facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Άγριο έγκλημα στο Μενίδι: Σκότωσε τη μητέρα του με πολλαπλές μαχαιριές μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Σοκάρει το άγριο έγκλημα που σημειώθηκε στο Μενίδι αργά το βράδυ της Τρίτης.

Γιος, ηλικίας 34 ετών, κατέσφαξε την 54χρονη μητέρα του, με πολλαπλές μαχαιριές, μπροστά στα μάτια του πατέρα της οικογένειας, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Το άγριο έγκλημα σημειώθηκε στο σπίτι της οικογένειας, στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος 2.

Κατά πληροφορίες, ο μητροκτόνος, ο οποίος συνελήφθη, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριο έγκλημα στο Μενίδι: Σκότωσε τη μητέρα του με πολλαπλές μαχαιριές μπροστά στα μάτια του πατέρα του"

Στους 187 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - 67χρονος στον Εχινό

Ένας άνδρας 67 ετών που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό. Νωρίτερα μια γυναίκα 82 ετών επίσης άφησε την τελευταία της πνοή.

Και οι δύο ασθενείς προέρχονταν από τον Εχίνο Ξάνθης. Ο 67χρονος νοσηλευόταν από τις 12 Ιουνίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ η 82χρονη από τις 11 Ιουνίου στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Μετά τον θάνατο του 67χρονου και της 82χρονης, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται στους 187.

Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3148, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες.

698 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1786 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 187 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - 67χρονος στον Εχινό"

Τσίπρας αδειάζει «Παπαδημούπολη»: Είναι πρόβλημα η υπόθεση Παπαδημούλη

Βαθύς προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές και εκλογικές παρενέργειες της υπόθεσης Παπαδημούλη, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Τόσο οι αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος, όσο και τα χιλιάδες μηνύματα των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σκορπίσει αμηχανία και αγωνία, ακόμη και σε εκείνα τα στελέχη που έκαναν την ανάγκη, φιλοτιμία και υπερασπίστηκαν δημόσια τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων έχει θορυβήσει την ηγεσία του κόμματος (καθώς δεν είχε μέχρι την Κυριακή την πλήρη εικόνα εκ τον ένδον), με τον κ. Τσίπρα να παραδέχεται στην κομματική συνεδρίαση ότι «έχουμε πρόβλημα» με την υπόθεση Παπαδημούλη, εκτίμηση με την οποία ταυτίστηκαν όλα τα κορυφαία στελέχη. Ήδη, μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου από όλη την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις έχουν έντονο το… άρωμα Παπαδημούλη, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών της ηγετικής ομάδας. Εξετάζοντας επί μακρόν σήμερα τα δεδομένα, «να τον υπερασπιστούμε όσοι μπορεί ο καθένας στο λόγο του. Να διασώσουμε, ό,τι διασώζεται» κατέληξαν τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μέχρι νεωτέρας», προβάλλοντας προς τα έξω την μακρά πολιτική του διαδρομή, αλλά και τη συνεισφορά του στην οικοδόμηση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρά την παρότρυνση της ηγεσίας να στηθεί μέτωπο υπεράσπισης «προσώρας» του κ. Παπαδημούλη, η στήριξη με αστερίσκους που του παρείχαν μέχρι σήμερα οι πρώην υπουργοί, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης, αλλά και οι σαφείς αποστάσεις που έλαβε ο Γιάννης Μπαλάφας (ο οποίος είχε συνυπάρξει από κοντά με τον κ. Παπαδημούλη στην «Πλατφόρμα») δεν αφήνουν πολλά περιθώρια θεαματικής στήριξης προς την πλευρά του Ευρωβουλευτή, ενώ μηνύματα «δυσφορίας» έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και από τις Βρυξέλλες.

Μπλόκο στην «Κεντροαριστερά»

Την ίδια ώρα, η «Παπαδημούπολη» έχει μπλοκάρει όλους τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος συνέπεσε μαζί με αυτό της εφημερίδας «Εποχή», στο οποίο ο Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης διεμήνυσε ότι ««ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα των προσωποπαγών κομμάτων», προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρσωποπαγές κόμμα», με τον κ. Τσίπρα να σηκώνει σήμερα το γάντι, εκφράζοντας ανοιχτά -και σε υψηλούς τόνους- την ενόχλησή του για τα «φαινόμενα διπολισμού». Η ένταση στην συνεδρίαση έφτασε σε τέτοιο σημείο, που δύο κορυφαία στελέχη ζήτησαν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην χρησιμοποιεί τον όρο «Κεντροαριστερά», βάζοντας φωτιά στη συζήτηση.

Το διπλό μέτωπο Παπαδημούλη – Σκουρλέτη φαίνεται πως φέρνει τον κ. Τσίπρα πιο σύντομα ενώπιον «σαρωτικών αλλαγών», παρότι «η αναζωπύρωση πολλών μετώπων μαζί» δεν ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας αδειάζει «Παπαδημούπολη»: Είναι πρόβλημα η υπόθεση Παπαδημούλη"

Παραλήρημα Τσελίκ: Οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας είναι προβληματικοί

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής αναφέρθηκε με λόγια απαξιωτικά στην Ελλάδα και στους υπουργούς της, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με to sigmalive, ο κ. Τσελίκ ταυτόχρονα υποστήριξε για την Κύπρο ότι με τις κινήσεις που κάνουν τελευταία, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για λύση και σημείωσε ότι δεν θα αφήσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ στις βρετανικές βάσεις να καταπατηθούν.

«Οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας είναι πάντα προβληματικοί»

Για την Ελλάδα ανέφερε: «έχοντας πίσω σας την ΕΕ, δεν μπορείτε να αναγκάσετε την Τουρκία να κάνει ό,τι θέλετε εσείς. Βοηθήσαμε την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της. Ωστόσο, νομίζω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν είναι σε θέση να βρει έναν λογικό άνθρωπο για υπουργό Άμυνας. Όπου προβληματικός άνθρωπος, τον κάνουν υπουργό Άμυνας. Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας έκρυψε τον υπουργό Άμυνας. Οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας είναι πάντα προβληματικοί.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και όλοι οι άλλοι (Έλληνες υπουργοί) πρέπει να μάθουν πώς να μιλούν σε ένα μεγάλο κράτος όπως η Τουρκία. Οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας θα πρέπει να μάθουν να μιλάνε τη γλώσσα της λογικής. Αν απαντήσουμε, θα τους ανέβει η πίεση στην Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μεγάλη εμπειρία στα Βαλκάνια.

Η Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εγγυητής ειρήνης. Βλέπουμε το συνεχές σαμποτάζ (που μας κάνουν). Σαν παιδικές ασθένειες. Δείτε το μέγεθος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης.

Θεωρείτε τα νησιά συνέχεια της ηπειρωτικής χώρας και προσπαθείτε να τους προσδώσετε υφαλοκρηπίδα. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα. Δεν εκμεταλλευτήκαμε την κατάσταση όταν βρισκόσασταν σε οικονομική κρίση. Είδαμε πώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί ταπείνωναν την Ελλάδα. Λένε μεγάλα λόγια χωρίς να δημιουργούν ένα μηχανισμό, χωρίς να ψηφίζουν κανένα νόμο».

