facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Μπάιντεν για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Oυίλιαμ Μπερνς, θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να συναντηθεί με τον διευθυντή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα. Ο ιστότοπος επικαλείται αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της, τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

ΑΠΕ/ newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου"

Χίος: Εντοπισμός 8 προσφύγων – μεταναστών

Συναγερμός για ταχύπλοο σκάφος, το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, προερχόμενο από τις έναντι τουρκικές ακτές, με πορεία τις ακτές στην περιοχή Αγία Ερμιόνη, ανατολικά της Χίου, σήμανε απογευματινές ώρες Τετάρτης, 22/5/24, στη Λιμενική Αρχή Χίου.

Στο σημείο, όπως ανακοινώθηκε, μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στελέχη του Λιμενικού από ξηράς, τα οποία εντόπισαν οκτώ πρόσφυγες- μετανάστες (7 άντρες και 1 γυναίκα) στην ακτή.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Χίου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι για δύο άλλα περιστατικά, σε Οινούσσες και Βόρεια Χίο, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τοπικά μέσα της Χίου την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε ανάλογη ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Εντοπισμός 8 προσφύγων – μεταναστών"

Μπλόκο και σε δεύτερο φορτίο με κοκαΐνη στον Πειραιά - Βρέθηκαν περίπου 100 κιλά

Και δεύτερο φορτίο με κοκαϊνη εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν περιέλθει στις Αρχές. Η ποσότητα που εντοπίστηκε είναι περίπου εκατό κιλά, ενώ ερευνάται αν το συγκεκριμένο φορτίο συνδέεται με το καρτέλ που διακινούσε τα 210 κιλά του ναρκωτικού τα οποία εντοπίστηκαν το πρωί σε φορτίο με γαρίδες.

Η έρευνα για το δεύτερο φορτίο ήταν σε εξέλιξη από το πρωί και έφερε αργά το απόγευμα αποτελέσματα. Η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ξεχωριστή από αυτή που αφορά τους διακινητές των 210 κιλών.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία για τον εντοπισμό του κοντέινερ με τα 210 κιλά, που η αξία τους ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, υπήρξε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε:

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα -5.000.000- €.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,

64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.
Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση -180- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κοκαΐνη συνολικού βάρους -510- γραμμαρίων,
ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1,5- γραμμαρίων,
τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας,
πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
-37- φυσίγγια των 9 mm και -3- φυσίγγια των 7.65 mm,
ζυγαριά,
-2- μοτοσικλέτες,
-17- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
-3- ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.
Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπλόκο και σε δεύτερο φορτίο με κοκαΐνη στον Πειραιά - Βρέθηκαν περίπου 100 κιλά"

ΑΑΔΕ: Εξονυχιστικός έλεγχος στη ΔΟΥ Χαλκίδας – Επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις

«Φύλλο και φτερό» κάνουν από το πρωί (23/5) τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για

• Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ

• Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και

• Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Εξονυχιστικός έλεγχος στη ΔΟΥ Χαλκίδας – Επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις"

Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα (23/05/2024) πυραυλική επίθεση εναντίον ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που έπλεε ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που επικαλείται εταιρείες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου «YANNIS».

Ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean Maritime Limited, αναφέρει ο ιστότοπος Marine Traffic. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Ρωσία με προορισμό την Κένυα.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, αναγκάζοντας τις εταιρίες να στέλνουν τα πλοία τους σε χρονοβόρα και πιο δαπανηρά ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο"

Τραγωδία στην Αγία Βαρβάρα: 16χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στην αυλή του σπιτιού του!

Απίστευτη τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όπου ένας 16χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 23/5) στην αυλή του σπιτιού του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ανήλικος φέρεται να έδωσε τέλος στη ζωή του όταν έμαθε πως αυτοκτόνησε μία φίλη του στην Ουκρανία.

Άλλωστε, ο 16χρονος είχε καταγωγή από την Ουκρανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον εντόπισε η μητέρα του.

Οι Αρχές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Αγία Βαρβάρα: 16χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στην αυλή του σπιτιού του!"

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, η ποινική δικογραφία για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, και ειδικότερα για την διαμόρφωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (μπάζωμα), όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπολος.

Η δικογραφία αφορά τον τέως υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την τέως Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον τέως Υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον τέως Υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για τη δικογραφία, η οποία είχε τεθεί στο αρχείο από την εισαγγελική αρχή της Λάρισας και ανασύρθηκε κατόπιν παρέμβασης του Αρείου Πάγου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το «μπάζωμα» στα Τέμπη"

Στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα του Ευήνου – παρουσία Σταϊκούρα-Ταχιάου

Στην κυκλοφορία δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 23 Μαΐου, η νέα γέφυρα του Ευήνου, τα εγκαίνια της οποίας και πραγματοποιήθηκαν παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών.

Παρόντες είναι τόσο ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος, ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, ο Περιφερειαρχης Ν. Φαρμάκης, οι δήμαρχοι Αγρινίου, Ναυπακτίας, Θέρμου, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, πλήθος αιρετών και προέδρων Κοινοτήτων της περιοχής καθώς και πολλοί κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν από την καταστροφή της γέφυρας τον Δεκέμβριο του 2021 και που αγωνίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε η νέα γέφυρα να εκτελεστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Με την παράδοση της γέφυρας δίνεται οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην οδική σύνδεση επί της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων μετά την καταστροφή που υπέστη η γέφυρα του ποταμού Εύηνου από την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου 2021 και είχε ουσιαστικά “κόψει” την Αιτωλοακαρνανία στα δύο. Η νέα γέφυρα του Ευήνου έχει συνολικό μήκος 242,7 μέτρα και συνολικό πλάτος 13,5 μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της είναι πλάτους 7,5 μέτρων.

