facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Αμαλιάδα: 90χρονος συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση σε 16χρονη

Μια 16χρονη μαθήτρια έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης προχθές στην Αμαλιάδα στην οδό Βύρωνος από έναν… 90χρονο.

Ο σάτυρος υπερήλικας δεν έχασε χρόνο όταν είδε τη 16χρονη στο δρόμο και την πλησίασε. Της έπιασε κουβέντα ρωτώντας την διάφορα, της έπιασε το χέρι στη συνέχεια και της έκανε ανήθικες προτάσεις.

Το κορίτσι σάστισε και απομακρύνθηκε άμεσα ενημερώνοντας τους γονείς της, οι οποίοι κάλεσαν την Αστυνομία.

Λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της Ασφάλειας Ήλιδας συνέλαβαν τον υπερήλικα.

Ο 90χρονος οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας όπου και θα δικαστεί στο Αυτόφωρο

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » " Αμαλιάδα: 90χρονος συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση σε 16χρονη "

Χαμάς: Καμία ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ μέχρι να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα ο υπαρχηγός της Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι δήλωσε στο παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι δεν θα ανταλλαγούν άλλοι αιχμάλωτοι με το Ισραήλ έως ότου υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα.

Ο Αρούρι δήλωσε ότι οι όμηροι που συνεχίζουν να κρατούνται από τη Χαμάς είναι Ισραηλινοί στρατιώτες και άνδρες άμαχοι, που είχαν υπηρετήσει κατά το παρελθόν στον ισραηλινό στρατό.

Δήλωσε ότι αυτοί δεν θα απελευθερωθούν αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερωθούν επίσης.

“Ας αφήσουμε τον πόλεμο να πάρει τον δρόμο του. Η απόφαση αυτή είναι τελική. Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς σε αυτό”, δήλωσε ο Αρούρι.
 
Το Ισραήλ θα διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το Ισραήλ θα διευκολύνει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας καθώς ξεκίνησαν εκ νέου οι συγκρούσεις εκεί, όπως δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν το Ισραήλ επιδιώκει τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης από την παλαιστινιακή πλευρά της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου, ο Μαρκ Ρέτζεβ είπε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει μια κατάσταση στην οποία οι ένοπλοι της Χαμάς θα αναπτυχθούν στο σύνορο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, πολλά φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα συνεχίζουν να συγκρούονται με ενόπλους της Χαμάς.

“Στη διάρκεια της ημέρας πολλά φορτηγά–δεκάδες φορτηγά–έχουν έρθει στη Γάζα αφού πέρασαν από έλεγχο ασφαλείας στην ισραηλινή πλευρά”, είπε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμάς: Καμία ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ μέχρι να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα"

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Γάζα: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες, αποσύρει τους διαπραγματευτές της η Μοσάντ – Προειδοποιήσεις Μακρόν για «10ετή πόλεμο»

Η παύση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπολέμων έδωσε το έναυσμα για νέο σφοδρό σφυροκόπημα από τον Ισραηλινό Στρατό. Μάλιστα ο πόλεμος έχει επεκταθεί στο νότο, με τη Χαν Γιούνις να βομβαρδίζεται ανηλεώς και τους Ισραηλινούς να καλούν τους πολίτες να φύγουν ακόμα πιο νότια, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο. Τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί ισχυρίζεται η Χαμάς.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Ευτυχία Πενταράκη, σε εξέλιξη είναι μεγάλη συγκέντρωση για τους ομήρους στο Τελ Αβίβ όπου θα μιλήσουν συγγενείς και όμηροι που ελευθερωθήκαν.

 
Παρέμβαση Μακρόν: Αν το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει ολοκληρωτικά την Χαμάς, ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια

Από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι θα εξουδετερώσει ολοκληρωτικά τη Χαμάς σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για άλλα δέκα χρόνια. Πρόσθεσε ότι θα πάει στο Κατάρ για να προσπαθήσει να ξανανοίξει τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για μία νέα κατάπαυση του πυρός, ακόμα και ανακωχή. Η Κάμαλα Χάρις από την πλευρά της τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα επιτρέψουν «σε καμία περίπτωση» τη μετατόπιση Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας ή τη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ θα διευκολύνει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας καθώς ξεκίνησαν εκ νέου οι συγκρούσεις εκεί, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, πολλά φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα συνεχίζουν να συγκρούονται με ενόπλους της Χαμάς.

“Στη διάρκεια της ημέρας πολλά φορτηγά–δεκάδες φορτηγά–έχουν έρθει στη Γάζα αφού πέρασαν από έλεγχο ασφαλείας στην ισραηλινή πλευρά”, είπε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Μίνι – διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Τουρκίας μέσω twitter

Απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο για τη θέση του για τη Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Κοέν, του είπε ότι “εμείς θα απελευθερώσουμε τη Γάζα από τη Χαμάς. Όσοι τρομοκράτες της οργάνωσης γλυτώσουν, μπορείτε να τους φιλοξενήσετε”, είπε στον Ενρτογάν.

Μετά την εκεχειρία ξανάρχισε ο πόλεμος – Το χρονικό

Με τη λήξη της επταήμερης κατάπαυσης πυρός, το Ισραήλ ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς, χτυπώντας περισσότερους από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Με βομβαρδισμούς απάντησε η Χαμάς, ωστόσο αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα τους Ισραήλ.

Μεταξύ των στόχων του Ισραηλινού στρατού ήταν και η πόλη Χαν Γιούνις στα νότια με τους Παλαιστινίους να ισχυρίζονται ότι τα χτυπήματα σε περιοχές του βορρά, αλλά και του νότου δεν τους αφήνουν καμία επιλογή προορισμού για να σωθούν.Τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν τραυματίες με το υπουργείου Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς να κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες. Ο Ισραηλινός Στρατός διαμηνύει ότι είναι έτοιμος για την επόμενη φάση του πολέμου, με στόχο την καταστροφή της Χαμάς. Το Τελ Αβίβ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη νέα χερσαία εισβολή των στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας και τις μάχες με τους ενόπλους της Χαμάς. Με την τρομοκρατική οργάνωση να δίνει και αυτή τη δική της εκδοχή των γεγονότων με αντίστοιχο βίντεο μαχών.

Η Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον προμήθευσε το Τελ Αβίβ με βόμβες διάτρησης, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμα και θωρακισμένους στόχους από τσιμέντο και ατσάλι, ενώ το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι έχει εξοντώσει χιλιάδες ενόπλους της Χαμάς. Δραματική έκκληση κάνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η κόλαση επέστρεψε στη Γάζα και τονίζοντας ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Με τον Μπλίνκεν να επιμένει για την ανάγκη συνέχισης της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Λευκός Οίκος κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μετά το τέλος του πολέμου να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στο έδαφος της Γάζας. Ενώ συνεχίζεται το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός, με αποτέλεσμα δεκάδες όμηροι να παραμένουν φυλακισμένοι.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά

Ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σήμερα πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου σε μια δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέφερε σε δήλωσή της ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Τρεις άνθρωποι στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είπε ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μαχητές της.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο στρατός, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια της κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις σήμερα το απόγευμα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «κόκκινο» η ένταση στη Γάζα: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες, αποσύρει τους διαπραγματευτές της η Μοσάντ – Προειδοποιήσεις Μακρόν για «10ετή πόλεμο»"

Κως: Χειροπέδες σε διακινητές μεταναστών – Κατασχέθηκε ταχύπλοο

Στη σύλληψη αλλοδαπών διακινητών προχώρησαν λιμενικοί και αστυνομικοί στην Κω. Παράλληλα, κατασχέθηκε το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Στελέχη του Λιμενικού στην Κω συνέλαβαν έναν 30χρονο αλλοδαπό, για διακίνηση μεταναστών. Ο διακινητής κατηγορείται για παράβαση των άρθρων που αφορούν ”αντίσταση”, ”απείθεια”, ”απόπειρα” και ”επικίνδυνη σωματική βλάβη”, του ποινικού κώδικα, καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, ο 30χρονος εντοπίστηκε κοντά στη μαρίνα της Κω με άλλους δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι συνελήφθησαν αργότερα από αστυνομικούς, ως χειριστές του ταχύπλοου σκάφους, με το οποίο αποβίβασαν αριθμό μεταναστών.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κως: Χειροπέδες σε διακινητές μεταναστών – Κατασχέθηκε ταχύπλοο"

Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Με αναρρωτική άδεια τρεις αναισθησιολόγοι – Δεν εξυπηρετούνται ούτε τα έκτακτα περιστατικά

Χωρίς τέλος τα προβλήματα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, με θύματα τους πολίτες οι οποίοι από την μια μέρα στην άλλη βιώνουν την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας στην περιοχή.