«Η Τουρκία είναι αρμόδια για τη μοίρα της Αγίας Σοφίας»

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε όμως και στην Αγία Σοφία τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι η αρμόδια αρχή για να ορίσει τη μοίρα της.

«Χθες βράδυ ένας καθηγητής υποστήριξε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αντίκειται στη βούληση του ιδρυτή της δημοκρατίας μας. Οι συζητήσεις αναφορικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εμφανίζονται ως πρόκληση κατά του ιδρυτή της χώρας μας και δυστυχώς πρέπει να πω ότι πρόκειται για μια ανήθικη προσέγγιση. Δεν συζητώ την ευφυΐα του ατόμου που παρουσιάζει έτσι το θέμα. Είναι ντροπή να αναγάγει το θέμα σε αυτό το επίπεδο. Αυτή η νοοτροπία έχει κάνει πολύ κακό στη χώρα μας. Κανένας δεν έχει πρόβλημα με το καθεστώς της Τουρκίας. Το θέμα που συζητούμε είναι διάφορες νομικές και πολιτικές αποφάσεις. Είναι ντροπή πλέον να μαλώνουμε κατά αυτόν τον τρόπο για ένα αίτημα του έθνους» τόνισε σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ερντογάν τόνισε αναφερόμενος στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο ότι «δεν εποφθαλμιούμε τα πετρέλαια κανενός και τον πλούτο κανενός. Αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πλούτο των άλλων, ρίχνουν την κατηγορία στην Τουρκία.

Ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, εμφανίζει τον Χαφτάρ κοσμικό και τον Σαράζ τζιχαντιστή. Ας ψάξουν λίγο. Τέτοια σχόλια ταιριάζουν περισσότερο στη Γαλλία που βλέπει τη Λιβύη με μια αποικιοκρατική αντίληψη. Όλοι οι Λίβυοι είναι αδέρφια μας. Η Τουρκία έχει επιδείξει αλληλεγγύη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την νόμιμη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης που εκπροσωπεί το σύνολο του Λιβυκού λαού. Είμαστε χώρα της Μεσογείου, πρέπει να διατηρήσουμε την νόμιμη σχέση με τη Λιβύη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους αδελφούς μας στο έλεος των ύπουλων σχεδίων των άλλων. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπουμε πώς η υποστήριξη της Γαλλίας προς τον Χάφτερ μετατράπηκε σε ανθρώπινη τραγωδία. Βλέπουμε πώς η υποστήριξη της Γαλλίας στον Χαφτάρ μετατράπηκε σε ανθρώπινη τραγωδία. Βλέπετε τους μαζικούς τάφους».

sigmalive/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα Τσελίκ: Οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας είναι προβληματικοί"

Ν. Αναστασιάδης: Ζήτησε την στήριξη της Ισπανίας για την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όπου και του ζήτησε τη στήριξη του για αποφασιστική αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας κατά της Κύπρου, αλλά του αποσταθεροποιητικού της ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο Ισπανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμπαράσταση και τη στήριξη τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του.

Όπως αναφέρει ο κ. Κούσιος, η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Σάντζεθ έγινε στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους ηγέτες.

Στη συζήτηση τέθηκαν τα θέματα που αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς επίσης και τις λεπτομέρειες που αφορούν τη φιλοσοφία για την παραχώρηση των διαφόρων ποσών στα κράτη-μέλη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτει ο κ. Κούσιος, ήγειρε και τις ιδιαίτερες συνθήκες της Κύπρου ως μιας μικρής χώρας, χωρίς άμεση συνδεσιμότητα με την ΕΕ, που έχει υποστεί καίριες ζημιές, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, πάνω στους οποίους στηρίζεται η κυπριακή οικονομία, λόγω των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

«Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Σάντσεθ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, ευρύτερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας τη στήριξη της Ισπανίας για αποφασιστική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης στο επίπεδο της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Κούσιος, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ισπανό πρωθυπουργό για τη μέχρι σήμερα σταθερή συμπαράσταση της Ισπανίας.

«Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμπαράσταση και τη στήριξη τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης του», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Αναστασιάδης: Ζήτησε την στήριξη της Ισπανίας για την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας"

Στους 186 οι νεκροί από τον κορονοϊό – Κατέληξε 82χρονη από τον Εχίνο

Μια γυναίκα 82 ετών νικήθηκε απόψε από τον κορονοϊό και έγινε το 186ο θύμα στην Ελλάδα.

Η άτυχη γυναίκα από τον Εχίνο νοσηλευόταν από τις 11 Ιουνίου στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Μετά τον θάνατο της 82χρονης, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται στους 186.

Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3148, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες.

698 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1786 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 186 οι νεκροί από τον κορονοϊό – Κατέληξε 82χρονη από τον Εχίνο"

Φονικό στην Κρήτη: Βεβήλωσαν τον τάφο του Λευτέρη Καλομοίρη

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα Τρίτη στα Ανώγεια, λίγο καιρό μετά το διπλό φονικό όπου έχασαν την ζωή τους ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα cretapost.gr, σήμερα το πρωί συγγενείς του Λευτέρη Καλομοίρη που πήγαν στον τάφο του, για να ανάψουν το καντήλι, είδαν ότι το μνήμα του έχει βεβηλωθεί.Άγνωστοι έσπασαν το τζάμι της κατνηλοθήκης, ενώ η πλάκα που βρισκόταν πάνω από τον τάφο και στην οποία είχαν γραφεί μαντινάδες του εκλιπόντος μαντιναδολόγου, ήταν πεσμέσνη και σπασμένη στο έδαφος.

Άμεσα οι συγγενείς ειδοποίησαν τις αρχές, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν αυτοψία στον χώρο και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των δραστών. Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Λευτέρη Καλομοίρη είναι αποφασισμένη να ψάξει εις βάθος το συμβάν, ώστε να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικό στην Κρήτη: Βεβήλωσαν τον τάφο του Λευτέρη Καλομοίρη"

Αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ στον Κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτηρισμό «νταήδες»

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ισραηλινό Τύπο περί «νταήδων» φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία.

