facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Μπάιντεν για την πολύνεκρη επίθεση στο Ράλι της Βόρειας Καρολίνας: Να απαγορευτούν τα επιθετικά όπλα

«Φτάνει πια». Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο, ζητώντας για άλλη μια φορά «να απαγορευτούν τα επιθετικά τουφέκια», μετά τη νέα πολύνεκρη επίθεση στο Ράλι της Βόρειας Καρολίνας.

«Βυθιστήκαμε στο πένθος και προσευχηθήκαμε στο πλευρό πάρα πολλών οικογενειών που αναγκάστηκαν να υποστούν το φρικτό φορτίο των μαζικών δολοφονιών» ανέφερε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.

Οι προσπάθειες του Δημοκρατικού προέδρου να απαγορευτούν τα ημιαυτόματα επιθετικά όπλα προσκρούουν μέχρι τώρα στη σθεναρή αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών.

«Οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ αυτού του λογικού μέτρου που συνίσταται στην κατάργηση των πολεμικών όπλων από τους δρόμους μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Στο Ράλι της Βόρειας Καρολίνας, ένας 15χρονος φέρεται ότι σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο, πυροβολώντας αδιακρίτως σε μια συνοικία. Το κίνητρο του δράστη, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, παραμένει αδιευκρίνιστο.

Περίπου 49.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες στις ΗΠΑ το 2021, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 130 θανάτους ημερησίως – πάνω από τους μισούς είναι αυτοκτονίες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν για την πολύνεκρη επίθεση στο Ράλι της Βόρειας Καρολίνας: Να απαγορευτούν τα επιθετικά όπλα"

Τουρκία: Έκρηξη σε ορυχείο στην Αμάσρα – Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Έκρηξη σημειώθηκε σε ορυχείο στην τουρκική πόλη Αμάσρα της επαρχίας Μπαρτίν στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαρτίν, Νουρτάτς Αρσλάν, είπε ότι οκτώ ανθρακωρύχοι κατάφεραν να βγουν μόνοι τους όμως 44 βρίσκονται σε βάθος 300 μέτρων από την είσοδο και άλλοι 5 σε βάθος 350 μέτρων. «Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται», πρόσθεσε.

O πρώτος επίσημος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο 2 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 18.15 τοπική ώρα, σε βάθος 300 μέτρων από την είσοδο του ορυχείου, πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν μετασχηματιστή. Το ορυχείο ανήκει στην κρατική Turkish Hard Coal Entrprises, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας.

Πλάνα της τουρκικής τηλεόρασης δείχνουν ανθρώπους να μεταφέρονται με ασθενοφόρα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατευθύνονται στο σημείο, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

REUTERS/kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Έκρηξη σε ορυχείο στην Αμάσρα – Δεκάδες εγκλωβισμένοι"

Καιρός αύριο: Βροχές και ισχυροί άνεμοι – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο Σάββατο (15.10.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στην ανατολική και νότια χώρα ο καιρός θα δώσει νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ισχυρά στις Κυκλάδες μέχρι το απόγευμα, στην Κρήτη και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 19 έως 21 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός: Η πρόγνωση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία τις πρωινές ώρες αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές και σταδιακή βελτίωση. Στη Θράκη νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες που τις πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και σταδιακά στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί 5 με 6 και στα δυτικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 και στα δυτικά πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν ενώ στα Δωδεκάνησα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και ισχυροί άνεμοι – Αναλυτική πρόγνωση"

ΑΑΔΕ: Τρεις συμβουλές για νέες απόπειρες εξαπάτησης – «Δικαιούστε επιστροφή φόρου» το επίμαχο μήνυμα

Για την άμεση προσοχή μας προειδοποιεί η ΑΑΔΕ με αφορμή ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποστέλλεται και αναγράφει ότι “η Εφορία υπολόγισε την φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου“.

Συγκεκριμένα, υπαγορεύονται τα τρία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο χρήστης.

Εδώ ολόκληρο το μήνυμα της ΑΑΔΕ:

Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,

Παρακαλούμε για την άμεση προσοχή σας σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποστέλλεται και αναγράφει ότι “η Εφορία υπολόγισε την φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου”.

Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

Για την προστασία σας:

1. ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

2. ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

3. Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας.

*Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που σας αποστέλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, αναγράφει απαρέγκλιτα, στο πάνω μέρος της σελίδας, το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username).

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Τρεις συμβουλές για νέες απόπειρες εξαπάτησης – «Δικαιούστε επιστροφή φόρου» το επίμαχο μήνυμα"

ECDC: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων CoViD σε άτομα 65 ετών και άνω - Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ανοδική τάση σε κρίσμους δείκτες της πανδημίας στην Ευρώπη, καταγράφουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση του ECDC γίνεται λόγος για "εκτεταμένη αύξηση" κρουσμάτων, η οποία φτάνει το 33% στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυξημένοι είναι και οι θάνατοι μεταξύ διαβιούντων σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας.

Εκτιμάται πως η τάση θα συνεχιστεί τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, ενώ αύξηση παρατηρείται - επί εβδομάδες - σε εισαγωγές ασθενών με CoViD σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών, οι οποίες θα έχουν περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Συγκεκριμένα:

  • Αυξητικές τάσεις αναμένονται στα κρούσματα (δεδομένα από 30 χώρες), φτάνοντας σε αναλογία επταημέρου 516 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
  • Σταθεροποίηση αναμένεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στοιχεία από 9 χώρες), φτάνοντας τις 15 νέες εισαγωγές λόγω CoViD ανά 100.000 πληθυσμού.
  • Αύξηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στους θανάτους (στοιχεία από 30 χώρες), φτάνοντας σε 7,1 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Χώρες

Οι προβλέψεις έως τις 23 Οκτωβρίου σε σε επίπεδο χώρας περιλαμβάνουν τα εξής:

Αυξητικές τάσεις θα υπάρξουν στα κρούσματα σε 17 από τις 30 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που παρέχουν δεδομένα (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία).

