facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

50χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη – Νοσηλεύεται στο Παπαγεωργίου

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται 50χρονος που φέρει τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον τραυματία σήμερα στις 17:00 από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μενεμένης.

Άμεσα οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο ειδοποίησαν και την Άμεση Δράση. Μυστήριο παραμένει το πώς ακριβώς ο 50χρονος τραυματίστηκε από μαχαίρι στην κοιλιά.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο ThessToday πώς εξετάζεται τόσο το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας όσο και το σενάριο του εργατικού ατυχήματος. Φως στις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού θα ρίξουν οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "50χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη – Νοσηλεύεται στο Παπαγεωργίου"

Λάρισα: Πόρτα νοσοκομείου έπεσε πάνω σε γιατρό και την τραυμάτισε

Μια πόρτα στο ακτινολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έφυγε από τη θέση της και τραυμάτισε εργαζόμενη προκαλώντας της κάταγμα στο χέρι και τραύμα στο κεφάλι.

Το ατύχημα συνέβη όταν η εργαζόμενη ακτινολόγος έκλεισε την πόρτα και εκείνη βγήκε από τους μεντεσέδες και έπεσε πάνω της.

Το περιστατικό έχει θορυβήσει το προσωπικό του νοσοκομείου ο σύλλογος του οποίου θα συνεδριάσει την Δευτέρα για να εκδώσει ανακοίνωση. 

kosmoslarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Πόρτα νοσοκομείου έπεσε πάνω σε γιατρό και την τραυμάτισε"

Καιρός αύριο: Ξεκίνημα της εβδομάδας με κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Ο καιρός αύριο θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από το απόγευμα στα δυτικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ο καιρός θα είναι άστατος καθώς το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Αργά τo βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις βραδινές ώρες θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 17 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες τοπικά θα αυξηθούν. Θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανώς στη δυτική και κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ, από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στις Σποράδες έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 και τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τη νύχτα.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ξεκίνημα της εβδομάδας με κακοκαιρία σε όλη τη χώρα"

ΕΛ.ΑΣ.: 5.457 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα- 392 συλλήψεις

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στις δράσεις έλαβαν μέρος κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά 26.769 άτομα και 19.481 οχήματα, ενώ

  • συνελήφθησαν 392 άτομα για διάφορα αδικήματα,
  • προσήχθησαν 1.113 άτομα,
  • βεβαιώθηκαν 5.457 παραβάσεις Κ.Ο.Κ., 43 για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και 5 για ηχόμετρα,
  • ακινητοποιήθηκαν 397 οχήματα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.»

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: 5.457 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα- 392 συλλήψεις"

Η φρεγάτα «Ύδρα» έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «Ύδρα» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα, στα πλαίσια της διεθνούς επιχείρησης «Aspides».

Υπενθυμίζεται πως ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί μέρος μιας ναυτικής ομάδας της ΕΕ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», που όπως αναφέρεται αποσκοπεί στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορικά πλοία, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου πολυάριθμες επιθέσεις των Χούθι έχουν ως στόχο διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η φρεγάτα «Ύδρα» έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα"

Φόβοι για νέο Μάτι στην Αττική – Ο χάρτης με τις 26 «νάρκες» για πυρκαγιά στο Λεκανοπέδιο (εικόνα)

Τα 26 «εύφλεκτα» σημεία της Αττικής, ήτοι τις πλέον επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση μεγάλης φωτιάς παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής», σημειώνοντας παράλληλα πού απαιτείται λήψη μέτρων το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων κατοίκων αλλά και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Κατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τουλάχιστον 26 σημεία της Αττικής χαρακτηρίζονται ως «βόμβες» και απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Οι επικίνδυνες περιοχές βρίσκονται στην πλειονότητά τους στην Ανατολική Αττική, με τον «χάρτη του συναγερμού», ωστόσο, να συμπληρώνεται καθημερινά από νέους οικισμούς, τους οποίους εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές κατόπιν επιτόπιων ελέγχων ή πληροφοριών πολιτών.

foties

Ανατολικά της Πεντέλης

Ο δασολόγος, τέως Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και τέως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τις περιοχές ανατολικά του Πεντελικού Όρους.

«Πρόκειται για όλα τα παραλιακά σημεία στην Πεντέλη και νοτιοανατολικά αυτής. Από τη Μαραθώνος και δεξιά και αριστερά, βλέπουμε πολύ μεγάλο αριθμό δόμησης –νόμιμο ή και παράνομο– μέσα στο δάσος». Βραυρώνα, Κακιά Θάλασσα, Χαμολιά, Ζούμπερι, Άγιοι Απόστολοι, Κάτω Ποσειδωνία, Διόνυσος Κερατέας, Αγία Κυριακή και Αγία Τριάδα είναι μερικοί από τους οικισμούς που τίθενται σε κατάσταση συναγερμού. «Στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, δε, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, που έχει πρόσφατα πληρώσει το τίμημα, βρίσκεται επίσης στη λίστα υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος και στη Δυτική Αττική, εκεί όπου ξέσπασε η πυρκαγιά της Κινέτας, ενώ, αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στα ορεινά.

Το πρόβλημα εντείνεται από την αυθαιρεσία και τη δόμηση εντός των δασών. Κυρίως, βέβαια, πρόκειται για “φτωχοκαταπατήσεις”. Πρόκεται για την περιοχή από τη Μάνδρα μέχρι τις Ερυθρές, όπου εκατέρωθεν των μεγάλων οδικών αξόνων είναι χιλιάδες χτισμένα σπίτια μέσα σε δασικές εκτάσεις και αμφιβάλλω κατά πόσον είναι νόμιμα», επισημαίνει.

Διαχείριση δασών και πρόληψη

«Η δασική υπηρεσία έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα anti–nero που καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες καθαρισμού κατά μήκος οδών κ.ά. Ωστόσο, το θέμα είναι πως ακόμη και αυτό δεν γίνεται με σωστό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, στις προστατευόμενες περιοχές έχει παρατηρηθεί μία υπερβάλλουσα επέμβαση. Όχι ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιοι καθαρισμοί δεξιά και αριστερά των δρόμων, προφανώς», τονίζει ακόμη ο κ. Καρέτσος.

«Γνωρίζουμε τα επικίνδυνα σημεία» και έχουν σχεδιασθεί έργα πρόληψης, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας, διαβεβαιώνει πως το Υπουργείο, σε συνεργασία με εκείνο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εντοπίσει τις επικίνδυνες περιοχές και έχει σχεδιάσει τα απαραίτητα έργα πρόληψης.

«Κυρίως αναφέρομαι σε καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων, με την έννοια να αφαιρεθεί η υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη που συσσωρεύεται και μετατρέπει το δάσος σε ζούγκλα, να συντηρηθούν οι αντιπυρικές ζώνες και όλα αυτά να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Σε αρκετές από τις 32 περιοχές που είχαν καταγραφεί αρχικά, είχαν γίνει έργα τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Φόβοι για νέο Μάτι στην Αττική – Ο χάρτης με τις 26 «νάρκες» για πυρκαγιά στο Λεκανοπέδιο (εικόνα)"

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Ανοίγει η πλατφόρμα έως τις 8/3 – Οι προϋποθέσεις της επιδότησης

Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω που αποσκοπεί στο να δοθεί στην αγορά ενοικίου ένας αριθμός κλειστών ακινήτων, με την προσδοκία να βοηθήσουν στην μείωση των τιμών.

To πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και κυρίως στα αστικά κέντρα, αφού εκεί υπάρχει εκτόξευση τιμών και στα ενοίκια και στις αγορές.

Αυτό που επιδιώκει κυβέρνηση μέσα από αυτό το πρόγραμμα, του οποίου η πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (8/3), είναι να ανακαινιστούν περίπου 12.500 κενά ακίνητα σε αστικές περιοχές.

