facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Σάμος: Το Λιμενικό εντόπισε και διέσωσε 14 μετανάστες σε ακυβέρνητη λέμβο (βίντεο)

Το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στον εντοπισμό και τη διάσωση 14 μεταναστών στη Σάμο.

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σάμου στη θαλάσσια περιοχή ”ΠΡΑΣΟΥ” βορειοανατολικά ν. Σάμου.

Ειδικότερα, ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ακυβέρνητη πνευστή λέμβο με 15 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (06 άνδρες, 03 γυναίκες, 03 αγόρια και 03 κορίτσια) και στη συνέχεια προέβη στην περισυλλογή τους και στην ασφαλή μεταφορά τους στον λιμένα ”ΜΑΛΑΓΑΡΙ” ν. Σάμου.

Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 29χρονος αλλοδαπός μεταξύ των ανωτέρω, για παράβαση του άρθ. 83 Ν. 3386/05 και του άρθ. 30 Ν. 4251/14, ενώ κατασχέθηκε μια  συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Το Λιμενικό εντόπισε και διέσωσε 14 μετανάστες σε ακυβέρνητη λέμβο (βίντεο)"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα λόγω έργων αποκατάστασης σε γέφυρες

Στο πλαίσιο του έργου «Άρση επικινδυνοτήτων σε δύο γέφυρες της Λ. Κηφισού (γέφυρα Ροσινιόλ και γέφυρα επί της οδού Πίνδου)» πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Οι παρεμβάσεις για την εκτέλεση εργασιών άρσης επικινδυνοτήτων γίνονται επί της οδού Πίνδου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λαυρίου έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Υψηλάντου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή από χθες 01/08/2023 και θα διαρκέσουν έως 10/08/2023, καθ’ όλο το 24ωρο.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή είναι οι εξής:

Πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Πίνδου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λαυρίου έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Υψηλάντου, χωρίς να περιλαμβάνονται οι παραπάνω συμβολές, περιοχής Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, κατά το χρονικό διάστημα από 01/08/2023 έως 10/08/2023, καθ’ όλο το 24ωρο, για την εκτέλεση εργασιών άρσης επικινδυνοτήτων.

Κατά την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:

- Κατεύθυνση προς Νέα Φιλαδέλφεια: Δεξιά Υψηλάντου - αριστερά Λ. Κατσώνη - αριστερά Βρυούλων - αριστερά Ανακούς και δεξιά Πίνδου.

- Κατεύθυνση προς Αχαρναί: Δεξιά ή αριστερά Εφέσου, αριστερά επί της πλατείας Κωνσταντινουπόλεως – δεξιά Φλαβιανών - αριστερά Μαιάνδρου - δεξιά Βρυούλων – δεξιά Λ.Κατσώνη - δεξιά Υψηλάντου.

- Για τα οχήματα που βρίσκονται πέραν της οδού Εφέσου μέσω των κάθετων οδών στην Πίνδου στην τελική εκτροπή της κυκλοφορίας προ της ολικής κατάληψης της οδού Πίνδου: Αριστερά Λαυρίου - συνέχεια Σελευκείας - αριστερά στον παράδρομο της ΝΕΟΑΛ (Θεσσαλονίκης) - δεξιά Μαιάνδρου - δεξιά Βρυούλων - δεξιά Λ.Κατσώνη - δεξιά Υψηλάντου - αριστερά Πίνδου.

Η Περιφέρεια Αττικής ζητά την κατανόηση των οδηγών και συστήνει την ιδιαίτερη προσοχή τους, ρυθμίζοντας την ταχύτητα του οχήματός τους με βάση τις επικρατούσες συνθήκες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα λόγω έργων αποκατάστασης σε γέφυρες"

Κίνημα της πετσέτας: Στην Πάρο η πρώτη νίκη – Απομακρύνθηκαν ξαπλώστρες από παραλία

Το κίνημα της πετσέτας κατέγραψε την πρώτη αλλά σημαντική νίκη του στην Πάρο.

Η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία είναι πια ελεύθερη από ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Προηγήθηκαν καταγγελίες από την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες ια καταχρηστικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρηματιών, σωματοφύλακες, αδιανόητες χρεώσεις που έφταναν και τα 120 ευρώ αλλά και η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης η οποία διαμήνυσε δια του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν και ότι ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις παραλίες.

Από ελέγχους που έγιναν ήταν στην μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, όπου στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στις αυτοψίες που έκαναν διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου μάζεψε τη συντριπτική πλειοψηφία από τις ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει στην παραλία.

«Απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κίνημα της πετσέτας: Στην Πάρο η πρώτη νίκη – Απομακρύνθηκαν ξαπλώστρες από παραλία "

Τεράστια καταστροφή στο Πεκίνο μετά τις πλημμύρες: Η χειρότερη βροχόπτωση εδώ και 140 χρόνια

Τεράστια είναι η καταστροφή στο πλημμυρισμένο Πεκίνο από την ιστορική βροχόπτωση που σημειώθηκε, καθώς οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως είναι η χειρότερη που υπήρξε τουλάχιστον τα τελευταία 140 χρόνια.

Ολόκληρες ζώνες της βόρειας Κίνας έχουν καλυφθεί από καφεκίτρινα νερά, στα οποία επιπλέουν τόνοι απορριμμάτων, μετά την «ιστορική» βροχόπτωση που έπληξε τις τελευταίες ημέρες το Πεκίνο και τα περίχωρά του.

Χείμαρροι αυτού του δύσοσμου μίγματος χύθηκαν σε ένα πάρκο, στα προάστια της πρωτεύουσας, ενώ οι κυριότερες οδικές αρτηρίες που συνδέουν μεταξύ τους τις πόλεις της επαρχίας Χεμπέι, στα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, έχουν μετατραπεί σε πραγματικά ποτάμια.

Σε αεροφωτογραφίες που τράβηξε το Γαλλικό Πρακτορείο σε μία από αυτές τις πόλης, τη Ζουοζού, διακρίνονται βιτρίνες καταστημάτων και οροφές αυτοκινήτων που πλέουν σε αυτά τα λασπωμένα νερά, τα οποία κατέκλυσαν επίσης πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Φορώντας κράνη, διασώστες με φουσκωτά σκάφη μεταφέρουν φαγητό, ψωμί και πόσιμο νερό στους κατοίκους της Ζουοζού, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με κομμένο το τηλέφωνο.

Σε μια ζώνη στα όρια μεταξύ Πεκίνου και Χεμπέι, βουνά σκουπιδιών και συντρίμμια που πλέουν στο νερό, ακουμπούν σε μια γέφυρα. Ένας αστυνομικός είπε στους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου ότι η κατάσταση ήταν «πολύ επικίνδυνη» την Τρίτη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστια καταστροφή στο Πεκίνο μετά τις πλημμύρες: Η χειρότερη βροχόπτωση εδώ και 140 χρόνια"

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων μηνύουν τον Αγοραστό για το «μπάζωμα» στο σημείο – «Πέταξε τα υπολείμματα των παιδιών μας»

Μέλη του συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, κατέθεσαν εξώδικο προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στο γραφείο του εφέτη ανακριτή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και νομικό σύμβουλο του Σωματείου, Γιώργο Ηλιόπουλο, το εξώδικο κατατέθηκε προκειμένου ο κύριος Αγοραστός να δώσει απαντήσεις για με το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος λίγες μέρες μετά το συμβάν.

Ακούστε στο βίντεο του larissanet, τι λέει για το εξώδικο:

Όπως είπε ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον 27χρονο γιο του στα Τέμπη: «Μια απάντηση να μας δώσει ο κ. Αγοραστός που πέταξε τα υπολείμματα των παιδιών μας. Και ποιος του έδωσε το δικαίωμα να το κάνει. Αυτό είναι προσβολή νεκρών που έγινε. Εκμεταλλεύτηκαν το πένθος μας και πήγαν και κάνανε αυτή την πράξη».

Ένας άλλος λόγος της επίσκεψης ήταν για να τονίσουν στον ανακριτή ότι έχουν καθυστερήσει οι έρευνες για την ανάδειξη ευθυνών σε ανώτερα στελέχη, με τον ανακριτή να τους απαντά σύμφωνα με τον κύριο Ηλιόπουλο, πως μετά τις 21 Αυγούστου θα υπάρχουν εξελίξεις και ότι διερευνά την ευθύνη της ΡΑΣ και στελεχών των αρμοδίων υπουργείων.

Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συλλόγου, κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη «πήραμε κάποιες θετικές απαντήσεις όσον αφορά τα θέματα των εξωδίκων που έχουμε στείλει στον κ. ανακριτή… Οι απαντήσεις που πήραμε είναι θετικές και είναι ίσως η πρώτη φορά που φεύγουμε με μια ελαφρώς καλή αισιοδοξία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων μηνύουν τον Αγοραστό για το «μπάζωμα» στο σημείο – «Πέταξε τα υπολείμματα των παιδιών μας»"

Ουκρανία: Επιβεβαιωμένα στοιχεία για 10.749 νεκρούς αμάχους έχει η Γενική Εισαγγελία από την έναρξη του πολέμου

Επιβεβαιωμένα στοιχεία για 10.749 νεκρούς άμαχους και 15.599 τραυματίες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε πως διαθέτει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στο «Interfax-Ukraine», ο επικεφαλής του Τμήματος της Εισαγγελίας για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης, Γιούρι Μπελούσοβ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε επιβεβαίωση για 10.749 νεκρούς πολίτες και 15.599 τραυματίες. Στους αριθμούς αυτούς, περιλαμβάνονται 499 νεκρά παιδιά και 1.900 τραυματισμένα».

«Καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όταν θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας, οι αριθμοί θα πολλαπλασιαστούν. Νομίζω ότι μόνο στη Μαριούπολη θα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αγνοουμένων. «Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να τους ξαναθάψουν, να τους πάρουν, αλλά δεν θα βρούμε ποτέ τα πτώματα. Δυστυχώς, τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να συμβούν», ανέφερε ο Μπελούσοβ.

«Ο αριθμός των διαθέσιμων εργαστηρίων και οι δυνατότητες ανάλυσης DNA είναι πλέον ασύγκριτες σε σχέση με όσα διαθέταμε πριν. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πτώματα που θα βρούμε. Θα υπάρξουν όμως και εκείνοι που θα πρέπει να αναζητηθούν. Διότι κάποιος μπορεί να έχει σκοτωθεί και να έχει μεταφερθεί σε άλλη χώρα, να έχει θαφτεί στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία» συνέχισε ο Μπελούσοβ.

Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ κατέγραψε τον θάνατο 143 και τον τραυματισμό 605 Ουκρανών πολιτών τον Ιούλιο, ενώ οι συνολικές απώλειες από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό, ανέρχονται σε 9.369 νεκρούς και 16.646 τραυματίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Επιβεβαιωμένα στοιχεία για 10.749 νεκρούς αμάχους έχει η Γενική Εισαγγελία από την έναρξη του πολέμου"

Λιμενικό: Διάσωση 40 ατόμων στη Λέσβο – Σύλληψη δύο για πρόκληση ναυαγίου (βίντεο)

Στον εντοπισμό και στη διάσωση σαράντα 40 αλλοδαπών, καθώς και στη σύλληψη δύο εξ αυτών, για πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο, προέβησαν πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Ειδικότερα, Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο περιπολίας του και μετά από ενημέρωση από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε πνευστή λέμβο στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΡΙΕΛΙΑ» ν. Λέσβου, με επιβαίνοντες τους ανωτέρω αλλοδαπούς.

Στη θέα του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο ένας από τους συλληφθέντες έριξε την μηχανή της λέμβου στη θάλασσα, ενώ ο έτερος συλληφθείς έσκισε τη λέμβο με αιχμηρό αντικείμενο, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε κίνδυνο οι επιβαίνοντες.

Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής των 40 συνολικά ατόμων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μυτιλήνης, καλά στην υγεία τους.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό: Διάσωση 40 ατόμων στη Λέσβο – Σύλληψη δύο για πρόκληση ναυαγίου (βίντεο)"

Μετανάστες: 17 επιβαίνοντες σε ακυβέρνητη λέμβο εντοπίστηκαν ανοιχτά της Χίου - Δείτε βίντεο

Ακυβέρνητη λέμβο με 17 επιβαίνοντες μετανάστες εντόπισε το Λιμενικό Σώμα, το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου στη Χίο.

Το πλήρωμα του λιμενικού σκάφους προέβη στην άμεση περισυλλογή και διάσωση των 17 ατόμων (8 άνδρες, 6 γυναίκες και 3 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Χίου και πρόκειται να περάσουν από διαδικασία καταγραφής στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης «ΒΙΑΛ».

 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετανάστες: 17 επιβαίνοντες σε ακυβέρνητη λέμβο εντοπίστηκαν ανοιχτά της Χίου - Δείτε βίντεο"

Υποδηλωμένη εργασία: Αυξάνεται στα 10.500 ευρώ το πρόστιμο

Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται, αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιλιβάκη, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου, κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο διενεργούσε έλεγχο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός παρακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου και ενημερώθηκαν για τη χρήση των online ψηφιακών συσκευών, τύπου tablet, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιθεωρητών, καθώς εξασφαλίζει τον ταχύ και αποτελεσματικό επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων της επιχείρησης και των εργαζομένων, με άμεση καταχώρηση του ψηφιακού δελτίου ελέγχου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «μία από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα πολιτική εργασία του υπουργείου Εργασίας ήταν να ενθαρρύνουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και να την ενισχύσουμε προμηθεύοντας σε όλους τους ελεγκτές ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία, τα επονομαζόμενα tablet. Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι οι έλεγχοι να γίνονται γρηγορότερα άρα, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους εφόσον ο κάθε έλεγχος θα γίνεται σε λιγότερο χρόνο. Επίσης, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η διαφάνεια καθώς όλα γίνονται αυτόματα. Η Επιθεώρηση Εργασίας λαμβάνει αυτόματα το φύλλο ελέγχου και άρα, κανείς δεν μπορεί μετά να πάει να αλλάξει οτιδήποτε».

«Και βεβαίως, να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία στην “Εργάνη” και σε όλα τα πληροφοριακά μας συστήματα έχουν ελεγκτές σε πρώτο χρόνο. Άρα, κερδίζουμε σε ταχύτητα, κερδίζουμε σε διαφάνεια, κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω, έχουμε κάνει την παρουσία μας αισθητή και στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές που ήταν ένα μόνιμο αίτημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν και δική μου ενθάρρυνση να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ένταση. Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ» σημείωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης σημείωσε ότι «το στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας είναι να έχουμε σύγχρονους και γρήγορους ελέγχους, και να γίνονται με διαφάνεια. Από εκεί και πέρα, η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας και το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει κάνει ελέγχους που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα, στο τέλος του χρόνου, θα δείξουν ότι το 2023 είχαμε πιο πολλούς ελέγχους, πιο εύστοχους και στη σωστή κατεύθυνση».

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης σημείωσε εξάλλου ότι «παρακολουθήσαμε έναν έλεγχο με τα καινούρια ψηφιακά εργαλεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας φέτος θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που έχει βάλει στο επιχειρησιακό της σχέδιο. Αλλά δεν είναι μονάχα τα νούμερα. Αυτό που προσπαθούμε είναι οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι και ποιοτικοί προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποδηλωμένη εργασία: Αυξάνεται στα 10.500 ευρώ το πρόστιμο"

Ιός Δυτικού Νείλου: Διασωληνωμένη στη ΜΕΘ 72χρονη στη Λάρισα

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται διασωληνωμένη μια 72χρονη γυναίκα, έχοντας διαγνωστεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μετά τη διάγνωση του κρούσματος, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. σύμφωνα με το τοπικό μέσο kosmoslarissa.gr, βρίσκεται σε καραντίνα αιμοδοτικά.

Ειδικότερα, μόλις δηλώθηκε το περιστατικό στον ΕΟΔΥ, ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο έθεσε από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας, όπως και την Ημαθία, σε καραντίνα, ενημερώνοντας νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Θεσσαλονίκης που είχαν πάρει αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Λάρισας να προχωρήσουν σε ελέγχους των μονάδων αίματος και των παραγώγων τους.

Eιδικό αυτοκίνητο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε δείγματα μονάδων αίματος και παραγώγων των τελευταίων δύο εβδομάδων για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο εξής όλοι όσοι αιμοδοτούν τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα εξετάζονται για ιό του Δυτικού Νείλου.

Δύο οι θάνατοι στην Ελλάδα

Δύο θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 81 ετών.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 1η Αυγούστου ο ΕΟΔΥ, οι δύο ασθενείς που κατέληξαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου είχαν ηλικία άνω των 81 ετών. Τα νέα κρούσματα της λοίμωξης ήταν 8 με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 11. Οι δέκα από τους 11 μολυνθέντες, είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στην εντατική. Άλλοι έξι έχουν λάβει εξιτήριο.

