facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Μήνυση και αγωγή του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα κατά του Αλέξη Κούγια

Mε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Α΄ Πειραιά & Νησιών, Θοδωρής Δρίτσας, έκανε γνωστό ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Αλέξη Κούγια, για ανακοίνωση του τελευταίου, έξι χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα.

Όπως δήλωσε ο κ . Δρίτσας: «Καταθέτω μήνυση και αγωγή κατά του άθλιου συκοφάντη δικηγόρου Αλέξη Κούγια.

Έξι χρόνια κάνω υπομονή και δίνω τόπο στην οργή, απέναντι στα μυθεύματα του άθλιου συκοφάντη δικηγόρου Αλέξη Κούγια, για τη δήθεν συγκάλυψη εκ μέρους μου των υπεύθυνων του τραγικού δυστυχήματος στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μονή και στην Πέρδικα της Αίγινας, την 16η Αυγούστου 2016. Τις ίδιες συκοφαντίες επιμένει να εκτοξεύει και εναντίον του τότε Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου Σταμάτη Ράπτη. Επέλεξα από τότε να «λογοδοτήσω» στη Βουλή των Ελλήνων, με πολυσέλιδη, εκτενή και πλήρως τεκμηριωμένη απάντησή μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντηση την οποία και δημοσιοποίησα.

Κανείς δεν μπορεί να τυμβωρυχεί με προσωπικές σκοπιμότητες απέναντι στα τραγικά θύματα του εγκληματικού όντως δυστυχήματος και βέβαια, συμφωνώ κι εγώ ότι, η ελάχιστη δικαίωση είναι οι αποζημιώσεις που σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση Κούγια, επιδίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια.

Δε μου μένει όμως πλέον καμία άλλη επιλογή, παρά να προχωρήσω σε μήνυση και αγωγή εναντίον του άθλιου συκοφάντη Αλέξη Κούγια. Η νοοτροπία και οι αξίες μου όλα αυτά τα χρόνια, με οδηγούσαν στο να αποφύγω αυτήν την κίνηση, αλλά τελικά ήταν λάθος μου που δεν το έκανα από τότε».

Η επίμαχη δήλωση Κούγια

«Όπως είναι γνωστό, στις 16/8/2016 έγινε το γνωστό ναυάγιο κοντά στο νησάκι Μονή της Αίγινας, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας νεαρός Ουκρανός οικονομολόγος και ένα κοριτσάκι 5 ετών, στο ίδιο ναυάγιο δε τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων η σύζυγος του Ουκρανού οικονομολόγου κινδύνευσε σοβαρά με ακρωτηριασμό.

Ο δράστης ή οι δράστες του εγκλήματος εξαφανίστηκαν επί δώδεκα περίπου ώρες, αφού φυγαδεύτηκαν από τον καπετάνιο μίας θαλαμηγού, που ανήκε σε μια ουρουγουανή υπήκοο και κάποιους φίλους τους, που τους φυγάδευσαν, αφήνοντας τους ναυαγούς στο έλεος της μοίρας τους.

Οι επιζήσαντες στις καταθέσεις τους περιέγραψαν τον χειριστή του ταχυπλόου σκάφους Duende που προκάλεσε το ναυάγιο ως έναν νεαρό άντρα περίπου ηλικίας 30 ετών και ως συνεπιβαίνουσα μία ίδιας ηλικίας γυναίκα. Αργά τη νύχτα εμφανίστηκε «αυθόρμητα» ως δήθεν χειριστής του ταχυπλόου, αντί του νεαρού 30χρονου, ένας υπερήλικας με πάρα πολλά προβλήματα υγείας, ως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ηλικίας 80 περίπου ετών, χωρίς καμία περιουσία, ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα, ο οποίος μετά από λίγο χρονικό διάστημα έχασε τη ζωή του, λόγω των βαρέων ασθενειών από τις οποίες έπασχε.

Ο ορισθείς ως πραγματογνώμων από το Λιμενικό ειδικός για θαλάσσια ναυάγια κος Στεφανάκος έκρινε ότι ο οδηγός του ταχυπλόου που εκινείτο με ταχύτητα 40 κόμβων σε ανοιχτή θάλασσα, χωρίς εμπόδια με απόλυτη ορατότητα και ο οδηγός της λάντζας που έχασε τη ζωή του ήταν δήθεν συνυπαίτιοι του ατυχήματος, βάζοντας τεράστια εμπόδια στην αποζημίωση των ναυαγών και των θυμάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως είναι γνωστό, παρόλες αυτές τις ουσιαστικές και νομικές δυσκολίες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς, μετά από δίκες, οι οποίες διήρκεσαν 6 χρόνια επεδίκασε στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες ποσό αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ και το δικηγορικό μας γραφείο έχει εκκινήσει τη διαδικασία ανακαλύψεως περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ικανοποιηθούν έστω οικονομικά οι συγγενείς των θυμάτων, αφού ηθικά είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, διότι με το θάνατο του Λυκουρέζου Θρασύβουλου καταργήθηκε κάθε πιθανότητα ποινικής τιμωρίας του «αυθορμήτως εμφανισθέντος» ως δήθεν δράστου του εγκλήματος.

Σημειωτέον ότι παρόντες κατά παγκόσμια πρωτοτυπία στην προανάκριση στα Λιμεναρχεία Αίγινας και Πειραιώς ήταν ο τότε Υπουργός Εμπορικός Ναυτιλίας Δρίτσας, προσωπικός φίλος του εμφανισθέντος ως δράστου και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ράπτης, με ό,τι συνέπειες έχει αυτή η παρουσία για τη διερεύνηση της υποθέσεως».

Αθήνα, 28/07/2022

Με εκτίμηση και σεβασμό

Αλέξης Κούγιας

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση και αγωγή του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα κατά του Αλέξη Κούγια"

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Μουφτείες

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Μουφτείες παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο καθεστώς Μουφτειών, ένα πλαίσιο το οποίο προκύπτει από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, το οποίο λαμβάνει υπόψη συνταγματικές επιταγές, διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως τόνισε είναι ρυθμίσεις που προβλέπουν ένα πλήρες πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της μουφτείας, δίνεται έμφαση στο θεσμό της μουφτείας, άρα έχουμε μια μετατόπιση από το πρόσωπο του μουφτή στο θεσμό της μουφτείας. Προβλέπεται ρητά η τριπλή ιδιότητα του μουφτή στη χώρα μας: θρησκευτικού λειτουργού, επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας και λειτουργού με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες και προβλέπει, επίσης, την προστασία και σε ατομικό επίπεδο του κύρους των μουφτήδων και εμπεριέχονται και σημαντικές καινοτομίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των μουφτήδων υπέρ της ευρύτερης δυνατής αποδοχής τους ως προσώπων αυξημένου κύρους με ιδιαίτερους δεσμούς με τους πολίτες που καλούνται να υπηρετούν.

Το νομοσχέδιο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την οργάνωση και λειτουργία του θεσμού των μουφτειών, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά το μουφτή.

Η υπουργός ανέφερε ότι στο πρώτο μέρος, δηλαδή στα άρθρα 142 έως και 147, δεν έχει διατυπωθεί καμία διαφωνία από κανένα κόμμα, και ενημέρωσε ότι με βάση τις προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25 και του Μουφτή Κομοτηνής θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές βελτιώσεις, ενώ άλλες αλλαγές θα εξεταστούν σε επίπεδο κανονιστικού πλαισίου πλέον – γιατί εκεί υπάγονται – στο πλαίσιο σύνταξης και του προεδρικού διατάγματος για την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διάρθρωση των μουφτειών.