Οι προϋποθέσεις

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ανακαινίσουν το ακίνητό τους και να το δώσουν στην αγορά. Το μέγεθος του ακίνητου πρέπει να είναι έως 100 τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη, πρέπει οι ιδιοκτήτες να έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας τουλάχιστον 50%. Το επιδοτούμενο πόσο είναι έως 10.000 ευρώ.

Εφόσον οι δαπάνες γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα, το ύψος της επιδότησης θα είναι έως 4000 ευρώ.

Το πρόγραμμα μπορεί να παρέχει προκαταβολή έως 2000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα με το πέρας των εργασιών.

Δύο είναι τα προαπαιτούμενα για να μπει κανείς στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω.

  • Στα εισοδηματικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 40.000 ευρώ το χρόνο και
  • η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Ανοίγει η πλατφόρμα έως τις 8/3 – Οι προϋποθέσεις της επιδότησης"

Σοκ στα Ιωάννινα: «Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να μεταφέρει το παιδί μου στο νοσοκομείο» κατήγγειλε πατέρας (βίντεο)

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία εναντίον του ΕΚΑΒ, έκανε ένας πατέρας στα Ιωάννινα, καθώς αρνήθηκε να μεταφέρει το 7χρονο παιδί του στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, από το τοπικό νοσοκομείο.

Ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διακομιδής, ο πατέρας ενημερώθηκε πως το ΕΚΑΒ δεν θα αναλάμβανε τη μεταφορά, καθώς έληγε η βάρδια του πληρώματος στις 8 το πρωί.
Το κοριτσάκι νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήδη από την περασμένη εβδομάδα και ήταν επιτακτική ανάγκη να διακομιστεί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η επικοινωνία με το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας πραγματοποιήθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα, αλλά μία ώρα αργότερα ενημερώθηκε ότι το ΕΚΑΒ δεν θα προχωρούσε στη διακομιδή, καθώς η βάρδια του πληρώματος ολοκληρωνόταν στις 8 το πρωί.

Έτσι, ο πατέρας, ο οποίος όπως εξήγησε στο MEGA, είχε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο για τη ζωή της κόρης του, με βάση τις συστάσεις της παιδιάτρου αναγκάστηκε να αναλάβει μόνος του την ευθύνη της μεταφοράς του παιδιού με το ιδιωτικό του ΙΧ στο Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα.

Η απάντηση από το ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ απάντησε στην καταγγελία ότι δέχτηκαν κλήση για διακομιδή, που έπρεπε όμως να ολοκληρωθεί πριν τις 8 το πρωί, καθώς ολοκληρωνόταν η εφημερία στο Παίδων, έτσι ενημέρωσαν το νοσοκομείο ότι δεν θα ήταν δυνατή η διακομιδή λόγω περιορισμένου χρονικού παραθύρου, από τις 3 το πρωί έως τις 8 το πρωί.

Επομένως, το ΕΚΑΒ λέει ότι δεν αρνήθηκε την μεταφορά, αλλά ήταν αδύνατο λόγω χρονικών περιορισμών να την αναλάβει.

Η περίπτωση αναμένεται να ερευνηθεί περαιτέρω προκειμένου να διαλευκανθούν τα γεγονότα και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στα Ιωάννινα: «Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να μεταφέρει το παιδί μου στο νοσοκομείο» κατήγγειλε πατέρας (βίντεο)"

Flyover στη Θεσσαλονίκη: Ο Νίκος Ταχιάος για το έργο που προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία

Ο Flyover αναμένεται να λύσει κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη όταν ολοκληρωθεί. Για την ώρα πάντως υπάρχουν πολλά παράπονα, που γνωρίζει και ο Νίκος Ταχιάος…

Η Θεσσαλονίκη ζει τον τελευταίο καιρό υπό το πρίσμα μιας πόλης «υπό κατασκευή». Έργα υποδομής, που βρίσκονταν σε εξέλιξη, σιγά σιγά ολοκληρώνονται και άλλα που για πολύ καιρό βρίσκονταν «στο συρτάρι» παίρνουν σειρά. Οι συζητήσεις γύρω από αυτά τα έργα υποδομής πολλές, ειδικά από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι είναι και αυτοί που ζουν τις εξελίξεις καθημερινά.

Τον τελευταίο καιρό, όλο και συχνότερο θέμα αυτών των συζητήσεων αποτελεί το λεγόμενο «FlyOver» για το οποίο η δυσαρέσκεια μέρους των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι εμφανής. Αποκορύφωμα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο οι τόνοι ανέβηκαν. Παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, Θεσσαλονικιός και ο ίδιος, και τοπογράφος μηχανικός. 

Τι είναι όμως το FlyOver και προς τι η ένταση; Τι μέτρα παίρνουν οι αρχές για την αναστάτωση που υφίστανται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης; Όπως δήλωσε ο κ.Ταχιάος στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, σε απάντηση των αντιδράσεων που κατά καιρούς εντείνονται:   

«Καθώς το Μετρό ολοκληρώνεται, το FlyOver αποτελεί, πλέον, την πιο σημαντική κυκλοφοριακή παρέμβαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Βασικός σκοπός είναι να δώσει διέξοδο στην Ανατολική Περιφερειακή, όπου οι μετακινήσεις ασφυκτιούσαν μεταξύ των κόμβων με την μικρότερη εφικτή επιβάρυνση στο δάσος του Σέϊχ-Σού, και να προσφέρει στην διάθεση των μετακινουμένων ασφάλεια και ποιότητα σε όλο το μήκος της Περιφερειακής για τα επόμενα της κατασκευής 26 χρόνια.

«Καταλαβαίνω, βεβαίως, ότι στη φάση αυτή, οι πολίτες δεν μπορούν να δουν τα οφέλη του έργου, τα οποία αναμένεται να έρθουν σε κάτι περισσότερο από τρία χρόνια, αλλά μένουν στην αναστάτωση που επήλθε στις μετακινήσεις τους. Είναι φυσικό!

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προτεραιότητα αποτελεί το να διευκολύνουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις και διάθεση πόρων, τις αρχές που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων και των παρεμβάσεων στην πόλη, εν προκειμένω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, να προσφέρουν λύσεις ανακούφισης στο πρόβλημα. Και γι’ αυτό είμαστε και σε διαρκή διαβούλευση μαζί τους, μέσω του μηχανισμού που σχηματίσαμε από κοινού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποσβεστούν εντελώς οι πιθανότητες για συμφορήσεις στον Περιφερειακό στις ώρες αιχμής, αλλά είναι σίγουρο, ότι οι επεμβάσεις στα όποια περιστατικά θα είναι αμεσότερες και η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης ασφαλής.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να διαχωρίσουμε την δυσαρέσκεια που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί στους πολίτες που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται μείωση των καθυστερήσεων, από τις οργανωμένες αντιδράσεις. Σε αυτές, όταν δεν οφείλονται σε προσωπικά κίνητρα, αναγνωρίζω απροκάλυπτο πολιτικό υπόβαθρο και μάλιστα με προεξάρχοντες τους ίδιους χώρους που έχουν τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις των έργων στην Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο τα κόμματα του λαϊκισμού και των άκρων, αυτά τα οποία έχουν οδηγηθεί στην επιλογή της αντίδρασης έναντι του FlyOver για να καλύψουν τι έλλειμμα ουσιαστικού πολιτικού λόγου. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε διά στόματος του Προέδρου του, να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απόψεις για ακύρωση του έργου, υιοθετώντας μάλιστα την πιο φτηνή λαϊκιστική επιχειρηματολογία. Είναι κρίμα! Διολισθαίνει στον παλιό του εαυτό του ΄80, όταν είχε σταματήσει όλα τα δημόσια έργα, παραλείποντας μία στάση -ακόμη και για τα προσχήματα- στην εκσυγχρονιστική περίοδο του δεύτερου μισού του ΄90, όταν αποφάσισε ότι χωρίς αυτά η Ελλάδα έμενε ουραγός στην ανάπτυξη.

