facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Με βαριά εγκαύματα, διασωληνωμένος ο 28χρονος, θύμα εργατικού ατυχήματος στα Γρεβενά

Διασωληνωμένος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ο 28χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε από έκρηξη σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξυλείας στους Μαυραναίους Γρεβενών.

Ο 28χρονος μεταφέρθηκε με βαριά εγκαύματα από το Νοσοκομείο Γρεβενών και υποβλήθηκε σε χειρουργείο. Σύμφωνα με την συντονίστρια διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Σοφία Παπαδοπούλου, η κατάσταση του κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς έχει μεγάλης έκτασης και βάθους εγκαύματα, έχει εκτεθεί σε έκρηξη και έχει δεχθεί μεγάλο θερμικό φορτίο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Με βαριά εγκαύματα, διασωληνωμένος ο 28χρονος, θύμα εργατικού ατυχήματος στα Γρεβενά"

Ρωσία: Ο Πούτιν «σπάει» το εμπάργκο - Πουλάει με μεγάλη έκπτωση σε Ινδία - Κίνα, που αγοράζουν «με μανία»

Την αναποτελεσματικότητα του πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία αναδεικνύει ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Ινδία των 1,38 δισεκατοιμμυρίων πολιτών αποθεματοποιεί μανιωδώς αργό των Ουραλίων με πολύ μεγάλη έκπτωση τιμής, από την στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ινδία διαπραγματεύεται πλέον ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση από εκείνη των 35 δολαρίων ανά βαρέλι που προσφέρει ο Πούτιν, επικαλούμενη «αύξηση του ρίσκου» στις συναλλαγές με τη Ρωσία, μετά από τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση. Αν οι δύ πλευρές συμφωνήσουν σε μία τιμή κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, η Ινδία θα μπορούσε να αγοράζει 15 εκατομμύρια βαρέλια κάθε μήνα!

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ινδία έχει αγοράσει στις 69 ημέρες από την έναρξη του πολέμου ως σήμερα 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού - πρόκειται για μία ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προμηθευτεί ολόκληρο το 2021.

Είχε προηγηθεί η Κίνα, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ των F.T, έχει εξασφαλίσει «σοβαρές εκπτώσεις» για αυξημένες  προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις αγορές spot. Μάλιστα, το Πεκίνο έχει αναθέσει τις συναλλαγές σε ανεξάρτητες εταιρείες και αποφεύγει να κάνει λόγο για τις ποσότητες πετρελαίου που αγοράζει από τη Ρωσία, θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στη Δύση. 

Όπως είναι γνωστό, το πετρέλαιο ανέβηκε 2,5% - 3,5% μετά από τις ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το σχέδιο απαγόρευσης προμήθειας ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της Ε.Ε ως το τέλος του 2022, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προς το παρόν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των 27 επί του θέματος, καθώς αρκετές χώρες ζητούν εξαίρεση, μιας και εξαρτώνται ενεργειακά από τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου.

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση είχε το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - ανέβηκε κατά 5,3% στα 104,7 ευρώ ανά MWh, καθώς είναι προφανές ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν την κατανάλωσή του, προκειμένου να αντισταθμίσουν την μείωση της προμήθειας πετρελαίου.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» κινείται την Τετάρτη στα επίπεδα των 106- 108 δολαρίων ανά βαρέλι, την στιγμή που χώρες όπως η Ινδία, αλλά και η Κίνα, διαπραγματεύονται απευθείας με την Μόσχα για εκπτώσεις 35 δολαρίων και άνω στο βαρέλι.

Η Ρωσία παράγει 11 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως - και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που οι κρατικές Υπηρεσίες της χώρας δημοσιοποιούν, εμφάνισε οριακή μείωση της παραγωγής τον Μάρτιο, καθώς αρκετές χώρες ήταν διστακτικές μετά από τις πρώτες κυρώσεις που είχε επιβάλει η Δύση στο ρωσικό καθεστώς.

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση των τιμών στις αγορές spot αλλά και οι σημαντικές εκπτώσεις που προσφέρει η Μόσχα, δίνουν νέα ώθηση στις ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές, την στιγμή μάλιστα που το φυσικό αέριο , για το οποίο δεν συζητούνται κυρώσεις, παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα, πάνω από τα 100 δολάρια ανά MWh.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Ο Πούτιν «σπάει» το εμπάργκο - Πουλάει με μεγάλη έκπτωση σε Ινδία - Κίνα, που αγοράζουν «με μανία»"

Νέα απάτη με e-banking την προσοχή συνιστά η Αστυνομία

Συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα, το οποίο εμπεριείχε σύνδεσμο (link), στο οποίο η παθούσα πληκτρολόγησε του προσωπικούς της κωδικούς, με αποτέλεσμα ο δράστης να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό της και να μεταφέρει χρηματικά ποσά, ύψους 2.500 ευρώ Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος την 29-4-2022, εξαπάτησε ημεδαπή στην Καβάλα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα απάτη με e-banking την προσοχή συνιστά η Αστυνομία "

Βρέθηκαν 85 τάφοι 4.500 ετών στην Αίγυπτο και πιστοποιητικά θανάτου γραμμένα στα αρχαία ελληνικά

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 85 τάφους στην επαρχία Σοχάγκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Πρόκειται για τάφους που χρονολογούνται από την περίοδο του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου πριν από περίπου 4.500 χρόνια, μέχρι τη Δυναστεία των Πτολεμαίων που κυβέρνησε από το 305 π.Χ. μέχρι το 30 π.Χ.