Σχετικά με το δεύτερο μέρος, στο οποίο διατυπώθηκαν προτάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25, τον Μουφτή Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και τον πρόεδρο του Σωματείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, η κ. Κεραμέως είπε ότι οι προτάσεις των μουφτήδων έχουν γίνει δεκτές και αυτές ενσωματώνονται στις νομοθετικές βελτιώσεις.

Σχετικώς με τις αλλαγές που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο άρθρο 165, ώστε τα προσόντα για τον υποψήφιο μουφτή να μην αυξηθούν, αλλά να παραμείνουν αυτά που αναφέρονται στο νόμο του 1991, τόνισε ότι “ως κυβέρνηση θεωρούμε λογικό ότι κάποιος προτού γίνει μουφτής, θα πρέπει να έχει διατελέσει ιμάμης και αυτή φαίνεται ότι είναι και η άποψη των μουφτήδων, ωστόσο στο πνεύμα σύγκλισης, προσθέτουμε μία μεταβατική διάταξη, ώστε για την πρώτη πενταετία από την εφαρμογή του νόμου να παραμείνουν ουσιαστικά σε ισχύ, τα προσόντα που προέβλεπε ο νόμος του ’91, για να μην αιφνιδιαστεί κανείς και νομίζω αυτό μας φέρνει και πιο κοντά στις επιμέρους προτάσεις που έγιναν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Μουφτείες"

Δύση κατά Ρωσίας: Ο Λαβρόφ καταλογίζει την ευθύνη στη Δύση για την επισιτιστική κρίση – Μακρόν και Στάνο απαντούν

Συνεχίζονται οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών θέσεων στο Ντονέτσκ, στοχεύοντας αποθήκες πυρομαχικών και αμερικανικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα, καθώς και τα πλήγματα στη νότια και κεντρική Ουκρανία με αρκετούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Πύραυλος έπεσε ακόμα και σε πάρκο του Χαρκόβου.

Ωστόσο, τις επόμενες μέρες αναμένεται η πρώτη επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί και το θέμα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.


Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως «Θα δούμε τις επόμενες μέρες εάν αυτό που υπέγραψε η Ρωσία το εννοεί, εφόσον τα σιτηρά εξαχθούν».

Από την Αντίς Αμπέμπα, σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, με στόχο την ανανέωση συμμαχιών, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης οφείλεται στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και οι εξαρτημένοι από αυτές χώρες προειδοποίησε ότι ανάλογες πρακτικές ίσως στο μέλλον εφαρμοστούν εναντίον οποιουδήποτε. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε: «Eάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ με απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίσουν να “παγώσουν” τα ρωσικά αποθεματικά, ποιος ξέρει αν αύριο εκνευριστούν από κάποιον άλλο και δεν θα κάνουν το ίδιο».

Τις δηλώσεις Λαβρόφ, σχολίασε από το Μπενίν και ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας: «Η Ρωσία είναι μια από τις τελευταίες αποικιακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποφάσισε να εισβάλλει σε μια γειτονική της χώρα για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της».

Σκληρή «γλώσσα» χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ο Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Ο κύριος Λαβρόφ είναι γνωστό ότι παραπληροφορεί, ψεύδεται και προωθεί την καταστροφολογία». Όπως επεσήμανε ο κύριος Στάνο, τον Ρώσο διπλωμάτη θα ακολουθεί παντού το ότι η χώρα του παραβίασε το χάρτη του ΟΗΕ και τις διεθνείς συμφωνίες.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύση κατά Ρωσίας: Ο Λαβρόφ καταλογίζει την ευθύνη στη Δύση για την επισιτιστική κρίση – Μακρόν και Στάνο απαντούν"

Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες της Hellenic Train - Δείτε βίντεο

Αναστάτωση και μεγάλη ταλαιπωρία επικράτησε στον Σταθμό Λαρίσης, καθώς το τελευταίο δρομολόγιο του τρένου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη ακυρώθηκε λόγω βλάβης (διακοπή ρεύματος).

Ενημέρωση δεν υπάρχει εδώ και τέσσερις ώρες, και οι επιβάτες έχουν εξαγριωθεί καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να τους πει αν και πότε θα ταξιδέψουν. Επίσης, ουδείς είναι σε θέση να τους ενημερώσει αν θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα και ποιος θα καλύψει τα έξοδα, ούτε υπάρχει και πρόβλεψη για την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου.

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται νωρίς το απόγευμα με την πιο γρήγορη αμαξοστοιχία της Hellenic Train (πρωην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), το περίφημο «Λευκό Βέλος», το τρένο που κάνει την απόσταση Λάρισα - Αθήνα σε 2,5 ώρες.

Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε σήμερα στις 17:20 από την Αθήνα, με προορισμό τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, από τις 18:00 έχει σταματήσει στο ύψος του σταθμού της Δεκέλειας, λίγο έξω από την Αθήνα.
Το συμβατικό τρένο των 19.22, το οποίο υποτίθεται πως θα έπαιρνε και τους επιβάτες του «Βέλους»,  ακινητοποιήθηκε και αυτό μετά από λίγη ώρα λόγω διακοπής ρεύματος. 




 

Οι επιβάτες του «Λευκού Βέλους» όπως λένε, δεν είχαν για ώρες επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία και παρέμεναν  εγκλωβισμένοι στο τρένο, κάτω από συνθήκες αφόρητης ζέστης (ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε, καθώς δεν υπήρχε παροχή ρεύματος) και απίστευτης ταλαιπωρίας, έχοντας πληρώσει το ακριβότερο εισιτήριο για τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.

Την ίδια στιγμή, η συμβατική αμαξοστοιχία που είχε μείνει έξω από τους Αγίους Αναργύρους επέστρεψε στο Σταθμό Λαρίσης με τη βοήθεια ντιζελομηχανής (καθώς η ηλεκτρική δεν λειτουργούσε), οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και έκτοτε παραμένουν εκεί δίχως να ξέρουν όπως προαναφέραμε τι θα γίνει.

Ο Γολγοθάς όμως δεν είχε τέλος ειδικά για τους επιβάτες του «Λευκού Βέλους». Κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο μια ντιζελομηχανή που ρυμούλκυσε το τρένο στον σταθμό της Δεκέλειας. Εκεί αρχικά είπαν στους επιβάτες ότι θα τους παραλάβει άλλο τρένο, αλλά στη συνέχεια αυτό δεν έγινε καθώς το τρένο που θα τους παραλάμβανε ήταν αυτό που είχε μείνει στους Αγίους Αναργύρους...  Με λίγα λόγια το απόλυτο χάος!
Έτσι οι υπεύθυνοι της αμαξοστοιχίας σε συννενόηση με την εταιρεία είπαν στους επιβάτες (γύρω μετά τις 8 το βράδυ) ότι θα έρχονταν ταξί μισθωμένα από την εταιρεία για να τοπυς μεταφέρουν πίσω στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε , όπως μας καταγγέλει επώνυμα επιβάτιδα του τρένου (τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας) και πολλοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους για να επιστρέψουν σπίτι τους. 
 
Με πούλμαν αλλά όχι για όλους...