Από πλευράς μας, χαιρετίζουμε την σοβαρότητα που μοιάζει να επιδεικνύουν οι τοπικές αρχές, ώστε να κατανοήσει η πόλη την σημασία αυτής της παρέμβασης και την διαθεσιμότητα να συμβάλουν στο τέλος ενός έργου που δεν πρέπει να έχει την τύχη, ούτε του Μετρό Θεσσαλονίκης που καθυστέρησε χωρίς προηγούμενο και φυσικά, ούτε της υποθαλάσσιας αρτηρίας που οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για προσωρινή αναστολή ή εγκατάλειψη του έργου. Σε ό,τι την αφορά, ισχύουν οι δεσμεύσεις της για περαίωση του έργου μέχρι τον Μάϊο του 2027».

Το FlyOver, ή πιο σωστά η Αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, μέρος του οποίου είναι και το FlyOver, αποτελεί μια διορατική λύση, και την πλέον βιώσιμη εναλλακτική, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο εδώ και χρόνια αρχίζει να διαφαίνεται στην πόλη και που είναι βέβαιο, κατόπιν μελετών, ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα είχε φτάσει στο έσχατο σημείο». 

Το συνολικό κόστος του έργου σε παρούσα αξία, θα φτάσει τα 378.000.000 €, τα οποία θα χρηματοδοτήσει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης «Κεδρηνός Λόφος». Αποτελεί, δηλαδή, έργο σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ για την επιλογή του αναδόχου διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης έχει οριστεί στα 30 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής, ο «Κεδρηνός Λόφος» αναλαμβάνει την κατασκευή του έργου για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και την λειτουργία και συντήρηση του συνόλου της Περιφερειακής για 26 χρόνια.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του, μεταξύ άλλων, είναι 12 χμ αναβαθμισμένου οδικού άξονα με 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση, 8 χμ υπερυψωμένης νέας οδού, 4 εκ των οποίων θα είναι συνεχής γέφυρα -το λεγόμενο FlyOver- με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, κατασκευή 2 πεζογεφυρών, επεμβάσεις σε 8 ανισόπεδους κόμβους και κατασκευή 2 νέων, προσθήκη ΛΕΑ, εκσυγχρονισμένα συστήματα αποστράγγισης, αποχέτευσης και οδοφωτισμού, κ.λπ.

Ακόμα, το έργο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή Κέντρου Διοίκησης Περιφερειακής Οδού, συντήρηση 11 υφιστάμενων οχετών, επιμήκυνση άλλων 15 υφιστάμενων οχετών και δημιουργία 10 νέων. Πρακτικά, τα χαρακτηριστικά αυτά, μεταφράζονται ως διέξοδος στην διαρκώς αυξανόμενη κίνηση της Θεσσαλονίκης και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

  •   1. Μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης σε όλα τα τμήματα της Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
  •   2. Διπλασιάζοντας την χωρητικότητα της υφιστάμενης οδού σε 10.000 αυτοκίνητα ανά ώρα ανά κατεύθυνση και βελτιώνοντας τις κυκλοφοριακές συνθήκες των διερχομένων.
  •  3. Μειώνοντας τα ατυχήματα και συντελώντας στην συντήρηση και τη λειτουργία του περιμετρικού οδικού δικτύου.
  • 4. Μειώνοντας το λειτουργικό κόστος των οχημάτων, και
  • 5. Βελτιώνοντας την συνδεσιμότητα με κομβικά σημεία εντός και εκτός του πολεοδομικού ιστού και εξασφαλίζοντας την γρήγορη και κυρίως ασφαλή πρόσβαση στην ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό, το Αεροδρόμιο Μακεδονίας και τη Χαλκιδική.

Τέλος, πολύ κρίσιμος είναι και ο ρόλος του FlyOver στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας στην πόλη. Καθώς θα εξυπηρετεί διπλάσιο αριθμό οχημάτων από αυτόν που εξυπηρετεί τώρα, η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και της ηχορύπανσης θα είναι από τα μεγαλύτερα οφέλη που θα απολαύσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης από τις 14 Μαΐου 2027,οπότε τοποθετείται η ημερομηνία παράδοσης του έργου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Flyover στη Θεσσαλονίκη: Ο Νίκος Ταχιάος για το έργο που προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία"

Από 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – «Κλειδώνει» το επόμενο διάστημα το ύψος της αύξησης

Την 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Όμως, από την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του φόρου, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποίησαν οι αγρότες. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες, θα αποφασιστεί το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, που θα χορηγηθεί από 1ης Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, «κλειδώνει» το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός του Μαρτίου, ενδεχομένως και πριν τις 22 του μηνός. 

Έδαφος στις κυβερνητικές επιλογές φαίνεται να κερδίζει σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σενάριο αύξησης 6,4 με  6,5% που δίνει βασικές αποδοχές περίπου 830 ευρώ/μήνα μεικτά από την 1η Απριλίου (καθαρά 706 ευρώ).

Ενισχύονται οι νέες μητέρες – Επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες

Κερδισμένες θα είναι οι νέες μητέρες, αφού από την 1η Απριλίου θα λαμβάνουν αυξημένο το ειδικό επίδομα μητρότητας καθώς περιλαμβάνεται στα επιδόματα που το ύψος τους εξαρτάται από τον εκάστοτε κατώτατο.

Ενίσχυση του εισοδήματος και για 100 χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι εκτιμάται ότι θα δηλώσουν ηλεκτρονικά εντός του 2024 την απασχόλησή τους στην ειδική πλατφόρμα που άνοιξε πριν λίγες μέρες, λαμβάνοντας την σύνταξή τους χωρίς περικοπές.

«Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις των συνταξιούχων που εργάζονται και οι οποίοι από φέτος, από την 1η Ιανουαρίου λαμβάνουν πλέον το 100% της σύνταξής τους αντί για το 70% που έπαιρναν έως τώρα. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα έως 3.500 ευρώ ετησίως. Στο εξής θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους, που είναι ένας ειδικός πόρος για τον ΕΦΚΑ. Δήλωση απασχόλησης θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, όμως εξαιρούνται από την παρακράτηση του 10% όσοι έχουν αναπηρία από κοινή ή επαγγελματική νόσο, από εργατικό ή από ατύχημα εκτός εργασίας και οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή παιδί που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο σχολιασμό του μέσα από το λογαριασμό του στο facebook.

Προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα λάβουν την 1η Απριλίου οι αγρότες. Το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό θα υπολογιστεί με βάση τις ανώτατες ποσότητες πετρελαίου ανά στρέμμα καλλιέργειας και θα φτάνει στο 50% του φόρου που αντιστοιχεί σ’ αυτές τις ποσότητες.

Από το 2025 ενεργοποιείται μόνιμος μηχανισμός: θα λαμβάνει και πάλι υπόψιν κάποιες ανώτατες ποσότητες πετρελαίου ανά στρέμμα καλλιέργειας με την διαφορά ότι θα επιστρέφεται το 100% και μέχρι την ανώτατη ποσότητα που θα καθοριστεί, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά αγορών.  

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – «Κλειδώνει» το επόμενο διάστημα το ύψος της αύξησης"

Υεμένη: «Απειλή στο περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα» το πλοίο που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι – Μετέφερε 21.000 τόνους λιπασμάτων

Το βρετανικό πλοίο Rubymar, που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα αφού δέχθηκε επίθεση από τους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι, αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα, προειδοποίησε σήμερα η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CEMTCOM).

Με σημαία Μπελίζ, νηολογημένο στη Βρετανία και τη διαχειρίστρια εταιρεία του να έχει έδρα στον Λίβανο το φορτηγό πλοίο Rubymar βυθίστηκε χθες Σάββατο μαζί με το φορτίο λιπασμάτων που μετέφερε αφού επλήγη δύο πυραύλους των Χούθι στις 19 Φεβρουαρίου. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του πληρώματος.

