facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Λαμία: Εντοπίστηκαν 15 κρούσματα σε γηροκομείο

Συναγερμός έχει σημάνει σε οίκο ευγηρίας στη Λαμία, με τον κορωνοϊό να έχει μολύνει 12 τρόφιμους και τρία μέλη του προσωπικού.

Από τους 12 ηλικιωμένους που νόσησαν, οι τρεις διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ οι υπόλοιποι δέχονται τις περιποιήσεις του προσωπικού στο Γηροκομείο.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και οι 36 φιλοξενούμενοι όπως και το προσωπικό είναι εμβολιασμένοι, με εξαίρεση δύο ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν.

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος από κορωνοϊό όσων νόσησαν στο γηροκομείο.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Εντοπίστηκαν 15 κρούσματα σε γηροκομείο"

Ρήγμα της Θήβας: Οι σεισμοί των 6,5 Ρίχτερ που έχει δώσει και τα «μυστικά» του

Την έντονη ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, όπου από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου έως και σήμερα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 1.700 (!) σεισμοί.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο τα Ρίχτερ «επισκέφτηκαν» την πόλη της Βοιωτίας 30 φορές, με τους κατοίκους της πόλης να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται σε αποστάσεις από 1- 8 χιλιόμετρα έξω από την Θήβα, ενώ το εστιακό βάθος που είχαν αυτοί οι σεισμοί κυμαίνονται από τα 5 έως και τα 14 χιλιόμετρα.
Οι σεισμοί και η ανησυχία

Το βεβαρημένο παρελθόν την περιοχής, καθώς στη Θήβα έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί, έχει σημάνει συναγερμό. «Όταν μια περιοχή βρίσκεται σε έντονη σεισμική έξαρση όπως είναι η περίπτωση της Θήβας, τότε αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο» λέει στο newsit.gr, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Και συνεχίζει: «Και για αυτόν ακριβώς το λόγο δύο φορές έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. Μία στις 21 Ιουλίου και μια χθες το βράδυ για να εξετάσει την περίπτωση της Θήβας. Από τις 21 Ιουλίου έχουμε ήδη καταλήξει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού στην περιοχή, αυτό δεν έχει αναιρεθεί μέχρι τώρα. Μάλιστα η επιτροπή ήδη από τις 21 Ιουλίου συνέστησε την επιχειρησιακή εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος». Το πόρισμα της επιτροπής αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι από εκεί πήγε στις τοπικές αρχές, οι οποίες είναι εντεταλμένες να εφαρμόσουν το σχέδιο αυτό. Το ίδιο είχε γίνει εξάλλου και για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου».

Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος λέει στο newsit.gr: «Στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας από τις αρχές Ιουλίου και μετά, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Έχουμε ένταση της σεισμικής έξαρσης και για αυτό το λόγο εκρίθη σκόπιμο να συνέλθει και για δεύτερη φορά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου η οποία επιβεβαίωσε και το πόρισμα της πρώτης συνεδρίασης στις 21 Ιουλίου. Κατά συνέπεια εξακολουθεί να ισχύει η προληπτική εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος».

Η Θήβα και το… βεβαρμένο παρελθόν

Το ρήγμα της Θήβας στο οποίο έχουν σημειωθεί ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί στο παρελθόν, βρίσκεται στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με αυτό των Αλκυονίδων που έδωσε το 1981 το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα κι όχι μόνο. Ωστόσο δεν σχετίζονται μεταξύ του όπως αναφέρει στο newsit.gr, o Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Ανήκουν στη ζώνη ρηγμάτων η οποία έρχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, όπου βρίσκεται το ρήγμα των Αλκυονίδων και συνεχίζει στη Στερεά Ελλάδα, στα βόρεια της Αττικής με σύστημα ρηγμάτων ένα από τα οποία είναι κι αυτό της Θήβας».

Τρεις σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ στην Θήβα που προκάλεσαν νεκρούς και τεράστιες ζημιές

Στις 18 Αυγούστου 1853 η περιοχή της Θήβας μπαίνεις στο στόχαστρο του Εγκέλαδου. Σεισμική δόνηση 6,5 Ρίχτερ (κάποιες άλλες αναφορές ανεβάζουν την δόνηση στα 6,8 Ρίχτερ) σημειώνεται στην περιοχή. Κτίρια καταρρέουν στην πόλη της Βοιωτίας, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στις Θεσπιές. Από τη δόνηση προκλήθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις, ενώ από τα κτίρια που θα καταρρεύσουν θα εγκλωβιστούν 30 άτομα. Νεκροί θα ανασυρθούν οι έντεκα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Εγκέλαδο θα φτάσει τους 13. Ο σεισμός θα γίνει αισθητός στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο δεν θα προκληθούν ζημιές.

Ρήγμα της Θήβας

Πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια και ένας μεγάλος σεισμός έκανε και πάλι την εμφάνιση του στη Θήβα στις 23 Μαΐου του 1893. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν η σεισμική δραστηριότητά ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου με έναν σεισμό 5,1 Ρίχτερ, ενώ την επόμενη ημέρα ήρθε μια δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν με μικρότερα μεγέθη μέχρι τις 22 Μαΐου. Το βράδυ εκείνη της ημέρας εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, ενώ ένα 24ωρο αργότερα χτύπησαν τα 6,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός της 23ης Μαΐου έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα, ενώ από τα 1.200 σπίτια της Θήβας τα 100 κατέρρευσαν και τα 800 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Στις 17 Οκτωβρίου του 1914, ακόμα ένας ισχυρός σεισμός θα χτυπήσει τη Θήβα. Ο Εγκέλαδος θα κάνει την εμφάνιση του με 6,3 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα, ενώ καλύφθηκε από μια βοή. Ένα σύννεφο σκόνης θα καλύψει την πόλη της Βοιωτίας την ώρα του σεισμού, ενώ 577 σπίτια θα κριθούν μη κατοικήσιμα και 108 θα καταρρεύσουν. Όσο κι φαίνεται απίστευτο ρωγμές προκλήθηκαν σε σπίτια της Αθήνας αλλά και του Πειραιά. Απολογισμός 800 άστεγοι και πολλοί τραυματίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήγμα της Θήβας: Οι σεισμοί των 6,5 Ρίχτερ που έχει δώσει και τα «μυστικά» του"

Παράνομη η αποχή εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση

Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) από κάθε αξιολόγηση.

Την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης ανακοίνωσε στο Twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γράφοντας «προχωράμε στην αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης».

Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε, νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας κατά των Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου.

Όπως είπε το υπουργείο, «Οι Ομοσπονδίες τάχθηκαν έναντι κάθε έννοιας αξιολόγησης εξ αρχής, πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 4692/2020 για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και του νόμου 4823/2021 για αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Και μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους τους να τους παραβούν και μάλιστα σε απεργία-αποχή αόριστης διάρκειας, από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με μία βελτιωτική διαδικασία αξιολόγησης, που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Συνιστά δε πλέον πάγια πρακτική των οργανώσεων αυτών να κηρύσσουν «απεργία-αποχή» από κάθε νομοθετημένη – από το Ελληνικό Κοινοβούλιο – διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως π.χ. η μόλις χθεσινή εξαγγελία της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή και από την τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση (π.χ. σε περίπτωση παρεμπόδισης της πρόσβασης μαθητών στο χώρο του σχολείου). Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ειλικρινή επιθυμία διαρκούς βελτίωσης, προς όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομη η αποχή εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση"

Καιρός αύριο: Πρωτομηνιά με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Ο καιρός αύριο, 1η Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στο Ιόνιο, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 21, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 24, στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν στο νότιο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά και τα νότια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη βόρεια Κρήτη όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 και στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια .
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πρωτομηνιά με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας"

Tην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ζητά η UNESCO

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζητά η UNESCO από τη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά με επίσημη απόφαση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου οι εργασίες της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Ουνέσκο, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP).