Αυξητικές είναι και οι τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε τρεις από τις 9 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Τσεχία, Γαλλία και Λιχτενστάιν).

Αύξηση στους θανάτους αναμένεται σε 9 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία και Σουηδία).

Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η χώρα μας κατέχει την 7η θέση σε κρούσματα, με 757 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 636,2 ανά 100.000.

Βρίσκεται στην 6η θέση σε θανάτους (18,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), έναντι 7,3 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια θέση κατέχει και στα κρούσματα CoViD σε άτομα 65 ετών και άνω (831 ανά 100.000, έναντι 668,8 στην Ευρώπη).

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως τα κρούσματα στη χώρα μας και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία ξεκίνησαν να αυξάνονται την εβδομάδα 12 έως 18 Σεπτεμβρίου και οι θάνατοι ασθενών με CoViD σημειώνουν αύξηση από την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων CoViD σε άτομα 65 ετών και άνω - Τι γίνεται στην Ελλάδα"

Νέες απειλές Ερντογάν: Η Θράκη κατάλληλη για κέντρο διανομής αερίου – Δεν έχει ημερομηνία το «θα έρθουμε νύχτα»

Την προκλητική ρητορική συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, αυτή τη φορά κατά την επιστροφή του από την Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με την πρόταση Πούτιν για κατασκευή μεγάλου κέντρου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία, ότι «η Θράκη θεωρείται ως το πιο σημαντικό μέρος γι’ αυτήν την επιχείρηση. Μαζί με τον κ. Πούτιν δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας και τον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς, ενώ έχει λάβει οδηγίες και ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ».

Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και κυρίως την αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο και τα νησιά του Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι έχουν προειδοποιήσει για το θέμα αυτό ακόμη και τις ΗΠΑ.
«Φυσικά, έχουμε προειδοποιήσει για αυτό το θέμα. Με την Αμερική επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνά μας συναντήθηκε με τον συνομιλητή του και συζήτησαν για αυτό το θέμα. Υπήρχε μάλιστα και συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τώρα. Ο υπουργός μας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα με τους συνομιλητές του σε αυτές τις συναντήσεις. Το αποτέλεσμα θα το συζητήσουμε με τον Χουλουσί Ακάρ, όταν επιστρέψει και συναντηθούμε. Βλέπουμε βέβαια τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Από τη στιγμή που φορέσαμε την πανοπλία μας και πήραμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας τρομάζει τίποτα. Έχουμε λάβει μέτρα, όλα είναι έτοιμα. Επομένως, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει όριο που θα ξεχειλίσει η υπομονή, ο Ερντογάν είπε: «Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία».

Αναφορικά με τα F-16 ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά τα F-16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία. Για το τι συμβαίνει, για τι θα ακολουθήσει κλπ;».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απειλές Ερντογάν: Η Θράκη κατάλληλη για κέντρο διανομής αερίου – Δεν έχει ημερομηνία το «θα έρθουμε νύχτα»"

Παναγιωτόπουλος: Όσο υπάρχει απειλή από την Τουρκία, είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας

Λιτή και απέριττη ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: «Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας, καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας».

Η δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου έρχεται λίγες ώρες μετά την συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και λίγο μετά την «επίθεση φιλίας» του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες (13.10.2022) στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ομόλογό του, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι απειλή για φίλους και συμμάχους.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, της σχέσεις καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και διάλογο. Τόνισα τη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Προφανώς απαντώντας στη ρήση Ακάρ ότι «δεν είμαστε απειλή για φίλους και συμμάχους» και στην πρόσκλησή του για διάλογο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε «Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας, καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας».

Ο στόχος διπλός: Αφενός να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση πως το casus belli, δηλαδή η απειλή πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύ, παρά τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Και αφετέρου να θέσει την μία και μόνη προϋπόθεση για την επανέναρξη του όποιου διαλόγου, δηλαδή την εξάλειψη της τουρκικής απειλής.

Τον Νίκο Παναγιωτόπουλου άλλωστε είχε σπεύσει να «διευκολύνει» ο ίδιος ο Ερντογάν, που δήλωνε πριν λίγη ώρα κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα του Καζακστάν: «…Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Άλλωστε για το κατά πόσον η «πρόσκληση» Ακάρ για διάλογο ήταν ειλικρινής, είχαν φροντίσει να απαντήσουν νωρίτερα διπλωματικές πηγές που – όπως σας ενημέρωσε το newsit.gr – σημείωναν πως υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως θέματα εδαφικής κυριαρχίας, υφαλοκρηπίδας και… Καστελλορίζου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Όσο υπάρχει απειλή από την Τουρκία, είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία με περισσότερα μέτρα - Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να στηρίξει με μέτρα την κοινωνία χάρη στην ανάπτυξη, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έκλεισε τις ομιλίες του στη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια.

Δείτε την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη



Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να πει στους λογογράφους του «ότι το αξίζουμε καλύτερα ήταν το βασικό σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Εσείς που μιλούσατε για φαντασία στην εξουσία θα έπρεπε να είστε πιο ευρηματικός».

