facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Αρπαγή 6χρονου: «Είναι ευτυχισμένος» λέει ο πατέρας και δίνει φωτογραφίες στη δημοσιότητα

Οι φωτογραφίες, σύμφωνα με τον πατέρα, έχουν τραβηχτεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Νορβηγία και στο σπίτι όπου παίζει μαζί με τα ξαδερφάκια του.

«Το αγόρι είναι στο σπίτι του στη Νορβηγία. Επέστρεψε στο σπίτι του και επανενώθηκε με τους φίλους του, τον παιδικό σταθμό, επανενώθηκε με την οικογένειά του μετά από δυο χρόνια», λέει ο Skaj Haaheim, δικηγόρος του πατέρα.

 

 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του πατέρα που μίλησε αποκλειστικά στο Star το παιδί βρίσκεται ήδη στην Νορβηγία από χθες το απόγευμα. Όπως ενημέρωσε με επιστολή τον δικηγόρο της μητέρας: «Το παιδί θα υποβληθεί σε υγειονομική εξέταση και οι νορβηγικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας θα προσφέρουν υποστήριξη, εάν χρειαστεί, εάν υποδεικνύεται ότι το παιδί έχει τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της απαγωγής».

Με πτήση από τη Θεσσαλονίκη μέσω Δανίας έφτασαν στη Νορβηγία

Η διαδρομή του μικρού Ράινερ για τη Νορβηγία ήταν μεγάλη. Στις 8.30 το βράδυ της 24ης Μαϊου γίνεται η απαγωγή. Μία ώρα μετά, στις 9.26 οι δράστες εγκαταλείπουν το λευκό βαν στη λεωφόρο Συγγρού. Λίγες ώρες μετά οι αρχές εντοπίζουν το στίγμα του κινητού συγγενή του πατέρα στην Καλλιθέα Βοιωτίας. Στη μία το ξημέρωμα ενεργοποιείται το Amber Alert για τον Ράινερ. Στις 6.18 το πρωί oι δυο άνδρες μαζί με το παιδί, παίρνουν την πτήση για Κοπεγχάγη. Στις 8.02 το αεροπλάνο προσγειώνεται στην πρωτεύουσα της Δανίας και από εκεί οδικώς φτάνουν στην Νορβηγία.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρπαγή 6χρονου: «Είναι ευτυχισμένος» λέει ο πατέρας και δίνει φωτογραφίες στη δημοσιότητα"

Σήφης Βαλυράκης: «Με χτύπησαν, για να με τρομοκρατήσουν και να μην μιλήσω» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Απειλές δέχτηκε ένας από τους βασικούς αυτόπτες μάρτυρες στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, ο άνθρωπος που κατονόμασε στις Αρχές ως υπόπτους τους δυο ψαράδες από την Ερέτρια που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Εξηγεί μιλώντας στον ΑΝΤ1 γιατί θα καταπέσει ο νέος ισχυρισμός της πλευράς των κατηγορουμένων για ύπαρξη άλλου σκάφους και ενός άλλου ψαρά στον τόπο του εγκλήματος, πάρα τον ξυλοδαρμό που λέει ότι υπέστη τον περασμένο Φλεβάρη για να μην μιλήσει στις Αρχές.

«Με χτύπησαν για να με τρομοκρατήσουν, ‘πρόσεχε …, τι θα πεις εκεί που θα πας και πως θα το πεις’. Πέντε ήταν, οι τέσσερις κατέβηκαν. Κοπάναγαν και οι τέσσερις. Πάνε να καλύψουν τους δυο για να πάει ο ένας μέσα. Στα λέω αυτό το πράγμα, χωρίς φόβο και πάθος», ήταν τα λόγια του μάρτυρα.

O βασικός αυτόπτης μάρτυρας της υπόθεσης ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στο Πεζονήσι της Ερέτριας σχεδόν 150 μέτρα μακριά από το σημείο που χάθηκε ο πρώην υπουργός. Ότι ήταν παρών την στιγμή που ο Σήφης Βαλυράκης έπεφτε χτυπημένος  όπως λέει- στην θάλασσα, μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό με τους δυο ψαράδες που τον είχαν προσεγγίσει με το σκάφος τους.

Από την πλευρά τους οι δυο άνδρες που κατηγορούνται ισχυρίζονται ότι, εκείνη την ημέρα δεν είχαν βγει στην θάλασσα, το σκάφος τους βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας και δίνουν στοιχεία για ύπαρξη άλλου σκάφους παρόμοιο με το δικό τους στον τόπο του εγκλήματος.
Δεν υπάρχει δεύτερο σκάφος

Ο μάρτυρας, ωστόσο, είναι κατηγορηματικός… «δεν υπάρχει δεύτερο σκάφος. Ένα ήταν το σκάφος. Απλώς, πάνε να παρουσιάσουν ότι μοιάζει το σκάφος το δικό τους και πάνε να δώσουν τον άλλον για να την βγάλουν «καθαρή» οι δυο. Από όραση έχω καλή, βλέπω πολύ καλά. Δεν μπορούν να μου πουν οι άλλοι εμένα ότι ήταν ο την στιγμή που ήταν δυο μέσα στο σκάφος. Και το συγκεκριμένο σκάφος δεν λέμε ότι έμοιαζε, άλλο το έμοιαζε και άλλο τι ήτανε. Υπάρχει διαφορά» .

