facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Στον εισαγγελέα 61 άτομα για την παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 61 προσαγωγές ατόμων για την παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, σε μια κίνηση συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (18/02).

Κατά τη διάρκεια της ενέργειάς τους εισήλθαν στο κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο, πέταξαν τρικάκια και ανάρτησαν πανό.

Οι 61 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Κρατική Ασφάλεια, ενώ κόπηκε πρόστιμο 300 ευρώ για τον καθένα, για μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία αναφέρει:

«Την 07.00 ώρα σήμερα (Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021), ομάδα 61 ατόμων, προσέγγισε πεζή το κτίριο του υπουργείου Υγείας και εισήλθε εντός αυτού ρίπτοντας φέιγ βολάν και αναρτώντας πανό υποστήριξης στο φυλακισμένο, απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο τους προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, της άρνησης υποβολής σε δακτυλοσκόπηση και της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Επίσης, επιβλήθηκε σε έκαστο των συλληφθέντων το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα 61 άτομα για την παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα"

ΔΕΔΔΗΕ: Μάχη για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 4.000 νοικοκυριά στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Στις 4.000 μειώθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα βόρεια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοίνωσε απόψε ότι τα συνεργεία του συνεχίζουν τις εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο, τις οποίες προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια».

Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες του προς την Πολιτική Προστασία, τα συνεργεία και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καθοριστική και πολύτιμη συνδρομή τους.

Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν άμεσα με την εταιρία προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης.

Η επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΔΔΗΕ: Μάχη για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 4.000 νοικοκυριά στα βόρεια προάστια της Αθήνας"

Δημοσκόπηση Βεργίνα Tv: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η άποψη των πολιτών για τα εμβόλια

Μία νέα δημοσκόπηση ήρθε στη δημοσιότητα, αυτήν την φορά από την εταιρεία Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Tv.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 15 Φεβρουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.205 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37.6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% (διαφορά 17,1 μονάδες), το ΚΙΝΑΛ 7.9%, το ΚΚΕ 5.2%, η Ελληνική Λύση 5%, το ΜεΡΑ25 3.4%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 11.5%.

Σε ερώτηση αν συμφωνούν με τις δαπάνες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς το 69% απάντησε θετικά σε αντίθεση με το 28% που απάντησε αρνητικά.


Μεγάλο ποσοστό των πολιτών απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και γι’ αυτό το λόγο δεν επιθυμεί να το κάνει. Συγκεκριμένα το 77% δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται αυτά τα εμβόλια.


«Έχει τύχει να παραβιάσετε κάποιο από τα περιοριστικά μέτρα;» ρωτήθηκαν οι πολίτες. Όχι ή μάλλον όχι απάντησε το 76% ενώ το 24% ναι ή μάλλον ναι.


Σε ερώτηση αν θα κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού όταν έρθει η σειρά τους, το 72% απάντησε ναι ή μάλλον ναι σε αντίθεση με το 15% που απάντησε όχι ή μάλλον όχι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση Βεργίνα Tv: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η άποψη των πολιτών για τα εμβόλια"

ΣΥΡΙΖΑ: Με επίσημη ανακοίνωση υπέρ Κουφοντίνα

Επίσημη θέση για το ζήτημα της απεργίας πείνας τού Λουκά της «17Ν», Δημήτρη Κουφοντίνα  πήρε σήμερα η Κουμουνδούρου καλώντας ευθέως την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να επιτρέψει την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Η Δημοκρατία πρέπει να είναι μεγαλόψυχη» υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Σπίρτζης και Ξανθόπουλος και αναφερόμενοι στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα τονίζουν ότι η «Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ούτε φοβική, ούτε εκδικητική, ούτε αδιάφορη στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία όλων»

Αναλυτικά η δήλωσή τους

Κοινή Δήλωση του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η δημοκρατία όταν είναι ισχυρή, όταν είναι εδραιωμένη στην κοινωνία και στις ψυχές όσων την υπηρετούν, όταν είναι πραγματική δημοκρατία, είναι μεγαλόψυχη, δίκαιη και ανθρώπινη.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει και σε θεσμικό και σε διαχειριστικό επίπεδο , ακριβώς το αντίθετο.

Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή του σωφρονιστικού συστήματος, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αναχρονιστικός και αντιεπιστημονικός νόμος 4760/20, σύμφωνα με τα σχόλια του Συνηγόρου του Πολίτη, των δικηγορικών συλλόγων και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνουν τη φοβικότητα της κυβέρνησης στη δημοκρατία, το πολίτευμα που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους.

Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην ανθρώπινη ζωή, στην υγεία κάθε ανθρώπου, στα δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

Εκφράζουμε τη διαφωνία αλλά και τη θλίψη μας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει βάλει τη χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δηλώνουμε την διαχρονική θέση μας για καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται.

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι οι αποφάσεις εγκληματικών και παραβατικών δράσεων εκδίδονται για όλους τους ανθρώπους από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η ευαισθησία μας στην ανθρώπινη ζωή και η δημοκρατική μας αντίληψη δεν μας επιτρέπουν να κλείνουμε τα μάτια στην πιθανότητα της απώλειας ζωής ή της βαριάς βλάβης της υγείας κάθε κρατουμένου και επομένως και του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι πραγματική.

Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ούτε φοβική, ούτε εκδικητική, ούτε αδιάφορη στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία όλων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Με επίσημη ανακοίνωση υπέρ Κουφοντίνα"

Δεν «άντεξε» το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Θα καταλήξει σε σχήμα δύο δόσεων

Όπως όλα δείχνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα καταλήξει να χορηγείται σε δύο δόσεις, εάν αποδειχθεί ότι έτσι προσφέρει περισσότερη προστασία.

«Η Johnson & Johnson αξιολογεί επί του παρόντος την απόδοση του εμβολίου της με τη χορήγηση δύο δόσεων», δήλωσε ο Andy Slavitt, ανώτερος σύμβουλος της ομάδας COVID-19 του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξή του στη Washington Post.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτά, περιμένουμε και την απόφαση του FDA κι έπειτα από αυτά, ίσως δούμε και τη χορήγηση δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της Johnson & Johnson» πρόσθεσε ο Slavitt, για ένα εμβόλιο που, βάσει αρχικών προδιαγραφών, προέβλεπε χορήγηση μιας, μόνο, δόσης, η οποία εξασφάλιζε αποτελεσματικότητα της τάξης του 66% έναντι της λοίμωξης, 85% στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και 100% στην αποφυγή νοσηλείας και θανάτου.