«Μου έκανε εντύπωση κ. Τσίπρα πως είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και παράλληλα να κάνουμε έφοδο στο κράτος με διορισμούς κολλητών και φίλων» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδκά στο θέμά της ΔΕΗ λέγοντας ότι «παραλάβαμε την ΔΕΗ η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας με τον ορκωτό λογιστή να αρνείται να υπογράψει τα στοιχεία. Αυτή ήταν η κατάσταση της εταιρείας όταν παραλάβαμε. Κάνατε και μια αναφορά στην τιμή της μετοχής η οποία είναι σημαντική γιατί η αξιοπιστία μιας επιχείρησης κρίνεται πρωτίστως από τους επενδυτές. Μεσοσταθμικά κάτω από 2 ευρώ επι δικών σας ημερών και η αξία σήμερα είναι 4 φορές από την αξία που μας παραδώσατε»

«Μιλήσατε για βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ρωτήστε τους συμβούλους σας πόση ενέργεια παράγαμε το 2015 από λιγνίτη; 20 τεραβατώρες και το 2019 10 τεραβατώρες. Ή απόφαση γρήγορης απολιγνιτοποίησης ήταν περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθή σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε το 2019 και 2020 Κανείς τότε δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κενό στις ΑΠΕ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Εκτίμησε, επίσης, ότι «η κατάσταση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν θα κρατήσει 5 – 10 χρόνια» ερωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα «τι ακριβώς κανατε εσείς για τις ΑΠΕ; Το μεγάλο κενό στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έγινε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε αυτό το κενό σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή φθηνότερης ενέργειας. Αυτή είναι η δική σας παρακαταθήκη της δήθεν φιλοπεριβαλλοντικής αριστεράς».

«Μιλήσατε για την αδιαφορία κυβέρνησης να φορολογήσει υπερκέρδη εταιρειών. Ο μηχανισμός που επιβάλλαμε και λειτουργεί είναι μηχανισμός που δεν επιτρέπει κάν την παραγωγή υπερκερδών γιατί έρχεται και τα παίρνει αμέσως προς το ταμείο μετάβασης. Αυτός ο μηχανισμός υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Η Ελλάδα υπήρξε και σε αυτόν τον τομέα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Είμαι ικανοποίημένος από το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε θέση να παράγει ευρωπαίκές πολιτικές».

Επιτυχία ότι συντάσσονται μαζί μας χώρες της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κάνοντας αναφορά στην ανάγκη πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή ήμασταν υπέρμαχοι επιβολής κάποιπου είδους πλαφόν σε ευρωπαίκό επίπεδο και όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια ήταν λίγοι αυτοί που το πίστευαν. Σήμερα το στηρίζουν περισσότεροι και μπορούμε να εξασφαλίζουμε την στήριξη ευρωπαϊκής επιτροπής για να υιοθετηθεί. Αυτό είναι μια επιτυχία».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για τις παρεμβάσεις αλλά δυσαρεστημένοι γιατί σήμερα – δεν υπάρχει ομιλία μου που να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα και οι χαμηλοί μισθοί και πρέπει να κάνουμε άλμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά εδώ μιλάμε για πολιτικές και πως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο».

Η ανάπτυξη μας επιτρέπει να στηρίζουμε με μέτρα την κοινωνία

«Δημιουργούμε ανάπτυξη και μπορούμε να στηρίξουμε με περισσότερα μέτρα την κοινωνία. Η Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου είναι επιτυχία συνολικά για την χώρα και για τα επόμενα χρόνια. Μιλήσατε απαξιωτικά για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε υπεραξία. Οι επενδύσεις τις θέλουμε γιατί δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας ότι «πλέον είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και, όπως είπε, «θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι απαραίτητη«.

«Σήμερα υπάρχει οικονομία που δουλεύει παράγει επενδύσεις γίνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Ζήτησα στοιχεία από το ΓΕΜΗ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτο εξάμηνο 2022 συστάσεις επιχειρήσεων πάνω από 34.000, διαγραφές 9.000. Κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν αρνούμαστε όμως ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι σημαντικές και κινούνται στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Εκλγογές στο τέλος της τετραετίας

«Είμαστε κοντά στις εθνικές εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μιλήσατε συνολικά πάνω από 1 ώρα. Απευθύνεστε στον λαό απαιτώντας να με αντικαταστήσετε, πόσο χρόνο αφιερώσατε για να πείτε τι θα κάνετε; 30 δευτερόλεπτα αφιερώσατε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας. Τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας δείχνει ότι έρχεστε σήμερα και λέτε όσα λέγατε το 2014. Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το έβδομο θαύμα του κόσμου η Ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι Financial Times. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

Πρωτολογία Μητσοτάκη: Πρόσκαιρη η κρίση, δεν θα μας λυγίσει

Το μήνυμα ότι η κρίση της ακρίβειας είναι «πρόσκαιρη» και η Ελλάδα «δεν θα λυγίσει από αυτή» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης μόνο για το 2022 θα φτάσουν τα 13 δισ. ευρώ,  διεμήνυσε ότι η πολιτική των  επιδοτήσεων, της μείωσης φορολογίας και της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστεί και το 2023 ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για παρέμβαση και στην τιμή του ντίζελ κίνησης.

Παράλληλα επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι πουθενά στην ερώτησή του δεν υπήρχε η αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας ως γεννεσιουργό αιτία της κρίσης τονίζοντας ότι με τα μέτρα 25 δισ. που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή ΔΕΘ η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε έναν μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη για τον οποίο είπε ότι «ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής ακόμα και με τα λόγια που μας αποχαιρέτησε»

Η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη



Βλέπουμε διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ τις αιτίες και τις απαντήσεις στην ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη λέγοντας ότι «είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή. Να καταθέσω την θλίψη μου, πιστεύω εκφράζω την οδύνη όλη μας, για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη. Ήταν πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα ακόμα και με τα λόγια που μας άφυσε φεύγοντας από αυτή. Ευγενικός πολιτικός αντίπαλος. Τα θερμά μου συλληπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη που υπηρέτησε με συνέπεια».

Ερχόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δέχθηκα πρόθυμα σήμερα να απαντήσω στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 2 λόγους:

- Το θέμα της είναι η ακρίβεια. Μια απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες και τον τόπο μας. Εχετε δίκιο να λέτε ότι είναι το θέμα που απασχολεί ολους τους πολίτες

- Για να μου δοθεί μια ευκαιρία όχι τόσο ενώπιον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα γύρω από τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία

«Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Πράγματι παρά τις γενναίες παρεμβάσεις οι λογαριασμοί παραμένουν υψηλοί. Η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης και πιο δύσκολη εξίωση η λειτουργία νοικοκυριών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε κουβέντα για την εισβολή της Ρωσία ως αιτία της ακρίβειας

«Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μιας σελίδας που μου κατέθεσε ο κ. Τσίπρας χωρέσατε τρια αυθαίρετα συμπεράσματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα ερωτήματα. Τα οποία δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια ή επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μια για να κατονομάσετε τον ένοχο της παγκόσμιας κρίσης του πληθωρισμού την ρωσική εισβολή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως παρατήρησε «αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτε για όσα έχουν συμβεί στον κόσμο θα πίστευε ότι τάχα η ακρίβεια οφείλεται στην κυβέρνηση. Ότι η ακρίβεια και η μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως δεν οφείλεται σε ένα παράλογο πόλεμο και τους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας με μοχλό το φυσικό αέριο – τα ξεχάσατε όλα αυτά δεν είπατε τίποτα - Θα περίμενα σήμερα κατ' ελάχιστο έστω και αργοπορημένα για λίγους εθνικούς και οικονομικούς μια ξεκάθαρη καταδίκη του Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών».

«Η παγκόσμια και ελληνική ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ε.Ε. όπως η Ρωσία με κανόνια ανατινάζει τα σύνορα και ασφάλεια της ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο τινάζει την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό είναι και το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να μην υπάρξει ξανά απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και να μην υπάρχουν εξαρτήσεις από απρόβλεπτους και επικίνδυνους προμηθευτές. Αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την απανθρακοποίηση. Την προηγούμενη Παρασκευή για πρώτη φορά για αρκετές ώρες στην χώρα όλη η ενέργεια παρήχθη από ΑΠΕ» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Οι τρεις αυθαίρετοι ισχυρισμοί Τσίπρα

Ο Κυρίακος Μητσοτάκης στη συνέχεια επανήλθε στους 3 αυθαίρετους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα με τους οποίους, όπως είπε, επιχειρεί να κατασκευάσει εθνικούς εχθρούς για διεθνή προβλήματα: «Η χώρα μας δεν είναι όπως ισχυρίζονται στελέχη ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρώτη στον πληθωρισμό ούτε στην ενεργειακή ακρίβεια. Επιλέγετε όσα θέλετε και όχι όσα αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ΕΕ υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες που έχουν πληθωρισμό πάνω από 15% όπως Ολλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Λιθουανία κ.α.»

«Σε μια μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις. Μόνο για το 2022 τα μέτρα στήριξης πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια. Αναφερθήκατε σε στοιχεία κόστους ενέργειας σε σχέση με διαθέσιμο εισόδημα. Ας δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Τιμή ηλεκτρικής ενέργειας με ΦΠΑ Σεπτέμβριος 2022: Αθήνα 23,23 σεντ/ κιλοβατώρα. Μαδρίτη 42 σεντ/κιλοβατώρα. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Άμστερνταμ 67. Αυτές είναι οι τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με όσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της ιστορίας» απάντησε στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε «με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος για τους Έλληνες είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες ΕΕ. Αν υιοθετούσαμε το Ιβηρικό μοντέλο που μας προτείνετε κ. Τσίπρα οι τιμές θα ήταν υψηλότερες».

Εισπράξαμε 2,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες από την φορολόγηση των υπερκερδών

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική περί της φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας «και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία παντελώς ανεξέλεγκτη όταν από αυτό το βήμα πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% για την περίοδο εως Ιούλιο 2022 με βεβαιωμένα έσοδα που θα υπολογιστούν από την ΡΑΕ. Πόσα εισπράξαμε από τον μηχανισμό ανάκτησης συγκυριακών εσόδων; 2,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες. Και αυτός ο μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρα κάτι καλό κάνουμε»

«Κάνατε αναφορά και στα υπερέσοδα των εταιρειών πετρελαιοειδών. Μετά από δική μου πρόταση θα υπάρξει σε επίπεδο ΕΕ ειδική πρόβλεψη φορολόγησης των υπερεσόδων και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού και θα ειπραχθούν τέλος του έτους αυτά τα χρήματα. Ολοι οι πολίτες γνωρίζουν εισπράττοντας τον λογαριασμό ρεύματος ότι το κράτος δαπανά μεγάλο ποσό για να απορροφήσει μεγάλο μέρος της αύξησης».

Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για «έμπρακτη πολιτική στήριξης για να μειώσουμε την επίπτωση μιας παγκόσμιας κρίσης» σχολιλάζοντας «φαντάζομαι κ. Τσίπρα θα έχετε δει και εσείς τις επιδοτήσεις στον δικό σας λογαριασμό ρεύματος».

