facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Οταν ο Τσίπρας ζητούσε ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική [έγγραφα]

Η εισαγγελική δίωξη κατά 120 περίπου τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2005-2011, εξαίρεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με την αιτιολογία ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται κανονικά.
Ο χρόνος που έγιναν οι διώξεις εξυπηρετεί καταφανώς πολιτικές σκοπιμότητες, λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες για ευρωεκλογές και αυτοδιοίκηση (τουλάχιστον).
Είναι απορίας άξιον ωστόσο, ότι στο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη  εγκαλούνται τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους. Κατά την εκτίμηση του κ. Καλούδη που ουσιαστικά γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου.
Οπως προκύπτει όμως από τα έγγραφα που εξασφάλισε και αποκαλύπτει το iefimerida.gr το ίδιο ακριβώς έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόλις το 2017 ζητούσε ρυθμίσεις από την Εθνική Τράπεζα με βάση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις από το 2019-2023!
Και όχι μόνον αυτό. Το 2010, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως εκπρόσωπος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (όπως ονομάζονταν τότε) ζητούσε νέα δάνεια απαιτώντας μάλιστα να μην προσδιορίζονται «αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια».
Τσίπρας σε ΕΤΕ: «Θέλουμε ρύθμιση χωρίς αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια»
Στις 14 Δεκεμβρίου του 2010, ο πρόεδρος του (τότε) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον τότε πρόεδρου του ΔΣ της Εθνικής κ. Βασίλη Ράπανο έθετε δύο αιτήματα: «Αντιμετωπίζουμε αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οικονομικών αναγκών μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Οι ανάγκες αυτές που αφορούν μισθολογικές δαπάνες και λοιπά λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό ζητούμε να μας χορηγηθεί από την Ε.Τ ως δάνειο».
Το δεύτερο αίτημα συνδέεται με την προσπάθεια μιας μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του συνολικού δανεισμού μας. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τουλάχιστον για μια δεκαετία δανειζόταν όταν ήταν απολύτως αναγκαίο από την Ε.Τ. με την οποία διατηρούσε αποκλειστική σχέση, ποσά κάτω από τα έσοδά του και τα επέστρεφε εντός έτους. Η σχέση αυτή διαταράχθηκε από εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες λόγω των διπλών εκλογών του 2009 και από την καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης του 2010».
Ο Αλ. Τσίπρας επιζητά «ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή του χρέους με την διαμόρφωση σταθερών κανόνων και υποχρεώσεων»
«Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας, απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια» καταλήγει.
Δείτε την επιστολή Τσίπρα στον Πρόεδρο της Εθνικής Β. Ράπανο στις 16.12.2010:
Η νέα σύμβαση του 2017: Ρύθμιση με εγγυήσεις μελλοντικές επιχορηγήσεις ως το 2023!
Στις 24 Νοεμβρίου 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως μετονομάσθηκε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) τον οποίο εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει πρόσθεση πράξη στη σύμβαση της Εθνικής Τράπεζας η οποία προβλέπει τα εξής:
Εχοντας λάβει από το 2016 συνολικά δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ, χρωστά 1 εκατ. ευρώ. συμφωνεί να αποπληρώνει με δόσεις το χρέος με επιτόκιο 4% και ως εγγύηση προβάλλεται η υποθήκη του κτιρίου της Κουμουνδούρου και η... μελλοντική ετήσια κρατική επιχορήγηση του κόμματος από το 2019-2023! Ο,τι ακριβώς δηλαδή έκαναν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
ΝΔ: Η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση -Δεν πείθει κανέναν
Η ΝΔ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τις διώξεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι τα εν λόγω δάνεια κρίθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στήνει την τελευταία της παράσταση», αλλά «δεν πείθει κανέναν» όπως τονίζει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».
Παράλληλα, πηγές της Πειραιώς σημείωναν πως οι Δανειακές υποχρεώσεις ΝΔ προς τις τράπεζες έχουν ως εξής:
  • 2001: 39.577.437
  • 2006: 72.370.484
  • 2009: 106.245.617
  • 2011: 132.284.034
Το 2010 έγινε ρύθμιση με τις τράπεζες με εκχώρηση την ετήσιων κρατικών επιχορηγήσεων μια πρακτική όλων των κομμάτων μη εξαιρουμένου και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειωτέον ότι το 2011 το επιτόκιο δανεισμού εκτινάχθηκε από 2,5% στο 8.5% και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν λόγω κρίσης κατά 80%.
ΠΑΣΟΚ: Γκεμπελική τακτική σπίλωσης από ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr διερωτάται γιατί εξαιρείται από την έρευνα ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)». Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ» λέει η Χ. Τρικούπη.
Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων».
«Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.
Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν. Έχουν ήδη τελειώσει...».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οταν ο Τσίπρας ζητούσε ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική [έγγραφα] "

Τι απαντούν τα Σκόπια για το σκέτο «Μακεδονία» σε αγώνα ποδοσφαίρου

Με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφκσι, απάντησε στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον αγώνα της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας με την αντίστοιχη της Λετονίας, όπου η ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονικής χώρας εμφανίστηκε στα «σούπερ» της τηλεόρασης ως «Μακεδονία». Ο αγώνας έγινε στις 21 Μαρτίου στο στάδιο «Φίλιππος ο Β'».

«Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο κ. Μποσνιακόφσκι, «ήδη πριν από δύο εβδομάδες ενημέρωσε μέσω της Κρατικής Αρχής Αθλητισμού και Νεολαίας όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία αλλαγής ονομάτων σε συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη για τις εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι και «στο ζήτημα του ονόματος του σταδίου, η διαδικασία αλλαγής του έχει επίσης ξεκινήσει. Η δημόσια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του σταδίου ξεκίνησε τη διαδικασία για την αλλαγή του ονόματος, ώστε να είναι σε συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντούν τα Σκόπια για το σκέτο «Μακεδονία» σε αγώνα ποδοσφαίρου"

Συναγερμός! Η Αλβανία δημεύει τις περιουσίες των Ελλήνων στην Χειμάρρα

"Στο πόδι" η Ελληνική κυβέρνηση για προκλητική απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης. Δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας. Για πολύ αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι.

«Μπουρλότο» βάζει ο Έντι Ράμα, καθώς η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύθηκε στην Αλβανία με ΦΕΚ, με την ελληνική κυβέρνηση όπως είναι φυσικό να είναι… στο πόδι.

Μάλιστα την συγκεκριμένη εξέλιξη σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται για την τετραμερή σύνοδο. «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη». «Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα». Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός! Η Αλβανία δημεύει τις περιουσίες των Ελλήνων στην Χειμάρρα"

Νέο σκίτσο του Αρκά για την... ομαδάρα του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον δικό του αιχμηρό τρόπο σχολιάζει ο Αρκάς την... προεκλογική παραγγελία ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων. 

Ο σκιτσογράφος δείχνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παίζουν ποδόσφαιρο και να βρίσκονται σε απόγνωση μετά τα επτά τέρματα που έχουν δεχθεί και το μόνο σχέδιο που έχουν για να ανακόψουν τους αντιπάλους είναι οι κατηγορίες πως ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα!

Δείτε το σκίτσο
Arkas29_3
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκίτσο του Αρκά για την... ομαδάρα του ΣΥΡΙΖΑ"

Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ στο κέντρο της Αθήνας

Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα σύμφωνα με πληροφορίες πέταξαν μπογιές και έσπασαν τζάμια.

«Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ έχει επιδοθεί σε ένα όργιο διακοπών ρεύματος αφήνοντας εκατοντάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα κάθε βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγους μήνες, από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Μαΐου η ΔΕΗ απέστειλε 230.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, από 1,7 δις που ήταν πριν λίγα χρόνια. Στα μάτια κάποιου αδαούς μια τέτοια κίνηση μπορεί να μοιάζει ως και δικαιολογημένη, όπως όμως θα δείξουμε παρακάτω πρόκειται απλά για συνέχιση των ίδιων αδίστακτων πολιτικών που φροντίζουν πρώτα και κύρια για τους ημέτερους. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, το μενού έχει ολίγη από καρότο και μπόλικο μαστίγιο», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Το ρεύμα όμως, όπως και το νερό, δεν είναι εμπόρευμα. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δε θα έπρεπε να το στερείται κανένα νοικοκυριό. Αν δε βγαίνουν τα κουκιά στη ΔΕΗ ας ξεκινήσει τις περικοπές από τους φαραωνικούς μισθούς των μεγαλοστελεχών της. Ας ξεκινήσει τις διακοπές από αυτούς που χρωστάνε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες, ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ακριβοπληρωμένοι γιάπιδες θα συνεχίσουν να εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς τους, αυτοί που χρωστάνε τα πολλά θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τις δουλειές τους, ενώ οι μικροεργολάβοι που αναλαμβάνουν τις διακοπές του ρεύματος θα δουν τις δουλειές τους να ανοίγουν», προσθέτουν.