Μάλιστα, τα ΜΜΕ της Τουρκίας χαρακτηρίζουν «προκλητική» και «θρασεία» τη δήλωση περί «νταήδων» ενώ κάποιες εφημερίδες έκαναν λόγο για «σκάνδαλο». Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV, κάθε συνάντηση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με ξένο αξιωματούχο περνά από το μικροσκόπιο των τουρκικών ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα αξιοπρόσεκτη είναι η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο που θα γίνει στην Τουρκία την Τετάρτη, 17 Ιουνίου. Και αυτό διότι αυτή η επίσκεψη γίνεται στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για τη δημιουργία ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ στον Κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτηρισμό «νταήδες»"

Έξαλλη η Άγκυρα με την γαλλική παρέμβαση για την Λιβύη: «Απαράδεκτη η στάση της»

Επίθεση εξαπέλυσε η τουρκική διπλωματία κατά της Γαλλίας, με αφορμή την κριτική του Παρισιού για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στις δηλώσεις του, τονίζει ότι οι γαλλικές δηλώσεις έδειξαν τη «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας αναφορικά με τη Λιβύη. Η Άγκυρα κατηγορεί τον νατοϊκό της σύμμαχο ότι επιδείνωσε την κρίση υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Χθες Δευτέρα, το Παρίσι τόνισε ότι επιθυμεί συνομιλίες εντός του ΝΑΤΟ με θέμα τον ολοένα και πιο «επιθετικό» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και κατηγόρησε την Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, για την ανατροπή των προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας με την παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

«Η υποστήριξη που παρείχε η Γαλλία στον πραξικοπηματία και πειρατή Χάφταρ, ο οποίος στοχεύει στην επιβολή αυταρχικού καθεστώτος ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνηση και ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θέλει πολιτική λύση, έχει επιδεινώσει την κρίση στη Λιβύη», υπογράμμισε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Είναι απαράδεκτο να συμπεριφέρεται έτσι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλη η Άγκυρα με την γαλλική παρέμβαση για την Λιβύη: «Απαράδεκτη η στάση της»"

Κοινή δήλωση Ελλάδας-Ισραήλ: Σεβασμός σε κυριαρχικά δικαιώματα και ΑΟΖ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για την συνεχή προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έστειλαν με κοινή τους δήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το Ισραήλ εκφράζει τη στήριξή του προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες ενώ ζητάει τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ΑΟΖ.

«Ζητούμε τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην ΑΟΖ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Διαφωνούμε κάθετα με τις προσπάθειες παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικής τους», αναφέρεται στη δήλωση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή δήλωση Ελλάδας-Ισραήλ: Σεβασμός σε κυριαρχικά δικαιώματα και ΑΟΖ"

Έκτακτα μέτρα στον Ίασμο Ροδόπης – Κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή

Έκτακτα μέτρα περιορισμού θα εφαρμοστούν στον δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη, ενώ σε καραντίνα θα τεθεί ο οικισμός του Ιάσμου μετά από κρούσματα κορονοϊού.

Σε καραντίνα τίθεται ο οικισμός του Αγιάσμου στον δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη, ενώ έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται σε όλο τον δήμο Ιάσμου μετά από νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στην περιοχή.

Με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή του Ιάσμου, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Πολιτική Προστασία.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και μετά από συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον δήμαρχο Ιάσμου.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων» του κορονοϊού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Τα οριζόντια μέτρα στον δήμο Ιάσμου
Τα οριζόντια μέτρα για τον δήμο Ιάσμου είναι:

– Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
– Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες

Σε καραντίνα ο οικισμός του Αγιάσμου
Τα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του δήμου Ιάσμου είναι:

– Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
– Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
– Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
– Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
– Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Επίσης:

– Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

– Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού .

– Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα στον Ίασμο Ροδόπης – Κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή"

Αποκαταστάθηκε το Γεφύρι της Πλάκας - Δείτε τις εικόνες

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, στους Ραφταναίους Ιωαννίνων, που χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Μπέκα και είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015 από πλημμύρες. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, μάλιστα, θα προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητα του συνολικού έργου για βράβευση από την Europa Nostra

Γεφυρι_Πλακας2



Οι ζημιές που είχε υποστεί από τις πλημμύρες ήταν πολύ μεγάλες

Στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου τ.έ., η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα» υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη διαπίστωσε την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθ. κ. Μανώλη Κορρέ. 

Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε επίσης να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά από τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του. Επίσης αποφάσισε, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε το Γεφύρι της Πλάκας - Δείτε τις εικόνες"

Ιταλία: 202 νέα κρούσματα και 34 νεκροί – Αισιοδοξία για εμβόλιο

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία, βάσει του επίσημου υπολογισμού, είναι σήμερα 237.500. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.405. Παράλληλα, 178.526 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 202 νέα κρούσματα, 34 ασθενείς έχασαν την ζωή τους και 1.516 άνθρωποι έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 177 ασθενείς και, συνολικά, 3.301 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 21.091 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 101 λιγότεροι άνθρωποι. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 876. Συνολικά, πάντως, η πτωτική πορεία συνεχίζεται.

Αίσθηση προκάλεσε, παράλληλα, πρόβλεψη στην οποία προχώρησε σήμερα ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος Coldiretti. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, φέτος στην Ιταλία οι φτωχοί θα αυξηθούν κατά ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η Ιταλίδα υφυπουργός Υγείας, Σάντρα Τζάμπα, τέλος, δήλωσε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο και ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη του στόχου, μειώνεται αισθητά». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «είναι πρώιμο να σκεφτούμε ότι θα το έχουμε στα χέρια μας ήδη τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί να καταστεί δυνατό στα τέλη του έτους ή στην αρχή του 2021».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 202 νέα κρούσματα και 34 νεκροί – Αισιοδοξία για εμβόλιο"

Κίνα: Κλείνουν όλα τα σχολεία στο Πεκίνο, κάλεσμα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη

Σε «συναγερμό» τέθηκε ξανά η Κίνα, μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στο Πεκίνο.

Η δημοτική αρχή του Πεκίνου αποφάσισε να κλείσει εκ νέου όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά της κινεζικής πρωτεύουσας, ενώ προχώρησε ήδη στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Τις τελευταίες πέντε ημέρες εντοπίστηκαν 106 νέα κρούσματα στην πόλη, ενώ μέχρι τότε οι αρχές εκτιμούσαν πως ο κορονοϊός έχει πρακτικά εξαλειφθεί στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο προτρέπει τους κατοίκους του να αποφεύγουν τα «μη αναγκαία» ταξίδια εκτός της πόλης, ενώ απαγορεύει στους κατοίκους των πληγεισών συνοικιών να φεύγουν εκτός της κινεζικής πρωτεύουσας.