Μύθος τα περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ

Ο ίδιος έκανε λόγο, επίσης, για «έναν ακόμα μύθο που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μαγική λύση αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας», την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. «Κάνετε κ. Τσίπρα αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής κρατικοποίησης για την διάσωσή τους. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα τις διαφορές του μπειλ άουτ; Η ΔΕΗ σήμερα δεν χρειάζεται μπειλ άουτ. Χρειαζόταν όταν την παραλάβαμε εμείς υπερχρεωμένη από εσάς. Αλλάξαμε τον τρόπο που διοικείτε η ΔΕΗ και η αξίας της υπερδιπλασιάστηκε. Αν δεν το κάναμε, σήμερα δεν θα μπορούσε να στηρίξει τους πολίτες. Δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει»

«Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ αν υπήρχε τρόπος να γίνει όσο θα στοίχιζε; Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο Φωτόπουλος ή μήπως μια ΔΕΗ που θα δίνει προνομιακά συμβόλαια σε συγκεκριμένα συμφέροντα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τα παραπάνω περιγράφουν όσα βλέπουν οι πολίτες σήμερα. Η Ελλάδα αντιστέκεται. Ουδέποτε εγώ ή στέλεχος κυβέρνησής μας ισχυριστήκαμε ότι έχουμε μαγικό τρόπο να εξαφανίσουμε τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου φαινομένου. Προσπαθούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις με μέτρα στοχευμένα. Η χώρα αμύνεται και προχωρά. Για το 2023 προβλέπεται αποθεματικό 1 δισ ευρώ για αντιμετώπιση συνεπειών ενεργειακή κρίσης και ακρίβειας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η ΝΔ είναι ένα «κόμμα ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Κόμμα των πολλών».

«Τι κάναμε; Ένα από τα 3 μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας σύμφωνα με το ινστιτούτο Μπρίγκελ Όπως είπα τα 2/3 ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας και 1/3 από κρατικό προϋπολογισμό και αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο που εταιρείες τιμολογούν έχουμε την δυνατότητα και αυτές να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε ακόμα περισσότερα έσοδα στον τελικό εκκαθαρισμό της χρονιάς. Και βεβαίως είναι η συνολική ανάπτυξη που μας δίνει τα επιπλέον εφόδια να στηρίξουμε την κοινωνία» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Τόνισε, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται να οδηγήσουμε την χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό που μας οδήγησε σε μνημόνια. Το κεφάλαιο αυτό για την χώρα έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που προτείνετε εσείς κ. Τσίπρα μας οδηγούν εκεί. Τα 25 δισ ευρώ του πακέτου Θεσσαλονίκης μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο λαός θα εμπιστευτεί και πάλι την ΝΔ. Γι' αυτό και έχετε την ευκαιρία να τάζετε ό,τι θέλετε αλλά θα περίμενα να έχετε μάθει κάτι από τις κωλοτούμπες σας της προηγούμενης περιόδου. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε την μεσαία τάξη και τους ευάλωτους με 29 φόρους και οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε 52 φόρους». Ο πρωθυπουργός άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην τιμή του ντίζελ κίνησης λέγοντας ότι  «μας απασχολεί το θέμα του diesel. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δυο μήνες. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν μπορούμε να φέρουμε κάτι για το diesel κίνησης. Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι επηρεάζει το κόστος των μεταφορών».

«Έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσετε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με ευρωζώνη με εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί, τα δημόσια έσοδα αυξάνονται και βέβαια ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να δρομολογούμε σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και κυρίως πιο ευάλωτων. Εχουμε πάρει μέτρα θεωρώ σημαντικά που δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αν δεν πετυχαίναμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σταματήστε να λέτε ότι για την παγκόσμια κρίση φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν σας πιστεύει κανείς. Σταματήστε και ας συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της εισαγόμενης κρίσης».

Επιδοτήσεις, μείωση φορολογίας και ενίσχυση εισοδήματος το τρίπτυχο και το 2023

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «θα συνεχιστεί και το 2023 η τακτική μας: επιδοτήσεις, μείωση φορολογίας και ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος. Μονιμοποιούμε μείωση 3 μονάδων στις εργοδοτικές εισφορές. Αυξάνουμε μόνιμα το διαθέσιμο εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζόμενων μειώνοντας και το κόστος επιχειρήσεων, καταργούμε για πάντα και δια όλους την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σχεδόν 2,5 εκατ συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος 750 ευρώ με μόνιμη αύξηση όφελος 53 ευρώ ετήσιο λίγο πάνω από 630 ευρώ και παράλληλα δικαιούται την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ. Για τους επόμενους 12 μήνες συνολικό όφελος 850 ευρώ».

«Αυτό που θα πω είναι ότι σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα σε μια χώρα όπως η δική μας που ακόμα είναι εξαρτημένοι από εισαγωγές χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και στον πληθωρισμό δεν μπορεί κανείς να απαντά πληθωριστικά συνθήματα. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα μπορεί ένα προϊόν να έχει προκαθορισμένη τιμή όταν αυξάνονται οι τιμές πρώτων υλών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και μήνες στην χώρα μας ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στην πώληση όλων των βασικών ειδών» είπε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

«Ακούω να λέγονται πολλά για ελέγχους. Πότε έγιναν περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από όσους γίνονται τα τελευταία χρόνια; Η αρχή έχει βεβαιώσει 6,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Περίπου 1/10 παρανομούν σύμφωνα με στοιχεία. Υπάρχουν προβλήματα . Η καταστολή δεν αρκεί. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι προσπάθεια που δρομολογείται και σε άλλες χώρες και τελεί υπο τον έλεγχο της επιτροπής ανταγωνισμού αλλά φιλοδοξεί για ένα βασικό πακέτο προϊόντων να το κρατήσει σε χαμηλές τιμές. Δεν είναι πανάκια αλλά ένα πείραμα που αξίζει να δοκιμαστεί» συμπλήρωσε.