«Οι περίπου 21.000 τόνοι λιπασμάτων με βάση την αμμωνία τα οποία μετέφερε το πλοίο αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον στην Ερυθρά Θάλασσα», επεσήμανε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της.

«Μετά τη βύθιση το πλοίο εγείρει επίσης κινδύνους υποθαλάσσιας σύγκρουσης για τα άλλα πλοία που διέρχονται» από αυτή την πολυσύχναστη θαλάσσια οδό, πρόσθεσε.

Το πλοίο εγκαταλείφθηκε αφού επλήγη από πυραύλους την ώρα που βρισκόταν, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UNMTO, 35 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Μόκα της Υεμένης.

«Πρόκειται για μια νέα τραγωδία για τη χώρα μας και τον λαό μας. Κάθε ημέρα πληρώνουμε το τίμημα για τις περιπέτειες των ανταρτών Χούθι», σχολίασε ο Άχμεντ Ανουάντ μπιν Μπουμπάρακ υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.

«Η βύθιση του Rubymar είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει η Υεμένη και η υπόλοιπη περιοχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Άλι αλ Σαουαλμίχ, διευθυντής Θαλάσσιων Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να καταρτιστεί εκτάκτως σχέδιο από τις χώρες της Ερυθράς Θάλασσας για να καθοριστεί η ατζέντα παρακολούθησης των μολυσμένων περιοχών στην Ερυθρά Θάλασσα και να υιοθετηθεί στρατηγική καθαρισμού».

Ηγέτης των Χούθι λέει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ έχει μια πιθανότητα να ανακτήσει το Rubymar αν επιτρέψει βοήθεια στη Γάζα

Ένας υψηλόβαθμος ηγέτης των Χούθι δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για τη βύθιση του βρετανικής ιδιοκτησίας φορτηγού πλοίου Rubymar.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι στην Υεμένη, ανέφερε ακόμη στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X: «Ο Σούνακ έχει μια πιθανότητα να ανακτήσει το Rubymar επιτρέποντας να μπουν στη Γάζα φορτηγά με βοήθεια».

Οι Χούθι εξαπολύουν από τον Νοέμβριο επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασταμάτητα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.

Μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, δημιούργησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνική δύναμη με στόχο να «προστατεύσουν» τη ναυσιπλοΐα σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό.

Από τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ, κάποιες φορές με τη συνδρομή της Βρετανίας, έχουν εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από το 2014 μεγάλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι διελεύσεις φορτηγών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 30% σε ετήσια βάση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Υεμένη: «Απειλή στο περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα» το πλοίο που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι – Μετέφερε 21.000 τόνους λιπασμάτων"

Θεσσαλονίκη: Αποφασισμένοι να κάνουν καρναβαλική παρέλαση παρά την απαγόρευση της τροχαίας

Η τροχαία αρνείται να ανάψει πράσινο φως για την καρναβαλική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι διοργανωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω…

«Στοπ» στην 1η καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της πόλης, μιας ιδέας, που γεννήθηκε από μία ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάζει η Τροχαία στη Θεσσαλονίκη. Ήδη χιλιάδες πολίτες έχουν δηλώσει συμμετοχή, ωστόσο το εγχείρημα σύμφωνα με τις Αρχές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για θέματα ασφάλειας, καθώς όπως επισημαίνεται οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι ήδη επιβαρυμένες.

Η Θένια Δρακοπούλου εμπνεύστρια της πρώτης καρναβαλικής παρέλασης μιλάει στην ΕΡΤ για το έγγραφο της Τροχαίας, που βάζει «φρένο» στα όνειρα χιλιάδων καρναβαλιστών, που επιθυμούν να μετατρέψουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε… σαμπαδρόμιο α λα Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ήδη γκρουπάκια συλλόγων, σχολείων, αθλητικών σωματείων και απλοί πολίτες έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση. Η παρέα στο διαδίκτυο αγγίζει τα 6.500 άτομα, με 3.000 να έχουν δηλώσει πως θα παρευρεθούν. Σύμφωνα με την Τροχαία, οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη είναι ήδη επιβαρυμένες και το εν λόγω εγχείρημα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ενώ θέτει και θέματα ασφάλειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, παρά την απαγόρευση και τις ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Αρχές οι συντονιστές δεν είναι διατεθειμένοι να ματαιώσουν την εκδήλωση.

Η καρναβαλική παρέλαση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαρτίου με αφετηρία τον Λευκό Πύργο. Εάν τελικά πραγματοποιηθεί θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξει στο ίδιο σημείο όπου θα στηθεί ένα ξέφρενο πάρτι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αποφασισμένοι να κάνουν καρναβαλική παρέλαση παρά την απαγόρευση της τροχαίας"

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακίστηκαν οι έξι συλληφθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες

Προφυλακίστηκαν και οι 6 συλληφθέντες της «Σύμπραξης Εκδίκησης» που κατηγορούνται για σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που φέρονται να είναι υπόλογοι οι συλληφθέντες για τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι και η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Στους συλληφθέντες έχουν αποδοθεί από την Εισαγγελία έξι βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πέντε πλημμεληματικού βαθμού, που αφορούν δράση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε βάρος των 10 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κρατούμενοι φυλακών, ασκήθηκε ποινική δίωξη που κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα κακουργηματικού βαθμού της:

  • Διεύθυνσης , ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης
  • Τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας
  • Τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ΄εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα
  • Τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών
  • Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

Επίσης η δίωξη αφορά και τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

Φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας 36χρονος έγκλειστος στις φυλακές του Δομοκού, γνωστός αντιεξουσιαστής με ποινικό παρελθόν. Είχε καταδικαστεί το 2015 και 2016 για ληστείες. Στη συνέχεια είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους της άδειας που του χορηγήθηκε, συνελήφθη με όπλα στα χέρια του και ξαναμπήκε στη φυλακή,

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Αντιτρομοκρατική, ο 36χρονος μαζί με ποινικούς φέρεται να σχεδίαζε μέσα από τη φυλακή τις τρομοκρατικές ενέργειες και στη συνέχεια να έδινε εντολές σε άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης για την εκτέλεση αυτών των πράξεων.


Ανάμεσα στα έξι άτομα είναι μία γυναίκα η οποία φέρεται να σχετίζεται με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί στην ειδικότητα, ο ένας κάτοικος Νέας Σμύρνης και ο άλλος Παλλήνης. Ήταν κανονικά στο σώμα. Ο ένας είχε μακρά αναρρωτική άδεια, ο άλλος είχε ζητήσει να παραιτηθεί, ωστόσο μέχρι και τη σύλληψή τους ήταν εν ενεργεία στρατιωτικοί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακίστηκαν οι έξι συλληφθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες"

Δόμνα Μιχαηλίδου: Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας

«Κανείς δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην υγεία επειδή δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα. Δεν θα υπάρχει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία Κυριακής».

Όπως είπε, όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και θα δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι τα παιδιά των ανασφάλιστων και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με αναπηρία και, «από την προηγούμενη θητεία μου ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από τη σημερινή μου θέση, είναι δύο κοινωνικές ομάδες τις οποίες δεν έχω ούτε πρόκειται να αφήσω στο περιθώριο. Πέραν της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, που δικαιούνται ούτως ή άλλως όλοι οι ανασφάλιστοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, θα καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων».

