facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Φορολογικές δηλώσεις: Νέα προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Στοιχεία για τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Αύξηση σημειώθηκε στον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα από τους Έλληνες φορολογούμενους έως και την 31η Αυγούστου συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, φέτος (έως και την 31η  Αυγούστου 2023) υποβλήθηκαν 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.399.973 πέρυσι, στην εκπνοή της προθεσμίας των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/08/2022), στοιχείο που επιβεβαιώνει την ευρύτερη θετική τάση προς φορολογική συμμόρφωση.

Επίσης έχουν υποβληθεί 322.169 αρχικές δηλώσεις νομικών προσώπων, έναντι 284.165 δηλώσεων, στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/8/2022).

Επισημαίνεται ακόμα ότι την ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ειδικά για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος επισκέφθηκαν 6.885.595 φορολογούμενοι.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοινώνουν ότι, προκειμένου να διευκολυνθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες τις υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, τούς δίνεται η δυνατότητα υποβολής αυτών των δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις: Νέα προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023"

Το Λιμενικό απεγκλώβισε 24 μετανάστες από βραχώδη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών (βίντεο)

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Οινουσσών, για μετανάστες σε βραχώδη θαλάσσια περιοχή του Καλαμαρά ν. Οινουσσών.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν δύο (02) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν και απεγκλώβισαν συνολικά 24 άτομα, (14 άνδρες, 05 γυναίκες, 05 ανήλικοι), όλους καλά στην υγεία τους.

Στην συνέχεια οι εν λόγω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με ασφάλεια στον λιμένα Χίου, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να μεταφερθούν στο Κέντρο Ελεγχόμενης Δομής Χίου.

Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Οινουσσών. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Λιμενικό απεγκλώβισε 24 μετανάστες από βραχώδη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών (βίντεο)"

Απογραφή 2021: Μείωση πληθυσμού της επικράτειας κατά 3,1%

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της Απογραφής του Πληθυσμού – Κατοικιών για το έτος 2021. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπως και κάθε δέκα χρόνια, διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, αλλά και για τη σύνθεση των νοικοκυριών της χώρας και τις συνθήκες στέγασής τους.

Όπως αναφέρεται, η Απογραφή του 2021 αποτελεί την πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα, που λόγω του πρωτοποριακού τρόπου συλλογής των δεδομένων της, μέσω της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, επέτρεψε τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία.

Η Απογραφή κατέδειξε μείωση του πληθυσμού της Επικράτειας κατά 3,1% για το έτος 2021, σε σύγκριση με το 2011, αλλά αύξηση των νοικοκυριών κατά 4,8%, με τον συνολικό αριθμό νοικοκυριών να αγγίζει τα 4.332.447 ανά την επικράτεια. Ο πληθυσμός των ανδρών της χώρας παραμένει μικρότερος των γυναικών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 51,1% του συνολικού πληθυσμού.

Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απογραφή 2021: Μείωση πληθυσμού της επικράτειας κατά 3,1%"

Εντοπίστηκαν άλλοι 18 μετανάστες στη Σάμο – Συνελήφθη διακινητής

Πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, λέμβο με μετανάστες.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή δέκα οκτώ (18) αλλοδαπών (9 άνδρες, 3 γυναίκες, 5 αγόρια, 1 κορίτσι), στο σύνολό τους στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, όλοι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου.

Ένας 27χρονος αλλοδαπός αναγνωρίστηκε ως χειριστής της λέμβου και συνελήφθη για παράβαση διατάξεων του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Υποχρεώσεις μεταφορέων), καθώς και για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος σε χώρα). Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ κατασχέθηκε μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν άλλοι 18 μετανάστες στη Σάμο – Συνελήφθη διακινητής"

Εντοπίστηκαν 50 μετανάστες στη Σύμη

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 31/8, εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ δυτικά της Σύμης, μηχανοκίνητη λέμβος στην οποία επέβαιναν 50 μετανάστες.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή σκάφους της δύναμης Frontex, ακινητοποίησαν την λέμβο και περισυνέλεξαν με ασφάλεια πενήντα 50 αλλοδαπούς, ανάμεσά τους 23 άνδρες, 4 γυναίκες, 5 αγόρια και 5 κορίτσια.

Όλοι οι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στον λιμένα Σύμης. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπίστηκαν 50 μετανάστες στη Σύμη "

Εντοπίστηκαν 28 μετανάστες ανοιχτά της Σάμου (βίντεο)

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον του Ακρωτηρίου Πράσσου, ακινητοποιημένη λέμβο με μετανάστες.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή είκοσι οκτώ (28) αλλοδαπών (16 άνδρες, 4 γυναίκες, 5 αγόρια, 3 κορίτσια), όλους καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν 28 μετανάστες ανοιχτά της Σάμου (βίντεο)"

Επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη- Αναφορές για τραυματισμό φοιτήτριας

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πολυτεχνειούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να συγκρούονται με τους παρευρισκόμενους φοιτητές. Σημειώνεται πως σήμερα η αστυνομία επιχείρησε να εκκενώσει χώρο στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, που ήταν υπό κατάληψη για 20 χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στις 3 το μεσημέρι υπήρξε ειδοποίηση για ομάδα ατόμων που προκαλεί φθορές σε κτίριο της Πολυτεχνειούπολης.

ΕΛΑΣ
ΕΛΑΣ

Οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ προσήγαγαν 25 άτομα, ενώ περίπου 100 άτομα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική, ζητώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Αντιδρά ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν αντέδρασε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, τονίζοντας πως «σήμερα 31 Αυγούστου η ΕΛΑΣ, με δυνάμεις ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ, εισέβαλαν στο ΕΜΠ επικαλούμενοι «αστυνομική επιχείρηση», προχώρησαν σε αναίτιες προσαγωγές φοιτητών σε ανοιχτούς χώρους, σε κυλικεία ακόμα και στις εισόδους των σχολών».

Μάλιστα, κάνει λόγο για τραυματισμό φοιτήτριας στο κεφάλι, ενώ πήγαινε στην σχολή της να δώσει μάθημα και παρασύρθηκε από μηχανή της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση στους φοιτητές που βρίσκοντας στους χώρους του ΕΜΠ. Η κυβέρνηση επιλέγει να στήσει σκηνικό για την επαναφορά της πανεπιστημιακής αστυνομίας που οι εργαζόμενοι μαζί με τους φοιτητές της έδιωξαν με τους αγώνες τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη- Αναφορές για τραυματισμό φοιτήτριας"

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Σουφλίου να είναι σε ετοιμότητα

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση τον Έβρο εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται για 13η μέρα. Μάλιστα στο 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους του Σουφλίου να είναι σε ετοιμότητα. 

Η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει ανεξέλεγκτη με το 112 να καλεί τους κατοίκους στο Σουφλί να είναι σε ετοιμότητα όπως συνέβη και χθες το βράδυ. Οι φλόγες πλησιάζουν την κωμόπολη των 4.000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Όλα δείχνουν ότι και αυτή η νύχτα θα είναι δύσκολη στην περιοχή που πλήττεται εδώ και μέρες από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει το δάσος της Δασιάς.

Ένα πύρινο μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις του Σουφλίου, με τους κατοίκους να κινητοποιούνται προκειμένου να προστατεύσουν -σε πρώτη φάση- τα χωράφια τους και να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες δεκάδων μέτρων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος μάλιστα, πέντε αεροσκάφη πραγματοποιούσαν ταυτόχρονες ενιαίες ρίψεις προκειμένου να περιορίσουν την πορεία του μετώπου, πλην όμως οι απότομες αλλαγές στις διευθύνσεις των ανέμων δημιούργησαν νέες φλεγόμενες «μύτες» και κατά συνέπεια, επέκταση του μετώπου.