Απαιτείται σοβαρότητα

«Εχω πει ότι η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα ανακουφίζοντας τα αυτιά αλλά αποκοιμίζοντας τα μυαλά. Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για μειώσεις ΦΠΑ ή ειδικών φόρων γιατί δεν είναι πάντα αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα. Αυτές οι μειώσεις χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πολίτης πληρώνει τα ίδια. Είναι μέτρα πολλές φορές άδικα γιατί επιβραβεύουν όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση και είναι ακριβά. Η πολιτική της κυβένρησης παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα στοχευμένα εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου. Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζε πάνω από 5 δις ευρώ. Σηκωθείτε κ. Τσίπρα να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα. Πως θα βρείτε αυτά τα χρήματα; Με εξωτερικό δανεισμό; Μας είπατε ότι αυξήθηκαν τα επιτόκια. Σώπα. Παντού εχει γίνει. Ολες οι κεντρικές τράπεζες αυτό κάνουν».

«Απαιτείται σοβαρότητα και καλό θα ήταν κ. Τσίπρα να αποφεύγετε την κινδυνολογία γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις που έχετε κάνει τους τελευταίους 18 μήνες. Τιο έλεγε ο κ. Τσακαλώτος; Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Που έκλεισε; 8,3%. Τι λέγατε Ιούνιο 2020; Μιλούσατε για χιλιάδες λουκέτα και ανέργους. Επεσε στο 12,2% η ανεργία. Μιλήσατε για χρέος και προβλέπατε ότι το χρέος μας με λήξη πανδημίας θα ξεπερνούσε το 200%. Σήμερα έχουμε γρηγορότερη αποκλιμάκωση με 169%. Μπράβο σας. Σε όλα μέσα πέσατε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, δε, ότι «ο Τσόρτσιλ συμβούλευε να κοιτάς τα γεγονότα γιατί σε κοιτούν και εκείνα. Αλλού η πραγματικότητα και λλού κοιτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που φέρνει η κρίση και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Θωρακίζει την προστασία εθνικών συμφερόντων. Η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε καμία ερώτηση. Είχε μόνο την απάντηση που δίνουν οι πολίτες οι οποίοι αν και δοκιμάζονται νιώθουν την πολιτεία να στεκετε δίπλα τους. Πιστεύουν στην επόμενη ημέρα γιατί ξέρουν ποιοι μπορούν να χτίσουν τις επόμενες ημέρες με συνέπεια κι σταθερότητα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία με περισσότερα μέτρα - Εκλογές στο τέλος της 4ετίας"

Σουηδία: Συμφωνία για κυβέρνηση μειοψηφίας – Έξω το ακροδεξιό κόμμα αλλά θα στηρίζει

Ο αρχηγός του «κόμματος των Μετριοπαθών», ο Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας στην Σουηδία, έπειτα από τη νίκη του δεξιού/ακροδεξιού μπλοκ στις εκλογές τον περασμένο μήνα.

Το μεγαλύτερο κόμμα από το μπλοκ αυτό, το ακροδεξιό κόμμα των «Δημοκρατών της Σουηδίας», δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά συμφώνησε να στηρίξει τον σχηματισμό της, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που το εθνικιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα θα έχει άμεση επιρροή στην πολιτική.

«Οι μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα σχηματίσουν κυβέρνηση και θα συνεργαστούν με τους Δημοκράτες της Σουηδίας στη Βουλή», δήλωσε ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Νέοι πυρηνικοί αντοδραστήρες

Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ένα σχέδιο για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της Σουηδίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Θα κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες», δήλωσε η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Έμπα Μπους Θορ κατά την παρουσίαση της νέας ομάδας.

Τα τελευταία χρόνια το σκανδιναβικό βασίλειο έκλεισε έξι από τους 12 αντιδραστήρες του.

Αυτοί που εξακολουθούν να λειτουργούν παράγουν περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα στη χώρα.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Κρίστερσον, η εντολή που έδωσαν στην κυβέρνηση οι ψηφοφόροι σημαίνει ότι “η αλλαγή δεν είναι μόνο απαραίτητη, η αλλαγή είναι εφικτή και εμείς τα τέσσερα κόμματα μαζί μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την αλλαγή”.

Εκτός από την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, η νέα κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους και θα επιβάλει πλαφόν στα προνοιακά επιδόματα.

Έπειτα από οκτώ χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, η δεξιά έχει και πάλι τον έλεγχο στη Σουηδία ύστερα από την άνευ προηγουμένου επαναπροσέγγιση με τους ακροδεξιούς Δημοκρατικούς της Σουηδίας (SD), μεγάλους νικητές των εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου με ποσοστό-ρεκόρ ψήφων 20,5%.

Με την υποστήριξη των Δημοκρατών της Σουηδίας ο Κρίστερσον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για την κυβέρνησή του. Θα γίνει πρωθυπουργός εφόσον η πλειοψηφία του κοινοβουλίου δεν καταψηφίσει τον διορισμό του.

Ο Κρίστερσον πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νόρλεν και όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου θα τον ενημερώσει ότι “είμαστε έτοιμοι να πάμε σε ψηφοφορία τη Δευτέρα και να σχηματίσουμε νέα κυβέρνηση. Θα είναι μια τρικομματική κυβέρνηση με τους μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Αυτή η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τους Δημοκράτες της Σουηδίας”.