«Κάθε άνθρωπος που πρέπει πραγματικά να φύγει από το Πεκίνο θα πρέπει να παράσχει ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ τις τελευταίες επτά ημέρες και βγήκε αρνητικός», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τσεν Μπέι, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της δημοτικής αρχής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Κλείνουν όλα τα σχολεία στο Πεκίνο, κάλεσμα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη"

ΣΥΡΙΖΑ: Το «καρφί» (;) Τσίπρα για Σκουρλέτη και η εσωτερική… μουρμούρα

Τα θέματα εσωστρέφειας και οι διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, την συζήτηση άνοιξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι αναλαμβάνει τα μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί σε αυτή την ιστορία προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει όλοι να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους καθώς πολλά θέματα παρερμηνεύονται και τροφοδοτούν την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας… χτυπά Σκουρλέτη;

Η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε από κάποιους ως ευθεία βολή εναντίον του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη. Λίγες μέρες μετά την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Συνέδριο των Δελφών όπου είχε πει ότι «έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά» ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε να λέει ότι «προσωπικά, αλλά νομίζω και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα των προσωποπαγών κομμάτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε και το θέμα του Δημήτρη Παπαδημούλη λέγοντας ότι τέτοιου είδους θέματα δεν βοηθούν την εικόνα του κόμματος. Στις τοποθετήσεις τους πάντως για αυτό το θέμα τα στελέχη της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της ευρωομάδας δέχεται τα πυρά της κυβέρνησης καθώς έθεσε το θέμα της διαφημιστικής καμπάνιας για τον κορονοϊό με αδιαφανείς διαδικασίες στην Κομισιόν ζητώντας την παρέμβαση των ευρωπαίων εταίρων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Το «καρφί» (;) Τσίπρα για Σκουρλέτη και η εσωτερική… μουρμούρα"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πώληση των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ – Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί οριστικά η μεταβίβαση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ). Με δυο σημερινές αποφάσεις, το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση του 50,003% των μετοχών ωστόσο, λόγω σπουδαιότητας, η υπόθεση παραπέμπεται για οριστική κριση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ομόφωνα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι κατά παράβαση του Συντάγματος ανατέθηκανεξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει τον κυριαρχικό του ρόλο στον έλεγχο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που είναι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Η 7μελής σύνθεση του Δ’Τμήματος επικαλείται και παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου (1906/2014), σύμφωνα με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Κάτοικοι και σωματεία εργαζομένων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου (4389/2016, κ.λπ.) που οδήγησε στη μεταβίβαση των μετοχών, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο κρατικές εταιρείες ύδρευσης πρέπει να διατηρήσουν το ιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων τους, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού και για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής, ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης σε αυτές, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η μεταβίβαση των μετοχών

Με το άρθρο 197 του ν. 4389/2016, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 380 παρ. 9 του ν. 4512/2018, το σύνολο των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην δημόσια επιχείρηση «Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης ΑΕ» [ΕΥΔΑΠ ΑΕ] μεταβιβάσθηκε, από 1.1.2018, στην “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ” [ΕΕΣΥΠ], ορίσθηκε δε ότι πραγματοποιούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες “για την ολοκλήρωση των καταχωρίσεων” της μεταβίβασης αυτής.
Ακολούθησε η από 20.3.2018 αίτηση, που υπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών, ως εκπρόσωπο του μεταβιβάζοντος Ελληνικού Δημοσίου, και συνυπογράφεται από εκπρόσωπο της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, για την καταχώριση στο Σύστημα Άυλων Τίτλων της ανωτέρω εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης 53.250.001 μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ.
Με τη ΜΑΔΚΑΕΣ 0000692 ΕΞ 2018/20.3.2018 πράξη του Προϊσταμένου της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, η ανωτέρω αίτηση διαβιβάσθηκε στη “Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ” [ΕΤΕ ΑΕ] και κοινοποιήθηκε στα νομικά πρόσωπα “Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ”, ΕΕΣΥΠ ΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ. Στη συνέχεια η ΕΤΕ ΑΕ υπέβαλε την σχετική “αίτηση διενέργειας κινήσεων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών”.
Περαιτέρω, με τη ΜΑΔΚΑΕΣ 0000689 ΕΞ 2018/20.3.2018 πράξη του Προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, διαβιβάσθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και κοινοποιήθηκε στα νομικά πρόσωπα ΕΕΣΥΠ ΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, το προβλεπόμενο στις διατάξεις των άρθρων 9 επ. του ν. 3556/2007 έντυπο γνωστοποίησης σημαντικών μεταβολών, ενόψει της ανωτέρω μεταβίβασης μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΕΣΥΠ.
Με την πρώτη από τις υπό κρίση αιτήσεις ζητείται η ακύρωση: (α) της μεταβίβασης προς την ΕΕΣΥΠ ΑΕ των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στη δημόσια επιχείρηση ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μεταβίβαση, η οποία κατά τους αιτούντες αποτελεί ατομική ρύθμιση, διαλαμβανόμενη στην παράγραφο 1 του άρθρου 197 του ν. 4389/2016, (β) της σιωπηρής πράξης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία, κατά τους αιτούντες, διαπιστώθηκε η μεταβίβαση των ως άνω μετοχών, καθώς και των σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής [ΚΥΣΟΠ] και του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες, όπως ισχυρίζονται οι αιτούντες, εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 197 παρ. 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 209 του ν. 4389/2016, και (γ) κάθε συναφούς ρητής ή σιωπηρής διοικητικής πράξης.
Με τη δεύτερη αίτηση, ζητείται η ακύρωση: (α) της από 20.3.2018 πράξης του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση, διά εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, προς την ΕΕΣΥΠ, καθώς και της συνακόλουθης καταχώρισης της ως άνω μεταβολής στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, (β) της σιωπηρής διοικητικής πράξης του Υπουργού Οικονομικών με την οποία διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 του άρθρου 197 του ν. 4389/2016 μεταβίβαση των ανωτέρω μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, (γ) της 262/21.2.2018 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (Β΄ 614/22.2.2018, διόρθωση σφάλματος Β΄ 697/1.3.2018), καθ’ ο μέρος προβλέπει αναδρομική ισχύ των διατάξεών της από 1.1.2018, και (δ) κάθε συναφούς ρητής ή σιωπηρής διοικητικής πράξης.

