facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Γ. Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ για τη ροζ σημαία: Το κάθε έργο βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας της Τέχνης αλλά το προξενείο δεν είναι γκαλερί

«Η ανάρτηση των εκθεμάτων δεν έγινε σε εκθεσιακό χώρο, αλλά στον χώρο του προξενείου. Δεν επρόκειτο, δηλαδή, για ειδικό χώρο. Το κάθε έργο βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας της Τέχνης. Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια γκαλερί», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος» και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, αναφερόμενος στη ροζ σημαία στο ελληνικό προξενείο, και το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόσυρσή της.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Τα όσα άκουσα είναι εντελώς ακραία (…) Το να χαρακτηρίζομαι ακροδεξιός ή ανελεύθερος δεν έχει ανταπόκριση στην πραγματικότητα (…) Η απόφαση για να κατέβει το συγκεκριμένο έργο πάρθηκε πολύ πριν το ζήτημα ανακινηθεί στη Βουλή (…) Η εντολή είχε δοθεί, δεν επηρεάστηκε από κανένα άλλο γεγονός (…) Η ανάρτηση των εκθεμάτων δεν έγινε σε εκθεσιακό χώρο, αλλά στον χώρο του προξενείου. Δεν επρόκειτο, δηλαδή, για ειδικό χώρο. Το κάθε έργο βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας της Τέχνης. Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια γκαλερί (…) Οφείλουμε να σεβόμαστε τους χώρους που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Το συγκεκριμένο έργο και κάθε έργο βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας της τέχνης. Εγώ σε όλη μου τη ζωή έχω υπηρετήσει την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της τέχνης, ίσως περισσότερο από τον καθένα και θα είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα επέβαλε οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι εδώ δεν πρόκειται για μια γκαλερί και δεν πρόκειται για ένα μουσείο. Με μεγάλη χαρά να φιλοξενηθεί μια έκθεση η οποία να αφορά έμπνευση νέων σύγχρονων έργων. Όμως προσέξτε έτσι, εδώ μιλούμε για τον χώρο που παρέχονται οι προξενικές υπηρεσίες».

 
«Ο ελληνικός στόλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία οφείλουμε να προστατεύουμε»

Αναφορικά με την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα στη σκιά της απειλής των Χούθι και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε:

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα. Η ερυθρά θάλασσα είναι ένα πολύ κομβικό σημείο. Δεν θα κρυφτούμε ποτέ πίσω από οποιαδήποτε ευθύνη. Είναι εσφαλμένο να μην προστατεύουμε την ναυσιπλοΐα (…) Εμείς είμαστε αυτοί που θέτουμε τους όρους του παιχνιδιού».

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε:

«Εγώ θέλω να σας πω κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας ναυσιπλοΐας. Έχει προκληθεί εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα κομβικό σημείο για τη μεταγωγή προϊόντων για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Η Ελλάδα έχει τον κορυφαίο ναυτικό στόλο. Για εμάς ο ελληνικός στόλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία οφείλουμε να προστατεύουμε. Δεν θα κρυφτούμε ποτέ πίσω από οποιαδήποτε ευθύνη. Είναι, κατά την άποψή μου, εσφαλμένο να υποστηρίζουμε και να επερόμεθα για το γεγονός ότι έχουμε έναν τόσο ισχυρό στόλο, μια τόσο δυνατή φωνή στη ναυσιπλοΐα και από την άλλη, να μην πράττουμε τίποτε».

Για την υπόθεση Μπελέρη: «Ο Έντι Ράμα αποδέχθηκε πρώτη φορά το αποτέλεσμα των εκλογών»

Αναφερθείς στην ανάρτηση του προέδρου της Αλβανίας Έντι Ράμα με την οποία αναγνωρίζει τον Φρέντη Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρας, τόνισε:

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός απεδέχθη την πολιτική βούληση του λαού της Χειμμάρας (…) Απεδέχθη και το ότι δεν μπορε΄ινα ασκεί καθήκοντα ο πρώην δήμαρχος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντικατασταθεί αμέσως ο ασκών τη δημαρχία (…) Θετικό το βήμα του Αλβανού πρωθυπουργού. Θα αξιολογήσουμε τις επόμενες ενέργειες για το αν είναι συμβατές με όσα έχουμε θέσει ως όρους».

Ανέφερε, ειδικότερα: «Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σε όλα τα θέματα, είχε μία στάση η οποία ήταν πολύ σαφής, πολύ συνεπής στάση αρχής. Είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξουν απτά δείγματα από την αλβανική κυβέρνηση, έτσι ώστε ο Έντι να αναλάβει τα καθήκοντά του, τα οποία του εμπιστεύθηκε ο λαός της και να αναλάβει καθήκοντα».

Τρεις πυλώνες στα ελληνοτουρκικά: Πολιτικός διάλογος – Θετική ατζέντα – Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σε ότι αφορά το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, ανέφερε: «Προσπαθούμε να εδραιώσουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία».

Πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα: «Η βασική μου τοποθέτηση στα ζητήματα άσκησης εξωτερικής πολιτικής είναι ότι δεν κάνω προβλέψεις, αλλά προετοιμάζω τα σενάρια. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Εάν με ρωτάτε για το εάν η δική μου προδιάθεση είναι να συζητήσουμε τα μείζονα, θα σας απαντήσω “ναι”.

Η δική μου προδιάθεση με βάση την εντολή που έχω, που μου έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό, είναι ότι όταν έλθουν οι συνθήκες, όταν ωριμάσουν τα πράγματα, να συζητήσουμε και την πιο δύσκολη, τη μόνη διαφορά, την οποία η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας

(…) Η όποια επιτυχία του ελληνοτουρκικού διαλόγου εξαρτάται, κατά την άποψή μου, από το πόσο καλά είναι οργανωμένος και δομημένος ο διάλογος αυτός. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη χωροταξία, πολύ συγκεκριμένα ορόσημα, μια πραγματικά τακτοποιημένη συζήτηση. Υπάρχει ειλικρίνεια, αλλά κατά την άποψή μου το πιο σημαντικό είναι να είναι δομημένος ο διάλογος αυτός

(…) Στους τρεις πυλώνες που έχουμε, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εντάσσονται επιμέρους κεφάλαια.

Ένα κεφάλαιο του πολιτικού διαλόγου είναι πράγματι το κομμάτι των διερευνητικών επαφών, δηλαδή η συζήτηση η οποία θα γίνει σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.

Εκεί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο, στο επίπεδο δηλαδή του υπουργού, των δύο υπουργών και των δύο υφυπουργών, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον πολιτικό διάλογο. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου προσπαθούμε να εδραιώσουμε το καλό κλίμα, να συνεχίσουμε την ηρεμία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, να εδραιώσουμε την ειλικρίνεια των μερών».

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση (…) Θα μπορούσε να αναζητηθεί μια λύση εντός του πλαισίου του νόμου. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση (…) Θέλω να μείνω στην ορολογία των πραγμάτων: Δεν μιλούμε για επιστροφή, αλλά για επανένωση».

