facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Στους 9 οι νεκροί στην Τουρκία από τον κορονοϊό με 670 κρούσματα

Οι νεκροί από την επιδημία του νέου κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν στους εννέα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν στα 670.

Την ανακοίνωση έκανε απόψε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Χθες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν στα 359. Ο Κοτζά είπε ότι έγιναν 3.656 διαγνωστικά τεστ τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων τα 311 βγήκαν θετικά.

Βραζιλία: Το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει έως τα τέλη Απριλίου

Το σύστημα Υγείας της Βραζιλίας θα εισέλθει σε κατάσταση κατάρρευσης έως τα τέλη Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, με τα κρούσματα από τον νέο κορονοϊό να σταθεροποιούνται τον Ιούλιο και καλώς εχόντων των πραγμάτων να καταγράφουν σημαντική μείωση τον Σεπτέμβριο.

Ο Λουίς Ενρίκε Μαντέτα είπε ότι το Σάο Πάολο βρίσκεται στην αρχή της επιδημίας και τα κρούσματα θα εκτοξευτούν εκεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Ζαϊχ Μπολσονάρου είπε σήμερα ότι η οικονομία της Βραζιλίας δεν μπορεί να σταματήσει, κατά τη διάρκεια της επιδημίας ειδάλλως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καταστροφή.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες, μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Μπολσονάρου σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά του κορονοϊού, όμως χωρίς «υστερία», ενώ επισήμανε ότι το κλείσιμο αεροδρομίων και δρόμων δεν συστήνεται και θα προκαλέσει πανικό.

Νωρίτερα σήμερα, η γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε προεδρικό διάταγμα βάσει του οποίου κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα λόγω της επιδημίας της νόσου Covid-19, ένα μέτρο που θα επιτρέψει την αποδέσμευση κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορονοϊού, που έχει ήδη σκοτώσει 7 ανθρώπους και έχει προσβάλει 621 στη χώρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 9 οι νεκροί στην Τουρκία από τον κορονοϊό με 670 κρούσματα"

Δημοσκόπηση MRB: Επτά στους δέκα επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

Επτά στους δέκα εγκρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ενώ το 56,2% των πολιτών θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. 

Συγκεκριμένα, το 70,7% των πολιτών θεωρεί «σίγουρα και μάλλον θετικά» τα μέτρα της κυβέρνησης.


Καταγραφη20_03

Οι χειρισμοί του Βασίλη Κικίλια και της ομάδας του στο Υπουργείο Υγείας θεωρούνται «σίγουρα ή μάλλον θετικοί» από το 71,1%.

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ: Το 41,9 % την θεωρεί πολύ και αρκετά υπεύθυνη ενώ το 39,5% λίγο ή καθόλου υπέυθυνη.

Καταγραφη20_03_2
Αρνητικά αξιολογεί το 55,7% την στάση της Εκκλησίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 55,7% θεωρεί ότι η πολιτεία και η κρατικοί φορείς θα μπορέσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού ενώ το 39.7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσουν να την περιορίσουν.

Καταγραφη20_03_3
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Επτά στους δέκα επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό"

Στα 10 τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Μία 93χρονη γυναίκα είναι το δέκατο θύμα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, η γυναίκα είχε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, είχε διαγνωστεί με COVID-19 και νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο την ίδια μέρα, αλλά και για την πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τη συγκεκριμένη λοίμωξη, καθώς τα άλλα εννέα θύματα ήταν άνδρες.

Προερχόταν από την Ηλεία και ανήκε στην ομάδα των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.

Οι εννέα προηγούμενοι θάνατοι έγιναν γνωστοί με την εξής σειρά:

Ο πρώτος νεκρός από COVID-19 καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου.

Το δεύτερο και το τρίτο θύμα της νόσου ανακοινώθηκαν στις 14 Μαρτίου και αφορούσαν δύο ασθενείς από την Πτολεμαΐδα και τη Ζάκυνθο.

Στις 15 Μαρτίου, καταγράφηκε ο τέταρτος θάνατος από τον SARS - COV 2 στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Δύο μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε και ο πέμπτος θάνατος σε 67χρονο ασθενή από την Αθήνα.

Ο έκτος θάνατος έγινε γνωστός στις 19 Μαρτίου και αφορούσε ασθενή από την Καστοριά.

Ο έβδομος θάνατος καταγράφηκε στις 20 Μαρτίου και αφορούσε ασθενή με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και ο όγδοος θάνατος σε ηλικιωμένο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος" και ένας ακόμη θάνατος στην Αθήνα.

Άλλα 31 κρούσματα της COVID-19 στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 495.

Νωρίτερα, στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε λόγο για 31 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 10 τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός: Το καυστικό σκίτσο του Αρκά για τις... «εξορμήσεις» στην ύπαιθρο

Ένα νέο σκίτσο σχετικό με τον κορωνοϊό σχεδίασε ο Αρκάς. Μετά τις προειδοποίησεις για τους «απείθαρχους» Έλληνες που δεν μένουν σπίτι και την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αθήνα, ο Αρκάς στο σκίτσο του δείχνει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων να ταξιδεύει για το χωριό προκειμένου να... «ησυχάσει το κεφάλι τους». Κάτι όμως, δεν υπολόγισαν...