Ένα από τα κύρια θέματα, στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, ήταν το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Ελλάδα κατά Ηνωμένου Βασιλείου), το οποίο εντάσσεται σταθερά στην ατζέντα της, από το 1984, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη.

Η Επιτροπή για πρώτη φορά φέτος, πέραν της Σύστασης (Recommentation), την οποία παγίως υιοθετεί για το θέμα, ψήφισε ομόφωνα ένα επιπλέον κείμενο που είναι Απόφαση (Decision 22 COM 17), αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, τίθεται ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Ουνέσκο, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP), από το 1984, όταν ετέθη για πρώτη φορά από την Μελίνα Μερκούρη, ως σήμερα.

Στην 22η Σύνοδο, η οποία ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ, η Ελλάδα πέτυχε παράλληλα με την έκδοση της Σύστασης -στην οποία γίνεται αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο- την έκδοση, για πρώτη φορά, Απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής που αφορά ειδικά στο θέμα της επιστροφής των Παρθενωνείων Γλυπτών. Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα -σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο- και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την Επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη. Και τα δύο κείμενα, της Σύστασης και της Απόφασης, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ´ όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στην UNESCO, που με ιδιαίτερη αφοσίωση στον στόχο της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών, εργάστηκαν συστηματικά και πέτυχαν το συγκεκριμένο εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα».

Η προστιθέμενη αξία της Απόφασης έγκειται στο ότι η Επιτροπή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυση του ζητήματος παραμένει εκκρεμής, λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας εμφατικά τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς.

Αντίστοιχα, στο κείμενο της Σύστασης αποτυπώνεται μεταξύ άλλων η ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι η Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο, στην οποία εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλειστή για το κοινό, εξαιτίας των επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης των φθορών της.

Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίχθηκε σθεναρά από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.

Στην 22η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από πλευράς ΥΠΠΟΑ από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργιο Διδασκάλου, τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαο Σταμπολίδη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου.

Από πλευράς ΥΠΕΞ από τη Νομική Σύμβουλο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Άρτεμη Παπαθανασίου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Tην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ζητά η UNESCO"

Κρήτη: Από τους 1.844 ελέγχους σε σπίτια τα 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα - Πεδιάδας, Αρχάνων - Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου και Γορτύνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι το τέλος της ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτίρια, εκ των οποίων 1.844 ήταν κατοικίες. Από αυτές 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες. Από τους 79 επαγγελματικούς χώρους που έχουν ελεγχθεί ακατάλληλοι κρίθηκαν οι 51, ενώ όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ σε 135 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες, ενώ μετά την αυτοψία στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το κτίριο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Από τους 1.844 ελέγχους σε σπίτια τα 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα "

Δημήτρης Κουφοντίνας: Την απόρριψη της αποφυλάκισης του εισηγείται η εισαγγελέας Λαμίας

Άμεσες εξελίξεις αναμένονται στο αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς η αρμόδια εισαγγελέας Λαμίας θα ζητήσει την απόρριψή του, σύμφωνα με πληροφορίες της EΡΤ.

Απευθυνόμενη προς το δικαστικό συμβούλιο της πόλης, η εισαγγελέας εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος για υπό όρους αποφυλάκιση του πολυϊσοβίτη, που κρατείται στις φυλακές Δομοκού.

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Κουφοντίνας είχε ζητήσει την 18η Αυγούστου την υφ’ όρων απόλυσή του.

Αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα φυλακών παρατηρούν ότι ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι οι πολυϊσοβίτες δύνανται να αποφυλακιστούν με όρους αφού συμπληρώσουν 25 χρόνια εγκλεισμού.

Η νομική εκτίμηση που διατυπώνεται από το περιβάλλον του εγκλείστου ωστόσο είναι ότι ο κρατούμενος πληροί τις προϋποθέσεις για την υφ’ όρων απόλυσή του.

Αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της πόλης. Η τελική κρίση αναμένεται να δημιουργήσει δεδικασμένο για τους ακόμα τέσσερις πολυϊσοβίτες της 17 Νοέμβρη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημήτρης Κουφοντίνας: Την απόρριψη της αποφυλάκισης του εισηγείται η εισαγγελέας Λαμίας"

Νέα τουρκική πρόκληση: Δεν συμφέρει την Ευρώπη να αγνοεί τις «καλοπροαίρετες» θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Εμμένει στην προκλητική ρητορική της η Τουρκία διατυπώνοντας νέες απειλές προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι μετά το τέλος της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι «δεν συμφέρει την Ευρώπη να αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και για το προσφυγικό στηρίζοντας τις μονομερείς και εχθρικές ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου» και απειλεί ότι κάτι τέτοιο θα εμβαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα τουρκική πρόκληση: Δεν συμφέρει την Ευρώπη να αγνοεί τις «καλοπροαίρετες» θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο"

METRON ANALYSIS – Στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικό διψήφιο προβάδισμα, παρά την μείωση που καταγράφεται, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της  METRON ANALYSIS για το Mega.

Παράλληλα, σύμφωνα με την METRON ANALYSIS ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί σημαντικά ως προς την καταλληλότητα.

Το πρώτο μεγάλο εύρημα της δημοσκόπησης της METRON ANALYSIS είναι ότι παρά την μείωση κατά τρεις μονάδες στην πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνει τα ποσοστά του αλλά καταγράφει και οριακή μείωση. Η διαφορά τους είναι 11,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ΝΔ υποχωρεί κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο και συγκεντρώνει 30,8% έναντι 33,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά  0,3% χωρίς να μπορεί να καρπωθεί τις απώλειες της ΝΔ, στο 19,7%. Απώλειες καταγράφονται για το ΚΙΝΑΛ που συγκεντρώνει 6% από 6,7% και για την Ελληνική Λύση στο 4% έναντι 5,3%. Ενισχυμένα είναι το ΚΚΕ με 5,1% από 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 4,1% έναντι 3,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει 12,7%.

Ωστόσο, στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με αναγωγή των αναποφάσιστων η ΝΔ υπερβαίνει το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές (39,85%) αν και σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου έχει πτώση 2,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο 0,3%. Η διαφορά είναι στις 14,8 μονάδες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2 , το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το ΜεΡΑ25 5,5% , η Ελληνική Λύση 5,3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τη METRON ANALYSIS ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε 4 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει 38%, δεύτερος είναι η επιλογή «κανένας» με 30% ενώ ο κ. Τσίπρας κινείται σχεδόν σταθερά στο 16% το τελευταίο εξάμηνο.

METRON ANALYSIS : Η αξιολόγηση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σύμφωνα με τη METRON ANALYSIS, η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

METRON ANALYSIS : Οι συσπειρώσεις και η εκλογική επιρροή

Με βάση τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για τις συσπειρώσεις στην κλίμακα Αριστερά – Δεξιά,  η ΝΔ σχεδόν έχει πιάσει ταβάνι στην κεντροδεξιά, υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ 17 μονάδες στο Κέντρο, έχει σημαντικές απώλειες στους δεξιούς ψηφοφόρους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα υψηλά ποσοστά στους αριστερούς και κεντροαριστερούς έχει σημαντικές απώλειες.

