facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 3) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής για αύριο Πέμπτη 27-06-2024

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Πέμπτη 2706-2024 (κατηγορία 3) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής,  σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη  26-06-2024  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή) είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν εξαιτίας της μορφολογίας εδάφους, των τοπικών ανέμων κλπ.

240627-1-1000x1050

dasikes-5

Η προσοχή όλων αποτελεί βασικό παράγονται πρόληψης και αποφυγής κινδύνων.

Συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, ο καπνισμός μελισσιών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

Σύμφωνα με τις οδηγίες  του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr

    • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
    • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
    • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
    • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
    • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
    • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
– το είδος της βλάστησης που καίγεται

Ενημερωνόμαστε από τα τηλεοπτικά σποτ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 3) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής για αύριο Πέμπτη 27-06-2024"

Εξαρθρώθηκε συμμορία νεαρών στη βορειανατολική Αττική – Αφαιρούσαν με βίαιο τράβηγμα αλυσίδες από το λαιμό ηλικιωμένων

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση συμμορίας ληστών που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα συνελήφθησαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, 3 ημεδαποί, ηλικίας 16, 18 και 22 ετών, μέλη της συμμορίας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- ληστείες και κλοπές, κατ΄επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι κατηγορούμενοι, αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, επιλέγοντας κυρίως ηλικιωμένους, τους προσέγγιζαν, είτε με τα πόδια, είτε επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα και αφαιρούσαν με βίαιο τράβηγμα αλυσίδες που φορούσαν στο λαιμό τους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ορισμένες φορές από το τράβηγμα των αλυσίδων και τη δύναμη που ασκούσαν για να τους απωθήσουν και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία, τα θύματα έπεφταν στο έδαφος.

Στη συνέχεια μετέβαιναν άμεσα και πωλούσαν τα αφαιρεθέντα, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

Μετά από έρευνα στην κατοχή τους και στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• μαχαίρι,

• το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ,

• 4 κινητά τηλέφωνα και

• ρουχισμός που φορούσαν κατά την τέλεση των ληστειών.

Κατασχέθηκαν επιπλέον 2 μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, τα μέλη της συμμορίας, τουλάχιστον από αρχές Μαΐου, διέπραξαν 8 ληστείες σε Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου και Ψυχικό, ενώ η έρευνα για το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε συμμορία νεαρών στη βορειανατολική Αττική – Αφαιρούσαν με βίαιο τράβηγμα αλυσίδες από το λαιμό ηλικιωμένων"

Πυροσβεστική: Συλλήψεις για πυρκαγιές σε Βοιωτία, Εύβοια, Αττική και Χαλκιδική

Σε τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών, προχώρησαν ανακριτικοί υπάλληλοι της πυροσβεστικής, ενώ σε ακόμα δύο περιπτώσεις επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.

Αναλυτικότερα:

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Θήβας, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών σε αγροτική έκταση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Κουμέρκι», του δήμου Θηβαίων, στην Βοιωτία και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.707,03 ευρώ.

Συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Χαλκίδας, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών σε αγροτική έκταση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Δύο Βουνά», της Δ.Κ. Νέας Αρτάκης, του δήμου Χαλκιδέων, στην Εύβοια και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.320,62 ευρώ.

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μαρκοπούλου, αλλοδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ξηρά χόρτα κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Ντάρδεσι-Μερέντα», του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στην Αττική και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.887,50 ευρώ.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.250 ευρώ, χθες, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Μαρμαρά, σε ημεδαπό, για εναπόθεση εύφλεκτων υλικών πλησίον δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Παραλία Τορώνης», του δήμου Σιθωνίας, στην Χαλκιδική.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.500 ευρώ, χθες, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μαρκοπούλου, σε ημεδαπό, για εναπόθεση υπολειμμάτων καπνίσματος μελισσιών πλησίον δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Παραλία Μικρή Χαμολιά», του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στην Αττική.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Συλλήψεις για πυρκαγιές σε Βοιωτία, Εύβοια, Αττική και Χαλκιδική"

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο

Η Πυροσβεστική εξέδωσε ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου.

Αναλυτικά:

Από Ω/18:00/25-06-2024 έως Ω/18:00/26-06-2024 εκδηλώθηκαν 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 25 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη οκτώ (8).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.



Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο "

«Δεν έγινε καμία γιορτή στο σκάφος»: Τι υποστηρίζει ο καπετάνιος για τη φωτιά στην Ύδρα

Ο καπετάνιος και τα 12 μέλη πληρώματος του σκάφους «Περσεφόνη», από το οποίο φέρεται να εκτοξεύθηκαν τα βεγγαλικά και να προκάλεσαν τη φωτιά στο δάσος της Ύδρας, την Τετάρτη (26/06) οδηγήθηκαν ενώπιον των ανακριτικών Αρχών του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η εκπομπή «Live News» του MEGA, o καπετάνιος του σκάφους «Περσεφόνη», το οποίο έχει κατασχεθεί από τις Αρχές, φέρεται να υποστήριξε τα εξής: «Αρνούμαι με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την οιαδήποτε σχέση οιουδήποτε εκ των επιβαινόντων και του πληρώματος επί του πλοίου, την πλοιαρχία του οποίου έχω, με τη διερευνώμενη πράξη και αναφέρομαι σε όσα από την πρώτη στιγμή λεπτομερειακώς κατέθεσα προανακριτικά. Εγώ ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22:32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112, όπως μου υποδείχθηκε».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ουδεμία εορτή επιβατών ή μελών του πληρώματος ελάμβανε χώρα. Οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Ύδρα νωρίτερα, είχαν επιστρέψει στο πλοίο και βρίσκονταν άπαντες επ’ αυτού, έχοντας ολοκληρώσει την κρουαζιέρα τους στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, η οποία είχε ξεκινήσει προ εβδομάδος».

Μάλιστα, ο καπετάνιος του σκάφους «Περσεφόνη» υποστήριξε πως η κρουαζιέρα ολοκληρώθηκε βάσει του προγράμματος και της συμφωνίας που υπήρχε, δίχως αυτή να τροποποιηθεί. Έτσι, χαρακτηριστικά ο συλληφθείς τόνισε το εξής: «Η αναχώρησή τους από τον Διεθνή Αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος" είχε εξαρχής, προγραμματιστεί και ουδόλως τροποποιήθηκε το αρχικώς καθορισμένο πρόγραμμά τους. Η κίνηση της θαλαμηγού υπήρξε σύμφωνη απολύτως με το πρόγραμμα αναχώρησης».

Ζητήθηκε αυτοψία στο σκάφος «Περσεφόνη»

Επισημαίνεται, σύμφωνα με την προαναφερθείσα τηλεοπτική εκπομπή, ότι η ανακρίτρια έχει ζητήσει αυτοψία στον χώρο του σκάφους, αλλά και στη δασική περιοχή της Ύδρας, προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη από την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων.

Στην πραγματογνωμοσύνη για τη φωτιά που ξέσπασε στη δασική περιοχή του νησιού, αναφέρεται πως έπνεαν βόρειοι άνεμοι, ενώ δεν αποκλείεται ταυτόχρονα η πυρκαγιά να άρχισε από την κορυφή του βουνού. Παράλληλα, σημειώνονται οι αστοχίες από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν προχώρησε σε κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβαινόντων της θαλαμηγού. Πιθανολογείται, μάλιστα, πως οι επιβαίνοντες ενδεχομένως θα είχαν καταγράψει με τα κινητά τους τηλέφωνα την εκτόξευση βεγγαλικών και την έναρξη της φωτιάς.

