facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Οι προληπτικές εξετάσεις προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας το 1ο εξάμηνο

Συνάντηση εργασίας διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στα κεντρικά της γραφεία με θέμα τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόληψη. Παραβρέθηκαν και συνομίλησαν με τον Υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη επικεφαλής επιστημονικών εταιρειών, λειτουργοί της υγείας και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Ο Υπουργός, αφού τόνισε ότι από τη φάση του σχεδιασμού και της προετοιμασίας περνάμε σε συγκεκριμένες πράξεις, έθεσε ως προτεραιότητα του Υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο του 2022 να ξεκινήσει το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων και δήλωσε σχετικά: “Το πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καθιστά εφικτή τη δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.”

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε: «Ήδη από την περίοδο της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε με την εμβληματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άμεσα μετά την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης. Τώρα, που εξαιτίας της πανδημίας οι πολίτες περισσότερο από ποτέ άλλοτε αντιλαμβάνονται το καθοριστικό ρόλο των προστατευτικών μέσων, των διαγνωστικών τεστ και των εμβολίων στη θωράκιση της υγείας τους, επιταχύνουμε τον βηματισμό μας στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης για σειρά ασθενειών με πρώτη από όλες τον καρκίνο του μαστού

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαβήτη Δημήτρης Συκιώτης, ο Διευθυντής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο “Ελπίς” Αθανάσιος Τρίκας, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ζένια Σαριδάκη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η Διευθύντρια της ΑΜΚΕ “Καρκινάκι” για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία Μένια Κουκουγιάννη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Μαρία Παπαγεωργίου, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βασιλική Μαράκα, το μέλος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων Γιώργος Γλαρός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας Ευθύμιος Καπάνταης.

Τον συντονισμό είχαν ο επικεφαλής του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Θεοδουλίδης και η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου. Συμμετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Σίμος Ψωμιάδης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προληπτικές εξετάσεις προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας το 1ο εξάμηνο"

Για πρώτη φορά στη φυλακή επειδή πέταξαν μολότοφ – Είχαν κάνει επίθεση στην Τροχαία Πειραιά

Για πρώτη φορά οδηγήθηκαν στη φυλακή άνθρωποι που πέταξαν μολότοφ, μετά την αλλαγή της σχετική διάταξης του ποινικού κώδικα, η οποία μετέτρεψε την κατηγορία της κατοχής και χρήσης μολότοφ σε κακούργημα.

Σύμφωνα με την ανανεωμένη διάταξη, πλέον όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει μολότοφ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν την προηγούμενη Κυριακή στον Πειραιά, καταδικάστηκαν από ανακριτή και εισαγγελέα και οδηγήθηκαν στις φυλακές, σύμφωνα με το MEGA.

Πρόκειται για έναν 24χρονο και έναν 20χρονο οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από ρίψη μολότοφ στην Τροχαία Πειραιά. Από την επίθεση, προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε υπηρεσιακά οχήματα του τμήματος.

Μετά από έρευνα που έγινε στα σπίτια τους, βρέθηκαν «τέσσερα δοχεία με εύφλεκτο υγρό, δεκάδες άδεια μπουκάλια μπύρας, δυο κοντάρια με πυρσούς προσαρτημένους σε αυτά, προσανάμματα φωτιάς και αναπτήρες, μια αντιασφυξιογόνα μάσκα, μάσκα προσώπου, γάντια και κράνος, μικροποσότητας κάνναβης, 3 κινητά τηλέφωνα και 2 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Για πρώτη φορά στη φυλακή επειδή πέταξαν μολότοφ – Είχαν κάνει επίθεση στην Τροχαία Πειραιά"

Ζάκυνθος: 14 ιερείς αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και θα τεθούν σε αργία

Τρικάκια πέταξαν υποστηρικτές 14 ιερέων στην Ζάκυνθο, που τέθηκαν σε αργία διότι αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του COVID, σύμφωνα με το ertnews.gr.  

