facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Ανησυχία για την Αττική με 2.215 ενεργά κρούσματα – Ποιες είναι οι περιοχές που πλησιάζουν στο «κόκκινο»

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις αρχές και στα κυβερνητικά επιτελεία καθώς μία σειρά περιοχών της Αττικής τείνουν να μπουν σε «κόκκινο» συναγερμό.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχουν πολλές «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».

Μπορεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, που ανέρχονται στα 2.215, να φαίνεται μικρός ωστόσο υπήρξε μια σημαντική αύξηση το τελευταίο δεκαήμερο και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ο ρυθμός υποχώρησης είναι ιδιαίτερα αργός.

Από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown-, τα 101 στο Μενίδι και στο Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα.

Από σήμερα θα αρχίσει να διαμορφώνεται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα που περιλαμβάνει και τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και αν διαπιστωθεί κάποια έκρηξη, ενδεχομένως να επιβληθούν κι άλλα τοπικά lockdown, τύπου Ασπρόπυργου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ανησυχία για την Αττική με 2.215 ενεργά κρούσματα – Ποιες είναι οι περιοχές που πλησιάζουν στο «κόκκινο»"

Σέρρες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια, γεωργικές επιχειρήσεις αλλά και καταστήματα.

Η ένταση της βροχής που ξεκίνησε από νωρίς σήμερα το πρωί ήταν τόσο μεγάλη που σε ορισμένες περιοχές το νερό έφτασε μέχρι και τα 50 εκατοστά, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Από το μεσημέρι και μετά τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και η Αστυνομία, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων και της αντιπεριφέρειας Σερρών κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς πολλά κομβικά σημεία πλημμύρισαν, λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων, και είναι αδύνατη η διέλευση κάθε είδους τροχοφόρου.

Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι παρά την πρωτοφανή ένταση της βροχής ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ούτε έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα, ωστόσο οι καταστροφές που έχουν υποστεί αγροτικές εκτάσεις και γεωργικές επιχειρήσεις όπως θερμοκήπια και συσκευαστήρια είναι πολύ μεγάλες. Στις περιοχές της Μαυρολεύκης και της Ευκαρπίας, μετά τον ποταμό Στρυμόνα, η αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διέλευση των αυτοκινήτων καθώς έχουν υπερχειλίσει οι χείμαρροι της περιοχής με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι απροσπέλαστοι.

Από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση κινδύνεψαν τα ζώα του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών στο δήμο Εμμανουήλ Παππά και χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση με βάρκες για την ασφαλή μεταφορά των αλόγων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπυρόπουλος ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από νωρίς αύριο το πρωί συνεργεία των δήμων αλλά και της αντιπεριφέρειας θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας"

Αγγλία: Καθολικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον- Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέο σκληρό lockdown για ολόκληρη την Αγγλία, παρόμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο.

Το νέο απόλυτο lockdown θα ισχύσει ως νόμος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αλλά ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες πρέπει από τώρα να τηρούν τους νέους κανόνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα νέο, περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και απαιτείται επείγουσα δράση για την επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

«Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την Covid από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εγκαταλείποντας την πολιτική lockdown ανά περιφέρεια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό δραστικά μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να συγκρατήσει αυτήν την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει εντολή για άλλη μια φορά να μείνετε στο σπίτι», είπε.

Διευκρίνισε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο σχολείων από αύριο Τρίτη και κανόνες που απαιτούν από τους περισσότερους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, εκτός από βασικές αγορές, σωματική άσκηση και άλλες περιορισμένες εξαιρέσεις.

Πρόσθεσε ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάση σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή για το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Καθώς η Βρετανία καταγράφει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και τα κρούσματα ημερησίως καταγράφουν νέα υψηλά ρεκόρ, οι επικεφαλής ιατροί αξιωματούχοι της χώρας προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της Covid-19 μπορεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας μέσα στις επόμενες 21 ημέρες.

Η αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού, σημειώνουν αξιωματούχοι και ενώ αναγνωρίζουν ότι η πανδημία εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, λένει ότι υπάρχει φως του τούνελ, που είναι οι εμβολιασμοί.

Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μίλησε για «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» καθώς η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού της με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αλλά ακόμη και με την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στη χώρα, ο αριθμός μολύνσεων και θανάτων λόγω της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται.

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει από την Covid-19, ενώ σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 58.784 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα από το βραδινό διάγγελμα Τζόνσον, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την επιβολή του αυστηρότερου lockdown μετά τον Μάρτιο, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγγλία: Καθολικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον- Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα"

Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν: Θα έχανε τις εκλογές αν γίνονταν τώρα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Νέο πλήγμα για τη δημοφιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν η νέα δημοσκόπηση που έγινε στην Τουρκία και η οποία έδειξε πως αν γίνονταν τώρα εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος θα τις έχανε.

Ο Δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς φέρεται να είναι πολύ δημοφιλής για τη θέση του προέδρου στην παρούσα φάση., καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll, ο Γιαβάς προηγείται με 43,9% στην προτίμηση των πολιτών έναντι του 40,7% του Ερντογάν. 

Σχετικά με την οικονομία, οι Τούρκοι ρωτήθηκαν αν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση της Τουρκίας. Το 64,8% δήλωσε «καθόλου ικανοποιημένο», ενώ μόνο το 21,7% δήλωσε «ικανοποιημένο».

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας το 49,5% απάντησε η «οικονομία», το 13,2% ο «κορωνοϊός» και το 12,3% η «ανεργία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν: Θα έχανε τις εκλογές αν γίνονταν τώρα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση"

Μόσιαλος: Δεν συνδέεται με το εμβόλιο η διασωλήνωση του υποδιοικητή του Θριάσιου

Στη διασωλήνωση του υποδιοικητή του Θριάσιου νοσοκομείου αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook εμφανίζεται κάθετος για το αν φταίει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αναφέρεται σε δυο εκδοχές που οδήγησαν τον υποδιοικητή στη διασωλήνωση.

