facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ρόδος: Άνδρας τραυμάτισε αστυνομικό – Έριξε τη μηχανή του πάνω στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που έκανε έλεγχο για ναρκωτικά

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη Ρόδο όταν κατά τη διάρκεια του ελέγχου για εύρεση ναρκωτικών ένας άνδρας έριξε τη μηχανή του πάνω στο δίκυκλο όπου επέβαιναν όργανα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dimokratiki.gr, συνελήφθη χθες (13/3) στο νησί της Ρόδου, από περιπολούντες αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας 36χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, βία κατά υπαλλήλων – δικαστικών προσώπων και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου, ο δράστης οδηγώντας δίκυκλη μοτοσυκλέτα προσέκρουσε εσκεμμένα με το όχημα του σε δικυκλιστή της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προκαλώντας πτώση και τραυματισμό του αστυνομικού.

Ωστόσο, κατά τη διαφυγή του ανετράπη στο οδόστρωμα, και διαπιστώθηκε ότι κατείχε 121,1 γραμμάρια κάνναβης και 325 ευρώ.

Από την έρευνα που ακολούθησε εντοπίσθηκε η κατοικία του όπου βρέθηκαν:

    Κάνναβη 400 γραμμαρίων
    Σπόροι κάνναβης
    Ζυγαριά ακριβείας
    3.920 ευρώ

Τα ανευρεθέντα πειστήρια, καθώς και το όχημα του δράστη κατασχέθηκαν. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Άνδρας τραυμάτισε αστυνομικό – Έριξε τη μηχανή του πάνω στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που έκανε έλεγχο για ναρκωτικά"

Ζεφύρι: Συνελήφθη ο 29χρονος για την αδέσποτη σφαίρα που τραυμάτισε 5χρονη

Συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας (13.03.2023) ο 29χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για το περιστατικό με πυροβολισμούς στο Ζεφύρι, όπου αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε 5χρονο κοριτσάκι. Ο 29χρονος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σήμερα (14.03.2023), ο 29χρονος οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και στη συνέχεια ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών, η οποία διέταξε την κράτηση του.

Έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 17 Μαρτίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεφύρι: Συνελήφθη ο 29χρονος για την αδέσποτη σφαίρα που τραυμάτισε 5χρονη"

«Aπαντήσεις στα ψέμματα για τον σιδηρόδρομο» – Επίθεση κυβέρνησης & ΝΔ σε Τσίπρα

Eπίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα ισχυρίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Mega, εξαπέλυσαν κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρει: «Οι πολίτες θα περίμεναν σήμερα από τον κ. Τσίπρα που έχει κυβερνήσει, εκτός από κριτική να προβεί με γενναιότητα και εντιμότητα στη δέουσα και απαιτούμενη από το βάρος των περιστάσεων αυτοκριτική. Αντίθετα επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να κινηθεί στο μονοπάτι του χθες επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη:

Μεγάλα κενά λόγια περί ευθύνης -με την οποία είπε ότι δεν έχει τσακωθεί- αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση για τις 7 παρατάσεις – καθυστερήσεις της επίμαχης σύμβασης στη διάρκεια της θητείας του.

Εμφάνισε στοιχεία για ένα ποσοστό δήθεν ολοκλήρωσης 68% συγχέοντας είτε σκόπιμα είτε από άγνοια πληρωμές με συστήματα που δήθεν λειτουργούσαν, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι το 2017 είχε παραδοθεί μόλις το 32% του φυσικού αντικειμένου, μεγάλο μέρος του οποίου στη συνέχεια έπρεπε να αντικατασταθεί. Ενώ από εκεί και μέχρι το 2019 απολύτως τίποτα.

Παρότι επιχείρησε μια βουτιά πολλές δεκαετίες πίσω για να μιλήσει για το κράτος, δεν είπε ούτε κουβέντα για την ανάγκη αξιολόγησης στο δημόσιο και την επιβεβλημένη ρήξη με λογικές ασυδοσίας και παλαιοσυνδικαλισμού, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο των χειρότερων εποχών του.

Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές».

Στον κ. Τσίπρα απήντησε και η Νέα Δημοκρατία παραθέτοντας, «τέσσερα ψέμματα», όπως τα χαρακτηρίζει του κ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τέσσερις απαντήσεις σε κάποια από τα ψέματα του κ.Τσίπρα, που επανέλαβε τα ψέματα του κ.Σπίρτζη.

Τη στιγμή που οι πολίτες απαιτούν αλήθειες και ανάληψη ευθυνών, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν σωστά επί των ημερών του κι ότι το 2019 παρέδωσε έναν σιδηρόδρομο στον οποίο όλα λειτουργούσαν καλά. Για να υποστηρίξει, δε, τους ισχυρισμούς του, χρησιμοποίησε σειρά ψεμάτων. Τα ίδια που χρησιμοποίησε και ο υπουργός του κ. Σπίρτζης.

-Ψέμα: «Παραδώσαμε το 68% του έργου»

Αλήθεια: Η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως το 2016, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ’ αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευαστεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή». Το περίφημο 68% αναφέρεται σε ποσοστά απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και όχι σε λειτουργικά τμήματα τα οποία παραδόθηκαν. Επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν 17 σταθμοί, σε σύνολο 52, εκ των οποίων οι μισοί ανακατασκευάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ και κατασκευάστηκαν 19 επιπλέον. Σχετικά με το ETCS, μέχρι το 2020 είχαν παραδοθεί μηδέν (0) σταθμοί, ενώ μεταξύ 2020-2023 παραδόθηκαν 21 σταθμοί για χρήση στον ΟΣΕ, ήτοι το 40% του έργου.

-Ψέμα: «Στη Λάρισα, υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης που υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς. Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις έκαναν»

Αλήθεια: Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε πλήρως από τον Νοέμβριο του 2022». Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ο τοπικός σταθμός σηματοδότησης στη Λάρισα. Η τηλεδιοίκηση ήταν ενεργή, όμως, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ, δεν λειτουργούσε, δεν τους επέτρεπε να δουν τίποτα πλην ενός πολύ μικρού τμήματος, μέχρι την πυρκαγιά του 2019, οπότε και καταστράφηκε. Ο νέος τοπικός σταθμός παραδόθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τον Νοέμβριο του 2022. Άρα ο σταθμάρχης, όπως έχουν βεβαιώσει όλοι με επιτόπια έρευνα, θα μπορούσε και να χαράξει ηλεκτρονικά την πορεία και να δει το τρένο για 5,5 χιλιόμετρα. Δεν έκανε τίποτα από τα δύο.

-Ψέμα: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό»

Αλήθεια: Ποτέ δεν υπήρχε υποχρέωση για δύο σταθμάρχες. Αρκει να κοιτάξει κάποιος τους πίνακες υπηρεσίας για να το διαπιστώσει. Υπάρχουν 3 βάρδιες στις οποίες επιμερίζεται το έργο. Το ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο προϊστάμενος είναι εκείνος που καθορίζει τις βάρδιες.

-Ψέμα: «Υπήρχε σύστημα στην Καρόλου με το οποίο μπορούσες να δεις που ήταν το κάθε τρένο»

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, υπήρχε ένα σύστημα GPS, το οποίο όμως δεν έδειχνε σε ποιες ράγες κινείται το τρένο, αλλά απλά το στίγμα της τοποθεσίας του. Άρα, όταν υπάρχουν δύο γραμμές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δει αν κινείται στη σωστή ή στη λάθος γραμμή. Αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί αν λειτουργούσε το σύστημα της τηλεδιεύθυνσης το οποίο δεν είχε εγκατασταθεί.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " «Aπαντήσεις στα ψέμματα για τον σιδηρόδρομο» – Επίθεση κυβέρνησης & ΝΔ σε Τσίπρα "

ΑΔΕΔΥ: Η 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα γίνει κανονικά

Η ΑΔΕΔΥ διευκρινίζει πως η 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα γίνει κανονικά, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, που ανέφερε ότι με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, κρίθηκε παράνομη.

«Με αφορμή την παραπληροφόρηση του Υπουργού Εσωτερικών, που αναπαράγουν και διάφορα sites ότι δήθεν η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 του Μάρτη βγήκε παράνομη, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

«Αυτές τις φήμες τις διέδωσε με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η απεργία θα γίνει κανονικά.

Παράνομη βγήκε σήμερα η απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, που δεν έχει καμιά σχέση με την 24ωρη απεργία της 16ης του Μάρτη.

