facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Λουτράκι: Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε 15χρονη - Μήνυση στο Δήμο (φωτο-video)

Στην κεντρική λεωφόρο του Λουτρακίου, σήμερα το μεσημέρι και ενώ το 15χρονο κορίτσι βρισκόταν με τον πατέρα του, δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο, ο οποίος τη δάγκωσε στο πόδι.

Όπως καταγγέλει η μητέρα της 15χρονης στο loutrakiblog.gr το θέμα με την επιθετικότητα των αδέσποτων τείνει να γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο.

Το κορίτσι επέβαινε στο μηχανάκι του πατέρα της και εντελώς ξαφνικά, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας της, το αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε και δάγκωσε την 15χρονη στο ποδι.

Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου όπου του παρασχέθηκαν  οι πρώτες βοήθειες. Οι γιατροί περιποιήθηκαν το τραύμα και χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή.

H μητέρα της ανήλικης θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του Δήμου Λουτρακίου

Ακούστε τι δήλωσε η μητέρα της 15χρονης για την περιπέτεια της κόρης της στο Loutrakiblog.gr

 

loutrakiblog 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουτράκι: Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε 15χρονη - Μήνυση στο Δήμο (φωτο-video)"

Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Πιθανό να χρειάζεται νέος εμβολιασμός εντός 12 μηνών μετά τη δεύτερη δόση

«Πιθανό να χρειαστεί και τρίτος εμβολιασμός εντός 12 μηνών μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer», δήλωσε ο CEO της φαρμακευτικής Άλμπερτ Μπουρλά, όπως μεταδίδει το CNBC.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να πρέπει να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού σε ετήσια βάση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον ιό», δήλωσε στο CNBC ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων.

Η Pfizer ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της, το εμβόλιό της είναι πολύ αποτελεσματικό έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Τα δεδομένα ήταν βασισμένα σε μελέτη που συμμετείχαν πάνω από 12.000 εμβολιασμένα άτομα, ενώ σημειώνεται πως απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα για να εξεταστεί αν η προστασία διαρκεί μετά τους έξι μήνες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Πιθανό να χρειάζεται νέος εμβολιασμός εντός 12 μηνών μετά τη δεύτερη δόση"

ΣΥΡΙΖΑ: Ορθή η κίνηση Δένδια να αναδείξει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στην Τουρκία

Θετικά κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τη στάση που τήρησε την Πέμπτη στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την επιλογή του να αναδείξει κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με σαφήνεια τις ελληνικές και ευρωπαικές θέσεις για τα εθνικά θέματα.

«Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο», σημειώνει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου:

«Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό.

Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος.

Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου περιμένει το Κίνημα Αλλαγής 

Τρία ερωτήματα θέτει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την κοινή συνέντευξη Δένδια - Τσαβούσογλου περιμένοντας όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση  επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

«Πέρα από το αυτονόητο, την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά.

Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση ; 

Ποιος ήταν ο στόχος ;

Τι συζητήθηκε στις κατ ίδιαν συναντήσεις ;

Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του για την συνάντηση και την κοινή συνέντευξη .

ΚΚΕ: Το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

«Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην 'Αγκυρα, ως συνέχεια των "διερευνητικών συνομιλιών" μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει το λαό μας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών».

«Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, στην αποστρατικοποίηση τους, στο χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης -όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης- ως τουρκικής και σε άλλες διεκδικήσεις.

Στις συνθήκες αυτές, τα περί θετικού κλίματος και ατζέντας που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου δείχνουν ότι: Το "παζάρι" αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις» σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο «κοινοτικό κεκτημένο» αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Ορθή η κίνηση Δένδια να αναδείξει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στην Τουρκία"

Μαξίμου για Δένδια: «Είχε εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως»

Μετά την επεισοδιακή συνέντευξη του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ομόλογου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τα εξής:

«Ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το επεισόδιο ανέφεραν: «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου για Δένδια: «Είχε εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως»"

Κοσμοσυρροή στο… κέντρο του Ηρακλείου την ώρα που «βράζει» από κρούσματα

Πλημμύρισε από… κόσμο το κέντρο του Ηρακλείου από πολίτες που θέλησαν να κάνουν μία βόλτα.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του cretapost, εκατοντάδες άνθρωποι, ειδικά νέοι, εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρία δεν δίστασαν να κατέβουν στο κέντρο για να περπατήσουν στους πεζόδρομους της πόλης.

logo-kosmos-agora-hrakleio 

Οι εικόνες συνωστισμού καταγράφονται την ώρα που το Ηράκλειο «βράζει» από κρουσματα καθώς μόνο σήμερα εντοπίστηκαν 59 νέες μολύνσεις ενώ υπολογίζεται ότι όλη η περιφερειακή ενότητα έχει πάνω από 1.000 ενεργά κρούσματα.

logo-kosmos-agora-hrakleio2

Για ένα ακόμα απόγευμα η αστυνομία είναι απούσα με αποτέλεσμα οι νέοι να συνωστίζονται χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

logo-kosmos-agora-hrakleio1

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοσμοσυρροή στο… κέντρο του Ηρακλείου την ώρα που «βράζει» από κρούσματα"

Τουρκικά ΜΜΕ: Σκάνδαλο από Δένδια, δυστυχώς δεν αλλάζει η Ελλάδα

Φανερός είναι ο εκνευρισμός των τουρκικών ΜΜΕ, στα όσα διαδραματίστηκαν αργά το απόγευμα στην Άγκυρα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί όλων των θεμάτων στα οποία η Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν, με τον Νίκο Δένδια να μην αφήνει αναπάντητή οποιαδήποτε πρόκληση, δια στόματος Τσαβούσογλου.