Στο μεταξύ, στον Σταθμό Λαρίσης, οι επιβάτες της συμβατικής αμαξοστοιχίας ζούσαν το δικό τους μαρτύριο. Λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ υπεύθυνοι της εταιρείας τους είπαν πως θα δρομολογηθεί ένα πούλμαν που θα τους μεταφέρει σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Όμως όπως λένε, ένα πούλμαν δεν είναι αρκετό καθώς οι εγκλωβισμένοι επιβάτες είναι πολύ περισσότεροι.  
Η εταιρεία δεν έχει βγάλει προς το παρόν κάποια επίσημη ανακοίνωση για την ακινητοποίηση των δύο τρένων και βέβαια για το τι θα γίνει με τους επιβάτες τους. 

Κατέρρευσε και ο προαστιακός

Να σημειώσουμε πως η απώλεια της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή, δημιούργησε προβλήματα και σε άλλα δρομολόγια, όπως σε αυτά από και προς τη Χαλκίδα αλλά και στον Προαστιακό, που έμεινε εκτός λειτουργίας λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενω η ηλεκτροκίνηση στη γραμμή του Αεροδρομίου αποκαταστάθηκε στις 22.10. 

lar-1

lar-2

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες της Hellenic Train - Δείτε βίντεο"

Μενίδι: Συνελήφθη 34χρονος για εμπρησμό – Έβαζε φωτιά σε χόρτα τα μεσάνυχτα

Ένας 34χρονος υπήκοος Αφγανιστάν συνελήφθη από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, καθώς έβαλε φωτιά σε ξερόχορτα και προκλήθηκε εστία φωτιάς που αντιμετωπίστηκε άμεση από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 23:30 το βράδυ Τετάρτης (27/7) στο Μενίδι, όταν ο 34χρονος έβαλε φωτιά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο. Αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή, τον εντόπισαν, τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν χειροπέδες. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από πρόθεση και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ., όχι τόσο για την έκταση της φωτιάς (έσβησε σχεδόν άμεσα) αλλά για το γεγονός ότι υπάρχουν σε διάφορες περιοχές άτομα που βάζουν φωτιές, σε μία περίοδο που λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών μία φλόγα είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Την προανακριτική έρευνα για τον 34χρονο Αφγανό ανέλαβε το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Συνελήφθη 34χρονος για εμπρησμό – Έβαζε φωτιά σε χόρτα τα μεσάνυχτα"

Θεσσαλονίκη: Μήνυση κατά έξι γιατρών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» για τον θάνατο 15χρονης

Μήνυση κατά έξι γιατρών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη υπέβαλαν σήμερα οι γονείς 15χρονης, η οποία όπως καταγγέλλουν, πέθανε μετά από ιατρικά λάθη στο νοσοκομείο, όπου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καθαρισμό συμφύσεων, καθώς από βρεφική ηλικία αντιμετώπιζε πρόβλημα στο έντερο.

Το άτυχο κορίτσι ζούσε φυσιολογικά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2021, όταν διαμαρτυρήθηκε για πόνους στην κοιλιά. Αρχές Νοεμβρίου χειρουργήθηκε στο «Παπαγεωργίου» και μετά από επιπλοκές παρουσίασε εγκεφαλικό οίδημα. Λίγες μέρες αργότερα κατέληξε. Οι γονείς της καταγγέλλουν σωρεία ιατρικών λαθών και εγκληματική αμέλεια κατά την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Στο πλευρό τους σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο είχαν τους γονείς της τρίχρονης που πέθανε, αφού νοσηλεύτηκε στο ίδιο νοσοκομείο πριν από τρεις μήνες από άγνωστη αιτία μετά από δεκαήμερη νοσηλεία. Το μικρό κορίτσι είχε διακομιστεί στο Ιπποκράτειο, αλλά δεν πρόλαβαν να τη σώσουν. Και εκεινοι καταγγέλλουν ιατρική αμέλεια και εγκληματικά λάθη και ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων για να μην κινδυνεύσει άλλο παιδί.

«Δεν έπρεπε να γνωριστούμε έτσι. Οι γονείς δεν πρέπει να γνωρίζονται για τα χαμένα τους παιδιά. 1η Μαιου πέθανε η Κατερίνα μου. Με παίρνει η Πάττυ, μου λέει "έφυγε το παιδί μου στο ίδιο νοσοκομείο που έφυγε το δικό σου". "Τι λες;" της λέω. Έτσι γνωριστήκαμε και θα δώσουμε αγώνα, μέχρι να δικαιωθούν τα παιδιά μας. Και όλα τα παιδιά του κόσμου που έχουν φύγει με αυτό τον άδικο τρόπο». Και η μητέρα της 15χρονης συμπλήρωσε: «Μέχρι να πεθάνω και να πάω να συναντήσω το παιδί μου, όσο μπορώ θα τους κυνηγάω, δεν μπορώ να δεχτώ άλλη αμέλεια».

Η μητέρα της 15χρονης δήλωσε ότι «το μηχάνημα δίπλα το μόνιτορ ανα πέντε λεπτά βαρούσε συνέχεια. 140, 150, 160, 170, 175 και έλεγα γιατί το μηχάνημα χτυπά συνέχεια. Η απάντηση; Μου λέγανε θέλει υγρά… Φωνάζω "το μηχάνημα χτυπά συνέχεια". Στις 04:00 τα ξημερώματα είπα "φωνάξτε το γιατρό". 12:00 η ώρα μου λέει το παιδί "μαμά δεν βλέπω καλά, πονάω εδώ (δείχνει το στήθος), μαμά δεν βλέπω καθόλου". Βγήκα, παίρνω τον κ. Σπυριδάκη, λέει στο παιδί μου "πως σε λένε;". Λέει Μαρία Παπαδοπούλου, Τι τάξη πας; Πρώτη λυκείου, τι ομάδα είσαι ΠΑΟΚ. Και εκείνη την ώρα γυρνάνε τα μάτια της και μου φωνάζει "τρέξε γρήγορα φέρε γιατρούς, φέρε βοήθεια όλους"». Και συνέχισε «αν έδειχνα, καταλαβαίναν ότι το παιδί μου πάθαινε περιτονίτιδα. Δεν μπορώ να δεχτώ, ότι το 2021 μπορεί ένα παιδί να πεθάνει από περιτονίτιδα σε ένα νοσοκομείο».

Ο Νίκος Διαλυνάς, ο δικηγόρος της οικογένεια ανέφερε: «Η τραγωδία είναι, πρώτον δεν είχαν απινιδωτή και έτρεχαν να φέρουν από την χειρουργική ανηλικών. Δεν είχαν ηπαρίνες. Στείλαν τη μανα να ψάξει να βρει τους γιατρούς, για να βοηθήσουν. Ο γιατρός που το αντιμετωπιζε, δεν ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα λεπτά και το παιδί να υποστεί βαριές εγκεφαλικές βλάβες. Όταν το επανέφεραν, το οδήγησαν στο χειρουργείο. Διαπιστώνουν, ότι είχε κοπρανώδη περιτονίτιδα. Από εκεί και πέρα το παιδί είχε εγκεφαλικές βλάβες, αλλά ουσιαστικό το παιδί είχε χάσει το παιχνίδι με τη ζωή και μετά από 20 μέρες πέθανε».

