facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Κομισιόν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σε συνέχεια των ανακοινώσεων για υπογραφή συμφωνίας των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» προσθέτει.
Τέλος, αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών"

Απάντηση Πλακιωτάκη σε Τσελίκ: Η Ελλάδα σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο

Με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωση του τονίζει τα εξής :

“Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος ΑΚΡ γνωρίζει καλά ότι η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτά που δηλώνει. Η Ελλάδα σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο. Ζωές που θέτουν σε κίνδυνο τα κυκλώματα διακινητών που η Τουρκία αφήνει να δρουν ανενόχλητα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Πλακιωτάκη σε Τσελίκ: Η Ελλάδα σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο"

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ μεροληπτούν και διαταράσσουν τις ισορροπίες στην Κύπρο

«Οι ΗΠΑ χάνουν την ευκαιρία να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο για μία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που όλατα μάτια ήταν στραμμένα στην επίσκεψη Τσαβούσογλου -Ακάρ στη Λιβύη  με ζητούμενο την ενεργοποίηση του παράνομου μνημονίου του 2019 για έρευνες και γεωτρήσεις στη βάση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στρέφοντας και πάλι τα βέλη προς την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε :
«Καταδικάζουμε σθεναρά την ένταξη της Ελληνο-Κυπριακής διοίκησης στο πρόγραμμα διακρατικής στρατιωτικής συνεργασίας του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σε ό,τι μας αφορά, αυτή η κίνηση των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες αφού ήρθη το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, δεν έχει καμία αιτιολογία.

Με αυτή την κίνηση ταράσσεται ακόμα περισσότερο η ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον πλέον να μεροληπτεί.

Με αυτές τις κινήσεις, οι ΗΠΑ χάνουν την ευκαιρία να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο για μία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του Τουρκο-Κυπριακού λαού».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ μεροληπτούν και διαταράσσουν τις ισορροπίες στην Κύπρο"

Ενεργειακή κρίση: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Γερμανία για τα 200 δισ. της ενεργειακής στήριξης - Είναι παράνομη κρατική ενίσχυση;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης, ύψους 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης, που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ.

Το πακέτο ανακοινώθηκε από τον Όλαφ Σολτς στις 29 Σεπτεμβρίου. Η Γερμανία θα λάβει δάνεια και θα χρηματοδοτήσει μια «οικονομική αμυντική ασπίδα», ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών ενέργειας. Ο Γερμανός καγκελάριος περιέγραψε ως «διπλό μπαμ» το σχέδιο περιορισμού των συνεπειών των υψηλών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές, ανακοινώνοντας την εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου, που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μέτρο έρχεται να αντικαταστήσει την «εισφορά φυσικού αερίου», που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες και θα επιβάρυνε τους πελάτες των παρόχων ενέργειας κατά 2,4 σεντ/kWh.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς και στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Αριάνα Ποντεστά, όταν ρωτήθηκε για το γερμανικό πακέτο, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο.

«Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι είμαστε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές» τόνισε η εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή για παρόμοια θέματα και με άλλες εθνικές αρχές.

Η ίδια εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Επιτροπή αποφασίζει για το εάν οι κρατικές ενισχύσεις είναι νόμιμες ή όχι, αφού ειδοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για τα σχέδιά τους. Στη συνέχεια ακολουθεί διάλογος και είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο.

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά, προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη».

«Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία αλληλεγγύης που μπορούμε να έχουμε» τόνισε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πιο επικριτικό ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν: «Ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη-μέλη δεν μπορούν. Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πώς να προσφέρουμε στα κράτη-μέλη -που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών- τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους». 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Γερμανία για τα 200 δισ. της ενεργειακής στήριξης - Είναι παράνομη κρατική ενίσχυση;"

Το 83% των Ουκρανών επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση – Το 4% καταψήφισε

Το 83% των Ουκρανών επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο υπέβαλε αίτημα για ταχεία ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο ερευνών Rating Group, με έδρα το Κίεβο, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 2.000 πολιτών.

Σύμφωνα με το Rating Group, το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάχθηκε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ουκρανία και αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Μόλις το 4% δήλωσε ότι θα ψήφιζε κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, το 55% τασσόταν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δείχνει τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απειλή για την ασφάλειά της» τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters  /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το 83% των Ουκρανών επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση – Το 4% καταψήφισε"

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν με πύραυλο νοσοκομείο στο Κουπριάνσκ – Αναφορές για νεκρούς

Χτύπημα με πύραυλο σε νοσοκομείο στην συνοικία Κουπριάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας πραγματοποίησε ο ρωσικός στρατός.

Από το ρωσικό χτύπημα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.   Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε ένας γιατρός αναισθησιολόγος και τραυματίσθηκε μια νοσηλεύτρια.

«Το κτίριο σχεδόν καταστράφηκε πλήρως από τον 1ο μέχρι τον 4ο όροφο. Στο χώρο του δυστυχήματος διασώστες και η αστυνομία. Το να πλήττεις νοσηλευτικά ιδρύματα δείχνει την υπερβολική σκληρότητα των Ρώσων», δήλωσε ο Σινεγκούμποφ.

Την 1η Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χαρκόβου δήλωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή με ιδιωτικά αυτοκίνητα βρέθηκε βομβαρδισμένη στην περιοχή Κουπριάνσκ. Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Την προηγούμενη ημέρα, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή πολιτών στην έξοδο από την περιοχή Ζαπορίζια, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 118 πολίτες.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ , Novaya Gazeta.Europe /newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν με πύραυλο νοσοκομείο στο Κουπριάνσκ – Αναφορές για νεκρούς"

Τσελίκ: «Προς όφελος της Ελλάδας να απαγορεύσει για ένα εξάμηνο να μιλά ο Δένδιας»

Σε άνευ προηγουμένου παραλήρημα προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, που έθεσε στο στόχαστρό του τόσο την Ελλάδα όσο και προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Αν η Ελλάδα επιβάλλει απαγόρευση ομιλίας για έξι μήνες ή για έναν χρόνο στον Δένδια, αυτό θα εξυπηρετήσει τη μείωση της Έντασης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, που κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό για συνεχή άσκηση «πολεμοκαπηλείας» και «εμπόριο έντασης».