Στη μάχη και το Jumbo Track

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, στη μάχη του Σουφλίου αναμένεται να ριχτεί και το ιδιαίτερο ερπυστιοφόρο όχημα Jumbo Track με χωρητικότητα 15.000 λίτρων, το οποίο μετακινήθηκε προς την περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης, συνοδεία κομβόι.

Όπως αναφέρει η ενημέρωση από την Πυροσβεστική μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Μέχρι να πέσει η νύχτα υπήρχε βοήθεια και από εναέρια μέσα.  

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Στο μεταξύ πολλές είναι οι φωτιές που ξέσπασαν στη χώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν…  Συνολικά 68 πυρκαγιές αντιμετωπίζουν σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 32 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρει ενημέρωση της πυροσβεστικής.

Στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στο Τσικράκι Φαρσάλων συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας διάσπαρτες εστίες.

Στην Κορώνα Κιλκίς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα και βοηθούσε και ένα ελικόπτερο μέχρι της δύση του ήλιου. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Στην Ασπροπουλιά Μεσσηνίας, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Ασπροπουλιά, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Καλαμάτα Μεσσηνίας. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα. Μεγάλη βοήθεια πρόσφεραν 9 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο μέχρι να βραδιάσει. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και από υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στο Γεράκι Ηλείας επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, ενώ συνέδραμαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχεται από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Επιπλέον, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αλβανία και Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για αύριο Παρασκευή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών. 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Σουφλίου να είναι σε ετοιμότητα"

Επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη - Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, έγιναν 25 προσαγωγές

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στις 3 το μεσημέρι υπήρξε ειδοποίηση για ομάδα ατόμων που προκαλεί φθορές σε κτήριο της Πολυτεχνειούπολης.

Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους αγνώστους, καθώς δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο αστυνομικοί, που μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή 25 ατόμων. Αυτή την ώρα περίπου 100 άτομα είναι συγκεντρωμένα έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ζητούν την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης χώρου στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, που ήταν υπό κατάληψη για 20 χρόνια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη - Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, έγιναν 25 προσαγωγές"

Στίγκας: «Η στήριξη Κασιδιάρη» ήταν κηροζίνη τότε, αλλά μπορεί να σε κάψει – Οι βουλευτές μου έδιναν λεφτά, δεν μπορώ να πω που

Ο Βασίλης Στίγκας έδωσε νέα συνέντευξη με αφορμή την ανταρσία στους Σπαρτιάτες και την διαγραφή τριών βουλευτών, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη που έλαβε το κόμμα από τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, ώστε να μπει στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε στον ΑΝΤ1 και χαρακτήρισε «κηροζίνη» τη στήριξη του καταδικασμένου Κασιδιάρη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τονίζοντας ότι αυτό το «καύσιμο» μπορεί να σε κάψει.

«Καμιά φορά και το καύσιμο, ιδιαίτερα η κηροζίνη που χρησιμοποιούσαμε στο στρατό, είναι πολύ εύφλεκτη. Μπορεί να σου κάνει δουλειά, αλλά μπορεί και να σε κάψει. Μπορεί να έχει συμβεί αυτό. Εκείνο το χρονικό διάστημα, δεν ήταν απλώς καύσιμο, ήταν κηροζίνη», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρει το όνομα του.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι «πιθανώς έχουμε περάσει οι Σπαρτιάτες στο βιβλίο Γκίνες, ότι μέσα σε δυόμιση εβδομάδες, με την στήριξη ενός ατόμου, έγινε αυτό που έγινε. Μέχρι εκεί όλα καλά. Όταν όμως αρχίζει η κηρονίζνη και η βενζίνη να σε καίει ή καίει τα πάντα στο πέρασμα της… Δεν με έχει κάψει, ούτε θα με κάψει. Κάποιους άλλους όμως θα τους κάψει και θα τους καταστρέψει».

«Έδιναν και 3.000 ευρώ τον μήνα»

Επίσης, ο Βασίλης Στίγκας ανέφερε ότι οι βουλευτές του, έδιναν κάπου έως και 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ πρότειναν και στον ίδιο να καταθέσει λεφτά. Ωστόσο εκείνος διαφώνησε και σημείωσε, ότι αν αποκαλύψει περισσότερα, θα αναγκαστεί να επέμβει εισαγγελέας.

«Δεν μπορώ να πω που πήγαιναν τα χρήματα που έδιναν οι βουλευτές μου. Επίσης, μου πρότειναν να κάνω, που να καταθέτω χρήματα. Δεν το έκανα. Δεν θα πω άλλα, γιατί είναι ποινικά κολάσιμο και θα επέμβει εισαγγελέας. Δίνουν χρήματα και αρκετά χρήματα, που φτάνουν τις 3.000 τον μήνα».

«Είμαι μόνος μου»

Ο Βασίλης Στίγκας σχολιάζοντας την διαγραφή τριών βουλευτών από τους Σπαρτιάτες, τόνισε ότι αν χρειαστεί θα τους απομακρύνει όλους, ώστε να μείνει μόνος.

«Υπάρχουν απειλές προς κάποιους βουλευτές να υπογράψουν, είτε να συνταχθούν, σύμφωνα με τα σχέδια των άλλων. Επομένως, δεν θεωρώ ότι είναι 11. Σήμερα που έγινε αυτό το σκηνικό και ξεκίνησα να διαγράψω τους τρεις, το πρώτο που σκέφτηκα, είναι ότι είμαι μόνος μου. Διέγραψα τους τρεις που έχουν πρωτοστατήσει σε όλη την ανακατωσούρα, όλο αυτό τον καιρό. Άφησα ανοιχτό το ενδεχόμενο, μπορεί κάποιο βουλευτές να βρουν το θάρρος ή να αποφασίσουν με ποια πλευρά θέλουν να κινηθούν», είπε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών.

«Αν συνεχίσουν σε αυτό το μοτίβο, αύριο θα διαγράψω έναν, δύο, τρεις, όσους πάει, μέχρι να μείνω μόνος μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Πού έμαθαν όλοι αυτοί, για να μην πω όλοι αυτοί -οι περισσότεροι τουλάχιστον, για να μην τους βάλω όλους σε ένα σακί- για δημοκρατικές διαδικασίες; Στη Χρυσή Αυγή ή κάπου αλλού;», πρόσθεσε στη συνέχεια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στίγκας: «Η στήριξη Κασιδιάρη» ήταν κηροζίνη τότε, αλλά μπορεί να σε κάψει – Οι βουλευτές μου έδιναν λεφτά, δεν μπορώ να πω που"

Κορονοϊός: Συναγερμός για την παραλλαγή Pirola με τις 35 μεταλλάξεις - Τα συμπτώματα

Οι φόβοι γύρω από τη νέα παραλλαγή Pirola του κορονοϊού ώθησαν τους Βρετανούς να επισπεύσουν την κυκλοφορία του εμβολίου αυτό το φθινόπωρο.

Οι Βρετανοί επιστήμονες μελετούν επί του παρόντος το στέλεχος BA.2.86 και οι αξιωματούχοι εισήγαγαν το «προληπτικό μέτρο» ενώ αξιολογούν πόσο επικίνδυνο είναι.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με τους επιστήμονες της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Σύμφωνα με τη SUN το υποστέλεχος της Όμικρον είναι ιδιαίτερα μεταλλαγμένο και οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να διαφύγει την ανοσία από προηγούμενες μολύνσεις ή εμβόλια.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά;

Η αλληλουχία BA.2.86 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δανία στις 24 Ιουλίου και έκτοτε έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, την Πορτογαλία και το Ισραήλ.