«Αυτοοργάνωση στις γειτονιές, επαγρύπνηση και αποτροπή των διακοπών ρεύματος είναι το πρώτο βήμα. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι ένα απτό παράδειγμα για το πόσα μπορούν να επιτευχθούν αν η κοινωνία σπάσει τα δεσμά της αποχαύνωσης και της ιδιώτευσης. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για ζωή με αξιοπρέπεια. Επιλέξαμε σήμερα να έρθουμε εδώ με σκοπό να θέσουμε τη διοίκηση της ΔΕΗ προ των ευθυνών της και να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους ότι για εμάς η διακοπή ρεύματος σε σπίτια φτωχών είναι έγκλημα», αναφέρουν σε άλλο σημείο.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ στο κέντρο της Αθήνας "

ΝΔ: Πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων

Πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέλαβε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.
  1. Εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand «Μακεδονία», η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς αλλά και από εθνικούς πόρους.
  2. Διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.).
  3. Κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε.
  4. Έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία θα απονέμει αυτόματα το σήμα «GR» στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «Μακεδονικός -ή -ό» στο σήμα τους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα είναι προϊόντα ελληνικά.
  5. Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων εξέφρασαν στον κ. Μητσοτάκη τη δυσάρεστη έκπληξή τους, αλλά και την αγωνία τους για την ασυγχώρητη άγνοια που επέδειξε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών για τα Μακεδονικά προϊόντα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή όλα τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς από την απόπειρα της γειτονικής χώρας να καπηλευτεί το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας για την προώθηση των προϊόντων της στο εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα του βέτο για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε., αν δεν επιλυθούν προβλήματα όπως αυτό. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω τα Μακεδονικά προϊόντα και την προστασία την οποία πρέπει να απολαμβάνουν, όπως την απολάμβαναν εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε στην τύχη τους τις Μακεδονικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη καλά οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική για την κατοχύρωση και υποστήριξη του Mακεδονικού brand η οποία επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας θα υποστηριχθεί και με εθνικούς πόρους.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι «καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες». «Πού να το φαντάζονταν οι παππούδες μας ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα έπρεπε να αποδείξουν γιατί λέγονται μακεδονικά τα προϊόντα τους», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι η  συμφωνία των Πρεσπών δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να ονομάζουν τα προϊόντα τους «Μακεδονικά σκέτο», κάτι που τους έχει ήδη δοθεί με την υπογραφή του κ. Τσίπρα και την ψήφο του Ελληνικού κοινοβουλίου.
«Δεν διανοούμαστε να αλλάξουμε το όνομα της εταιρείας μας», τόνισε η κ. Μαίρη Χατζάκου εκ μέρους της Μακεδονικής Βιομηχανίας Γάλακτος, της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν από τον κ. Χαΐτογλου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους την Ελληνικής επιχείρησης που παράγει το προϊόν με την επωνυμία «Μακεδονικός Χαλβάς».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε ειρωνευτεί τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή όταν είχε αναφερθεί στα Μακεδονικά προϊόντα. Από την πλευρά των οινοπαραγωγών, ο κ. Μητσοτάκης έγινε δέκτης καταγγελίας ότι στην έκθεση ProWein, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στον κόσμο, η γειτονική χώρα συμμετείχε ως «Μακεδονία». «Το ότι ζήτησε η Κίνα άδεια από τους Σκοπιανούς για να αγοράσει Ελληνικό κρασί από τη Μακεδονία, δείχνει ποιά ακριβώς είναι η ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αναλυτική συζήτηση που έγινε για το θέμα του κρασιού.
«Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι Μακεδονικές επιχειρήσεις αποφεύγουν πλέον να βάλουν στα νέα τους προϊόντα το όνομα Μακεδονία γιατί φοβούνται ότι θα μπλέξουν», σημείωσε επιχειρηματίας που συμμετείχε στη συζήτηση.
Στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ανέφερε ότι «σε τουριστική έκθεση του Βερολίνου τα Σκόπια εμφανίστηκαν ως Μακεδονία» και μετά από την έντονη αντίδραση της Ελληνικής πλευράς και αφού πέρασαν δύο ημέρες προστέθηκε με μικρά γράμματα το «Βόρεια Μακεδονία». Ο κ. Τζιτζικώστας αποκάλυψε ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία από τη Μακεδονία η οποία ζήτησε την κατοχύρωση της εμπορικής της ονομασίας στην Ελβετία και το αίτημά της απορρίφθηκε εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων"

Ποινές με αναστολή στους δυο βασικούς κατηγορούμενους για την τραγωδία στο λούνα παρκ

Στην καταδίκη δυο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου τον Απρίλιο του 2014 είχε χάσει τη ζωή του ο 13χρονος Βασίλης ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά η 11χρονη αδελφή του, προχώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ανακοινώνοντας σήμερα την τελική ετυμηγορία του για την υπόθεση.

Με την απόφαση που εξέδωσε, το δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση έξι ετών με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως στον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Ελληνα διαχειριστή του λούνα παρκ.