Σε μία άκρως ανθελληνική ομιλία, ο Τσελίκ κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τη στήριξη των συμμάχων της «απειλεί την Τουρκία, παρενοχλεί την Τουρκία και την χρησιμοποιεί (σ.σ. τη στήριξη) για να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όσους στηρίζουν την Ελλάδα «να πάρουν την απαραίτητη θέση απέναντι στην απειλητική συμπεριφορά της Αθήνας».

Ο Ομέρ Τσελίκ έφτασε σε σημείο να υποστηρίξει ότι η «απερίσκεπτη στήριξη σε όπλα προς την Ελλάδα και προς την νότια Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή επιθετική και μαξιμαλιστική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρο πως δεν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για την ειρήνη της περιοχής ούτε για το ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον Τσελίκ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «απειλεί την Τουρκία» παραθέτοντας τους συμμάχους της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελίκ: «Προς όφελος της Ελλάδας να απαγορεύσει για ένα εξάμηνο να μιλά ο Δένδιας»"

Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Γερμανία απέρριψε σήμερα το αίτημα της πολωνικής κυβέρνησης για την καταβολή αποζημίωσης για τα εγκλήματα των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενόψει της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αύριο στη Βαρσοβία, ο πολωνός ομόλογός της Ζμπίγκνιεφ Ράου, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, υπέγραψε ρηματική διακοίνωση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλώντας την να διευθετήσει το ζήτημα των συνεπειών της γερμανικής επίθεσης και κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πολωνικές αξιώσεις ανέρχονται σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Το Βερολίνο απέρριψε αμέσως το αίτημα: «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει.

Η Πολωνία έχει εδώ και πολύ καιρό παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει. Αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυρία Μπέρμποκ θα συναντηθεί το πρωί με τον κ. Ράου και οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων πολωνών εβραίων, ενώ η Βαρσοβία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους Ναζί το 1944 κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής εξέγερσης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άμαχοι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το 1953, η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήθελε να αποτρέψει ανάλογα αιτήματα για την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, παραιτήθηκε από κάθε αίτημα για επανορθώσεις. Το σημερινό κυβερνών κόμμα θεωρεί τη συμφωνία άκυρη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις"

Λιβύη: Ο υπουργός Πετρελαίου χαρακτήρισε «ύποπτη» τη συμφωνία με την Τουρκία

Η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στη Λιβύη φαίνεται ότι πυροδότησε αντιδράσεις πριν ακόμη αφιχθεί στην Τρίπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ. Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσογλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Ο υπουργός Πετρελαίου χαρακτήρισε «ύποπτη» τη συμφωνία με την Τουρκία"

Λιβύη: Η κυβέρνηση της Ανατ. Λιβύης απειλεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με την Τουρκία

Η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε σήμερα η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ χαρακτήρισε τις συμφωνίες «παράνομες και απαράδεκτες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβύη: Η κυβέρνηση της Ανατ. Λιβύης απειλεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με την Τουρκία"

Εργα σε Αθηνών-Λαμίας: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης έργων ισχύουν από σήμερα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από σήμερα έως τις 30.11.2022 και κατά τις ώρες 22.00 έως 06.00 της επομένης, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα από 27.10.2022 έως 30.10.2022 και τα Σαββατοκύριακα, θα πραγματοποιηθεί πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Τατοΐου (κατεύθυνση προς Αχαρνές), περιοχής Δήμου Μεταμόρφωσης, από τη συμβολή της με τον κλάδο εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ, στην κατεύθυνση προς Αθήνα, μέχρι τη συμβολή της με το βόρειο όριο του Έργου Παραχώρησης.

Κατά την παραπάνω διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:
  • Στην κατεύθυνση προς Αθήνα: μέσω του δεξιού κλάδου του αυτοκινητόδρομου ΑΘΕ μέχρι τον Α/Κ Πύρνας.
  • Στην κατεύθυνση προς Αχαρνές: μέσω των οδών Τατοΐου, Οδυσσέως και Ελευθερίου Βενιζέλου.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργα σε Αθηνών-Λαμίας: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τρίτη (04/10)

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 24 με 26 βαθμούς και μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και τις πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα νότια βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, όπου πιθανώς τις πρωινές ώρες να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα δυτικά, όπου πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις ανατολικές Κυκλάδες και την ανατολική και Κρήτη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια, όπου πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τρίτη (04/10)"

Τσελίκ: Επιμένει στα fake news - «Η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες, γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο και η ΕΕ δεν αντιδρά»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, πως «η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες, γυναίκες και παιδιά με την ΕΕ δεν αντιδρά».

«Μπροστά στα μάτια της ΕΕ, η Ελλάδα σκοτώνει ανθρώπους, μετανάστες, γυναίκες, παιδιά στο Αιγαίο. Θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη εικόνα από αυτή; Πού να μιλήσεις για συνείδηση; Όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ατόμου εκτός ΕΕ... Γιατί δεν μιλάτε όταν μια χώρα μέλος της ΕΕ σκοτώνει γυναίκες και παιδιά; Αυτή είναι ξεκαθάρη απόδειξη ότι συγχωρεί τη σφαγή», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του ΑΚΡ.

«Οι ΗΠΑ γενικά συσσωρεύουν όπλα στις βάσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα απειλεί και παρενοχλεί την Τουρκία. Όσοι δίνουν αυτή τη στήριξη στην Ελλάδα, θα πρέπει επίσης να τηρήσουν την απαραίτητη στάση. Λαμβάνοντας υπόψη την κρατική πολιτική της Ελλάδας, μια τέτοια αμέτρητη ύπαρξη όπλων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα ούτε για το ΝΑΤΟ ούτε για την ειρήνη της περιοχής. Βλέπουμε ότι αυτοί που έδωσαν αυτά τα όπλα και δημιούργησαν αυτές τις βάσεις δεν προειδοποίησαν την Ελλάδα για το τι ισχύει».

Δείτε το βίντεο:




Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει στήσει τα ψέματα. Μιλάει για πίστη στις συνθήκες για την Ευρώπη αλλά ανοίγει... ζητήματα, έχοντας μια ανεύθυνη συμπεριφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Αυτό όμως, δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει. Εξάλλου, το νόημα όλων αυτών ποιο είναι;», επαναλαμβάνοντας πως «η  Ελλάδα χρησιμοποιεί την υποστήριξη όπλων που λαμβάνει για να μας απειλήσει και να παρενοχλήσει. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα είναι να καθίσει στο τραπέζι. Η Ελλάδα είναι αυτή που έφυγε από το τραπέζι».

