαν σπίτι και να τα πετάξει από το μπαλκόνι.

Ο 13χρονος αρκετά φοβισμένος, πείστηκε και πέταξε την τσάντα με τα 2.500 ευρώ και τα κοσμήματα αξίας 2.000 ευρώ.

Η τηλεφωνική απάτη αποκαλύφθηκε όταν η μητέρα του παιδιού επέστρεψε στο σπίτι της.

Του ζήτησαν ξανά χρήματα

Οι απατεώνισσα με τον συνεργό της μετά από λίγη ώρα κάλεσαν ξανά το παιδί και απαίτησαν να ψάξει για να βρει και άλλα χρήματα. Με το που το έκανε αυτό, θα έπρεπε να πάρει ταξί και να μεταφέρει την τσάντα στη συμβολή των οδών Ψαρών και Καρόλου στην Ομόνοια.

Τότε ακριβώς ανέλαβε δράση η αστυνομία.

Υπό την ασφάλεια των γονιών και της αστυνομίας, ο ανήλικος έφτασε στο σημείο όπου του είχε υποδείξει η υποτιθέμενη μητέρα του, άφησε την τσάντα και απομακρύνθηκε.

Λίγο μετά εμφανίστηκε η 67χρονη απατεώνισσα και τη στιγμή που πήγε να πάρει την τσάντα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ την συνέλαβαν.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν αν η συγκεκριμένη γυναίκα εμπλέκεται και σε άλλη τηλεφωνική απάτη που έγινε ακριβώς την ίδια ημέρα.

Η 67χρονη οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωγράφου: Έπεισαν 13χρονο ότι η μητέρα του σκότωσε παιδί σε τροχαίο και του πήραν 2.500 ευρώ και κοσμήματα"

Αποδυναμωμένα τα Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής – Κλείνουν το βράδυ και τα 15!

Τα 16 αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, όπως επισημαίνουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, εμφανίζονται αποδυναμωμένα να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τάσεις εγκληματικότητας, η οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με αύξηση των εποχούμενων περιπολιών και με περισσότερες ομάδες ΟΠΚΕ. Τα συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικών αλλά η πραγματική τους είναι 430. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχει οργανική δύναμη περίπου 400 άτομα, και πραγματική 230. Από τα 15 Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, κανένα δεν μένει ανοικτό το βράδυ τους τελευταίους 6 μήνες. Ενδεικτικά το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου έχει οργανική δύναμη 30 αλλά παρούσα 8, του Μενιδίου οργανική δύναμη 36 αλλά παρούσα 20, της Ελευσίνας έχει 20 αστυνομικούς οργανική δύναμη αλλά η παρούσα είναι 9, στο Ζεφύρι η οργανική δύναμη είναι 63 αλλά η παρούσα 30, σε αυτή της Φυλής 63 αλλά παρούσα 30.

Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες, όπως επαναλαμβάνουν συχνά αξιωματικοί της αστυνομίας, διαπιστώνονται ληστρικές "εκδρομές" και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολλές εγκληματικές ομάδες φέρεται να έχουν ως βάση την Δυτική Αττική και μέσου της Αττικής οδού και εθνικής οδού να εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδυναμωμένα τα Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής – Κλείνουν το βράδυ και τα 15!"

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν νόμους και στους άνδρες – «Αφήστε γένια, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»

Σε επιβολή κανόνων που αφορούν και στους άνδρες στο Αφγανιστάν, προχώρησαν οι Ταλιμπάν, την ώρα, μάλιστα, που αυστηροποιούν τους νόμους για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αντιμετώπισαν μία επίθεση ολοένα και αυστηρότερων περιορισμών στην προσωπική τους ελευθερία, με την επιβολή κανόνων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ντύσιμό τους από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, οι άνδρες στις αστικές περιοχές μπορούσαν, ως επί το πλείστον, να συνεχίσουν να ζουν χωρίς περιορισμούς.

Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο, έφεραν σημαντικές αλλαγές και γι΄ αυτούς όπως αναφέρει η Washington Post.

Οι άνδρες, σύμφωνα με τους νέους νόμους που τους επιβλήθηκαν, πρέπει να αναπτύσσουν γενειάδα σε μήκος μίας γροθιάς, να μην μιμούνται την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά των μη μουσουλμάνων – να μην φορούν τζιν παντελόνια – και να μην κουρεύονται σε στυλ που αντιβαίνει τον ισλαμικό νόμο. Παράλληλα, απαγορεύεται πλέον στους άνδρες να κοιτάζουν άλλες γυναίκες, εκτός από τις συζύγους ή τις συγγενείς τους. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότεροι να αφήνουν γένια και να ντύνονται όπως συνηθίζουν οι μουσουλμάνοι.