Η φαρμακευτική εταιρεία είχε ανακοινώσει μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το σχήμα δύο δόσεων από τον Νοέμβριο. Ακόμη, είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να εγγράψει έως και 60.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως για τη μελέτη, η οποία διεξήχθη παράλληλα με μια δοκιμή μίας δόσης.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε το πειραματικό σκεύασμα, το οποίο ονομάζεται Ad26COV2, ακολουθούμενο από μια δεύτερη δόση 57 ημέρες αργότερα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν «άντεξε» το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Θα καταλήξει σε σχήμα δύο δόσεων"

Κύπρος: Ένας θάνατος και 107 νέα κρούσματα την Πέμπτη

Έναν θάνατο και 107 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (18/02/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25.555 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

81 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 21 σε σοβαρή κατάσταση.

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,42%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στην Κύπρο είναι 32.935, ενώ μέχρι σήμερα, συνολικά 228 άνθρωποι έχουν αποβιώσει από τη νόσο.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας θάνατος και 107 νέα κρούσματα την Πέμπτη"

Άγκυρα: «Αν Ελλάδα και Κύπρος έχουν όνειρα για την Αν. Μεσόγειο θα τα μετατρέψουμε σε εφιάλτη»

Νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, μετά την υποβολή διαβήματος από την Αθήνα στην Άγκυρα για την έναρξη ερευνών του πλοίου «Τσεσμέ» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

O Ομέρ Τσελίκ χρησιμοποίησε σκληρά λόγια εναντίον των ελληνικών διπλωματικών ενεργειών, ενόψει διερευνητικών επαφών, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν όνειρα για την ανατoλική Μεσόγειο, θα τους τα μετατρέψουμε σε εφιάλτη».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος είπε ότι: «Είπαμε ότι ήταν σωστή η έναρξη των διερευνητικών επαφών. O Μητσοτάκης οργάνωσε μια διάσκεψη με το όνομα Φόρουμ Φιλίας.

Το ερώτημα είναι το εξής: Γιατί η Τουρκική Δημοκρατία, μια μεσογειακή χώρα και μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ζητημάτων, δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση;

Σε μία συνάντηση που ήταν παρούσα η ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί δεν ήταν η ΤΔΒΚ; Καμία συνάντηση δεν μπορεί να είναι φόρουμ φιλίας αποκλείοντας την ΤΔΒΚ. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε κανένα πρόβλημα έτσι».

Στη συνέχεια μίλησε για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια λέγοντας ότι: «Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προκαλούν έχθρα απέναντι στην Τουρκία. Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι δηλώσεις που δεν συνάδουν με τη φιλία».

Και τόνισε ότι: «Αν το ελληνο-κυπριακό δίδυμο τρέφει όνειρα να πάρει μαζί του όσες χώρες έχουν προβλήματα με την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα μετατρέψουμε σε εφιάλτη αυτό το όνειρο. Ούτε να το φανταστούν κάτι τέτοιο, ούτε βήμα δεν θα κάνουν με τέτοια όνειρα, ούτε καν θα σαλέψουν. Δεν πρόκειται να γλιτώσουν τον εφιάλτη, αν κάνουν βήμα. Εάν κάνουν ένα βήμα, θα μετατραπεί σε εφιάλτη».

Ο Τούρκος αξιωματούχος έπειτα δήλωσε ότι: «Ο πρόεδρός μας είπε ότι για μία  ειλικρινή και μόνιμη συνεργασία στην περιοχή, θα πρέπει να διοργανωθεί ένα συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών.  Αν η Ελλάδα δεν θέλει να το προσεγγίσει θετικά, και θέλει να χρησιμοποιήσει για τα δικά της μαξιμαλιστικά συμφέροντα ένα φόρουμ με το όνομα «Φόρουμ φιλίας», αυτό είναι κάτι που σαμποτάρει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενότητα στη Μεσόγειο».

Τέλος, ο Ομέρ Τσελίκ επανέλαβε πως: «Μια συνεργασία με την Τουρκία και την ΤΔΒΚ στη βάση της συνεργασίας, της φιλίας και του win-win θα επιφέρει τα σωστά αποτελέσματα.

Η ελληνική ακτοφυλακή και η FRONTEX βυθίζοντας βάρκες μεταναστών ή ωθώντας τους στην Τουρκία επιχειρεί να σκοτώσει αυτούς τους ανθρώπους. Κι αυτή η σκληρότητα αυξάνεται.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η ακτοφυλακή μας το φωνάζουν συνέχεια. Στη βόρεια Γαλλία, η θερμοκρασία έπεσε στους -16 και οι μετανάστες που μένουν μέσα στο δάσος και τις σκηνές προσπαθούν να επιβιώσουν καίγοντας τα ρούχα τους. Κανείς από αυτούς να μην επιχειρήσει να διδάξει ανθρώπινα δικαιώματα».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγκυρα: «Αν Ελλάδα και Κύπρος έχουν όνειρα για την Αν. Μεσόγειο θα τα μετατρέψουμε σε εφιάλτη»"

Μόσιαλος: Τα εμβόλια μειώνουν τη διασπορά Covid-19, δεν την εξαλείφουν

Τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν τη διασπορά της λοίμωξης αλλά μάλλον δεν την εξαλείφουν πλήρως, αναφέρει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook o Ηλίας Μόσιαλος.

Μεταξύ άλλων ο κ Μόσιαλος αναφέρει ότι τα περισσότερα εμβόλια δεν προστατεύουν πλήρως από τη λοίμωξη, ακόμη και αν μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν και να διαδώσουν εν αγνοία τους παθογόνα και περιστασιακά, μπορούν ακόμη και να ξεκινήσουν επιδημίες.

Στο γιατί γίνεται αυτό αναφέρει ότι: γιατί υπάρχουν – για να το πούμε απλά- δύο τύποι ανοσίας που επιτυγχάνονται με τα εμβόλια. Η μια αποτρέπει την πρόκληση σοβαρής ασθένειας από ένα παθογόνο, αλλά δεν μπορεί να το εμποδίσει να εισέλθει στο σώμα ή να πολλαπλασιαστεί. Η άλλη είναι η λεγόμενη «αποστειρωτική ανοσία», η οποία μπορεί να αποτρέψει πλήρως τις λοιμώξεις ακόμη και τις ασυμπτωματικές.