Επίσης, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο των Γερμανών Φιλελευθέρων και έναν εκ των αντιπροέδρων του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, κατά του Ερντογάν καθώς τον χαρακτήρισε «αρουραίο των υπονόμων», ο Τσελίκ σχολίασε: «Αυτοί που τροφοδοτούν όλο αυτό, είναι οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί και η γλώσσα των ΜΜΕ. Οι δηλώσεις του για τον πρόεδρό μας δεν ξεπερνούν τις τυπικές ακροδεξιές δηλώσεις. Φυσικά και θα το καταδικάσουμε. Αυτό που λέγεται, δεν έχει νόημα. Εξάλλου, η πραγματική απειλή για τη δημοκρατία τους προέρχεται από τους πολιτικούς και τη γλώσσα των μέσων ενημέρωσης. Όλοι πρέπει να προσέχουν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσελίκ: Επιμένει στα fake news - «Η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες, γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο και η ΕΕ δεν αντιδρά»"

Συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου: «Είναι παράνομο»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων

Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου: «Είναι παράνομο» "

Τσελίκ: «Θα αυξήσουμε την υποστήριξη όπλων προς το ψευδοκράτος»

Σε νέες απειλές προχώρησε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, μετά από συγκέντρωση των στελεχών του κόμματος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Είμαστε μάρτυρες της προσπάθειας αύξησης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου [σ.σ. τουρκική ονομασία της Δημοκρατίας της Κύπρου]. Η άρση του εμπάργκο όπλων στη Νότια Κύπρο από τις ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει μια ουσιαστική εικόνα. Είναι σαφές ότι η ανεξέλεγκτη υποστήριξη όπλων δεν θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα για το ΝΑΤΟ και την περιφερειακή ειρήνη. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλεί την Τουρκία, υπολογίζει τα μέλη του ΝΑΤΟ ως τις χώρες πίσω του. Οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι είναι κατά της Τουρκίας με τον εξοπλισμό των νησιών. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την υποστήριξη όπλων που λαμβάνει για να απειλήσει και να παρενοχλήσει την Τουρκία. Η ΕΕ κλείνει τα μάτια στις διώξεις των μεταναστών από την Ελλάδα στο Αιγαίο”, ανέφερε.

«Η Τουρκία θα αυξήσει περαιτέρω την υποστήριξη όπλων προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

“Από εδώ και στο εξής, η Τουρκία θα αυξήσει περαιτέρω την υποστήριξη όπλων προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου [σ.σ. το κατά την τουρκία επίσημο όνομα του ψευδοκράτους των κατεχομένων]. Σε επίπεδο ισορροπίας δυνάμεων, θα αυξήσει τις δυνάμεις της στο Αιγαίο σε επίπεδο που κανείς να μην μπορεί να απειλήσει. Αλλά η αρχή όλων αυτών είναι ότι οι σύμμαχοί μας σιγοντάρουν την Ελλάδα”, είπε ο Τσελίκ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελίκ: «Θα αυξήσουμε την υποστήριξη όπλων προς το ψευδοκράτος»"

Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του – Το ΝΑΤΟ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τα μέλη του ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έχει αναδιατάξει ένα γιγάντιο πυρηνικό υποβρύχιο με τα τελευταία του όπλα, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ τα μέλη του. Το Belgorod εξαφανίστηκε από την έδρα του στον Αρκτικό Κύκλο και μπορεί να είναι καθ’ οδόν προς τη Θάλασσα Κάρα για να δοκιμάσει την πυρηνική βόμβα Ποσειδώνα, σύμφωνα με thn προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, γράφει η Daily Mail.

Το Belgorod είναι ένα υποβρύχιο που λέγεται ότι μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις πριν εκτοξεύσει πύραυλο σε παράκτια περιοχή ώστε να προκαλέσει ένα πυρηνικό τσουνάμι 500 μέτρων, το οποίο μπορεί να βυθίσει πλήρως τις παράκτιες πόλεις. Το Belgorod έχει προταθεί ως υποψήφιο για αποστολή εκτροπής επειδή διαθέτει επίσης μίνι υποβρύχια σχεδιασμένα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε υποβρύχιες υποδομές.

Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία για την εμπλοκή του, διότι το υποβρύχιο μήκους 180 μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μείνει απαρατήρητο στην είσοδό του στη Βαλτική. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Belgorod θα είχε χρόνο να φτάσει από τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα στη Βαλτική – μια απόσταση λίγο λιγότερο από 3.000 μίλια – χωρίς ποτέ να αναχαιτιστεί.

Το ΝΑΤΟ έστειλε προειδοποίηση στους συμμάχους ότι το υποβρύχιο λείπει, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ακόμα επιχειρεί στην Αρκτική. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς εστάλη η προειδοποίηση, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Το υποβρύχιο Belgorod βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο. Το Poseidon ήταν ένα από τα τέσσερα όπλα επόμενης γενιάς που ανακοίνωσε ο Πούτιν το 2018 και πιστεύεται ότι είναι ήδη επιχειρησιακό.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το υποβρύχιον είναι ικανό να ταξιδέψει έως και 9.500 χιλιόμετρα κάτω από το νερό πριν πυροδοτήσει πυρηνική κεφαλή με δύναμη δύο μεγατόνων, που είναι 130 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα ραδιενεργό τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων, ικανό να βυθίσει τις παράκτιες πόλεις και να τις καταστρέψει. Η κεφαλή δεν δοκιμάστηκε ποτέ λόγω των διεθνών απαγορεύσεων για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Η παραβίαση αυτών των συμφωνιών με τη δοκιμή του Ποσειδώνα, ακόμη και στα απομακρυσμένα νερά της Αρκτικής, θα ήταν μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση από τη Ρωσία.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του – Το ΝΑΤΟ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση"

Ουκρανία: Ελεύθερος ο γενικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ο γενικός διευθυντής του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, Ιχόρ Μουράσοφ, αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Ιχόρ Μουράσοφ συνελήφθη ενώ μετέβαινε από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην πόλη Ενερχοντάρ την Παρασκευή γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την Energoatom, την κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τον σταθμό.