«Έπρεπε να είχαμε υψώσει τη φωνή μας»

Οι νέοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει την έκπληξη πολλών ανδρών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι εκτιμούν πως θα έπρεπε να είχαν υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συζύγων τους και των θυγατέρων τους.

«Αν οι άνδρες είχαμε υψώσει τη φωνή μας, ίσως να βρισκόμασταν και εμείς σε διαφορετική κατάσταση τώρα» δήλωσε στην Washington Post κάτοικος της πρωτεύουσας Καμπούλ. «Τώρα, όλοι αφήνουμε γένια, επειδή δεν θέλουμε να μας αμφισβητούν, να μας ταπεινώνουν» ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα, κατά την οποία διατήρησε την ανωνυμία του.

Οι νέοι κανόνες των Ταλιμπάν για τους άνδρες, βέβαια, ωχριούν μπροστά στους περιορισμούς που έχει θέσει η κυβέρνηση στα κορίτσια και τις γυναίκες, οι οποίες εξακολουθούν να απαγορεύεται να πηγαίνουν στο σχολείο πάνω από την έκτη τάξη, να αποκλείονται από τα πανεπιστήμια και τους απαγορεύτηκε πρόσφατα να υψώνουν τη φωνή τους δημοσίως, μεταξύ πολλών άλλων κανόνων.

Θάνατος με λιθοβολισμό  

Κυβερνητικοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι φοβούνται πως θα τους απολύσουν επειδή δεν κατάφεραν ν’ αφήσουν τα γένια τους να μακρύνουν. Μάλιστα, ορισμένοι κουρείς αρνούνται να τους κουρέψουν, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν και γι΄ αυτούς συνέπειες. 

Οι νέοι νόμοι δίνουν στις αρχές την εξουσία να κρατάει υπόπτους έως και τρεις ημέρες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως η επανειλημμένη παράλειψη προσευχής στο τζαμί. οι ύποπτοι μπορούν να οδηγηθούν σε δικαστήρια για δίκη και καταδίκη με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία. Οι παραβιάσεις των νέων κανόνων αναμένεται να τιμωρούνται με πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης. Όμως, οι άνθρωποι που κρίνονται ένοχοι για ορισμένες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η μοιχεία, θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε μαστίγωμα ή θάνατο με λιθοβολισμό.

Οι νέοι περιορισμοί φαίνεται να αντανακλούν μία ευρύτερη μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων στο εσωτερικό των Ταλιμπάν, με τα πιο συντηρητικά στοιχεία, είτε να αποκτούν επιρροή, είτε να επιδιώκουν να επιβληθούν πιο «επιθετικά» στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και Αφγανούς επικριτές των Ταλιμπάν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν νόμους και στους άνδρες – «Αφήστε γένια, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»"

Ανέπαφα με τραπεζικές κάρτες και κινητά η πληρωμή εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μια νέα δυνατότητα με την χρήση τραπεζικών καρτών (χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων) ως μέσο πληρωμής προσφέρεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτός από το κλασικό εισιτήριο. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ψηφιακής εποχής για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και τις υπηρεσίες μετακίνησης που προσφέρονται στους επιβάτες.

Πλέον, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν την τραπεζική τους κάρτα ή τις ενεργοποιημένες συσκευές τους (όπως smartphone ή smartwatch) για την επιβίβαση σε λεωφορεία των γραμμών Express προς και από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97), εκτός από το ATH.ENA Ticket ή ATH.ENA Card. Οι κάρτες πληρωμών που εκδίδονται από εξουσιοδοτημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γίνονται επίσης δεκτές.

Οι επιβάτες που μετακινούνται από και προς το αεροδρόμιο, μπορούν πλέον να πληρώνουν το εισιτήριό τους ανέπαφα, απλώς περνώντας την τραπεζική τους κάρτα πάνω από τα ειδικά επικυρωτικά μηχανήματα στα λεωφορεία που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές. Ο εξοπλισμός αυτός «σκανάρει» την κάρτα ή το ψηφιακό πορτοφόλι και χρεώνει την αξία της διαδρομής στον λογαριασμό του επιβάτη.

Τα οφέλη για τον επιβάτη

Με την εισαγωγή της δυνατότητας χρήσης τραπεζικών καρτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι επιβάτες πλέον δεν χρειάζεται:

  • Να προμηθεύονται εισιτήρια από εκδοτήρια ή αυτόματα μηχανήματα (ΑΜΕΚ).
  • Να γνωρίζουν λεπτομερώς τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης, αφού το σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα την πιο οικονομική επιλογή για τον επιβάτη, ανάλογα με τις μετακινήσεις του. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για επισκέπτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μεταφορών της πόλης.
  • Να ψάχνουν σημεία πώλησης εισιτηρίων ή να περιμένουν σε ουρές για να αγοράσουν εισιτήριο.