Το πρώτο κρούσμα στη Δανία εντοπίστηκε σε ασθενή που κινδύνευε να νοσήσει σοβαρά.

Επίσης, έχει εντοπιστεί σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε συνήθεις ελέγχους αεροδρομίων και σε δείγματα λυμάτων σε μερικές χώρες.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόλις δύο περιπτώσεις στη Βρετανία.

Ο καθηγητής John Edmunds, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε: «Η γονιδιωματική μας επιτήρηση υποδηλώνει ότι η BA.2.86 εξακολουθεί να έχει χαμηλό επιπολασμό. Αν και το στέλεχος αυτό έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες, δεν είναι ακόμη σαφές αν αντικαθιστά τα υπάρχοντα στελέχη σε κάποιο από αυτά τα περιβάλλοντα».

Τι είναι διαφορετικό στην Pirola;

Το παρακλάδι της Όμικρον φέρει περισσότερες από 35 μεταλλάξεις σε βασικά τμήματα του ιού σε σύγκριση με το XBB.1.5, την κυρίαρχη παραλλαγή κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023.

Όλες οι μεταλλάξεις έχουν βρεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού - το τμήμα που χρησιμοποιείται για την είσοδο στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο καθηγητής Edmunds δήλωσε: «Η BA.2.86 χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, πολλές από τις οποίες αναμένεται να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει τις υπάρχουσες ανοσολογικές αντιδράσεις».

Είναι η παραλλαγή πιο επικίνδυνη και θα επηρεάσει την ανοσία μου;

Η BA.28.86 μπορεί να είναι καλύτερη στο να μολύνει άτομα που έχουν κάνει προηγούμενο εμβόλιο ή κρούσμα του ιού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν είναι βέβαιο αν αυτό θα σας κάνει πιο ευάλωτους σε σοβαρή νόσηση.

Ο Δρ Σάιμον Κλαρκ, του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, δήλωσε: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η BA.2.86 είναι σε θέση να υπερκεράσει τα σημερινά επίπεδα ανοσίας στις πιο σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή μορφές του Covid. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις χειρότερες επιπτώσεις του ιού και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Οι μεταλλάξεις που υπάρχουν στην BA.2.86 σημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το πώς θα συμπεριφερθεί τον χειμώνα, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο κορονοϊός να αρρωστήσει σοβαρά τους ανθρώπους».

Η καθηγήτρια Claire Steves, του King's College του Λονδίνου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ανοσία που λαμβάνετε από τα εμβόλια μειώνεται όσο περνάει περισσότερος χρόνος από τον εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ανανέωση αν υποψιαζόμαστε ένα νέο κύμα πανδημίας. Είναι πιθανό ότι, παρόλο που αυτό το εμβόλιο δεν έχει σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη παραλλαγή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου, ιδίως τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό».

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της Pirola;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το Pirola προκαλεί νέα συμπτώματα που δεν είναι ήδη κοινά με άλλες παραλλαγές της Όμικρον.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτά περιλαμβάνουν:

  • ρινική καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα
  • Πονόλαιμος
Πώς επηρέασε τη διάθεση των εμβολίων;

Το NHS ανακοίνωσε ότι η διάθεση του εμβολίου για τον κορονοϊό και του εμβολίου γρίπης επισπεύδεται στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ προηγουμένως είχε οριστεί για τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε το ποιος θα λάβει το εμβόλιο, με τους κατοίκους των οίκων ευγηρίας και όσους κινδυνεύουν περισσότερο να λάβουν άλλη μια δόση πρώτα.

Οι φροντιστές, οι έγκυες γυναίκες και το προσωπικό υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα είναι μεταξύ των ομάδων που θα λάβουν εμβόλιο Covid και γρίπης αυτό το φθινόπωρο, καθώς και οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν πρόσκληση από τον τοπικό τους πάροχο.

Ο καθηγητής Keith Neal του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, δήλωσε: «Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό, τόσο το καλύτερο, καθώς θα δοθεί περισσότερος χρόνος για να χορηγηθεί το εμβόλιο στους ανθρώπους.
Τα ποσοστά του Covid αυξάνονται, οπότε είναι λογικό να αποκτήσετε την προστασία τώρα. Όσο νωρίτερα γίνει το εμβόλιο, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό να γίνει πριν μολυνθεί κάποιος.

Η προστασία από τη γρίπη θα διαρκέσει ολόκληρη την περίοδο, ακόμη και όταν χορηγείται τον Σεπτέμβριο. Είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να κάνουν και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα με μία μόνο επίσκεψη και ένα σε κάθε βραχίονα».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Συναγερμός για την παραλλαγή Pirola με τις 35 μεταλλάξεις - Τα συμπτώματα "

Πυροσβεστική: Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης στον Έβρο- 68 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

68 πυρκαγιές καίνε σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκ των οποίων οι 32 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Τα μέτωπα, στα οποία συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι στις περιοχές Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
  • Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.
  • Στο Τσικράκι Φαρσάλων συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας διάσπαρτες εστίες.
  • Στην Κορώνα Κιλκίς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.
  • Στην Ασπροπουλιά Μεσσηνίας, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Ασπροπουλιά, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Καλαμάτα Μεσσηνίας. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 9 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και από υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
  • Στο Γεράκι Ηλείας επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχεται από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Επιπλέον, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αλβανία και Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για αύριο Παρασκευή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης στον Έβρο- 68 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα"

Καιρός αύριο: Αίθριος με υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (01.09.2023) με αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στα δυτικά, τα βόρεια και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 30 με 33 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος με υψηλές θερμοκρασίες"

Σπαρτιάτες: Απειλές σε Στίγκα από τους τρεις διαγραφέντες βουλευτές

Τα τρία μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, τα οποία διέγραψε με απόφαση του ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, προχώρησαν σε δηλώσεις εναντίον του, ρίχνοντας κι άλλο… λάδι στη φωτιά!

“Η ελληνική κοινωνία με γνωρίζει περισσότερα από 20 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα από όσα λέει ο κ. Στίγκας. Είμαι δημόσιο πρόσωπο και δεν μου αξίζει ο τίτλος μαφιόζικο πρόσωπο. Δεν επιτρέπω σε κανένα να με χαρακτηρίζει έτσι. Σίγουρα δεν θα το αφήσω έτσι, υπενθυμίζω σε κάθε ενδιαφερόμενο πως μπήκα στη Βουλή με τις ψήφους 200 χιλιάδων ψήφων. Είναι ντροπιαστικό για πρόεδρο του κόμματος να λέει τέτοια πράγματα.

Ζητήσαμε να συσταθούν τα όργανα του κόμματος, όπως το καταστατικό προβλέπει. Αυτό μόνο ζητήσαμε, όπως είχαμε κάθε δικαίωμα. Δεν είχαμε θέσει θέμα προέδρου, δεν είχαμε θέσει θέμα επιχορήγησης. Να σημειώσω πως φτάσαμε να μην ξέρουμε ότι δικαιούμαστε και έχουμε λάβει επιχορήγηση, μπήκαν τα λεφτά και μάλιστα πολλά στο ταμείο και δεν το γνωρίζαμε.