Η ΝΔ όπως αποτυπώνεται στην έρευνα έχει απογοητεύσει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων και έτσι η δυνητική εκλογική της επιρροή φθάνει το 47% από 52% στην προηγούμενη έρευνα του Ιουλίου, αλλά είναι σε μεγάλη απόσταση από την σημερινή δυνητική εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ (38%), η οποία δεν διευρύνεται σε σχέση με τις παρελθούσες έρευνες και παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα το τελευταίο εξάμηνο.

Η ΝΔ έχει δυνατότητες να αυξήσει το εκλογικό της σώμα προς τα δεξιά, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά οι ισορροπίες είναι λεπτές καθώς αν ακολουθήσει τέτοιες πολιτικές μπορεί να χάσει στο κέντρο και στην κεντροαριστερά, που βρίσκεται στα όρια του Ιουλίου. Όμως, πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση μπορούν να ερμηνευθούν με αυτό το πρίσμα καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο κατέγραψε απώλειες σε αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με την METRON ANALYSIS δεν είχε θετικό αντίκτυπο, αρχικά, για την κυβέρνησή του.

Μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι ήταν θετικός, οι μισοί τον είδαν ουδέτερα ενώ σχεδόν 4 στους 10 ήταν αρνητικοί.

Οι πολίτες έχουν μειώσει τον βαθμό εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην πανδημία. Από τον Ιούλιο έχασε 7 μονάδες και έφθασε στα επίπεδα της άνοιξης, όπου οι αρνητικές εντυπώσεις υπερτερούν των θετικών. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εντυπώσεων έχει πλέον μεγάλο αρνητικό πρόσημο και φθάνει στις -11 μονάδες.

Πάντως, η πανδημία αρχίζει να πέφτει στις προτεραιότητες των πολιτών

Στα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες για την οικονομία, την ακρίβεια και την αύξηση της απαισιοδοξίας για το μέλλον υποκρύπτονται σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ακρίβεια/οικονομία αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες ενώ η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Και τα δύο θέματα συγκεντρώνουν 30% ως το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.

Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 13 μονάδες. Επανήλθε, έτσι στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με ένα χρόνο πριν (36%) και ξεπέρασαν τα ποσοστά του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση από τον Μάρτιο που το ποσοστό ήταν 50% τα πράγματα είναι βελτιωμένα καθώς ταυτόχρονα παραμένουν σταθεροί εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μειώθηκε πάλι στα επίπεδα του Απριλίου του 2021 και βρίσκεται στο -28.

METRON ANALYSIS – Τι λένε οι πολίτες για τον εμβολιασμό

Ανμαφορικά με τον  εμβολιασμό, οι πολίτες δηλώνουν υπέρ του εμβολίου σχεδόν 8 στους 10, ωστόσο παρά την θετική γνώμη που έχουν 7 στους 10 στις ηλικίες 17-34 και 35-44, έχουν εμβολιαστεί πολύ λιγότεροι.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της METRON ANALYSIS για την ασφάλεια των εμβολίων έχουν πεισθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πάνω από 6 στους 10.

Όμως καταγράφεται ποσοστό 6% του πληθυσμού που δηλώνει πρόθεση να εμβολιαστεί και προφανώς κυβέρνηση και ειδικοί χρειάζεται να πείσουν είτε με κάποια καμπάνια επεξήγησης για τους λόγους που επείγει να εμβολιαστούν άμεσα ή αναμένοντας κάποιο κίνητρο. Ενώ υπάρχει και ποσοστό 4% που είναι αναποφάσιστο. Οι αποφασισμένοι αρνητές φθάνουν το 12%.

Με δεδομένο πως από τους ερωτώμενους στην έρευνα το 75% δηλώνει πως έχει εμβολιαστεί και 3% έχει νοσήσει, υπάρχει ένα δυνητικό ποσοστό 10% που μπορεί να πεισθεί και να εμβολιασθεί.

Και όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν 7 στους δέκα, εκτιμούν πως η πανδημία θα τελειώσει μετά το 2022.

Η έρευνα, πάντως, καταγράφει το γενεακό χάσμα που διαπιστώνεται και από τις αρμόδιες αρχές στις στάσεις του εμβολιασμού.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και αναλύθηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας, Στράτο Φαναρά, με σχολιασμό του Γιάννη Πρετεντέρη. Η έρευνα έγινε μεταξύ 21-27 Σεπτεμβρίου λίγες μέρες μετά τις εμφανίσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ, και συμπίπτει με έντονη διπλωματική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Έθνη, τις ρυθμίσεις για την προστασία εκπαιδευτικών και γιατρών από μηνύσεις αντιεμβολιαστών, το εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία και το σεισμό στην Κρήτη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "METRON ANALYSIS – Στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ"

ΠΟΥ: Μόλις 15 από τις 54 χώρες της Αφρικής έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους

Μόλις 15 εκ των 54 αφρικανικών κρατών έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους κατά της Covid-19 και πολλοί υγειονομικοί της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να κινδυνεύουν, έγινε σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.

Οι δύο αυτοί οργανισμοί απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διανομής δόσεων σε όσους κινδυνεύουν στην ήπειρο, εν μέσω των «ασαφών σχεδίων διανομής», όπως τα χαρακτήρισε ο ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% των υγειονομικών σε κάθε χώρα έως σήμερα, ένας στόχος που επετεύχθη από το σχεδόν 90% των υψηλού εισοδήματος χωρών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι μισές από τις 52 αφρικανικές χώρες, που έχουν παραλάβει εμβόλια κατά της covid-19, έχουν εμβολιάσει πλήρως μόλις το 2% ή λιγότερο των πληθυσμών τους, τονίζει σε ένα δελτίο τύπου το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στη Μπραζαβίλ.

Ο Χάουαρντ Κέιτον, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, εξήγησε στο Reuters πως ανέλυσε δεδομένα από εννέα αφρικανικές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά κατέδειξαν πως περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών συνεχίζει να περιμένει την πρώτη δόση εμβολίου και μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Παρά τις υποσχέσεις, δεν βλέπουμε να γίνονται διανομές. Πρόκειται για μια υγειονομική κρίση και μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

«Σήμερα, οι νοσηλευτές και οι υγειονομικοί θα πάνε στη δουλειά τους γνωρίζοντας πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως χωρίς να έχουν την προστασία του εμβολίου».

Στο μεταξύ, ορισμένες πλούσιες χώρες χορηγούν ήδη αναμνηστικές δόσεις και εμβόλια στους νέους, επισήμανε.

«Ξέρετε, μόλις είδαμε έναν δισεκατομμυριούχο να στέλνει έναν υγειονομικό στο διάστημα κι όμως, εδώ στη Γη, έχουμε εκατομμύρια υγειονομικούς να περιμένουν ακόμη να εμβολιαστούν. Δεν θα έπρεπε να κάνουν μια ευχή σε ένα αστέρι για να λάβουν ένα εμβόλιο, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα», τόνισε ο Κέιτον.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Μόλις 15 από τις 54 χώρες της Αφρικής έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους"

Έκκληση Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών: Οι μισθοφόροι να φύγουν άμεσα και άνευ όρων από τη Λιβύη

Έντονη ήταν για άλλη μία φορά η έκκληση της Αιγύπτου για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, που μιλώντας στο Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, ζήτησε συγκεκριμένα την «άνευ όρων, ταυτόχρονη και συντονισμένη αποχώρησή τους».

Αυτό, τόνισε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, θα επισπεύσει την πολιτική διαδικασία που έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές και θα τερματίσει τις συγκρούσεις στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

«Το κύριο πρόβλημα που εμποδίζει τη Λιβύη να αποκαταστήσει την κυριαρχία της και την ενότητά της, είναι η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της, η οποία επηρεάζει αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Λιβύης ιδιαίτερα, και την ασφάλεια των αραβικών και αφρικανικών γειτόνων της γενικότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, όπως ανέφερε και η «Αλ Αχράμ».

