facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού και των προκλήσεων και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο γεωστρατηγικός διχασμός που έχει προκαλέσει θα κυριαρχήσει αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στη Νέα Υόρκη, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ξεδιπλώσει τις θέσεις της για το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Eκατόν πενήντα ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μία συγκυρία που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων και διχασμών.

“Ο κόσμος μας πληγώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πλήττεται παράλληλα από το κλιματικό χάος, κηλιδώνεται από το μίσος και καλύπτεται από την ντροπή για τη φτώχεια και τις ανισότητες”, κατήγγειλε ο ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, και ζήτησε από τις χώρες να ενωθούν για να βρουν λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει -μεταξύ άλλων- την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στρατηγικό κόμβο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπονται επίσης συναντήσεις με επενδυτές και με την ομογένεια.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών από αύριο Δευτέρα (19/9) μέχρι την Παρασκευή (23/9), ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του Πρωθυπουργού.
H ενίσχυση των διμερών σχέσεων με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους και η κοινή αποτίμηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της χώρας, καθως και η ενδυνάμωση των προσπαθειών για περιφερειακή σταθερότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών -30 και πλέον σε διάστημα 5ημερων- που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών στην Νέα Υόρκη.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η αντιμετώπιση του στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ καθώς και σε εκείνες που θα έχει με τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, της Ινδίας και της Αρμενίας. Επίσης θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Στο πλαίσιο όλων των συναντήσεων του Νίκου Δένδια πρόκειται να συζητηθούν ακόμη, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι εξελίξεις σε Β. Αφρική, ΝΑ. Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια καθώς και η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, η συμμετοχή για το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 καθως και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.

Την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ θα πάρει μέρος στην τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, την Πέμπτη στο Διατλαντικό Δείπνο με την συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και την Παρασκευή σε γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην ΝΑ.Ευρώπη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού και των προκλήσεων και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ"

Νέα επίθεση Μπαχτσελί στην Ελλάδα: Θα ξεπληρώσετε τις παρενοχλήσεις με αίμα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μέλος της συγκυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και όπως φαίνεται η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας βρίσκεται σε… παραλήρημα διαρκείας. 

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε εκ νέου απειλές για εισβολή στην Ελλάδα, λέγοντας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης σημείωσε ότι θα έρθουν μέρα «για να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και τις ζωές μας»

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης δήλωσε αντί τη νύχτα, να έρθουμε μέρα. Ευχαρίστως και τρέχοντας θα έρθουμε να καλύψουμε τη μέρα σας, σαν να είναι νύχτα, και να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και και τις ζωές μας. Τότε δεν θα μπορέσουν να σας προστατέψουν ούτε τα αφεντικά σας ούτε οι συνεργάτες σας», είπε χαρακτηριστικά.
 
Δείτε βίντεο:
 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Μπαχτσελί στην Ελλάδα: Θα ξεπληρώσετε τις παρενοχλήσεις με αίμα"

Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί σε καταυλισμό Ρομά-Τραυματίστηκαν μια 6χρονη κι ένας 40χρονος

Αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγο σε καταυλισμό Ρομά στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες κατά το επεισόδιο σημειώθηκαν πυροβολισμοί από τους οποίους τραυματίστηκε ένα ανήλικο κορίτσι, ηλικίας 6 ετών και ένας 40χρονος άνδρας.

Τα δύο τραυματισμένα άτομα παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με τον 40χρονο που μετέβη αρχικά στο ΚΥ Διαβατών, να είναι πιο σοβαρά καθώς μετά τους πυροβολισμούς φέρεται να αιμορραγούσε σε ζωτικό όργανο του σώματός του (γεννητικά όργανα).

Αντίθετα, οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τραυματισμό της 6χρονης, είναι ενθαρρυντικές καθώς κάνουν λόγο για κακώσεις στο πρόσωπο από φυσίγγια.

Τα αίτια της συμπλοκής και του επεισοδίου κατά τα οποία βγήκαν όπλα στον καταυλισμό, δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, ενώ το περιστατικό διερευνάται από τις αστυνομικές αρχές.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί σε καταυλισμό Ρομά-Τραυματίστηκαν μια 6χρονη κι ένας 40χρονος"

Καιρός: Συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα (19/9)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 24 βαθμούς Κελσίου. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, η θερμοκρασία – όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) – αναμένονται πρόσκαιρες νεφώσεις. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 27 με 28 και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη την Ελλάδα 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά έως 5, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 στρεφόμενοι τις μεσημβρινές ώρες σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στη κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην Κρήτη ως τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στην Κρήτη αρχικά δυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορείων διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28, στην Κρήτη τοπικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 5 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα (19/9)"

Πόσο κοστολογεί το πακέτο Τσίπρα το Υπουργείο Οικονομικών

Στην κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της ΔΕΘ προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες κάθε όριο δημοσιονομικής λογικής: 23,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη. Κατάφερε να ξεπεράσει σε ψέματα και τον εαυτό του στο Πρόγραμμα «αυταπάτη» Θεσσαλονίκης του 2014, που ανήρχετο σε 13,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα (δυο φορές «αυταπάτη» δεν γίνεται) που οδηγούν ευθέως σε νέα μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Συνολικά, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε μόνο για το 2023 ανέρχεται σε 11,5 δις ευρώ και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για το πλαφόν στο ρεύμα – που απέφυγε να κοστολογήσει, σύνολο: 23,5 δισ. ευρώ! Ενώ το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, χωρίς το πλαφόν στο ρεύμα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Και αυτά, υπό την υπόθεση ότι αυξάνονται και πάλι οι ασφαλιστικές εισφορές 3 μονάδες και επανέρχεται η εισφορά αλληλεγγύης, άλλως το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος αυξάνεται στα 12 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνουν τα ανωτέρω;

Σημαίνουν χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2% το 2023 (από πλεόνασμα 1%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα άνω του 10% – χειρότερο από το 2020 που ήταν έτος πανδημίας) και χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα έτη (από πλεόνασμα 2%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 3% το 2024 και μετέπειτα).

