facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Αναστέλλονται για έναν μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας-Τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα επιστραφούν

Αναστέλλονται για έναν μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους, θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν. Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, κατ' εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από τον e-ΕΦΚΑ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστέλλονται για έναν μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας-Τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα επιστραφούν"

Κύπρος: Καταγράφηκαν 68 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Δεν σημειώθηκε θάνατος

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 68 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 357.

Παράλληλα, 95 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 35 σε σοβαρή κατάσταση. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 72.159.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Καταγράφηκαν 68 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Δεν σημειώθηκε θάνατος"

Τσαβούσογλου στην Αθήνα: Η αλλαγή στο πρόγραμμα του και στο βάθος η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης άλλαξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, την ερχόμενη Κυριακή (30.05.2021) και τη Δευτέρα 31 Μαΐου. 

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά. Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να αρχίσει το ταξίδι του από τη Θράκη και στη συνέχεια να μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, και τον Πρωθυπουργό.  

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, φαίνεται πως προετοιμάζεται το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, η οποία μπορεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου στην Αθήνα: Η αλλαγή στο πρόγραμμα του και στο βάθος η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη"

Λευκορωσία: Το Μινσκ κατηγορεί τη Γαλλία για «αεροπειρατεία»

Η Λευκορωσία κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία για «αεροπειρατεία» επειδή αρνήθηκε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε ένα αεροσκάφος της κρατικής λευκορωσικής εταιρείας Belavia που εκτελούσε πτήση από το Μινσκ για τη Βαρκελώνη, αναγκάζοντάς το να γυρίσει πίσω.

«Είναι ένα απολύτως σκανδαλώδες γεγονός, είναι μια ανήθικη ενέργεια. Ειλικρινά, πρόκειται για αεροπειρατεία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Ανατόλι Γκλαζ.

Στο μεταξύ, μια πτήση της Air France από το Παρίσι για τη Μόσχα «αναβλήθηκε» για λόγους που συνδέονται με την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία.

Η Air France ανέφερε ότι ανέβαλε για αύριο Πέμπτη την εκτέλεση της πτήσης AF1154 για λόγους που συνδέονται με την αποφυγή του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, διότι «θα χρειαζόταν μια νέα έγκριση εκ μέρους των ρωσικών αρχών για την είσοδο στο ρωσικό έδαφος».

Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 10.20 το πρωί από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, με προορισμό το Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκορωσία: Το Μινσκ κατηγορεί τη Γαλλία για «αεροπειρατεία»"

Η ΥΠΑ διαψεύδει ότι οι αρχές είχαν πληροφορίες για απειλή στην πτήση της Ryanair

Παντελώς ψευδείς, ανυπόστατες και απολύτως παραπλανητικές χαρακτηρίζει τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ενημέρωση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ή των Ελληνικών Αρχών σχετικά με την ύπαρξη πάσης φύσεως απειλής στην πτήση της Ryanair, που τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η ΥΠΑ σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει ότι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί της δήθεν ενημέρωσης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ή των Ελληνικών Αρχών για την ύπαρξη πάσης φύσεως απειλής στην πτήση της RYANAIR, είναι παντελώς ψευδείς, ανυπόστατες και απολύτως παραπλανητικές.

Ειδικότερα για το συμβάν της εν λόγω πτήσης της RYANAIR, τα πραγματικά γεγονότα είναι:

– Έλαβαν χώρα όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι ασφαλείας ήτοι, επιβατών, χειραποσκευών και αποσκευών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο πρόγραμμα ασφάλειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και δεν υπήρξε καμιά ένδειξη εντοπισμού κάποιου προβλήματος.

– Όλες οι διαδικασίες ασφαλείας εξελίχθησαν φυσιολογικά και το α/φ αναχώρησε για τον προορισμό στις 10:15 πμ. Για όσο δε χρονικό διάστημα ήταν στο ελληνικό FIR δεν υπήρξε καμία αναφορά σε θέμα απειλής από το πλήρωμα, καθώς και από κανένα άλλο άτομο ή φορέα.

– Ουδεμία ενημέρωση – πληροφορία ή ένδειξη δεν υπήρξε προς τις Υπηρεσίες των ΥΠΑ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής του ΔΑΑ από Φυσικό Πρόσωπο ή Υπηρεσία, για ύπαρξη απειλής στη συγκεκριμένη πτήση FR4978 ATH προς VNO στις 23-05-21.

– Η όποια σχετική πληροφόρηση περιήλθε σε όλες τις ανωτέρω υπηρεσίες,  μέσω των ΜΜΕ και του Διαδικτύου, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΥΠΑ διαψεύδει ότι οι αρχές είχαν πληροφορίες για απειλή στην πτήση της Ryanair"

Ερευνώνται δύο ύποπτα περιστατικά μετά τον εμβολιασμό με Pfizer: Νεκρός 52χρονος - Νοσηλεύεται 60χρονος

Οι Αρχές ερευνούν δύο περιστατικά που συνέβησαν μετά τον εμβολιασμό με Pfizer, πρόκειται για την περίπτωση ενός 52χρονου που έχασε τη ζωή του και ενός ακόμη άνδρα που υπέστη κολπική μαρμαρυγή. 

Ο 52χρονος, από την Ιεράπετρα της Κρήτης υπέστη ανακοπή καρδιάς μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του και άφησε την τελευταία του πνοή ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά άνδρα 60 ετών από την Ξάνθη που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και υπέστη σήμερα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής και η περίπτωσή του επίσης εξετάζεται.

Οι αρμόδιες Αρχές υποστηρίζουν πως όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο τα περιστατικά σχετίζονται.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνώνται δύο ύποπτα περιστατικά μετά τον εμβολιασμό με Pfizer: Νεκρός 52χρονος - Νοσηλεύεται 60χρονος"

Λευκορωσικό αεροσκάφος γύρισε στο Μινσκ μετά το απαγορευτικό να μπει στον γαλλικό εναέριο χώρο

Ένα λευκορωσικό επιβατικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Μινσκ με προορισμό τη Βαρκελώνη επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σύμφωνα με δεδομένα του εξειδικευμένου ιστοτόπου παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, αφού η Πολωνία ενημέρωσε ότι μπορεί να μην του επιτρεπόταν να μπει στον εναέριο χώρο της Γαλλίας.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν οδηγίες στις υπηρεσίες τους να προτείνουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και να βρουν έναν τρόπο για να απαγορευτεί στις λευκορωσικές αεροπορικές εταιρίες να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Η πτήση 2869 της κρατικής εταιρείας Belavia της Λευκορωσίας ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στη Βαρκελώνη σήμερα το απόγευμα, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ο πιλότος έλαβε πληροφορίες από εμάς ότι ο γαλλικός εναέριος χώρος είναι κλειστός (…) και ίσως να είχε πρόβλημα να μπει», είπε ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Πολωνίας, ο Πάβελ Λουκασίεβιτς.