Η αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή Γκαμπάλ Ελ Χαρίντι, που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου, ανακάλυψε δίπλα στις μούμιες 30 πιστοποιητικά θανάτου με αναλυτικά στοιχεία για τους νεκρούς (όπως όνομα, επάγγελμα, ηλικία και ονόματα γονέων), γραμμένα στην αρχαία ελληνική γλώσσα και σε αιγυπτιακά ιερογλυφικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

279550986_702459660961062_979734102226806950_n

279680100_1047925016157538_3212379052850356313_n 

 Ορισμένοι από τους τάφους είχαν λαξευτεί σε βουνοπλαγιά και κάποιοι είχαν διαδρόμους που οδηγούσαν στους ταφικούς θαλάμους.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως έναν πλινθόκτιστο πύργο που χρονολογείται από την εποχή του Πτολεμαίου Γ’, του τρίτου Φαραώ της Δυναστείας των Πτολεμαίων, ο οποίος κυβέρνησε από το 246 π.Χ. έως το 222 π.Χ.

279617362_5235385476525023_9160047441002380774_n

Όπως εξηγεί το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, ο πύργος χτίστηκε για την επίβλεψη των συνόρων, την είσπραξη φόρων και τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στον ποταμό Νείλο.

Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν επίσης τα ερείπια ενός ναού, αφιερωμένου στη θεά Ίσιδα, ο οποίος είχε μήκος 33 μέτρων και πλάτος 14 μέτρων.

279437311_405509857819775_1864880409384281894_n

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρέθηκαν 85 τάφοι 4.500 ετών στην Αίγυπτο και πιστοποιητικά θανάτου γραμμένα στα αρχαία ελληνικά"

Ρώσος αρχιραβίνος κατά Λαβρόφ: Ζήτα δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις για τον Χίτλερ

Κατά του Σεργκέι Λαβρόφ στρέφεται ο αρχιραβίνος της Ρωσίας και τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη.

Συγκεκριμένα, ο κύριος ραβίνος της Ρωσίας Μπέρελ Λάζαρ δήλωσε σοκαρισμένος από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι «οι χειρότεροι αντισημίτες είναι οι Εβραίοι και ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, και τον κάλεσε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις του αυτές.

Τις δηλώσεις του μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο το Jewish Telegraphic Association.

«Δεν θεωρώ ότι έχω δικαίωμα να δίνω συμβουλές στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αλλά δεν θα ήταν άσχημο, αν ζητούσε συγνώμη από τους Εβραίους και απλώς παραδεχόταν το λάθος του. Νομίζω ότι τότε μόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί το συμβάν λήξαν και να γυρίσουμε σελίδα», ήταν η απάντηση του Μπέρελ Λάζαρ στο ερώτημα που του έθεσε το JTA.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό να γίνονται οι όποιοι παραλληλισμοί μεταξύ του Ολοκαυτώματος και των τρέχοντων γεγονότων. Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε ο σοβιετικός στρατός στην συντριβή του ναζισμού, ο Λάζαρ δήλωσε στο JTA ότι μια τέτοια σύγκριση «μειώνει την προσφορά των ηρωικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν το Άουσβιτς και ανάρτησαν την σημαία της νίκης στο Ράιχσταγνκ».

Σάλος από την συνέντευξη Λαβρόφ

Υπενθυμίζεται ότι σάλο και οργή προκάλεσε η συνέντευξη την οποία παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής 1/5 ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι.

Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο υπεύθυνος της ρωσικής διπλωματίας απάντησε: «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώσος αρχιραβίνος κατά Λαβρόφ: Ζήτα δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις για τον Χίτλερ"

Ουκρανία - Ζαχάροβα: Να αναγνωρίσουν Κίεβο και Δύση τις εδαφικές πραγματικότητες σε Κριμαία, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι αρχές άλλων χωρών πρέπει να αναγνωρίσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα ABC κι απαντώντας στην ερώτηση αν οι «εδαφικές απαιτήσεις για την Ουκρανία» δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας.

«Πρόκειται για ήδη καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι άλλες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Προέκυψαν εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των αρχών του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός νεοναζιστικού πραξικοπήματος το 2014. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, οι Λαϊκές Δημκρατίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έγιναν ανεξάρτητες οντότητες. Πρέπει να σεβαστούμε τη νόμιμη και τεκμηριωμένη επιλογή των λαών και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε και για την πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως αν το πράξουν, θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας.

«Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία, θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του βορειοατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες και για τις διαχρονικά δοκιμασμένες σχέσεις καλής γειτονίας μας. Αυτό επιδιώκουν οι λαοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας;» - ανέφερε η Ζαχάροβα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία - Ζαχάροβα: Να αναγνωρίσουν Κίεβο και Δύση τις εδαφικές πραγματικότητες σε Κριμαία, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, ανέφερε απόψε ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μιλώντας στο Radio Free Europe – Radio Liberty.

Μέχρι και απόψε το βράδυ, πάντως, η κυβέρνηση της Ουκρανίας παραμένει σε επαφή με τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη χαλυβουργία, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης είχε αναφέρει πως στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου λαμβάνουν χώρα «σφοδρές μάχες», παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας περί του αντιθέτου.

«Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση, όπως μεταδίδει το AFP. «Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι ασφαλείς ή όχι», πρόσθεσε.

«Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολα», είπε επίσης ο αξιωματούχος, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».

 
«Δεν υπάρχει επίθεση», έλεγε, νωρίτερα, το Κρμελίνο

Υπενθυμίζεται πως Ουκρανός διοικητής του τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται την πόλη από την αρχή του πολέμου, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι Ρώσοι εξαπέλυσαν «ισχυρή επίθεση» στις εγκαταστάσεις, όμως το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα την πληροφορία αυτή.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Azovstal"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη (05/05)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες στα δυτικά αραιές νεφώσεις.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα δυτικά, θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην περιοχή των Δωδεκανήσων 6 με 7, πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά στους 22 με 24 βαθμούς, στα δυτικά τους 20 με 22 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη (05/05)"

Σουηδία: Διαφωνίες στους Σοσιαλδημοκράτες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δημόσιες διαφωνίες στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία προκαλεί η διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης της Μαγκνταλένα Αντερσον να ζητήσει η χώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινητοποίησε τη Σουηδία και την Φινλανδία, ωθώντας τις κυβερνήσεις προς την Βορειοατλαντική Συμμαχία, με την οποία ήδη έχουν συνεργασία.

Στη Φινλανδία τα δύο τρίτα των υπουργών, μεγάλος αριθμός βουλευτών και η πλειονότητα της κοινής γνώμης τάσσονται υπέρ της ένταξης, ενώ  ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 12 Μαΐου. Από την πλευρά της η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σουηδία αναμένεται το αργότερο στις 24 Μαΐου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, πάντως, δεν θα ήθελαν να δουν ένα ρήγμα στις τάξεις τους πριν από τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο.

Παρά ταύτα, αναφέρει ο Guardian, μέσα στο κυβερνών κόμμα στη Σουηδία έχουν εμφανιστεί οι πρώτες διαφωνίες, πριν η χώρα ανακοινώσει την τελική της απόφαση.

Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Ανίκα Στραντχαλ υπενθύμισε ότι η Σουηδία έχει μακρά ιστορία ουδετερότητας και αγώνα σε ζητήματα ειρήνης και αφοπλισμού, την οποία δεν πρέπει και να εγκαταλείψει. Η Στραντχαλ είναι επικεφαλής της πτέρυγας των γυναικών του κόμματος, οπότε εκφράζει σημαντικό τμήμα της βάσης.

Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, διατυπώνοντας αόριστες απειλές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Διαφωνίες στους Σοσιαλδημοκράτες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Ο Αρειος Πάγος ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά ως €60.000 σε γιατρούς

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012. Κατά συνέπεια οι γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας περίπου από 40.000 έως 60.000 ευρώ ο καθένας.

Ειδικότερα, με την 3/2022 απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία) λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016).

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς, ήδη από το 2017, όπως τους δικαίωσαν και οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Όπως είναι γνωστό, τα δικαστήρια ουσίας επιδίκασαν και επιδικάζουν μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου 1.000 ευρώ. Τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονταν, όταν οι διαφορές αφορούσαν 4 ή και 5 έτη, σε συνολικά μεικτά ποσά μέχρι 50.000 ή και 60.000 ευρώ

Τέλος, αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη συνταγματικότητα του ισχύοντος ν. 4472/2017 (εκδικάσθηκε την 15.1.2021), ενώ έχει ήδη αποφανθεί σειρά πολιτικών δικαστηρίων της ουσίας, τα οποία έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν δεκτές τις αντίστοιχες αγωγές που στρέφονται πλέον κατά της συνταγματικότητας και του ισχύοντος νόμου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρειος Πάγος ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά ως €60.000 σε γιατρούς"

Υποχρεωτικό ένα rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα

Τη διενέργεια ενός rapid test σε εβδομαδιαία βάση (από δύο) προβλέπει η νέα Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Επικρατείας και υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, που ισχύει από την 1η Μαΐου 2022 και τροποποιεί το μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο (Β’ 4766/16/10/2021).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο, υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικό ένα rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα"

Κορωνοϊός: 8.015 νέα κρούσματα και 32+3 θάνατοι

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (Covid-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Μαΐου 2022 (ώρα 09:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 8.015. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.343.565 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 660 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 124.363 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.89 (95% ΔΕ: 0.67 - 1.02)

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 211.369 τεστ, με τη θετικότητα να υποχωρεί στο 3,79%. 