Το σκεπτικό των αποφάσεων

Στις υπ’ αριθμόν 1223/2020 και 1224/2020 αποφάσεις τους, οι δικαστές του ΣτΕ ομόφωνα αποφάσισαν για τις επίμαχες ρυθμίσεις του ν. 4389/2016 ότι:
Ο έλεγχος της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δύναται να ασκείται όχι μόνο ευθέως από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και εμμέσως από αυτό, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου. Τούτο όμως είναι επιτρεπτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το παρεμβαλλόμενο νομικό πρόσωπο έχει συσταθεί για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, υπόκειται, ως προς τις εξουσίες που διαθέτει σε σχέση με τη διαχείριση της ΕΥΔΑΠ [δια της κατοχής της πλειοψηφίας του μετοχικού της κεφαλαίου], στις ουσιαστικές δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από το Σύνταγμα σε σχέση με την παρεχόμενη συγκεκριμένη υπηρεσία κοινής ωφέλειας και, επιπροσθέτως, το Ελληνικό Δημόσιο, αφενός, κατέχει το μετοχικό του κεφάλαιο και, αφετέρου, ελέγχει πλήρως τα όργανα διοίκησής του, δια του διορισμού, ιδίως, των μελών του διοικητικού του συμβουλίου.
Σύμφωνα με τη γνώμη της πλειοψηφίας, η συσταθείσα με τον ν. 4389/2016 “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας” αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, που διέπεται από τις διατάξεις του ως άνω ιδρυτικού νόμου και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, οι δε μετοχές της είναι μη μεταβιβάσιμες. Θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ είναι, μεταξύ άλλων, δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Ειδικότερα, η ΕΕΣΥΠ κατέχει πλέον, αντί του Ελληνικού Δημοσίου, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας αυτής επιχείρησης, ήτοι ποσοστό 50,003%, το οποίο διαχειρίζεται και αξιοποιεί. Όπως συνάγεται από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 185, 197 και 201 παρ. 9 του ν. 4389/2016 και των τροποποιητικών αυτού νόμων 4425/2016 και 4512/2018, την εισηγητική έκθεση του 4425/2016, καθώς και από το εγκριθέν από το ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του 2015 σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, που αποτελεί παράρτημα της κυρωθείσης, εν σχεδίω, με το άρθρο 3 παρ. Γ του ν. 4336/2015 “Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”, το ποσοστό αυτό [50,003%] η ΕΕΣΥΠ δεν δύναται να το μεταβιβάσει [με μόνη εξαίρεση την επαναμεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο], δεσμευόμενη, ως προς τούτο, από τα κριθέντα με την απόφαση της Ολομελείας ΣτΕ 1906/2014.
Επομένως, κατά τη γνώμη αυτή, δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα οι διατάξεις ν. 4389/2016 εκ μόνου του λόγου ότι μεταβιβάζεται με αυτές από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ποσοστό 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ. Περαιτέρω, όπως συνάγεται από τις διατάξεις του ν. 4389/2016, σε συνδυασμό με τον ν. 4425/2016 δυνάμει του οποίου η ΕΥΔΑΠ ΑΕ προστέθηκε στις υπαγόμενες στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4389/2016 δημόσιες επιχειρήσεις, η ΕΕΣΥΠ, κατέχουσα πλέον ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ αντί του Ελληνικού Δημοσίου, δεσμεύεται ως προς την διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας αυτής επιχείρησης από τις ειδικές υποχρεώσεις που συνδέονται με την παροχή των ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως οι υποχρεώσεις αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα, σύμφωνα και με τα κριθέντα στην ΣτΕ 1906/2014, και προσδιορίζονται στην διέπουσα την ΕΥΔΑΠ νομοθεσία.
Η ΕΕΣΥΠ δεν δύναται να προτάσσει των ειδικών αυτών υποχρεώσεων τους γενικούς σκοπούς της και, συνακόλουθα, τις μεθόδους προς εκπλήρωση των γενικών σκοπών. Οι γενικοί αυτοί σκοποί [συμβολή στη μείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τον ν. 4336/2015, συνεισφορά πόρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων], καθώς και οι προβλεπόμενες στον νόμο μέθοδοι για την επίτευξή τους [“επαγγελματική και επιχειρηματική” διαχείριση, επαύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και αξιοποίησή τους εν γένει π.χ. με ιδιωτικοποίηση, μίσθωση, παραχώρηση δικαιωμάτων επ’ αυτών, ανάθεση της διαχείρισής τους σε τρίτους], αναφέρονται μεν, κατ’ αρχήν, στη διαχείριση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται στην ΕΕΣΥΠ, δεν εξυπηρετούνται όμως, κατά νόμον, με τον ίδιο τρόπο από όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία του χαρτοφυλακίου της.
Αντιθέτως, ο ν. 4389/2016, όπως ισχύει, διαγράφει εξαιρετικό καθεστώς για τις δημόσιες επιχειρήσεις εν γένει· όπως συνάγεται δε από τις διατάξεις των άρθρων 185 παρ. 2, 197 παρ. 6 και 7 και 201 παρ. 9 του ν. 4389/2016 και τον ν. 4425/2016, σε συνδυασμό με την εισηγητική έκθεση του νόμου αυτού, προβλέπονται ειδικότερες δεσμεύσεις για τη διαχείριση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία δεν επιτρέπεται, κατά τα προεκτεθέντα, να “ιδιωτικοποιηθεί” κατ’ ουσίαν.
Κατά συνέπεια, δεν καταλείπεται στη διακριτική ευχέρεια της ΕΕΣΥΠ η επιβολή ή μη υποχρεώσεων στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ ως προς την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ούτε δύναται η ΕΕΣΥΠ να επιδιώξει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΕΥΔΑΠ, την αξιοποίησή της, τη μείωση των εξόδων ή την αύξηση των εσόδων της, εις βάρος της ποιότητας και του κοινωφελούς χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών: οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν, ως προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μόνο με τεχνικές και μεθόδους συμβατές προς τις απορρέουσες από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της δεσμεύσεις.
Κατά νόμον, η διαχείριση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από την ΕΕΣΥΠ, ως μετόχου που κατέχει, πλέον, το 50,003% του κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης, έχει ως σκοπό την προσήκουσα, με βάση τις συνταγματικές επιταγές και την ισχύουσα για την ΕΥΔΑΠ ειδική νομοθεσία, παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και ο σκοπός αυτός εξακολουθεί να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της.
Ο νομοθέτης επιδιώκει, δηλαδή, την χρηστή, συνετή και ορθολογική διαχείριση της ΕΥΔΑΠ, προς αποφυγή φαινομένων κακοδιαχείρισης των πόρων και των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και τυχόν αδικαιολόγητων χαριστικών ρυθμίσεων, και το προκύπτον, ενδεχομένως, από την χρηστή διαχείριση προϊόν αξιοποιείται, όχι για την εκπλήρωση των γενικών σκοπών της ΕΕΣΥΠ, αλλά για την συντήρηση, βελτίωση και ανάπτυξη του δικτύου και των παρεχομένων από την ΕΥΔΑΠ υπηρεσιών.
Επομένως, κατά την γνώμη αυτή, και μετά την μεταβίβαση από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ποσοστού 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ [ποσοστού μη δυναμένου να μεταβιβασθεί περαιτέρω], η διαχείριση της ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να αποσκοπεί στην απρόσκοπτη και ποσοτικά και ποιοτικά προσήκουσα παροχή των σχετικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, χωρίς να υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση των γενικών σκοπών της ΕΕΣΥΠ, πρέπει δε να απορριφθούν ως αβάσιμοι οι σχετικοί ισχυρισμοί των αιτούντων. Διαφορετικό είναι το ζήτημα εάν, ενόψει των οργάνων και του τρόπου λειτουργίας της ΕΕΣΥΠ, διασφαλίζεται με τον ν. 4389/2016 ο απαιτούμενος, κατά το Σύνταγμα , έλεγχος του Ελληνικού Δημοσίου επί της ΕΥΔΑΠ, δια της ΕΕΣΥΠ.