Ανάμεσε σε άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ συστηματική προσπάθεια και είναι πολύπλευρη. Είναι προσπάθεια η οποία γίνεται προς το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο βρισκόμαστε πράγματι σε συζητήσεις – και οφείλω να ομολογήσω ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε πλησιάσει σε κάποια συμφωνία, είναι πολύ παραγωγικός ο διάλογος, ο οποίος γίνεται με την ελληνική, με την βρετανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Θα μένει να το δούμε εάν θα ακολουθηθούν οι δημοσκοπήσεις και βεβαίως γίνεται και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο διέγερσης της κοινής γνώμης για το ζήτημα αυτό.

Διότι πάντοτε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα συνδέεται και με τη μεγάλη πίεση που ασκείται από τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και από τη βρετανική κοινή γνώμη.

(…) Υπάρχει ένας νόμος, ο Βρετανικός νόμος του 1963, ο οποίος στην πραγματικότητα απαγορεύει τη μόνιμη αποξένωση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, δεδομένου του γεγονότος ότι στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται ότι θα υπάρχει αλλαγή του νόμου αυτού, τουλάχιστον με τις παρούσες πολιτικές ισορροπίες».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ για τη ροζ σημαία: Το κάθε έργο βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας της Τέχνης αλλά το προξενείο δεν είναι γκαλερί"

Αστυνομικοί συνέλαβαν 3 άνδρες στην Αττική για παιδική πορνογραφία – Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθησαν τρία άτομα για πορνογραφία ανηλίκων στην Αττική.

Πρόκειται για έναν 43χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, έναν 43χρονο φωτογράφο και έναν 56χρονο ιδιωτικό υπάλληλο. Στην κατοχή τους είχαν πάρα πολλά αρχεία με παιδιά κάτω των 15 χρόνων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση:

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τρία (3) άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, προηγήθηκε ψηφιακή ανάλυση και ενδελεχής διαδικτυακή έρευνα με σκοπό τον εντοπισμό χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες κατείχαν τουλάχιστον -972- αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, κάνοντας μάλιστα χρήση διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών διαδικτύου.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν laptop, δέκα (10) σκληροί δίσκοι Η/Υ και κινητό τηλέφωνο με κάρτα sim, ενώ από τον επιτόπιο έλεγχο στα ψηφιακά πειστήρια βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια Ανάκριση, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί συνέλαβαν 3 άνδρες στην Αττική για παιδική πορνογραφία – Τι βρέθηκε στην κατοχή τους"

Μέγαρα: Βίντεο ντοκουμέντο από πυροβολισμούς με άντρα Ρομά με αυτόματα όπλα δίπλα σε σπίτια

Βίντεο ντοκουμέντα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Mega από τα Μέγαρα όπου αποτυπώνεται η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία όπλων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το πρώτο βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το MEGA ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε καταυλισμό στα Μέγαρα φαίνεται ο άντρας Ρομά να παίρνει ένα υποπολυβόλο και να πυροβολεί ασταμάτητα στον αέρα, χωρίς να γνωρίζει κανείς που θα καταλήξουν όλες αυτές οι σφαίρες.

Το βίντεο βρίσκεται στα χέρια των Αρχών, οι οποίες θα προσπαθήσουν μέσω του λογαριασμού του οποίου ανέβηκε το βίντεο, αλλά και μέσω πληροφοριών, να εντοπίσουν το άτομο που έχει τον παράνομο οπλισμό.

Σε άλλο βίντεο ντοκουμέντο, φαίνεται μία παρέα ατόμων να κρατά ένα βρέφος, στου οποίου τη μέση έχουν περάσει δύο πιστόλια των 9 χιλιοστών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέγαρα: Βίντεο ντοκουμέντο από πυροβολισμούς με άντρα Ρομά με αυτόματα όπλα δίπλα σε σπίτια"

ΕΚΠΑ: 20 χρόνια «ΑΤΤΙΚΟΝ», 20 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, και ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και τέως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επίτιμος καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος απηύθυνε προσφώνηση. Προβλήθηκε σύντομο βίντεο για το Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και ακολούθησε το κύριο πρόγραμμα της εκδήλωσης, χωρισμένο σε 2 μέρη.

Στο πρώτο μέρος, με τίτλο «Η Συμβολή του Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προήδρευσαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, παρουσίασε τα πεπραγμένα του Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ», ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κυριάκου Σουλιώτη, με τίτλο «Το “ΑΤΤΙΚΟΝ” και οι υπηρεσίες υγείας του προς τη κοινότητα: ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα» και του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, με τίτλο «Ο ρόλος του “ΑΤΤΙΚΟΝ” στην πανδημία του COVID-19». Τη συνεδρία έκλεισε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού, κλινικού και ερευνητικού έργου του «ΑΤΤΙΚΟΝ» από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτριο Μπούμπα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο «Ο ρόλος του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προήδρευσαν ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής. Το μέρος αυτό, ξεκίνησε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, με τίτλο «Η άποψη του Υπουργείου Παιδείας».

Το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος ακολούθησε με την ομιλία του με τίτλο «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη νοσηλεία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία». Ακολούθησε η ομιλία με τίτλο «Η άποψη των μεγάλων δωρητών» από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κ. Γεώργιο Αγουρίδη.

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς, κ. Χρήστος Ροϊλός, έδωσε ομιλία με τίτλο «Η άποψη της ΥΠΕ», ενώ ακολούθησε η ομιλία της Αντιπροέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αναστασίας Κοτανίδου, με τίτλο «Η άποψη του ΚΕΣΥ» και τέλος, η ομιλία της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Λίλιαν-Βενετίας Βιλδιρίδη, με τίτλο: «Η άποψη του Υπουργείου Υγείας».

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», τη ναυαρχίδα των Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου μας.

Το 2003 με απόφαση του αείμνηστου Υπουργού Υγείας Καθηγητή Κωνσταντίνου Στεφανή, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη Γεωργίου Μπαμπινιώτη και του Προέδρου τότε της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Χ. Κίττα, ξεκινάει τη λειτουργία του ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η απόφασή τους ήταν ιστορική για την μελλοντική πορεία της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθόσον με το Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», αποκτούσε πλέον ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα με Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια σε όλα τα πεδία της ιατρικής επιστήμης.

Αυτά τα 20 χρόνια το «Αττικόν» έχει προσφέρει αδιάλειπτα υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας και ποιοτική εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, σε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο του ΕΣΥ που ενσωματώνει το σύνολο σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων, με άρτιες κτιριολογικές υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στο Νοσοκομείο σήμερα έχουν εγκατασταθεί και είναι πλήρως ανεπτυγμένες 23 Πανεπιστημιακές Κλινικές, 30 Ειδικές Νοσηλευτικές Μονάδες με συνολική δυναμικότητα 645 κλινών και 8 Πανεπιστημιακά Εργαστήρια.

Το ΠΓΝ «Αττικόν» μετά από 20 χρόνια προσφοράς έχει κατακτήσει επάξια την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς πάνω από 300.000 ασθενείς λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κάθε χρόνο. Επιπλέον αποτελεί ένα κέντρο αναφοράς για όλη τη χώρα, καθώς το 40% των περιστατικών που νοσηλεύει προέρχονται από περιοχές εκτός του νομού Αττικής.