“Χαιρετίζω την απελευθέρωση του Ιχόρ Μουράσοφ, γενικού διευθυντή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Έλαβα επιβεβαίωση ότι ο Μουράσοφ επέστρεψε ασφαλής στην οικογένειά του”, τόνισε ο Γκρόσι με ανάρτηση στο twitter.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε πράξη ρωσικής τρομοκρατίας την απαγωγή του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ελεύθερος ο γενικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια"

Λιβύη: Απορρίπτουν το μνημόνιο με την Τουρκία το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ & η κυβέρνηση του Φ. Μπασάγα

Ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράνομη και επισημαίνει ότι η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, έχει λήξει κι επομένως δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Στην ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο επισημαίνει, ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη, καθώς η τωρινή κυβέρνηση που την υπέγραψε «στερείται αξιοπιστίας και αποδοχής από τον λαό, καθώς δεν έχει διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση». Επισημαίνεται παράλληλα ότι η νέα τουρκολιβυκή συνεργασία «στερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής (ανατολική παράκτια Λιβύη) από τα πετρελαϊκά δικαιώματά της».

Επισης, η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε σήμερα η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της. Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπενθυμίζοντας τη ζωτικής σημασίας συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου.

Μ. Τσαβούσογλου: «Άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία είπε ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά της, χαιρέτισε από την πλευρά της την «πολύ σημαντική συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών και είναι πιθανό να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Λιβύη, όπου βρέθηκε μαζί με τον Χουλουσί Ακάρ και πολυμελή αντιπροσωπεία, η λιβυκή κυβέρνηση μισθώνει στην Άγκυρα το δικαίωμα ερευνών εντός της περιοχής που παρανόμως έχει οριστεί ως αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, βάσει του αμφισβητούμενου μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών.

Το μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της λιβυκής πρώην κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη και της τουρκικής κυβέρνησης.

ΕΡΤ, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Απορρίπτουν το μνημόνιο με την Τουρκία το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ & η κυβέρνηση του Φ. Μπασάγα"

Χαλκιδική: «Τους κατέγραφα για προσωπική χρήση» απαντά ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τις κάμερες στα δωμάτια

Ζευγάρι που διέμενε σε ξενοδοχείο σε χωριό της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική κατήγγειλε πως εντόπισε μέσα στο δωμάτιό του κρυφή κάμερα παρακολούθησης που κατέγραφε τις προσωπικές του στιγμές.

Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορούσε τον ιδιοκτήτη του καταλύματος, ενώ έχει υποβληθεί και η δικογραφία προκειμένου να συνεχιστεί η προανάκριση.

Το ζευγάρι αντιλήφθηκε την κρυμμένη κάμερα στην πρίζα, στις 29 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα κατήγγειλε τον ιδιοκτήτη στην Αστυνομία, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του αυτοφώρου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αρχές, ανακαλύφθηκε πως μόνο στο συγκεκριμένο δωμάτιο είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα ζευγάρια ακόμη, ενώ κάμερες υπήρχαν σε όλα δωμάτια του καταλύματος.

Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου

Σύμφωνα με το GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης του καταλύματος βρέθηκε σε περιοχή της Χαλκιδικής και στη συνέχεια έδωσε κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας ενώ έπειτα αφέθηκε ελεύθερος.

Επίσης, σύμφωνα με το GRTimes.gr, ο άντρας σημείωσε στην κατάθεσή του πως κατέγραφε τις προσωπικές στιγμές των ενοικιαστών για προσωπική του χρήση.

Η έρευνα θα συνεχιστεί από το ΑΤ Κασσάνδρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλκιδική: «Τους κατέγραφα για προσωπική χρήση» απαντά ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τις κάμερες στα δωμάτια"

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για όλους τους εργαζόμενους

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από το περασμένο Σάββατο (1.10.2022) με την υποβολή του εντύπου Ε4 στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και την απογραφή των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από 1η Νοεμβρίου, όταν ολοκληρωθούν δηλαδή οι υποβολές του εντύπου Ε4 στην «ΕΡΓΑΝΗ», θα ξεκινήσει και η απογραφή του συνόλου των εργαζομένων για να αποκτήσουν Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
  • Το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, ξεκίνησε, κατά την πάγια διαδικασία, η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του Ε4 λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
  • Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού. Εξαιρούνται οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έχει ήδη ολοκληρωθεί η απογραφή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για όλους τους εργαζόμενους"

Ο Δένδιας ενημέρωσε ΕΕ και Ισραήλ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Στο Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ - Ισραήλ συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του ήταν η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στην ενέργεια, οι στενοί δεσμοί Ελλάδας - Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς και οι επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδιας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Δένδιας ενημέρωσε ΕΕ και Ισραήλ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης"

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, χωρίς να γνωρίζει τα ακριβή σύνορα

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, ο Καντίροφ δήλωσε πως θα «ρίξει» τους γιους του στη μάχη, στέλνοντάς τους στο μέτωπο, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στους κορυφαίους στρατηγούς που αποχώρησαν από τη Λήμαν. 

Προς απόδειξη της ανακοίνωσής του, «ανέβασε» βίντεο με τους ανήλικους γιους του, 14, 15 και 16 ετών, που εξασκούνται στην εκτόξευση ρουκετών.

Πεσκόφ για δηλώσεις Καντίροφ: Να βάλουμε στην άκρη τους συναισθηματισμούς

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου «αδειάζει» τον τσετσένο ηγέτη, για την πρότασή του να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο στρατός προτιμά μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση αναφορικά με τα πυρηνικά και συνέστησε οι όποιες πολεμικές εκτιμήσεις να μην γίνονται με βάση τα συναισθήματα.

Η ρωσική Κάτω Βουλή, Δούμα, ενέκρινε τους νόμους για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ενώ λίγο νωρίτερα το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι προσάρτησε την Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ακριβώς τα σύνορά τους.