Άρα, τελικά ποιο είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο του νέου κορονοϊού ρωτά σε άλλο σημείο της ανάτησής του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE και απαντά λέγοντας: το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να εκτεθεί στον ιό για να μάθει πώς να μας προστατεύει. Και μερικές φορές δεν καταφέρνει να προστατεύσει κάποιους από την ένταση της λοίμωξης. Τα εμβόλια όμως λύνουν αυτό το πρόβλημα αφήνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ‘γνωρίσει’ τον ιό πριν πραγματικά μολυνθούμε, ώστε να μάθει πώς να τον καταπολεμήσει αν χρειαστεί.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν τη διασπορά της λοίμωξης αλλά μάλλον δεν την εξαλείφουν πλήρως

Στις 17 Ιουνίου του 2009, ένα 11χρονο αγόρι επέστρεψε στις ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ παρακολούθησε ένα πρόγραμμα ορθόδοξης εβραϊκής εκπαίδευσης στο Sullivan της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε μια μυστηριώδη διόγκωση των σιελογόνων αδένων του.

Τι ήταν; Μαγουλάδες, ή αλλιώς η αερο-μεταδιδόμενη μέσω σταγονιδίων αναπνευστική λοίμωξη παρωτίτιδα.
Εν τω μεταξύ τα μαθήματα συνεχίστηκαν. Τα 400 παιδιά που παρευρίσκονταν περνούσαν ώρες μαζί κάθε μέρα και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, άλλοι 22 είχαν μολυνθεί, μαζί με τρεις ενήλικες. Καθώς οι μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους, ο ιός εξαπλώθηκε στο Brooklyn, στο Rockland County, στη συνέχεια στο Ocean County και στο Orange County. Συνολικά, η επιδημία διήρκεσε ένα χρόνο και τουλάχιστον 3.502 άτομα κόλλησαν.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τι είχε συμβεί, πρότειναν ότι το στυλ μάθησης chavrusa (που περιλαμβάνει μικρή φυσική απόσταση) θα μπορούσε να φταίει για τη μετάδοση του ιού της παρωτίτιδας.

Αυτό που φαίνεται πιο εκπληκτικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο υπερ-μεταδότης μαθητής είχε ήδη λάβει μια δόση του εμβόλιου MMR (για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά). Είναι πιθανό ότι είχε δηλαδή κάποια ανοσοπροστασία – όπως και τα άλλα εμβολιασμένα παιδιά, και ανέπτυξε σχετικά ήπια συμπτώματα χωρίς επιπλοκές – αλλά ήταν ακόμη σε θέση να μεταφέρει τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους.

Είναι περίεργο αυτό;

Καθόλου. Τα περισσότερα εμβόλια δεν προστατεύουν πλήρως από τη λοίμωξη, ακόμη και αν μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν και να διαδώσουν εν αγνοία τους παθογόνα. Περιστασιακά, όπως στο παράδειγμα που ανέφερα, μπορούν ακόμη και να ξεκινήσουν επιδημίες.

Γιατί γίνεται αυτό;

Γιατί υπάρχουν – για να το πούμε απλά- δύο τύποι ανοσίας που επιτυγχάνονται με τα εμβόλια. Η μια αποτρέπει την πρόκληση σοβαρής ασθένειας από ένα παθογόνο, αλλά δεν μπορεί να το εμποδίσει να εισέλθει στο σώμα ή να πολλαπλασιαστεί. Η άλλη είναι η λεγόμενη «αποστειρωτική ανοσία», η οποία μπορεί να αποτρέψει πλήρως τις λοιμώξεις ακόμη και τις ασυμπτωματικές.

Ας δούμε και κάτι άλλο.

Μετά από τα εμβόλια της ηπατίτιδας Β, της παρωτίδας, της μηνιγγίτιδας και φυσικά της γρίπης, κάποιος μπορεί να νοσήσει και να μεταδώσει τον ιό. Για παράδειγμα στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας (που προκαλείται από τα βακτήρια Neisseria meningitidis), υπάρχουν πολλά εμβόλια διαθέσιμα για δεκάδες διαφορετικά στελέχη. Τα τρία που δίνονται στις ΗΠΑ – MCV4, MPSV4 και MenB – μπορούν από κοινού να αποτρέψουν το 85-90% των περιπτώσεων ασθένειας. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι εξακολουθούν να επιτρέπουν στους ανθρώπους να «μεταφέρουν» το παθογόνο.

Πού θέλω να καταλήξω

Με κάποια πολύ γνωστά σε εμάς εμβόλια επιτυγχάνεται η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στους εμβολιασμένους, και έτσι οι άνθρωποι συνήθως δεν νοσηλεύονται, οι πανδημίες περιορίζονται και ελάχιστοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα.

Άρα, τελικά ποιο είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο του νέου κορωνοϊού;

Εύκολη απάντηση: το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να εκτεθεί στον ιό για να μάθει πώς να μας προστατεύει. Και μερικές φορές δεν καταφέρνει να προστατεύσει κάποιους από την ένταση της λοίμωξης.

Τα εμβόλια όμως λύνουν αυτό το πρόβλημα αφήνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ‘γνωρίσει’ τον ιό πριν πραγματικά μολυνθούμε, ώστε να μάθει πώς να τον καταπολεμήσει αν χρειαστεί.

Γιατί έκανα όλη αυτή την εκτενή εισαγωγή

Από μια πρόσφατη μετα-ανανάλυση που δημοσιεύτηκε γνωρίζουμε πως τα περισσότερα άτομα που μολύνονται με τον κορωνοϊό δεν θα παραμείνουν ασυμπτωματικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της λοίμωξης άρα η ασυμπτωματικότητα τελικά ενδέχεται να αντιστοιχεί σε μικρότερο ποσοστό (doi.org/10.1371/journal.pmed.1003346).

Επιπλέον με βάση την απόδοση παρόμοιων εμβολίων, και τα αναδυόμενα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές και τους μαζικούς εμβολιασμούς, κλίνουμε στο ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η φυσική ανοσία θα διαρκεί πολλούς μήνες, αν και είναι δυνατή η επαναμόλυνση (ιδιαίτερα μετά από ήπια ασθένεια). Το εμβόλιο πιθανότατα θα παρέχει παρόμοιο χρονικό διάστημα προστασίας, και θα το γνωρίζουμε και αυτό σύντομα.

Το πιο σημαντικό είναι πως, ακόμη και αν η προστασία δεν είναι μόνιμη, είτε λόγω εξασθενημένης ανοσίας είτε λόγω νέων παραλλαγών του ιού, οι μεταγενέστερες λοιμώξεις πιθανότατα θα είναι λιγότερο σοβαρές για εκείνους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε την ευκαιρία να εκτεθεί στον ιό, είτε μέσω της λοίμωξης είτε μέσω του εμβολιασμού.

Επίσης, να θυμόμαστε πως ο μαζικός εμβολιασμός – όπως ήδη γνωρίζουμε από το Ισραήλ- οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των νέων λοιμώξεων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από τη λοίμωξη. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, και όχι η έκθεση στον ιό.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: Τα εμβόλια μειώνουν τη διασπορά Covid-19, δεν την εξαλείφουν"

Αποκάλυψη για ΒionTech/Pfizer: Ζητούσαν τιμή 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου από την ΕΕ

Τιμή 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου ζήτησαν οι BioNTech και Pfizer από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια αρχική πρόταση τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλούνται η Sueddeutsche Zeitung και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί NDR και WDR.

