facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Έφτασε στην Κροατία η αποστολή με την ελληνική βοήθεια

Στην Κροατία έφτασε λίγο μετά τις 20:15 η ελληνική βοήθεια που εστάλη σε άμεση ανταπόκριση του αιτήματος για ανθρωπιστική συνδρομή, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε χθες τη χώρα, με τραγικό απολογισμό επτά νεκρούς και μεγάλες υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι κατόπιν σχετικής εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη, η Ελλάδα ετοίμασε αμέσως ένα πακέτο βοήθειας, αποτελούμενο από σκηνές, υπνόσακους, κουβέρτες, σεντόνια, θερμάστρες και άλλα είδη για τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό.

Μάλιστα ήταν η πρώτη αποστολή μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ που έφτασε στο Ζάγκρεμπ, μετά το αίτημα των κροατικών Αρχών για παροχή συνδρομής, το οποίο υπεβλήθη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το συντονισμό και οργάνωση της ελληνικής βοήθειας προς την Κροατία ανέλαβε η Πολιτική Προστασία, ενώ την αποστολή συνόδευσε ο Αντιπύραρχος Σπύρος Γεωργίου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Την ελληνική αποστολή, η οποία μετέβη στην Κροατία με αεροσκάφος C-130, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο η πρέσβυς της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ, Αντωνία Κατζουρού, η υφυπουργός Εσωτερικών Terezija Gras και ο υφυπουργός Άμυνας της Κροατίας, Zdravko Jakop, οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά τη χώρα μας για την άμεση ανταπόκριση και έμπρακτη αλληλεγγύη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασε στην Κροατία η αποστολή με την ελληνική βοήθεια"

Θεσσαλονίκη: Επέμβαση της Αστυνομίας λόγω συνωστισμού στη συναυλία των μπαλκονιών (video)

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στη συναυλία των μπαλκονιών της Αλ. Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκάλεσε την επέμβαση της Αστυνομίας.

Την ώρα που μια ομάδα καλλιτεχνών έπαιζε βαλκανική μουσική από τα μπαλκόνια του νεοκλασικού της Αλ. Σβώλου 7 ένα περιπολικό της Αστυνομίας στάθμευσε σε κοντινή απόσταση. Από τα ηχεία του ακούστηκε το ηχητικό που προτρέπει τον κόσμο να μην συνωστίζεται.

Ακολούθησαν μεμονωμένες αντιδράσεις από τους παριστάμενους.

Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και οι διοργανωτές της εκδήλωσης διέκοψαν την συναυλία όταν αντιλήφθηκαν ότι ο αριθμός του κόσμου αυξήθηκε σημαντικά και επενέβη η Αστυνομία.

Δείτε βίντεο του thestival από το σημείο:

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Επέμβαση της Αστυνομίας λόγω συνωστισμού στη συναυλία των μπαλκονιών (video) "

Ισπανία: Επεκτείνεται το «φακέλωμα» των πολιτών που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού

Την πρόθεσή της να κρατήσει μητρώα με τους αντιεμβολιαστές του κορονοϊού επαναβεβαίωσε η Ισπανία, προχωρώντας και σε νέες δηλώσεις περί ευρωπαϊκής συνεργασίας στο θέμα.

Όπως ξέρουμε, η Ισπανία προτίθεται να «φακελώσει» όσους πολίτες αρνηθούν να εμβολιαστούν για την Covid-19, τώρα όμως λέει πως θα μοιραστεί τα ονόματά τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να ξέρουν όλοι πράγματα και καταστάσεις.

Αυτό είπε ξανά ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, τονίζοντας ωστόσο πως ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Είπε όμως με νόημα πως θα κρατήσουν έναν κατάλογο με «αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους προσφέρθηκε και απλώς το απέρριψαν», την ίδια ώρα που παρήγγειλε και μια μελέτη για «τους πιθανούς λόγους αυτής της άρνησης».

Ο Ίγια συμπλήρωσε πως το μητρώο θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο «για οποιονδήποτε λόγο, κάνοντας χρήση της νόμιμης ελευθερίας τους».

Σημείωσε πάντως πως αυτές οι ευαίσθητες πληροφορίες, που δεν θα είναι διαθέσιμες στον κόσμο, θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Επεκτείνεται το «φακέλωμα» των πολιτών που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού"

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο - Οι μετακινήσεις παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιά

Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.

«Ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας, αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο».