Καλούμε τον υπουργό να ανασκευάσει ΑΜΕΣΑ. Καλούμε όσα ΜΜΕ γράφουν ανακρίβειες να ανασκευάσουν και να μην παραπληροφορούν τους πολίτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε σε σχετική διόρθωση, διευκρινίζοντας τα εξής: “Εκ παραδρομής ανεγράφη σε δελτίο Τύπου oτι κηρύχθηκε παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ της 16ης Μαρτίου. Το ορθό, το οποίο όμως προκύπτει απο το σύνολο της ανακοινώσεως, ειναι οτι κηρύχτηκε παράνομη η προκηρυχθείσα απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση. Επανορθώνουμε το σφάλμα, η ουσία παραμένει: Η ΑΔΕΔΥ στην παρούσα συγκυρία προκήρυξε απεργία για την αξιολόγηση που κρίθηκε παράνομη”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Η 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα γίνει κανονικά"

Τέμπη: Ελλιπή εκπαίδευση των σταθμαρχών κατήγγειλε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων τέσσερις μέρες πριν το δυστύχημα

Στη δημοσιότητα έγγραφο από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προς τον ΟΣΕ και την Ηellenic Train στο οποίο αποκαλύπτεται η ελλιπής εκπαίδευση των σταθμαρχών. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο είχε σταλεί μόλις τέσσερις ημερες πριν την τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, με εκπαίδευση μόλις λίγων μηνών και πρακτική λίγων ημερών αλλά και με σημαντικά κενά και παραλείψεις στη διαδικασία της εκπαίδευσης και των εξετάσεων φαίνεται- όπως όλα δείχνουν- να τοποθετούνται οι σταθμάρχες στα πόστα τους στον ΟΣΕ ενώ ερωτήματα γεννά το γεγονός πως τα ποσοστά επιτυχίας των υποψήφιων αγγίζουν το 100%, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι σε ένα από αυτά τα έγγραφα που εστάλη στις 24 Φεβρουαρίου 2023, γίνεται αναφορά σε δύο εκτροχιασμούς (σε Λιανοκλάδι και Τιθορέα) στις 10 και 21 Οκτωβρίου όπου διαπιστώθηκε από τις σχετικές εκθέσεις διερεύνησης συμβάντων ότι προέκυπταν από ανθρώπινο παράγοντα (μη ορθή διευθέτηση της αλλαγής τροχιάς από σταθμάρχη και βλάβη ψευδούς ένδειξης κατάληψης κυκλώματος).

Στα έγγραφα αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ρωτά αν αναλυθήκαν οι παράγοντες που οδήγησαν το προσωπικό του ΟΣΕ σε αυτό και ποιοι μπορεί να είναι (η ελλιπής εκπαίδευση, η κόπωση προσωπικού, άλλος παράγοντας) ή αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Πώς γίνονται οι εξετάσεις στους σταθμάρχες

Επίσης, μέλος της επιτροπής από την οποία εξετάστηκε ο 59χρονος προφυλακισθείς σταθμάρχης της Λάρισας, περιέγραψε στον ΣΚΑΪ τη διαδικασία πιστοποίησης του, επισημαίνοντας πως η θεωρητική εξέταση του 59χρονου έγινε σωστά ωστόσο, η πράξη διαφέρει από τη θεωρία.

«Απάντησαν στις ερωτήσεις. Ρωτούσαμε γενικά και για τη σηματοδότηση και για την αρμοδιότητα του σταθμάρχη και την αναγγελία ακόμα και τι αίτημα του δίνουμε του μηχανοδηγού όταν πρόκειται να αλλάξει κυκλοφορία, να αλλάξει γραμμή και όλοι ξέρανε. Η εκπαίδευση έγινε σωστά δηλαδή, η θεωρητική. Η πρακτική είναι όμως, ό,τι και να ξέρεις θεωρητικά η πράξη είναι πολύ διαφορετική και χρειάζεται πολλή εξάσκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εξεταστής του 59χρονου.

Και πρόσθεσε: «Εγώ ας πούμε όταν ανέλαβα σε τοπικό χειριστήριο έκανα ενάμιση μήνα και εγώ αποφάσισα να το παρατείνω τόσο για να το κατανοήσω ακριβώς. Η θεωρία είναι εύκολο να τη μάθουμε σαν ποίημα. Η πράξη όμως διαφέρει».

Οι εξεταζόμενοι γνώριζαν τα θέματα

Επιπλέον, ο πρώην σταθμάρχης Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ κατήγγειλε πως οι υποψήφιοι σταθμάρχες γνώριζαν τα θέματα των εξετάσεων εκ των προτέρων, καθώς οι εκπαιδευτές ήταν ταυτόρχρονα και εξεταστές.

«Καθόμαστε έξι μήνες μαζί και εγώ πάλι σου βάζω τα θέματα; Θα σε απορρίψω; Ποιος έχει απορριφθεί καταρχήν. Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης έπρεπε να κριθεί προακτέος ή απορριπτέος; Γιατί βρίσκεται εκεί; Ποιος τον έκρινε;» διερωτάται ο Γιώργος Αποστολέρης και προσθέτει: «Σαφέστατα. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να λέγεται εκπαίδευση. Αν είναι να πάω και εγώ στο πανεπιστήμιο να τελειώσω γιατρός. Και ας με εξετάσουν και εμένα μία τριμελής επιτροπή οι οποίοι κάθονται δύο λεπτά και με αξιολογούν αφού μου έχουν δώσει τα θέματα και λέω ότι το κόκκαλο αυτό είναι άσπρο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Ελλιπή εκπαίδευση των σταθμαρχών κατήγγειλε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων τέσσερις μέρες πριν το δυστύχημα"

Έμεινε μεσοπέλαγα σκάφος που μετέφερε άρρωστο μωρό από την Αλόννησο στο Νοσοκομείο Βόλου

Μια ατέλειωτη περιπέτεια πέρασε ένα βρέφος ενός έτους στην Αλόννησο, όταν μετέβη χθες το βράδυ στις 11 στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και εκεί η γιατρός έκρινε πως πρέπει να γίνει η διακομιδή του στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Το πλωτό ασθενοφόρο ήταν εκτός λειτουργίας, όμως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου κ. Φλωρούς και κλήθηκε ιδιωτικό σκάφος από τη Σκόπελο που παρέλαβε το μωρό και τη μητέρα του. Το σκάφος όμως ακινητοποιήθηκε έξω από τη Σκιάθο.

Στο σημείο έφτασε σκάφος του λιμενικού και μετέφερε το μωρό, τη μητέρα και τη γιατρό στο Νοσοκομείο Βόλου. Από τις 11 το βράδυ που το μωράκι έφτασε στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, κατέληξε να φτάσει στον Βόλο στις 5 το πρωί!

«Η ασφάλεια αφορά όλους μας και δεν ξέρουμε ποτέ πότε θα χρειαστούμε κι εμείς κάποια διακομιδή», σχολίασε ο κ. Φλωρούς και σημείωσε ότι έχουν γίνει προσπάθειες στο θέμα των διακομιδών και της ασφάλειας, όμως πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα ποιο ιδιωτικό σκάφος είναι αξιόπλοο και ποιο δεν είναι.

Ο αντιδήμαρχος του νησιού επεσήμανε ότι το ασθενοφόρο του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, καθώς εξαιτίας της κατηγορίας του, αφού δεν είναι Κέντρο Υγείας, δικαιολογεί μία μόνο βάρδια. Τις επόμενες ημέρες και ώρες αναλαμβάνουν δράση ο κ. Φλωρούς, ο οποίος είναι και εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου και εργάζεται στην Πυροσβεστική, αλλά και ο Δήμαρχος κ. Βαφίνης.

Σε ότι αφορά στη στελέχωση του Ιατρείου, ο κ. Φλωρούς τόνισε ότι οι γιατροί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας διευθυντής, ένας οδοντίατρος, ένας αγροτικός γιατρός, δύο νοσοκόμες και μία παρασκευάστρια. Επιπλέον κάθε Πέμπτη και Παρασκευή επισκέπτεται την Αλόννησο η Διευθύντρια του ΚΥ Σκοπέλου, που είναι παιδίατρος.

magnesianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έμεινε μεσοπέλαγα σκάφος που μετέφερε άρρωστο μωρό από την Αλόννησο στο Νοσοκομείο Βόλου"

Αλλαγή γραμμής από τον Ερντογάν — Η ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας & Φινλανδίας στην ατζέντα Καλίν – Σάλιβαν

Να «ρίξει γέφυρες» με τη Δύση, ή -έστω- να μειώσει την αντιπαράθεση επιχειρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τις εξής κινήσεις:

  • επέστρεψε στο τραπέζι του διαλόγου με την Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
  • έβαλε μπλόκο στη μεταφορά μέσω του εδάφους της προς τη Ρωσία προϊόντων που είναι στη λίστα των δυτικών κυρώσεων

Ίδια τακτική αναδίπλωσης ακολουθείται και στο εσωτερικό της χώρας, με τον Ερντογάν:

  • να ζητά συγνώμη για την ολιγωρία των τουρκικών αρχών 
  • να εφαρμόζει συλλήψεις εργολάβων για τα κατασκευαστικά λάθη 
  • να αποφεύγει τη βίαιη καταστολή απαγορευμένων διαδηλώσεων, όπως την ημέρα της γυναίκας
  • να άρει ακόμα και την απαγόρευση της χρηματοδότησης του φιλοκουρδικού Κόμματος

Η Τουρκία διαμηνύει ότι ετοιμάζει τα δικά της συστήματα αεράμυνας και λέει «πλέον δεν χρειαζόμαστε τους S-400». Θα μπορούσε να κατασκευάζει το άλλοθι για να δικαιολογήσει εν ευθέτω χρόνω τυχόν συνθηκολόγηση της στο θέμα των S-400, για την απόκτηση των οποίων η Ουάσιγκτον της έχει επιβάλει κυρώσεις και την έχει αποπέμψει από το πρόγραμμα των F-35.