«Υπάρχουν μάρτυρες που λένε ότι το σκάφος δεν ήταν στο λιμάνι, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες με τα αυτοκίνητα των κατηγορουμένων στο λιμάνι», τονίζει ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστας Παπαδάκης.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις, μία κατά των δραστών για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και μία κατά παντός υπευθύνου για τραμπουκισμούς και απειλές που δέχθηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του. Πιέσεις καταγγέλλει και ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάζει η οικογένεια Βαλυράκη, ο άτυχος πολιτικός δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα σε κεφάλι, πρόσωπο και αυχένα, τα οποία δείχνουν όπως υποστηρίζουν  οι συγγενείς του, ότι ο θάνατος του οφείλεται όχι σε δυστύχημα αλλά σε δολοφονία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήφης Βαλυράκης: «Με χτύπησαν, για να με τρομοκρατήσουν και να μην μιλήσω» λέει αυτόπτης μάρτυρας"

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα και έξω από το ΑΠΘ, εννέα προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

Σε τουλάχιστον εννιά προσαγωγές ατόμων προχώρησαν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όσο και στο κέντρο της πόλης, στην οδό Εγνατία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 9 το βράδυ όταν ομάδα ατόμων που αποσπάστηκε από την πορεία των φοιτητών, φορώντας κράνη και κουκούλες full face, επιτέθηκαν με δεκάδες βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από την Κοσμητεία της ΣΘΕ και περιφρουρούν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης. Με τη σειρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, προκειμένου να απωθήσουν τα άτομα.

Μετά από περίπου μία και ενώ το πανεπιστήμια campus έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με "κυνηγητό" και μικροεστιες φωτιάς σε διάφορα σημεία, κουκουλοφόροι βγήκαν οργανωμένα στην οδό Εγνατία και επιτέθηκαν σε διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν περιμετρικά του ΑΠΘ. Στη συνέχεια άναψαν φωτιές σε αρκετούς κάδους και έστησαν οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, προχωρώντας παράλληλα σε προσαγωγές.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ η κατάσταση ηρέμησε και δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των προαγωγών δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς οι αστυνομικοί πραγματοποιούν αναζητήσεις ατόμων.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας (3)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας (2)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας

IMG_8424

IMG_8423

IMG_8422

IMG_8421

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα και έξω από το ΑΠΘ, εννέα προσαγωγές από την ΕΛΑΣ"

Ερντογάν: Νέα επίθεση προς την Ελλάδα - Ετοιμάζει επιχείρηση κατά της Συρίας

Φραστική επίθεση προς την  Ελλάδα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί στο Αιγαίο. Παράλληλα, ανακοίνωσε νέες επιχειρήσεις κατά της Συρίας εναντίον, όπως ανέφερε, «τρομοκρατικών» οργανώσεων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). 

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» -- μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορα της Τουρκίας «δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών» και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Φραστική επίθεση προς την Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ξανά κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την για αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Σημείωσε δε ότι η Άγκυρα θα τηρήσει αποφασιστική στάση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της.

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Νέα επίθεση προς την Ελλάδα - Ετοιμάζει επιχείρηση κατά της Συρίας"

Φωτιές: Όλο το σχέδιο της αντιπυρικής περιόδου

Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά με εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και για τη σημαντική αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών, με στόχο τόσο την αποτροπή εμπρησμών αλλά ταυτόχρονα και την έγκαιρη αναγγελία ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι τη φετινή περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή. Υπογραμμίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σημαντικά ενώ έχει γίνει πιο εξειδικευμένη στόχευση. Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί χορηγίες και χρηματοδότηση από το rescEU για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου ενώ κομβικής σημασίας για την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων ήταν φέτος η οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA. 
 
Σημαντική ενίσχυση για το Πυροσβεστικό Σώμα

Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών. Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

Αναβαθμισμένη είναι επίσης η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.
Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, o Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, o Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, o Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, o Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, o Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, o Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, o Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης o Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου καθώς και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Όλο το σχέδιο της αντιπυρικής περιόδου"

Βουλή: Αποσύρθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων και η εξαίρεση αναδασωτέων περιοχών

Σε ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές στον εθνικό κλιματικό νόμο προχώρησε, πριν την ψήφιση του, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνοντας δεκτές ορισμένες ενστάσεις που είχαν εκφραστεί.

Από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις, είναι η απόσυρση του άρθρου 1, τροπολογίας του Yπουργείου Περιβάλλοντος που προέβλεπε την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.