Τέλος, στο ενδεχόμενο να είχαν διαγραφεί τα συγκεκριμένα βίντεο, εκτιμάται πως το υλικό θα ήταν δυνατό να ανακτηθεί εάν είχαν σταλεί τα κινητά τηλέφωνα των επιβαινόντων της θαλαμηγού στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Δεν έγινε καμία γιορτή στο σκάφος»: Τι υποστηρίζει ο καπετάνιος για τη φωτιά στην Ύδρα "

Από αύριο Πέμπτη οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα Λύκεια

Μέσω της πλατφόρμας e-eggrafes.minedu.gov.gr θα γίνονται από αύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου (ώρα 07:00) έως και την Παρασκευή 5 Ιουλίου (ώρα 23:59), οι αιτήσεις για την εγγραφή, ανανέωση εγγραφής και μετεγγραφή μαθητών στα δημόσια λύκεια.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις για εγγραφή, ανανέωση εγγραφής και μετεγγραφή αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων των Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, καθώς και των Προτύπων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2024-2025. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Αναλυτικότερα, αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί για τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Γ' Γυμνασίου και θα φοιτήσουν για το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α' Λυκείου και για τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Α΄ και Β΄Λυκείου και θα ανανεώσουν την εγγραφή τους για το σχολικό έτος 2024-2025 στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου αντίστοιχα ή θα μετεγγραφούν σε άλλου τύπου σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για όσο διάστημα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν νέες αιτήσεις, καθώς επίσης και να τροποποιούν, να διαγράφουν, να εκτυπώνουν και να αποθηκεύουν τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις τους.

Τα αποτελέσματα κατανομής των μαθητριών και μαθητών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 12 Ιουλίου, για τα ΓΕΛ (περιλαμβάνονται Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ, μέσω της πλατφόρμας εγγραφών (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr), στο πεδίο «Οι αιτήσεις μου» (επάνω αριστερά μετά την αυθεντικοποίηση στην πλατφόρμα).

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους μία ομάδα υποστήριξης (helpdesk) για να διευκολυνθούν στην υποβολή της αίτησης, είτε τηλεφωνικά (από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08:00 - 16:00 στο 210-3443911 για τα ΓΕΛ και στο 210-3443913 για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ), είτε μέσω e-mail (στη διεύθυνση egel@minedu.gov.gr για τα ΓΕΛ και e-epal@minedu.gov.gr για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ).

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Από αύριο Πέμπτη οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα Λύκεια"

Η Βουλγαρία καταγγέλλει καταπίεση της μειονότητας της και συνεχίζει το βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε σήμερα τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για αντιβουλγαρική προπαγάνδα στο εσωτερικό και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα, ενώ υποστήριξε ότι η στάση αυτή των Σκοπίων στρέφεται ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές.

«Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων “Βούλγαρος” και “βουλγαρικό”… Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αποφάσεις που ελήφθησαν με συναίνεση όλων των χωρών-μελών, ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας τους», σημείωσε ακόμη ο Ρούμεν Ράντεφ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, στη Σόφια.

Πρόσθεσε ότι αναμένει τις «κατάλληλες ενέργειες» τόσο από τη βουλγαρική κυβέρνηση όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αρχών και των κανόνων στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Ρούμεν Ράντεφ, εάν η ΕΕ δεν προτάξει το γεγονός πως η ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια θα πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρες αρχές, κανόνες και αξίες, «τότε αργά ή γρήγορα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν την Ευρώπη με νοοτροπία βαλκανοποίησης».

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές αυτές του προέδρου της Βουλγαρίας έκανε λόγο για αναχρονιστικές δηλώσεις, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα.

«Λυπάμαι που ακούμε τέτοια αναχρονιστικά μηνύματα από τον ανατολικό γείτονά μας, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα, όμως δυστυχώς στη σύγχρονη Ευρώπη, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πολιτικοί σαν αυτόν που αναφέρετε (σ.σ. Ρούμεν Ράντεφ)», δήλωσε ο Μίτσκοσκι απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις αυτές του προέδρου της Βουλγαρίας.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέρριψε τις κατηγορίες του Ρούμεν Ράντεφ ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν σέβεται τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας και κατηγόρησε τη Σόφια ότι αρνείται την ύπαρξη «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία.

«Έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λένε ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία η οποία έχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και μπορεί να οργανωθεί στη βάση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, λόγω πολιτικών όπως είναι ο κ.Ράντεφ», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βουλγαρία, το 2020 είχε θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία εκείνη είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου τότε εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο δεν συναίνεσε στην πρόταση και έτσι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας για την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Λόγω της εμπλοκής αυτής, η Βόρεια Μακεδονία δεν δύναται να ανοίξει τα ενταξιακά κεφάλαια με την ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει σαφές προς τα Σκόπια πως το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών προαπαιτεί την υλοποίηση της συμφωνίας της χώρας με την Βουλγαρία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μόλις σήμερα επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υποκύψει «στους εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας υπό τους «όρους» που έχουν τεθεί στη χώρα του.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλγαρία καταγγέλλει καταπίεση της μειονότητας της και συνεχίζει το βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας"

Χειροπέδες σε δύο άνδρες σε Ομόνοια και Πειραιά για παράνομη κατοχή όπλων

Στην σύλληψη δύο ανδρών για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων στην Ομόνοια και τον Πειραιά προχώρησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της Ο.Π.Κ.Ε.

Η μία σύλληψη έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης (26.06.2024) στην Ομόνοια, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους, έκαναν έλεγχο σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κατηγορούμενος στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας.

Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν κρυμμένα, ανάμεσα στα πίσω καθίσματα ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 7 φυσίγγια.

Ο 35χρονος οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ομόνοιας.

Παράλληλα τα ξημερώματα της Τετάρτης (26.06.2024) στην περιοχή του Πειραιά, συνελήφθη 45χρονος από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν κρυμμένα στη θέση του αερόσακου ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 13 φυσίγγια καθώς και ακόμα 40 φυσίγγια.

Ο 45χρονος  με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Δημοτικού Θεάτρου, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε δύο άνδρες σε Ομόνοια και Πειραιά για παράνομη κατοχή όπλων"

Γραμματικό: 100 παιδιά εγκατέλειψαν κατασκήνωση με εμετούς και υψηλό πυρετό

Πανικός σε κατασκήνωση στο Γραμματικό που φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Περίπου 100 παιδιά αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, ορισμένα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία των Αθηνών με έντονες στομαχικές διαταραχές και υψηλό πυρετό, συμπτώματα που πιθανόν να οφείλονται σε ιογενή γαστρεντερίτιδα όπως υποστηρίζουν και οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης.

Ωστόσο κάποιοι γονείς εκφράζουν αμφιβολίες, και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους δηλητηρίαση, είτε από το φαγητό, είτε από το νερό, κάτι το οποίο επίσης διαψεύδει η διεύθυνση της κατασκήνωσης.

Σύμφωνα με μητέρα παιδιού, το οποίο νοσηλεύεται από την Δευτέρα σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών με υψηλό πυρετό, «το βράδυ της Κυριακής, τα παιδιά έφαγαν χοιρινό καλαμάκι και λουκάνικο και το πρωί της Δευτέρας ξύπνησαν με διάρροιες και στομαχικές διαταραχές».

Η μητέρα ειδοποιήθηκε να παραλάβει το παιδί της και έφτασε στη κατασκήνωση στις 16.30 της ίδιας ημέρας. «Φτάνοντας αντίκρισα πολλά αυτοκίνητα και εξαγριωμένους γονείς που είχαν έρθει για τον ίδιο λόγο, να πάρουν τα παιδιά τους σε άθλια κατάσταση».

Η ίδια, μιλώντας με τους υπεύθυνους στο ιατρείο της κατασκήνωσης, την ενημέρωσαν ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν γαστρεντερίτιδα.

«Αμφέβαλα διότι μεσολάβησαν λίγες μόνο ώρες μετά το βραδινό γεύμα. Επιπλέον αρκετά παιδιά παραπονέθηκαν για την γεύση του νερού. "Μύριζε σαν βόθρος" μου είπε το δικό μου παιδί, το οποίο ακόμα κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δυο 24ωρα μετά το συμβάν, ψήνεται στο πυρετό» προσθέτει η μητέρα.