Η Belavia δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί είπε ότι το Παρίσι ήρε την άδεια της Belavia να πετά πάνω από τον εναέριο χώρο της. Η λευκορωσική εταιρεία ανέφερε επίσης ότι της έχει απαγορευτεί να πετά στη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Τσεχία και την Ουκρανία. Η Πολωνία επί του παρόντος επιτρέπει τις πτήσεις της Belavia. Μια πτήση από το Μινσκ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρσοβίας το μεσημέρι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκορωσικό αεροσκάφος γύρισε στο Μινσκ μετά το απαγορευτικό να μπει στον γαλλικό εναέριο χώρο"

Τελεσίγραφο Μπάιντεν: Θέλει μέσα σε 90 μέρες το πόρισμα για την προέλευση του κορονοϊού

Να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν στην αιτία για την προέλευση του νέου κορονοϊού και να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν, της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορονοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

«Βόμβα» Φάουτσι: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το εργαστήριο στην Γουχάν για έρευνα για τον κορονοϊό

Και όλα αυτά την ώρα που έχει προκληθεί σάλος από τις αποκαλύψεις του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Αντονι Φάουτσι ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το εργαστήριο στην Γουχάν για έρευνα για τον κορονοϊό. 

Συγκεκριμένα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας αποκάλυψε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, για να μελετηθούν αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Το σχόλιο του Αντονι Φάουτσι έγινε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και σε απάντηση Ρεπουμπλικανού βουλευτή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Μπάιντεν: Θέλει μέσα σε 90 μέρες το πόρισμα για την προέλευση του κορονοϊού"

Η νέα ΚΥΑ για το υποχρεωτικό ένα self test για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.32209 – ΦΕΚ τεύχος Β 2192 /26.5.2021
Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ -ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ -ΥΓΕΙΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ -ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ -ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται: α) σε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, β) στους/ στις ωφελούμενους/ες των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (Κ.Κ.Π.Π.), συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Άρθρο 2
Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας, είναι υποχρεωτικός για τα πρόσωπα του άρθρου 1, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας ή να προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή να παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας.

2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας κατά την οποία τα πρόσωπα του άρθρου 1 προσέρχονται στον χώρο εργασίας.

Σε περίπτωση που τα πρόσωπα του άρθρου 1 καλούνται να παραστούν εκτάκτως στον χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Άρθρο 3
Διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων

1. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) καθώς και κάθε αρμόδιο Υπουργείο ή φορέας αποστέλλει στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα στοιχεία των προσώπων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστική δοκιμασία ελέγχου, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων που έχουν καταχωρηθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και των φυσικών προσώπων που διατηρούν ατομική επιχείρηση και έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Φορολογουμένων της Α.Α.Δ.Ε.. Αν υπάρχει μεταβολή των στοιχείων αυτών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Α.Α.Δ.Ε. καθώς και κάθε αρμόδιο Υπουργείο ή φορέας τα αποστέλλουν επικαιροποιημένα στην αρχή κάθε εβδομάδας στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ και στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.. Ειδικά για τους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις μεταβολών συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις νέων προσλήψεων, λύσεων ή λήξεων συμβάσεων εργασίας, ειδικών περιπτώσεων της παρ. 2 του άρθρου 4 και πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία των μεταβολών αυτών που έχουν καταχωρηθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Η απαιτούμενη ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων διενεργείται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137) με σκοπό τον προσδιορισμό των προσώπων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστική δοκιμασία ελέγχου και τη διανομή του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) σε αυτούς.

2. Μετά από την ταυτοποίηση της παρ. 1, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγική λειτουργία του συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων διανομής και διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 και ηλεκτρονικής καταγραφής των δικαιούμενων αυτών, ενημερώνει το ανωτέρω σύστημα.

Άρθρο 4
Διαδικασία για τις περιπτώσεις νέων προσλήψεων και άλλες ειδικές περιπτώσεις απασχόλησης εργαζομένων

1. Εργαζόμενοι/ες, οι οποίοι/ες προσλαμβάνονται μετά από την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ των στοιχείων των προσώπων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστική δοκιμασία ελέγχου εργαζομένων ή των μεταβολών αυτών, είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται, πριν προσέλθουν για πρώτη φορά στον τόπο εργασίας, αποκλειστικά σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή, δωρεάν, είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του εργοδότη τους, μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.

2. Εργαζόμενοι/ες, οι οποίοι/ες δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, διότι ανήκουν είτε σε ειδικές περιπτώσεις απασχολουμένων, όπως οι περιπτώσεις εργαζόμενων μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης, είτε προσλήψεων εκτός του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, όπως οι περιπτώσεις πρόσληψης με χειρογραφική διαδικασία, μεταβίβασης επιχείρησης και γνήσιου δανεισμού εργαζομένων και προωθητών πωλήσεων, είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται αποκλειστικά σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή, δωρεάν, είτε σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση του εργοδότη τους, μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.

Άρθρο 5
Διαδικασία προμήθειας και διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 -Δήλωση του αποτελέσματος

1. Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και  Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.

2. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

3. Οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι ωφελούμενοι/ες των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (Κ.Κ.Π.Π.), συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος self test για εργαζόμενους», εισέρχονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 Tests στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID – 19 Test (Self/Rapid/PCR)», σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Α που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

4. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, η οποία αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση των προσώπων του άρθρου 1 στον χώρο εργασίας.

5. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα του άρθρου 1 εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ή σε ιδιωτική δομή της επιλογής τους με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική τους. Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και εφαρμόζεται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 (Α’ 177).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ..

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση των προσώπων του άρθρου 1 στον χώρο εργασίας.

Τα πρόσωπα του άρθρου 1 δηλώνουν υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 Tests του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων Καταγραφής Αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα Self Test», κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Β που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

6. Σε κάθε περίπτωση, αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, δωρεάν, είτε σε ιδιωτική δομή η οποία γίνεται με επιβάρυνσή του εργοδότη τους ή δική τους. Τα πρόσωπα του άρθρου 1 υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, κατά περίπτωση σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων Α και Β, που προσαρτώνται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της. Η διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου του πρώτου εδαφίου γίνεται μία (1) φορά την εβδομάδα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια ή ιδιωτική δομή εξέτασης με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε και τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να προσέλθουν στον τόπο εργασίας για να παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, τα πρόσωπα του άρθρου 1 τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζεται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 (Α’ 177).

7. Στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid -19 Tests του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, όπου γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) των εργαζομένων, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο στον/στους ενεργό/ούς εργοδότη/ες που θα δηλώσουν οι εργαζόμενοι/ες. Ο εργοδότης δικαιούται να λαμβάνει γνώση των δηλώσεων των εργαζομένων σύμφωνα με την περ. θ της παρ. 2 του άρθρου 9 του Γ.Κ.Π.Δ.

8. Η αυθεντικοποίηση και η έκδοση και διαχείριση των ανωτέρω εγγράφων μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης γίνονται σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 29 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Άρθρο 6

Συνέπειες της μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου από τα υπόχρεα πρόσωπα

1. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο/η με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός/η είτε α) δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε β) έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ακολουθώντας τη διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος του άρθρου 5.

2. Σε περίπτωση που εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 2, 4 και 5, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του/ης για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ ης εργαζόμενου/ης.

3. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη εκπλήρωσής τους, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 2, 4 και 5 και στις παρ. 1 και 2 του παρόντος.

4. Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:

α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19,

β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,

γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ.

5. Τα επιβαλλόμενα, ως άνω, πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974) στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Άρθρο 7
Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1. Για τους σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 5, η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι Αυτοτελώς Υπεύθυνοι Επεξεργασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137). Κατά την επεξεργασία των δεδομένων λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια αυτών.

2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται και αφορούν στα πρόσωπα που υπάγονται σύμφωνα με το άρθρο 1 στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας.

3. Τα προσωπικά δεδομένα τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία είναι τα ακόλουθα: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), στ) Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ζ) προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.), η) Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), θ) ημερομηνία διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου ι) αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου, και ια) ημερομηνία δήλωσης.

4. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η υποχρεωτική καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης των προσώπων του άρθρου 1 από κορωνοϊό COVID-19, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48) και σύμφωνα με τα άρθρα 46 του ν. 4790/2021 και 27 του ν. 4792/2021 (Α’ 54).

Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις

1. Για την εβδομάδα από 24.5.2021 έως 30.5.2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας κατά την οποία τα πρόσωπα του άρθρου 1 προσέρχονται στον χώρο εργασίας και τα πρόσωπα του άρθρου 1 μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 έως 30.5.2021.

2. Έως τις 29.5.2021 στα πρόσωπα του άρθρου 1 διανέμονται δύο (2) δωρεάν αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες ελέγχου (self test), μία για την εβδομάδα από 24.5.2021 έως 30.5.2021 και μία για την εβδομάδα από 31.5.2021 έως 6.6.2021.

3. Προμήθεια δωρεάν αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου (self test), σύμφωνα με την παρ. 2, δικαιούνται όλα τα πρόσωπα του άρθρου 1, ανεξαρτήτως της προϋποθέσεως παροχής εργασίας με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, καθώς και οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, που διατηρούν ατομική επιχείρηση ή εταιρεία, είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, χωρίς υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και χωρίς οιασδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια, εφόσον κατά το χρονικό διάστημα έως 6.6.2021 δεν παρασχεθεί εργασία με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας.

Άρθρο 9
Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργούνται:

α) η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.24525/18.4.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β’ 1588),

β) η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.28501/7.5.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ Γ.Π.οικ.24525/18.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β’ 1588)» (Β’ 1871) και

γ) η υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30310/14.5.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικρατείας «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.24525/18.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β’ 1588)», όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.28501/7.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1871)» (Β’ 2016).

Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

odigostoupoliti

Διαβάστε Περισσότερα » "Η νέα ΚΥΑ για το υποχρεωτικό ένα self test για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα"

Προκαλεί και πάλι ο Τσελίκ: Μίλησε για «τουρκόπουλα» και «τουρκική μειονότητα στη Θράκη»

Νέα προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP. Πιο συγκεκριμένα ο Τσελίκ μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και χαρακτήρισε τα παιδιά με τα οποία συνομίλησε μέσω βιντεοκλήσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τουρκόπουλα».

«Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκάλεσε τα τουρκόπουλα, ελληνόπουλα στη συνάντηση με τους δασκάλους του δημοτικού ήταν μία δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται. Πρόκειται για επίθεση στην τουρκική ταυτότητα. Τον 21ο αιώνα, αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούμε στην Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα συνέχισε τις προκλήσεις αναφερόμενος στο Κυπριακό. «Οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας έχουν ξεκάθαρα και σαφέστατα δηλώσει ότι αυτός ο φαύλος κύκλος έχει τελειώσει με τα βήματα που έχουν κάνει στα Βαρώσια. Η πολιτική δεν θα βασίζεται πλέον στα όνειρα των Ελλήνων στην Κύπρο, αλλά στις πραγματικότητες του νησιού», υποστήριξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί και πάλι ο Τσελίκ: Μίλησε για «τουρκόπουλα» και «τουρκική μειονότητα στη Θράκη»"

Ο EMA ερευνά τον θάνατο Βελγίδας μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα, ότι εξετάζει τον θάνατο μιας Βελγίδας, η οποία υπέστη θρομβοεμβολή, με χαμηλά αιμοπετάλια, αφού της χορηγήθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19.

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά θανάτου μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος. Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι ζήτησε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να κάνει μια σειρά επιπρόσθετων μελετών, που θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί, αν υπάρχει κάποια σύνδεση του εμβολίου με τη σπάνια εμφάνιση του συνδρόμου TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επανεξετάσει την περίπτωση της Βελγίδας και άλλες αναφορές περί θρομβώσεων σε συνεργασία με τις βελγικές και τις σλοβενικές ιατρικές υπηρεσίες. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο, για ποιον λόγο εμπλέκονται στην έρευνα οι αρχές της Σλοβενίας, ούτε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο EMA ερευνά τον θάνατο Βελγίδας μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ψήνονται» για το εμβόλιο – Προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη

Μια μεγάλη δημοσκόπηση με ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης, 26.05.2021, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis εστιάζει τόσο στα ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό και το εμβόλιο, όσο και στα αμιγώς πολιτικά, ενώ δεν λείπουν και ερωτήσεις που δείχνουν τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για τους… ξένους ηγέτες.

Ο… δύσκολος Μάρτιος για την κυβέρνηση

Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας, παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σε βάθος πενταμήνου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο Μάρτιος ήταν ο δυσκολότερος μήνας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν Γενάρη και Φλεβάρη οι «θετικές ψήφοι» ήταν περισσότερες.

Η απάντηση «προς τη λάθος κατεύθυνση» συγκεντρώνει ποσοστό 56% τον συγκεκριμένο μήνα. Ήταν ο μήνας με τα θλιβερά γεγονότα αστυνομικής βίας στην Νέα Σμύρνη, αλλά και η εποχή του… βαθέος lockdown με αυστηρότατους περιορισμούς.

Τον Απρίλιο, το «ισοζύγιο» ήταν οριακά αρνητικό για την κυβέρνηση, ενώ τον Μάιο η κατάσταση εξομαλύνθηκε, με την απάντηση «προς τη σωστή κατεύθυνση» να υπερτερεί -επίσης οριακά- με 46% έναντι ποσοστού 44% όσων έβλεπαν τα πράγματα… σκούρα.

δημοσκόπηση

Πανδημία και οικονομία τα σοβαρότερα «αγκάθια»

Σε ό, τι αφορά την ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ο κορονοϊός και η οικονομία βγήκαν… πρωταθλητές, με την επόμενη κάρτα να δείχνει τα αποτελέσματα για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Τον Απρίλιο, η πανδημία συγκέντρωνε το 49% των απαντήσεων, το οποίο έγινε 33% τον Μάιο. Η οικονομία, από την άλλη, αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» της ανησυχίας τον Μάιο με 31%, ενώ τον Απρίλιο είχε ποσοστό 27%.

Ανεργία, πολιτικό σύστημα και εξωτερική πολιτική ήταν τα υπόλοιπα προβλήματα που ανησύχησαν τους ερωτηθέντες.

