facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Νέα παράταση της μερικής αναστολής λειτουργίας δικαστηρίων και πλειστηριασμών έως 15 Μαΐου – Ολόκληρη η ΚΥΑ

Νέα παράταση της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, με ταυτόχρονο «πάγωμα» και των πλειστηριασμών, μέχρι τις 15 Μαΐου αποφασίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο τα πρώτα βήματα για την επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης γίνονται με το άνοιγμα των πρώτων ακροατηρίων.
Έτσι εκτός από τις υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων για εργασίες που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια επιτρέπεται, από τις 5 Μαϊου, η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμφανιστούν στο ακροατήριο.
Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών παίρνει νέα παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 15 Μαϊου.
Την παράταση της αναστολής των δικαστικών εργασιών αποφάσισαν, σήμερα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.
Εκτός από τα ακροατήρια χωρίς διαδίκους, στα πολιτικά δικαστήρια επιτρέπονται οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση, Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού και τις ανακλήσεις αυτών.
Τέλος, λαμβάνεται μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων δημοσίας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες.

Η ΚΥΑ

Ολόκληρη η Κοινή Υπουργική Απόφασή έχει ως εξής:

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

1. Την προσωρινή αναστολή για το χρονικό διάστημα από 28.4.2020 έως και 15.5.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 24.4.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:
α) των εργασιών των δικαστικών σχηματισμών του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και των Ειδικών Δικαστηρίων του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 99 του Συντάγματος και
β) των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
1. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου δεύτερου της Δ1α/ΓΠ.οικ.24403/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης (Β’ 1301) παρατείνεται έως και την Τρίτη, 5 Μαΐου 2020.
2. Για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020 έως και την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 αποφασίζουμε:
A. Την προσωρινή αναστολή για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 24.4.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:
α) των εργασιών των δικαστικών σχηματισμών του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της χώρας και
β) των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
Β. Αναφορικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατ’ εξαίρεση της υποπερ. (α) της περ. (Α):
α) Εκδικάζονται οι ώριμες προς συζήτηση υποθέσεις, κατά τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 4 του π.δ. 18/1989 (Α’ 8), για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 33 του π.δ. 18/1989, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις για τη συζήτησή τους. Oι λοιπές υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, οι δε διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, δεν κλητεύονται εκ νέου.
β) Εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής.
γ) Εκδικάζονται επείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
δ) Διενεργείται η επεξεργασία επειγόντων προεδρικών διαταγμάτων.
ε) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία και
στ) Δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας.
Γ. Αναφορικά με τα διοικητικά δικαστήρια, κατ’ εξαίρεση της υποπερ. (α) της περ. (Α):
α) Για τις ακυρωτικές διαφορές: εκδικάζονται οι ώριμες προς συζήτηση υποθέσεις, κατά τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 4 του π.δ. 18/1989 (Α’ 8), για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 33 του π.δ. 18/1989, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις για τη συζήτησή τους. Oι λοιπές υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, οι δε διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, δεν  κλητεύονται εκ νέου.
β) Για τις διαφορές ουσίας: εκδικάζονται οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 133 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α’ 97), εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις για τη συζήτησή τους. Oι λοιπές υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, οι δε διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, δεν κλητεύονται εκ νέου.
γ) Εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής.
δ) Εκδικάζονται οι αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
ε) Υποβάλλονται και εκδικάζονται αντιρρήσεις κατά της απόφασης κράτησης αλλοδαπού και αιτήσεις ανάκλησης κατά των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται επί των αντιρρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 παρ. 3-6 του ν. 3386/2005 (Α’ 212).
στ) Υποβάλλονται και εκδικάζονται αντιρρήσεις, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α’ 42), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).
ζ) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία.
η) Δημοσιεύονται αποφάσεις.
ΑΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ
1. Η ισχύς των διατάξεων  του άρθρου τρίτου της υπ’ αρ.  Δ1α/ΓΠ.οικ.24403/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης (Β’ 1301) παρατείνεται έως και την Τρίτη, 5 Μαϊου 2020.
2. Για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020 έως και την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 αποφασίζουμε:
Την προσωρινή αναστολή για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 24.4.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:
α) Των εργασιών των δικαστικών σχηματισμών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
β) των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστικών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
3. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 2:
α) Διενεργούνται από τους οικείους δικαστικούς σχηματισμούς συνεδριάσεις χωρίς την εμφάνιση διαδίκων στο ακροατήριο και συζητούνται οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή από τον καθένα τους δήλωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 133 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α’ 97) που εφαρμόζεται αναλογικά δυνάμει του άρθρου 123 του π.δ. 1225/1981 (Α΄ 304) όπως ισχύει, συντρεχουσών και των λοιπών νομίμων προϋποθέσεων. Oι λοιπές υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, οι δε διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, δεν κλητεύονται εκ νέου.
β) Διενεργούνται οι εργασίες των Κλιμακίων προσυμβατικού ελέγχου.
γ) Εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής.
δ) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία.
ε) Δημοσιεύονται αποφάσεις.
ΑΡΘΡΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
1. Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων, ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 έως και την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 24.4.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και ειδικότερα την αναστολή:
α) των δικών ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων,
β) των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων,
γ) των, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών.
2. Εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρ. 1:
α) Οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση κατά τα άρθρα 737, 738 ΚΠολΔ (π.δ. 503/1985, Α’ 182), Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738Α ΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ.
β) Η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, οι οποίες γίνονται χωρίς κλήτευση του αντιδίκου. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης, παρατείνονται οίκοθεν με απόφαση του Προέδρου Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζει τη διάρκεια της παράτασης των προσωρινών διαταγών.
γ) Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.
δ) Η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις που εμπίπτουν στις κατωτέρω περιπτώσεις ε’ και στ’, καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων σε όσα δικαστήρια της χώρας προβλέπεται τέτοια κλήρωση.
ε) Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
στ) Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.
ζ) Η δημοσίευση αποφάσεων.
3. Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων.
4. Η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, εκδικάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας των ως άνω υπηρεσιών ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης αυτών.
5. Η λειτουργία των εισαγγελιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων που, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, εκδικάζονται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του διευθύνοντος εκάστη αυτών έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας των εισαγγελιών ρυθμίζονται με αποφάσεις των διευθυνόντων αυτές.
6. Οι διασκέψεις καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η κατά την περ. στ’  της παρ. 2 και την παρ. 3 διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν.
7. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και στα στρατιωτικά δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας.
ΑΡΘΡΟ ΠΕΜΠΤΟ
Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 έως και την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 24.4.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Κατ’ εξαίρεση, τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση δύνανται να διενεργούνται, εφόσον είναι εφικτό, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής. Οι σπουδαστές της ΚΕ’ σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών που βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής άσκησης μπορούν να παρακολουθούν όσες δικαστικές ενέργειες επιτρέπεται να λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων.
ΑΡΘΡΟ ΕΚΤΟ
Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, στις Εισαγγελίες, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της από 11.3.2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α’ 55), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).
ΑΡΘΡΟ ΕΒΔΟΜΟ
Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του, εφόσον διαθέτει, ορίζονται όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη του για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και, ιδίως, τα υγειονομικά μέτρα που προβλέφθηκαν στην από 24.4.2020 εισήγηση της 33ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημοσίας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες, ήτοι:
1) Σύσταση για χρήση μάσκας όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας αλλά και από τους συνηγόρους και διαδίκους.
2) Διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.
3) Τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο.
4) Καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παράταση της μερικής αναστολής λειτουργίας δικαστηρίων και πλειστηριασμών έως 15 Μαΐου – Ολόκληρη η ΚΥΑ"