Προσωπικά, ήθελα να κατέβω με τους Έλληνες, η δικαιοσύνη δεν με άφησε και κατέβηκα με τους «Σπαρτιάτες». Παραμένουμε στο κόμμα, είμαστε μέλη του κόμματος”, αναφέρει ο Γιάννης Κόντης.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Δημητροκάλης υποστηρίζει: “Ο Στίγκας αρνείτο να εφαρμόσει το καταστατικό. Συνέχεια ανέβαλε το ανοιχτό συνέδριο. Μας έλεγε να τα βρούμε εδώ κάτω να τα συμφωνήσουμε μέσα σε ένα γραφείο. Θα βγούμε σε κάθε Περιφέρεια και θα γράψουμε μέλη στους «Σπαρτιάτες», το κόμμα δεν ανήκει σε κανέναν… Ανήκει στις 250.000 ψηφοφόρους και σε κανένα πρόσωπο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια”.

Τέλος, ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς τονίζει: “Ο κ. Στίγκας διέπραξε ένα οιονεί πραξικόπημα. Περιφρονεί ως οιονεί σύγχρονος δικτατορίσκος τους ψηφοφόρους. Ο κ. Στίγκα με ανοίκειους χαρακτηρισμούς καταφέρθηκε κατά εκλεγμένων βουλευτών. Διατελεί ένα ρόλο σύγχρονου εφιάλτη. Έστω και ανεξάρτητοι τιμούμε τον ελληνικό λαό”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπαρτιάτες: Απειλές σε Στίγκα από τους τρεις διαγραφέντες βουλευτές"

North Evia Pass: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος – Που θα δείτε τα αποτελέσματα της κλήρωσης

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 29 Αυγούστου στις 9 το βράδυ οι υποβολές των αιτήσεων στο πλαίσιο της δράσης North Evia Pass 2023 μέσω του vouchers.gov.gr. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δράσης, όπου οι αιτούντες μπορούν να αναζητήσουν με το μοναδικό αναγνωριστικό της αίτησής τους καθώς και τα τελευταία 4 ψηφία του ΑΦΜ τους, εάν είναι μεταξύ των τελικών δικαιούχων.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύσουν εάν είναι μεταξύ των τελικών δικαιούχων συνδεόμενοι στην εφαρμογή τους και ελέγχοντας την κατάσταση της αίτησής τους. Οι αιτήσεις των δικαιούχων που προέκυψαν κατόπιν κλήρωσης, θα είναι σε κατάσταση “Κληρωθείσα”.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αιτήσεων δημιουργήθηκαν 112.915 αιτήσεις, ενώ υποβλήθηκαν οριστικά 102.827 (36.070 αιτήσεις που είχαν ως προορισμό τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και 66.757 αιτήσεις που είχαν ως προορισμό τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας). Η πλειοψηφία των δικαιούχων προτίμησε την υποβολή αίτησης απευθείας μέσω της εφαρμογής του Πολίτη στο vouchers.gov.gr, ενώ ένας μικρότερος αριθμός αιτήσεων υποβλήθηκε μέσω ΚΕΠ (586 αιτήσεις).

Οι τελικοί δικαιούχοι μετά την κλήρωση ανέρχονται σε 6.550: 3.050 δικαιούχοι άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ύψους 100 ευρώ για το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και 3.500 δικαιούχοι άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ύψους 150 ευρώ για το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Για τους δικαιούχους που προέκυψαν κατόπιν κλήρωσης, έχει εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οποία θα ολοκληρωθεί εντός 2 εργάσιμων ημερών. Μετά την έκδοση, ο Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών θα ενημερώσει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας. Για την αποθήκευση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, απαιτείται κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει τεχνολογία NFC-ανέπαφων συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι οι άυλες ψηφιακές κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής) και αποκλειστικά στην περιοχή που επέλεξαν οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησής τους (Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού ή Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας) μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού και αποσκοπεί στην οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν από τις φωτιές του Αυγούστου του 2021, σε συνέχεια αντίστοιχου σχήματος της προηγούμενης χρονιάς.

Σημειώνεται ότι το North Evia Pass υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι λεπτομέρειες της δράσης ρυθμίζονται με την υπ’ αρ. 50/24-08-2023 (ΦΕΚ Β’ 5718/24.08.2023) Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού.

Αναλυτικός οδηγός υπό μορφή ερωταπαντήσεων, βρίσκεται εδώ, ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση δίδεται το Γραφείο Αρωγής Χρηστών της Δράσης στο τηλέφωνο 215 215 7841 (Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "North Evia Pass: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος – Που θα δείτε τα αποτελέσματα της κλήρωσης"

Κλείνει από την Παρασκευή η Κοιλάδα των Τεμπών για δύο μήνες

Λόγω εκτέλεσης εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ, στην περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Κατά το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή, 01-09-2023, έως και τη Δευτέρα, 30-10-2023,καθ’ όλο το 24ωρο, θα ισχύσει ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις της Κοιλάδας των Τεμπών επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο.) Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς, από τον Ι/Κ Αμπελακίων (χ/θ 4+030) έως τον Ι/Κ Ομολίου (χ/θ 11+850).

Η αποκλειόμενη κυκλοφορία θα εξυπηρετείται μέσω του τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου από τον Α/Κ Ευαγγελισμού (χ/θ 377+176) έως τον Η-Α/Κ Ραψάνης (χ/θ 391+108), στο οποίο περιλαμβάνονται οι Σήραγγες Τεμπών Τ1 και Τ2.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλείνει από την Παρασκευή η Κοιλάδα των Τεμπών για δύο μήνες"

Ανάκληση παστελιού με μαύρη σοκολάτα από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση παστελιού με μαύρη σοκολάτα προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του φορέα, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία παστελιού με μαύρη σοκολάτα εμπορικής ονομασίας: «JANNIS ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ» συσκευασίας 30 γρ., με ημερομηνία ανάλωσης 12/6/24 και παρτίδας 3L121222, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε.», που εδρεύει στο Κιλκίς.

Το προϊόν εξετάστηκε από το Β’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ όπου διαπιστώθηκε ότι περιείχε αλλεργιογόνο ουσία (καζεΐνη γάλακτος). Επειδή το εν λόγω προϊόν δεν φέρει σχετική με την καζεΐνη γάλακτος ένδειξη στην επισήμανση, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στο γάλα και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση παστελιού με μαύρη σοκολάτα από τον ΕΦΕΤ"

Έντεκα βουλευτές των «Σπαρτιατών» κατά Στίγκα - «Προσβάλλει 250.000 ψηφοφόρους»

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» αδειάζει τον επικεφαλής της, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης χαρακτήρισε τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη «Greek mafia και Δον Κορλεόνε» ενώ κατήγγειλε ότι είναι ο καθοδηγητής του κόμματός του. 

«Όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος. Η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, τον οποίο χρησιμοποίησε ως πιόνι», τονίζουν σε δήλωσή  τους υπου υπογράφουν έντεκα βουλευτές των «Σπαρτιατών».

«Οι αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις του σε βάρος εκλεγμένων βουλευτών, προσβάλλουν πρωτίστως τους 250.000 ψηφοφόρους μας πού είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε. Γιατί φοβάται το συνέδριο του κόμματος και τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες ο Στιγκας; Γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος που έχει λειτουργήσει και λειτουργεί εξωθεσμικά και παράνομα, παραβιάζοντας το καταστατικό, μη στελεχώνοντας όργανα άσκησης ελέγχου του και παρακωλύοντας το άνοιγμα του κόμματος στη βάση που το έφερε στη Βουλή», υποστηρίζουν ακόμα οι βουλευτές. «Η κοινοβουλευτική ομάδα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία, με περιοδείες και προσυνεδριακές συνδιασκέψεις μας σε όλη την επικράτεια για μία ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα στη βουλή και σε όλη την Ελλάδα», καταλήγουν στη δήλωσή τους.