Ενώ και η ιατροδικαστής κ. Αποστολίδου δήλωσε πως «υπάρχει επιδείνωση της κλινικής εικόνας, στον ιατρικό φάκελο δεν υπάρχουν επιπλέον εξετάσεις, κάποια απεικόνιση της κοιλιάς, κάποια κλινική εξέταση κάπου, που να αποδίδεται αυτή η επιδείνωση, μέχρι που ήρθε η στιγμή να πάθει καρδιακή ανακοπή».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Μήνυση κατά έξι γιατρών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» για τον θάνατο 15χρονης"

Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες του «Λευκού Βέλους»

Δεν πρόλαβε να δρομολογηθεί η πιο γρήγορη αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το περίφημο «Λευκό Βέλος», το τρένο που κάνει την απόσταση Λάρισα – Αθήνα σε 2,5 ώρες και άρχισαν τα προβλήματα…

Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε σήμερα στις 5:20 από την Αθήνα, με προορισμό τη Λάρισα. Ωστόσο, από τις 6 το απόγευμα έχει σταματήσει στο ύψος του σταθμού της Δεκέλειας, λίγο έξω από την Αθήνα. Εκατοντάδες επιβάτες αναμένουν μάταια εξηγήσεις, καθώς κανείς δεν τους έχει ενημερώσει τι έχει συμβεί.

Ενδεχομένως σημειώθηκε μηχανική βλάβη στην αμαξοστοιχία, όμως οι επιβάτες, όπως λένε δεν έχουν επίσημη ενημέρωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έτσι, είναι εγκλωβισμένοι στο τρένο, κάτω από συνθήκες αφόρητης ζέστης (ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, καθώς το τρένο δεν κινείται) και απίστευτης ταλαιπωρίας, έχοντας πληρώσει βέβαια το ακριβότερο εισιτήριο για τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες του «Λευκού Βέλους»"

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κακόβουλο λογισμικό στα κινητά πέντε Γάλλων υπουργών

Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνεχίζεται στην Ευρώπη, ενώ πλέον βρέθηκε κακόβουλο λογισμικό στα κινητά πέντε Γάλλων υπουργών. Πριν από λίγες ώρες, σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters σημείωνε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε στοιχεία που μαρτυρούν πως το κινητό τηλέφωνο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και άλλων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν στόχος απόπειρας χακαρίσματος.

Την ίδια ώρα σε ανάλυση του τμήματος για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο καταγράφεται τι έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η προσπάθεια κατασκοπείας του προέδρου Μακρόν

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έκθεση, στις 22 Ιουλίου 2021 οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άρχισαν έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι το Μαρόκο χρησιμοποίησε το Pegasus ώστε να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ ίχνη του Pegasus εντοπίστηκαν στα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον πέντε μελών του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και 14 Γάλλοι υπουργοί έγιναν στόχος του Μαρόκου (ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ).

Σύμφωνα με το MIT Technology Review, η Γαλλία διαπραγματευόταν για την αγορά του Pegasus από την NSO το 2021 αλλά αποφάσισε να αναστείλει της διαβουλεύσεις μετά τις αποκαλύψεις ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι συνέβη αυτό.

Αξιωματούχοι του φιλανδικού ΥΠΕΞ θύματα του Pegasus

Στις 5 Απριλίου του 2022, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), η Συμμαχία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Γαλλο-παλαιστίνιος υπερασπιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων Σαλάχ Χαμουρί κατέθεσαν μήνυση κατά του NSO Group για παράνομη μόλυνση του κινητού τηλεφώνου του τελευταίου ενώ αρκετά ήταν τα πρόσωπα, όπως τονίζεται στην έκθεση που φέρεται να έχουν γίνει στόχος κατασκοπείας μέσω του λογισμικού Pegasus.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στις 28 Ιανουαρίου 2022, το φιλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ορισμένοι από τους αξιωματούχους του στο εξωτερικό έπεσαν θύματα του κακόβουλου λογισμικού Pegasus για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Η Γερμανία αγόρασε κρυφά το κακόβουλο λογισμικό Pegasus

Όσον αφορά την περίπτωση της Γερμανίας σημειώνεται στην έκθεση πως η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA) παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης -κεκλεισμένων των θυρών- της Επιτροπής Εσωτερικών της Bundestag, ότι είχε αγοράσει κρυφά το Pegasus το 2019 με ορισμένες λειτουργίες απενεργοποιημένες. Επισημαίνεται δε ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που αφορούν την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα από τον Μάρτιο του 2021 ενώ, τέλος οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του από την NSO ξεκίνησε το 2017.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο υποκλοπών: Κακόβουλο λογισμικό στα κινητά πέντε Γάλλων υπουργών"

Σκρέκας: Πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Νομοθετική παρέμβαση για την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, πήρε μέτρα. «Θέσαμε σε λειτουργία, βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Σκρέκας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτού του μηχανισμού.

«Τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας του, αυτός ο μηχανισμός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι ίσως και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ... Εκτιμούμε ότι αυτό τους επόμενους μήνες, θα αποδώσει ακόμα περισσότερο», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε αυτόν τον μηχανισμό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, πριν λίγες ημέρες και πρότεινε την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου προσδιορισμού τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτό που ισχύει σήμερα, και την αντικατάστασή του από ένα μοντέλο που αποσυνδέει την τιμή φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο που να μειώνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα την τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από πολλές χώρες όπως και η ανάγκη για την έναρξη συζήτησης στην Ευρώπη, για πιθανή αλλαγή αυτού του μοντέλου που «δυστυχώς, συνδέει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο».

«Αυτό το έκανε η Ελλάδα, πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τώρα έρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την Ελλάδα να συμφωνούν ή να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και επιτέλους ανοίγει αυτή η συζήτηση, για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος που επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη μια μεγάλη αλλαγή. «Αναστείλαμε για ένα χρόνο, για όσο δηλαδή διαρκεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός, τη ρήτρα αναπροσαρμογής», είπε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι οι πάροχοι ανακοίνωναν τιμή τιμοκαταλόγου χαμηλή ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια, υπήρχε ένας μαθηματικός τύπος, που «η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οποίος είχε εφαρμοστεί από ιδιώτες παρόχους που είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια τους».

«Εμείς αναστείλαμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές, να ορίσουν για κάθε πρώτη του επόμενου μήνα, ποια είναι η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν. Τελικά οι τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είχαν διαφορές έως και 40% και τώρα οι πολίτες μπορούν να αποφασίζουν ποιος προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός και να επιλέγουν. Εμείς κάναμε αυτό που δεν είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέπουμε στον καταναλωτή να αλλάζει πάροχο αζημίως», είπε ο κ. Σκρέκας που στάθηκε ιδίως στη ΔΕΗ. «Τελικά η ΔΕΗ, που την κατηγορείτε, είναι αυτή που πουλάει ακριβά ρεύμα; τώρα που είδαμε τις καθαρές τιμές; Τελικά η ΔΕΗ πουλάει ακριβά ρεύμα τον Αύγουστο; πρέπει να μας πείτε κύριοι της αντιπολίτευσης, όταν ανέβετε στο βήμα. Η ΔΕΗ πάντα προσπαθεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πάντα όμως στα πλαίσια του ανταγωνισμού», είπε ο κ. Σκρέκας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκρέκας: Πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας"

Φωτιές: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια της εκδήλωσής τους. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα"

Βάσεις 2022: Αναλυτικά όλες οι σχολές και τα μόρια – Δείτε τους πίνακες

Νωρίτερα από ποτέ ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2022 βάζοντας τέλος στην αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης (28/7) ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις 2022 για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Δείτε αναλυτικά τις σχολές και τα μόρια