Οι Ρομά δεν καταλαβαίνουν από κορωνοϊό: Νέα γλέντια με αρνιά και χορούς!

Απίστευτες εικόνες από γλέντι Ρομά χθες στην Αλεξάνδρεια και Ηράκλεια Σερρών. Έψησαν αρνιά, χόρεψαν όλα μαζί, προκάλεσαν συνωστισμό και μετά ανέβασαν τα βίντεο στο Tik Tok.

Πραγματοποιήθηκε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί προστάτη των τσιγγάνων και γι αυτό το λόγο, τον τιμούν ιδιαίτερα, στήνοντας τρικούβερτα γλέντια. Για τους Ρομά, η καραντίνα, τα περιοριστικά μέτρα, τα πρόστιμα, οι απαγορεύσεις και η εξάπλωση της πανδημίας δεν θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο για το « Εντερλέζι», το καλωσόρισμα της άνοιξης που συμπέφτει με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου. Η γιορτή απαιτεί το ψήσιμο αρνιών και τις ορχήστρες να παίζουν μουσική, στα ποτήρια να ρέει άφθονο το κρασί και τις τσιγγανοπούλες να χορεύουν ασταμάτητα μέχρι το άλλο πρωί.









Έτσι χθες το μεσημέρι τις συνοικίες των Ρομά στην Αλεξάνδρεια και Ηράκλεια Σερρών έβαλαν τις σούβλες από τα ξημερώματα, την μουσική στη διαπασών, έστησαν τραπέζια εντός και εκτός των σπιτιών και άρχισαν να γλεντούν δίχως αύριο, σα να μην είχε φτάσει σε αυτή τη χώρα η πανδημία του κορωνοϊού.

Έπειτα, οι νεότεροι, ανέβασαν στιγμιότυπα από τα ξέφρενα γλέντια στο Tik Tok, προκειμένου να τους επιδοκιμάσουν οι φίλοι τους, που για ακόμα μια φορά τίμησαν την μεγάλη τους γιορτή και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας.

IMG_20200425_220538
Η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου
Η νομική εκπρόσωπος αρκετών οικογενειών Ρομά στη βόρεια Ελλάδα, Ανθούλα Ανάσογλου, μιλώντας στο protothema.gr σχολίασε ότι, « είναι γνωστό ότι η μεγαλύτερη γιορτή των Ρομά, είναι ο Άγιος Γεώργιος, τον οποίο θεωρούν φύλακα και προστάτη τους. Ας μην ξεχνούν όμως, ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της πανδημίας, από την οποία καλούμαστε να βγούμε με δειλά και προσεκτικά βήματα. Πρέπει να υιοθετεί απ’ όλους η πειθαρχία που επέδειξαν οι δικοί τους άνθρωποι στον οικισμό της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα. Οι ίδιοι χαρακτηριζόμενοι από την πολιτεία ως ευπαθής τάξη,αγκάλιασαν τα μέτρα και τήρησαν τις οδηγίες των υπουργείων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ρομά δεν καταλαβαίνουν από κορωνοϊό: Νέα γλέντια με αρνιά και χορούς!"

