facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Λέσβος: Χειροπέδες σε 43χρονη που μετέφερε με πλοίο 4,5 κιλά κοκαΐνης - Αναζητείται ο συνεργός της

Συνελήφθη 43χρονη η οποία μετέφερε με τον συνεργό της 4,5 κιλά κοκαΐνης με το πλοίο της γραμμής την περασμένη Πέμπτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει βρεθεί ποτέ στη Λέσβο.

Ειδικότερα, η γυναίκα άφησε τα ναρκωτικά σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνελήφθη πριν επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά την Παρασκευή.

Εργαζόμενοι στην καφετέρια βρήκαν την κοκαΐνη και την παρέδωσαν στη Αστυνομία ενώ από κάμερες του καταστήματος αναγνωρίσθηκε η γυναίκα, η οποία και συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από το νησί.

Πρόκειται για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης που έχει έως τώρα βρεθεί στη Λέσβο.

Ο άνδρας που ήταν μαζί της αναζητείται, ενώ η 43χρονη ισχυρίζεται ότι ο άνδρας ήταν ο μεταφορέας της κοκαΐνης. Η κοκαΐνη η οποία βρέθηκε ήταν κόστους της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Χειροπέδες σε 43χρονη που μετέφερε με πλοίο 4,5 κιλά κοκαΐνης - Αναζητείται ο συνεργός της"

Αφγανιστάν: Η UNESCO ζητά την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία

Η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε σήμερα έκκληση για το άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας έναντι των «μη αναστρέψιμων συνεπειών» για το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Μονάχα στα αγόρια επετράπη σήμερα να επιστρέψουν στις τάξεις τους στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. «Εάν αυτή η απαγόρευση (για τα κορίτσια) θα διατηρηθεί, θα συνιστά μια σημαντική παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες», κατήγγειλε η UNESCO σε ένα δελτίο τύπου.

«Καλούμε τους υπεύθυνους αυτής της ανακοίνωσης να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να ξανανοίξουν τα σχολεία για όλους τους Αφγανούς μαθητές, αγόρια και κορίτσια».

Η διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ εκτιμάει, στο ίδιο δελτίο τύπου, ότι το «μέλλον του Αφγανιστάν εξαρτάται από την εκπαίδευση των κοριτσιών και των αγοριών» και πρόσθεσε ότι «είναι το ίδιο σημαντικό στο σύνολο των γυναικών εκπαιδευτικών να επιτραπεί να επιστρέψουν στο σχολείο για να διδάξουν, προσφέροντας ένα ασφαλές και ανοικτό σε όλους περιβάλλον μάθησης».

Δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε χθες ότι «όλοι οι καθηγητές και οι μαθητές» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε καθηγήτριες και μαθήτριες, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η UNESCO προειδοποιεί έναντι των μη αναστρέψιμων συνεπειών που θα μπορούσε να προκαλέσει το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να επιστρέψουν σύντομα στο σχολείο, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης», συνέχισε η Αζουλάι.

«Ειδικότερα, μια καθυστερημένη επιστροφή των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύει να τις θέσει στο περιθώριο στην εκπαίδευση και τελικά στη ζωή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν πλήρως την εκπαίδευσή τους και να τις εκθέσει σε αρνητικούς μηχανισμούς προσαρμογής, όπως τον εξαναγκαστικό γάμο», σύμφωνα με την ίδια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αφγανιστάν: Η UNESCO ζητά την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία "

AUKUS: «Στροφή» προς Ινδία κάνει ο Μακρόν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την Παρασκευή η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "AUKUS: «Στροφή» προς Ινδία κάνει ο Μακρόν"

Υπουργείο Παιδείας: Έχει διορθωθεί με νόμο το θέμα απαλλαγής από τα θρησκευτικά

«Τo ΣτΕ ακύρωσε παλαιότερες εγκυκλίους σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, διότι θα έπρεπε να ήταν Υπουργικές Αποφάσεις, εκδοθείσες κατ’ εξουσιοδότηση νόμου» σημείωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφερόμενο στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών για το έτος 2020-2021. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως δεν υπήρχε νόμος, που να ορίζει το πλαίσιο και να εξουσιοδοτεί τον υπουργό να εκδίδει Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η έκδοση εγκυκλίων ήταν η εδραιωμένη πρακτική του υπουργείου επί σειρά ετών, εξηγεί το ΥΠΑΙΘ. «Αυτή η πολύχρονη πρακτική, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, κείται εκτός νόμου, ενώ θέτει πρόβλημα ασφάλειας δικαίου, καθώς θα έπρεπε η ρύθμιση τέτοιων θεμάτων να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης», τονίζεται.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πριν από την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνεται, ότι διόρθωσε αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος «ορίζει το πλαίσιο και δίνει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Έχουν ήδη εκδοθεί δυο Υπουργικές Αποφάσεις, μια για την πρωτοβάθμια και μια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ορίζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και «οι οποίες συνάδουν με την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ (έκδοση ΥΑ κατόπιν εξουσιοδότησης του νόμου και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ), αλλά και με την προηγούμενη απόφασή του σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης για την απαλλαγή», καταλήγει το ΥΠΑΙΘ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας: Έχει διορθωθεί με νόμο το θέμα απαλλαγής από τα θρησκευτικά"