Σε ερώτηση αναφορικά με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η υπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία, είναι πρωταρχικός στόχος μας και, γι' αυτόν τον λόγο, έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Καταρχήν, προχωράμε στη δημιουργία νέας πλατφόρμας, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει την αίτησή του από το σπίτι του, ενώ καταργήσαμε το παράβολο για την εξέταση. Δεύτερον, ο αριθμός των γιατρών υπερδιπλασιάζεται και από 500, που είναι σήμερα, θα φτάσει τους 1.200. Τρίτον, υλοποιούμε πρόγραμμα επιμόρφωσης του σώματος γιατρών και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Τέταρτον, αυξάνουμε την αμοιβή των ιατρών κατά 50% και, πέμπτον, ενισχύουμε και τις ειδικότητες του σώματος ιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία. Όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκαν τα ΚΕΠΑ εδώ και μία δεκαετία. Αυτός ο σχεδιασμός έχει στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των αναπήρων και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ».

Μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου μίλησε και για τις εκκρεμείς συντάξεις, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους 28 μήνες, έχουν εκκαθαριστεί περί τις 750.000 εκκρεμείς συντάξεις από το 1 εκατομμύριο που παραλάβαμε το 2019. Αριθμός που βαίνει μειούμενος ημέρα με την ημέρα.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγές οι οποίες αφορούν το επίδομα ανεργίας. Όπως υπογράμμισε, «η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τα χρόνια και τις εισφορές που έχει καταβάλει κάποιος εργαζόμενος, σημαίνει δικαιοσύνη. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν, είναι ένα νέο, πιο δίκαιο σύστημα στήριξης των ανέργων. Το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τις εισφορές που έχει καταβάλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος, δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα. Μάλιστα, για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δόμνα Μιχαηλίδου: Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας"

Συνελήφθη ο Φουρθιώτης στη Θεσσαλονίκη: Του έκανε μήνυση ο πατέρας του Κοκλώνη

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, λόγω μήνυσης που υπεβλήθη σε βάρος του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Μένιο Φουρθιώτη το μεσημέρι της Κυριακής (3/3) έξω από ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας.

Ο Μένιος φουρθιώτης φέρεται να συνελήφθη μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο πατέρας του Νίκου Κοκλώνη για παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο γνωστός παρουσιαστής φέρεται να παρουσίασε ως συνέντευξη μία προσωπική συνομιλία που είχε με τον πατέρα του Νίκου Κοκλώνη.  

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη ο Φουρθιώτης στη Θεσσαλονίκη: Του έκανε μήνυση ο πατέρας του Κοκλώνη "

Κωνσταντινούπολη: Μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι – Ε. Λέκκας: Μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα στην ακτογραμμή

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είπε μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» του ERTNews, o Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, με αφορμή και τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στην πόλη και για τσουνάμι. Όπως σημείωσε «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επιπλέον ήταν καθησυχαστικός πως «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα,μπορεί και σε πέντε χρόνια» σημείωσε και εξήγησε«έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις».

Όπως σημείωσε στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι και το 1/3 των κτιρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι΄αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα».

«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων»

Πινακίδες σε όλη την Κωνσταντινούπολη ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού

Ο επίσημος ξεναγός Αλέκος Δεδέογλου από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, δείχνει την προειδοποιητική πινακίδα για τσουνάμι, που όπως εξηγεί «ξεκίνησαν να τις βάζουν το 2019-20. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έχουν βάλει σε πάρα πολλά σημεία στην παραλία, για να ενημερώσουν τον κόσμο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, πού και πάει και που να κατευθυνθεί. Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν και στο Φανάρι, στον Κεράτειο κόλπο, στα Πριγκηνόνησα». Επιπλέον σε όλη την πόλη έχουν μπει πινακίδες που ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού, αναφέρει ο Έλληνας ξεναγός.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινούπολη: Μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι – Ε. Λέκκας: Μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα στην ακτογραμμή"

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Κόρινθο – Έπεσε κολόνα μαζί με τον εναερίτη επάνω σε Ι.Χ (ΦΩΤΟ)

Το ατύχημα συνέβη όταν υπάλληλος εταιρείας είχε ανέβει στην κολώνα, όπου πραγματοποιούσε εργασίες στην οδό Αδειμάντου στην Κόρινθο. Από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία η κολώνα έσπασε και έπεσε μαζί με τον εναερίτη επάνω σε Ι.Χ που ήταν σταθμευμένο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κορίνθου.

 korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Κόρινθο – Έπεσε κολόνα μαζί με τον εναερίτη επάνω σε Ι.Χ (ΦΩΤΟ)"

Αγροτικό πετρέλαιο: Την 1η Απριλίου η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ – Μόνιμος μηχανισμός από το 2025

Την 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Από την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του φόρου, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποίησαν οι αγρότες.

Η ποσότητα του πετρελαίου θα επιδοτηθεί βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας. Έχει βγει ήδη μέσα από την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Υπάρχουν στρεμματικά όρια ανάλογα με το τι καλλιεργεί ο κάθε αγρότης. Εκεί λοιπόν καθορίζεται η ανώτατη ποσότητα και επιστρέφεται για φέτος ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης στο 50% αυτής της ποσότητας.

Η προκαταβολή θα δοθεί την 1η Απριλίου. Είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ και η εξόφληση γι’ αυτό το 50% προς τα τέλη της χρονιάς, γύρω στο Νοέμβριο.

Τι αλλάζει από το 2025

Θα υπάρχει και πάλι καθορισμός ανώτατης ποσότητας αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα με το τι καλλιεργεί ο κάθε αγρότης και τι στρέμματα έχει. Αλλά θα επιστρέφεται το 100%.

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι ότι αυτό το 100% του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης θα επιστρέφεται αφού πρώτα υποβληθούν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τιμολόγια αγοράς.

Αν, δηλαδή, ο αγρότης έχει πραγματικά τιμολόγια αγοράς και μπορεί να αποδείξει ότι κατανάλωσε το 2025 το αγροτικό πετρέλαιο που προβλέπεται για την καλλιέργειά του, τότε θα πάρει πίσω το 100% του φόρου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικό πετρέλαιο: Την 1η Απριλίου η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ – Μόνιμος μηχανισμός από το 2025"

Σχολικές εκδρομές: Τέλος όσα γνωρίζαμε

Αλλάζουν όλα και στις μονοήμερες και στις πολυήμερες σχολικές εκδρομές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Με την εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε, παρέχονται οδηγίες για το πώς θα πραγματοποιούνται οι μονοήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής σε αποστάσεις μέχρι 35 χλμ.

Επίσης, οδηγίες δίνονται και για το πώς θα γίνονται οι ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε αποστάσεις άνω των 35 χλμ. αλλά και οι πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής καθώς και για τις ημερήσιες και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων των λοιπών περιφερειών (πλην Αττικής).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι μετακινήσεις των μαθητών και μαθητριών είναι δυνατό να πραγματοποιούνται με τα εναέρια, θαλάσσια, οδικά και σιδηροδρομικά μέσα μεταφοράς, αρκεί να πληρούνται οι όροι ασφάλειας για καθένα από αυτά.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων που τίθενται στην υπηρεσία μας, ιδίως από σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με τις οδικές μαθητικές μετακινήσεις και λαμβανομένης υπόψη της ως άνω πρόβλεψης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

α) Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής σε αποστάσεις μέχρι 35 χλμ.

Στις μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής και εντός αυτής σε προορισμούς που η απόσταση μετάβασης είναι μέχρι 35χλμ. από το σχολείο, προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, καθώς και ηλεκτρονικά αντίγραφα (σε μορφή αρχείων .pdf, .jpg) των παρακάτω δικαιολογητικών, τα οποία οφείλει να του έχει αποστείλει εγκαίρως ο υπεύθυνος για τα οχήματα της μετακίνησης:

Άδεια κυκλοφορίας λεωφορείου

Άδεια οδήγησης

Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας

Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο λεωφορείου

Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου Οχήματος (ΚΤΕΟ)

Βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου από εγκεκριμένο συνεργείο.