Οι δικαστές υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση έκριναν ενόχους τους δυο κατηγορούμενους χωρίς να τους αναγνωρίσουν ελαφρυντικά.

Παρ' όλα αυτά το δικαστήριο μετέτρεψε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της σωματικής βλάβης με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια.

Ακόμη με την απόφαση, ένοχος κρίθηκε και ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος (ο οποίος φυγοδικεί) για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης εξ αμελείας. Το δικαστήριο επέβαλε στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή.

Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν οι δυο Πακιστανοί υπαλλήλοι του λούνα παρκ.

Νωρίτερα στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας επισήμανε ότι υπήρξε αμέλεια των κατηγορουμένων στο να ληφθούν τα δέοντα προστατευτικά μέτρα από τους κατά νόμο υπεύθυνους για τη λειτουργία του λούνα παρκ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισαγγελέας: «Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν από το νόμιμο εκπρόσωπο, τον διαχειριστή και τον υπεύθυνο λειτουργίας της επιχείρησης. Οι δυο υπάλληλοι πακιστανικής καταγωγής ήταν απλοί υπάλληλοι, έργαζονταν λίγες ημέρες εκ περιτροπής στην επιχείρηση και δεν είχαν σχέση με τα μέτρα ασφαλειας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινές με αναστολή στους δυο βασικούς κατηγορούμενους για την τραγωδία στο λούνα παρκ"

Κρατούμενος ξυλοκόπησε σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Τρικάλων

Νέο ξυλοδαρμό σωφρονιστικού υπαλλήλου μέσα σε 5 μέρες καταγγέλλει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία επισημαίνει, ότι την περασμένη Πέμπτη 21-3-2019 είχε καταγγείλει τον ξυλοδαρμό δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων από αλλοδαπό κρατούμενο στις φυλακές της Λάρισας και 5 ημέρες αργότερα, στις 26-3-2019, στις φυλακές Τρικάλων, ένας ακόμη σωφρονιστικός υπάλληλος γρονθοκοπήθηκε και ξυλοφορτώθηκε από Έλληνα κρατούμενο, ο οποίος προηγουμένως σε έξαλλη κατάσταση, χτυπώντας τις πόρτες και σπάζοντας τα γραφεία, εξύβρισε και απείλησε την υπάλληλο του ιατρείου της φυλακής.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο σωφρονιστικός υπάλληλος οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τελεί ακόμα σε αναρρωτική άδεια συνέπεια των χτυπημάτων που δέχτηκε. Σημειώνει δε, ότι στο περιστατικό αυτό παρόντες ήταν τόσο ο αρχιφύλακας, όσο και η διευθύντρια των φυλακών Τρικάλων και προσθέτει ότι «θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε επισήμως, ποια ακριβώς ήταν η αντίδρασή τους και τι ακριβώς είπαν στον ξυλοκοπημένο».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατούμενος ξυλοκόπησε σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Τρικάλων"

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο μέχρι την Αίγινα.

Κλειστή είναι γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στο Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο"

Δημοσκόπηση στο in.gr: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρείας RASS, της μοναδικής εταιρείας που δεν κάνει αναγωγή, το in.gr δημοσιεύει το νέο γκάλοπ της εταιρείας για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η έρευνα διεξήχθη από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 1.005 πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Τα συμπεράσματά της, επομένως, συμπεριλαμβάνουν και τις αντιδράσεις για το Μακεδονικό, με τις παρελάσεις της οργής, αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις, με την έξοδο της χώρας στις αγορές και κυρίως με τις προεκλογικού χαρακτήρα παροχές της κυβέρνησης.
Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το in.gr το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και να ανατρέψει την κατάσταση, δεν καταφέρνει πολλά. Η διαφορά που έχει η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλη, παρά το μικρό κλείσιμο της ψαλίδας σε σχέση με το γκάλοπ της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο ότι το Κίνημα Αλλαγής κρίνεται από τους πολίτες ως ο βασικός πολιτικός φορέας που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Κεντροαριστερά. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα «δώρο» στη Χαριλάου Τρικούπη με την προσπάθεια να αλώσει το χώρο. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, η ανάδειξη ενός κινήματος αντίστασης απέναντι στην επιχείρηση κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί και σε αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής.
 
Ας δούμε, όμως, με τη σειρά τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της RASS.
To πρώτο ερώτημα που γίνεται στους πολίτες είναι: Πιστεύετε ότι η χώρα μας, μετά και την έξοδο στις αγορές, έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας ή υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες;
Η απάντηση είναι κόλαφος για την κυβέρνηση που έχει ποντάρει όλα της τα λεφτά στο μεταμνημονιακό αφήγημα. Το 80,9%, δηλαδή 8 στους 10 πολίτες, λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες. Μόλις το 16,5% εκτιμά ότι ξεπεράστηκε η κρίση και μπαίνει η χώρα σε περίοδο ομαλότητας ενώ 2,6% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Οι περισσότεροι πολίτες που ανησυχούν για νέα κρίση είναι αυτοαπασχολούμενοι (82,3%), μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (87,5%) και άνεργοι φοιτητές, μαθητές (83,2%). Στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα με 83,4% και 80,7% αντίστοιχα οι οι περισσότεροι πολίτες που βλέπουν νέα κρίση.
 