Την ίδια ώρα, πάντως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα διαβουλεύεται με τους κατοίκους, που ζουν στις περιοχές αυτές, για το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους. «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η ιστορία της απελευθέρωσης του Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ έχει γίνει τώρα η δημοφιλέστερη στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά οι επιτυχίες των στρατιωτών μας δεν περιορίζονται στο Λιμάν», είπε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώνοντας ότι οι δυνάμεις του απελευθέρωσαν τους οικισμούς Αρχάνχελσκε και Μυρολιούμπιβκα στην περιοχή της Χερσώνας.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ρωσική Δούμα ενέκρινε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, χωρίς να γνωρίζει τα ακριβή σύνορα"

Σαμποτάζ στον Nord Stream: Μεγάλωσε η διαρροή λέει η Σουηδία, αποκαταστάθηκε η βλάβη λέει η Gazprom

Ασαφές περιμένει το τοπίο σχετικά με τις διαρρόες στους αγωγούς Nord Stream καθώς η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα πως έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream ενώ με τη σειρά της η σουηδική ακτοφυλακή τόνισε ότι η διαρροή από τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική, μεγάλωσε σε μέγεθος.

Ειδικότερα, μετά από την πανοραμική εξέταση, το πρωί της Δευτέρας, των σημείων στα οποία είχαν δημιουργηθεί προβλήματα, η διαρροή από τον αγωγό Nord Stream 1 δεν ήταν πλέον ορατή και ως εκ τούτου θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έχει σταματήσει, δήλωσε η σουηδική ακτοφυλακή.

Ωστόσο, «η μικρότερη διαρροή από τον Nord Stream 2 είναι, αντίθετα, ελαφρώς μεγαλύτερη από χθες» και καλύπτει περίπου 30 μέτρα σε διάμετρο, ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, ειδικό υποβρύχιο σκάφος έστειλαν οι Αρχές της Σουηδίας στο σημείο της Βαλτικής Θάλασσας από όπου περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατόπιν εκρήξεων που αποδίδονται σε δολιοφθορά.



Η ακτοφυλακή της Σουηδίας πρόσθεσε ότι λαμβάνει μέτρα «έκτακτης ανάγκης» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, λόγω της μεγαλύτερης διαρροής.

Η ανακοίνωση της ακτοφυλακής ήρθε αφού ο ρωσικός κρατικός προμηθευτής ενέργειας Gazprom σημείωσε νωρίτερα ότι όλες οι διαρροές σταμάτησαν και στους δύο αγωγούς, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να εργάζεται για τη «μείωση της πίεσης στη γραμμή Β του αγωγού φυσικού αερίου Nord Steam 2».

Δεν είναι σαφές εάν η πίεση στη γραμμή Β θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη διαρροή που διαπίστωσε η σουηδική ακτοφυλακή.

Οι αγωγοί, οι οποίοι διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, δημιουργήθηκαν για να διοχετεύουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι δύο διαρροές πιθανότατα προκλήθηκαν από ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις, με βάση σεισμικά δεδομένα από τη Σουηδία και τη Δανία. Παράλληλα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι αυτές οι διαρροές δεν ήταν τυχαίες, με το ΝΑΤΟ να κατηγορεί για «εσκεμμένες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες πράξεις σαμποτάζ».

Μέτρα ασφαλείας

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για το περιστατικό, ενώ η Ρωσία -της οποίας η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία, η Gazprom, είναι ο κύριος ιδιοκτήτης των αγωγών- ζητά επανεξέταση και κατηγορεί τη Δύση.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η Δανία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν ενισχύσει την ασφάλεια και την επιτήρηση γύρω από τους υποθαλάσσιους αγωγούς τους τις τελευταίες ημέρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σαμποτάζ στον Nord Stream: Μεγάλωσε η διαρροή λέει η Σουηδία, αποκαταστάθηκε η βλάβη λέει η Gazprom"

Εξοικονομώ 2021 – ΥΠΕΝ: Καταρχήν επιλέξιμες οι αρχικά επιλαχούσες αιτήσεις μονοκατοικιών

Μετά την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», οι αρχικά επιλαχούσες αιτήσεις Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων, χαρακτηρίζονται πλέον καταρχήν επιλέξιμες (προς Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) ή προς Έλεγχο), ανέφεραν πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι αιτήσεις που εντάσσονται στον διαθέσιμο ανά Περιφερειακή Ενότητα προϋπολογισμό του Προγράμματος, είναι συνολικά 47.433.

Ο νέος χαρακτηρισμός των αιτήσεων, αναφέρεται στους Πρόσθετους Πίνακες Κατάταξης Καταρχήν Επιλέξιμων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων (Εισοδηματική κατηγορία 1 και 2 έως 5) που εκδόθηκαν και οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ενότητα Αποτελέσματα Αξιολόγησης της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση της αίτησής τους μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι:

για τις αιτήσεις που χαρακτηρίζονται Καταρχήν Επιλέξιμες Προς ΗΤΚ, δίνεται προθεσμία 150 ημερών για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ενώ

για τις αιτήσεις που χαρακτηρίζονται Καταρχήν Επιλέξιμες Προς Έλεγχο (αιτήσεις που αφορούν ειδική περίπτωση ή/και πρόσφατη απόκτηση ακινήτου) θα προηγηθεί έλεγχος δικαιολογητικών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοικονομώ 2021 – ΥΠΕΝ: Καταρχήν επιλέξιμες οι αρχικά επιλαχούσες αιτήσεις μονοκατοικιών"

Ουκρανία: Ρωσικό θάλαμο βασανιστηρίων ανακάλυψαν Ουκρανοί σε απελευθερωμένο χωριό του Χαρκόβου - Βίντεο

Έναν ακόμη θάλαμο βασανιστηρίων, τον οποίο οι Ρώσοι είχαν στήσει σε ένα υπόγειο, ανακάλυψαν Ουκρανοί αστυνομικοί στο χωριό Πίσκι-Ραντκίβσκι του Χαρκόβου, το οποίο απελευθέρωσαν πρόσφατα από τον ρωσικό στρατό.

«Άλλος ένας θάλαμος βασανιστηρίων των Ρώσων κατακτητών. Μετά την ανακατάληψη της περιοχής, οι αστυνομικοί μας καταγράφουν εδώ τα εγκλήματα πολέμου του στρατού των "απελευθερωτών". Όταν οι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο χωριό, έδιωξαν τους ντόπιους από τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν εκεί οι ίδιοι», αναφέρει το μήνυμα της ουκρανικής Αστυνομίας στο Telegram.