Αυτό σημαίνει πως παράβαση δεν θα βεβαιώνεται στα τέσσερα άτομα που είναι μέλη ίδιας οικογενείας, δεδομένης πάντοτε πως έχουν στείλει το απαραίτητο sms στο 13033 με τον κωδικό «6» και βρίσκονται εντός των επιτρεπομένων ωρών μετακίνησης, 5.00π.μ – 22:00μ.μ.

Δεν αλλάζει τίποτα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό οι οποίες ακόμη απαγορεύονται ενώ τα παραπάνω ισχύουν μόνο εντός περιφερειακής κοινότητας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο - Οι μετακινήσεις παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιά"

Ο Καναδάς θα απαιτεί αρνητικό τεστ κορωνοϊού κατά την είσοδο στη χώρα

Ο Καναδάς θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα να προσκομίζουν ένα αρνητικό τεστ, που θα έχουν κάνει λιγότερο από τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους, ανακοίνωσαν την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου υπουργοί της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει «σύντομα» ένα «επιπλέον μέτρο που θα υποχρεώνει όλους τους επιβάτες που θα φθάνουν στον Καναδά να έχουν ένα διαγνωστικό τεστ Covid-19», το οποίο θα είναι «αρνητικό», είπε ο Ντομινίκ ΛεΜπλαν, ο υπουργός διακυβερνητικών Υποθέσεων.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ «εντός των επόμενων ημερών», διευκρίνισε.

Το νέο αυτό μέτρο επιβάλλεται, καθώς κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που κυκλοφορεί στη Βρετανία, εντοπίστηκαν στον Καναδά από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Καναδάς έχει αναστείλει έως τις 6 Ιανουαρίου όλες τις πτήσεις από τη Βρετανία, μετά την εμφάνιση εκεί του νέου στελέχους.

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στον Καναδά, είτε είναι Καναδοί υπήκοοι είτε όχι, τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, ειδάλλως κινδυνεύουν με την επιβολή ποινής φυλάκισης έως έξι μήνες και/ή προστίμου, το ανώτερο 750.000 δολαρίων Καναδά (478.000 ευρώ).

Ακόμα κι αν «η πλειονότητα των Καναδών» τηρεί τις συστάσεις των αρχών, «ορισμένοι ταξιδεύουν για περιττούς λόγους», είπε ο δόκτωρ Χάουαρντ Νζου, υποδιοικητής της ομοσπονδιακής αρχής δημόσιας υγείας.

«Είναι πολύ ανησυχητικό», τόνισε.

Χθες, ο πρωθυπουργός του Οντάριο Ντάγκ Φορντ δήλωσε πως έχει «απογοητευτεί πολύ» από τον υπουργό Οικονομικών του Ροντ Φίλιπς, που έφυγε για ταξίδι στην Καραϊβική και του απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει «αμέσως» στη χώρα.

Έως σήμερα, ο Καναδάς μετρά 571.070 κρούσματα κορωνοϊού και 15.440 νεκρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Καναδάς θα απαιτεί αρνητικό τεστ κορωνοϊού κατά την είσοδο στη χώρα"

Επεισόδια στον Ασπρόπυργο: Ρομά πέταξαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις

Επεισόδια ανάμεσα σε Ρομά και αστυνομικές δυνάμεις ξέσπασαν νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης στον Ασπρόπυργο, με αφορμή την επέκταση του τοπικού lockdown μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους οι οποίοι απάντησαν με μολότοφ. Σημειώνεται πως επεισόδια ξέσπασαν ξανά ανήμερα τα Χριστούγεννα στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια στον Ασπρόπυργο: Ρομά πέταξαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις"

AstraZeneca: Υποβάλαμε πλήρη φάκελο με δεδομένα στον EMA – Περισσότερα ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός

Η εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πλήρη δεδομένα για να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αδειοδότηση για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να δώσει την έγκρισή του για το εν λόγω εμβόλιο.

Ένας αξιωματούχος του EMA τόνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και ότι η AstraZeneca δεν είχε δώσει αρκετές λεπτομέρειες για να δικαιολογήσει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υποβάλαμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ένα πλήρες πακέτο δεδομένων για να στηρίξουμε μια αίτηση για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας.

«Η AstraZeneca υπέβαλε δεδομένα σε κυλιόμενη βάση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον EMA για να υποστηρίξει την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας αίτησης CMA», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο EMA είπε ότι δεν έχει ακόμη αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσει το εμβόλιο, το οποίο έλαβε άδεια νωρίτερα σήμερα στη Βρετανία.

«Η τελευταία δέσμη κλινικών στοιχείων ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή αξιολογείται», ανέφερε ο EMA σε ανακοίνωσή του.

