facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ – η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Στο άρθρο 122 που αφορά στον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας), η ΝΔ ψήφισε υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ ψήφισε «κατά», το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών», το ΜέΡΑ25 ψήφισε «κατά».

Η τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ"

Ν. Ανδρουλάκης: Είναι απαράδεκτο να οδηγείται το ΝΑΤΟ από τους εκβιασμούς Ερντογάν

Τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγοντας το θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο.

«Ειρωνεία της ιστορίας να καταλήγεις για να αποφύγεις έναν αναθεωρητή, παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να υπογράφεις μια συμφωνία με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Εκεί οδήγησαν ο κ. Στόλτενμπεργκ και οι μεγάλες δυνάμεις, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν και αντί να κλείνει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία , να την ανοίγει διάπλατα. Κανείς δεν θα παίζει με τα δικαιώματα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στηλιτεύοντας τον ρόλο του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Οι παραινέσεις «βρείτε τα» του κ. Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη χώρα μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με μια χώρα διεθνή ταραξία που ανάβει συνεχώς φωτιές σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης; Δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο. Για μας παραμένει προτεραιότητα το εμπάργκο όπλων, είναι το μόνο ισχυρό μήνυμα απέναντι σε έναν αναθεωρητή ηγέτη. Και από την άλλη τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Τσίπρα που το 2019 πανηγύριζε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και σήμερα όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζει αχρείαστη την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, που απειλεί και τις δύο χώρες».

Αναφερόμενος στο κλίμα εκλογολογίας που καλλιεργείται από μέρους των στελεχών της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός διερρήγνυε τα ιμάτια του. «Μη με ρωτάτε πια» έλεγε, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Πώς να χαρακτηρίσεις όμως συνεπή δύναμη την κυβέρνηση, όταν όλο το υπουργικό συμβούλιο διαρρέει στους δημοσιογράφους για εκλογές το φθινόπωρο; Δεν είναι μία δύναμη συνέπειας, είναι μία δύναμη οπορτουνισμού που φοβάται το χειμώνα και βιάζεται να κάνει εκλογές το φθινόπωρο για να μη βιώσει ο ελληνικός λαός τα επίχειρα των πολιτικών της επιλογών».

«Η ακρίβεια κάνει αφόρητη την καθημερινότητα του λαού. Φέτος εκατομμύρια Έλληνες θα νιώθουν ξένοι στον τόπο τους. Θα δυσκολεύονται ακόμη και να κάνουν διακοπές» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης με φόντο το κύμα ακρίβειας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε βαθιά νεοφιλελεύθερες τις επιλογές της κυβέρνησης επισκοπώντας τις αβελτηρίες της στα πεδία της κοινωνικής κατοικίας και των παροχών υγείας, τομείς για την αναβάθμιση των οποίων δεν αξιοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης όπως αντίθετα έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε, δε, ότι «για να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας πρέπει να μειώνουμε το φόρο στη μισθωτή εργασία και όχι στα μερίσματα, καθώς έτσι στηρίζουμε τον εργαζόμενο».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας με καλύπτοντας μέρος του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών , με επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης και χρηματοδότηση αγροτών – γεωργικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Σε στρατηγικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ένα εθνικό παραγωγικό μοντέλο ο κ. Ανδρουλάκης πρόταξε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φέτα κλπ μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας. Την παροχή κινήτρων για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή, την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης. Τη στήριξη νέας σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των βοσκοτόπων. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ .Έργα υποδομής. Σύνδεση και συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών. Αναδιάταξη των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάπτυξης .

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Ανδρουλάκης: Είναι απαράδεκτο να οδηγείται το ΝΑΤΟ από τους εκβιασμούς Ερντογάν"

Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει αν παραταχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν «εντάσεις» στη σχέση της Μόσχας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Μια σχέση που είναι ήδη τεταμένη μετά την απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Interfax και Ria.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες, καταγγέλλοντας τις “ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες” του ΝΑΤΟ, το οποίο επιδιώκει «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του», όπως είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το Interfax, είπε ότι οι στόχοι αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, δεν έχουν αλλάξει, όμως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τακτικές». Ο απώτατος στόχος, συνέχισε, είναι «να απελευθερωθεί» το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ενώ επανέλαβε, σχολιάζοντας το πυραυλικό πλήγμα σε ένα ουκρανικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ότι η Ρωσία δεν χτυπάει πολιτικούς στόχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει αν παραταχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία"

Μύκονος: Ζήτησαν από Αμερικανούς τουρίστες 500 ευρώ για τραπέζι με θέα το… ηλιοβασίλεμα

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά αισχροκέρδειας στη Μύκονο, με ένα νέο επεισόδιο να διαδραματίζεται σε καφέ-μπαρ στη Μικρή Βενετία, όπου οι υπεύθυνοι ήθελαν να χρεώσουν δύο ζευγάρια Αμερικανών τουριστών 500 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση για να καθίσουν σε τραπέζι με θέα το ηλιοβασίλεμα.

Το θέμα έφερε στο φως με ανάρτησή του στο Facebook ο κάτοικος του νησιού, Δημήτρης Κουτσούκος.