Με άλλα λόγια, η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας, σε αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών και με δραστική περικοπή στο Ταμείο Ανάκαμψης λόγω θηριώδους παραβίασης των δημοσιονομικών στόχων και αναίρεσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά:

Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μιας ΔΕΗ που την άφησε ο ίδιος χρεοκοπημένη, με παράλληλη θέσπιση πλαφόν στη λιανική. Αυτό σηματοδοτεί ότι η διαφορά στο κόστος παραγωγής, που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, από το κόστος πώλησης, θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν οι τιμές λιανικής οριστούν στα επίπεδα προ της κρίσης και με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κόστος και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας 12 δις ευρώ ετησίως!

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα εισάγει 70 TW φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων 50 TW κατευθύνονται στην ηλεκτροπαραγωγή και το κόστος εισαγωγής από 30 ευρώ ανά Mwh βρίσκεται σήμερα στα 200 ευρώ ανά Mwh, ενώ πριν λίγες ημέρες ήταν άνω των 300 ευρώ ανά Mwh. Αυτό σημαίνει μια αύξηση του κόστους, με τις σημερινές τιμές, περί των 12 δισ. ευρώ ετησίως, που θα αποτελεί απευθείας έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει παρέμβαση στο Ελληνικό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας με ανώτατο όριο τιμών και αποσύνδεση της χονδρεμπορική τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου. Να ενημερώσουμε τον Κ. Τσίπρα αυτό ακριβώς ήδη κάνει το επιτυχημένο Ελληνικό Μοντέλο που προσπαθούν να αντιγράψουν σήμερα οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο κ. Τσίπρας προτείνει επιπλέον πλαφόν στην διεθνής τιμή φυσικού αερίου. Αυτό κ. Τσίπρα θα γίνει μονομερώς από την Ελλάδα, παρεμβαίνοντας στο Ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου; Ή θα μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό;

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε φορολόγηση των υπερκερδών στην Ενέργεια και ότι μέσω του μηχανισμού αυτού θα συλλέξει 3 δισ. ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Τσίπρα ότι μέσω του μηχανισμού διακράτησης των κερδών της Ελληνικής Κυβέρνησης σε μόλις 2,5 μήνες, έχουν ήδη εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να συλλεχθούν περί τα 5 δισ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνονται απευθείας για εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών.

Ας δούμε όμως και τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας:

• Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δις/ έτος.

• Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: 160 εκ./χρόνο.

• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: (αναφέρει 960 εκ./χρόνο): Το κόστος με βάση τα φορολογικά έσοδα ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (αναφέρει 1,3 δις για το 2023 με πληθωρισμό 8,9% για το 2022): Η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου είναι 19 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς το κόστος είναι 1,7 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα έτη.

• Αναδρομικά στους συνταξιούχους : 2,5 δις σε 3 ετήσιες δόσεις (αναφέρει 830 εκ. για το 2023). Η δαπάνη εγγράφεται δημοσιονομικά το έτος που γίνεται η σχετική νομοθεσία, ανεξαρτήτως πότε καταβάλλονται αυτά ταμειακά, συνεπώς το κόστος είναι 2,5 δις ευρώ για το 2023.

• 13η σύνταξη: 830 εκ./έτος (καθαρά).

• Αναπροσαρμογή συντάξεων: 600 εκ. για το 2023.

• Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο: 223 εκ / χρόνο.

• Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελ. Επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους : 160 εκ./χρόνο.

• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (αναφέρει 400 εκ/χρόνο): το κόστος ανέρχεται σε 450 εκατ. το χρόνο.

• Νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις)- 2 δις σε βάθος τετραετίας-500 εκ για το 2023.

• Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκ για το 2023.

• Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ θεωρεί ότι θα είναι επιλέξιμα να χρηματοδοτούν από ταμείο ανάκαμψης).

• Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκ./χρόνο.

• Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκ./χρόνο.

• Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες : 90 εκ/χρόνο.

• Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκ./χρόνο.

• Στεγαστική πολιτική : επίδομα ενοικίου 255 εκ./έτος.

Δημοσιονομικό κόστος μέτρων για το 2023: 11,5 δις ευρώ και επιπλέον 12 δις ευρώ για το πλαφόν στο ρεύμα, σύνολο: 23,5 δις ευρώ!

Μόνιμο δημοσιονομικό κόστος χωρίς το πλαφόν στο ρεύμα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη: 10 δις ευρώ!

Σε αυτά προφανώς δεν έχει συμπεριλάβει τα 2,1 δις ευρώ το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης, εκτός εάν σκοπεύει να τα επαναφέρει.

Αυτό σηματοδοτεί χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2% το 2023 (από πλεόνασμα 1%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 10% – χειρότερο από το 2020 που είχαμε πανδημία) και χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα έτη (από πλεόνασμα 2%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 3%).

Με άλλα λόγια, η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και απευθείας σε αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών. Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας ή λέει ψέματα ή προτείνει νέα μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων και χωρίς να μαθαίνει από τα λάθη του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο κοστολογεί το πακέτο Τσίπρα το Υπουργείο Οικονομικών"

Θεσσαλονίκη: Έδωσαν τη χαριστική βολή σε παλιό δημοτικό σχολειο – Δείτε τις ζημιές που άφησαν πίσω

Οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στο σχολείο και προκάλεσαν ζημιές. Ο διευθυντής ενημέρωσε τον δήμαρχο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη και εκείνος με τη σειρά του, την αστυνομία…

Στόχος βανδάλων έγινε το παλιό κτήριο του 2ου δημοτικού σχολείου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Όπως διαπιστώθηκε σήμερα το πρωί, οι άγνωστοι παραβίασαν, τόσο την πόρτα του προαυλίου, όσο και την κεντρική πόρτα του σχολικού κτηρίου, ενώ στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές εντός του χώρου.

Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου επικοινώνησε με τον δήμαρχο Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα για το περιστατικό, ζητώντας να βρεθούν οι υπαίτιοι του βανδαλισμού.

Παράλληλα έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του δήμου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στον χώρο του σχολείου.