«Μηδέν φόρος» για να περάσουν λεφτά και περιουσίες στους νέους – Τι συμβαίνει με τις μεταβιβάσεις μετρητών

Μοναδική ευκαιρία για να περάσει η πατρική περιουσία στα χέρια των παιδιών, γλιτώνοντας τους φόρους που θα πλήρωναν εν ζωή για γονική παροχή, ή μετά θάνατον σαν φόρο κληρονομιάς, θα έχουν πλέον από 1ης Οκτωβρίου όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλησαν να σηματοδοτήσουν ότι «δεν είναι μεσαία τάξη όποιος έχει περιουσία 150.000 ευρώ και κάτω». Για αυτό, τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει απαλλάσσει από φόρο τις οικογένειες, για την παροχή από συγγενείς α΄βαθμού στα παιδιά, με όριο τα 800.000 ευρώ (αντί 150.000 που ίσχυε) ανά παιδί και ανά συγγενή. Και έτσι μπορούν να διαθέσουν δωρεάν στα παιδιά τους τις περιουσίες που νόμιμα κατέχουν και έχουν φορολογηθεί πολλαπλά για αυτές ως οικογένεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, άμεσα επέρχονται πολύ σημαντικές αλλαγές Για πρώτη φορά στα χρονικά:

  •  για την κινητή περιουσία, χρηματικά ποσά, ομόλογα, μετοχές, αυτοκίνητα και σκάφη θα ισχύει αφορολόγητο όριο όπως ίσχυε για τα ακίνητα και δεν θα πληρώνουν φόρο «από το πρώτο ευρώ» αξίας της περιουσίας
  • το αφορολόγητο όριο για μια οικογένεια δεν θα περιορίζεται πλέον στα 150-300 χιλιάδες ευρώ όπως ίσχυε για τις περισσότερες οικογένειες ως τώρα (με 1-2 γονείς εν ζωή ή 1 γονέα και 1 παππού κλπ) αλλά πολλαπλασιάζεται και ουσιαστικά καταργείται πλήρως. Γιατί, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, δεν θα επιβληθεί κανένα οικογενειακό πλαφόν και στο εξής, ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε οικογένειας, θα μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ, ακόμα και τα 4 ή 5 εκατομμύρια ευρώ.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά;

Ότι μπορεί στο εξής ο πατέρας ή η μητέρα να διαθέσει στο παιδί όποιο ποσόν θέλει, ή και όποια ακίνητα χρειάζεται αλλά και μεταφορικά μέσα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ για να ξεκινήσει μια την επαγγελματική ή επιχειρηματική του σταδιοδρομία χωρίς να πληρώσει τίποτε στην εφορία. Αρκεί να μην ξεπερνάνε σε αξία τα 800.000 αν τα δίνει ο ένας γονέας ή τα 1,6 εκατ, ευρώ αν τα δίνουν και οι δύο γονείς. Σε αυτά όμως θα μπορούν να προστεθούν και άλλες παροχές παππούδων, γιαγιάδων ή πεθερών (συγγενών α΄βαθμού), εφόσον είναι εν ζωή -φυσικά και διαθέτουν περιουσία για να τους μεταβιβάσουν– μέχρι του ορίου των 800.000 ευρώ ο καθένας από αυτούς.

Το νέο όριο των 800.000 καλύπτει πάνω από το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Κάπου εκεί περιορίζεται είτε η αξία της οικογενειακής περιουσίας που διανέμεται, είτε το σύνολο των συγγενών που μπορούν να την μεταβιβάσουν.