Screenshot_2021-04-15_at_8_39_22_PM

Ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές εκδόσεις τουρκικών εφημερίδων, χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδεις» της δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, που «εξόργισαν» τον Τούρκο ομόλογό του.

«Οι σκανδαλώδεις κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Δένδια, εξόργισαν τον υπουργό Τσαβούσογλου, που απάντησε» αναφέρει το TEZ Haber.

«Απάντηση Τσαβούσογλου σε Δένδια : “Δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας”», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

«Τσαβούσογλου : “Στις δηλώσεις μου δεν κατηγόρησα την Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας όμως προχώρησε σε απαράδεκτες κατηγορίες κατά της χώρας μου”» λέει το δίκτυο TRT, παρουσιάζοντας τον εκρηκτικό διάλογο ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

«“Εάν κατηγορείτε σοβαρά τη χώρα μου και το έθνος μου μπροστά στον τύπο, πρέπει να απαντήσω” είπε ο Τσαβούσογλου στον Δένδια» σχολιάζει δημοσίευμα του Haber Turk TV.

«Σκανδαλώδες κατηγορίες κατά της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου απάντησε στον Έλληνα υπουργό» γράφει ο εφημερίδα Γενί Ακίτ, τονίζοντας πως ο Νίκος Δένδιας έλαβε τις πρέπουσες απαντήσεις από τον Τούρκο ομόλογό του.

«Απάντηση ‘‘χαστούκι’’» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Σαμπάχ, την αντίδραση Τσαβούσογλου για τα όσα δήλωσε ευθαρσώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικά ΜΜΕ: Σκάνδαλο από Δένδια, δυστυχώς δεν αλλάζει η Ελλάδα"

Κύπρος: Έξι νεκροί και 690 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Έξι νεκρούς και 690 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Υψηλότερος από κάθε άλλη φορά είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων με 251 ασθενείς COVID-19 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 64 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 50.902 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 53.944, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων 283.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Έξι νεκροί και 690 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο"

Χατζηδάκης: H ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, ένα μέτρο δικαιοσύνης, που θα μας επιτρέψει ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που προωθούμε», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος τόνισε επίσης και τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα ελληνικά πανεπιστήμια ως βασική παράμετρο για την αναβάθμιση της κατάρτισης, που έχει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στην αγορά εργασίας. «Καθώς θα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, οι ανάγκες άμεσης στήριξης των θέσεων εργασίας θα μειώνονται. Αυτό θα επιτρέψει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις έναντι των οριζόντιων μέτρων, που αναγκαστικά εφαρμόζουμε, μέχρι τώρα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. «Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί στο Yπουργείο Εργασίας υπό τον κ. Τσακλόγλου, επεξεργάζεται διαφορετικές επιλογές, ώστε να απαντήσουμε σε αυτήν την πρόκληση. Μεταξύ των προτάσεων, που εξετάζουμε, είναι η θέσπιση κριτηρίων στήριξης, που θα διαφοροποιούν τα μέτρα ανάλογα με τον κλάδο και τη ζημία που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση» συμπλήρωσε.

Δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για τις πολιτικές απασχόλησης

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες για τις παθητικές και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η επανακατάρτιση (reskilling) και η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και των ανέργων. Σημείωσε δε ότι το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατάρτισης. «Τόσο οι παθητικές όσο και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δεν είναι μόνο θέμα «ποσότητας. Θέλουμε τα χρήματα να πιάνουν τόπο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Για το λόγο αυτό, επεξεργαζόμαστε δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις: Η πρώτη αφορά στον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες, που έχουμε διαπιστώσει. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ στο δείκτη αντιστοίχισης δεξιοτήτων του CEDEFOP. Κάτι που σημαίνει ότι οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι και οι νέες στη χώρα μας δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητά η αγορά. Στόχος του νέου πλαισίου είναι τα προσφερόμενα προγράμματα να εφοδιάζουν τους εργαζόμενους με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να μην λειτουργούν ως υποκατάστατα επιδομάτων. Παράλληλα, προωθούμε την αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αξιοπιστία των προγραμμάτων. Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στην αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερα χρήματα για τα επιδόματα ανεργίας, επιδιώκοντας όμως να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους».

Όπως είπε, «η προσπάθεια είναι εμπροσθοβαρής και ήδη, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα "τρέξουν" δράσεις με κονδύλια, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εισρεύσουν το φθινόπωρο. Δίνουμε έμφαση, όπως είναι φυσικό, στις ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες έχουν ήδη αυξημένη ζήτηση και θα έχουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Κεντρικός πυλώνας του νέου συστήματος θα είναι ο ΟΑΕΔ. Σε πρώτη φάση - και πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου - θα ξεκινήσει η συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως με τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης των πανεπιστημίων, γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσουμε και με αυτόν τον τρόπο την επιδίωξη για αναβαθμισμένη και ουσιαστική κατάρτιση. Την ίδια στιγμή - και χωρίς να αποκλείουμε κανέναν - θα συνεχιστεί η συνεργασία του ΟΑΕΔ με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων. H αρχή έγινε με τη Google, θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Περνώντας στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων και έχει ως γνώμονα τι ισχύει στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ξεχώρισε δε ως πιο βασική αλλαγή του νομοσχεδίου την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που «επιτρέπει να καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας όλων των μισθωτών».