Η υποδειγματική και δυναμική λειτουργία του είναι αποτέλεσμα της σθεναρής δέσμευσης του Πανεπιστημίου μας στην ποιότητα, την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα, την συνεχή εκπαίδευση και την αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών.

Καθώς γιορτάζουμε αυτήν τη σημαντική επέτειο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των ανθρώπων: του υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εξειδίκευσης προσωπικού, των γιατρών, των νοσηλευτών, και του διοικητικού προσωπικού, που με το έργο τους έκαναν δυνατή την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του νοσοκομείου, κατακτώντας έναν αληθινό άθλο: να καταστήσουν το ΠΓΝ «Αττικόν», ως ένα βασικό πυλώνα του ΕΣΥ στη χώρα μας.

Θα ήθελα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να συγχαρώ τους καταξιωμένους συναδέλφους των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων για το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που έχουν επιτελέσει και επιτελούν καθημερινώς, προβάλλοντας την ιατρική επιστήμη και το Πανεπιστήμιό μας. Εύχομαι σε όλους να συνεχίσετε αυτό το έργο με την ίδια επιτυχία, με την ίδια αποτελεσματικότητα, με το ίδιο κύρος!

Οι στόχοι μας για το μέλλον παραμένουν σαφείς: να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας, να προωθήσουμε την καινοτομία σε όλους τους τομείς και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Δράττομαι στο σημείο αυτό της ευκαιρίας για να διαβεβαιώσω ότι τόσο οι Πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και εγώ προσωπικά στηρίζουμε με κάθε τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο την ανάπτυξη όλων των Πανεπιστημιακών Κλινικών και των Εργαστηρίων, την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την υψηλή εκπαίδευση των επιστημόνων επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι στο «Αττικόν» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατανεμήθηκαν πρόσφατα 50 νέες θέσεις καθηγητών από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες μαζί με τις 10 νέες θέσεις καθηγητών που είχαν κατανεμηθεί πέρυσι από την Ιατρική Σχολή, αποτελούν τη μεγαλύτερη κατανομή θέσεων καθηγητών τις τελευταίες δεκαετίες.

Ευχαριστούμε θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την κατανομή των θέσεων στις ιατρικές σχολές, θέσεις που αναμένεται να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με υψηλών προδιαγραφών ιατρικό προσωπικό για τις επόμενες δεκαετίες.

Η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από εισήγηση του κ. Υπουργού Υγείας, να κατανείμει 270 θέσεις πανεπιστημιακών ιατρών σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλαπλάσιο όφελος για όλη τη χώρα.

Δε θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στην καταλυτική συνεισφορά της Διοίκησης του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα του Διοικητή Σπύρου Αποστολόπουλου, ο οποίος μεθοδικά, σε άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο αλλά και με τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Χρήστο Ροϊλό, κατάφερε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασκώντας υποδειγματική διοίκηση.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τους μεγάλους ευεργέτες του Πανεπιστημίου μας και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για τις μεγάλες δωρεές προς το «Αττικόν» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πολύ σύντομα θα έχουμε τα εγκαίνια του πρώτου Ακαδημαϊκού Cancer Center στη χώρα μας, αποτέλεσμα της τεράστιας προσφοράς των ευεργετών μας.

Εμείς ως Διοίκηση του Πανεπιστημίου και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Ν. Αρκαδόπουλος, παραμείναμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Το «Αττικόν» Νοσοκομείο μπαίνει στην επόμενη εικοσαετία έχοντας το δυναμικό να καταξιωθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο στη χώρα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΚΠΑ: 20 χρόνια «ΑΤΤΙΚΟΝ», 20 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας"

Δημοσκόπηση Metron analysis: «Καίνε» ακρίβεια και εγκληματικότητα – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλή δημοτικότητα Κασσελάκη

Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παγιώνεται στην τρίτη θέση σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης μένει στάσιμος σε δημοτικότητα.

Στο ερώτημα για το ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες απάντησαν:

Ακρίβεια 42%
Οικονομία 26%
Εγκληματικότητα 5%
Ανεργία 5%
Εξωτερική πολιτική/πόλεμος 2%

Στην ερώτηση για τις δαπάνες των εορτών

Περίπου ίδια 40%

Λιγότερα 36%
Περισσότερα 23%
ΔΞ/ΔΑ 1%

Εντυπώσεις από την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

Μάλλον θετικές 45%
Μάλλον αρνητικές 31%
Ούτε θετικές, ούτε αρνητικές 22%
ΔΞ/ΔΑ 2%

Εντυπώσεις από την κυβέρνηση για την εγκληματικότητα

Μάλλον αρνητικές 70%
Μάλλον θετικές 15%
Ούτε θετικές, ούτε αρνητικές 15%

Θετικά βλέπει την κυβέρνηση το 38% έναντι μόλις 10% που βλέπει θετικά την αντιπολίτευση. Αντίθετα αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 56% και την αντιπολίτευση το 83%,

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέταση των διαχρονικών μεταβολών της αποτίμησης που κάνουν οι πολίτες για τις κυβερνητικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αφού αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.

Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.

Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα. Στοιχεία που δείχνουν πού ακριβώς «ματώνει» αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την κοινή γνώμη.

Θετικό το πρόσημο για Μητσοτάκη, «χαμηλές πτήσεις» για Κασσελάκη

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κρίνει θετικά το 44% ενώ το 17% βλέπει με καλό μάτι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Αρνητική εντύπωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει το 50%, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη το 74%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και να χάνει τη θέση που κατείχε μέσα στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, που δείχνει ότι ύστερα από την παραίτηση Τσίπρα, την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και τη διάσπαση με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού στελεχών και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, έχει και μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς πλήθος κατευθύνσεις.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η συσπείρωση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις στο 51% με μεγάλες διαρροές προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και προς την Νέα Αριστερά.

Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε αυτή του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, με 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά υποχώρησε δημοσκοπικά στο 11,4% (από 12,2% τον Νοέμβριο). Το ΚΚΕ έχει 8,2% (τον Νοέμβριο είχε 9,2%). Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, στην πρώτη μέτρησή της από τη Metron Analysis δεν ξεπερνά το 2%, δείχνοντας ότι έχει δρόμο μέχρις ότου αποκτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του στενού κομματικού.


 

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ΝΔ που σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 30,9% (τον Νοέμβριο είχε 30,5%), να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis αυτή αποτυπώνει πάλι μια σαφή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ με ένα εκτιμούμενο 38%, απέναντι σε εκτίμηση 14% για το ΠΑΣΟΚ και μόλις 12,4% για τον  ΣΥΡΙΖΑ και 10% για το ΚΚΕ. Η εταιρεία εκτιμά ότι όλοι οι σχηματισμοί της άκρας δεξιάς έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στη Βουλή. Αντιθέτως, δεν εκτιμά ότι ακόμη έχει αυτή τη δυνατότητα η Νέα Αριστερά.