Πού καταγράφονται τα κρούσματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί:

  • 2 κρούσματα στην Καβάλα
  • 4 στην Καρδίτσα
  • 1 στη Λάρισα
  • 1 στην Ημαθία
  • 2 στην Πέλλα
  • 1 στις Σέρρες

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιός Δυτικού Νείλου: Διασωληνωμένη στη ΜΕΘ 72χρονη στη Λάρισα "

Απίστευτο: Ποινή φυλάκισης 44 ετών για το Γηροκομείο στο Ηράκλειο - "Πάρτε τους τρόφιμους" λέει ο ιδιοκτήτης

Μια απίστευτη ποινή φυλάκισης, σε σχέση με τις πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις που είχαν ασκηθεί, και ένα τελεσίγραφο προς την Εισαγγελία, συνθέτουν το σκηνικό που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο, σχετικά με την υπόθεση του 60χρόνου ιδιοκτήτη γηροκομείου. Υπενθυμίζεται ότι ο 60χρονος είχε συλληφθεί πριν λίγες εβδομάδες, μετά από καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων του οίκου ευγηρίας αλλά και την κατάσταση της δομής. 

Η υπόθεση εκδικάστηκε πριν λίγες ημέρες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, και στον ιδιοκτήτη της Μονάδας, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί, μεταξύ άλλων, δίωξη για έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο, επιβλήθηκε η - πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα - ποινή φυλάκισης των 44 ετών, με εκτιτέα τα 8 χρόνια. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έφεσή του έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ! 

Το εξώδικο στην Εισαγγελία
 
Οι πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει και συνέχεια, καθώς η πλευρά του Γηροκομείου απέστειλε σήμερα εξώδικη πρόσκληση στην Εισαγγελία Ηρακλείου, με ένα τελεσίγραφο! 
Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης της Μονάδας λέει στην Εισαγγελία, ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου, πρέπει να παραληφθούν οι 30 τρόφιμοι (άστεγοι, άποροι, κλπ) που οι Κοινωνικές Υπηρεσίες είχαν ζητήσει να φιλοξενηθούν στη συγκεκριμένη δομή δωρεάν! 
Με λίγα λόγια, επισημαίνει ότι, αφού θεωρείται ακατάλληλος να λειτουργεί το Γηροκομείο "ελάτε να πάρετε τους τρόφιμους που εσείς μου εμπιστευθήκατε να φιλοξενήσω δωρεάν" .

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως στις 11 Ιουλίου, όταν στον οίκο ευγηρίας σε περιοχή περιφερειακά του Ηρακλείου βρέθηκαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου μετά από εισαγγελική παραγγελία και σύμφωνα τη δικογραφία που σχηματίστηκε, διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την υγιεινή, την χωροταξία και τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Ως εκ τούτου προχώρησαν στην σύλληψη του 60χρονου ιδιοκτήτη.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Ποινή φυλάκισης 44 ετών για το Γηροκομείο στο Ηράκλειο - "Πάρτε τους τρόφιμους" λέει ο ιδιοκτήτης"

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες

Εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες, με αφορμή και το “Κίνημα της Πετσέτας“, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

“Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν”, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Τι είναι το “Κίνημα της Πετσέτας”

Το “Κίνημα της Πετσέτας” ζητά ελεύθερες παραλίες για όλους, την ώρα που κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Η αρχή έγινε τον Ιούνιο στη Ρόδο με την ίδρυση του δικτύου «Ομπρέλα», για την προάσπιση του δημόσιου χώρου. Οι πολίτες του νησιού εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την αυθαίρετη και παράνομη δόμηση των κοινόχρηστων χώρων, ιδίως δε των δημοσίων αγαθών του αιγιαλού και της παραλίας σε ολοένα και περισσότερα σημεία του νησιού.

Μετά τη Ρόδο, σειρά είχε η Πάρος. Οι πολίτες του νησιού κινητοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις πετσέτες θαλάσσης για να διεκδικήσουν ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες που έχουν καταλάβει παρανόμως ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων. Η πρώτη διαμαρτυρία των μελών Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες έγινε στις 23 Ιουλίου στη μικρή Σάντα Μαρία. Στις 30 Ιουλίου ακολούθησε δεύτερη δράση στην παραλία Μαρτσέλο της Παροικιάς.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωστής Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες"

Νέα τραγωδία συγκλονίζει τη Ρόδο - Απεβίωσε στο νοσοκομείο 40χρονος που είχε πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς

Νέα τραγωδία συγκλονίζει το νησί της Ρόδου και την περιοχή του Αρχαγγέλου, καθώς σήμερα, έχασε τη ζωή του στο Νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλεύονταν, ένας 40χρονος από τον Αρχάγγελο της Ρόδου.

Πρόκειται για τον Γεώργιο Χατζηνικόλα του Νικολάου, ο οποίος όπως αναφέρουν στη ΡΟΔΙΑΚΗ συνδημότες του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με έντονη δύσπνοια αλλά δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Για το γεγονός παραγγέλθηκε διαδικασία νεκροψίας προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Ο 40χρονος ήταν επαγγελματίας ξενοδοχοϋπάλληλος και διέμενε τα τελευταία χρόνια  στο χωριό της Πυλώνας μαζί με την οικογένειά του. Επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο στην κοινωνία του Αρχαγγέλου, ο οποίος ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος στον Αρχάγγελο. Σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στον Αθλητισμό (μπάσκετ) στον αθλητικό όμιλο της περιοχής.

Τις ημέρες των πυρκαγιών, ο 40χρονος είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο ως εθελοντής, παλεύοντας όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας για την κατάσβεση της φωτιάς.

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία συγκλονίζει τη Ρόδο - Απεβίωσε στο νοσοκομείο 40χρονος που είχε πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς"

Λευκάδα: Υψηλής ποιότητας τουρισμός αλλά… χωρίς νερό;

Τεράστιο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται στη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει στη Λευκάδα από το «αλαλούμ» στη διαχείριση του νερού για το οποίο κατηγορεί τη Δημοτική αρχή.

Σε ανακοίνωσή της μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες της Λευκάδας, το Crystal Waters στη Νικιάνα, επισημαίνει το πρόβλημα της έλλειψης νερού που αναφέρει ότι δυσφημεί την επιχείρηση, αλλά και τη χώρα.

Η επιστολή

«Εδώ και χρόνια, ως εταιρεία, έχουμε επιλέξει να επενδύσουμε στη Λευκάδα σε υψηλής ποιότητας τουριστικές εγκαταστάσεις. Οδηγηθήκαμε σε αυτή μας την επιλογή αφενός μεν γιατί το νησί έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές που μπορούν μαζί με υψηλά παρεχόμενες υπηρεσίες να ενθουσιάσουν έναν επισκέπτη, αφετέρου δε γιατί αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην ανέλιξή του. Φαίνεται όμως ότι το να επενδύσει κάποιος στον τόπο του δεν είναι καλή επιλογή! Και εξηγούμαστε:

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη νερού σε αρκετές περιοχές. Αυτό όμως που βιώνουμε το φετινό καλοκαίρι ξεπερνά κάθε φαντασία. Μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες της Λευκάδας, το Crystal Waters στη Νικιάνα, πρακτικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Στις διαμαρτυρίες μας στον αρμόδιο αντιδήμαρχο εισπράττουμε γενικές και αόριστες απαντήσεις που φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα. Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο. Παρά τις προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με τον κ. Δήμαρχο για να του εκθέσουμε και προσωπικά το πρόβλημα (το οποίο και βεβαίως γνωρίζει), αυτό καθίσταται αδύνατο, καθώς ουδέποτε απάντησε στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά μας.

Και ερωτούμε: Είναι αντιμετώπιση αυτή; Έτσι συμπεριφερόμαστε σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα;

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς τη Δημοτική Αρχή ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε νόμιμο μέσον και δεν θα επιτρέψουμε την όποια δυσφήμιση της εταιρείας μας εξαιτίας της ανικανότητας των τοπικών δημοτικών αρχόντων να διαχειριστούν με ορθολογικό τρόπο τους υδάτινους πόρους του νησιού».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκάδα: Υψηλής ποιότητας τουρισμός αλλά… χωρίς νερό; "

Στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες 18 μελών εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβαν ηλικιωμένους - Συνελήφθησαν σε Ζεφύρι, Αχαρνές και Θεσσαλονίκη

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 18 ημεδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσποιούμενοι συνήθως τους λογιστές ή φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών και  εξαρθρώθηκε την 13-7-2023 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων, απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού και κατά μόνας με τη ζημία που προκλήθηκε να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση, που τελέστηκε από πρόσωπα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ και ληστεία.