Η ανάρτησή του αναφέρει: Διάφορα δημοσιεύματα σήμερα αναφέρονται στον αναπληρωτή διοικητή νοσοκομείου που βρίσκεται διασωληνωμένος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Του εύχομαι περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ο διοικητής εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού την προηγούμενη Τετάρτη.

Υποβλήθηκε σε τεστ για κορονοϊό που ήταν αρνητικό και δεν είχε συμπτώματα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και την Πρωτοχρονιά διασωληνώθηκε.

Η επιδείνωση της υγείας του δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό του την προηγούμενη Κυριακή, όπως διάφοροι διατείνονται.

Τι έγινε όμως εδώ; Δύο εκδοχές:

1) Είναι πιθανό η έναρξη της λοίμωξης να είχε προηγηθεί του εμβολιασμού.

2) Να νόσησε τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό του. Αν κάποιος νοσήσει τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, αυτό δεν σημαίνει πως ο εμβολιασμός έχει αποτύχει ή πως ‘κόλλησε τον ιό’ κάνοντας το εμβόλιο.

H ανοσοπροστασία από το εμβόλιο ξεκινά κάποιο διάστημα μετά την πρώτη δόση αλλά δεν είναι πλήρης. Χρειάζεται και η δεύτερη δόση του εμβολίου και τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση για να αποκτήσουμε πλήρη ανοσοπροστασία από τον ιό.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer οι μελέτες δείχνουν πως η προστασία αρχίζει 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna οι μελέτες δείχνουν σημαντική ανοσοπροστασία μετά τις 14 ημέρες και για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις 21 ημέρες.

Επιπλέον, οι δημοσιευμένες μελέτες αναφορικά με τρία αυτά εμβόλια μας δίνουν την αποτελεσματικότητα και τα αντίστοιχα διαστήματα εμπιστοσύνης της κάθε κλινικής μελέτης:
  • Pfizer: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 95% (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 90.3 -97.6).
  • Moderna: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 94,1% (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 89,3 έως 96,8%).
  • AstraZeneca: 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση, η συνολική αποτελεσματικότητα ανέρχεται στο 70·4% (95% διάστημα εμπιστοσύνης: 54·8 – 80·6). Για το γκρουπ που είχε λάβει 2 τυπικές δόσεις η αποτελεσματικότητα ήταν 62·1% (με 95% διάστημα εμπιστοσύνης: 41·0 – 75·7) ενώ για το γκρουπ που είχε λάβει χαμηλή πρώτη δόση και τυπική δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα καταγράφηκε στο 90% (με 95% διάστημα εμπιστοσύνης: 67·4 -97·0). Αναφέρω εδώ μερικές από τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την κλινική δοκιμή της Οξφόρδης/ AstraZeneca. Τι δείχνουν τα δημοσιευμένα στοιχεία; Αρχικά η κλινική δοκιμή είχε προγραμματιστεί με δοσολογία της μίας δόσης, αλλά προστέθηκε μια αναμνηστική δόση όταν οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι αυτό πιθανότατα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Κάποιοι εθελοντές έλαβαν λοιπόν την δεύτερη δόση μήνες μετά την έναρξη της δοκιμής, και το μεσοδιάστημα ήταν διαφορετικό ανάλογα το ηλικιακό γκρουπ, ενώ υπήρξε και το ζήτημα της διαφορετικής δοσολογίας.

Τα αποτελέσματα αποτελεσματικότητας που αναφέρονται υποδηλώνουν αποτελεσματικότητα ~ 60% για την ομάδα που έλαβε 2 τυπικές δόσεις και ~ 90% για την ομάδα που έλαβε αρχικά τη μισή και στη συνέχεια την τυπική δόση του εμβολίου. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν αυτές οι διαφορές οφείλονται στη χαμηλότερη πρώτη δόση, στους νεότερους συμμετέχοντες ή στα μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δόσεων. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μεταξύ των ηλικιών 18-55 ετών ήταν 59% για το σχήμα με τις 2 τυπικές δόσεις, έναντι του 90% για όσους έλαβαν μισή και μετά τυπική δόση. Οι διαφορές στα μεσοδιαστήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα σε αυτήν την ανάλυση. Αυτό άραγε οφείλεται στη δοσολογία ή στη χρονική διαφορά μεταξύ των δυο δόσεων; Δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: Δεν συνδέεται με το εμβόλιο η διασωλήνωση του υποδιοικητή του Θριάσιου"

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στην πυροσβεστική για την κακοκαιρία – Κινδύνεψαν άνθρωποι

Ο καιρός αγρίεψε για τα καλά και σάρωσε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλά ήταν τα προβλήματα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο καιρός δείχνει… τα δόντια του και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκαν μέχρι στιγμής 169 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας.

Συγκεκριμένα:

Στην Αττική δέχθηκε 69 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 36 κοπές δέντρων, 7 αντλήσεις υδάτων, 5 αφαιρέσεις αντικειμένων και 3 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, κυρίως στις περιοχές, Χαϊδάρι, Φυλή, Αχαρνές, Χαλάνδρι και Διόνυσο.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στον δήμο Σερρών, δέχθηκε 100 κλήσεις ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 29 αντλήσεις υδάτων και 19 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο στις περιοχές, Αχινός, Ν. Σκοπός, Ν. Σούλι, Μαυροθάλασσα και Τράγιλο. Στη Θεσσαλονίκη έχουν πραγματοποιηθεί δύο αντλήσεις υδάτων και μια απομάκρυνση ηλικιωμένου ατόμου σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο Τρίτη (04.01.2021), τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στην πυροσβεστική για την κακοκαιρία – Κινδύνεψαν άνθρωποι"

Σκληρό lockdown στην κοινότητα Σπερχειάδας, του δήμου Μακρακώμης

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται στην κοινότητα Σπερχειάδας, του δήμου Μακρακώμης, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, αφού λήφθηκαν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινότητα Σπερχειάδας, του δήμου Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι του Κορονοϊού ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της κοινότητας, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της κοινότητας Σπερχειάδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Επίσης:

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Μακρακώμης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της κοινότητας Σπερχειάδας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί

Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας.

Τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 05-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 14-01-2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρό lockdown στην κοινότητα Σπερχειάδας, του δήμου Μακρακώμης"

Κορονοϊός – Κύπρος: 665 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου για τον κορονοϊό, με τους δύο νέους θανάτους, ανεβαίνει ο συνολικός αριθμός εκείνων που έχασαν τη μάχη με τον ιό σε 133.

Επίσης, 180 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13.495 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

665 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 24.639.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Κύπρος: 665 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι"

ΣτΕ: Προσφυγή του Δήμου Λέρου κατά της κατασκευής του νέου κέντρου υποδοχής

«Μπλόκο» στην κατασκευή του νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στην τοποθεσία Όρμος Λακκί της Λέρου επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Λέρου με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Δήμος ζητεί να ανασταλούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι αποφάσεις που ανάβουν το πράσινο φως για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

Ο Δήμος Λέρου στην προσφυγή του υποστηρίζει πως η εγκατάσταση 2.000 ατόμων στη δομή αντιστοιχεί στο 25% του ήδη υπάρχοντος πληθυσμού του νησιού, επιφέροντας ουσιαστική αλλοίωση, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, κ.λπ. συνέπειες που θα επέλθουν. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού σημειώνοντας πως δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Προσφυγή του Δήμου Λέρου κατά της κατασκευής του νέου κέντρου υποδοχής"

Οριστικό: Ανοίγουν νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 11 Ιανουαρίου – Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποδέχτηκε την εισηγήση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαηγωγείων στις 11 Ιανουαρίου.

Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021.

Επίσης ανακοινώνεται η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021). Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

– Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη: για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

– Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

-Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

-Επισημαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.

Μείωση ύλης στην Γ’ λυκείου

Τη μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ λυκείου έχει αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αναλυτικές αναφορές για τη μείωση της ύλης θα ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Κεραμέως: «Η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη»

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό: Ανοίγουν νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 11 Ιανουαρίου – Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια"

Η Pfizer προειδοποιεί: Ισως να μην προστατεύει το εμβόλιο αν χορηγηθεί με καθυστέρηση η δεύτερη δόση

Το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech και η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer προειδοποίησαν σήμερα πως δεν έχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού θα συνεχίσει να προστατεύει από την Covid-19 αν η ενισχυτική δεύτερη δόση του χορηγηθεί αργότερα από ό,τι δοκιμάστηκε στις κλινικές δοκιμές.

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε διαφορετικά προγράμματα δοσολογίας, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή έλαβε τη δεύτερη δόση μέσα στο χρονικό παράθυρο που καθορίστηκε στον σχεδιασμό της μελέτης», τόνισαν οι εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφερόμενες στην πρώτη και την ενισχυτική δεύτερη δόση που χορηγούνται σε χρονική απόσταση τριών εβδομάδων.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η προστασία μετά την πρώτη δόση διατηρείται μετά από 21 ημέρες», υπογράμμισαν.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε πως το Βερολίνο εξετάζει αν θα επιτρέψει μια καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, λόγω έλλειψης ποσότητας τους, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση, μετά από μια παρόμοια κίνηση της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.

Ξεχωριστά, η Δανία ενέκρινε μια καθυστέρηση έως και έξι εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης λήψης του εμβολίου.

Συμφωνεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι το μέγιστο χρονικό μεσοδιάστημα 42 ημερών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNtech θα πρέπει να τηρείται για να επιτυγχάνεται πλήρη προστασία.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου βασίζονται σε μια μελέτη όπου η χορήγηση δόσεων πραγματοποιήθηκε με απόσταση 19 έως 42 ημερών, ανέφερε ο ΕΜΑ, σημειώνοντας ότι η πλήρης προστασία έρχεται μόνο επτά ημέρες μετά την ενισχυτική δόση.

«Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό θα απαιτούσε μια παραλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας καθώς και περισσότερα κλινικά δεδομένα για την υποστήριξη μιας τέτοιας αλλαγής, διαφορετικά θα θεωρηθεί "εκτός ένδειξης χρήση"».

Η εκτός ένδειξης χρήση συνεπάγεται χαμηλότερες υποχρεώσεις στους κατασκευαστές εμβολίων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Pfizer προειδοποιεί: Ισως να μην προστατεύει το εμβόλιο αν χορηγηθεί με καθυστέρηση η δεύτερη δόση"

«Μυστική συμφωνία Ράμα-Τσίπρα το 2015 για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία»

Ως «σκάνδαλο» παρουσιάζει αλβανικό δημοσίευμα την αποδοχή του Έντι Ράμα στην καταγραφή της ελληνικής μειονότητας στη Αλβανία, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθορίζονται ως μειονοτικές περιοχές,  κοινότητες και δήμοι όπου υπάρχει, όπως σημειώνεται, αλβανική πλειοψηφία.

«Στον δήμο Πρεμετής υπάρχει μία μειονοτική περιοχή, η κοινότητα της Τσαρτσόβας ή Κεράσοβου η οποία κατοικείται από Αλβανούς Ορθόδοξους  χριστιανούς. Ομοίως η κοινότητα Βιοβίστας στην Πρεμετή».

 «Στο Δήμο των  Αγίων Σαράντα, η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μειονότητες τους κατοίκους του χωριού Μετόχι, το οποίο έχει συντριπτική πλειοψηφία Αλβανών, ενώ η παρουσία της ελληνικής μειονότητας είναι πολύ μικρή.

Στον Δήμο Αυλώνα έχουμε μειονότητες, τους κατοίκους των χωριών Άρτα και Σβέρνιτσα, που κατοικούνται μόνο από Αλβανούς Ορθόδοξους χριστιανούς.