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ και του ρήγματος που υπάρχει στη σχέση του με σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατήριο είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του (δηλαδή η μέτρηση του ποσοστού των ανθρώπων που μπορεί να τον ψήφιζαν αλλά και αυτών που με τίποτα δεν θα τον ψήφιζαν).
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 το 37% των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 26%, ενώ ένα εντυπωσιακό 73% δηλώνει ότι δεν το ψήφιζε ποτέ.
Συγκριτικά η ΝΔ έχει μια ισορροπία 50-50 και στις δύο απαντήσεις ενώ ακόμη και το ΠΑΣΟΚ έχει 46% που μπορεί και να το ψήφιζε και 54% που δεν θα το ψήφιζε.

Το «αγκάθι της χαμηλής δημοτικότητας Κασσελάκη

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στη χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νεός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 23% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές (τις περισσότερες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την άλλη σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 44% θετικές γνώμες (πίσω από το 47% του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 40% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron analysis: «Καίνε» ακρίβεια και εγκληματικότητα – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλή δημοτικότητα Κασσελάκη"

Φυλακές Κορυδαλλού: Έφοδος της Δίωξης Ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, αυτοσχέδια όπλα και κινητά

Αυτοσχέδια όπλα, ναρκωτικά και κινητά εντοπίστηκαν σε έφοδο που έγινε τα ξημερώματα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ειδική επιχειρησιακή δράση πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΕΚΑΜ, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ομάδων της ΟΠΚΕ καθώς και αστυνομικού σκύλου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες έρευνες, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, σε 39 κελιά, όπου εντοπίστηκαν 3 έγκλειστοι να κατέχουν ναρκωτικές ουσίες και αντικείμενα που υπάγονται στο νόμο για τα όπλα.

fylakes_ev1

Ειδικότερα, 28χρονος κατελήφθη να κατέχει αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με 7,2 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ 53χρονος και 29χρονος, κατελήφθησαν να κατέχουν τρία αυτοσχέδια μαχαίρια, μήκους 18 και 16 εκατοστών.

Παράλληλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 κινητά τηλέφωνα με τα παρελκόμενά τους (hands free, φορτιστές).

Σε βάρος των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.


fylakes_ev

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φυλακές Κορυδαλλού: Έφοδος της Δίωξης Ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, αυτοσχέδια όπλα και κινητά"

Δημοσκόπηση Pulse: Κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία με 31,5% – «Μάχη» ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση

Στο 18,5% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που, όμως, νιώθει την… ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, το διάστημα 18 – 20 Δεκεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.107 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse, στην πρόθεση με όλες τις απαντήσεις τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 13%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3%, Ελληνική Λύση 5%, Νίκη 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, Νέα Αριστερά 2%, ΜέΡΑ25 2%, Άλλο 2,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 15%.

Αντίστοιχα, στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 37% έναντι 38% τον Νοέμβριο, το ΠΑΣΟΚ μένει σταθερό στο 15%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 14%. Στο 10%, από 10,5% βρίσκεται σύμφωνα με την Pulse το ΚΚΕ και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ στο 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, ενώ η Νέα Αριστερά είναι στο 2,5%

Τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά.

 

Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία

«Στα δύο» όμως, είναι μοιρασμένοι οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.


Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

Η εικόνα όμως, αλλάζει σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, με το 56% των ερωτηθέντων να απαντά μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα/μάλλον θετικά.


Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει.

Μέτρα για την οπαδική βία

Στο φαινόμενο της οπαδικής βίας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».


Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες

Το 69% δηλώνει ότι το απασχολούν πολύ η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών, και το 19% απαντά «αρκετά» στο ίδιο ερώτημα. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Νοέμβριο ήταν 63% και 23%.

Παράλληλα, ο ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι προβληματίζεται περισσότερο από τις τιμές στα τρόφιμα, ακολουθεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο για τη θέρμανση και λιγότερο τα καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου οι καταναλωτές δηλώνουν ακόμη πιο ανήσυχοι και προβληματισμένοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία με 31,5% – «Μάχη» ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση"

Πάνω από 20 φορές είχε συλληφθεί 67χρονος Ρομά που εξαπατούσε ηλικιωμένους στο Ίλιον – Πώς δρούσε

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τον 67χρονο, ο οποίος συνελήφθη στο Ίλιον για εξαπάτηση ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Law and Order, ο απατεώνας είχε συλληφθεί στο παρελθόν 20 φορές! Πρόκειται για έναν 67χρονο Ρομά, ο οποίος τα τελευταία 27 χρόνια εξαπατά ηλικιωμένους και μπαινοβγαίνει στη φυλακή.

Η μέθοδος του ήταν απλή. Ντυνόταν καλά, επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο και προσέγγιζε ηλικιωμένους. Κρατώντας ένα χαρτί στα χέρια του υποστήριζε ότι: «Να ο γιος σου παρήγγειλε πράγματα και χρωστάει λεφτά. Ορίστε δες εδώ. Θα μπει φυλακή αν δεν μου τα δώσεις».

Έτσι έπειθε τα θύματα του να του δώσουν χρήματα. Αυτή τη φορά είχε καταφέρει να εξαπατήσει τέσσερις ηλικιωμένους από τους οποίους άρπαξε συνολικά 3.000 ευρώ.

Για κακή του τύχη όμως ξεκίνησε τη δράση του από το Πικέρμι. Αστυνομικοί  του τμήματος ασφάλειας Ραφήνας – Πικερμίου μόλις πήραν στα χέρια τους την πρώτη καταγγελία άρχισαν τις έρευνες και κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη του.

Έτσι όταν επιχείρησε να εξαπατήσει το πέμπτο θύμα του στον Ίλιον βρήκε μπροστά του τους αστυνομικούς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Law and Order όταν τα στελέχη της ασφάλειάς του τοπικού τμήματος του περνούσαν χειροπέδες, τους είπε «τι με τραβολογάτε ρε παιδιά μια απόπειρα πήγα να κάνω!».

Στην κατοχή του βρέθηκαν 700 ευρώ. Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 20 φορές είχε συλληφθεί 67χρονος Ρομά που εξαπατούσε ηλικιωμένους στο Ίλιον – Πώς δρούσε"

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις περισσότερες περιοχές. Στη δυτική Ελλάδα, στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και στην ανατολική νησιωτική χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά το πρωί θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις θαλάσσιες περιοχές οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν στο Ιόνιο έως 6 και κυρίως στο νότιο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα κυμανθεί στα βόρεια από 02 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 06 έως 19 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5, τις μεσημβρινές ώρες στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων έως το απόγευμα κυρίως στα βόρεια της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας. Ασθενείς χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Ηπείρου πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6, στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στις Σποράδες βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή"

Ο Ράμα αναγνωρίζει τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο - Βήμα αποκλιμάκωσης μετά τις πιέσεις Μητσοτάκη

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος Μπελέρη καταγράφεται σήμερα, με δεδομένη την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου που αναγνωρίζει τον κ. Μπελέρη ως τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας και υπογραμμίζει ότι ο εκλεκτός του Έντι Ράμα Γκιόγκι Γκόρος δεν έχει τη νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά του.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι παρέμβαση για το θέμα κάνει μέσω του «X» και ο Αλβανός πρωθυπουργός, στον απόηχο της πρόσφατης συζήτησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες προ ημερών, όπου η Ελλάδα εξέφρασε τις ενστάσεις της για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, όσο επιτείνεται το θέμα Μπελέρη.