Αυτή η νέα υπηρεσία κατατάσσει την Αθήνα ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, το Μιλάνο και το Λονδίνο, που προσφέρουν στους επιβάτες έναν απλό, ασφαλή και άνετο τρόπο μετακίνησης, ενισχύοντας τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανέπαφα με τραπεζικές κάρτες και κινητά η πληρωμή εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"

Ηράκλειο: Δύο άτομα κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε πατέρα και γιο με βαριοπούλα και μπουνιές

Ένα περιστατικό βίας σημειώθηκε χθες Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα πατέρας και γιος που επέβαιναν σε φορτηγό κατήγγειλαν ότι δύο άτομα που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, κατέβηκαν από το όχημα στην οδό Μενελάου στην περιοχή του Εσταυρωμένου και επιτέθηκαν στον πατέρα με βαριοπούλα και στον γιo με μπουνιές. 

Οι αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο ανδρών που επιτέθηκαν σε πατέρα και γιο.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Δύο άτομα κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε πατέρα και γιο με βαριοπούλα και μπουνιές"

Καλαμάτα: Ρομά έκλεβε ασθενείς στο νοσοκομείο

Τα υπάρχοντα των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας έβαζε στο μάτι ένας 19χρονος Ρομά, ο οποίος κυκλοφορούσε ανενόχλητος στους διαδρόμους και δρούσε όταν έβλεπε ότι δεν υπήρχαν συνοδοί. Το βράδυ της Παρασκευής, ξάφρισε ένα κινητό τηλέφωνο από έναν ασθενή της Παθολογικής κλινικής.

Όμως, ο «μακρυχέρης» Ρομά συνελήφθη λίγα λεπτά μετά την κλοπή από αστυνομικούς της Ασφάλειας και το κινητό βρέθηκε στην κατοχή του και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. Από την προανάκριση διαπιστώθηκε πως είχε διαπράξει τουλάχιστον άλλες δυο κλοπές με θύματα ασθενείς στις 24 Αυγούστου και στις 12 Σεπτεμβρίου, την πρώτη φορά στην Παθολογική και τη δεύτερη στην Καρδιολογική κλινική.

Ο 19χρονος δράστης, που δεν είχε βγάλει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, που του άσκησε δίωξη για κλοπές κατ’ εξακολούθηση και τον παρέπεμψε σε δίκη από το Αυτόφωρο.

Διέρρηξε εκκλησία
Επ’ αυτοφώρω συνελήφθη σε περιοχή της Πιερίας από περιπολία αστυνομικών του τμήματος Κατερίνης ένας Έλληνας, την στιγμή που είχε διαρρήξει την κεντρική είσοδο μιας εκκλησίας χρησιμοποιώντας έναν λοστό, κατσαβίδια και άλλα εργαλεία που κατασχέθηκαν. Ο ιερόσυλος προσήχθη για προανάκριση στην Ασφάλεια που έρευνά αν είχε διαπράξει και άλλες διαρρήξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα: Ρομά έκλεβε ασθενείς στο νοσοκομείο"

Άγριο ξύλο σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό-Τραυματίστηκαν τρία άτομα, αντιδήμαρχοι και ανήλικος

Σε άγριο ξυλοδαρμό εξελίχθηκε διαπληκτισμός μεταξύ 10 ατόμων, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα σε δημοτικό χώρο στη Λεωφ. Γρηγορίου Λαμπράκη 189.

Στο επεισόδιο που καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο 10 άτομα ήρθαν στα χέρια για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ από το συμβάν δεν υπήρξαν συλλήψεις ή μηνυτήριες αναφορές ενώ κατά τη διάρκεια του επεισοδίου εκτοξεύτηκαν αντικείμενα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα ενώ λιποθύμησε μια γυναίκα.

Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με την αστυνομία , είναι δύο αντιδήμαρχοι 41 και 40 ετών αντίστοιχα. Ο ένας τραυματίστηκε στο κεφάλι και ο άλλος στο αριστερό χέρι. Επίσης τραυματίστηκε και ένας 16χρονος στο κεφάλι.

Στα τρία άτομα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία τους ενώ μια 40χρονη γυναίκα που λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο εξήλθε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριο ξύλο σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό-Τραυματίστηκαν τρία άτομα, αντιδήμαρχοι και ανήλικος"

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Προηγήθηκαν δονήσεις μικρότερης έντασης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (22.09.2024) στο Άγιο Όρος και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 8 Χλμ. ΒΔ των Καρυών Αγίου Όρους και το εστιακό βάθος είναι 12,8 χιλιόμετρα.