«Με τον τρόπο αυτό, καταπολεμάμε το φαινόμενο της μαύρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών, προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που τηρούν τους κανόνες. Είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα και ένα μέτρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο. Όπως είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλε-εργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: H ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο"

Το Twitter αποθεώνει τον Έλληνα ΥΠΕΞ: «Ξεμπρόστιασε τον Τσαβούσογλου - Τον έκανε... Τούρκο»

«Κόκκινο» χτύπησε στο ελληνικό Twitter τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το hashtag #Δενδιας να ανεβαίνει διαρκώς, φτάνοντας στις πρώτες θέσεις.

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικων με τις οποίες «απάντησε» σε όσα ανέφερε ο Τούρκος ομόλογός του, προκαλώντας του φανερό εκνευρισμό, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.

Δείτε τα κορυφαία tweets

type="Atcom.Sites.ProtoThema.Models.HtmlSnippets.TwitterConfiguration, Atcom.Sites.ProtoThema"> protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Το Twitter αποθεώνει τον Έλληνα ΥΠΕΞ: «Ξεμπρόστιασε τον Τσαβούσογλου - Τον έκανε... Τούρκο»"

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους πρώτους από τις ευπαθείς ομάδες Β

Ο εμβολιασμός των ανθρώπων που ανήκουν στην Β ομάδα των ευπαθών ομάδων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

Είναι 90 0.000 πολίτες, καρδιοπαθείς, υπερτασικοί, πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, παθήσεις του αναπνευστικού, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Η πλατφόρμα, για κάποιους από τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία (καρδιοπαθείς, διαβητικοί κ.α.) άνοιξε από σήμερα, αν και αναμενόταν να ανοίξει αύριο Παρασκευή. Σταδιακά, θα ανοίγει και για τους υπόλοιπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Β’.

Οι επόμενοι που «παίρνουν σειρά», για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού, είναι οι 55-59 στις 21 Απριλίου μαζί με τους εκπαιδευτικούς ενώ την Παρασκευή 23 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 50 – 54…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους πρώτους από τις ευπαθείς ομάδες Β"

Μητσοτάκης: Ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα

Χαιρετισμό στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού Σώματος απηύθυνε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας και τη μητέρα του λιμενοφύλακα, Μαρίνου Ζαμπάτη, εγκαινίασαν το πρώτο σκάφος που πήρε το όνομα του λιμενοφύλακα που έχασε σε ηλικία 25 χρόνων τη ζωή του κατά τη διάρκεια συμπλοκής με Αλβανούς, στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος, καθώς όπως είπε, αγρυπνούν στα κύματα, χωρίς να γνωρίζουν ρεπό και άδειες.

«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά νιώθω πάντα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή. Πολύ περισσότερο σήμερα καθώς εδώ στον Πειραιά υποδεχόμαστε τα δύο πρώτα, από τα τέσσερα συνολικά σύγχρονα σκάφη που θα ενισχύσουν σημαντικά την ήδη μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. Γιατί ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός.

«Κατάλληλα σκάφη για τις κατάλληλες αποστολές στα θαλάσσια σύνορά μας»

Τόνισε ότι «τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, μήκους 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, μπορούν να διασχίσουν με κάθε καιρό δύο φορές το Αιγαίο χωρίς να ανεφοδιαστούν, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, υποβρύχιες κάμερες, είναι ιδανικά για επιτήρηση και βέβαια διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για τη διάσωση των ναυαγών. Είναι με άλλα λόγια κατάλληλα σκάφη για τις κατάλληλες αποστολές στα θαλάσσια σύνορά μας». Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι χαίρεται ιδιαίτερα που άκουσε ότι σχεδιάστηκαν με βάση τις προδιαγραφές που έδωσαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής για τις ιδιαίτερες ανάγκες φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας. Πρόσθεσε ότι «το πρώτο από αυτά θα ταξιδέψει αμέσως στη Λέσβο όπου θα επιχειρεί σε μόνιμη βάση».

«Θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που όπως είπε «καμαρώνουμε πλέον όλοι διότι γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα, δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα, ούτε ξεχωρίζουν φουρτούνες και μπουνάτσες και ότι αγρυπνούν πάντα εκεί στις ακτές και στα κύματα για τη δική μας ασφάλεια. Τα αποτελέσματα της δράσης τους εξάλλου τα περιγράφουν με απόλυτη ευκρίνεια, οι ίδιοι οι αριθμοί».

Επικαλούμενος στοιχεία που είχε δώσει νωρίτερα και ο υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από τα τέλη του 2019 και ολόκληρο το 2020. Και σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά έχουμε ήδη για το πρώτο τρίμηνο μία επιπλέον μείωση, η οποία ξεπερνά το 80%. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη αναγνωρίζοντας στο Αιγαίο και τα δικά της ανατολικά σύνορα. Γι αυτό εξάλλου και συγχρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη αγορά έχοντας ήδη εντάξει τα σκάφη αυτά στις ευρύτερες αποστολές της Frontex.

Με την εμπειρία του Έβρου αλλά και του Αιγαίου θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια γιατί σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα. Και ακριβώς εκεί, όλοι εσείς, γυναίκες και άντρες του Λιμενικού Σώματος με την καθημερινή σας δράση εκπέμπετε το διπλό μήνυμα της πατρίδας μας».

Όπως ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης «προβολή ισχύος για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και νομιμότητας αλλά ταυτόχρονα και προβολή συνεργασίας με όποιον γειτονεύει και βέβαια βοήθειας σε όποιον κινδυνεύει».