Δείτε την ανάρτηση του Ράμα:

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο Ράμα αναφέρει, στο σημείο 3: «Η αναφορά του CCOC (το αλβανικό δικαστήριο) στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου εν τη απουσία του νικητή, σαφώς τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρας» υπογραμμίζει ο κ. Ράμα στην ανάρτησή του.

Η εν λόγω ανάρτηση δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη από την Αθήνα, στον απόηχο και της πρόσφατης συνομιλίας των δύο ηγετών. «Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας» υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές που εκλαμβάνουν τη δημόσια ανάρτηση του κ. Ράμα ως ένα βήμα προς τα πίσω, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της σοβούσας διπλωματικής κρίσης.

Σημειωτέον, στο δικαστήριο που συνεχίζεται δεν εμφανίστηκαν καν οι μάρτυρες κατηγορίας και ο δικαστής διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία μόνο με τους μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Μπελέρη, ο οποίος έχει μεταφερθεί αυτές τις μέρες στις φυλακές του Φιέρι.

Και μπορεί ο κ. Ράμα στην κατακλείδα της ανάρτησής του να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τη δικαιοσύνη και όχι τις κυβερνήσεις, προσθέτει όμως ότι «το σκεπτικό της απόφασης δημιουργεί μια θετική συνθήκη για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Ράμα αναγνωρίζει τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο - Βήμα αποκλιμάκωσης μετά τις πιέσεις Μητσοτάκη"

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο πάνω από 41 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ένωση Τραπεζών για προμήθειες και χρεώσεις

Επιβολή προστίμων σε πέντε τραπεζικά ιδρύματα και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και συμπεριφορικού μέτρου ανακοίνωσε σήμερα (21.12.2023) η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν απόφασης επί της Διαδικασίας Διευθέτησης Διαφορών. Η ΕΑ ήρθε σε συμβιβασμό με τις τράπεζες και την ΕΕΤ και μείωσε τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί αρχικά για αυξημένες προμήθειες στις αναλήψεις από ATM.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπή Ανταγωνισμού, το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι τράπεζες και η ΕΕΤ ανέρχεται στο ύψος των ύψους 41.756.180,10 ευρώ, μετά τον συμβιβασμό.

Η ανακοίνωση της ΕΑ είναι η εξής:

«Θέμα: Επί των συνεκδικαζόμενων υποθέσεων (α) αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (εφεξής «ΓΔΑ») στην αγορά της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών, και ειδικότερα στις επιμέρους αγορές της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, της έκδοσης και αποδοχής καρτών, καθώς και στις αγορές διατραπεζικών συστημάτων, υπηρεσιών πληρωμών και ηλεκτρονικών συναλλαγών και (β) αυτεπάγγελτης έρευνας της ΓΔΑ, κατόπιν καταγγελίας, στις αγορές της παροχής υπηρεσιών πληρωμών, έκδοσης και αποδοχής καρτών, παροχής υπηρεσιών εμπορικού δικτύου συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών και άλλων τερματικών μηχανημάτων, παροχής υπηρεσιών επεξεργασίας των δεδομένων που σχετίζονται με την αποδοχή των καρτών και διατραπεζικών συστημάτων, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 περί «Προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», ως ισχύει, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ΣΛΕΕ»).

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), με την υπ’ αριθ. 838/2023 Ομόφωνη Απόφασή της, κατά την απλοποιημένη διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών του άρθρου 29α του ν. 3959/2011, ως ισχύει και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 790/2022 Απόφασή της, αποδέχθηκε τις σχετικές Προτάσεις Διευθέτησης Διαφοράς που υπέβαλαν οι εταιρείες «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής «Τράπεζα Πειραιώς»), «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (εφεξής «Εθνική Τράπεζα»), «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (εφεξής «Alpha Bank»), «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής «Eurobank»), «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής «Attica Bank»), καθώς και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (εφεξής «ΕΕΤ») κατόπιν Έκθεσης του Εισηγητή κ. Φώτη και επέβαλε μειωμένα πρόστιμα για την τέλεση των διαπιστωθεισών, βάσει του σκεπτικού της Απόφασης, παραβάσεων του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, συνολικού ύψους 41.756.180,10 ευρώ.

Οι ως άνω εμπλεκόμενες στη διαδικασία εταιρείες, για τις οποίες συλλέχθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν παράβαση των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης, εκδήλωσαν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για διερεύνηση της δυνατότητας υπαγωγής τους στη ΔΔΔ και κατέθεσαν σχετικό αίτημα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 16 της Ανακοίνωσης για τη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών.

Η Ολομέλεια της ΕΑ επέβαλε στις εμπλεκόμενες τράπεζες ως μέτρο συμπεριφοράς, κατ’ άρθρο 25 παρ. 1 στοιχ. γ΄, τη μείωση της προμήθειας που εφαρμόζεται στις συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ATM με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα («off-us» αναλήψεις), λαμβάνοντας υπόψη κοστολογικές μελέτες ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, η Ολομέλεια της ΕΑ αποδέχθηκε την πρόταση της ΕΕΤ για εφαρμογή, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της Απόφασης Διευθέτησης, εσωτερικού προγράμματος συμμόρφωσης. Ειδικότερα, αποδέχθηκε την εφαρμογή εσωτερικού προγράμματος συμμόρφωσης στην ΕΕΤ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται η επικαιροποίηση της υπάρχουσας Πολιτικής Ελεύθερου Ανταγωνισμού, η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση ως προς θέματα του ελεύθερου ανταγωνισμού των στελεχών της ΕΕΤ και των μελών των Επιτροπών αυτής, η εσωτερική ανά εξάμηνο αξιολόγηση των πεπραγμένων υπό την προοπτική του ελεύθερου ανταγωνισμού, η έγκαιρη λήψη γνωμοδοτικών τοποθετήσεων ειδικών του χώρου, για ζητήματα που άπτονται του δικαίου του ανταγωνισμού, η θεσμοθετημένη ανταλλαγή σχετικών απόψεων με αντίστοιχες αλλοδαπές ενώσεις και η ένταξη ειδικής ενότητας στον ετήσιο απολογισμό, η οποία θα είναι στη διάθεση της ΕΑ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι τα εν λόγω τραπεζικά ιδρύματα ενεπλάκησαν σε πρακτικές που αποτελούν, κατά περίπτωση, εξ αντικειμένου ή εκ του αποτελέσματος παραβάσεις των άρθρων 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ και συγκεκριμένα:

ΑΙ) Ενιαία και διαρκής παράβαση από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, η οποία συνίσταται στις ακόλουθες πρακτικές:

εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, AlphaBankκαι Eurobank, αναφορικά με τη μετάπτωση σε νέο μοντέλο τιμολόγησης (υιοθέτηση της χρέωσης direct access fee – DAF) για τις συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ (α) με κάρτες εξωτερικού και (β) με κάρτες εγχώριων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών («ΠΥΠ») εκτός του συστήματος DIASATM,
ανταλλαγή πληροφοριών που συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αναφορικά με το σκοπούμενο ύψος της χρέωσης DAFγια συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ATM(α) με κάρτες εξωτερικού και (β) με κάρτες εγχώριων ΠΥΠ εκτός του συστήματος DIASATM,
συμφωνία ή/και εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, AlphaBank, Eurobankκαι Attica Bank αναφορικά με τη μετάπτωση σε νέο μοντέλο τιμολόγησης (υιοθέτηση της χρέωσης DAF) στις συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών εκδόσεως εγχώριων ΠΥΠ εντός του συστήματος DIASATM,
ανταλλαγή πληροφοριών η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, AlphaBank, Eurobankκαι Attica Bank αναφορικά με το σκοπούμενο ύψος της χρέωσης DAF για συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ATM με κάρτες εγχώριων ΠΥΠ που συμμετέχουν στο σύστημα DIASATM,
ανταλλαγή πληροφοριών η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, AlphaBank, Eurobankκαι Attica Bank, με τη συμμετοχή της ΕΕΤ ως «παράγοντας διευκόλυνσης» (facilitator), με αντικείμενο τόσο την επιβολή ή μη issuing fee όσο και το ύψος της εν λόγω χρέωσης.
ΑΙΙ) Ενιαία και διαρκής παράβαση από τις αρχές του 2018 έως τα τέλη του 2019, κατά περίπτωση, η οποία συνίσταται στις ακόλουθες πρακτικές:

ανταλλαγή πληροφοριών η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, AlphaBank, Eurobankκαι Attica Bank με αντικείμενο την ενδεχόμενη εισαγωγή χρεώσεων σε τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, που σχετίζονται με έκδοση και αποδοχή καρτών πληρωμών, λογαριασμούς πληρωμών, συναλλαγές ταμείου, δάνεια και λοιπές συναλλαγές,
ανταλλαγή πληροφοριών η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ, κατά περίπτωση, των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, AlphaBank, Eurobank, Attica Bank και ΕΕΤ (η τελευταία ως «παράγοντας διευκόλυνσης» – facilitatorστην εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των πέντε ανωτέρω τραπεζών) με αντικείμενο την ενδεχόμενη εισαγωγή συγκεκριμένων χρεώσεων σε τραπεζικές εργασίες ή/και κατά περίπτωση, τον πιθανολογούμενο χρόνο εισαγωγής τους ή/και το ύψος συγκεκριμένων χρεώσεων,
Β) Ανταλλαγή πληροφοριών η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, AlphaBank και Eurobank με αντικείμενο τους όρους τιμολόγησης της εταιρίας VIVA για την εκτέλεση μεταφορών πίστωσης μέσω του συστήματος DIAS CREDIT TRANSFER, καθώς και λοιπούς όρους συναλλαγών, από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τις αρχές του 2019 (κατά περίπτωση).

Περαιτέρω, η εμπλοκή της ΕΕΤ στις διαπιστωθείσες παραβάσεις συνίσταται στις ακόλουθες πρακτικές:

Α) Σε σχέση με την ανωτέρω υπό ΑΙ) ενιαία και διαρκή παράβαση, η οποία ως προς την ΕΕΤ εκτείνεται από τα τέλη του 2018 έως τα μέσα του 2019:

απόφαση ένωσης επιχειρήσεων αναφορικά με τη μετάπτωση σε νέο μοντέλο τιμολόγησης (υιοθέτηση της χρέωσης Direct Access Fee) που εφαρμόζεται από τις τράπεζες – μέλη της για συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών εκδόσεως εγχώριων ΠΥΠ εντός του συστήματος DIASATM,
συμμετοχή (ως «παράγοντας διευκόλυνσης» – facilitator) σε ανταλλαγή πληροφοριών η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των τραπεζών – μελών της, Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank, με αντικείμενο τόσο την επιβολή ή μη από τις τράπεζες μέλη issuing fee όσο και το ύψος της εν λόγω χρέωσης.
Β) Σε σχέση με την ανωτέρω υπό ΑΙΙ) ενιαία και διαρκή παράβαση, η οποία ως προς την ΕΕΤ εκτείνεται από τις αρχές του 2018 έως τα τέλη του 2019:

Απόφαση ένωσης επιχειρήσεων με αντικείμενο α)την ενδεχόμενη εισαγωγή χρεώσεων σε τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, που σχετίζονται με έκδοση και αποδοχή καρτών πληρωμών, λογαριασμούς πληρωμών, συναλλαγές ταμείου, δάνεια και λοιπές συναλλαγές και β)τον καθορισμό όρων συναλλαγής σχετικά με την ενδεχόμενη εισαγωγή ομοιόμορφων πακέτων τραπεζικών υπηρεσιών,
συμμετοχή (ως «παράγοντας διευκόλυνσης» – facilitator) σε ανταλλαγή πληροφοριών η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των τραπεζών – μελών της, Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας, AlphaBank, Eurobank και Attica Bank με αντικείμενο την ενδεχόμενη εισαγωγή από τις τράπεζες μέλη της συγκεκριμένων χρεώσεων για τραπεζικές εργασίες ή/και κατά περίπτωση, τον πιθανολογούμενο χρόνο εισαγωγής τους ή/και το ύψος συγκεκριμένων χρεώσεων.
Γ) Απόφαση ένωσης επιχειρήσεων αναφορικά με την άρνηση εισδοχής της εταιρίας VIVA ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ως μέλους στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Η διάρκεια της παράβασης εκτείνεται από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2019.

Δ) Απόφαση ένωσης επιχειρήσεων αναφορικά με την παρεμπόδιση συμμετοχής της VIVA ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στο σύστημα DIAS CREDIT TRANSFER ως έμμεσο μέλος. Η διάρκεια της παράβασης εκτείνεται από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 2018.

Η Ολομέλεια της ΕΑ, δυνάμει της παρ. 35 της υπ’ αρ. 790/2022 Απόφασής της, αποφάσισε την αποδοχή, σύμφωνα με το σκεπτικό της Έκθεσης του Εισηγητή, των Προτάσεων Διευθέτησης Διαφοράς που υπέβαλαν οι εμπλεκόμενες εταιρείες και η ΕΕΤ και την έκδοση Απόφασης σύμφωνα με την οποία:

Α. Διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank, καθώς και η ΕΕΤ παραβίασαν τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ λόγω της συμμετοχής τους σε απαγορευμένες συμπράξεις μέσω των πρακτικών που περιγράφησαν ανωτέρω.

Β. Υποχρεώνει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και την ΕΕΤ να παύσουν, εφόσον δεν το έχουν ήδη πράξει, και να παραλείπουν στο μέλλον τις διαπιστωθείσες παραβάσεις των άρθρων 1 του Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ.