Τρεις από τους τέσσερεις αναισθησιολόγους πήραν αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων υγείας, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο αυτό το Σαββατοκύριακο να μην μπορεί να καλύψει ούτε τα έκτακτα περιστατικά. Δηλαδή αν συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα έξω από το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει ούτε και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται Αναισθησιολόγο. Μάλιστα το Σάββατο έκτακτο περιστατικό με ειλεό εστάλη στη Σητεία να χειρουργηθεί γιατί δεν υπήρχε Αναισθησιολόγος. Την ίδια ώρα ούτε η Ιεράπετρα, ούτε η Σητεία, έχουν ΜΕΘ, αλλά ούτε και αιμοδοσία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται για τη στάση της 7ης Υ.ΠΕ. η οποία όπως δήλωσαν γιατροί στην ΕΡΤ «ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχουν ανάψει οι Αναισθησιολόγοι», πιέζοντας όπως αναφέρουν μέλη του Συμβουλίου των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων, να αλλάξει ξανά η απόφαση για τους γιατρούς της προκήρυξης από Επιμελητές Α σε Διευθυντές, προκειμένου φωτογραφικά να διευκολυνθεί με αυτό τον τρόπο η αποχώρηση τριών Αναισθησιολόγων από το Υγειονομικό Ίδρυμα. Κάτι που όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ μέλη του συμβουλίου, δεν πρόκειται να το πράξουν.

Η δημόσια υγεία στο νομό Λασιθίου έχει μπει στον Προκρούστη της τοπικής αντιπαράθεσης των πόλεων του νομού, όπου σε αυτή τη φάση επιχειρείται η αποδόμηση του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

«Να μην ακούει τις «Σειρήνες» και να αφουγκραστεί την αγωνία Υγειονομικών και πολιτών, προκειμένου να μην χαθούν όσα με κόπο χτίστηκαν για τη δημόσια υγεία στο νομό Λασιθίου μέσα από την ανάπτυξη του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου», τονίζουν στελέχη του νοσοκομείου για την Υ.ΠΕ. Κρήτης.

Στις 14 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται συλλαλητήριο στήριξης του νοσοκομείου του Άγιο Νικόλαου, υπό την Αιγίδα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου του Συλλόγου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου, αλλά και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Λασιθίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Με αναρρωτική άδεια τρεις αναισθησιολόγοι – Δεν εξυπηρετούνται ούτε τα έκτακτα περιστατικά"

Φθιώτιδα: Ατύχησαν οι κλέφτες που ανατίναξαν το ATM στο Μαρτίνο – Τα λεφτά είχαν μπογιά

Την «πάτησαν» οι άγνωστοι δράστες που ανατίναξαν το ATM τράπεζας στον χώρο σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Μαρτίνου στη Φθιώτιδα. Τα λεφτά που άρπαξαν οι κλέφτες είχαν μπογιά και τα πέταξαν!

Οι άγνωστοι φορώντας κουκούλες full face, έσπασαν την τζαμαρία του σούπερ μάρκετ στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, πήγαν στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, τοποθέτησαν εκρηκτικά και το ανατίναξαν!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.fonografos.net, ο συναγερμός χτύπησε, ωστόσο, οι δράστες συνέχισαν με ένα όχημα, προκειμένου να βγάλουν έξω το ΑΤΜ.

Αφού το φόρτωσαν σε βαν, πάτησαν γκάζι και εξαφανίστηκαν.

Για κακή τους τύχη, όμως, τα λεφτά που περιείχε το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων είχαν μπογιά και οι κλέφτες τα παράτησαν, όπως κατέγραψε ο φακός του newsit.gr:

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τους εντοπίσει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φθιώτιδα: Ατύχησαν οι κλέφτες που ανατίναξαν το ATM στο Μαρτίνο – Τα λεφτά είχαν μπογιά"

Δημοσκόπηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 14,7% - Τι ποσοστό παίρνει το νέο κόμμα των «11»

Η πρώτη δημοσκόπηση που μετρά τη δυναμική του νέου φορέα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός.

Επίσης πρόκειται για την δημοσκόπηση που μετά από καιρό, ξαναφέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Realpolls για το Documento, η ΝΔ στην πρόβλεψη αποτελέσματος (εάν είχαμε αύριο εκλογές) συγκεντρώνει 37,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,8% ενώ έπονται ΚΚΕ με 10,8%, η Ελληνική Λύση με 5,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,4%, η Νίκη με 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 1,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,8%.

Ο νέος φορέας των 11, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,2%.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9,8% ενώ έπονται ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, η Νίκη με 2,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,1%, το ΜέΡΑ25 με 1,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,2%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,1%.

Ο νέος φορέας των 11, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει ποσοστό 3,1%.

Κυριαρχία Μητσοτάκη - ΝΔ

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης (13,8%), ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,3% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 3,6% ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται τέταρτος με 3,2%.

Το 42,2% αισθάνεται πιο κοντά στον πρωθυπουργό με τον Νίκο Δένδια να συγκεντρώνει το 16,7% και τον Στέφανο Κασσελάκη το 14,3% και τον Νίκο Ανδρουλάκη να έρχεται και πάλι τέταρτος με 12,7%.

Η ΝΔ διατηρεί τα ηνία παρά την αρνητική αξιολόγηση των πολιτών.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη μεγάλη διαφορά συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης εν συνόλων, καθότι αν και με φθορά τριών μονάδων σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, η ΝΔ διατηρεί τα ηνία στην πολιτική σκηνή με 37,4%.

Ανησυχητικά σημάδια για τους 11

Αποκαρδιωτικές είναι για τον νέο πολιτικό φορέα των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του 2023.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσατε να ψηφίσετε το νέο πολιτικό κόμμα της Αριστεράς οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Το 10,9% λέει σίγουρα ναι, το 18,2% μάλλον ναι, το 23,5% μάλλον όχι, το 40,9% σίγουρα όχι ενώ το 6,5% Δεν ξέρει/Δεν απαντά.

Η ακρίβεια καίει τους πολίτες

Ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς και δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αντιμετωπίζουν οι περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες της έρευνας.

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 77,9% ενώ ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις με 60,9%.

Έπεται η Υγεία με 45,2%, η λειτουργία Δημοκρατίας, θεσμών με 21% και τα ελληνοτουρκικά με 18,8%.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 14,7% - Τι ποσοστό παίρνει το νέο κόμμα των «11» "

Μετά τους S&P και Fitch, η Moody’s: Τι χρήμα θα φέρει στο τραπέζι η τριπλή επενδυτική βαθμίδα

Την εξασφάλιση επενδυτικής βαθμίδας και από τον τελευταίο οίκο αξιολόγησης, μετά και τη χθεσινή αναβάθμιση από την Fitch, ώστε η δυνητική αγοραστική δύναμη για τα ελληνικά ομόλογα να αυξηθεί ακόμη και κατά 18-20 δισ. ετησίως, θέτει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο για την επόμενη χρονιά.