«Τα σχολικά κτήρια αποτελούν δημόσια περιουσία και κανείς δεν μπορεί να προκαλεί καταστροφές χωρίς λόγο και αιτία. Οι υπαίτιοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν και θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος των ζημιών», δήλωσε ο κ.Ταχματζίδης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έδωσαν τη χαριστική βολή σε παλιό δημοτικό σχολειο – Δείτε τις ζημιές που άφησαν πίσω"

Μάρθα Καραγιάννη: Οι τελευταίες στιγμές της ηθοποιού – Πέθανε ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο

Συγκλονισμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά μία μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιό, την Μάρθα Καραγιάννη, που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Κυριακής (18/9), σε ηλικία 82 ετών.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε στον αέρα του «Καλύτερα δε γίνεται» ο ψυχίατρος και στενός της φίλος, Δημήτρης Σούρας.

Ο ίδιος συντετριμμένος μίλησε για τις τελευταίες στιγμές της Μάρθας Καραγιάννη και μάλιστα αποκάλυψε ότι άφησε την τελευταία της πνοή ενώ μιλούσε μαζί του στο τηλέφωνο.

Όπως ανέφερε, η φίλη της Ντόρα Δούμα που μένει μαζί της του τηλεφώνησε για να του πει πως δεν είναι καλά. Εκείνος ζήτησε να μιλήσει με την ηθοποιό, του είπε «καλημέρα» και «έφυγε».

Τα λόγια του κ. Σούρα «ραγίζουν» καρδιές

«Δυστυχώς η Μάρθα «έφυγε». Τα πράγματα έγιναν ως εξής. Γύρω στη 1 παρά τέταρτο, η Ντόρα η αγαπημένη της φίλη, η αδελφή της, το πιο δικό της πρόσωπο μού τηλεφώνησε για να μου πει ότι βλέπει πως η Μάρθα δεν είναι πολύ καλά. Της είπα να μου μιλήσει, μου είπε «καλημέρα Δημήτρη». Και της απάντησα πως δεν μου φτάνει αυτό. Είπε «κα» και μετά σταμάτησε.

Παίρνω τη Ντόρα που ήταν δίπλα της στο τηλέφωνο και της ζητώ να καλέσει ασθενοφόρο, τα πάντα. Της έδωσα το νούμερο και σε τρία λεπτά με πήρε η Ντόρα ουρλιάζοντας λέγοντάς μου ότι η Μάρθα «έφυγε». Από τότε, είμαστε όλοι δίπλα και είμαστε συγκλονισμένοι. Έφυγε μία μεγάλη πρωταγωνίστρια και για μένα μία σπουδαία φίλη, ένας πολύ δικός μου άνθρωπος. Η Ντόρα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτή δυστυχώς είναι η αναγγελία του θανάτου της Μάρθας Καραγιάννη. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι σε μένα έμελλε να υπογράψω το θάνατό της σα γιατρός».

Ποια ήταν η Μάρθα Καραγιάννη

Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου (μαζί με την Ελένη Προκοπίου).

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη Φουξ και τον Ντίνο Κατσουρίδη.

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι» εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη (Θέατρο Ακροπόλ).

Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά Ο Δρόμος, 1977 το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.

Πολίτης του κόσμου

Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε το Δημήτρη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον Οκτώβριο, 1960. Ο γάμος έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη. Απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του. Το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα.

Το 2001 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει μέχρι τότε. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τα θεατρικά που συμμετείχε περιλαμβάνονται στο δεύτερο αυτοβιογραφικό βιβλίο, «Μάρθα Καραγιάννη, κορίτσι για μιούζικαλ», 2009 που έγραψε ο Μάκης Δελαπόρτας για τις εκδόσεις Ορφέας.

Η Μάρθα Καραγιάννη λάτρευε τα ταξίδια γι’ αυτό και είχε δηλώσει «πολίτης του κόσμου». Από το 1980 και μετά είχε γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρθα Καραγιάννη: Οι τελευταίες στιγμές της ηθοποιού – Πέθανε ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο"

Ποιος τροφοδοτεί κρυφά την Τουρκία με δισεκατομμύρια δολάρια; (pics)

Όποιος δίνει τα λεφτά, φυσάει τη σφυρίχτρα», λέει ένα τουρκικό ρητό, εννοώντας πως αυτός που παρέχει το ρευστό, έχει και το γενικό πρόσταγμα. Στη σημερινή τουρκική οικονομία, ωστόσο, το πρόβλημα -ή, καλύτερα, ένα από τα προβλήματα- είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός που βρίσκεται… πίσω από τη σφυρίχτρα. Γιατί, από τον φετινό προϋπολογισμό της γείτονος, «περισσεύουν» 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια (σε επίπεδο επταμήνου), τα οποία είναι… αγνώστου προελεύσεως.

Σκεφτείτε το: Μόνο τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία κατέγραψε «ορφανές» ροές χρήματος προς τα ταμεία της, αυξημένες κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η προέλευση αυτών των χρημάτων παραμένει μυστηριώδης, με τα καθαρά έσοδα από τις διάφορες δραστηριότητες στη χώρα να μην μπορούν να τα δικαιολογήσουν.

Άλλωστε, το ποσό των μυστηριωδών εισροών είναι τόσο μεγάλο που είναι κατά 30% μεγαλύτερο από αυτό των τουριστικών εσόδων της Τουρκίας (16,4 δισ. δολάρια στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου). Από πού προέρχονται λοιπόν;

Τα ποσά των μυστηριωδών εισροών αποτελούν ρεκόρ για τα τελευταία 40 χρόνια, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την τουρκική οικονομία.

Το αντίστοιχο ποσό για την ίδια περσινή περίοδο έφτανε τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για τη δεκαετία 2005-2015, οι μυστηριώδεις εισροές έφταναν τα 35 δισεκατομμύρια. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πιθανότητα να πρόκειται για «λογιστικά λάθη και παραλείψεις» είναι σχεδόν μηδαμινή, με δεδομένο το μέγεθος και την αυξητική τάση των ποσών. Από πού προέρχονται λοιπόν;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (2016-2018) της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, επί της θητείας του έλεγε ότι «είναι αναπόφευκτο για μια χώρα στην οποία περισσότερο από 30% των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι εκτός βιβλίων, να προσελκύει τόσο μεγάλα ποσά χρημάτων που δεν έχουν καταγραφεί». Και ζητούσε να γίνουν βήματα ώστε να βελτιωθεί η επίσημη οικονομία και να μειωθούν οι ανεπίσημες οικονομικές δραστηριότητες.