Επίσης, αποσύρθηκε το άρθρο 23 του κλιματικού νόμου που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Αποσύρθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων και η εξαίρεση αναδασωτέων περιοχών"

Τουρκία: Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο αρχηγός του ISIS

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Τουρκία δήλωσαν ότι ο νέος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθη σε πρόσφατη επιδρομή στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αντιτρομοκρατική αστυνομία και υπηρεσία πληροφοριών συνέλαβαν έναν άνδρα που πιστεύουν ότι είναι ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τότε που ο προηγούμενος αρχηγός της σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία τον Φεβρουάριο, είπαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος OdaTV στην Τουρκία αναγνώρισε τον συλληφθέντα ως Abu al-Hassan al-Qurayshi χωρίς να αναφέρει πώς απέκτησε τις πληροφορίες. Προηγούμενες αναφορές έχουν δώσει παρόμοιο όνομα για τον νέο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος όρισε τον νέο του ηγέτη τον Μάρτιο του 2022 αφού επιβεβαίωσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής του σκοτώθηκε σε μία επιδρομή από τις ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία στις 3 Φεβρουαρίου 2022.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο αρχηγός του ISIS"

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον 6χρονο Ράινερ: Απήχθη Κυριακή, έφυγε από την Ελλάδα την Τετάρτη

Ανακοίνωση για την υπόθεση της αρπαγής ανηλίκου στην περιοχή της Κηφισιάς (σ.σ. πρόκειται για τον 6χρονο Ράινερ) εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Βραδινές ώρες της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς ημεδαπή και κατήγγειλε ότι, όπως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από συγγενικό της πρόσωπο, λίγο νωρίτερα άγνωστος άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μετέβη στην οικία τους, άρπαξε τον ανήλικο γιό της, τον επιβίβασε σε όχημα που ήταν σταθμευμένο εξωτερικά αυτής και αποχώρησαν.

Το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς, που επιλήφθηκε προανακριτικά της υπόθεσης, πραγματοποίησε άμεσα τις προβλεπόμενες ενέργειες και στο πλαίσιο εκτέλεσης εντολής της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, προέβη στην ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού «Amber Alert Hellas», προς αναζήτηση του αγνοούμενου ανηλίκου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω ανήλικος φέρεται πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022, συνοδευόμενος από δύο άνδρες αλλοδαπούς, να αποχώρησε αεροπορικώς με προορισμό ευρωπαϊκή χώρα (intra Schengen).

Σημειώνεται ότι, από την Ελληνική Αστυνομία, αναπτύχθηκε διεθνής συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές Αρχές για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, από την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον 6χρονο Ράινερ: Απήχθη Κυριακή, έφυγε από την Ελλάδα την Τετάρτη"

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια

Οι κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, που ξεκίνησαν σήμερα θα συνεχιστούν Παρασκεύη και Σάββατο και έχουν την πλήρη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό όργανο φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα.

«Οι κινητοποιήσεις δεν ανεστάλησαν και όσοι διαδίδουν τέτοια παραπληροφόρηση εκθέτουν μόνο τους εαυτούς τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το συντονιστικό όργανο φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού αναμένει διάλογο με τον υπουργό Υγείας, με γνώμονα την εξεύρεση λύσεων για την επιβίωση του κλάδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια"

4.048 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 13 ακόμη θάνατοι, 141 διασωληνωμένοι

Πτωτική τάση παρουσιάζουν σήμερα οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι από CoViD. 

4.048 νέες μολύνσεις και 13 θάνατοι ασθενών με CoViD, καταγράφηκαν σήμερα Πέμπτη από τους υπεύθυνους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 4.048    4.141
Κρούσματα σε παιδιά 855 1.032
Σύνολο κρουσμάτων  3.436.046 3.431.998   
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  405  493 
Νέοι θάνατοι  13  17+1*  
Σύνολο θανάτων 29.756     29.743     
Διασωληνωμένοι 141  140 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  66 64  
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 3 0
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   94  97
Σύνολο τεστ PCR 11.288.032  11.277.193 
Σύνολο rapid tests  70.950.776  70.868.292 
Τεστ ημέρας  93.323 113.615    
Θετικότητα τεστ 4,33%   3,64%  
  • 2.455 στην Αττική (2.251 χθες).
  • 329 στη Θεσσαλονίκη (292 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 304 από την Ανατολική Αττική (316 χθες).
  • 446 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (427 χθες).
  • 65 από τη Δυτική Αττική (101 χθες).
  • 357 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (348 χθες).
  • 647 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (672 χθες).
  • 298 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (333 χθες).
  • 322 από τον Πειραιά (335 χθες).
  • 16 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (19 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 7 στο Άγιο όρος
  • 40 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 36 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 28 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 24 στην ΠΕ Άρτας.
  • 92 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 41 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών
  • 28 στην ΠΕ Δράμας.
  • 26 στην ΠΕ Έβρου.
  • 47 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 2 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 6 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 22 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 19 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 94 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 19 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 28 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 40 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 34 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 9 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 25 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 3 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 29 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 9 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 10 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 19 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 50 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 7 στην ΠΕ Κω.
  • 24 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 81 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 22 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 22 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 2 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 9 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 36 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 52 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 20 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 14 στην ΠΕ Νάξου.
  • 12 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 10 στην ΠΕ Πάρου.
  • 17 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 14 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 11 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 27 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 13 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 110 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 9 στην ΠΕ Σάμου.
  • 24 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 8 στην ΠΕ Σύρου.
  • 4 στην ΠΕ Τήνου.
  • 12 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 44 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 7 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 8 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 18 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 55 στην ΠΕ Χανίων.
  • 13 στην ΠΕ Χίου.