Δείτε το σκίτσο του Αρκά για τον κορωνοϊό που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook:

arkas__1_

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Το καυστικό σκίτσο του Αρκά για τις... «εξορμήσεις» στην ύπαιθρο"

Κορονοϊός: Ο Τζόνσον κλείνει παμπ, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια

Κλείνει τα… πάντα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ανακοίνωσε δραστικά μέτρα για τον κορονοϊό κλείνοντας παμπς, μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια και άλλους χώρους συνάθροισης.

Οι Βρετανοί δεν συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και έτσι ο Μπόρις Τζόνσον έκρινε πως τα νέα σκληρά μέτρα είναι μονόδρομος.

Κατεβάζουν λοιπόν ρολά νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης, κινηματογράφοι, θέατρα, γυμναστήρια και τοπικά κέντρα αναψυχής.

Τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο εφόσον πωλούν προϊόντα για κατανάλωση εκτός, όπως συμβαίνει εδώ και μέρες στην Ελλάδα. Τα μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου τον επόμενο μήνα.

Νοσοκομείο στο Λονδίνο ξέμεινε από κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας

Νοσοκομείο στο Λονδίνο κηρύχθηκε σε “κρίσιμη” κατάσταση, εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών στη μονάδα εντατικής θεραπείας του, ένα φαινόμενο που προκλήθηκε από την αύξηση του αριθμού των ασθενών με Covid-19, μεταδίδουν σήμερα βρετανικά ΜΜΕ.

Το νοσοκομείο Northwick Park ενημέρωσε το προσωπικό του ότι δεν έχει επαρκή χώρο για τους ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αναφέρουν εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ο Τζόνσον κλείνει παμπ, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια"

Κλειστά όλα τα σχολεία στην Ελλάδα ως 10 Απριλίου

Την παράταση του μέτρου των κλειστών σχολείων μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η απόφαση έχει παρθεί, δήλωσε μιλώντας στον Ant1 η υπουργός.

Δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά αλλά εξετάζουμε μέτρα όπως η επιμήκυνση του σχολικού έτους και η μείωση της διδακτέας ύλης, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις Πανελλήνιες, τόνισε ότι επιδίωξη είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις προγραμματισμένες.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά όλα τα σχολεία στην Ελλάδα ως 10 Απριλίου"

Φυλακές Κορυδαλλού: Nέα έφοδος - Από μαχαίρια μέχρι φιάλη ποτού

Νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε,  από την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών της Εξωτερικής Φρουράς, με τη συνδρομή στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε έξι κελιά του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, όπου βρίσκονταν έγκλειστοι δύο αλλοδαποί και τέσσερις ημεδαποί.

Βρέθηκαν από μαχαίρια μέχρι φιάλη ποτού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(24) σύριγγες,

αναβολικά σκευάσματα,
αυτοσχέδιο ξύλινο ρόπαλο μήκους 65 εκ.,
(2) κινητά τηλέφωνα,
(6) φορτιστές,

μαχαίρι μήκους 20 εκ.,
εξωτερικός σκληρός δίσκος,
καλώδιο USB,
(2) μικρά ψαλίδια,
φιάλη ποτού,
λίμα νυχιών,
μονάδες αποθήκευσης USB και κάρτα μνήμης,
(2) μεταλλικοί σύνδεσμοι κρεβατιού,
διάφορες βίδες και καρφιά και
(2) κατσαβίδια.


20032020-ereuna_koryd001
20032020-ereuna_koryd002
20032020-ereuna_koryd003
20032020-ereuna_koryd004
20032020-ereuna_koryd005
20032020-ereuna_koryd006
Αμέσως μετά την έρευνα πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή τους σε άλλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας από τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Nέα έφοδος - Από μαχαίρια μέχρι φιάλη ποτού"

Σε ανοικτούς χώρους και με γάντια οι πληρωμές των συντάξεων

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν μέτρα για την προστασία των συνταξιούχων και των ταχυδρομικών υπαλλήλων κατά την πληρωμή των συντάξεων, που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τρίτη 24 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, η πληρωμή των συντάξεων θα πραγματοποιείται απαραίτητα σε ανοικτό χώρο (εκτός της οικίας του δικαιούχου ή, σε περιπτώσεις αγροτικών οικισμών, σε κάποιο δημόσιο χώρο που θα οριστεί ως σημείο πληρωμής, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές), τηρώντας την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου, ενώ, για την υπογραφή, απαιτείται στυλό του συνταξιούχου.