Θεωρητικά βέβαια, επειδή δεν προβλέπεται κάποιο όριο έκπτωσης φόρος ανά οικογένεια, από 1ης Οκτωβρίου προβλέπεται να μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς κανέναν φόρο:

  •  έως 1.600.000 ευρώ από τους 2 γονείς
  • και έως 3.200.000 ευρώ από 2 γιαγιάδες και 2 παππούδες (4 Χ 800.000) φτάνοντας στα 4,8 εκατ. ευρώ συνολικά
  • και έως 800.000 ευρώ επιπλέον από τους εξ αγχιστείας συγγενείς (πχ από τον πεθερό του δικαιούχου και άλλα τόσα από την πεθερά του ή από τον πατριό ή τη μητριά κλπ) ανεβαίνοντας έτσι στα 5,6 – 8 εκατομμύρια ευρώ

Και αν το παιδί που είναι δικαιούχος, έχει επίσης και αδελφό/αδελφή, δικαιούνται επίσης τα ίδια αφορολόγητα όρια. Και έτσι τα παραπάνω όρια πολλαπλασιάζονται επί 2 ή 3 ή όσα είναι τα αδέλφια δικαιούχοι γονικών παροχής.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

1. Η μητέρα μεταβιβάζει στο παιδί του ακίνητο για να εισπράττει ενοίκια, αξίας 600.000 ευρώ. Μεμονωμένα για αυτό, σήμερα θα πλήρωνε φόρο 16.500 ευρώ. Αλλά από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.

2. Ο παππούς του παιδιού αυτού μεταβιβάζει στο εγγόνι του και ακίνητο – πρώτη κατοικία για να μένει- αξίας 800.000 ευρώ. Σήμερα πληρώνει φόρο 36.000 ευρώ, αλλά από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.

3. Ο πεθερός του μεταβιβάζει στον ίδιο νέο και άλλο ακίνητο – εξοχικό, αξίας 300.000 ευρώ. Για αυτό σήμερα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.

4. Ο πατέρας του νέου αυτού, τού κάνει γονική παροχή 200.000 ευρώ (μετρητά ή ομόλογα κλπ) σαν κεφάλαιο για το επάγγελμα και τη ζωή του. Για τη δωρεά χρηματικών ποσών σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Μέχρι σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 20.000 ευρώ, αλλά από την 1η Οκτωβρίου και μετά ο δεν πληρώνει τίποτε.

Συνολικά δηλαδή, για αξία περιουσίας 1,9 εκατ. ευρώ, η μεταβίβαση στον νέο απαλλάσσεται πλήρως από φόρους που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 70.000 ευρώ.

Ερώτηση 1η) Πώς υπολογίζεται το νέο αφορολόγητο;

Το όριο των 800.000 ευρώ περιλαμβάνει και την κινητή και την ακίνητη περιουσία, σε όποια «αναλογία» και αν υπάρχει μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα, αφορολόγητο όριο ίσχυε αποκλειστικά και μόνο για την παροχή ακινήτων –όχι χρημάτων ή μετοχών κλπ- από τον γονέα στο παιδί ή από παππού σε εγγονό. Και με μόλις ένα σπίτι ή ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, μπορεί να εξαντλείτο το αφορολόγητο όριο. Αν υπήρχαν και άλλα ακίνητα, ακόμα και αν δίδονταν μελλοντικά σε ξεχωριστή συναλλαγή, θα πλήρωναν φόρο. Μόνο αν ζούσε και ο δεύτερος γονέας ή ο πεθερός ή ο άλλος παππούς ή μία γιαγιά, μπορούσαν να δώσουν και αυτοί κάτι παραπάνω χωρίς να πληρώσουν φόρο. Και πάλι όμως, μέχρι του ορίου των 150.000 ο καθένας.

Πλέον όμως τα 150.000 ανά συγγενή, γίνονται 800.000 και πολλαπλασιάζονται ανά παιδί/εγγόνι και ανά συγγενή που του τα μεταβιβάζει.

Ερώτηση 2η) Ποια περιουσία εντάσσεται στο νέο αφορολόγητο;

Το αφορολόγητο γονικών παροχών και δωρεών από συγγενείς α΄βαθμού καλύπτει και χρήματα, μετοχές, ομόλογα, ΙΧ ή σκάφη κλπ για τα οποία οφείλετο φόρος από το πρώτο ευρώ. Αν το άθροισμα όλων αυτών μαζί με τα ακίνητα, ξεπερνά τα 800.000 ανά γονέα (ή και παππού/γιαγιά αθροιστικά), τότε η επιπλέον αξία φορολογείται με τους συντελεστές που ίσχυαν και πριν.

Ερώτηση 3η) Θα μειωθεί και ο Φόρος Κληρονομιάς;

Όχι. Η φοροαπαλλαγή αφορά μόνο εν ζωή μεταβιβάσεις.

Ερώτηση 4η ) Χήρα μητέρα έχει περιουσία 900.000 ευρώ. Θα πληρώσει φόρο;

Ναι, διότι ξεπερνά τα 800.000 ευρώ που δικαιούται να διαθέσει αφορολόγητα. Αν ζούσε ο σύζυγος θα κάλυπτε την διαφορά και δεν θα πλήρωναν καθόλου φόρο.

Ερώτηση 5η) Το σύνολο της περιουσίας μου (κινητά ή ακίνητα ή όλα μαζί) ανέρχεται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και θέλω να τη μεταβιβάσω ισόποσα στα δύο παιδιά μου. Θα πληρώσω φόρο;

Όχι γιατί θα λάβουν από 750.000 ευρώ και το όριο των 800.000 ευρώ το δικαιούται κάθε παιδί ξεχωριστά.