Στο Δήμο της Κονίσπολης, το χωριό Τζάρε έχει μειονότητα με κατοίκους Αλβανούς Ορθόδοξους χριστιανούς και τσάμηδες. Το ίδιο συμβαίνει με το χωριό Τσιφλίκι σε αυτόν τον δήμο με πλειοψηφία Αλβανούς Ορθόδοξους χριστιανούς και τσάμηδες.

Στον δήμο του Αργυροκάστρου, το χωριό Αντών Πότσι με βλάχους, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν είναι Έλληνες.

Και πάλι στον δήμο Κονίσπολης συναντάμε την ελληνική μειονότητα στο χωριό Σκάλα, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Βλάχοι.

Αυτά τα χωριά που δηλώθηκαν ελληνικά μειονοτικά με την υπογραφή του Έντι Ράμα έχουν δημοσιευτεί στον επίσημο ιστότοπο της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


 

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » " «Μυστική συμφωνία Ράμα-Τσίπρα το 2015 για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία» "

Υποχρεωτικά με κάρτα οι πληρωμές στις εφορίες

Με νέα απόφαση της η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι όσες οφειλές προς το Δημόσιο, κατ’εξαίρεση, εξακολουθούν να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών.

Σε εξαιρετικές και απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία είσπραξης με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών καθώς και στις περιπτώσεις ύπαρξης επείγουσας ανάγκης, επιτρέπεται η είσπραξη με μετρητά για ποσό καταβολής που δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, κατόπιν έγγραφης έγκρισης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου επί του σώματος του αποδεικτικού είσπραξης.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά με κάρτα οι πληρωμές στις εφορίες"

Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός της κυβέρνησης

Ο έως τώρα Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προερχόμενος από το Ποτάμι, ορίστηκε σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού και μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι το πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο άτομο σε κυβέρνηση της χώρας.

Λίγο μετά την ανακοίνωσή του ονόματός του ο κ Γιατρομανωλάκης έκανε την πρώτη του δήλωση αποκλειστικά στο Lifo.gr: «Στη σημερινή Ελλάδα δεν έχουν χώρο στερεότυπα και προκαταλήψεις. Μια συμπεριληπτική κοινωνία στην οποία όλα τα μέλη της έχουν ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες παρά τις διαφορές τους, δεν είναι μόνο το σωστό και δίκαιο, είναι και προς όφελος όλων. Το ίδιο και μια συμπεριληπτική κυβερνητική πολιτική που αναγνωρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό ως πυλώνα της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης της χώρας μας».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Από το 2017 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθώς και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές το 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών.

Διετέλεσε υπεύθυνος των τομέων Ναυτιλίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καθώς και μέλος της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του κόμματος (2014-15). Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός της κυβέρνησης"

Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν

Την προσδοκία ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων και θα τηρήσει τα μέτρα της Πολιτείας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση μετά το «αντάρτικο» της Ιεράς Συνόδου, που έκανε γνωστό νωρίτερα ότι δεν θα τηρήσει τα μέτρα του σκληρού lockdown, παρά θα ανοίξει τους ναούς τα Θεοφάνεια, τηρώντας τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και περιληφθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 15 Δεκεμβρίου.Το μήνυμα της κυβέρνησης προς την Εκκλησία είναι αυστηρό και ξεκάθαρο ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί το νόμο αν δεν συμφωνεί μ΄αυτόν. Αφού επισημαίνει ότι οι πιστοί μπορούν να προσευχηθούν ατομικά (γίνεται λόγος για δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής) καλεί την Εκκλησία να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία και να συνεχίσει στο δρόμο της υπευθυνότητας που είχε βαδίσει έως τώρα. 

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: 

Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.

Το «αντάρτικο» της Ιεράς Συνόδου

Νωρίτερα, την απόφασή της να διατηρήσει ανοικτούς τους ναούς και να λειτουργήσουν τα Θεοφάνεια σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί προ των εορτών και είχαν περιληφθεί σε ΚΥΑ είχε κάνει γνωστή μετά την έκτακτη συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ετσι, επιμένει ότι παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα οι ναοί θα λειτουργήσουν με 50 άτομα οι μητροπολιτικοί, με 25 οι μεγάλοι και με τους περιορισμούς του 1 ετόμου ανά 15 τετραγωνικά, οι υπόλοιποι και πάντα με τους περιορισμούς που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η αντίδραση της Εκκλησίας ήταν αποτέλεσμα του «αιφνιδιασμού», όπως σημειώνουν εκκλησιαστικές πηγές, από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το περασμένο Σάββατο, των οποίων δεν είχε προηγηθεί καμία επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, που έως τώρα, όπως σημειώνουν είχε σταθεί στο πλευρό της Πολιτείας, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η ξαφνική απόφαση να μείνουν κλειστοί οι ναοί σε μια τόσο μεγάλη γιορτή για την Ορθόδοξη πίστη, όπως είναι τα Θεοφάνεια και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη, τόσο εντός της Συνόδου, όσο και για το κοινό της Εκκλησίας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι  η Εκκλησία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα όσα ανακοίνωσε και θα τηρήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα, όπως αυτά είχαν περιγραφεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου. 

Εκκλησιαστικές πηγές σημείωναν ότι εκτός από την απόφαση να κρατήσει ανοιχτούς τους ναούς για τα Θεοφάνεια, κατά τη σημερινή Συνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να πάει δίχως συνοδείας και πομπής με μόνο τον διάκονο του να ρίξει τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα.
Παράλληλα, αποφασίσθηκε η προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για όλα αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται στο λαό που θρησκεύεται «κατά παράβαση κάθε δικαίου και ασφαλώς εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ανθρώπου για τα οποία χύνονται κροκοδείλια δάκρυα απο τους υποκριτές του παρόντος αιώνος μόνο όταν αφορούν αριστερούς ή δικαιώματα περίεργων κοινωνικών ομάδων. Και μετά την απόφαση που θα βγει η Εκκλησία ανεξαρτήτως του αν δικαιωθεί ή όχι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μα δημιουργήσει δεδικασμένο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν"