Το θέμα έφερε στο φως με ανάρτησή του στο Facebook ο κάτοικος του νησιού, Δημήτρης Κουτσούκος. Όπως αναφέρει: «Έχουν έρθει στη Μύκονο δύο ζευγάρια φίλοι μου από το San Francisco. που δεν είναι καθόλου φτωχοί ουτε και κορόϊδα. Χθες ήθελαν να πάνε κάπου να πιούν ένα ποτό και να δούν το ηλιοβασίλεμα. Κάθισαν σε ένα από τα μπαρ, λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα.

Πήγε το γκαρσόν για την παραγγελία και τους είπε ότι είναι 500 ευρω ελάχιστη κατανάλωση για το τραπέζι. Σηκώθηκαν και έφυγαν. Σήμερα ρώτησα κάποιον που γνωρίζει και μου είπε ότι δεν έχουν όλα τα μαγαζιά εκει ελάχιστη κατανάλωση ποτού... Δηλαδή θέλουμε μόνο πολυ πλούσιους τουρίστες στη Μύκονο; Έχουμε ξεφύγει πολύ σε αυτό το νησί. Θα τους φέρω στο σπίτι μου σήμερα όμορφο τζάμπα ηλιοβασίλεμα με καλό μεζέ και ούζο».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μύκονος: Ζήτησαν από Αμερικανούς τουρίστες 500 ευρώ για τραπέζι με θέα το… ηλιοβασίλεμα"

Power Pass: Διευκρινίσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δυσλειτουργίες

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με την πλατφόρμα Power Pass.

Σχετικά με την πλατφόρμα για την οικονομική ενίσχυση οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος – Power Pass η οποία σε κάποιες περιπτώσεις εμφάνισε δυσλειτουργίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρινίζει ότι «πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση για το Power Pass και ακολούθως τη φορολογική τους δήλωση, χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου τη δήλωση του Power Pass μόνο στις περιπτώσεις που άλλαξαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στη φορολογική δήλωση και έκαναν εκ νέου ταυτοποίηση στο Power Pass».

Όπως τονίζεται στις οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο προς τους πολίτες, η αλλαγή διεύθυνσης πρέπει να προηγηθεί της αίτησης για την οικονομική ενίσχυση και πραγματοποιείται στην ιστοσελίδα: https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia

Το μήνυμα που εμφανίζεται σε όσους έκαναν σωρευτικά τις παραπάνω ενέργειες είναι «τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησής σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί Υποβολή Αίτησης παρακάτω».

Υπενθυμίζονται οι οδηγίες για την υποβολή της αίτηση για το Power Pass στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr είναι οι εξής:

1.Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2.Ο πολίτης καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τον ίδιο ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του.

Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά ο δικαιούχος μπορεί: A. είτε να τα επιβεβαιώσει, B. είτε να τα τροποποιήσει μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» (https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia).

Συγκεκριμένα, ο πολίτης μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσει την αίτησή του.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο ο πολίτης επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση.

Πατώντας «Υποβολή», ο πολίτης ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Διευκρινίσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δυσλειτουργίες"

Γιώργος Τράγκας: Προσφυγή κατά της δήμευσης της περιουσίας του καταθέτει η Μαρία Καρρά

Αύριο 30 Ιουνίου το πρωί κατατίθεται η προσφυγή της χήρας του Γιώργου Τράγκα, Μαρίας Καρρά, κατά της διάταξης της αρχής για την δέσμευση της περιουσίας της, αποκάλυψε ο δικηγόρος της Θεόδωρος Μαντάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Μαντάς, η κ. Καρρά αιτείται την ακύρωση της διάταξης και της δέσμευσης της περιουσίας της. Σχετικά με το ότι η χήρα του Γιώργου Τράγκα ερευνάται για τέσσερα κακουργήματα, ο κ. Μαντάς τόνισε, ότι τα συγκεκριμένα αδικήματα στην διάταξη «απλώς αναφέρονται ως διατάξεις του ποινικού κώδικα που έχουν παραβιαστεί, χωρίς όμως να προσδιορίζονται με σαφήνεια». Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η Μαρία Καρρά αρνείται ότι ενέχεται σε τέλεση αδικημάτων και υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση και συμμετοχή στα αδικήματα που αναφέρονται.

Σχετικά με το ποσό στο οποίο φέρεται να ανέρχεται η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, ο κ. Μαντάς είπε ότι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ έχει προσδιοριστεί μόνο δημοσιογραφικά και όπως είπε «εμείς απαντάμε, ότι η ίδια η Αρχή για το ξέπλυμα προσδιορίζει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων στο ύψος των 23 εκατομμυρίων ευρώ».

Στην ερώτηση για το αν ο Γιώργος Τράγκας ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, ο κ. Μαντάς ξεκαθάρισε, ότι ο ίδιος έχει αναλάβει αποκλειστικά και μόνο την εκπροσώπηση της Μαρίας Καρρά, η οποία είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, ενώ τόνισε, ότι η εντολέας του είναι στην διάθεση των Αρχών για οτιδήποτε χρειαστεί.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιώργος Τράγκας: Προσφυγή κατά της δήμευσης της περιουσίας του καταθέτει η Μαρία Καρρά"

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ερντογάν να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο

Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους που κράτησε 1 ώρα και 10 λεπτά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».
Οι δηλώσεις των δύο ηγετών παρουσία δημοσιογράφων

Στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την «εξαιρετική δουλειά» που έκανε για τη βοήθεια στην Ουκρανία όσο και για τη στάση του, τελικά, για τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν απάντησε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Και σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα και ικανοποίηση.

»Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ότι ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της συμμαχίας.