Επιπλέον, κατά την ομόφωνη γνώμη του Τμήματος, με τις ρυθμίσεις του ν. 4389/2016 δεν διασφαλίζεται ο έλεγχος του Ελληνικού Δημοσίου επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, η οποία κατέχει ποσοστό 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Και τούτο διότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ που, αφενός, έχει το τεκμήριο αρμοδιότητας για όλα τα σχετιζόμενα με τη διαχείριση της Εταιρείας θέματα και, αφετέρου, ασκεί τα δικαιώματα ψήφου της ΕΕΣΥΠ στις θυγατρικές της, διορίζοντας, μεταξύ άλλων, τα όργανα διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δεν ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά από ειδικό συλλογικό όργανο, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ. Τα μέλη δε του Εποπτικού Συμβουλίου δεν ορίζονται από το Δημόσιο, αλλά με συναπόφαση του Ελληνικού Δημοσίου, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενεργούντων από κοινού, αφετέρου.
Η απαιτούμενη, σύμφωνα με τον νόμο, συναίνεση του Υπουργού Οικονομικών για τα επιλεγόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΣ δύο μέλη δεν αναιρεί την αποφασιστική αρμοδιότητα που αναγνωρίζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΣ ως προς την εκλογή όλων των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, εφόσον ακόμη και για τα τρία μέλη που εκλέγονται από το Ελληνικό Δημόσιο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΜΣ.
Εξ άλλου, ορίζεται μεν στον ν. 4389/2016 ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός της ΕΕΣΥΠ, ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία της και, ιδίως, την εταιρική διακυβέρνηση, την πολιτική επενδύσεων και την πολιτική μερισμάτων, καθώς επίσης και τον “Μηχανισμό Συντονισμού” για τη συνεργασία Ελληνικού Δημοσίου, ΕΕΣΥΠ και λοιπών θυγατρικών, υιοθετείται από τη ΓΣ [άρθρο 189, άρθρο 190 παρ. 2 περ. στ΄, άρθρο 200 παρ. 1], ότι η ΓΣ εγκρίνει την πρόταση του ΔΣ για το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, βάσει των γενικών στρατηγικών κατευθύνσεων του Υπουργού Οικονομικών [άρθρο 190 παρ. 2 περ. α], ότι η ΓΣ εγκρίνει την διανομή των κερδών της Εταιρείας, καθ’ ο μέρος τα κέρδη δεν διατίθενται βάσει του ν. 4336/2015 [άρθρο 199 παρ. 1 περ. β], και ότι το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ κατά την έγκριση του επιχειρηματικού της σχεδίου βασίζεται στο στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας, αποφασίζει για τις επενδύσεις βάσει του Εσωτερικού Κανονισμού και λαμβάνει εν γένει υπόψη τον Εσωτερικό Κανονισμό κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του [άρθρο 192], οι διατάξεις, όμως, αυτές δεν διασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, δια του Υπουργού Οικονομικών, επί της ΕΕΣΥΠ και της θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ, όπως ισχυρίζονται το Δημόσιο και οι παρεμβαίνουσες. Και τούτο διότι, ο Εσωτερικός Κανονισμός και το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ διαγράφουν ένα γενικό μόνο πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων για τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς, μάλιστα, να έχουν τον χαρακτήρα διοικητικών πράξεων με συγκεκριμένο δεσμευτικό κανονιστικό περιεχόμενο.
Συνεπώς, εφόσον με τις επίδικες ρυθμίσεις του ν. 4389/2016 για τον διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ δεν διασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος του Ελληνικού Δημοσίου επί του οργάνου αυτού, που έχει το τεκμήριο αρμοδιότητας για όλα τα σχετιζόμενα με τη διοίκηση και τη διαχείριση της Εταιρείας και την επίτευξη των καταστατικών της σκοπών θέματα, ασκεί δε τα δικαιώματα ψήφου της ΕΕΣΥΠ στις θυγατρικές της, διορίζοντας, μεταξύ άλλων, τα όργανα διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ο ν. 4389/2016, καθ’ο μέρος προβλέπει την μεταβίβαση στην ΕΕΣΥΠ ποσοστού 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, όπως βασίμως προβάλλεται (πρβλ. ΣτΕ 1906/2014 Ολομ).
Η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας·υπό τις παρούσες όμως συνθήκες, ήτοι υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στην περιοχή της Αττικής και ανήκοντα, ιδιοκτησιακώς, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, φορέα που παρέχει τις υπηρεσίες αυτές με βάση σύμβαση παραχώρησης, ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος (ΣτΕ 1906/2014 Ολομ).
Κατά συνέπεια, η αποξένωση από τον έλεγχο αυτό, με την αναγνώριση σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιοτήτων που περιορίζουν, έστω και εμμέσως, τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου επί της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όπως η αναγνώριση με τις διατάξεις του άρθρου 191 του ν. 4389/2016 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της εξουσίας να συναποφασίζουν με τον Υπουργό Οικονομικών για την επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, ειδικού συλλογικού οργάνου που διορίζει το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ [κατέχουσας ήδη ποσοστό 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ], επιτρέπεται μόνον υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, οι κρίσιμες εν προκειμένω διατάξεις του ν. 4389/2016 για τη σύσταση της ΕΕΣΥΠ και τα όργανά της, καθώς και των τροποποιητικών αυτού ν. 4425/2016 [προσθήκη Παραρτήματος Ε για τις μεταβιβαζόμενες στην ΕΕΣΥΠ επιχειρήσεις] και ν. 4512/2018, ψηφίσθηκαν με πλειοψηφία μικρότερη των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, η οποία απαιτείται, κατά το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, για να αναγνωρισθούν σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα, στους νόμους, όμως, αυτούς δεν περιέχονται ρυθμίσεις στοιχούσες στις προβλεπόμενες στο άρθρο 191 του ν. 4389/2016 για τις αρμοδιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.
Ειδικότερα:
Η κυρωθείσα με τον ν. 4063/2012 “Συνθήκη για τη θέσπιση του ΕΜΣ” αναφέρεται γενικώς σε μνημόνιο κατανόησης [memorandum of understanding], όπου θα περιγράφονται εκάστοτε οι όροι της χρηματοπιστωτικής συνδρομής, χωρίς να προσδιορίζει περαιτέρω τους όρους αυτούς ή να προβλέπει ανάθεση σε όργανα του ΕΜΣ αρμοδιοτήτων για την επιλογή των οργάνων διοίκησης φορέα, ο οποίος θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία του αιτούμενου τη στήριξη του ΕΜΣ Κράτους. Ο δε ν. 4336/2015, και συγκεκριμένα η περιλαμβανόμενη σε αυτόν “Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”, αναφέρεται σε ανεξάρτητο “Ταμείο”, το οποίο “θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα τελεί υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών” και προβλέπει τη σύσταση “ομάδας δράσης η οποία … θα καταρτίζει συστάσεις όσον αφορά τους … στόχους, τη δομή και τη διακυβέρνηση του Ταμείου”: από τις αναφορές αυτές ουδόλως συνάγεται ότι η “εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών” περιλαμβάνει ανάθεση σε αυτούς αποφασιστικής αρμοδιότητας για τον διορισμό του οργάνου διοίκησης του νέου “Ταμείου”.
Επομένως, ο λόγος ακυρώσεως, ότι οι διατάξεις του άρθρου 191 του ν. 4389/2016, με τις οποίες ανατίθενται εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, παραβιάζουν το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, παραδεκτώς προβαλλόμενος (πρβλ. ΣτΕ 668/2012 Ολομ, 2307/2014 Ολομ, 2432/2017 επτ), είναι βάσιμος.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πώληση των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ – Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση"

«Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας: Με ζαρντινιέρες των 4.000 ευρώ και παγκάκια από 5.700 ευρώ!

Προβλήματα και αντιδράσεις προκαλεί ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας, καθώς, ενώ δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και χάος στους δρόμους του κέντρου, με οδηγούς, πολίτες αλλά και φορείς να καταγγέλλουν την έλλειψη συνοδευτικού εναλλακτικού σχεδίου!

Το σχέδιο όμως δέχεται έντονες επικρίσεις και για τον προϋπολογισμό του αλλά και για τη διαδικασία του. Ο προϋπολογισμός για το σχέδιο του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να κλείσει δρόμους και να επεκτείνει τα πεζοδρόμια, ξεπερνά το 1 εκατομμμύριο ευρώ και θα γίνει με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, με βάση τις προβλέψεις των μέτρων για την μείωση κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

Όταν διαβάζεις πως προβλέπεται το ποσό των… 5.700 ευρώ ανά τεμάχιο για συγκεκριμένα παγκάκια και ζαρντινιέρες με 4.000 ευρώ δεν περνάει… απαρατήρητο το σχέδιο…

Συγκεκριμέν με βάση τη σχετική απόφαση που έλαβε στις 27 Μαΐου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, πατώντας σε προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση της περασμένης εβδομάδας, το συνολικά ποσό που προβλέπεται για το έργο ανέρχεται στα 1.108.165,80 ευρώ. Χρήματα προβλέπονται, εκτός των άλλων, για παγκάκια με ζαρντινιέρα (όπως αναφέρθηκε προς 5.700 ευρώ το καθένα), για σκέτες ζαρντινιέρες, για διάφορους θάμνους…

Πιο αναλυτικά, με βάση τη σχετική απόφαση του δήμου, χρήματα από το παραπάνω ποσό (1.108.165,80 ευρώ) προβλέπονται για:

570 ζαρντινιέρες (150Χ50Χ50) προς 550 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 313.500 ευρώ.
22 ζαρντινιέρες (300Χ300Χ100) προς 5.000 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 110.000 ευρώ.
3 ζαρντινιέρες (Φ3500) προς 4.000 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 12.000 ευρώ.
2 ζαρντινιέρες (Φ2500) προς 3.700 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 7.400 ευρώ.
41 ζαρντινιέρες (Φ1500) προς 1.600 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 65.600 ευρώ.
5 παγκάκια με ζαρντινιέρα προς 5.700 ευρώ το καθένα και συνολικό κόστος 28.500 ευρώ.
50 ποδηλατοστάτες inox σπιράλ προς 390 ευρώ ο καθένας και συνολικό κόστος 19.500 ευρώ.
100 παγκάκια με φωτισμό προς 990 ευρώ το καθένα και συνολικό κόστος 99.000 ευρώ.
25 Ουασιγκτόνιες (φοίνικες) προς 1.700 η κάθε μία και συνολικό κόστος 42.500 ευρώ.
3 Ουασιγκτόνιες multitrunk προς 3.200 η κάθε μία και συνολικό κόστος 9.600 ευρώ.
28 στηρίξεις για τις ουασιγκτόνιες προς 170 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 4.760 ευρώ.
38 ψευδοπιπεριές προς 350 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 13.300 ευρώ.
10 καλλωπιστικές δαμασκηνιές προς 600 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 6.000 ευρώ.
22 υπόγειες στηρίξεις δέντρων προς 140 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 3.080 ευρώ.
13.932 διάφοροι θάμνοι με συνολικό κόστος 50.893,60 ευρώ.
419 κυβικά μέτρα φυτικό υπόστρωμα προς 60 ευρώ το καθένα κα συνολικό κόστος 25.140 ευρώ.
Φύτευση όλων των παραπάνω με συνολικό κόστος 67.908,50 ευρω.
Συντήρηση των φυτών για δύο μήνες με συνολικό κόστος 15.000 ευρώ.

Με απλά ελληνικά, για το σύνολο των παραπάνω ειδών, μαζί με τα απαραίτητα χώματα, τη φύτευση και τη συντήρηση (πότισμα, λίπανση, βοτάνισμα) των φυτών επί δίμηνο, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.108.165,80 ευρώ.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο ανάδοχος που θα αναλάβει όλο το παραπάνω έργο, δίνοντας την καλύτερη προσφορά, θα προχωρά σε συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων και ποωδών φυτών σε ποσοστό έως 20% των αρχικών φυτεύσεων σε περίπτωση καταστροφών από «κοινωνικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, δολιοφθορές, τυχαία περιστατικά όπως φωτιά, ανθρώπινο λάθος κλπ.». Αν φυτό καταστραφεί από αστοχία στην εγκατάσταση ή ελλιπή συντήρηση, ο ανάδοχος θα πρέπει να το αντικαθιστά χωρίς όριο επί των αρχικών φυτεύσεων.

Εκτός από τα παραπάνω είδη, περιλαμβάνεται μια μεγάλη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών που αφορούν στο βάψιμο και την σήμανση των περιοχών οι οποίες κλείνουν για τα οχήματα και αποδίδονται στους πεζούς. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες βαφών, θερμοπλαστικά και ψυχροπλαστικά υλικά και ανάγλυφες διαγραμμίσεις όπου ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός φθάνει μαζί με τον ΦΠΑ στα 897.689,32 ευρώ.

Μεγάλος περίπατος Αθήνα

Δείτε αναλυτικά τη σχετική απόφαση του δήμου της Αθήνας για την… «Προμήθεια και τοποθέτηση Αστικού Εξοπλισμού και φυτών για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19»:

Τονίζεται, μάλιστα, πως οι τιµές µονάδος περιλαµβάνουν όλες τις δαπάνες που αναφέρονται στην περιγραφή των εργασιών, καθώς και όσες απαιτούνται για την πλήρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών τοποθέτησης και εγκατάστασης, σύµφωνα και µε τα λοιπά Τεύχη της μελέτης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας: Με ζαρντινιέρες των 4.000 ευρώ και παγκάκια από 5.700 ευρώ!"

Καιρός αύριο: Χαλάει πάλι με βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (17.06.2020) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, ενώ ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια άστατος καιρός, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα βόρεια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια τοπικά 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από αργά το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και μετά το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στη Θεσσαλία σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Στα νότια αρχικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 6, ενισχυόμενοι από το μεσημέρι σε 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χαλάει πάλι με βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία"

«Ταξιάρχαι»: Στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για κακούργημα γιατροί και στελέχη της κλινίκης

Σφίγγει ο εισαγγελικός κλοιός γύρω από τους υπευθύνους της κλινικής «Ταξιάρχαι» όπου έχασαν τη ζωή τους 13 συνάνθρωποί μας έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.