Το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας προς την Υπηρεσία της Τροχαίας με το ως άνω ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης και τα συνημμένα δικαιολογητικά κοινοποιείται πάντοτε και στον υπεύθυνο της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των παραπάνω δικαιολογητικών και πριν την εκκίνηση της εκδρομής, η Υπηρεσία της Τροχαίας ενημερώνει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας ότι κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών που απεστάλησαν ηλεκτρονικά, αυτά είναι σε ισχύ.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι κάποιο ή κάποια από τα δικαιολογητικά δεν είναι σε ισχύ, η Υπηρεσία της Τροχαίας έγκαιρα και πριν την εκκίνηση της εκδρομής, ενημερώνει κατά τον ίδιο τρόπο τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Για τυχόν αλλαγές/τροποποιήσεις/μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα, με κοινοποίηση αυτών στη σχολική μονάδα. Η Υπηρεσία της Τροχαίας ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), για το αποτέλεσμα του ελέγχου κατά την παραπάνω οριζόμενη διαδικασία.

β) Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε αποστάσεις άνω των 35 χλμ. και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής:

Στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής τόσο στις πολυήμερες όσο και στις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε προορισμούς που η απόσταση μετάβασης είναι μεγαλύτερη των 35 χλμ., προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας, ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της μετακίνησης.

Η αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, κατόπιν της ως άνω ενημέρωσής της, μεριμνά από κοινού με τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας για τη διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των λεωφορείων μεταφοράς, σε κατάλληλο χώρο και ώρα. Για τυχόν αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα με κοινοποίηση αυτών στη σχολική μονάδα, ώστε να διενεργηθεί ο επιτόπιος τροχονομικός έλεγχος κατά τα παραπάνω.

γ) Ημερήσιες και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων των λοιπών περιφερειών (πλην Αττικής):

Στις σχολικές μονάδες των λοιπών περιφερειών τόσο στις πολυήμερες όσο και στις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις και ανεξαρτήτως της χιλιομετρικής απόστασης μετάβασης, προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας, ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της μετακίνησης.

Η αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, κατόπιν της ως άνω ενημέρωσής της, μεριμνά από κοινού με τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας για τη διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των λεωφορείων μεταφοράς, σε κατάλληλο χώρο και ώρα. Για τυχόν αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα με κοινοποίηση αυτών στη σχολική μονάδα, ώστε να διενεργηθεί ο επιτόπιος τροχονομικός έλεγχος κατά τα παραπάνω.

Πολυήμερες και ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις με ενδιάμεσο τμήμα θαλάσσιας ή εναέριας μετακίνησης

Στις πολυήμερες και ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδιάμεσο τμήμα θαλάσσιας ή εναέριας μετακίνησης, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ακολουθεί τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω στις υπό στοιχεία 2α), 2β) και 2γ) της παρούσας, ανά περίπτωση, ως εξής:

α) Στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής, εάν η απόσταση μετάβασης από το σχολείο στον λιμένα ή το αεροδρόμιο αναχώρησης είναι μέχρι 35 χλμ. εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. 2α) της παρούσας, ενώ εάν η απόσταση μετάβασης είναι μεγαλύτερη των 35 χλμ. εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. 2β) της παρούσας.

β) Στις σχολικές μονάδες των λοιπών περιφερειών εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. 2γ) της παρούσας ανεξαρτήτως της χιλιομετρικής απόστασης μετάβασης από το σχολείο μέχρι τον λιμένα ή το αεροδρόμιο αναχώρησης.

γ) Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πολυήμερης ή ημερήσιας μαθητικής οδικής μετακίνησης, στην οποία μεσολαβεί τμήμα θαλάσσιας ή εναέριας μετακίνησης, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας αποστέλλει το ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης, εκτός από την Υπηρεσία της Τροχαίας στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει στο σχολείο κατά τα παραπάνω, και στην Υπηρεσία της Τροχαίας που είναι αρμόδια για την περιοχή εκκίνησης του τελικού τμήματος της χερσαίας μεταφοράς – μετάβασης.

Η τελευταία, κατόπιν της ως άνω ενημέρωσής της, μεριμνά από κοινού με τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας για τη διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των λεωφορείων μεταφοράς, σε κατάλληλο χώρο και ώρα που καθορίζεται από κοινού. Για τυχόν αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση του τελικού τμήματος της χερσαίας μεταφοράς – μετάβασης της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα με κοινοποίηση αυτών στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, ώστε να διενεργηθεί ο επιτόπιος τροχονομικός έλεγχος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολικές εκδρομές: Τέλος όσα γνωρίζαμε"

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών και λαθραία εισαγωγή τσιγάρων

Στη σύλληψη τεσσάρων (4) αλλοδαπών ηλικίας 30, 18, 24 και 47 ετών, προέβησαν τις βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών/Ομάδας Κ9 της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή των στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας, καθώς και υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας σε φορτηγό όχημα (τράκτορας) με επικαθήμενο, με οδηγό τον 30χρονο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών (03) ακόμα αλλοδαπών, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι εντός του επικαθήμενου. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένη, στα πλαϊνά τοιχώματα της καμπίνας του τράκτορα, συνολική ποσότητα εξακοσίων πενήντα οκτώ πακέτων (658) τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 30χρονος οδηγός να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό, μαζί με τα τους υπόλοιπους αλλοδαπούς.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα με το επικαθήμενο, καθώς και τα ανευρεθέντα τσιγάρα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών και λαθραία εισαγωγή τσιγάρων

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών και λαθραία εισαγωγή τσιγάρων"

Κτηνοτρόφοι Ναυπακτίας για λύκους: «Μου έχουν φάει ζώα – Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συνεχιστεί άλλο»

Τον τελευταίο χρόνο, έχει καταγραφεί αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ναυπακτία, με τα άγρια ζώα να κατεβαίνουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές για να βρούνε τροφή, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται στα «κάγκελα» και να δηλώνουν πως «αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συνεχιστεί άλλο».

Μάλιστα, κάτοικος της περιοχής κατέγραψε λύκο, ο οποίος έτρεχε στην Ιονία Οδό.

Οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι με την αύξηση των ζώων καθώς βλέπουν τα ζώα τους να μειώνονται και τις καλλιέργειες να καταστρέφονται.

«250 γίδια και κατάντησα να φυλάω πρόβατα στη θάλασσα. Τα πούλησα για αυτή τη δουλειά. Όταν ήταν 15 λύκοι και έτρωγαν 50 με 60 γίδια κάθε καλοκαίρι. Και 20 να έτρωγαν πάλι μεγάλη ζημιά ήταν» λέει ένας από τους κτηνοτρόφους.

«Μου έχουν φάει ζώα, αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορεί σε 2 χρόνια μέσα να αυξηθεί τόσο πολύ ο πληθυσμός από λύκους», λέει ένας άλλος κτηνοτρόφος. 

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Κτηνοτρόφοι Ναυπακτίας για λύκους: «Μου έχουν φάει ζώα – Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συνεχιστεί άλλο»"

Βέροια: Χειροπέδες σε τέσσερις ανήλικους για κλοπές & απόπειρες

Στη σύλληψη τεσσάρων ανηλίκων ηλικίας από 14 έως και 16 ετών, προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Βέροιας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Μικτής Ομάδας Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, καθώς, όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα από τις 20 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου φέτος, διέπραξαν συνολικά τέσσερις κλοπές από σταθμευμένα οχήματα και αποπειράθηκαν άλλες 13 φορές να πράξουν το ίδιο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι τέσσερις ανήλικοι αφαίρεσαν συνολικά κοσμήματα και αντικείμενα,αξίας πάνω από 1.400 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 25 ευρώ και τρεις τραπεζικές κάρτες, σύμφωνα με τις δηλώσεις των παθόντων και όπως επισημαίνεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας. Μέρος των κλοπιμαίων εντοπίστηκε και αποδόθηκε στους νόμιμους κατόχους τους.