130 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (142 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "4.048 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 13 ακόμη θάνατοι, 141 διασωληνωμένοι"

Αιματηρή ληστεία στο Μενίδι. Ανήλικοι Ρομά τραυμάτισαν ιδιοκτήτρια καταστήματος

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης (26/5), όταν δύο – σύμφωνα με πληροφορίες ανήλικοι – Ρομά εισέβαλαν σε κατάστημα με ρούχα και αξεσουάρ για να ληστέψουν την Κινέζα ιδιοκτήτρια του.

Η γυναίκα αντιστάθηκε και επιχείρησε να τους διώξει από το κατάστημα της, με αποτέλεσμα ένας από τους δράστες να την τραυματίσει στο στήθος με φαλτσέτα.

Από θαύμα η γυναίκα απέφυγε τα χειρότερα, ενώ περίοικοι ειδοποίησαν την Άμεση Δράση και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε εμπορικό κατάστημα επί της οδού Φιλαδελφείας στο Μενίδι. Οι δύο Ρομά έφυγαν τρέχοντας και πιθανότητα βρήκαν «καταφύγιο» σε καταυλισμό, με την ΕΛ.ΑΣ. να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Η Κινέζα διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας καθώς δεν γνωρίζει καθόλου τη γλώσσα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρή ληστεία στο Μενίδι. Ανήλικοι Ρομά τραυμάτισαν ιδιοκτήτρια καταστήματος"

Σχέδιο εξοικονόμησης ρεύματος σε εθνικό επίπεδο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και τις επαφές που είχε στο Νταβός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο κύμα ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη.

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη και στο εσωτερικό της χώρας που αντιμετωπίζουμε το μεγάλο κύμα ακρίβειας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην κα Σακελλαροπούλου. «Θα επαναλάβω και στο προσεχές έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες πόσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα αλλά και πόσο σημαντικό είναι να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια» εξηγώντας πως «το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είχε «πολλές επαφές το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ», όπου «έθεσα όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και έκανα ιστορικές αναφορές στις σχέσεις που συνδέουν Ελλάδα και ΗΠΑ. Επίσης ενημέρωσα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο». «Είναι σημαντικό να μην έχουμε άλλες εστίες έντασης εντός του ΝΑΤΟ στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι τελευταίες μου επαφές στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδος» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Η χώρα μας λογίζεται ως ένας σοβαρός και άξιος εταίρος που έχει βρει το δρόμο του και το μέλλον μπροστά του διαγράφεται ευοίωνο».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας είναι και ευθύνης και της ΕΕ», ενώ σημείωσε η «Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρούς συμμάχους. Είναι εθνική ανάγκη η φωνή της Ελλάδος να είναι ισχυρή σε όσα περισσότερα διεθνή φόρα μπορούμε. Η δημοκρατία και ο τρόπος ζωής μας απειλούνται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο εξοικονόμησης ρεύματος σε εθνικό επίπεδο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης"

Θεσσαλονίκη: Χαστούκι σε 14χρονη που πήρε σάντουιτς και έφυγε χωρίς να πληρώσει

Μία 14χρονη μαθήτρια που πήγε σε ένα ψητοπωλείο στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης μαζί με δύο φίλες της, παρήγγειλε τρία σάντουιτς και άρχισε να τρέχει χωρίς να πληρώσει. Ο ιδιοκτήτης την κυνήγησε, την έπιασε και τη χαστούκισε, με αποτέλεσμα να της ανοίξει η μύτη.

Αμέσως, ενημερώθηκε η Αστυνομία και ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου οδηγήθηκε στο κρατητήριο του Τμήματος Ασφάλειας Θερμαϊκού, ενώ, ύστερα από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του από τους γονείς της ανήλικης, συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Η 14χρονη είπε στους αστυνομικούς ότι ο λόγος για τον οποίο άρπαξε τα σάντουιτς και το έβαλε στο πόδια ήταν επειδή προκλήθηκε από τις φίλες της.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Χαστούκι σε 14χρονη που πήρε σάντουιτς και έφυγε χωρίς να πληρώσει"

Νέες απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά, θα σας κυνηγήσουμε

Δια του υπουργού της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία επιμένει να ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και να απειλεί την Ελλάδα. «Δεν μπλοφάρουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ.

«Είμαστε απόλυτα σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγείροντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών! 

Και όχι μόνο έθεσε ξανά θέμα κυριαρχίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αλλά απείλησε την Ελλάδα πως η Τουρκία θα την… κυνηγήσει, αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά και να παραβιάζει, όπως είπε, τις διεθνείς συνθήκες!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών που είχε τεθεί βάσει των των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947» και επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας ότι δεν ισχύει καμία νομιμοποιητική βάση της Αθήνας για να εξοπλίζει τα νησιά της!

«Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της από το 1960 και τότε είπαμε “αν δεν τα παρατήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία (των νησιών)”. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δόθηκαν (τα νησιά) υπό όρους, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Το ζήτημα δεν μπορεί να απορριφθεί με τα κενά επιχειρήματα όπως ότι “η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική και θέλει στα εδάφη μας”. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν έχει σημασία όσα όπλα κι αν τοποθετήσουν (στα νησιά). Όσο δεν σταματούν, θα τους κυνηγάμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Με πληροφορίες από sabah.com.tr/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά, θα σας κυνηγήσουμε"

Ευλογιά των πιθήκων: 219 τα κρούσματα παγκοσμίως εκτός των χωρών της Αφρικής

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έχει φθάσει τα 219, πέραν των χωρών της Αφρικής όπου η νόσος είναι ενδημική, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Συνολικά 19 χώρες, όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν εμφανίζεται συχνά - κυρίως στην Ευρώπη - έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκτός από τις 11 χώρες της Αφρικής, τρεις χώρες συγκεντρώνουν επί του παρόντος τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα: το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν ασυνήθιστα κρούσματα στις αρχές Μαΐου (71), η Ισπανία (51) και η Πορτογαλία (37), σύμφωνα με το ECDC.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που αλυσίδες μετάδοσης αναφέρονται στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με την Δύση ή την Κεντρική Αφρική, όπου η νόσος αυτή είναι ενδημική", αναφέρει η ίδια πηγή.

"Τα περισσότερα κρούσματα είναι νεαροί άνδρες, που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι", διευκρινίζει το ECDC με έδρα τη Στοκχόλμη.

Η Ευρώπη συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα με 191, συμπεριλαμβανομένων 118 σε χώρες της ΕΕ. Ο Καναδάς (15), οι Ηνωμένες Πολιτείες (9), η Αυστραλία (2), το Ισραήλ (1) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) είναι οι έξι μη ευρωπαϊκές χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα ύποπτα κρούσματα δεν υπολογίζονται στην έκθεση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC τη Δευτέρα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου, όταν η ίδια πηγή είχε μετρήσει 38 περιπτώσεις.

Τη Δευτέρα, στην πρώτη του αξιολόγηση κινδύνου, το ECDC είχε θεωρήσει ότι η πιθανότητα μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό ήταν «πολύ χαμηλή» αλλά προειδοποίησε ότι όσοι είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους --ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού-- κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια με αυτά της ανεμοβλογιάς. Θεωρείται ήπια ασθένεια και συνήθως περνάει μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί κάποια αγωγή.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με το άγγιγμα από μολυσμένο άτομο ή με την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τα σταγονίδια της αναπνοής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευλογιά των πιθήκων: 219 τα κρούσματα παγκοσμίως εκτός των χωρών της Αφρικής"

Λήγει 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά των δασικών χαρτών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών στις 31 Μαΐου 2022.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/civilians) θα παραμείνουν διαθέσιμες για την αποδοχή των αιτημάτων έως την καταληκτική ημερομηνία.

Η υποβολή της αντίρρησης συνοδεύεται από:
  • Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα
  • Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος
  • Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

  • Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή)
  • Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή
  • Το έννομο συμφέρον

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν. Τα παραπάνω στοιχεία εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος. Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Στους ενδιαφερόμενους που κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση, δίνεται η δυνατότητα, ομοίως μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτημα διόρθωσης προδήλου σφάλματος, το οποίο υποβάλλεται ατελώς και εξετάζεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών.

Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, η σχετική αίτηση θα διαβιβαστεί προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Η ΕΠ.Ε.Α. θα εξετάσει την αίτηση ως υποβληθείσα αντίρρηση, κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο στον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών για την καταβολή του ανάλογου παραβόλου, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λήγει 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά των δασικών χαρτών"

Βόλος: Συνελήφθη διαρρήκτης που έκλεβε κεταμίνη από κτηνιατρεία

Την ώρα που περπατούσε αμέριμνος, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας ένας Έλληνας ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως δράστης των απανωτών διαρρήξεων που είχαν γίνει από τις 9 Μαΐου σε κτηνιατρεία στην πόλη του Βόλου, από τα οποία είχαν κλαπεί, μεταξύ άλλων, ποσότητες της ναρκωτικής ουσίας κεταμίνη.

Ο δράστης υποβλήθηκε σε έλεγχο και στην κατοχή του βρέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους 2,6 γραμμαρίων, αρκετή για να συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν μια τηλεόραση, δυο φορητοί υπολογιστές, ένα tablet, οθόνη, πληκτρολόγιο και άλλα εξαρτήματα υπολογιστή, φιαλίδια με κεταμίνη και άλλες δραστικές ουσίες και φαρμακευτικά σκευάσματα, που προέρχονταν από τις διαρρήξεις σε δυο κτηνιατρεία, ένα ιατρείο, ένα εμπορικό κατάστημα και ένα τεχνικό γραφείο και αποδόθηκαν στους δικαιούχους. Επιπλέον, κατασχέθηκαν δυο τρίφτες κάνναβης, τρεις τσάντες πλάτης, είδη ρουχισμού, υφασμάτινα γάντια, ένας κόφτης και ένα καλέμι.

Από το ένα κτηνιατρείο, ο δράστης είχε αρπάξει φιαλίδια με διάφορες δραστικές ουσίες, μερικές από τις οποίες εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, καθώς και διάφορα άλλα σκευάσματα (χάπια, αλοιφές κ.α.), από το δεύτερο ένα laptop, ένα tablet και μια συσκευή VHF με άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, από το ιατρείο διάφορα χάπια και φιαλίδια με φαρμακευτικά σκευάσματα, μια τηλεόραση, έναν φορητό υπολογιστή και ένα ποντίκι και από το εμπορικό κατάστημα είδη ρουχισμού, τσάντες, αξεσουάρ, έναν υπολογιστή με οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι και ένα tablet, ενώ από το τεχνικό γραφείο δεν έκλεψε κάτι.