δημοσκόπηση

Φως… στο τούνελ του κορονοϊού

Στην επόμενη ερώτηση «αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας» με την πανδημία, βλέπουμε πως η αισιοδοξία εκτινάχθηκε τον Μάιο, με τους εμβολιασμούς να παίζουν σίγουρα το ρόλο τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 63% δήλωσε αισιόδοξο τον συγκεκριμένο μήνα, έναντι του 29%, ενώ ο «δύσκολος» Μάρτιος φαίνεται και εδώ, με τους αισιόδοξους να αποτελούν το 47% της πίτας και τους απαισιόδοξους το 45%.

Δείτε την κάρτα

δημοσκόπηση

Φάκελος εμβολιασμός

Ο… λυτρωτικός -για την κυβέρνηση- Μάιος, επανέρχεται στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η πλειοψηφία δήλωνε πως δεν είναι ικανοποιημένη με το «πρόγραμμα Ελευθερία», μια εικόνα που άλλαξε άρδην τον Μάιο, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο και λίγο πάνω από έναν στους τρεις (34%) να μην είναι ικανοποιημένο.

δημοσκόπηση

Πόσοι εμβολιάστηκαν;

Στην κάρτα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς ανά ηλικία, βλέπουμε τους 65 ετών και άνω να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» με ποσοστό 76% και τα υπόλοιπα ποσοστά κινούνται «κλιμακωτά» όσο κατεβαίνουν οι ηλικίες.

Βέβαια τα ραντεβού για τις νεότερες ηλικίες δεν είχαν ανοίξει μέχρι πρότινος, συνεπώς είναι λογικό οι νεότεροι να εμφανίζονται πιο χαμηλά στην «κατάταξη» των εμβολιασμένων.

δημοσκόπηση

Πόσοι θέλουν να εμβολιαστούν;

Ξεκάθαρο «ναι» στην ερώτηση αυτή, καθώς το 67% δηλώνει πως θα εμβολιαστεί, με σχεδόν έναν στους τέσσερις (23%) να δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο.

Ένας στους δέκα εμφανίζεται αναποφάσιστος, ενώ και εδώ φαίνεται πως όσο οδεύαμε προς τον Μάιο, τόσο αυξάνονταν το ποσοστό εκείνων που έβλεπαν με θετικό μάτι το «τσίμπημα» και αντιστοίχως έπεφτε το ποσοστό των αρνητικά διακείμενων.

Δείτε την κάρτα

δημοσκόπηση

Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

Στο… πολιτικό κομμάτι, η δημοσκόπηση βγάζει νικητή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 46%.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 16%.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει το 2%, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 1%, όσο και η Φώφη Γεννηματά, αλλά και η απάντηση… άλλος.

Ο «κανένας» έρχεται δεύτερος, δηλαδή πάνω και από τον Αλέξη Τσίπρα (!) με ποσοστό 24%, ενώ ένα 7% απαντά δεν ξέρω / δεν απαντώ.

Στην ίδια κάρτα, ο… μαύρος Μάρτιος επιστρέφει, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωνε το χαμηλότερο ποσοστό του πενταμήνου, ενώ τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες είχε μια σταθερή παρουσία μεταξύ 44 % και 46%.

Τον ίδιο μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας «έπιασε» το καλύτερό του ποσοστό, με 17%, ενώ τους υπόλοιπους κινούνταν σταθερά από το 14% έως και το 16%.

Δείτε την κάρτα

Μπροστά με 13,9 μονάδες η Νέα Δημοκρατία

Και φτάνουμε στο… ζουμί της -κάθε- δημοσκόπησης, την πρόθεση ψήφου. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 20,1% δηλαδή η διαφορά είναι της τάξεως των 13,9 μονάδων.

Η ΝΔ «τσίμπησε» μισή μονάδα σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης «τσίμπησε» 0,8%.

Αναλυτικά:

ΝΔ: 34%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,1%

ΚΙΝΑΛ: 6%

ΚΚΕ: 5,3%

Ελληνική Λύση: 4%

ΜέΡΑ 25: 4,7%

Έλληνες για την πατρίδα: 1,4%.

Αδιευκρίνιστη ψήφος: 9,7%.

Φάκελος διερευνητικές με την Τουρκία

Στην ερώτηση για το ποια στάση πρέπει να κρατήσει η χώρα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, το 60% λέει «να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά», ενώ ένα 20% λέει «να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η πλευρά της Τουρκίας».

Το 17% θέλει «να μην κάνουμε καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία».

Πώς… βλέπουμε τον Τζο Μπάιντεν

Σε ό, τι αφορά τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το 71% των ερωτηθέντων απαντά πως είναι «πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας», ενώ ένας στους 10 θεωρεί πως ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι «πιο κοντά στις θέσεις της Τουρκίας».

Μόλις ένα 5% θεωρεί πως ο ένοικος του Οβάλ Γραφείου κρατά ίσες αποστάσεις…

Ψηφίζει… Μακρόν ο Έλληνας!

Σε μια ερώτηση όχι και τόσο συνηθισμένη σε μια δημοσκόπηση, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τους ξένους ηγέτες, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει την πρωτιά στις προτιμήσεις με το εντυπωσιακό 79%.

Ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν με το -επίσης εντυπωσιακό για Αμερικανό Πρόεδρο- 75%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με 53%. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχασε 10 μονάδες σε σχέση με το 2018, ενώ αντιθέτως ο Μακρόν κέρδισε 25 μονάδες (!) κάτι που οφείλεται τόσο στην στάση που κράτησε το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Τουρκία, όσο και στην διαχρονική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ με 30%, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται τελευταία με 23%, ποσοστό μάλιστα χειρότερο από το 2018 (σ.σ. τότε ήταν 35%).

mega

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ψήνονται» για το εμβόλιο – Προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη"

Μητσοτάκης για ψήφο ομογενών: Το μικρόψυχο, κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ θέτει βέτο στην άρση των περιορισμών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών το οποίο απορρίφθηκε από τη Βουλή. Προκειμένου να το εγκρίνει η Oλομέλεια απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία 2/3, 200 δηλαδή βουλευτές, ωστόσο υπερψηφίστηκε από τους 190 της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, και της Ελληνικής Λύσης. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση» και σημειώνει:

«Σήμερα, δυστυχώς η χώρα έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο παραμονής τους. Το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία. Και έτσι και πάλι, η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μία εθνική αναγκαιότητα» τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρει ότι με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, είχε ήδη γίνει ένα σοβαρό βήμα. «Προ 15 μηνών, για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα κόμματα της Βουλής συμφώνησαν να διευκολυνθούν, επιτέλους, οι απόδημοι να ψηφίζουν από όπου βρίσκονται. Για να υπάρξει, όμως, συναπόφαση όλων των δυνάμεων, η κυβέρνηση δέχτηκε, τότε, να τεθούν οι προϋποθέσεις της διετούς παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και οι άνω των 30 ετών να είναι φορολογικά ενήμεροι» αναφέρει και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν προέταξε κανέναν όρο. Αυτοί ήταν απαίτηση της αντιπολίτευσης. Υποχώρησε, όμως, στο όνομα της συναίνεσης για τον υπέρτερο σκοπό».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει την δήλωσή του στη βουλή σύμφωνα με την οποία είχε πει: «Δεν είναι η ιδανική, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Διαφορετικά το μείζον θα υποτασσόταν στο έλασσον. Και αντί για ένα σημαντικό βήμα από την καθήλωση, θα υποχωρούσαμε δύο βήματα στο όνομα ενός άλματος που δεν θα γινόταν ποτέ».