Οι οργισμένοι αρνητές, κατηγορούν την Μητρόπολη Ζακύνθου για «απάνθρωπες και παράνομες ενέργειες». Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσουν τη σχετική απόφαση και τις ενέργειες της Μητρόπολης Ζακύνθου «σατανικές».

trikaki

Η κατάσταση που δημιουργείται πλέον στο νησί είναι δύσκολη, καθώς εάν οι «αρνητές» ιερείς επιμείνουν στην απόφασή τους να μην εμβολιαστούν και αν δεν αντικατασταθούν με κάποιο τρόπο, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις ενορίες και στα χωριά της Ζακύνθου, που θα μείνουν χωρίς ιερείς και ακολουθίες, ενόψει Χριστουγέννων. Σημειώνεται πάντως ότι στους ιερείς δόθηκε ένα τελεσίγραφο με διορία λίγων ημερών, να αλλάξουν γνώμη και να λάβουν το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται πως στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει πως ξ είσοδος στις εκκλησίες, όπου από εδώ και στο εξής θα γίνεται με υποχρεωτικό rapid τεστ ή με την επίδειξη του πιστοποιητικιού εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονταν και οι περιορισμοί που προβλέπονται για τους ανεμβολίαστους και την είσοδό τους στις εκκλησίες.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζάκυνθος: 14 ιερείς αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και θα τεθούν σε αργία"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Κυριακή (21/11) – Πού θα βρέχει

Ο καιρός αύριο, Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν το βράδυ στα δυτικά. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ, ενώ στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο βόρειοι έως 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες κυρίως στα νότια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση. Από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό τις πρωινές ώρες να σημειωθούν λίγες βροχές. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Από το βράδυ νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην περιοχή του Καστελόριζου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Κυριακή (21/11) – Πού θα βρέχει"

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη

Την ενίσχυση των επιχειρημάτων της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, με βάση και τη στήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης, αποτυπώνει εκτενές άρθρο της βρετανικής Telegraph. Παράλληλα, η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί σήμερα Σάββατο άρθρο γνώμης στο οποίο καλεί ευθέως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βρετανίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών με αυτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης τέθηκε επισήμως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Telegraph αναφέρει ότι σε ερώτημα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (56%) δήλωσε πως τα Γλυπτά πρέπει να εκτίθενται στην Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους πέντε (20%) απάντησε πως πρέπει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άρθρο υπογράφει ο Associated Editor της εφημερίδας Gordon Rayner, ο οποίος υπέγραψε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού μέσω της οποίας παρουσιάστηκε εκ νέου στο βρετανικό κοινό το ελληνικό αίτημα, αμέσως πριν την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Η Telegraph υπογραμμίζει ότι η πίεση δεν έρχεται μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την UNESCO. Ο βραχίονας του ΟΗΕ για πολιτιστικά ζητήματα, συνεχίζει η Telegraph, έχει επικρίνει έντονα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτίθενται τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ πρόσφατα έκρινε ότι το ζήτημα της επιστροφής τους είναι διακρατικό, «υπονομεύοντας την έτοιμη δικαιολογία του Μπόρις Τζόνσον ότι υπουργοί δεν μπορούν να αναμειχθούν στο θέμα διότι τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Η ελληνική θέση, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ενισχύεται επίσης από την εντεινόμενη τάση στους κόλπους μεγάλων ευρωπαϊκών μουσείων υπέρ της επιστροφής αρχαιοτήτων και τεχνουργημάτων τα οποία έχουν παρθεί από τρίτες χώρες. «Υπάρχει αναμφίβολα μία στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, μουσεία στην Ευρώπη και αλλού αλλάζουν τη στάση τους όσον αφορά τον επαναπατρισμό», δήλωσε στην Telegraph o Αλεξάντερ Χέρμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Restitution: The Return of Cultural Artifacts». Η τάση αυτή «έχει ενισχυθεί πραγματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και άλλες χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, όλες κινούνται προς τα εκεί», προσέθεσε.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι φανερά πίσω από τις εξελίξεις», σημειώνει από την πλευρά της στην Telegraph η ηθοποιός Τζάνετ Σούζμαν, επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών, η οποία περιλαμβάνει πολλούς από τους κορυφαίους κλασικιστές του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκροτήθηκε το 1983, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Μελίνας Μερκούρη. Η ίδια υπογραμμίζει ότι τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα και θυμίζουν «παιδικές συμπεριφορές, με τη λογική ”εγώ το βρήκα είναι δικό μου”».