»Οι εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μια λύση και να φτιάξουμε διπλωματικές διεργασίες. Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ερντογάν να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο"

Η Βουλγαρία αίρει το βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Η βουλγαρική κυβέρνηση επικύρωσε σήμερα, μερικές ημέρες μετά μια ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, την άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Οι βουλευτές τάχθηκαν την Παρασκευή υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη του Ιουνίου και ενεργεί ως διαμεσολαβητής στο θέμα αυτό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τότε “ικανοποίηση” για την ψηφοφορία, μιλώντας για μια “σημαντική πρόοδο” παρότι υπάρχει “ακόμη δουλειά” που πρέπει να γίνει.

Ένα διμερές πρωτόκολλο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Από το 2020, η βουλγαρική θέση εμπόδιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων όχι μόνο με τα Σκόπια, αλλά και με τα Τίρανα, τις δύο υποψηφιότητες που συνδέονται με την ΕΕ.

Στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων έχει αυξηθεί, και το θέμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος της περιοχής τίθεται κατά τρόπο πιο πιεστικό.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που βρίσκεται επί τάπητος, τα Σκόπια πρέπει κυρίως να δεσμευτούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους για να περιλάβουν τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και να “εφαρμόσουν” μια συνθήκη φιλίας του 2017 με στόχο την εξάλειψη της ρητορικής μίσους.

Η Βόρεια Μακεδονία καλείται επίσης να αναθεωρήσει τα σχολικά της προγράμματα και να ανοίξει τα αρχεία της κομμουνιστικής αστυνομίας που πρέπει να δείχνουν την κακομεταχείριση που επιφυλασσόταν στους Βούλγαρους σε αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Το θέμα της γλώσσας, που η Σόφια θεωρεί ως μια βουλγαρική διάλεκτο, είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή η πρόταση συμβιβασμού “υπό την υφιστάμενη μορφή της” ήταν “απαράδεκτη”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλγαρία αίρει το βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ"

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F-35

Υπεγράφη την Τετάρτη και αναμένεται να σταλεί άμεσα το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-35.

Συγκεκριμένα, το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για 20 «αόρατα» με χαρακτηριστικά Stealth αεροσκάφη F-35 τις επόμενες ώρες θα φτάσει στο γραφείο Αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής πρεσβείας.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαμορφώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό αίτημα και από τον Διευθυντή της, Ναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, θα παραδοθεί στους Αμερικανούς.

Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και αρκετό καιρό. Η υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο επισφραγίζεται η πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας να περάσει στην πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία στην Ελλάδα θα έρθουν στα τέλη του 2027- 2028.

Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσει και το αίτημα για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, που αποφασίστηκε την Τρίτη στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η ενέργεια είναι κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F-35"

ΗΠΑ: Πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή της σήμερα στην πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Σελέστ Ουαλάντερ, η βοηθός υπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, είπε ότι οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας θα ενίσχυαν την άμυνα του ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια», είπε.

«Αυτά τα σχέδια εξετάζονται. Και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν να ξεκινήσει η διμερής συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον δεν είχε εκφράσει ανοιχτά κάποια άποψη για την πώληση αυτή, πέραν του ότι όλες οι πωλήσεις όπλων θα πρέπει να περάσουν από την απαραίτητη νομική διαδικασία.

Τον Μάρτιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που αντιτάσσονταν στην πώληση, ανέφερε ότι οι «κατάλληλοι» αμυντικοί εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι η Ουάσιγκτον στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών F-16 με αντάλλαγμα την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν τίποτα στην Τουρκία και δεν τους ζητήθηκε τίποτα από την Τουρκία» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F-16. Το Κογκρέσο θα έχει πάντως τον τελευταίο λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία"

Δημοσκόπηση Marc: Όνειρο θερινής νυκτός οι διακοπές για πάνω από το 50% των πολιτών

Πάνω από το 50% των πολιτών δεν πρόκειται να πάει διακοπές φέτος σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Όπως αναδεικνύει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc το 51,6% δηλώνει πως δεν θα πάει διακοπές, το 22,3% πως θα πάει τις ίδιες μέρες με πέρσι, το 16,5% λιγότερες ημέρες με πέρσι και ένα 6,5% περισσότερες μέρες με πέρσι.

Στις ηλικιακές ομάδες οι 17-34 δηλώνουν συντριπτικά πως θα πάνε διακοπές ενώ όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες τα ποσοστά πέφτουν και στους 65 και άνω μόλις το 34,8% δηλώνει πως θα πάει.

Το 52,5% των ανδρών λέει πως δεν θα πάει διακοπές και το 50,6% των γυναικών θα πράξει το ίδιο.

Αντίθετα οι διαμένοντες στην Αττική λένε σε ποσοστό 61,4% πως θα κάνουν διακοπές ενώ το ποσοστό στην περιφέρεια είναι μόλις 36,3%.

Όσο για το που θα μείνουν το 34,1% λέει σε κάποιο εξοχικό ή στο χωριό, το 27,3% σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο και το 23,4% σε ξενοδοχείο. Σπίτι φίλων θα επιλέξει το 7% ενώ το 6,3% λέει πως θα πάει σε κάμπινγκ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Όνειρο θερινής νυκτός οι διακοπές για πάνω από το 50% των πολιτών"

ΑΑΔΕ: Έκδοση λογαριασμού κάθε μήνα – Πως θα φαίνονται πληρωμές και χρέη χωρίς επίσκεψη στην εφορία

Παρελθόν θα αποτελεί η επίσκεψη στην εφορία για απλές εργασίες ενός πολίτη, καθώς κάθε μήνα θα παίρνει στα χέρια τους τον Μηνιαίο Φορολογικό Λογαριασμό. Θα πρόκειται λίγο πολύ για έναν αναλυτικό λογαριασμό που αποστέλλουν οι τράπεζες για να ενημερώσουν για κάθε κίνηση του δικαιούχοι.