Δείτε εδώ τα στοιχεία τους 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες 18 μελών εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβαν ηλικιωμένους - Συνελήφθησαν σε Ζεφύρι, Αχαρνές και Θεσσαλονίκη"

Αλέξης Κούγιας κατά Έλενας Ακρίτα και Λίνας Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη: Θα καταθέσω αγωγές αποζημίωσης

Μετά την εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη για μήνυση σε βάρος της Ελένης Γερασιμίδου, σειρά έχουν η Έλενα Ακρίτα και η Λίνα Μενδώνη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

«Πέραν της κας Γερασιμίδου το δικηγορικό μας γραφείο έχει λάβει την εντολή να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης και κατά της δημοσιογράφου κας Έλενας Ακρίτα για αναρτήσεις και δημοσιεύματα ανάλογου περιεχομένου, αλλά και κατά της τότε και νυν Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη για τις δηλώσεις που είχε κάνει σε βάρος του κου Λιγνάδη τον Φεβρουάριο του 2021 και εξαιτίας των οποίων εξεδόθη αμέσως μετά ένταλμα συλλήψεως εις βάρος του», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια έχει ως εξής:

«Μετά τη χθεσινή μου ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποίησα ότι ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης θα στραφεί δικαστικώς κατά της κας Γερασιμίδου, οι «γνωστοί» δημοσιογράφοι και διαχειριστές sites ακόμη και σοβαρών εφημερίδων, όπως είναι η εμβληματική «ΑΥΓΗ», εξέφρασαν την απορία τους γιατί θα προβώ σε αυτή την διαδικαστική πράξη, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα και πρωτοφανή.

Προς απάντησή τους θέλω να τους κάνω γνωστό ότι ούτε ο εντολέας μου ο κ. Λιγνάδης, ούτε εγώ προσωπικά έχουμε καμία διάθεση να μηνύουμε, να ενάγουμε και να οδηγούμε στα Δικαστήρια τον οιονδήποτε, εκτός της περιπτώσεως που καταφανώς παραβαίνει τον νόμο και θίγει την τιμή και την υπόληψη του κου Λιγνάδη και τον συκοφαντεί ακόμη και με δηλώσεις σαν αυτή της κας Γερασιμίδου, η οποία εκ προθέσεως, ενώ γνώριζε, όπως το γνώριζε και ο δημοσιογράφος που της πήρε τη συνέντευξη, ότι στις 9 Ιουνίου 2022 είχα δημοσιοποιήσει ανακοίνωση περί αρχειοθετήσεως τριών σκευωριών σε βάρος του κου Λιγνάδη, μία εκ των οποίων ήταν η σχετική με τα προσφυγόπουλα από τις δομές (οι άλλες δύο αφορούσαν το Αρσάκειο και τη δήθεν κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας), καθιστώντας έτσι σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλες κατηγορίες για τον εντολέα μου πλην αυτών που δικάζονταν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και η εν λόγω ανακοίνωσή μου είχε λάβει ευρεία δημοσιότητα, εντούτοις η κα Γερασιμίδου έκανε αυτή τη δήλωση σκόπιμα και εντελώς παράνομα, για να συκοφαντήσει τον εντολέα μου και να αποκτήσει, κατά την κρίση του εντολέα μου, δημοσιότητα και μόνον.

Εκτός των ως άνω η κα Γερασιμίδου και αυτοί που δημοσίευσαν τις εντελώς συκοφαντικές δηλώσεις της, αλλά και αυτοί που αναπαρήγαγαν αυτές τις παράνομες δηλώσεις, θα πρέπει σήμερα να ζητήσουν συγνώμη από τον κο Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη και από εμένα όσοι χαρακτήρισαν την ενέργειά μου πρωτοφανή για την περικοπή των δηλώσεων της κας Γερασιμίδου, η οποία, όπως και οι γνωστοί δημοσιογράφοι, τον συκοφάντησε ακραία δηλώνοντας ότι ο Λιγνάδης είναι ελεύθερος, όχι γιατί το επιβάλλει ο νόμος και το αποφάσισε η Δικαιοσύνη σύμφωνα με το άρθρο 497 παρ.8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά γιατί «φοβούνται μήπως πει από πού προμηθεύονταν τα προσφυγάκια, γιατί τότε θα γίνει πολύ μεγάλο σκάνδαλο», υπονοώντας σαφώς ότι πίσω από αυτή την απόφαση βρισκόταν δήθεν η τότε κυβέρνηση.

Δυστυχώς, για όλους αυτούς και ειδικά για την κα Γερασιμίδου η Δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη, αφού δυνάμει της υπ’ αρ. 517/2021 αναφοράς του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, εγκριθείσας με την υπ’ αρ. πρωτ. 10317/2021 πράξη της Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, αρχειοθετήθηκε αυτή η βρομερή συκοφαντία περί του ότι δήθεν ο κ. Λιγνάδης έκανε σεξουαλικές πράξεις με προσφυγόπουλα από τις διάφορες δομές, όπως είχα ανακοινώσει με δελτίο τύπου ήδη από τον Ιούνιο του 2022.

Δεν βρέθηκε ούτε μια περίπτωση, κατά την οποία να υπάρχει έστω και υποψία περί του ότι ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης είχε την οιαδήποτε σχέση με αυτή τη σκευωρία.

Δυστυχώς για όλους αυτούς αυτή είναι η μοναδική αλήθεια και, όταν χρησιμοποιείς τη δυστυχία ενός αθώου, ο οποίος καταστράφηκε από μια βρομερή σκευωρία μόνο για πολιτικούς λόγους, και ισχυρίζεσαι ψεύδη γεγονότα εν γνώσει της αναλήθειας αυτών, θα πρέπει να πληρώσεις και με φυλάκιση και με αποζημίωση.

Πέραν της κας Γερασιμίδου το δικηγορικό μας γραφείο έχει λάβει την εντολή να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης και κατά της δημοσιογράφου κας Έλενας Ακρίτα για αναρτήσεις και δημοσιεύματα ανάλογου περιεχομένου, αλλά και κατά της τότε και νυν Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη για τις δηλώσεις που είχε κάνει σε βάρος του κου Λιγνάδη τον Φεβρουάριο του 2021 και εξαιτίας των οποίων εξεδόθη αμέσως μετά ένταλμα συλλήψεως εις βάρος του.

Αθήνα, 02/08/2023
Με εκτίμηση και σεβασμό
Αλέξης Κούγιας».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλέξης Κούγιας κατά Έλενας Ακρίτα και Λίνας Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη: Θα καταθέσω αγωγές αποζημίωσης"

Πήλιο: Την πλησίασε σκυμμένος και τη σημάδεψε στην πλάτη – Τι αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία της τουρίστριας

Ο δολοφόνος της 58χρονης Γερμανίδας τουρίστριας στην Μηλίνα του Πηλίου, έδρασε αθόρυβα, περιγράφει ο ιατροδικαστής. Πλησίασε σκυμμένος τη γυναίκα και με το 22άρι πιστόλι τη σημάδεψε στην αριστερή πλευρά της πλάτης, κρατώντας το πιστόλι με φορά από κάτω προς τα πάνω.

Αυτό περιγράφεται στην έκθεση του ιατροδικαστή, που παρουσιάζει το newsit.gr, για τη δολοφονία της τουρίστριας στο Πήλιο και από την οποία προκύπτει ότι η βολίδα από το μικρό όπλο παρέμεινε στο σώμα της άτυχης γυναίκας.

Ο θάνατος προσδιορίζεται λίγες ώρες νωρίτερα από τη στιγμή που τη βρήκε ο σύζυγός της πεσμένη στην αυλή του σπιτιού, ενώ οι καταθέσεις του ίδιου και τα στοιχεία από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου και στον δολοφόνο της. 

Σημειώνεται πως ο σύζυγός καταθέτει ήδη για την υπόθεση, ενώ έχουν έρθει από το εξωτερικό και οι δύο κόρες της, η μία εκ των οποίων είναι δικηγόρος. 

Η ιατροδικαστική 

Η ιατροδικαστής της Υπηρεσίας της Λάρισας κυρία Χρυσαυγή Κούση, στην αναφορά της στην Αστυνομία εξηγεί με λεπτομέρειες, τι ακριβώς διαπίστωσε κατά την εξέταση της Γερμανίδας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει: «Κατά την ιατροδικαστική εξέταση της θανούσης διαπιστώθηκε ότι αυτή φέρει τραύμα ως επί πύλης εισόδου βλήματος στην αριστερή οπίσθια θωρακική επιφάνεια, με φορά από πίσω προς τα εμπρός και με ανωφερή πορεία.