Επιπλέον αναφέρει ότι μεσολάβησαν δηλώσεις εναντίον των περιορισμών -και μάλιστα όπως σημειώνει, από την αρμόδια για τον απόδημο Ελληνισμό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ελπίζοντας, λοιπόν, ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η εθνική πρωτοβουλία, η κυβέρνηση κατέθεσε νέο νόμο για την απόλυτα ελεύθερη ψήφο των εκτός επικράτειας συμπατριωτών μας, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Με την προσδοκία ότι θα ψηφιζόταν κι αυτός από τα 2/3 των βουλευτών, ώστε να ισχύσει αμέσως» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός επίσης υπογραμμίζει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ξανά ψέματα, προσβάλλοντας όλους τους Έλληνες και πρώτα απ’ όλους όσους ζουν μακριά απ’ την πατρίδα: Αυτούς που μόχθησαν και πρόκοψαν με τη σκέψη σ’ αυτήν. Τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που την τιμούν στο εξωτερικό. Εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Αλλά και τους φοιτητές μας που σπουδάζουν για να επιστρέψουν. Όλους εκείνους, δηλαδή, που ανήκουν στη χώρα. Γι’ αυτό και τους ανήκει το δικαίωμα να έχουν λόγο γι’ αυτήν».

«Υπαναχωρώντας από όσα έλεγε, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε, σήμερα, την άρση των περιορισμών. Αυτήν που ζητούσαν εξαρχής και επίμονα οι απόδημοι. Έγινε έτσι ξανά η θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε μεν η κυβέρνηση, αλλά συμμερίστηκαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια, απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του. Ότι δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες. Και ότι είναι η μόνη παράταξη στον τόπο που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες» συμπληρώνει.

«Δεν αιφνιδιάζομαι, αλλά λυπάμαι για την εξέλιξη» τονίζει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο Ελληνισμός μένει οικουμενικός ακριβώς γιατί διατηρεί ακατάλυτους τους δεσμούς του με την εθνική εστία. «Και η συμμετοχή του στη δημόσια ζωή της χώρας αποτελεί πολύτιμη συνιστώσα της ίδιας της εξέλιξης της. Είναι λάθος, συνεπώς, με την αποκλειστική ευθύνη μιας πολιτικής δύναμης, η τεράστια συμβολή της παγκόσμιας ελληνικής ομογένειας να θυσιάζεται στο όνομα της εσωτερικής μικροκομματικής παθογένειας. Ιδίως, σε μία συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την συνολική ανάταξη της πατρίδας μας» αναφέρει.

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει «αφήνουμε πίσω την οπισθοδρόμηση, κοιτώντας μπροστά. Καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει δυναμικά σε τροχιά ανάκαμψης, θέλει δίπλα της όλα τα παιδιά της. Και οφείλει να τα τιμά χωρίς διακρίσεις και τεχνητά εμπόδια.

Γι΄αυτό, τώρα, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει» και προσθέτει «η κυβέρνηση θα κάνει το παν για την αξιοποίηση και τη διεύρυνσή τους. Ζητά, όμως, και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού. Ώστε ο τολμηρός δρόμος που άνοιξε και κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν, να μετατραπεί, τελικά, σε μεγάλη εθνική λεωφόρο».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για ψήφο ομογενών: Το μικρόψυχο, κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ θέτει βέτο στην άρση των περιορισμών"

Κύπρος: Σύσταση για αποφυγή του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 50 ετών

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου καλεί τα άτομα που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, να προχωρήσουν κανονικά με τη 2η δόση του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρουσίασαν μετά την 1η δόση οποιαδήποτε συμπτωματολογία σοβαρών παρενεργειών (σύνδρομο θρόμβωσης/θρομβοπενίας).

Επίσης η επιστημονική επιτροπή εισηγείται, κατά πλειοψηφία, τη σύσταση για προτίμηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω.

Το υπουργείο Υγείας υιοθετεί αυτή τη σύσταση και προτρέπει τους πολίτες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για τον εμβολιασμό τους και όχι AstraZeneca ή Johnson & Johnson.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα δεδομένα που προκύπτουν στην Κύπρο και διεθνώς, καθώς και τις οποιεσδήποτε νέες συστάσεις πιθανόν να προκύψουν από τον ΕΜΑ, και είναι σε ετοιμότητα να αξιολογεί σε τακτική βάση την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και κατ’ επέκταση του εμβολιαστικού πλάνου, και να λάβει όλες τις ενέργειες με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των πολιτών.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: Σύσταση για αποφυγή του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 50 ετών"

Καιρός αύριο: Αλλαγή σκηνικού – Σε ποιες περιοχές θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες


Αλλάζει ο καιρός αύριο Πέμπτη (27.05.2021), καθώς σε αρκετές περιοχές θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες.

Στη Μακεδονία από το μεσημέρι θα έχουμε τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις βόρειοι 4 με 6 μποφόρ, ενώ η  θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (27.05.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα το βράδυ θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι στη Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις τοπικά αυξημένες και το βράδυ σποραδικές βροχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις το απόγευμα στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος. Στα βόρεια από το απόγευμα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αλλαγή σκηνικού – Σε ποιες περιοχές θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες"

Κορωνοϊός: Από το Σάββατο τα ραντεβού για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια - Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca

Στην πορεία της πανδημίας και στις αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34 και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ηλικίες.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ανακοίνωσε, ωστόσο και επισήμως, πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας που σχετίζονται με το εμβόλιο, με έναν θάνατο. Τόνισε, επίσης, ότι το ρίσκο είναι ελάχιστο και γίνεται ακόμα μικρότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου.



Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει πέσει στα 1.775 την ήμερα, σαφώς κάτω από τα 2000.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον στα 37 έτη και συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες.

Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από το 4%.

Σε όλες τις περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση η μείωση των κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία».

Οι νοσηλευόμενοι είναι 3.047 και παρουσιάζουν σημαντική μείωση, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών, με μέσο όρο πλέον στις 244 την τελευταία εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς άνοιξε η πλατφόρμα για τους 35 - 39 ετών και έκλεισαν ήδη περισσότερα από 102.000 ραντεβού.

Το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:

«Από την έναρξη των εμβολιασμών, 27 Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις σε γυναίκες 36,44,47 και 61 και η μία σε άντρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε».

Συγκριτικά τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τους τελευταίους 2 μήνες 62 γυναίκες ηλικίας από 30 έως 42 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής για το AstraZeneca

Και συνέχισε:

«Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του ρίσκου θρόμβωσης/θρομβοπενίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση του εμβολιασμού ως έχει.