Στο πλαίσιο των χαιρετισμών, όλοι έκαναν λόγο για σημαντικό έργο που ολοκληρώθηκε σε θεωρητικά σύντομο διάστημα ένεκα ταχύτητας και σε μελέτη και σε κατασκευή. Να σημειωθεί πως η πρόσβαση των πεζών στη γέφυρα θα παραδοθεί όταν ολοκληρωθούν κάποια τελικά έργα που αφορούν την ύδρευση του Μεσολογγίου. Επίσης ο ηλεκτροφωτισμός της δεν είναι ακόμη έτοιμος, αφού με την παραλαβή του έργου από την Περιφέρεια, υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στη ΔΕΗ, σύμφωνα με όλα ελέχθησαν στην τελετή. Σύντομο χαιρετισμο έκανε και το μέλος της διοίκησης της ΤΕΡΝΑ που κατασκεύασε το έργο, Μιχάλης Γουρζής. Με το πέρας της τελετής, οι επίσημοι περπάτησαν στο κατάστρωμα της γέφυρας, που δίνεται προς χρήση στους οδηγούς, αύριο Παρασκευή.

egkaineia gefyra evinou (5) 

egainia gefyra evinou (4) 

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » " Στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα του Ευήνου – παρουσία Σταϊκούρα-Ταχιάου"

Επίθεση στην Ερμού: Ψυχασθενής, ναρκομανής και επικίνδυνος ο 24χρονος δράστης, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος – «Έχει προσαχθεί 20 φορές!»

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας για την υπόθεση επίθεσης 24χρονου Αφγανού σε 20χρονη κοπέλα στον πεζόδρομο της Ερμού.

Σύμφωνα με δηλώσεις συγγενών στο Live Νews ο 24χρονος με καταγωγή από το Αφγανιστάν την πλησίασε την ώρα που η 20χρονη περπατούσε με τον φίλο της και ένα φιλικό της ζευγάρι και της έριξε μπουνιά στο πρόσωπο, με την κοπέλα να παθαίνει κρίση πανικού και να λιποθυμάει.

«Περπατάγανε στην Ερμού και κάποιος, όπως κατέβαινε, κάποιος τοξικομανής της έριξε ξαφνικά μία μπουνιά στα μούτρα. Είχε τάσεις πανικού μετά και δεν μπορούσε. Φοβήθηκε βασικά το κορίτσι. Να περπατάς στον δρόμο και να σου ρίξει κάποιος μία μπουνιά στα μούτρα; Στα καλά καθούμενα και εσύ να είσαι αμέριμνος;»

Ο δράστης είναι ένας 24χρονος Αφγανός που στο παρελθόν είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών. Υπήρξε εγκλεισμός του σε ψυχιατρικές κλινικές, με τον ίδιο να είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Δεν είχε γίνει σε βάρος του καμία άλλη καταγγελία για επίθεση σε γυναίκα, επειδή όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, τα θύματά του δεν ήθελαν να δώσουν συνέχεια.

Θύμα επίθεσης: «Είναι αναπόφευκτο να ξανασυμβεί, αφού παραμένει ελεύθερος»

Γυναίκα που υπήρξε θύμα επίθεσης του 24χρονου δήλωσε: «Αυτό που συνέβη χθες το μεσημέρι στην Ερμού ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που ο 24χρονος συνέχιζε να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Πολλές φορές μας είχε επιτεθεί με σπρωξιές και είχε δείξει μαχαίρι. Ξέρουμε ότι τον έχει πιάσει πολλές φορές η αστυνομία», συμπλήρωσε η νεαρή γυναίκα.

Μπαλάσκας: «20 φορές έχει προσαχθεί ο 24χρονος που επιτέθηκε στην κοπέλα στην Ερμού»

Ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, μίλησε στο LIVE NEWS για την υπόθεση:

«Έχει προσαχθεί τουλάχιστον 20 φορές από την αστυνομία. Έμπαινε στα καταστήματα και πέταγε κάτω τα ρούχα. Είχε γίνει πολλές φορές προσαγωγή αλλά αφηνόταν ελεύθερος. Είναι ταυτοποιημένος χρήστης ναρκωτικών. Δεν υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει την σύλληψή του. Δεν έχει υπάρξει μήνυση μέχρι σήμερα».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στην Ερμού: Ψυχασθενής, ναρκομανής και επικίνδυνος ο 24χρονος δράστης, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος – «Έχει προσαχθεί 20 φορές!»"

Αγρίνιο: Άγριος ξυλοδαρμός σε βάρος 15χρονου - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Θύμα επίθεσης έπεσε ένας ανήλικος αργά το βράδυ της Τετάρτης (22/5) στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα φέρεται να επιτέθηκαν σε έναν 15χρονο, για άγνωστους ακόμη λόγους, τον έδειραν με γροθιές και κλωτσιές τραυματίζοντας τον ελαφρά στο μάτι.

Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου για τις πρώτες βοήθειες.

Την υπόθεση ερευνά η Ασφάλεια Αγρινίου ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για απλή σωματική βλάβη σε βάρος αγνώστων δραστών.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγρίνιο: Άγριος ξυλοδαρμός σε βάρος 15χρονου - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο"

Επιμένει η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα: Ευχαρίστησε «εκ μέρους όλων των Μακεδόνων» τον Πάπα

Στο Βατικανό βρέθηκε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα και κατάφερε κι από την Αγία Έδρα να προκαλέσει, αφού σε ανάρτησή της ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο «εκ μέρους όλων των Μακεδόνων».

Από την ημέρα που ορκίστηκε, η Γκορντάνα Σιλιανοφόκα δεν σταματά να καταπατά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι η συνταγματική της ονομασία.

Αφού χθες με… τερτίπια «εξαφάνισε» το «Βόρεια Μακεδονία» από την ιστοσελίδα της προεδρίας, σήμερα (23.05.2024) με αφορμή τη συνάντησή της με τον Πάπα, φρόντισε για άλλη μια φορά να δείξει ότι έχει ξεκινήσει… στραβά τη θητεία της.

Η Γκορντάνα Σιλιανοφόκα ανέβασε στο twitter (νυν Χ) μια φωτογραφία από τη συνάντησή της με τον Πάπα. Φορά μαύρα, έχει μαντήλι στο κεφάλι της και κάθεται απέναντι από τον Ποντίφηκα.

Και στο μήνυμα που συνόδευε αυτή τη φωτογραφία, θέλησε να ευχαριστήσει τον Πάπα για τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας «εκ μέρους όλων των Μακεδόνων»…

«Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφηκα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» έγραψε στην ανάρτησή της.

Η νέα πρόκληση της Γκορντάνα Σιλιανοφόκα έρχεται λίγη ώρα αφού ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα: Ευχαρίστησε «εκ μέρους όλων των Μακεδόνων» τον Πάπα "

ΝΔ κατά Αντώναρου: Αυτονόητη και επιβεβλημένη η διαγραφή και απόσυρσή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαγραφή και την απόσυρση του Ευάγγελου Αντώναρου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η ΝΔ, μετά τον χαρακτηρισμό «τουρκολάγνος» που απέδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής στον πρωθυπουργό.

«Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αντώναρος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "τουρκολάγνο".

Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με τον κ. Αντώναρο, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει σοβαρό θέμα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Η διαγραφή και η απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη! Εκτός αν έχουν αποφασίσει στον ΣΥΡΙΖΑ να σπάσουν κάθε ρεκόρ χυδαιότητας και τοξικότητας, ξεπερνώντας ακόμα και τις εθνικές κόκκινες γραμμές», καταλήγει η ΝΔ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΔ κατά Αντώναρου: Αυτονόητη και επιβεβλημένη η διαγραφή και απόσυρσή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ"

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από Covid, 6 διασωληνωμένοι, 117 εισαγωγές

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η θετικότητα για covid-19 και γρίπη στην κοινότητα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού για το διάστημα 13-19 Μαΐου. Ειδικότερα:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Καταγράφηκε μία νέα διασωλήνωση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 2 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 13.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 6.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 2. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 4 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 56.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν, αύξηση σε 4 και σταθεροποίηση σε μία.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) μειώθηκε στο 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Στα δείγματα του δικτύου SARI η θετικότητα παρουσίασε αύξηση.

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευτεί 144 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από Covid, 6 διασωληνωμένοι, 117 εισαγωγές"

Λάρισα: Συνελήφθη 29χρονος που ηχογραφούσε γιατρό στο νοσοκομείο

Σε παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας που είχε με γιατρό κλινικής νοσοκομείου της Λάρισας προχώρησε ένας 29χρονος, με αποτέλεσμα να συλληφθεί προχθές βράδυ από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Ο 29χρονος, Αλβανός υπήκοος και κάτοικος Λάρισας, προχθές το απόγευμα βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – ως συνοδός ασθενούς σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία» – όπου φέρεται να διαφώνησε με τη θεράποντα ιατρό ως προς το εάν το συγγενικό του πρόσωπο έπρεπε να λάβει τελικά εξιτήριο, όπως είχε κρίνει επιστημονικά η ιατρός, με αφορμή και την πορεία της κατάστασης της υγείας του ασθενούς.

Για λόγους που θα ερευνηθούν, ο 29χρονος φέρεται να ηχογραφούσε τη συνομιλία με τη γιατρό, πράξη που αφότου έγινε αντιληπτή, καταγγέλθηκε στην ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα ο 29χρονος να συλληφθεί κατηγορούμενος για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας. Ο 29χρονος οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών και μετά την απαγγελία κατηγοριών οδηγήθηκε στην Ανακρίτρια λαμβάνοντας προθεσμία για σήμερα, όπου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή πράξη. Στο μεταξύ και μέχρι να απολογηθεί, παραμένει κρατούμενος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Συνελήφθη 29χρονος που ηχογραφούσε γιατρό στο νοσοκομείο"

Τραγωδία με μαθήτρια που έπεσε από τη γέφυρα στον ΒΟΑΚ- Πτώση στο κενό από ύψος 50 μ. - Η στιγμή της μεταφοράς της άτυχης (vid)

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα νεαρό κορίτσι περίπου 17 ετών περίπου στις 12:30 το μεσημέρι όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται έπεσε στο κενό από γέφυρα του ΒΟΑΚ.

Το ύψος της πτώσης εκτιμάται στα 50 μέτρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 17χρονη φεύγοντας από το σχολείο δεν πήρε το λεωφορείο όπως κάθε μέρα αλλά έφυγε με τα πόδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κορίτσι ακροβατούσε για ώρα πάνω στην προστατευτική μπάρα του ΒΟΑΚ και πως υπήρξαν οδηγοί που την απέτρεπαν από αυτή την επικίνδυνη ακροβασία.

Το σημείο που συνέβη το περιστατικό είναι η γέφυρα μετά το τούνελ του ΒΟΑΚ στη Σταλίδα.

Νωρίτερα φέρεται να είχε υπάρξει κάποιο επεισόδιο στο σχολείο όμως κι αυτό βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις Αρχές.Το κορίτσι ήταν το μεσαίο παιδί πενταμελούς οικογένειας στην περιοχή.

Πηγές λένε ότι είχε μια μεγαλύτερη αδερφή 22 ετών και έναν μικρότερο αδερφό. 

Αμέσως μετά το περιστατικό κλήθηκε η ΕΜΑΚ για τη μεταφορά της, το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία.

Στο σημείο έσπευσαν ιατροδικαστής και γραφείο τελετών ενώ κλήθηκαν αστυνομία, ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ.

Ύστερα από περίπου δύο ώρες ανασύρθηκε το πτώμα της νεαρής κοπέλας που θα γινόταν 18 ετών τον Ιούνιο. 

Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα διερευνώνται και είναι ανοικτά όπως και εκείνο της αυτοκτονίας ή και του ατυχήματος που προκάλεσε την θανατηφόρο πτώση.

ΒΟΑΚ ΓΕΦΥΡΑ

Η πρώτη εκδοχή ανέφερε ότι πρόκειται για νεαρή γυναίκα που προσπάθησε να βγάλει σέλφι... και πως πρόκειται για μέλος παρέας που σταμάτησαν για μια φωτογραφία όμως η άτυχη γυναίκα βρέθηκε στο κενό με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία με μαθήτρια που έπεσε από τη γέφυρα στον ΒΟΑΚ- Πτώση στο κενό από ύψος 50 μ. - Η στιγμή της μεταφοράς της άτυχης (vid)"

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε τρεις εισπρακτικές

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 305.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, κατόπιν εξέτασης καταγγελιών στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Συγκεκριμένα:

Α. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 65.000 ευρώ στην doValue Greece A.E.Δ.Α.Δ.Π., σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3758/09, για τους εξής λόγους:

  1. Ενημέρωση δανειοληπτών από εκπροσώπους της εταιρείας περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, όπου είτε ο δανειολήπτης κατέβαλλε κανονικά τις δόσεις του δανείου του είτε είχε υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3869/2010 τηρώντας τη δικαστική ρύθμιση.
  2. Αθέμιτη και παραπλανητική πρακτική από εκπρόσωπο της εταιρείας. Επιδείκνυε προσβλητική συμπεριφορά με χρήση προσβλητικών εκφράσεων εναντίον οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Β. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ στην QQuant Master Servicer Μονοπρόσωπη Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.. Σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτήματος δανειοληπτών που αφορά σε αποστολή δοσολογίου και βεβαίωσης καταβολών στο πλαίσιο ρύθμισης δυνάμει δικαστικής απόφασης του ν. 3869/2010.