Ένας άλλος γονέας , σε σχόλιο – κριτική στο Google στη σελίδα της κατασκήνωσης πριν από έξι ημέρες, διαμαρτυρήθηκε για το νερό που καταναλώνουν τα παιδιά. Γράφει χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά πήγε το παιδί μου κατασκήνωση. Απ’ ότι μου είπε της άρεσε πάρα πολύ. Ο λόγος που βάζω τρία αστέρια είναι το νερό που αναγκάζονται τα παιδιά να πιουν. Φέρτε κάποιον που να ξέρει να ελέγξει τις εγκαταστάσεις. Το νερό σύμφωνα με τα λεγόμενα του παιδιού μου και άλλων παιδιών που ακούσαμε έχει γεύση βόθρου. Το παιδί μου ήρθε στο σπίτι και έπινε νερό σαν να μην είχε πιει καθόλου. Αν έχετε τέτοιο πρόβλημα, έχετε την υποχρέωση να τους δίνετε εμφιαλωμένο οπωσδήποτε»

review

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης που μίλησε στο protothema.gr ο λόγος που αποχώρησαν δεκάδες παιδιά οφείλεται σε ιογενή γαστρεντερίτιδα που πιθανόν να μεταδόθηκε λόγω του επισκεπτηρίου το περασμένο Σάββατο, Ιουνίου.

«Δεν φταίει ούτε το φαγητό, ούτε το νερό. Έστειλα αμέσως δείγματα για ανάλυση, τόσο του φαγητού, όσο και του νερού, ως όφειλα να κάνω και δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δηλητηρίαση, γι’ αυτό και σας αποστέλλω τα αποτελέσματα των αναλύσεων».

Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα των αναλυσεων:

deigma_1

deigma_2

deigma_3

Σύμφωνα με την ίδια δόθηκαν 120 άδειες σε παιδιά που αρρώστησαν (κάποια που ήταν καλά στην υγεία τους αναγκαστικά αποχώρησαν επειδή έφυγαν και τα αδέρφια τους) ενώ κάποια άλλα νοσηλεύονται στο αναρρωτήριο και ορισμένα έχουν ήδη γίνει καλά. Για την μετάδοση του ιού, καταλήγει η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης, ενδεχομένως να ευθύνεται το επισκεπτήριο του Σαββάτου καθώς δεκάδες συγγενείς ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γραμματικό: 100 παιδιά εγκατέλειψαν κατασκήνωση με εμετούς και υψηλό πυρετό"

Καιρός αύριο: Βροχές στη Μακεδονία, 37αρια στην υπόλοιπη χώρα

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη (27/06/2024) στη Μακεδονία σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ ο καιρός στη Μακεδονία θα περιλαμβάνει τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς στη δυτική και κεντρική Μακεδονία να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο και στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια και θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 και κατά τόπους τους 37 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 και στην Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά θα πνέουν πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά θα πνέουν πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, τοπικά 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά από ανατολικές και τις βραδινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στη Μακεδονία, 37αρια στην υπόλοιπη χώρα"

Σοκ στη Γερμανία με νεκρό 20χρονο Έλληνα – Δέχθηκε άγρια επίθεση από 10 άτομα σε πάρκο

Σε τραγωδία κατέληξε η άγρια επίθεση που δέχθηκε από συμμορία ανδρών προ ολίγων ημερών ένας νεαρός Έλληνας στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, πρόεκιται για τον 20χρονο Φίλιππο Τσάνη ο οποίος κατέληξε χθες (Τρίτη 25/06) σε νοσοκομείο του Μπαντ Οϊζενχάουζεν στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου νοσηλευόταν από τις 22 Ιουνίου με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το χρονικό της άγριας επίθεσης στη Γερμανία

Ο Φίλιππος θέλησε να γιορτάσει τη μικρή του αδερφή που πέρασε τις εξετάσεις του γυμνασίου, αλλά η η γιορτή τελείωσε φρικτά. Μια ομάδα ανδρών ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον νεαρό κάτοικο του Μίντεν.

Πιο συγκεκριμένα, ο αδικοχαμένος νεαρός βρισκόταν μαζί με έναν φίλο του το περασμένο Σάββατο (22/06), τη στιγμή που δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ανδρών, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, νωρίτερα ο Philippos Tsanis είχε παρευρεθεί στην γιορτή αποφοίτησης της αδελφής του από το γυμνάσιο του Μίντεν το περασμένο Σάββατο (22/06).

Μετά την γιορτή, γύρω στη 1:30, ο νεαρός αποχώρησε μαζί με τον καλύτερό του φίλο, προκειμένου είτε να συνεχίσουν το πάρτι σε ένα κλαμπ της περιοχής είτε για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στην διαδρομή όμως πέρασαν από ένα πάρκο, όπου συνάντησαν ομάδα 10 ανδρών, με τους οποίους φέρονται να διαπληκτίστηκαν, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες χτύπησαν τους δύο νέους με γροθιές και κλωτσιές και ένας από αυτούς επέμενε ειδικά στον 20χρονο.

Δυστυχώς, ο 20χρονος υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματα που υπέστη, ενώ ο δεύτερος νεαρός (σημ.: φίλος) νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος.

«Το θύμα υπέστη σοβαρά τραύματα κατά την επίθεση, τα οποία οδήγησαν σε μη αναστρέψιμη απώλεια των εγκεφαλικών λειτουργιών. Εξαιτίας αυτού υπέκυψε στα τραύματά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούκας Ρέκερ.

Αναζητούνται οι δράστες της φονικής επίθεσης

Οι δράστες της επίθεσης διαφεύγουν ακόμη την σύλληψη και η αστυνομία απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Το τμήμα ανθρωποκτονιών του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών του Μπίλεφελντ αναζητά τους δράστες. Η εισαγγελία ερευνά τον θάνατο του Φίλιππου για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Συντετριμμένος ο πατέρας του – «Δεν καταλαβαίνω αυτή τη βία»

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι έχουν τη βία ως χόμπι. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι χτυπούν κάποιον μέχρι να τραυματιστούν τόσο άσχημα», λέει ο πατέρας του.

Η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι η ομάδα των ανδρών ήταν ήδη εκεί, πριν συναντήσουν τον Φίλιππο. «Τότε πήγαν κοντά του, τους είπε ότι δεν ήθελε προβλήματα, μετά άρχισαν να τον χτυπούν».

Και συνέχισε: «Πάντα υπερασπιζόταν τους άλλους περισσότερο από τον εαυτό του και πάντα υπερασπιζόταν τους αδύναμους», λέει ο Δημήτρης Τσάνης.

«Ήταν απλά ο καλύτερος γιος. Η ζωή του μόλις είχε ξεκινήσει. Η βία πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε κάθε παιδί – και κανένας πατέρας ή μητέρα δεν πρέπει να βιώσει κάτι τέτοιο».

 lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στη Γερμανία με νεκρό 20χρονο Έλληνα – Δέχθηκε άγρια επίθεση από 10 άτομα σε πάρκο"

Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της για παρενόχληση έχει η γυναίκα που κατήγγειλε τον δεύτερο δικηγόρο για ξυλοδαρμό

Όλα ξεκίνησαν όταν η δικηγόρος έκανε μια μικρή εγχείρηση στο χέρι, η οποία έγινε τον Αύγουστο του 2016. Η δικηγόρος υποστήριζε ότι η πορεία αποθεραπείας της δεν ήταν σωστή και πίστευε πως ο γιατρός είχε κάνει κάποιο ιατρικό λάθος. Έκτοτε η γυναίκα επισκέφτηκε τον γνωστό γιατρό στο νοσοκομείο, με τον τελευταίο να αναφέρει αρκετά περιστατικά.