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Επίσης τα mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Όσον αφορά στη 2η δόση, συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. Στο ΗΒ σε 9 εκατ. δόσεις, μόλις πέντε περιπτώσεις».

Σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 1.500 κίτρινες κάρτες με παρενέργειες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Από το Σάββατο τα ραντεβού για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια - Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca"

Επιστρέφει η American Airlines στην Ελλάδα – Έως και τρεις πτήσεις την ημέρα

Αυτό το καλοκαίρι, η American Airlines είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα με έως και 3 πτήσεις ημερησίως, συνδέοντας την Αθήνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Με αρχή την 5η Ιουνίου, η American Airlines θα ξεκινήσει τη νέα καλοκαιρινή πτήση από την Αθήνα (ATH) προς τη Νέα Υόρκη (JFK) με αεροσκάφος Boeing 777-200. Η νέα αυτή πτήση αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό, ως τμήμα της Northeast Alliance μεταξύ των JetBlue και American. Η συνεργασία αυτή προσφέρει στους πελάτες ενισχυμένη διασυνδεσιμότητα και πρόσβαση στο πιο μεγάλο δίκτυο της Northeast.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, με πρώτη προτεραιότητά μας, όπως πάντοτε, την ασφάλεια των πελατών» δήλωσε ο Tom Lattig, Managing Director EMEA Sales, της American Airlines. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για ταξίδι μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Οι πελάτες μας είναι ενθουσιασμένοι που θα ξανασυναντηθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ή με την προοπτική να απολαύσουν το πολυαναμενόμενο ταξίδι των διακοπών τους στην Ελλάδα της Ιστορίας, ή ακόμα να ταξιδέψουν στα υπέροχα ελληνικά νησιά» πρόσθεσε.

Επίσης, ξεκινώντας στις 5 Ιουνίου, η American θα επαναφέρει την εποχική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Σικάγο (ORD), με αεροσκάφος Boeing 787-8, ενώ από τις 18 Αυγούστου, η εταιρεία ξεκινά πάλι τα θερινά δρομολόγια από την Αθήνα προς τη Φιλαδέλφεια (PHL), με αεροσκάφος Boeing 787-8.

Τζέφρι Πάιατ: Η αμερικανική ταξιδιωτική ζήτηση για την Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη

Η αμερικανική ταξιδιωτική ζήτηση για την Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη («American travel demand for Greece has skyrocketed») λόγω των θετικών μηνυμάτων που εκπέμπει η χώρα μας, όπως είναι η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, η προτεραιότητα που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση στον εμβολιασμό των κατοίκων στα νησιά και στους εργαζόμενους στον τουρισμό, καθώς και η θέσπιση αποτελεσματικών πρωτοκόλλων υγείας, ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στην εκδήλωση των Αμερικανικών Αερογραμμών (American Airlines) για τον εορτασμό της έναρξης των καθημερινών απευθείας πτήσεων από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια προς την Αθήνα, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως οι Αμερικανοί ανυπομονούν να ανακαλύψουν ένα μυστικό που όλοι όσοι ζούμε εδώ γνωρίζουμε: ότι τα κρυστάλλινα νερά και οι αφρώδεις παραλίες αυτής της χώρας, τα ορεινά μονοπάτια της, τα αρχαία μνημεία και τα μουσεία της και το σπάνιο και λαμπρό φως της είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στον «αριθμό-ρεκόρ εννέα ημερήσιων απευθείας πτήσεων από αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προς την Ελλάδα», επικρότησε τις προσπάθειες των αμερικανικών αερομεταφορέων, όπως της American Airlines, να αυξήσουν τις καθημερινές απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά τα εποχικά δρομολόγια από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια, την Ατλάντα και το Ντουλς, σύντομα θα εξελιχθούν σε μόνιμες πτήσεις όλο το χρόνο. «Αυτό είναι καλό και για τις δύο οικονομίες μας και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των λαών που είναι τόσο σημαντικοί για αυτήν τη διμερή σχέση» σημείωσε περαιτέρω.

Επίσης, υπογράμμισε πως η «προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία, που βασίστηκε στην επιστήμη, και τα έγκαιρα και συνεπή μηνύματά της σχετικά με το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα για τη βούληση της Ελλάδας να υποδεχτεί και πάλι Αμερικανούς επισκέπτες». Και είναι τιμή «για την ομάδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι έπειτα από έντονη προώθηση από την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της Ελλάδας που θέτει υψηλά πρότυπα για την ευρωπαϊκή απάντηση στον COVID 19» παρατήρησε.

Παράλληλα, ο Τζέφρι Πάιατ συνεχάρη τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, για την απόφασή του να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα και να συναντηθεί με στελέχη της American Airlines, της Delta και της United. Σημείωσε πως η επίσκεψη ήταν μια άλλη μεγάλη ένδειξη της εστίασης της ελληνικής κυβέρνησης στη συνεργασία με τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στις 545 παραλίες με γαλάζια σημαία, τους χιλιάδες ιστορικούς και πολιτιστικούς προορισμούς παγκόσμιας κλάσης, στη Θεσσαλονίκη, στο «όμορφο Καστελόριζο, το ανατολικότερο νησί της Ελλάδας και το πρώτο ελληνικό νησί που έχει εμβολιαστεί πλήρως», στις Κυκλάδες, στη Σάμο, τη Σκιάθο και την Κεφαλονιά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει η American Airlines στην Ελλάδα – Έως και τρεις πτήσεις την ημέρα"

Ψήφος των αποδήμων: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους καθώς δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν 190 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ 23 βουλευτές από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία αν και είχε ξεκαθαρίσει ότι καταψηφίζει τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που επέμεινε στην διατήρηση των αυστηρών κριτηρίων επιλογής απόδημων που μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν εξ αποστάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και συμφώνησε στην κατάργηση των περιορισμών ζήτησε την μη προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, πρόταση που όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα χαρακτήρισαν προσβλητική για τους έλληνες του εξωτερικού και αντισυνταγματική.

Το ΜεΡΑ25 κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ορίσει ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού με συγκεκριμένο αριθμό βουλευτικών εδρών για να στηρίξει το νομοσχέδιο. Όμως, ακόμα και αν γινόταν δεκτή η πρόταση -σε αυτή τη φάση- οι 9 βουλευτές του κόμματος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα επαρκούσαν για να ξεπεραστεί ο συνταγματικός πήχης των «200».

Βορίδης: Η Αριστερά για μία ακόμη φορά θα εμποδίσει την ψήφο των αποδήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κλείνοντας την συνεδρίαση άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι με την ψήφο της αρνείται για μια ακόμα φορά στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν.

