facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

EE: Αυτές είναι οι κυρώσεις που αποφάσισε κατά της Λευκορωσίας

Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά το συμβάν με το Boeing 737-800 της Ryanair αποφάσισε η ΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα» αναφέρει το κείμενο.

Επί της ουσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

    Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να εγγυηθεί

    Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει άμεσα το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό

    Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό βάσει των σχετικών κυρώσεων

    Καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν αυτές τις αεροπορικές εταιρείες .

Το Politico, σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ, το χαρακτηρίζει ως μια γρήγορη και δυναμική απάντηση στο συμβάν της Κυριακής, το οποίο καταγγέλθηκε ως «αεροπειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία», ωστόσο, διευκρινίζει ότι η πραγματική έκταση της απάντησης της ΕΕ δεν θα είναι γνωστή έως ότου οι αξιωματούχοι, οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι εξετάσουν τις λεπτομέρειες των κυρώσεων, οι οποίες πρέπει να καταρτιστούν για να αντέξουν τις νομικές προκλήσεις.

Νωρίτερα, στο live blog του το Politico μετέδωσε την ελληνική πρόταση για την Λευκορωσία, η οποία

«Ελληνες διπλωμάτες έδειχναν τον δρόμο προς μια δήλωση από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία να καταδικάζει την αναχαίτιση του αεροπλάνου, ζητώντας παράλληλα την απαγόρευση πτήσεων προς την ΕΕ από την εθνική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας. Το πρώιμο προσχέδιο έγραφε:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την αναγκαστική προσγείωση και ζητεί την απελευθέρωση των Raman Pratasevich και Sofia Sapega,

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

    Ζητά διερεύνηση αυτού του άνευ προηγουμένου και απαράδεκτου περιστατικού

    Καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους το συντομότερο δυνατόν βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων

    Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

    Καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και την πρόληψη της πρόσβασης σε αερολιμένες της Ενωσης.

Νωρίτερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Λευκορωσίας και απαγόρευση των πτήσεων από τον εναέριο χώρο της. Αποκάλεσε, δε, τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας «άνευ προηγουμένου» και είπε ότι οι εξηγήσεις τους ήταν «εντελώς αναξιόπιστες».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το συμβάν με το αεροσκάφος της Ryanair και δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Λευκορωσίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Λιθουανίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει το συντομότερο νέο πλήγμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Λιθουανό πρόεδρο Gitanas Nauseda.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Λιθουανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "EE: Αυτές είναι οι κυρώσεις που αποφάσισε κατά της Λευκορωσίας"

Κύπρος: Δυο νεκροί και 100 νέα κρούσματα κορονοϊού

Η Κύπρος ανακοίνωσε δυο θανάτους και 100 νέα κρούσματα κορονοϊού με τον συνολικό αριθμό νεκρών να ανέρχεται σε 356.

106 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 43 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 52.815 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,19%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 72.011.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας, η Κλινική COVID στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, μετά από εξιτήριο που έλαβαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται μέχρι χθες εκεί, έχει κλείσει και θα χρησιμοποιείται όπως προηγουμένως.

Σταδιακά κι άλλοι θάλαμοι COVID στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια θα επανέλθουν όπως ήταν προηγουμένως και στόχος είναι, βαθμιαία, να μειωθούν περισσότερο οι νοσηλευόμενοι, νοουμένου ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην κοινότητα (αρ. κρουσμάτων, αθροιστική επίπτωση, ποσοστό θετικότητας).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δυο νεκροί και 100 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Οργή για τη Λευκορωσία: Η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο και ετοιμάζει κυρώσεις – Έρευνα της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, όπως αναμεταδίσει το ΑΜΠΕ, αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ η πτήση της Ryanair – Έρευνα για το αν υπήρχαν πράκτορες

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκονται οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair, η οποία εξετράπη της πορείας της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος καταζητείτο στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, 126 επιβάτες έφυγαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Bενιζέλος» με τη συγκεκριμένη πτήση και όταν προσγειώθηκαν εκτάκτως στο Μινσκ συνελήφθησαν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία ακόμα άτομα των οποίων ο ρόλος ερευνάται, καθώς όταν απογειώθηκε το αεροπλάνο υπήρχαν 121 άτομα. Η ΕΥΠ πραγματοποιεί έρευνα για να εντοπίσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τον ρόλο τους, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ζητήσει από το αεροδρόμιο οπτικοακουστικό υλικό για να δει ακριβώς πού βρισκόταν ο δημοσιογράφος μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ποια άτομα βρίσκονται γύρω του. Παράλληλα θα ζητήσει και τη λίστα των επιβατών της πτήσης, εάν δεν την έχει ήδη.

Η διαδρομή του ακτιβιστή δημοσιογράφου στη χώρα μας

Από το πρωί έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το πώς έφτασε στη χώρα μας ο δημοσιογράφος αλλά και πώς κινήθηκε. Ο Ρομάν Προτάσεβιτς φαίνεται πως βρέθηκε στη χώρα μας στις 9 Μαΐου. Οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν πως ο δημοσιογράφος έφτασε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά δεν ήταν δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως όπου βρισκόταν μαζί με την την αρχηγό της λιθουανικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος έφυγε για Κρήτη μαζί με τη σύντροφό του στις 15 Μαΐου, ενώ στις 16 Μαΐου αναχώρησε η αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: Δεν αργούν οι φραστικές καταδίκες – Κυρώσεις τώρα

«Ηέκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου έχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού, ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία του πιστοποιητικού COVID», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αποτέλεσε εξάλλου ελληνική πρωτοβουλία».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν έτσι, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση “Ελευθερία” χτίζουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και βέβαια η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε.

Συνεχίζοντας, οαναφέρθηκε στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους», είπε αρχικά επί του θέματος.

Και πρόσθεσε: «Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι, ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Λευκορωσία: Σε φυλακή κρατείται ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς

Ο26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, βρέθηκε τις τελευταίες ώρες στο διεθνές επίκεντρο περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο στον πλανήτη. Μάλιστα, για… τα μάτια του έχει ξεσπάσει ένας μεγάλος πολιτικός «πόλεμος» μεταξύ Λευκορωσίας και Δύσης.

Ο νεαρός Λευκορώσος συνελήφθη χθες, στο Μινσκ, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Έκτοτε, ήταν άγνωστο πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση.