Στο μεταξύ, συνελήφθη και ένας ημεδαπός άνδρας, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ενώ για το ίδιο αδίκημα σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος άλλων δύο ενηλίκων, εκ των οποίων η μία γυναίκα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέροια: Χειροπέδες σε τέσσερις ανήλικους για κλοπές & απόπειρες"

Άγιον Όρος: Στις φλόγες Κελλί της Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος κοντά στις Καρυές (φωτο+vid)

Στις φλόγες τυλίχτηκε το πρωί της Κυριακής το Ιερό Καλύβι της Ζωοδόχου Πηγής που ανήκει στη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα και αποτελεί εξάρτημα της Μονή Κουτλουμουσίου.

Οι πρώτες σπίθες ξεπήδησαν στις 9.40 και στο Καλύβι, που βρίσκεται κοντά στις Καρυές, σήμανε συναγερμός. Ο ιερομόναχος Θεοφύλακτος, ο μοναδικός που εγκαταβιεί στο Καλύβι, απομακρύνθηκε άμεσα, χωρίς να κινδυνέψει και στο σημείο έσπευσαν 5 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 10 πυροσβέστες. 

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και στόχος ήταν να μην επεκταθεί σε διπλανά Κελλιά, τα οποία ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση και εγκαταβιούν σε αυτά δεκάδες μοναχοί. 

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και πολλοί μοναχοί από γειτονικά Κελλιά και Καλύβια, αλλά και από τις Καρυές που είδαν τις φλόγες και έτρεξαν να βοηθήσουν. 

Πληροφορίες της Voria αναφέρουν πως το κτήριο του κελλιού έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και γίνεται προσπάθεια να διασωθεί ο ιερός ναός. 

Η Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά, ανάμεσα στις μονές Κουτλουμουσίου και Ιβήρων, κοντά στις Καρυές. Είναι σε απόσταση μόλις 20 λεπτών, στα ανατολικά από το μοναστήρι του Κουτλουμουσίου και κελλιά, καλύβες και Κυριακό αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η ιστορία της Σκήτης αρχίζει το 1780, όταν ο Ιερομόναχος Χαράλαμπος αιτήθηκε από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου να του παραχωρηθεί το προϋπάρχον Κελλί του Αγίου Παντελεήμονα για να το μετατρέψει σε Σκήτη για την συνοδεία του. 

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιον Όρος: Στις φλόγες Κελλί της Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος κοντά στις Καρυές (φωτο+vid)"

Μητσοτάκης: Περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές, 12 κάμερες σε λεωφορειολωρίδες, καμία σκιά για τα Τέμπη

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται από τα Τέμπη, όπου δηλώνει βέβαιος ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν θα μείνει καμία σκιά, ξεκαθαρίζει ότι η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψει το ξαναζωντάνεμα της τρομοκρατίας ενώ όσον αφορά στην ασφάλεια του πολίτη ανακοινώνει νέες προσλήψεις για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα για την πλήρωση 1.213 θέσεων μόνιμου προσωπικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του τονίζει ότι με αφορμή την ψηφιακή επίδοση ποινικών εγγράφων απελευθερώνονται αστυνομικοί – υπολογίζονται στους 670 οι οποίοι πλέον θα μπορούν να περιπολούν στις γειτονιές. Επιπλέον, αναφέρεται και στην ύπαρξη 12 καμερών σε αθηναϊκούς δρόμους εκεί όπου παρατηρείται συστηματική παραβίαση των λεωφορειόδρομων από τους οδηγούς. «Θέλει προσοχή, γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά -200 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Kαλημέρα σε όλες και όλους. Αφήσαμε πίσω τον Φεβρουάριο μέσα στο βαρύ κλίμα της αναβίωσης του εθνικού τραύματος από την τραγωδία των Τεμπών. Με την αυτονόητη απαίτηση των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, όσων τραυματίστηκαν αλλά και όλης της κοινωνίας να απαντηθεί τι έφταιξε, να αναδειχθούν όλες οι αιτίες που προκάλεσαν το κακό. Και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Κινείται με ανεξαρτησία και ευθύνη, σε βάθος και στον ανώτατο βαθμό. Και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να καταδειχθεί η αλήθεια, να ερευνηθούν και να απαντηθούν όλες οι καταθέσεις, ακόμη και οι πιο ακραίες. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο.

Συνοψίζοντας την ανασκόπηση της εβδομάδας, οι δράσεις της κυβέρνησης που ξεχώρισα είναι πολλές και εστιάζονται σε τέσσερα βασικά πεδία που ξέρω ότι αποτελούν προτεραιότητα για εσάς: την ασφάλεια, τη στήριξη των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, την υγεία και την εργασία.

Ξεκινώντας από την ασφάλεια, θέλω να τονίσω ότι η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψει το ξαναζωντάνεμα της τρομοκρατίας που επιχειρούν ορισμένοι. Γι’ αυτό συγχαίρω τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Αστυνομίας, της γνωστής σε όλους μας Αντιτρομοκρατικής, για τη σύλληψη των δέκα ατόμων που τους αποδίδεται εμπλοκή σε συνολικά πέντε βομβιστικές επιθέσεις από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι πρόσφατα -σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας -με πράξεις- είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς αποτελεί θεμελιώδες αγαθό άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή και την ευημερία της κοινωνίας μας.

Στο πεδίο της καθημερινής παραβατικότητας, πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα γίνουν νέες προσλήψεις για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα για την πλήρωση 1.213 θέσεων μόνιμου προσωπικού. Όσους δηλαδή ζήτησαν οι Δήμοι μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσα από μία καθαρά αξιοκρατική και πλήρως αμερόληπτη διαδικασία υπό τον Α.Σ.Ε.Π. Στους δρόμους και στις γειτονιές σύντομα θα δείτε και περισσότερους αστυνομικούς, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της επίδοσης ποινικών εγγράφων.

Στο εξής, θα γίνεται ηλεκτρονικά η επίδοση για τρεις κατηγορίες εγγράφων που αγγίζουν περίπου τις 170.000 ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα «απελευθερωθεί» περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται για αυτόν τον λόγο -υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 670 αστυνομικοί την ημέρα. Ταυτόχρονα, θα αποδεσμευτεί και σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων, θα μειωθεί η γραφειοκρατία -που σημαίνει επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης- ενώ αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών. Σε πρώτη φάση, οι ψηφιακές επιδόσεις θα ξεκινήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών.

Με την ευκαιρία, να επισημάνω για όσες και όσους δεν το έχουν ήδη προσέξει ότι σε αθηναϊκούς δρόμους έχουν τοποθετηθεί νέες κάμερες σε σημεία όπου παρατηρείται συστηματική παραβίαση των λεωφορειόδρομων από τους οδηγούς. Οι νέες κάμερες -12 πλέον σε βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας- είναι ψηφιακές άρα πιο αποτελεσματικές στην καταγραφή των παραβάσεων από τις παλαιότερες αναλογικές που είτε είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας είτε είχαν λεηλατηθεί.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως κίνητρο και για τη μη χρήση του ΙΧ τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης. Θέλει προσοχή, γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά -200 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων. Να έρθω τώρα στο θέμα της ακρίβειας. Εδώ και αρκετούς μήνες εξελίσσεται μία διαρκής παρέμβαση για πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε ορισμένα βασικά είδη.

Από την Παρασκευή τέθηκαν σε εφαρμογή και τα επιπλέον μέτρα που έχουμε πάρει για να αναχαιτίσουμε τις υψηλές τιμές σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και άλλα βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καταγράφουμε μείωση των αρχικών τιμών σε παραπάνω από 4.000 προϊόντα, που σημαίνει ότι και οι τελικές τιμές θα κινηθούν πιο χαμηλά. Όσον αφορά το βρεφικό γάλα, με το όριο στο κέρδος που έχουμε θέσει, θα δούμε την τιμή του να προσεγγίζει το μέσο όρο της Ευρώπης. Η μάχη με την ακρίβεια δεν θα σταματήσει εδώ, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, διορθώνοντας τις στρεβλώσεις στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά πάντα προς όφελος του καταναλωτή και του ανταγωνισμού.