Η Ελλάδα και η Ευρώπη περιμένει εξίσου καθαρή απάντηση και από την απέναντι όχθη του Αιγαίου

«Είναι», πρόσθεσε «ένα καθαρό μήνυμα και το ίδιο καθαρή ωστόσο θα πρέπει να είναι η απάντηση που περιμένει η Ελλάδα και η Ευρώπη από την απέναντι όχθη του Αιγαίου. Η Τουρκία έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει στο πνεύμα της κοινής δήλωσης για το Μεταναστευτικό. Να πάψει να εξάγει ροές παρανόμων αντιμετωπίζοντας επιτέλους αποτελεσματικά τους διακινητές που δρουν από τις ακτές της. Με πρώτη κίνηση την επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στη συνέχεια στο σημερινό γεγονός είπε πως «αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική σύμβαση με τα ιταλικά ναυπηγεία Vittoria πλησιάζει τα 57 εκατ. ευρώ. Εξ όσων γνωρίζω είναι η μεγαλύτερη που υπέγραψε ποτέ το Λιμενικό Σώμα. Και πρέπει να πω ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία της φάση. Γι αυτό και τα συγχαρητήρια ανήκουν διαχρονικά σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν. Σε τέτοιες εθνικές πρωτοβουλίες όλοι έχουν θέση. Πριν από 10 μήνες, στον ίδιο χώρο, υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Πράγμα που σημαίνει ότι και στο μέτωπο αυτό όπως και σε εκείνο της Υγείας δημόσιος και ιδιωτικός τομέας οφείλουν να συμπλέουν. Και βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα, 16 και 13 μέτρων. Ενώ βέβαια εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διπλό αγώνα για ελευθερία και νομιμότητα παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών

«Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής σημαίνει και μεγαλύτερη προσφορά σε όλα τα επίπεδα. Από την καταπολέμηση της παρανομίας στα νερά και τις ακτές μέχρι την προστασία των κατοίκων των νησιών μας. Για παράδειγμα, είναι σημαντική η συμμετοχή του Λιμενικού στην εκστρατεία "Ελευθερία", ώστε ο εμβολιασμός κατά του covid να φθάσει σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Γιατί όπως είπα, στην ιστορία του το Λιμενικό είναι εδώ και στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη. Σε αυτή την ιστορία του διπλού αγώνα για ελευθερία και νομιμότητα παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών. Του πλωτάρχη Γεωργίου Κωττούλα που τον Απρίλιο του 1942, προσπαθώντας να διαφύγει για να αγωνιστεί στη Μέση Ανατολή συνελήφθη από τον ναζιστικό στρατό κατοχής και εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αλλά και του λιμενοφύλακα ειδικών αποστολών Μαρίνου Ζαμπάτη που τον Απρίλιο του 1997 πυροβολήθηκε από λαθρέμπορούς στη διάρκεια καταδίωξης στη θάλασσα έξω από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους οφείλουμε όχι απλά να θυμόμαστε αλλά και να τιμούμε. Γι αυτό και από σήμερα τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους, συνεχίζοντας την αποστολή τους και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον.

Κλείνω μεταφέροντας για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς ένα σώμα αγαπητό σε όλους, κυρίως στους νησιώτες μας. Με τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, δίπλα-δίπλα όπως ακριβώς οι δύο σταθερές άγκυρες με το δυνατό ναυτικό σκοινί σχηματίζουν το έμβλημα του Λιμενικού και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σας ευχαριστώ κι εύχομαι καλές θάλασσες στα νέα σκάφη και σε όλα τα πληρώματα», είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα"

Ο Δένδιας απάντησε σκληρά στις τουρκικές προκλήσεις μπροστά στον Τσαβούσογλου

Μια ανοιχτή δημόσια αντιπαράθεση με ελάχιστα διπλωματική γλώσσα επεφύλασσε η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και την συζήτηση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που είχε συμφωνηθεί να τεθούν στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για καβγά και με έμμεσο τρόπο προειδοποίησε ότι εξαπολύοντας κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας ο Νίκος Δένδιας μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε εκτράχυνση.

 

 Με τρόπον που δύσκολα μπορεί κάποιος να ανακαλέσει ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί όλων των θεμάτων στα οποία η Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν. Διεθνώς, το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ότι η Αθήνα και η Άγκυρα πολύ δύσκολα μπορούν να συνεχίσουν την διαδικασία του διαλόγου που ξεκίνησε στις διερευνητικές -ή πολιτικές διαβουλεύσεις, όπως τις αποκαλούν οι Τούρκοι- με νέους γύρους άτυπων διαβουλεύσεων. 

Η ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν παραπάνω από εμφανής για τα όσα υπογράμμισε δημοσίως ο Νίκος Δένδιας. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε και πήρε τον λόγο μετά την αρχική τοποθέτηση του Νίκου Δένδια «σπάζοντας» την συμφωνία να γίνει μόνο μία τοποθέτηση από κάθε υπουργό και να μην δοθεί ο λόγος στους δημοσιογράφους για να υποβάλλουν ερωτήματα.

Δείτε το βίντεο με όλη τη συνέντευξη Τύπου


 

Αποκαλύπτοντας την δυσφορία του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία προβαίνει σε ενέργειες που προκαλούν ένταση, ότι δεν σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας, ότι δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -UNCLOS- και ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα στην Ελλάδα δεν είναι τουρκική, όπως υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά μουσουλμανική. 

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη είναι Τούρκοι, αυτό είναι καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε φανερά ενοχλημένος ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Ελλάδα για επαναπροώθηση 80.000 προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο.

Ζητώντας και λαμβάνοντας τον λόγο, παρά τις απόψεις όσων Τούρκων διπλωματών θα ήθελαν να εμφανιστούν «βασιλικότεροι του βασιλέως» όπως παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε αναδεικνύοντας όλα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. 

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μαβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και την UNCLOS», επί τη βάση της οποίας η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

«Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου» συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου.