Συνολικά πέντε άτομα, γιατροί και μέλη της διοίκησης της κλινικής, καλούνται σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η κλήτευσή τους έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι υπεύθυνοι της κλινικής παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρόσωπα που θα δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου κλήθηκαν βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει πως «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

-με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,

-με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση διενεργείται από τον περασμένο Απρίλιο και κατά τη διάρκεια της έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στον εισαγγελέα περισσότερα από 25 άτομα, με κάποια μάλιστα εξ’ αυτών να αναφέρονται στις καταθέσεις τους σε ελλιπή μέτρα προστασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ταξιάρχαι»: Στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για κακούργημα γιατροί και στελέχη της κλινίκης"

Τσοβόλας: Καταγγέλλει μεθοδεύσεις σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, επανέλαβε και σήμερα τα λεκτικά πυρά του κατά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι βιάζονται να κλείσουν τις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπή της Βουλής για την σκευωρία της Novartis, «με παράνομες μεθοδεύσεις για να υλοποιήσουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους».

Η πλήρης δήλωση του κ. Τσοβόλα έχει ως εξής:

«Δεν έχουν τελειωμό οι εν γνώσει των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, μελών της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής παράνομες μεθοδεύσεις που γίνονται για να στήσουν την σκευωρία τους κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να καλύψουν το σκάνδαλο της NOVARTIS. Το Επιστημονικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε ότι ο ύποπτος τέλεσης αδικημάτων καλείται προς παροχή εξηγήσεων, εφόσον έχουν συλλεγεί επαρκή στοιχεία τα οποία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του καλούμενου. Δηλαδή αυτός καλείται τελευταίος.

Στην προκειμένη περίπτωση, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για διεύρυνση των κατηγοριών, τον πρώτο που κάλεσε η Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή προς παροχή εξηγήσεων ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες (εξετάσεις μαρτύρων για τα νέα αδικήματα, συλλογή εγγράφων κ.λπ.).»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσοβόλας: Καταγγέλλει μεθοδεύσεις σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου"

Συναγερμός στον Κορυδαλλό: Απέδρασε κρατούμενος που είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την απόδραση 37χρονου κρατουμένου από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. που είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία το 2017. Μέσα στις φυλακές εκτελούσε χρέη μάγειρα.

Αυτήν την ώρα γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς κατάφερε να δραπετεύσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο 37χρονος, που εκτός από την καταδίκη για την ανθρωποκτονία είχε κι άλλες εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη είχε βοήθεια εκ των έσω για να καταφέρει να αποδράσει.

Ωστόσο, έως τώρα δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ο τρόπος, ούτε ο ακριβής χρόνος της απόδρασης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στον Κορυδαλλό: Απέδρασε κρατούμενος που είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία"

Από 360€ έως 7.500€ στο πορτοφόλι: Ποιοι και πότε θα τα πάρουν

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο τέλος του Ιουνίου ή το αργότερο έως τις 3 Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων, που αφορούν δηλαδή τους συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016).
Το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση – σύμφωνα με πληροφορίες και όπως γράφουν «Τα Νέα» προβλέπει ότι θα δοθούν τα αναδρομικά, δηλαδή η απονομή των περικοπών, για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016. Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλει αγωγές.

Συγκεκριμένα:

Όσον αφορά τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους, σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης του ΣτΕ, διαμορφώνονται ως εξής:
  1. Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι 360-800 ευρώ.
  2. Για 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ τα αναδρομικά κινούνται από 900 έως 4.000 ευρώ.
  3. Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ φθάνουν έως και 7.500 ευρώ.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει περίπτωση να μην απαντήσει στο θέμα των δικαιούχων, αν θα δοθεί δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους, μεταθέτοντας την τελική απόφαση στην κυβέρνηση. Μια άλλη αποψη αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές. Αυτή όμως είναι η στενή νομική και δικονομική ερμηνεία. Αν υιοθετηθεί, θα επιφέρει άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων και θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
Τονίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται γύρω στο ερχόμενο καλοκαίρι. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών 11 μηνών (π.χ. αν θα καταβληθούν σε 3 ή 5 δόσεις, σύμφωνα με σενάρια) αλλά και το αν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή εκείνους που προσέφυγαν, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως επ’ αυτού θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση όταν θα έχει στα χέρια της την απόφαση.
Επισημαίνεται ότι η τελευταία διάσκεψη του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών έγινε στις 5/6/2020 και θα επαναληφθεί έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου το αργότερο.
Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πώς θα καταβληθούν τα ποσά, με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μήνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα πραγματοποιηθούν από το 2021 σε δόσεις.

Τα τελικά ποσά

Τα τελικά αναδρομικά για όλες τις συντάξεις για τα οποία έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι είναι:
  1. Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και αφορούσαν δύο νόμους: α) τον νόμο 4093 του 2012, που προέβλεπε μειώσεις 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα ως τις 3.000 ευρώ και 20% σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ και β) τον νόμο 4051 του 2012, που προέβλεπε μείωση κύριων συντάξεων 12% στο ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ.
  2. Οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 200 ευρώ με ποσοστά 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από 250 ως 300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και άνω. Οι περικοπές εφαρμόστηκαν με τον νόμο 4051 του 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την ίδια απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.
  3. Η μείωση από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2017). Η εν λόγω περικοπή θα πρέπει να επιστραφεί μόνον στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους απόστρατους πέραν των αναδρομικών που θα έχουν από τις μειώσεις των νόμων 4093 και 4051.
  4. Η μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012. Κατά της περικοπής ασκήθηκαν προσφυγές και βγήκε τελεσίδικη απόφαση Εφετείου Πειραιά (η 563/2019), με την οποία η περικοπή 7% κρίθηκε αντισυνταγματική και πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά. Το υπουργείο Εργασίας το έχει εξετάσει. Το κόστος για επιστροφή αυτών των μειώσεων είναι περίπου 62 εκατ. ευρώ για 12 μήνες. Ο ΕΦΚΑ έκανε αναίρεση στην απόφαση που τη δικάζει (την αναίρεση) το ΣτΕ σε άλλη δίκη. Αν η αναίρεση της απόφασης απορριφθεί όπως αναμένεται, τότε στον τελικό λογαριασμό των αναδρομικών θα είναι και τα 62 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις συντάξεις του ΝΑΤ από την επιστροφή της μείωσης 7%.
  5. Τα Δώρα σε όλες τις συντάξεις με ποσά έως των 800 ευρώ για τις κύριες και με τις δύο επιπλέον (13η και 14η) συντάξεις για τις επικουρικές. Οι επιστροφές από τα Δώρα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς δεν είχαν καμία από τις άλλες μειώσεις αλλά παίρνουν τουλάχιστον τα Δώρα που τους κόπηκαν.

Προσοχή:


Τα Δώρα δεν θα επανέλθουν σε μόνιμη βάση, αλλά θα δοθούν μόνον για το διάστημα των 10 μηνών που υφίσταται το θέμα των αναδρομικών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 360€ έως 7.500€ στο πορτοφόλι: Ποιοι και πότε θα τα πάρουν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news