Η δικηγόρος όταν τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο φώναζε μπροστά στους ασθενείς του ότι «αυτός είναι χασάπης», ενώ τον αποκαλούσε «τιποτένιο, σκουπίδι» και διάφορους άλλους χαρακτηρισμούς. Χαρακτηρισμούς κοινούς με όσα έχει αναφέρει και η πλευρά του ποινικολόγου.

Η δικηγόρος δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς έστελνε και μηνύματα στο κινητό του γιατρού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως ο γιατρός έλαβε μήνυμα με μια φωτογραφία ενός κάδου απορριμμάτων με λεζάντα «όλα σε θυμίζουν», αναφέρει το ρεπορτάζ της εκπομπής TLive.

Όλη αυτή η συμπεριφορά λάμβανε χώρα για αρκετό διάστημα, ενώ η δικηγόρος είχε αιτηθεί να διοριστεί στο νοσοκομείο, στο οποίο είχε εγχειριστεί η δικηγόρος και εργαζόταν ο γιατρός, με τον οποίο είχε αντιδικία.

Η παρενόχληση εκτός του νοσοκομείου λάμβανε χώρα και μέσω διαδικτύου. Η δικηγόρος έστελνε μηνύματα στον καθηγητή. Χαρακτηριστικό είναι ένα μήνυμα στο οποίο έγραφε «Τα καλύτερα τώρα αρχίζουν. Από τυφώνα μπορείς να γλιτώσεις, από εμένα όχι» και «είσαι αξιοθρήνητος. Σε λυπάμαι».
Στο δικαστήριο επέβαλε στη φερόμενη ως θύμα ξυλοδαρμού από τον ποινικολόγο έχει κληθεί να πληρώσει αποζημίωση 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της για παρενόχληση έχει η γυναίκα που κατήγγειλε τον δεύτερο δικηγόρο για ξυλοδαρμό"

Έφοδος της αστυνομίας σε νοσοκομείο στην Αθήνα – Συνελήφθησαν οκτώ γυναίκες που εργάζονταν παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες

Στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, από το Τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών, νυκτερινές ώρες χθες (25/6) σε νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας, για τον εντοπισμό γυναικών που εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ειδικότερα, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι -8- αλλοδαπές γυναίκες, εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο, άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας Αρχής, και δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο (λίστα) αποκλειστικών νοσοκόμων του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο ασφαλιστικές εισφορές.

Οι συλληφθείσες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος της αστυνομίας σε νοσοκομείο στην Αθήνα – Συνελήφθησαν οκτώ γυναίκες που εργάζονταν παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες"

Ένοπλη συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού – Νεκρός και τραυματίας

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης στις φυλακές του Κορυδαλλού, καθώς σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή στην Δ’ πτέρυγα των φυλακών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει νεκρός και τραυματίας.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, νεκρός είναι ένας 35χρονος κρατούμενος από την Αλβανία, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρεται ένας 45χρονος κρατούμενος από το Κόσσοβο.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοπλη συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού – Νεκρός και τραυματίας"

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Με επτά νέες υπηρεσίες εμπλουτίζεται το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, το www.pet.gov.gr διευρύνοντας τις ψηφιακές δυνατότητες για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ζώων συντροφιάς, κτηνιάτρους, εκτροφείς, φιλοζωικά σωματεία, καταφύγια και Δήμους.

Σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, οι υπηρεσίες τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου με στόχο ένα ολοκληρωμένο και ανοιχτό σε όλους σύστημα ψηφιακής διαχείρισης των γεγονότων ζωής που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ή μη, για την προώθηση υπεύθυνης ιδιοκτησίας τους, τον έλεγχο της υγείας και ευζωίας τους και τη διευκόλυνση του έργου των κτηνιάτρων και των εμπλεκόμενων φορέων.

Η πλατφόρμα www.pet.gov.gr ενισχύει την παρακολούθηση και την προστασία των ζώων συντροφιάς με υπηρεσίες που αφορούν στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα, στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή αλλά και την καλύτερη διαχείριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ενώ δίνει πλέον και τη δυνατότητα ψηφιακής υποβοήθησης αναζήτησης και εύρεσης χαμένων ζώων συντροφιάς.

Ειδικότερα, είναι διαθέσιμες πλέον στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, είτε απευθείας στο pet.gov.gr είτε στο gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα», οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
    Περιλαμβάνει το σύνολο των ζώων συντροφιάς, σκύλων και γατών που είναι προς υιοθεσία με αναλυτικά στοιχεία, φωτογραφία και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου διαχείρισης. Απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία υιοθεσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μεριμνά για τη νομιμότητα των διοικητικών διαδικασιών εξασφαλίζοντας διαφάνεια για Δήμους, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις και καταφύγια.
  • Μητρώο εκτροφέων για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς.
    Ένα ακόμη Μητρώο που συγκεντρώνει υπό συγκεκριμένα κριτήρια τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς ζώων συντροφιάς της χώρας. Μέσω της πλατφόρμας υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής και συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν στην αναπαραγωγή, τους απογόνους των εκτρεφόμενων ζώων, καθώς και την ιχνηλασιμότητα της ιδιοκτησίας τους.
  • Ψηφιακή υπηρεσία αίτησης άδειας αναπαραγωγής δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς.
    Με την ισχύουσα νομοθεσία να ορίζει ότι κάθε δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς (θηλυκό ή αρσενικό) μπορεί να αποκτήσει απογόνους μόνο μία φορά στη ζωή του, ο εκάστοτε Δήμος διαμονής των ιδιοκτητών είναι ο αρμόδιος φορέας για να λάβει την αίτηση και να παρέχει ψηφιακά την απαραίτητη άδεια.
  • Ψηφιακή υπηρεσία αίτησης παράδοσης ζώου συντροφιάς στον Δήμο. Ψηφιακή υπηρεσία αίτησης παράδοσης ζώου συντροφιάς σε φιλοζωική οργάνωση, σωματείο ή καταφύγιο.
    Σε περίπτωση αδυναμίας του ιδιοκτήτη να φροντίσει πλέον το ζώο του, αποκτά τη δυνατότητα να το παραδώσει στον Δήμο μόνιμης κατοικίας του ακολουθώντας τις θεσμικές διαδικασίες.
    Σε περίπτωση εξαιρετικών λόγων υγείας ή σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη δίνεται η δυνατότητα μέσω της ψηφιακής αίτησης να παραδοθεί το ζώο συντροφιάς σε φιλοζωικό σωματείο ή καταφύγιο και στη συνέχεια να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην ψηφιακή πλατφόρμα υιοθεσίας.
  • Ψηφιακή υπηρεσία προβολής κτηνιατρικού φακέλου ζώου συντροφιάς.
    Περιλαμβάνει κάθε ενέργεια (υποχρεωτική ή μη) που έχει καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς για το ζώο συντροφιάς, ώστε οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του ζώου τους.
  • Ψηφιακή πλατφόρμα απώλειας και εύρεσης ζώων συντροφιάς. Ψηφιακή υπηρεσία δήλωσης πιθανής εύρεσης ζώου συντροφιάς.
    Στοχεύει στη διευκόλυνση του εντοπισμού ζώων για τα οποία έχει δηλωθεί απώλεια. Οι πολίτες που εντοπίζουν ένα χαμένο ζώο μπορούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή υπηρεσία με στόχο την ενημέρωση του ιδιοκτήτη.
  • Ψηφιακή υπηρεσία δήλωσης θανάτου ζώου συντροφιάς.
    Με στόχο τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, δίνεται πλέον η δυνατότητα να δηλώνουν τον θάνατο του ζώου τους μέσω υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Για την οριστική καταχώριση του θανάτου, αποκλειστικά αρμόδιος παραμένει ο πιστοποιημένος κτηνίατρος.

Οι νέες ψηφιακές λειτουργίες του έργου υλοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε αριθμούς

Καταχωρίσεις:

  • 1.224.519 ζώα συντροφιάς που ανήκουν σε 657.125 ιδιοκτήτες
  • 279.805 αδέσποτα ζώα
  • 2.476 κτηνίατροι είναι χρήστες του συστήματος.