Ερώτηση 6η) Μεταβίβασα με γονική παροχή ακίνητη περιουσία αξίας 300.000 ευρώ πριν 1 μήνα και πλήρωσα 1.500 ευρώ. Θα έχει αναδρομική ισχύ το μέτρο ή θα μου επιστραφούν χρήματα που κατέβαλα;

Όχι. Το μέτρο όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου χωρίς καμία αναδρομική ισχύ.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μηδέν φόρος» για να περάσουν λεφτά και περιουσίες στους νέους – Τι συμβαίνει με τις μεταβιβάσεις μετρητών"

Καιρός αύριο: Το καλοκαίρι είναι εδώ – Στα ύψη η θερμοκρασία

Συνεχίζει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς ο καιρός και αύριο Κυριακή (19.09.2021) με την θερμοκρασία να φτάνει τους 37 βαθμούς.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, αλλά βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή (19.09.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Το καλοκαίρι είναι εδώ – Στα ύψη η θερμοκρασία"

Αυτά είναι τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα delivery – Σαρωτικοί οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Κλιμάκια ελεγκτών του ΣΕΠΕ διενεργούν από χθες εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) για την τήρηση της νομοθεσίας στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, θα συνεχιστούν δε, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «οι έλεγχοι αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την Προστασία της Εργασίας (4808/2021). Με τους ελέγχους αυτούς, το ΣΕΠΕ επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να διαπιστώσει εάν στον κλάδο των delivery και των courier, που λειτουργούν μέσω πλατφορμών, υπάρχουν ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Αυτός ο έλεγχος μπορεί να είναι ουσιαστικός και διαφανής, επειδή με το άρθρο 69 του ν. 4808/2021 οριοθετήθηκε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η διαφορά μεταξύ μισθωτού και απασχολουμένου με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρονται τα εξής:

«Τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα delivery: 

Με το νέο εργασιακό νόμο 4808/2021, η Ελλάδα ακολουθεί ένα μοντέλο που ακολουθείται στην συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας το δικαίωμα για συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, αλλά και για συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αυτό το μοντέλο ακολουθείτο και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι οι απασχολούμενοι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών, είχαν τότε λιγότερα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, τα νέα δικαιώματα που θεσπίστηκαν για όσους απασχολούνται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου είναι:

1. Συνδικαλιστικά δικαιώματα: σύσταση οργανώσεων, συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία, απεργία.

2. Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό.

3. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας, προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με εκείνες που θα είχαν, αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης, προβλέφθηκε στον ίδιο νόμο ότι, για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους,

β. να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι,

γ. να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα,

δ. να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα, όποτε θέλει.

Κάποιος που δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν η φυσική συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης τον Νοέμβριο του 2020, η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω ήταν ανύπαρκτα, μέχρι το ν. 4808/2021.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που αδικούνται, έχουν για πρώτη φορά τρόπο να προστατευθούν και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει για πρώτη φορά τα νομικά εργαλεία να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Τα τερατώδη ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Η ψευδολογία των τελευταίων ημερών βλάπτει τους εργαζόμενους, καθώς μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες διανομής, έχουν νέα ενισχυμένα δικαιώματα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα προστατεύσει. Οι δημαγωγοί της αντιπολίτευσης θα μείνουν για μια ακόμα φορά με την τερατώδη ψευδολογία τους. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αφού για 5 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των διανομέων, τώρα κουνάει το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που ενίσχυσε τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και είναι φυσικά αποφασισμένη να επιβάλει την εφαρμογή αυτής της νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε όλες τις επιχειρήσεις. Δεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους, είναι απλώς σε απόγνωση για το δημοσκοπικό τους τέλμα. Αδίστακτη και κωμικοτραγική αντιπολίτευση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα delivery – Σαρωτικοί οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ"

Πρωτοφανής πρόκληση: Τουρκικό πολεμικό έκανε «νηοψία» στο ερευνητικό «Nautical Geo» ανατολικά της Κρήτης

Συναινετική νηοψία στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» που κάνει επιστημονικές εργασίες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σητείας στην Κρήτη έκανε τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στην Κρήτη, κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του «Nautical Geo» διατυπώνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως συναινετική νηοψία -hailing- και προκάλεσε την διπλωματική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να επιδώσουν διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου από τουρκικό πολεμικό. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη».