«Κατανοητή η προσπάθεια υποτίμησης της προσπάθειάς μας από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευση. Όταν δεν έχεις επιχειρήματα το μόνο που μένει είναι να υποτιμάς την αξίας της συζήτησης. Για να το κλείσω εδώ σας λέω ότι το αν κάτι είναι επικοινωνιακό ή έχει ταπεινά κίνητρα δεν αλλάζει το πολιτικό δίλημμα που θέτει μια νομική ενέργεια του κοινοβουλίου. Η συζήτηση όπως ξεκινά και όπως διεξήχθη έχει ένα βασικό ερώτημα: η Αριστερά για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες από το δικαίωμα να ψηφίσουν;» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «Γιατί δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ακούσαμε το επιχείρημα που προέρχεται βασικά από το ΚΚΕ για το οποίο δεν έχουμε καταλάβει αν το συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ: Το ΚΚΕ λέει ότι δεν θέλει να αρθούν οι περιορισμοί γιατί θέλει να αποδεικνύεται για τους αποδημήσαντες οικονομικός ή κοινωνικός δεσμός. Είναι θεμιτή -σωστή η προσέγγιση αυτή;

Αυτή η επιχειρηματολογία ξέρετε που οδηγεί; Κάποιος, τα τελευταία 25 χρόνια έχει πλήρως αποξενωθεί αλλά πριν από 25 χρόνια σπούδασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε, έφυγε και για 25 χρόνια δεν έχει πατήσει το πόδι του. Αυτός με τον ισχύοντα νόμο θα διευκολυνθεί.

Άλλο παράδειγμα: Κάποιος που είναι 60 ετών και αποδήμησε όταν ήταν 20 ετών και δεν μπορεί να αποδείξει ότι είχε παραμονή 2 ετών στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Όμως έχει στην πατρίδα την 90χρονη μητέρα του και μιλά μαζί της καθημερινά, συμμετέχει σε όλες τις εργασίες της κοινότητας κ.λπ. Αυτός λοιπόν δεν Θα διευκολυνθεί».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Μου λέει ο ΣΥΡIΖΑ ότι είναι αυστηρό το οικονομικό κριτήριο που έβαλα για την πολιτογράφηση των αλλοδαπών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλοδαπός με 7ετή διαμονή και χωρίς απόδειξη οικονομικής ένταξης είναι σωστό να γίνεται Έλληνας πολίτης αλλά ο ημεδαπός και ενταγμένος στους εκλογικούς καταλόγους αλλά χωρίς φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ψηφίζει».

«Άρα λοιπόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και δεν πρέπει να βάζουμε όρους για την διευκόλυνση του εκλογικού του δικαιώματος» τόνισε ο υπουργός για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο: «Μου λέτε γιατί ήρθε τώρα η ιδέα να φέρω το νομοσχέδιο σαν να μην γνωρίζω τις θέσεις κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε σε ένα αίτημα και παράπονο Ελλήνων πολιτών. Του είπαν ότι ψηφίσαμε ένα νόμο αλλά με αυτό το νόμο δεν μπορούν αν ψηφίσουν. Η κα Τζάκρη σε τι αντέδρασε και γιατί χαρακτήρισε απαξιωτικούς και μειωτικούς τους περιορισμούς; Αντέδρασε σε ένα ερώτημα ομογενειακής εφημερίδας που της είπε: «τι θα γίνει με τους περιορισμούς δεν μπορούμε να ψηφήσουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ λένε ότι είναι ικανοποιητικοί οι όροι όμως σύσσωμοι οι απόδημοι λένε ότι δεν είναι ικανοποιητικοί αυτοί οι όροι. Υπάρχει διάχυτη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να διευκολυνθούν. Σε αυτό αντέδρασε η κα Τζάκρη καιροσκοπικά και σε αυτό αντέδρασε ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης που υλοποιεί την δέσμευσή του σήμερα. Η κα Τζάκρη πήγε το είπε και μέχρι να γυρίσει το πήρε πίσω».

Τα στοιχεία από την ανταπόκριση των αποδήμων στην ψηφιακή πλατφόρμα

Πέραν αυτών ο κ. Βορίδης ανέφερε και τα στοιχεία από την ανταπόκριση των απόδημων στην πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε προκειμένου να κατατεθούν και να εξεταστούν τα αιτήματα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκλογική διαδικασία. «Εγώ δεν έχω μιλήσει αν θα είναι 800 χιλ ή 300 χιλ ή 11 χιλ. Δεν έχω τέτοια στοιχεία. Αυτό που δεσμεύομαι όμως να κάνω είναι να εκπληρώσω πλήρως τις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει το κοινοβούλιο. Άρα θα γίνει εκστρατεία που το περιεχόμενό της θα σας το παρουσιάσουμε όχι μόνο στην διακομματική επιτροπή αλλά και στην επιτροπή εσωτερικών του κοινοβουλίου για να παρουσιάσει η εταιρεία τον τρόπο οργάνωσης της καμπάνιας. Θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία για να έχουν πρόσβαση οι απόδημοι στα στοιχεία.

Έως σήμερα έχουν έρθει 336 αιτήσεις, 212 έχουν εγκριθεί και απορρίφθηκαν 104. Δεν θεωρώ ότι είναι ενδεικτικό. Θα έχουμε εικόνα αφού τρέξει η καμπάνια και πλησιάσουν οι εκλογές που είναι μακριά αυτή τη στιγμή και κανείς δεν επισπεύδει. Άρα αυτό είναι μια πιλοτική εφαρμογή.» ειπε.

Αναφορικά με την πρόταση περιφερειών εξωτερικού είπε: «ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μια τεράστια ευθύνη γιατί δεν έχει καν επιχείρημα γι αυτό που κάνει. Στερεί από τους απόδημους, την δυνατότητα να διευκολυνθούν χωρίς καν να έχει επιχείρημα. Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται με ευθύνη αριστεράς. Υπογράφω αποφάσεις με τις οποίες ο υπ Εσωτερικών δίνει άδειες εκλογών σε προξενικά καταστήματα εντός Ελλάδας για να μετέχουν οι πολίτες στις εκλογές: Πορτογαλία, Βουλγαρία, Περού, Νορβηγία, Φιλανδία, Μολδαβίας. Οι κάτοικοι όλων αυτών των χωρών είναι προνομιούχοι σε σχέση με τους έλληνες του εξωτερικού. Αυτό το στερείτε από τους δικούς μας. Και αναρωτιούνται.: για ποιο λόγο;

Απάντησα στις θέσεις του ΚΚΕ αλλά τουλάχιστον το ΚΚΕ λέει ότι θέλει να διευκολύνει κάποιους και τους άλλους όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει να διευκολύνει τους πάντες αλλά δεν ψηφίζει την άρση περιορισμών. Γιατί; Γιατί θέλει εκλογικές περιφέρειες. Απάντησα: θα το δεχθώ, εκλογικές περιφέρειες λοιπόν. Τι άλλο θέλετε; 4 περιφέρειες; Θα είναι 4. Τι άλλο θέλετε; Να μην ψηφίζουν κόμματα. Γιατί; Ο κ. Κατρούγκαλος λέει για να μην διαταραχθεί η εθνική ενότητα. Μα στις βουλευτικές εκλογές θα συμμετάσχουν; Πως ξαφνικά μπορούν να μετέχουν οι απόδημοι χωρίς να ψηφίζουν κόμματα; Το επιχείρημα αυτό είναι θεμέλιος λίθος ολοκληρωτικών καθεστώτων. Πως το λέτε;

Στην πραγματικότητα θέλετε να αποφύγετε την προσμέτρηση της ψήφου στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είστε σε βαθειά αντινομία.