Αναλυτικά οι υπογράφοντες:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ 

Σημειώνεται ότι μεταξύ των υπογράφοντων βρίσκονται και οι τρεις βουλευτές που διεγράφησαν νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης από τον Βασίλη Στίγκα. Πρόκειται για τους Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Γιάννη Κόντη.

Στίγκας: «Greek mafia και Δον Κορλεόνε» ο Κασιδιάρης, καθοδηγεί τους Σπαρτιάτες από τον Κορυδαλλό

Υπενθυμίζεται πως υπό διάλυση βρίσκεται πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών με τον Βασίλη Στίγκα να προχωρά σε δημόσια καταγγελία από το βήμα της Ολομέλειας των βουλευτών του τους οποίους αποκάλεσε «καθοδηγούμενους και ποδηγετούμενους» από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα. Στη συνέχεια προχώρησε και στη διαγραφή τριών βουλευτών, θέτοντας εκτός ΚΟ τους κ.κ. Δημητροκάλλη, Κόντη και Κατζηβαρδά. 

Υπονοώντας μάλιστα ότι το εξωκοινοβουλευτικό κέντρο ελέγχεται από τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη είπε ότι λειτουργεί ως «Greek mafia ή Δον Κορλεόνε». «Θα είδατε κάποιες εικόνες σήμερα. Αρχηγός να μην έχει δίπλα τους βουλευτές του. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και ίσως καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες» ανέφερε αρχικά ο κ. Στίγκας σχολιάζοντας την επιλογή των 11 βουλευτών του να απέχουν από την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν για τις πυρκαγιές.

«Οι κύριοι που λείπουν είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα. Εξωκοινοβουλευτικά κέντρα. Το λέω με το θάρρος της γνώμης που είχα πάντα ως έλληνας πολίτης. Τα ξένα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε Greek mafia ή Δον Κορλεόνε που λένε πως και τι θα κάνουν και ποτε θα το κάνουν. Έχουμε τεράστια θέματα, πυρκαγιές, ελληνοτουρκικά ταυτότητες και άλλα και κάποιοι επιλέγουν αυτή την κατάσταση για να κάνουν τη δουλειά τους. Εγώ θα κάνω αυτό που έκανα πάντα. Είμαι έντιμος και βαθειά δημοκράτης».

«Εκπέμψατε το κύκνειο άσμα της κοινοβουλευτικής σας ομάδας» 

Η ομιλία του κ. Στίγκα προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστας Τασούλας.  «Κύριε Στίγκα ουσιαστικά εκπέμψατε το κύκνειο άσμα της κοινοβουλευτικής σας ομάδας με βαρύτατες αιτιάσεις. Θα δω πώς το είπατε στα πρακτικά αλλά πρέπει να υπάρξει και γραπτώς απ την πλευρά σας το σχετικό αίτημα ώστε να εκδοθεί και πρακτικά η ληξιαρχική πράξη», είπε ο κ. Τασούλας. 

Διέγραψε τρεις βουλευτές

Μετά την ομιλία του και με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο Βασίλης Στίγκας προχώρησε στη διαγραφή τριών βουλευτών. Ειδικότερα, έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους βουλευτές Γιάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη.

Στο κείμενο της επιστολής, ο κ. Στίγκας αναφέρει ως λόγο της διαγραφής: «Δεν νοείται σε μία Κ.Ο. οι βουλευτές της να δρουν αυτοβούλως και κατά μόνας, εκβιάζοντας τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ουσιαστικά εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς.».

«Εμείς οι "Σπαρτιάτες" αναγνωρίζουμε τον Θεσμικό μας ρόλο και είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε την Δημοκρατία, τους Θεσμούς, τη χώρα και τους πολίτες», καταλήγει.

diagrafi_stigkas1

Ο Κασιδιάρης και τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως

Το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του Βασίλη Στίγκα και των βουλευτών του διαφάνηκε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο όταν ο πρόεδρος των Σπαρτιατών επιχείρησε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη και την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθήνας.

Η επιλογή Στίγκα προκάλεσε την απομόνωσή του με τους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών να τον αδειάζουν, να προχωρούν σε δημόσια δήλωση στήριξης του Κασιδιάρη και να ζητούν την διεξαγωγή συνεδρίου προκειμένου να καθαιρέσουν τον Στίγκα από την ηγεσία του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι οι 11 βουλευτές θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την ΚΟ των Σπαρτιατών και βάσει Κανονισμού της Βουλής να συγκροτήσουν νέα δική τους και πλήρως ελεγχόμενη ομάδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα έχαναν την κρατική χρηματοδότηση – σχεδόν 2 εκατ. ευρώ το έτος - καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο αυτή καταβάλλεται μόνο στο κόμμα «Σπαρτιάτες» που συμμετείχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Μόνος και χωρίς τους βουλευτές του στη Βουλή

Ο Βασίλης Στίγκας για άλλη μια φορά βρίσκεται απομονωμένος από τους βουλευτές του. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το συνέδριο του κόμματος με τον Βασίλη Στίγκα να αποφεύγει να ορίσει ημερομηνία και τους 11 βουλευτές να θέλουν να γίνει άμεσα.

Ήδη, από την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών βρέθηκε σήμερα ολομόναχος στα έδρανα της βουλής. Σύμφωνα με πηγές του protothema.gr, από το περιβάλλον του Στίγκα γίνεται λόγος για «εκβιασμούς» που δεν θα ανεχθεί. Σημειώνουν μάλιστα, ότι οι λογαριασμοί με τον Ηλία Κασιδιάρη έχουν κλείσει.

spartiates__3_

Συνειδητοί και συμβολικοί οι λόγοι της απουσίας των βουλευτών

Βουλευτές του κόμματος, ανέφεραν στο protothema.gr, ότι οι λόγοι απουσίας τους είναι συμβολικοί και συνειδητοί. «Βρισκόμαστε σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης για το συνέδριο», τονίζει ένας βουλευτής επιμένοντας ότι και οι 11 θέλουν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες και την προσθήκη νέων μελών στο κόμμα και να οριστούν τα όργανα. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να φέρει νέες ισορροπίες στο κόμμα. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να τεθεί θέμα ηγεσίας και έτσι οι βουλευτές να βρουν την διέξοδο που ενδεχομένως να ζητούν, με θεσμικό τρόπο. Ο Στίγκας, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, προσπαθεί να «φρενάρει» τις εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει σε αυτή την χρονική στιγμή τη διεξαγωγή συνεδρίου. Πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί του χρόνου. Και αυτό διότι δεν προκύπτει κάποια έκτακτη ανάγκη καθώς πρόσφατα διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές και η λαϊκή ετυμηγορία είναι ικανοποιητική για τους ίδιους. Στην πραγματικότητα όμως, ο Στίγκας, προσπαθεί να κρατήσει τα ηνία του κόμματος, πάση θυσία. Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού της βουλής για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ο Βασίλης Στίγκας χρειάζεται τέσσερις βουλευτές που έχουν ήδη εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έντεκα βουλευτές των «Σπαρτιατών» κατά Στίγκα - «Προσβάλλει 250.000 ψηφοφόρους»"

ΕΟΔΥ: 40 νέοι θάνατοι ασθενών με CoViD , 25 διασωληνωμένοι - επελαύνει η Έρις

40 θανάτους, 25 διασωληνωμένους και 629 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας κατέγραψε το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ  που αφορούσε την εβδομάδα 21 - 27 Αυγούστου 2023.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 11,8%, σε σύνολο 119.487 εργαστηριακών ελέγχων.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.351.