Κορωνοϊός: 131 οι θάνατοι στην χώρα μας -Κατέληξε 78χρονος στον Ευαγγελισμό

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από τότε που ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι δεν κατέληξε κανένας συμπολίτης μας από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας 78 ετών είναι το 131ο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο άνδρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Έτσι από 131 θύματα οι 34 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν κοντά στα 74 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Επιπλέον, σήμερα ανακοινώθηκαν 16 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.506 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 47 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 13 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Το 89,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 63 ασθενείς έχουν βγει εκτός ΜΕΘ.

Τέλος έχουν ελεγχθεί 63.807 δείγματα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 131 οι θάνατοι στην χώρα μας -Κατέληξε 78χρονος στον Ευαγγελισμό"

Πανδημία: Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο – Οι μισοί σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία

Οι θάνατοι που συνδέονται με τον νέο ιό ξεπέρασαν σήμερα τους 200.000, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς έχουν αναφερθεί σε τρεις χώρες: τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιταλία.
Ο πρώτος θάνατος από τον ιό καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Χρειάστηκαν 91 ημέρες για να ανέλθουν οι νεκροί στους 100.000 και μόνο 16 ημέρες για να διπλασιαστούν.

Συγκριτικά, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 400.000 θάνατοι από ελονοσία, ένα από τα πιο θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 52.400 θάνατοι ενώ στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία τα θύματα κυμαίνονται μεταξύ 22.000-26.000.

Από τις 20 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών συγκριτικά με τον πληθυσμό του, με έξι νεκρούς ανά 10.000 κατοίκους.

Αντιστοίχως, στην Ισπανία η αναλογία είναι 4,9 και στις ΗΠΑ 1,6.

Περίπου το 8% των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στις ΗΠΑ πέθαναν, ενώ το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10% στην Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, τα ποσοστά θεωρείται βέβαιο ότι θα ήταν πολύ χαμηλότερα αν καταγράφονταν όλα τα κρούσματα, δεδομένου ότι δεν εξετάζονται όλοι όσοι φέρουν συμπτώματα.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται επίσης ότι θα είναι υψηλότερος, επειδή πολλές χώρες δεν περιλαμβάνουν σ’ αυτόν θανάτους σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα ή σε σπίτια.

Στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, οι νεκροί είναι περίπου 7.000, στη Μέση Ανατολή ξεπερνούν τους 8.800 και στην Αφρική είναι γύρω στους 1.350.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανδημία: Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο – Οι μισοί σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία"

Η Ελλάδα δεν ελέγχει τα σύνορα της για τον κορωνοϊό

Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό, ενημερωτικό, έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ζώνης Σένγκεν που, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, δεν υιοθέτησε ελέγχους στα εσωτερικά της σύνορα!

Η διαπίστωση προκαλεί απορίες δεδομένου ότι, από τις 21 Απριλίου 2020, οι 16 από τις 26 χώρες Σένγκεν κοινοποίησαν, στην Κομισιόν την επανεισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα λόγω απειλών που σχετίζονται με την εξάπλωση του Covid-19. (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φινλανδία, Ελβετία και Νορβηγία.)

Mάλιστα, ορισμένες άλλες χώρες της Ζώνης Σένγκεν εισήγαγαν περιορισμούς στην κυκλοφορία προσώπων που επηρεάζουν τα εσωτερικά σύνορα, όπως προσωρινές απαγορεύσεις για μη απαραίτητα ταξίδια (Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Κάτω Χώρες και Σλοβενία.)

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι ο Χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 χώρες, που έχουν συμφωνήσει να καταργήσουν τακτικούς ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα προκειμένου να διευκολύνουν την ελεύθερη και απεριόριστη κυκλοφορία των ανθρώπων. Στις χώρες περιλαμβάνονται 22 κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία) και 4 συνδεδεμένες χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.

Ωστόσο – όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο- από τον Μάρτιο του 2020, το ξέσπασμα του κορωνοϊού ώθησε πολλά κράτη μέλη να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα, λόγω άμεσης απειλής για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το άρθρο 28 του κώδικα, η διάρκεια ενός τέτοιου εξαιρετικού μέτρου πρέπει να περιορίζεται σε δέκα ημέρες με δυνατότητα παράτασης τους με ανανεώσιμες περιόδους 20 ημερών, έως δύο μήνες κατ’ ανώτατο όριο.

Ένα κράτος μέλος πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν και τα άλλα κράτη μέλη προτού προβεί σε ενέργειες, προσδιορίζοντας τους λόγους, το πεδίο εφαρμογής και τη διάρκεια των μέτρων. Οι πληροφορίες πρέπει να υποβληθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η Κομισιόν υποτίθεται ότι θα εκδώσει γνώμη μετά από διαβούλευση με τα άλλα κράτη μέλη.