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.373 στην Αττική (1.530 χθες).
  • 740 στη Θεσσαλονίκη (471 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 442 από την Ανατολική Αττική (201 χθες).
  • 570 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (260 χθες).
  • 162 από τη Δυτική Αττική (53 χθες).
  • 452 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (208 χθες).
  • 867 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (408 χθες).
  • 374 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (198 χθες).
  • 409 από τον Πειραιά (164 χθες).
  • 97 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (38 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 173 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 15 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 78 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 62 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 71 στην ΠΕ Άρτας.
  • 218 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 77 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 13 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 52 στην ΠΕ Δράμας.
  • 65 στην ΠΕ Έβρου.
  • 172 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 10 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 34 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 134 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 116 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 186 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 5 την ΠΕ Θάσου.
  • 38 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 63  στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 15 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 110 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 83 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 39 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 90 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 11 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 25 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 112 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 22 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 26 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 65 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 117 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 15 στην ΠΕ Κω.
  • 42 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 216 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 86 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 70 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 11 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 14 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 124 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 162 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 27 στην ΠΕ Μήλου.
  • 6 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 33 στην ΠΕ Νάξου.
  • 27 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 26 στην ΠΕ Πάρου.
  • 93 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 100 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 81 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 31 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 11 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 120 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 17 στην ΠΕ Σάμου.
  • 165 στην ΠΕ Σερρών.
  • 10 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 34 στην ΠΕ Σύρου.
  • 13 στην ΠΕ Τήνου.
  • 119 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 136 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 27 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 20 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 79 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 111 στην ΠΕ Χανίων.
  • 69 στην ΠΕ Χίου.
  • 167 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (75 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 32, ενώ ενσωματώθηκαν αργοπορημένα στο σύστημα ακόμη τρεις θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.284 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 231 (63,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 119 (51,52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 112 (48,48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.614 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 155 (ημερήσια μεταβολή +15,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 8.015 νέα κρούσματα και 32+3 θάνατοι"

Πετρέλαιο: Άνοδο της τιμής πυροδότησε η πρόταση της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αργού

Την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πυροδότησε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση του ρωσικού αργού τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν έως και 2,6%, κοντά στα 108 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, διευρύνοντας τα προηγούμενα κέρδη. Αν και η απαγόρευση της ΕΕ επηρέασε την αγορά και τις προηγούμενες ημέρες, οι έμποροι έχουν επικεντρωθεί στο πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος την παραγωγή από τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

«Πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισαγωγής όλου του ρωσικού πετρελαίου, δια θαλάσσης και αγωγών, αργού και εξευγενισμένου», είπε σε δηλώσεις της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τρόπο που επιτρέπει σε εμάς και τους συνεργάτες μας την εξασφάλιση εναλλακτικών οδών ανεφοδιασμού και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στις παγκόσμιες αγορές».


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent ενισχύθηκαν κατά 2,2% στο Λονδίνο

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο και ορισμένες χώρες θα είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν προμηθευτές από άλλες.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες ήταν αντίθετες με μια ταχεία διακοπή του ρωσικού πετρελαίου, θα δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –μέχρι το τέλος του 2023 — για να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το πετρέλαιο σημειώνει μεγάλη αστάθεια φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκλονίζει τις αγορές και οι επενδυτές προετοιμάζονται για την αυστηροποίηση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αργότερα την Τετάρτη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να κάνουν λόγο για ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις αργότερα φέτος.

Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του West Texas Intermediate ενισχύονταν νωρίτερα κατά 2,7% στα 105,12 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια Ιουλίου του brent σημείωσαν άνοδο 2,6%, στα 107,65 δολάρια.

Οι επενδυτές πετρελαίου μετρούν επίσης αντίστροφα για την συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να επικυρώσει άλλη μία μέτρια αύξηση της προσφοράς, εν μέσω ενδείξεων ότι η συμμαχία αποτυγχάνει να παραδώσει τους συμφωνηθέντες όγκους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο: Άνοδο της τιμής πυροδότησε η πρόταση της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αργού"

Στην 20η θέση η Ελλάδα στις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη – Πιο ακριβή στο φυσικό αέριο

Στην 20η θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς τις τιμές στο ρεύμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης.