Υψηλότερα μπαίνει ο πήχης και όσον αφορά τη βαθμολογία που θέλει να έχει η χώρα για τα ομόλογά της. Το «BBB-» που έχει λάβει η χώρα από το σύνολο των οίκων αξιολόγησης πλην της Moody’s είναι η χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα. Για να αλλάξει… πίστα, απαιτούνται ακόμη τρεις αναβαθμίσεις, γι’ αυτό και ο χρόνος που θα απαιτηθεί μπορεί να είναι αρκετός.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τη Moody’s (έχει κατατάξει την Ελλάδα στο «Βa1» ύστερα από τη διπλή αναβάθμιση προ εβδομάδων) είναι ένας στόχος που εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2024 έστω και σε δύο… δόσεις (πρώτα αναβάθμιση των προοπτικών και μετά επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, που για τη Moody’s είναι το «Baa3»).

Ραντεβού τον Μάρτιο

Η επόμενη αξιολόγηση από τον συγκεκριμένο οίκο τοποθετείται χρονικά για τον Μάρτιο του 2024. Γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση και από τον τελευταίο οίκο; Διότι «κουβαλάει» δικό του πελατολόγιο, οπότε αυξάνεται και η πιθανή πελατεία για τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, ο οίκος Moody’s είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, γι’ αυτό και η δυνητική ζήτηση μπορεί να φτάσει πλέον ακόμη και στα 18-20 δισ. ευρώ.

Είναι υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με την ετήσια εκδοτική δραστηριότητα της χώρας (τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια), κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να εκδηλωθούν οι προϋποθέσεις όχι μόνο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών, αλλά και για την εξασφάλιση καλύτερων όρων χρηματοδότησης ή και αναχρηματοδότησης χρέους (π.χ. να εκδοθούν περισσότεροι μακροπρόθεσμοι τίτλοι για να αποπληρωθούν βραχυπρόθεσμοι, ήτοι έντοκα γραμμάτια τα οποία έχουν υψηλό κόστος εξυπηρέτησης λόγω και της συγκυρίας).

Μετά την αναβάθμιση από τη Fitch, η χρονιά έχει ακόμη δύο «ορόσημα» όσον αφορά το ελληνικό χρέος, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον 30 ημέρες πριν από το τέλος της χρονιάς:

  1. Το πρώτο ορόσημο είναι η 15η Δεκεμβρίου. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι προγραμματισμένη να γίνει η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για την εξυπηρέτηση των διμερών δανείων που έχει συνάψει η χώρα, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ.Πρόκειται για χρήματα που κανονικά θα καταβάλλονταν μέσα στο 2024 και στο 2025, κάτι που σημαίνει ότι η κίνηση «ελαφραίνει» τον όγκο των δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος. Θα υπάρξει όμως και απτό οικονομικό όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή. Τα διμερή δάνεια είναι καλυμμένα με συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (swaps). Τώρα που τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τα swaps αποφέρουν σημαντικά έσοδα από τόκους και καλύπτουν αντίστοιχα τους τόκους που πληρώνει η χώρα για τα διμερή δάνεια (τα οποία μάλιστα είναι πλέον… ακριβά, καθώς το επιτόκιο στα διμερή είναι κυμαινόμενο). Αποπληρώνοντας πρόωρα, η χώρα γλιτώνει από τους τόκους που θα πλήρωνε αν εξοφλούσε κανονικά τις υποχρεώσεις στην ώρα τους, ενώ συνεχίζει να κερδίζει από τους τόκους των swaps.
  2. Το 2ο ορόσημο είναι η 23η ή η 24η Δεκεμβρίου. Έχοντας κλείσει το 2023 με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη μεγάλη πλειοψηφία των οίκων αξιολόγησης (αναγνωρισμένων και μη από την ΕΚΤ), ο ΟΔΔΗΧ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δανεισμού για την επόμενη χρονιά. Θα προβλέπει εκδοτική δραστηριότητα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, ένα σταθερό πρόγραμμα επανεκδόσεων ελληνικών ομολόγων (με 10 κύκλους, έναν ανά μήνα, πλην Αυγούστου και Δεκεμβρίου), αλλά και την έκδοση του πρώτου ελληνικού πράσινου ομολόγου, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά. Τα 10 δισ. ευρώ είναι πολύ «συγκρατημένο» ποσό, αλλά θα επιτρέψει στη χώρα να προγραμματίσει νέες πρόωρες αποπληρωμές χρέους και μέσα στο 2024 και ταυτόχρονα να περιορίσει την έκθεση στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος για το 2024 θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού προγράμματος της επόμενης χρονιάς να καλυφθεί εμπροσθοβαρώς, όπως ακριβώς έγινε και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Για λόγους τακτικής, εκδόσεις ομολόγων στο τέλος της χρονιάς δεν γίνονται. Ωστόσο, με το ξεκίνημα του νέου έτους είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια πρώτη -και μάλιστα αρκετά σημαντικού ύψους- νέα έκδοση.

Η συγκυρία, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, είναι θετική, καθώς και ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας τυγχάνει αποδοχής και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους διεθνούς οργανισμούς και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το τελευταίο αποδίδεται στο γεγονός ότι προβλέπεται «πάγωμα» των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα σημερινά επίπεδα, αλλά και έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης από το β’ εξάμηνο του 2024. Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023, με το ποσοστό να υποχωρεί κάτω από το 3,7%. Η διαφορά με το γερμανικό bund έχει σταθεροποιηθεί κάτω από τις 130 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τους S&P και Fitch, η Moody’s: Τι χρήμα θα φέρει στο τραπέζι η τριπλή επενδυτική βαθμίδα"

Δημοσκόπηση GPO: Στη σωστή κατεύθυνση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης λέει το 59,8%

Την σοβαρότητα του προβλήματος της φοροδιαφυγής αναγνωρίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες, και περίπου ο ένας στους δύο βλέπει θετικά το φορολογικό νομοσχέδιο κρίνοντας το ως αποτελεσματικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

Οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό των Παραπολιτικών θεωρούν τη φοροδιαφυγή σοβαρό πρόβληµα σε ποσοστό 87,9%.

forologiko

Eνώ στην αξιολόγηση του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου της κυβέρνησης το 59,8% πιστεύει πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το 47,7% θεωρεί πως θα είναι αποτελεσματικό και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

dimoskopisi

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση GPO: Στη σωστή κατεύθυνση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης λέει το 59,8%"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην ανατολική και νότια χώρα από αργά το απόγευμα της Κυριακής (03-12-2023) έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (04-12-2023) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Από αργά το απόγευμα της Κυριακής (03-12-2023) έως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (04-12-2023) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (περιοχή Λήμνου – Σαμοθράκης).

Β. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (04-12-2023) μέχρι αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κατά τόπους την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και την ανατολική νησιωτική χώρα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες"

Ερντογάν: Ελπίζω σε νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση win-win

Την ελπίδα για την έναρξη μίας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Θα πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση ‘win-win’» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Όπως σημείωσε «εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων και ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως, αλλά υπάρχουν και θέματα που μπορούν να διευθετηθούν άμεσα και να διευρύνουν τη βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Πάντα λέω: “Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα» δήλωσε.

«Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιοι, ειδικά οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον γείτονά μας, καθόμαστε και μιλάμε» πρόσθεσε.