Νωρίτερα σήμερα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχε αναφέρει πως παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος.

Οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν «κρατική πειρατεία» εκ μέρους της Λευκορωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για το θέμα αυτό. Έχουν κάνει έκκληση, ζητώντας να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο 26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σύντροφος του Προτασέβιτς, Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης την Κυριακή, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της.

Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Τιχανόφσκαγια είπε επίσης ότι συζήτησε τη σύλληψη του Προτασέβιτς με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή για τη Λευκορωσία: Η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο και ετοιμάζει κυρώσεις – Έρευνα της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση"

Δένδιας σε Λαβρόφ: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνομιλίες εφ όλης της ύλης και σε πολύ καλό κλίμα είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ρωσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας.

«Ενημέρωσα τον υπουργό για τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μιας ατζέντας ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, όμως πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και τόνισα και πάλι τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που ο υπουργός μού επανέλαβε και κατά τις σημερινές συζητήσεις μας», είπε ο Ν. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του την εκτίμησή του «για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός «ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως διάδοχος της οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μια πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Ν.Δένδια να εκτιμά ότι «η συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου είναι τεράστιας σημασίας».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ειλικρινή και ανοιχτή» τη συζήτηση που είχαν για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, οι οποίες «δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο κι αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία, γιατί εμείς αποδίδουμε σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων». Μάλιστα, ανέτρεξε στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας ότι «η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ και Ρωσίας υπογράφηκε πριν από 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο νησί από το οποίο κατάγομαι, την Κέρκυρα και κατά μια περίεργη συγκυρία, αν και δεν είχα καμία ενασχόληση τότε με την πολιτική, ήμουν παρών στην τελετή αυτής της υπογραφής, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου».

«Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση», τόνισε ο Ν.Δένδιας, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων. Αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος. Πιστεύουμε όμως ότι αυτό είναι και το συμφέρον της Ρωσίας, αφού η ΕΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την ΕΕ, κοινές προκλήσεις. Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράφτηκε στην Κέρκυρα πριν από τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει όμως να τονίζει την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών, που θα επιτρέψουν σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά, σε δεύτερη φάση, την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα, που θα μεταφέρει αύριο στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Στον οικονομικό τομέα, όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. «Μάλιστα, ξεκινάμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο, διότι ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συζητήσαμε τις προοπτικές ρωσικών επενδύσεων», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας επίσης: «Είχα την ευκαιρία να τονίσω την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τουρισμό, ως έναν τομέα που συνδέει τις χώρες μας, αλλά έχει κι ένα πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον». «Εμείς, εδώ και μία εβδομάδα, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ. Όμως, ζήτησα από τη ρωσική πλευρά να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Επαναλαμβάνω το θέμα αυτό και στο δημόσιο λόγο, όπως το ζήτησα έντονα και κατ’ ιδίαν από τον κ. υπουργό», συμπλήρωσε ο Ν. Δένδιας.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τους εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, o κ. Δένδιας επεσήμανε ότι όλοι οι Ρώσοι που έχουν είτε εμβολιαστεί είτε έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών δεν θα αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την είσοδο ή τις διακοπές τους στην Ελλάδα, μια δήλωση που έτυχε έως τώρα μεγάλης προβολής από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Τέλος, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και πάλι στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, όπως αποκαλύπτει και η περιοχή του Εύξεινου Πόντου, την οποία επισκέπτεται η ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς «είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία εδώ και 2500 χιλιάδες χρόνια». «Και όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει ευημερούσα ελληνική κοινότητα, την οποία θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω αύριο στο Γκελεντζίκ και την Ανάπα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, θυμίζοντας ότι «γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και θα ήθελα και με αυτήν την ευκαιρία να εκφράσω στη Ρωσία την ευγνωμοσύνη μας για την ιδιαίτερη συνεισφορά της στην απελευθέρωση της πατρίδας μας».

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιστορικοί και πολυ-επίπεδοι. Άλλωστε, ευελπιστούμε να πραγματοποιηθούν φέτος όσες περισσότερες εκδηλώσεις είναι δυνατόν στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας για να υπογραμμιστεί αυτή η σχέση. Σήμερα συζητήσαμε εκτενώς για τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων μας σε διάφορους τομείς, χτίζοντας πάνω στις συζητήσεις, που είχαμε το περασμένο φθινόπωρο στην Αθήνα, αλλά και στις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μιχάηλ Μισούστιν, ο οποίος μας έκανε την τιμή να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Λαβρόφ: Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θύμισε ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο ομολόγων Ελλάδας και Ρωσίας και οι επαφές έχουν τακτικό χαρακτήρα, πράγμα που «βοηθά να εξασφαλιστεί και να επιβεβαιωθεί ο φιλικός χαρακτήρας των ελληνορωσικών σχέσεων».

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη. Φέτος, ο ελληνικός λαός γιόρτασε μια σημαντική ημερομηνία, τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτή είναι μια κοινή μας γιορτή. Η Ρωσία, χωρίς υπερβολή, συνέβαλε ιδιαίτερα στην απόκτηση της ανεξαρτησίας από την Ελλάδα, συνέβαλε στη διαμόρφωση της κρατικής της υπόστασης. Οι παραδόσεις της φιλίας και της αμοιβαίας βοήθειας είναι δοκιμασμένες στο χρόνο, ο σεβασμός και η αμοιβαία συμπάθεια αποτελούν μια σταθερή βάση των διμερών δεσμών στη σύγχρονη εποχή», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες από την επιδημιολογική κατάσταση, η συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζει να αναπτύσσεται σταδιακά, με τη συμβολή του εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου σε υψηλό και υψηλότατο επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, «σήμερα εξετάσαμε την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και τις αποφάσεις που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μ.Μισούστιν με τον Κυρ. Μητσοτάκη στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους συνομιλία στις 5 Μαΐου».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Σ.Λαβρόφ είπε: «Η ρωσική θέση συνίσταται στην ανάγκη εξεύρεσης διευθέτησης βάσει των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προϋποθέτουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Αυτή είναι η εντολή που καθοδηγεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εκείνους στους οποίους ανέθεσε συγκεκριμένα να χειριστούν το Κυπριακό. Έχουμε ήδη εκφράσει τη θέση μας επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, όταν ενεργοποιήθηκαν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η οποία έγκειται στο ότι θα ήταν ιδανικό να μεταβιβαστούν τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας στη δικαιοδοσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα έχουμε αυτό ως αφετηρία μας στα περαιτέρω βήματά μας. Είμαστε έτοιμοι, εάν το επιθυμούν τα μέρη, να καταβάλουμε προσπάθειες διαμεσολάβησης προς την κατεύθυνση, θα το υπογραμμίσω για άλλη μια φορά, των αρχών που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ως προς τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος υπουργός επισήμανε ότι «οι σχέσεις μας διέρχονται όχι τους καλύτερους καιρούς», υποστηρίζοντας ότι δεν είχε η Ρωσία την πρωτοβουλία «να ξεκινήσει το σπιράλ των κυρώσεων, που ξετυλίγεται από τις Βρυξέλλες».

«Επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητά μας για εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ, αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του υπολογισμού των συμφερόντων ο ένας του άλλου και όχι βάσει μονομερών παράνομων απαιτήσεων», είπε ο κ. Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι όλες οι εντάσεις και συγκρούσεις σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία και Υπερκαυκασία «μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα επί των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να επιτραπεί η αντιπαράθεση».

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και τη διασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών και συμφωνήθηκε να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεων, την υλοποίηση κοινών έργων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον επιστημονικό, ενεργειακό τομέα και την επανάληψη των τουριστικών ροών. Υποστηρίχθηκε, δε, η σύγκληση των ομάδων εργασίας της Μικτής Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, ώστε να συνέλθει σε ολομέλεια το συντομότερο δυνατό εφέτος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές και ανθρωπιστικές ανταλλαγές που αναπτύσσονται θετικά και συμφώνησε ότι το Κοινό Έτος Ιστορίας που υλοποιείται φέτος υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη θα δώσει επιπλέον ώθηση στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, ενώ η υλοποίηση περισσότερων από 120 εκδηλώσεων, «θα συμβάλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας κατανόησης, της φιλίας μεταξύ των λαών μας».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των συνομιλιών και από το γεγονός ότι οι Έλληνες εταίροι είναι καταρχήν διατεθειμένοι να προωθήσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας σε Λαβρόφ: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο"

Λευκός Οίκος: Δεν επιβεβαιώνουμε ότι ερευνητές στην Ουχάν είχαν συμπτώματα από τον Νοέμβριο του 2019

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal για την προέλευση του κορωνοϊού και χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης Ουχάν (WIV) ζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη τον Νοέμβριο του 2019, έναν μήνα προτού να ανακοινώσει η Κίνα τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας που στη συνέχεια ονομάστηκε Covid-19.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, η Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα προχωρήσει σε μια πιο «διαφανή» έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.

Νωρίτερα, το Πεκίνο διέψευσε ότι τρεις ερευνητές του WIV ασθένησαν και χρειάστηκαν νοσηλεία πριν να εξαπλωθεί η πανδημία σε όλον τον κόσμο.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ζάο Λιτζιάν, χαρακτήρισε «απολύτως λανθασμένες» τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα που παρέπεμπαν στην Covid-19 ή σε κάποια εποχιακή λοίμωξη.

Η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ότι εντοπίστηκαν κρούσματα μιας ασθένειας που έμοιαζε με πνευμονία στην Ουχάν. Μέχρι και σήμερα το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκός Οίκος: Δεν επιβεβαιώνουμε ότι ερευνητές στην Ουχάν είχαν συμπτώματα από τον Νοέμβριο του 2019"

Δημοσκόπηση Alco: 13 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- «Καμπανάκι» για κυβέρνηση εργασιακό νομοσχέδιο και εγκληματικότητα

Παραμένει μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το Open.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμα για ποιο κατάλληλος πρωθυπουργός ενώ οι ερωτηθέντες εκφράζονται πολύ θετικά για την οργάνωση των εμβολιασμών, το θέμα της συνεπιμέλειας αλλά και της εισόδου στα πανεπιστήμια με ελάχιστη βάση εισαγωγήςΑντίθετα οι πολίτες εμφανίζεται δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση για τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, για την εγκληματικότητα και για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Alco:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: 13 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- «Καμπανάκι» για κυβέρνηση εργασιακό νομοσχέδιο και εγκληματικότητα"

«Ερρίκος Ντυνάν»: Επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία, μετά από δυόμισι μήνες στις εφημερίες του ΕΣΥ

Τέλος έλαβε σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου, η εθελοντική συμμετοχή του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center», του μοναδικού ιδιωτικού θεραπευτηρίου στις εφημερίες του ΕΣΥ. Πλέον, επιστρέφει στην κανονική λειτουργία του ως ιδιωτική κλινική.

Σημειώνεται ότι, το «Ερρίκος Ντυνάν» κάλυπτε τις εφημερίες του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο», το οποίο δεχόταν covid περιστατικά. Από την Κυριακή ξεκίνησε η σταδιακή επαναφορά του στην κανονικότητα και έτσι σταματάει η εφημερία του «Ερρίκος Ντυνάν».

Στους σχεδόν 2,5 μήνες εθελοντικής στήριξης του προγράμματος εφημεριών του ΕΣΥ, στο «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center», προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων περισσότερα από 5.900 περιστατικά, ενώ οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 1.960 με μέσο όρο νοσηλείας τις 4,8 ημέρες. Ήδη, η διοίκηση της ιδιωτικής κλινικής έχει δηλώσει συμμετοχή στον κατάλογο των Εμβολιαστικών Κέντρων κατά της covid-19 και στην εθνική μάχη των μαζικών εμβολιασμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Ένας κύκλος έκλεισε, αλλά σε μια περίοδο εθνικής και παγκόσμιας δοκιμασίας η στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος», δήλωσε με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου των εφημεριών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» Θέμος Χαραμής.

«Συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας με παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, το “Ερρίκος Ντυνάν” απέδειξε εκ νέου ότι διαθέτει την εμπειρία και τους αυτοματισμούς, ώστε να ανταπεξέλθει και στις πλέον ασυνήθιστες και πιεστικές καταστάσεις. Η εντατική προετοιμασία της προηγούμενης διετίας, άλλωστε, για την απόκτηση της κορυφαίας διεθνώς πιστοποίησης ποιότητας και ασφάλειας κατά JCI, αποτέλεσε ακόμη ένα πλεονέκτημα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του “Ερρίκος Ντυνάν” και την ώρα της πανδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Χαραμής.