Volos-ketamini-diarriktis

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου. Η προανάκριση συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν έχει διαπράξει και άλλες διαρρήξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Συνελήφθη διαρρήκτης που έκλεβε κεταμίνη από κτηνιατρεία"

Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: Στη Νορβηγία ο μικρός Ράινερ – Διέφυγαν από τη Θεσσαλονίκη

Εκτός Ελλάδας βρίσκεται ο Ράινερ, το 6χρονο αγόρι για το οποίο έχει εκδοθεί Amber Alert μετά την αρπαγή του από το σπίτι όπου έμενε με τη μητέρα του, στην Κηφισιά. Το αγόρι βρίσκεται στη Νορβγηγία, σύμφωνα με τη δικηγόρο του πατέρα του, η οποία έλαβε email από Νορβηγό συνάδελφο της που της επιβεβαίωνε ότι το παιδί βρίσκεται στη Σκανδιναβική χώρα. 

Οι εκτιμήσεις αστυνομικών, αλλά και οι φόβοι της μητέρας του 6χρονου Ράινερ, ότι το παιδί το έχει αρπάξει ο πατέρας του μαζί με τον Ισλανδό θείο του και κατάφεραν να διαφύγουν στη Νορβηγία, φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Το αγόρι άρπαξε ένας άνδρας με κουκούλα από το σπίτι του στη Κηφισιά, όπως κατέθεσε η γιαγιά του, η οποία δεν μπόρεσε να αντιδράσει. 

«Σήμερα το πρωί με ενημέρωσε η γραμματέας μου, ότι χθες στις 18:00 το απόγευμα, που το γραφείο μας ήταν κλειστό, μου κοινοποιήθηκε ένα email, το οποίο απέστειλε ένας Νορβηγός δικηγόρος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση στην Νορβηγία και το έστειλε στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την μητέρα. Το email αυτό, που είχε κοινοποιηθεί και σε εμένα, έλεγε μεταξύ άλλων, ότι το παιδί βρίσκεται ασφαλές στην Νορβηγία. Εγώ με τη σειρά μου αυτό το email το προώθησα στο Χαμόγελο του Παιδιού και στο αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς που έχει αναλάβει την υπόθεση» λέει στο newsit.gr η κα Αδαμοπουλου, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Νορβηγό στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών αρχών, οι δύο άνδρες που από ό,τι φαίνεται είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την αρπαγή του παιδιού, πρέπει να διέφυγαν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς στην Μακεδονική πόλη εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του κινητών τους τηλεφώνων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr o 6χρονος μαζί με τους δυο άνδρες έφτασαν τη Νορβηγία μέσω Δανίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: Στη Νορβηγία ο μικρός Ράινερ – Διέφυγαν από τη Θεσσαλονίκη"

Νέο κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια ξεσκέπασε το ΣΔΟΕ!

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχει εντείνει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις εισαγωγής - εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, εστιάζοντας -εκτός της καταπολέμησης της απάτης και της προστασίας των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε.- και στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ειδικότερα:

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή - εμπορία σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις περιπτώσεις αυτές ερευνάται νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις και η απάτη Φ.Π.Α. από φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

Από τον αρχικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση με αντικείμενο χονδρικό εμπόριο δημητριακών, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν ήταν σε λειτουργία, από μαρτυρίες δε περιοίκων δεν έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, ενώ ο διαχειριστής της επιχείρησης, που αναζητήθηκε στη διεύθυνση κατοικίας του, τυγχάνει άγνωστος.

Με τη συνδρομή του τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας και με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού, διενεργήθηκε έλεγχος στην έδρα της επιχείρησης, όπου κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων και λοιπών σημειώσεων. Τα κατασχεμένα στοιχεία της επιχείρησης επεξεργάσθηκαν και διαπιστώθηκε μη απόδοση Φ.Π.Α. τουλάχιστον 1.280.000 ευρώ για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στους προμηθευτές και πελάτες της ελεγχόμενης για την εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που εξέδωσε και έλαβε η ελεγχόμενη.

Αξιολογώντας τα στοιχεία της έρευνας και τις σχετικές πληροφορίες, διενεργήθηκαν έρευνες σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που υποκρύπτονται των εμπλεκόμενων εταιρειών, με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας και με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού, και κατασχέθηκαν:

Σε επιχείρηση εκμετάλλευσης Πρακτορείου ΠΡΟΠΟ κατασχέθηκαν σφραγίδες επιχείρησης που συνδέεται με τη δράση του «κυκλώματος CAROUSEL».