Γ. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ στην QQuant Master Servicer Μονοπρόσωπη Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. Σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διαπιστώθηκε μη ανταπόκριση της εταιρείας σε αιτήματα δανειοληπτών που αφορούσαν σε αποστολή δοσολογίου και αριθμού λογαριασμού εξυπηρέτησης για την καταβολή των ποσών που όριζε η δικαστική ρύθμιση.

Δ. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ στη Cepal Hellas A.E.Δ.Α.Δ.Π., σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε:

  1. Μη ανταπόκριση της εταιρείας σε πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκ μέρους του οφειλέτη με σκοπό τη ρύθμιση της οφειλής του
  2. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της εταιρείας να ανταποκριθεί εντός εύλογου χρόνου στην προσπάθεια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δανειοληπτών.
  3. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτημάτων δανειοληπτών περί χορήγησης βεβαίωσης καταβολών και αριθμού λογαριασμού εξυπηρέτησης των δανείων τους.
  4. Δυσχέρεια στην επικοινωνία των δανειοληπτών με την εταιρεία στο πλαίσιο διαχείρισης των οφειλών τους.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί εντατικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και συμπεριφορές που την παραβιάζουν δεν γίνονται αποδεκτές, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.825.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες θα λειτουργούν με σύννομο, υπεύθυνο και ηθικό τρόπο. Αθέμιτες πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν τους πολίτες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Οι προσπάθειές μας για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς συνεχίζονται αμείωτες».

moneyreview

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε τρεις εισπρακτικές"

Άγριος ξυλοδαρμός 12χρονου σε Γυμνάσιο της Θεσπρωτίας

Σοβαρό περιστατικό ενδοσχολικής βίας, σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, εν ώρα μαθημάτων σε Γυμνάσιο της Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα, 12χρονος γρονθοκοπήθηκε από 14χρονο συμμαθητή του παρουσία και άλλων μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Το θύμα, από τις γροθιές του 14χρονου, υπέστη διπλό κάταγμα γνάθου και εισήχθη στοΝοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα, όπου αύριο αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Οι γονείς του 12χρονου, υπέβαλαν μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα το οποίο διενεργεί την προανάκριση.

Ο 14χρονος, οι γονείς και ο διευθυντής του σχολείου συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τους γονείς του θύματος, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 14χρονος δράστης δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο.

Ποινικά ελέγχονται πλέον, τόσο ο 14χρονος και οι γονείς του, όσο και ο Διευθυντής του Σχολείου. Η κατηγορία σε βάρος του 14χρονου είναι “σωματική βλάβη” και σε βάρος των γονιών του και του διευθυντή “παραμέληση εποπτείας ανηλίκου”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος ξυλοδαρμός 12χρονου σε Γυμνάσιο της Θεσπρωτίας"

Μισθοί: Αυξήσεις 13% στις αμοιβές των εργαζομένων γυναικών φέρνει κοινοτική οδηγία

Την αντιμετώπιση του χάσματος μισθών μεταξύ αντρών και γυναικών -το οποίο φτάνει το 13% (κατά μέσο όρο) – θα έλθει να αντιμετωπίσει η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (23.05.24), η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη μέχρι το 2026, θα ενσωματώσει κοινοτική οδηγία η κυβέρνηση για τη μισθολογική εξίσωσης ανδρών – γυναικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εισαγωγικό σημείωμα της εν λόγω κοινοτικής οδηγίας, σκοπός της είναι να θεσπίζει ελάχιστους κανόνες για την ενίσχυση:

-του σεβασμού της αρχής ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας·

-της απαγόρευσης κάθε άμεσης ή έμμεσης μισθολογικής διάκρισης λόγω φύλου·

-της μισθολογικής διαφάνειας και στην ισχυρότερη επιβολή του δικαιώματος στην ισότητα της αμοιβής.

Βασικά σημεία

Η οδηγία ισχύει για:

  • για εργοδότες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα·
  • για όλους τους εργαζομένους που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας, κατά τα οριζόμενα στον νόμο, τις συλλογικές συμβάσεις ή/και την πρακτική.
Ίση αμοιβή για ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διασφαλίζουν ότι οι εργοδότες διαθέτουν μισθολογικές δομές που αποκλείουν κάθε μισθολογική διάκριση λόγω φύλου.

Η αξιολόγηση της συγκρίσιμης εργασίας πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια που περιλαμβάνουν τις δεξιότητες, την προσπάθεια, την ευθύνη και τις συνθήκες εργασίας, καθώς και άλλα κριτήρια που κρίνονται συναφή για τη συγκεκριμένη εργασία ή θέση. Τα κριτήρια πρέπει να εφαρμόζονται με αντικειμενικό, ουδέτερο ως προς το φύλο τρόπο, αποκλείοντας κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου.

Τα μέτρα μισθολογικής διαφάνειας ορίζουν ότι:

  • οι αιτούντες εργασία:

-έχουν το δικαίωμα ενημέρωσης από τον μελλοντικό εργοδότη, πριν από μια συνέντευξη, σχετικά με την αρχική αμοιβή της θέσης εργασίας ή το εύρος της και, κατά περίπτωση, λεπτομέρειες σχετικά με τις διατάξεις της συλλογικής σύμβασης που εφαρμόζει ο εργοδότης σε σχέση με τη θέση·

οι εργαζόμενοι:

  • έχουν το δικαίωμα να ζητούν (απευθείας ή μέσω των εκπροσώπων των εργαζομένων ή του φορέα ισότητας) πληροφορίες σχετικά με το ατομικό τους επίπεδο αμοιβής και τα μέσα επίπεδα αμοιβής, κατανεμημένα ανά φύλο, για κατηγορίες εργαζομένων που εκτελούν όμοια εργασία ή εργασία της αυτής αξίας με αυτούς,
  • δεν θα εμποδίζονται να γνωστοποιούν τις αμοιβές τους για τους σκοπούς της επιβολής της αρχής της ισότητας της αμοιβής·

οι εργοδότες:

  • δεν μπορούν ζητούν στους αιτούντες εργασία πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα ή την προηγούμενη αμοιβή τους,
  • διασφαλίζουν ότι οι προκηρύξεις κενών θέσεων εργασίας και οι τίτλοι εργασίας είναι ουδέτεροι ως προς το φύλο και ότι οι διαδικασίες πρόσληψης δεν εισάγουν διακρίσεις,
  • καθιστούν εύκολα προσβάσιμα στους εργαζομένους τους τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της αμοιβής, των επιπέδων αμοιβής και της μισθολογικής εξέλιξης των εργαζομένων και τα εν λόγω κριτήρια είναι αντικειμενικά και ουδέτερα ως προς το φύλο,
  • πληροφορούν σε ετήσια βάση όλους τους εργαζομένους τους για το δικαίωμά τους να ζητούν και να λαμβάνουν εγγράφως πληροφορίες σχετικά με το ατομικό επίπεδο αμοιβής τους και τα μέσα επίπεδα αμοιβής, κατανεμημένα ανά φύλο για τους συναδέλφους που εκτελούν όμοια εργασία ή εργασία της αυτής αξίας,
  • παρέχουν πληροφορίες, όπως σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και το ποσοστό των γυναικών και ανδρών εργαζομένων που λαμβάνουν συμπληρωματικά ή μεταβλητά στοιχεία (η εν λόγω απαίτηση θα εισαχθεί σταδιακά από τις 7 Ιουνίου 2027, για εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζομένους, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης),
  • συνεργάζονται με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τον εντοπισμό, την αποκατάσταση και την πρόληψη των μεροληπτικών μισθολογικών διαφορών όταν η υποβολή μισθολογικών στοιχείων αποκαλύπτει ένα μισθολογικό χάσμα των φύλων άνω του 5% το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αντικειμενικά, ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια και δεν αντιμετωπίστηκε εντός 6 μηνών.

Τα κράτη μέλη:

  • διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα αναλυτικών εργαλείων ή μεθοδολογιών ανάλυσης για την αξιολόγηση και τη σύγκριση της αξίας διαφόρων θέσεων εργασίας σε επίπεδο εργοδότη·
  • παρέχουν τεχνική βοήθεια και κατάρτισης για να βοηθήσει τους εργοδότες με λιγότερους από 250 εργαζομένους να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις της οδηγίας·
  • λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, με την επιφύλαξη της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτική.
Μέσα έννομης προστασίας και επιβολή

Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι:

  • οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο για να επιβάλουν τα δικαιώματά τους για ίση αμοιβή, εάν αποτύχει ο συμβιβασμός·
  • οι ενώσεις, οι οργανισμοί, οι φορείς ισότητας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και άλλες οντότητες με έννομο συμφέρον να διασφαλίζουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορούν να συμμετέχουν σε διοικητικές ή νομικές διαδικασίες·
  • οι εργαζόμενοι των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί μπορούν να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών, σχετικών επιμισθίων ή πληρωμών σε είδος, αποζημίωσης για απώλεια ευκαιριών και μη υλικής ζημίας·

Οι αρμόδιες αρχές ή τα εθνικά δικαστήρια μπορούν να διατάξουν:

  • τη διακοπή της παράβασης και την εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής
  • τη γνωστοποίηση κάθε σχετικού αποδεικτικού στοιχείου από τους εργοδότες·
  • οι εργοδότες πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν προβαίνουν σε διακρίσεις, εάν ασκηθεί δικογραφία σε βάρος τους·
  • η προθεσμία παραγραφής για την έγερση αξιώσεων ίσης αμοιβής έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών·
  • οι κυρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρόστιμα, είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές·

Κατά την εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων ή συμβάσεων παραχώρησης, οι οικονομικοί φορείς (συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας υπεργολαβίας) συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με την αρχή της ισότητας της αμοιβής·

οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους δεν θυματοποιούνται με το σκεπτικό ότι έχουν ασκήσει τα δικαιώματά τους σχετικά με την ισότητα της αμοιβής.

Οριζόντιες διατάξεις

Οι φορείς ισότητας είναι αρμόδιοι για θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τη μισθολογική διαφάνεια.

Τα κράτη μέλη:

  • πρέπει να παρέχουν στους οικείους φορείς ισότητας επαρκείς πόρους για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων τους όσον αφορά τον σεβασμό του δικαιώματος ίσης αμοιβής·
  • πρέπει να διασφαλίζουν τη συνεπή και συντονισμένη παρακολούθηση και υποστήριξη για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών·
  • μπορούν να εφαρμόζουν ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους από εκείνους που προβλέπονται στην οδηγία·
  • πρέπει να παρέχουν εθνικά δεδομένα στην Eurostat, ετησίως, από την 31η Ιανουαρίου 2028, για τον υπολογισμό του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων·
  • πρέπει να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 7 Ιουνίου 2031 σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας — με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται η συμβολή για την έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 7 Ιουνίου 2033.
Από πότε εφαρμόζονται οι κανόνες

Η οδηγία πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 7 Ιουνίου 2026. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει επίσης να ισχύουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει σε μεγάλο βαθμό παραμείνει στάσιμο την τελευταία δεκαετία.

Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2020-2025 (βλ. σύνοψη) αποτελεί τη βάση των εργασιών της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων και καθορίζει τους στόχους της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής διαφάνειας και των βασικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η αρχή της ισότητας της αμοιβής κατοχυρώνεται στο άρθρο 157 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την «εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας».

Οι απαγορεύσεις των διακρίσεων λόγω φύλου όσον αφορά όλα τα στοιχεία και τους όρους αμοιβής ορίζονται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2006/54EK (βλ. σύνοψη).

Βασικοί όροι

Αμοιβή: Βασικός ή κατώτατος μισθός ή αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των παροχών σε χρήμα ή σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή μία εργαζόμενη άμεσα ή έμμεσα.

Διάκριση: Περιλαμβάνει παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση, λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση και εντολή προς διακριτική μεταχείριση ενός προσώπου λόγω φύλου, διατομεακές διακρίσεις και αναφορές σε άμεσες και έμμεσες διακρίσεις.

Βασικό κείμενο

Οδηγία (ΕΕ) 2023/970 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2023 για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής (ΕΕ L 132 της 17.5.2023, σ. 21-44).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μισθοί: Αυξήσεις 13% στις αμοιβές των εργαζομένων γυναικών φέρνει κοινοτική οδηγία"

Σύμη: Διασώθηκαν 42 πρόσφυγες και μετανάστες

Στη διάσωση 27 προσφύγων και μεταναστών από τη θαλάσσια περιοχή της Σύμης, προχώρησαν χθες, βραδινές ώρες, οι Λιμενικές Αρχές.

Ο χειριστής του ταχύπλοου, προβαίνοντας σε επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, προσέκρουσε στο περιπολικό σκάφος με αποτέλεσμα την πτώση των επιβαινόντων στη θάλασσα.

Σε δύο άτομα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Ρόδο για ιατρικές εξετάσεις.