Tην εβδομάδα της τελευταίας καταμέτρησης, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η Έρις (EG.5) με 39% (16% στα μέσα του μήνα), ακολουθούμενη από την Κράκεν (XBB.1.5) με 38%.

Ακολουθεί σχετικός πίνακας: 

               Δείκτες CoViD 21 - 27 Αυγούστου 

14- 20 Αυγούστου

Νέοι θάνατοι 40 33
Διασωληνωμένοι 25 13
Νέες εισαγωγές 629 641

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 40 νέοι θάνατοι ασθενών με CoViD , 25 διασωληνωμένοι - επελαύνει η Έρις "

Αλλοδαποί χωρίς έγγραφα εντοπίστηκαν στη Μύκονο-Συνελήφθησαν οι διακινητές τους στην Πάτμο

Σκάφος το οποίο αποβίβασε στη Μύκονο 51 αλλοδαπούς, ακινητοποίησαν λιμενικοί στην Πάτμο και συνέλαβαν τρία άτομα ως διακινητές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε  το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, χθες το μεσημέρι  η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, ενημερώθηκε για αποβίβαση αλλοδαπών από μηχανοκίνητο θαλαμηγό σκάφος, στην παραλία της Αγίας Άννας Καλαφάτη Μυκόνου.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν συνολικά 51 αλλοδαπούς (42 άνδρες, 8 γυναίκες και 1 ανήλικο), που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Στη συνέχεια, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ., ένα περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση ενός θαλαμηγού σκάφος με όνομα «AURORA» σημαίας DELAWARE με τρεις επιβαίνοντες, το οποίο οδήγησε στον λιμένα Πάτμου. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι το παραπάνω σκάφος αποβίβασε νωρίτερα τους 51 αλλοδαπούς στη Μύκονο, οι οποίοι αναγνώρισαν τους τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην θαλαμηγό, ως διακινητές τους.

Από το Λιμεναρχείο Πάτμου συνελήφθησαν οι 3 αλλοδαποί ενώ το Θ/Γ και το βοηθητικό σκάφος του κατασχέθηκαν.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μυκόνου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλοδαποί χωρίς έγγραφα εντοπίστηκαν στη Μύκονο-Συνελήφθησαν οι διακινητές τους στην Πάτμο"

Ρόδος: 43χρονη υπέβαλε μήνυση κατά του συζύγου της και δύο ακόμη ατόμων για μαγνητοσκόπηση προσωπικών της στιγμών με τον σύντροφό της

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμά της Τρίτης έρευνα των αστυνομικών του Α.Τ. Ιαλυσού μετά από μήνυση μιας 43χρονης ημεδαπής για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με δράστες δύο άγνωστα άτομα και ηθικό αυτουργό τον 44χρονο σύζυγό της.

Σύμφωνα με την μήνυση που υπέβαλε η 43χρονη, την 01.30 ώρα της 29ης Αυγούστου 2023 ενώ βρισκόταν στην παραλία του Παραδεισίου στο αυτοκίνητό της και σε προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό της εκτός γάμου, δύο άγνωστοι άνδρες τους παρακολούθησαν και τους βιντεοσκόπησαν με κινητό τηλέφωνο.

Όπως ισχυρίστηκε, το υλικό αυτό στην συνέχεια παρέδωσαν στον σύζυγό της.
Οι δράστες αναζητήθηκαν από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Ιαλυσού.

Διενεργείται προανάκριση.

dimokratiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρόδος: 43χρονη υπέβαλε μήνυση κατά του συζύγου της και δύο ακόμη ατόμων για μαγνητοσκόπηση προσωπικών της στιγμών με τον σύντροφό της "

Σάμος: Συλλήψεις για ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλία – Δικογραφία και για άλλους 4

Η Σάμος βλέπει τις συλλήψεις να συνεχίζονται ακόμα και τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες βρίσκονταν παράνομα και χρεώνονταν…

Συνελήφθησαν προχθές (29-08-2023) στη Σάμο, 4 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις στις οποίες οι συλληφθέντες ήταν είτε ιδιοκτήτες είτε υπεύθυνοι λειτουργίας, διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετηθεί, κατά περίπτωση, σε χώρους παραλίας, ομπρέλες και ξαπλώστρες των επιχειρήσεων, χωρίς να πληρούνται προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 4 ακόμη ατόμων για παραβάσεις της ίδιας νομοθεσίας. Διενεργείται προανάκριση από αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Συλλήψεις για ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλία – Δικογραφία και για άλλους 4"

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Οι εχθροπαθείς δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τούρκος πρόεδρος  διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα που κορυφώθηκαν πριν από έναν σχεδόν αιώνα, με την Μικρασιατική Καταστροφή, υποστήριξε προκλητικά:

«Οι Έλληνες έκαψαν και κατέστρεψαν την Σμύρνη το 1922» .

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 101 επέτειο της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων και των συμμαχικών δυνάμεων το 1922, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας ότι κέρδισε τον πόλεμο εναντίον του εχθρού: «ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη μας πατρίδα την Ανατολία».

Η αναφορά Ερντογάν στο 21:38 του βίντεο



Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν δυναμιτίζουν το ήρεμο σχετικά κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα.

H ομιλία Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα, όπου στην όψη του δέσποζαν τα πορτραίτα του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ταγίπ Ερτογάν.

«O Αύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τα νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία, όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο. Τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μία μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922 ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση, με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις διαχρονικές οθωμανικές – τουρκικές νίκες που έλαβαν μέρος μήνα Αύγουστο.

Στη συνέχεια, και αναφερόμενος στα γεγονότα του 1922 που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή, ο ίδιος επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, παρερμηνεύοντας τα γεγονότα. «Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς την Σμύρνη. 15 ημέρες μετά την έναρξη της «μεγάλης επίθεσης» κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Και έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη μας πατρίδα την Ανατολία» δήλωσε.

Της προκλητικής δήλωσης του Τούρκου προέδρου, προηγήθηκε το συγχαρητήριο μήνυμα του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, και συγκεκριμένα της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) με έδρα τη Σμύρνη, για τον εορτασμό της λεγόμενης «Ήμεράς Νίκης» στις 30 Αυγούστου. Ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση των κεμαλικών δυνάμεων και οδήγησε στην ήττα του ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Οι εχθροπαθείς δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας"

Μητσοτάκης στη Βουλή: Ερευνάται η φωτιά στον Έβρο, αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτοί – Άμεση φυλάκιση και για αμέλεια

Στη Βουλή μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συνέχισε λέγοντας πως δεν έχει κλείσει ακόμα αυτό το δύσκολο καλοκαίρι καθώς υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Θα δοθούν εξηγήσεις και ελπίζω να συγκλίνουμε σε λύσεις, τόνισε ακόμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε να γίνει γόνιμος διάλογος και να ακουστούν τεκμηριωμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ολοένα πιο απειλητική για όλους μας και η απάντηση πρέπει να δοθεί απ΄ όλους πρόσθεσε.

Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, ωριμότητα και σοβαρότητα σε ένα φαινόμενο που ταλανίζει και δοκιμάζει την χώρα μας και τον πλανήτη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Εξέφρασε την συμπαράστασή του σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές και ανακοίνωσε ότι το κράτος θα φροντίσει να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν. «Έχουμε επίγνωση των απωλειών και πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας», είπε ακόμα.