Η πορεία του βλήματος διαπερνά το 9 – 10 μεσοπλεύριο διάστημα, τον κάτω λοβό του αριστερού πνεύμονα, το περικάρδιο, το οπίσθιο τοίχωμα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, το πρόσθιο τοίχωμα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς – (διαμπερές τραύμα καρδιάς), το δεύτερο– τρίτο  μεσοπλεύριο διάστημα, τα μαλακά μόρια άνωθεν του αριστερού μαστού, χωρίς πύλη εξόδου.

Συναφώς αναφέρεται ότι πρόκειται για βολίδα πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος, πιθανόν 22mm. Η πύλη εισόδου δεν ήταν εμφανής. Το φόρεμα της θανούσης φέρει αντίστοιχα στο σημείο πολύ μικρή οπή». 

Η αναφορά 

Σε ό,τι αφορά στο χρονικό του θρίλερ της Μηλίνας, η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει τα εξής: «Στην από 24 Ιουλίου 2023 σημαντική αναφορά του Αστυνομικού Τμήματος Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας και από την 25 Ιουλίου 2023 πρωινή αναφορά συμβάντων της υπηρεσίας μας, αναφέρθηκε ο αιφνίδιος θάνατος της B.S  γεννηθείσας στις 13 Νοεμβρίου 1964 στο Zeibrucken Γερμανίας, προσωρινής κάτοικου Μηλίνας του Δήμου Πηλίου και συγκεκριμένα ότι αυτή ανευρέθη πεσμένη, χωρίς τις αισθήσεις της, εντός αύλειου χώρου της οικίας που κατοικούσε προσωρινά με τον σύζυγό της B.L  ο οποίος είναι γεννηθείς το 1961 στη Γερμανία με τον οποίο διέμενε στην Ελλάδα.

Στο σημείο μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με συνοδό γιατρό του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής όπου διαπίστωσε το θάνατο της ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία νεκροτομή στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σήμερα 26 Ιουλίου 2023 και περί ώρα 10:30, ενημερώθηκε ο αναπληρωτής διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νοτίου Πηλίου από την ιατροδικαστή κυρία Κούση Χρυσαυγή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας για την ιατροδικαστική εξέταση της θανούσης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πήλιο: Την πλησίασε σκυμμένος και τη σημάδεψε στην πλάτη – Τι αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία της τουρίστριας"

Τι απαντούν από την ΕΛΑΣ για τα περί «Δράκου» και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών ενστόλων

Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο, στο οποίο γίνεται αναφορά σε «σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.», δίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζοντας τα εξής:

«Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά.

Το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ.».

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας

Σημειώνεται πως το δημοσίευμα κάνει λόγο για εμπιστευτικό έγγραφο του Αρχηγείου που αποκαλύπτει «βροχή καταγγελιών από γυναίκες ένστολους εις βάρος συναδέλφων τους. Ένας από τους καταγγελλόμενους αξιωματικούς αποκαλείτο στο κτίριο της οδού Κατεχάκη “Δράκος”».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντούν από την ΕΛΑΣ για τα περί «Δράκου» και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών ενστόλων"

Πάρος: «Υπάρχουν παραλίες που είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς άδεια» – Πώς απαντά ο δήμαρχος στις καταγγελίες των πολιτών

Mια ημέρα μετά από την καταγγελία που έκαναν στην ΕΡΤ τα μέλη του «Κινήματος της Πετσέτας» για την παράνομη κατάληψη του αιγιαλού στην Πάρο από επιχειρηματίες και την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησαν ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες και ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος του νησιού.

Οι Αρχές να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα

«Δεν θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες από το νησί μας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι σχεδόν επαναστατικό για την Ελλάδα, δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας. Ζητάμε τα νόμιμα. Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα» δήλωσε ο κ. Γαβάλας.

Όπως είπε οι παραλίες στο νησί είναι πολλές και υπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις σε οργανωμένες παραλίες στις οποίες ο δήμος και η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου έχει νόμιμα παραχωρήσει τμήματα του αιγιαλού.

«Εκεί ο επιχειρηματίας μπορεί να αναπτύξει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες νόμιμα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει», συμπλήρωσε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες.

Όπως κατήγγειλε υπάρχουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων που έχουν οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

Οι καλύτερες παραλίες είναι πλήρως κατειλημμένες

«Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό» σημείωσε ο κ. Γαβαλάς.

Κληθείς να απαριθμήσει σε ποιες παραλίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ομπρελοκαθίσματα επισήμανε ότι οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες και μόνο ένα μικρό μέρος είναι διαθέσιμο για τον κόσμο που δεν θέλει να πληρώσει για να ξαπλώσει στην αμμουδιά.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών όταν κάποιος επιλέξει να απλώσει την πετσέτα τους στην παραλία, μη κάνοντας χρήση κάποιας ξαπλώστρας ανέφερε ότι εκτός από την παράκληση να φύγει, υπάλληλος τον προσέγγισε λέγοντας του ότι υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση στην αμμουδιά.

Συγκεντρώθηκαν 2.200 υπογραφές για ελεύθερες παραλίες

«Βιώνουμε μια συνθήκη όπου έτσι κι αλλιώς η ασυδοσία είναι τόσο διάχυτη. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ότι θέλει γιατί δεν έχει ελέγχει ποτέ, πόσο μάλλον να του έχουν καταλογιστεί συνέπειες» τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε «υπάρχουν τουλάχιστον δύο γνωστές σε εμάς περιπτώσεις όπου οι παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς να υπάρχει άδεια έστω και για ένα τετραγωνικό μέτρο. Αυτές είναι οι παραλίες που μάλιστα έχουμε επισκεφτεί στις δύο πρόσφατες εκδρομές μας».

Αναφορικά με το εάν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σε γνώση των τοπικών Αρχών ο κ. Γαβαλάς αποκάλυψε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αποσταλεί αίτημα, το οποίο το έχουν υπογράψει 2.200 πολίτες. Στο αίτημα που απευθύνεται σε Δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο κλπ, οι πολίτες ζητούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα νόμιμα.

Και όπως κατήγγειλε ο κ. Γαβαλάς, μαζί με το έγγραφο τα μέλη του «κινήματος της πετσέτας» έχουν επισυνάψει και ένα ογκώδες έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με ονοματεπώνυμα δεκάδες περιπτώσεις εξόφθαλμα παραβάσεων στον αιγιαλό της Πάρου.

Αναφορικά με το πώς αντέδρασε ο δήμος Πάρου στα αιτήματα των πολιτών δήλωσε ότι «η ίδια η υπονόμευση της δημοτικής αρχής στην κίνηση μας, μας υποχρεώνει να βρισκόμαστε στο δρόμο, να βρισκόμαστε σε παραλίες».

Υπαρκτό το πρόβλημα, λέει ο δήμαρχος για τις καταγγελίες

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε και ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, στις καταγγελίες του κ. Γαβαλά και των μελών της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τη νομοθεσία που είναι συγκεκριμένη και την ΚΥΑ που βγαίνει κάθε τρία χρόνια και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κτηματικής Υπηρεσίας, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών, ο κ. Κωβαίος ξεκαθάρισε ότι οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα.

«Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες, καταπληκτικές που είναι ελεύθερες.

Υπάρχουν παραλίες που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν» δήλωσε ο κ. Κωβαίος.

Όπως είπε, μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να μαζέψουν τα παραστατικά ώστε να γίνουν τα συμβόλαια, τα οποία θα υπογράψει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσίων και την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών αστυνομικών που κάνουν ελέγχους σε όλες τις τουριστικές παραλίες.

Θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα είπε ότι οι αυθαιρεσίες απαντώνται μόνο σε ορισμένες παραλίες και ο ίδιος, ως δήμαρχος, έστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου έγγραφη καταγγελία.

Δε θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας

Αναφορικά με το εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του αιγιαλού δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί και οι εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία.

Όπως είπε αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία που αργεί χαρακτηριστικά και έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα.

Ενέργεια που όπως παραδέχτηκε είναι αυθαίρετη.

«Το ευχάριστο είναι ότι χθες (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν», σημείωσε.

Ο κ. Κωβαίος κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό.

Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάρος: «Υπάρχουν παραλίες που είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς άδεια» – Πώς απαντά ο δήμαρχος στις καταγγελίες των πολιτών"

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί διώκεται για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους – Τα επόμενα βήματα

Κατηγορίες για «συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους» απαγγέλθηκαν χθες, Τρίτη, σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, στο πλαίσιο μιας τρίτης πολύκροτης ποινικής υπόθεσης σε βάρος του πρώην προέδρου, ο οποίος φιλοδοξεί εντούτοις να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για πρώην αρχηγό του αμερικανικού κράτους. Ο δισεκατομμυριούχος ενδέχεται να είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται ενώπιον δικαστηρίου την ερχόμενη χρονιά, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. Το μεγάλο φαβορί των προκριματικών για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγορείται για «συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους», παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και προσβολή των εκλογικών δικαιωμάτων, έπειτα από έρευνα την οποία επέβλεψε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

«Παρά την ήττα του, ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Κατά συνέπεια, για περισσότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψεύδη, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε νοθεία που τροποποίησε το αποτέλεσμα και στην πραγματικότητα είχε κερδίσει», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε πως ήταν ψευδείς», προστίθεται. «Εντούτοις ο κατηγορούμενος τις επανέλαβε και τις διέδωσε ευρέως», σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο υποστηρίζεται πως ο Τραμπ άρχισε «το εγκληματικό σχέδιό του» μερικές ημέρες μετά την ψηφοφορία.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως υπάρχουν άλλοι έξι κατηγορούμενοι, χωρίς να αποκαλύπτονται τα ονόματά τους.

Στη διάρκεια μιας πολύ σύντομης ομιλίας του στην Ουάσινγκτον, ο Τζακ Σμιθ δήλωσε πως θέλει «μια δίκη χωρίς καθυστέρηση». Μια πρώτη προκαταρκτική εμφάνιση των κατηγορουμένων ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της πρωτεύουσας ορίσθηκε για τις 3 Αυγούστου.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021, έπειτα από εβδομάδες παραπληροφόρησης, «ήταν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση εναντίον της έδρας της αμερικανικής δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η επίθεση αυτή «ενθαρρύνθηκε με ψέματα. Ψέματα του κατηγορουμένου προορισμένα να εμποδίσουν μια ουσιώδη λειτουργία του αμερικανικού κράτους: τη διαδικασία με την οποία το έθνος συγκεντρώνει, καταμετρά και επικυρώνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», υπογράμμισε.

Πρόκειται για τις πιο σοβαρές κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί μέχρι τώρα σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους, ο οποίος διώκεται ήδη ποινικά για την υπόθεση της φερόμενης αμέλειας στη διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων του Λευκού Οίκου και για την υπόθεση των ύποπτων πληρωμών σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών.

Χθες το απόγευμα, λίγο πριν από την ανακοίνωση, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social, πως περιμένει να του απαγγελθούν σε λίγο κατηγορίες ενώ κατηγόρησε τον ειδικό εισαγγελέα πως θέλει να βάλει εμπόδια στην εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και τον χαρακτήρισε «μουρλό».

«Γιατί δεν το έκαναν πριν από δυόμισι χρόνια; Γιατί περίμεναν τόσο πολύ; Επειδή ήθελαν αυτό να συμβεί μέσα στην προεκλογική εκστρατεία μου», υποστήριξε.

Ο 77χρονος Ντόναλντ Τραμπ έγινε φέτος ο πρώτος πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Ωστόσο ο Τραμπ εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του κόμματός του: κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και αυξάνει μάλιστα την απόστασή του από τον δεύτερο επικρατέστερο υποψήφιο, τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον Ντεσάντις.

Πότε θα εμφανιστεί ο Τραμπ ενώπιον δικατηρίου;

Ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί αύριο, Πέμπτη, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου και οι εισαγγελείς θα παρουσιάσουν τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ ένας δικαστής θα ορίσει την εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλει. Η δήλωσή του για το αν είναι αθώος ή ένοχος μπορεί να γίνει τότε ή και αργότερα.

Ο δικαστής θα ορίσει στη συνέχεια το χρονοδιάγραμμα της προδικαστικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Στη διάρκειά της οι εισαγγελείς παραδίδουν έγγραφα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία στους συνηγόρους υπεράσπισης.

Οι συνήγοροι του Τραμπ θα καταθέσουν πιθανόν μέσα στους επόμενους μήνες αίτημα για ακύρωση της δίκης, ωστόσο αυτό σπάνια γίνεται δεκτό σε ποινικές υποθέσεις. Οι δύο πλευρές είναι επίσης πιθανόν να καταθέσουν προσφυγές επιδιώκοντας να καθορίσουν τα στοιχεία και τα νομικά επιχειρήματα που θα επιτραπεί να παρουσιαστούν στη δίκη.

Πώς η υπόθεση αυτή επηρεάζει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ;

Από πρακτική άποψη, δεν την επηρεάζει. Τίποτε δεν εμποδίζει κατηγορουμένους να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία ή να αναλαμβάνουν αξιώματα, αν έχουν καταδικαστεί.

Ο πολιτικός αντίκτυπος είναι λιγότερο σαφής. Ο Τραμπ έχει επιδείξει μια μοναδική ικανότητα να ξεπερνάει σκάνδαλα που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τους περισσότερους πολιτικούς, και οι δύο προηγούμενες απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του δεν μείωσαν καθόλου το σημαντικό προβάδισμά του στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Αν κερδίσει το χρίσμα, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024 τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ το 2020, όμως έχει πολύ μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σε μια ενδεχόμενη μονομαχία του με τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Πότε θα γίνει η δίκη;

Αυτό δεν είναι σαφές, όμως το πιθανότερο είναι πως θα περάσουν πολλοί μήνες. Δικαστής θα ορίσει μια αρχική ημερομηνία για τη δίκη, αλλά αυτή συνήθως αναβάλλεται, καθώς οι δύο πλευρές αντιδικούν πάνω σε νομικά ζητήματα και εξετάζουν τα στοιχεία. Ο Τραμπ μπορεί επίσης να ασκήσει έφεση σε προδικαστικές αποφάσεις του δικαστή, κάτι που θα επιβράδυνε ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί διώκεται για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους – Τα επόμενα βήματα"

Εύβοια: Σκύλος δάγκωσε 90χρονη στον λαιμό και στο χέρι - Συνελήφθη ο γιος της

Εφιαλτικές ώρες έζησε χθες το πρωί μία ηλικιωμένη γυναίκα στα Ψαχνά Ευβοίας όταν ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από τον σκύλο του γιου της στον λαιμό και στο χέρι της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν το πρωί της Τρίτης (1/8) λίγο μετά τις 10.00 στην αυλή του σπιτιού που διαμένουν ο 68χρονος ιδιοκτήτης του σκύλου και η μητέρα του.

Όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο σκύλος φέρεται να διέφυγε της προσοχής του αφεντικού του και να επιτέθηκε στην 90χρονη τραυματίζοντάς την στον λαιμό και στο χέρι.

Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε από τον γιο της στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, ενώ ο 68χρονος συνελήφθη και σε βάρος του βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα καθώς, όπως προέκυψε, ο σκύλος ήταν ανεμβολίαστος και δεν είχε σημανθεί ηλεκτρονικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύβοια: Σκύλος δάγκωσε 90χρονη στον λαιμό και στο χέρι - Συνελήφθη ο γιος της"

Ακραίος καύσωνας τον Αύγουστο: Τι λένε οι μετεωρολόγοι μετά το δημοσίευμα – φωτιά του Bloomberg

Ακραίος καύσωνας ενδέχεται να πλήξει τη χώρα και τον Αύγουστο, προέβλεψε στο Bloomberg η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Στο δεύτερο μισό του μήνα, η θερμοκρασία θα είναι πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, με μια προοπτική να έχουμε ξανά καύσωνα και συγκεκριμένα τιμές κοντά στο μέγιστο όλων των εποχών, δείχνουν τα μοντέλα της Υπηρεσίας για τον Αύγουστο.

Οι Έλληνες μετεωρολόγοι, δεν συμμερίζονται την εν λόγω δυσμενή πρόβλεψη για ακραίο καύσωνα.

Γιαννόπουλος: Άλλα δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία

Σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος τόνισε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές για την εποχή. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο «καιρός θα είναι χαρά Θεού» το επόμενο διάστημα. 

Εκτιμά ότι η εβδομάδα θα κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται μια μικρή άνοδος του υδράργυρου.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε στην πρόγνωσή του μελετώντας τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας.

«Προφανώς, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ισχυρές καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως τα προγνωστικά στοιχεία δεν δίνουν κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε. 