Η συνολική τιμή που θα καλείτο, συνεπώς, να πληρώσει η ΕΕ για 500 εκατομμύρια εμβόλια θα ήταν περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω εμβόλιο θα ήταν έτσι κατά 20 φορές ακριβότερο από αυτό της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δύο εταιρίες κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία μόνο τον Νοέμβριο, στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο, τιμή περίπου ίδια με αυτήν που καταβάλλουν οι ΗΠΑ.

«Θεωρώ την τιμή μη-σοβαρή. Βλέπω σε αυτή μια προσπάθεια για κέρδος, η οποία στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι δικαίως δίστασε η ΕΕ με μια τόσο υψηλή τιμή», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Φάρμακα του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου Βολφ Ντίτερ Λούντβιχ στην γερμανική εφημερίδα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκάλυψη για ΒionTech/Pfizer: Ζητούσαν τιμή 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου από την ΕΕ"

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Εκδόθηκε το ΦΕΚ – Προσλαμβάνονται 1.300 ειδικοί φρουροί

Την πρόσληψη 1.300 ειδικών φρουρών από την Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη των πανεπιστημίων μέσω της συγκρότησης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθώς και τη δυνατότητα τοποθέτησης καμερών ασφαλείας στα ΑΕΙ περιλαμβάνει το ΦΕΚ για τον νέο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, ιδρύονται οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), αποστολή των οποίων είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ όσο και των υποδομών αυτών.

Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για:

α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,

β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι., γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Στους ειδικούς φρουρούς που στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες.

«Τα Α.Ε.Ι. εφαρμόζουν τεχνικά ή άλλα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των χώρων τους, καθώς και για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, των φοιτητών και τρίτων φυσικών προσώπων – επισκεπτών και της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Α.Ε.Ι», αναφέρεται επίσης στο σχετικό άρθρο.

Κάθε Α.Ε.Ι., με κριτήριο το μέγεθός του, τις ιδιαίτερες ανάγκες, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του, τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του. Ως τέτοια συστήματα λογίζονται ιδίως:

α) μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι.,

β) ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων των Α.Ε.Ι.,

γ) μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός και

δ) αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης. Πέραν των τεχνικών ή τεχνολογικών μέτρων ασφάλειας της παρούσας, κάθε Α.Ε.Ι. δύναται να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας, όπως η εφαρμογή φωτισμού ασφάλειας σε εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι., καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας.

Διευκρινίζεται ότι «η εγκατάσταση και λειτουργία των τεχνικών μέτρων της περ. α΄ εντός των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων που προβλέπονται στα κεφάλαια έκτο, δέκατο τρίτο, δέκατο πέμπτο, δέκατο έκτο, δέκατο όγδοο, δέκατο ένατο και εικοστό τρίτο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) και τα κακουργήματα της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Αντικείμενο της αντιμετώπισης του προηγούμενου εδαφίου συνιστά και η απόδειξη τέλεσης αξιόποινων πράξεων και ταυτοποίησης του δράστη».

Σε κάθε Α.Ε.Ι. εγκαθίσταται «Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», το οποίο συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας και επικοινωνιών που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός του Α.Ε.Ι., η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται από το προσωπικό των άρθρων 14 και 18.

Η απόφαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων» εκδίδεται ύστερα από διενέργεια Μελέτης Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Πέραν των τεχνικών ή τεχνολογικών μέτρων ασφάλειας της παρούσας, κάθε Α.Ε.Ι. δύναται να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας, όπως η εφαρμογή φωτισμού ασφάλειας σε εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι., καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Εκδόθηκε το ΦΕΚ – Προσλαμβάνονται 1.300 ειδικοί φρουροί"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Φοβούνται τρίτο κύμα - Θέλουν κλειστά τα μουσεία και τους χώρους άθλησης ως τις 7 Μαρτίου

Η σουηδική κυβέρνηση επέκτεινε σήμερα τη σύσταση για τις δημόσιες πισίνες, τους κλειστούς χώρους άθλησης και τα μουσεία, προκειμένου να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Μαρτίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

"Σε πολλά μέρη σε όλη τη χώρα, η μείωση του αριθμού των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει σταματήσει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου.

"Η εκτίμηση της Υπηρεσίας Υγείας είναι ότι ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι σημαντικός. Πρέπει αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπόψη".

Οι ανησυχίες για ένα τρίτο κύμα έχουν πληθύνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς το ποσοστό των νέων λοιμώξεων αυξήθηκε μετά μια πτώση που καταγραφόταν από τα τέλη του περασμένου έτους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Σουηδία: Φοβούνται τρίτο κύμα - Θέλουν κλειστά τα μουσεία και τους χώρους άθλησης ως τις 7 Μαρτίου"

Χωρίς χρέωση δικτύου διανομής τον Φεβρουάριο οι πληγέντες της Μήδειας

Μηδενική χρέωση δικτύου διανομής τον Φεβρουάριο για όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ, αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς τη Χρέωση Δικτύου Διανομής, που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αφαιρέσει το ποσό που αναλογεί στη χρέωση αυτή από τους λογαριασμούς των συγκεκριμένων πελατών και θα το αποστείλει στους προμηθευτές.

Η μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και του ζήτησε «ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες».

Η έκπτωση δίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ισχύσει για τους πελάτες όλων των προμηθευτών ρεύματος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς χρέωση δικτύου διανομής τον Φεβρουάριο οι πληγέντες της Μήδειας"

Κορωνοϊός: Αλμα με 1.400 νέα κρούσματα - Τα 687 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.400 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176059 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.221 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1256 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς. 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 7
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 51
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 10
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 16
ΑΡΤΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 97
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 15
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
ΔΡΑΜΑΣ 4
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 37
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 114
ΕΒΡΟΥ 16
ΕΥΒΟΙΑΣ 32
ΗΛΕΙΑΣ 17
ΗΜΑΘΙΑΣ 13
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 33
ΘΑΣΟΥ 4
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 160
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 12
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 11
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 176
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 5
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 2
ΚΟΖΑΝΗΣ 2
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 15
ΚΩ 6
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2
ΛΑΡΙΣΑΣ 21
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 14
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΝΗΣΩΝ 20
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 68
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 143
ΠΕΛΛΑΣ 3
ΠΙΕΡΙΑΣ 8
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 25
ΡΟΔΟΥ 5
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 7
ΣΥΡΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 8
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
ΦΩΚΙΔΑΣ 4
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 39
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΧΙΟΥ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 37

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Αλμα με 1.400 νέα κρούσματα - Τα 687 στην Αττική"

ΟΑΕΔapp: Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets

Με την νέα εφαρμογή ΟAEΔapp, περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πλέον στα χέρια του κάθε πολίτη, εύκολα, άμεσα και με ταχύτητα. Εντάσσεται δε σε μια συνολική στρατηγική του Οργανισμού που υλοποιείται τον τελευταίο χρόνο με στόχο τη σταδιακή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του με αντίστοιχη μείωση των επισκέψεων στα φυσικά υποκαταστήματα.