Η σοβαρή τουρκική πρόκληση επαναφέρει το πρόβλημα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με τη συναινετική νηοψία που έκανε το τουρκικό πολεμικό πλοίο σε ερευνητικό πλοίο που κινούνταν με άδεια από την ελληνική κυβέρνηση μόλις λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης, η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει υπόσταση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η περιοχή στην οποία κινείται το «Nautical Geo» πραγματοποιώντας επιστημονικές εργασίες απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη που ακολουθεί. 

kriti-navtex

Την συγκεκριμένη περιοχή, από το σημείο μετά τα 6 ναυτικά μίλια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και ανατολικότερα, προσπαθεί να σφετεριστεί η Τουρκία με δήθεν βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επί τη βάση των ισχυρισμών ότι το μονομερές, ανυπόστατο σύμφωνο μεταξύ Ερντογάν και Σαράζ δίνει στην Τουρκία τις θαλάσσιες ζώνες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, η Άγκυρα έδωσε οδηγίες σε τουρκικό πολεμικό πλοίο να ζητήσει από το πλήρωμα του «Nautical Geo» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το ψευδοεπιχείρημα ότι το ερευνητικό -γαλλικών συμφερόντων- έπλεε σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με την σημερινή προκλητική κίνηση η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει προηγούμενο και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες ακριβώς έξω από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, θέλοντας να εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωτοφανής πρόκληση: Τουρκικό πολεμικό έκανε «νηοψία» στο ερευνητικό «Nautical Geo» ανατολικά της Κρήτης"

Στα 2.190 τα νέα κρούσματα, 348 οι διασωληνωμένοι, 37 θάνατοι

Στα 2.190 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται σε 320, ενώ έχασαν τη ζωή τους 37 συμπολίτες μας. Από τους διασηλωνηνωμένους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι 320 (91,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 28 (8,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τέλος οι εισαγωγές είναι 193.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.190, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 629.498 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.204 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.433 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (64.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 320 (91.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 28 (8.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.086 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193 (ημερήσια μεταβολή +3.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων 531 καταγράφηκαν στην Αττική ενώ στη Θεσσαλονίκη 296. 

Αναλυτικότερα:

Η γεωγραφική κατανομή των 2.190 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

66 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

53 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

80 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

159 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

56 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

54 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

13 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

296 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

51 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

77 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

42 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

40 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

45 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

75 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

65 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

49 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

85 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

48 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

26 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

34 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.190 τα νέα κρούσματα, 348 οι διασωληνωμένοι, 37 θάνατοι"

Efood: Νέο μήνυμα μετά το σάλο – Επιλογή στους διανομείς για σύμβαση με ίδιους όρους

Ανέκρουσε πρύμναν η εταιρεία Efood μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ενέργεια της να ενημερώσει 115 από τους διανομείς της ότι μπορούν είτε να ανανεώσουν τη συνεργασία τους ως freelancers είτε να διακόψουν. Η εταιρεία ήδη με ανακοινωσή της έκανε λόγο για λάθος στην επικοινωνία και επανήλθε με νέο μήνυμα προς τους θιγόμενους, ενημερώνοντάς τους ότι πλέον μπορούν να προχωρήσουν σε ανανέωση της σύμβασής τους, και με τους υφιστάμενους όρους, εφόσον το επιθυμούν.

Αγαπημένοι μας riders, δεδομένης της λανθασμένης επικοινωνίας που έλαβαν ορισμένοι συνάδελφοί μας την Τετάρτη, και όπως αναφέραμε και στο σχετικό δελτίο Τύπου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτόν τον λόγο, αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή: Να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους. Εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε freelancers” αναφέρει το μήνυμα.

Ωστόσο η εταιρεία είχε ήδη γίνει στόχος σφοδρότατων επικρίσεων που εκδηλώθηκε μέσα και από τη μαζική αποχώρηση πελατών από το app όπως και από τη δυσμενή βαθμολόγησή του στις κριτικές, το οποίο εμφανίζεται με αξιολόγηση 1,1 αστεράκια στην πλατφόρμα.

Το ζήτημα κινητοποιήσεων πρόκειται να συζητηθεί αύριο στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής (ΠΟΕΤ).

Η ΠΟΕΤ είχε κάνει λόγο για “οργανωμένο το Έγκλημα με τους Διανομείς”. “Λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, με σκοπό την έναρξη της συνεργασίας της με την e-food και Wolt, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν!!! Αυτό είναι το σχέδιο τους: Εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις – χωρίς εργασιακά δικαιώματα! Η Ομοσπονδία μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους διανομείς και θα είναι δίπλα στον αγώνα τους με όποιο τρόπο της ζητηθεί. Τέρμα στην εκμετάλλευση των εργαζομένων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι από χθες κλιμάκια ελεγκτών του ΣΕΠΕ διενεργούν εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) για την τήρηση της νομοθεσίας στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, οι οποίες θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα υπενθυμίζει τα νέα δικαιώματα που θεσπίστηκαν για όσους απασχολούνται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.