Για την είσπραξη της σύνταξής τους, τα ΕΛΤΑ προτρέπουν τους συνταξιούχους να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα και γάντια και να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι οι ταχυδρόμοι έχουν ήδη λάβει αναλυτικές οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν την κατανόηση των συνταξιούχων και τη συνεργασία τους με βάση τις υποδείξεις, κυρίως για τη δική τους προστασία.

Παρά την πανδημία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα διασφαλίσουν ότι 369.000 πολίτες θα λάβουν κανονικά τις συντάξεις τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, επιτελώντας τον κοινωνικό τους ρόλο, φροντίζοντας, παράλληλα, για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζομένων τους όσο και της ευπαθούς ομάδας των συνταξιούχων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ανοικτούς χώρους και με γάντια οι πληρωμές των συντάξεων"

Απεβίωσε ο ηθοποιός Πάνος Χατζηκουτσέλης

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Πάνος Χατζηκουτσέλης. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο προσωπικός του φίλος Άγγελος Πυριόχος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο Πάνος Χατζηκουτσέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου του 1945. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση, στην σειρά «Αναδυόμενη», το 1978 από την ΥΕΝΕΔ. Συνέχισε την πορεία του στην τηλεόραση ως ένας εξαιρετικός καρατερίστας, σε εμβληματικές παραγωγές, όπως «Μαντάμ Σουσού» και «Η ζωή του Αττίκ».

Έγινε ευρέως γνωστός όταν υποδύθηκε τον «Παπαπέτρου» στην σειρά του ΑΝΤ1 «Εκείνες και Εγώ» (1996), στο πλάι του Γιάννη Μπέζου. Συμμετείχε επίσης σε δημοφιλείς σειρές όπως: «Ντόλτσε Βίτα», «Στο Παρά 5», «Επτά Θανάσιμες Πεθερές» και «Safe Sex».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ο ηθοποιός Πάνος Χατζηκουτσέλης"

Κορωνοϊός - Οι αριθμοί σοκάρουν: Πάνω από 258.000 τα κρούσματα - Ξεπέρασαν τους 11.100 οι νεκροί

Περισσότερα από 258.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν αναφερθεί σε όλον τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε δεδομένα από επίσημες πηγές μέχρι τις 21.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας).

Τουλάχιστον 258.930 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί και από αυτούς οι 11.129 πέθαναν. Κρούσματα εντοπίστηκαν σε 163 χώρες και εδάφη.

Από χθες την ίδια ώρα, αναφέρθηκαν 1.303 νέοι θάνατοι και 26.250 νέα κρούσματα. Οι χώρες που κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους μέσα σε 24 ώρες είναι η Ιταλία (627), η Ισπανία (235) και το Ιράν (149).

Η Ιταλία, όπου ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, μετρά πλέον 4.032 θύματα και 47.021 κρούσματα. Μόλις 5.129 άνθρωποι θεωρούνται πλέον ιαθέντες.

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει 80.976 κρούσματα, 71.150 ιαθέντες και 3.248 θανάτους.

Μετά την Κίνα και την Ιταλία, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι το Ιράν (1.433 θάνατοι και 19.644 κρούσματα), η Ισπανία με 1.002 θανάτους και 19.980 κρούσματα, η Γαλλία (450 θάνατοι, 12.612 κρούσματα) και οι ΗΠΑ (205 θάνατοι, 14.250 κρούσματα).

Οι πρώτοι θάνατοι

Τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν επίσης πρώτοι θάνατοι στο Περού, τη Σερβία και την Γκαμπόν. Τα πρώτα κρούσματα στο έδαφός τους ανέφεραν η Αϊτή, οι Παρθένες Νήσοι, η Αγία Λουκία, το Πράσινο Ακρωτήριο και η Μαδαγασκάρη.

Μέχρι τις 21.00 απόψε η Ευρώπη κατέγραφε 122.707 κρούσματα και 5.976 θανάτους, η Ασία 94.735 κρούσματα και 3.432 θανάτους, η Μέση Ανατολή 22.100 κρούσματα και 1.452 θανάτους, οι ΗΠΑ και οι Καναδάς 14.927 κρούσματα και 214 θανάτους, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 2.633 κρούσματα και 25 θανάτους, η Ωκεανία 917 κρούσματα και 7 θανάτους και η Αφρική 907 κρούσματα και 23 θανάτους.

Ο απολογισμός αυτός βασίζεται σε στοιχεία που συνέλλεξαν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Οι αριθμοί σοκάρουν: Πάνω από 258.000 τα κρούσματα - Ξεπέρασαν τους 11.100 οι νεκροί"

Κομισιόν: Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η γενική ρήτρα διαφυγής – Τέλος η δημοσιονομική προσαρμογή

Στην ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ προχώρησε την Παρασκευή η Κομισιόν.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους ευρωπαίους και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θέτοντας έτσι τέλος στη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στο μήνυμά της στο Twitter ανέφερε:

«Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους και τις εταιρείες στη διάρκεια της κρίσης. Τηρούμε την υπόσχεση. Χθες επικυρώσαμε τους πιο ευέλικτους κανόνες κρατικών ενισχύσεων στην ιστορία για να βοηθήσουμε ανθρώπους και εταιρείες. Σήμερα ενεργοποιούμε τη ρήτρα για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να ρίξουν ρευστότητα στην οικονομία».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η γενική ρήτρα διαφυγής – Τέλος η δημοσιονομική προσαρμογή"

Κορωνοϊός - Σοκ στην Ιταλία: Άλλοι 627 νεκροί σε μία ημέρα - Πεθαίνουν 26 άνθρωποι την ώρα!