Από τότε, τίποτα δεν άλλαξε. Ούτε καν οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται. Άλλαξε ωστόσο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται στην πράξη ότι δεν εγκρίνουν ούτε τις πολεμικές απειλές μιας χώρας της οποίας η οικονομία καταρρέει, ούτε τους πειραματισμούς της Άγκυρας με τα επιτόκια. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η περικοπή του κόστους δανεισμού, μειώνει τον πληθωρισμό.

Αυτή η εμμονή του -όπως και του πλήρους ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας- έχει οδηγήσει σε πτώσεις-ρεκόρ της τουρκικής λίρας, η οποία κάθε φορά διασώζεται (;) με «κάψιμο» των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας που, απλά δεν είναι αρκετά. Και ο πληθωρισμός μάλλον αγνοεί την ιδιάζουσα αντίληψη περί οικονομικών του προέδρου Ερντογάν, καλπάζοντας σε διαρκή υψηλά και κάνοντας τη ζωή του μέσου Τούρκου πολίτη αβάσταχτη- άλλωστε είναι συχνό φαινόμενο πια άνθρωποι να δουλεύουν απλά για να μπορούν να αγοράζουν μια φραντζόλα ψωμί τη μέρα.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα εμμένει στις διευκρινίσεις της ότι οι μυστηριώδεις χρηματικές ροές οφείλονται σε νέες καταθέσεις των Τούρκων, που είχαν αποταμιεύσει ρευστό διαθέσιμό είτε σε τουρκική λίρα είτε – λόγω των εσόδων από τον τουρισμό – σε συνάλλαγμα. Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για ρευστοποίηση του χρυσού (που συνηθίζουν να διακρατούν οι Τούρκοι) ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον πληθωρισμό-«τέρας» που έφτασε ως και το 100% στην Κωνσταντινούπολη. Όμως και πάλι, οι αριθμοί «δεν βγαίνουν».

Ο αναλυτής της Capital Economics, Λίαμ Πιτς, λέει ότι ίσως να πρόκειται για λανθασμένα καταγεγραμμένες εισροές κεφαλαίων. «Όμως στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να αφορά οτιδήποτε, από την πώληση χρυσού στην αδυναμία καταγραφής εμπορικών υπηρεσιών ή λαθρεμπορίου».

Όπως και να χει, οι γιγαντιαίες εκροές από τους επενδυτές που… έφτιαξαν βαλίτσες (σήμερα το ποσό ομολόγων σε τουρκική λίρα που διακατέχουν ξένοι επενδυτές ανέρχεται σε 2% σε σχέση με το 2013 και το αντίστοιχο ποσοστό σε μετοχές, στο 20%, σύμφωνα με στοιχεία της Danske Bank) μοιάζουν με λάδι στη φωτιά που καίει μανιασμένα την τουρκική οικονομία.

Ευτυχώς για τον πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που τον στηρίζουν- όπως φαίνεται από τα μυστηριώδη κεφάλαια που εισρέουν στην τουρκική οικονομία για να τη διασώσουν. Ποιοι είναι αυτοί; Ο αναλυτής της BlueBay Asset Management, Τίμοθι Ας, τολμά να πει αυτό που… υποψιάζονται όλοι: Ότι οι τουρκικές τράπεζες ίσως να υποδέχονται με μεγάλη χαρά ρωσικά κεφάλαια, τώρα που οι οικονομικές δραστηριότητες της χώρας του Πούτιν βρίσκονται υπό διωγμό σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

«Αν κάποιος πάει με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, οι τουρκικές τράπεζες θα βρουν τρόπους να τους επιτρέψουν να κάνουν business» λέει ο Ας και συνεχίζει: «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατά κάποιο τρόπο διαδίδουν ότι πιστεύουν πως αυτοί θα είναι οι καθαροί νικητές από τις κυρώσεις (στη Ρωσία) με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διευκολύνοντας τις εισροές (ρωσικού χρήματος)».

Εάν ο Ας έχει δίκιο, μπορούν να προκύπτουν τρία ενδιαφέροντα στοιχεία: Το ένα είναι οι πραγματικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη Δύση αντίστοιχα, το δεύτερο είναι μια «ιδέα» των χρημάτων που ίσως να «μεταναστεύουν» από τη Ρωσία και το τρίτο, ο τρόπος με τον οποίο η Δύση θα αντιδράσει εάν διαπιστώσει ότι οι υπό διωγμό Ρώσοι ολιγάρχες του περιβάλλοντος Πούτιν έχουν βρει ως ασφαλές καταφύγιο την Τουρκία.

Το παρελθόν της Τουρκίας, η οποία δεν είναι ακριβώς και το μεγαλύτερο παράδειγμα της διαφανούς διαχείρισης στον κόσμο, δεν βοηθά. Κάποιος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προσθέσει στην απροθυμία της Άγκυρας να τοποθετηθεί με ξεκάθαρες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες για τον πόλεμο στην Ουκρανία (στην οποία ωστόσο πουλάει drones), να προσθέσει μια παλιότερη δήλωση, του (πρώην) υπουργού Εμπορίου Νουρετίν Τζανικλί για τις μυστηριώδεις χρημάτων.

Τότε, μεσούσης της πολεμικής σύρραξης στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, ο Τζανικλί έλεγε ότι το φαινόμενο εξηγείται από χρήματα τα οποία μετακινούνται από τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, βρίσκοντας “safe haven” στην Τουρκία. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τα υπό διωγμό κεφάλαια της ρωσικής οικονομικής ελίτ και των φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Το θέμα θίγουν δηκτικά πια τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης του κόσμου, όπως το Bloomberg, που φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στο θέμα, ή οι Financial Times οι οποίοι, σε άρθρο με τον… διφορούμενο τίτλο “Who’s stuffing Turkey” (θα μπορούσε να μεταφραστεί ως και «ποιος βάζει τη γέμιση της γαλοπούλας»), κάνει έκκληση «αν τυγχάνει να εργάζεστε για Ρώσο ολιγάρχη που πρόσφατα μετακίνησε δισεκατομμύρια εκτός της Ρωσίας μέσω της Τουρκίας- ή αν είστε ο ίδιος ο ολιγάρχης- μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας».