Στον θάλαμο βασανιστηρίων, οι εισβολείς κρατούσαν τους κατοίκους της περιοχής σε απάνθρωπες συνθήκες. Εκεί, οι κάτοικοι εκφοβίζονταν, ξυλοκοπούνταν και κακοποιούνταν. «Οι Ρώσοι κατακτητές άφησαν πίσω τους λεηλατημένα σπίτια, βρωμιά και ακαθαρσίες - σήμα κατατεθέν της "ρωσικής ειρήνης". Και στα σπίτια όπου ζούσαν, υπήρχαν σημάδια 'Ζ' στις πόρτες», πρόσθεσε η αστυνομία.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στήσει 10 θαλάμους βασανιστηρίων στο Ιζιούμ

Στον εντοπισμό δέκα θαλάμων βασανιστηρίων που δημιουργήθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας προχώρησε στο Associated Press. Σύμφωνα με το οδοιπορικό του ειδησεογραφικού πρακτορείου πρόκειται για χώρους όπου οι Ρώσοι υπέβαλαν τους Ουκρανούς αιχμαλώτους και αμάχους σε ηλεκτροσόκ, εικονικούς πνιγμούς και ξυλοδαρμούς.  

Το Ιζιούμ πρόσφατα έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εντοπίστηκε ομαδικός τάφος όπου μέσα βρίσκονταν εκατοντάδες θύματα που άφησε πίσω της η ρωσική επέλαση. Το Associated Press αφότου πήρε δεκάδες συνεντεύξεις με επιζόντες και κάνοντας επιτόπια έρευνα στην περιοχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βασανιστήρια στην πόλη της Ουκρανίας ήταν «αυθαίρετα, διαδεδομένα και ρουτίνα τόσο για πολίτες όσο και για στρατιώτες».

Το Ιζιούμ που βρίσκεται στην περιοχή του Χαρκόβου κατελήφθη από τη ρωσική πλευρά τους πρώτους μήνες της εισβολής. Ωστόσο στις 10 Σεπτεμβρίου μετά την επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση πέρασε και πάλι στα χέρια του Κιέβου. 

Η ρωσική υποχώρηση έδωσε τη δυνατότητα στην ουκρανική πλευρά να φέρει στη δημοσιότητα τα πειστήρια εκείνα που έδειχναν ότι υπήρξαν βασανισμοί αμάχων, την ώρα που ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των σορών - άνω των 400 αμάχων - που είχαν ταφεί στον ομαδικό τάφο (κάποιοι εξ' αυτών ήταν με δεμένα τα χέρια ενώ κάποιοι άλλοι με δεμένους λαιμούς).
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Ιζιούμ μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο των πόλεων, όπου άμαχοι υπέστησαν τα βασανιστήρια Ρώσων στρατιωτών: «Η Μπούτσα, η Μαριούπολη και τώρα δυστυχώς το Ιζιούμ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στους δέκα θαλάμους  βασανιστηρίων που εντόπισε το AP περιλαμβάνονται μια υπόγεια φυλακή, ένα αστυνομικό τμήμα, ένας παιδικός σταθμός κι ένα ανήλιαγο πηγάδι, όπου οι έγκλειστοι είχαν χαράξει ημερομηνίες στους τοίχους.

«Έσβηναν τσιγάρα στο σώμα μου»

Ένας από τους επιζώντες ο 38χρονος στρατιώτης Μίκολα Μοσιάκιν δήλωσε ότι συνελήφθη από τους Ρώσους και υποβλήθηκε αρκετές φορές σε βασανιστήρια.  Με χτύπησαν με τα χέρια τους, με κλωτσούσαν, έσβηναν τσιγάρα και σπίρτα στο σώμα μου. Μου έλεγαν “χόρεψε”, αλλά εγώ δεν χόρεψα κι έτσι με πυροβόλησαν στα πόδια», υποστήριξε.



Σύμφωνα με τον 38χρονο άνδρα  υπήρχαν ειδικοί χώροι για ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς σε έναν από τους θαλάμους βασανιστηρίων, που είχαν στήσει οι δυνάμεις κατοχής σε ένα σχολείο του Ιζιούμ. Ακόμη επεσήμανε ότι είδε πτώματα αμάχων, που τους είχαν βασανίσει μέχρι θανάτου, να τα σέρνουν μακριά κι τις νύχτες άκουγε τα ουρλιαχτά γυναικών, που τις κρατούσαν έγκλειστες χωριστά από τους άρρενες κρατουμένους. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας, οι γυναίκες υπέστησαν κατ’ επανάληψη βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες.

Με χτυπούσαν στο γόνατο με σφυρί

Ο Αντρίι Κοτσάρ, ένα άλλο θύμα των ρωσικών βασανιστηρίων, δήλωσε πως όταν πιάστηκε για πρώτη φορά από τους Ρώσους στρατιώτες, αυτοί του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν επί μέρες σε ένα χαντάκι. Έπειτα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα πόδια και τα χέρια, ενώ δέχθηκε χτυπήματα στο γόνατο με ένα σφυρί. Μάλιστα ενόσω των χτυπούσαν έβριζαν την Ουκρανία. 

Λίγο πριν τον αφήσουν ελεύθερο, του αφαίρεσαν το διαβατήριο και την ουκρανική στρατιωτική του ταυτότητα και φρόντισαν να του δώσουν να καταλάβει ότι η ζωή του δεν έχει γι’ αυτούς καμία αξία. «Κανείς δεν σε χρειάζεται», του είπε ο Ρώσος διοικητής. «Μπορούμε να σε σκοτώσουμε όποτε θέλουμε, να σε θάψουμε μισό μέτρο κάτω από τη γη κι αυτό είναι», τόνισε. Από τα τέλη Μαρτίου που αφέθηκε ελεύθερος πιάστηκε άλλες δύο φορές από τους Ρώσους. 

080_HL_VNGUYEN_1851379 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Ρωσικό θάλαμο βασανιστηρίων ανακάλυψαν Ουκρανοί σε απελευθερωμένο χωριό του Χαρκόβου - Βίντεο"

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ΡΑΕ: Σε ποιους θα κόβεται πρώτα το φυσικό αέριο

Οικιακοί καταναλωτές, νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και πρατήρια εφοδιασμού εντάσσονται στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών φυσικού αερίου είναι τελευταίοι στη σειρά διακοπής εφοδιασμού που καθορίζει η ΡΑΕ με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διασφάλιση εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε περίπτωση κρίσης.