Οι διασωθέντες (16 άνδρες, 5 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά)  κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 3.000 δολαρίων έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ένας 27χρονος, ο οποίος υποδείχθηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής.

Εν τω μεταξύ χθες το πρωϊ εντοπίστηκαν στην περιοχή Ιεράς Μονής Ρουκουνιώτη στη Σύμη 15 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ως διακινητής συνελήφθη ένας 27χρονος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμη: Διασώθηκαν 42 πρόσφυγες και μετανάστες"

Δύο τα κοντέινερ με κοκαΐνη στο λιμάνι του Πειραιά – Το λογότυπο Sparta στα 210 κιλά και τα «ορφανά» 110 κιλά

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης που βρέθηκε σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κοκαΐνη εντοπίστηκε σε δύο κοντέινερ: το ένα περιείχε 210 κιλά και το άλλο περίπου 110.

Τα 210 κιλά κοκαΐνης «χρεώνονται» στον Αλβανό και σε άλλους τρεις που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Το δεύτερο κοντέινερ με τα 110 κιλά μέχρι στιγμής δεν αποδίδεται σε αυτή την εγκληματική οργάνωση και οι Αρχές ψάχνουν να δουν σε ποιον ανήκει.

Τα 210 κιλά έχουν πάνω τους το λογότυπο Sparta.

Στην κατοχή του υπηκόου Αλβανίας που συνελήφθη βρέθηκε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών με γεμιστήρα και αρκετά φυσίγγια. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παλαιότερη υπόθεση.

Ο ίδιος φέρεται να είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που παρασκεύαζε χάπια Captagon -τα οποία είναι γνωστά ως ναρκωτικά των τζιχαντιστών– σε κρυφό εργαστήριο στη Νέα Πέραμo. Μάλιστα, είχε τότε άλλο ονοματεπώνυμο.

Κομβικό ρόλο έχει ακόμα ένας Έλληνας, ο οποίος έχει συλληφθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δραστηριοποιούνταν στη Λατινική Αμερική και είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταδικαστεί για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με αντάλλαγμα όπλα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση των 210 κιλών

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στον χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

  • 48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
  • 36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,
  • 64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για τον συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
  • 54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μεικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κοκαΐνη συνολικού βάρους 510 γραμμαρίων,
  • ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1,5 γραμμαρίων,
  • τα χρηματικά ποσά των 131.675 € και 30 λιρών Αγγλίας,
  • πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
  • 37 φυσίγγια των 9 mm και 3 φυσίγγια των 7.65 mm,
  • ζυγαριά,
  • 2 μοτοσικλέτες,
  • 17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
  • 3 ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
  • σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
  • πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή, καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο τα κοντέινερ με κοκαΐνη στο λιμάνι του Πειραιά – Το λογότυπο Sparta στα 210 κιλά και τα «ορφανά» 110 κιλά"

Σπείρα Ρομά διέρρηξε επτά μονοκατοικίες σε τέσσερις ημέρες στη Λιβαδειά

Επτά διαρρήξεις με λεία χρηματικά ποσά, χρυσά κοσμήματα και ένα κυνηγετικό όπλο που είχε διαπράξει σε περιοχές της Λιβαδειάς μια εγκληματική ομάδα Ρομά, εξιχνιάστηκαν έπειτα από έρευνα των αστυνομικών της Ασφαλείας που την εξάρθρωσαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, το πρωί της Τρίτης.

Τρία από τα μέλη της ηλικίας 20, 23 και 24 χρόνων συνελήφθησαν και ταυτοποιήθηκαν δυο συνεργοί τους, από τους οποίους ο ένας εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης και συνελήφθη, ενώ ο δεύτερος κρατείται ήδη στο κατάστημα κράτησης του Δομοκού καθώς είχε προφυλακιστεί πρόσφατα για άλλα αδικήματα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, από τις 3 ως τις 7 Μαΐου, τα μέλη της σπείρας είχαν διαπράξει επτά διαρρήξεις σε μονοκατοικίες σε διάφορες περιοχές της Λιβαδειάς, στις οποίες έφταναν με το Ι.Χ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας ενός από αυτούς που εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή και κατασχέθηκε.

Σε ένα παράπηγμα που χρησιμοποιούσαν ως κατοικία δύο από τους δράστες, βρέθηκε και το κλεμμένο κυνηγετικό όπλο. Τα μέλη της σπείρας οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς με κατηγορίες για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κλοπές, ενώ η έρευνα συνεχίζεται καθώς εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες διαρρήξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σπείρα Ρομά διέρρηξε επτά μονοκατοικίες σε τέσσερις ημέρες στη Λιβαδειά"

Μάνα και γιος εκβίαζαν και εξέδιδαν 22χρονη στη Θεσσαλονίκη

Στιγμές φρίκης στα χέρια μιας 46χρονης από τη Βουλγαρία και του 27χρονου γιου της φέρεται να έζησε μια 22χρονη, επίσης Βουλγάρα, στη Θεσσαλονίκη.

Η 22χρονη έπεσε στα «δίχτυα» της 46χρονης με το πρόσχημα πως θα της έβρισκε δουλειά σε κατάστημα εστίασης στη χώρα μας. όταν όμως εκείνη ήρθε στην Ελλάδα, άρχισε ο εφιάλτης αφού μάνα και γιος την εξέδιδαν έναντι χρηματικής αμοιβής και μάλιστα κρατούσαν εκείνοι όλα τα χρήματα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων ηλικίας 46 και 27 ετών (μητέρα και γιος) για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων.

Προηγήθηκε καταγγελία 22χρονης αλλοδαπής, σύμφωνα με την οποία οι παραπάνω, χρησιμοποιώντας απειλές για χρήσης βίας και απειλές κατά της ζωής της ιδίας και συγγενικών της προσώπων, κατά το χρονικό διάστημα από 17-01-2023 έως 22-02-2024, εκμεταλλεύονταν την επ’ αμοιβή έκδοσή της σε πελάτες στην περιοχή οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα η 46χρονη, προσέγγισε την 22χρονη όσο ήταν στη Βουλγαρία και μέσω απατηλής προσφοράς για εργασία σε κατάστημα εστίασης στην Θεσσαλονίκη, κατάφερε να την πείσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Κατά την άφιξή της, τόσο η 46χρονη, όσο και ο γιος της, της γνώρισαν ότι όφειλε να συνευρίσκεται ερωτικά με πελάτες έναντι χρηματικής αμοιβής, την οποία παρακρατούσαν εκβιαστικά, χωρίς η 22χρονη να λαμβάνει μέρος εξ αυτών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διενεργούμενης έρευνας διαπιστώθηκε ότι, η 46χρονη προκειμένου να εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια, παρά το διοικητικό μέτρο απαγόρευσης εισόδου που εκκρεμεί σε βάρος της, σύναψε γάμο με υπήκοο Βουλγαρίας και άλλαξε σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία το επίθετό της.