Μετά τις δημόσιες αιτιάσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο για τρίτη φορά(!) δείχνοντας και πρακτικά ότι το μόνο στο οποίο συμφωνούν η Αθήνα και η Άγκυρα είναι ότι διαφωνούν...

Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για καβγά, καλώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αποφασίσει αν θα πρέπει να συνεχιστεί η δημόσια αντιπαράθεση...

«Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τους φυσικούς πόρους και άνοιξε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης. 

«Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απωθώντας την διπλωματική γλώσσα. Και συνέχισε προειδοποιώντας εμμέσως ότι «στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος».

«Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο προσπάθησε να ξεκόψει την αντιπαράθεση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον!» ξέκοψε την συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά...».

«Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου» απάντησε δύσθυμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στο σημείο εκείνο, διστακτικά, η δημόσια αντιπαράθεση του Έλληνα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έλαβε τέλος. 

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει επί του παρόντος ποιο θα είναι το κλίμα στο δείπνο ιφτάρ, ούτε αν το ανοιχτό μπρα ντε φερ θα προκαλέσει τράυματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις διερευνητικές επαφές σε ακύρωση και να προκαλέσουν καταστροφικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Κυβερνητικές πηγές βεβαίωναν ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απαντήσει αναλόγως. 

Το βέβαιον είναι ότι σε αυτή την φάση η προοπτική μιας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανή. 

Διότι η αρχική αόριστη πρόταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών, διεύρυνση των επαφών και διάλογο άνευ όρων, προφανώς τορπιλίστηκε από τη συνέχεια στις δημόσιες δηλώσεις και τον χαρακτηρισμό της όλης διαδικασίας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σαν καβγά. 


Οι τοποθετήσεις και οι διάλογοι

Λαμβάνοντας αρχικά το λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞκαι χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε «να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK» και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης να γίνει με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.

«Μιλήσαμε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη» όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές». «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που θα οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία με αμοιβαία συνεργασία».

Για τη διευθέτηση των διαφωνιών μας θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας, είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Δένδια.

Δένδιας: Να αποφεύγετε τις προκλητικές δηλώσεις - Αναγνωρίζουμε μόνο μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε από την πλευρά του ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή προκλητικών ενεργειών, τονίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Σε ευχαριστώ (σ.σ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου) για την μεγάλη τιμή που μου κάνεις προσκαλώντας με στο δείπνο ιφτάρ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται σε όλους τους μουσουλμάνους για την έναρξη του ραμαζανιού. Έχει ήδη ειπωθεί και θα κάνουμε τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αμέσως μετά την πανδημία.

Με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήσαμε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και όσα θέματα μας δημιουργούν τριβές. Η Τουρκία έχει τονίσει ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός της στόχος. Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά και την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η οποία θα ακολουθήσει.

Σκοπός της παρουσίας Φραγκογιάννη είναι να εξετάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα θεμάτων για να προχωρήσουμε την σχέση μας μπροστά.

Αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών. Πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.

Μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Χρειάζεται να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ' όσον η Τουρκία το επιθυμεί. Όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και αυτή αφορά την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις προβλέψεις της UNCLOS. Να φύγει το casus belli ια τα 12 μίλια. Το δίκαιο αυτό είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.

Για την Αγία Σοφία ο κ. Δένδιας δήλωσε: Πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναστροφή είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας γενικώς. Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε, αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτή την άποψη ήρθα να εκφράσω εδώ με την ελπίδα οι σχέσεις μας να προχωρήσω μπροστά.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω στον φίλο μου Μεβλούτ την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και να προετοιμάσουμε την συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσαβούσογλου: Δεν έκανα προκλητικές δηλώσεις

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ενώ είχε συμφωνηθεί μία τοποθέτηση ο καθένας), λέγοντας:

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα. Όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για «πους μπακ» 80.000 προσφύγων και μεταναστών.

Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας στις αναφορές Τσαβούσογλου είπες ότι «εάν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

Δένδιας: Δεν εγκαταλείπουμε το διεθνές δίκαιο

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (...) Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (...) Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους (...) Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε»

Στη συνέχεια πήρε για τρίτη φορά το λόγο ο Τσαβούσογλου για να πει ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.

«Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (...) Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο».

Το λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Νίκος Δένδιας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε και το ιφτάρ! «Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;»

Και κατέληξαν με τον εξής διάλογο:

Δένδιας: Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά...

Τσαβούσογλου: Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter: «Συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια τη συνέχιση του διαλόγου. Συζητήθηκαν εκκρεμή ζητήματα, προβλήματα της μειονότητάς μας, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετανάστευση και περιφερειακά θέματα. Περιμένουμε πιο ειλικρινή και εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Δένδιας απάντησε σκληρά στις τουρκικές προκλήσεις μπροστά στον Τσαβούσογλου"

Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για την Παρασκευή

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές, από το μεσημέρι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα στα νότια θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι θα πυκνώσουν και κυρίως στη Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές βροχές τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανανατολικοί 3 με 5 και στα νότια από το απόγευμα ανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους στα βόρεια πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για την Παρασκευή"

Νορβηγία: Σκέψεις και για οριστική διακοπή του εμβολίου της AstraZeneca

Η Νορβηγία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει να χρησιμοποιεί τα εμβόλια της AstraZeneca ή αν θα διακόψει οριστικά τη χρήση τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χόεγιε.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας έχει συστήσει να σταματήσει η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος, όμως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες προτού να λάβει την τελική της απόφαση, πρόσθεσε.