Η οικονομία πάνω απ’ όλα

Πρόκειται για ενδιαφέρον εύρημα αν σκεφτεί κανείς ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Και η επόμενη ερώτηση το επιβεβαιώνει: Τι θα καθορίσει την ψήφο σας στις επόμενες εκλογές;
Οι πολίτες απαντούν:
Να βελτιώσω την προσωπική μου οικονομική κατάσταση λέει το 38,6%.
Να εμποδίσω την επάνοδο των κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόν το 32,5%.
Να τιμωρήσω την κυβέρνηση το 13,1% και τέλος κανένα από τα παραπάνω το 14,8%.
Μια ακόμη δημοσκόπηση δείχνει δηλαδή ότι οι πολίτες ψηφίζουν με βάση τα οικονομικά τους. Όμως, η απάντηση είναι και καμπανάκι για τη ΝΔ, ως παλαιό κόμμα, καθώς 1 στους 3 πολίτες θέλει να εμποδίσει τη διαμόρφωση μιας πολιτικής κατάστασης που προέρχεται από το… παρελθόν.
Η εταιρεία ερωτά αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι απαντήσεις είναι οι εξής;
Το 41,5% λέει ότι θα είναι καλύτερα (30,6%) ή μάλλον καλύτερα (10,9%).
Το 29,6% πιστεύει ότι δεν θα είναι ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα ενώ το 27,1% συνολικά τονίζει ότι θα είναι χειρότερα (22,99%) ή μάλλον χειρότερα (4,2%).
Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι από αυτούς που λένε ότι με ΝΔ η χώρα θα πάει καλύτερα, υπάρχει ένα ποσοστό 16,8% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ενώ από το χώρο των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων το 42,6% λέει ότι θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα.

Τι συμβαίνει στην Κεντροαριστερά

Με το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής να είναι προ των πυλών και την επιχείρηση «λεηλασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη εξέλιξη, ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της έρευνας για το χώρο της Κεντροαριστεράς η οποία εμφανίζεται ως «πολύφερνη νύφη».
Στο ερώτημα «ποιος κατά τη γνώμη σας εκφράζει καλύτερα το χώρο, οι πολίτες σε ποσοστό 36,9% απαντούν το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά. Το 26,8% λέει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ποσοστό 31,8% απαντά «κανείς».
Στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου υπέρ του ΚΙΝΑΛ απαντούσε το 37,2% ενώ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 28,1%.
Ως προς τις απαντήσεις σε σχέση με την ιδεολογική τοποθέτηση ως κύριο εκφραστή της Κεντροαριστεράς βλέπει το ΚΙΝΑΛ, το 24% των κεντροαριστερών, το 43,5% των κεντρώων, το 57,4% των κεντροδεξιών.
Οι απαντήσεις αποτυπώνουν τις ισχυρές γραμμές άμυνας που σήκωσε το Κίνημα Αλλαγής όταν ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να το διεμβολίσει και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο ηγέτης ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου. Η στρατηγική αυτή δε φαίνεται να περνά στο χώρο της κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι μπήκαν στην κυβέρνηση στελέχη άλλοτε του ΠΑΣΟΚ. Η αντίδραση, ο πατριωτισμός που έβγαλαν οι ψηφοφόροι του χώρου έρχονται να αποκρούσουν την επίθεση της Κουμουνδούρου.
Στο ερώτημα: «Αν στις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να σχηματιστεί;» οι πολίτες απαντούν:
Κυβέρνηση ΝΔ με Κίνημα Αλλαγής, το 37,4%. Τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40.9%.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ λέει το 19,2% ενώ στην προηγούμενη μέτρηση απαντούσε το 18.9%.
Κυβέρνηση και των τριών κομμάτων θέλει το 15,5% από 14.9% ενώ καμιά από τις παραπάνω το 26,7% από 22% τον Ιανουάριο.

Δημοφιλία

Ως προς τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά πρώτος με ποσοστό 40,3% θετικές γνώμες και 47,1% αρνητικές.
Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 34,2% θετικές γνώμες και 48,5% αρνητικές. Στη συνέχεια είναι ο Βασίλης Λεβέντης, ο Δ. Κουτσούμπας και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην έκτη θέση με μόλις 20,5 % θετικές γνώμες και 71% αρνητικές πάνω μόνο από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Πάνο Καμμένο.