«Επιπρόσθετες επιστημονικές πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κρίνονται απαραίτητες για την υποστήριξη της σχολαστικότητας που απαιτείται για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας και αυτό έχει ζητηθεί από την εταιρεία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca: Υποβάλαμε πλήρη φάκελο με δεδομένα στον EMA – Περισσότερα ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός"

Διαψεύδει τον Τσαβούσογλου για τους S-400 το State Department

Σε διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έκαναν λόγο για τη σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400, προχώρησε το State Department.

Απαντώντας σε ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA. Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαψεύδει τον Τσαβούσογλου για τους S-400 το State Department"

Ιδιοκτήτης ταβέρνας «Κρητικός»: «Πρώτη φορά πρωθυπουργός μού πλήρωσε τα λειτουργικά μου έξοδα»

Στην αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που τον επισκέφθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στην ταβέρνα του, τον βοήθησε οικονομικά πληρώνοντας για τα λειτουργικά του έξοδα και αγοράζοντας του μέχρι και ψυγεία έκανε ο Δημήτρης Καρκανοραχάκης.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας με το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί στις φτωχογειτονιές του Κερατσινίου, αναφέρθηκε επίσης και στη Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία έκατσε τέσσερις ώρες μαζί του και συνάντησε ανθρώπους που ζούν σε παράγκες χωρίς ρεύμα και χωρίς γνώση για τα επιδόματα που διακιούνται...

Αναλυτικά στην ανάρτησή του σημειώνει:

«Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για το πόσες μερίδες δώσαμε... Θα μιλήσουμε για το ότι για πρώτη φορά ένας Έλληνας πρωθυπουργός μου πλήρωσε τον χασάπη, τον φούρνο, τις μπουκάλες μου, μου έφερε ψυγεία, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό... Το θέμα είναι ότι μου έστειλε την υφυπουργό Εργασίας και Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου και πήγαμε σε ορφανά παιδάκια που μένουν μόνα τους και πήγαμε να γνωρίσει εγκύους στην παραγκούπολη του Περάματος, ανήλικες εγκύους με σύνδρομο down που μένουν σε παράγκες χωρίς ρεύμα, μιλάμε για Έλληνες όχι Ρομά, που είναι σύνηθες, δυστυχώς, να μένουν χωρίς ρεύμα...

Έκατσε τέσσερις ώρες μαζί μου και σκαρφάλωσε στα βράχια για να δει πού μένουν, που από τη δυσοσμία έκανα εμετό και πάλι, τους είπε για τα επιδόματα, τους κατέγραψε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν γνώση ούτε για τα επιδόματα ούτε έχουν λεφτά να δώσουνε 20 ευρώ για να κάνουν τις αιτήσεις σε έναν λογιστή για να πάρουν αυτά που δικαιούνται από το κράτος. Εδώ μένουν χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Ευχαριστώ που ήρθε και τα είδε και είμαι σίγουρος ότι επειδή έκλαψε θα κάνει κάτι σίγουρα», έγραψε ο Δημήτρης Καρκανοραχάκης.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιδιοκτήτης ταβέρνας «Κρητικός»: «Πρώτη φορά πρωθυπουργός μού πλήρωσε τα λειτουργικά μου έξοδα»"

Σοκ στην Κύπρο με 704 νέα κρούσματα κορονοϊού

Δυο νεκρούς και 704 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν στην Κύπρο προκαλώντας τεράστια ανησυχία στις αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στην Κύπρο:

-Δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 119.

-159 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 41 σε σοβαρή κατάσταση.

-Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 17.451 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

-704 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 22.019.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στην Κύπρο με 704 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Σκληρό lockdown επιβάλλεται στην Κάλυμνο

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ΠΕ Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων του νησιού, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Επίσης:

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του νησιού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων

Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί

Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του νησιού.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 31-12-2020 και ώρα 06:00 μέχρι τo Σάββατο 09-01-2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρό lockdown επιβάλλεται στην Κάλυμνο"

Ελβετία: Καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου με τον θάνατο 91χρονου στη Λουκέρνη

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βρήκε καμία σύνδεση μεταξύ του θανάτου ενός 91χρονου στο καντόνι της Λουκέρνης και του εμβολίου που του χορηγήθηκε κατά της Covid-19, διευκρινίζοντας ότι ο θανών υπέφερε από πολλές προϋπάρχουσες ασθένειες.

«Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τις αρχές υγείας του καντονίου και της swissmedic κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ως αποτέλεσμα του ιστορικού ασθενειών και της πορείας της νόσου, είναι εξαιρετικά απίθανη η σύνδεση μεταξύ του θανάτου και του εμβολίου κατά της Covid-19», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων σε ανακοίνωσή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελβετία: Καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου με τον θάνατο 91χρονου στη Λουκέρνη"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη (31.12.2020), καθώς θα έχουμε καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες στα δυτικά και σταδιακά στα βορειοανατολικά.

Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βαθμιαία τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, που τις μεσημβρινές ώρες από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (31.12.2020) για όλη την Ελλάδα από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρα σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα ενταθούν και κυρίως στη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, όμως στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και μέχρι τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι τις βραδινές ώρες στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας"

Ρεκόρ θανάτων στη Σουηδία: Οι αρχές συστήνουν τώρα τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς

Η Σουηδία ενέτεινε σήμερα τα μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού, συστήνοντας στους επιβάτες να φορούν μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις ώρες αιχμής, την ώρα που η χώρα ανακοίνωσε ρεκόρ θανάτων από τη νόσο COVID-19.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες για τις μάσκες, σε μια χώρα που εμφανίστηκε διστακτική στην επιβολή αλλαγών στη συμπεριφορά των πολιτών, ως απάντηση στην πανδημία, ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφότου η εθνική αρχή υγείας συνέστησε την ευρύτερη χρήση της μάσκας από τους υγειονομικούς.

Σήμερα, η Σουηδία γνωστοποίησε ότι κατέγραψε 8.846 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 243 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, αν και η σουηδική αρχή υγείας επισημαίνει πως τα στατιστικά στοιχεία την περίοδο των Χριστουγέννων στρεβλώνονται από το γεγονός ότι διενεργούνται λιγότερα τεστ και υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των θανάτων.

«Γνωρίζουμε ότι τα δημόσια μέσα μεταφοράς σημαίνουν καταστάσεις όπου η συμφόρηση είναι δύσκολο να αποφευχθεί… τότε η προστασία του στόματος μπορεί να είναι χρήσιμη», επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η εν λόγω σύσταση θα έχει ισχύ από τις 7 Ιανουαρίου.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας από τις υγειονομικές αρχές της χώρας και τον Τέγκνελ, τον βασικό αρχιτέκτονα της στρατηγικής κατά του λοκντάουν της Σουηδίας, σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική των ειδικών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Τέγκνελ επικαλείτο ανεπαρκείς αποδείξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Η Σουηδία μετρά πλέον 8.727 θανάτους από την Covid-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρεκόρ θανάτων στη Σουηδία: Οι αρχές συστήνουν τώρα τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς"

Kορωνοϊός: Έκανε το εμβόλιο της Pfizer και πέθανε

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελβετία, έφυγε από τη ζωή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το συγκεκριμένο άτομο πέθανε μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο εκτιμάται ότι ο θάνατός του δεν σχετίζεται με το εμβόλιο. «Γνωρίζουμε την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ελβετική ρυθμιστική αρχή Swissmedic. Όπως αναφέρει το Reuters, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που ο άνθρωπος αυτός έκανε το εμβόλιο μέχρι που πέθανε.

Η Ελβετία έχει λάβει 107.000 δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech μέχρι στιγμής, και αναμένει να λάβει 250.000 ανά μήνα από τον επόμενο χρόνο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Kορωνοϊός: Έκανε το εμβόλιο της Pfizer και πέθανε"

Οι 10 περιοχές που έχουν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού και προκαλούν ανησυχία

Στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες» αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊoύ στη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης.

Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, ο υπουργός σημείωσε πως οι «κόκκινες» περιοχές, αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι οι εξής:

  • Κάλυμνος
  • Κοζάνη
  • Κιλκίς
  • Δυτική Αττική
  • Έβρος
  • Θάσος
  • Ροδόπη
  • Φλώρινα
  • Ξάνθη
  • Λέσβος
«Το γεγονός των εμβολιασμών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας»

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού οι οποίοι έχουν ξεκινήσει στη χώρα και σημείωσε πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο «ευτυχές» γεγονός να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας.