Σχολιάζοντας το κείμενο του δημοσιεύματος που προκάλεσε την αντίδραση των Ελλήνων μετεωρολόγων, επισήμανε ότι ακόμα και μέσα στο κείμενο η επιστήμονας που μιλά αναφέρεται σε πιθανότητα για κύμα καύσωνα.

«Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, που το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα, ήταν υπερβολικοί. Και ίσως επηρεάσουν αποφάσεις τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας, κάτι που προφανώς είναι εκτός από άδικο, αφού είναι αβάσιμο επιστημονικά, και επιζήμιο για την οικονομία της χώρας», σημείωσε.

Κολυδάς: Δεν υπάρχει ισχυρό σήμα για καύσωνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», έγραψε στο Twitter.

Αρναούτογλου: Δεν χρειάζεται πανικός 

Το ζήτημα ενός ενδεχόμενου πλήγματος στον τουρισμό της χώρας ανέδειξε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου, υπογραμμίζοντας πως δεν χρειάζεται πανικός κι εξηγώντας γιατί τα στοιχεία του Bloomberg δεν επαρκούν γι’ ασφαλή συμπεράσματα. 

«Σύμφωνα με το Bloomberg έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;», αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή του και μεταξύ άλλων προσθέτει: 

«Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση: 

  • έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!
  • το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες! Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!», καταλήγει ο ίδιος. 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραίος καύσωνας τον Αύγουστο: Τι λένε οι μετεωρολόγοι μετά το δημοσίευμα – φωτιά του Bloomberg"

Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο βρετανικό κανάλι ITV και αναφέρθηκε σε όσους έχασαν τις διακοπές τους στη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών προαναγγέλοντας πως θα αποζημιωθούν.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV και την εκπομπή Good Morning Britain.

Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα ήταν το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ενώ διευκρίνισε πως οι τουρίστες που το επιθυμούν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Ρόδο του χρόνου την άνοιξη για να ευχαριστηθούν το νησί και τις ομορφιές του.

Τόσο στους υπόλοιπους προορισμούς, όσο και στη Ρόδο οι Βρετανοί είναι καλοδεχούμενοι και αυτό που αποδείχθηκε από την κρίση των ημερών στο νησί ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιου είδους φαινόμενα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην αντίδραση των κατοίκων, άλλα και στο 112, μια υπηρεσία που είναι άγνωστη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισήμανε ότι έγινε με μεγάλη ασφάλεια μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης περίπου 20.000 ανθρώπων από τη Ρόδο της οποίας μόνο το 15% επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές.

Αν θα ήθελε κάποιος να ανταποδώσει τη βοήθεια που δόθηκε στους Βρετανούς από τους Ροδίτες και σε ένδειξη γενναιοδωρίας, αν θέλει να κλείσει ένα πακέτο διακοπών της τελευταίας στιγμής θα ήταν καλό να ψάξει για πακέτα στη Ρόδο, και όσοι έχουν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί να μην έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πάντα είχαμε πυρκαγιές, και στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, η έντασή τους έχει γίνει μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής εξήγησε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα έχει ως απόλυτη προτεραιότητα και την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο, υπογράμμισε.

Για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι η ελληνική προσέγγιση είναι σκληρή αλλά δίκαιη, έχει επιτύχει μείωση των ροών προς τα νησιά. Η Ελλάδα θέλει νόμιμες οδούς για την έλευση μεταναστών, με τους δικούς της όρους όμως, όχι με τους όρους των διακινητών, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Aναλυτική η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δίκτυο ITV και στους δημοσιογράφους Ed Balls και Kate Garraway*


*Kate Garraway:* Έχουμε τώρα μαζί μας, από την Αθήνα, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρά μας να σας υποδεχόμαστε σήμερα το πρωί. Καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν τη χώρα σας, την τουριστική βιομηχανία και όλους όσους επηρεάζονται από αυτό. Πείτε μας τι νεότερο υπάρχει. Υπάρχει υποχώρηση του φαινομένου;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε στην εκπομπή σας, επιτρέψτε μου να θέσω κάποια πράγματα στο σωστό πλαίσιο. Όπως γνωρίζετε, πάντοτε εκδηλώνονταν πυρκαγιές στη Μεσόγειο, εδώ και χιλιετίες. Αυτό που άλλαξε τα προηγούμενα χρόνια, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, είναι η έντασή τους. Πράγματι, είχαμε μία καταστροφική φωτιά στη Ρόδο, όμως επηρέασε λιγότερο από το 15% του νησιού, το 15%. Το νησί έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Δεν υπάρχουν ενεργές εστίες αυτή τη στιγμή και η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες 15 ημέρες είναι σχετικά καλή.

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι στη Ρόδο δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Καταφέραμε να απομακρύνουμε 20.000 ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια. Κατανοούμε ότι επισκέπτες υπέστησαν ταλαιπωρία, όμως μπορώ με χαρά να σας πω ότι η Ρόδος είναι πιο φιλόξενη παρά ποτέ. Το νησί έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Και για όλους όσοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους εξαιτίας των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την προσεχή άνοιξη και το προσεχές φθινόπωρο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο νησί και θα απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του.

*Ed Balls:* Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε ότι σχεδόν κάθε Βρετανός τουρίστας που μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, παρά την ταλαιπωρία που υπέστη λόγω των πυρκαγιών, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες, οι ελληνικές αρχές, τους υποστήριξαν, τους βοήθησαν, τους στάθηκαν για να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Πιστεύω αυτό δείχνει τον σεβασμό που έχουν οι Βρετανοί τουρίστες για τους Έλληνες, αλλά και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο κλάδος για την χώρα σας.

Πείτε μας, παρακαλώ, μιλώντας για σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες, εάν κάποιος σκέφτεται ή σχεδιάζει να έρθει διακοπές στην Ελλάδα, ή αν έχει κάνει κρατήσεις, θα πρέπει οι Βρετανοί τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ασφαλώς θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Όπως σας είπα, Ed, πάντα είχαμε φωτιές, δεν πρόκειται για ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αυτό που μπορώ να σας πω, και φάνηκε στη Ρόδο, είναι ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους περιστατικά. Στην Ελλάδα έχουμε, εδώ και τρία χρόνια, κάτι που δεν διαθέτετε ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο: τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112», που σημαίνει ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να στείλουμε έκτακτες ειδοποιήσεις σε όλους όσοι επηρεάζονται από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Ορθώς επισημάνατε ότι οι Ροδίτες είναι εξαιρετικά υποστηρικτικοί, άνοιξαν τα σπίτια τους. Πιστεύω λοιπόν ότι, ως μία πράξη γενναιοδωρίας αλλά και ανταπόδοσης, όχι μόνον όλοι οι τουρίστες που έχουν κλείσει διακοπές στη Ρόδο -και θα πρέπει να πάνε- αλλά και όσοι εξετάζουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γιατί να μην επιλέξουν τη Ρόδο; Καταλαβαίνω ότι οι καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ακριβώς υπέροχες τον τελευταίο μήνα. Άρα, εάν ψάχνετε να κάνετε κάποια κράτηση την τελευταία στιγμή, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές προσφορές για την Ρόδο ή για οποιονδήποτε άλλον προορισμό στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, προφανώς. Και, όπως σας είπα, ακόμα και στη Ρόδο λιγότερο από το 15% του νησιού επηρεάστηκε. Επομένως, καθώς οι φωτιές ήταν σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ρόδο, το υπόλοιπο νησί λειτουργούσε κανονικότατα.

*Kate Garraway:* Ας ελπίσουμε ότι ταξιδιώτες θα το κάνουν αυτό, διότι είναι ένα υπέροχο μέρος να επισκεφτεί κανείς. Αναφέρατε ότι, φυσικά, δεν είναι σπάνιο να εκδηλώνονται σοβαρές πυρκαγιές, όμως Υπουργοί σας έχουν αναφέρει ότι αυτό ήταν ακραίο και ότι εμπλέκεται η κλιματική αλλαγή. Βρίσκεστε στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής, με βάση αυτά που έχετε βιώσει ως χώρα.