Παρ’ όλα αυτά και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, η Κομισιόν υπέβαλε κατευθυντήριες γραμμές για μέτρα διαχείρισης των συνόρων.

Στις 20 Μαρτίου, τα κράτη μέλη αποδέχτηκαν την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ για περίοδο 30 ημερών. Ο περιορισμός ταξιδιού προβλέπει εξαιρέσεις για τους υπηκόους όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν (οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι πολίτες της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο, έως το τέλος του 2020), για τους σκοπούς της επιστροφής στα σπίτια τους και για ταξιδιώτες με βασική λειτουργία ή ανάγκη.

Στον χάρτη πορείας της 15ης Απριλίου για την άρση των μέτρων περιορισμού του ιού κορανοϊού, η Κομισιόν συνιστά τη συντονισμένη άρση των εσωτερικών περιορισμών ταξιδιού και των συνοριακών ελέγχων «όταν η επιδημιολογική κατάσταση των παραμεθόριων περιοχών συγκλίνει επαρκώς.

Παρά τις «συστάσεις» της Κομισιόν, η πλειοψηφία των χωρών της Ζώνης Σένγκεν-με εξαίρεση την Ελλάδα- αποφάσισαν, από τις 21 Απριλίου 2020, να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα.

Ολο το 4σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, στα αγγλικά, ΕΔΩ

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα δεν ελέγχει τα σύνορα της για τον κορωνοϊό"

Δημοσκόπηση: Σχεδόν 20 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ! (video)

Τεράστιο είναι το προβάδισμα που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας “Παραπολιτικά”.

Με βάση τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει 41% στην προτίμηση των πολιτών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%. Μια διαφορά δηλαδή 19,8%!.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, ενώ το ΜεΡΑ 25 φαίνεται εκτός Βουλής με 2,5%.

Δείτε τη δημοσκόπηση όπως την μετέδωσε το MEGA



Σύμφωνα επίσης με την δημοσκόπηση, το 82,4% κρίνει σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 6 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως ακόμα είμαστε στα… μισά της κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται σύμφωνα με την έρευνα καταλληλότερος πρωθυπουργός 52,1% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Σχεδόν 20 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ! (video)"

Γαλλία: Στους 22.614 οι νεκροί – Μειώνονται οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ

Μειώνεται για 17η ημέρα ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Άλλοι 369 άνθρωποι προστέθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη μακάβρια λίστα των θυμάτων της πανδημίας στην Γαλλία, όπου οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 22.614, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Παράλληλα, εξακολουθεί να μειώνεται, για 17η ημέρα, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας: συνολικά, οι πάσχοντες από τον ιό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 4.725.

Επιπλέον, οι νεκροί που έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία φτάνουν τους 14.050 (+198 το τελευταίο 24ωρο) και σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα τους 8.564 (+171).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Στους 22.614 οι νεκροί – Μειώνονται οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ"

Κορωνοϊός: Η ανοσία και οι μεταλλάξεις του ιού - Αντίθετος ο Τσιόδρας με τον ΠΟΥ

Για την σταδιακή ανοσία του πληθυσμού στο νέο κορωνοϊό μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Δεν δίστασε, μάλιστα, να εκφράσει την διαφωνία του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω σ' αυτό το θέμα.

«Το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτόν τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό κι είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα Υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι να μην μπορούν να πάρουν βοήθεια. Η σταδιακή ανοσία, που θα βοηθούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%. Πάντως, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας..

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπογράμμισε, ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις: μία από τον ΠΟΥ, που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσονται, προστατεύουν -εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση- και μια δεύτερη, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. «Με αυτή συντάσσομαι κι εγώ» υπογράμμισε.

Θα αποδειχθεί στο μέλλον, είπε, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τι από τα δυο ισχύει. Ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά, και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι όντως τα μικρά παιδιά. Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως και να μην γίνει. Όλα είναι υπό συζήτηση. Αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες κι έχουν συγκεκριμένους για ηλικίες άνω 12 ετών, ενώ κάτω 12 ετών είναι πιο ελεύθερη στην προσέγγισή του. Τα αξιολογούμε όλα και σκεφτόμαστε τι από αυτά θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας, όσον αφορά την σταδιακή ανάπτυξη ανοσίας» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Οι μεταλλάξεις του ιού

Παράλληλα, μίλησε για τις μεταλλάξεις του ιού. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με μελέτες, ο ιός παρουσιάζει βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ανάπτυξη ενός εμβολίου, που θα παρέχει μακρόχρονη προστασία.

«Μια από τις καλές επιστημονικές ομάδες που διενεργούν έρευνες είναι στην Ελβετία, η οποία αναλύει στοιχεία από 36 χώρες. Θέλω να τονίσω ότι ο ιός, όπως κι άλλοι ιοί, παρουσιάζουν μεταλλάξεις που μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητά του και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Μπορεί να γίνει γνωστό αν ένα στέλεχος ιού που εντοπίστηκε σε ασθενή στην Ελλάδα προέρχεται από την Ευρώπη ή από χώρα της Ασίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, δείχνει σχετικά έναν βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τον ιό της γρίπης, με δεδομένο ότι υπάρχουν 40 διαφορές μεταξύ των πάνω από 29.000 νουκλεοτιδίων του κορωνοϊού» τόνισε.