Μπροστά στις εκλογές, η Τουρκία:

  • δεν θέλει να αποξενωθεί περαιτέρω από Δύση, θέλει να διαμηνύσει ότι παραμένει συνομιλητής της
  • έχει ανάγκη από τη δυτική χρηματοδότηση για να στηρίξει την πολύπαθη οικονομία και να ανοικοδομήσει τις σεισμόπληκτες περιοχές
Συνάντηση Καλίν – Σάιλβαν: Η ένταξη Σουηδίας & Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στην κορυφή της ατζέντας

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο μεταξύ, η συνάντηση του Τζέικ Σάλιβαν με τον Ιμπραήμ Καλίν.

Βασικό θέμα στις επαφές είναι η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδιας. Αυτό είναι το επίμονο και το κυρίαρχο αίτημα της αμερικανικής πλευράς όσο και αν ο κ. Καλιν επιθυμεί να έχει μια πιο διευρυμένη ατζέντα τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο Στέητ Ντιπαρτμεντ, με θέματα όπως τα F-16.

Για την αμερικανική κυβέρνηση τίποτα απολύτως δεν μπορεί να προχωρήσει όσο η νατοϊκή διεύρυνση παραμένει ανοιχτή, και αυτό το μήνυμα μεταφέρουν και σήμερα στον κ. Καλιν σε όλες τις συναντήσεις.

Κυρίως μετά τους σεισμούς, οι αμερικανικες πιέσεις για επίλυση του θέματος αυξήθηκαν κατακόρυφα και αυτός είναι και ο λόγος που είδαμε την επανέναρξη του τριμερούς διαλόγου, ωστόσο η οποία πρόοδος έχει επιτευχθεί, δεν αποτιμάται ως ικανοποιητική.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή γραμμής από τον Ερντογάν — Η ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας & Φινλανδίας στην ατζέντα Καλίν – Σάλιβαν"

Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη

Παράνομη κρίθηκε, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από αγωγή που κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η απεργία που κήρυξε για την Πέμπτη 16 Μαρτίου η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) με αίτημα να μην εφαρμοστεί η διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε: «Μου προξένησε κατάπληξη η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία από τη διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας. Μια τέτοια απόφαση πάντα προξενεί κατάπληξη, αλλά ειδικά στην παρούσα συγκυρία, που αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο οι αβελτηρίες ενός ολόκληρου συστήματος λειτουργίας και οι τραγικές συνέπειές του, πραγματικά προκαλεί την πιο αλγεινή εντύπωση».

«Η Κυβέρνησή μας έχει νομοθετήσει και εφαρμόζει από τις αρχές του έτους το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ξεπεράσει παθογένειες δεκαετιών, προσπαθώντας να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα αξιολόγησης που όλοι ήταν άριστοι και δεν υπήρχε καμία διαδικασία αξιολόγησης των δεξιοτήτων και διαδικασιών βελτίωσης του Δημοσίου».

«Ψηφίσαμε τον νόμο, μόνοι μας φυσικά, χωρίς τη στήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης. Εκδώσαμε ταχύτατα τη δευτερογενή νομοθεσία και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας από 1/1/23 έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε το νέο σύστημα αξιολόγησης. Σε αυτή τη συγκυρία η ΑΔΕΔΥ θεώρησε σκόπιμο να κηρύξει απεργία από την αξιολογητική διαδικασία. Η απόφαση αυτή είναι πραγματικά εξοργιστική. Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε στα δικαστήρια που κήρυξαν παράνομη την απεργία και επομένως η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προκειμένου να διαμορφώσουμε συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και πιστεύουμε ότι, στην προσπάθεια μας αυτή, συμπαραστάτες έχουμε και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη"

Συνελήφθη συμμορία ανηλίκων στον Κολωνό – Επιχείρησαν να κλέψουν με όπλο 17χρονους

Συνελήφθησαν τρία άτομα μέλη συμμορίας που αποπειράθηκαν να ληστέψουν δύο ανήλικους τραυματίζοντας τον έναν εξ’ αυτών την περασμένη Τετάρτη (8/3) στον Κολωνό. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Από την Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κολωνού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,  συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες 13-3-2023, τρεις ημεδαποί, δύο 16χρονοι και 15χρονος για σύσταση συμμορίας, απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης απόπειρας ληστείας, που διαπράχθηκε βραδινές ώρες της 8-3-2023 στον Κολωνό, σε βάρος δύο ανηλίκων και έπειτα από συνδυαστική αξιοποίηση αποδεικτικών μέσων και πληροφοριακών στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν οι ανωτέρω κατηγορούμενοι και μετά από στοχευμένες αναζητήσεις, εντοπίστηκαν  σε πάρκο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 8-3-2023, οι δράστες προσέγγισαν δύο 17χρονους και με την απειλή όπλου και τη χρήση σωματικής βίας αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, χωρίς να τα καταφέρουν.

Κατά την δράση τους τραυμάτισαν τον έναν από τους δύο 17χρονους στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη συμμορία ανηλίκων στον Κολωνό – Επιχείρησαν να κλέψουν με όπλο 17χρονους"

Hellenic Train: Δείτε τα δρομολόγια με λεωφορείο που ξεκινούν από την Τετάρτη μετά την τραγωδία των Τεμπών

Η Hellenic Train ενημερώνει ότι, από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, και κυρίως των εργαζομένων, ενεργοποιεί λεωφορειακές γραμμές σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Τα δρομολόγια υποκαθιστούν κατά ένα μεγάλο μέρος την σιδηροδρομική μετακίνηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στα εκδοτήρια ή μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών πώλησης (webticketing & mobile). Εξαιρετικά, για τους κατόχους καρτών (απεριορίστων διαδρομών κ.α.), στις παρακάτω διαδρομές, η κράτηση θέσης στο λεωφορείο γίνεται αποκλειστικά στα εκδοτήρια.

Αναλυτικά  τα δρομολόγια:

Προαστιακός Πάτρας
Χαλκίδα-Αθήνα
Αθήνα-Κιάτο
Λάρισα-Θεσσαλονίκη
Λάρισα-Καλαμπάκα
Λάρισα-Βόλος
Θεσσαλονίκη-Φλώρινα
Θεσσαλονίκη-Έδεσσα

Δείτε περισσότερα εδώ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Hellenic Train: Δείτε τα δρομολόγια με λεωφορείο που ξεκινούν από την Τετάρτη μετά την τραγωδία των Τεμπών"

Δρομολόγια τρένων: Επανέναρξη στις 22 Μαρτίου και Αθήνα – Θεσσαλονίκη από 1η Απριλίου

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (14.03.2023) ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις 22 Μαρτίου 2023 αρχίζουν ξανά τα δρομολόγια στα τρένα, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στις 22 Μαρτίου θα αρχίσουν ξανά τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και Αθήνα – Αεροδρόμιο, ενώ την 1η Απριλίου το Intercity θα αρχίσει ξανά το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης, θα υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση λειτουργίας σε πέντε φάσεις (ανά πενθήμερο).