Με αυτή, ο φορολογούμενος μπορεί να έχει κάθε μήνα την πλήρη εικόνα των οφειλών και των επιστροφών του, για τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή:

• Τις πληρωμές που έκανε

• Τους συμψηφισμούς στους οποίους προχώρησε η ΑΑΔΕ και

• Τυχόν διαγραφές στις οφειλές του.

Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο 2022, απεικονίζονται μόνο οι οφειλές του φορολογούμενου για τις οποίες υπήρξε κίνηση στον εκάστοτε μήνα.

Η Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού αναρτάται κάθε 2η Δευτέρα του μήνα, στην επιλογή: “Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές”, της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr).

Οι μηνιαίες ενημερώσεις που εκδίδονται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή έχουν αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα ως προς το συνολικό ύψος ή την κατάσταση των οφειλών του φορολογούμενου στην ΑΑΔΕ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Έκδοση λογαριασμού κάθε μήνα – Πως θα φαίνονται πληρωμές και χρέη χωρίς επίσκεψη στην εφορία"

Τσίπρας: Η Τουρκία οικειοποιείται το Αιγαίο – Ανησυχία για τα ανταλλάγματα που πήρε στο ΝΑΤΟ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στον Άδωνι Γεωργιάδη για την εμπορική ονομασία «Turkaegean» τονίζοντας πως ο υπουργός Ανάπτυξης δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη «αν και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί».

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως προκύπτει κίνδυνος για τη δική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της χώρας.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρέχει ενημέρωση προς όλα τα κόμματα της Βουλής, αλλά δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω αυτό που έχω την αίσθηση αισθάνονται σήμερα οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρέθεσε δήλωση της βοηθού της Αμερικανίδας Υπουργού Άμυνας που «ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα ότι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, τονίζοντας μάλιστα ότι ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει απομονωμένος Ερντογάν και πως «αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν είναι ψέμα από αυτά που είχα πει στη Βουλή», αναφορικά με τα F-16.

Παράλληλα τόνισε πως είναι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, στο οποίο οι δύο χώρες “δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία”.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η Τουρκία χωρίς να συμμετέχει στις κυρώσεις απέναντι στην ενάντια στη Ρωσία αναβαθμίζει τη θέση της στα διεθνή δρώμενα. Το ίδιο είμαστε ανήσυχοι γιατί μέσα σ’ αυτό το κλίμα παράνομο διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην ευρωπαϊκή ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίο δηλαδή το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη, το Turkaegean», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τέλος είμαστε ανήσυχοι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε δείχνει να είναι καθόλου να ανησυχεί για όλα αυτά. Όχι μόνο δεν ανησυχεί αλλά δηλώνει ικανοποιημένη», σημείωσε.

Ακόμη επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Η παράταξη σας δεν ήταν που κόντεψε να γυρίσει τον κόσμο για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Τώρα που η Τουρκία οικειοποιείται όλο το Αιγαίο που είναι ο υπεύθυνος υπουργός για όλα αυτά; Ο κύριος Γεωργιάδης που δεν είχε την ετοιμότητα να βγήκε να πει mea culpa να παραιτηθεί έπρεπε κανονικά».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Η Τουρκία οικειοποιείται το Αιγαίο – Ανησυχία για τα ανταλλάγματα που πήρε στο ΝΑΤΟ"

Μάτι: Παραπέμπονται για πλημμέλημα 21 κατηγορούμενοι

Οριστικά για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπονται να δικαστούν 21 κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά ,που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, πάνω από 30 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι εφέτες ομονοώντας με τον Εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μεϊδάνη, που άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κρίνουν ότι για την τραγωδία πρέπει να λογοδοτήσουν για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος οι 21 κατηγορούμενοι απορρίπτοντας την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε, κατά τον επίμαχο χρόνο,στελέχη της Πυροσβεστικής με το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, που ζητούσαν οι Πρωτοδίκες.

Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών διατάσσεται η παραπομπή σε δίκη των 21 για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ανάμεσα σε εκείνους που οι Εφέτες "δείχνουν" εδώλιο είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου καθώς και πρώην Δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας , υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο 72χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Με το βούλευμα τους τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών επικαλούμενα τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας "χρεώνουν" τα τότε στελέχη των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών ανετοιμότητα, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου , καθυστερημένη κινητοποίηση όλων των δυνατοτήτων, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διάσωση πολιτών σε ανάγκη.

Η έφεση του κ. Μεϊδάνη που έφερε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών, αφορούσε το σκέλος του πρώτου βουλεύματος περί αναβάθμισης της κατηγορίας για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, για την οποία ο Εισαγγελέας θεώρησε ότι πάσχει από απόλυτη ακυρότητα. Διαφωνούσε επίσης ο Εισαγγελέας Εφετών και ως προς την απαλλαγή κατηγορουμένων από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και αντιδημάρχους εκφράζοντας τη θέση ότι για κάποιους εξ αυτών προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να δικαστούν.