Στις 7 Δεκεμβρίου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβουλίο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους εξής άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Ποιοι θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών (και την υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Εξωστρέφεια) θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της συνεδρίασης θα έχει ως εξής:

  • Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
  • Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Cagatay Kilic).
  • Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
  • Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ελπίζω σε νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση win-win"

Το Μόναχο θάφτηκε στο χιόνι – Ακυρώθηκαν πτήσεις και δρομολόγια τρένων

Στα λευκά ντύθηκε η πόλη του Μονάχου, καθώς μέσα σε λίγες ώρες σφοδρή χιονόπτωση έπεσε στην περιοχή με αποτέλεσμα χιλιάδες Γερμανοί να ξυπνήσουν σε ένα λευκό τοπίο.

Δρομολόγια τρένων μεγάλων αποστάσεων και εκατοντάδες πτήσεις προς και από τη γερμανική πόλη του Μονάχου ακυρώθηκαν λόγω σφοδρής χιονόπτωσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρίας λειτουργίας των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn και του Αεροδρομίου του Μονάχου.

Η ματαίωση αναχωρήσεων και αφίξεων για τις πτήσεις στο αεροδρόμιο του Μονάχου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το μεσημέρι (τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Τα τρένα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Deutsche Bahn στην ιστοσελίδα της.

Η αναστολή δρομολογίων αναμένεται να διαρκέσει όλη την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρία, που συμβούλευσε τους επιβάτες να επαναπρογραμματίσουν το ταξίδι τους.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μόναχο θάφτηκε στο χιόνι – Ακυρώθηκαν πτήσεις και δρομολόγια τρένων"

Γιώργος Τράγκας: Βρέθηκαν αδήλωτα εισοδήματά του €2,7 εκατ. - Ο γιος κατηγορεί για ξέπλυμα τον Ελβετό συνεκτελεστή της διαθήκης

Σε νέα πιο έντονη κλιμάκωση οδηγείται το κληρονομικό θρίλερ με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, που εκτυλίσσεται, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους δύο συγκληρονόμους, τον αείμνηστο δημοσιογράφο-εκδότη και τις Ελληνικές Ελεγκτικές αρχές που έβγαλαν το πρώτο λαβράκι.

Η έρευνα από το 1ο ΕΛΚΕ Αττικής (Ελεγκτικό Κέντρο) για τα φορολογικά πεπραγμένα του αείμνηστου εκδότη, η οποία συνεχίζεται, οδήγησε σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες στην αποκάλυψη των πρώτων αδήλωτων εισοδημάτων του δημοσιογράφου που αφορά τα φορολογικά έτη 2016 και 2017 και ανέρχεται σε 2.700.000 ευρώ. Όπως επιμένουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση από την έρευνα προέκυψαν πολλά μείζονος σημασίας στοιχεία, ενώ ενεπλάκησαν και αρχές χωρών του εξωτερικού από τις οποίες ζητήθηκε η συνδρομή τους.

Όπως έλεγε γνώστης του πορίσματος στο αίτημα των Ελληνικών ελεγκτικών αρχών ανταποκρίθηκαν ακόμη και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το ονειρικό νησιωτικό σύμπλεγμα στην Καραϊβική, που είναι ο παράδεισος των εξωχώριων εταιριών, γνωστές ως offshore.  Οι πληροφορίες για το πόρισμα του 1ου ΕΛΚΕ Αττικής εικάζουν ότι οι ελεγκτές κατάφεραν να αποδείξουν μετά από ενδελεχή έρευνα ότι ο Γιώργος Τράγκας αλλά και η Μαρία Καρρά δεν ήταν κάτοικοι εξωτερικού την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που αφορά τα έτη 2016-2017 με βάση τους λογαριασμούς του εκδότη.

Το πόρισμα μάλιστα εικάζεται ότι «σπάει» και την ιδιότητα της χήρας ως κατοίκου εξωτερικού για τα προαναφερθέντα χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται την ίδια στιγμή που ο συγκληρονόμος της Γιάννης Τράγκας περνάει σε full επίθεση. Μέσω των δικηγόρων του μετά την τελευταία μήνυση καταθέτει στην αρχή της εβδομάδας αίτηση παύσης για τον συνεκτελεστή της διαθήκης τον Ελβετό δικηγόρο Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν κατηγορώντας τον για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα πρώτα αδήλωτα και η συνδρομή ξένων κρατών

Στην περιοχή του Κεραμεικού, στο κτήριο που στεγάζεται το 1ο ΕΛΚΕ Αττικής οι ελεγκτές που έχουν αναλάβει να «ξεψαχνίσουν» τα φορολογικά πεπραγμένα του αείμνηστου Γιώργου Τράγκα, είχαν πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία που έπρεπε να επεξεργαστούν και να διασταυρώσουν ήταν πάρα πολλά, ενώ χρειάστηκε να ζητηθεί η συνδρομή ελεγκτικών αρχών από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα, ευοδώθηκε όμως αφού όπως εικάζεται τέσσερις χώρες απέστειλαν στους ελεγκτές στοιχεία για τον Γιώργο Τράγκα. Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι όπου ο αποθανών κατείχε εξωχώριες εταιρίες που περιελάμβαναν περιουσιακά στοιχεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου διατηρούσε κατοικίες και τραπεζικούς λογαριασμούς, η Γαλλία και το Πριγκιπάτο του Μονακό, απέστειλαν σταδιακά πολύτιμα ευρήματα για την έρευνα του ΕΛΚΕ.

Σύμφωνα με αυτή το 2016 ο Γιώργος Τράγκας βρισκόταν 184 ημέρες στην Ελλάδα ενώ βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για να δηλώσει κάτοικος εξωτερικού, είναι να διαμένει ο φορολογούμενος τουλάχιστον 183 μέρες στην ξένη χώρα που έχει επιλέξει. Σε ότι αφορά το 2017 δεν προσκόμισε στις αρχές πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας-εν προκειμένω από το Μονακό-και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία «σπάνε» και την ιδιότητα της Μαρίας Καρρά ως μόνιμης κατοίκου εξωτερικού για τα προαναφερθέντα έτη αποκαλύφθηκαν αδήλωτα εισοδήματα ύψους 2.700.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό επιβαρύνει αυτόματα την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο εκδότης-δημοσιογράφος η οποία σταδιακά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους τρεις αρχικά κληρονόμους που στην πορεία έμειναν δύο, αφού ο Φρέντι Τράγκας αποποιήθηκε το μερίδιό του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο φορολογικός έλεγχος επεκτείνεται σε παλαιότερα έτη και θα είναι ενδελεχής, ώστε οι αρχές να εντοπίσουν τυχόν νέες παρατυπίες.

Ήρθε η ώρα του Φρανσεσκόν

Το ποτήρι σε ό,τι αφορά την πολυσχιδή δράση του Ελβετού δικηγόρου Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν στο θέμα της τεράστιας κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας, είχε ξεχειλίσει εδώ και καιρό για τον Γιάννη Τράγκα. Η επιμονή του με την ιδιότητα ενός εκ των δύο εκτελεστών της διαθήκης να πληρώνει ποσά που προσεγγίζουν πλέον τις 400.000 ευρώ χωρίς να ενημερώνει τον Έλληνα συμβολαιογράφο συνεκτελεστή προκάλεσε την οργή του υιού Τράγκα.

«Οι παραπάνω πληρωμές είχαν εγκριθεί μόνο από τον ένα εκ των δύο συνεκτελεστών-ήτοι μόνο από τον Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν και όχι από τον συνεκτελεστή της διαθήκης (σ.σ πρόκειται για τον έλληνα συμβολαιογράφο), αλλά ούτε καν από τους συγκληρονόμους. Ακόμα χειρότερα όμως, ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις πληρωμές δεν αφορούσαν καν υποχρεώσεις της κληρονομιάς κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα αλλά και κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης...».