Στις 11 Μαρτίου ανεστάλη η χρήση του εμβολίου, αφού ένας μικρός αριθμός εμβολιασθέντων παρουσίασε θρόμβους, αιμορραγίες και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς αργότερα πέθαναν. «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν έχουμε μια επαρκή βάση για να εξάγουμε ένα οριστικό συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ανοσοποιήσης της Νορβηγίας σε αυτό το στάδιο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει μια επιτροπή που θα αναλάβει να εκτιμήσει την κατάσταση και να συγκεντρώσει πληροφορίες και από άλλες χώρες.

Η επιτροπή αυτή θα υποβάλει την αναφορά της μέχρι τις 10 Μαΐου.

Η έρευνα θα αφορά επίσης και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που στην Ευρώπη κυκλοφορεί με την ονομασία Janssen.

«Αν πούμε οριστικό όχι στο εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τη χρήση του εμβολίου Janssen, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία», είπε ο Χόεγιε.

Στη Νορβηγία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ανεστάλη αφού πέντε άνθρωποι ηλικίας από 32 έως 54 ετών, όλοι τους εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα εμφάνισαν έναν σπάνιο συνδυασμό θρόμβων, αιμορραγίας και χαμηλών αιμοπεταλίων, επτά με δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι τρεις από αυτούς αργότερα πέθαναν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νορβηγία: Σκέψεις και για οριστική διακοπή του εμβολίου της AstraZeneca"

Μεταλλάξεις: Κυρίαρχο το βρετανικό στέλεχος – Επεκτείνεται το στέλεχος που είναι ανθεκτικό στα εμβόλια

Σαρώνει τη χώρα μας η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 62,3%, την ώρα που επεκτείνεται και το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K), που είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.

Στη γονιδιωματική ανάλυση που έγινε σε 1.212 επιλεγμένα δείγματα, την περίοδο 3 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου 2021, τα 950 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού και 7 αφορούσαν τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, ενώ από τα 140 δείγματα με στελέχη VUI, τα 139 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ).

Συνολικά έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια 7.954 δείγματα από εγχώρια κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα. 

Δείτε πώς κατανέμονται στη χώρα τα μεταλλαγμένα κρούσματα
 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταλλάξεις: Κυρίαρχο το βρετανικό στέλεχος – Επεκτείνεται το στέλεχος που είναι ανθεκτικό στα εμβόλια"

Παρέμβαση εισαγγελέα και στην Αθήνα για τα fake news για τα self test σε μαθητές

Παρέμβαση εισαγγελέα και στην Αθήνα για τα fake news για τα τεστ αυτοδιάγνωσης κορoνοϊού (self tests) των μαθητών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Σκοπός η προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο για εγκλεισμό μαθητών σε δομές… κορoνοϊού φιλοξενίας σε περίπτωση που βρεθεί θετικός σε self test.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα και στην Αθήνα για τα fake news για τα self test σε μαθητές"

Εύοσμος: Στον εισαγγελέα την Παρασκευή η μητέρα μαθητή που αντιδρούσε στα self test

Το γραφείο του Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης θα περάσει στις 11 το πρωί της Παρασκευής η μητέρα μαθητή στον Εύοσμο για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τα self test για τον κορονοϊό.

Η μητέρα Σοφία Ρωμαίου συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και θα κληθεί αύριο να δώσει εξηγήσεις ενώπιων του Εισαγγελέα. Κατηγορείται ότι μέσω αναρτήσεων της στα social media, καλούσε κι άλλους γονείς να αντιδράσουν στα self test.

Έξω, μάλιστα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν φίλοι και συγγενείς της προκειμένου να της συμπαρασταθούν.

Ο δικηγόρος της μητέρας Φώτης Μπαμπάνης κάνει λόγο για παράνομη κράτηση και αναρωτιέται από πότε οι απόψεις ποινικοποιούνται.  «Είναι εντολέας μου, συναγωνίστρια και συμπολεμίστρια. Από την μελέτη της δικογραφίας προκύπτουν τα κάτωθι. Για ένα αδίκημα που είναι απλό πλημμέλημα διατάχθηκε, και δεν θέλω να το σχολιάσω αλλά το αφήνω στην κρίση του ελληνικού λαού, η παραμονή της εντολέας μου στα πλαίσια του αυτοφώρου. Δηλαδή κρατείται μέχρι αύριο το πρωί για ένα τέτοιο αδίκημα στα πλαίσια, το τονίζω, προκαταρκτικής εξέτασης. Πραγματικά είναι αξιοπερίεργο, καθώς αν επρόκειτο για μια πράξη κακουργηματική, ήταν αντιληπτή η όποια κράτηση αν αποφασίζετο. Για ένα τέτοιο πλημμέλημα και ένα τέτοιο πλαίσιο ποινής αρνούμαι να το σχολιάσω γιατί με ξεπερνάει πραγματικά».

Στην ερώτηση αν η γυναίκα αυτή προωθούσε μηνύματα στο διαδίκτυο παροτρύνοντας μαθητές να μην κάνουν το τεστ είπε: «Το να τοποθετείται ένα πολίτης ελεύθερα σε μια δημοκρατική ευνομούμενη πολιτεία είναι αναφαίρετο δικαίωμά του συνταγματικά κατοχυρωμένο. Συνεπώς άσκησε ένα δικαίωμά της και εξέφρασε την άποψή της. Από πότε οι απόψεις ποινικοποιούνται. Εν προκειμένω υπάρχει το δικαίωμα σε έκαστο εξ ημών να εκφράζει την άποψή του δημόσια και ελεύθερα».