Επίσης ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη διασπορά του κορονοϊού και επεσήμανε πως τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τα 942 κρούσματα κορονοϊού τα οποία ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ αναφέρονται στα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους και αποτυπώνουν την εικόνα πριν από 15 μέρες.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η διασπορά την περίοδο των γιορτών αυξάνεται. Κατά πόσο είχαμε διασπορά τα Χριστούγεννα θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα. Τα σημερινά νούμερα δείχνουν τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 μέρες. Το πώς έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά θα το δούμε 15 μέρες μετά. Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτούμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους τους υγειονομικούς που εργάζονται αδιάκοπα αυτές τις άγιες  μέρες και δίνουν μάχη. Να προσέξουμε ιδιαιτέρως όλοι. Η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί έχει οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Το εσύ δοκιμάστηκε στο 100% και άντεξε. Το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων. Ξέρω ότι χρονιάρες μέρες αυτά που λέω είναι δύσκολα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Στην συνέχεια απηύθυνε έκκληση λέγοντας: «Θέλω να παρακαλέσω θερμά να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες και τις μέρες που έρχονται και να συναισθανθούμε το μέγεθος της ευθύνης»

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 10 περιοχές που έχουν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού και προκαλούν ανησυχία"

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ελεύθερη η στάθμευση στα κέντρα των πόλεων

Οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2021, τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσω gov.gr, το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.

Την σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι Υφυπουργοί Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων για την περίοδο 1.1.2021-31.12.2022, αποτελεί κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος έχουν οι κάτοχοι είτε αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Σε σχετική δήλωση, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου κ. Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρει ότι η πρωτοβουλία συνδέεται με την προσπάθεια για την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στα αστικά κέντρα και τις καθημερινές μετακινήσεις με σκοπό την μείωση των ρύπων.

«Ήδη το 2020 κλείνει με υπερδιπλασιασμό στις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που σημαίνει ότι η ηλεκτροκίνηση ήδη βρίσκει τον χώρο της στο μίγμα των μεταφορών».

Η έκδοση του ειδικού σήματος που θα επιτρέπει στον κάτοχο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου να σταθμεύει δωρεάν σε ελεγχόμενες θέσεις είναι άλλο ένα βήμα για την προώθηση των πράσινων μετακινήσεων.

Η εκτύπωση του ειδικού σήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού σχήματος, είναι εξαιρετικά απλή. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω του gov.gr ακολουθώντας τη «διαδρομή»: Πολίτης και Καθημερινότητα- Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής – Ηλεκτροκίνηση – Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή απευθείας μέσω του συνδέσμου https://electric-vehicles.services.gov.gr.

Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται αρχικά με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ ακολούθως εισάγουν τον Αριθμό Πινακίδων Κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του κύριου ή/και κατόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ύπαρξης και της εγκυρότητας του ειδικού σήματος είναι η Δημοτική Αστυνομία. Εάν κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του οχήματος δεν ταυτίζονται με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει παράβαση για παράνομη στάθμευση. Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού, τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ελεύθερη η στάθμευση στα κέντρα των πόλεων"

Μητροπολίτης Κυθήρων: Το εμβόλιο «γίνεται από έμβρυα εκτρώσεων» - Εισαγγελική παρέμβαση

Εισαγγελική παρέμβαση διατάχθηκε λίγες ώρες αφότου έγιναν γνωστές οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Κυθήρων, Σεραφείμ ο οποίος από άμβωνος είπε στους πιστούς ότι τον ενημέρωσαν από την Ιταλία πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων».

Η εντολή για την έρευνα δόθηκε από τη Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και προβλέπεται να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων η οποία ανατέθηκε σε Εισαγγελικό Λειτουργό».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητροπολίτης Κυθήρων: Το εμβόλιο «γίνεται από έμβρυα εκτρώσεων» - Εισαγγελική παρέμβαση"

Μόσιαλος λάβρος για τους εμβολιασμούς αξιωματούχων εκτός σειράς

Έντονα επικρίνει τον εμβολιασμό κυβερνητικών αξιωματούχων εκτός σειράς ο καθηγητης Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χαίρομαι που πλέον και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης επισημαίνουν τοαυτονόητο. Αυτό που τόνισα τη Δευτέρα. Ότι αρκούσαν οι εμβολιασμοί της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και φυσικά κορυφαίων εκπροσώπων της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας. Ήταν αρκετοί για να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και  αποτελεσματικά.

Ακούστηκαν διάφορες δικαιολογίες που κατά τη γνώμη μου δεν ισχύουν. Ότι πολλοίεπίσημοι και κυβερνητικοί παράγοντες είναι απαραίτητοι λόγω συγκεκριμένων

αρμοδιοτήτων.Θεωρώ τις δικαιολογίες ατυχέστατες. Πρωθυπουργοί και κορυφαίοι υπουργοί σε άλλες χώρες δεν εμβολιάστηκαν περιμένοντας να έρθει η σειρά τους.