Σε τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στελέχη του Οργανισμού, καθώς και πολίτες που είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πρώτοι την νέα εφαρμογή, παρουσιάστηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες ευελιξίας και πλοήγησης που προσφέρει στους χρήστες της.

«Με τη νέα εφαρμογή ο ΟΑΕΔ είναι στα χέρια του κάθε πολίτη. Έρχεται ο ίδιος ο ΟΑΕΔ στον πολίτη και όχι ο πολίτης στον ΟΑΕΔ», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης. «Παράλληλα προσφέρουμε ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας των συμπολιτών μας με τον Οργανισμό, αλλά και άμεσης ενημέρωσης τους για προγράμματα που τρέχουν και για ευκαιρίες εργασίας. Ζητούμενο για εμάς είναι ο άνεργος να μην νιώθει ανενεργός», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η αίτηση για την επιδότηση της ανεργίας και η εγγραφή για την έκδοση δελτίου ανεργίας πραγματοποιούνται εδώ και έναν χρόνο ηλεκτρονικά μειώνοντας μεσοσταθμικά κατά 65% τον συνολικό φόρτο επισκέψεων στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ. Με απλά λόγια, κάθε χρόνο περίπου 300.000 πολίτες δεν είναι απαραίτητο να μεταβαίνουν στον ΟΑΕΔ καθώς μπορούν, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού oaed.grή μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών του Gov.gr, να εξυπηρετηθούν άμεσα, γρήγορα και εύκολα», ανέφερε επίσης. Όπως είπε «στόχος μας είναι και το υπόλοιπο 35% των επισκέψεων στα γραφεία του ΟΑΕΔ να μπορεί να αποφευχθεί μέσω της υλοποίησης επιπλέον ψηφιακών υπηρεσιών σταδιακά μέχρι το 2022».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τέλος πως η ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα αναβαθμίζει συνολικά και από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών μέσα από νέες ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και σύγχρονα κανάλια επικοινωνίας. “Ο πολίτης θα πρέπει να νιώθει πως το ίδιο το Υπουργείο, ο ΟΑΕΔ, ο e-ΕΦΚΑ, o ΟΠΕΚΑ, σέβονται τις ανάγκες του, τον χρόνο του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ότι είναι πολίτης και δεν είναι υπήκοος! Είμαστε Δημοκρατία, δεν είμαστε δεσποτεία” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης πως:

«- Tα διάσπαρτα call centers θα λειτουργούν με ενιαίο τρόπο.

– Η τακτική του «κατεβασμένου ή και του σπασμένου τηλεφώνου» θα τελειώσει και ο πολίτης θα λαμβάνει απάντηση στο ερώτημα του γρήγορα και έγκυρα.

– Οι ιστοσελίδες των δημοσίων οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο μας θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν κόμβοι ενημέρωσης αλλά και απάντησης ερωτημάτων.

– Θα αξιοποιήσουμε και τα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη που δεν έχει τις ψηφιακές δεξιότητες ή που ζει σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν υποκαταστήματα π.χ. του e-ΕΦΚΑ ή του OAEΔ.

– Σταδιακά θα «μπαίνουν στο παιχνίδι» και νέες ψηφιακές υπηρεσίες όχι μόνο από τον ΟΑΕΔ αλλά και για τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και το ίδιο το Υπουργείο.

– Η καινοτόμος υπηρεσία myDeskLive, η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης, θα επεκταθεί πέραν από τον ΟΑΕΔ και την πολύ πετυχημένη εκδοχή του myOAEDlive, στον e-ΕΦΚΑ και για αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν μπει στη καθημερινότητα των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων, των μαθητών και σπουδαστών καθώς:

– Μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν 4,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές επισκέψεις πολιτών στο μητρώο του ΟΑΕΔ, κάτι που σημαίνει πως αποφεύχθηκαν 4,5 εκατομμύρια αντίστοιχες επισκέψεις στα φυσικά υποκαταστήματα του Οργανισμού.

– Υποβλήθηκαν περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές αιτήσεις σε σχέση με τα 4,7 εκατομμύρια το 2019, μια αύξηση της τάξης του 17%.

– Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικές πληρωμές ποσών σε σχέση με το 1,5 εκατομμύριο ηλεκτρονικές πληρωμές το 2019.

– Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 70 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του Δημοσίου σημειώνοντας αύξηση 135% σε σχέση με το 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται απευθείας με άλλους φορείς του Δημοσίου για την άντληση στοιχείων, πιστοποιητικών ή πληροφοριών που μέχρι πρότινος θα έπρεπε ο ίδιος ο πολίτης να επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ για να τα προσκομίσει.

Μέσω την νέας εφαρμογής ΟΑΕΔapp παρέχονται από σήμερα υπηρεσίες όπως:

• Εγγραφή στο μητρώο ανέργων και ανανέωση του δελτίου ανεργίας.

• Αίτηση για επιδοματικές και άλλες κοινωνικές παροχές όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, οι επιταγές βιβλίων/θεαμάτων κτλ.

• Αίτηση σε προγράμματα κατάρτισης, προεργασίας, πρακτικής άσκησης.

• Ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων του Οργανισμού.

• Αίτηση έκδοσης βεβαίωσης χρόνου ανεργίας, που εκδίδεται άμεσα.

• Διαχείριση και άμεση αποστολή βιογραφικού.

• Αναζήτηση σε διαδραστικό χάρτη πληροφοριών για τα υποκαταστήματα ΟΑΕΔ καθώς και οδηγίες καθοδήγησης για το συγκεκριμένο υποκατάστημα.

• Χρήσιμες πληροφορίες που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου.