Την έρευνα για τις τιμές στο ρεύμα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται παρά τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, η μέση τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα (Αθήνα) διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 21,04 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 27,48 που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μ.Βρετανία (Λονδίνο) με 65,61 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν η Κοπεγχάγη (53,84 λεπτά) και η Βιέννη (48,81 λεπτά).

Η έκθεση καταγράφει μείωση της τιμής στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα κατά 11 % εξαιτίας – όπως αναφέρει – της υψηλότερης επιδότησης από την κυβέρνηση.

Υψηλότερη από τον μέσο όρο η τιμή στο φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο σύμφωνα πάντα με την έκθεση η τιμή καταναλωτή στη χώρα μας ήταν τον Απρίλιο ελαφρά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (13,24 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 12,69) και κατατάσσεται στην 12η θέση. Ακριβότερη χώρα είναι η Ολλανδία (‘Αμστερνταμ) με 30,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν Βιέννη (24,5 λεπτά) και Στοκχόλμη (22,86 λεπτά). Σε αντίθεση με τον ηλεκτρισμό, στον τομέα του φυσικού αερίου καταγράφεται αύξηση 37 % καθώς όπως επισημαίνεται οι κρατικές επιδοτήσεις αντιστάθμισαν μόνο κατά ένα μέρος την αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις επίκειται η υιοθέτηση νέας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας, που εξετάζεται να περιλαμβάνουν ανώτατες τιμές, επιδοτήσεις ή συνδυασμό των δύο επιλογών, με εφαρμογή σε εφαρμογή σε ευρύτερα κλιμάκια κατανάλωσης, πέρα από τις 300 κιλοβατώρες το μήνα που επιδοτούνται μέχρι σήμερα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην 20η θέση η Ελλάδα στις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη – Πιο ακριβή στο φυσικό αέριο"

Νέα πρόκληση Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται με επιθετικά όπλα για να χύσουν αίμα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως στην Κύπρο παίζεται ένα παιχνίδι παρόμοιο με την Ουκρανία. λέγοντας ότι έχουν δοθεί επιθετικά όπλα αξίας 300 εκατ. ευρώ στην κυπριακή Δημοκρατία και πως οι Ελληνοκύπριοι «προσπαθούν να χύσουν αίμα».

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τουρκίγε», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτό που συνέβη στην Ουκρανία έδειξε σε όλο τον κόσμο πόσο δίκιο είχαμε. Παλαιότερα οι Ελληνοκύπριοι ήταν οπλισμένοι για αμυντικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή, η γενική ιδέα έχει αλλάξει και 300 εκατ. ευρώ επιθετικά όπλα έχουν δοθεί στη νότια Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να χύσουν αίμα και να σύρουν την Κύπρο πίσω στο χάος πριν το 1974».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε πως «οι δυνάμεις που εξοπλίζουν τον νότο, από την άλλη ανοίγουν το θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας προς συζήτηση στον βορρά». Υποστήριξε ακόμη ότι πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια Κύπρος χωρίς την Τουρκία και στη συνέχεια να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή σε ένα νησί της ΕΕ με ελληνοκυπριακή ταυτότητα. «Οι δυνάμεις, που θέλουν να καταπιούν την Κύπρο θέλουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου, αλλά και τη Μεσόγειο, που έχει μεγάλη σημασία λόγω της ενεργειακής και στρατηγικής της φύση», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, «δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο σε μια μέρα στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, ενώ οι πόλεις στην Ουκρανία καταστρέφονται, ο λαός της Ουκρανίας εγκαταλείπει τη χώρα και τη ζωή του, δεν υπάρχει ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ. Όλα τα γεγονότα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν θα επαναληφθούν στην Κύπρο. Διότι και εδώ εφαρμόζεται παρόμοιο σενάριο, και κάθε τρόπος δοκιμάζεται στο όνομα της αστάθειας. Αν καταφέρουν να καταστρέψουν εγγυήσεις της Τουρκίας, θα δημιουργηθεί νέο και πολύ μεγαλύτερο χάος στην Κύπρο».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι δυτικοί σύμμαχοι βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί, είπε. «Οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν ποτέ κυρίαρχοι εδώ, σε καμία περίοδο της ιστορίας. Αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν εδώ για 350 χρόνια. Δεν έχουν καμία εξουσία. Γίναμε κυρίαρχοι αυτού του τόπου. Στο βουνό της Κύπρου (Πενταδάχτυλος), υπάρχει τούρκικο ίχνος στην πέτρα του. Δεν μπορούν να το σβήσουν. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Μαζί με τη μητέρα πατρίδα, έχουμε τη δύναμη να χαλάσουμε όλα τα σχέδια», υποστήριξε, επίσης, ο Ερσίν Τατάρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα πρόκληση Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται με επιθετικά όπλα για να χύσουν αίμα"