Σοκ προκαλεί ο νέος απολογισμός νεκρών και κρουσμάτων στην Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 47.021. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.032. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 41.035 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 3.405 άνθρωποι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα. 689 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό. Η διάδοση του κορωνοϊού, δηλαδή, δεν σταματά.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 22.264 και οι νεκροί 2.549. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.968, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 640. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 4.031, με 131 νεκρούς.

Από αύριο, Σάββατο, αναμένεται να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σοκ στην Ιταλία: Άλλοι 627 νεκροί σε μία ημέρα - Πεθαίνουν 26 άνθρωποι την ώρα!"

Χαρδαλιάς: Γνωρίζουμε ποια οχήματα περνούν τα διόδια - Κλειστές το Σάββατο οι λαϊκές αγορές -Απαγόρευση απόπλου όλων των σκαφών αναψυχής

Απαγόρευση απόπλου όλων των σκαφών αναψυχής, κλείσιμο των λαϊκών αγορών το Σάββατο και νέα μέτρα για τα σούπερ μαρκετ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι αποφασίστηκε η απαγόρευση του απόπλου όλων των σκαφών αναψυχής ανά την ελληνική επικράτεια. Έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έχουν διορία όλα τα σκάφη αναψυχής να καταπλεύσουν.

«Κάποιοι συμπολίτες μας παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό και το εξοχικό. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά δεν τηρούν τις απαγορεύσεις. Η πολιτεία γνωρίζει και θα εξακολουθεί να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν από τα διόδια», προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το Σάββατο στις 06:00 το πρωί θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων τους. Τα δρομολόγια αφορούν τους μόνιμους κατοίκους, την τροφοδοσία των νησιών και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντίγραφο του Ε1 όπου φαίνεται ο τόπος κατοικίας τους.

Αύριο Σάββατο θα είναι κλειστές και οι λαϊκές αγορές, ενώ πλέον τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να έχουν 1 άτομο ανά 15 τετραγωγικά μέτρα της συνολικής έκτασης του καταστήματος.  

Από Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Αναστολή ανακοινώθηκε για τις άδειες των κρατουμένων και τις μεταγωγές στις φυλακές.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας σε πάρκα, μεγάλες πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση προσώπων. «Δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθληση κατά ομάδες», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η εξαίρεση για όσους θέλουν να μετακινηθούν θα γίνεται μόνο:


  • Μετάβαση στην εργασία
  • Μετάβαση στον γιατρό
  • Αγορά τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  • Επίσκεψη στο ταχυδρομείο και την τράπεζα
  • Ανεφοδιασμός με καύσιμα
  • Παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε περιορισμό
  • Εξωτερική άσκηση ατόμων μέχρι 2 άτομα
  • Εξωτερική κίνηση με κατοικίδιο ζώο    
  • «Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας αλλά για πραγματική μάχη», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και συνέχισε: «Να αντιληφθούμε την ουσία του στόχου μένουμε σπίτι. Αλλιώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει και εξετάζει κάθε μέτρο. Άλλωστε κατηγορηματικά το ανέφερε και ο πρωθυπουργός».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Γνωρίζουμε ποια οχήματα περνούν τα διόδια - Κλειστές το Σάββατο οι λαϊκές αγορές -Απαγόρευση απόπλου όλων των σκαφών αναψυχής"

Απαγόρευση λειτουργίας υποθηκοφυλακείων & κτηματολογικών γραφείων (ΦΕΚ)

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των έμμισθων, άμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω – Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 20.3.2020 έως και 2.4.2020.
Όπως αναφέρει η απόφαση, αναστέλλονται:
α) οι κάθε είδους συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων,
β) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και
γ) η παραγραφή κάθε συναφούς αξιώσεως.
  1. Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση λειτουργίας υποθηκοφυλακείων & κτηματολογικών γραφείων (ΦΕΚ)"

Κορωνοϊός: Η Novartis δωρίζει 130 εκατομμύρια δόσεις φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην ελονοσία

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis θα δωρίσει έως και 130 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εμβόλια ή εγκεκριμένες θεραπείες για την ασθένεια, όμως οι ερευνητές μελετούν άλλα φάρμακα, όπως την υδροξυχλωροκίνη, για να αντιμετωπίσουν την πανδημία Covid-19.