• Ενημερώσεις προς τους πολίτες για περισσότερες από 80 διαφορετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαιτέρως σημαντικών διαστημάτων ανεργίας και των ημερομηνιών ανανέωσης του δελτίου ανεργίας σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε πως «ο ΟΑΕΔ επένδυσε στην καινοτομία και στον ψηφιακό του μετασχηματισμό με νέες και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως τα «ψηφιακά ραντεβού» μέσω του myOAEDlive, την τηλεκπαίδευση και τηλεκατάρτιση μέσω του G-Suite for Education της Google, καθώς και τη σταδιακή ανάπτυξη άνω των 140 διαλειτουργικοτήτων με άλλους φορείς του δημοσίου, και συνεχίζει να επενδύει με σκοπό να προσφέρει καλύτερες, ποιοτικότερες και αμεσότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η νέα εφαρμογή ΟΑΕΔapp εφαρμογή αναμένεται να φέρει μια επαναστατική αλλαγή στο πώς οι πολίτες ωφελούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες και στο πώς οι δημόσιοι φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, αξιοποιούν σύγχρονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ο νέος ΟΑΕΔ καινοτομεί και δείχνει το δρόμο για την παροχή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η εφαρμογή θα αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο για τους πολίτες, απλοποιώντας διαδικασίες που θα είναι πλέον κυριολεκτικά στο χέρι τους».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας εφαρμογής, δυο νέες εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πρώτες τις δυνατότητες του ΟΑΕΔapp, κάνοντας χρήση σε πραγματικό χρόνο, της ανάρτησης και αποστολής βιογραφικού σε εργοδότη και της έκδοσης βεβαίωσης χρόνου ανεργίας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔapp: Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets"

Ενέκρινε την κρατική στήριξη των ΚΤΕΛ η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 19,8 εκατ.ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών λεωφορείων ΚΤΕΛ που παρέχουν τακτικά τοπικά και υπεραστικά δρομολόγια εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τα ΚΤΕΛ και οι ανώνυμες εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ («εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ») έχουν αποκλειστικό δικαίωμα παροχής τακτικών δρομολογίων λεωφορείων, τοπικών/αστικών (σε αστικές περιοχές επαρχιακών πόλεων) και υπεραστικών (διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών) εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ αποτελούν είδος εταιρείας που έχει συσταθεί βάσει του εθνικού δικαίου και μπορούν να λειτουργούν με το νομικό καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.) ή και όχι. Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 34 εταιρείες αστικών και 62 εταιρείες υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με το καθεστώς, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στόχος του καθεστώτος είναι να μετριαστούν οι αιφνίδιες ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω εταιρείες, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, η στήριξη: i) δεν θα ξεπεράσει το 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου 2021. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 19,8 εκατ.ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών λεωφορείων ΚΤΕΛ που παρέχουν τακτικά τοπικά και υπεραστικά δρομολόγια εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τα ΚΤΕΛ και οι ανώνυμες εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ («εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ») έχουν αποκλειστικό δικαίωμα παροχής τακτικών δρομολογίων λεωφορείων, τοπικών/αστικών (σε αστικές περιοχές επαρχιακών πόλεων) και υπεραστικών (διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών) εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ αποτελούν είδος εταιρείας που έχει συσταθεί βάσει του εθνικού δικαίου και μπορούν να λειτουργούν με το νομικό καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.) ή και όχι. Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 34 εταιρείες αστικών και 62 εταιρείες υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με το καθεστώς, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στόχος του καθεστώτος είναι να μετριαστούν οι αιφνίδιες ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω εταιρείες, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, η στήριξη: i) δεν θα ξεπεράσει το 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου 2021. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενέκρινε την κρατική στήριξη των ΚΤΕΛ η Κομισιόν"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προαναγγέλλει υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές

Υπογειοποίηση καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ σε κρίσιμες περιοχές, όπου τα καλώδια, για λόγους ασφαλείας, πρέπει να είναι υπόγεια, προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή του κόσμου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι η κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε χρόνια προβλήματα στα δίκτυα υποδομής και αναφέρθηκε στις πρόνοιες της κυβέρνησής του, προκειμένου αυτά να αντιμετωπιστούν. «Έχουμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές, όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια»

«Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης. Δεν χρειάζεται να πω αυτά τα οποία ήδη έχουν γίνει σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, το γεγονός ότι έχουμε πια γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην Πολιτική Προστασία, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται ως προς τη δυνατότητά μας να προβλέπουμε καιρικά φαινόμενα» συνέχισε.

«Κατασκευάζουμε ένα δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και δέκα ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες, για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και σε τοπικό επίπεδο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Να πω και κάτι ακόμα όμως. Κρίσιμες τέτοιες στιγμές, όπου η οργή του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη και μικρές λεπτομέρειες αποκτούν την ξεχωριστή τους σημασία, οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας, οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν -όπως πιστεύω ότι από ένα σημείο και πέρα έγινε- να ενημερώνουν να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες, να αποδεικνύουν δηλαδή ότι αυτοί οι οργανισμοί που διαχειρίζονται κρίσιμες δημόσιες υποδομές, βρίσκονται τελικά στην υπηρεσία του πολίτη».

«Ταυτόχρονα» είπε, «θέλω επίσης να επισημάνω ότι η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες, θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75% και πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία, είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση -από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική επιχείρηση τη ΔΕΗ- ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας».

«Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το ‘21 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις τις οποίες κάνει στο δίκτυο του, στα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά προσθέτοντας και νέες ψηφιακές δυνατότητες που τόσο σημαντικές θα είναι για την επόμενη μέρα. Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική, αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της Επιχείρησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυριάκος Μητσοτάκης: Προαναγγέλλει υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές"

Κρήτη: Με αρνητικό τεστ κορονοϊού η είσοδος στο Βενιζέλειο νοσοκομείο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, μετά από απόφαση της διοίκησης, έχουν ληφθεί νέα αυστηρά μέτρα. 

Σύμφωνα με το cretapost, οι πόρτες εισόδου στο νοσοκομείο κλείνουν, ενώ απαγορεύεται η είσοδος συνοδών που δεν προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. Επίσης, επιτρέπεται η παραμονή μόνο ενός συνοδού ανά ασθενή και μόνον εφόσον είναι απόλυτη ανάγκη. 
 
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω πρόληψης  της διασποράς ιού SARS COV2  εντός του Γ.Ν. « Βενιζέλειο-Πανάνειο», η Διοίκηση του Νοσοκομείου ανακοινώνει τα ακόλουθα μέτρα:

Απαγορεύεται η είσοδος στο Νοσοκομείο. Όλες οι είσοδοι του Νοσοκομείου θα παραμένουν κλειστές και προσβάσιμες μόνον με τις ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου του εργαζόμενου προσωπικού.