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα αναφέρεται στην διαρκή στήριξη της Αιγύπτου των προσπαθειών για πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη, ζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στη χώρα, φιλοξενώντας μάλιστα αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ διαφόρων παρατάξεων της Λιβύης για μια πολιτική λύση μέσω της «5+5» Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης που έχει αναλάβει να προωθήσει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων δυνάμεων από τη χώρα.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ζήτησε παράλληλα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, ενώ προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί, η Αίγυπτος θα μπορούσε να λάβει μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας και τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων, εάν αυτή διαταραχθεί», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής» απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για την εθνική της ασφάλεια από τη Λιβύη, προειδοποιώντας σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ότι το Κάιρο θα επέμβει στρατιωτικά εάν ξεπεραστούν ορισμένες «κόκκινες γραμμές».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Αίγυπτος προέτρεψε επίμονα τις δύο παρατάξεις στη Λιβύη να συμμετάσχουν «σοβαρά» στην ειρηνευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και να εφαρμόσουν όλες τις διεθνείς αποφάσεις που καθορίζουν την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Σούκρι, η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει λάβει «αποφασιστικά» μέτρα για να τερματίσει αυτό το πρόβλημα».

«Η συνεχιζόμενη ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη τροφοδοτεί ένα ασταθές περιβάλλον ενίσχυσης της τρομοκρατίας, επιτρέποντας την κίνηση τρομοκρατικών στοιχείων στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Σκούκρι, και προέτρεψε όλες τις χώρες που έχουν αναπτύξει μαχητές και μισθοφόρους στη Λιβύη να τους αποσύρουν και να τιμωρήσουν τους υποστηρικτές τους, τους εργοδότες τους, και εκείνους που διευκόλυναν τη διέλευση και τη μετακίνησή τους πέρα από τα διεθνή σύνορα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκκληση Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών: Οι μισθοφόροι να φύγουν άμεσα και άνευ όρων από τη Λιβύη"

Έκτακτα μέτρα από το πρωί στις 06.00 σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς – Παράταση μέτρων σε 7 περιοχές

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00. Παράλληλα παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

· Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα από το πρωί στις 06.00 σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς – Παράταση μέτρων σε 7 περιοχές"

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Απόλυτη η επικράτηση της μετάλλαξης «Δ»

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 639 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Αυγούστου 2021 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Από τον έλεγχο των 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC). Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον ανιχνεύθηκε 1 στέλεχος B.1.575.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 33.446 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 29.426 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.280 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 29.426 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 52,89%, ακολουθούμενο από το Δέλτα με ποσοστό 30,70%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,96%, και το Beta με ποσοστό 1,13% . Από τα 3.280 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.113 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 39,94% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 32,07% στο Δέλτα, 16,43% στο Alpha, 6,16% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma και 0,09% στο A.28.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 360 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 226 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623, 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Απόλυτη η επικράτηση της μετάλλαξης «Δ»"

Κορονοϊός: Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εισαγωγής στη ΜΕΘ

Οι έγκυες που προσβάλλονται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και διασωλήνωση, σε σύγκριση με γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας που δεν είναι έγκυες.

Πολυκεντρική διεθνής προοπτική μελέτη με συμμετοχή δέκα κέντρων εμβρυομητρικής ιατρικής από Βρετανία, Ελλάδα, Αυστρία και Τουρκία, έδειξε ότι χρησιμοποιώντας ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος και το τρίμηνο της κύησης, μπορεί να γίνει πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19 , ενώ προσθέτοντας και κάποια κλινικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι δείκτες φλεγμονής, μπορεί να γίνει πρόβλεψη για εμφάνιση προεκλαμψίας, σοβαρή επιδείνωση ή και θάνατο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 793 έγκυες/λεχωϊδες με συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, από τις οποίες οι 44 (5.5%) έκαναν εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι 10 (1.3%) κατέληξαν. Χρησιμοποιώντας τους δύο αλγορίθμους μπορεί αφενός να γίνει σωστή συμβουλευτική σε έγκυες που διστάζουν να εμβολιαστούν και οι οποίες παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες για σοβαρή νόσο (πχ μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, κάπνισμα), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εγκαίρως για τον εμβολιασμό τους και αφετέρου να μπορεί να γίνει έγκαιρα η εισαγωγή των συμπτωματικών εγκύων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο για επικείμενη επιδείνωση της κατάστασής τους.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα με προβλεπτικά μοντέλα επιδείνωσης της νόσου σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 δεν περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες. Έτσι, η μελέτη αυτή, που αφορά μόνο έγκυες, δίνει τη δυνατότητα να γίνει σωστή ενημέρωση όσον αφορά τον εμβολιασμό και επιτρέπει στα συστήματα υγείας και τους ιατρούς να κάνουν σωστή επιλογή των εγκύων που πρέπει να εισαχθούν στα νοσοκομεία πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους και κινδυνεύσει τόσο η υγεία τους όσο και η υγεία του μωρού τους.

Από την Ελλάδα συμμετείχε η Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο, με την καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, τον ακαδημαϊκό Υπότροφο Γεώργιο Παπαϊωάννου και τον ιατρό Παναγιώτη Κρόκο, από τη Βρετανία συμμετείχαν τρία νοσοκομεία από το Λονδίνο, το St George's Hospital, St George's University of London, το University College London Hospital και το King's College London, από την Αυστρία συμμετείχε, από τη Βιέννη, το Medical University of Vienna, και από την Τουρκία συμμετείχαν πέντε νοσοκομεία, από την Άγκυρα το Middle East Technical University και από την Κωνσταντινούπολη το American Hospital, το Koc University, το Sancaktepe Sehit Prof Dr Ilhan Varank Training and Research Hospital και το Prof Dr Cemil Tascioglu City Hospital.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εισαγωγής στη ΜΕΘ"

Κορωνοϊός: Στα 2.232 τα νέα κρούσματα - 326 οι διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.232, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 655.767 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.8% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89.88%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.160 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -23.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 177 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Aπό το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 639 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Αυγούστου 2021 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος. Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Delta.

Από τα 2.232 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν συνολικά σήμερα Πέμπτη 30/9 σε όλη την Ελλάδα, τα 511 είναι στην Αττική και τα 314 στη Θεσσαλονίκη.

Ανεβασμένα είναι τα κρούσματα και στη Λάρισα η οποία με 139 νέες μολύνσεις ξεπέρασε και την Αθήνα.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.232 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

66 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

63 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

76 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

132 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

65 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

314 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

39 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

55 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

46 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

60 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

40 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

40 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

48 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

139 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

67 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

62 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

74 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

22 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

40 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

55 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.232 τα νέα κρούσματα - 326 οι διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι"

Ελεύθεροι οι ανήλικοι για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Στη Δικαιοσύνη  οδηγήθηκαν οι έντεκα συλληφθέντες  στα επεισόδια των δυο προηγούμενων ημερών στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης . Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων είναι ανήλικοι και κατηγορούνται  για οπλοκατοχή . Οι ανήλικοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα ορίστηκε δικάσιμος σε δικαστήριο ανηλίκων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένας 15χρονος για τον οποίο δεν προέκυψε συμμετοχή στα επεισόδια, αλλά φέρεται να ανάρτησε σε διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφίες με μαχαίρια και πιστόλια και κατά την έρευνα στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα αερίου με έξι φυσίγγια, ένα μαχαίρι, ένας σουγιάς, μία θήκη όπλου, ένα κοντάρι κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Εκτός από τον ίδιο συνελήφθη κι ο 54χρονος πατέρας του, καθώς κατείχε μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Ο 54χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία (Μονομελές Πλημμελειοδικείο). Στο Αυτόφωρο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο) οδηγήθηκαν και δύο νεαροί, 19 και 20 ετών, που συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια που ξέσπασαν την πρώτη μέρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Σε βάρος τους, ο εισαγγελέας απήγγειλε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων (βρέθηκαν στην κατοχή τους ένα αεροβόλο πιστόλι και δύο μαχαίρια).