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από την έναρξη της πανδημίας, «το νοσηλευτικό κέντρο είχε διαθέσει στην Πολιτεία, κλίνες ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας, αυξάνοντας σταδιακά και τον αριθμό τους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του ΕΣΥ. Είναι επίσης το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο που οργάνωσε αποστολές ιατρών και νοσηλευτών του, στηρίζοντας σε κρίσιμες ειδικότητες τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ερρίκος Ντυνάν»: Επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία, μετά από δυόμισι μήνες στις εφημερίες του ΕΣΥ"

Λευκορωσία: Απαγορεύτηκε δια νόμου η δημοσιογραφική κάλυψη διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψε σήμερα έναν νόμο, που απαγορεύει στους δημοσιογράφους να καλύπτουν τις διαδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες, εν μέσω της καταστολής του ιστορικού κινήματος αμφισβήτησης της εξουσίας του.

«Η απευθείας κάλυψη μαζικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη, ιδίως με σκοπό να κάνουν προπαγάνδα, θα απαγορευτεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta. Διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει κατά κύριο λόγο για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα επίσης με το Belta, ο πρόεδρος Λουκασένκο υπέγραψε και έναν νόμο που απαγορεύει στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους να αναρτούν στο διαδίκτυο «υπερσυνδέσμους» προς «απαγορευμένο» περιεχόμενο. Η Γενική Εισαγγελία και οι τοπικοί εισαγγελείς θα μπορούν εξάλλου να αποφασίζουν μόνοι τους αν θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που κρίνουν ότι κάνουν «προπαγάνδα» ή προωθούν τον «εξτρεμισμό».

Πολλά αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το Nexta, που συντόνιζε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης πέρσι, έχουν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικοί ιστότοποι» από τις αρχές. Ο Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη χθες στο Μινσκ, μετά την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη λευκορωσική πρωτεύουσα ήταν διευθυντής σύνταξης του Nexta.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της Ένωσης δημοσιογράφων της Λευκορωσίας Μπόρις Γκορέτσκι είπε ότι οι νέοι νόμοι οδηγούν «στην εξάλειψη ό,τι απομένει από τον ανεξάρτητο Τύπο». «Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονταν ήδη στην πράξη αλλά τώρα νομοθετούνται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ένωση, περίπου 30 δημοσιογράφοι κρατούνται σε φυλακές στη Λευκορωσία. Την περασμένη εβδομάδα μπλοκαρίστηκε ο ιστότοπος του κυριότερου ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης της χώρας, του TUT.BY και πολλοί συνεργάτες του συνελήφθησαν. Στους περισσότερους ανταποκριτές του ξένου Τύπου έχουν αφαιρεθεί οι διαπιστεύσεις, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκορωσία: Απαγορεύτηκε δια νόμου η δημοσιογραφική κάλυψη διαδηλώσεων"

Χειροπέδες σε δάσκαλο στη Νοτιοανατολική Αττική: Έστελνε ερωτικά μηνύματα σε μαθήτριες

Σοκ προκαλεί η είδηση της σύλληψης ενός δασκάλου δημοτικού σχολείου για σεξουαλική παρενόχληση σε μαθήτριες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο δάσκαλος, 48 ετών, που εργάζεται σε δημοτικό σχολείο της νοτιοανατολικής Αττικής συνελήφθη για αποστολή ερωτικών μηνυμάτων σε ανήλικα κορίτσια.

Συγκεκριμένα ο συλληφθείς, σύμφωνα με την αστυνομία, έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε τουλάχιστον τρεις μαθήτριες 9 ετών, μέσω της εφαρμογής viber.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε μετά από καταγγελία των γονέων των τριών μαθητριών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο 48χρονος, που είναι πατέρας δύο παιδιών, συνελήφθη, την περασμένη Παρασκευή, σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία και αύριο, πρόκειται να οδηγηθεί στον ανακριτή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε δάσκαλο στη Νοτιοανατολική Αττική: Έστελνε ερωτικά μηνύματα σε μαθήτριες"

Καιρός αύριο: Θερμή εισβολή – Πού θα δούνε 35 βαθμούς Κελσίου

Πιο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (25.05.2021). Ο υδράργυρος θα σημειώσει νέα άνοδο. Οι άνεμοι εξασθενούν, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 και το πρωί στο Θρακικό τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θερμή εισβολή – Πού θα δούνε 35 βαθμούς Κελσίου"

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Λασκαρίδη παίρνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Τη θέση της για πρόσφατες δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη εξέφρασε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με δήλωση του προέδρου της Θεόδωρου Βενιάμη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: 

Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας μη αποδεκτές δηλώσεις του κ. Π. Λασκαρίδη, επιφανούς μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, που έχει και την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), του θεσμικού αντιπροσωπευτικού οργάνου της ελληνικής ναυτιλίας, για τις οποίες ο ίδιος έχει προβεί σε επεξηγήσεις.

Ως Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και εκπροσωπώντας σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, αλλά και προσωπικά ως Έλληνας πολίτης και επιχειρηματίας, νιώθω την υποχρέωση να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση ότι τα λεχθέντα εκ μέρους του αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα και οι οποίες δεν εκφράζουν τα γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια σέβεται και τιμά τον Πρωθυπουργό της χώρας, τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τους αξιωματούχους της, πρεσβεύοντας στον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο.

Για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, αποτελεί επιλογή, αλλά και ηθικό καθήκον, να διατηρεί διαχρονικά στενούς δεσμούς με την πατρίδα, καθώς και να διαθέτει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της, ως η πρώτη ναυτιλία στην Ευρώπη και στον κόσμο, στη διάθεση αυτής. Απτή απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι κοινό όραμα πολιτείας και ναυτιλιακής οικογένειας παραμένει η μεγιστοποίηση των ωφελειών του τόπου από τον μεγάλο αυτό παραγωγικό πυλώνα.

Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε αναφορά του κ. Π. Λασκαρίδη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ουδεμία σχέση έχει με το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ειλικρινή συνεργασία που διέπει τις πάγιες σχέσεις της ΕΕΕ μαζί τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις από τις δηλώσεις Λασκαρίδη παίρνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών"

Κορωνοϊός: Στα 1.381 τα νέα κρούσματα - 563 οι διασωληνωμένοι, 50 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.381, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 391.181 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 31 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.077 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.822 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 563 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.353 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή -8.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 271 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.381 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

82 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

77 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

25 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

126 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

160 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

79 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

101 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

101 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

38 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.381 τα νέα κρούσματα - 563 οι διασωληνωμένοι, 50 θάνατοι"

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Η στάση της αντιπολίτευσης φέρνει την παράταξη της ΝΔ να πιστώνεται αποκλειστικά την επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας στους ΟΤΑ τόνισε ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. Το νομοσχέδιο είναι αναγκαίο, όπως σας είπαν και οι φορείς που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των ΟΤΑ, δηλαδή οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, οι οποίοι «παλεύουν να παρέχεται το απαραίτητο διοικητικό αποτέλεσμα στους δημότες» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Η “κατά” ψήφος, είναι ψήφος κατά των δημοτών, είναι κατά της αποτελεσματικής λειτουργίας των δήμων «και από αυτή την πλευρά, σας βαραίνει η ευθύνη αυτής της επιλογής» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Βορίδης, που αναφέρθηκε στην εμπειρία δύο ετών “δυσλειτουργίας” στην ΤΑ λόγω των εκλογών της απλής αναλογικής, είπε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επάνοδο της κυβερνησιμότητας στους δήμους.

Στην κριτική εκπροσώπων κοινοτήτων, είπε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις κοινότητες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και αλλάζει μόνο την κάλπη. «Τι είναι αυτό που κάνουμε; Διατηρούμε τους αριθμούς και τα μεγέθη. Εκείνο που ουσιαστικά καταργούμε είναι την ανεξάρτητη κάλπη για να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι έχω ένα ξεχωριστό βαθμό αυτοδιοίκησης, ότι είναι κάτι άλλο και ξένο από αυτό, που είναι το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας στο δήμο».

Για τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν από τους φορείς, είπε ότι η κυβέρνηση θα τα σκεφτεί, και τις όποιες αλλαγές, θα τις φέρει στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση"

Αγριογούρουνο βγήκε στην Εθνική Οδό και προκάλεσε σοβαρό τροχαίο - Δείτε βίντεο

Τροχαίο με πρωταγωνιστές ένα... αγριογούρουνο και δύο αυτοκίνητα σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στην Ελευσίνα στο ρεύμα προς Αθήνα.  Το συμβάν σημειώθηκε όταν το αγριογούρουνο εμφανίστηκε ξαφνικά στο δρόμο με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο που κινούνταν στη μεσαία λωρίδα στην προσπάθειά του να το αποφύγει έπεσε με δύναμη επάνω στο αυτοκίνητο που προπορευόταν.

 

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το πλήρωμα του οποίου πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στον οδηγό του αυτοκινήτου. Στην περιοχή έχει σχηματιστεί ουρά εξαιτίας του ατυχήματος. Μάλιστα, το αγριογούρουνο βρίσκεται ακόμα στο σημείο και κάνει βόλτες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγριογούρουνο βγήκε στην Εθνική Οδό και προκάλεσε σοβαρό τροχαίο - Δείτε βίντεο"

Κορονοϊός: Η ενημέρωση για την πανδημία σήμερα 24/05

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Το απόγευμα της Δευτέρας 24 Μαΐου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50 νεκρούς, 1.381 νέα κρούσματα και 563 διασωληνωμένους.

Υπενθυμίζουμε ότι από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.822 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 391.181 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει πως “η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες”. Η απόφαση θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τρίτη. 

Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, είπε πως: “Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό”.

Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο: Σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία.  

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, είπε στη συνέχεια. Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA. Θηλάζουσες που δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το εμβόλιο.

Σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών σήμερα, είπε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 75.000 πολίτες και τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά της covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες 30-34 ετών.

Τέλος, τόνισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

“Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, η κεφαλαγία, η ατονία, είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα. Η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στο θώρακα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές”, είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών απάντησε: “Η ηλικία των 16 – 18 μπορεί να εμβολιαστεί. Για το θέμα των παιδιών, υπάρχει ιδιαιτερότητα, διότι θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν υπέρ αλλά και στοιχεία που θα ζυγιστούν πολύ προσεχτικά”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η ενημέρωση για την πανδημία σήμερα 24/05"

Αυξήθηκε το όριο επιβατών στα αυτοκίνητα

Αλλάζει από σήμερα, Δευτέρα 24/05/2021, ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί (πλέον του οδηγού), σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αυξάνεται από δύο που ήταν μέχρι τώρα, σε τρεις, ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί (πλέον του οδηγού), σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε το Σάββατο, 22 Mαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ένα ακόμα μέτρο της άρσης του lockdown κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η νέα απόφαση ορίζει ότι στον κλάδο των μεταφορών:
  • Επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα (ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά Ι.Χ. καθώς και στα ΕΙΧ οχήματα με οδηγό έως 7 θέσεων.
  • Επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα ειδικής μίσθωσης και επιβατηγά ΙΧ οχήματα με οδηγό 9 θέσεων.
  • Επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα μικτής χρήσης και τύπου van (επαγγελματικά) οχήματα.
Αν στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για την μετακίνηση του, τότε η υπέρβαση του ορίου των ατόμων είναι επιτρεπτή. Για τους μαθητές που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετακίνηση τους από και προς το σχολείο, ορίζεται ότι επιτρέπονται έως 4 άτομα με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς σε μη αστικές περιοχές, οι οποίοι μετακινούνται είτε με ταξί είτε με όχημα συναδέλφου τους. Επιπλέον γίνεται εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε Ε.Ι.Χ. όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκε το όριο επιβατών στα αυτοκίνητα"

Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στη Λ. Ποσειδώνος για ένα μήνα

Στο πλαίσιο των έργων Υποδομών για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου (φάση Α’) που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Δήμους Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου επί της νέας Λ. Ποσειδώνος, από το ύψος της συμβολής της με τον Α/Κ Συγγρού έως το ύψος της συμβολής της Λ. Συγγρού με την οδό Αεροπόρων (Δήμος Παλ. Φαλήρου), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Πειραιά προς Αθήνα.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοσθούν από αύριο Τρίτη 25/05/2021 και θα έχουν διάρκεια ενός (1) μήνα.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα γίνει τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων εναλλάξ, στο δεξιό και αριστερό τμήμα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων και των λεωφορειακών γραμμών θα πραγματοποιείται από την εναπομένουσα μία λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα (Λ. Συγγρού).