«Όποιος επισκέπτεται το μουσείο στην Αθήνα μπορεί να δει ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί», συμπληρώνει.

Guardian: Μην εμποδίσετε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα

«Κάποτε, μία βρετανική κυβέρνηση θα επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα», τονίζει από την πλευρά του στη Guardian ο τακτικός αρθρογράφος Σάιμον Τζένκινς, ο οποίος συμφωνεί ότι τα παραδείγματα μεγάλων μουσείων που επέστρεψαν σημαντικά εκθέματα στις χώρες προέλευσής τους δεν είναι λίγα και προτρέπει τον Μπόρις Τζόνσον να είναι αυτός που θα πιστωθεί αυτή τη σημαντική απόφαση.

«Το Παρίσι επιστρέφει κλεμμένα τεχνουργήματα από την νοτιοανατολική Ασία και τη Σενεγάλη. Οι Χάλκινοι θησαυροί του Μπενίν έχουν επιστραφεί στη Νιγηρία από το Κέιμπριτζ, το Αμπερντίν, τη Γερμανία και τη Γαλλία», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ακόμα και το Λονδίνο έχει επιστρέψει στην Αίγυπτο ένα τμήμα της Μεγάλης Σφίγγας.

Η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τέτοιων σημαντικών έργων, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, έχει προσλάβει άλλες διαστάσεις χάρη στην ανάπτυξη των τρισδιάστατων εκτυπώσεων ακριβείας (3D printing), μίας τεχνολογίας που επιτρέπει να ανακατασκευάζουμε ακριβή αντίγραφα αρχαίων δημιουργημάτων, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον ίδιο τύπο πέτρας ή μαρμάρου.

Ήδη εκπονούνται σχέδια για την κατασκευή αντιγράφων κάποιων ιστορικών μνημείων που κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, και δεδομένου ότι οι Έλληνες θέλουν να δουν τους αυθεντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς να επιστρέφουν στην σκιά της Ακρόπολης, ανάλογα αντίγραφα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα Γλυπτά που σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Εάν οι Λονδρέζοι θέλουν να δουν τα αισθητικά θέλγητρα της ελληνικής γλυπτικής έχουν αυτή τη δυνατότητα, η τεχνολογία μπορεί να τα αντιγράψει, όπως αντιγράφει περίφημα αγάλματα ανά την Ευρώπη. Αλλά μην εμποδίσετε την επιστροφή των Γλυπτών» τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη"

Σύγκριση ποσοστών εμβολιασμού και θετικότητας ανά περιοχή - Έρχεται και "δείκτης νοσηλείας" [πίνακας]

Στενή παραμένει η σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και ποσοστού θετικότητας στα τεστ για κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία για τους εμβολιασμούς και τη θετικότητα την εβδομάδα 8 έως 14 Νοεμβρίου, οι περιοχές με πολλούς εμβολιασμένους έχουν γενικά λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τον αριθμό των τεστ.

Στις 10 Περιφερειακές Ενότητες με τα περισσότερα αναλογικά κρούσματα, περιλαμβάνονται δύο με ποσοστά εμβολιασμών κάτω από 50%. Από την άλλη, στις 10 περιοχές με τις πιο χαμηλές θετικότητες, οι πέντε έχουν ποσοστά πλήρως εμβολιασμού από 60% έως 73%.

Ενδεικτική είναι και η σύγκριση μεταξύ περιοχών με μεγάλους πληθυσμούς, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών έχει πλήρως εμβολιασμένο το 72,1% του πληθυσμού και χαμηλή θετικότητα 0,55%. Η περιοχή της Αττικής με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού είναι η Δυτική Αττική (44,95%), η οποία έχει και την υψηλότερη θετικότητα στο Λεκανοπέδιο (0,8%).

Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη έχει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 53,79% και θετικότητα πολύ υψηλότερη από την Αττική (1,48%).

Η σχέση, ωστόσο, εμβολιασμών και θετικότητας δεν είναι απόλυτη. Όπως φαίνεται τον πιο κάτω πίνακα, η Νάξος έχει μεν τη χαμηλότερη θετικότητα (0,04%), αλλά εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από την Κοζάνη, η οποία έχει την υψηλότερη θετικότητα στην Ελλάδα (1,9%)!

Με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εμβολιασμένα, η διασπορά του ιού δεν φαίνεται να βαρύνει τόσο πολύ στη λήψη αποφάσεων. Κρίσιμος δείκτης είναι η πληρότητα των νοσοκομείων, με βάση την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα.

Στη Γερμανία, εισήχθη πρόσφατα ο "δείκτης νοσηλείας", ο οποίος αποτυπώνει την πίεση του συστήματος Υγείας ανά περιοχή. Στην Ελλάδα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχει συζητήσει το θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα τεθεί στο τραπέζι το επόμενο διάστημα. 

Το γερμανικό σύστημα έχει τρεις κλίμακες εφαρμογής μέτρων: 3, 6 και 9 εισαγωγές ασθενών με CoViD ανά 100.000 κατοίκους. Με βάση τον γερμανικό δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το "6", που προβλέπει lockdown για τους ανεμβολίαστους και πρόσβαση σε δημόσιους χώρους με πιστοποιητικά εμβολιασμού.

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑ-ΣΜΕΝΟΙ  ΘΕΤΙΚΟ-ΤΗΤΑ ΤΕΣΤ
1 Μύκονος 81,08%  0,93%
2 Σαντορίνη 79,75% 0,3% 
3 Πάρος  74,78%  0,51% 
4 Μήλος 74,51%  0,69% 
5 Κως  73,02% 0,43% 
6 Βόρειος Τομέας Αθηνών 72,1%  0,55% 
7 Πρέβεζα 68,02% 0,83% 
8  Χίος 67,86%  0,2% 
9  Κέα - Κύθνος 67,45%  0,51% 
10  Τήνος 
66,84% 0,49%
11  Νότιος Τομέας Αθηνών 66,55%  0,61% 
12  Κεντρικός Τομέας Αθηνών 65,86%  0,98% 
13 Λευκάδα 65,83% 0,77% 
14 Ζάκυνθος 65,08% 0,76%
15  Σύρος 65,06%  0,2% 
16 Πειραιάς 63,98% 0,77%
17 Ρόδος 64,63% 0,56%
18 Λασίθι   63,67%  0,62% 
19 Κάρπαθος 63,41% 0,09%
20 Θεσπρωτία 62,98% 1,14%
21 Κέρκυρα 62,92% 1,16%
22 Ιθάκη 62,61% 0,21% 
23 Θάσος 61,98% 0,66%
24  Δυτικός Τομέας Αθηνών 61,65%  0,69% 
25 Ηράκλειο 61,45% 0,53% 
26 Κεφαλονιά 60,93% 0,41%
27  Άρτα 60,67%  1,08% 
28 Κάλυμνος 60,64% 0,31%
29 Τρίκαλα 60,55% 1,61%
30 Λήμνος 60,25% 1,14%
31 Λέσβος 59,92% 1,19%
32 Αργολίδα 59,41% 0,79% 
33 Καστοριά 59,05% 1,14%
34 Σάμος 58,79% 0,16%
35 Σποράδες 58,28% 0,54% 
36 Χανιά 58,17% 0,35% 
37 Ρέθυμνο 56,55% 0,97%
38 Νήσοι 56,25% 0,5%
39 Κοζάνη 56,1% 1,9%
40 Κορινθία 56,07% 0,69%
41 Ικαρία 55,88% 0,31% 
42 Καρδίτσα 55,77% 1,39%
43 Ροδόπη 55,39% 1,13%
44 Βοιωτία  55,23% 1,06%
45 Ανατολική Αττική 55,22% 0,66%
46 Εύβοια 54,86% 0,37%
47 Νάξος 54,66% 0,04%
48 Γρεβενά 54,62% 1,47%
49 Μεσσηνία 54,53% 0,99%
50 Μαγνησία 54,46% 1,62%
51 Ιωάννινα 54,36% 1,51% 
52 Λάρισα 54,16% 1,74%
53 Καβάλα 53,82% 0,88%
54 Θεσσαλονίκη 53,79% 1,48% 
55 Αιτωλοακαρνανία 53,78% 1,12%
56 Ημαθία 53,25% 1,39%
57 Άνδρος 52,75% 0,23% 
58 Ξάνθη 52,71% 0,77%
59 Φθιώτιδα 51,5% 1,35% 
60 Λακωνία 51,6% 0,98% 
61 Αχαΐα 51,6% 1,26%
62 Έβρος 51,42% 1,37% 
63 Φλώρινα 51,93% 0,95%
64 Χαλκιδική 51,29% 1,18% 
65 Αρκαδία 50,73% 1,02%
66 Πέλλα 50,38% 1,57% 
67 Σέρρες 49,66% 1,65% 
68 Ηλεία 48,89% 0,49% 
69 Δράμα 46,91% 1,17%
70 Φωκίδα 46,47% 0,95% 
71 Πιερία 45,69%  1,22%
72  Δυτική Αττική 44,99%  0,8% 
73  Κιλκίς 44,86%   1,57%
74  Ευρυτανία 38,49%  0,94% 
   ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 61,89%  0,9% 
 