Πρόθεση ψήφου

Ως προς την πρόθεση ψήφου η έρευνα της Rass δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 30,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 9,1 μονάδες. Σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου υπάρχει ένα μικρό κλείσιμο της ψαλίδας καθώς τότε τα ποσοστά ήταν 31,4% και 21,6%, δηλαδή διαφορά 9,8%. Φαίνεται μια μικρή υποχώρηση της ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό 9,7% (από 8,8% τον Ιανουάριο), το ΚΚΕ με 7,3% και η Χρυσή Αυγή με 7,1%. Βλέπουμε ότι κι εδώ υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα πεντακομματικής Βουλής με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 11,8%.
Τέλος ως προς τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα 12,1% φεύγει προς τη ΝΔ, 4,9% προς το ΚΙΝΑΛ, 3,1% προς το ΚΚΕ.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15,4%.
Από τη ΝΔ ποσοστό 1,1% φεύγει προς τη Χρυσή Αυγή, 1,9% προς το ΚΙΝΑΛ, 1,8% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 7,3%.
 

Ταυτότητα της έρευνας

Ποσοτική έρευνα τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν στις 26 έως και 28 Μαρτίου 2019. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με
ηλεκτρονικά μέσα χρησιμοποιώντας το σύστημα CATI (Converso software).
Όλοι οι ψηφοφόροι της χώρας.
n=1.005 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Επελέγη δείγμα με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης συστηματικής τυχαίας δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, από τις οποίες το δείγμα επελέγη με συστηματικό τρόπο κάνοντας χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών. Ως δειγματοληπτικό πλαίσιο χρησιμοποιήθηκαν τα τηλεφωνικά κέντρα του Ο.Τ.Ε..
Επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας: 95% Διάστημα εμπιστοσύνης.
Δειγματοληπτικό σφάλμα: ± 3.1%
30 ερευνητές και 4 επόπτες εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της έρευνας.
Η RASS είναι μέλος των Σ.Ε.Δ.Ε.Α., ESOΜAR και WAPOR. Το έργο θα υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και Διασφάλισης Ποιότητας των Σ.Ε.Δ.Ε.Α. και ESOMAR.
Η ποιότητα των συνεντεύξεων ελέγχθηκε κατά τη διάρκειά τους με τη μέθοδο της συνακρόασης.
Αριθμός Μητρώου Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων: 10
Μετά τη συλλογή τους τα δεδομένα σταθμίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές. Για τις σταθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού του 2011 και των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση στο in.gr: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες"

Αμετανόητος ο Ερντογάν: Έχουμε σχέδια να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά

Την πρόθεσή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί επανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την προεκλογική του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, όπως κάνει καθημερινά από την περασμένη Κυριακή, δήλωσε πως σκοπεύει να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

«Τώρα, μετά τις εκλογές, ελπίζουμε να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά πίσω στο τζαμί ως το όνομα του μουσείου. Έχουμε κάποια σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μάλιστα δεν δίστασε να συσχετίσει εκ νέου την απόφασή του αυτή με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά και την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «όσοι κάνουν σχέδια για τα Υψίπεδα του Γκολάν και την Ιερουσαλήμ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για τα σχέδιά τους αυτά».

Όλα αυτά, ενώ εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις, καθώς μετά την UNESCO, που προειδοποίησε πως για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, απαιτείται η έγκριση του οργανισμού, η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) καταδικάζει επίσης τις αξιώσεις Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία έχει βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς, και η ιδιότητά της ως μουσείου πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της USCIRF Tenzin Dorjee, την Πέμπτη, με ανακοίνωσή του.

«Τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν είναι προκλητικά και βλάπτουν τις θρησκευτικές κοινότητες της μειονότητας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας επιδεινώνουν το ήδη "θολό" τοπίο για τη θρησκευτική ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», καταλήγει ο Tenzin Dorjee.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετανόητος ο Ερντογάν: Έχουμε σχέδια να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά"

Παραγγελία ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων

Λίγο πριν τις εκλογές ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν σε πάνω από 115 πρόσωπα -τραπεζικά στελέχη και υπεύθυνους οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων της περιόδου 2000-2011.

Τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη, τα οποία συμμετείχαν στις αρμόδιες επιτροπές, που ενέκριναν τα δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ, είναι από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Attica.

Η σχετική δικαστική έρευνα διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη, ο οποίος κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (ως προς τα τραπεζικά στελέχη) και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή (ως προς τους ταμίες των κομμάτων).