Αυτό προκαλεί αισιοδοξία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι. Είναι αναγκαία η παρακολούθησή του από τους συνάδελφους επιστήμονες, συνέχισε.

«Σύμφωνα με τους Ελβετούς επιστήμονες, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανό να συνοδεύεται από μακρόχρονη προστασία» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, σχολίασε ότι οι Ελβετοί κατόρθωσαν ουσιαστικά να χαρτογραφήσουν τον κορωνοϊό και έτσι πλέον γνωρίζουμε τον... οδικό χάρτη, δηλαδή από ποια χώρα μεταφέρθηκε σε άλλη.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο ιός μεταφέρθηκε τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο όσο και από την Ευρώπη αργότερα, κάτι που δείχνει και τους κινδύνους από την παγκοσμιοποίηση.

«Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πώς μια επιδημία στην άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για την διασπορά του και πως θα κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα» κατέληξε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η ανοσία και οι μεταλλάξεις του ιού - Αντίθετος ο Τσιόδρας με τον ΠΟΥ"

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κώμα; Κινέζοι ειδικοί εσπευσμένα στην Βόρεια Κορέα

Κάποιοι μεταδίδουν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι ήδη νεκρός. Γιατρός περιγράφει πως κατέρρευσε την ώρα που περπατούσε στην εξοχή. Τι αναφέρει το Reuters και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κώμα και για τον λόγο αυτό η Κίνα στέλνει ομάδα ειδικών στην Βόρεια Κορέα για να βοηθήσουν τους γιατρούς του, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση της κατάστασης. Ένα πραγματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη καθώς φήμες θέλουν τον βορειοκορεάτη ηγέτη να είναι νεκρός.

Η είδηση για την κινεζική αποστολή έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες οι οποίες μεταδίδονται κυρίως από ιαπωνικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «φυτό» μετά από εγχείριση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν το ταξίδι των Κινέζων γιατρών στην Βόρεια Κορέα αφορά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ιαπωνική εφημερίδα Shukan Gendai ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι σε κώμα μετά από την εγχείριση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε στις αρχές του μήνα.

Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ επικαλέστηκε έναν κινέζο γιατρό ο οποίος αποτελεί μέρος της ομάδας που μεταβαίνει στην Βόρεια Κορέα για να αναλάβει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Σύμφωνα με την πηγή αυτή ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκεπτόταν την επαρχία όταν έπιασε το στήθος του και κατέρρευσε. Ο γιατρός που ήταν μαζί του εκείνη την στιγμή του έκανε ανάνηψη και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.



Την ώρα που δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τον θάνατο του Κιμ, το hashtag #KimJongUndead ήταν τρεντ στο twitter την Παρασκευή.

Η κινεζική αποστολή με ένα ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας να είναι επικεφςλής έφυγε για την Βόρεια Κορέα την Πέμπτη υποστηρίζουν άλλες δυο πηγές.

Παρότι ζητήθηκε κάποιοι σχόλιο από το τμήμα διασύνδεσης Κίνας – Βόρειας Κορέας, δεν υπήρχε καμία απάντηση έως το βράδυ της Παρασκευής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επίσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Το NK, ειδησεογραφικό site που έχει έδρα την Σεούλ, είχε μεταδώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Κιμ ανάρρωνε από μετά από επέμβαση καρδιάς στις 12 Απριλίου.



Νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ένας Κινέζος αξιωματούχος επιμένουν ότι τίποτα δεν δείχνει ότι κινδυνεύει η ζωή του Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι δεν υπάρχει ασυνήθιστη κινητικότητα στην Βόρεια Κορέα.

Την Παρασκευή, πηγή από τη Νότια Κορέα ανέφερε στο Reuters ότι σύμφωνα με τις μυστικές τους υπηρεσίες ο Κιμ είναι ζωντανός και πιθανότατα θα κάνει σύντομα μια δημόσια εμφάνιση.

Είπε ακόμα ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για την κατάσταση του Κιμ και ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή της Κίνας.

Το ίδιο και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ανέφεραν ότι γνωρίζουν για τα προβλήματα υγείας του Κιμ αλλά δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις πιο απομονωμένες και μυστικοπαθείς χώρες του κόσμου και η κατάσταση της υγείας των ηγετών της αντιμετωπίζεται πάντα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ούτε το που βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν ούτε για την κατάσταση της υγείας του.