Και αναμφίβολα όταν η κυρία Μέρκελ και οι Πρωθυπουργοί της Δανίας, της Νορβηγίας και πολλών άλλων χωρών μπορούν να περιμένουν, τότε μπορούν να περιμένουν καιαρκετοί στη χώρα μας που μάλλον θεωρούν ότι είναι αναντικατάστατοι.

Προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί μας και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 
Αυτό όμως που έχει σημασία τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με γρήγορους ρυθμούς. Η χώρα μας έχει και θα έχει πρόσβαση σε σημαντικές ποσότητες εμβολίων. Ας δούμε τι γίνεται στις γειτονικές μας χώρες που δεν συμμετέχουν στην ΕυρωπαϊκήΈνωση. Η Αλβανία, η Σερβία, η Ουκρανία και πολλές άλλες χώρες δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση σε εμβόλια και θα αργήσουν να έχουν.

Ας μείνουμε επομένως στη μεγάλη εικόνα. Χρειάζεται να κάνουμε υπομονή για λίγους
ακόμη μήνες, να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί και να συνεχίσουμενα τηρούμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.Τώρα πλέον έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε». 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόσιαλος λάβρος για τους εμβολιασμούς αξιωματούχων εκτός σειράς"

Τι συζητείται στην Ε.Ε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι θα συμβεί με όσους τουρίστες έρθουν στην Ελλάδα

Ο τουρισμός στην Ελλάδα θα ανοίξει με ισορροπημένο τρόπο και προσεκτικά βήματα, είπε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ερώτηση για το εάν θα έρχονται στην Ελλάδα μόνον οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο, σημείωσε ωστόσο ότι είναι ανοικτή η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πιο πιθανό είναι ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν λιγότερη ταλαιπωρία, καθώς δεν θα υποβάλλονται σε τεστ.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο υπουργός Τουρισμού, αναφέρθηκε και στο κατά πόσον τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν και την επόμενη χρονιά, ο υπουργός Τουρισμού απάντησε πως «φυσικά θα τα έχουμε και την επόμενη χρονιά».

Πρόσθεσε δε ότι αποτελούν έναν «παράγοντα που πρώτον δίνει το αίσθημα της ασφάλειας στον τουρίστα ο οποίος ταξιδεύει και δεύτερον η πολύ καλή υλοποίησή τους από την πλευρά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των ξενοδοχείων και των άλλων επιχειρήσεων του τουρισμού στη χώρα μας έδωσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Για τους μη εμβολιασμένους, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι συζητείται στην Ε.Ε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι θα συμβεί με όσους τουρίστες έρθουν στην Ελλάδα"

Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Ένας θεσμός μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας, που παρέμενε στον «πάγο» από το 2010.

Η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» τίθεται σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους. Για ένα μήνα, ως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών.

Μετά την παρέλευση αυτού, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε: «Η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μάς εφοδιάζει με ένα εξαιρετικά σημαντικό πολεοδομικό εργαλείο. Μέσα στα επόμενα χρόνια, με απλές και απόλυτα ψηφιακές διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ανέπτυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα συμπληρωθεί το παζλ του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Δημιουργείται έτσι ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των κατασκευών, αλλά και των μεταβολών σε υφιστάμενα κτίρια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, που θα βάλει τέλος στις νέες αυθαιρεσίες και θα θωρακίσει την ιδιοκτησία των πολιτών, αλλά έχει και γενικότερη χρησιμότητα, ως πληροφοριακή υποδομή για όλες τις μορφές χωρικού σχεδιασμού στη χώρα. Επιπλέον, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα αναπτύξει συνέργειες και τελικά θα διασυνδεθεί με άλλες πληροφοριακές υποδομές που βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, όπως το Κτηματολόγιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης».

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους. Το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αποδέσμευση της ταυτότητας του ακινήτου από τον μηχανικό που κάνει την αρχική καταχώρηση. Αποφεύγεται έτσι η ομηρία των ιδιοκτητών που έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε πλήθος διαδικασιών.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν:

(α) τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες,

(β) τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, βάσει του ν.4495/2017, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Ι:

α. Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών

β. Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ

γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων

δ. Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.

ε. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

στ. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία

ζ. Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Κατηγορία II:

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι, υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Για τα λοιπά κτίρια της Κατηγορίας II, η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.