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Novartis δωρίζει 130 εκατομμύρια δόσεις φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην ελονοσία"

Βουλγαρία- άσκηση ετοιμότητας: Κλειστό αθλητικό κέντρο μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τον κορωνοϊό

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, παρουσίασε βίντεο και φωτογραφίες από τη μετατροπή σε νοσοκομείο του κλειστού αθλητικού κέντρου ‘Αρένα Άρμεετς’ στη Σόφια, ως μέρος εκπαίδευσης των κρατικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η μετατροπή του αθλητικού χώρου σε νοσοκομείο, το οποίο θα διοικείται από το Αρχηγείο Εθνικών Επιχειρήσεων και είναι σε εκπαιδευτικό στάδιο, ξεκίνησε σήμερα το πρωί, με τη συμμετοχή των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας καθώς και η κρατική υπηρεσία αποθεμάτων πολεμικού υλικού.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, ξεκίνησε η πρώτη φάση της άσκησης που είναι η μετατροπή του αθλητικού χώρου σε το προσωρινό κέντρο στέγασης των ασθενών που βρίσκονται σε καραντίνα, με δυνατότητα εξέλιξης του σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η δεύτερη φάση της εκπαίδευσης είναι ο εξοπλισμός και ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός και το τρίτο στάδιο είναι ο συντονισμός των ενεργειών για τη μεταφορά, τοποθέτηση και εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η τελευταία και τέταρτη φάση της άσκησης είναι η διακοπή της λειτουργίας ως προσωρινού κέντρου για την τοποθέτηση ασθενών σε καραντίνα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία- άσκηση ετοιμότητας: Κλειστό αθλητικό κέντρο μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τον κορωνοϊό"

ΣΥΡΙΖΑ: Ο συνωστισμός σε εθνικές οδούς και λιμάνια είναι πράξη ανευθυνότητας

«Ο συνωστισμός σε εθνικές οδούς και λιμάνια αποτελεί πράξη ανευθυνότητας μπροστά στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί ότι «αντί να περιορίζεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κοροναϊού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλεί όλους τους πολίτες «να συμμορφωθούν με τους κανόνες και τα δεδομένα που επιβάλει η επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης του κοροναϊού». «Η χώρα δεν βρίσκεται σε διακοπές, αλλά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το μέλλον της», επισημαίνει.

«Από την πλευρά της, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει με συνέπεια όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι να προαναγγέλλει αποφάσεις που οδηγούν σε καταστάσεις πανικού» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Ο συνωστισμός σε εθνικές οδούς και λιμάνια είναι πράξη ανευθυνότητας"

Δωρεά κατά του κορονοϊού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξασφάλισε και δωρίζει στο Υπουργείο Υγείας 100.000 μάσκες για να αξιοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ και τους λειτουργούς του στη μάχη κατά της μετάδοσης κορονοϊού στην κοινότητα.

Η παράδοση του υγειονομικού υλικού θα γίνει τμηματικά: 30.000-40.000 μάσκες θα παραδοθούν μέχρι τις 27 Μαρτίου 2020 και τα υπόλοιπα μέχρι τις 3 Απριλίου 2020.

Παράλληλα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να συνεχίσει να συνεισφέρει έμπρακτα στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό του κωρονοϊού και της αντιμετώπισης της κρίσης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά κατά του κορονοϊού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία"

easyJet: Καθηλώνει από Τρίτη σχεδόν το σύνολο του στόλου της

Στην καθήλωση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου της από την Τρίτη, 24 Μαρτίου, προχωρεί η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet, στον απόηχο των περιορισμών στα ταξίδια ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η easyJet θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δρομολόγια επαναπατρισμού για τους πελάτες της, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την Δευτέρα. Από την Τρίτη θα περιορίσει στο ελάχιστο το πτητικό της πρόγραμμα, για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε συγκεκριμένους προορισμούς.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τους πελάτες να φθάσουν σπίτι και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε πτήσεις επαναπατρισμού τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν. «Η σημαντική μείωση του πτητικού μας προγράμματος είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, όταν πολλές χώρες έχουν εκδώσει οδηγία στους πολίτες να μην ταξιδεύουν, εκτός κι αν είναι πολύ σημαντικοί οι λόγοι, ενώ η καθήλωση των αεροσκαφών θα συμβάλελι στη μείωση του κόστους, σε μια εποχή που είναι ζωτικής σημασίας η μείωσή του», ανέφερε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "easyJet: Καθηλώνει από Τρίτη σχεδόν το σύνολο του στόλου της"

Πέτσας: Αντικοινωνική η συμπεριφορά όσων πήγαν στα χωριά τους -Τι πρέπει να κάνουν

«Η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις μας να μην το πράξουν, συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και συμπληρώνει:

«…θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, αφού θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη στα οποία δεν θα υπάρχει η ίδια ευκολία περίθαλψης σε περίπτωση που νοσήσουν, όσο και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτά τα μέρη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό – να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Αντικοινωνική η συμπεριφορά όσων πήγαν στα χωριά τους -Τι πρέπει να κάνουν"