Η προαναφερόμενη εντοπίστηκε από αστυνομικούς της επιληφθείσας Υπηρεσίας στην οδό Γιαννιτσών, η οποία, αφού απολογήθηκε για τις σε βάρος της αποδιδόμενες πράξεις, οδηγήθηκε στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, για τις περαιτέρω ενέργειες. Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνα και γιος εκβίαζαν και εξέδιδαν 22χρονη στη Θεσσαλονίκη"

Πτολεμαΐδα: Πιτσιρίκια έκλεψαν μοτοσικλέτα που είχε μεγάλο ποσό στη μπαγκαζιέρα

Νόμισαν ότι έκαναν την τύχη τους δυο πιτσιρικάδες, οι οποίοι έκλεψαν μια μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένη στην Πτολεμαΐδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και βρήκαν στη μπαγκαζιέρα της ένα τσαντάκι με μετρητά ύψους 1.200 ευρώ και διάφορα προσωπικά αντικείμενα του ιδιοκτήτη της.

Όμως, έκαναν λάθος γιατί ταυτοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Εορδαίας και συνελήφθησαν λίγες ώρες πριν περάσει το αυτόφωρο, το βράδυ της Τρίτης. Κατά την διάρκεια της έρευνας, η μοτοσικλέτα βρέθηκε σε άλλο σημείο της πόλης, με φθορές και χωρίς την μπαγκαζιέρα και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.

Η προανάκριση συνεχίζεται για να βρεθούν και τα χρήματα, ενώ οι δύο ανήλικοι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας και σε βάρος των γονέων τους για πλημμελή εποπτεία τους.

Έκλεψε μοτοποδήλατο αλλά δεν το χάρηκε

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει τις βόλτες του με το μοτοποδήλατο που είχε κλέψει το απόγευμα της Τρίτης από ένα σημείο στην πόλη της Πρέβεζας όπου ήταν σταθμευμένο ένας 48χρονος, αφού η καταγγελία του ιδιοκτήτη του προκάλεσε την επέμβαση αστυνομικών της Ασφαλείας που τον εντόπισαν μέσα σε λίγα λεπτά. Το μοτοποδήλατο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, ενώ ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πτολεμαΐδα: Πιτσιρίκια έκλεψαν μοτοσικλέτα που είχε μεγάλο ποσό στη μπαγκαζιέρα"

Περίπου 300 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά – Προορισμός τους η Αλβανία, συνελήφθη ναρκέμπορος

Περίπου 300 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο επιχείρησης που έγινε με τη συνεργασία του Λιμενικό Σώματος, του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες από τη Λατινική Αμερική.

Εκτιμάται ότι προορισμός των ναρκωτικών ήταν η Αλβανία. Στη συνέχεια θα διοχετεύονταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει συλληφθεί ένας Αλβανός, ο οποίος είναι γνωστός για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παλαιότερη υπόθεση.

Φέρεται να είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που παρασκεύαζε χάπια Captagon -τα οποία είναι γνωστά ως ναρκωτικά των τζιχαντιστών– σε κρυφό εργαστήριο στη Νέα Πέραμo.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 300 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά – Προορισμός τους η Αλβανία, συνελήφθη ναρκέμπορος"

Βρετανία: Έπαιξαν τραγούδια Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου σε εκκλησία - «Αποτροπιασμός» από την Αρχιεπισκοπή Μεγάλης Βρετανίας

Την έντονη αντίδραση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας προκάλεσε η μουσική εκδήλωση με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας στο Μπράιτον.

Σε ανακοίνωσή της η αρχιεκισκοπή κάνει λόγο για «βαθύτατη θλίψη και έντονο αποτροπιασμό» σχετικά με το «λυπηρό συμβάν».

Κατά την ανακοίνωση «ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος».

«Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε ένα από τα τραγούδια που ακούστηκε στην εκδήλωση:

Τις Δικαιοσύνης

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και τον έντονο αποτροπιασμό της αναφορικά με το λυπηρό συμβάν μουσικού χαρακτήρα, το οποίο διενεργήθηκε εντός του σεπτού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Brighton στην Νότια Αγγλία, προϊστάμενος του οποίου τυγχάνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γερμανός Κουρκούνης.

Ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή προέβη στα ενδεδειγμένα μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιστάσεις ανυπακοής έναντι της Εκκλησιαστικής Αρχής, ασέβειας και βεβηλώσεως των ιερών χώρων. Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον.

Η αφίσα της εκδήλωσης

afisa-sinavlia

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: Έπαιξαν τραγούδια Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου σε εκκλησία - «Αποτροπιασμός» από την Αρχιεπισκοπή Μεγάλης Βρετανίας"

Παιδί ακούμπησε θαλάσσια ανεμώνη σε παραλία στο Ναύπλιο και έμεινε στο νοσοκομείο για μέρες – Πώς μοιάζουν, τι πρέπει να προσέχουμε

Θαλάσσιες ανεμώνες έκαναν την εμφάνισή τους σε παραλία του Ναυπλίου. Μάλιστα, μια ανεμώνη τσίμπησε ένα παιδί που έφτασε με την οικογένειά του στην παραλία Καραθώνα και μπήκε στη θάλασσα. Το παιδί πονούσε πολύ, μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να μείνει εκεί για μέρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι πάνω στα βράχια, δεν μετακινούνται, και αν κάποιος τις ακουμπήσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με τη μέδουσα και τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ αν μας τσιμπήσει θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες ή να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Τι λένε οι ειδικοί

Η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, και η ειδική δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα, μίλησαν στο MEGA για το φαινόμενο με τις θαλάσσιες ανεμώνες και τι προκαλούν.

Η κ. Βουτσινά είπε: «Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν και αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς».

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: «Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τη φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά».

Θαλάσσιες ανεμώνες

«Σε οργανωμένες παραλίες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό,τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Π. Δαλαμπούρα τόνισε πως «ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά από τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, τη φαγούρα».