Γ. Επιβάλλει πρόστιμα για την τέλεση των διαπιστωθεισών παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, ανάλογα με το σχετικό κύκλο εργασιών, ως ακολούθως:

  • Τράπεζα Πειραιώς: 12.993.482,86 €
  • Εθνική Τράπεζα: 9.978.799,18 €
  • Alpha Bank: 9.110.682,91 €
  • Eurobank: 7.976.790,63 €
  • Attica Bank: 143.181,65 €
  • ΕΕΤ: 1.553.242,87 €

Δ. Υποχρεώνει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις να μειώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ύψος της προμήθειας DAF ανά συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα, ώστε αυτό να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ως ακολούθως:

Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2,00 €, από το ισχύον ποσό των 3,00 €,
Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος των 1,90 €, από το ισχύον ποσό των 2,60 €,
Alpha Bank: έως το ύψος των 1,80 €, από το ισχύον ποσό των 2,50 €,
Eurobank: έως το ύψος των 1,80 €, από το ισχύον ποσό των 2,50 €,
Attica Bank: έως το ύψος των 1,50 €, από το ισχύον ποσό των 2,00 €.
Ε. Υποχρεώνει εκάστη εκ των προαναφερόμενων επιχειρήσεων όπως διατηρήσουν τα ως άνω επίπεδα προμήθειας DAF για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από την εφαρμογή του μέτρου, με ρήτρα επανεξέτασης από την ΕΑ έως δύο (2) επιπλέον έτη, μετά τη λήξη των τριών (3) ετών και με δυνατότητα επιβολής προστίμου από την ΕΑ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς το ανωτέρω μέτρο συμπεριφοράς.

ΣΤ. Αποδέχεται την πρόταση της ΕΕΤ για εφαρμογή, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της Απόφασης Διευθέτησης, εσωτερικού προγράμματος συμμόρφωσης, προς τον σκοπό της παράλειψης στο μέλλον των διαπιστωθεισών παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο πάνω από 41 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ένωση Τραπεζών για προμήθειες και χρεώσεις"

Πάτρα: Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο νοσηλευτής που κατηγορείται για βιασμό 23χρονης ασθενούς

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, ο νοσηλευτής στην Πάτρα, που κατηγορείται από 23χρονη ασθενή για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με το tempo24, στον κατηγορούμενο, μετά την απολογία του, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ θα πρέπει να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα κάθε 1η και 16 του μηνός, ενώ του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 3000 ευρώ

Ο 51χρονος είχε οδηγηθεί, το μεσημέρι της Τρίτης, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάτρας, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη, ενέργεια ισοδύναμη του βιασμού μιας και το θύμα περιέρχεται σε κατάσταση που δεν μπορεί να αντιδράσει.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο νοσηλευτής που κατηγορείται για βιασμό 23χρονης ασθενούς"

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, για το χρονικό διάστημα 1.1.2024 έως 31.3.2024. Στο πλαίσιο αυτής, καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της.

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ.κ. Θ. Σκυλακάκης και Κ. Χατζηδάκης, καθώς επίσης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ.κ. Θ. Θεοχάρης και Θ. Πετραλιάς.

Οι δικαιούχοι

Ειδικότερα όσον αφορά στους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Τα κριτήρια

Για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

  • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

β. Ακίνητης περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  • Ύψος έκτακτης ενίσχυσης
    Η έκτακτη ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Για τη χορήγησή της αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

  • Η διαδικασία
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, από σήμερα 21 Δεκεμβρίου του 2023 και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2024, μέσω εφαρμογής στο myAADE (https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm), για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την υποβολή του αιτήματος δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους -κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, ενώ η εν λόγω δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως δεν είναι αποδεκτή η αίτηση για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης, που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.). Επίσης, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων"

Κλειστό το τμήμα ασφαλείας Πατησίων την ώρα της συμπλοκής που τραυματίστηκε αστυνομικός!

Κλειστό λόγω…έλλειψης προσωπικού ήταν το βράδυ της Τέταρτης το τμήμα ασφαλείας Πατησίων με αποτέλεσμα να κληθούν στελέχη της Άμεσης Δράσης να μεταβούν στο συμβάν με την συμπλοκή μεταξύ 20 ατόμων.

Από μόνο του αυτό το γεγονός αποδεικνύει τα σημάδια αποσύνθεσης στην ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ηρωικά στελέχη του τμήματος ασφαλείας Πατησίων, αντί να βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη και να εξιχνιάζουν υποθέσεις, επιβαρύνονται καθημερινά με μέτρα τάξης, άλλοτε στα Εξάρχεια, περιμετρικά του εργοταξίου και άλλοτε σε γήπεδα ποδοσφαίρου, όπως αυτό της Ριζούπολης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστό το τμήμα ασφαλείας Πατησίων την ώρα της συμπλοκής που τραυματίστηκε αστυνομικός!"

Πώς θα γίνει η εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας – Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα

Στην παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας φορέων παροχής κοινωφελούς εργασίας προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό ως προς την εφαρμογή του, καθώς προβλέπεται από το 1991 ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης αλλά δεν υπήρχε η απαραίτητη υποδομή, όπως σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε πως με το νέο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, «η κοινωνική εργασία θεωρείται κύρια ποινή και όταν το δικαστήριο την επιβάλλει, πρέπει να εκτελείται με συγκεκριμένο τρόπο».

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, ενώ ήδη έχουν πιστοποιηθεί 130 φορείς και είναι διαθέσιμες 1520 θέσεις. Οι φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) που εντάσσονται στην πλατφόρμα θα καλύπτουν όλο το δικαστικό χάρτη της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης. Μάλιστα, θα ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης προς τους φορείς, ώστε να πιστοποιηθούν περισσότεροι.

Απαντώντας στις αιτιάσεις σχετικά με το κόστος της εφαρμογής του προγράμματος, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε πως ο ελληνικός λαός θα ωφεληθεί. «Θα προσφέρουν υπηρεσίες οι άνθρωποι αυτοί αντί να παίρνουν αναστολή και να χαιρετάνε» ανάφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Έχουμε 1500 θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα, με στόχο τις 5.000. Αυτά τα άτομα θα εργάζονται χωρίς επιβάρυνση…».

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίσθημα ατιμωρησίας και πρόταση και επιθυμία μας είναι να υπάρξει μια κλιμάκωση της έκτισης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα τους» τόνισε ο υπουργός.

Με τη δημιουργία πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία καταχωρούνται οι φορείς που θα απασχολούν καταδικασθέντες σε παροχή κοινωφελούς εργασίας διευρύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως εκτίμησε ο υφυπουργός κ. Μπούγας, ο αριθμός των υποθέσεων είναι διαχειρίσιμος, αφού αφορά σε καταδικασθέντες, η πλημμεληματική ποινή των οποίων ούτε αναστέλλεται ούτε εξαγοράζεται.

Ο Θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας εκσυγχρονίζεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να παρέχεται «στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αρωγής σαφής και πλήρης εικόνα για τα στοιχεία του κάθε Φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή τους».

Μάλιστα, ο υφυπουργός παρουσίασε βήμα βήμα στην πλατφόρμα ένα «σενάριο» εφαρμογής της πρωτοβουλίας με 40χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18μηνων, την οποία τελικά μετέτρεψε σε 600 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Η ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε ότι με το σχέδιο νόμου «η πολιτεία στοχεύει στον περιορισμό της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ατιμωρησίας, προκρίνοντας την έκτιση των ποινών, είτε μερικά είτε συνολικά».