Το δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά πως τρεις αστυνομικοί δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, κρίνοντας επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Παραπέμπονται για πλημμέλημα 21 κατηγορούμενοι"

Δεκάδες ασθενείς με CoViD στα "Επείγοντα" των νοσοκομείων - Υπερδιπλασμός εισαγωγών [πίνακας]

Μεγάλη είναι η αύξηση ασθενών με CoViD, οι οποίοι προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, πολλοί εκ των οποίων εισάγονται για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι υπεύθυνοι των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων υποχρεώνονται να κσταρτίσουν εκτάκτως επιχειρησιακά σχέδια λειτουργίας, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Δεσμεύουν, παράλληλα, συνεχώς κλίνες για νοσηλεία ασθενών με CoViD.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αυτό αυξάνει την πιθανότητα περικοπών στις άδειες και στα ρεπό του προσωπικού. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη άμμεσης ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό, με άρση αναστολών και προσλήψεις, καθώς φέτος το καλοκαίρι λειτουργούν με 10.000 λιγότερα άτομα σε σύγκριση με πέρυσι.

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία επεξεργάστηκε το iatronet.gr, φαίνεται πως το τελευταίο δεκαήμερο (18 έως 27 Ιουνίου) αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών κατά 67,8%%, σε σύγκριση με το προηγούμενο (8 έως 17 Ιουνίου). Αυτό σημαίνει πως τις τελευταίες 20 μέρες καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των εισαγωγών (+117%).

 Εισαγωγές ασθενών με CoViD τον Ιούνιο

 Δεκαήμερο Σύνολο εισαγωγών  Εισαγωγές ανά ημέρα  Αύξηση
 8 έως 17 Ιουνίου 1.036  115 +29,2%* 
18 έως 27 Ιουνίου  1.924 193  +67,8% 

* Σύγκριση με το δεκαήμερο 29 Μαΐου έως 7 Ιουνίου.

Νοσηλευτική κίνηση

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως στις χθεσινές εφημερίες έγιναν 34 εισαγωγές στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" (νοσηλεύονται συνολικά 100 ασθενείς) και 38 εισαγωγές στο "Αττικόν" (νοσηλεύονται 55 σε κλινικές και 11 στη ΜΕΘ).

Οι προσλεύσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου "Αττικόν" έφτασαν τις 150.

Στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας νοσηλεύονται 61 ασθενείς με CoViD και στο "Σωτηρία" 129 ασθενείς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους πολίτες να αυτοπροστατεύονται, τηρώντας τα μέτρα προστασίας ακόμη και τώρα που δεν είναι υποχρεωτικά.

Καλεί, δε, το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει τα νοσοκομεία με προσωπικό και να άρει τις αναστολές εργασίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ξεκούραση του προσωπικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκάδες ασθενείς με CoViD στα "Επείγοντα" των νοσοκομείων - Υπερδιπλασμός εισαγωγών [πίνακας]"

DW: Φθηνότερο το... Ντουμπάι από την Πάρο για τους Ελληνες!

«Ακριβή Ελλάδα: Για πολλούς ντόπιους οι διακοπές έχουν γίνει απλησίαστες» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση του δημοσιογραφικού δικτύου RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland), που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες. Το ρεπορτάζ αρχίζει με ένα παράδειγμα: «Με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ η οικογένεια της Ελένης και του Γιώργου Κοντογιώργη ανήκουν στον μέσο όρο στην Ελλάδα. Ο 30χρονος οικογενειάρχης είναι αστυνομικός, η 31χρονη σύζυγός του εργάζεται με μειωμένο ωράριο σε νηπιαγωγείο, στο οποίο πηγαίνουν και οι κόρες του ζευγαριού, τριών και πέντε ετών. Κανονικά ήθελαν να πάνε διακοπές τον Αύγουστο στην Πάρο για 14 μέρες, όπως έκαναν και τα προηγούμενα τρία χρόνια. ‘Αλλά τελικά το ακυρώσαμε', λέει η Ελένη. Το ξενοδοχείο τους έχει αυξήσει τις τιμές κατά 25% σε σχέση με πέρσι». Αντί για την Πάρο, «έκλεισαν παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι με 95 ευρώ το βράδυ. Για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων τα αεροπορικά εισιτήρια θα στοιχίσουν περίπου 2.000 ευρώ, αλλά όπως λέει ο Γιώργος Κοντογιώργης, ‘συνολικά οι διακοπές στα Εμιράτα θα μας έρθουν φθηνότερα από τις Κυκλάδες'».

Η ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνει ότι «σύμφωνα με ετκτιμήσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Mabrian, οι τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί φέτος κατά 110% σε σύγκριση με το έτος 2019, προ κρίσης. Για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων η αύξηση ανέρχεται στο 63%, για τριών αστέρων στο 19%. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 11,3%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών. Τα πάντα ακριβαίνουν, από το ξενοδοχείο μέχρι το φαγητό στην ταβέρνα και το ποτό στο μπιτς-μπαρ ή το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτά προστίθενται οι υψηλές τιμές της βενζίνης. Στα ελληνικά νησιά, σε πολλά πρατήρια, ένα λίτρο βενζίνης σούπερ στοιχίζει πάνω από 2,70 ευρώ».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Φθηνότερο το... Ντουμπάι από την Πάρο για τους Ελληνες! "

16.115 νέα κρούσματα, 3.023 επαναλοιμώξεις, 9+3 θάνατοι

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Τετάρτη 16.115 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό και ακόμη 9+3 θανάτους ασθενών με CoViD.