Λέτε ότι δεν θέλετε να ψηφίζουν και να προσμετράται η ψήφος τους στο αποτέλεσμα. Η ψήφος όλων των απόδημων να επηρεάζει το 1,2% της σύνθεσης του κοινοβουλευτικού σώματος. Η εικόνα είναι καθαρή. Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν τολμά να κοιτάξει στα μάτια τους απόδημους και συνολικά τους Έλληνες. Ακούν σήμερα ότι θα υπάρχουν ψήφοι σταθμισμένοι: πρώτης και δεύτερης ταχύτητας. Η θέση ΚΚΕ δεν το κάνει αυτό. Βάζει περιορισμούς αλλά όσοι διευκολυνθούν θα συμμετέχουν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος ισότιμα. Εσείς κάνετε κατασκευές. Τελικώς με την ψήφο σας θα δώσετε απάντηση στο βασικό ερώτημα: η Αριστερά για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει την ψήφο των απόδημων Ελλήνων;».

Τι ανέφερε η αντιπολίτευση

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «κατά τη διάρκεια συζητήσεων και αφού μας ζητήσατε να δεχθούμε τους όρους σας μας είπατε ότι θα δεχθούμε και τις παραγγελιές μας. Είστε συνεπής στο ήθος και ύφος μιας προσπάθειας που δεν στόχευε να γίνει νόμος κράτος. Μια γυροβολιά εντυπώσεων επιχειρήσατε».

Από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει από κυβίστηση σε κυβίστηση ενώ κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει σε σύσταση διακομματικής επιτροπής για να συζητηθεί το θέμα της επιστολικής ψήφου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση προκλήθηκε από την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Τι άλλαξε από το 2019 όταν και ψηφίστηκε ο νόμος με ευρύτερη πλειοψηφία που σήμερα καταγγέλλετε. Το μόνο που άλλαξε ήταν οι δηλώσεις Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα που επιτέθηκε στην λογική των κριτηρίων που και το κόμμα της ψήφισε. Πήρατε εσείς τις δηλώσεις αυτές και το παίζετε φίλοι των απόδημων. Τα δικά σας κόμματα ευθύνονται για τα προβλήματα των απόδημων αλλά και για την μετανάστευση». Ο ίδιος τοποθετήθηκε υπέρ της διατήρησης των κριτηρίων επιλογής των ομογενών που θα διευκολυνθούν και θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Από την Ελληνική Λύση ο κ. Κώστας Χήτας είπε αρχικά «δεν έχω καταλάβει γιατί το ΜεΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν» για να προσθέσει ότι «εμείς ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για να στηρίξουμε τους απόδημους σε όλα τα μήκη και πλάτη. Οι αρχές και αξίες μας είναι μπετόν, δεν αλλάζουν ανάλογα με το που φυσά ο άνεμος. Πολιτική πανωλεθρία υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός».

Τέλος, από το ΜεΡΑ25 η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα υποστήριξε ότι «θέλουμε τις εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του γιατί φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί ικανοποιείται μόνο το ένα μέρος της πρότασής μας»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψήφος των αποδήμων: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο"

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών test διάγνωσης του κορωνοϊού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε εργαζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις στην οποία απαγορεύθηκε η είσοδός της στο στρατιωτικό εργοστάσιο που εργαζόταν, επειδή αρνείται να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, όπως επίσης στο ίδιο δικαστήριο προσέφυγαν 49 γονείς τα παιδιά των οποίων είναι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μια φοιτήτρια και ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4790/2021 που αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενη σε γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος επειδή αρνείται να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο COVID-19, ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υπ΄ αριθμ. 26390/2021 Κ.Υ.Α. για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου του κορονοϊού. Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζει το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε., μια σειρά άρθρων του Συντάγματος (2, 4, 5, 9Α και 22), ενώ προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπειά της, τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων της, κ.λπ.

Παράλληλα, οι 49 γονείς και η μια φοιτήτρια υποστηρίζουν ότι ο 4790/2021 νόμος είναι αντίθετος σε διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις, αλλά και σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού. Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4790/2021 παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 2, 5, 9 και 16, ενώ την ίδια στιγμή οι μαθητές χάνουν το βασικό συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα στην εκπαίδευση, την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει νομοθετική πρόνοια για κατ΄ οίκον διδασκαλία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγές στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών test διάγνωσης του κορωνοϊού "

Κορωνοϊός: Στα 1.517 τα νέα κρούσματα - 547 οι διασωληνωμένοι, 44 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.517, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 395.094 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 27 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.036 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.82 (95%Crl: 0.27 - 1.61)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.916 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.391 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +28.87%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 244 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.517 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

93 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

111 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

104 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

207 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

108 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

102 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

39 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

65 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.517 τα νέα κρούσματα - 547 οι διασωληνωμένοι, 44 θάνατοι"

EASA στις αεροπορικές εταιρείες: Μην πετάτε πάνω από τη Λευκορωσία

Έκκληση προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για λόγους ασφάλειας απηύθυνε σήμερα ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας της αεροπορίας (EASA), με το αιτιολογικό ότι η αναγκαστική προσγείωση στην οποία υποχρεώθηκε αεροσκάφος της Ryanair έθεσε εν αμφιβόλω την ικανότητα της χώρας να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της.

Η EASA ανακοίνωσε ότι προτείνει στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ αλλά και σε εκείνες που δεν ανήκουν σε χώρες του μπλοκ και που πετούν από και προς τις χώρες της ΕΕ να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας παρά μόνο για περιπτώσεις ανάγκης.

«Οι συνθήκες σχετικά με την ενέργεια αυτή θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για τον σεβασμό που επιδεικνύει η Λευκορωσία στους διεθνείς κανονισμούς πολιτικής αεροπορίας» αναφέρει η EASA.

«Οι ενέργειες της Λευκορωσίας προκάλεσαν αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας για την πτήση της Ryanair και έθεσαν εν αμφιβόλω την ικανότητα της Λευκορωσίας να παράσχει ασφαλείς υπηρεσίες εναέριας πλοήγησης» σημειώνει.

Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν χθες να αλλάζουν την πορεία των πτήσεών τους καθώς αυξανόταν η παγκόσμια κατακραυγή για την ενέργεια του Μινσκ, την Κυριακή, να υποχρεώσει το αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στη Λευκορωσία με στόχο να συλλάβει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς.

Τη Δευτέρα υπουργοί της ΕΕ κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν στις λευκορωσικές αερογραμμές να πετούν στην ΕΕ παρότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί επίσημα μέτρα ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας στις 3 Ιουνίου.

Η παρέμβαση της EASA για λόγους ασφάλειας είναι διαφορετική από την απειλή σε υπουργικό επίπεδο για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων και περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και οι οποίες συνεχίζουν να πετούν πάνω από την Λευκορωσία--τμήμα του βασικού αεροδιαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Ωστόσο, οι οδηγίες του δεν είναι υποχρεωτικές.

ΑΜΠΕ-Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "EASA στις αεροπορικές εταιρείες: Μην πετάτε πάνω από τη Λευκορωσία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news