Από την έναρξη παραγωγικής του λειτουργίας του, τον Δεκέμβριο του 2023, έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 88.307 νέες καταχωρίσεις ζώων
  • 36.680 νέες καταχωρίσεις ιδιοκτητών
  • 123.449 καταχωρίσεις στειρώσεων ζώων εκ των οποίων 28.443 αφορούσαν στειρώσεις αδέσποτων ζώων
  • 311.736 καταχωρίσεις εμβολιασμών
  • 55.775 καταχωρίσεις αντιπαρασιτικών αγωγών
  • 9.575 καταχωρίσεις μεταβιβάσεως ιδιοκτησίας
  • 8.206 καταχωρίσεις υιοθεσίας
  • 1.397 καταχωρίσεις αναδοχής
  • 246 αιτήσεις φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων έχουν υποβληθεί για εγγραφή στο αντίστοιχο Μητρώο και 173 από αυτές έχουν εγκριθεί.
  • 45 αιτήσεις καταφυγίων έχουν υποβληθεί για εγγραφή στο αντίστοιχο Μητρώο και 19 από αυτές έχουν εγκριθεί.
  • 1.765 ψηφιακές δηλώσεις απώλειας ζώου συντροφιάς
  • 523 ψηφιακές δηλώσεις εύρεσης ζώου συντροφιάς
  • 1.942 ψηφιακές δηλώσεις μεταβίβασης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες"

Μέχρι και 100 χρόνια πίσω θα κρατά στοιχεία η εφορία για τα περιουσιακά μας στοιχεία και τα εισοδήματα

Μέχρι και 100 χρόνια πίσω θα γυρνάει η μνήμη της εφορίας με το νέο σύστημα Taxis. Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει πρόσβαση σε στοιχεία έως και έναν αιώνα παλαιότερα, ώστε να βλέπει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία ακίνητης περιουσίας, εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, κατοχή μετοχών και άλλων αξιόγραφων και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να της φανεί χρήσιμο και σχετίζεται με τον φορολογούμενο. Για παράδειγμα, θα μπορεί να ανατρέχει σε στοιχεία ώστε να διαπιστώσει με ποιον τρόπο αποκτήθηκε ένα ακίνητο, πότε και σε ποιους μεταβιβάστηκε, με τι ποσό, ποια είναι η πραγματική του αξία, πόσοι το κατέχουν και με τι ποσοστό, κ.λπ.

Παράλληλα, το νέο σύστημα Taxis θα συνδέεται απευθείας, μεταξύ άλλων, με όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με το Κτηματολόγιο, με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με την Ελληνική Αστυνομία, με τις δικαστικές αρχές, με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), με τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα της εφορίας να ελέγξει έναν φορολογούμενο φθάνει έως την 5ετία και υπό προϋποθέσεις την 10ετία ή την 15ετία, θέλει να ξέρει πώς κινήθηκε διαχρονικά μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα τα ακίνητα.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής του νέου Taxis και η ημερομηνία λήξης της υποβολής προσφορών είναι αύριο Πέμπτη, 27 Ιουνίου. Όσες προσφορές υποβληθούν θα ανοιχτούν τη μεθεπόμενη Πέμπτη 4 Ιουλίου. Ο, δε, προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 131,55 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο μειοδότης οφείλει «να παρέχει τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για μακρά διατήρηση (άνω των 100 ετών) των δεδομένων του φορολογικού μητρώου με αρχειοθέτηση των παλαιότερων στοιχείων, με δυνατότητα αναζήτησης και ανάσυρσης.

Παράλληλα τηρείται η ιστορικότητα των δεδομένων και των μεταβολών: τήρηση αρχείου – αρχείων με τις μεταβολές των στοιχείων (εγγραφές, μεταβολές, διαγραφές, κ.ά.), ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση της εικόνας του φορολογούμενου που αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από την εγγραφή του στο φορολογικό μητρώο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι και 100 χρόνια πίσω θα κρατά στοιχεία η εφορία για τα περιουσιακά μας στοιχεία και τα εισοδήματα"

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: “Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να μαζεύουμε τα χορτάρια που κόβει ο κάθε πολίτης- Η πολιτεία πρέπει να βρει τα χρήματα για την αποκομιδή τους”

Η υποχρεωτική δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων αποφασίστηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς πολύ συχνά οι φωτιές επεκτείνονται, βρίσκοντας καύσιμη ύλη σε χωράφια γεμάτα ξερόχορτα. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο, για την υπεύθυνη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, υπόχρεοι είναι όλοι όσοι έχουν οικόπεδο ή ακάλυπτο χώρο ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, ανεξαρτήτως τετραγωνικών. Εξαιρούνται μόνο οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι και οι πιλοτές πολυκατοικιών.

Η προθεσμία έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα για υποβολή αίτησης καθαρισμού οικοπέδων από τους Δήμους, αλλά και για καταγγελία των ιδιοκτητών που δεν έχουν καθαρίσει ακάλυπτους χώρους.

Σύγχυση, ωστόσο, συνεχίζει να επικρατεί σε ό,τι αφορά τη διαφορετική πολιτική των δήμων όσον αφορά τα πρόστιμα, τις δυσκολίες στη συλλογή των κλαδιών και των χόρτων, την αδυναμία των ιδιωτικών συνεργείων να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών και τα ακαθάριστα δημόσια οικόπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, πρόεδρο ΚΕΔΕ, και δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, σε ό,τι αφορά τους χώρους που ανήκουν στους δήμους, η οικονομική επιχορήγηση δεν επαρκεί. Όπως είπε, ο δήμος Αμπελοκήπων έλαβε 30.000 ευρώ, δαπανά όμως πολύ περισσότερα χρήματα για να καθαρίζει τους χώρους που ανήκουν στην ευθύνη του, ενώ η πολιτεία δεν έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποκομιδή των ξερών χόρτων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, οι πολίτες, υπό τον φόβο ποινών, προστίμων ή λήξης προθεσμιών, να βγάζουν τα κομμένα χόρτα στους δρόμους. “Ζητάμε χρήματα, προσωπικό και μέσα και μετά να μας ζητάνε ευθύνες, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να μαζεύουμε τα χορτάρια που κόβει ο κάθε πολίτης, ωστόσο, παρεμβαίνουμε, όταν χρειαστεί”, ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο κ. Ιωάννης Μαστροκούκος, Δήμαρχος Καλύμνου, έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα στο νησί, καθώς υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που ζουν στο εξωτερικό. “Να καούμε σαν τα ποντίκια ή να αναλάβουμε δράση; Πιέζουμε όσο μπορούμε τους κατοίκους ή τους συγγενείς όσων ζούνε στο εξωτερικό…Όταν δεν βγάζουμε άκρη μπαίνουμε εμείς και καθαρίζουμε”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΚΕΔΕ: “Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να μαζεύουμε τα χορτάρια που κόβει ο κάθε πολίτης- Η πολιτεία πρέπει να βρει τα χρήματα για την αποκομιδή τους”"

Δίκη Folli Follie: Ένοχοι Δημήτρης, Τζώρτζης, Καίτη Κουτσολιούτσου και ακόμη δύο – Όλη η απόφαση

Την απόφασή του επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης (26/6) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που επί σειρά μηνών δικάζει το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie με την αλλοίωση των οικονομικών δεδομένων της εταιρίας.

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο κήρυξε ένοχα και τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για κατηγορίες που αφορούν την «ωραιοποίηση» των ισολογισμών, την επίδρασή τους στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ομόφωνη κρίση του δικαστηρίου, η δράση των κατηγορουμένων δεν συνιστά εγκληματική οργάνωση και έτσι τόσο η οικογένεια Κουτσολιούτσου όσο και οι συγκατηγορούμενοί τους κηρύχθηκαν αθώοι για αυτή την κατηγορία.