Μάλιστα ανέφερε πως «αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από τη θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβή και στη συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παιδί ακούμπησε θαλάσσια ανεμώνη σε παραλία στο Ναύπλιο και έμεινε στο νοσοκομείο για μέρες – Πώς μοιάζουν, τι πρέπει να προσέχουμε"

Πειρατική τηλεόραση: Στοιχεία 50.000 χρηστών παράνομου streaming στα χέρια των Aρχών

Τη συνεχώς διευρυνόμενη λίστα των 50.000 ατόμων, σε όλη την Ελλάδα, που διαθέτουν πρόσβαση σε πειρατικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο αναμένεται να αξιοποιήσουν οι Aρχές το προσεχές διάστημα με στόχο να εντοπίσουν τους τηλεθεατές αθλητικών αγώνων και κινηματογραφικών ταινιών, χωρίς να διαθέτουν συνδρομή σε κάποιον από τους παρόχους.

«Σαφάρι» κατά της τηλεοπτικής πειρατείας και στην Κρήτη

Τα στοιχεία αυτά έχουν προέλθει από εφόδους που έχει πραγματοποιήσει, τον τελευταίο ένα χρόνο, η Ελληνική Αστυνομία σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους όπου έχουν βρεθεί καταστάσεις «πελατών» όσων μεταδίδουν παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Μία από τις μεγαλύτερες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των πειρατών του παράνομου streaming πραγματοποίησε, πριν από μερικές ημέρες, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, εξαρθρώνοντας δίκτυο με παρουσία σε Αθήνα, Βοιωτία, Σαλαμίνα και Πάτρα.

Κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 20 αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, συνελήφθησαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά πόσα, 65.000 κινηματογραφικές ταινίες, εξοπλισμός και εντοπίστηκε λίστα με περισσότερους από 6.500 πελάτες. Τα κέρδη των εγκληματιών «λευκού κολάρου», που συμμετείχαν μόνο στο συγκεκριμένο κύκλωμα, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια είναι τα διαφυγόντα κρατικά φορολογικά έσοδα.

Περιεχόμενο του Netflix μέσω Cosmote TV από τον Σεπτέμβριο

«Η διανομή και χρήση πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου αποτελεί διαρκές έγκλημα. Τα στοιχεία χρηστών που εντοπίζονται, κατά τους ελέγχους των Αρχών, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη δίωξη των καταναλωτών πειρατικού περιεχομένου», εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης. Η παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών είναι ορισμένες από τις ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι χρήστες, βάσει του ισχύοντος –και προς αυστηροποίηση– νομοθετικού πλαισίου. Για τους επικεφαλής των κυκλωμάτων, οι ποινές ενδέχεται να είναι πολύ αυστηρότερες, με δεδομένο ότι για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα ιδρύουν επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης υπολογίζονται μεταξύ 650.000 και 900.000, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες αγγίζουν το 1,2 εκατ. Οι παραπάνω διαθέτουν παράνομη συνδρομή με μέσο μηνιαίο κόστος 15 ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα των πειρατών ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ (βάσει μετριοπαθών εκτιμήσεων για τουλάχιστον 500.000 παράνομους συνδρομητές). Λόγω της δραστηριότητας αυτής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το Δημόσιο χάνει ετησίως περίπου 35 εκατ. ευρώ, η βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης λόγω και της επαναφοράς της φορολόγησης των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (over-the-top) απειλείται, ενώ υπολογίζεται ότι πανευρωπαϊκά χάνονται 18.000 θέσεις εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα.

Ο ιθύνων νους πίσω από το Cinobo, την ελληνική πλατφόρμα που «σώζει» το σινεμά

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (για το 2022) του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάθε χρήστης Διαδικτύου έχει πρόσβαση δέκα φορές τον μήνα σε παράνομο περιεχόμενο. Οι τηλεοπτικές εκπομπές, οι κινηματογραφικές ταινίες και οι «ζωντανές» μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων ανήκουν στις πλέον περιζήτητες πειρατικές παραγωγές. Πρόσφατη έρευνα τοποθετεί τις ετήσιες απώλειες εσόδων για τους παρόχους στις ΗΠΑ σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ από την παράνομη μετάδοση μόνο 28 δημοφιλέστερων κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών. Παγκοσμίως, το πλήγμα, μόνο για την κινηματογραφική βιομηχανία, κυμαίνεται από περίπου 40 δισ. έως 90 δισ. ευρώ.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειρατική τηλεόραση: Στοιχεία 50.000 χρηστών παράνομου streaming στα χέρια των Aρχών"

Εκβιασμοί πολιτών από εφοριακούς στη Χαλκίδα: Το σημειωματάριο με ονόματα και ποσά στο γραφείο της διευθύντριας της ΔΟΥ

Στο μικροσκόπιο των «Αδιάφθορων» και της Εισαγγελίας έχει μπει το σημειωματάριο που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο γραφείο της διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας, μετά την έφοδο των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος και εμπλεκομένων – πολιτών, καθώς επίσης ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτό το σημειωματάριο τα ονόματα και τα ποσά ξεκινούν από τον Νοέμβριο του 2020 και φτάνουν στο σήμερα. Πρόκειται δηλαδή για ένα άτυπο «βιβλίο εσόδων» της -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο έρχεται να ενισχύσει τον ισχυρισμό της διευθύντριας προανακριτικά, ότι δηλαδή το κύκλωμα δρούσε πριν αυτή αναλάβει καθήκοντα.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 17 περιπτώσεις πολιτών – επιχειρηματιών με φορολογικές εκκρεμότητες που έδωσαν χρήματα στο κύκλωμα για να… εξυπηρετηθούν, ωστόσο οι Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και ο «τζίρος» ξεπερνάει τις περίπου 95.000 ευρώ που έχουν βρεθεί.

Ανάμεσα στα θύματα του κυκλώματος ήταν ιδιώτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εργοστασίων και άλλοι που είχαν επιστροφή φόρου. Αφού τους εντόπιζαν, στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να τους έλεγαν πως δεν θα πάρουν την επιστροφή εάν δεν δώσουν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν.

Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά φέρονται να ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος είτε μείωναν είτε δεν επέβαλλαν.

Οι 7 συλληφθέντες ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο (Παρασκευή 24/5), ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 6 άτομα – ανάμεσά τους κι ένα ακόμα στέλεχος της ΔΟΥ Χαλκίδας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκβιασμοί πολιτών από εφοριακούς στη Χαλκίδα: Το σημειωματάριο με ονόματα και ποσά στο γραφείο της διευθύντριας της ΔΟΥ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news