ΑΠΕ -ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι ανήλικοι για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης"

Google: Ανέπτυξε «έξυπνο» σύστημα που προβλέπει πόσο θα βρέξει μέσα στο επόμενο δίωρο

Η βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, θυγατρική της Google, το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ και η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office (με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας επιστήμονα της διασποράς) ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης (precipitation nowcasting system) που μπορεί να προβλέψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια κατά πόσο θα βρέξει σε μια περιοχή μέσα στις δύο επόμενες ώρες.

Οι παραδοσιακές μετεωρολογικές μέθοδοι, οι οποίες χρησιμοποιούν πολύπλοκες εξισώσεις που αναλύουν τις κινήσεις στην ατμόσφαιρα, συνήθως κάνουν ικανοποιητικές προγνώσεις βροχοπτώσεων για τις επόμενες έξι ώρες έως δύο εβδομάδες. Όμως, τα μοντέλα αυτά δεν καταφέρνουν καλά στις προγνώσεις τους από τώρα έως το επόμενο δίωρο. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το χρονικό κενό, μπορεί να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες και πιο ακριβείς προγνώσεις για βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες σε μια έκταση έως 1.536 χλμ × 1.280 χλμ, κάτι χρήσιμο εν μέσω κλιματικής κρίσης, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα συχνότερα.

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» (τροφοδοτήθηκε) με στοιχεία βροχοπτώσεων και δεδομένα ραντάρ των προηγούμενων ετών και, όπως έδειξαν οι δοκιμές του, εμφανίζει πλέον ακρίβεια 89% στις προγνώσεις του. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian».

Μεταξύ των ερευνητών είναι η Ελληνίδα Μαρία Αθανασιάδου, απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών (1984), με διδακτορικό στη μετεωρολογία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (1994), η οποία σήμερα είναι διευθύντρια καινοτομίας στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Google: Ανέπτυξε «έξυπνο» σύστημα που προβλέπει πόσο θα βρέξει μέσα στο επόμενο δίωρο"

Πλαστό rapid test: δύο συλλήψεις στο λιμάνι του Πειραιά

Για παράβαση του νόμου περί αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος (394 Π.Κ.) συνελήφθη στο λιμάνι του Πειραιά ένας 19χρονος αλλοδαπός και ένας 28χρονος ημεδαπός, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

Στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν τα στελέχη του λιμενικού στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκε ο 19χρονος να έχει προμηθευτεί αμφιβόλου γνησιότητας ιατρικό πιστοποιητικό RAPID TEST για ανίχνευση κορονοϊού, με σκοπό να επιβιβαστεί σε επιβατηγό πλοίο με προορισμό τα Χανιά.

Σύμφωνα το λιμενικό σώμα, ακολούθησε έλεγχος στο πρακτορείο, από το οποίο ο 19χρονος φέρεται να προμηθεύτηκε το εισιτήριό του και το ιατρικό πιστοποιητικό, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 28χρονος υπάλληλος σε αυτό, ενώ στην συνέχεια κατασχέθηκαν ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πρακτορείου καθώς και το ποσό των χιλίων εξακοσίων εξήντα ευρώ (1.660 ευρώ).

Τη προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας και Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενώ κατασχέθηκαν το εισιτήριο και το πλαστό ιατρικό πιστοποιητικό.

ant1news

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστό rapid test: δύο συλλήψεις στο λιμάνι του Πειραιά"

Επίθεση με βιτριόλι: «Άφριζαν» οι τοίχοι, καθαρίζαμε και το βιτριόλι συνέχιζε να καίει, είπε ο διευθυντής της Ιωάννας

Συγκλόνισε με την κατάθεσή του στη δίκη ο διευθυντής της Ιωάννας στην ασφαλιστική εταιρεία που εργάζονταν η άτυχη κοπέλα και όπου δέχθηκε στις 20 Μαΐου του 2020 την επίθεση με βιτριόλι από την κατηγορούμενη της υπόθεσης Έφη Κακαράντζουλα. «Άφριζαν οι τοίχοι» είπε ο εν λόγω μάρτυρας για να συμπληρώσει πως όσο και αν καθάριζαν το βιτριόλι συνέχιζε να καίει. Μάλιστα, όπως είπε από το καυστικό υγρό έλιωσαν και τα γυαλιά της κοπέλας. Σημαντικές ήταν όμως και οι υπόλοιπες καταθέσεις που δόθηκαν σήμερα στο δικαστήριο -μάλιστα η συνεδρίαση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι το βράδυ- όπως η γυναίκα ταξιτζής που μετέφερε την κατηγορούμενη στον τόπο του εγκλήματος αλλά και μια φίλη της Ιωάννας. Για συνομιλίες της κατηγορούμενης με υπήκοο από το Πακιστάν, μίλησε στην κατάθεσή του αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες για τη σύλληψη της δράστιδος.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής της Ιωάννας στην κατάθεσή του σήμερα στη δίκη είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για ένα έγκλημα πρωτοφανές που όταν μας ρωτούσαν ποιος μπορεί να το έκανε, δεν πήγαινε πουθενά το μυαλό μας. Δεν έχω καμία σχέση με την κατηγορούμενη, είμαι ο διευθυντής του γραφείου που δούλευε η Ιωάννα. Την ώρα που βρισκόμουν στο γραφείο μου άκουσα φωνές έξω. Είδα τον συνέταιρό μου να παίρνει το αυτοκίνητο και να φεύγει με ταχύτητα, σχεδόν παραβιάζοντας το φανάρι. Κατέβηκα αμέσως κάτω γιατί κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί πολύ σοβαρό. Βγαίνοντας από το ασανσέρ είδα παντού χυμένο υγρό, μέχρι την είσοδο. Περίπου 25 τετραγωνικά της εισόδου ήταν καλυμμένο με αυτό το υγρό, μπροστά στο ασανσέρ ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση, όσο πήγαινα προς την έξοδο ήταν λιγότερο. Το υγρό αυτό άφριζε. Ακόμα και σήμερα τα μάρμαρα είναι ποτισμένα, το λείο της επιφάνειας έχει υποχωρήσει, είναι σκαμμένο. Το ίδιο και στους τοίχους, αλλά τους βάψαμε. Φέραμε συνεργεία για να λειάνουν τα μάρμαρα και να βάψουν τους τοίχους. Υπολογίζω ότι το υγρό ήταν ενάμισι λίτρο, με πλατύ στόμιο το δοχείο για να πέσει κατευθείαν. Άκουσα φωνές ότι έριξαν βιτριόλι σε μια κοπέλα και μετά έμαθα ότι ήταν η Ιωάννα. Πήγα στο φαρμακείο να παραλάβω τα πράγματα της και να τα πάω στο Μετροπόλιταν όπου είχε διακομιστεί».