Όπως προκύπτει από την ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ των συνεκτελεστών της διαθήκης «στις 12 Μαΐου 2023 ο Έλληνας συμβολαιογράφος έστειλε mail στον κύριο Φρανσεσκόν με κοινοποίηση στους δικηγόρους των συγκληρονόμων, στο οποίο του ζητούσε πλήρη αναφορά των ενεργειών του, μέχρι εκείνου του σημείου και του υπενθύμισε ότι όλες οι ενέργειες των εκτελεστών, συμπεριλαμβανομένων τυχών πληρωμών σχετικά με την κληρονομιά, πρέπει να γίνονται από κοινού, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Φρανσεσκόν απάντησε στον Έλληνα συμβολαιογράφο «ότι δήθεν ζήτησε την έγκρισή του αλλά δεν έλαβε απάντηση, ισχυρισμό που ο δεύτερος απορρίπτει μετ’ επιτάσεως». Σύμφωνα με τον Γιάννη Τράγκα υπάρχει και μεταφρασμένη επιστολή απάντηση του εν Ελλάδι συνεκτελεστή, γι΄ αυτό και τον προτείνει ως μάρτυρα κατηγορίας, στην πραγματικότητα ως μάρτυρα καθήκοντος αλήθειας.

«Μάλιστα, ο κύριος Φρανσεσκόν ομολογεί ότι σε κάθε περίπτωση παρείχε μόνος την εξουσιοδότηση προς τον κύριο Νταρλιγκί (είναι ο συμβολαιογράφος στο γραφείο του οποίου οποίο κατατέθηκε η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα) προκειμένου ο τελευταίος να δώσει έγκριση υπό μορφή εντολής στην EFG Bank να πραγματοποιήσει πληρωμές προς διάφορους δικαιούχους, ενέργεια που είναι από μόνη της παράνομη και καθίσταται και ποινικώς επιλήψιμη από την στιγμή που οι πληρωμές δεν αφορούν καν την κληρονομιά» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον Γιάννη Τράγκα σε δικαστικό έγγραφο.

Η «εξαφανισμένη» εταιρία

Μια κληρονομιά, σημαίνοντα ρόλο στην οποία διαδραματίζει η «Family Line Ltd», η εταιρία στην οποία υπάγονται όλα τα ακίνητα του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ. «Όψιμα, η μετοχή της “Family line Ltd” κατά τους εγκαλούμενους χάνεται ως δια μαγείας από περιουσιακό στοιχείο της κληρονομιάς, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται ότι η εταιρία διοικείται από τους α’ (Φρανσεσκόν) και γ’ (Καρρά) εγκαλούμενους» αναφέρει ο Γιάννης Τράγκας που ανακάλυψε και το εξής παράδοξο.

«Τέλος υπήρχαν πληρωμές τιμολογίων για νομικές υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρίας «Schmidt & Associes» όπου ο ανωτέρω συνεκτελεστής εργάζεται ως εξωτερικός σύμβουλος, επομένως προκύπτει ότι ο κύριος Φρανσεσκόν ανέθεσε νομικές υπηρεσίες ως συνεκτελεστής χωρίς τη σύμπραξη του Έλληνα συνεκτελεστή στο γραφείο του και πληρώνει τον εαυτό του από χρήματα της κληρονομιάς για υπηρεσίες που είναι σαφές ότι δεν αφορούν την κληρονομιά αλλά την κυρία Καρρά».

Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας συμβολαιογράφος απαγόρευσε ρητά στο Φρανσεσκόν να ενεργήσει μόνος περαιτέρω πληρωμές από τραπεζικούς λογαριασμούς ο τελευταίος συνέχισε να τον αγνοεί. «Μάλιστα τον ενημέρωσε στις 5 Αυγούστου 2023 ότι “πρέπει να διακόψει κάθε επαφή μαζί του για τις τρέχουσες πληρωμές αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή και ουσιαστικά κατηγορώντας τον Έλληνα συμβολαιογράφο τελείως αβάσιμα για διαρροή των πληροφοριών, που κατά τον κύριο Φρανσεσκόν είναι απόρρητες στον Ελληνικό Τύπο».

Ο Γιάννης Τράγκας κάνει λόγο και για εγκληματικές ενέργειες από τους Φρανσεσκόν-Νταρλιγκί οι οποίες θίγουν και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ως εν δυνάμει πιστωτή «καθώς διενεργείται στο παρόν χρονικό στάδιο φορολογικός έλεγχος και μάλιστα έχει επιληφθεί η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα».

Τονίζει μάλιστα ότι ενώ το ανωτέρω δίδυμο γνωρίζει την έρευνα των Φορολογικών Αρχών «πραγματοποίησαν πληρωμές που ουδόλως σχετίζονται με την κληρονομιαία περιουσία, πολύ περισσότερο με τη διασφάλιση αυτής αλλά αντιθέτως ζημίωσαν αυτή κατά το ποσό των 307.519,60 ευρώ τουλάχιστον...».

Κλείνοντας την τελευταία του μήνυση που ανεβάζει κι άλλο την πολεμική ατμόσφαιρα με την Μαρία Καρρά ο Γιάννης Τράγκας υποστηρίζει ότι «και οι τρεις εγκαλούμενοι έχουν διαπράξει από κοινού και το αδίκημα της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεδομένου ότι με τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιχείρησαν να προσδώσουν νομιμοφανή υπόσταση σε χρηματικά ποσά που ήταν απόρροια του κακουργήματος της απιστίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιώργος Τράγκας: Βρέθηκαν αδήλωτα εισοδήματά του €2,7 εκατ. - Ο γιος κατηγορεί για ξέπλυμα τον Ελβετό συνεκτελεστή της διαθήκης"

Ηράκλειο: Συναγερμός για μετανάστες που εντοπίστηκαν σε παραλία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί επιχείρηση του λιμενικού, αλλά και της αστυνομίας, στα νότια παράλια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, για τον εντοπισμό μεταναστών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχάνων Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσαλη, πρόκειται για περισσότερα από 70 άτομα, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί και που αυτήν την ώρα, επιχειρείται να βρεθεί τρόπος, να μεταφερθούν.

Δεν έχει υπάρξει έως τώρα, καταγραφή κάποιου προβλήματος υγείας, ωστόσο η επιχείρηση εντοπισμού κι άλλων μεταναστών, συνεχίζεται από στεριά και θάλασσα, ενώ αναζητείται και το θαλάσσιο πιθανά μέσο στο οποίο επέβαιναν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Συναγερμός για μετανάστες που εντοπίστηκαν σε παραλία"

Βόρεια Κορέα: Οποιαδήποτε παρεμβολή στη λειτουργία του δορυφόρου μας θα εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε πως σε τυχόν αμερικανική παρεμβολή στη λειτουργία του δορυφόρου της, θα απαντήσει «εξουδετερώνοντας» κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, μεταδίδει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας που επικαλείται το KCNA, η Πιονγκγιάνγκ θα θεωρήσει «κήρυξη πολέμου» οποιαδήποτε παρεμβολή στη λειτουργία του δορυφόρου «Malligyong-1».

Έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες, τον Μάιο και τον Αύγουστο, η Βόρεια Κορέα κατάφερε τον Νοέμβριο να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο. Ισχυρίζεται πως είναι πλέον σε θέση να παρακολουθεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Την Παρασκευή, η Σεούλ έθεσε επίσης σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο, ενώ σκοπεύει να εκτοξεύσει άλλους τέσσερις μέχρι το τέλος του 2025.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Κορέα: Οποιαδήποτε παρεμβολή στη λειτουργία του δορυφόρου μας θα εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου"

Χωρίς ταξί η χώρα από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη – Διαμαρτύρονται για το φορολογικό

Σε 48ωρες απεργίες προχωρούν οι οδηγοί ταξί τόσο στην Αθήνα και όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι οδηγοί ταξί τραβούν χειρόφρενο, καθώς αντιδρούν στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί αποφάσισε σήμερα δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες πανελλαδικές απεργίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, στις 05:00, έως την ίδια ώρα της Παρασκευής.