Η Περιφέρεια Αττικής ζητά την κατανόηση των πολιτών για τα προσωρινά μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στη Λ. Ποσειδώνος για ένα μήνα"

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 76 ετών ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Π. Αγγελόπουλος μετά από χρόνια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του.

Ήταν ο πατέρας των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου και αδερφός του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος  γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1945.  Έπασχε από νεαρή ηλικία από μια σπάνιας μορφής αρθρίτιδα που εμπόδιζε την κινητικότητά του.  Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό στίβο. Εκτός από τη χαλυβουργία, δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας.
Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος"

ΣτΕ: Νόμιμο το ΠΔ για τα ζώα συντροφιάς

Με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφέρονται οι υπηρεσίας και οι αρμοδιότητες για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την   υπ΄  αριθμ. 68/2021 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ευστρατίου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Π.Δ. και έκανε μόνο μια επισήμανση ότι «το Τμήμα που μεταφέρεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ενταχθεί στον οργανισμό του υπουργείου Εσωτερικών προς το οποίο μεταφέρεται».

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., αρχικά το τμήμα προστασίας ζώων συντροφιάς  και λοιπών ζώων της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της  Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης, μετονομάζεται σε «τμήμα προστασίας ζώων συντροφιάς».

Η μεταφορά αυτή αφορά το σύνολο των θέσεων του προσωπικού του μεταφερόμενου τμήματος, καθώς και εκείνες τις αρμοδιότητες που συνδέονται αποκλειστικά με τα ζώα συντροφιάς, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ενδιαιτημάτων ζώων συντροφιάς, καταφυγίων ζώων συντροφιάς και χώρων εκπαίδευσης ζώων συντροφιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νόμιμο το ΠΔ για τα ζώα συντροφιάς"

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο την Τετάρτη κατά του εργασιακού

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιήσει στα Προπύλαια η ΑΔΕΔΥ ζητώντας για να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη, μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις κ.λ.π.».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο την Τετάρτη κατά του εργασιακού"

Μπήκε στο σπίτι μέρα μεσημέρι και τη βίασε!

Απίστευτο περιστατικό βιασμού και μάλιστα μέρα μεσημέρι, γυναίκας από αλλοδαπό υπήκοο Πακιστάν, καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Θηβών.

Σύμφωνα με την καταγγελία 58χρονης γυναίκας από το Μουρίκι Θηβών, 33χρονος Πακιστανός εισήλθε στο σπίτι της από ανασφάλιστη πόρτα και με τη βία την υποχρέωσε σε συνουσία.

Μετά το περιστατικό ο δράστης εξαφανίστηκε και η γυναίκα κατάφερε να μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα και να καταγγείλει την κακουργηματική πράξη. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ο άνδρας εντοπίστηκε το ίδιο απόγευμα (23/5) και συνελήφθη.

Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών λειτουργών, ενώ για τη γυναίκα παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση για την επιβεβαίωση των καταγγελιών της.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπήκε στο σπίτι μέρα μεσημέρι και τη βίασε! "

Συνήγορος του Πολίτη: Εκτινάχθηκαν οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας

Αύξηση κατά 26% των υποθέσεων που υποβάλλονται στον Συνήγορο του Πολίτη, ως Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας διαπίστωσε η Ανεξάρτητη Αρχή στην ετήσια έκθεσή της για το 2020.

Οι υποθέσεις που υποβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. αυξήθηκαν κατά 20% το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και όσες καταγγέλθηκαν από τους πολίτες κατά 75%. Τα στοιχεία αυτά και ειδικά η αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των καταγγελιών από πολίτες είναι, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, «ενδεικτικά του ευρύτερου φαινομένου, του “γκρίζου αριθμού” των περιστατικών αυθαιρεσίας, για τα οποία η έλλειψη εμπιστοσύνης του φερόμενου θύματος για ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς ποινικούς και πειθαρχικούς ελέγχους, αποτελεί καθοριστικό ανασταλτικό παράγοντα για την εξάσκηση του δικαιώματος του αναφέρεσθαι».

Στην τρίτη κατά σειρά έκθεσή του με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για πράξεις ή παραλείψεις του ένστολου προσωπικού της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, ο Συνήγορος αναφέρει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το 2020 υποβλήθηκαν συνολικά 263 υποθέσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα από την ΕΛ.ΑΣ. (209 υποθέσεις) και ακολουθούν οι υποθέσεις από πολίτες (53).

Από πλευράς θεματικής, οι προσβολές σωματικής ακεραιότητας ή υγείας αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων που υποβλήθηκαν (45%), ενώ αυξήθηκαν οι φερόμενες προσβολές προσωπικής ελευθερίας (25% του συνόλου).

Ο Εθνικός Μηχανισμός διαπιστώνει ότι συχνά τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυθαιρεσίας αφορούν σε πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ιδίως άτομα νεαρής ηλικίας ή αλλοδαπούς, «ενώ σε λιγότερες αλλά ενδεικτικές περιπτώσεις» εμφανίζεται το στοιχείο της διάκρισης κατά προσώπων λόγω φυλετικής καταγωγής (Ρομά), σεξουαλικού προσανατολισμού, χαρακτηριστικών ή ταυτότητας φύλου. Επίσης, καταγράφεται ότι οι καταγγελίες για άσκηση βίας κατά τον έλεγχο τήρησης των μέτρων κατά του COVID-19 φέρονται να αφορούν κατά κύριο λόγο αιτούντες άσυλο και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται διαδικαστικά προβλήματα στις πειθαρχικές έρευνες της Διοίκησης, όπως η παράλειψη διενέργειας τυπικής έρευνας, η παράλειψη ερευνητέων ζητημάτων (παράπλευρη κακοποίηση, ρατσιστικό κίνητρο, κ.α.), η παράλειψη εξέτασης αλλοδαπών κρατουμένων, η προβληματική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και η μη αναζήτηση τρίτων μαρτύρων πέραν των αστυνομικών.