Δείκτης νοσηλείας

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε την Πέμπτη τετράωρη τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων. Αμέσως μετά, ανακοίνωσε τα βασικά σημεία του δεκασέλιδου κειμένου των αποφάσεων.

Σε αυτές, περιλαμβάνεται η πρόθεση να μη χρησιμοποιείται στο εξής ο "δείκτης θετικότητας" (κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) ως κριτήριο για την επιβολή μέτρων, αλλά ο "δείκτης νοσηλείας", ο οποίος αποτυπώνει πόσοι ασθενείς με κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο.

Στο γερμανικό σχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Στην περίπτωση που ο "δείκτης νοσηλείας" ξεπεράσει το "3", επιβάλλεται "πρόσβαση μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης" σε χώρους αναψυχής και αθλητισμού, σε παντός τύπου εκδηλώσεις, στην εστίαση, στα ξενοδοχεία και σε κομμωτήρια.
  • Στην περίπτωση που ο δείκτης περάσει το "6", θα πρέπει οι εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες να διαθέτουν και αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση στους παραπάνω χώρους, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα επιβάλλεται lockdown.
  • Αν ο δείκτης ξεπεράσει το "9", επιβάλλονται ακόμη πιο αυστηρότεροι περιορισμοί, όπως μερικό lockdown για όλους.

Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο "δείκτης νοσηλείας" κυμαίνεται σε εθνικό επίπεδο στο 5,3. Το χαμηλότερο όριο καταγράφτηκε με 1,62 στο Αμβούργο και το ανώτερο με 18,54 στη Θουριγγία.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκριση ποσοστών εμβολιασμού και θετικότητας ανά περιοχή - Έρχεται και "δείκτης νοσηλείας" [πίνακας]"

Ανέβηκαν στους 594 οι διασωληνωμένοι, 69 θάνατοι, 5.991 τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.991 , εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 874.812 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 108 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.239 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.237 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.437 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή -7.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από τα 5.991 νέα κρούσματα, τα 1.632 εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 477 στο κέντρο της Αθήνας. Δεκαεπτά Περιφερειακές Ενότητες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Η γεωγραφική κατανομή των 5.991 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

210 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

212 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

66 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

215 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

477 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

200 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

225 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

27 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.049 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

130 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

185 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

64 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

45 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

143 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

110 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

121 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

98 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

43 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

84 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

79 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

73 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

158 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

60 κρούσματα στην Π.Ε.Κορινθίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