Συγκεκριμένα:

– 22.03.2023. Επανεκκίνηση:

o Προαστιακός Πειραιάς – Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αεροδρόμιο

o Προαστιακός Κάντζα – Λιόσια

o Προαστιακός Αθήνα – Οινόη – Χαλκίδα

o Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

o Θεσσαλονίκη – Δράμα

o Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

o Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο

o Κάτω Αχαΐα – Πάτρα

o Πάτρα – Ρίο

o Διακοφτό – Καλάβρυτα

o Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο

o Βόλος – Μηλιές

o Εμπορευματικά από Θεσσαλονίκη προς Ειδωμένη και Προμαχώνα (1 ή 2 ζεύγη)

o Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)
– 27.03.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):

o Προαστιακός Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο
– 01.04.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):

o InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 πρωινό ζεύγος)

o Προαστιακός Θεσσαλονίκη – Λάρισα

o Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

o Λάρισα – Βόλος

o Λαμία – Στυλίδα
– 06.04.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

o InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

o Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)
– 11.04.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

o Λοιπά δρομολόγια

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δρομολόγια τρένων: Επανέναρξη στις 22 Μαρτίου και Αθήνα – Θεσσαλονίκη από 1η Απριλίου"

Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ αισθητή και στην Κρήτη

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε, κυρίως στη Δυτική Κρήτη, η σεισμική δόνηση  που σημειώθηκε στις 18.36, με το επίκεντρο να βρίσκεται 110 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 110 χλμ. Ν/Δ των Κυθήρων και το εστιακό του βάθος βρίσκεται στα 10 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χλμ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ αισθητή και στην Κρήτη"

Δημοσκόπηση MRB: Στο 3,2% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στι 3,2% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για το OPEN, το διάστημα 6 – 13 Μαρτίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.450 ατόμων.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ 27,2%
ΠΑΣΟΚ 10%
ΚΚΕ 5,7%
Ελληνική Λύση 5%
ΜΕΡΑ25 4,3%
Και ακολουθεί το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη “Έλληνες” με 4,4% και η Χρυσή Αυγή με 1,1%.

Το 55,6% απαντά πως το θέμα των Τεμπών θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά τον τρόπο που θα ψηφίσει στις εκλογές 2023, ενώ το 40,4% απαντά πως η τραγωδία θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου τον τρόπο που θα ψηφίσει.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3%. Κανένας από τους 2 απαντά το 28,8%.

Πώς αξιολογούν τη στάση της κυβέρνησης και του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε για το δυστύχημα, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Το 54,9% αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά τη στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ το 34,5% θετικά και μάλλον θετικά.

Πώς αξιολογούν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ

Το 30,1% αξιολογεί θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το δυστύχημα ενώ το 51,7% την αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά.

Ποιος φταίει για το δυστύχημα των Τεμπών

Σε ερώτηση για το ποιος φταίει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το 46,8% απαντά πως φταίνε η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, το 13% πως φταίει πρωτίστως η κυβέρνηση της ΝΔ, το 8,8% ο σταθμάρχης, το 8,5% το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως 5,6%, ο ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ 5,3%, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων 3,6% και η Hellenic Train 2,5%.

Το 64,1% απαντά πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε για το δυστύχημα σίγουρα ή μάλλον δεν θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας, ενώ το 27,3% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα θα ρίξει φως στα αίτια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Στο 3,2% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Γ. Λαγός: Την άρση ασυλίας του αποφάσισε για δεύτερη φορά το ευρωκοινοβούλιο

H ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε για δεύτερη φορά υπέρ της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– έχοντας υπόψη το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2021, με το οποίο διαβιβάστηκε το υποβληθέν από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αίτημα άρσης της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού, σε σχέση με ποινικές διαδικασίες και το οποίο ανακοινώθηκε στην ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου 2022,

– έχοντας ακούσει τον Ιωάννη Λαγό, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 6 του Κανονισμού του,

– έχοντας υπόψη τα άρθρα 8 και 9 του Πρωτοκόλλου αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το άρθρο 6 παράγραφος 2 της Πράξης της 20ης Σεπτεμβρίου 1976 περί της εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία,

– έχοντας υπόψη τις αποφάσεις που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21 Οκτωβρίου 2008, 19 Μαρτίου 2010, 6 Σεπτεμβρίου 2011, 17 Ιανουαρίου 2013 και 19 Δεκεμβρίου 2019[1],

– έχοντας υπόψη το άρθρο 62 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας,

– έχοντας υπόψη το άρθρο 5 παράγραφος 2, το άρθρο 6 παράγραφος 1 και το άρθρο 9 του Κανονισμού του,

– έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (A9-0053/2023),

Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγέντος για την Ελλάδα, προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη λόγω ενός μηνύματος που ανάρτησε ο Ιωάννη Λαγός στο Twitter.

Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στις 6 Δεκεμβρίου 2020, ο Ιωάννης Λαγός δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter, μαζί με φωτογραφία εβραϊκού μνημείου στη Λάρισα, μήνυμα το οποίο φέρεται ότι περιείχε ρατσιστικά σχόλια και έμμεση ενθάρρυνση σε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις, μίσος και βία.

Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στις 8 Δεκεμβρίου 2020, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε μήνυση κατά του Ιωάννη Λαγού λόγω της ανάρτησής του στο Twitter.

Δ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ιωάννης Λαγός, με την ανάρτησή του στο Twitter, φέρεται ότι είναι ένοχος τέλεσης του αδικήματος της δημόσιας υποκίνηση σε βία και μίσος κατά προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ενέχει απειλή για τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, κάτι που συνιστά αξιόποινη πράξη σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 του Νόμου. 927/1979, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014.

Ε. λαμβάνοντας υπόψη, αφενός ότι το Κοινοβούλιο δεν αποτελεί δικαστήριο και, αφετέρου, ότι ο βουλευτής δεν μπορεί, στο πλαίσιο διαδικασίας άρσης ασυλίας, να θεωρείται «κατηγορούμενος»[2].

ΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο του βουλευτή, αλλά εγγύηση της ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου στο σύνολό του και των βουλευτών του, καθώς και ότι η κοινοβουλευτική ασυλία αποσκοπεί στην προστασία του Κοινοβουλίου και των βουλευτών του από δικαστικές διαδικασίες που αφορούν δραστηριότητες που ασκούνται κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων και οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα καθήκοντα αυτά.

Ζ. λαμβάνοντας υπόψη ότι το επίμαχο μήνυμα και η επίμαχη εικόνα δεν δημοσιεύθηκαν στον λογαριασμό του Ιωάννη Λαγού στο Twitter που συνδέεται με το επίσημο προφίλ του ως βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εικαζόμενα αδικήματα δεν αφορούν γνώμη ή ψήφο δοθείσα από τον Ιωάννη Λαγό κατά την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την έννοια του άρθρου 8 του πρωτοκόλλου αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του πρωτοκόλλου αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απολαύουν, εντός της επικρατείας των κρατών τους, των ασυλιών που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας τους.

Ι. λαμβάνοντας υπόψη ότι το άρθρο 62 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει μεταξύ άλλων ότι, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος.

ΙΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στην παρούσα υπόθεση, το Κοινοβούλιο δεν διαπίστωσε την ύπαρξη ενδείξεων περί fumus persecutionis, δηλαδή πραγματικών στοιχείων που να υποδεικνύουν ότι η δίωξη ασκείται με σκοπό να παρακωλυθεί η πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή και, ως εκ τούτου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

1. αποφασίζει να άρει την ασυλία του Ιωάννη Λαγού

2. αναθέτει στην πρόεδρό του να διαβιβάσει αμελλητί την παρούσα απόφαση και την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του στην αρμόδια αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας και στον Ιωάννη Λαγό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Λαγός: Την άρση ασυλίας του αποφάσισε για δεύτερη φορά το ευρωκοινοβούλιο"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη (15/03)

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά:
α) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 14 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια 5 με 6 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε βόρειους.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στη Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θράκη.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε βόρειους της ίδιας έντασης.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται το βράδυ στα δυτικά.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια 5 με 6 μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη (15/03)"

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μετρό, λεωφορεία, ταξί - Τι αλλάζει με τα rapid τεστ

Τέλος εποχής για την χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, όπως λεωφορεία, μετρό και ταξί. Ειδικότερα, σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Όσα αλλάζουν με την χρήση μάσκας

Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας για:

α) Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό και αναβατήρες (τελεφερίκ).

β)Τα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς μάσκες θα γίνονται και τα δρομολόγια των πλοίων, ενώ ήδη για τα αεροπλάνα η χρήση μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική.

Τέλος σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε radit test.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μετρό, λεωφορεία, ταξί - Τι αλλάζει με τα rapid τεστ "

Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 3.080.874 ευρώ για παράνομη εισαγωγή… μπανάνας εννέα χρόνια μετά

Με καθυστέρηση εννέα ετών το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε φορολογικά πρόστιμα σε βάρος εταιρείας ύψους 3.080.874 ευρώ.

Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί για παράνομη εισαγωγή 2.229.096 τόνων μπανάνας από τη Νότια  Αμερική.

Οι αρχές ωστόσο εντόπισαν πλαστά πιστοποιητικά και επέβαλλαν πολλαπλός τέλος λαθρεμπορίας για παράνομη  εισαγωγή μπανανών.

Στη συνέχεια η εταιρεία προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, χωρίς ωστόσο να δικαιωθεί. Ακολούθως, κατέθεσε στο ΣτΕ το 2014 αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία της επιδικάστηκε το ποσό των 3.080.874 ευρώ.