Είχαν προηγηθεί μικρότερης έντασης σεισμοί που είχαν αναστατώσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Συγκεκριμένα είχε γίνει σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 11:47, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης και εστιακό βάθος στα 12,4 χιλιόμετρα, αλλά και ακόμη μια σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 Ρίχτερ στις 12:03.

Μετά τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ ακολούθησε μια ακόμη δόνηση 3,9 Ρίχτερ.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από την σεισμική δόνηση, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Λήμνο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Προηγήθηκαν δονήσεις μικρότερης έντασης"

Κάπνισμα σε ανοικτούς χώρους: Πού θα απαγορευτεί, τι θα ισχύει με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Απαγόρευση καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία για αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό παρουσίασε την Τρίτη (17/9) η Κομισιόν με στόχο την καλύτερη προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος και των αερολυμάτων.

Όπως επισημαίνεται, η Επιτροπή θα παράσχει στήριξη, μεταξύ άλλων μέσω άμεσης επιχορήγησης ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και 80 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Horizon, για την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού και της νικοτίνης καθώς και για την πρόληψη του εθισμού.Unmute

Η εν λόγω πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για το περιβάλλον χωρίς καπνό σε βασικούς εξωτερικούς χώρους, για την καλύτερη προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.

Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν:

  • υπαίθριους χώρους αναψυχής όπου είναι πιθανό να συγκεντρωθούν τα παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, πάρκα αναψυχής, πισίνες, εξωτερικούς χώρους που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης
  • δημόσια κτίρια
  • εγκαταστάσεις υπηρεσιών
  • στάσεις
  • σταθμούς μεταφορών

«Πολλοί καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορούν να προληφθούν πλήρως μέσω απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον μας. Η σημερινή σύσταση σηματοδοτεί ακόμη ένα βασικό βήμα για την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και τη διασφάλιση ότι
η υγεία των πολιτών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ. Έχουμε ήδη δει τα οφέλη των περιβαλλόντων χωρίς καπνό. Η σημερινή σύσταση μεταφέρει αυτά τα οφέλη σε ένα νέο επίπεδο και βελτιώνει τις συνολικές προσπάθειές μας για την υγεία της πρόληψης» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

H επίτροπος υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «κάθε χρόνο στην ΕΕ, 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της κατανάλωσης καπνού, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους άτομα, έναντι της έκθεσης σε επιβλαβή καπνό και εκπομπές. Σήμερα υλοποιούμε μια ακόμη βασική δράση της Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για τη δημιουργία μιας «Γενιάς Χωρίς Καπνό» στην ΕΕ, έως το 2040».

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η Κομισιόν ενεργεί για να υπάρξει διεύρυνση στα περιβάλλοντα χωρίς καπνό και αερολύματα, «για να καλύψουμε περισσότερες περιοχές και περισσότερα προϊόντα» προσθέτοντας ότι «το 2021, το παθητικό κάπνισμα προκάλεσε περισσότερους από 53.000 θανάτους στην ΕΕ». Όπως ανέφερε, η επίτροπος υγείας το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών παθήσεων υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα».

Ακόμη, η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για το περιβάλλον χωρίς καπνό σε αναδυόμενα προϊόντα όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (HTP) και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία φθάνουν όλο και περισσότερο σε πολύ νεαρούς χρήστες. Η ενέργεια αυτή ακολουθεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε παθητικές εκπομπές από αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία για να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των μέτρων που λαμβάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης μια εργαλειοθήκη πρόληψης για την υποστήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.

Με το δεδομένο ότι η πολιτική υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, καλούνται να εφαρμόσουν αυτές τις συστάσεις μέσω των δικών τους πολιτικών, όπως κρίνουν σκόπιμο, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές τους συνθήκες και ανάγκες.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μιας «Γενιάς Χωρίς Καπνό» έως το 2040, όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό. Η σημερινή πρόταση αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα προόδου στις προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόληψης.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι ο καπνός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο να αποδίδονται στο κάπνισμα στην ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Θάνατοι και άλλοι δείκτες υγείας (όπως οι καρδιακές προσβολές στο γενικό πληθυσμό και βελτιώσεις στην αναπνευστική υγεία) βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα χάρη στα περιβάλλοντα χωρίς καπνό.