Ειδικότερα προβλέπεται, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία εξακοσίων (600) ωρών.

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε πως θα αξιολογηθούν όλες οι απόψεις που διατυπώνονται στη διαβούλευση, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, οι οποίες ωστόσο «δε θα θίγουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου».

«Δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, προφανώς θα γίνουν βελτιώσεις …» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αδυναμία εφαρμογής των περιοριστικών όρων που επιβάλλονται, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε πως συνεργάζονται με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για διεύρυνση του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης , «βραχιολάκι». «Στην προετοιμασία που γίνεται προβλέπεται χαμηλή εκτίμηση κόστους…» είπε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως η δικαστική αστυνομία μπορεί εναλλακτικά να είναι μια αρχή, όπου εμφανίζονται οι υπόχρεοι.

Πώς θα εφαρμόζεται ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας

Η έναρξη ισχύος της παροχής κοινωφελούς εργασίας θα είναι παράλληλη με την έναρξη της ισχύος του Νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς προβλέπεται πλέον η κατάργηση του άρθρου 98 του ν. 4623/2019 περί αναστολής της.

Σημειωτέον, ότι με την υπ΄αριθμ. 56169/12-12-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ορίζονται οι Φορείς – Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. – στους οποίους θα παρέχεται η κοινωφελής εργασία, η οργάνωση, η διαδικασία επιλογής, ανάθεσης και επίβλεψης της σχετικής εργασίας, ο ψηφιακός μηχανισμός υλοποίησής της καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Ειδικότερα, διευρύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης μέσα από τη λειτουργία πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία καταχωρούνται οι φορείς που θα απασχολούν καταδικασθέντες σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η ψηφιακή πλατφόρμα με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση, θα παρέχει στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αρωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε Φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή τους. Συγκεκριμένα, ορίζονται οι φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) στους οποίους θα παρέχεται η κοινωφελής εργασία. Καθημερινά εντάσσονται στην πλατφόρμα δεκάδες φορείς, που καλύπτουν όλο το δικαστικό χάρτη όλης της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης.

Η έγκριση των υπό ένταξη φορέων με την ταυτόχρονη πιστοποίηση της συνδρομής των προϋποθέσεων του νόμου προς τούτο γίνεται από συσταθείσα -κατά τις προβλέψεις της ΚΥΑ- επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο εκάστοτε Εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών Αθηνών και έχει ως αντικείμενο τη γενικότερη εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας του θεσμού και την τεχνική υποστήριξη και λειτουργική αναβάθμιση της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα και επί του πρακτέου, μόλις καταστεί εκτελεστή η δικαστική απόφαση που επιβάλλει κοινωφελή εργασία, κοινοποιείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής. Η τελευταία δημιουργεί ατομικό φάκελο του καταδικασθέντος, στον οποίο καταχωρούνται τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς επίσης τον καλεί σε δια ζώσης επικοινωνία, προκειμένου μέσω προσωπικής συνέντευξης, να ληφθεί το κοινωνικό ιστορικό του και να αξιολογηθούν τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε η πρόταση επιλογής του φορέα από τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής να είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Στη συνέχεια, συντάσσεται σχετική έκθεση (μέσω φόρμας της ψηφιακής εφαρμογής), που υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο τελευταίος, αν συμφωνεί, παραγγέλλει προς την Υ.Ε.Κ.Α του τόπου παροχής της Κοινωφελούς Εργασίας, την εκτέλεση της απόφασης, επιλέγοντας τον Φορέα και ορίζοντας τον χρόνο έναρξης της παροχής, εντός χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από την παραγγελία.

Μετά την επιλογή του Φορέα Παροχής Κοινωφελούς Εργασίας συνάπτεται το Συμφωνητικό Παροχής Κοινωφελούς Εργασίας μεταξύ του καταδικασθέντος και του Φορέα, το οποίο συνυπογράφει ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη και η Υ.Ε.Κ.Α. (του τόπου παροχής Κοινωφελούς Εργασίας), ήτοι ο Επιμελητής Κοινωνικής Αρωγής που ορίζεται υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης της σχετικής εργασίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής Κοινωφελούς Εργασίας διασφαλίζεται η συνεπής και αδιάλειπτη παροχή της, μέσα από την τήρηση παρουσιολογίου αλλά και με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούν οι εποπτεύοντες Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωφελούς Εργασίας η ΥΕΚΑ υποβάλει αναφορά ολοκλήρωσης στον Εισαγγελέα του τόπου εκτέλεσης.

Σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα γίνει η εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας – Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα"

Συμπλοκή Ρομά με Αλβανούς στα Πατήσια – Έσπασαν το πόδι αστυνομικού

Με σπασμένο πόδι μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε από ένα άνδρα Αλβανικής υπηκοότητας, ηλικίας 31 ετών, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ένας αστυνομικός.

Ο δράστης, έριξε τον αστυνομικό στο οδόστρωμα και ξεκίνησε να τον γρονθοκοπά.

Είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ 20 ατόμων, Ρομά και Αλβανών υπηκόων στην συμβολή των οδών Πρετεντέρη και Νικαολαϊδου, στο οποίο κλήθηκαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης.

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για την συμπλοκή των 20 ατόμων, στις 22:50 το βράδυ της Τετάρτης.

Όταν έφτασαν στο σημείο, είδαν την ομάδα των ατόμων να συμπλέκεται και προσπάθησαν να τους χωρίσουν. Τότε, δέχτηκαν σφοδρή επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο αστυνομικός.

Στον άγριο καβγά συμμετείχε ακόμη και μια 15χρονη, που προκάλεσε ζημιές και σε ένα αυτοκίνητο. Τα αίτια της σύρραξης δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμπλοκή Ρομά με Αλβανούς στα Πατήσια – Έσπασαν το πόδι αστυνομικού "

Παραλίγο τραγωδία στο Περιστέρι: 13χρονη κατάπιε Ζάναξ – Συνελήφθη η θεία της

Παραλίγο τραγωδία να σημειωθεί στο Περιστέρι, όταν 13χρονη κατάπιε ηρεμιστικά χάπια, Ζάναξ.

Η ανήλικη διέφυγε της προσοχής της θείας της, πήρε ένα κουτί που περιείχε Ζanax, και τα κατάπιε.

Η 13χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στην 63χρονη θεία της, αφού της ασκήθηκε δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, αφέθηκε ελεύθερη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλίγο τραγωδία στο Περιστέρι: 13χρονη κατάπιε Ζάναξ – Συνελήφθη η θεία της"

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 13 άτομα για αδικήματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος δεκατριών ατόμων για αδικήματα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» στην περιοχή Χαριλάου.

Συγκεκριμένα μετά από έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δεκατριών ατόμων, ηλικίας 19 έως 36 ετών, καθώς κατείχαν και ενεργοποίησαν πυροτεχνικές κατασκευές (ναυτικούς πυρσούς). Τέσσερις άνδρες από τους δεκατρείς μπήκαν μάλιστα στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του αγώνα.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 13 άτομα για αδικήματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news