Εφτασε μια ακόμα παρτίδα εμβολίων Pfizer, έγιναν 9.528 εμβολιασμοί

Τουλάχιστον 220 χιλιάδες εμβόλια προγραμματίζεται να έχουν γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών και γνωστοποίησε ότι σήμερα παραλήφθηκαν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο απόθεμα βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε: 

  • Σήμερα έγιναν 5.665 εμβολιασμοί
  • Συνολικά έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί
  • Η χώρα έχει απόθεμα 152.580 δόσεων
  • Διανεμήθηκαν συνολικά 24.870 δόσεις

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφτασε μια ακόμα παρτίδα εμβολίων Pfizer, έγιναν 9.528 εμβολιασμοί"

Πορτογαλία: Πέθανε 41χρονη υγειονομικός δύο ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η είδηση θανάτου της 41χρονης Σόνια Ασεβέντο, από την Πορτογαλία, εργαζόμενης στον υγειονομικό τομέα, που κατέληξε δύο ημέρες αφότου έλαβε το εμβόλιο της Pfizer.

Η μητέρα δύο παιδιών εμβολιάστηκε, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, στις 30 Δεκεμβρίου και έφυγε από τη ζωή την πρώτη ημέρα του 2021.

Η νεκροψία αναμένεται να διαλευκάνει την αιτία του αιφνίδιου θανάτου της γυναίκας που εργαζόταν στη μονάδα Παιδιατρικής σε Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Πόρτο.

Εκείνο που απασχολεί, σε μεγάλο βαθμό, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε η γυναίκα, είναι ότι δεν ανέφερε παρενέργειες μετά την έγχυση της δόσης.

Τον θάνατο της υγειονομικής υπαλλήλου επιβεβαιώσε και η ιατρική μονάδα στην οποία εργαζόταν, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αιτίες που οδήγησαν στην απώλεια της ζωής της.

Η άτυχη γυναίκα, που ζούσε με την οικογένειά της στο Πόρτο, εργαζόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια στο Ινστιτούτο Ογκολογίας.

Όταν μάλιστα έλαβε, από τους πρώτους, το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοίνωσε στην προσωπική σελίδα της στο Facebook αλλάζοντας την κεντρική φωτογραφία, στην οποία φαινόταν πως εμβολιάστηκε.

Σε ανακοίνωση ενδεχομένως προβεί εντός της ημέρας η Pfizer.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πορτογαλία: Πέθανε 41χρονη υγειονομικός δύο ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της Pfizer"

Η Εκκλησία κόντρα στην κυβέρνηση: «Θα ανοίξουμε τους ναούς τα Θεοφάνεια»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την απόφαση της Κυβέρνησης, που αφορά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση αποφάσισε δέκα ημέρες σκληρό lockdown, που είχε ως αποτέλεσμα ο εορτασμός των Θεοφανείων να γίνει χωρίς της παρουσία πιστών.

Να σημειωθεί ότι προηγούμενη ΚΥΑ της Κυβέρνησης, έλεγε ότι τα Θεοφάνεια θα εορταστούν με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΙΣ δεν φαίνεται διατεθιμένη να υπακούσει στην νέα απόφαση της Κυβέρνησης, και θα λειτουργήσει σύμφωνα με την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί για τους εορτασμούς.

Ακολουθεί το επίσημο ανακοινωθέν της ΔΙΣ:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

romfea

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Εκκλησία κόντρα στην κυβέρνηση: «Θα ανοίξουμε τους ναούς τα Θεοφάνεια»"

Κορωνοϊός: Στα 427 τα νέα κρούσματα - 407 οι διασωληνωμένοι, 54 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Αττική νέα κρούσματα εντοπίστηκαν: 

στην Ανατολική Αττική 26
στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας 20
στη Δυτική Αττική 15
στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας 38
στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας 48
στον Νότιο Τομέα Αθηνών 17 και
στον Πειραιά 35.

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 26
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 8
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 9
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 20
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 15
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 38
ΕΒΡΟΥ 5
ΕΥΒΟΙΑΣ 6
ΗΜΑΘΙΑΣ 5
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 64
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 9
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 48
ΚΙΛΚΙΣ 5
ΚΟΖΑΝΗΣ 7
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 18
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 5
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 17
ΞΑΝΘΗΣ 6
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 35
ΠΕΛΛΑΣ 5
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΡΟΔΟΠΗΣ 9
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 4
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 11
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 1

Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικά και ασφαλή τα εμβόλια

Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2020 τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. «Το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης 70%» είπε η Μ. Θεοδωρίδου.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από άλλα λοιμώδη νοσήματα, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του αλλά και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Πάνω από 500 χιλιάδες εθελοντές έχουν συμβάλει στις κλινικές μελέτες.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από τριάντα χώρες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer, την Moderna και πιθανώς την Astra Zeneca.

Εκείνο που εξετάζεται τώρα είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου να δίνεται έπειτα από δώδεκα εβδομάδες και όχι τέσσερις εβδομάδες όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Επίσης, εξετάζεται να γίνεται συνδυασμός των εμβολίων.

Θεμιστοκλέους:   Έγιναν 5.665 εμβολιασμοί μέχρι τις 5.00 μ.μ.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι τις 5.00 μ.μ. έγιναν στη χώρα μας 5.665 εμβολιασμοί. Οι σημερινοί εμβολιασμοί έγιναν σε οίκους ευγηρίας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αλλά και σε 56 νοσοκομεία της χώρας. 

 220 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Τουλάχιστον 220 χιλιάδες εμβόλια προγραμματίζεται να έχουν γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών. Στον σχεδιασμό εξ' αρχής είχε προβλεφθεί οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. Σήμερα έγιναν εμβολιασμοί σε 56 νοσοκομεία της χώρας. Από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το σχέδιο «Ελευθερία» έχουν γίνει 9528 εμβόλια.