Τι σκέφτεστε όταν άλλοι ηγέτες δεν φαίνεται να το εκλαμβάνουν σοβαρά αυτό; Ο Rishi Sunak έδωσε άδειες για περισσότερα διυλιστήρια και εργασίες που συνδέονται με το πετρέλαιο. Συνεπώς, μήπως αυτά σας κάνουν να σκέφτεστε «απλά δεν καταλαβαίνετε», όταν άλλες χώρες υιοθετούν μία διαφορετική προσέγγιση; Καθώς έχετε τα δικά σας ενεργειακά ζητήματα στην Ελλάδα, σωστά;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σωστά σημειώνετε ότι πρέπει να μιλάμε ενεργά για κάτι που είναι, θα έπρεπε να είναι, μία προφανής αλήθεια: η κλιματική αλλαγή είναι μαζί μας και μας επηρεάζει όλους με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο, το ίδιο μπορεί να ισχύει επίσης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη καλύπτουμε σχεδόν το 50% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80% έως το 2030. Αντιμετωπίζουμε τόσο το σκέλος της προσαρμογής όσο και το κομμάτι του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής με μεγάλη σοβαρότητα.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτή είναι μία επιλογή που δεν είναι σωστή μόνο από πλευράς αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όλοι είδαμε τι συνέβη με την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι ένας φθηνότερος τρόπος να παράγουμε ενέργεια και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τον ήλιο και τον άνεμο.

Άρα, δεν μιλάμε μόνο για μία επιλογή που είναι αρμόζουσα για το περιβάλλον. Πιστεύω ότι είναι επίσης μία σοφή γεωπολιτική επιλογή και σίγουρα κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση ως χώρα.

*Ed Balls:* Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, είστε πολιτικός και οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν εκλογές. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες επικρατήσατε σε εκλογές. Υπήρξαν άνθρωποι που σας έλεγαν, τους μήνες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, ότι θα έπρεπε να επιβραδύνετε όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ότι θα έπρεπε να μειώσετε το βάρος που ζητάτε να επωμιστούν οι πολίτες, επειδή αυτό είναι καλύτερο πολιτικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Πράγματι, κερδίσαμε μια εντυπωσιακή νίκη πριν από λίγες εβδομάδες. Έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία και μια πολύ σαφή εντολή να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσουμε σχετίζονται προφανώς με το κλίμα. Το καλό είναι ότι διαθέτουμε σημαντική χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε πιο ομαλή τη μετάβαση για τα νοικοκυριά.

Μπορώ όμως να σας πω ότι τα νοικοκυριά επλήγησαν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και έπρεπε να παρέμβουμε και να δαπανησουμε ένα σημαντικό ποσό για να διασφαλίσουμε ότι τα κόστη αυτά θα απορροφηθούν από το κράτος. Και βέβαια, για τις περιοχές της Ελλάδας οι οποίες, για παράδειγμα, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον λιγνίτη, έχουμε ένα ειδικό σχέδιο για να τις βοηθήσουμε να μεταβούν σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επομένως, λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτές τις ανησυχίες των πολιτών. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, όπως σας είπα, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα είναι πιο οικονομική και για τα νοικοκυριά. Κοιτάξετε σε μερικά από τα ελληνικά νησιά, που έχουν γίνει «πράσινα», ειδικά για τα μικρότερα νησιά, είναι πολύ πιο εύκολο να το καταφέρουμε. Στην αρχή είχαμε αντίσταση από τους ντόπιους αλλά μόλις δουν ότι στην πραγματικότητα πληρώνουν πολύ λιγότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα, γίνονται πολύ πιο υποστηρικτικοί.

Άρα, ναι, αναγνωρίζω απόλυτα ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες, αλλά αυτές οι πολιτικές είναι πολύ λογικές από οικονομικής άποψης. Δεν είναι κατάλληλες μόνο από την άποψη ότι μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

*Kate Garraway:* Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, του προσφυγικού. Τι πιστεύετε -μιας και έχετε υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή γραμμή πρόσφατα- ότι θα μπορούσατε να διδάξετε στον Rishi Sunak; Τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό που μπορώ να σου πω, Kate, είναι ότι κάθε κατάσταση είναι διαφορετική. Έχουμε υιοθετήσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τις ροές μεταναστών που φτάνουν στα νησιά μας, κατά περισσότερο από 80%. Ταυτόχρονα, έχουμε διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί πραγματικά στο να διασφαλίσουμε ότι θα τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών, εκείνων που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους προσφέροντάς τους κάτι που «πουλούν» ως ασφαλές, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε τραγωδία.

Είμαι, λοιπόν, μεγάλος υποστηρικτής της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης, με τις χώρες προέλευσης και της έμφασης στην εξάλειψη των διακινητών, οι οποίοι θησαυρίζουν επωφελούμενοι από τον πόνο απεγνωσμένων ανθρώπων. Έχω παράλληλα πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από εργάτες γης στον αγροτικό κλάδο. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα νόμιμες οδούς για να έρθουν και να το πράξουν.

Θέλουμε όμως να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους. Δεν θέλουμε οι διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική. Και φυσικά, αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Καθιστά αναγκαίο να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους, με τις χώρες της νότιας Μεσογείου από όπου συνήθως αποπλέουν οι βάρκες.

*Ed Balls:* Κύριε Πρωθυπουργέ, η συμβουλή σας είναι ευπρόσδεκτη. Η συμβουλή σας προς τους Βρετανούς, «ελάτε στην Ελλάδα», είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα ακολουθήσουν τη συμβουλή σας. Και ανυπομονούμε να σας έχουμε ξανά στο στούντιο εδώ, όταν θα βρεθείτε ξανά στο Λονδίνο.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω: η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής και όλα λειτουργούν κανονικά. Και όσοι από εσάς ψάχνετε για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ελάτε στη Ρόδο.

*Ed Balls:* Ευχαριστούμε κ. Πρωθυπουργέ

*Kate Garraway:* Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη, υποστηριξατε την τουριστική σας βιομηχανία σήμερα το πρωί. Πραγματικά εκτιμούμε τον χρόνο σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

*Kate Garraway:* Παρακαλούμε. Θα υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που θα ψάχνουν για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής όταν ακούσουν από τον Des για τον καιρό μας εδώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς"

Φάρμακο για τον καρκίνο εξουδετέρωσε όλους τους συμπαγείς όγκους – Ελπιδοφόρα έρευνα

Επιστήμονες αναπτύσσουν χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Η νέα έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου έγινε από επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ.

Η χημειοθεραπεία που εφαρμόστηκε σε ζώα έδειξε ότι το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου όχι μόνο εξουδετέρωσε όλους τους όγκους στους οποίους εφαρμόστηκε αλλά άφησε και ανέπαφα τα υγιή κύτταρα!

Οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell Chemical Biology» εξηγούν πώς πήραν μια πρωτεΐνη, το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA) , που κάποτε θεωρούνταν πολύ δύσκολη για στοχευμένη θεραπεία, και ανέπτυξαν σε προκλινική έρευνα μια στοχευμένη χημειοθεραπεία που φαίνεται να εξοντώνει όλους τους συμπαγείς όγκους.

Ο ρόλος της πρωτεΐνης αυτής είναι να βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται. Το νέο επίτευγμα θεωρείται σημαντικό διότι έως πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν πως δεν υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί η εν λόγω πρωτεΐνη.

Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν διέκοψε τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη θεραπεία που σταματά τον καρκίνο να λειτουργεί σε ζώα και σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπους.

Το νέο φάρμακο δοκιμάστηκε στο εργαστήριο σε 70 διαφορετικά είδη καρκινικών κυττάρων και ήταν αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν κύτταρα από καρκίνους:

  • Του μαστού
  • Του προστάτη
  • Του εγκεφάλου
  • Των ωοθηκών
  • Του τραχήλου της μήτρας
  • Του δέρματος
  • Του πνεύμονα

Είναι η πρώτη φορά που ένα σκεύασμα δείχνει να είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των μορφών καρκίνου, τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Linda Malkas, καθηγήτρια Μοριακής Ογκολογίας στο City of Hope, τα ευρήματα από τη δράση του ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Το φάρμακο φάνηκε να καταστέλλει τους καρκινικούς όγκους τόσο όταν χορηγήθηκε μόνο του, όσο και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Ήταν επίσης αποτελεσματικό και σε ζωικά μοντέλα στα οποία χορηγήθηκε. Επιπλέον δεν οδήγησε σε τοξικές αντιδράσεις. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως όταν εκτέθηκαν σε αυτό υγιή ανθρώπινα κύτταρα, δεν φάνηκε να επηρεάζει την δική τους αναπαραγωγική ικανότητα.

Οι ερευνητές από το City of Hope ανακοίνωσαν πως ήδη έχει αρχίσει η Φάση 1 των κλινικών δοκιμών, δηλαδή η δοκιμή του φαρμάκου σε μικρό αριθμό ασθενών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάρμακο για τον καρκίνο εξουδετέρωσε όλους τους συμπαγείς όγκους – Ελπιδοφόρα έρευνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news