io1

«Έλιωσαν τα γυαλιά της Ιωάννας»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε: «Ανοίγοντας την τσάντα της, είδα ότι τα γυαλιά της ήταν παραμορφωμένα, εκεί κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Επικοινώνησα με το γραφείο για να επικοινωνήσουν με τους οικείους της. Όταν πήγα η Ιωάννα ήταν στην εντατική. Αυτό που αντίκρισα ήταν ένας άνθρωπος χωρίς τις αισθήσεις του, με ένα χρώμα καφέ, δεν μπορούσα να καταλάβω αν αυτός ο άνθρωπος έχει διασωθεί. Έλεγε καίγομαι και κρυώνω ταυτόχρονα. Οι γιατροί έδιναν σκεπάσματα, κουβέρτες προσπαθώντας να διαχειριστούν το σοκ που είχε υποστεί. Άκουγα να λένε ότι το βιτριόλι συνέχιζε τη βλάβη, πώς ό,τι καθάρισαν - καθάρισαν αλλά αυτό συνεχίζει να καίει. Μου είπε ο υπεύθυνος της εντατικής ότι η ζωή της είναι σε κίνδυνο, ότι κινδυνεύει να πεθάνει, και ότι το μάτι της δεν ξέρουμε αν θα σωθεί, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση. Δεν μπορούσα όλα αυτά να τα  μεταφέρω στη μητέρα της, της είπα μόνο ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Το Μετροπόλιταν ναι μεν έδωσε γρήγορα βοήθεια, που ήταν καθοριστικό για την επιβίωσή της, αλλά μετά κρίθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί στο Λάτσειο με ειδικό ασθενοφόρο. Συνέχισα να την επισκέπτομαι στο Λάτσειο για δύο λόγους. Για να ξέρει ότι είμαστε κοντά της, εγώ και οι συνάδελφοι και μήπως χρειαστεί κάτι. Και οι γιατροί εκεί μου είπαν ότι προέχει να σωθεί η ζωή της και όλα τα άλλα έπονται. Φοβούνταν ότι η Ιωάννα μπορούσε να πεθάνει και όχι μόνο την πρώτη μέρα, μέχρι το τέλος».

DSC_1783-01-_2_ DSC_1800-01-_2_

«Κάποιος άγνωστος ήθελε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο»

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως το επισκεπτήριο στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν η Ιωάννα ήταν ασφυκτικό χρονικά και στη συνέχεια έγιναν και πιο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Συνεχίζοντας την κατάθεσή του είπε: «Πληροφορήθηκα ότι κάποιος άγνωστος προσπάθησε να την επισκεφθεί και αυτό ήταν πριν τη σύλληψη της δράστιδος. Τελικά το άγνωστο άτομο δεν κατάφερε να την επισκεφθεί επειδή έγινε αντιληπτό και δεν την άφησαν, ήταν εκτός λίστας. Από εκείνη τη μέρα μας σταματούσαν στην πύλη και επικοινωνούσαν με την οικογένεια της Ιωάννας, έπρεπε να δώσει το οκ και ξανά να ελεγχθούν τα στοιχεία μας στην είσοδο. Η Ιωάννα προσπαθούσε να μη δείξει την απελπισία της στη μητέρα της και η μητέρα της έκανε το ίδιο σε εκείνη. Αναζητούσε συνεχώς τη μητέρα της κάθε πέντε λεπτά, σαν ένα μικρό παιδάκι. Η διαβίωση και η επιβίωσή της προϋποθέτουν αδιανόητες συνθήκες, σύντομα καταλάβαμε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε τηλεργασία που θα ήταν μόνο και μόνο για δική της ψυχολογική στήριξη, όμως ούτε αυτό δεν γίνεται για να νιώσει καλύτερα. Πρέπει συνέχεια να βάζει αλοιφές, να παρακολουθεί τι προκαλούν, δακρύζει συνεχώς το μάτι της, το αυτί της κλείνει, είναι σωματικά ανάπηρη κατά 90% και έχει μπροστά της χειρουργεία βαρύτερα και από αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα. Μου είπε κάποια στιγμή ότι της είπε η αστυνομία ότι υπάρχει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη της κατηγορουμένης με την ξαδέρφη της, λίγες μέρες μετά την επίθεση. Μου είπε ότι θα πάρω την ξαδέρφη μου να δω τι ήταν αυτό το τηλεφώνημα. Την πήρε μπροστά μου και άκουγα, γιατί μίλαγε με ηχείο λόγω του ότι δεν ακούει. Η ξαδέρφη της είπε πως η κατηγορούμενη ρώτησε πώς είναι η Ιωάννα και αν μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί στο νοσοκομείο και ότι εκείνη της απάντησε ότι δεν μπόρεσε να τη δει. Επίσης έχω συγκρατήσει ότι η ξαδέρφη της μετέφερε ότι η κατηγορούμενη της είπε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό αυτό που έγινε στην Ιωάννα, ότι θα πάρει αποζημίωση και θα μπορέσει να αγοράσει ένα σπίτι. Αυτό την Ιωάννα και εμένα εκείνη την ώρα με συγκλόνισε.Το τηλεφώνημα αυτό της κατηγορουμένης στην ξαδέρφη της Ιωάννας ήταν κοντά χρονικά με τη μέρα που ο άγνωστος προσπάθησε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Την ώρα της επίθεσης, πρωινή, είναι πολυσύχναστο το σημείο της εισόδου των γραφείων, έχει συνεχή διέλευση κόσμου, έχει και άλλες εταιρείες το κτίριο, μέχρι τις 10.30 μπαινοβγαίνει κόσμος».

Πολιτική Αγωγή: Τι γνωρίζετε για αυτά τα άτομα δύο άτομα που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση;

Μάρτυρας: Από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, άκουσα ότι η κατηγορούμενη κάλεσε σε ένα νούμερο πάρα πολλές φορές την ημέρα της επίθεσης, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε ζητήσει να της προμηθεύσει κάτι χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς τι. Διάβασα ότι ο δικηγόρος της έκανε δήλωση ότι εκείνη είχε ζητηθεί στον εντολέα του να κάνει κάποιες ενέργειες και ότι όταν άκουσε για την επίθεση φοβήθηκε για τη ζωή του και δεν μίλησε για τη δράστη.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την κατηγορούμενη ως ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση που ήταν «μόνο ψυχρή και με δολοφονική πρόθεση απέναντι στην Ιωάννα.

Η κατάθεση της φίλης της Ιωάννας

Στην κατάθεσή της φίλη του θύματος ανέφερε: «Η Ιωάννα είχε μια φυσιολογική ζωή, δεν δημιουργούσε ίντριγκες και αντιπαλότητες, δεν γνωρίζω την κατηγορούμενη, δεν μου είπε η Ιωάννα ποτέ για κάποιον Επαμεινώνδα... Πολλές φορές μας λέγανε πηγαίνετε να τη δείτε γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει έπειτα, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, δεν μπορούσε καν να μιλήσει Ήμασταν εκεί για να μας βλέπει, όσο μπορούσε να δει Τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο ήταν αυστηρά, μας είχαν πει ότι μπορούσε να έχει υπάρξει περιστατικό παραβίασης Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά αλλά είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, παίρνει πάρα πολλά φάρμακα, έχει πολλά χειρουργεία μπροστά της, έχει πολλά βασανιστήρια θα πω εγώ. Σας μιλάω και μου βγαίνουν με το ζόρι τα λόγια, δεν έχω βιώσει κάτι χειρότερο. Η Ιωάννα δε θα γίνει ποτέ όπως ήταν πριν».