Επιπλέον, αναδεικνύονται οι θετικές νομοθετικές εξελίξεις το 2020 με την αποδοχή των προτάσεων του Εθνικού Μηχανισμού για ενίσχυση των θεσμικών του μέσων και της στελέχωσής του. Μεταξύ των νομοθετικών προτάσεων που καταθέτει ο Συνήγορος συγκαταλέγεται η πρόταση για εγκατάσταση καμερών και λήψη βιντεοληπτικού υλικού σε όλους τους χώρους αστυνομικής κράτησης και διατήρηση του σχετικού υλικού επί τρίμηνο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Πολίτη: Εκτινάχθηκαν οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας"

Προανακριτική: Νέα SMS με τον Παππά αποκάλυψε ο Καλογρίτσας

Νέα SMS που αντάλλασσε με τον κ. Νίκο Παππά την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την εγγυητική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ Channel παρουσίασε στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε στενή συνεργασία με τον γνωστό δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

Πέραν αυτών, ο μάρτυρας είπε ότι κατ' εντολή Παππά χρηματοδότησε με 2,9 εκατ. ευρώ την έκδοση της εφημερίδας Documento.

  smskalogritsas2
 

- Πλεύρης: Ο κύριος Αρτεμίου έλεγε πως θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων;

- Καλογρίτσας: Ήταν ο Αρτεμίου ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%. Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω. Μάλιστα, την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα-πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα του αν θα καταστρεφόμουν ή όχι, χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών... δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή. Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν γι' αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Την συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα, επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές, όμως μου είπαν «ή έτσι ή φεύγεις από εδώ». Με εκβίασαν. Και τελικά είπα «οκ έτσι». Τη βραδιά αυτή περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με διώξανε.

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι διαθέτει όλο το υλικό, προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του:

- Πλεύρης: Από άλλο τρόπο να αποτυπώνονται, έχετε στοιχεία; Υπάρχει κάτι ενδεικτικό;

- Καλογρίτσας: Έχω μια γραμματέα 40 χρόνια, που όμως τώρα δεν μπορεί. Αποτυπώνονται όμως.

Αναφορικά με τα SMS, ο κ. Καλογρίτσας προσκόμισε φωτοτυπημένο γραπτό διάλογο με τον κ. Παππά, όπου καταγράφεται η αγωνία για την εξεύρεση χρημάτων της εγγυητικής επιστολής. Σε αυτό εμφανίζονται να λένε:

Καλογρίτσας: Μάλλον ... Τζίφος !!!

Παππάς: Δηλαδή;

Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε; Πάρε τον Samer να πιέσουν το Λονδίνο να το στείλουν κατά προτεραιότητα, γιατί είναι για ελλ. κυβέρνηση

Στη συνέχεια οι δύο τους -όπως φαίνεται από το έγγραφο- είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Σε άλλο σημείο ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε και στις εντολές που έλαβε από τον κ. Παππά, προκειμένου να δημιουργηθεί εφημερίδα. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η αρχική απόπειρα ήταν να επανεκδοθεί η «Πρώτη». Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η εφημερίδα «Documento».

«Μετά μου λέει ο Νίκος "πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα". Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως "αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση, να μπεις". Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα "απ' εξω". Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ δανεικά» ανέφερε κατά πληροφορίες ο κ. Καλογρίτσας

Πλεύρης: Σας ζήτησε ο κύριος Παππάς να φύγετε από το Ντοκουμέντο;

Καλογρίτσας: Ναι. Μου ζητησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. «Τι έγινε με εφημερίδα»; «Νίκο μου όλα καλά». Παππάς: «Περί κλεισίματος ακουω. ΠΡΟΣΕΞΕ»! «Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο» απαντώ. «Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς»;

Καλογρίτσας: Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την Πρώτη έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα.

Για το Ντοκουμέντο υπογράψαμε χαρτιά. Το χρηματοδοτησα. Έχω τιμολόγια.

Πλεύρης: Έχετε δώσει αφανή χρήματα;

Καλογρίτσας: Προφανώς δίναμε.

Πλεύρης: Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κύριος Παππάς ή ο κύριος Βαξεβάνης;

Καλογρίτσας: Ο Παππάς. Για τις χρηματοδοτήσεις. Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γι' αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα.

Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας φέρεται να είπε:

Πλεύρης: Εκτός από Κοντομηνά και Μαρινάκη συναντήσατε κι αλλά πρόσωπα κατ’ εντολη Νίκου Παππά;

Καλογρίτσας: Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες... Μου είπε ο Μαρινακης πως «ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νικο για το θέμα». Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη. Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου.

Πλεύρης: Άρα η όποια συνεννόηση με τον κύριο Μαρινάκη έγινε μεταξύ Μαρινάκη και Παππά κι εσείς εκτελούσατε απλά εντολές;

Καλογρίτσας: Σας το είπα. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομά μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία, όταν δεν υπήρξε.

ΝΔ: Ερωτήματα για την σχέση Παππά - Αρτεμίου - Documento

Ερωτήματα για τον ρόλο του γνωστού δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου στην δημιουργία του Syriza Channel και για την διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που φαίνεται να κατέληξαν στο «Documento» απευθύνει η ΝΔ, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις Καλογρίτσα στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά.

«Από το 2017 βουλευτές της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή για την προέλευση των χρημάτων της εφημερίδας Documento. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ φυσικά σιωπούσε»
αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, για να προσθέσει: «Ο κ. Καλογρίτσας, στη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή, ανέφερε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία “Syriza Channel”, τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ-εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας Documento, η οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κ. Καλογρίτσας έπαιρνε εντολές μόνο από τον κ. Παππά και όταν διαφώνησε για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του “Syriza press” σε βάρος συζύγων πολιτικών αντιπάλων του επιβλήθηκε να αποχωρήσει λαμβάνοντας απειλητικά μηνύματα από τον κ. Παππά, όπως ο ίδιος επικαλέστηκε».

Παράλληλα, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα με βάση τα ευρήματα της Προανακριτικής: «Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ; Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης; Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel; Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα; Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάθεση Καλογρίτσα χαρίζει γέλιο

Από την άλλη πλευρά, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα «χαρίζουν άφθονο γέλιο».

«Η σημερινή κατάθεση Καλογρίτσα στην Προανακριτική χάρισε για μια ακόμα φορά άφθονο γέλιο και νέες αντιφάσεις. Ο μάρτυρας οδήγησε τον πρόεδρο της Επιτροπής στο σημείο να του δείξει τη μήνυση που ο ίδιος ο Καλογρίτσας έχει καταθέσει (εναντίον της CCC) και στην οποία στηρίχθηκε -υπενθυμίζεται- η σύσταση της προανακριτικής.