 

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύοσμος: Στον εισαγγελέα την Παρασκευή η μητέρα μαθητή που αντιδρούσε στα self test"

Κορωνοϊός: Στα 3.833 τα νέα κρούσματα - 819 οι διασωληνωμένοι, 104 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα κρούσματα είναι αυξημένα σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη, καθώς σήμερα ενσωματώθηκαν και όσα επιβεβαιώθηκαν με μοριακό έλεγχο  μετά από self test.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσιαμεταβολή+1.3%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ1.925 ασθενείς.

Οιεισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή-6.41%).

Ομέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 3.833 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

260 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

201 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

118 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

243 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

555 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

185 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

283 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

16 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

521 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

21 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

25 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

68 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Ικαρίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

52 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

28 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καρπάθου

22 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

80 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

53 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

35 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

127 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

10 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Λήμνου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε.Νάξου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

56 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

19 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

12 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

73 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε Τήνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

85 κρούσματα υπό διερεύνηση

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.833 τα νέα κρούσματα - 819 οι διασωληνωμένοι, 104 θάνατοι"

Π. Αττικής: Ανακαλεί απόφαση για μεταφορά αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών (λίστα)

H περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει ότι ανακαλείται η μεταφορά των αφετηριών των γραμμών:

  • Ραφήνα – Νέα Μάκρη – Μαραθώνα (Αγ. Ανδρέας, Κάτω Σούλι, Γραμματικό, Σχοινιάς, Αγ. Μαρίνα, Ανατολή)
  • Μαρκόπουλο – Λαύριο – Σούνιο ( Π. Ράφτη)
  • Ωρωπός (Χαλκούτσι, Συκαμινό)

σε χώρο επί της διασταύρωσης Παράδρομος Λ. Μεσογείων και Αναστάσεως.

Η μεταφορά  των αφετηριών θα πραγματοποιηθεί σε σημείο της Αττικής το οποίο θα επιλεγεί κατόπιν σχετικής  διαβούλευσης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Αττικής: Ανακαλεί απόφαση για μεταφορά αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών (λίστα)"

Αυτόφωρο ζητά o εισαγγελέας για όσους διασπείρουν διαδικτυακά να μην εφαρμόζεται το self test

Να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζεται δικογραφία για διέγερση σε ανυπακοή στις περιπτώσεις που χρήστες του διαδικτύου καλούν, μέσω αναρτήσεων, να μην εφαρμόζεται το μέτρο του self test, ζητεί από την αστυνομία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία αποτέλεσαν αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε Λύκειο της δυτικής Θεσσαλονίκης, όταν δεν επιτράπηκε σε μαθητή να προσέλθει στο μάθημα, επειδή αρνήθηκε να προσκομίσει το υποχρεωτικό self test.

Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, όπου σήμερα το πρωί μικρή μερίδα μαθητών προχώρησε σε ολιγόωρη κατάληψη της σχολικής μονάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική υποβολή τους σε self-test. Προς στιγμήν επικράτησε ένταση με άλλους μαθητές που διαφώνησαν με την κίνηση τους να αποκλείσουν τις εισόδους της σχολικής μονάδας. Είχαν προηγηθεί, χθες, αντιδράσεις μαθητών και γονιών έξω από το ίδιο Λύκειο σε συνέχεια της άρνησης των υπευθύνων να δεχθούν μαθητή που δεν είχε κάνει το self-test. Η μητέρα του συγκεκριμένου μαθητή προέβη σε μήνυση κατά των υπευθύνων του σχολείου, αλλά με προφορική εντολή του εισαγγελέα δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτόφωρο ζητά o εισαγγελέας για όσους διασπείρουν διαδικτυακά να μην εφαρμόζεται το self test"

Κορονοϊός – Κρήτη: Αρνητής του self test επιτέθηκε και χτύπησε διευθυντή σχολείου

Νέο περιστατικό αντίδρασης του μέτρου των self test στα σχολεία σημειώθηκε αυτή τη φορά στην Κρήτη. Γονέας μαθητή τραυμάτισε τον διευθυντή και τον έστειλε στο νοσοκομείο!

Σύμφωνα με το Cretalive από την Κρήτη, ο γονέας επιτέθηκε και χτύπησε τον διευθυντή του σχολείου με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το απαράδεκτο αυτό περιστατικό συνέβη σε Επαγγελματικό Λύκειο του Ηρακλείου, όπου ο εκπαιδευτικός ασκεί χρέη διευθυντή.

«Είναι εξοργιστικό αυτό το περιστατικό, ξεπερνάει κάθε όριο», σχολίασε στο Cretalive ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γονείς – αρνητές των self test για τα τα παιδιά τους έχουν καταθέσει και μηνύσεις κατά του σχολείου.

Σε ό,τι αφορά στην επίθεση στον διευθυντή του Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου, τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Κρήτη: Αρνητής του self test επιτέθηκε και χτύπησε διευθυντή σχολείου"

ΑΔΕΔΥ-Πρωτομαγιά: 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία -Καταργούν 8ωρο, πενθήμερο

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζει σε ανακοίνωση της, η ΑΔΕΔΥ και επισημαίνει:

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Έλεγχος του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης.

Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υποβάθμιση και απονεύρωση του φετινού εορτασμού, προκηρύσσει 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μάιου 2021 και συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00πμ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παράλληλα, καλεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα του Ιδιωτικού Τομέα να πλαισιώσουν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους τον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ-Πρωτομαγιά: 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία -Καταργούν 8ωρο, πενθήμερο"

Σχολεία: Σεπτέμβρης με ψηφιακά βιβλία και ρομποτική – Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως δεν θα πάει πίσω τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο θα φέρει νέα δεδομένα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι αλλαγές δεν «αγγίζουν» μόνο τα εκπαιδευτικά προγράμματα, περιλαμβάνουν και χιλιάδες μόνιμους διορισμούς. 