Corriere della Sera: Ο Ερντογάν μπλοκάρει 200.000 μάσκες που προορίζονταν για ιταλικά νοσοκομεία

Διακόσιες χιλιάδες μάσκες που έχουν παραγγείλει από τουρκικές βιομηχανίες, εταιρίες οι οποίες προμηθεύουν τα ιταλικά νοσοκομεία, εδώ και δυο εβδομάδες είναι μπλοκαρισμένες στο τελωνείο της 'Αγκυρας, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

H εφημερίδα προσθέτει ότι οι προστατευτικές αυτές μάσκες έχουν ήδη πληρωθεί 670.000 ευρώ, αλλά ότι η τουρκική γραφειοκρατία ζητά συνεχώς καινούρια έγγραφα από το ιταλικό δημόσιο, σε μια ατέλειωτη ιστορία γραφειοκρατίας.

«Στις 6 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα λυνόταν μέσα σε δυο ημέρες, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα», γράφει η Corriere και προσθέτει:

«Ο Ερντογάν μπλοκάρει την εισροή ευρώ στην χώρα του, για ένα πολιτικό μπρα ντε φερ της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ η πανδημία τρέχει» , υπογραμμίζει η εφημερίδα του Μιλάνου και εξηγεί:

«Δεν γίνεται να ζητηθούν πίσω τα χρήματα διότι η τουρκική εταιρία που παράγει τις μάσκες της παρέδωσε έτοιμες προς αποστολή. Την ίδια ώρα, το πολύτιμο αυτό μέσο προστασίας από τον ιό, δεν μπορεί ούτε να φτάσει στους παραλήπτες του στην Ιταλία».
Η Corriere, τέλος, ολοκληρώνει αποκαλύπτοντας ότι την περασμένη Τρίτη, για το θέμα αυτό, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «με αίτημα να λυθεί το θέμα, αλλά μέχρι τώρα δεν συνέβη απολύτως τίποτα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Corriere della Sera: Ο Ερντογάν μπλοκάρει 200.000 μάσκες που προορίζονταν για ιταλικά νοσοκομεία"

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Προσοχή στις απάτες με «όχημα» τον κορωνοϊό

Σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων και σε συνέχεια των οδηγιών που εκδόθηκαν στις 16 Μαρτίου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καλούν τους πολίτες, ανεξαρτήτως της εμπειρίας που μπορεί να έχουν σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών, να έχουν ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή κατά τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα:
Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με υποτιθέμενο υλικό σχετικά με τον κορωνοϊό Covid-19 και συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό. Οι χρήστες καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή σε κάθε μήνυμα που στον τίτλο ή στο περιεχόμενό του αναφέρονται στον Covid-19.
Έχουν εντοπιστεί ψευδείς καταχωρίσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπόσχονται θεραπεία από τον κορωνοϊό Covid-19 με λύσεις που πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ. Καλούμε τους πολίτες να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς για την ενημέρωση τους από τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά προτείνονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ειδική ενότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Έχουν υπάρξει αναφορές για σελίδες που είχαν χάρτες με εξέλιξη της πανδημίας και επιχειρούσαν να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών. Για τη διευκόλυνση των χρηστών, σημειώνεται ότι η σελίδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με την καταγραφή της πανδημίας η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη διεύθυνση https://coronavirus.jhu.edu/map.html
Πρέπει να δίνεται αυξημένη προσοχή σε σελίδες που υπόσχονται προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης. Γενικότερα κατά τις διαδικτυακές αγορές πρέπει να προτιμώνται αξιόπιστα online καταστήματα.
Ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε δημοσίευσης. Αναρτήσεις που υπόσχονται φτηνές μάσκες ή άλλον εξοπλισμό προστασίας είναι πιθανό να οδηγούν σε σελίδες με κακόβουλο λογισμικό.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης σε χρήστες και σελίδες στα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν κάποιον επίσημο κρατικό ή διεθνή φορέα. Όλοι οι φορείς διαθέτουν στις σελίδες τους στο διαδίκτυο παραπομπές στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που τυχόν διατηρούν.
Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν θα σας ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω γραπτού μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία όπως ο κωδικός πρόσβασης. Κάθε τέτοια επικοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ωςαπόπειρα απάτης.
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται στους πολίτες να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλ. 11188. Περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΗΕ υπάρχουν στη διεύθυνση https://cyberalert.gr/
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Προσοχή στις απάτες με «όχημα» τον κορωνοϊό"

Κύπρος: Επιβεβαιώθηκαν άλλα 8 κρούσματα – Στα 75 το σύνολο

Άλλα 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό του κρουσμάτων στα 75.

Τα τρία αφορούν επαγγελματίες υγείας (γιατρούς και νοσοκόμα) στην Πάφο. Τα άλλα δύο επίσης γιατρό και νοσηλευτή στη Λεμεσό

Τα άλλα δύο είναι επαφές, το ένα ενδοοικογενειακή μετάδοση και το άλλο επαφή από άτομο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Επιβεβαιώθηκαν άλλα 8 κρούσματα – Στα 75 το σύνολο"

Κορωνοϊός: Tweet Μητσοτάκη με νέο βίντεο - «Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη»

Ατομική ευθύνη σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού ζητά με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι!» αναφέρει το tweet του πρωθυπουργού, το οποίο περιλαμβάνει νέο βίντεο για τον κορωνοϊό.