Το δικαστήριο από τους συνολικά 11 κατηγορουμένους έκρινε αθώους από κάθε κατηγορία τους έξι.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Folli Follie

Η απόφαση για τον ιδρυτή της Folli Follie, την σύζυγο και τον γιο του είναι η εξής:

  • Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από κοινού αλλά και για κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας.
  • Για την Καίτη Κουτσολιούτσου το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή της κατά μετατροπή της κατηγορίας για συνέργεια σε απάτη από κοινού, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η κατηγορούμενη κρίθηκε αντίθετα αθώα για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
  • Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της αυτουργίας σε πλαστογραφία. Αντίθετα κρίθηκε ένοχος για απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Το δικαστήριο έκρινε ένοχη συνεργάτη της Folli Follie κατά μεταβολή της κατηγορίας, για συνέργεια σε πλαστογραφία, για συνέργεια σε απάτη από κοινού, συνέργεια σε χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Επίσης έκρινε ένοχο, καταζητούμενο, υψηλόβαθμο στέλεχος του ασιατικού κλάδου του ομίλου, για πλαστογραφία, άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη σε όλα τα σκέλη της.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με τις αγορεύσεις συνηγόρων επί των ελαφρυντικών.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Folli Follie: Ένοχοι Δημήτρης, Τζώρτζης, Καίτη Κουτσολιούτσου και ακόμη δύο – Όλη η απόφαση "

Δήμος θέλει να καθαρίσει δάσος και δεν του δίνουν άδεια!

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στη Ροδόπη με κίνδυνο ένα πανέμορφο δάσος να κινδυνεύει! Μιλώντας στη ΕΡΤ, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαππών, Απόστολος Ιωάννου, πρόταξε την ανάγκη να δοθεί η άδεια στον δήμο για τον καθαρισμό και την αποψίλωση του Δάσους του Οργωμένου στο δρόμο που συνδέει τους Ασκητές με την Μαρώνεια, μέσω Κρωβύλης.

«Εμείς έχουμε τα μέσα, αλλά δεν έχουμε την άδεια. Η Δασική Υπηρεσία έχει την άδεια δεν έχει τα μέσα, ωστόσο το δάσος Οργωμένου είναι γεμάτο από ξερούς πεσμένους κορμούς, οι οποίοι σε μια πιθανή πυρκαγιά, θα κάνει το δάσος παρανάλωμα του πυρός. Κάτι θα πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες καθαρισμού στο δάσος πριν να είναι αργά», τόνισε κ. Ιωάννου.

Το τεράστιο πρόβλημα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Δασικής Υπηρεσίας έρχεται για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα.

Στην ΕΡΤ μίλησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Μανώλη Ταμπατζά, ο οποίος ανέφερε πως από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει στείλει έγγραφα στην Δασική Υπηρεσία και ζητά τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων, χωρίς, σύμφωνα με τον ίδιο, να υπάρξει απάντηση από την Δασική Υπηρεσία Ροδόπης.

Από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας υποστηρίζεται πως “τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μειωθεί κατά πολύ τα κονδύλια και το προσωπικό που κάνει αυτή τη δουλειά και δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω”.

Το ερώτημα που τίθεται από πολίτες και αρμόδιους είναι πώς θα μπορούσαν να συνεργασθούν οι φορείς της Δασικής Υπηρεσίας και της Αυτοδιοίκησης στη Ροδόπη, – είτε μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο – προκειμένου να γίνει άμεσα η αποψίλωση του δάσους και η απομάκρυνση των ξερών κορμών, ώστε να δοθούν σε οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα, με στόχο, όπως τονίζεται, να μην γίνει παρανάλωμα πυρός το δάσος, από την ασυνεννοησία των φορέων.

Ελπίζουμε να μην γίνουμε μάρτυρες το επόμενο διάστημα μια νέας καταστροφής και στη συνέχεια της γνωστής ελληνικής συνήθειας για την αναζήτηση …ευθυνών.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος θέλει να καθαρίσει δάσος και δεν του δίνουν άδεια!"

ΝΑΤΟ: Οι σύμμαχοι επέλεξαν τον Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα – Ανάρτηση Γενς Στόλτενμπεργκ

Την επιλογή του Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, «ο Μαρκ είναι ένας αληθινός υπερατλαντιστής, ισχυρός ηγέτης και δημιουργός συναίνεσης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια».

Τo Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διορίσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Μαρκ Ρούτε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικού Γραμματέα την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήξει η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας.

Τα συγχαρητήριά της στον Μαρκ Ρούττε, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

«Η ηγεσία και η εμπειρία σου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί σου για την περαιτέρω ενίσχυση της σύμπραξης ΕΕ-ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Οι σύμμαχοι επέλεξαν τον Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα – Ανάρτηση Γενς Στόλτενμπεργκ"

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα από Μπαχτσελί: Θα συμπεριλάβω στην Τουρκία νησιά, Δυτική Θράκη και Θεσσαλονίκη

Σε άλλο ένα από τα γνωστά του εθνικιστικά παραληρήματα προχώρησε χθες ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Έμπνευσή μας είναι η ιαχή που λέει 'θα συμπεριλάβω στην Τουρκία νησιά, Δυτική Θράκη και Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας το δόγμα του, όπως έκανε τόνισε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Μπαχτσελί είπε: «Η δική μας γραμμή είναι η γραμμή που χάραξε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος κρέμασε σαν μετάλλιο στο λαιμό της ιστορίας τις λέξεις: 'Η μόνη μου τιμή και ο μόνος μου πλούτος στη ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τουρκισμός. Μια από τις πηγές έμπνευσής μας είναι η ιαχή 'θεού θέλοντος, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη και το Κιρκούκ και τα νησιά, αν είμαι άξιος και θα συμπεριλάβω στα σύνορα της Τουρκίας τη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης'. Και όπως είπε πάλι ο αγαπημένος Ατατούρκ, 'ο Τούρκος είναι η αστραπή, ο τυφώνας, ο ήλιος που φωτίζει τον κόσμο'».

Στοχοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη

Συνεχίζοντας ο Μπαχτσελί είπε ακόμη ότι «δεν θα υπάρχει Οικουμενικός Πατριάρχης, ούτε πόλη με το όνομα 'Κωνσταντινούπολις'. Δεν θα υπάρξει δεύτερο Βατικανό, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει τρελάνει τους εχθρούς».

«Ένα άλλο απαράδεκτο ζήτημα είναι η πρόσκληση του Ρωμιού Πατριάρχη Φαναρίου στη σύνοδο κορυφής, αποκαλώντας τον ‘Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως’ και η υπογραφή του στην τελική διακήρυξη. Η σύνοδος κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία αγνόησε σκόπιμα το δίκαιο της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.

Δεν υπάρχει πόλη με το όνομα ‘Κωνσταντινόπολις’, εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ο οικουμενικός τίτλος δεν έχει καμία εγκυρότητα και νομιμοποίηση. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι όλοι λάτρεις του Βυζαντίου. Και μαινόμενοι εχθροί του μουσουλμανικού τουρκικού έθνους. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε δεύτερο Βατικανό. Η Κωνσταντινούπολη, είναι η κληρονομιά της κατάκτησής μας, είναι επίσης η επιτομή της εθνικής και πνευματικής μας τιμής. Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας στην αρχική μορφή του τεμένους και το άνοιγμά της για λατρεία στους μουσουλμάνους, έχει τρομάξει πολλούς κύκλους και τους έχει τρελάνει όλους από εκείνη την ημέρα» είπε ακόμη ο Μπαχτσελί.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο εθνικιστικό παραλήρημα από Μπαχτσελί: Θα συμπεριλάβω στην Τουρκία νησιά, Δυτική Θράκη και Θεσσαλονίκη "

Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – Δεν εμφανίστηκαν τρεις μάρτυρες

Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση, με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στον ‘Αλιμο. Ο λόγος για την αναβολή της δίκης είναι η μη εμφάνιση τριών μαρτύρων. Είχαν προηγηθεί και νωρίτερα αιτήματα αναβολής και από τον νομικό παραστάτη της συζύγου του δημοσιογράφου.