Εάν ο πρόεδρος της Βουλής απαντήσει καταφατικά στη συμφωνία του Κρίστερσον, το κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει για την προτεινόμενη κυβέρνηση τη Δευτέρα το νωρίτερο.

Ο άμεσος ρόλος που θα έχουν οι Δημοκράτες της Σουηδίας στις αποφάσεις επί της κυβερνητικής πολιτικής σηματοδοτεί μια τεράστια μετατόπιση της σουηδικής πολιτικής που πριν από μια δεκαετία θα ήταν αδιανόητη.

Τότε, κανένα κόμμα δεν θα δεχόταν να έχει την παραμικρή σχέση με τον αρχηγό τους, τον Τζίμι Άκεσον.

Αλλά το μήνυμά του ότι τα περισσότερα δεινά της Σουηδίας είναι αποτέλεσμα πολυετών γενναιόδωρων πολιτικών στο μεταναστευτικό και της αποτυχίας κοινωνικής ενσωμάτωσης “νέων Σουηδών” βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των ψηφοφόρων καθιστώντας αδύνατο για το δεξιό μπλοκ να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη της ακροδεξιάς.

“Για εμάς τους Δημοκράτες της Σουηδίας…μια αλλαγή στην εξουσία θα πρέπει επίσης να σημαίνει μια μετατόπιση ως προς την πολιτική στο μεταναστευτικό και στην κοινωνική ενσωμάτωση”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Άκεσον.

Η νέα κυβέρνηση θα καταστήσει δύσκολο για τους νέους μετανάστες να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα απέναντι στις συμμορίες του εγκλήματος και οι ποινές για τα εγκλήματά τους θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Συμφωνία για κυβέρνηση μειοψηφίας – Έξω το ακροδεξιό κόμμα αλλά θα στηρίζει"

Παράθυρο Μητσοτάκη για παρέμβαση στο diesel κίνησης: Μετράμε τις δυνατότητες, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ενδεχόμενο για περαιτέρω στήριξη στο diesel κίνησης, του οποίου η τιμή ανά λίτρο βρίσκεται πλέον πιο ψηλά από την αμόλυβδη βενζίνη.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στα πλαίσια της Ώρας του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης," ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης.

"Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα", είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

"Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης", συμπλήρωσε. 

Ακρίβεια και λογαριασμοί ρεύματος

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απαντώντας για την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ρεύματος είπε:

"Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια" και συμπλήρωσε:

"Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%.

Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. Παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία.

Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο". 

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράθυρο Μητσοτάκη για παρέμβαση στο diesel κίνησης: Μετράμε τις δυνατότητες, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε"

«Διπλωματικός» ο Χουλουσί Ακάρ μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο: «Η Τουρκία δεν είναι απειλή»

Μακριά από τις… «κορώνες», τις απειλές και τις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε με «διπλωματικό κοστούμι» μια μέρα μετά τη συνάντησή του, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί στη συνάντηση που είχε χθες (13.10.2022) στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε σε… ασυνήθιστα χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι απειλή για φίλους και συμμάχους…

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αρχικά, θέλησε να τονίσει το ρόλο που παίζει – ή επιδιώκει να παίξει – η Τουρκία στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (υπερτονίζοντας τη συμβολή της στην ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας – Ουκρανίας ή στην διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών).

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και απάντησε: «Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, της σχέσεις καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και διάλογο. Τόνισα τη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων γειτονίας».

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των διμερών προβλημάτων, ο Χουλουσί Ακάρ είπε σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, θεωρούμε τον διάλογο απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τρόπο που να μην προκαλεί ένταση. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουμε. Θεωρούμε κρίσιμο τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να επιλυθούν χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα θέματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους», αλλά άφησε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να μην παίρνει θέση με βάση την αλληλεγγύη απέναντι στα μέλη της, αλλά «αντικειμενικά και δίκαια». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη – αλλά σε οξύτερους τόνους – θέση είχε υιοθετήσει το υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στην έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, αλλά έναν ασφαλή, ισχυρό και αποτελεσματικό σύμμαχο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια θάλασσα φιλίας, δίκαιου μοιράσματος, ανάδυσης ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Η προσδοκία μας από τρίτες χώρες είναι να βλέπουν τις δικαιολογημένες και λογικές θέσεις μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δηλώνουμε ότι είναι σημαντικό να μην βλέπουν τα θέματα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να δουν τα γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε: «Η διαδικασία συνεχίζεται. Διάφορες εξελίξεις αποτυπώνονται στον Τύπο. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Υπήρξαν 4 συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών μέχρι στιγμής. Οι επαφές μας συνεχίζονται. Αναμένουμε να επιλυθεί διατηρώντας την επαφή μας με τον στρατηγικό μας εταίρο, τον σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Υπενθυμίζοντας επιπλέον τις θέσεις του Πενταγώνου που υποστηρίζει την Τουρκία σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας θα πάνε σε καλύτερο στάδιο μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Όλοι βλέπουμε ότι με η αγορά των F-16, θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά τόσο στην περιφερειακή, όσο και στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Αναμένουμε μια καλή λύση όσον αφορά τον εφοδιασμό των F-16».

Τονίζοντας δε τη σημασία της ύπαρξης ισχυρής αεροπορίας της Τουρκίας για την περιφερειακή σταθερότητα και την ισχύ του ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε: «Προσπαθούμε να φέρουμε το θέμα των F-16 σε θετική ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "«Διπλωματικός» ο Χουλουσί Ακάρ μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο: «Η Τουρκία δεν είναι απειλή»"

Έφυγε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Τι είναι το καρκίνωμα NUT από το οποίο έπασχε

"Για να διαβάζετε τώρα αυτή τη δημοσίευσή μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά. Δύο χρόνια βασανίστηκα και εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή εννέα στους δέκα γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν..."