Εννέα χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης εκ μέρους της εταιρείας το ΣτΕ το με έξι αποφάσεις που εξέδωσε απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που αυτή είχε υποβάλλει. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 3.080.874 ευρώ για παράνομη εισαγωγή… μπανάνας εννέα χρόνια μετά"

Απεργία εργαζομένων στην εστίαση την Πέμπτη 16/3 - Η ανακοίνωση

Συμμετοχή του κλάδου στην απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

«Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το πρώτο μέλημα της Πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο, κάτι που φάνηκε στο ατύχημα των Τεμπών με τραγικό τρόπο πως δεν είναι. Ζητάμε την απόδοση ευθυνών και την εξασφάλιση πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Παράλληλα, η επίθεση που εξαπολύεται αδίκως προς ευσυνείδητους εργαζόμενους και εκπροσώπους τους, για να καλυφθούν παθογένειες δεκαετιών, είναι πράγματι εξοργιστικό. Η εργασιακή απορρύθμιση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς αυτά τα ολέθρια αποτελέσματα» επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει, οι διεκδικήσεις συνοψίζονται ως εξής:

  1. Απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.
  2. Άμεσα η εξασφάλιση της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών στα ΜΜΜ.
  3. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
  4. Κατάργηση τη εκ περιτροπής εργασίας, που προκαλεί κενά σε εργασιακές θέσεις.
  5. Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου στα προ μνημονίων επίπεδα.
  6. Απόδοση του εφάπαξ στην 20ετία.
  7. Ένταξη των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, όπως ήταν μέχρι το 2012.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεργία εργαζομένων στην εστίαση την Πέμπτη 16/3 - Η ανακοίνωση "

“Στροφή” προς τις ΗΠΑ επιχειρεί η Άγκυρα

Θα καταλήξουν στο “ράφι” οι πολυσυζητημένοι S-400; Η προεκλογική Τουρκία επιχειρεί εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον. Το ίδιο και με την Αθήνα, έστω και ρητορικά. 

Η αλλαγή πλεύσης στην Τουρκία στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πλέον εμφανέστατη. Έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση του προέδρου της Aselsan, Χαλούλ Γιουργκούν, της μεγαλυτερης εταιρείας της Τουρκίας που παράγει ηλεκτρονικό αμυντικό εξοπλισμό, ο οποίος είπε ότι "πλέον με την ανάπτυξη δικών μας συστημάτων δεν χρειαζόμαστε τους S-400", δίνοντας το πρώτο μήνυμα ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορει να καταλήξει όντως στην αποθήκη ή να σταλει κάπου αλλού. όπως ζητούσαν οι Ηνωμένες πολιτείες.

Καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο και κανένας αξιωματούχος δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις που δεν θα ενέκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, η είδηση αυτή που πέρασε στα ψιλά γράμματα, δείχνει την πορεία που χαράζει βήμα - βήμα ο Ερντογάν προς πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό επ΄αυτού είναι και ότι ήδη και η απόφαση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπήκε σε πιο ομαλή τροχιά και δεν αποκλείεται τον Ιούνιο να υπάρξουν εξελίξεις.

Σε διαφορετική πορεία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Παράλληλα με τη λεγόμενη „διπλωματία των σεισμών" οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε τελείως διαφορετική πορεία, έστω και σε επίπεδο ρητορικής.Δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου αυτή η νέα κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική να πάρει σάρκα και οστά. Πέρα από την αγορά των F-16 η Τουρκία ίσως θα διεκδικήσει και πάλι τα F-35. Πρόγραμμα από το οποίο, ενώ ήταν συμπαραγωγός, εκδιώχθηκε λόγω της αγοράς των S-400.

Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο πεδίο της οικονομίας, κάτι που θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, οι εξελίξεις δείχνουν ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγεται ένας δρόμος για αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Αγκύρας - Ουάσιγκτον. 

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "“Στροφή” προς τις ΗΠΑ επιχειρεί η Άγκυρα"

Καταβάλλεται η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σε 37.500 δικαιούχους

Καταβάλλεται σήμερα 14 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ σε 37.500 δικαιούχους, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι 37.500 δικαιούχοι έρχονται να προστεθούν στους επιπλέον 43.000 ασφαλισμένους που η επικουρική σύνταξή τους εκδόθηκε το πρώτο δίμηνο του 2023 και η πλειονότητά τους θα δει χρήματα στους λογαριασμούς τους στα τέλη του μήνα μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά. Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις ωφελούνται πάνω από 80.000 ασφαλισμένοι και αντιμετωπίζεται στην πράξη και το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, είναι το επόμενο βήμα, μετά την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος του ΕΦΚΑ, που ήταν η έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, με 510.000 απονομές μέσα σε 24 μήνες και δραστική μείωση του χρόνου απονομής από 19 μήνες το 2019 σε μόλις 60 ημέρες κατά μέσο όρο σήμερα.

Παράλληλα, από σήμερα το απόγευμα, τίθεται σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία (www.efka.gov.gr/prokatavoliepik) στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου οι ασφαλισμένοι που δεν έλαβαν για οποιονδήποτε λόγο την προκαταβολή μπορούν να ενημερωθούν για τον ακριβή λόγο της μη καταβολής.

Η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης θεσπίστηκε, πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική σύνταξή τους και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- έχει εκδοθεί ήδη η κύρια σύνταξή τους,

- έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης και

- η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης έχει υποβληθεί, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Τις παραπάνω προϋποθέσεις πληρούσαν συνολικά 37.500 ασφαλισμένοι.

Το 50% των δικαιούχων αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 και το υπόλοιπο 50% αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022.

Οι ασφαλισμένοι που δεν πληρούσαν σωρευτικά τις παραπάνω προϋποθέσεις ή παρουσίασαν άλλα νομικά ή τεχνικά κωλύματα ανέρχονται σε περίπου 7.200 και επιμερίζονται στις εξής κατηγορίες:

- 4.800 ασφαλισμένοι που δεν συμπληρώνουν τα 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή δεν υποβλήθηκε το αίτημα λήψης επικουρικής σύνταξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023,

- 790 ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των ορίων, που δεν έχουν τακτοποιηθεί,

- 750 ασφαλισμένοι με δηλωμένα λάθος στοιχεία ταυτοπροσωπίας ή λάθος ΙΒΑΝ,

- 750 ασφαλισμένοι για τους οποίους το επικουρικό τους εκδίδεται από τα επαγγελματικά τους Ταμεία και από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό (επαγγελματικά Ταμεία τροφίμων, φαρμακοϋπαλλήλων, πετρελαιοειδών και ασφαλιστών).

- 175 ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσης της επικουρικής τους και θα πληρωθούν στα τέλη Απριλίου την οριστική σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης, εφόσον πρόκειται για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις, λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου.

Έτσι, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη, λόγω γήρατος, θα εισπράξει εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις σε σύνολο 80.000, που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Με άλλα λόγια, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του "στοκ" ληξιπρόθεσμων επικουρικών, με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης, που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η σημαντική αυτή μείωση των εκκρεμοτήτων είναι το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των ρυθμών απονομής σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που, μέχρι πρότινος, εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις κ.ά.).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Όπως είχαμε δεσμευτεί, μετά την επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων, αντιμετωπίζουμε τώρα και αντίστοιχο ζήτημα των επικουρικών. Ξεκινώντας την προσπάθεια, εκδώσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις μέσα σε δύο χρόνια και πετύχαμε στην Ελλάδα οι συντάξεις να εκδίδονται μεσοσταθμικά νωρίτερα από τη Γερμανία (στην Ελλάδα 60 ημέρες, στη Γερμανία 74 ημέρες). Συνεχίζοντας τώρα με τις επικουρικές συντάξεις, πετύχαμε, μέσα σε δύο μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο), να εκδοθούν πάνω από τις μισές επικουρικές, για τις οποίες είχε εκδοθεί η κύρια σύνταξη και, σήμερα, με την προκαταβολή στους υπόλοιπους συνταξιούχους, αντιμετωπίζουμε με έναν ουσιαστικό και άμεσο τρόπο μία εκκρεμότητα, η οποία έπρεπε οπωσδήποτε να κλείσει. Συνολικά, πάνω από 80.000 ασφαλισμένοι ωφελούνται από τις παρεμβάσεις μας στις επικουρικές συντάξεις. Συνεχίζουμε με σύστημα και πείσμα την προσπάθεια για έναν ΕΦΚΑ που εξυπηρετεί ολοένα και καλύτερα τους Έλληνες πολίτες».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, υπογράμμισε: «Η θέσπιση της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης, σε συνδυασμό με τη σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών απονομής, φέρνει ακόμη πιο κοντά την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Πλέον, οι πραγματικές εκκρεμότητες μειώνονται με διπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι στο παρελθόν. Καθημερινά, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κλείνουν εκκρεμότητες από το παρελθόν και καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό τον νέο μηχανισμό έκδοσης συντάξεων».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταβάλλεται η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σε 37.500 δικαιούχους"

Συνελήφθη 19χρονος για τον ξυλοδαρμό του Βαρουφάκη στα Εξάρχεια

Στην ταυτοποίηση και στη σύλληψη ενός 19χρονου για τον ξυλοδαρμό του προέδρου του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής (10/3) προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία, ο 19χρονος ημεδαπός ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατόπιν εντάλματος σύλληψης. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

«Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατόπιν  σχετικού εντάλματος σύλληψης, 19χρονος ημεδαπός για την επίθεση σε βάρος του προέδρου της Κ.Ο. και γραμματέα του ΜέΡΑ 25, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της Παρασκευής στα Εξάρχεια».