Η συνομιλία με Πακιστανό

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες. Όπως είπε η Αστυνομία έκανε άρση απορρήτου και είδε ότι το ταξί που είχε καλέσει η κατηγορούμενη άνηκε σε εταιρεία. Ο μάρτυρας ανέφερε: «Είδαμε ότι χρησιμοποιήθηκαν στις 18 Μαΐου και 19 κάποιες κλήσεις από τηλεκάρτα. Η μια κλήση ήταν από την Ακαδημίας και η άλλη από Συγγρού. Είδαμε ότι η συγκεκριμένη τηλεκάρτα επικοινώνησε και με κάποιον πακιστανικής καταγωγής. Είδαμε ότι υπήρχε και ένα κινητό σε αυτές τις κλήσεις και ήταν της κατηγορούμενης. Οι κλήσεις στον Πακιστανό έγιναν στις 29/4».

Τι κατέθεσε η οδηγός ταξί

Στη δίκη κατέθεσε και η οδηγός ταξί που μετέφερε την Έφη Κακαράντζουλα στην Καλλιθέα, εκεί όπου επιτέθηκε στην Ιωάννα. Η μάρτυρας ανέφερε: «Πήρα την κατηγορούμενη δύο συνεχόμενες μέρες κούρσα. Η πρώτη ήταν στις 19, ήμουν στην περιοχή της Καλλιθέας, μου είπαν από την εταιρεία ότι είναι μια κυρία Ελληνοαμερικανίδα που έχει έρθει στην Ελλάδα για συνεντεύξεις για δουλειά, και να την παραλάβω από την περιοχή κοντά στην Αγία Ελεούσα, στη Θησέως, γιατί δεν έχει τηλέφωνο. Ήρθε μετά από 20, 25 λεπτά μου είπε ότι πάμε στο Μετς, στο πρώτο Νεκροταφείο. Μου είπε: Έίσαι στον αριθμό 8; Θέλω να με περιμένετε εκεί που θα με αφήσετε. Θέλετε να σας προπληρώσω. Δεν ήθελε να απομακρυνθώ από το σημείο, ήθελε να το σιγουρέψει ότι θα μείνω. Της είπα ότι δεν χρειάζεται να με προπληρώσει, έφυγε και γύρισε περίπου σε είκοσι λεπτά μου είπε ότι "δεν τελείωσα, τελείωσα μόνο για σήμερα". Της είπα ότι πρέπει να ξανακαλέσει στην εταιρεία ραδιοταξί, αλλά επέμενε ότι δεν έχει τηλέφωνο και ήθελε να δώσουμε ραντεβού την άλλη μέρα. Μου είπε ότι το τηλέφωνο της ήταν Aμερικανικό και ότι δεν μπορούσε να με καλέσει. Για αυτό της έδωσα το κινητό μου έτσι ώστε αν ακυρωθεί, να μην περιμένω τζάμπα. Πήγα την άλλη μέρα, πάλι στη Θησέως στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας, είχα πάει νωρίτερα. Μου είπε "καλημέρα, περίμενε με, δεν θα αργήσω πολύ". Εκεί κατάλαβα ότι πέρασε τον δρόμο απέναντι, δεν είδα αν κρατούσε κάτι στα χέρια της, θυμάμαι ξεκάθαρα ότι είχε τσάντα και πορτοφόλι, δεν θυμάμαι αν κρατούσε κάτι άλλο. Σε δέκα λεπτά ήρθε τρέχοντας και μου ζήτησε να την πάω στο ίδιο σημείο από όπου την είχα παραλάβει, μπήκε από την πόρτα πίσω μου αυτή τη φορά, από την πλευρά του δρόμου. Όταν φτάσαμε, μου είπε, καλή συνέχεια και ίσως να σε ξαναχρειαστώ, έχω και το τηλέφωνό σου. Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο. Κατά τη διάρκεια της κούρσας ήταν ένας πολύς σύντομος διάλογος, ήταν φιλική, ήρεμη, δεν αντιλήφθηκα ταραχή. Μου είχε πει ότι έχει έρθει από την Αμερική και έψαχνε για δουλειά στην Ελλάδα και της έλεγα ότι εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα. Όταν επέστρεψε τρέχοντας, νόμιζα ότι έχει πολλά ραντεβού για δουλειά και βιαζόταν. Και τις δύο φορές κάθισε ακριβώς πίσω μου στο ταξί, τη μία δεξιά και την άλλη αριστερά, δεν την έβλεπα ξεκάθαρα από τον καθρέφτη. Κάποια στιγμή της είπα: "δεν ζεσταίνεσαι;". εγώ ήμουν με κοντομανικο και εκείνη φόραγε πολλά ρούχα. Αλλά μου είπε ότι προστατεύεται από τον ήλιο. Θυμάμαι να φόραγε κάτι σαν καπαρντίνα, γυαλιά, γάντια, μάσκα. Για αυτό τη ρώτησα αν σκάει. Δεν ήταν μια συνηθισμένη εμφάνιση για τη ζέστη που είχε εκείνες τις μέρες, ήταν πολύ φορτωμένη με ρούχα. Δεν μπορούσα να καταλάβω ούτε αν είναι μελαχρινό ή λευκό το δέρμα της. Η διαδρομή ήταν 8 ευρώ και μου άφησε 15. Συνήθως οι Ελληνοαμερικανοί αφήνουν περισσότερα. Επειδή φόραγε τη μάσκα και δεν έβλεπα αν χαμογελούσε, μπορώ να πω ότι ήταν ευδιάθετη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση με βιτριόλι: «Άφριζαν» οι τοίχοι, καθαρίζαμε και το βιτριόλι συνέχιζε να καίει, είπε ο διευθυντής της Ιωάννας"

Επτά συλλήψεις οδηγών ταξί για πειραγμένα ταξίμετρα και υπερβολικά κόμιστρα

Στη σύλληψη επτά οδηγών ταξί, συνολικά, προχώρησε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στο πλαίσιο διενέργειας ειδικών ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ειδικότερα σε ΚΤΕΛ και έξω από σταθμούς του μετρό.

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, οι πέντε οδηγοί συνελήφθησαν γιατί είχαν επέμβει σκόπιμα στα ταξίμετρα και στις ταμειακές μηχανές, βραχυκυκλώνοντας ή θέτοντας εκτός λειτουργίας αυτές, προκειμένου να μην προβαίνουν στην έκδοση φορολογικών αποδείξεων.

Όσον αφορά τους άλλους δύο συνελήφθησαν για υπερβολικό κόμιστρο. Τα μέσα παρεμβολής (ταμειακές μηχανές, συνδεσμολογίες και καλωδιώσεις) κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, στους αρμόδιους εισαγγελείς. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Δ.Ο.Υ., Περιφερειακές Ενότητες), για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, σε άλλους τρεις οδηγούς εκμισθωμένων Ι.Χ. οχημάτων, καθώς και στους ιδιοκτήτες αυτών, επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 και 3.800 ευρώ αντίστοιχα, επειδή διενεργούσαν μεταφορές πολιτών με κόμιστρο, χωρίς την απαιτούμενη σύμβαση (υποκλοπή μεταφορικού έργου).

Επίσης, βεβαιώθηκαν 26 παραβάσεις ειδικών διατάξεων που αφορούν στο νόμιμο της κυκλοφορίας και οδήγησης ταξί και της τροχαίας νομοθεσίας και ειδικότερα: Δέκα για μεταφορά επιβατών χωρίς λειτουργία ταξιμέτρου, 5 για μη προβλεπόμενη χρήση διπλής ταρίφας, 5 για άρνηση - επιλογή επιβατών, 5 για παραβίαση σειράς σε χώρο αναμονής ταξί και 1 για ρυπαρό ταξί.