Ανακοίνωσαν, επίσης, 3.023 επαναλοιμώξεις, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 19.138.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 16.115    20.084        
Κρούσματα σε παιδιά 2.980 3.900
Σύνολο κρουσμάτων 3.661.004   3.644.889     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 3.023  3.664  
Νέοι θάνατοι 9+3*  16  
Σύνολο θανάτων 30.218      30.206    
Διασωληνωμένοι 95  95  
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 41   41
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 1 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  260  231
Σύνολο τεστ PCR 11.631.641 11.616.607   
Σύνολο rapid tests  73.613.604 73.482.220  
Τεστ ημέρας 146.418  180.545      
Θετικότητα τεστ 6,34%     11,12%      

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 9.848 στην Αττική (12.606 χθες).
  • 1.385 στη Θεσσαλονίκη (1.640 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.127 από την Ανατολική Αττική (1.410 χθες).
  • 1.724 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (2.273 χθες).
  • 322 από τη Δυτική Αττική (398 χθες).
  • 1.297 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.506 χθες).
  • 2.758 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (3.669 χθες).
  • 1.337 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.698 χθες).
  • 1.168 από τον Πειραιά (1.500 χθες).
  • 115 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (152 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 246 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 12 στην ΠΕ Άνδρου
  • 170 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 114 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 54 στην ΠΕ Άρτας.
  • 493 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 126 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 20 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 70 στην ΠΕ Δράμας.
  • 127 στην ΠΕ Έβρου.
  • 283 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 94 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 145 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 82 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 834 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 9 στην ΠΕ Θάσου.
  • 34 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 78 στην ΠΕ Θήρας.
  • 6 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 8 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 152 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 135 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 31 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 123 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 13 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 11 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 344 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 61 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 33 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 51 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 181 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 107 στην ΠΕ Κω.
  • 72 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 357 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 193 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 75 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 21 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 23 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 153 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 196 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 29 στην ΠΕ Μήλου.
  • 70 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 53 στην ΠΕ Νάξου.
  • 60 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 62 στην ΠΕ Πάρου.
  • 44 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 101 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 41 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 157 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 53 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 263 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 29 στην ΠΕ Σάμου.
  • 109 στην ΠΕ Σερρών.
  • 20 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 63 στην ΠΕ Σύρου.
  • 16 στην ΠΕ Τήνου.
  • 75 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 125 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 25 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 25 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 84 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 420 στην ΠΕ Χανίων.
  • 61 στην ΠΕ Χίου.

 568 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (756 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "16.115 νέα κρούσματα, 3.023 επαναλοιμώξεις, 9+3 θάνατοι "

Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ

Κατά την τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα, τόνισε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου και ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη"

Τουρκία: Η Άγκυρα ζητά την έκδοση 33 προσώπων από Σουηδία και Φινλανδία

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Σουηδία και την Φινλανδία την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και το Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές», ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Το αίτημα διατυπώνεται την επομένη της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στις τρεις χώρες που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσουμε από την Φινλανδία την έκδοση έξι μελών του PKK και έξι μελών του Fetö. Και από την Σουηδία την έκδοση δέκα μελών του Fetö και ένδεκα μελών του PKK», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Fetö είναι το ακρωνύμιο του κινήματος που ιδρύθηκε από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που υπήρξε μέντορας του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμένει στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν δηλώνει ότι τον θεωρεί, μεταξύ πολλών άλλων, υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Η Άγκυρα ζητά την έκδοση 33 προσώπων από Σουηδία και Φινλανδία"

ΕΔΕ για το Turkaegean ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά το σάλο

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά την κίνηση της Τουρκίας να κατοχυρώσει στην Ε.Ε. το εμπορικό σήμα Turkaegean. Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Τουρισμού, έχει τονιστεί πως θα υπάρξει αντίδραση αλλά ευθύνες θα αναζητηθούν και στο εσωτερικό. Ήδη, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. 

Η ΕΔΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης θα διερευνήσει πιθανές πειθαρχικές ευθύνες και παραπτώματα υπαλλήλων σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος Τurkaegean από την Τουρκία. 

Η έρευνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, γίνεται γιατί δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση για την υπόθεση ούτε προς την αρμόδια υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία από τους αρμόδιους για να υπάρξει πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση ώστε να “μπλοκαριστεί” η κίνηση της Τουρκίας. 
 
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και  τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΕ για το Turkaegean ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά το σάλο"

Ύποπτη και για τους θανάτους Μαλένας-Ίριδας, η Πισπιρίγκου

Εξηγήσεις για τη δολοφονία των δύο μικρότερων παιδιών της καλείται να δώσει η 34χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κρατείται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας με θύμα την πρωτότοκη κόρη της Τζωρτζίνα.

Οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόσ
τολος Ανδρέου,
οι οποίοι είχαν δώσει την παραγγελία στην ασφάλεια για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα αίτια θανάτου των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, της τρίχρονης Μαλένας και της μόλις έξι μηνών Ίριδας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μοναδική ύποπτη για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών είναι η μητέρα τους.

Την ίδια ώρα που η 34χρονη καθίσταται ύποπτη για τους δύο θανάτους, έκλεισε η δικαστική έρευνα που διενήργησε η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για την υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Έτσι, η δικογραφία για την ανθρωποκτονία του 9χρονου κοριτσιού θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για να διατυπώσει την πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη της κατηγορούμενης σε δίκη.

Οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας διαβίβασαν παραγγελία προς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, προκειμένου οι αστυνομικοί να λάβουν κατάθεση ανωμοτί από την ήδη προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου, με την ιδιότητα της ύποπτης τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένεται -ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας- να μεταβούν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται η 34χρονη, προκειμένου να την ενημερώσουν και να της δώσουν προθεσμία, ώστε η ίδια και οι συνήγοροί της να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις.

Ο φάκελος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τις υποθέσεις των δύο παιδιών, εκτός από την ιατροδικαστική έκθεση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αιτία θανάτου των παιδιών ήταν η ασφυξία, περιλαμβάνει τουλάχιστον πενήντα καταθέσεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και προσώπων από το συγγενικό περιβάλλον της Ρούλας Πισπιρίγκου, στοιχεία που αξιολογήθηκαν από τους δύο εισαγγελείς.

Οι ιατροδικαστές φέρονται να αξιοποίησαν οποιοδήποτε εύρημα είχαν στη διάθεσή τους, όπως ιστολογικές εξετάσεις, φωτογραφίες κ.λπ. και κατόπιν, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, φαίνεται να απέκλεισαν μία σειρά αιτιών θανάτου. Σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας να ήταν η ηπατική ανεπάρκεια. Για την Ίριδα φαίνεται να υπήρχαν περισσότερα ευρήματα, που διευκόλυναν το έργο των δύο ιατροδικαστών.

Αφού δώσει εξηγήσεις η Ρούλα Πισπιρίγκου, η δικογραφία θα επιστρέψει στους εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της. Σε αυτή την περίπτωση, η 34χρονη θα είναι κατηγορούμενη για τις ανθρωποκτονίες και των τριών παιδιών της, με τη δικογραφία για τη Μαλένα και την Ίριδα ανοικτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ύποπτη και για τους θανάτους Μαλένας-Ίριδας, η Πισπιρίγκου"

Δίκη Λιγνάδη: Την ενοχή του για τρεις βιασμούς πρότεινε ο εισαγγελέας

Να καταδικαστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνος Κούντριας.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του Δημήτρη Λιγνάδη για την τέταρτη υπόθεση, για την οποία ο μηνυτής δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο.

Στην αγόρευση του στο δικαστήριο σήμερα (29.06.2022) ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στις καταγγελίες σε βάρος του ηθοποιού και σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και τα όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία αναλύοντας ένα προς ένα τα περιστατικά.

Μάλιστα δικαιολόγησε πλήρως το γεγονός ότι υπήρξαν αλλαγές από τους καταγγέλλοντες στις ημερομηνίες των βιασμών. 

«Το επίμαχο βράδυ δεν είχε προυπάρξει συζήτηση με σεξουαλικό περιεχόμενο. Με βάση όσα έχουν εκτεθεί από την κατάθεση του Αλί, “ήταν ένας εφιάλτης που δεν ήθελε να σκεφτεί”, “δεν ήθελε να θυμάται τα περιστατικά”. Είναι απολύτως λογικό να μη προσδιορίστηκε ορθά ο χρόνος του βιασμού καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πράξη. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος παραγραφής που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας δίνοντας τη δυνατότητα στους εγκαλούντες να απευθύνουν στις αρχές 15 χρόνια μετά, ενώ πλέον για τους ανήλικους ο χρόνος παραγραφής ξεκινά 1-3 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Ο νόμος αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός ενηλίκου να προβεί σε καταγγελία ενός τόσο βάναυσου αδικήματος σε βάρος του» τόνισε ο εισαγγελέας σχετικά με την περίπτωση του πρώτου μηνυτή και επισήμανε πως δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα σχετικά με το που εργάζεται, αλλά δεν φέρει και κάποια βαρύτητα σε σχέση με το αδίκημα.

Όσον αφορά και την περίπτωση του δεύτερου μηνυτή, ο οποίος μετά την καταγγελλόμενη σεξουαλική κακοποίηση του διέμεινε για κάποιο διάστημα στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη, ο εισαγγελέας τόνισε πως αυτό συνέβη επειδή «ήταν ανήλικος και ένιωθε πως ο κατηγορούμενος ήταν το μόνο πρόσωπο που τον αποδεχόταν».

Σχετικά με το γεγονός ότι ο καταγγέλλοντας άλλαξε τις ημερομηνίες της εκδρομής στην Επίδαυρο, όπου φέρεται να έλαβε χώρα και ο βιασμός, ο εισαγγελέας τόνισε πως «δεν είναι αδικαιολόγητος ο λάθος προσδιορισμός του διαστήματος. Το γεγονός ότι η εκδρομή στην Επίδαυρο πράγματι έλαβε χώρα είναι σημαντικό και αποδεικνύεται από τις καταθέσεις του φίλου του θύματος, του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και δυο ακόμη ανθρώπων που τον είδαν εκεί. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καταχώρηση του ονόματος του στο ξενοδοχείο απαντήθηκε από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος εξήγησε ότι τότε δεν καταχωρούσαν ονόματα».

Σχετικά με τον τρίτο καταγγέλλοντα ο οποίος διέμενε για διάστημα επτά-οκτώ μηνών στο σπίτι του σκηνοθέτη, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «δεδομένων των περιστατικών βίας που έζησε στο περιβάλλον του, το θύμα πίστευε ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να γίνει πιο βίαιος αν αντιδρούσε».