1. Συνδικαλιστικά δικαιώματα: σύσταση οργανώσεων, συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία, απεργία.

2. Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό.

3. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας, προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με εκείνες που θα είχαν, αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης, προβλέφθηκε στον ίδιο νόμο ότι, για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε ψηφιακή πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους,

β. να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι,

γ. να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα,

δ. να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα, όποτε θέλει.

Κάποιος που δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν η φυσική συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης τον Νοέμβριο του 2020, η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω ήταν ανύπαρκτα, μέχρι το ν. 4808/2021.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που αδικούνται, έχουν για πρώτη φορά τρόπο να προστατευθούν και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει για πρώτη φορά τα νομικά εργαλεία να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Efood: Νέο μήνυμα μετά το σάλο – Επιλογή στους διανομείς για σύμβαση με ίδιους όρους"

Μαρέβα Γκραμπόβσκι: «Καμπάνια συκοφάντησης από τον ΣΥΡΙΖΑ - Καμία σχέση με την e-food - Τα υπόλοιπα στη Δικαιοσύνη»

Τη δική της απάντηση έδωσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη για τους ισχυρισμούς για συμμετοχή της στην ιδιοκτησία της e-food, η οποία ήλθε στην επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο, μετά από την δημοσιοποίηση μηνυμάτων προς διανομείς.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού κάνει λόγο για «εβδομαδιαία καμπάνια συκοφάντησής» της

Ο γνωστός κ.Βαξεβάνης συνεχίζει την εβδομαδιαία καμπάνια συκοφάντησης μου, που έχει αναλάβει εργολαβικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την εταιρεία e-food.

Τα υπόλοιπα στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρέβα Γκραμπόβσκι: «Καμπάνια συκοφάντησης από τον ΣΥΡΙΖΑ - Καμία σχέση με την e-food - Τα υπόλοιπα στη Δικαιοσύνη»"

Kλείνει στις 15:30 ο σταθμός του Μετρό «Κορυδαλλός»

Κλειστός θα είναι από τις 15:30 ο σταθμός του Μετρό «Κορυδαλλός» ( Γραμμή 3) με εντολή της ΕΛΑΣ. 

Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάση.

Διαβάστε Περισσότερα » " Kλείνει στις 15:30 ο σταθμός του Μετρό «Κορυδαλλός»"

ΥΠΕΞ: Διάβημα στην Τουρκία για την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo

Οδηγίες για την διενέργεια έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το  διάβημα διαμαρτυρίας αφορά την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Έδωσα οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη.

Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΕΞ: Διάβημα στην Τουρκία για την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo"

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται το ετήσιο βοήθημα των 720 ευρώ

Τρία μόνο δικαιολογητικά απαιτούνται για να διαπιστώσει κάθε άνεργος αν δικαιούται το ειδικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που φτάνει τα 720 ευρώ.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι:

— Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας (ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης)

— Δελτίο ανεργίας σε ισχύ

— IBAN στο οποίο ο/η ενδιαφερόμενος/η εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος

Tο «Ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων», χορηγείται από τον ΟΑΕΔ σε ασφαλισμένους που είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, αρκεί να έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας. Ισούται με 15 ημερομίσθια και έτσι ανέρχεται σε 240 ευρώ, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το ποσό μπορεί να δοθεί έως και τρεις φορές τον χρόνο, δηλαδή ο άνεργος να πάρει συνολικά 720 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης:

Εκτός από τις 60 ημέρες εργασίας, οι άνεργοι για να δικαιούνται το επίδομα θα πρέπει:

— Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες τνω επαγγελμάτων που δεν δικαιούνται εποχικό επίδομα

— Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό επίδομα μέχρι και 3 φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος

— Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει τεθεί στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού

— Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας

— Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 ευρώ

— Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε αυτοπροσώπως στον ΟΑΕΔ, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας ηλεκτρονικά, μέσω του e-services αλλά και μέσω των ΚΕΠ

— Η παραλαβή της απόφασης γίνεται, είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στο e-services του ΟΑΕΔ, είτε από το ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ όπου υποβλήθηκε το αίτημα.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους: αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας ηλεκτρονικά, μέσω του e-services.

Για την μετάβασή σας στο e-services μέσω των ΚΕΠ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται το ετήσιο βοήθημα των 720 ευρώ"

«Αδήλωτα» τετραγωνικά: Όλα τα SOS για τη νέα ρύθμιση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Έτσι, δεύτερη ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους στους δήμους και να γλυτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 και να πληρώσουν μικρό πρόστιμο για την περίοδο από το 2020 και μετά.Όσοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν σε περίπου 10 ημέρες, οπότε αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η σχετική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και για διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η διόρθωση αφορά στις περιπτώσεις, που το εμβαδόν που καταγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι μικρότερο από το πραγματικό, που εμφανίζεται στο Ε9. Η νέα ρύθμιση πάντως, δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. 