«Το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο είναι μια απροκάλυπτη πρόθεση εξόντωσης κάθε μορφής ατομικής επιχειρηματικότητας. Είναι ωμή δολοφονία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των αξιών που υποτίθεται ότι παρέχει μια δημοκρατική χώρα στους πολίτες της. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδίασε τον εργασιακό θάνατο χιλιάδων επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και των αυτοκινητιστών ταξί. Το ταξί κινδυνεύει με αφανισμό. Πρόθεσή τους είναι να μας εξοντώσουν οικονομικά και να μας αναγκάσουν να παραδώσουμε τις άδειές μας σε πολυεθνικές και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ.

Παράλληλα, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» τονίζει ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση την οποία διέρχεται ο κλάδος μας».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ταξί η χώρα από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη – Διαμαρτύρονται για το φορολογικό"

Θεσσαλονίκη: Εισήγαγαν ηλιέλαιο από Βουλγαρία και το πωλούσαν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντόπισαν και συνέλαβαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, δύο άτομα, τα οποία ενέχονται σε υπόθεση παρασκευής και διάθεσης νοθευμένου ελαιόλαδου.

Πρόκειται για δύο άντρες, ηλικίας 36 και 80 ετών (συγγενικά πρόσωπα), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των Ν. 4235/2014 «Ποινικές κυρώσεις επί μη συμμόρφωσης στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας ζώων και της διαχείρισης ΖΥΠ και ΠΠ» και Ν. 4177/2013 «Ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών».

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω δημιούργησαν κατάλληλη και οργανωμένη υποδομή για την παράνομη παρασκευή και συσκευασία ελαιολάδου, το οποίο παράγεται από την επεξεργασία ηλιελαίου με πρόσμιξη κατάλληλων χρωστικών ουσιών, καθώς και τη συσκευασία και τη διάθεσή του στη αγορά, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.  

Η πρώτη ύλη (ηλιέλαιο) εισαγόταν από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια με τη χρήση των κατάλληλων χρωστικών ουσιών πωλούνταν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με διάφορες ετικέτες περιοχών της Ελλάδος και διοχετευόταν στην αγορά της Βουλγαρίας και της χώρας μας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες (01-12-2023) σε αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών διατροφής και βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Δέλτα, με τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου του Ε.Φ.Ε.Τ./ Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας / Τμήμα Ελέγχου για την Προστασία των Καταναλωτών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • 6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών, 
  • 6500 λίτρα ηλιέλαιο εντός επτά (7) πλαστικών δεξαμενών, 
  • Πληθώρα ετικετών που ανέγραφαν «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»,
  • Μία (1) πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων αποτελούμενη από σωληνώσεις και δεξαμενές περιέχουσες υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας,
  • 9.035 κενές μεταλλικές συσκευασίες αποθήκευσης ελαίου (δοχεία),
  • 358 κενές πλαστικές συσκευασίες και αποθήκευσης ελαίου (δοχεία),
  • 5 τιμολόγια παρελθόντων ετών και
  • 1 Ι.Χ. Φορτηγό. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ελήφθησαν δείγματα από τα κατασχεθέντα συσκευασμένα προϊόντα νοθευμένου ελαιόλαδου, τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εισήγαγαν ηλιέλαιο από Βουλγαρία και το πωλούσαν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο"

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανημάτα έργων μεγάλης αξίας (φωτο)

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην κλοπή μηχανημάτων έργων μεγάλης αξίας, εξαρθρώθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και το Αστυνομικό Τμήμα Στηλίδας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες (30-11-2023) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον δύο αλλοδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένων κλοπών, όπως μετέδωσε το dete.gr

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαθέτοντας κατάλληλη τεχνογνωσία και μέσα, ενώθηκαν με σκοπό την κλοπή μηχανημάτων έργων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, αφού εντόπιζαν τα μηχανήματα έργων σε εργοτάξια, στη συνέχεια, με τη χρήση φορτηγών με ρυμουλκούμενα, τα μετέφεραν σε άλλες περιοχές για να τα αποκρύψουν, ενώ κατά τις μετακινήσεις των φορτηγών χρησιμοποιούσαν ως προπομπό Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Απώτερος στόχος τους ήταν να μεταφέρουν τα κλεμμένα μηχανήματα έργων εκτός Ελλάδας, όπου θα τα μεταπωλούσαν, αυτούσια ή ως ανταλλακτικά, προσδοκώντας μεγάλα κέρδη.

Ακολουθώντας τον παραπάνω τρόπο δράσης, εξακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις:  Κλοπή δύο εκσκαφέων, συνολικής αξίας 245.000 ευρώ, που έλαβε χώρα το πρωί της 28/11/2023 σε περιοχή της Φθιώτιδας, εκ των οποίων ανευρέθηκε ο ένας από αυτούς στην ευρύτερη περιοχή και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

  • Κλοπή χωματουργικού μηχανήματος έργων, αξίας 100.000 ευρώ, που έλαβε χώρα πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2023 σε περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο εντοπίστηκε την 26/11/2023 σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, φορτωμένο σε ρυμουλκούμενο επικαθήμενο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.
  • Κλοπή καμπίνας και μηχανής, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ, που αποσυναρμολόγησαν από ερπυστριοφόρο εκσκαφέα από περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας την 18/10/2023.

Στον πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • ο τράκτορας καθώς και τα δύο ρυμουλκούμενα, που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε μία από τις περιπτώσεις κλοπής στα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα,
  • δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που χρησιμοποιήθηκαν ως προπομποί στις παραπάνω κλοπές,
  • 4 κινητά τηλέφωνα,
  • συσκευή εντοπισμού GPS και καμερών,
  • ρουχισμός και γάντια εργασίας και
  • διάφορα κλειδιά και εργαλεία.

Οι δύο συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους,

οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανημάτα έργων μεγάλης αξίας (φωτο) 6

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανημάτα έργων μεγάλης αξίας (φωτο) 7

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανημάτα έργων μεγάλης αξίας (φωτο) 8

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανημάτα έργων μεγάλης αξίας (φωτο) 9

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανημάτα έργων μεγάλης αξίας (φωτο) 10

 dete

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανημάτα έργων μεγάλης αξίας (φωτο)"

Αγρίνιο: Πήγε να μπει στα δικαστήρια έχοντας πάνω του δύο μαχαίρια

Χειροπέδες σε άνδρα πέρασαν το πρωί της Παρασκευής (1/12) αστυνομικοί του Α.Τ. Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, η σύλληψη έγινε στα δικαστήρια καθώς κατά τον έλεγχο στην είσοδο οι αστυνομικοί εντόπισαν στην κατοχή του δύο μαχαίρια τύπου πεταλούδα.

Τα μαχαίρια μήκους 24 και 21 εκατοστών καθώς και μία λάμα δέκα εκατοστών κατασχέθηκαν.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων. 

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Πήγε να μπει στα δικαστήρια έχοντας πάνω του δύο μαχαίρια"

ΕΟΠΥΥ: 8 ερωτήσεις-απαντήσεις για διευκόλυνση τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών

Με 8 ερωτήσεις – απαντήσεις ο ΕΟΠΥΥ διευκολύνει τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών να αναζητήσουν τις δωρεάν παροχές που δικαιούνται.