Στη συνέχεια, ο εισαγγελικός λειτουργός εξήγησε ότι «το γεγονός ότι δεν υπήρξε λεκτική αντίδραση δεν αναιρεί την άσκηση βίας σε βάρος του. Κατέθεσε ότι είχε παγώσει. Η σκέψη του ήταν ότι πρέπει να παραδοθεί γιατί δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό βιασμού υπήρξε και μάρτυρας, ενώ για την παραμονή του στο διαμέρισμα για μήνες μετά, εξήγησε ότι αδυνατούσε να φύγει, αφού δεν είχε που να πάει. «Το θύμα προερχόταν από κακοποιητικό περιβάλλον, στερούνταν τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, ήταν ανήλικος και απόλυτα εξαρτημένος από τον κατηγορούμενο που του εξασφάλιζε τη διαβίωση».

Για τον τέταρτο καταγγέλλοντα ο εισαγγελέας στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και είπε ότι εγείρονται ερωτήματα για την αξιοπιστία του. «Το πρόσωπο αυτό αν και έχει διαταχθεί η προσαγωγή του δεν ήρθε ποτέ να καταθέσει. Οι αποδείξεις διεξάγονται επ ακροατηρίω. Όχι στην τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης. Αποδείχτηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ούτε διέμενε στην διεύθυνση που δήλωσε. Εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και τη βασιμότητα όσων έχει καταγγείλει. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου» τόνισε ο εισαγγελέας. 

Ο εισαγγελέας αποδήμησε πλήρως και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Σχετικά με την κατάθεση της Ελένης Κούρκουλα, που είδε σκευωρία πίσω από τις καταγγελίες και καταφέρθηκε σε βάρος των μηνυτών κάνοντας λόγο για «αστείες προσωπικότητες», αλλά και του Γιάννη Λιγνάδη, του αδελφού του κατηγορούμενου, ο οποίος αν και είχε στενή σχέση με τον αδελφό του, δεν γνώριζε τα ερωτικά του, ο εισαγγελέας είπε: «οι μάρτυρες δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σπίτι του όταν δεν ήταν παρόντες». Περιορισμένης αποδεικτικής αξίας έκρινε την κατάθεση της Γ.Κ, «ιδιαιτέρως εξαιτίας του τρόπου που διεκόπη η επικοινωνία της με τον κατηγορούμενο».

Επιπλέον σχετικά με τους ισχυρισμούς Λιγνάδη περί σκευωρίας σε βάρος του, ο εισαγγελέας ανέφερε: «Ακόμη και αληθών υποτιθέμενων των ισχυρισμών του κατηγορουμένου για την κόντρα με το ΣΕΗ και το Εθνικό δεν είναι αρκετό αυτό. Ακόμα και ο μάρτυράς του Διονύσης Παναγιωτάκης είπε ότι δεν έχει ικανό το ΣΕΗ για κάτι τόσο μεγάλο. Δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο για να στέφουν κατά της υπουργού Πολιτισμού, η οποία καμία αναφορά δεν έκανε σε σκευωρία».

Σε μία γενικότερη τοποθέτηση περί των καταγγελιών ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε «τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωσιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής».

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός συμπλήρωσε ότι «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική τους ανέλιξη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Λιγνάδη: Την ενοχή του για τρεις βιασμούς πρότεινε ο εισαγγελέας"

Κτηματολόγιο: Παράταση ανάρτησης σε περιοχές της Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου, πως παρατείνεται μέχρι τις 29 Αυγούστου 2022 η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων.

Η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

• Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
• Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος, η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 28 Απριλίου 2023. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Από την έναρξη της Ανάρτησης, τίθενται σε ισχύ οι διατυπώσεις του άρθρου 5 του Ν. 2308/1995 (που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων, στη συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και στην καταχώριση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο).

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας περιοχών:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΔΟΥ, ΚΩ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Στους Δήμους Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλυμνίων, Λειψών, Λέρου (στην περιοχή που δεν υπάγεται στο κτηματολόγιο της Κω), Κάσου, Μεγίστης, Χάλκης.

Στο Δήμο Καρπάθου, περιοχές ΑΠΕΡΙΟΥ, ΑΡΚΑΣΑΣ, ΒΩΛΑΔΑΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΜΕΝΕΤΩΝ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΌΘΟΥΣ, ΟΛΥΜΠΟΥ, ΠΥΛΩΝ, ΣΠΟΩΝ.

Στο Δήμο Νισύρου, περιοχές ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ, ΝΙΚΙΩΝ, ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.

Στο Δήμο Τήλου, περιοχές ΛΙΒΑΔΙΩΝ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:
Πόθια, θέση Γέφυρα, ΤΚ: 85200 – Κάλυμνος, Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καλύμνου

ΓΡΑΦΕΙΟ KTΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ:
Πεζόδρομος δίπλα στο Επαρχείο, ΤΚ:85700 – Πηγάδια Καρπάθου.

www.orio.gr - Τηλ: 218 218 3694

ΩΡΑΡΙΟ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 -17.00 & κάθε Τετάρτη 9.00 – 21.00

Γενικές Πληροφορίες: Τηλ 210 6505600 - www.ktimatologio.gr, Καθημερινές: 8:30 - 15:30

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κτηματολόγιο: Παράταση ανάρτησης σε περιοχές της Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news