Σήμερα παραλήφθηκαν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο απόθεμα βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 427 τα νέα κρούσματα - 407 οι διασωληνωμένοι, 54 θάνατοι"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Καρίτσης Δολόπων του δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η κοινότητα Καρίτση Δολόπων της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης Αγράφων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την 29-12-2020 στη παραπάνω περιοχή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 29 Ιουνίου 2021. Μετά το τέλος του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, χωρίς νέο έγγραφο, άρση της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Καρίτσης Δολόπων του δήμου Λίμνης Πλαστήρα "

Το πείραμα της Σουηδίας: «Όχι» στα μετρητά , «Ναι» στο κρυπτονόμισμα

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την οριστική κατάργηση των μετρητών στη Σουηδία, σε βάθος τριετίας, καθώς εδώ και λίγα 24ωρα, από την 1η Ιανουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το e-Krona το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας σε ένα κράτος χωρίς μετρητά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την σουηδική κυβέρνηση, από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία, αλλά μόνο κρυπτονομίσματα. Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόγραμμα e-Krona άρχισε να σχεδιάζεται το 2017, ξεκίνησε ως πιλοτικό από το 2019 και ήδη εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, περίπου το 80% των Σουηδών χρησιμοποιούν κάρτες, το 58% των πληρωμών γίνονται με κάρτα. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να διευκολύνουν τους πελάτες τους έχουν σχεδιάσει την εφαρμογή Swish, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται από το 50% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας chip και Pin, μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας (Riksbanken), μόνο το 13% του πληθυσμού κάνει τις συναλλαγές του σε μετρητά. Σήμερα στη Σουηδία το 97% του πληθυσμού διαθέτει χρεωστική κάρτα, αφού οι τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες άνω των επτά ετών, εφόσον υπάρχει γονική συναίνεση.

Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.

Σκανδιναβική πρωτοπορία

Η Σουηδία ήταν ανέκαθεν μια από τις χώρες που πρωτοπορούσε στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Πριν από σχεδόν τέσσερις αιώνες το 1661, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα.

Τον Ιούλιο του 1967 εγκαταστάθηκε στη χώρα το πρώτο αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ). Τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας.

Επίσης, πολλές τράπεζες έχουν κλείσει υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα ενώ και η διαχείριση μετρητών έχει υψηλό κόστος λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας.

Ένας ακόμη λόγος που η Σουηδία προχωρά στην κατάργηση των μετρητών είναι η διαπίστωση ότι μειώνονται σημαντικά οι τραπεζικές ληστείες, καθώς τα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών στη Σουηδία δεν έχουν στα χρηματοκιβώτια τους μεγάλες ποσότητες νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, αλλά και η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών και όπλων καθώς και άλλες παράνομες συναλλαγές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το πείραμα της Σουηδίας: «Όχι» στα μετρητά , «Ναι» στο κρυπτονόμισμα"

Μεγάλη διασπορά κορονοϊού μετά από χειροτονία σε μοναστήρι της Κοζάνης

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και συγκεκριμένα, στην τοπική κοινότητα του Εμπορίου έπειτα από θετικά κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν μετά από χειροτονία διακόνου στην Ιερά Μονή Κοσμά του Αιτωλού στην Άρδασσα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του GRtimes.gr που επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, πέντε στελέχη του κλήρου μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι ιερωμένοι της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αμέσως μετά την εκκλησιαστική εκδήλωση. 

Πηγές από την τοπική κοινωνία ανέφεραν ότι στη χειροτονία παραβρέθηκε και αρκετός κόσμος από το χωριό Εμπόριο Κοζάνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για μεγάλη διασπορά στην περιοχή, καθώς αρκετοί δεν φορούσαν μάσκα και δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις). 

Rapid Test στην περιοχή

Στο πλαίσιο αυτό, άμεση ήταν η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ, κινητές μονάδες του οποίου, κάνουν σήμερα rapid test με τη μέθοδο drive trhough στην περιοχή, ώστε να εξακριβωθεί πόσο βαρύ είναι το πλήγμα, σε αυτό το μικρό χωριό του δήμου Εορδαίας, όπως ανέφερε και ο κ. Πλακεντάς στο GRtimes.gr. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και αναμένεται να πάρει αποφάσεις, σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση εκδηλώσεων αγιασμού των υδάτων. Το παραπάνω περιστατικό και μάλιστα σε μια περιοχή που βρίσκεται παραπάνω από δύο μήνες σε lockdown, αποδεικνύει ότι ο κλήρος θα πρέπει να σκεφτεί καλά το τι θα πράξει. 

“Έφυγε» και Αρχιμανδρίτης από κορονοϊό

Στο μεταξύ ακόμη ένας Αρχιμανδρίτης από την Κοζάνη εκοιμήθη πρόσφατα μετά από επιπλοκές της Covid-19, χωρίς ωστόσο να σχετίζεται με το παραπάνω περιστατικό. Ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης, νοσηλεύτηκε για αρκετό χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη διασπορά κορονοϊού μετά από χειροτονία σε μοναστήρι της Κοζάνης"

Πληροφορίες για δύο κρούσματα από τα πάρτι του Ντουμπάι

Τα δύο πρώτα κρούσματα μετά τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού Ελλήνων σε κέντρα διασκέδασης στο Ντουμπάι για τις γιορτές φαίνεται πως εντόπισαν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για δύο άτομα που εντοπίστηκαν κατά την επιστροφή τους από το Ντουμπάι κατά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ το Σαββατοκύριακο.

Κλιμάκια της υπηρεσίας περίμεναν τους Έλληνες για ελέγχους. Από τα 207 rapid test εντοπίστηκε τα δύο άτομα.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται και άλλοι Έλληνες ταξιδιώτες από Ντουμπάι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληροφορίες για δύο κρούσματα από τα πάρτι του Ντουμπάι"

Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα υπουργών και υφυπουργών και ποιους πήρε το ποτάμι

Ο ανασχηματισμός έγινε και τα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι παλιά αλλά και νέα στελέχη. Ανάμεσά τους και πολιτικοί από το κέντρο όπως ο Γιώργος Αμυράς και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης με προέλευση από το Ποτάμι. Εκτός κυβέρνησης ονόματα όπως αυτά του Βρούτση και του Θεοδωρικάκου.