Από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν, ο Οργανισμός κατευθύνει όλους τους ενδιαφερόμενος για τις παροχές που δικαιούνται και για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λάβουν αυτές τις παροχές.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις με τις απαντήσεις:

1. Τι αναφέρει συγκεκριμένα η διάταξη του νόμου 5039/2023 που αφορά στους Τραυματίες των Τεμπών;

Σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν.5039, ο Οργανισμός καλύπτει πλήρως δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης. Υλικά και Υπηρεσίες, σε όλες τις δομές Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Επίσης, καλύπτει τα έξοδα μετάβασής σε δομές αποκατάστασης του Εξωτερικού.

2. Με ποια διαδικασία μπορώ να λάβω αυτές τις παροχές και ποιες είναι αυτές οι παροχές;

Η διαδικασία πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους και οι παροχές είναι όλες με μηδενική συμμετοχή:

Α) Μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παροχές είναι διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά υλικά, ορθοπεδικά είδη (νάρθηκες, κηδεμόνες, αμαξίδια κά) αναπνευστικά είδη και φυσικοθεραπείες.

Β) Μέσω εγγραφής και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών (για τραυματίες με εγκαύματα) που γίνεται από τον θεράποντα ιατρό. Παρέχονται γέλες, επιθέματα, αναπλαστικές κρέμες, αντηλιακά.

Γ) Μέσω ατομικών αιτημάτων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού για όσες παροχές δεν συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Παρέχονται μη συνταγογραφούμενα προϊόντα όπως γάζες, bedadine, pulvo κά, καθώς και μη συνταγογραφούμενες Υπηρεσίες όπως ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες, ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενών, νοσηλείες / αποκατάσταση εξωτερικό.

3. Πού καταθέτω τα ατομικά αιτήματα και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού (<https://www.eopyy.gov.gr/sites/ALL). Ανάλογα> με τον τόπο κατοικία του ασθενούς μπορούν να υποβληθούν στην αντίστοιχη ΠΕΔΙ.

Σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία εύρεσης της αρμόδιας Διεύθυνσης μπορούν να απευθύνονται στα τηλεφώνα που έχουν δοθεί στο από 4/11/2023 Δελτίο Τύπου (210 6971707-708 & 709).Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι ιατρική γνωμάτευση, απόδειξη / τιμολόγιο αγοράς, εξιτήριο.

4. Με ποιο τρόπο γίνεται η υποβολή του ατομικού αιτήματος στη ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ;

Οι ασφαλισμένοι μπορούν είτε δια ζώσης στην αρμόδια ΠΕ.ΔΙ ΕΟΠΥΥ είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια κατά τόπους ΠΕΔΙ. Στην περίπτωση δυσκολίας εύρεσης του email μπορούν να τα αποστέλλουν στο email της Διοίκησης dioikitis@eopyy.gov.gr.

5. Υπάρχει ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα;

Δεν υπάρχει συμμετοχή. Οι τραυματίες του δυστυχήματος εξαιρούνται από κάθε συμμετοχή και επιβαρύνσεις για την αγορά και προμήθεια φαρμάκων ή σκευασμάτων.

6. Σε περίπτωση πληρωμής συμμετοχής για φάρμακα, παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης;

Ναι, προσκομίζοντας αντίγραφο της συνταγής και το φορολογικό παραστατικό (απόδειξη ή τιμολόγιο) στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

7. Αν αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα που μπορώ να απευθυνθώ;

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή διευκρίνιση, είναι εφικτή η επικοινωνία με το γραφείο της Διοίκησης στα τηλέφωνα 210 6971707-708 & 709 ή και στο email dioikitis@eopyy.gov.gr

8. Αν αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα με πάροχο υγείας που μπορώ να απευθυνθώ;

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή διευκρίνιση σχετικά με την αποζημίωση, ο πάροχος μπορεί να επικοινωνεί με το γραφείο της Διοίκησης

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: 8 ερωτήσεις-απαντήσεις για διευκόλυνση τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών"

Οι 22 αλλαγές στην φορολογία από 1η Ιανουαρίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται στην φορολογία το 2024, σε μία σειρά από ζητήματα, τα οποία αμέσως ή εμμέσως αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων και για αυτόν τον λόγο από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου έτους, χρήσιμο θα ήταν η καλή ενημέρωση ή μία επίσκεψη στον λογιστή και στον φοροτεχνικό.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις σημαντικότερες αλλαγές και έχουν ήδη δρομολογηθεί, με προγενέστερα νομοθετήματα αλλά και με βάση το νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η μεγαλύτερη αλλαγή συντελείται στον νέο τρόπο φορολόγησης των περίπου 730.000 ελευθέρων επαγγελματιών, η φορολόγηση των οποίων για τα εισοδήματα που απέκτησαν εφέτος θα γίνει με τεκμαρτό τρόπο. Επίσης πάνω 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν παιδιά θα δουν από τον τρέχοντα μήνα – αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι – και από τον επόμενο αν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αύξηση στις αποδοχές τους χάρις στην αύξηση του αφορολόγητου, κατά 1.000 ευρώ, εξέλιξη που οδηγεί σε χαμηλότερη παρακράτηση φόρου.

Αλλαγές έρχονται και στο φορολογικό καθεστώς εκείνων που διαχειρίζονται ακίνητα τα οποία διαθέτουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εκείνοι οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές που έχουν στην κατοχή τους, πάνω από 3 ακίνητα, θεωρούνται από την Εφορία επιχειρηματίες και θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία.

Μία άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα πρέπει να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα και όχι με μετρητά. Παράλληλα ελάφρυνση 10% θα έχουν όλοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίοι θα τις ασφαλίζουν για φυσικές καταστροφές. Επίσης όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένοι να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα τους στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Ας δούμε τις βασικότερες αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα από την 1.1.2024:

  1. Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων θα γίνει το 2024, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, με τεκμαρτό τρόπο. Ωστόσο προβλέπονται εξαιρέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εστιάζονται στους νέους επαγγελματίες, σε όσους έχουν δραστηριότητα σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους πολύτεκνους κ.λπ. Το ανώτερο τεκμαρτό εισόδημα καθορίζεται στις 50.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το τεκμήριο όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως ασθένεια, εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, φυσικές καταστροφές, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ., για τους αυτοαπασχολούμενους με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) έως 3 εργοδότες, ενώ η απαλλαγή αφορά και τους αγρότες. Βασικό κριτήριο για το ύψους του τεκμηρίου είναι ο βασικός μισθός. Το τεκμήριο μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.
  2. Οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που σήμερα είναι 650 ευρώ και πλέον θα διαμορφωθεί στα 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Για κάθε επιπλέον υποκατάστημα το Τέλος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.
  3. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  4. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά με την χρήση τραπεζικών εργαλείων. Κάθε συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του.
  5. Η καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με χρεωστική κάρτα.
  6. Αυξάνεται το πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά. Για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, από 100 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.
  7. Υποχρεωτική διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATA, όλων των εσόδων και εξόδων. Τα έσοδα που θα δηλώνονται από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερα από τα έσοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.
  8. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις υποχρεώνονται πλέον σε ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων.
  9. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS τον Μάρτιο του 2024
  10. Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
  11. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  12. Αμοιβή από 100 μέχρι 3.000 ευρώ στους πολίτες που καταγγέλλουν, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», περιστατικά εκδόσεως αποδείξεων από παραποιημένες ή παραβιασμένες ταμειακές μηχανές.
  13. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια στους κινηματογράφους, τα θέατρα και ζωολογικούς κήπους, αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία. Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα κόμιστρα στα ταξί. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ, αεριούχα νερά).
  14. Μεγαλύτερη θα είναι στο εξής η μείωση φόρου για ανακαίνιση ακινήτων. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.
  15. Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και αυτές θα είναι δεσμευτικές και για τους δύο και δεν θα μπορούν να αναιρεθούν μετά το πέρας της εν λόγω ημερομηνίας.
  16. Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μακροχρόνιων μισθώσεων, με τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Επίσης όπως είναι φυσικό για όλους τους επιτηδευματίες θα επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
  17. Καταργείται ο φόρος διαμονής και επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.
  18. Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.
  19. Αύξηση προστίμων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης: Τα πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο σήμερα είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος, θα ορίζεται πλέον στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του εκάστοτε τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στα 5.000 ευρώ.
  20. Θέσπιση ανώτατου ορίου διάρκειας 60 ημερών σε κάθε βραχυχρόνια μίσθωση: Το όριο των 60 ημερών αφορά στη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.
  21. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου: προβλέπεται σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια, ενώ ορίζεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η εγκατάσταση σφραγίστηκε, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων επίσης για δύο χρόνια από τη διαπίστωση της παράβασης.
  22. Μειώνονται οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 22 αλλαγές στην φορολογία από 1η Ιανουαρίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι"