Η τροπολογία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που ψηφίστηκε από τη Βουλή, διαγράφεται το σύνολο των κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων για τους υπόχρεους που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος. Για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος και σύμφωνα με το οριζόμενο πρόγραμμα δόσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν – σε ορισμένες περιπτώσεις – το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια. Ωφελούμενοι από αυτή τη ρύθμιση είναι και οι δήμοι, καθώς στα ταμεία τους θα μπουν πρόσθετοι πόροι από τα αυξημένα δημοτικά τέλη που θα προκύψουν με τα πρόσθετα τετραγωνικά.

Τι πρέπει να κάνετε

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκεται σε μπάνερ στις ιστοσελίδες των υπουργείων Εσωτερικών (www.ypes.gr) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.mindigital.gr), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) με μεταδρομολόγηση από τη διεύθυνση tetragonika.govapp.gr. Η είσοδος στο σύστημα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet. Κατόπιν, ο ιδιοκτήτης επιλέγει τον δήμο όπου ανήκει το κάθε ακίνητο που θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά. Ακολούθως εμφανίζεται λίστα με τα δηλωμένα ακίνητα, από τα οποία επιλέγεται αυτό που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, εμφανίζεται αυτόματα.

Παρόλο που είναι έτοιμη από την προηγούμενη ρύθμιση, η ημερομηνία επαναλειτουργίας της πλατφόρμας παραμένει άγνωστη. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης, Γιάννης Τσιάμης, αυτό συμβαίνει διότι εκκρεμούν ζητήματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως π.χ. εάν οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στην προηγούμενη ρύθμιση αλλά οι δηλώσεις τους δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί, έχουν τη δυνατότητα να τις αναιρέσουν. Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει διευκρινήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, την Δευτέρα, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι λογιστές και οι μηχανικοί. Ο κ. Τσιάμης εκτιμά ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει σε περίπου 10 ημέρες, ενώ επισημαίνει το αίτημα της ΚΕΔΕ να μην λειτουργεί μόνο περιστασιακά αλλά να βρίσκεται μόνιμα στο gov.gr.

Τικ – τοκ…

Η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για περίπου 800.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2020 και αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου.

Οι οφειλές προς τους δήμους που θα προκύψουν από τα πρόσθετα τετραγωνικά, θα καταβληθούν από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, κατά την προηγούμενη ρύθμιση δηλώθηκαν 60.630.700 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξηθεί κατά 35,15%. Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 22,4 «αδήλωτα» τετραγωνικά ανά δήλωση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδήλωτα» τετραγωνικά: Όλα τα SOS για τη νέα ρύθμιση"

ΥΠΟΙΚ: Κοντά σε συμφωνία με την Αυστραλία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας του εισοδήματος

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας μας αποτελεί η ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστραλίας για τον προγραμματισμό συνομιλιών εντός του 2022, με σκοπό τη σύναψη Σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας του εισοδήματος.

Ειδικότερα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 χωρών με τις οποίες, όπως εξήγγειλε στις 15 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας κ. Josh Frydenberg, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διεύρυνση του αυστραλιανού συμβατικού δικτύου, ώστε οι νέες Συμβάσεις να τεθούν σε ισχύ το 2023.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από συντονισμένες ενέργειες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – με τη συνδρομή και του Υπουργείου Οικονομικών -, με στόχο τη σύναψη συμβατικών σχέσεων με την Αυστραλία στο πεδίο της φορολογίας.

Η σύναψη Σύμβασης με τη χώρα αυτή, εταίρο μας στον ΟΟΣΑ, πέραν της σημασίας της για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής ομογένειας και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Οικονομικών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Κοντά σε συμφωνία με την Αυστραλία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας του εισοδήματος"

Κορωνοϊός: Διπλά εμβολιασμένοι και βαρύτατα ασθενείς – Γιατί συμβαίνει αυτό

Την απάντηση πίσω από τα περιστατικά νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρή COVID-19 παρά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό τους έναντι της νόσου αναζήτησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale, συνεισφέροντας με σημαντικά στοιχεία στη μελέτη του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα ευρήματά δημοσιεύονται στο Lancet Infectious Diseases.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις περιπτώσεις 969 ασθενών από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης Yale New Haven Health System, 54 εκ των οποίων πλήρως εμβολιασμένοι, από μια περίοδο 14 εβδομάδων μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2021. Πρόκειται για σπάνια περιστατικά που γίνονται όλο και συχνότερα καθώς προκύπτουν νέες παραλλαγές του ιού και αυξάνεται ο χρόνος από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Hyung Chun, καθηγητής Καρδιολογίας στο Yale.