Το βίντεο αναφέρει: 

«Για να προστατέψουμε την κοινωνία και τις ευπαθείς ομάδες επιβάλλεται να μείνουμε στο σπίτι και να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας. Σε ποια μόνο σημεία πηγαίνουμε; Στη δουλειά, στο γιατρό, στο φαρμακείο, σε καταστήματα με τρόφιμα, στο ταχυδρομείο, στην τράπεζα, για προμήθεια καυσίμων ή για να βοηθήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η άσκηση σε ανοιχτό χώρο επιτρέπεται αλλά: Μόνο ανά δύο άτομα. Η βόλτα με το σκύλο επίσης επιτρέπεται. Πάντα θυμόμαστε: Πάντα κρατάμε απότιση τουλάχιστον 1.5 μέτρου από όλους! Δεν επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων αλλά ούτε η οργάνωση ιδιωτικής συγκέντρωσης στο σπίτι. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να οργανώσουν τηλεργασία για όλες τις δραστηριότητες όπου είναι δυνατόν δίχως εξαίρεση. όταν αυτό δεν είναι δυνατόν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Δείχνουμε ατομική ευθύνη. Μένουμε σπίτι».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Tweet Μητσοτάκη με νέο βίντεο - «Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη»"

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, συνολικά 495 – Τρεις οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

Στους 495 έφτασαν τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19 στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν και καταγράφηκαν επιπλέον 31 κρούσματα όπως ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη καθημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. 84 πρόκειται για κρούσματα απροσδιόριστης πηγής.

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 9.

Σχολιάζοντας την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι παραμένουμε εντός των προβλέψεων αλλά το αν αυτό θα αλλάξει, εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων, τόνισε.

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας. «Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», συμπλήρωσε ακόμη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, συνολικά 495 – Τρεις οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες"

Κορωνοϊός: Ο ΕΟΠΥΥ θα εκτελεί άυλες συνταγές, λέει η αντιπρόεδρός του στο ΘΕΜΑ 104,6

Μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην εποχή του κορονοϊού, με δεδομένη τη δυσκολία στις μετακινήσεις, λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, ειδικά μάλιστα για τις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΘΕΜΑ 104,6(και στην εκπομπή «κορωνοϊός: εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν»με την Τότα Καρλατήρα και τον Γιάννη Μακρυγιάννη), η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη. 

Η μεγαλύτερη τομή είναι η εκτέλεση της λεγόμενης «άυλης συνταγής»:Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους ασθενείς, έως 30.06.2020, χωρίς να επισκέπτονται τους θεράποντες ιατρούς τους, να επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά με email ή με sms προκειμένου να τους επανασυνταγογραφήσουν φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνουν και στη συνέχεια με τη χρήση κωδικού barcode που θα λαμβάνουν και στο κινητό τους να εκτελούν την άυλη συνταγή τους στο φαρμακείο της επιλογής τους. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να παραλάβουν τη φαρμακευτική αγωγή και τρίτα πρόσωπα για λογ/μο των ασθενών, χωρίς εξουσιοδοτήσεις, απλά με τη συμπλήρωση ΥΔ με τα στοιχεία τους.

Αυτό προϋποθέτει ότι ο ασφαλισμένος θα έχει δηλώσει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας e-syntagografisi που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ (χρησιμοποιώντας του κωδικούς ΤΑΧΙΣ) ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές των φαρμάκων που του συνταγογραφούνται.

Ειδικότερα για τους χρονίως πάσχοντες που λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες συνταγές και για όσο διάστημα χρειαστεί η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται και χωρίς την ενεργοποίηση της ανωτέρω επιλογής στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Φάρμακα υψηλού κόστους

Ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα ισχύει η ίδια διαδικασία η οποία απλοποιείται σημαντικά. Ειδικότερα για όσα φάρμακα απαιτούν προέγκριση μέσω του ΣΗΠ, οι εγκρίσεις παρατείνονται έως 30.06.20, μόνο με σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα του θεράποντος ιατρού για τους ασθενείς που λαμβάνουν ήδη θεραπεία. Δεδομένου ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς ομάδες, ο ΕΟΠΥΥ σε λίγες ημέρες θα έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα στους ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα να παραλαμβάνουν κατ' οίκον και αυθημερόν με ταχυμεταφορά τα φάρμακα τους. Παράλληλα υπάρχει στενή συνεργασία με τους Δήμους προκειμένου μέσω της «Βοήθειας στο σπίτι» να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν κάποιον που μπορεί να πάει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Όλη η διαδικασία γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, τόσο για τα φάρμακα που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και επίσης δίνεται η δυνατότητα οι τρίμηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές να εκτελούνται άπαξ, συνεπώς να μη χρειάζεται ανά μήνα οι ασθενείς να προσέρχονται στα φαρμακεία.