Το σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει ότι στην ίδια κατηγορία (των προστατευόμενων καταναλωτών) εντάσσονται επίσης ορισμένα κτίρια του Δημοσίου όπως η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας, Δήμοι και Ανεξάρτητες Αρχές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια κατανάλωση μικρότερη από 10.000 μεγαβατώρες καθώς και οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο σε περίπτωση κρίσης η τροφοδοσία θα κόβεται κατά σειρά σε μεγάλες βιομηχανίες (διακόψιμοι καταναλωτές), εξαγωγές, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εφόσον δεν είναι απαραίτητες, βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για συμπαραγωγή ή κλιβάνους, μικρές βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους προστατευόμενους καταναλωτές.

Πριν εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών προβλέπονται ωστόσο σειρά μέτρων που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Ξεκινούν από συστάσεις για εθελοντικό περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την αναζήτηση έκτακτων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι την χρήση εναλλακτικού καυσίμου (ντήζελ) από τις μονάδες φυσικού αερίου διπλού καυσίμου, την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά, έκτακτες εισαγωγές ρεύματος, κ.α.

Το σχέδιο ορίζει τρία επίπεδα συναγερμού, ως εξής:

  1. Όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με Φυσικό Αέριο.
  2. Όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση.
  3. Περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης Φυσικού Αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης Φυσικού Αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά. Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

Εκτός από το ενδεχόμενο περικοπής του εφοδιασμού, κρίση μπορεί να προκύψει και από τεχνικά προβλήματα ή από εξαιρετικά υψηλή ζήτηση π.χ. λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ΡΑΕ: Σε ποιους θα κόβεται πρώτα το φυσικό αέριο"

ΟΠΕΚ+: Βάζει «κόφτη» στην παραγωγή πετρελαίου - Εξετάζει μειώσεις άνω του 1 εκατ. βαρελιών/ημέρα

Η συμμαχία πετρελαιοπαραγωγικών κρατών ΟΠΕΚ+ συζητά μειώσεις στην παραγωγή άνω του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, όπως δήλωσαν πηγές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), και επιπρόσθετα αυτών μπορεί να γίνουν εθελοντικές μειώσεις από μεμονωμένα κράτη-μέλη, γεγονός που θα την καθιστά τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020.

Η συνεδρίαση των χωρών αυτών θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου με φόντο τη μείωση των τιμών πετρελαίου και μήνες σοβαρής μεταβλητότητας στην αγορά, που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στη συμμαχία ΟΠΕΚ+, να δηλώσει ότι ο οργανισμός μπορεί να μειώσει την παραγωγή.

«Μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη συνεδρίαση τον Απρίλιο του 2020», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στη συνεδρίαση κατά την οποία η συμμαχία ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες του ΟΠΕΚ και σύμμαχοι όπως η Ρωσία, συμφώνησε σε μειώσεις-ρεκόρ της προσφοράς καθώς η πανδημία της COVID-19 έπληξε τη ζήτηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΟΠΕΚ+: Βάζει «κόφτη» στην παραγωγή πετρελαίου - Εξετάζει μειώσεις άνω του 1 εκατ. βαρελιών/ημέρα"

Κόρινθος:Προφυλακίστηκε ο 33χρονος δράστης που απήγαγε και βίασε την εν διαστάσει σύζυγό του (video)

Στη φυλακή οδηγείται μετά την απολογία του στον Ανακριτή ο 33χρονος δράστης που απήγαγε και βίασε την εν διαστάσει σύζυγό του.

Ο δράστης είχε στήσει καρτέρι τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης έξω από το σπίτι της πρώην συζύγου του στην Αλμυρή Κορινθίας και, μόλις η 28χρονη βγήκε, την επιβίβασε με τη βία στο αυτοκίνητό της, κάθισε στη θέση του οδηγού και κατευθύνθηκε προς τον Ισθμό με τις πόρτες κλειδωμένες, ενώ συγχρόνως την χτυπούσε με γροθιές στο κεφάλι και το σώμα.

Ο 33χρονος σταμάτησε το αυτοκίνητο σε έναν ερημικό δρόμο, όπου την υποχρέωσε να γδυθεί με απειλές για τη ζωή της και κόντεψε να την κάψει ζωντανή, βάζοντας φωτιά στα μαλλιά της με τον αναπτήρα του.

Γυμνή και απροστάτευτη όπως ήταν η άτυχη γυναίκα, την πήγε στο σπίτι των γονιών του στην Κόρινθο, όπου την βίασε και την έδιωξε κακήν κακώς! Η τρομοκρατημένη 28χρονη κατέφυγε στo Aτυνομικό τμήμα Κορίνθου, οι άνδρες της οποίας αναζήτησαν τον δράστη, εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα συλληφθεί.

 

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος:Προφυλακίστηκε ο 33χρονος δράστης που απήγαγε και βίασε την εν διαστάσει σύζυγό του (video)"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια, η ενέργεια και το εισόδημα απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες

Τρία είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες και που η κοινή γνώμη θεωρεί σημαντικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα «η Ελλάδα Μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση, που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η ακρίβεια, η απώλεια εισοδήματος και η ενεργειακή κρίση απασχολούν τους Έλληνες περισσότερο από άλλα ζητήματα.

Η έρευνα εξετάζει, επίσης, το πως η ελληνική κοινή γνώμη προσλαμβάνει τις διεθνείς εξελίξεις και τις συνέπειες που παράγονται από αυτές, τις κοινωνικές τάσεις, θέματα που έχουν να κάνουν με την δημοκρατία, τα πολιτικά συστήματα και τα μετεκλογικά σενάρια.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Ειδικότερα, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 68% το ενεργειακό ζήτημα, το 54% τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 49% την απώλεια εργασίας, το 44% την τουρκική απειλητικότητα και το 41% την δημόσια υγεία, το 40% τους δημοκρατικούς θεσμούς και ενώ το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών έρχεται τελευταίο με το 38% να το θεωρεί το θεωρεί ως το πιο σημαντικό.