1. Βάσεις ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

2. Συγκριτικό Βάσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

3. Στατιστικά Προτιμήσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

4. Βάσεις ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

5. Στατιστικά Προτιμήσεων ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

6. Βάσεις εισαγωγής ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ στα ΔΙΕΚ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

7. Βάσεις εισαγωγής ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ στα ΔΙΕΚ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

8. Στατιστικά Προτιμήσεων στα ΔΙΕΚ

Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Α) Αποτελέσματα υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Β) Αποτελέσματα υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις υπέβαλαν ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, τον μήνα Μάιο αντί για το μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου τα αποτελέσματα τους να ανακοινωθούν παράλληλα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στη διαδικασία για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των σοβαρών παθήσεων (5%) μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, https://results.it.minedu.gov.gr, εφόσον πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επισημαίνεται ότι ο «κωδικός αριθμός υποψηφίου» είναι αυτός που αναγράφεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο 2022 υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Σημειώνεται ότι όσοι από τους υποψηφίους της εν λόγω κατηγορίας έλαβαν μέρος και στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα πληροφορηθούν ξεχωριστά για τα αποτελέσματα τους κάνοντας χρήση του αντίστοιχου κωδικού υποψηφίου(κωδικός πανελλαδικών εξετάσεων /κωδικός υποψηφίου σοβαρών παθήσεων)

Γ) Αποτελέσματα υποψηφίων για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) με τους κωδικούς των πανελλαδικών και να πληροφορηθούν το αποτέλεσμά τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει στην ίδια ιστοσελίδα σύνδεσμος με μια λίστα με τους επιτυχόντες, η οποία περιέχει μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βάσεις 2022: Αναλυτικά όλες οι σχολές και τα μόρια – Δείτε τους πίνακες"

Καιρός αύριο: Αίθριος αλλά με κατά τόπους νεφώσεις (29/07)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αύριο, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και μικρή πτώση στα ανατολικά. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 38 και τοπικά στα δυτικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός αύριο – Η πρόγνωση για όλη την χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Το μεσημέρι – απόγευμα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι βαθμιαία τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 και στα νησιά του Ιονίου έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Θεσσαλίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος αλλά με κατά τόπους νεφώσεις (29/07)"

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ: Το 92,3% των καταναλωτών δηλώνουν απογοητευμένοι από το ποσό της επιδότησης Power Pass

Πληθώρα καταγγελιών από καταναλωτές σχετικά με τα ποσά που έλαβαν από την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της πλατφόρμας Power Pass, αναφέρει ότι λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Η Ένωση Καταναλωτών για την “Ποιότητα της Ζωής”, πραγματοποίησε έρευνα για την οποία επισημαίνει τα εξής: «Ο κύριος στόχος της έρευνας που διενέργησε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ήταν η καταγραφή και αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των καταναλωτών από τα ποσά που έλαβαν αλλά και τα προβλήματα εν γένει αναφορικά με την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και των μέσων κοινωνικής της δικτύωσης, για τη χρονική διάρκεια από 20 Ιουλίου έως και 27 Ιουλίου 2022.

Το δείγμα ήταν τυχαίο και αποτελείται από μέλη και μη μέλη της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Συνολικά συλλέχθηκαν 1.142 ερωτηματολόγια/ απαντήσεις.

Τα ευρήματα της έρευνας:

Το 92,3% των ερωτηθέντων που απάντησαν το ερωτηματολόγιο και ήταν δικαιούχοι της επιδότησης δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το ποσό που έλαβαν.

Από τους δικαιούχους του Power pass το 26,1 % ανήκαν στην κατηγορία από 0€ έως 17€, το 24,7% έλαβαν από 18€ έως 50€, το 15,2% από 51€ έως 100€, το 17,4% από 101€ έως 200€, το 8,5% από 201€ έως 300€, το 8,1% από 301€ έως 600€.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αναφορικά με την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το 17,6% δήλωσε ότι έχουν απειληθεί με διακοπή ρεύματος από τον προμηθευτή ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στο 3,1% έχουν ήδη προβεί σε διακοπή.


 

Είναι σημαντικό πως το 24,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο μηνιαίος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί στο 10% του μηνιαίου εισοδήματός τους, ενώ για το 27,2% αντιστοιχεί στο 20%, Επίσης, ένα σχετικά σημαντικό ποσοστό (το 16,8%) δήλωσε ότι αντιστοιχεί στο 30% και το 14,4% στο 50% και άνω του μηνιαίου εισοδήματος.

Τέλος, οι καταναλωτές σχετικά με την ερώτηση “Ποιο μέτρο θεωρείτε ότι είναι καλύτερο σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους” απάντησαν σε ποσοστό 89,9% ότι επιθυμούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ το 42,7% την αξιοποίηση στοχευμένων μέτρων σε μια πράσινη μετάβαση (Προγράμματα εξοικονομώ, Ενεργειακές κοινότητες/Συστήματα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας κλπ). Με χαμηλότερο ποσοστό (14,5%) απάντησαν θετικά για το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμπεράσματα

Η πλειοψηφία των καταναλωτών νιώθει ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από τα ποσά που έλαβαν μέσω της επιδότησης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε στην κατηγορία που δεν έλαβε καμία επιδότηση, ενώ η πλειοψηφία έλαβε από 18€ – 50€. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (8,1%), έλαβε από 301€ έως 600€.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ποσοστό 17,6% των ερωτηθέντων δέχεται απειλές για διακοπή ρεύματος λόγω της αδυναμίας πληρωμής των αυξημένων λογαριασμών.
Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός λόγω της συρρίκνωσης του μηνιαίου εισοδήματος αλλά και της διακοπής ρεύματος που βιώνουν τα νοικοκυριά.


 

Η συντριπτική πλειοψηφία ζητά την οριστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών επιθυμεί την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, η επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας δεν θεωρείται από τους καταναλωτές ως αποτελεσματικό μέτρο προστασίας τους. Οι λόγοι είναι ότι αφενός δεν λύνει το πρόβλημα των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου το ποσοστό εντέλει των αποδεκτών της επιδότησης είναι μικρό.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. λόγω του γεγονότος ότι, η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και καθολική υπηρεσία πρέπει να είναι προσιτή, προσβάσιμη, αδιάλειπτη σε όλους τους καταναλωτές, καλεί την Πολιτεία να ενεργήσει και να αναλάβει την πρωτοβουλία, έτσι ώστε:

Να αποσυνδεθεί από το Χρηματιστήριο ενέργειας η τιμή της κιλοβατώρας για τον καταναλωτή και να προβλεφθούν ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, οριοθετούν τους κινδύνους και αποτρέπουν την κερδοσκοπική εκμετάλλευση των καταναλωτών, ώστε να προστατευθούν από την εκτόξευση των τιμών και την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την αγορά ενέργειας.

Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και η τυχόν αναπροσαρμογή να προσδιορίζεται με κριτήρια εύλογα, προβλέψιμα, αντικειμενικά και διαφανή όπως ορίζει ο νόμος για την προστασία του καταναλωτή.

Όλοι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε απλούς, κατανοητούς, φιλικούς, περιεκτικούς, διαφανείς λογαριασμούς και σε προσιτές τιμές. Οι λογαριασμοί πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να αποσχιστούν οι χρεώσεις υπέρ τρίτων.