Εν κατακλείδι, οι σκοτεινές μετακινήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων (σε επίπεδα- ρεκόρ, από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με αυξητικές τάσεις ανάλογες της σκλήρυνσης των κυρώσεων της Δύσης στα ρωσικά συμφέροντα) εξυπηρετούν προς ώρας τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος αρέσκεται να φαντασιώνεται… νυχτερινές επισκέψεις. Όμως αυτό που ενδεχομένως να μην υπολογίζει είναι ότι, είτε με το φως της ημέρας, είτε με σκοτάδι, αυτός στον οποίο ανήκουν τα λεφτά, θα φυσήξει τη σφυρίχτρα, διατάζοντας τον βηματισμό (του)…

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιος τροφοδοτεί κρυφά την Τουρκία με δισεκατομμύρια δολάρια; (pics) "

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αθηνών από 19/9 έως 28/10

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών θα εφαρμοστούν από αύριο Δευτέρα (19/9) στη λεωφόρο Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, από 19-09-2022 έως 28-10-2022, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα πραγματοποιείται σταδιακός περιορισμός του αριθμού των λωρίδων κυκλοφορίας από τέσσερις σε δύο της λεωφόρου Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα και μετά τη συμβολή της με την Ιερά Οδό, μέχρι τη συμβολή με την οδό Σατωβριάνδου, με κατάληψη της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας, περιοχής δήμου Χαϊδαρίου.

Κατά την διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

Κατ’ εξαίρεση, την 20-09-2022, από τις 21:00 έως τις 06:00 της επομένης, θα πραγματοποιηθεί κατάληψη μίας επιπλέον λωρίδας της Λ. Αθηνών και η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα του οδοστρώματος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αθηνών από 19/9 έως 28/10"

Live η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ: Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας – Παρωδία η Εξεταστική Επιτροπή

Σε απευθείας μετάδοση η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μας κατηγορούν για το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε χθες αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 

«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ, τα μέτρα είναι κοστολογημένα ένα προς ένα είπε. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει ένα μοντέλο να παίρνει χρήματα από έμμεση φορολογία για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε άλλο μοντέλο: «θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια για να δώσουμε ανάσα σε μεσαία τάξη και μισθωτούς».

Τσίπρας για υπόθεση παρακολουθήσεων: Αντιδημοκρατική εκτροπή

Η δεύτερη ερώτηση στον κ. Τσίπρα είχε να κάνει με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για αντιδημοκρατική εκτροπή. «Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε κάθε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση πρωθυπουργού. Μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να ρίχνει την ευθύνη μόνο στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Και η ομάδα της ΝΔ αποδέχεται την συνευθύνη. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας. Από την ΠτΔ το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η ΕΥΠ επί των ημερών της διακυβέρνησης τους «λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Εγώ είχα μία θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της ΕΥΠ. Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο όμως με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ, λοιπόν, αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας στελέχη της τότε κυβέρνησης, Δεν έδωσα καμία εντολή για παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα. Έπραξα όπως έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν υπάρχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο και δεν είχα καμία ενημέρωση ποτέ». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι είχε δώσει ρητή εντολή να δοθούν όλα τα στοιχεία της έρευνας στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν τακτικότατα από τον κ. Ρουμπάτη και υπήρχε συνέχεια του κράτους μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Μάλιστα ο κ. Ρουμπάτης παρέμεινε στη θέση του περίπου 1,5 μήνα αφότου άλλαξε η κυβέρνηση και παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ενώ σε εμένα δεν παρέδωσε κανείς».

Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουν όρους συμψηφισμού γιατί η σύγκριση είναι η μέρα με τη νύχτα. Σε σχέση με το αν θα δώσει εξηγήσεις  στον κ. Πιτσιόρλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχει να δώσει εξηγήσεις σε κανέναν.

«Εμείς λειτουργούσαμε διαφορετικά…δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ για υπηρεσιακούς λόγους, με συνδρομή εισαγγελέως, έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι υπουργοί…Κι επαναλαμβάνω για σκεφτείτε τι θα λέγατε εσείς σήμερα αν εγώ τότε έκανα παρέμβαση προκειμένου να αποκλειστούν από την έρευνα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι φίλοι μου. Τι θα λέγατε εσείς τώρα; Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός τιμά τον όρκο του στο Σύνταγμα και στους νόμους. Ο κ. Πιτσιόρλας βεβαίως έχει κάθε λόγο να αναζητήσει της αιτίες[…]για τον καθένα όμως από εμάς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και βεβαίως δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας από το γεγονός ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει κι επτά άτομα μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ορθώς λοιπόν ερευνήθηκα αυτή η υπόθεση από την ΕΥΠ. Δεν είναι ένας αόριστος εθνικός λόγος που δεν μας λένε ποιος είναι, εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη υπόθεση» ανέφερε.

Δεν φοβόμαστε την αλήθεια, αυτό όμως που είναι κρίσιμο και πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η προσπάθεια του φτηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο.

«Εύκολος στόχος η μεσαία τάξη»

«Αδικήσαμε την μεσαία τάξη, όχι από συνειδητή επιλογή αλλά γιατί έπρεπε να φέρουμε την χώρα έξω από τα μνημόνια. Έχουμε λοιπόν σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν εθνικό στόχο, να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες» είπε και συνέχισε:
«Εμείς καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μια ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων. Στην στρατηγική της κυβέρνησης η μεσαία τάξη δεν είναι πουθενά. Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια». Τόνισε ότι «Το σχέδιό μας έχει σημαντικές ελαφρύνσεις. Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος από αυτόν της ενίσχυσης των ανισοτήτων και αυτόν τον δρόμο έχουμε επιλέξει».

Τσίπρας για ΕΥΠ και παρακολουθήσεις: Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία παρωδία

«Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μονάχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος και δείχνει απολυταρχική αντίληψη να περνά η ευθύνη της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Είχα στο γραφείο μου για μισή ώρα κι έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση. Όσο για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία παρωδία». Ακόμα είπε ότι όλα τα διεθνή Μέσα έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα κι εδώ λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτήν την υπόθεση, δεν θα μείνει στο σκοτάδι, ξεκαθάρισε ακόμα ο Α. Τσίπρας. «Η αλήθεια θα βγει στο φως».

«Τέρμα στο πάρτι αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ»

Ένα χρόνο πριν από ΔΕΘ κατέθεσα προτάσεις για ενεργειακή ακρίβεια είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν είπε, στο πλαίσιο της περσινής ΔΕΘ, ούτε μια κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που έγινε λίγες μέρες μετά «γιατί έγινε με σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης».

«Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας  υποστήριξε ότι η διοίκησή της ΔΕΗ έχει σπεύσει πολλές φορές να χειραγωγήσει τις τιμές της μετοχής της με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Έκανε λόγο για αξιόποινες πράξεις και τόνισε ότι αυτό το πάρτι σε βάρος των φορολογουμένων θα τελειώσει κι ότι με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα περάσει υπό δημόσιο έλεγχο. «Τέρμα στο πάρτι αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» είπε και αναφέρθηκε στο τι γίνεται στην Ευρώπη: «η μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώτος ο Μακρόν στην Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε».

Συνεχίζοντας σε σχέση με τα εμπόδια από την ΕΕ, είπε ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».

Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας

«Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»

«Δεν έχω μπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψιν μου τα στοιχεία, τις τάσεις, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στις μετρήσεις που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας».

«Έχω ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές»

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα. Κι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό».

«Από την Εξεταστική Επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα, από το να δω πόσο πιο βαθιά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πόσο περισσότερο μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε ακόμα. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάμψει η αλήθεια». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις εκλογές» για να διελευκάνει ποιοι έχουν οι ευθύνες.

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

«Απολύτως απρόκλητη η ένταση στο ΑΠΘ και απολύτως ενορχηστρωμένη για να αλλάξει η ατζέντα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι «Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας, είμαι θεσμικός. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το βαθύ του αδιέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο».

Για την πορεία του χρέους είπε ότι «Εμείς το ρυθμίσαμε το χρέος. Χάρη στη δική μας ρύθμιση, το επόμενο διάστημα έχουμε έναν βατό ορίζοντα αποπληρωμών».

Στόχος μας να κάνουμε μια κυβέρνηση με νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ξεκαθάρισε σε ερώτηση για τις εκλογές. «Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για προοδευτική κυβέρνηση» και τόνισε ότι «η σύμπραξή μας με τη ΝΔ θα ήταν τερατογένεση. «Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τερατογένεση».

«Μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν στους συνταξιούχους» είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Για τα ελληνοτουρκικά

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητοτορική κλιμάκωση από τον κ. Ερντογάν, είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ και του Γιάννη Φασουλά.

«Βεβαίως, υπάρχει ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε. Πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμάκωση ώστε να μην υπάρξει ένταση» είπε και συνέχισε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του πριν μια βδομάδα να λέει “γιοκ” στον κ. Ερντογάν. Εγώ θα περίμενα το γιοκ να το λέει εκεί που πρέπει, όχι μόνο στο κοινό του στο Βελλίδειο. Να λέει “γιοκ” στο Oruc Reis, να λέει “γιοκ” στο Turkaegean. Στις κρίσιμες στιγμές να λέει “γιοκ”».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε με τον αμυνόμενο. Οφείλουμε, όμως, να παρακολουθούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι ο μεγάλος ηττημένος, πέρα από τον ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ρωσία δεν χάνει οικονομικά. Η Ευρώπη χάνει αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Έβρου είπε:

Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; είπε και συνέχισε λέγοντας ότι είναι σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά είναι επίσης υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να τηρεί τους στοιχειώδους ανθρωπιστικούς όρους.

Για το μεταναστευτικό και τον φράχτη στον Έβρο

Κάποιες φορές, η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης διαμορφώνει συνείδηση. Είναι δυνατόν εγώ να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; είπε και συνέχισε:

«Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα να υπάρχει έλεγχος. Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει τους απελπισμένους και κυρίως αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές. Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό».

Ακόμα χαρακτήρισε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τα περί ρωσικής παρέμβασης στις ερχόμενες εκλογές.

Με γνώμονα την ανανέωση θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φανταστείτε αν δεν είχε γίνει η συνθήκη των Πρεσπών, τι πιέσεις θα είχε δεχτεί η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου η γειτονική μας χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Live η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ: Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας – Παρωδία η Εξεταστική Επιτροπή"

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Δεν θα εφαρμοστούν κυρώσεις στους πολίτες όπου δεν υπάρχουν γιατροί

Νέες διευκρινίσεις για τον προσωπικό γιατρό από τον Θάνο Πλεύρη. Τις επόμενες μέρες, είπε ο υπουργός Υγείας, θα μπουν κι άλλοι γιατρό στο σύστημα.

Υπάρχει ακόμα δυσκολία να βρεις προσωπικό γιατρό στην Αθήνα καθώς υπάρχουν 500 κενές θέσεις είπε ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (18.09.2022), ο Θάνος Πλεύρης είπε επίσης ότι όπου δεν υπάρχουν γιατροί, οι πολίτες δεν θα έχουν κυρώσεις.

Εκτός από την Αθήνα, υπάρχουν κενές θέσεις και σε μερικά σημεία νησιών. «Δεν υπάρχει θέμα να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αυτές τις περιοχές» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης.

«Γιατροί θα μπαίνουν συνεχώς στο σύστημα, δεν θα εφαρμοστεί η αύξηση της συμμετοχής μέχρι να υπάρχει επάρκεια γιατρών σε όλα τα σημεία» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

«Τα κίνητρα θα εφαρμοστούν με τα μπόνους που έχουμε, ενώ τα αντικίνητρα της αυξημένης συμμέτοχης θα εφαρμοστούν μόνο όπου υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών» σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Σημειώνεται ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό τίθεται σε λειτουργία από 1ης Οκτωβρίου.

«Προσεγγίζουμε τα 3,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί. Υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, έχει φτάσει το 30%. 4.000 ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν  στο σύστημα, έχουν μπει 1.200 γιατροί» τόνισε. 

«Την εβδομάδα που μας έρχεται πάμε στη δεύτερη φάση και ανοίγουμε τις ειδικότητες. Παθολογικές ειδικότητες, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι έχουν δυνατότητα να μπουν κι αυτοί στον προσωπικό γιατρό» ανέφερε ο υπουργός Υγείας. 

Πρόστιμα

Ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι θα καταργηθεί το πρόστιμο της ΑΑΔΕ για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πια να υπάρχουν.