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 19χρονος για τον ξυλοδαρμό του Βαρουφάκη στα Εξάρχεια"

Λιθουανία: Το κοινοβούλιο της χώρας αναγνώρισε την Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας αναγνώρισε ομόφωνα σήμερα την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορώντας την για «συστηματικά, σοβαρά εγκλήματα κατά την εισβολή» στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το λιθουανικό τηλεοπτικό δίκτυο LRT, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe , στην απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, αναφέρεται ότι οι μισθοφόροι της Wagner συνιστούν απειλή για την κρατική και κοινωνική ασφάλεια. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιούν «συστηματικά σοβαρά επιθετικά εγκλήματα, δολοφονίες και βασανιστήρια αμάχων κατοίκων της Ουκρανίας, βομβαρδισμούς σπιτιών και άλλων μη στρατιωτικών στόχων, που ισοδυναμεί με τρομοκρατία», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

«Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner…αποτελεί σκιώδες εργαλείο της κυβέρνησης της Ρωσίας» αναφέρεται στην απόφαση, η οποία καλεί τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουκρανίας.
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ , Reuters, Novaya Gazeta Europe /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιθουανία: Το κοινοβούλιο της χώρας αναγνώρισε την Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση»"

ΕΔΔΑ: Δικαίωσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου – Παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε σήμερα τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που το 2010 είχε βρεθεί στο κέντρο της κρίσης του χρέους.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015, είχε καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή επειδή κατείχε ταυτοχρόνως μια θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η ελληνική δικαιοσύνη τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε παραλείψει επί 10 μήνες να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και ότι είχε αποκαλύψει δημοσιονομικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση αυτού του οργάνου.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε προσφύγει κατά της απόφασης, όμως η προσφυγή του είχε απορριφθεί «χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», σύμφωνα με τον ίδιο, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ. Προσέφυγε ενώπιον των ευρωπαίων δικαστών επικαλούμενος το άρθρο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου περί του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη.

Στη σημερινή απόφασή του, το δικαστήριο του Στρασβούργου εκτιμά ότι «το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του ακυρωτικού δικαστηρίου θα αποτελούσε ένα αρμόζον μέσο για την αποκατάσταση των παραβιασθέντων δικαιωμάτων του ενάγοντος».

Στην ίδια υπόθεση, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε κατηγορηθεί πως διόγκωσε εσκεμμένα τους αριθμούς του δημόσιου ελλείμματος το 2010 ώστε να αναγκάσει τη χώρα του να υιοθετήσει δραστικά δημοσιονομικά μέτρα. Η κατηγορία αυτή δεν απαγγέλθηκε τελικά σε βάρος του.

Στη διάρκεια της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015, το δημόσιο έλλειμμα αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4%, και το χρέος αυξήθηκε από το 115,1% στο 126,8%, ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων ετών – όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – η Αθήνα έκρυβε συστηματικά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αυτή η αναθεώρηση προς τα επάνω του ελλείμματος σηματοδότησε την αρχή της κρίσης του χρέους και ακολούθησε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλευρό της ευρωζώνης στο πρώτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας το 2010.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν επίσης την εποχή εκείνη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, όμως οι δικηγόροι του διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν διήρκεσε παρά τρεις με τέσσερις μήνες.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα, με επικεφαλής το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση.

Τον Ανδρέα Γεωργίου είχε υπερασπιστεί δημόσια το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν είχε δηλώσει πως «τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο από το 2010 ως το 2015 ήταν αξιόπιστα και είχαν κοινοποιηθεί με ακρίβεια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΔΑ: Δικαίωσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου – Παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη"

Απεργία 16 Μαρτίου: Συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16 Μαρτίου απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία 16 Μαρτίου: Συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών"

Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Πώς θα συμμετέχουν τα μέσα μεταφοράς

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ως συνέχεια της 8ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα την Πέμπτη  και των αιτημάτων των συνδικάτων για τις απολαβές, τις συνθήκες εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία. Στην 24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργία της Πέμπτης με στάσεις εργασίας. Έτσι, δεν θα εκτελούνται δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αττική από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

«Σύσσωμοι με την κοινωνία, διεκδικούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να αξίζουν στον επιβάτη, που να αξίζουν στον εργαζόμενο γιατί η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό στις υπηρεσίες του πολίτη. Ποτέ ξανά τραγωδία. Ποτέ ξανά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Oι συρμοί του μετρό στις γραμμές 1, 2, 3 και του τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια τη Πέμπτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει ανακοινώσει ότι προχωράει σε 24ωρη απεργία.

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, με τα τρένα ούτως ή άλλως να μην κινούνται από τότε που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη.

Χωρίς λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 γνωστοποιούν με σημερινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Κατά την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Συμμετοχή Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
  • Ακύρωση όλων των πτήσεων Αegean-Olympic Air

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00:01 ως 24:00», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα, η Aegean και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Πώς θα συμμετέχουν τα μέσα μεταφοράς"

Δίκη Πισπιρίγκου: «Το παιδί δεν έπρεπε να πάθει ανακοπή, έπαθα σοκ, δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος» κατέθεσε παιδίατρος

Για άψογη κλινική εικόνα της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσε την ανακοπή που υπέστη, μίλησε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η παιδίατρος στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας Αικατερίνη Τριάντου, η οποία είχε εξετάσει το κοριτσάκι στις 9 Απριλίου 2021. Δυο ημέρες αργότερα, στις 11 Απριλίου, η 9χρονη είχε υποστεί την ανακοπή η οποία και την άφησε τετραπληγική μέχρι το τέλος της ζωής της.

«Το παιδί ήταν ήρεμο και συνεργάζονταν όταν της έλεγα σήκωσε τη μπλουζίτσα σου να σε εξετάσω αλλά όταν τη ρώταγα τί νιώθει δεν απαντούσε», κατέθεσε η μάρτυρας, η οποία σε ερώτηση γιατί κάποια στιγμή η μικρή είχε σφίξεις 132 ανέφερε ότι αυτό μπορεί να είναι από ένα στιγμιαίο άγχος ή γιατί μπορεί να «ξεκόλλησε κάποιο πατς». Στο σημείο αυτό ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξης Κούγιας είπε απευθυνόμενος στην μάρτυρα: «Τι είναι αυτά που λέτε δεν ντρέπεστε;».

Με την παρέμβαση της πρόεδρου οι τόνοι έπεσαν ενώ η μάρτυρας δεν απάντησε στον συνήγορο, συνεχίζοντας την κατάθεσή της. «Δεν γίνεται να πεθάνεις έτσι, πρέπει να υπάρχει λόγος, ακόμη και αυτά τα παιδιά που πεθαίνουν στα γήπεδα από ανακοπές έχουν μια αορτική στένωση που δεν την ξέρουν. Δεν έπρεπε με βάση όλα αυτά που είδα εγώ, το παιδί να πάθει ανακοπή. Τη Δευτέρα πηγαίνω και μαθαίνω αυτό το πράγμα; Κοιτούσε ο ένας γιατρός τον άλλον; Κομπιασμένοι με ένα πόνο στο στομάχι πήγαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Κανένας δεν είχε να πει τίποτα, μια ιδέα γιατί;», είπε η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Αρχίζοντας την κατάθεσή της στο δικαστήριο, η μάρτυρας ανέφερε: «Είμαι 30 χρόνια γιατρός, 20 χρόνια υπεύθυνη πνευμονολογικού τμήματος. Είδα το παιδί στις 8 Απριλίου, το είχαν εξετάσει δυο συνάδελφοι, του είχαν πάρει ιστορικό με βάση αυτή που είπε η μητέρα. Μπήκε στο παιδονευρολογικό τμήμα. Στις 8 Απριλίου έγιναν εξετάσεις στο παιδί. Εξετάσεις αίματος, μαγνητική εγκεφάλου στον «Άγιο Ανδρέα» και εγκεφαλογράφημα». Την επόμενη ημέρα στις 9 Απριλίου, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, η ίδια ενημερώθηκε από τους συναδέλφους της «ότι τίποτα δεν είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ στο παιδί, μόνο ένα επεισόδιο. Με ενημέρωσαν για 132 σφίξεις, κάναμε καρδιογράφημα ήταν όλα καλά. Δεν ξανάγραψε ποτέ τίποτα το μηχάνημα. Αυτό μπορεί να συνέβη γιατί μπορεί να ξεκόλλησε το πατς ….(σ..σ από το μόνιτορ που είχε τοποθετηθεί στο παιδί)».