Σε όχημα που κατασχέθηκε πλησίον της επιχείρησης εκμετάλλευσης Πρακτορείου ΠΡΟΠΟ κατασχέθηκαν πλήθος σφραγίδων επιχειρήσεων (12 ελληνικές επιχειρήσεις), πλήθος φορολογικών στοιχείων των εταιρειών που συνδέονται με τη δράση του «κυκλώματος CAROUSEL», πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφεραν σφραγίδες Δημόσιας Αρχής, εκτυπωτής για την έκδοση των φορολογικών στοιχείων εντός του οχήματος, κάρτες πιστωτικών ιδρυμάτων διαφόρων προσώπων (διαχειριστές των εταιριών), τρεις επιταγές συνολικής αξίας 100.000 ευρώ, Αστυνομική Ταυτότητα και άδεια οδήγησης ημεδαπού προσώπου, φωτογραφίες διαβατηρίων των φερόμενων ως «εγκεφάλων» της εγκληματικής ομάδας και 13 κάρτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έτσι το ποσό των φόρων που δεν έχουν αποδοθεί, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, διενεργήθηκε έρευνα σε 13 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι 9 εξ αυτών δεν ήταν σε λειτουργία και συστήθηκαν με μόνο σκοπό τη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων, απαραίτητος κρίκος στην απάτη Φ.Π.Α. και στη δημιουργία κυκλώματος CAROUSEL.

Σε 4 επιχειρήσεις κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία για τον προσδιορισμό της ζημίας για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιούν εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιρειών και εν συνεχεία να πραγματοποιούν υποτιμολογημένες πωλήσεις στους τελικούς παραλήπτες των εμπορευμάτων, χωρίς να αποδίδουν τους φόρους που αναλογούν (Φ.Π.Α. - Εισόδημα).

Επιπλέον, με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Από τα ευρήματα και την επεξεργασία των στοιχείων που κατασχέθηκαν, έχουν συνδεθεί με την παράνομη δράση του κυκλώματος επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από 7 ημεδαπούς και 9 αλλοδαπούς εκπροσώπους των εταιρειών ή υποκρυπτόμενα πρόσωπα.

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, καθώς και τις χρηματικές ροές για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών), ενημερώνοντας άμεσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (Γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα).

Η Υπηρεσία μας θα ενημερώσει τις Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. για τον καταλογισμό των φόρων που διέφυγαν της καταβολής.

Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, με όπλα της τον επαγγελματισμό και τον ζήλο του προσωπικού της, την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία, θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, τη μάχη για την προστασία και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια ξεσκέπασε το ΣΔΟΕ!"

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέδωσε η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επέδωσε χθες επιστολή στον γενικό γραμματέα του οργανισμού, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου"

Βρέφος λίγων ημερών πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε μέσα στο «Παίδων» - Μήνυση από τους γονείς

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι γονείς ενός βρέφους μόλις λίγων ημερών που πέθανε στο Νοσοκομείο Παίδων, επειδή πνίγηκε με το γάλα του. Ο πατέρας του παιδιού κατήγγειλε ότι περίμεναν να πάρουν εξιτήριο, καθώς το παιδί όπως τους έλεγαν ήταν καλά και μέσα σε λίγες ώρες έσβησε. Για την υπόθεση διενεργείται προκαταρκτική έρευνα.

«Μας καταστρέψανε οικογενειακώς. Ούτε ένα συγνώμη δεν μου ζήτησε κάποιος εκεί μέσα. Ένα συγνώμη ήθελα να το ακούσω από τους υπεύθυνους. Δεν μου έμεινε και κάτι άλλο να κάνω μόνο αυτή τη μήνυση. Δεν το πιστεύω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα υγιέστατο μωρό» ανέφερε ο πατέρας στο Star για το λίγων ημερών βρέφος, που μετέφεραν στο νοσοκομείο Παίδων για μια ταχύπνοια, φοβούμενοι ότι έχει κορωνοϊό. Ήταν αρχές Αυγούστου του 2021.

«Μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας λέγανε ότι “είναι ένα παιδί υγιέστατο, γιατί μας το φέρατε εδώ”, δηλαδή μας ρίχνανε και ευθύνες γιατί το πήγαμε εκεί… Στις 8-9 ημέρες βρήκαμε πέντε κλήσεις από το νοσοκομείο ξυπνώντας εκείνο το πρωί. Κατάλαβα αμέσως με τις πέντε αναπάντητες ότι κάτι έχει συμβεί και παίρνουμε τηλέφωνο και μας είπανε ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να ακούσουμε, ότι έγινε εισρόφηση γάλακτος. Ότι το παιδί τελευταία φορά ταΐστηκε τρεις παρά τέταρτο το πρωί και έξι παρά τέταρτο το πρωί βρέθηκε ωχρό, πνιγμένο μέσα στο γάλα του».

Οι γιατροί επανέφεραν το παιδί, αλλά ήταν κλινικά νεκρό. Δύο μέρες αργότερα «έσβησε». Ως αιτία θανάτου αναφέρεται η διάμεση πνευμονίτιδα και η υποξική εγκεφαλοπάθεια. Ο πατέρας αμέσως μετά το θάνατο πήγε σε αστυνομικό τμήμα και ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία είναι ήδη σε εισαγγελέα που θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικής δίωξης ή όχι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρέφος λίγων ημερών πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε μέσα στο «Παίδων» - Μήνυση από τους γονείς"

Hurriyet: Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Μητσοτάκης έδειξε πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ χάνουν έδαφος