Η τελευταία φορά που έγινε αναφορά για παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν σε κυβερνητική σύσκεψη ήταν στις 11 Απριλίου και επίσης εντύπωση προκαλεί ότι δεν παρέστη στην μεγαλειώδη παρέλαση για τα γενέθλια του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απριλίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κώμα; Κινέζοι ειδικοί εσπευσμένα στην Βόρεια Κορέα"

Κορωνοϊός - Ιταλία: 415 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο αλλά και αισθητή μείωση των κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 195.351. Οι νεκροί έφτασαν τους 26.384 Παράλληλα, 63.120 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 192.994 και είχαν χάσει την ζωή τους 25.969 άνθρωποι ενώ 60.498 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 415 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.357 νέα κρούσματα. 2.622 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

2.102 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 21.533 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 82.212 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώνεται αισθητά (664 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, έχασαν την ζωή τους 5 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή δεύτερη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σήμερα, για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, μειώνεται ελαφρά και ο αριθμός των ασθενών σε κατ΄οίκον περιορισμό. Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων περιορίζεται κατά 300 ανθρώπους σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι από τις 4 Μαΐου θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται ιολογικά τεστ, τα οποία, στην πρώτη φάση θα γίνουν, δωρεάν, σε δείγμα εκατόν πενήντα χιλιάδων πολιτών. Μέχρι αυτή την στιγμή, τέλος, έχουν διατεθεί εκατόν τριάντα οκτώ εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες και οι περιφέρειες της χώρας έχουν άλλα σαράντα επτά εκατομμύρια μάσκες στις αποθήκες τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: 415 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο αλλά και αισθητή μείωση των κρουσμάτων"

Τουρκία-Κορωνοϊός: 2.706 οι νεκροί – Πάνω από 107.000 τα κρούσματα

Στους 106 ανέρχονται οι άνθρωποι που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στην Τουρκία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ενώ την ίδια ώρα καταγράφηκαν άλλα 2.861 κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 107.773, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι νεκροί φτάνουν τους 2.706.

Μέχρι σήμερα, 25.582 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν άλλα 38.308 διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία-Κορωνοϊός: 2.706 οι νεκροί – Πάνω από 107.000 τα κρούσματα"

Καιρός: Στους 27 βαθμούς σκαρφάλωσε ο υδράργυρος - Νέα άνοδος από τη Δευτέρα

Ανοδος της θερμοκρασίας καταγράφηκε σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές ξεπέρασαν τους 25 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, να καταγράφονται στη Λάρισα, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 27,5 βαθμούς και στη Βέροια (Μακροχώρι), όπου έφτασε τους 26,2. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα.

Την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να επικρατήσει βελτιωμένος καιρός, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Βαθμιαία οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν, δίνοντας πρόσκαιρες βροχές τοπικού χαρακτήρα στα ορεινά. Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα και σε πεδινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από μηδέν έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 25, στη Θεσσαλία από 5 έως 25 βαθμούς, στην Ήπειρο από 6 έως 22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 24 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 20 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 23 βαθμούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Στους 27 βαθμούς σκαρφάλωσε ο υδράργυρος - Νέα άνοδος από τη Δευτέρα"

Κλινική Ταξιάρχαι: Βήμα βήμα πως φτάσαμε στα 38 κρούσματα

Πότε ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και πως έδρασαν οι αρμόδιοι όταν έμαθαν για τα κρούσματα κορονοϊού στην κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι. Όλο το χρονικό.

Πηγές του ΕΟΔΥ περιγράφουν βήμα προς βήμα το χρονικό της αποκάλυψης των κρουσμάτων κορονοϊού στην κλινική Ταξάρχαι στο Περιστέρι. Μια κλινική που πολλοί χαρακτήρισαν υγιεονομική βόμβα.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΕΟΔΥ:

Στις 21.4.2020 το μεσημέρι (16:00) ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ότι από την κλινική Ταξιάρχες ότι έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, αιμοκαθαιρόμενο ασθενή ο οποίος κατόπιν διακομιδής του διεγνώσθη στο ΓΝ Θριάσιο. Η κλινική έλαβε οδηγίες να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ.

Το ίδιο βράδυ, υπήρξε επικοινωνία εκ νέου από την κλινική με τον ΕΟΔΥ για νοσηλευόμενο ασθενή με συμπτώματα, συμβατά για COVID-19 από 24ωρου και με θετική δοκιμασία άμεσης ανίχνευσης αντισωμάτων. Οι γιατροί του ΕΟΔΥ έδωσαν οδηγία να διακομισθεί ο ασθενής άμεσα σε εφημερεύον νοσοκομείο με όλες τις προφυλάξεις, κατόπιν ενημέρωσης και του ΕΚΑΒ, ως COVID-19 θετικός, παρά το γεγονός ότι η άμεση διαγνωστική δοκιμασία που εφαρμόστηκε δεν έχει υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία.

Ακολούθησε επικοινωνία του ΕΟΔΥ με την κλινική και οργανώθηκε ο επιτόπιος έλεγχος εργαζομένων και προσωπικού από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Η ώρα που ορίστηκε να γίνει η δειγματοληψία την επομένη στις 22.4.2020 ήταν στην αλλαγή της δεύτερης προς τρίτης βάρδιας αιμοκάθαρσης (14:00), για να είναι εφικτός ο έλεγχος όσο το δυνατό περισσότερων ασθενών, διότι η άμεση μεταφορά των συγκεκριμένων ασθενών στον χώρο δειγματοληψίας μόνο για το συγκεκριμένο λόγο δεν ήταν εφικτή.