«Η πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης θα μελετάται για πολλά χρόνια από τους επιστήμονες»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην καταστροφική και φονική πυρκαγιά στη Χαβάη, στην Τενερίφη και στον Καναδά. «Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης», είπε.

Υποστήριξε ότι αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο. Το καλικαίρι αυτό ήταν το πιο θερμό από κάθε άλλη φορά και με μεγάλους καύσωνες και επικράτησε αυτό που λένε οι επιστήμονες το hot dry and windy. Για τον Έβρο αναφέρθηκε στους ισχυρούς ανέμους και είπε ότι υπήρξαν φορές που είχαμε να διαχειριστούμε πάνω από 500 πυρκαγιές.

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με βάση την κλίμακα συναγερμού από το 1 έως το 5 και είχαμε 5 επτά φορές φέτος το καλοκαίρι», τόνισε.

Προχώρησε σε σύγκριση της περσινής με την φετινή χρονιά και χαρακτήρισε την περσινή σαφώς καλύτερη και είπε: πρέπει να μας προβληματίσει αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μικρές εστίες που παίρνουν γρήγορα εφιαλτικές διαστάσεις ακόμα και όταν υπάρχει έγκαιρη κινητοποίηση. Έφερε ως παράδειγμα την φωτιά της Πάρνηθας η οποία εντοπίστηκε άμεσα και το ελικόπτερο έφτασε σε έξι λεπτά. «Αυτό δεν ήταν αρκετό, όμως», παρατήρησε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι υπάρχουν όρια στο πως μπορεί να διαχειριστεί κανείς πυρκαγιές στο πεδίο. Αναφέρθηκε επίσης στην φωτιά του Έβρου λέγοντας ότι «στην Αλεξανδρούπολη παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας που είχε να παρατηρηθεί από τις φωτιές της Καλιφόρνιας το 2018. Αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για πολλά χρόνια ακόμα από τους επιστήμονες», σημείωσε.

«Δεν θα επιτρέψω μια άγονη καταστροφολογία»

«Η φωτιά στον Έβρο στην αρχή της έκαψε σε πέντε ώρες όσο έκαψε μια άλλη φωτιά το 2021 σε πέντε ημέρες στην περιοχή της Δαδιάς. Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογεί χειρισμούς που έγιναν. Εκ του αποτελέσματος δεν αποδείχθηκαν αντίστοιχοι των συνθηκών. Υπάρχουν όμως συνθήκες που κάνουν την μάχη άνιση αλλά δεν πρέπει να την θεωρούμε χαμένη.

«Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος. Σήμερα το κράτος είναι παντού αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Αλλά δεν πρέπει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η πολιτεία με τη θεμελίωση της πολιτικής προστασίας ούτε πρέπει να μηδενίζεται ο αγώνας της πρώτης γραμμής, – πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομία, ένοπλες δυνάμεις, τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική. Τις φωτιές τις σβήνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πεδίο. Λίγο προσοχή στο λόγο σας γιατί αυτά που λέτε θα τα ακούσουν και κάποιοι άνθρωποι που είναι ξάγρυνπνοι και παλεύουν και αν μη τι άλλο θέλουν αναγνώριση και κατανόηση της δυσκολίας της κατάστασης. Δεν θα επιτρέψω μια άγονη καταστροφολογία», είπε χαρακτηριστικά.

«Να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις των απωλειών»

«Είχαμε και μια απρόβλεπτη συγκυρία», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι βροχές του Μαΐου ήταν μάλλον κατάρα γιατί συνέβαλαν στην γρήγορη ανάφλεξη των χόρτων. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί στις εκτιμήσεις των απωλειών. Αυτό που μετράμε αφορά την συνολική περίμετρο της φωτιάς, στη Δαδιά έχει ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα και προφανώς θα αυξηθούν. Όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία, ούτε την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον. Θυμάστε τη μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, η αντιπολίτευση έλεγε 160.000 καμένα στρέμματα, σωστό ήταν το νούμερο αυτό στην αρχή αλλά ο Copernicus έκανε τη συνολική επίπτωση της ζημιάς, που αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 10% της καμένης έκτασης που είναι στο κόκκινο. Όταν χάνουμε ένα δάσος με μεγάλη οικολογική σημασία όπως η Δαδιά, αυτό θα πάρει πράγματι χρόνια να αποκατασταθεί. Οι φωτιές σχετίζονται με την ίδια την αριθμητική. Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται εν τη γενέση τους και δεν θα μάθουμε ποτέ για αυτές. Και σβήνουν από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών».

Όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία και την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί την Ρόδο για να συντονιστούν οι προσπάθειες ανάταξης της περιοχής.

Αναφερόμενος στην πραγματική οικολογική επίπτωση της ζημιάς εξήγησε ότι αντιστοιχεί στη Ρόδο λίγο πάνω από το 10% της συνολικής καμένης έκτασης.

«Ερευνάται η φωτιά στον Έβρο – Αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτοί»

«Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο οι mega fires», τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι «πρέπει να μας απασχολήσει επιστημονικά γιατί εκδηλώνονται περισσότερες τέτοιες φωτιές».

Και έθεσε ερωτήματα: «Γιατί εκδηλώνονται στατιστικά περισσότερες τέτοιες φωτιές; Και τι πρέπει να κάνουμε όταν μια πυρκαγιά πάρει τέτοιες διαστάσεις; Και επειδή πολλά θα ακούσουμε για τα στατιστικά, για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, όπως η Πορτογαλία που έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει στον τομέα των πυρκαγιών, η αλήθεια είναι για όποιον μελετάει τα στατιστικά των πυρκαγιών είναι ότι υπάρχουν καλές χρονιές και πολύ κακές χρονιές. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για όλα αλλά μέρος της ανάλυσης. Ανθρώπινο χέρι είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια. Ο εμπρησμός είναι μια από τις πιο αντικοινωνικές πράξεις. Στο Έβρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής αλλά και σχεδόν βέβαιο ότι άναψε στους διαδρόμους των διακινητών. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε. Αυτή είναι η δουλειά των αρχών και μόνο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση».

«Δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Απαντώντας για την επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων και της πρόληψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα κουραστεί να τονίζει ότι προτεραιότητα είναι πάνω απ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις από ποτέ. Έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα και περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις από ό,τι είχαμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Η επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων και της πρόληψης αλλά και το περιβόητο πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ. Εξηγούμαι: σε ό,τι αφορά το επίκεντρο της πολιτικής μας, δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να αντισταθεί ξανά. Μαζί βέβαια και με την προστασία των ζώων, ακολουθεί η προστασία της περιουσία και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή είναι μια ιεράρχηση αξιών και όποιος διαφωνεί με αυτό να το δηλώσει ευθέως. Εμείς θα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση να μην πει ότι αυτό ήταν αυτονόητο».

«Αλλάζουν οι ποινές για εμπρηστές – Κάποιοι δήμοι έκαναν την δουλειά τους υποδειγματικά κάποιοι άλλοι όχι»

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Αναφερόμενος στη Ρόδο τόνισε ότι έφυγαν με ασφάλεια 20.000 κάτοικοι και τουρίστες. «Κάτι που εκθειάστηκε στο εξωτερικό, λοιδορήθηκε από κάποιους στο εσωτερικό και αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν οι κήνσορες του καναπέ βλέποντας τις τραγικές εικόνες στη Χαβάη όπου κανένα 112 δεν χτύπησε, χιλιάδες αγνοούμενοι που δεν θα βρεθούν ποτέ», είπε.