Οίκος Fitch: Η νέα αναβάθμιση φέρνει ολική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη

Το τέλος του 2023 βρίσκει την Ελλάδα να έχει αλλάξει σελίδα και να έχει αφήσει πίσω της τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και της ανυποληψίας. Μετά από την S&P χθες και η Fitch από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης έδωσε την Ελλάδα επενδυτική αξιολόγηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί και από την Moody’s στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από την ιστορική 3άδα των οίκων αξιολόγησης, είχαν προηγηθεί Scope και DBRS, οι οποίες είχαν δώσει στην Ελλάδα επενδυτική αξιολόγηση.  Μετά από την χθεσινοβραδινή θετική εξέλιξη από τη Fitch, τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολόγησης από Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch (ο στόχος επετεύχθη πλέον), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω (επίσης) και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor’s όσο και από τη Moody’s (δεν έχει επιτευχθεί ακόμη).

Όλα τα παραπάνω θετικά νέα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν, ότι από εδώ και πέρα ο δρόμος για την χώρα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να επιστρέψει εκεί που ήταν στο τέλος του 2009, όταν και μαζεύτηκαν μαύρα σύννεφα στον ουρανό της ελληνικής οικονομίας. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα μπήκε ξανά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την χθεσινή εξέλιξη, «η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία!».

Και σημειώνει στην σχετική του δήλωση «η Fitch είναι ο τρίτος – από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ – οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».
 
Οι λόγοι της αναβάθμισης

Σύμφωνα με την Fitch αναμένεται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε σημαντική πτωτική τάση, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, την πάνω από τον στόχο εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «αξιολογούμε επίσης τους κινδύνους πολιτικής ως σχετικά χαμηλούς, με σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και καλά εδραιωμένη δημοσιονομική σύνεση».

Επίσης, αναφέρει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας του 205% του ΑΕΠ είναι από τις καλύτερες επιδόσεις οποιουδήποτε κράτους με αξιολόγηση Fitch, αν και ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι κοντά στο 3x του διάμεσου «BBB».

Ελαφρυντικοί παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μεγάλες διάρκειες (18 έτη) και το σημαντικό ρευστό ταμειακό απόθεμα ασφαλείας (περίπου 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου) μειώνουν τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πορεία, η Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα διατηρεί υψηλή δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025 σύμφωνα με τις προβλέψεις μας. Με μέσο όρο 1,1 % του ΑΕΠ το 2024-25, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από τη διάμεση τιμή «BBB» (2,8 %).

Η δημοσιονομική σύνεση βασίζεται σε συντηρητικές παραδοχές δαπανών στους πρόσφατους προϋπολογισμούς (και το ίδιο ισχύει και στον προϋπολογισμό του 2024), με την υπεραπόδοση των εσόδων να παρέχει δημοσιονομικό χώρο για προσωρινές δαπάνες: το 2023 αυτό περιελάμβανε μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Η Fitch αναμένει πλέον ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2023, που αποτελεί μια ήπια ανοδική αναθεώρηση από την τελευταία της εκτίμηση και αξιολόγηση. Αυτό αντανακλά μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του σκέλος της κατανάλωσης τα τελευταία τρίμηνα και την προσδοκία του οίκου για μια συνεχιζόμενη ισχυρή απόδοση των επενδύσεων.

«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη το 2024-2025 θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα (κατά μέσο όρο 2,4%), υποστηριζόμενη από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, τη συνεχιζόμενη απορρόφηση των πόρων της ΕΕ και τη βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης. Τα downside risks αφορούν κυρίως εξωτερικούς παράγοντες και τις εξελίξεις, αν και η Ελλάδα έχει αποδειχθεί γενικά ανθεκτική στην αποδυνάμωση της ζήτησης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, εν μέρει χάρη στις σταθερές επιδόσεις στους τομείς των υπηρεσιών».

Βλέπει μεγαλύτερη βελτίωση του ενεργητικού των τραπεζών

Ο δείκτης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου βελτιώθηκε σε «bb» από «b» μετά τις αναβαθμίσεις της Fitch για τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι αναβαθμίσεις αντανακλούσαν κυρίως διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, με αποτέλεσμα την κεφαλαιακή ενίσχυση και τις συνεχείς βελτιώσεις της ποιότητας του ενεργητικού. Η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα ήταν στο 17,3% τον Ιούνιο, ενώ σε συνολικό επίπεδο το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε μειωθεί ελαφρώς στο 8,6% στο β’ τρίμηνο του έτους που συγκρίνεται με 8,7% στα τέλη του 2022 και με το υψηλό του 46% το 2017.

«Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, με τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο. Η πιστωτική επέκταση συνέχισε να αποδυναμώνεται το 2023, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών και των καταναλωτικών, αλλά αναμένουμε ότι θα επιταχυνθεί το 2024 εν μέρει καθώς οι διάφοροι παράγοντες προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων», αναφέρει η Fitch.

Μέτριοι κίνδυνοι πληθωρισμού: Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 4,4% το 2023 και θα υποχωρήσει σταδιακά στο 2,9% το 2024 και στο 2% το 2025. Η δυναμική της αγοράς εργασίας θα υποστηρίξει αύξηση των μισθών της τάξης του 7% φέτος, εκτιμά ο οίκος και πιθανότατα σε παρόμοια επίπεδα το επόμενο έτος, με την ανεργία να πλησιάζει σταδιακά τα επίπεδα του 2019 (και ορισμένοι κλάδοι να αντιμετωπίζουν τώρα ελλείψεις εργατικού δυναμικού). Αυτό θα διατηρήσει ορισμένους ανοδικούς κινδύνους σε ότι αφορά τον πληθωρισμό.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: Η Fitch συνεχίζει να αναμένει μια σταδιακή βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) κατά την προβλεπόμενη περίοδο χάρη στη βελτίωση των όρων εμπορίου και την έντονη αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών. Με μέσο όρο 6,1% το 2023-2025, το CAD θα παραμείνει μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη, αλλά θα χρηματοδοτηθεί από τις αυξανόμενες καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και τις μεταβιβάσεις πόρων της ΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των εξωτερικών κινδύνων. Η Fitch προβλέπει ότι η θέση του καθαρού εξωτερικού χρέους θα βελτιωθεί κάπως χάρη στην απομόχλευση του δημόσιου τομέα, αν και στο προβλεπόμενο 108,3% του ΑΕΠ θα είναι πολύ πάνω από την τρέχουσα μέση τιμή «BBB» του 2,6%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οίκος Fitch: Η νέα αναβάθμιση φέρνει ολική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news