Ειδικότερα, η Σύσταση καλύπτει τα αναδυόμενα προϊόντα όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (HTP) και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτά τα προϊόντα έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους, ενώ συχνά χαρακτηρίζονται με παραπλανητικούς ισχυρισμούς που σχετίζονται με την υποτιθέμενη ασφάλεια ή τη χρησιμότητά τους ως εργαλεία διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο, οι πιθανές επιβλαβείς συνέπειές τους είναι σοβαρές και οι χρήστες τους μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη και συχνά να καταλήξουν να χρησιμοποιούν τόσο παραδοσιακό καπνό όσο και αναδυόμενα προϊόντα.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάπνισμα σε ανοικτούς χώρους: Πού θα απαγορευτεί, τι θα ισχύει με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα"

Επίθεση κατά αστυνομικών στη διάρκεια εφόδου σε καταυλισμό Ρομά - Τέσσερις τραυματίες, δύο συλλήψεις

Σφοδρή επίθεση με ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα δέχθηκε ομάδα ΟΠΚΕ που περιπολεί στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου και μετέβη σε οικία στον καταυλισμό Ρομά για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Μετά τις επιθέσεις ένας από τους αστυνομικούς φέρει ράμματα στο κεφάλι

Συνολικά, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τη ρίψη αντικειμένων.

Η ομάδα αστυνομικών που δέχτηκε την επίθεση ενισχύθηκε με τρεις ομάδες ΟΠΚΕ και προσέγγισαν εκ νέου την οικία όπου συνέλαβαν δύο εμπλεκόμενους Ρομά ( 31χρονος ημεδαπός και 38χρονη ημεδαπή).

Φθορές προκλήθηκαν στο υπηρεσιακό όχημα ενώ προανάκριση διενεργεί το ΑΤ Ασπροπύργου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση κατά αστυνομικών στη διάρκεια εφόδου σε καταυλισμό Ρομά - Τέσσερις τραυματίες, δύο συλλήψεις"

Έκοψαν τα επιδόματα τέκνου σε οικογένεια με 11 παιδιά – Τι καταγγέλει η μητέρα

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλές πολύτεκνες οικογένειες στη χώρα καθώς οι ραγδαίες αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα όπως επίσης και ο πληθωρισμός τις έχουν για τα καλά «γονατίσει». Εκείνοι προσπαθούν καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες με γνώμονα να εξασφαλίσουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά πολλές φορές, απλά δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν.

Πολύτεκνη μητέρα μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του OPEN το πρωί της Κυριακής(22/9), περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένειά της μεταξύ των οποίων και η εύρεση κατοικίας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πλέον δεν λαμβάνει ούτε καν το επίδομα των 700 ευρώ, λόγω των οριζόντιων εισοδηματικών κριτηρίων παρά το γεγονός ότι έχει 11 παιδιά!

Μία απίστευτη ιστορία έφερε στο φως η τηλεόραση του OPEN. Ο πατέρας της οικογένειας είναι στρατιωτικός και το εισόδημά του δεν φτάνει για να καλύψει τα έξοδα της οικογένειας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η μητέρα, χωρίς καμία προειδοποίηση και ενώ περίμενε να λάβει το επίδομα για να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας πέρυσι, τελικά δεν το έλαβαν ποτέ λόγω των οριζόντιων εισοδηματικών κριτηρίων. «Είχαμε πραγματικά απογοητευτεί, εκείνος ο μήνας μάς είχε μείνει πικρά μέσα στην ψυχή, σε μικρούς και μεγάλους».

Τους έκοψαν το επίδομα - Τεράστια τα έξοδα

Πρόκειται για ένα ποσό κοντά στα 700 ευρώ, το οποίο αποτελούσε στήριγμα στον μηνιαίο προϋπολογισμό τους και πλέον δεν τον λαμβάνουν με την πολιτεία να μην τους προσφέρει καμία στήριξη.

Το ενοίκιο στο νέο σπίτι της οικογένειας στο Χαλάνδρι είναι υψηλό ενώ το κόστος του σούπερ μάρκετ φτάνει στα 2.000 ευρώ κάθε μήνα, με την οικογένεια να δίνει αγώνα ώστε να κρατήσει τα έξοδά της για τις απαραίτητες αγορές κάτω από τα 70 ευρώ την ημέρα. Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε στο OPEN ο καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, είναι η μεγαλύτερη οικογένεια στον Ελληνικό Στρατό.

Πολλά είναι και τα έξοδα και για το 9θέσιο βαν της οικογένειας το οποίο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθημερινά λόγω των καυσίμων που καταναλώνει.

ethnos 

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψαν τα επιδόματα τέκνου σε οικογένεια με 11 παιδιά – Τι καταγγέλει η μητέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news