Στις 22.4.2020, τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ έφθασαν στην κλινική και ελήφθησαν δείγματα από όλο το μόνιμο προσωπικό, πλην ενός ιατρού που απουσίαζε, και όλων των ασθενών που βρίσκονταν τόσο στις μονάδες αιμοκάθαρσης, όσο και στους ορόφους νοσηλείας. Εκείνη την ημέρα υπήρξε και ενημέρωση για νοσηλευτή που εργαζόταν στους ορόφους της κλινικής και είχε διαγνωστεί στο ΓΝΑ. Αλεξάνδρα ως θετικός για COVID-19 και ο οποίος είχε τεθεί σε κατ᾽ οίκον περιορισμό βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες που δόθηκαν από την πρώτη στιγμή ήταν η πλήρης αναστολή της λειτουργίας της κλινικής εκτός των δύο μονάδων του τεχνητού νεφρού, συμπεριλαμβανομένων νέων εισαγωγών και χειρουργικών επεμβάσεων και η πλήρης απαγόρευση του επισκεπτηρίου.

Πραγματοποιήθηκε η διακομιδή όλων των συμπτωματικών ασθενών σε εφημερεύοντα νοσοκομεία με πλήρεις προφυλάξεις ως να ήταν θετικοί, η απομόνωση σε μονόκλινους θαλάμους όλων των υπόλοιπων ασθενών που νοσηλεύονταν σε ορόφους και δεν ήταν δυνατόν να πάρουν εξιτήριο ως να ήταν επίσης θετικοί, η απομάκρυνση όλου του προσωπικού με υψηλό βαθμό έκθεση και ο πλήρης διαχωρισμός προσωπικού και ασθενών ανάμεσα στις δύο μονάδες αιμοκάθαρσης της κλινικής.

Επίσης δόθηκαν οδηγίες για την απολύμανση και καθαριότητα του χώρου και ζητήθηκε να ενημερωθούν όλοι οι ασθενείς και όλοι οι συνεργαζόμενοι με την κλινική επαγγελματίες υγείας.

Στις 23.4.2020 ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία και των υπόλοιπων ασθενών καθώς και ο έλεγχος όσων συνεργαζόμενων επαγγελματιών υγείας είχαν ενημερωθεί και είχαν προσέλθει στην κλινική (10 άτομα).

Οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας (27 άτομα) ελέγχθηκαν στο 5ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 24.4.2020, ενώ έχει προγραμματισθεί ο έλεγχος όλων των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην κλινική για οποιοδήποτε αιτία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στις 23.4.2020 κατόπιν των θετικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τον πρώτο έλεγχο που υλοποιήθηκε και της πολύωρης συνάντησης των ιατρών της κλινικής παρουσία του Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά και της ιατρού του ΕΟΔΥ κα. Φλώρα Κοντοπίδου, αποφασίστηκε η κλινική να μπει σε καραντίνα με πλήρη διακοπή όλων των εργασιών της, πλην της λειτουργίας των δύο μονάδων αιμοκάθαρσης, μέχρι την ασφαλή απομάκρυνση όλων των θετικών ασθενών και την ολοκλήρωση του ελέγχου (υπολείπονταν αποτελέσματα 44 ασθενών).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών ασθενών μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα σε νοσοκομεία αναφοράς με μονάδες αιμοκάθαρσης (ΓΝΑ. Αττικόν και ΝΙΜΙΤΣ). Η μεταφορά των υπόλοιπων θετικών ασθενών υλοποιήθηκε την επομένη στις 25.4.2020 που ολοκληρώθηκε και ο έλεγχος τους.

Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς των θετικών ασθενών, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ώστε να μηδενιστεί η οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών.

Όλο το προσωπικό που είχε διαγνωσθεί ως θετικό, τέθηκε σε κατ’ οίκον απομόνωση, ενώ απομακρύνθηκε από την κλινική.

Την ίδια ημέρα ενημερώθηκαν όλοι οι ασθενείς ακόμη και αυτοί που τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαν νοσηλευτεί για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ελέγχθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας για την σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, διότι ακόμη και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν στην κλινική έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. Επίσης δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής.

Στις 24.4.2020 εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Τέλος, αποφασίστηκε ο έλεγχος ασθενών και προσωπικού κάθε τρεις ημέρες από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με επιτόπια μετάβαση στο χώρο της κλινικής.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν αποβιώσει τρεις ασθενείς. Οι δύο ως νοσηλευόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και ένας την Πέμπτη το πρωί (2.00) αιφνιδίως, ο οποίος ήταν ασυμπτωματικός κατά τη δειγματοληψία στην κλινική, αλλά θετικός στον ιό.

Από τον έλεγχο που έχει γίνει μέχρι σήμερα (25.04.2020) στις 15Α00 από τον ΕΟΔΥ έχουν προκύψει τα ακόλουθα:

Σύνολο δειγμάτων που ελέγχθηκαν από ΕΟΔΥ: 284
Θετικά: 31 (31/284)
Θετικό προσωπικό κλινικής (μόνιμο και αποκλειστικές): 16
Ασθενείς: 15
Ασθενείς που η διάγνωσή τους έγινε σε μονάδες υγείας: 6
Προσωπικό που η διάγνωση του έγινε σε μονάδες υγείας: 1 νοσηλευτής
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΤΙΚΩΝ: 38 άτομα

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλινική Ταξιάρχαι: Βήμα βήμα πως φτάσαμε στα 38 κρούσματα"

Χαρδαλιάς: Μην κάνει κανείς σχέδια για εκδρομή την Πρωτομαγιά

«Τις τελευταίες εβδομάδες συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια» ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, επισημάινοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε» με δεδομένη την «αυξημένη κίνηση λόγω του καιρού» που παρατηρήθηκε σήμερα.