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνονται η εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, νέα προγράμματα σπουδών, επέκταση σε όλα τα σχολεία των πιλοτικών εργαστηρίων δεξιοτήτων, καθώς και των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία, νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, καθώς και πειραματικά ΙΕΚ και πρότυπα ΕΠΑΛ. Σημειώνεται ότι η νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα είναι και η πρώτη μετά από πάνω από μια δεκαετία που θα γίνουν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε 218 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, το πρόγραμμα πλέον επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για μια σειρά θεματικών κύκλων που περιλαμβάνουν από το περιβάλλον, τη διατροφή και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έως την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την επιχειρηματικότητα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τα εργαστήρια εντάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα με στόχο την ένταξη νέων μεθόδων διδασκαλίας που στοχεύουν στην καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, και ο εξοπλισμός των σχολείων, ιδίως στις θεματικές όπως της ρομποτικής, θα ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων στα Αγγλικά, που φέτος λειτούργησε πιλοτικά για τα νηπιαγωγεία, από τη νέα χρονιά θα ισχύσει σε όλες τις σχολικές μονάδες. Σημειώνεται πως τη νέα σχολική χρονιά ολοκληρώνεται η εφαρμογή της καθολικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με την ένταξη και των τελευταίων δήμων που είχαν μείνει εκτός τις προηγούμενες χρονιές λόγω έλλειψης υποδομών.

Τέλος, ο σχολικός χάρτης θα εμπλουτιστεί με δομές πρότυπων και πειραματικών σχολείων, με τα αποτελέσματα της ανοιχτής πρόσκλησης του υπουργείου Παιδείας προς τα δημόσια σχολεία να αναμένεται τις επόμενες μέρες. Και, στο μέτωπο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα ιδρυθούν νέα πειραματικά ΙΕΚ και πρότυπα ΕΠΑ.Λ.

Με πιλοτική εφαρμογή σε έναν περιορισμένο αριθμό σχολείων θα ξεκινήσει η διδασκαλία των νέων προγραμμάτων σπουδών, που αποτελούν έργο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής, από τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα νέα προγράμματα στοχεύουν σε μια εξατομικευμένη, μαθητοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία.

Σε επόμενο στάδιο, τα προγράμματα σπουδών θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα σχολεία, όταν θα είναι έτοιμα και τα νέα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα είναι και σε ψηφιακή μορφή. Μια νέα εισαγωγή στη σχολική διδασκαλία θα είναι και το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή παραπάνω από ένα εγχειρίδια τα οποία θα έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός, κι όχι ένα αποκλειστικά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, από τα οποία θα αντλεί πληροφορίες από πολλαπλές πηγές.

Για όλα τα παραπάνω προβλέπεται και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τόσο στον βασικό εγγραματισμό όσο και στις νέες προσθήκες στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει η επιμόρφωση 70.000 εκπαιδευτικών για τα εργαστήρια δεξιοτήτων, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων στα Αγγλικά στα νηπιαγωγεία.

Η διαδικασία της επιμόρφωσης θα προσφέρεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο θα παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες σύγχρονης και ασύγχρονης επιμόρφωσης, με πιστοποιημένες διαδικασίες και διασφάλιση ποιότητας, λειτουργώντας ως χώρος συνεργατικής μάθησης και διάχυσης πρακτικών.

Ελεύθερος Τύπος/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Σεπτέμβρης με ψηφιακά βιβλία και ρομποτική – Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά"

My.gov.gr: Πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα με δυο «κλικ»

Πρόσβαση στη θυρίδα τους στο gov.gr με εύκολο και γρήγορο τρόπο έχουν πλέον οι πολίτες, καθώς τίθεται σε λειτουργία το my.gov.gr. Η θυρίδα λειτουργεί ως ο «ψηφιακός χαρτοφύλακας» του πολίτη, καθώς εκεί συγκεντρώνονται τόσο τα έγγραφα που εκδίδει online μέσω του gov.gr, όσο και τα έγγραφα που εκδίδονται σε δεύτερο χρόνο, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης του πολίτη προς κάποιον φορέα της δημόσιας διοίκησης μέσω του gov.gr.

Επιπλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν ηλεκτρονικά έγγραφα από θυρίδα σε θυρίδα, είτε δηλαδή σε άλλους ιδιώτες, είτε σε κάποιον δημόσιο φορέα. Για κάθε έγγραφο που αναρτάται στην θυρίδα του, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ενημερωτικό email ή SMS. Τα έγγραφα που αναρτώνται στην θυρίδα εμπλουτίζονται συνεχώς, με στόχο να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλες τις συναλλαγές του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση.

Μετά την έκδοσή τους μέσω του gov.gr, στην αρχική εκδοχή της θυρίδας θα περιλαμβάνονται τα εξής έγγραφα:
  •  υπεύθυνες δηλώσεις
  •  εξουσιοδοτήσεις
  •   πιστοποιητικά δημοτολογίου
  •  ληξιαρχικές πράξεις
  •  βεβαίωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού
  •  έγγραφα που εκδώσατε μετά από αίτηση του gov.gr προς Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
  •  αντίγραφο ποινικού μητρώου
  •  δήλωση απώλειας δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
  •  σήμα δωρεάν στάθμευσης για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η είσοδος στη θυρίδα γίνεται με δύο τρόπους: είτε με τους κωδικούς web banking (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Παγκρήτια Τράπεζα ή Τράπεζα Ηπείρου) είτε μέσω των κωδικών Taxisnet, αφού πρώτα ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ). Να αναφέρουμε ότι η υλοποίηση της πλατφόρμας έγινε μέσω του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " My.gov.gr: Πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα με δυο «κλικ»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news