Αλέξης Κούγιας (συνήγορος Πισπιρίγκου): Δεν ντρέπεστε λίγο….

Πρόεδρος: Τι συμπεριφορά είναι αυτή, Απαράδεκτο

Αλ. Κούγιας: Τι να πω ντρέπομαι.

Πρόεδρος: Πρέπει να ντρέπεστε που συμπεριφέρεστε έτσι…

Αλ. Κούγιας: Έχουν περάσει πέντε μάρτυρες εδώ και έρχεται η κυρία που έφαγε το παιδί και λέει για ξεκόλλημα…. Αυτόφωρο πρέπει να πάει με αυτά που λέει. ….

Πρόεδρος: Να συγκρατηθούμε και να διεξαχθεί η διαδικασία όπως πρέπει. Ο καθένας θα καταθέσει αυτά που γνωρίζει…

«Το παιδί σας δεν έχει κάτι, δεν με ρώτησε κάτι η μαμά»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η κ. Τριάντου αναφέρθηκε στις 132 σφίξεις που είχαν καταγραφεί στο παιδί για να επισημάνει: «Αυτές τις 132 σφίξεις που κατέγραψε το μόνιτορ, δεν κατεγράφησαν στο καρδιογράφημα το οποίο φυσιολογικό. Δεν μπορεί να αποδοθούν (οι 132 σφίξεις) σε κάποια άλλη αιτία. Εκτός και αν το παιδί ήταν λίγο αγχωμένο και έγραψε κάτι στιγμιαία. Δεν βρέθηκε κάτι το παθολογικό στο 132 που καταγράφηκε. Μπορεί να ξεκόλλησε κάποιο πάτς. Μίλησα και με το νευρολόγο για αυτά που κατέγραψε γιατί υπήρχε και το ιστορικό των αδελφών του παιδιού. Ενημερώθηκα για το εγκεφαλογράφημα και τις εξετάσεις αίματος, επικοινώνησα με την κ. Καρατζά και είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατηθεί το παιδί στο νοσοκομείο. Ρώτησα αν πρέπει να μπει χόλντερ και είπε πως δεν θα βοηθήσει. Μπήκα στο θάλαμο του παιδιού που κάθονταν και η μαμά. Το εξέτασα, το ρώτησα «τι σου συμβαίνει;». Δεν μου απαντούσε.

Όταν του έλεγα «σήκωσε τη μπλουζίτσα σου να σε ακούσω» συνεργάζονταν. Είπα στη μαμά: «το παιδί σας δεν έχει κάτι, θα το πάρετε να το πάτε σπίτι». Ήταν και οι ειδικευόμενοι μπροστά. Δεν μου έκανε καμία ερώτηση. Έφυγα και συνέχισα την επίσκεψη στους άλλους θαλάμους. Δυο θαλάμους παρακάτω ήρθε νοσηλεύτρια και μας είπε «το παιδί Δασκαλάκη κάνει εμετό». Έστειλα μια ειδικευόμενη για να μη σταματήσω την επίσκεψη. Με ενημέρωσε ότι παιδί έκανε κάτι σαλακια. Όταν τελείωσα την επίσκεψη πήγα μετά στο θάλαμο του παιδιού. Ζήτησα από τη μαμά να μου δείξει τον εμετό, και μου είπε τον είχε πετάξει. Είχε πάει πριν η κυρία Βίτσα (σ.σ. γιατρός), η οποία είχε εξετάσει το παιδί και του έβαλε ορό. Τους είπα για δυο τρεις ώρες να μην φάει τίποτα και να του δώσουν μετά από δυο τρεις ώρες κάτι και αν το δεχτεί να φύγουν. Στη συνέχεια πήρε τηλέφωνο ο κ. Δασκαλάκης και ρώτησε για το παιδί. Του είπα ότι έκανε κάτι σαν αναγούλα, κάτι σάλια. Του είπα μήπως κόλλησε κάτι θα το παρακολουθήσουμε και θα φύγει. Στη συνέχεια εγώ έφυγα και δεν το ξαναείδα το παιδί».

Μάλιστα, η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της ανέφερε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου περιέγραψε διαφορετικά σε δυο συναδέλφους της το τι εκδήλωσε το παιδί λίγο πριν το μεταφέρει στο Καραμανδάνειο. «Άλλα είπε στον κ. Φίλια και άλλα στον κ. Καντερέλο. Στον τελευταίο μίλησε για τρομώδης κινήσεις του παιδιού. Το να λες «το παιδί μου είχε μελανιάσει, σφίγγει τα δόντια για λεπτά, αυτό είναι τρομακτικό και τρομάζει και εμάς τους γιατρούς», είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Όταν λέμε κλινική εξέταση τι εννοούμε;

Μάρτυρας: Τα πάντα, όλα τα συστήματα.

Πρόεδρος: Είπατε πριν ότι δεν απαντούσε το παιδάκι όταν το ρωτούσατε τι έχει …

Μάρτυρας: Όχι δεν απαντούσε. Θυμάμαι ένα ήρεμο παιδάκι που συνεργάζονταν όταν του ζητούσα να σηκώσει τη μπλουζίτσα του να το εξετάσω…..

Πρόεδρος: Είχατε πει στη μαμά να κλείσει ραντεβού με το παιδοψυχιατρικό τμήμα;

Μάρτυρας: Ναι. Ένα παιδί που έχει χάσει τα αδέλφια του πρέπει να κάνει κάποιες συνεδρίες για να του βγει αυτός ο θυμός. Αυτό το παιδί επιβάλλεται να το στείλουμε σε παιδοψυχίατρο.

Πρόεδρος: Πως αντέδρασε η μαμά όταν της είπατε δεν έχει κάτι το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν είπε τίποτα. Κάθονταν στη καρέκλα. Με κοίταζε δεν είπε τίποτα και φύγαμε. Αυτό έγινε μπροστά σε όλη την ομάδα.

Πρόεδρος: Όταν πήγατε στο θάλαμο πως ήταν το παιδί;

Μάρτυρας: Με καλό χρώμα και καλές σφίξεις. Το χρώμα του ήταν ροδαλό. Το ρώτησα τι του συνέβη. Της έλεγα «τι έπαθες κουκλίτσα μου σε πονάει η κοιλίτσα σου;». Δεν απαντούσε. Η μάνα γύρισε και μου είπε πως έκανε εμετό.

Πρόεδρος: Που κοιτούσε το παιδί;

Μάρτυρας: Μπροστά.

Πρόεδρος: Οι 132 σφίξεις εξηγούνται;

Μάρτυρας: 132 δεν είναι ταχυκαρδία μην τρελαθούμε τώρα. Αυτό μπορεί να είναι από τον πυρετό, τη γκρίνια, το άγχος, το κλάμα. Αυτοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν πρόσκαιρα τις σφίξεις. Εδώ όμως είναι ένα εύρημα που δεν έχει καμία αξία, δεν είναι σταθερό.

Πρόεδρος: Μέχρι το σημείο που είδατε εσείς το παιδί και με τα όσα είχατε αντιληφθεί εσείς για τη κλινική του εικόνα, τις εξετάσεις του και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η μητέρα, σκεφτήκατε ότι μπορεί να έχει κάποια πάθηση το παιδί που δεν φαίνονταν εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Μια τιμή 100 που εμφάνισε το παδί στα λευκά σημαίνει κάτι;

Μάρτυρας: Ένα παιδάκι ακόμη και ένας ενήλικας όταν ζορίζεται πολύ να κάνει εμετό μπορεί να κάνει αύξηση των λευκών.

Πρόεδρος: Μπορεί ένα παιδί να είναι τρομαγμένο γατί είναι σε ένα νοσοκομείο ή για άλλο λόγο και αυτό να εκδηλώσει κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως εμετός;

Μάρτυρας: Όχι. Τα παιδάκια σωματοποιούν ορισμένους πόνους αλλά όταν εξετάζει ο γιατρός δεν βλέπει κάτι. Για αυτό η κλινική εξέταση είναι σημαντική. Επειδή είμαι 30 χρόνια γιατρός τα περισσότερα παιδιά μου μιλάνε. Εξαρτάται το παιδί. Αυτό το παιδί δεν μου μίλησε ποτέ. Μάλιστα θυμάμαι ότι ρώτησα το νευρολόγο αν μίλησε σε εκείνον. Και μου είπε ναι και πως είχε μιλήσει και σε άλλους συναδέλφους.