«Από την ανάλυση προκύπτει πως δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι, το αν θα έχω εισόδημα με ζητήματα όπως το εάν λειτουργούν οι θεσμοί και που στέκονται», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, συνομιλώντας με τον Παύλο Τσίμα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως ανεξάρτητα από το τι θεωρούν ως το περισσότερο σημαντικό οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους και εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διάρκεια της πανδημίας. Η μέση τιμή Ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5,8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6,2 του 2017.

«Η υπόθεση της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων έχει αναδείξει ένα μείζον ζήτημα, το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο καθορίζει και το αίσθημα της ικανοποίησης και του ανικανοποίητου» είπε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε: «Παράλληλα το αίτημα για Ελευθερία επιστρέφει και σταδιακά ενδυναμώνεται. Στο ερώτημα εάν θεωρούν σημαντικότερη την ασφάλεια ή την ελευθερία, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ελευθερία είναι σημαντικότερη έναντι του 31% που θεωρεί πιο σημαντική την ασφάλεια».

Η δημοκρατία και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι δυο στους τρεις Έλληνες θεωρούν πολύ σημαντικό να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα ενώ παράλληλα το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημοκρατίας είναι χαμηλότερο αλλά οριακά υψηλότερο από εκείνο του 2017.

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία το 71% τάσσεται κατά της Ρωσίας, έναντι του 16% που τάσσεται υπέρ. Ταυτόχρονα, όμως, επιθυμούν αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα.

«Η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι της Ρωσίας δεν άλλαξε τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά από την ώρα που φάνηκε πως υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ του Πούτιν – Ερντογάν, η οποία δουλεύει στρατηγικά ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα», παρατήρησε ο κ. Φαναράς.
Τα ζητήματα της πολιτικής σκηνής και τα σενάρια για εκλογές

Στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, και στο ερώτημα, εάν πιστεύουν ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, το 65% απαντά ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και το 27% ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει.

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν με την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το 56% συμφωνεί και το 34% διαφωνεί με την άποψη.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι ότι σταθερά η Ελλάδα έχει ένα από το χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης που υπάρχουν στην Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Φαναράς.

Ειδικότερα σχετικά με τα σενάρια που αφορούν στην επαύριο των επόμενων εκλογών και στο ερώτημα αν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τι θα θέλατε να γίνει, το 52% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και το 45% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το 49% τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

«Το ποσοστό υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης, ήταν 39% το 2021. Αυξήθηκε γιατί εντάθηκε η πολιτική πόλωση», σχολίασε ο κ. Φαναράς.

Η κομματική εμπιστοσύνη κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η ταύτιση με κάποιο πολιτικό κόμμα. Οι δυο στους τρεις δεν ταυτίζονται με τις θέσεις κάποιου πολιτικού κόμματος και μόνο το 31% δηλώνει ότι ταυτίζεται. Σε ό,τι αφορά την πολιτική προέλευση των ερωτηθέντων τα μεγαλύτερα ποσοστά ταύτισης εκφράζουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ 51%, του ΚΚΕ 50% και τα χαμηλότερα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 26% και όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», 21%.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια, η ενέργεια και το εισόδημα απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες"

Gazprom για Nord Stream: Σταθεροποιήθηκε η πίεση, δυνατή η διοχέτευση αερίου

Η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα πως έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream που είχαν υποστεί ζημιές κάτω από τη Βαλτική και πως μπορεί να είναι δυνατή η διοχέτευση αερίου μέσω της μοναδικής εναπομείνασας γραμμής.

Σε μια ανακοίνωση, η Gazprom ανέφερε πως η πίεση στις τρεις γραμμές έχει σταθεροποιηθεί και πως εργάζεται προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Η Ευρώπη ξεκίνησε έρευνες μετά τον εντοπισμό μεγάλων ρωγμών στους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο γραμμές. Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν πως πιστεύουν ότι σημειώθηκε δολιοφθορά. Ο Nord Stream 1 κατέγραψε μια σημαντική μείωση της πίεσης στις δύο γραμμές του ενώ ο Nord Stream 2, μία παρόμοια απότομη πτώση της πίεσης στη γραμμή “Α”.

Η Gazprom ανέφερε πως η γραμμή “Β” του Nord Stream 2 μπορεί ακόμη να εξάγει αέριο στην Ευρώπη, αν ληφθεί μια απόφαση για έναρξη των παραδόσεων. Ο Nord Stream 1 ήταν πλήρως λειτουργικός προτού η Ρωσία μειώσει και στη συνέχεια σταματήσει τις ροές αερίου τους προηγούμενους έξι μήνες, επικαλούμενη τη μη πληρωμή σε ρωσικά ρούβλια και τεχνικά προβλήματα.

Όμως ο πρόσφατα ολοκληρωθείς Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, αφού η Γερμανία πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία. “Αν ληφθεί μια απόφαση να ξεκινήσουν οι παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, φυσικό αέριο θα διοχετευθεί στον αγωγό αφού η ακεραιότητα του συστήματος έχει ελεγχθεί και επαληθευτεί από τις εποπτεύουσες αρχές“, ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Gazprom για Nord Stream: Σταθεροποιήθηκε η πίεση, δυνατή η διοχέτευση αερίου"

Τσαβούσογλου: Υπέγραψε συμφωνία για έρευνες στη Λιβύη από τουρκικές εταιρείες

Συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.

Νωρίτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε διαρρεύσει πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό πλήρως το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Δείτε την ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

Στην συνέντευξη Τύπου που  παραχώρησε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.  «Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε υπογράφοντας σήμερα ένα μνημόνιο κατανόησης στο κοίτασμα φυσικού αερίου». είπε.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι “παρόχθιες χώρες” πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.

Για τις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες». 

Η τουρκική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

turk1__1_

turk2

turk4

Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραήμ Καλία. Μετά τις επαφές τους στην Τρίπολη, η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να προστεθεί στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο και παραχαράσσοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και γεωγραφίας, Τουρκία και Λιβύη μοιράζονται κοινή ΑΟΖ, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

tourkoliviko-mnimonio-1

Αθήνα: «Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου»

Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου: Υπέγραψε συμφωνία για έρευνες στη Λιβύη από τουρκικές εταιρείες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news