Πάτρα: Καθαρή φαρμακευτική κεταμίνη βρέθηκε στην Τζωρτζίνα

Πλήθος τεχνικών συμβούλων προσπαθεί να επιστρατεύσει η προφυλακισμένη για το θάνατο της 9χρονης κόρης της, Ρούλα Πισπιρίγκου, ώστε να αποδείξει την αθωότητά της, ενώ παράλληλα διευκρινίστηκε ότι η κεταμίνη που βρέθηκε στο σώμα του παιδιού από την Πάτρα δεν είναι αυτή που διακινείται σε χρήστες ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star για τους θανάτους των παιδιών στην Πάτρα, η κεταμίνη, η οποία έχει βρεθεί στο σώμα της Τζωρτζίνας, είναι καθαρή φαρμακευτική κεταμίνη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι η κεταμίνη που βρίσκεται σε σκόνη στο παρεμπόριο και η οποία μπορεί να μετατραπεί σε υγρή. Άρα πλέον ερευνάται πώς βρέθηκε καθαρή κεταμίνη στα χέρια του ανθρώπου που τη χορήγησε στο παιδί και αν έχει δηλωθεί η κλοπή της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η καθαρή κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που δηλώνεται και άρα η απώλεια ή η κλοπή της θα έπρεπε να έχει δηλωθεί από κάποια φαρμακαποθήκη ή από νοσοκομείο. 

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η τηλεόραση του Star και η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η οικογένεια Πισπιρίγκου έχει ζητήσει τη βοήθεια έξι τεχνικών συμβούλων και συγκεκριμένα:
  • 2 ιατροδικαστών
  • 1 τοξικολόγου
  • 1 παθολογοανατόμου
  • 1 αναισθησιολόγου
  • 1 παιδοψυχολόγου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ένας ιατροδικαστής βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ ο άλλος στο εξωτερικό. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκε ο ποσοτικός έλεγχος όλων των ουσιών που βρέθηκαν στο αίμα της Τζωρτζίνας και όλες, πλην της κεταμίνης, καταγράφηκαν μέσα στα φαρμακευτικά όρια.

Ωστόσο, σε αυτόν τον έλεγχο δεν αποκαλύφθηκε η ποσότητα της κεταμίνης, καθώς αυτό έχει ξεκαθαριστεί από την πρώτη έκθεση που έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Καθαρή φαρμακευτική κεταμίνη βρέθηκε στην Τζωρτζίνα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κομισιόν πετά εκτός SWIFT τρεις ακόμα τράπεζες της Ρωσίας

Η Κομισιόν έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος ακόμα τριών τραπεζών της Ρωσίας, της Credit Bank, της Russian Agricultural Bank, και της Sherbank.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Sherbank θα υποστεί κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση προτού υιοθετηθεί.

Αν η πρόταση εγκριθεί, οι τρεις τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, δήλωσε η πηγή, περιπλέκοντας τις συναλλαγές τους με άλλους δανειστές.

Ωστόσο η Επιτροπή δεν πρότεινε πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών ούτε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος άλλων ρωσικών τραπεζών σε προηγούμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της VTB.

Η Sherbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας. Η Κομισιόν απέφυγε να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Gazprombank, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις πληρωμές αερίου.

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει μέχρι τώρα κυρώσεις στο ρωσικό αέριο.

Οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων της ΕΕ είχαν θέσει στο στόχαστρο άλλες ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κομισιόν πετά εκτός SWIFT τρεις ακόμα τράπεζες της Ρωσίας"

Σχέδιο Μαξίμου για τιμές 2020/21 στο ρεύμα – Τον Μάιο η φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας

Εντός του Μαΐου θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας: αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συνέντευξή του περιέγραψε τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας ακρίβειας κυρίως στους λογαριασμούς του ρεύματος – εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ και η έκτακτη φορολόγηση 90% θα επιβληθεί εντός του μήνα, «αυτό το 90% θα επιστραφεί στα νοικοκυριά ως επιδότηση», είπε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη – στη διαδικτυακή εκπομπή «Μeeting Point» της Όλγας Τρέμη – εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που επιδεινώθηκε δραματικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξακολουθεί να αφανίζει το εισόδημα των πολιτών αλλά και να ροκανίζει το πολιτικό της κεφάλαιο, κάτι που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε οι ελπίδες της Αθήνας για μια δραστική απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ δεν ευοδώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου τη Δευτέρα.

Πρόκειται για μια, και επικοινωνιακή, διαχείριση των συνθηκών από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι η υπήρξαν και άστοχες δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Να ζητήσω εγώ συγγνώμη», είπε χαρακτηριστικά για όσους μπορεί να εκφράστηκαν άστοχα «υπό συνθήκες πίεσης»…

Από την άλλη, μια διαρροή των σχεδίων της κυβέρνησης για την «οριζόντια και σε μακρύ ορίζοντα» παρέμβαση για τους λογαριασμούς στο ρεύμα την οποία προανήγγειλε την Τρίτη ο Γιάννης Οικονόμου, λέει ότι  στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό σχέδιο που θα ρίξει την κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33 – 0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21 – 0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15 – 0,16 ευρώ. Όσο δηλαδή ήταν οι τιμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 με το πρώτο εξάμηνο του 2021, πριν δηλαδή από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με αυτή τη κυβερνητική πηγή, το σχέδιο θα είναι υβριδικό: η παρέμβαση θα γίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στο σκέλος της χονδρεμπορικής (χρηματιστήριο ενέργειας) όσο και στη λιανική (πρόταση που κατέθεσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Ανδρουλάκης).