Ως χρήστες του πληροφοριακού συστήματος ορίζονται:

  • Οι εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί
  • Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών

Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται, εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου"

Πελώνη: Τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών

Τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών βάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών» «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα».

«Από εκεί και πέρα υπήρξε μια λίστα που αφορούσε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης. Μέχρι χθες εμβολιάστηκαν 66 κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί λειτουργοί από τους 128 που επρόκειτο να εμβολιαστούν και εδώ κλείνει η λίστα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στη λίστα θα εμβολιαστούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό. Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδοκιμάζει και τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή των εμβολιασμό τους

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πελώνη: Τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών"

Νορβηγία: Δεκάδες αγνοούμενοι από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε χωριόΝορβηγία: Δεκάδες αγνοούμενοι από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε χωριό

Η χιονοστιβάδα, έπληξε το χωριό Gjerdrum της Νορβηγίας με τους διασώστες να σπεύδουν μέσα στη νύχτα στο σημείο. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί με έναν από αυτούς να είναι σοβαρά. Οι αρχές ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε σπίτια και άλλα κτίρια και σωστικά συνεργεία είναι επί τόπου και προσπαθούν να βρουν ίχνη ζωής κάτω από τόνους χιόνι.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης του χωριού με πάνω από 150 ανθρώπους να έχουν ήδη απομακρυνθεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Δεκάδες αγνοούμενοι από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε χωριόΝορβηγία: Δεκάδες αγνοούμενοι από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε χωριό"

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για ακύρωση των πανελλαδικών εξετάσεων

«Όχι» στις αιτήσεις ακύρωσης των πανελλαδικών εξετάσεων (2020-2021) που ζητούσαν απόφοιτοι Γ΄ τάξης του Λυκείου είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

Με σειρά αποφάσεων της η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (2770-2778/2020), σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της, απέρριψε στο σύνολο τους τις προσφυγές των αποφοίτων με τις οποίες αμφισβητούσαν την συνταγματικότητα του παλαιού και νέου συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Μεταξύ άλλων, οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ρύθμιση του άρθρου 166 του ν. 4635/2019, με την οποία χορηγήθηκε στη Διοίκηση η εξουσιοδότηση να καθορίσει ιδιαίτερο ποσοστό θέσεων για τους υποψηφίους που επιθυμούσαν να διαγωνισθούν με το παλαιό σύστημα εισαγωγής, συνδυάσθηκε με τη θέσπιση αντικειμενικού κριτηρίου για τη χρήση της, δηλαδή την κατά προσέγγιση αναλογία του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του παλαιού συστήματος στο σύνολο των υποψηφίων, βάσει της οποίας θα καθοριζόταν το ως άνω ποσοστό. Με το περιεχόμενο αυτό η εν λόγω ρύθμιση κρίθηκε ότι δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος ούτε στις απορρέουσες από τις διατάξεις αυτές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περαιτέρω, λόγω της ουσιώδους διαφοροποίησης των συστημάτων εξέτασης των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2020 (με το παλαιό και το νέο σύστημα) κρίθηκε ότι είναι συνταγματικώς θεμιτή και ανταποκρίνεται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας ευκαιριών, της σταδιοδρομίας καθενός ανάλογα με την προσωπική του αξία και ικανότητα και της αξιοκρατίας η πρόβλεψη διακριτών θέσεων εισακτέων για κάθε σύστημα, ώστε οι υποψήφιοι κάθε συστήματος να διαγωνίζονται με ίσους όρους και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις μεταξύ τους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου, η Υ.Α. με την οποία μειώθηκε η εξεταστέα ύλη μόνο για τους υποψήφιους του νέου συστήματος κρίθηκε από το Δικαστήριο νόμιμη αφού εκδόθηκε μετά την τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας και συγκεκριμένα, κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων και αφού λήφθηκε υπόψη η αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας του covid-19, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, και η συνακόλουθη αδυναμία ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης της Γ′ Τάξης του Γενικού Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία ταυτίζεται με την εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων ΓΕΛ του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. Κατά την γνώμη τεσσάρων Συμβούλων η ανωτέρω Υ.Α. προσβάλλεται απαραδέκτως, διότι κατά τον χρόνο ασκήσεως των αιτήσεων ακυρώσεως είχε εξαντλήσει το ρυθμιστικό της περιεχόμενο, αφού είχε ολοκληρωθεί η διεξαγωγή των εξετάσεων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για ακύρωση των πανελλαδικών εξετάσεων"

Γιατρός η σύζυγος υπουργού που έκανε το εμβόλιο του κορονοϊού

Το ποιοι και πως κάνουν πρώτοι τα εμβόλια είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις που είναι και δικαιολογημένες. Η παρέλαση πολιτικών και αξιωματούχων από τα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού έχει ενοχλήσει τους πολίτες αλλά και τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής που αναρωτιούνται για ποιο λόγο γενικοί γραμματείς υπουργείων κάνουν το εμβόλιο νωρίτερα από άλλους. 