Παράλληλα, δημιουργούμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να θεραπεύσουμε μια από τις «πληγές» της αγοράς, τις ελληνοποιήσεις προϊόντων που αποβαίνουν σε βάρος των παραγωγών μας, των καταναλωτών και τελικά της οικονομίας μας. Μέχρι τώρα υπάρχουν διάσπαρτες διατάξεις που άφηναν «παράθυρα» για παράνομες ελληνοποιήσεις.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης προβλέπει ένα ενιαίο πλέγμα κανόνων για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και για τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα. Εκτός από το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, το νέο, πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις θα αφορά το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά.

Σημαντική είναι και η πρόσθετη στήριξη που αποφασίσαμε να δώσουμε στους φοιτητές που σπουδάζουν σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (Σεπτέμβριος 2024), με αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης από τα 1.500€ σε 2.000€ και για συγκατοίκηση από τα 2.000€ σε 2.500€. Είναι ένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης τόσο των οικογενειών τους όσο και των περιφερειακών πανεπιστημίων, που λαμβάνουμε στο πλαίσιο των πολλών δράσεων ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας το οποίο ψηφίζεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Πρακτικά το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως τα κόστη ενοικίου σε δυο δικαιούχους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση.

Το επόμενο θέμα που ξεχώρισα για τη σημερινή ανασκόπηση είναι η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, χειρουργείων, κλινικών και εξωτερικού χώρου. Δίπλα στο μεγάλο πρόγραμμα ανακαινίσεων δημοσίων νοσοκομείων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται να προστεθούν και δωρεές ιδιωτών. Και τους συγχαίρω για αυτό. Το έργο θα υλοποιηθεί χάρη στη δωρεά ύψους 3,8 εκ. ευρώ από την εταιρεία Kaizen και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς. Θα προστεθούν σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, θα λειτουργήσει φαρμακείο στο ισόγειο του νοσοκομείου και θα διαμορφωθούν όλοι οι χώροι έτσι ώστε να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση των ΑμεΑ. Είναι η μεγαλύτερης κλίμακας ανακαίνιση του συγκεκριμένου νοσοκομείου εδώ και 80 χρόνια, με την οποία θα αντιμετωπιστούν ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα που ταλαιπωρούν ασθενείς και προσωπικό.

Εκτός από τη βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ, ενισχύουμε και το ανθρώπινο δυναμικό του. Μετά την προκήρυξη 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, προχωράμε στην προκήρυξη για 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων. Συνολικά το 2024 θα γίνουν 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού ώστε να υλοποιήσουμε εμπροσθοβαρώς την προεκλογική δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, και να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ώστε να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες σε τμήματα και κλινικές ανά τη χώρα.

Με τη δημόσια υγεία έχει να κάνει και η νέα δράση του υπουργείου Υγείας. Είναι το πρόγραμμα Period Poverty για όσες γυναίκες στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους, που οδηγεί κορίτσια να απουσιάζουν έως και 30 ημέρες ή περισσότερο από το σχολείο λόγω της έλλειψης προϊόντων περιόδου. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται και αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα απευθύνεται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία για περίοδο δύο ετών, εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες), εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Θα μείνω στον χώρο της υγείας. Ξεκίνησε πλέον και στη χώρα μας η χορήγηση κάνναβης αυστηρά για ιατρικούς λόγους, με συνταγή από συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών και για συγκεκριμένες παθήσεις, κυρίως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο ώστε να βιώνουν την καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια. Πριν από λίγες ημέρες συνταγογραφήθηκε το πρώτο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης στην πρώτη ασθενή, στην κυρία Άννα Παγκά, μητέρα τριών παιδιών που η ίδια θέλησε να μοιραστεί δημόσια τη συγκίνησή της για την εξέλιξη αυτή. «Ανακούφιση, δικαίωση, ελευθερία να ζω» ήταν τα λόγια της. Ένα διαχρονικό αίτημα πολλών Συλλόγων Ασθενών γίνεται πραγματικότητα.

Αλλάζω θέμα. Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις των συνταξιούχων που εργάζονται και οι οποίοι από φέτος, από την 1η Ιανουαρίου λαμβάνουν πλέον το 100% της σύνταξής τους αντί για το 70% που έπαιρναν έως τώρα. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα έως 3.500 ευρώ ετησίως. Στο εξής θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους, που είναι ένας ειδικός πόρος για τον ΕΦΚΑ. Δήλωση απασχόλησης θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, όμως εξαιρούνται από την παρακράτηση του 10% όσοι έχουν αναπηρία από κοινή ή επαγγελματική νόσο, από εργατικό ή από ατύχημα εκτός εργασίας και οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή παιδί που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι απλώς θα καταβάλουν κανονικά τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές τους εισφορές. Ειδικά οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση, και οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, δεν έχουν ούτε παρακράτηση, ούτε χρειάζεται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους. Σε αυτό βέβαια μας βοηθάει η «νοικοκυρεμένη» διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί το λένε και τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού, που δείχνουν ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,1 δισ.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Τατοΐου: υπογράφηκε η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση και τη διαγωνιστική διαδικασία για την αποκατάσταση των κτηρίων εστίασης, φιλοξενίας και αναψυχής στο πρώην βασιλικό κτήμα με αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ. Με το σύνολο των παρεμβάσεων που θα γίνουν εκεί, η Αττική θα αποκτήσει άλλο ένα σημαντικό τοπόσημο-πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες με μεγάλα οφέλη για την εθνική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, καθώς εκτιμάται ότι το νέο Τατόι θα προσελκύει περισσότερους από 1 εκ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.

Φτάνοντας στο τέλος της σημερινής ανασκόπησης, μερικές προτάσεις πολιτισμού για την εβδομάδα που έρχεται. Το Ίδρυμα Γουλανδρή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που έρχεται την επόμενη εβδομάδα, διοργανώνει την προσεχή Παρασκευή δύο θεματικές ξεναγήσεις -η μία αφορά τους διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης της γυναικείας μορφής σε έργα μεγάλων ζωγράφων και η άλλη παρουσιάζει έργα γυναικών δημιουργών.

Δύο μέρες νωρίτερα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα γίνει ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, στην εμβληματική Ελληνίδα με προσφορά στην Έβδομη Τέχνη, στο θέατρο και στην πολιτική, η οποία έφυγε ακριβώς πριν από 30 χρόνια, συνδέοντας το όνομά της και με το αίτημα για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ένα όραμα που συμμεριζόμαστε και δουλεύουμε για να πραγματωθεί. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και θα τα πούμε την επόμενη Κυριακή»!

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές, 12 κάμερες σε λεωφορειολωρίδες, καμία σκιά για τα Τέμπη"

Άργος: Χτύπησε τη σύζυγό του με σίδερο και της έριξε χλωρίνη

Ακόμα ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Αστυνομικοί του τμήματος Τρίπολης, συνέλαβαν το απόγευμα της 1ης Μαρτίου στο Άργος έναν άνδρα 34 ετών τον οποίο κατήγγειλε η 32χρονη σύζυγός του για βίαιες επιθέσεις εναντίον της.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο άνδρας την χτύπησε με σίδερο σε διάφορα σημεία του σώματός της, ενώ επίσης την περιέλουσε με χλωρίνη, προκαλώντας της επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Τρίπολης, όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ παρέμεινε για περαιτέρω εξετάσεις έως την 20:00 ώρα της ιδίας.

argolikeseidhseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Άργος: Χτύπησε τη σύζυγό του με σίδερο και της έριξε χλωρίνη "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news