«Κοιτάμε συνολικά το θέμα των προστίμων… Σίγουρα για όσους έχουν εμβολιαστεί θα διαγράφουν τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα ήταν ένας θεσμός που πέτυχε, και δεν υπάρχει λόγος πια να υπάρχει, θα δούμε το θέμα των προστίμων συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Επικουρικοί γιατροί

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε επίσης ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των επικουρικών γιατρών, ενώ θα έχουν και αυξημένη μοριοδότηση ώστε να διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Δεν θα εφαρμοστούν κυρώσεις στους πολίτες όπου δεν υπάρχουν γιατροί"

Καστοριά: Συνελήφθη ο γιος της 82χρονης που εντοπίστηκε θαμμένη—Έπεσε σε αντιφάσεις

Θρίλερ στην Καστοριά με την υπόθεση εξαφάνισης ηλικιωμένης. Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ο γιος της 82χρονης συνελήφθη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος δήλωσε την εξαφάνιση της μητέρας του την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Στις έρευνες που ξεκίνησαν άμεσα, βρέθηκε σε ρέμα ένα ανθρώπινο κρανίο, αλλά και οστά, τα οποία έχουν σταλεί για ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ανήκουν σε άνθρωπο ή ζώο.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο άνδρας κλήθηκε εκ νέου να καταθέσει και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με την αρχική του κατάθεση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η υποδιεύθυνση ασφάλειας Καστοριάς.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σορός της ηλικιωμένης εντοπίστηκε τελικά θαμμένη κοντά στο γήπεδο του Δενδροχωρίου. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως σκυλιά ή άγρια ζώα, έσκαψαν και ξέθαψαν το πτώμα. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο 46χρονος άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις σχετικά με τον χρόνο εξαφάνισης της μητέρας του, λέγοντας αρχικά ότι την είδε τελευταία φορά την Πέμπτη και ύστερα πως την είδε πριν από μία εβδομάδα.

Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να αποκαλύψει τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης γυναίκας, με τις αρχές να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή είτε ο θάνατος  της γυναίκας να προήλθε από εγκληματική ενέργεια, είτε να πέθανε από παθολογικά αίτια και στην συνέχεια κάποιος να την έθαψε.

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Καστοριά: Συνελήφθη ο γιος της 82χρονης που εντοπίστηκε θαμμένη—Έπεσε σε αντιφάσεις"

Αφγανιστάν: Κλειστά παραμένουν εδώ κι ένα χρόνο τα σχολεία για κορίτσια – Έκκληση του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Ταλιμπάν να λάβουν «έκτακτα μέτρα» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμό τους εδώ κα ένα χρόνο «επονείδιστη» πράξη «χωρίς προηγούμενο».

«Σήμερα Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος αποκλεισμού των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένας χρόνος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα ξαναβρούν ποτέ. Τα κορίτσια έχουν θέση στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν να επιστρέψουν», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Αφού κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021 οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Στις 23 Μαρτίου τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτούργησαν μόλις για λίγες ώρες, προτού οι Ταλιμπάν ανακοινώσουν και πάλι το κλείσιμό τους.

Έκτοτε το ισλαμιστικό κίνημα υποστηρίζει ότι παραμένουν κλειστά λόγω ενός «τεχνικού προβλήματος» και ότι θα επαναλειτουργήσουν μόλις οριστικοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στους κανόνες του ισλάμ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «περισσότερο από ένα εκατομμύρια κορίτσια», κυρίως ηλικίας 12 με 18 ετών, εμποδίστηκαν να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη σχολική χρονιά, κάτι που δεν συνέβη για τα αγόρια, καθώς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για αυτά επαναλειτούργησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

«Είναι μια τραγική, επονείδιστη επέτειος που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», σχολίασε σήμερα ο Μάρκους Πότζελ υπηρεσιακός επικεφαλής της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA).

«Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη δικαιολογία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο».

«Βλάπτει βαθιά μια γενιά κοριτσιών και το μέλλον του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Πότζελ.

«Η άρνηση της εκπαίδευσης παραβιάζει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Αυξάνει τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους, τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η UNAMA.

«Εναπόκειται στους Ταλιμπάν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα προωθούν την ειρήνη, τη συμπεριληπτικότητα, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάκαμψη. Η διεθνής κοινότητα παραμένει έτοιμη να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί το σύνολο του πληθυσμού και η οποία θα σέβεται τα δικαιώματά του», κατέληξε.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Κλειστά παραμένουν εδώ κι ένα χρόνο τα σχολεία για κορίτσια – Έκκληση του ΟΗΕ"

Ταϊβάν: Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ- Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ταϊβάν, το οποίο είναι αραιοκατοικημένο, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Από την πλευρά της η μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν ανέφερε ότι ο σεισμός –που σημειώθηκε στις 14:44 (τοπική ώρα και 09:44 ώρα Ελλάδας)– είχε μέγεθος 6,8 βαθμών, επισημαίνοντας ότι το επίκεντρό του ήταν περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της πόληςΤαϊτούνγκ και το εστιακό του βάθος 10 χιλιόμετρα.

Το USGS ανακοίνωσε αργότερα ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών.

Τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μετέδωσαν ότι στην πόλη Γιούλι ένα χαμηλό κτίριο το οποίο στέγαζε ένα παντοπωλείο κατέρρευσε και έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα ερείπια.

Το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Central News Agency μετέδωσε εικόνες από πανικόβλητους κατοίκους της πόλης να τρέχουν προς το κτίριο, το οποίο κάλυπτε πυκνό σύνεφο σκόνης.

Εξάλλου η εταιρεία που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τρία βαγόνια τραίνου εκτροχιάστηκαν στον σταθμό Ντόνγκλι, στην ανατολικό τμήμα της χώρας, όταν κατέρρευσε μέρος του στεγάστρου της πλατφόρμας. Οι περίπου 20 επιβάτες που βρίσκονταν στα βαγόνια απομακρύνθηκαν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα, με τα κτίρια να κουνιούνται και στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. Το κέντρο σεισμικών δικτύων της Κίνας από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στις παράκτιες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Φουζιάν, τη Γκουανγκντόνγκ, τη Ζιανγκσού και τη Σανγκάη.

Μετά τον σεισμό εκδόθηκε ανακοίνωση για τσουνάμι από το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι. Οι αρχές της Ταϊβάν δεν εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι για σεισμούς που είναι μεγέθους κάτω των 7 βαθμών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, τα κύματα του τσουνάμι ενδέχεται να φτάσουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας επίσης εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1 μέτρου σε μέρος της νομαρχίας της Οκινάουα.