216 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

153 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

82 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Μήλου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στη Π.Ε. Νάξου

77 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

104 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

99 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

57 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

141 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

78 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

108 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

52 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

91 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανέβηκαν στους 594 οι διασωληνωμένοι, 69 θάνατοι, 5.991 τα νέα κρούσματα"

Καπραβέλος: Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-Εφημερίες χωρίς άδειες ΜΕΘ

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, εξέφρασε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ την ανησυχία του για την επέλαση της πανδημίας αλλά και το αποτύπωμα  που αφήνει στα νοσοκομεία της χώρας.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουμε φτάσει στα όρια της αντοχής του συστήματος, των γιατρών και των νοσηλευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, συμπληρώνοντας πως η συμμόρφωση με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι καθοριστική για τον έλεγχο της πανδημίας.

Μάλιστα στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκινάει σήμερα η εφημερία μας χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής. «Δεν έχει ξαναγίνει», σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.

Εκτίμησε δε πως παρά την συνεχή αύξηση θανάτων που σημειώνεται, δεν θεωρεί πως το νούμερο των νεκρών της πανδημίας θα φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Επιπλέον,  ο κ. Καπραβέλος σημείωσε 3 βασικούς άξονες για την διαχείριση της πανδημίας:

  • Προστασία της οικονομίας από την επιβολή οριζοντίων μέτρων
  • Φρένο σε θανάτους μαζί με τήρηση των μέτρων
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καπραβέλος: Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-Εφημερίες χωρίς άδειες ΜΕΘ"

Κορωνοϊός: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν από 22 Νοεμβρίου

Τρεις βαθμοί πρόσβασης

Να προσαρμοστούν στο νέο κύμα μέτρων για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας καλούνται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες ενόψει της εφαρμογής τους από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου.

Αφετηρία για τους νέους περιορισμούς, οι οποίοι αφορούν αποκλειστικά και μόνο την πρόσβαση ανεμβολίαστων πολιτών σε κλειστούς χώρους, στάθηκε το τελευταίο, τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με απώτερο στόχο τη διατήρηση «ανοιχτής» της οικονομίας και της κοινωνίας ενόψει και των Χριστουγέννων, τη στιγμή που ένα ντόμινο lockdown εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Στον αντίποδα, ο «οδικός χάρτης» της Αθήνας μέχρι τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει τρία στάδια πρόσβασης για τις καθημερινές ως επί το πλείστον δραστηριότητες, με ελευθέρας σε όλες για τους εμβολιασμένους πολίτες και «απαγορευτικό» για τους ανεμβολίαστους ως προς την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.

Αναλυτικά:

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες:

· στα κέντρα διασκέδασης,

· στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα θέατρα,

· στους κινηματογράφους,

· στα μουσεία,

· στις εκθέσεις,

· στα συνέδρια,

· στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

· στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

· στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα κομμωτήρια,

· στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας

· στην εκπαίδευση

· στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

· στους χώρους λατρείας

Πρόσβαση για παιδιά:

· Από 0 – 4 ετών: Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο

· Από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς έλεγχο):

· στα supermarkets,

· στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες)

· στα φαρμακεία

Αλλά, με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ.

«Στο μάτι» του 4ου κύματος

Η αναβάθμιση του περιοριστικού πλαισίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, λίγο πριν την εκπνοή των υφιστάμενων μέτρων μεθαύριο, αποτέλεσε σχεδόν νομοτέλεια από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις φετινές γιορτές. «Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 74% εμβολιασμένου κόσμου στον ενήλικο πληθυσμό και στο 64% στον γενικό πληθυσμό, είναι σταθερή η θέση της Κυβέρνησης και η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός με τους πολίτες, ότι η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» εξήγησε σχετικά χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος σχολίασε αναφορικά με την εισαγωγή νέων περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους πολίτες ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ξεπερνούν τις 900.000.

Νέα ωράρια

Την ίδια ώρα, η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, η οποία δοκιμάζει ισχυρά τις αντοχές των συστημάτων υγείας πανευρωπαϊκά, είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των ωραρίων λειτουργίας της αγοράς, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ιδίως τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα, ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.