Η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους. Αυτή λέγεται ότι θα είναι στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραγωγή ρεύματος (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματική παρέμβαση. Στο τραπέζι έχει πέσει και η συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων αλλά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτόν θα διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις.

Η παρέμβαση θα ρίξει τις τιμές ρεύματος που πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι η λειτουργία του μηχανισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα είναι η πρώτη φάση εφαρμογής του σχεδίου για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών. Αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε η παρέμβαση της κυβέρνησης θα επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο Μαξίμου για τιμές 2020/21 στο ρεύμα – Τον Μάιο η φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας"

Προσωπικός γιατρός: 15 ερωτήσεις-απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας

Μέσα από 15 ερωτήσεις και απαντήσεις το υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τον προσωπικό γιατρό.

Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει ότι ο κάθε πολίτης αποκτά δωρεάν προσωπικό γιατρό που είναι σύμβουλός του για όλα τα θέματα υγείας.

Οι 15 ερωτήσεις και απαντήσεις του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό

1. Τι αλλαγές φέρνει ο προσωπικός γιατρός;

Η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ.

Ο προσωπικός γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

2. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό;

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

3. Ο προσωπικός ιατρος θα είναι δωρεάν;

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες ιατροί.

5. Τι θα προσφέρει στον πολίτη ο προσωπικός γιατρός;

Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ' οίκον. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

α) διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

β) υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

γ) εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Ο προσωπικός ιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς και οι ειδικοί ιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός

6. Τι σημαίνει για τον πολίτη ότι οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παρέχονται από ιδιώτες;

Οι υπηρεσίες ΠΦΥ για πάρα πολλά χρόνια υποφέρουν από δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πληρώνει για στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας όπως επισκέψεις στο γιατρό. Με το νομοσχέδιο το σύστημα της ΠΦΥ εντάσσει στο δυναμικό του και ιδιώτες ιατρούς και ιδιώτες παρόχους με διαφανείς συμβάσεις έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ιατρούς και υπηρεσίες. Έτσι οι δημόσιες δομές Π.Φ.Υ., δύνανται να συνεργάζονται με ιδιώτες παρόχους Π.Φ.Υ., Πολυϊατρεία και ιδιώτες ιατρούς για τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Π.Φ.Υ.. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ και με τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης

7. Στην Περιφέρεια θα βρίσκει πιο εύκολα ο πολίτης γιατρό;

Η απόφαση μας να ενώσουμε τις υγειονομικές δυνάμεις της χώρας κρατικές και ιδιωτικές σε ένα πιο μεγάλο και πραγματικά Εθνικό σύστημα υγείας γίνεται κυρίως για να καλύψουμε το μεγάλο έλλειμμα ιατρών και υπηρεσιών που μαστίζει την ελληνική περιφέρεια. Σταθερή μας επιδίωξη να έχουν πρόσβαση σε γιατρό όλοι οι πολίτες της ελληνικής Περιφέρειας. Με το νομοσχέδιο καλύπτονται τα κενά του ΕΣΥ με επιπλέον προσλήψεις και συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς. Όσοι ιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ παρέχουν και υπηρεσίες στο ΕΣΥ, όταν απαιτείται. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα κενά του ΕΣΥ, αυξάνονται οι ιατροί και βελτιώνεται η πρόσβαση του πολίτη στις υγειονομικές δομές.

8. Σε περιοχές που υπάρχουν κενά και ελλείψεις στο ΕΣΥ θα γίνουν προσλήψεις;

Φυσικά. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μόνο για το 2022 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, 910 λοιπού προσωπικού και 700 ιατρών, ενώ εκκρεμούν και οι προκηρύξεις για τις θέσεις των ΤΟΜΥ. Όπου έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων ή άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων τα κενά θα καλυφθούν με ιδιώτες ιατρούς. Οι ιδιώτες ιατροί, αλλά και οι ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του.

Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς σε παντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και οι ιδιώτες ιατροί που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε περιοχές και σε ειδικότητες που υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις του Ε.Σ.Υ., εφόσον τους ζητηθεί. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση.

Ομοίως Ιδιώτες Πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές, που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. όταν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες.