Και συνέχισε: «Συμφωνούμε ότι η πρόληψη είναι απαραίτητη, σε αυτό διατέθηκαν περισσότεροι πόροι περισσότεροι από κάθε 160 εκατ. ευρώ μόνο από ταμείο Ανάκαμψης. Στη Δαδιά διατέθηκαν 6 εκατομμύρια, δεν είναι μικρό ποσό αν σκεφτείτε πόσα δάση έχουμε στην χώρα. Αν ασκήσετε κριτική να την τεκμηριώσετε. Οι δήμοι έκαναν την δουλειά τους; Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι ναι και άλλοι όχι. Υπάρχουν υποδειγματικοί δήμοι. Ωστόσο υπάρχουν δήμοι που δεν πράττουν το αυτονόητο, ανέχονται παράνομες χωματερες, το κράτος θα τους ελέγξει αλλά και οι δημότες, καθώς έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν ξεχωρίζω αιρετούς της αυτοδιοίκησης με βάση τα παραταξιακά χρώματα. Οι έλεγχοι του κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν οι πόροι που διατίθενται ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται και τα αποτελέσματα θα δημισιοποιούνται και θα κρίνονται από τους πολίτες.

Για την επιτροπή Γκολντάμερ είπε ότι ήταν απαραίτητη και κάποια από τα συμπεράσματά της εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

Δρομολογούνται άμεσα οι προσλήψεις 500 δασολόγων και 1.000 πυροσβεστών

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός είπε: «Δημιουργήσαμε ένα υπουργείο Πολιτικής Προστασία στη θέση ενός ερειπωμένου γραφείου και σε ένα κτίριο που ήταν ετοιμόρροπο. Έχουμε πλέον 500 δασοκομάντος που μπαίνουν μέσα στα δάση. Ακέφαλες, ευνουχισμένες πολιτικά ήταν στο παρελθόν οι δασικές υπηρεσίες. Η δασική υπηρεσία όπως την παραλάβαμε το 2019 δεν είχε κατεύθυνση και πολιτικό προϊστάμενο. Το αλλάξαμε. Η τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής σημαντική επίσης κατάκτηση για το κράτος. Έχει αποτέλεσμα. Δεν θέλω να θυμίσω τι γινόταν στο παρελθόν για να πάρουν αποζημιώσεις οι πληγέντες».

Και πρόσθεσε: «Δημιουργήσαμε το θεσμό του αναδόχου όπου ιδιώτες μπορούν να συνδράμουν σημαντικά σε αναδασώσεις κλπ. Το υπουργείο έχει περιθώριο πάντα να γίνει καλύτερο, τρέχει όμως και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ με άξονες την καταστολή και πρόληψη και δράσεις που θα ξεδιπλωθούν σε βάθος χρόνου. Νέα canadair θα προμηθευτεί η χώρα πρώτη σε σχέση με άλλες χώρες. Ελπίζουμε το 2026 το αργότερο 2027 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα. Δεν είμαστε όμως ορφανοί από πτητικά μέσα».

Είπε ακόμα ότι δεν έγιναν όλα τέλεια και είμαστε πίσω από τις ανάγκες. Ένα πεδίο που μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι είναι στα τεχνολογικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για να είναι πιο άμεση η έγκαιρη παρέμβαση.

Ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 drones και με την χρήση AI θα βοηθούν να ενημερωνόμαστε έγκαιρα όπως και κάμερες και συστήματα καταγραφής θερμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και δάση υψηλού κινδύνου. Χρειαζόμαστε πυροσβέστες και ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας. Δρομολογούνται άμεσα οι προσλήψεις 500 δασολόγων και 1000 πυροσβέστες και νέο εποχικό προσωπικό.

Συμφωνία στήριξης της Ελλάδας με την φον Ντερ Λάιεν – Έρχεται Έβρος Pass

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πάνω από 200 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη, ψηφιακή πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο που θα εντοπίζει ακαθάριστα οικόπεδα και ενίσχυση των πολιτικών των αναδασώσεων.

Θα φροντίσουμε επίσης όπως το κάναμε στην Εύβοια να γίνουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά έργα.

«Επικοινώνησα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε ότι «Η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, δικαιούται και μεγαλύτερη αλληλεγγύη». «Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες και θα δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας με αναστολές φόρων, ενώ για τον Έβρο, θα δημιουργήσουμε Έβρος Pass για να στρέψουμε την τουριστική κίνηση για την περιοχή αυτή, θα παρουσιάσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο αλλά θα ζητήσουμε από ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν την φωτιά στη Δαδιά, για τα αίτια αλλά και προτάσεις για την αναγέννηση του δάσους αυτού. Υπάρχει μια ακτίδα αισιοδοξίας γιατί όπως έχω ενημερωθεί από ειδικούς είχε καεί στα τέλη του 1950 και αναγεννήθηκε μετά από δεκαετίες».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών με επιδότηση ενδεχομένως της βιομάζας.

«Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε μοιρολατρικά τη σκοτεινιά της εμπειρίας στο μέλλον. Αυτή την ώρα που μιλάμε στην Εύβοια που τόσο δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές πριν 2 χρόνια, εγκαινιάζεται ένα νέο δασικό χωριό. Ας γίνει αυτό ένα σύμβολό μας. Η επίθεση της φύσης είναι μεγάλη για να προκαλεί μικρόψυχες κομματικές διαιρέσεις. Ας μείνουμε ενωμένοι. Ας βγάλουμε συμπεράσματα, αυτό θα είναι επιτυχία για την έναρξη της νέας βουλής».

Σημειώνεται πως πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού και ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στη Βουλή: Ερευνάται η φωτιά στον Έβρο, αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτοί – Άμεση φυλάκιση και για αμέλεια"

Επέμβαση της ΕΛΑΣ σε κατάληψη στο Πολυτεχνείο

Η Αστυνομία προχώρησε σήμερα το πρωί στην εκκένωση κατειλημμένου χώρου στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ ο χώρος αποδόθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής μετά από είκοσι περίπου χρόνια.

Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Διεύθυνσης 'Αμεσης Δράσης, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, καθώς και ομάδες της ΔΙ.ΑΣ, της ΔΡΑΣΗ και της Ο.Π.Κ.Ε..

Από τις έρευνες που έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί, βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, αφίσες και πανό, ενώ το υλικό που βρέθηκε εντός της κατάληψης εξετάζεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επέμβαση της ΕΛΑΣ σε κατάληψη στο Πολυτεχνείο"

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προθεσμία λίγων ωρών για την υποβολή τους και μετά.. πρόστιμα

Σήμερα Πέμπτη (31/08) είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όσοι φορολογούμενοι είναι της τελευταίας στιγμής, έχουν προθεσμία να την καταθέσουν έως τις 3 το μεσημέρι, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και με ανάλογες προσαυξήσεις στον φόρο που τους έχει καταλογισθεί. Σύμφωνα τα τα σχετικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 6.265.316 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

Χωρίς πρόστιμα μπορούν να διορθώσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις, έως σήμερα το μεσημέρι, ημέρα που λήγει η σχετική προθεσμία. Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ είχε ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό πως δεν θα δώσει άλλη παράταση και καλούσε τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παράταση έλαβε η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο για τους πληγέντες από πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Πώς θα εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματος

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι εκείνοι που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έπραξαν στη συνεχεία θα πρέπει να πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, αυτή του Αυγούστου αλλά και εκείνη του Ιουλίου. Σημειώνεται πως η έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Αναλυτικά:

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προθεσμία λίγων ωρών για την υποβολή τους και μετά.. πρόστιμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news