Τις τελευταίες ώρες έχουν φουντώσει οι αντιδράσεις για την σύζυγο υπουργού της κυβέρνησης, την κα Πόπη Καλαϊτζή, η οποία είναι παντρεμένη με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. 

Η κα Καλαϊτζή είναι γιατρός Φυσικής Ιατρικης και Αποκατάστασης στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν είναι και μια κοπέλα η οποία είναι κόρη δημοσιογράφου και ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Σε ανάρτηση που έκανε στα social media έγραψε παραθέτοντας και την φωτογραφία της κας Καλαϊτζή: 

«Εμβόλιο- “θα προηγηθούν οι γιατροί (και πρώτα απ’ όλα όσοι βρίσκονται σε μονάδες COVID) και οι ευπαθείς ομάδες”. Από χθες γίνεται μια συζήτηση περί Υπουργών και λοιπών στελεχών της κυβέρνησης που παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν, ενώ δεν ανήκουν σε καμία από τις δυο κατηγορίες, ούτε συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως στην περίπτωση των πολιτικών αρχηγών και της Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα, όπως φαίνεται παρακάτω, έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και οι οικογένειες των Υπουργών- εδώ βλέπουμε τη σύζυγο Υπουργού, η οποία δήλωσε μάλιστα περήφανη που ως γιατρός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του COVID και είναι από τους τυχερούς που μπορούν να εμβολιαστούν πρώτοι(η κα Καλαϊτζή είναι πλαστικός)… Ως ευπαθής ομάδα δε μπορώ να περιγράψω πως αισθάνομαι βλέποντας και ακούγοντας για πράξεις σαν τη σημερινή, μιας και το εμβόλιο θα μπορούσε να έχει δοθεί σ’ έναν άνθρωπο που το έχει πραγματική ανάγκη για να επανέλθει στην καθημερινότητά του… Το θέμα δεν είναι ούτε κομματικό ούτε πολιτικό, καθαρά ηθικό και ανθρώπινο!»

Οργή Μητσοτάκη – Ακούστηκε μέχρι τις νερατζιές 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η πασαρέλα κρατικών αξιωματούχων από τα νοσοκομεία και οι selfie μετά τον εμβολιασμό τους προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως αναφέρει η στήλη «Θεωρείο» οι φωνές του ακούστηκαν μέχρι τις νερατζιές. Κι αυτό, γιατί ο συμβολισμός του όλου πράγματος έπρεπε να αρχίσει και να τελειώσει στον εμβολιασμό της προέδρου της δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων. 

Η κα Καλαϊτζή έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση στο facebook στην οποία έγραψε μεταξύ άλλων: 

«…αισθάνομαι ανακουφισμένη, τυχερή,αισιόδοξη και περήφανη! Ανακουφισμένη γιατί η έναρξη των εμβολιασμών είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία , που έχει αλλάξει τις ζωές μας! Τυχερή γιατί ως γιατρός στο Ασκληπιείο της Βούλας , ένα νοσοκομείο στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με τον Κορωνοϊό, είμαι από τους πρώτους Έλληνες που εμβολιάζονται! Αισιόδοξη γιατί νιώθω ότι δεν αργεί η ώρα που η ανθρωπότητα θα φωνάξει «φτου Ξελευτερία» από καραντίνες, απομόνωση και έλλειψη αγκαλιάς! Περήφανη γιατί η Επιστήμη ξεπέρασε τον εαυτό της και κατάφερε τόσο σύντομα να έχουμε καλά και αποτελεσματικά εμβόλια! Είναι μια μοναδική επιστημονική επανάσταση!!»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατρός η σύζυγος υπουργού που έκανε το εμβόλιο του κορονοϊού"

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που εγκρίνει αυτό το εμβόλιο, από το οποίο έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους: είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer/BioNTech πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Πάντως, χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει ακόμη το εν λόγω εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion ανέφερε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad ότι «ακόμη δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς».

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, πρόσθεσε.

«Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας» πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση».

Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε.

Η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, η Astrazeneca έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στην βρετανική ρυθμιστική αρχή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news