Τα δύο αδέλφια, 41 και 49 ετών, μετήχθησαν λίγο νωρίτερα στα δικαστήρια αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν “συμβολαίου θανάτου” με άγνωστους μέχρι σήμερα, εκείνους που παρήγγειλαν την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά και όσους άλλους συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου.

Η έρευνα για το κρίσιμο σκέλος της υπόθεσης συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχουν προς αξιοποίηση σημαντικά ευρήματα. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, έγινε άρση του απορρήτου των τραπεζικών τους λογαριασμών, όπου βρέθηκαν υπέρογκες καταθέσεις ύψους ενός εκατομμυρίου, που οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να είναι η αμοιβή που εισέπραξαν από το συμβόλαιο θανάτου Του Γιώργου Καραϊβάζ.

Έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρέθηκαν συγγενείς του δημοσιογράφου αλλά και φίλοι, οι οποίοι όλοι τόνισαν σε ιδιαίτερα συγκινητικό και φορτισμένο κλίμα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί.

Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – Δεν εμφανίστηκαν τρεις μάρτυρες(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου, θέση που διατύπωσαν αμέσως μετά την σύλληψη τους δύο χρόνια μετά τις θανατηφόρες σφαίρες που δέχθηκε ο Καραϊβάζ. Ο μικρότερος σε ηλικία φαίνεται να αρνείται εντελώς την παρουσία του στον ‘Αλιμο την επίμαχη ημέρα, ο ενώ ο αδελφός του φαίνεται να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους . Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη πρέπει να “τρέξει” με γοργούς ρυθμούς καθώς το φθινόπωρο συμπληρώνεται για τα δύο αδέλφια το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – Δεν εμφανίστηκαν τρεις μάρτυρες(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – Δεν εμφανίστηκαν τρεις μάρτυρες(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, οι εκτελεστές του δημοσιογράφου , χρησιμοποίησαν για την υλοποίηση του σχεδίου τους ένα σκούτερ και ένα βανάκι , μελέτησαν καλά την περιοχή και τον τρόπο διαφυγής τους μετά την πράξη, ενώ φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του θύματος, τις ώρες αναχώρησης για την εργασία του σε τηλεοπτικό σταθμό και τις ώρες επιστροφής του στο σπίτι κ.α. “Έχοντας προαποφασίσει να διαπράξουν από κοινού το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο, σκότωσαν με τη χρήση πυροβόλου όπλου τον Γεώργιο Καραϊβάζ. Γνωρίζοντας τον ακριβή τόπο της κατοικίας του, το ημερήσιο πρόγραμμα της εργασίας του και τις συγκεκριμένες ώρες μετάβασης στον τόπο παροχής της (της εργασίας του) και επιστροφής στην κατοικία του, αποφάσισαν και οργάνωσαν τη δολοφονία” αναφέρεται στο βούλευμα παραπομπής των δύο αδελφών.

Όπως αναφέρεται στο υλικό της υπόθεσης, οι δράστες, «…προσέγγισαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και πυροβόλησαν, επανειλημμένα, εναντίον του με πιστόλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του … Αμέσως μετά οι δύο δράστες επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα τύπου scooter και κινούμενοι επί της οδού Θέμη ‘Αννινου, με κατεύθυνση προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση από το σημείο της δολοφονίας..”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – Δεν εμφανίστηκαν τρεις μάρτυρες"

Ισοβίτης έκανε γυαλιά-καρφιά το αυτοκίνητο εισαγγελέα στις φυλακές Κορυδαλλού

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού πριν από λίγα 24ωρα με τους σωφρονιστικούς και τους υπόλοιπους κρατούμενους να μην πιστεύουν στα μάτια τους.

Ισοβίτης, καταδικασμένος για τη δολοφονία των δυο αστυνομικών της ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣ στου Ρέντη τον Μάρτιο του 2011, προχώρησε σε βανδαλισμό αυτοκινήτου εισαγγελέα μέσα στις φυλακές.

Συγκεκριμένα ο Σ.Ι το προηγούμενο βράδυ μιλούσε με τον γιο του στο καρτοτηλέφωνο της φυλακής και τον ενημέρωνε ότι αποφασίστηκε η μεταγωγή του στα Χανιά σε αντίθεση με αυτό που είχε ζητήσει για να βλέπει την οικογένειά του.

Το επόμενο πρωί κρατούμενος τον ενημέρωσε ότι στον χώρο της φυλακής βρίσκεται ο εισαγγελέας που δεν έκανε πράξη την επιθυμία του. Τότε ο καταδικασμένος για δύο δολοφονίες έτρεξε προς τον χώρο που ήταν το όχημα του εισαγγελέα, άρπαξε έναν κάδο ανακύκλωσης που βρήκε μπροστά του κι έκανε το όχημα γυαλιά καρφιά.

Του επιβλήθηκε φυλάκιση 4 ετών και χρηματική ποινή 450 ευρώ.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισοβίτης έκανε γυαλιά-καρφιά το αυτοκίνητο εισαγγελέα στις φυλακές Κορυδαλλού"

Ηράκλειο: Άνδρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και τραυμάτισε αστυνομικό

Ένας άνδρας σε κατάσταση αμόκ αφού προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε εργαζόμενους και επιβάτες του ΚΤΕΛ Ηρακλείου επιτέθηκε και τραυμάτισε αστυνομικό κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν χθες το απόγευμα όταν ένας 47χρονος την ώρα που βρισκόταν στον επιβατικό σταθμό του ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο αρχίζει να παρενοχλεί εργαζόμενους και περαστικούς, όντας σε κατάσταση αμόκ.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία με δύο άνδρες του Α.Α.Τ. Ηρακλείου να φτάνουν στο σημείο για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο 47χρονος στη θέα των αστυνομικών άρχισε να τους επιτίθεται λεκτικά και σωματικά. Μάλιστα, με μπουνιές και κλωτσιές τραυμάτισε τον 36χρονο αστυνομικό ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Τελικά, ο 47χρονος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα αν και κατά τη μεταφορά του προκάλεσε φθορές και στο περιπολικό.

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για σωματική βλάβη, φθορές και άλλα αδικήματα και θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, ο 36χρονος αστυνομικός φέρει τραύμα στην αριστερή πλευρά του θώρακα.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Άνδρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και τραυμάτισε αστυνομικό"

«Αριστερά χωρίς φωνή»: Το σημερινό απεργιακό πρωτοσέλιδο της «Αυγής»

Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι της «Αυγής» και του avgi.gr, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι αναστέλλεται η έκδοση του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.

Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της «Αυγής» αποφάσισαν ωστόσο να φτιάξουν πρωτοσέλιδο, το οποίο κάνει λόγο για «Αριστερά χωρίς φωνή».

Στην πρώτη σελίδα φιλοξενείται, επίσης, η ανακοίνωση των εργαζομένων.

«Ξαφνικός θάνατος

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμεσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024»

AVGI_MESA_5c526.jpg

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Αριστερά χωρίς φωνή»: Το σημερινό απεργιακό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» "

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών – Oι 4 πυλώνες των αλλαγών

Στη Βουλή κατέθεσε χθες (25.6.2024) το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτική Προστασίας το νομοσχέδιο, το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» περιέχει λεπτομερείς προβλέψεις για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και για τα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση συνεπειών του νομοσχεδίου, επιδιώκεται η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, με την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα των φυσικών καταστροφών.

Το ελάχιστο περιεχόμενο της ασφάλισης από φυσικές καταστροφές καλύπτει υλικές ζημίες που προκαλούνται από πυρκαγιά από φυσικά αίτια, πλημμύρες και σεισμό στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και σε αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης και μέσα παραγωγής.