Θα επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μόνον ενός συνοδού ανά ασθενή με γραπτή άδεια από τον Διευθυντή κλινικής, και μόνον εφόσον είναι απόλυτη ανάγκη. Οι συγγενείς θα επιδεικνύουν αρνητικό έλεγχο rapid test, ο οποίος έγινε εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Οι αποκλειστικοί/ες Νοσοκόμοι/ες Ατομικής φροντίδας θα προσκομίζουν αρνητικό rapid τεστ (το οποίο έγινε εντός της τελευταίας εβδομάδας).

Οι ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία κατόπιν συνεννοήσεων με θεράποντες ιατρούς για follow up εξέταση θα καταγράφονται σε ημερήσια λίστα από τον ιατρό που τους υποδέχεται (ραντεβού ανά 15-20 λεπτά) και θα εισέρχονται στο νοσοκομείο την ώρα του ραντεβού τους. Η τήρηση της λίστας και της ώρας προσέλευσης θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης στην είσοδο των τακτικών ιατρείων. Οι εξεταζόμενοι δεν θα κυκλοφορούν στους διαδρόμους, αλλά θα κάθονται (με την δέουσα απόσταση) στα καθίσματα των χώρων αναμονής.

Τέλος επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη της χωρίς καμία εξαίρεση ορθής χρήσης της μάσκας συνεχώς.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Με αρνητικό τεστ κορονοϊού η είσοδος στο Βενιζέλειο νοσοκομείο"

Συντάξεις: Ξεκίνησε η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Σταδιακά θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη μείωση της ποινής από το 60% στο 30% που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση.

Σήμερα τέθηκε σε λειτουργεία το λογισμικό για το δημόσιο και πιστώθηκαν οι αυξήσεις σε 540 εργαζόμενους συνταξιούχους του δημοσίου. Τα αναδρομικά θα πιστωθούν στους εν λόγω συνταξιούχους στο τέλος του μήνα, με τις συντάξεις Μαρτίου.

Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα όταν παραδοθεί στον ΕΦΚΑ το σχετικό λογισμικό.

Υπενθυμίζεται η μείωση της «ποινής» για την εργασία των συνταξιούχων έγινε 30% με το Νόμο Βρούτση (4670/2020) αντί της μείωσης 60% που ίσχυε με τον Νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Οι αναδρομικές αυξήσεις αφορούν στο χρονικό διάστημα 11 μηνών από τις 28/02/20 έως 31/01/21.

Τροποποιήθηκε επίσης η διάταξη που προέβλεπε αναστολή της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους σε θέσεις της γενικής κυβέρνησης. Με τον ισχύοντα νόμο προβλέπεται αναστολή σύνταξης για όσους είναι κάτω των 61 ως τις 28/2/2021 και κάτω των 62 από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.

Επομένως και αυτή η ομάδα των συνταξιούχων αναμένεται να λάβει αναδρομικά το 70% των συντάξεων που είχαν ανασταλεί.

Οι συνταξιούχοι του δημοσίου που πληρώνονται την επόμενη εβδομάδα είναι:
  • 140 εργαζόμενοι συνταξιούχοι στο δημόσιο που δεν λάμβαναν καθόλου σύνταξη και πήραν για πρώτη φορά τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 30% από την 1η Φεβρουαρίου
  • 400 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους θα αναπροσαρμοστεί το πέναλτι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις: Ξεκίνησε η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών σε εργαζόμενους συνταξιούχους"

«Βόμβα» για το εμβόλιο της Pfizer: Ίσως να μην προστατεύει από τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη

«Βόμβα» ρίχνει νέα μελέτη που δείχνει πως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού ενδέχεται να μειώνει κατά τα δύο τρίτα την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο Pfizer /B ioNtech, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας 

Η εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιθανόν να μειώνει την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer Inc/BioNTech SE κατά τα δύο τρίτα και δεν είναι σαφές αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην μετάλλαξη, δήλωσαν οι εταιρείες.

Η εργαστηριακή μελέτη δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine (NEJM) και προσθέτει δεδομένα σε προδημοσιευμένη μελέτη του Ιανουαρίου.

Η εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο διατηρεί την ικανότητα να εξουδετερώσει τον ιό και δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η παραλλαγή μειώνει την προστασία του εμβολίου, δήλωσαν οι δύο εταιρείες.

Ωστόσο, οι εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις και συζητούν με τις ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη επικαιροποιημένης έκδοσης του εμβολίου τους που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA ή μία ενισχυτικής δόσης, αν χρειασθεί.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Για την μελέτη, επιστήμονες από τις εταιρείες και το Medical Branch του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν έναν τροποποιημένο ιό που περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις που φέρει στην πρωτεΐνη ακίδα το υψηλής μεταδοτικότητας στέλεχος που ανακαλύφθηκε στην Νότια Αφρική και είναι γνωστό ως B.1.351. Η ακίδα, που χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι ο πρωταρχικός στόχος πολλών εμβολίων κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τροποποιημένο ιό έναντι αίματος ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο και διαπίστωσαν μείωση κατά τα δύο τρίτα του επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με την απόκριση στην κοινή εκδοχή του ιού που κυριάρχησε στις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ

Καθώς δεν υπάρχει αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς που να καθορίζει ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία απέναντι στον ιό, δεν είναι σαφές αν η μείωση κατά τα δύο τρίτα θα καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους που μεταδίδεται στον κόσμο.

Ωστόσο, ο καθηγητής του UTMB Pei-Yong Shi, εκ των συντακτών της εργαστηριακής μελέτης, δηλώνει πώς πιστεύει ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNtech πιθανώς θα παρέχει προστασία απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ελάχιστη τιμή εξουδετέρωσης. Δεν έχουμε αυτό το όριο», είπε προσθέτοντας ότι υποψιάζεται πως η παρατηρηθείσα ανοσολογική απόκριση είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερη από την απαιτούμενη για την παροχή προστασίας.

Και αυτό διότι οι κλινικές δοκιμές και των δύο εμβολίων παρόμοιας τεχνολογίας, των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna, έδειξαν ότι αυτά παρέχουν ορισμένο βαθμό προστασίας έπειτα από την χορήγηση μίας δόσης με μία ανοσολογική απόκριση χαμηλότερη από τα μειωμένα επίπεδα προστασίας που βρέθηκε στην εργαστηριακή μελέτη ότι παρέχει το εμβόλιο απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Ακόμη και αν η νοτιοαφρικανική παραλλαγή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θα συνεχίσει να προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, δηλώνει ο Pei-Yong Shi.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο λειτουργεί κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, δήλωσε ο καθηγητής, περιλαμβανομένων κλινικών δοκιμών και της ανάπτυξης συντελεστών προστασίας, των ορίων που προσδιορίζουν ποια επίπεδα αντισωμάτων προστατεύουν.