9. Γιατί οι ασθενείς να επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία;

Με τα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα έχει μια επιπλέον οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να θίγεται καθόλου η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ. Ο ιατρός θα έχει επιπλέον οφέλη και συνολικά το προσωπικό -νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό- ενώ και το νοσοκομείο θα έχει έσοδα που θα τα χρησιμοποιεί το ίδιο επιστρέφοντας αυτά τα χρήματα στους πολίτες βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέγει ιατρό του δημόσιου συστήματος. Οι μόνοι που χάνουν από τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι ιδιώτες πάροχοι που θα δουν ένα ανταγωνιστικό και ισχυρό δημόσιο σύστημα. Τα απογευματινά χειρουργεία τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολίτη και του ΕΣΥ και δεν τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών για παραπάνω κέρδη. Με πολύ λιγότερο κόστος από ότι στον ιδιωτικό τομέα οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα απογευματινά χειρουργεία κοστολογημένα με μικρό κόστος.

Το εγχείρημα αυτό θα οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην διαταραχτεί η κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, να μην υπάρχουν λίστες αναμονής και να εξυπηρετείται μόνο ο στόχος της διεύρυνσης των επιλογών των πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

10. Τι αλλάζει στην κατ οίκον νοσηλεία;

Καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται η Κατ' Οίκον Νοσηλεία (Κ.Ο.Ν.) με παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών και φροντίδας υγείας από Διατομεακά Τμήματα ή από Μη Αυτόνομες Ειδικές Μονάδες, που υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στα Διατομεακά Τμήματα Βραχείας - Ημερήσιας Νοσηλείας, τα οποία λειτουργούν στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), καθώς και από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας που ορίζονται, με αποφάσεις της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, να υπηρετούν ή να συνεργάζονται στις υπηρεσίες Κ.Ο.Ν. παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία των ασθενών, που έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες της Κ.Ο.Ν. και για τους οποίους έχει εγκριθεί από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας.

Παράλληλα εντάσσεται η κατ' οίκον οδοντιατρική φροντίδα η οποία παρέχεται από τις δημόσιες δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη) από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στις οποίες λειτουργούν οδοντιατρεία, καθώς και από τα ιδιωτικά οδοντιατρεία και πολυοδοντιατρεία.

Η πρωτοβουλία μας αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αφορά πολλούς πολίτες που δεν έχουν λόγο να νοσηλεύονται αλλά είναι ανάγκη να παίρνουν ποιοτική φροντίδα στο σπίτι τους.

11. Σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα του ΕΣΥ σε ιδιώτες και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας. Τι απαντάτε;

Η διαχρονική εμμονή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ΕΣΥ στενά κρατικό, με πολλές ελλείψεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχει καταδικάσει τους πολίτες κυρίως της περιφέρειας κα της νησιωτικής χώρας σε δραματικές ελλείψεις υπηρεσιών πρέπει να λάβει τέλος. Θα αξιοποιήσουμε ιδιώτες ιατρούς και ιδιωτικές δομές υπηρεσιών υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα.

Αγοράζουμε υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες για τους πολίτες. Χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Οι πραγματικοί υποστηρικτές του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδεοληψίες του που στερούν από τους πολίτες υπηρεσίες και τους αναγκάζουν να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους.

12. Τελικά τι αποτελέσματα περιμένετε να έχει αυτή η παρέμβαση;

Ενώνουμε τις δυνάμεις υγείας της χώρας προς όφελος των πολιτών. Καλύπτουμε τα κενά, προσφέρουμε επιλογές για γιατρούς και υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

Δυναμώνουμε το ΕΣΥ και δίνουμε επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ανταγωνιστικές προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος μας όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό ιατρό τους, οι δημόσιες δομές να αναβαθμιστούν και οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στον πολίτη να είναι ποιοτικές.

13. Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα και αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Εφαρμόζονται πολιτικές real time ελέγχου για την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων και οι ιδιώτες πάροχοι οφείλουν να πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια

14. Πως ευνοείται ο πολίτης από αυτήν την αλλαγή του ΕΟΠΥΥ

Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τον real time έλεγχο επιστρέφουν σε παροχές στους ασφαλισμένους και η αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών μέσω των ποιοτικών δεικτών διασφαλίζει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.

15. Τελικά πως ενισχύετε το ΕΣΥ;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διασφαλίσει από το ταμείο ανάκαμψης 1,5 δς ευρώ για το ΕΣΥ. Θα ενισχυθούν με 350 εκ. τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για κτηριακές υποδομές, 250 εκ. τα Κέντρα υγείας, 220 εκ. όλες οι δομές για ψηφιακή αναβάθμιση. Παράλληλα προβλέπονται 270 εκ. για προληπτικές εξετάσεις και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις 6.000 ατόμων. Θεσμοθετείται ο προσωπικός ιατρός, αναβαθμίζονται οι δομές, αναπτύσσεται η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκσυγχρονίζεται ο ΕΟΠΥΥ».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικός γιατρός: 15 ερωτήσεις-απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news