Το ύψος των δανείων που ερευνήθηκαν ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανασύρθηκε εν νέου έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, το 2017, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναβιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα Γεωργίου Καλούδη, το οποίο έκανε λόγο εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα, απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση που θα ελάμβαναν, η οποία υπολογιζόταν σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που είχαν τα κόμματα, όταν λάμβαναν τα δάνεια.

Στο μεσοδιάστημα ψηφίστηκε η γνωστή τροπολογία του 2013, η οποία έθεσε την υπόθεση στο αρχείο κάτω από δύο προϋποθέσεις:

1) Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών, δηλαδή των επιτροπών πιστοδοτήσεων, που πράγματι υπήρχαν και

2) Να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γεωργίου Καλούδη, που αναβίωσε με την παραγγελία δίωξης, η τροπολογία ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν, αφού δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση των κομμάτων σύμφωνα με τον αστάθμητο παράγοντα της μελλοντικής εκλογικής δύναμης του κάθε κόμματος. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατά την η εισαγγελική άποψη τα δάνεια αυτά, κυρίως ένα μεγάλο μέρος που προέρχονται από τις τράπεζες Πειραιώς -ως διαδόχου της Αγροτικής Τράπεζας- και της Attica, με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, έχουν καταστεί απαιτητά.

Πάντως, εισαγγελικό ποινικό ενδιαφέρον δεν παρουσιάζουν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, στα οποία καταβάλλονται οι δόσεις και είναι ενήμερα και έτσι ως προς αυτά τα δύο κόμματα η δικογραφία αρχειοθετείται.

Ανακοίνωση της ΝΔ

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό» ήταν το σχόλιο της ΝΔ για την παραγγελία των ποινικών διώξεων.

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Για το θέμα των δανείων των κομμάτων σας παραπέμπουμε στην από 13-9-2018 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ την οποία σας παραθέτουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, και στη συνέχεια παρατίθεται το ακόλουθο κείμενο: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων. Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε "η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)". Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν.

Έχουν ήδη τελειώσει……».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραγγελία ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων"

Κρήτη: Πάει ο αυτοσχέδιος δρόμος στην Κερίτη – video

Εξαφανίστηκε ο δρόμος από το νερό του ποταμού Κερίτη μετά τη βροχόπτωση! Οι ίδιοι οι κάτοικοι που έφτιαξαν τον δρόμο, απομάκρυναν με μηχανήματα, σωλήνες που είχαν τοποθετήσει

Η βροχόπτωση από χθες το βράδυ η οποία συνεχίζεται και σήμερα είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν και πάλι τα νερά του ποταμού Κερίτη με αποτέλεσμα να υπερκαλύψουν και να καταστρέψουν τον αυτοσχέδιο δρόμο που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι του Αλικινού.

Ωστόσο, επειδή οι σωλήνες που είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι ήταν ακριβές, μπήκαν το πρωί οι ίδιοι με μηχανήματα και τσάπες στο σημείο, έδεσαν τις σωλήνες και τις απομάκρυναν προκειμένου να μην τις παρασύρουν τα νερά.

Μετά από λίγη ώρα είχε παρασυρθεί κάθε ανάχωμα και μπάζωμα με τον αυτοσχέδιο δρόμο να έχει εξαφανιστεί πλήρως.





newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Πάει ο αυτοσχέδιος δρόμος στην Κερίτη – video"

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νηστίσιμο τυρί

Τη διακίνηση τυριού με την επωνυμία «Νηστίσιμο, ιδανικό για vegan», το οποίο βρέθηκε να περιέχει γάλα διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διερεύνησης επώνυμης καταγγελίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το γάλα έστω και σε ίχνη συνιστά αλλεργιογόνο παράγοντα και μπορεί να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.

Πρόκειται για το προϊόν: «Νηστίσιμο, ιδανικό για vegan, ελληνικής προέλευσης σε συσκευασία προστατευμένης ατμόσφαιρας των 200 γρ., τυρί κομμένο σε φέτες, με κωδικό παραγωγής Lot: 70058.162.65, ημερομηνία παραγωγής: 22/11/2018, ημερομηνία συσκευασίας: 06/03/2019 και ημερομηνία ανάλωσης: 21/08/2019, το οποίο διακινείται από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΑΝΔ. ΜΠΡΕΖΑ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ».