Ο ανασχηματισμός έγινε και σαρωτικός δεν ήταν. Οι αλλαγές που έγιναν σε μεγάλα υπουργεία ήταν επί της ουσίας δυο με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Γιάννη Βρούτση να αποχωρούν από τη νέα κυβέρνηση. 

Τα βασικά υπουργεία όπως αυτά των Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Παιδείας έμειναν αλώβητα από τις αλλαγές με κάποιες μόνο στο υπουργείο Παιδείας στους υφυπουργούς.  

Οι αλλαγές και οι μετακινήσεις

Εκτός από τις αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας έχουμε και μετακινήσεις. Μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Στην θέση του επίσης ένα νέο πρόσωπο, ο Χρήστος Ταραντίλης που ανακοίνωσε και την σύνθεση της νέας κυβέρνησης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Ποιοι υφυπουργοί αποχώρησαν

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δείτε τις ανακοινώσεις και όλη την λίστα με τα ονόματα του νέου υπουργικού 
 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΕΤΑ ΜΑΚΡΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔOΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Προτείνονται για:
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ –ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα υπουργών και υφυπουργών και ποιους πήρε το ποτάμι"

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: Η Ελλάδα εξαπατά με ψέματα και κάνει ό,τι μπορεί για να πιέσει την Τουρκία

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αυτή τη φορά υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «στριμώξει» και πως είναι εκείνη που αρνείται συνεχώς τον διάλογο.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες έχει εκδώσει 49 NAVTEX, μόνο στις δύο είχε δραστηριότητα. Όλα τα επιχειρήματα που αναφέρει ως προβλήματα τα παράγει η ίδια. Κάνει ότι μπορεί για να πιέσει την Τουρκία. Όταν λέμε "ας καθίσουμε να συζητήσουμε" δεν πλησιάζει. Γυρνάει από πόρτα σε πόρτα και εξαπατά με ψέματα».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι αυτή που αρνείται την έναρξη των διερευνητικών επαφών. «Όταν λέμε ‘ας καθίσουμε να μιλήσουμε’, η Ελλάδα αρνείται τη συνάντηση. Πάει από πόρτα σε πόρτα και με ψέματα συμπεριφέρεται ανέντιμα».

Για τους S-400, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια και πως «δεν μπορεί να παίρνετε το θέμα των S-400 ανάμεσα από εκατοντάδες θέματα και να επικεντρώνεστε σε αυτό». «Θέλαμε τον FETO, τον δώσατε; Όχι. Οι S-400, δεν είναι επιλογή για μας, είναι ανάγκη. Τίθεται θέμα η ασφάλεια των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας», ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν είναι σωστό να βγουν τα σπαθιά από τώρα με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι ωφέλιμο να δούμε τη διαδικασία και να καθορίσουμε ένα πλάνο. Το ΡΚΚ ισούται με το YPG. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Η προσδοκία μας είναι να τερματιστεί η στήριξη, συμπεριλαμβανομένων και των πυρομαχικών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: Η Ελλάδα εξαπατά με ψέματα και κάνει ό,τι μπορεί για να πιέσει την Τουρκία"

Συναθροίσεις μετά... μουσικής στη Βόρεια Ελλάδα και παρεμβάσεις από ΕΛΑΣ

Συνεχίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εντατικοί έλεγχοι των αστυνομικών αρχών της Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις στις οποίες κλήθηκαν αστυνομικοί έπειτα από καταγγελίες για συναθροίσεις ατόμων μετά μουσικής, σε Χαλκιδική και Ημαθία. Πιο συγκεκριμένα, σε περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη διαπιστώθηκε ότι τέσσερα νεαρά άτομα, ηλικίας 19 έως 22 ετών, διοργάνωσαν πριβέ πάρτι σε σπίτι. Αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα 3.000 ευρώ στον φερόμενο ως διοργανωτή και από 300 ευρώ στα υπόλοιπα τρία άτομα. Με εισαγγελική εντολή δεν συνελήφθησαν, ούτε σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των μέτρων περί μολυσματικών ασθενειών.

Σε άλλη περίπτωση, στη Βέροια, κλήθηκε η αστυνομία σε οικισμό Ρομά, όπου διασκέδαζαν περί τα 30 άτομα, έχοντας τοποθετήσει ηχητικές εγκαταστάσεις σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα με τον απολογισμό, επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ σε συνολικά οκτώ άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τρία και σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον των υπολοίπων πέντε.

Η δικογραφία αφορά τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απείθειας, επειδή φαίνεται πως αντέδρασαν όταν οι αστυνομικοί τους κάλεσαν να διαλυθούν.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναθροίσεις μετά... μουσικής στη Βόρεια Ελλάδα και παρεμβάσεις από ΕΛΑΣ"

Κοζάνη: Διαμαρτυρία μέσα από αυτοκίνητα για το lockdown – “Δεν αντέχουμε μετά από 81 μέρες καραντίνα” (Βίντεο και φωτογραφίες)

Με το σύνθημα “Όλοι μαζί: Συμμετέχουμε, διαμαρτυρόμαστε, απαιτούμε”, δεκάδες εκπρόσωποι φορέων, έμποροι, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι πολλών κλάδων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων οικονομικής στήριξης στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τα οποία καιδιεκδικούν, μετά τις 81, ήδη, ημέρες, καραντίνας!

Πρόκειται για μια διαμαρτυρία, που, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, μένει μακριά από κομματικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες, σε ήρεμο κλίμα, με κόσμια συμπεριφορά και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Covid-19.