Αλλαγές θα υπάρξουν από τη Δευτέρα και στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα (όπως λχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα), τα οποία θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Από την τροποποίηση ωραρίου εξαιρούνται: τα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Ενεργή, ταυτόχρονα, παραμένει και η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την ισχυρή «περιφρούρηση» ως προς την εφαρμογή των μέτρων. «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».

Υπεύθυνοι, άλλωστε, για την τήρηση των περιορισμών καθίστανται εκτός από: την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης οι Επίτροποι των ενοριών για τις περιπτώσεις των χώρων λατρείας, αλλά και οι επιχειρηματίες, στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων.

Επιπλέον διευκρινίσεις δόθηκαν χθες και για τους αλλοδαπούς πελάτες, αφού η είσοδός τους σε καταστήματα και κλειστούς χώρους, (εφόσον αυτοί διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Σε κάθε περίπτωση, αν οποιοσδήποτε πολίτης δεν επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αντίστοιχα και αρνητικό διαγνωστικό τεστ ως ανεμβολίαστος σε εκείνες τις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ για την εκάστοτε παράβαση.

Εκτός από τα νέα μέτρα, άμεσα αντανακλαστικά θα χρειαστεί να επιδείξουν και οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, «για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών», όπως περιέγραψε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση, αφού δεν θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους, αν έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας» ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχικής γρίπης».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση άνοιξε τη νύχτα και όσοι συμπληρώνουν 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, μπορούν μπαίνοντας στο emvolio.gov.gr να προγραμματίσουν εγκαίρως το ραντεβού τους για την αναμνηστική, 3η, δόση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα"

Ισπανός ΥΠΕΞ σε Δένδια: Αδιαμφισβήτητη η αλληλεγγύη της Ισπανίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Δεν αμφισβητείται η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José-Manuel Albares), μετά τα «καρφιά» του Νίκου Δένδια, πως «οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην στηρίζουν άλλες χώρες που απειλούν με πόλεμο κράτη-μέλη της ΕΕ».

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ειπώθηκε μετά το πέρας της συνάντησής του, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, χθες Παρασκευή (19.11.2021). Ο κ. Δένδιας έστειλε με αυτόν τον τρόπο το μήνυμά του προς την Ισπανία και τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη σύναψη της αμυντικής συμφωνίας της Ιβηρικής χώρας με την Τουρκία.

«Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου» τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José-Manuel Albares), μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τα ανωτέρω κοινοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ισπανός ομόλογός του, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική τους συνομιλία, γνωστοποιούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανός ΥΠΕΞ σε Δένδια: Αδιαμφισβήτητη η αλληλεγγύη της Ισπανίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ"

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

 Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ΑΑΔΕ, “ανέβηκαν” πριν από λίγο τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022.

Μέσα από την πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν την δυνατότητα να:

  • Να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθούν τη αρμόδια ΔΟΥ.

     

  •  Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

     

  • Να άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Η μοναδική αλλαγή που υπάρχει εφέτος είναι ότι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2022 θα γίνει με διαφορετικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων».

Στη συνέχεια θα εμφανίζεται η επιλογή για την εμφάνιση του ειδοποιητηρίου, το οποίο φέτος θα έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο θα μπορεί να γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking.

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021 -δίχως να υπολογίζονται τυχόν παρατάσεις. Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά.

Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων».

Στη συνέχεια θα εμφανίζεται η επιλογή για την εμφάνιση του ειδοποιητηρίου, το οποίο φέτος θα έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο θα μπορεί να γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking.

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021 -δίχως να υπολογίζονται τυχόν παρατάσεις. Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά.

Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Το ύψος των τελών κυκλοφορίας
 

Τέλη Κυκλοφορίας για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας από 01/01/2021



Τέλη Κυκλοφορίας για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας από 1/11/2010 έως 31/12/2020




Τέλη Κυκλοφορίας για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010


Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με την προηγούμενη χρονιά.

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news