ΤΖΑΚΡΗ: «Να σας διαβάσω από τη σελίδα 23 της έγκλησής σας...»

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: «Δεν την έγραψα εγώ την έγκληση, ο Τοξότης (σ.σ.: συμφερόντων Καλογρίτσα) την έγραψε. Τι σχέση έχω εγώ με τον Τοξότη; Δεν θυμάμαι τι λέει η μήνυση».

ΚΕΛΕΤΣΗΣ: «Πάρτε τη μήνυση που κάνατε και διαβάστε την...»

Κατά τα άλλα, ο κ. Καλογρίτσας έκαψε και πάλι το σενάριο περί «μπροστινού», παραδεχόμενος ότι έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για να κατέβει στον διαγωνισμό.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η οικογένειά μου έβαλε σε αυτή τη δουλειά πολλές δεκάδες εκατομμύρια».

Κορυφαία στιγμή, όμως, της κατάθεσης Καλογρίτσα ήταν όταν ομολόγησε στεγνά ότι τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής κατέληξαν στην εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

ΤΖΑΚΡΗ: «Χρωστάτε 3 εκατ. ευρώ (σ.σ.: στους Χούρι)».

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν γυρνάω πίσω λεφτά».

Ευχαριστούμε, τέλος, τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής, κ. Σταύρο Κελέτση που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καλογρίτσα να θυμηθεί τη μήνυσή του…»
αναφέρουν χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προανακριτική: Νέα SMS με τον Παππά αποκάλυψε ο Καλογρίτσας"

WSJ: Διέρρευσε από εργαστήριο ο κορονοϊός; Ερευνητές στην Ουχάν είχαν συμπτώματα από τον Νοέμβριο του 2019!

Τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19, ανέφερε σε χθεσινό της άρθρο η Wall Street Journal επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή -που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της covid-19.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί «να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας στην οποία «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Ουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται «να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της covid-19 και ζήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Χθες Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε ότι η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», απάντησε το κινεζικό υπουργείο όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ. «Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;», διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι υποπτεύεται πως ο νέος κορονοϊός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι χθες εξέφρασε αμφιβολίες, ζητώντας μία ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του ιού κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στο PolitFact ένα ζήτημα για το οποίο έχουν θέσει πολλά ερωτήματα ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων αλλά και ο Λευκός Οίκος τόσο επί Ντόναλντ Τραμπ όσο και επί Τζο Μπάιντεν.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση της Κέιτι Σάντερς του PolitiFact για την προέλευση του ιού «Δεν είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό (σ.σ φυσική προέλευση του ιού), νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι συνέβη στην Κίνα μέχρι να ανακαλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συνέβη», σημείωσε ο Φάουτσι.

«Σίγουρα, οι άνθρωποι που διερεύνησαν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο ιός εμφανίστηκε σε ζώα και πέρασε στον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να ανακαλύψουμε», συνέχισε ο Φάουτσι. «Τάσσομαι κατηγορηματικά υπέρ μίας έρευνας, που θα ανακαλύψει την προέλευση του ιού», υπογράμμισε ο Αμερικανός επιστήμονας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Διέρρευσε από εργαστήριο ο κορονοϊός; Ερευνητές στην Ουχάν είχαν συμπτώματα από τον Νοέμβριο του 2019!"

Σφραγίζουν ξανά το θέατρο «Εμπρός» - Αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το σημείο

Έξω από το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο" ΕΜΠΡΟΣ" βρίσκονται αυτή την ώρα συνεργεία του Δήμου και αστυνομικές δυνάμεις όπου τοποθετούν σίδερα και τσιμεντόλιθους στα παράθυρα και σιδερένιες πλάκες στις εισόδους του κτιρίου προκειμένου να μην μπορεί να μπει κανείς στο εσωτερικό του.

Μάλιστα, το Σάββατο το βράδυ δεκάδες πολίτες είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα του χώρου και πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις. Μετά την προχθεσινή συγκέντρωση τους η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα η αστυνομία αρχικώς παρενέβη και περιφρούρησε το θέατρο ενώ γύρω στις 7 το πρωί ξεκίνησε εκ νέου οικοδόμηση της εξωτερικής του πλευρά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σφραγίζουν ξανά το θέατρο «Εμπρός» - Αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το σημείο"

Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο από τον ΕΦΕΤ, βρέθηκε σαλμονέλα

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με τα στοιχεία: ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ 1κιλ. ΚΤΨ., με ημερομηνία κατάψυξης 10/03/2021 και ανάλωσης 01/09/2022, που παράγεται από την εταιρεία «ΦΛΩΡΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Κ. και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του Ε.Φ.Ε.Τ., διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο από τον ΕΦΕΤ, βρέθηκε σαλμονέλα"

Φθιώτιδα – Κορονοϊός: Έχασε τη μάχη ακόμα μία ασθενής – 21 νεκροί μέσα σε 24 μέρες στη Λαμία

Με την απώλεια μιας ακόμη γυναίκας από κορονοϊό, ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Λαμίας η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Γενικότερα όμως το Σαββατοκύριακο 22-23 Μαΐου ήταν δύσκολο και επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον επικίνδυνο ιό, αλλά είναι εδώ και προκαλεί πολύ πόνο σε συμπολίτες μας.

Ο τελευταίος θάνατος καταγράφηκε στο Πέτρινο κτίριο και αφορά 85χρονη Λαμιώτισσα. Θυμίζουμε ότι το Σάββατο είχαμε, στη ΜΕΘ αυτή τη φορά, το θάνατο μίας ακόμη γυναίκας 63 ετών επίσης από περιοχή της Λαμίας και έτσι φτάσαμε στις 120 απώλειες από την αρχή της πανδημίας.

Μάλιστα οι 21 θάνατοι έχουν σημειωθεί μέσα στις 24 ημέρες του Μαΐου και πολύ φοβόμαστε μην ξεπεράσει και τους 23 που είχαμε μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, το χειρότερο είναι βέβαια το γεγονός ότι έχουμε και 12 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κορωνοϊού με το πιο παλιό περιστατικό να νοσηλεύεται εκεί από την 1η Μαΐου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φθιώτιδα – Κορονοϊός: Έχασε τη μάχη ακόμα μία ασθενής – 21 νεκροί μέσα σε 24 μέρες στη Λαμία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news