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νηστίσιμο τυρί"

Κυνικός Τσακαλώτος: Όταν παίρνεις δάνειο για σπίτι, μπορεί και να το χάσεις (βίντεο)

Για τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι όταν παίρνεις δάνειο στέγασης, υπάρχει πάντα ένα ρίσκο. Η δήλωση Τσακαλώτου είναι κυνική και προφανώς θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Υπάρχει μια αγορά για σπίτια. Αυτήν την αγορά μπορούμε να τη χωρίσουμε σε δύο περιπτώσεις. Υπάρχει η αγορά στην κανονικότητα, όταν γενικά είναι κανονικές οι συνθήκες και η αγορά όταν είμαστε εκτός κανονικότητας, όταν έχουμε μια τεράστια ύφεση, για παράδειγμα. Γενικά, στην κανονικότητα, αν εγώ κάνω μια συμφωνία με τον σύντροφό μου τον Νίκο ότι θα μου δώσει 50.000 ευρώ για να χτίσω ένα σπίτι, περιμένει ο σύντροφος ο Νίκος –πόσω μάλλον η τράπεζα- ότι κάποια στιγμή θα πάρει τα λεφτά του. Όσο και να με συμπαθεί, όσο και να είναι σύντροφος, κάποια στιγμή θα θέλει πίσω τα 50.000 ευρώ».

«Άρα, η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις. Γι’ αυτό, το 2009 υπήρχαν 56.000 πλειστηριασμοί και δεν υπήρχε ούτε κίνημα από το ΚΚΕ ούτε κίνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αυτών των πλειστηριασμών, γιατί ήταν μία κανονική περίοδος με ανάπτυξη και ο κόσμος ήξερε ότι μπορούσε να πάρει ένα δάνειο και αν δεν μπορούσε να το ξεπληρώσει, θα είχε κάποιο πρόβλημα», πρόσθεσε.



aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυνικός Τσακαλώτος: Όταν παίρνεις δάνειο για σπίτι, μπορεί και να το χάσεις (βίντεο)"

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Συνέχιση κινητοποιήσεων ενάντια στο πρόγραμμα εθελουσίας

Σειρά κινητοποιήσεων όλη την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες θα γίνονται γνωστές το προηγούμενο βράδυ, πριν από κάθε δράση, αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση και μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Διοικητικού Μεγάρου.

«Όλοι μαζί στείλαμε το μήνυμα στη διοίκηση πως οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται και δεν εκβιάζονται» αναφέρει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, που καλεί τη διοίκηση του Οργανισμού «να πάρει πίσω τις αποφάσεις της που βάζουν σε αμφισβήτηση τις θέσεις εργασίας».

Η Ομοσπονδία δηλώνει πως «με την πλήρη στήριξη των συναδέλφων, όπως προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διασφαλίζουμε κάθε εργαζόμενο στον Όμιλο ΟΤΕ. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής και αγώνας διασφάλισης της εργασίας μας στον Όμιλο ΟΤΕ! Μαζί ενωμένοι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΜΕ-ΟΤΕ: Συνέχιση κινητοποιήσεων ενάντια στο πρόγραμμα εθελουσίας"

Στον ανακριτή ο Αρης Φλώρος - Καταθέτει για τη «μαφία των φυλακών Κορυδαλλού»

Στον εφέτη, ειδικό ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της αποκαλούμενης «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού», καταθέτει ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος.

Ενώπιον του ανακριτή, θα οδηγηθούν σήμερα και οι δύο δικηγόροι που συνελήφθησαν χθες μετά από ένταλμα που εξέδωσε.

Ο εφέτης εξετάζει ως μάρτυρα τον επιχειρηματία για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του πρώην δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος συνελήφθη χθες, καθώς και μία συνάδελφος του, για συμμετοχή στο κύκλωμα της «μαφίας των φυλακών». Ο κ. Φλώρος μετά από καταθέσεις βαρυποινιτών που τους αποδίδεται ρόλος στο κύκλωμα των φυλακών, καταδικάστηκε πριν ένα χρόνο σε κάθειρξη 13 ετών ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας σε βάρος του δικηγόρου.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας και κυρίως από τις καταγραφές συνομιλιών των βαρυποινιτών που έχει σχηματιστεί για την «μαφία των φυλακών», φαίνεται πως ο δικηγόρος συνομιλούσε συχνά με τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος στην ομάδα του οποίου φαίνεται να ανήκαν και οι δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ανακριτή ο Αρης Φλώρος - Καταθέτει για τη «μαφία των φυλακών Κορυδαλλού» "

Αναδρομικά: Δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης τα ειδικά μισθολόγια

Και αναδρομικά πήραν και εισφορά αλληλεγγύης δεν θα πληρώσουν! «Δώρο» της κυβέρνησης στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων που πήραν αναδρομικά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, να προχωρήσει στην εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου ανέφεραν ότι την ερχόμενη εβδομάδα, σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για το Αιγιαλό, θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση ενόψει και της έναρξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες θα δηλωθούν τα ποσά των αναδρομικών.

Με βάση την ψήφιση από τη Βουλή των διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων εξαντλήθηκε η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων με παρακράτηση του 20% στο καταβαλλόμενο ποσό.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά: Δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης τα ειδικά μισθολόγια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news