Αν και παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στα σοβαρά περιστατικά -όλοι οι ασθενείς (14) χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη αναπνοής, τέσσερις νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τρεις πέθαναν-, τα αποτελέσματα ανέδειξαν την ομάδα υψηλού κινδύνου στην οποία ανήκαν ηλικιωμένοι 65-85 ετών (διάμεση ηλικία τα 80,5), ασθενείς με συννοσηρότητες όπως καρδιαγγειακή νόσος και διαβήτης τύπου 2, καθώς και ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή, η οποία επηρεάζει την ανοσία από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Δρ Chun, η πλειοψηφία των εμβολιασμένων ασθενών με COVID-19 θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα, ενώ τα σοβαρά περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου διαχείρισής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής με την ομάδα του μελετούν νέες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης με κορωνοϊό για όσα προκαλεί η νόσος σε μοριακό επίπεδο, ενώ στοχεύει να ανακαλύψει στο ίδιο ερευνητικό δείγμα τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην επιδείνωση της νόσου σε εμβολιασμένους συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους ασθενείς.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να επισημάνει την αναγκαιότητα τήρησης μέτρων προστασίας αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας σήμερα, δεδομένης της συχνής εμφάνισης νέων παραλλαγών και μεταλλάξεων.

Από τον Αύγουστο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει καταγράψει 12.908 νέα κρούσματα κορωνοϊού που χρειάστηκαν νοσηλεία ή κατέληξαν, με το 0,008% σε πλήρως εμβολιασμένους. Όπως διευκρίνισε ο Δρ Chun για την πρόσφατη μελέτη, τα περιστατικά που συμπεριέλαβε η έρευνα αφορούν την περίοδο πριν την κυριαρχία του στελέχους παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ, επομένως περαιτέρω έρευνες θα αποτιμήσουν την επίπτωσή του στην πανδημία.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Διπλά εμβολιασμένοι και βαρύτατα ασθενείς – Γιατί συμβαίνει αυτό"

EUMED9 – Τουρκία: Οργισμένη αντίδραση για την διακήρυξη των ηγετών – «Να την εγκαταλείψουν»

Έντονη η δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Τουρκία η πολιτική διακήρυξη των ηγετών της EUMED9 που συνεδρίασε χτες στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Με ανακοίνωσή της η τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο για διακήρυξη που είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα και μεροληπτική.

Καλεί μάλιστα όσες χώρες την υπέγραψαν στην χτεσινή σύνοδο EUMED9 να την εγκαταλείψουν, υποστηρίζοντας πως ακολουθούν τυφλά την Ελλάδα με πρόσχημα την αλληλεγγύη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "EUMED9 – Τουρκία: Οργισμένη αντίδραση για την διακήρυξη των ηγετών – «Να την εγκαταλείψουν»"

Έκρηξη σε σπίτι στα Καλύβια - Επτά τραυματίες, οι δύο πιο σοβαρά με εγκαύματα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωι σε διώροφο σπίτι στα Καλύβια. 

Το σπίτι βρίσκεται επί της οδού Αμοργού 12 και όπως αναφέρουν πληροφορίες από την έκρηξη τραυματίστηκαν συνολικά επτά άτομα από τα οποία τα δυο πιο σοβαρά, με εγκαύματα. 
Οι δύο εγκαυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.  
Στο σημείο έφτασαν ισχυρές  δυνάμεις της πυροσβεστικής (21 πυροσβέστες με επτά οχήματα) που επιχειρούν.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι η έκρηξη σημειώθηκε όταν γέμιζαν αέριο σε μια δεξαμενή και αυτή εξερράγη.
Τραυματίες και μάλιστα με σοβαρά εγκαύματα, είναι ο οδηγός του βυτιοφόρου και ο γαμπρός του ιδιοκτήτη του σπιτιιού. Επίσης στο νοσοκομείο ΄(Αγλαϊα Κυριακού) έχει μεταφερθεί και ένα από τα τρια παιδιά του τελαυταίου, ενώ στο σπίτι βρίσκονταν ακόμη η σύζυγός του με τα άλλα δύο τους παιδιά. 

 

  

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές το σπίτι, καθώς η δεξαμενή δεν βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο αλλά στο υπόγειο του σπιτιού.

kalyvia_simeio_ekrixi4

kalyvia_simeio_ekrixi3

kalyvia_simeio_ekrixi2

kalyvia_simeio_ekrixi

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκρηξη σε σπίτι στα Καλύβια - Επτά τραυματίες, οι δύο πιο σοβαρά με εγκαύματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news