 

  

  

  

 

Τα δεκάδες οχήματα, υπό συνεχή βροχή, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του “Camelot” και στη συνέχεια, με πομπή, κατευθύνθηκαν προς τη ΖΕΠ και το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

kozanimedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Διαμαρτυρία μέσα από αυτοκίνητα για το lockdown – “Δεν αντέχουμε μετά από 81 μέρες καραντίνα” (Βίντεο και φωτογραφίες)"

Απόφαση – χαστούκι του Αρείου Πάγου για 17.000 συνταξιούχους της ΕΤΕ

Απόφαση – χαστούκι για τους περίπου 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι από το 2017 έχουν σταματήσει να λαμβάνουν την επικουρική σύνταξή τους, ως συνέπεια της παύσης της χρηματοδότησης από την τράπεζα, εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.

Ειδικότερα, μετά την απευθείας αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η ΕΤΕ «πιλοτικά», προκειμένου να υπάρξει άμεση δικαστική κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της τράπεζας. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την προσφάτως εκδοθείσα υπ’ αριθμόν 1238/2020 απόφαση του Β1 πολιτικού τμήματος, η τράπεζα ουδέποτε είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας) ούτε είχε εγγυηθεί το ύψος των ποσών των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων και ότι η μόνη υποχρέωση που έχει συνίσταται στην καταβολή των εργοδοτικών εισφορών της.

«Με τις ανωτέρω κρίσεις του ο Άρειος Πάγος δικαιώνει την ΕΤΕ ως προς το κρίσιμο ζήτημα της ρητής επιφύλαξης της τράπεζας περί αποκλεισμού κάθε δέσμευσής της για το μέλλον ως προς τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων, πάντως, σημειώνουν πως οι ανέλεγκτες αναιρετικά και νομικές και ουσιαστικές κρίσεις της πρωτοβάθμιας απόφασης που είναι κρίσιμες για την υπόθεση δεν ανατράπηκαν από την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Η πρωτοβάθμια απόφαση αναιρέθηκε για δύο μόνο λόγους: Για ελλιπή αιτιολογία όσον αφορά στις συμβάσεις εργασίας των εναγόντων με την ΕΤΕ και διότι δεν προκύπτει από αυτήν ότι έλαβε υπόψη και αξιολόγησε δύο ανακοινώσεις της ΕΤΕ προς το προσωπικό της», τονίζουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Πέραν από την αναπόφευκτη ‘ταλαιπωρία’ που ενέχει για τους εντολείς μας, με την παραπομπή στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο όχι μόνο τίποτε δεν έχει χαθεί, αλλά αντιθέτως έχουν επικυρωθεί σημαντικές πρωτόδικες κρίσεις».

Το χρονικό της υπόθεσης

Από το 1949 μέχρι το 2017 οι συνταξιούχοι της Εθνικής εισέπρατταν μηνιαία παροχή μέσω του ΛΕΠΕΤΕ, τον οποίον τροφοδοτούσαν υψηλές κρατήσεις στις αποδοχές του προσωπικού και αντίστοιχη εισφορά της ΕΤΕ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι από το 2005 οι νέοι υπάλληλοι της ΕΤΕ δεν εντάσσονται στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των λοιπών μισθωτών (τότε ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, νυν ΕΤΕΑΕΠ), προέκυψε πρόβλημα με την καταβολή των επίμαχων επικουρικών.

«Ενώ η παροχή τα τελευταία έτη ανερχόταν για κάθε συνταξιούχο σε ένα ποσό της τάξεως των 600 ευρώ τον μήνα και για την κάλυψη των απαιτήσεων από την παροχή αυτή όλων των συνταξιούχων της ΕΤΕ απαιτείτο ποσό της τάξεως των οκτώ εκατ. ευρώ τον μήνα, τον Οκτώβριο του 2017 τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ είχαν απομειωθεί στα 2,5 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ, λοιπόν, αντί να αποφασίσει και πάλι, όπως αναμενόταν, την ενίσχυση του λογαριασμού από τα κεφάλαιά της και τη διατήρηση επαρκών αποθεματικών, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η καταβολή της παροχής επικούρησης, αποφάσισε να παύσει να ενισχύει τον λογαριασμό και να διακοπεί εντελώς η παροχή στους συνταξιούχους της, ματαιώνοντας την δικαιολογημένη πεποίθησή τους ότι θα εξακολουθήσουν διά βίου να λαμβάνουν την παροχή, η οποία σημειωτέον αποτελεί περίπου το 40% της σύνταξής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα πολλά δικόγραφα που συντάχθηκαν όλο αυτό το διάστημα από νομικούς εκπροσώπους των συνταξιούχων που ζητούσαν δικαίωση.

Με επιστολή του, μάλιστα, στον Σύλλογο των Συνταξιούχων ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, άφηνε να εννοηθεί πως πίσω από την επίμαχη απόφαση βρίσκονταν SSM και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καλώντας τους να βρουν από κοινού λύση για την ένταξη, τόσο των ιδίων, όσο και του προσωπικού, στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ώστε να μετριαστούν οι απώλειες. «Κατανοώντας τις ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων και επιθυμώντας να παράσχει σε αυτούς ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας, το οποίο θα περιορίζει ακόμη περισσότερο τις όποιες δυσμενείς συνέπειες από τη μεταβολή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ, η τράπεζα εξετάζει τη δυνατότητα συμπληρωματικής – πέρα από το κράτος – ασφάλισής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητά της, κάτι το οποίο, άλλωστε, θα εξεταστεί, τόσο από την αρμόδια εποπτική αρχή (SSM), όσο και από τον κύριο μέτοχο (ΤΧΣ)», αναφερόταν, επίσης, στην επιστολή.

Έκτοτε ακολούθησε μία μακρά αντιδικία, στη διάρκεια της οποίας έχουν εκδοθεί – σε πρώτο και δεύτερο βαθμό – αντιφατικές μεταξύ τους αποφάσεις, ενώ «πέρασε» και η διάταξη Πετρόπουλου βάσει της οποίας η ΕΤΕ ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει ετησίως – και για μία πενταετία – 40 εκατ. ευρώ υπέρ ΛΕΠΕΤΕ.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση – χαστούκι του Αρείου Πάγου για 17.000 συνταξιούχους της ΕΤΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news