Επιπρόσθετα και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής των ευπαθών ομάδων έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της παραλαβής φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ραντεβού, υπηρεσία που επί του παρόντος είναι διαθέσιμη μόνο για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί και σε άλλες σοβαρές παθήσεις.

Χρόνια νοσήματα

Αναφορικά με τις λοιπές Παροχές Υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ με χρόνια νοσήματα, όπως το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα σκευάσματα διατροφής, κλπ, ομοίως δίνεται η δυνατότητα, μέσω του ΠΣ (edapy) ΕΟΠΥΥ, να συνταγογραφούνται και να εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα έως 30.06.20, δηλαδή χωρίς οι ασθενείς να επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό τους, αλλά τηλεφωνώντας ή επικοινωνώντας μαζί τους με όποιον τρόπο τους εξυπηρετεί. Θα μπορούν όπως και στα φάρμακα να εκτελούν τη άυλη συνταγή τους με τη χρήση barcode είτε στο ιδιωτικό φαρμακείο είτε σε συμβεβλημένους παρόχους της επιλογής τους, και να παραλαμβάνουν οι ίδιοι ή τρίτα πρόσωπα, με την αναγραφή των στοιχείων τους στα φύλλα εκτέλεσης ή έντυπα παραλαβής. Ως 30.06.20 καταργείται και η προβλεπόμενη εως τώρα έγκριση των παραπεμπτικών από ιατρό ελεγκτή, με στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων των ασθενών.

Επίσης, για την αποφυγή μετακινήσεων, και την αποτροπή των ασφαλισμένων για μη επείγουσες πράξεις (φυσικοθεραπείες-διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις) η ημερομηνία λήξης των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, παρατάθηκε για ένα (1) μήνα, (αφορά παραπεμπτικά που εκδόθηκαν και όσα εκδοθούν έως 30.04.20) προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι ασφαλισμένοι και να μην χρειάζεται να επισκέπτονται εκ νέου τον θεράποντα ιατρό τους σε περίπτωση που δεν πρόλαβαν λόγω της πανδημίας να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους.

Νεφροπαθείς

Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί και για τους νεφροπαθείς ασθενείς. Ειδικότερα, οι άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που δεν έχουν ενταχθεί σε μόνιμη θέση σε δημόσια νοσοκομεία, προβλέπεται ότι θα ενταχθούν σε μονάδες τεχνητού νεφρού/χρόνιας αιμοκάθαρσης στον ιδιωτικό τομέα. Οι ασθενείς που υποβάλονται σε περιτοναική κάθαρση, θα λαμβάνουν δωρεάν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά για την κατ’ οίκον θεραπεία και προστασία τους από μολύνσεις και τον κορωνοϊό COVID-19.

Περαιτέρω και για την αποφυγή συνωστισμού στις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ, για την ασφάλεια τόσο των ασφαλισμένων όσο και των εργαζομένων παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής και εκκαθάρισης ατομικών αιτημάτων δαπανών των ασφαλισμένων για ειδική αγωγή, οπτικά, έξοδα μετακινήσεων κλπ, έως 30.06.2020. Ειδικά για τα ατομικά αιτήματα των ασφαλισμένων, βρίσκεται σε τελικό στάδιο, ειδική εφαρμογή του Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι εν λόγω δαπάνες και να μην χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επισκέπτονται τις ΠΕΔΙ, εφαρμογή που θα ισχύσει όχι μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η πανδημία αλλά και στο μέλλον. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη αφού τα δικαιολογητικά θα υπάρχουν στο σύστημα και δε θα χρειάζεται να επανυποβάλλονται κάθε φορά, αλλά και κυρίως γιατί δε θα απαιτείται να προσέρχονται στις ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ αλλά θα καταθέτουν ηλεκτρονικά χωρίς ταλαιπωρία τα παραστατικά των εξόδων που έχουν πραγματοποιήσει.

Ο ΕΟΠΥΥ, ανέφερε η κυρία Καρποδίνη, έχει λάβει μέτρα και για τη διασφάλιση της εύρυθμης αποπληρωμής των χιλιάδων παρόχων με τους οποίους συναλλάσσεται και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των νευραλγικών τομέων του Οργανισμού. Παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο οικονομικών θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ελάφρυνση και διευκόλυνση των παρόχων σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Στόχος όλων των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους λοιπούς φορείς είναι να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις των ασθενών και ειδικά των ευπαθών ομάδων προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και τις λοιπές παροχές υγείας που δικαιούνται καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ακούστε όλες τις απαντήσεις και τις πληροφορίες που έδωσε η κυρία Καρποδίνη



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ο ΕΟΠΥΥ θα εκτελεί άυλες συνταγές, λέει η αντιπρόεδρός του στο ΘΕΜΑ 104,6"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news