Αφαιρέθηκαν 12 άδειες οδήγησης, 7 ειδικές άδειες οδήγησης ταξί και 3 άδειες κυκλοφορίας και ισάριθμα ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας. Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, παρόμοιες ειδικές εξορμήσεις θα πραγματοποιούνται σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά συλλήψεις οδηγών ταξί για πειραγμένα ταξίμετρα και υπερβολικά κόμιστρα"

Εξώδικα και… διαταγές ακόμα και στην ΓΑΔΑ έστελναν οι «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς»

Εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ για την εθνική περιουσία. Διαταγές στη ΓΑΔΑ εν μέσω πανδημίας για «διαγραφή προστίμων για μη χρήση μάσκας».

Μπορεί οι «Αυτόχθονες Έλληνες» να έκαναν δυναμική εμφάνιση τον τελευταίο ένα μήνα λόγω του μεγάλου αντιεμβολιαστικού κινήματος όμως η δράση τους έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr. Οι ίδιοι δηλώνουν πως «δεν έχουμε επικεφαλής» όμως φαίνεται πως υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που «κινεί τα νήματα» και φαίνεται πως προσπαθούν να λειτουργήσουν στα πρότυπα του κόμματος «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμη Σώρρα.

Τα εξώδικα

Στις 11 Αυγούστου του 2020 οι «Αυτόχθονες Έλληνες», όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, έστειλαν το πρώτο τους εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτό ανέφεραν πως… ανακαλούσαν την πληρεξουσιότητα που… είχαν χορηγήσει «στη Νομοθετική, στην Εκτελεστική και στην Δικαστική Λειτουργία του Κράτος για να διαχειρίζονται για λογαριασμό μας την εθνική ακίνητη περιουσία της χώρας μας και τα παράγωγα αυτής». Μάλιστα, στο εξώδικο επισύναψαν και έγγραφα τα οποία απευθύνονταν την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στον Υπουργό Οικονομικών και ούτω καθεξής!

Ταυτόχρονα, σε άλλο έγγραφο, στις 27 Οκτωβρίου του 2020 είχαν στείλει και άλλο εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον οποίο… ξεκαθάρισαν πως «ρητά δηλώνουμε ότι από σήμερα ως κύριοι ιδιοκτήτες αναλαμβάνουμε όλοι και χωριστάς ο κάθε ένας από εμάς την διαχείριση της εξ αδιαιρέτου Εθνικής περιουσίας μας. Από σήμερα στην διαχείριση της εξ αδιαιρέτου Εθνικής Περιουσίας ως κύριοι Ιδιοκτήτες μαζί με εσάς συμμετέχουμε και εμείς ως συνδιαχειριστές. Πιο συγκεκριμένα, οποιονδήποτε νόμο ή πράξη ψηφίσετε ή υπογράψετε στο εξής όπου θα έχει ως αντικείμενου την κοινή Εθνική Περιουσία ή επηρεάζει τα ατομικά μας συμφέροντας με οποιονδήποτε τρόπο ρητά σας δηλώνουμε ότι η πράξη αυτή χωρίς να φέρει και την δική μας έγγραφη έγκριση, με την υπογραφή μας, είναι άκυρη και παράνομη και έτσι θα καταγγέλλεται τόσο στους ενδιαφερόμενους όσο και στις αρμόδιες Αρχές, εγχώριες ή παγκόσμιες».

Σε άλλο έγγραφο που έστειλαν σε αστυνομικές υπηρεσίες ο υπογράφων αναφέρει πως είναι «θεματοφύλαξ τριαδικός, νομοθέτης, εκτελεστής, δικαστής» και εξέφρασε το θέμα της «απάτης της πανδημίας του κορωνοϊού». Τα όσα αναφέρει στο έγγραφο που έστειλε σε πολλές αστυνομικές υπηρεσίες είναι… ανατριχιαστικά, καθώς γίνεται λόγος για «υποτιθέμενα κρούσματα» στο… δικαστήριο που τονίζει πως εκπροσωπεί (!). «Είναι επιτακτική η ανάγκη της διεξαγωγής δειγματοληπτικών ελέγχων σχετικά με την πιστοποίηση των υποτιθέμενων κρουσμάτων και ο συγκριτικός εργαστηριακός έλεγχος μεταξύ των για την ταυτοποίηση του ιού από ανεξάρτητες ερευνητικές πηγές. Επιβάλλεται η προστασία του πληθυσμού από την απαγόρευση επαγγελματικής και κάθε δραστηριότητας δια την διασφάλιση της διαβίωσης των πολιτών, αφού τα υποτιθέμενα κρούσματα δεν συνιστούν πανδημία ούτε καν επιδημία, είναι ελάχιστα και ασήμαντα ανεπίδεκτα στατιστικής εκτίμησης και συνεπώς ανάξια λόγου», επισημαίνεται στο έγγραφο που εστάλη πριν από ένα χρόνο σε αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο έγγραφο ο… δικαστής κάνει λόγο για τις διαταγές και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της Πολιτικής προστασίας που αφορούσαν τον κορωνοϊό και τις χαρακτηρίζει ως «εσφαλμένες για ιατρικούς, ψυχολογικούς, ουσιαστικούς, τυπικούς και νομικούς λόγους», ενώ τονίζει ακόμη πως «σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη του Ιπποκράτη ενάντια στην κτηνιατρική μέθοδο που προτείνουν κερδοσκόπου επίορκοι έκπτωτοι και αναξιόπιστοι ψευδοεπιστήμονες διαπλεκόμενοι με τις φαρμακευτικές εμπορικές εταιρείες και ως εκ τούτου ακατάλληλες δια την προστασία της Δημόσιας υγείας και του Έθνους των Ελλήνων».

Οι εμπλοκές και οι διαμάχες

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μία ομάδα που αποκαλούταν «Αυτόχθονες Έλληνες» είχε ως επικεφαλής έναν άνδρα, τον οποίο προσέγγισε ένα άτομο που παλιότερα ήταν κοντά στις τάξεις των οπαδών του Αρτέμη Σώρρα. Ο συγκεκριμένος άτυπος επικεφαλής έγινε φίλος με τον άνδρα που τον προσέγγισε και του ανέφερε πως ο τίτλος «Αυτόχθονες Έλληνες» είναι αρκετά καλός. Στη συνέχεια τα δύο άτομα τα «έσπασαν» και ο τελευταίος οικειοποιήθηκε τον όρο «Αυτόχθονες Έλληνες» φτιάχνοντας το… διαδικτυακό κίνημα που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο συγκεκριμένος άνδρας φαίνεται πως είναι αρκετά… επιθετικός όσον αφορά το εμβόλιο ενώ επιτίθεται σχεδόν καθημερινά στους λογαριασμούς του στα ΜΜΕ.

Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τέσσερις ιστοσελίδες, τέσσερα προφίλ στo Facebook και δυο λογαριασμοί στο Twitter, είναι τα πρωτα αποτελέσματα της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά την οποια εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεια για αδικήματα όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν (η μία για τις ιστοσελίδες και η άλλη για τα προφίλ στα social media) υπεβλήθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η οποία διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων. Οι τέσσερις ιστοσελίδες ειναι: Αυτοχθονες ιθαγενεις Ελληνες, Brighteon.com, Runble.com, Ugetube.

Δείτε τα έγγραφα και εξώδικα  που έστελναν στη ΓΑΔΑ

ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-1
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-2
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-3
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-4
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-5
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-6
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-7
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-8
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-9
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-10
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-11
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-12
ΠΡΩΤΟ_ΕΞΩΔΙΚΟ_ΣΤΟΝ_ΑΡΧΗΓΟ_ΕΛ_ΑΣ_-13

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξώδικα και… διαταγές ακόμα και στην ΓΑΔΑ έστελναν οι «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news