«Ερωτηματικό» η αποτελεσματικότητα απέναντι στην Βραζιλιάνικη παραλλαγή

Οι εταιρείες Pfizer and BioNTech πραγματοποιούν αντίστοιχες εργαστηριακές μελέτες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό απέναντι στην παραλλαγή του ιού που απαντάται στην Βραζιλία.

Η εταιρεία Moderna δημοσίευσε σημείωμα στο NEJM χθες με παρόμοια δεδομένα που δείχνουν εξαπλάσια μείωση του επιπέδου των αντισωμάτων απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Στο «βλέπουμε» η Pfizer, σίγουρη η Moderna

Η εταιρεία δηλώνει ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος μένει να διαπιστωθεί. Προηγουμένως η Moderna είχε ανακοινώσει ότι πιστεύει πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η Νότια Αφρική σχεδιάζει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech τους επόμενους μήνες, αφού άρχισε χθες τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στο πλαίσιο μελέτης που περιλαμβάνει το υγειονομικό προσωπικό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι επιστήμονες θα συζητήσουν την μελέτη για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και θα συμβουλεύσουν σχετικά την ρυθμιστική αρχή και το υπουργείο Υγείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» για το εμβόλιο της Pfizer: Ίσως να μην προστατεύει από τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη"

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για το «Τσεσμέ»

Σε προφορικό διάβημα για την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, το διάβημα παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Πάντως, προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει, ακόμα, προτείνει ημερομηνία σύγκλησης της Άτυπης Πενταμερούς, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για το «Τσεσμέ»"

Μητσοτάκης: Μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα - Ενοχλήθηκα από το πινγκ-πονγκ ευθυνών

Μείωση στον λογαριασμό ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο, για τα νοικοκυριά εκείνα που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες, εξήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στο πεδίο. Η εντολή ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν πια αποκατασταθεί. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν. Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Και συνέχισε: «Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους, γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης σημαντική ενίσχυση των υποδομών.

«Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

 

 Η πλήρης εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Καλή σας μέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Bλέπετε ότι παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να έχουμε τακτικές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι που η πανδημία θα μας επιτρέψει να μπορούμε να συναντιόμαστε με τον παραδοσιακό τρόπο. Επιτρέψτε μου κάποιες πολύ σύντομες παρατηρήσεις σχετικά με αυτά τα οποία έγιναν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Η πρόσφατη επίθεση του καιρού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήταν μία από τις σφοδρότερες των τελευταίων 40 ετών. Ειδικά εδώ στην Αττική χιόνιζε επί 36 ώρες, είχαμε ταυτόχρονα και εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους που ξεπέρασαν πολλές στιγμές τα 10 μποφόρ. Καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες υπήρξαν πολλές και διαφορετικές. Πρώτη προτεραιότητα να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται, φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάση ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Νομίζω ότι με το που έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, το κράτος ανταποκρίθηκε συντονίζοντας τις δυνάμεις του. Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, κατέβαλαν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ειδικά στο μέτωπο της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στο πεδίο. Η εντολή ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν πια αποκατασταθεί. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν.

Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης. Θεωρώ ότι μία τέτοια κίνηση στην παρούσα συγκυρία είναι ενδεδειγμένη.

Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφαση μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα θέλω επίσης να επισημάνω ότι η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75% και πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση- από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική επιχείρηση τη ΔΕΗ -ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το ‘21 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις τις οποίες κάνει στο δίκτυο του, στα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά προσθέτοντας και νέες ψηφιακές δυνατότητες που τόσο σημαντικές θα είναι για την επόμενη μέρα. Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης. Δεν χρειάζεται να πω αυτά τα οποία ήδη έχουν γίνει σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, το γεγονός ότι έχουμε πια γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην Πολιτική Προστασία, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται ως προς τη δυνατότητά μας να προβλέπουμε καιρικά φαινόμενα. Κατασκευάζουμε ένα δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και σε τοπικό επίπεδο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Να πω και κάτι ακόμα όμως. Κρίσιμες τέτοιες στιγμές όπου η οργή του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη και μικρές λεπτομέρειες αποκτούν την ξεχωριστή τους σημασία οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας, οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν -όπως πιστεύω ότι από ένα σημείο και πέρα έγινε- να ενημερώνουν να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες, να αποδεικνύουν δηλαδή ότι αυτοί οι οργανισμοί που διαχειρίζονται κρίσιμες δημόσιες υποδομές, βρίσκονται τελικά στην υπηρεσία του πολίτη.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συζήτησή μας να ακούσω τις σκέψεις σας και τις παρατηρήσεις σας. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον ενεργό τρόπο με τον οποίο συμμετέχετε στην Κοινοβουλευτική διαδικασία πολύ σημαντικής σημαντική της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδος στο σημαντικό Νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε για την Ανώτατη Εκπαίδευση την προηγούμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας έργο και να αντιπαρερχόμαστε την κριτική μιας αντιπολίτευσης η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων, με τα έργα μας και όχι με τα λόγια μας. Έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία περίπου μας ζητά να βάλουμε το Κοινοβούλιο σε καραντίνα. Το Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Έχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας και ένα πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έως τις 30/6 του 2021. Άρα θα έχουμε πολλή δουλειά στη Βουλή και εύχομαι και ελπίζω αυτή η βελτίωση που βλέπουμε στους δείκτες της πανδημίας να έχουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όταν πια μας το επιτρέψουν οι ειδικοί μία αντανάκλαση και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ώστε να μπορούμε πια να λειτουργούμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Ευχαριστώ πάρα πολύ επιστρέφω το λόγο στον Γιάννη για να συντονίσει τη συζήτηση. Και βέβαια το γνωρίζετε όλοι ότι είμαι και εγώ πάντα προσωπικά διαθέσιμος για συναντήσεις με συναδέλφους βουλευτές όποτε αυτοί το ζητήσουν και το επιθυμούν.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα - Ενοχλήθηκα από το πινγκ-πονγκ ευθυνών"

Εισβολή αλληλέγγυων στον Κουφοντίνα στο υπ. Υγείας

Στην προσαγωγή όλων όσοι συμμετείχαν σε αιφνιδιαστική κίνηση στο υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, σε ένδειξη συμπαράστασης για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, προχωράει αυτή τη στιγμή η Αστυνομία.

Όπως έγινε γνωστό, ομάδα περίπου 65 ατόμων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας πετώντας τρικάκια και ανοίγοντας πανό για τον Κουφοντίνα και στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο της εισόδου του κτιρίου.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και αυτή την ώρα τα άτομα μεταφέρονται με λεωφορεία στη ΓΑΔΑ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή αλληλέγγυων στον Κουφοντίνα στο υπ. Υγείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news