Εισαγγελέας: Αναφέρατε ότι ανακοπή έχει αιτία την καρδιά και πολλά άλλες …

Μάρτυρας: Ναι είναι κυρίως η καρδιά, η οποία θα παρουσιάσει αρρυθμία, πάθηση του μυοκαρδίου, οξύ πρόβλημα με την καρδιά μυοκαρδίτιδα που θα είχε όμως ευρήματα. Στη συνέχεια πάμε σε άλλα συστήματα, νευρολογικό. Σπασμοί που δεν σταματούν και άλλα αίτια, που είναι ασφυξίας αίτια. Μια βαριά πνευμονία. Θα φαίνονταν όμως στην ακτινογραφία.

Εισαγγελέας: Όταν εξετάσατε το παιδί στα πνευμόνια του;

Μάρτυρας: Δεν είχε τίποτα, ήταν όλα φυσιολογικά. Δεν μπορεί μια αναπνευστική δυσχέρεια να σου εμφανιστεί τώρα. Μόνο η αναφυλαξία, που όμως συνοδεύεται από ευρήματα. Για αυτό το παιδί έζησα όλα τα συναισθήματα. Αγχώθηκα, στεναχωρήθηκα (σ.σ. όταν η μάρτυρας έμαθε για την ανακοπή) κοίταξα βιβλιογραφία. Πήρα τον κ. Ηλιάδη και τον ρώτησα τι κάνει το παιδί. Μου είπε ότι «δεν ξέρει για τον εγκέφαλο αλλά η καρδιά του ήταν καλά». Δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος….

Πολιτική αγωγή: Είπατε στη κυρία κατηγορουμένη «είστε νοήμων άνθρωπος το παιδί σας δεν έχει τίποτα», όπως λέτε στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια. Γιατί το είπατε αυτό; Τι είχε προηγηθεί;

Μάρτυρας: Μου φαίνονταν μια γυναίκα πονεμένη δίπλα στο παιδί της, περιποιημένη. Δεν μου φαίνονταν με χαμηλό IQ.

Πολιτική Αγωγή: Τι είχε προηγηθεί; Τι σας είχε πει η κατηγορουμένη; Σας είπε κάτι παράλογο;

Μάρτυρας: Όχι, ήταν σαν της έλεγα ότι «δεν φαίνεστε άνθρωπος που δεν μπορεί να αντιληφθεί πράγματα». Της εξηγούσα τα πάντα. Ήταν σαν της έλεγα «μη φοβάσαι πήγαινε σπίτι», γιατί έβλεπα έναν άνθρωπο πονεμένο.

Αλέξης Κούγιας: Από τι έπαθε ανακοπή το παιδί;

Μάρτυρας: Εάν το ξέραμε αυτό δεν θα ήμασταν εδώ…

Αλ. Κούγιας: Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η κατηγορουμένη είναι ότι δηλητηρίασε με κεταμίνη το παιδί και έπαθε ανακοπή. Και αυτό είναι η απόπειρα ανθρωποκτονίας. …

Μάρτυρας: Πως θέλετε να το ξέρω αυτό; Είναι νόσος αυτή;

Αλ. Κούγιας: Ως παιδίατρος μπορείτε να μου πείτε αν με κεταμίνη μπορεί να προκληθεί ανακοπή;

Μάρτυρας: Πρέπει να ρωτήσετε αναισθησιολόγο, δεν τη ξέρω την κεταμίνη, δεν την ξέρω την ουσία, δεν την έχω δουλέψει. Πώς να σας απαντήσω για ένα φάρμακο που δεν ξέρω.

Αλ. Κούγιας: Λέτε πως στις 12 Απριλίου όταν ενημερωθήκατε από τους συναδέλφους σας για την ανακοπή σοκαριστήκατε; Σας είπαν πως έπαθε ανακοπή;

Μάρτυρας: Μου είπαν ότι έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να επαναφέρουν το παιδί.

Αλ. Κούγιας: Ως παιδίατρος μπορείτε να μας πείτε για την κεταμίνη;

Μάρτυρας: Πώς να σας πω για ένα φάρμακο που δεν το έχω δώσει ποτέ; Θέλετε να σας πω για τη δράση του αερολίν;

Αλ. Κούγιας: Γνωρίζετε αν στο νοσοκομείο υπάρχει κεταμίνη;

Μάρτυρας: Όχι στο τμήμα που δουλεύω εγώ. Οι αναισθησιολόγοι την γνωρίζουν.

Αλ. Κούγιας: Θα μπορούσε η κατηγορούμενη να προκαλέσει ανακοπή με απόφραξη της μύτης και του στόματος;

Μάρτυρας: Εγώ είμαι παιδίατρος, όχι εγκληματολόγος. Δε το ξέρω αυτό, εγώ ξέρω ότι οι μανάδες αγαπάνε τα παιδιά τους…. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι ασφυξία είναι αιτία ανακοπής.

Η Καϊλή και τα γαλλικά….

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του κ. Κούγια για τον αν η κατηγορουμένη θα μπορούσε να προκαλέσει την ανακοπή στο παιδί της, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, η κ. Τριάντου ανέφερε: «Εγώ είμαι μάνα δυο παιδιών και παρακαλάω να φύγω εγώ πριν τα παιδιά, δεν μπορώ να φανταστώ μια μάνα να κάνει κάτι τέτοιο». Μάλιστα μπροστά στον ορυμαγδό τω ερωτήσεων που της υπέβαλλε ο συνήγορος κάποια στιγμή του απάντησε: «Με ρωτάτε πράγματα που δεν ξέρω. Είναι σαν ρωτούσα εγώ εσάς για την υπόθεση Καϊλή …».

Αλ. Κούγιας: Εγώ πάντως δεν θα μίλαγα γαλλικά….

Πρόεδρος: Αν είχαμε εδώ μέσα και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την υπόθεση Καϊλή δεν θα χωρούσαμε πουθενά (σ.σ. η αίθουσα που διεξάγεται η δίκη είναι ιδιαίτερα μικρή).

Αλ. Κούγιας: Γιατί τα μόνα καρδιογραφήματα που κάνατε στο παιδί είναι στις 8 Απριλίου; Γιατί μετά που είχε συμπτώματα το παιδί δεν κάνατε;

Πρώτον δεν γνωρίζω γιατί δεν έκαναν. Δεύτερον για να κάνεις καρδιογράφημα πρέπει να έχεις και υποψία ότι έχει καρδιακή νόσο..

Αλ. Κούγιας: Γιατί ψευδορκήσατε προηγουμένως είπατε ότι στις 132 σφίξεις του κάνατε καρδιογράφημα

Μάρτυρας: Εγώ σοφά είπα πως του έκανε ο γιατρός τότε καρδιογράφημα, διότι δεν ξέραμε αν το παιδί είχε κάνει ποτέ έλεγχο καρδιολογικό.

Αλ. Κούγιας: Και μόνο με την αναφορά σπασμών κάνατε στο παιδί στις 8 Απριλίου καρδιογραφήματα….

Μάρτυρας: Δεν κάναμε με την αναφορά σπασμών, κάναμε με βάση το ιστορικό του παιδιού….

Η μάρτυρας απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης ήταν κατηγορηματική ότι η 9χρονη παρουσίασε συμπτώματα που ήταν συμβατά με καρδιακή νόσο και πως η τοποθέτηση χόλντερ δεν θα βοηθούσε.

Αλ. Κούγιας: Μας έχετε τρελάνει στα ψέματα. Τόσα ψέματα δεν έχει πει κανείς

Μάρτυρας: Είμαι δημόσιο πρόσωπο παρακαλώ κυρία πρόεδρε να με προστατεύσετε

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ κύριε συνήγορε

Αλ. Κούγιας: Αφήσατε ένα παιδάκι να πεθάνει επειδή ήταν Σαββατοκύριακο και πήγατε διακοπές . Η κατηγορούμενη είναι κατηγορούμενη από εσάς …

Συνεχίζοντας ο συνήγορος ρώτησε την μάρτυρα για το πώς είναι σίγουρη ότι δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές στο παιδί αφού στις 9 και 10 Απριλίου δεν έγιναν εξετάσεις.

Αλ. Κούγιας: Μπορεί να έχει γίνει ιατρικό λάθος εδώ; αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν έκανε τίποτα, τι άλλο μπορεί να συνέβη;

Μάρτυρας : Δεν μου έρχεται η φράση στα ελληνικά... it's up to you...

Αλ. Κούγιας: Ε, τότε θα πω και εγώ Κορωπί. Καλές γιορτές …

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Πισπιρίγκου: «Το παιδί δεν έπρεπε να πάθει ανακοπή, έπαθα σοκ, δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος» κατέθεσε παιδίατρος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news