Τα δραματικά αυτά λόγια επέλεξε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης να αναρτηθούν στον λογαριασμό του στο facebook, μετά τον θάνατό του.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε την Παρασκευή, σε ηλικία 43 ετών. Ήταν ολυμπιονίκης και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα, περίμενε να υποβληθεί σε μία νέα θεραπεία, την οποία όμως δεν πρόλαβε να λάβει. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του.

Kαρκίνωμα NUT

Όπως αναφέρεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το καρκίνωμα NUT (NC), επίσης γνωστό ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα.

Συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Το καρκίνωμα NUT αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι τόσο σπάνιο, που υπάρχουν λίγα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι το έχουν. Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να το αναπτύξουν.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι: Πόνος, ακούσια απώλεια βάρους, κούραση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.

Ανάρτηση

Σε σημερινή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook αναφέρονται τα εξής:

"Θα ξεκινήσω με αυτό το κλισέ, ότι για να διαβάζετε τώρα αυτήν την δημοσίευση μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά.
Δύο χρόνια, βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μου, τον γνώριζε αυτόν τον σπάνιο τύπο και έκανε τα πάντα για να με σώσει ή να μου χαρίσει λίγη παραπάνω ζωή. Κίνησε γη και ουρανό, να φέρει φάρμακα κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της γης για να τα δοκιμάσω.

Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ "Γιατί σε εμένα"; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας. Και πλέον τυχαίνει σε πολλούς. Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα, ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος. Είχα την ευλογία να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα, να ανέβω στο βάθρο πολλές φορές, να δοξάσω τον αθλητισμό και την χώρα μου, να γνωρίσω ανθρώπους από όλον τον κόσμο, να μάθω το σεβασμό, την ευγενή άμιλλα, αξίες τόσο σημαντικές και να προσπαθήσω να τις κάνω πράξη και στη ζωή μου.

Είχα την τύχη να με αγαπήσει η πιο υπέροχη γυναίκα του κόσμου, το δώρο μου από το Θεό, όπως είναι και το όνομα της, και να αποκτήσουμε μια πανέμορφη οικογένεια.

Έτσι και σε αυτή την ατυχία που με βρήκε, είπα ευχαριστώ, που αν αυτό ήταν γραφτό να έρθει στην οικογένειά μου, δεν βρήκε εκείνη ή τα παιδιά μου. Εγώ έπρεπε να το ανέβω αυτό το βουνό, έχω έπρεπε να σηκώσω αυτό το βάρος. Όχι εκείνοι.
Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, στάθηκα τυχερός γιατί συνοδοιπόρο είχα την αλληλεγγύη και την φροντίδα τόσων πολλών ανθρώπων, που πολλές φορές αναρωτήθηκα τι έκανα για να αξίζω όλα αυτά που με ανιδιοτέλεια μου προσέφεραν. Πρώτος ο γιατρός μου ο κ. Μπουκοβίνας, ο πρύτανης, ο κ. Δημόπουλος, που βοήθησε τόσο πολύ στην πρώτη φάση της ασθένειάς μου αλλά και αργότερα, στο να πάρω κάθε θεραπεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο κ. Ηλιάδης ο θωρακοχειρούργος μου, ένας εξαιρετικός επιστήμονας που με αγκάλιασε σαν πατέρας στο πολύ δύσκολο χειρουργείο μου, στους πνεύμονες, ο κ. Πέιος, ο νευροχειρούργος που μου απάλυνε τους φριχτούς πόνους και πολλοί πολλοί άλλοι, από νοσηλευτές μέχρι τραυματιοφορείς, όλοι μου έδειχναν την αγάπη τους και αυτή η αγάπη μου έδινε δύναμη.

Και τέλος θέλω να σταθώ στον άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο, τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου και μου χάρισε την φιλία του, την σκέψη του, το αδελφικό του νοιάξιμο, σαν να με ήξερε από πάντα. Μου απέδειξε ότι η όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και η αριστερά είναι πραγματική στάση ζωής. Με στήριξε ηθικά και πρακτικά και έκανε και αυτός τα αδύνατα δυνατά για να έχω την καλύτερη φροντίδα.
Θέλω να πω σε όλους τους κάτι.

Πετύχατε. Με κρατήσατε στη ζωή περισσότερο από όσο αναλογούσε στον πολύ επιθετικό καρκίνο μου, μου χαρίσατε το χρυσό μετάλλιο της παράτασης της ζωής μου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν η κόρη μου η Ελεάννα ήταν μόλις 3,5 ετών και δεν θα θυμόταν τίποτα από εμένα, ενώ τώρα στα 5,5 της χρόνια θα με θυμάται έστω σαν μακρινή ανάμνηση και θα μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στον μικρό της αδερφό τον Γιώργο, ώστε να με κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους για πάντα.

Φίλοι μου, σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε.

Για αυτό αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα nut στην χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που αν διαγνωσθεί εγκαίρως ίσως σωθούν ζωές. Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές.

Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιο σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. Να προσφέρω ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στην ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Για αυτόν τον λόγο, τα δύο μου αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια, της Αθήνας και του Πεκίνο, που για χρόνια κρύβω καλά, ήρθε η ώρα να βγουν και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στις παναθρώπινες αξίες. Τελευταία επιθυμία μου είναι, τα δύο αυτά μετάλλια, να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου.
Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου.

Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Τι είναι το καρκίνωμα NUT από το οποίο έπασχε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news