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας της ιδιωτικής ασφάλισης καταλαμβάνει, κατόπιν στάθμισης και συνεκτίμησης οικονομικών κριτηρίων, εκείνες μόνο τις επιχειρήσεις των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν το ποσό των 2.000.000 ευρώ. Οι προαναφερόμενες 63 επιχειρήσεις δύνανται να ανταπεξέλθουν στην εισαχθείσα υποχρέωση, δίχως αυτή να συνιστά επαχθές μέτρο, ενώ ταυτόχρονα, η εν λόγω υποχρέωση λειτουργεί εξασφαλιστικά ως προς την περιουσία τους.

Εάν δεν συμμορφωθούν στην εν λόγω υποχρέωση, προβλέπεται η επιβολή αυτοτελούς διοικητικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ, το οποίο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Από τη διαπίστωση της παράβασης, οι υπόχρεες επιχειρήσεις έχουν προθεσμία 30 ημερών για να συμμορφωθούν, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Τέλος, οι υπαγόμενες στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος επιχειρήσεις, εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημίες σε περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της στεγαστικής συνδρομής, προκειμένου να μην μετακυλίουν στον κρατικό προϋπολογισμό έξοδα που είναι σε θέση να αναλάβουν οι ίδιες.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

1. Πρώτος πυλώνας είναι η οργανωτική, υπηρεσιακή και επιχειρησιακή ενδυνάμωση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται: 

  1. η Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού, με τρεις Διευθύνσεις και ογδόντα (80) οργανικές θέσεις, ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο που έχει επωμιστεί – πάνω από 55.000 περιπτώσεις αποζημίωσης,
  2. η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Αιγαίου και Κρήτης, ενοποιώντας τους δύο Τομείς που υπάρχουν σε Ηράκλειο και Χανιά, αλλά και τα γραφεία σε άλλες περιπτώσεις όπως η Σάμος, ολοκληρώνοντας τη χωρική κατανομή του έργου,
  3. η πρόβλεψη σύστασης Τομέων Κρατικής Αρωγής -παράλληλα με τους Τομείς της ΓΔΑΕΦΚ- σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών, ώστε να είναι σε θέση ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται στο μεγάλο φόρτο
  4. η θέση του Συντονιστή Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης, με έμφαση στην επόμενη ημέρα μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπου υλοποιούνται σχέδια ανάπτυξης και ανασυγκρότησης,
  5. η πρόβλεψη δυνατότητας ενσωμάτωσης των στελεχών -περίπου 70- των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων και Πυρόπληκτων (ΤΑΣ-ΤΑΠ) στη Γενική Γραμματεία, αυξάνοντας το στελεχιακό δυναμικό της, και
  6. οι προβλέψεις για στήριξη και διευκόλυνση των στελεχών της Γενικής Γραμματείας που εργάζονται συχνά σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβάνοντας τους στο καθεστώς αποζημίωσης για όσους εργάζονται πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, αλλά και παρέχοντας ειδικές προβλέψεις όσον αφορά τα έξοδα κατά την περίοδο αυτοψιών. Και πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως από το 2019 έως και τώρα έχουν γίνει περισσότερες από 100.000 αυτοψίες.

2. Δεύτερος πυλώνας είναι ο εμπλουτισμός των σχημάτων με συστατικά και στοιχεία που ενδυναμώνουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των σχημάτων στήριξης μετά.

Πρόκειται για στοιχεία, όπως η δυνατότητα χορήγησης κατοικίας συγκεκριμένου τύπου (6 τύποι κατοικιών) αντί της συμβατικής στεγαστικής συνδρομής, η παροχή στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή πληγείσας οικίας εκτός μιας κατολισθαίνουσας περιοχής, η ένταξη επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων μετά από μία φυσική καταστροφή σε διαδικασία γρήγορης κατεδάφισης, η πρόβλεψη για επιστροφή με δόσεις των ενισχύσεων και της πρώτης αρωγής σε περίπτωση που προέκυψαν μη δικαιούχοι, περιλαμβάνοντας και διαδικασία ενστάσεων, αμφότερα προς διευκόλυνση των πολιτών, η επέκταση των τρόπων οριοθέτησης μιας φυσικής καταστροφής, ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις δικαιούχων στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, και η επέκταση της παροχής προκαταβολής της κρατικής αρωγής και στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης – δηλαδή στους μη κατά επάγγελμα αγρότες.

3. Τρίτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τη συμπόρευση της αρωγής του κράτους με την ιδιωτική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών.

Προς αυτή την κατεύθυνση: 

  1. συστήνεται το Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην Κυβέρνηση, αλλά και στην οικονομία, ενσωματώνοντας και προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση,
  2. δημιουργείται η Εθνική Στρατηγική για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, όπου θα περιλαμβάνει τα βασικά σημεία, τις κατευθύνσεις και τα κίνητρα που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών ώστε να συμπορευθεί αρμονικά με την κρατική αρωγή, και
  3. προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

4. Ο τέταρτος πυλώνας είναι παρεμβάσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα σε μία συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσης και εξέλιξης.

Η υπό συζήτηση νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας νομοθετικής τριλογίας που δουλεύουμε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αφορά το έργο και τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Οι άλλες δύο, που είναι σε φάση προετοιμασίας, αφορούν την εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αφενός, του σχήματος της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, και, αφετέρου, του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής. Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ολοκληρώσουν το θεσμικό πλαίσιο των πολιτικών και των εργαλείων του ενιαίου χαρτοφυλακίου της κρατικής αρωγής και της αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, προχωρούν καθημερινά μια σειρά από διεργασίες για τη λειτουργική και επιχειρησιακή εξέλιξη της Γενικής Γραμματείας.

Αυτές -μεταξύ άλλων- είναι:

  1. η ολοκλήρωση της ενοποίησης των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων, αλλά και της στεγαστικής ομαλότητας στις περιφερειακές μας υπηρεσίες σε όλη τη χώρα,
  2. η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και του έργου τους σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και τα νέα δεδομένα – με τη συνεργασία και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και
  3. η επέκταση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών -σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- αλλά και η δημιουργία του ενιαίου μεγάλου και διαλειτουργικού κόμβου της κρατικής αρωγής στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

Και όλες αυτές οι διεργασίες προχωρούν, ενώ ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας λειτουργούν εντατικά για να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της ενίσχυσης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για κάτι που δεν είναι εύκολο. Να δημιουργείται, δηλαδή, μια νέα και λειτουργική Γενική Γραμματεία μέσα από την συνένωση προηγούμενων υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα όλες αυτές οι υπηρεσίες να πρέπει να λειτουργούν με εντατικό ρυθμό για να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις ανάγκες που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.

Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι εύκολο. Είναι όμως δυνατό και είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Είναι κάτι που γίνεται με εντατική δουλειά από όλες και όλους στη Γενική Γραμματεία για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Εντατική δουλειά ακολουθώντας ευλαβικά τη φιλοσοφία που έχουμε εδραιώσει, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με τους πολίτες, από την πρώτη στιγμή: η αρωγή του κράτους να φθάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όλους όσους τη δικαιούνται μετά από μία φυσική καταστροφή. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά. Και σας καλώ να στηρίξετε την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, τοποθετήθηκε χθες (25.06.24), στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση επί της Αρχής, και κατά την ομιλία του σημείωσε πως «η κλιματική κρίση αποτελεί, δυστυχώς, τη νέα δυσμενή πραγματικότητα. Πλέον, φαινόμενα και φυσικές καταστροφές -που θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβούν στην πατρίδα μας- “χτυπούν” την πόρτα μας τακτικά. Πλέον, ακραία φαινόμενα και πρωτόγνωρες καταστροφές συμβαίνουν όλο και πιο συχνά και όλο και πιο έντονα από ότι στο παρελθόν. Και, δυστυχώς, η Ελλάδα -και η ευρύτερη γειτονιά μας- είναι στο πυρήνα της κλιματικής κρίσης και των νέων δεδομένων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών – Oι 4 πυλώνες των αλλαγών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news