Μπορεί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην θέλει να τον… δει στα μάτια του μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ και την αποθεωτική υποδοχή στο Κογκρέσο, αλλά ο Σεντάτ Εργκίν, πρώην διευθυντής της Hurriyet και κορυφαίος αναλυτής στην Τουρκία, υπογράφει ένα θερμότατο άρθρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με άρθρο του στη Hurriyet, ο Σεντάτ Εργκίν εκφράζει την άποψη πως η ομιλία και η αποδοχή της οποίας έτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο, δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον περνάνε κρίση, σε αντίθεση με εκείνες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Ο Τούρκος αρθρογράφος εξηγεί πόσο καλογραμμένη ήταν η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι έδειχναν τον θαυμασμό τους στον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη», συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μπαίνει, δε, στη φιλοσοφία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι έδωσε παραδείγματα από την ελληνική ιστορία κι ενθουσίασε την αμερικανική Γερουσία.

«Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», επισημαίνει ο αρθρογράφος της Hurriyet. 

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει δε στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. 

«Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», επισημαίνει. 

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας «πως δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα» και ότι δε θα συναντιέται πλέον μαζί του, τονίζει ότι «πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Hurriyet: Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Μητσοτάκης έδειξε πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ χάνουν έδαφος"

AEI: Το νέο νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσιάζει σήμερα η Κεραμέως

Το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ παρουσιάζει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από την παρουσίασή του, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας καλούν έκτακτη Σύνοδο στο Λαύριο, με φυσική παρουσία, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στη λειτουργία των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι βασικές αλλαγές

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου αφορούν στην ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο προς τα ΑΕΙ, στην παροχή ευελιξίας, στην διεπιστημονικότητα, στην κινητικότητα φοιτητών και στην ανάπτυξη εξωστρέφειας, ενώ στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και το νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων.

Οι ρυθμίσεις διαρθρώνονται σε πέντε επιμέρους βασικούς άξονες: 

Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ:

-Εισαγωγή βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν στα προγράμματα σπουδών, την έρευνα αλλά και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, όπως ενδεικτικά:

-εκσυγχρονισμός προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση της ποιότητάς τους μέσω πιστοποίησής τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης πριν την έναρξη λειτουργίας τους,

-δυνατότητα ίδρυσης περισσοτέρων προγραμμάτων σπουδών από ένα Τμήμα, αλλά και οργάνωσης διεπιστημονικών και διπλών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο συνεργασιών Τμημάτων του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ,

-ευελιξία στη δόμηση του προγράμματος σπουδών και επιλογή μαθημάτων μέσω του Ιδρυματικού καταλόγου μαθημάτων – θέσπιση συστήματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε πρόγραμμα σπουδών άλλου Πανεπιστημίου – ακόμη και μη ομοειδούς γνωστικού αντικειμένου, απελευθέρωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας μεταπτυχιακών, παροχή της δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών μεταπτυχιακών και απασχόλησης εμπειρογνωμόνων από την αγορά εργασίας,

-εξορθολογισμός του καθεστώτος δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέσω εισαγωγής προϋποθέσεων αριστείας και κοινωνικών κριτηρίων, δυνατότητα οργάνωσης βιομηχανικών διδακτορικών, ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας μέσω της ίδρυσης ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων εντός των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, δυνατότητα στελέχωσης με ερευνητές επί θητεία αμειβόμενους από ίδιους, ιδιωτικούς και διεθνείς πόρους, προσέλκυση Επισκεπτών καθηγητών και Ερευνητών και προώθηση δράσεων ανταλλαγής Ερευνητών.

Πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα.

Ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ: Θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της οργανωτικής λειτουργίας των ΑΕΙ, πέραν των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών, όπως σύνταξη πολυετούς στρατηγικού σχεδίου και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους, σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδίου αειφορίας και σχεδίου προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία. Απλοποίηση του πλαισίου διεξαγωγής έρευνας, ιδίως σε θέματα οικονομικής διαχείρισης των ερευνητικών έργων/προγραμμάτων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Μελών ΔΕΠ.


Προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία: Ενίσχυση του ρόλου των Πανεπιστημίων εντός της κοινωνίας, με προαγωγή της γνώσης και της καινοτομίας μέσω βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν σε: Θεσμοθέτηση πλαισίου ίδρυσης start-ups φοιτητών/διδακτόρων/μεταδιδακτόρων και παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε πολίτες και φορείς. Σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τα πρότυπα ανωνύμων εταιριών συμφερόντων του Δημοσίου τομέα.

Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων και ίδρυση θερινών/χειμερινών προγραμμάτων σπουδών. Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ: Θέσπιση νέου σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής (δηλ. για φοιτητές εξωτερικού που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα), που μειώνει τη γραφειοκρατία, διευκολύνει τον πολίτη, εξυπηρετεί τα Πανεπιστήμια και στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, περιορίζει τη γραφειοκρατία και αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Οι βασικές ρυθμίσεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα: ίδρυση Μητρώων των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου, κατάργηση της υποβολής ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα, απελευθέρωση εισδοχής αλλοδαπών και ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄και γ΄ κύκλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών.

Θεσμοθέτηση Συμβουλίων Διοίκησης Ιδρυμάτων: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " AEI: Το νέο νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσιάζει σήμερα η Κεραμέως"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news