 

Τη μη διακοπή ρεύματος στους ευάλωτους καταναλωτές (άνεργοι/μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά ασθενείς, άτομα με αναπηρία (ΑMEA), πολυμελείς οικογένειες, χρόνια ασθενείς, ανασφάλιστοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές), όπως και τον επαναπροσδιορισμό από την Πολιτεία των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Την υιοθέτηση ευνοϊκών διακανονισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές για όλους τους καταναλωτές βάσει του εισοδήματός τους και ιδιαίτερα τη διευκόλυνση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών περισσότερων δόσεων.
Τη διάθεση σταθερών τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές ενέργειας σε προσιτές τιμές.
Την τήρηση από τους προμηθευτές των βασικών αρχών που διέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα της κοστοστρέφειας, διαφάνειας, απλότητας και ίσης μεταχείρισης.

Την άμεση μείωση του παγίου των λογαριασμών ενέργειας και των έμμεσων φόρων, κυρίως ΦΠΑ και ΕΦΚ, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία τιμών και εισοδημάτων.
Οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών να είναι πιο ευέλικτες και να τηρούν τη νομοθεσία.
Την υιοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας ως προς τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων (πράσινη ενέργεια).

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη ΡΑΕ να ενεργοποιηθούν για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών όταν αυτά διακυβεύονται, με ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλά και με την επιβολή κυρώσεων, όπου αυτή είναι απαραίτητη».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ: Το 92,3% των καταναλωτών δηλώνουν απογοητευμένοι από το ποσό της επιδότησης Power Pass"

Έβρος: Πέντε προσαγωγές για εμπρησμό για τη φωτιά στην περιοχή Λάβαρα

Φωτιά είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Πέμπτης στα Λάβαρα Έβρου και έχουν προσαχθεί πέντε αλλοδαποί για εμπρησμό και ένας εξ αυτών από πρόθεση. 

Για την κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν άμεσα ένα Εrickson και 2 Augusta Bell ΑΒ214, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Από την άλλη για την πυρκαγιά στον Αυλώνα έχει προσαχθεί ένας Έλληνας για εκτέλεση θερμών εργασιών οι οποίες στάθηκαν η αιτία να ξεσπάσει η φωτιά.

Για τις δύο περιπτώσεις θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες της σχετικής νομοθεσίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Πέντε προσαγωγές για εμπρησμό για τη φωτιά στην περιοχή Λάβαρα"

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για οκτώ περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Παρασκευή 29 Ιουλίου, για οκτώ περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
* Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου)
* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

20220729

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για οκτώ περιφέρειες της χώρας"

Δίκη Φιλιππίδη: Προσπάθησε να τη βιάσει μέσα στο καμαρίνι του

«Μου είπε ότι ο Φιλιππίδης αποπειράθηκε να τη βιάσει μέσα στο καμαρίνι του και ότι είχε ανέβει πάνω της προκειμένου να την ακινητοποιήσει», κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο πρώην σύντροφος της δεύτερης ηθοποιού που καταγγέλλει τον θιασάρχη για απόπειρα βιασμού της το 2010.

Ο μάρτυρας καταθέτει στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη όσα γνωρίζει για τη σεξουαλική βία που καταγγέλλει ότι υπέστη η ηθοποιός κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ραντεβού με τον κατηγορούμενο.

Η δίκη συνεχίζεται παρόντος του επιφανούς ηθοποιού, ο οποίος το πρωί προσερχόμενος στο δικαστήριο δέχτηκε φραστική επίθεση από έναν πολίτη. Ο άντρας μόλις είδε τον Πέτρο Φιλιππίδη να πλησιάζει, του φώναξε, «Αυτό που έκανες στη γυναίκα μην τολμήσεις να το ξανακάνεις. Αληταρά! Μεγαλώνουμε παιδιά κι εμείς». Το περιστατικό έληξε εκεί καθώς ο κατηγορούμενος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού κατά συναδέλφων του δεν αντέδρασε στην οργή του άντρα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είδε τις μελανιές στα πόδια της πρώην συντρόφου του την επόμενη μέρα από το περιστατικό, με την ίδια να του αιτιολογεί τα σημάδια σε ένα χτύπημα που είχε.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, η τότε σύντροφός του μετά το συμβάν τού είχε πει πως δεν τον βλέπει πια ερωτικά. «Χωρίσαμε αλλά κρατούσαμε επαφές. Δυο χρόνια μετά έμαθα για το συμβάν. Μου είπε ότι ο Φιλιππίδης αποπειράθηκε να τη βιάσει μέσα στο καμαρίνι του και ότι είχε ανέβει πάνω της προκειμένου να την ακινητοποιήσει. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει, έπεσε πάνω σε ένα τραπεζάκι και χτύπησε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης γιατί δεν κατήγγειλε την επίθεση σε βάρος της όταν είχε συμβεί, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ίδιος τής πρότεινε να πάει στις Αρχές, όμως εκείνη φοβόταν ότι θα έχει πολλά εμπόδια. Κατανοώ τον φόβο που είχε. Εγώ όντας "έξω από τον χορό", θα πήγαινα να το καταγγείλω. Αλλά δεν είμαι η καταγγέλλουσα».

Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, «ούτε καν μπορούσα να διανοηθώ κάτι τέτοιο. Η πρώην σύντροφός μου μόλις επρόκειτο να ξεκινήσει συνεργασία με τον Φιλιππίδη. Ήταν ενθουσιασμένη, γνωρίζοντας ότι είναι ένας καταξιωμένος άνθρωπος στον χώρο και θεώρησε ότι ήταν ευκαιρία. Θα ήταν ένα πολύ καλό στοιχείο για το βιογραφικό της».

Η διαδικασία συνεχίζεται...

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Φιλιππίδη: Προσπάθησε να τη βιάσει μέσα στο καμαρίνι του"

Φωτιά από ηλεκτρικό τροχό προκλήθηκε στον Αυλώνα - Δείτε φωτογραφία

Φωτιά από ηλεκτρονικό τροχό προκλήθηκε στον Αυλώνα Αττικής στις 15.00.

Η φωτιά προκάλεσε συναγερμό στην Πυροσβεστική η οποία έσπευσε άμεσα στο σημείο και κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις.

Για τη πυρκαγιά στον Αυλώνα έχει προσαχθεί ένας ημεδαπός ο οποίος εκτελούσε τις σχετικές εργασίες, που προξένησαν τη φωτιά.

Η πυροσβεστική δημοσιοποίησε τη φωτογραφία με τον ηλεκτρικό τροχό που προκάλεσε την φωτιά.

ΤΡΟΧΟΣ_ΑΥΛΩΝΑ 

Όπως είναι γνωστό, στις οδηγίες για την προστασία των δασών η Πυροσβεστική υπηρεσία αναφέρει ρητά ότι πρέπει να αποφευγονται τους καλοκαιρινούς μήνες οι υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά. Σ υγκεκριμένα αναφέρει:

«Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

-Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
-Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
-Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα».

protothema

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά από ηλεκτρικό τροχό προκλήθηκε στον Αυλώνα - Δείτε φωτογραφία"

ΕΟΔΥ: 32 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - 12 νέα σε μία εβδομάδα

Στην ανακοίνωση 12 νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων μέσα σε μία εβδομάδα, προχώρησαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τη χώρα μας να φτάνει συνολικά στα 32 κρούσματα.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 26 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 13.043 κρούσματα της νόσου σε 37 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 32 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 38 έτη (22-59), εκ των οποίων 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%)". 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 32 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - 12 νέα σε μία εβδομάδα"

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις

Σαφές μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου εστίασε και στο ζήτημα της ενότητας και των συντονισμένων κινήσεων στην Ενέργεια ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το κρεσέντο των εμπρηστικών κινήσεων από την Άγκυρα και τα περί αποστρατιωτικοποπίησης των νησιών, τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. 



Χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους πορηγούμενους μήνες».

«Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις» υπογράμμισε ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Με νόημα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Για την ενέργεια 

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη και μετά την πρόταση της Κομισιόν να περιοριστεί κατά 15% η χρήση φυσικού αερίου από 1ης Αυγούστου, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της κρίσης με ευρωπαϊκή ενότητα και συντονισμένες κινήσεις.

«Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Έχουμε επίσης συμφωνήσει να μην είναι υποχρεωτικό. Αλλά πρέπει να στείλουμε πιο σαφές μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε αξιόπιστοι. Γι’ αυτό προτείνω μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα, με έναν μηχανισμό αποζημίωσης για βιομηχανίες. Θα πληρωνουμε τις βιομηχανίες να μην χρησιμοποιούν αέριο, με πιο οργανωμένο τρόπο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

«Ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα πριν από τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Εμείς βασιζόμαστε στο αέριο για το ρεύμα. Παίρνουμε τα δικά μας μέτρα, γυρίζουμε στον λιγνίτη για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

«Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λάθος στη λειτουργία της αγοράς αερίου από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πολλοί άνθρωποι βγάζουν πολλά λεφτά εις βάρος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των πολιτών. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να διαχωρίσουμε τιμές αερίου από το ρεύμα, έχουμε προτείνει έναν μηχανισμό γ’ αυτό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στην ελληνική πρόταση για την ενέργεια. 

Μίλησε, δε, για την ανάγκη συντονισμένης δράσης από την ΕΕ για την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.

Για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας της χώρας μας, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Εστίασε και στην ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις.  

Στο ερώτημα σχετικά με την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας αυτήν την περίοδο και όταν η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που του υπέβαλε ερωτήσεις έφερε το παράδειγμα της αστάθειας στην Ιταλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στην εικόνα σταθερότητας που παρουσιάζει η ελληνική πολιτική σκηνή ενώ επανέλαβε πως γι'αυτόν τον λόγο εκλογές δεν θα γίνουν πριν από το 2023.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι κλειδί. Έχουμε μια πολύ σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και έχω δεσμευτεί ότι θα έχουμε εκλογές το 2023, στο τέλος της θητείας. Έτσι αντιστεκόμαστε στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών, αν και προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις. Ελπίζω ότι οι πολίτες θα κρίνουν ότι δικαιούμαστε μιας δεύτερης θητείας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ιταλίας, τόνισε τα εξής: «Η Ιταλία μπήκε σε πολιτική κρίση, η Ελλάδα είναι σταθερή. Τα ελληνικά ομόλογα είναι 30 μονάδες χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα, παρά το ότι έχουμε υψηλότερο χρέος. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει είναι η πολιτική αστάθεια. Ποτέ δεν θα θυσίαζα την πολιτική σταθερότητα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Οι πολίτες μας αναγνωρίζουν ότι είμαστε θεσμικά υπεύθυνοι».

Όσον αφορά στην οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε οι αγορές μάς επιβραβεύουν γιατί παρουσιάζουμε εικόνα σταθερότητας.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο είναι απαραίτητο. Επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις αυξήσεις σε λογικά πλαίσια. Απορροφούν το 90% των αυξήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να υπεραποδίδει», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον τουρισμό 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε και στις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού για φέτος, χρονιά που αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων. «Η Ελλάδα πάει εξαιρετικά καλά αυτό το καλοκαίρι. Τα μαθηματικά στο τέλος της χρονιάς θα μας εκπλήξουν ευχάριστα. Οι άνθρωποι που έρχονται και περνούν εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά. 

«Νέες επενδύσεις στον τουρισμό είναι βιώσιμες. Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι. Η σεζόν ξεκίνησε πολύ νωρίς και θα τελειώσει αργά.  Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης. 

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τον τουρισμό. Θέλουμε να είναι προορισμός ανθρώπων που δουλεύουν από εδώ, έχουμε πολλούς ψηφιακούς νομάδες. Αλλά και πολλούς ανθρώπους που θέλουν να περάσουν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις"

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο

Στο 12,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάιο εφέτος, έναντι 15,6% τον Μάιο 2021 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,6% τον Απρίλιο 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 596.056 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.016 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2021 (17,9%) και αύξηση κατά 4.495 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 (0,8%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,5% από 19,9% και στους άνδρες σε 9,2% από 12%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ηλικιακή ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 30,1% από 37,1% και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 11,5% από 14,6%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.170.361 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 228.355 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2021 (5,8%) και αύξηση κατά 53.362 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 (1,3%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.067.657 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 127.661 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2021 (4%) και κατά 60.520 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 (1,9%).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο"

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Συνεδριάζει την Παρασκευή για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

Την Παρασκευή το μεσημέρι, στις 14:00, συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, σχετικά με την μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, για παράνομη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.

Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση, γι αυτό ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα.

«Σήμερα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ότι τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνται από Έλληνες, Τούρκους, Ρώσους και λοιπούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ σχετικά με δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και συνεχίζει προσθέτοντας ότι «αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός συμφωνούν μαζί του ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι».

Εξάλλου, με επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής την άμεση ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με τις υποθέσεις παρακολουθήσεων. Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή: Νικόλαος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης.

Στο αίτημά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει τη δική της αρμοδιότητα σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Συνεδριάζει την Παρασκευή για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη"

Γιάννης Μιχαηλίδης: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του

Αρνητική ήταν η Απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, στην έφεση που άσκησε ο έγκλειστος στις Φυλακές Μαλανδρίνου και από τις 15/6 νοσηλευόμενος στο ΓΝ Λαμίας, αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης, κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, που του αρνήθηκε την υφ’ όρους αποφυλάκισή του.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων αιτημάτων και αυτό του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Ο Μιχαηλίδης έχοντας εκτίσει τα 3/5 της αρχικής ποινής του, αιτήθηκε την υφ’ όρους αποφυλάκισή του, ζητώντας όπως ανέφερε σε μεταγενέστερο μήνυμά του, «να ζήσει πλέον ελεύθερος άνευ κυνηγητού».

Οι συνήγοροι του Θεόδωρος Μαντάς και Γιώργος Κακαρνιάς, στα υπομνήματά τους ανέλυαν το δίκαιο του αιτήματος του εντολέα τους, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση Μιχαηλίδη, «δοκιμάζονται πρωτίστως τα όρια αντοχής του κράτους δικαίου».

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Μιχαηλίδης: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του"

Υμηττός: «Βόμβα» καύσιμης ύλης – «Σκουπίδια, από λάστιχα αυτοκινήτων, γκαζάκια, τζάμια μέχρι και τηλεοράσεις»

Το βουνό του Υμηττού έχει μετατραπεί σε μία απέραντη «χωματερή» μελισσοκόμων, κάνοντας το βουνό μία απέραντη «βόμβα» καύσιμης ύλης έτοιμη να αναφλεγεί εν μέσω καλοκαιρού και καύσωνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA.

Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο βουνό του Υμηττού και αυθαίρετα τοποθετούν κυψέλες, αφήνοντας πίσω τους «βουνά» από σκουπίδια, από λάστιχα αυτοκινήτων, γκαζάκια, τζάμια μέχρι και τηλεοράσεις.

«Η προσπάθεια που γίνεται για τον καθαρισμό του Υμηττού έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες, είναι ένα τεράστιο επιχειρησιακό σχέδιο. Με αφορμή αυτό το μεγάλο σχέδιο καθαρισμού του Υμηττού έγιναν 100 αυτοψίες και σε 50 από αυτές που αφορούσαν μελισσοκομική δράση η εικόνα ήταν καταστροφική για το περιβάλλον. Έτσι αποστείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους υπεύθυνους υπουργούς, στην οποία ζητάμε να δημιουργηθεί ένα μητρώο καταγραφής μελισσοκόμων», δήλωσε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Υμηττός: «Βόμβα» καύσιμης ύλης – «Σκουπίδια, από λάστιχα αυτοκινήτων, γκαζάκια, τζάμια μέχρι και τηλεοράσεις»"

Μητσοτάκης: Οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» να δείχνουν περισσότερο σεβασμό

Για τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική όλους όσοι επέλεξαν κατά τη διάρκεια των φωτιών να κάνουν αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, τους χαρακτήρισε «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» ζητώντας «λίγο περισσότερο σεβασμό για όλους αυτούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες».

Μάλιστα , ανέφερε πως τα συγκεκριμένα σχόλια αποτελούν «βαθιά προσβολή, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και όλους εκείνους που δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα».

«Υπάρχουν σήμερα πολλοί πυροσβέστες που στις δύσκολες φωτιές, ειδικά στη Δαδιά, δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα. Λίγος περισσότερος σεβασμός, λοιπόν, απέναντι σε αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα τα οποία συχνά, από τη φύση τους, ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για εμπρησμούς, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές της πρώτης γραμμής που σβήνουν καθημερινά πάνω από 50 φωτιές κατά μέσο όρο.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε κατά μέσο όρο παραπάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα στην πατρίδα μας. Πολύ λίγες γίνονται γνωστές, οι περισσότερες δεν γίνονται γνωστές καθώς σβήνονται αμέσως και είναι κάτι για το οποίο ασφαλώς, οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, όλους τους λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στους εθελοντές μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε.

«Η μάχη του ανθρώπου με τη φύση έχει πάντοτε άνισα χαρακτηριστικά. Δικός μας στόχος είναι να την κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άνιση και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, με προτεραιότητα πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συνεπώς, οι ίδιες οι συνθήκες μας δείχνουν τις προτεραιότητές μας, τι πρέπει να προτάξουμε. Το 112 λειτουργεί πια εξαιρετικά επιτυχημένα. Οργανωμένες εκκενώσεις μέχρι στιγμής, έχουν λειτουργήσει σωτήρια για χιλιάδες συμπολίτες μας και με τη συνδρομή, αγαπητέ Υπουργέ, της Ελληνικής Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε: «Και βέβαια φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος. Και παρά τα όποια προβλήματα, για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών μας, ενώ η Πολιτεία μας έχει πια ένα νέο μοντέλο συντονισμού: Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν τώρα κάτω από ένα Ενιαίο Κέντρο ώστε να μην ακούγεται πλέον η γνώριμη άλλοτε διαμαρτυρία « Πού είναι το κράτος» ή το αμήχανο ερώτημα «Πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα».

«Παρουσιάζω αυτά τα λίγα δεδομένα, όχι προς εφησυχασμό αλλά προς εγρήγορση. Έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε δύσκολες μέρες αύριο, μεθαύριο, με τους ανέμους πάλι να ενισχύονται. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι σε απόλυτη εγρήγορση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» να δείχνουν περισσότερο σεβασμό"

Κώστας Σκρέκας: Stop στις αυξήσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος με τροπολογία

Τέλος στα «παιχνίδια» κάποιων παρόχων ενέργειας που φρόντισαν να… αυξήσουν εν μια νυκτί τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σήμερα (28.07.2022) ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

«Σήμερα περνάμε διάταξη που δεν επιτρέπει στις εταιρείες να μεταβάλλουν το πάγιο, σε σχέση με αυτό που ίσχυε στις αρχές Ιουλίου και προηγούμενα, επειδή είδαμε τι προηγούμενες ημέρες πως 1-2 πάροχοι προχώρησαν σε αύξηση του παγίου», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην εκπομπή Καλοκαίρι Μαζί στον ΑΝΤ1 για την προσπάθεια κάποιων να… κερδίσουν από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η Ελλάδα, είπε ο Κώστας Σκρέκας, είναι δεύτερη στην Ευρώπη στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Είναι πρώτη η Ρουμανία και δεύτερη η Ελλάδα πανευρωπαϊκά, σε ποσοστό επιδότησης για να μειωθεί η επιβάρυνση για τα τιμολόγια ρεύματος», είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση ανακοίνωσε μηχανισμό που για τον Αύγουστο απορροφά έως το 90% της επιβάρυνσης και υποχρεώσαμε τις εταιρείες να δημοσιοποιούν το καθαρό κόστος της κιλοβατώρας».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως «η αύξηση στις τιμές που έχουμε σε επίπεδο Ευρώπης είναι τεράστια, καθώς λόγω του πολέμου η Ρωσία μειώνει την παροχή φυσικού αερίου και όλη η Ευρώπη χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα», λέγοντας ακόμη ότι «το φυσικό αέριο ξεκίνησε να αυξάνεται πριν από τον Σεπτέμβρη στις διεθνείς αγορές».

Έκκληση να μην υπάρχει σπατάλη ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε έκκληση στους πολίτες να μην σπαταλούν ενέργεια, λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξοδεύουμε, να σπαταλούμε ενέργεια που δεν χρειαζόμαστε», αναφέροντας πως αυτό δεν κάνει καλό στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, αλλά ούτε στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Σχετικά με την επίδραση της μείωσης της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι έχει υπάρξει μέριμνα και σενάρια, λέγοντας «έχουμε προνοήσει και αυξάνουμε την συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί, υπάρχουν πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο και έχουμε προχωρήσει στην αύξηση του αποθέματος υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η νέα πλωτή δεξαμενή στην Ρεβυθούσα έχει ήδη φθάσει και στα τέλη Αυγούστου θα μπορεί να δεχθεί το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σχετικά με το Power Pass, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να δεχθεί νέες αιτήσεις, είπε όμως πως εξετάζεται να ανοίξει για να γίνουν διορθώσεις από καταναλωτές, καθώς, όπως είπε, υπάρχει σχετικό αίτημα από ανθρώπους που κατά την υποβολή της αίτησης έκαναν λάθη στην δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού ή άλλων στοιχείων.

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, η πλατφόρμα για το οποίο ανοίγει σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι αγορές ηλεκτρικών οχημάτων σε σχέση με το 2019. Πλέον, σημείωσε, προσφέρονται κίνητρα για να μπορεί και μια μέση οικογένεια να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ υπάρχουν κίνητρα και για ηλεκτρικά δίκυκλα.

Παράλληλα, ανέφερε πως αυξάνονται οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, προσθέτοντας πως «ετοιμάζεται εθνικό σχέδιο για τις ανάγκες και την τοποθέτηση φορτιστών σε όλη την χώρα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Σκρέκας: Stop στις αυξήσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος με τροπολογία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news