Νωρίτερα σήμερα το USGS είχε ανακοινώσει ότι σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών έπληξε το Σάββατο το βράδυ την ίδια περιοχή τις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 21:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου και είχε επίκεντρο περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ταϊτούνγκ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Μετά τον σεισμό αυτό δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σεισμό στο νότιο τμήμα της χώρας το 2016, ενώ άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 2.400 ανθρώπων το 1999.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταϊβάν: Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ- Προειδοποίηση για τσουνάμι"

Προσωπικός γιατρός: Τα «αγκάθια» και οι κρίσιμες ημερομηνίες – Τι ζητούν οι γιατροί

Σημαντικές βελτιώσεις είναι απαραίτητες για το νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού που προωθεί το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023 σύμφωνα με τους γιατρούς. Στην Αττική μέχρι στιγμής μπορεί να εγγραφεί μόνο το 55% των πολιτών, καθώς οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι λίγοι.

Στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.200 γιατροί, εκ των οποίων 1.000 ιδιώτες, από τους 4.000 ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς, που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν. Με τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα η κάλυψη φτάνει στο 75% των πολιτών της χώρας και χρειάζονται περίπου ακόμη 1.200 γιατροί, είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην Αττική, οι γιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα μπορούν να εγγράψουν το 55% του πληθυσμού, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και σε περιοχές όπου το δίκτυο γιατρών δεν επαρκεί. Το υπουργείο σχεδιάζει την ενίσχυση του δικτύου των προσωπικών γιατρών και με άλλες ειδικότητες εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξεύρεση ιατρού, εντοπίζονται περισσότερο στις επαρχιακές πόλεις λόγω της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών και τον περιορισμένο αριθμό ιατρών δημόσιων δομών οι οποίες λειτουργούν εντός της πόλης (ΤΟΜΥ, Κ.Υ. αστικού τύπου) με αποτέλεσμα να εγγράφονται σε ιατρούς γειτονικών περιοχών ή της Περιφερειακής ενότητας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κατσαράκης, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι με τη συμμετοχή ολοένα και περισσοτέρων ιατρών στην πλατφόρμα εγγραφών, η κατάσταση θα πρέπει να εξομαλυνθεί και να υπάρξουν δυνατότητες επιλογής για κάθε πολίτη.
 
«Μένουν κάτω από 1000 ευρώ το μήνα» λένε οι γιατροί

Οι γιατροί από την πλευρά τους αναφέρουν ότι είναι αρκετά αυτά που χρήζουν βελτιώσεων, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο σύστημα, δηλώνοντας ότι είναι υπέρ του να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό γιατρό του, ωστόσο ακόμα υπάρχουν κενά και αδυναμίες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι η διεύρυνση των ειδικοτήτων που σχεδιάζεται είναι σωστή κίνηση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται από τους ασθενείς προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΓΓ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου, πρόσθεσε ότι «το σύστημα για να προχωρήσει θέλει σοβαρές βελτιώσεις», θέτοντας οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Οι δύο εκπρόσωποι των γιατρών εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιστράτευσης ιατρών, στην επιβολή ποινών σε πολίτες που δεν θα εγγραφούν και την διαφωνία τους ως προς το 15λεπτο ανά ασθενή. Ζητούν επίσης, βελτιώσεις και των οικονομικών όρων με τον κ. Ελευθερίου να αναφέρει ότι «στα ποσά που έχουν ακουστεί (60.000 ευρώ) για εγγεγραμμένους πολίτες 2000 το χρόνο, περιλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου και στο τέλος απομένουν κάτω από 1000 ευρώ το μήνα».

«Η ιστορία αποδεικνύει ότι όσες φορές δεν εισακούστηκαν οι γιατροί και οι Σύλλογοί τους υπάρχει αποτυχία», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψυχάρης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Εξέφρασε φόβους ότι με την εξέλιξη του συστήματος «στην πράξη θα υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το να υπάρχουν ειδικοί γιατροί είναι ευλογία. Στην Ελλάδα σε αντίθεση με χώρες όπως η Αγγλία, έχουμε ειδικευμένους γιατρούς και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν».

700.000 έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής

«Στην αρχή κάθε νέο αντιμετωπίζει προβλήματα, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές. Γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, όπως η ένταξη στο σύστημα προσωπικών γιατρών και άλλων ειδικοτήτων εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών, όπως καρδιολόγων, πνευμονολόγων, ρευματολόγων, που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Έκανε λόγο για την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει, παρέχοντάς του υπηρεσίες δωρεάν. Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προχωράει και ενδεικτικό αυτού είναι ότι αν και οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό ξεκίνησαν καλοκαίρι, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 3,1 εκατ. πολίτες άνω των 16 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, περίπου 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό μέσω των φαρμακείων σε ολόκληρη την χώρα, από το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.

Ικανοποίηση για την εξέλιξη του συστήματος εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους. «Το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού εξελίσσεται πολύ καλά με περισσότερους από 3,1 εκατ. πολίτες να έχουν ήδη εγγραφεί. Το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί το σύστημα ραντεβού, καθώς και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται».

Αναφέρθηκε στη σημασία του να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό του γιατρό, τονίζοντας: «Αλλάζουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας. Δημιουργούμε το θεσμό για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της υγείας των πολιτών. Πέρα από την παραδοσιακή άσκηση της διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών εστιάζουμε στην πρόληψη και αγωγή υγείας. Ο προσωπικός γιατρός θα συμβουλεύσει τον πολίτη για τη σημασία προγραμμάτων πρόληψης και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό, έτσι ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών είναι να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος. Η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά.

Επιπλέον, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές, αλλά αυτές θα παραμένουν όσο υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εγγράφονται οι πολίτες, είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Θεμιστοκλέους. Υπενθυμίζεται ότι προβλεπόταν ο πολίτης που δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα είχε πρόσθετη συμμετοχή από την 1/10/2022, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικός γιατρός: Τα «αγκάθια» και οι κρίσιμες ημερομηνίες – Τι ζητούν οι γιατροί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news