«Το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα», δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς και σε υψηλούς τόνους προειδοποίησε «να μην κάνει κανείς τη σκέψη για εκδρομή την Πρωτομαγιά».



Στον αντίποδα, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας μας» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ εξήγησε πως «η επόμενη φάση θα είναι επιστροφή όχι στη συνήθη καθημερινότητα, αλλά σε μια νέα καθημερινότητα», η οποία δεν θα είναι «καθόλου εύκολη». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Υφυπουργός παρατήρησε ότι την επόμενη περίοδο της προοδευτικής άρσης των μέτρων, θα υπάρξουν κρούσματα και θάνατοι, «θα υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης», οπότε η μη τήρηση των κανόνων «υγιεινής δεν θα είναι αποδεκτή για κανέναν», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, το επόμενο διάστημα, «μπορεί κάποια μέτρα να χρειαστεί να τα ξαναπάρουμε. Μπορεί κάποιες περιοχές να ξαναμπούν σε καραντίνα», για το λόγο αυτό θα υπάρχει σε κάθε φάση έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σαφάρι ελέγχων σε ιδιωτικές δομές υγείας

Αναφορικά με τη δομή στο Περιστέρι, σε αυτοψία προέβη την Πέμπτη ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ενώ κλιμάκιο επιθεωρητών ελεγκτών βρέθηκε επί τόπου την επομένη, διενεργώντας εξέταση μονάδας τεχνητού νεφρού.
«Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα βοηθήσει το έργο των εισαγγελικών αρχών» δήλωσε ο Υφυπουργός, γνωστοποιώντας πως η Εθνική Αρχή προγραμματίζει οριζόντιους ελέγχους σε κλινικές, μονάδες αιμοκάθαρσης και γηροκομεία σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη ελέγχων, με αυτοψίες, εξέταση προσώπων και εγγράφων.

Β2 για Υποθηκοφυλακεία

Παράλληλα, διευρύνεται η χρήση του κωδικού μετακίνησης Β2 (τράπεζες), ώστε να συμπεριλάβει όσους θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους από τη Δευτέρα σε υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία, η λειτουργία των οποίων επανεκκινεί μεθαύριο. Επίσης, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας. Αναλυτικά, χθες ήρθαν 4 πτήσεις με επιβαίνοντες 220 άτομα, από τα οποία ένα μόνο βρέθηκε θετικό στον ιό, με τους υπόλοιπους επιβάτες να παραμένουν σε 14ημερη καραντίνα κατ’ οίκον.

Παράταση στα Γιάννενα, «ελευθέρας» στην Μύκονο

Για προληπτικούς λόγους, μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και το Δήμαρχο Ιωαννιτών, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στην πόλη των Ιωαννίνων μέχρι τις 5 Μαΐου, αλλά με νέο ωράριο, δηλαδή τις καθημερινές από τις 2 το μεσημέρι ως τις 10 το βράδυ και από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ κατά το Σαββατοκύριακο. Αντίθετα, αίρονται από την Τρίτη οι ειδικοί περιορισμοί στην περιοχή της Μυκόνου, με το νησί να εντάσσεται πλέον στο γενικό πλαίσιο μετακινήσεων. Συνολικά, από το Κέντρο ιχνηλάτησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν διενεργηθεί 1.117 έλεγχοι, από τους οποίους έχουν ιχνηλατηθεί 2.986 στενές επαφές ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, με τις στενές επαφές να παραμένουν ελεγχόμενοι από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας σε 14ημερη καραντίνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Μην κάνει κανείς σχέδια για εκδρομή την Πρωτομαγιά"

ΙΣΑ για γιατρό στο Περιστέρι: Θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο

Τι ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τον γιατρό που διαγνώσθηκε θετικός στον ιό και αρνείται να σταματήσει τα ραντεβού του με τους ασθενείς

Σε ειδική ανακοίνωση σχετικά με την περίπτωση του γιατρού στο νοσοκομείο ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ, στο Περιστέρι Αττικής, που ενώ διαγνώσθηκε θετικός στον νέο ιό, αρνείται να σταματήσει να εξετάζει ασθενείς στο ιατρείο του προχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες, γιατρός της Αθήνας που συνεργάζεται με την κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ, αν και διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19 αρνείται να σταματήσει να εξετάζει ασθενείς στο ιατρείο του.

Κατ΄ εντολή του Προέδρου, Γεωργίου Πατούλη, ο ΙΣΑ θα αναζητήσει άμεσα από τις αρμόδιες αρχές το όνομά του και θα καλέσει τον ιατρό να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου με το ερώτημα της παραπομπής του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Καμία συμπεριφορά παραβίασης των μέτρων προφύλαξης και διάδοσης του ιού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, πρωτίστως από ιατρούς, οι οποίοι οφείλουν να δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία και επαγρύπνηση στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ για γιατρό στο Περιστέρι: Θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news